22/06/2010

Συνέντευξη του Νικόλα Ραΐση στον Παρατηρητή της Θράκης

synenteuksh-tou-nikola-raish-ston-parathrhth-ths-thrakhs-paratiritis_raisis.jpg

Το αίτημα για μια σύγχρονη συνταγματική πρόβλεψη εξακολουθεί, τέσσερα χρόνια μετά, να διατηρεί την αξία του και ιδιαίτερα τον τελευταίο καιρό, που πολλά λέγονται και ακούγονται για την χρηματοδότηση των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων.

Η Καμπάνια των ΜΚΟ για το Σύνταγμα και τους Θεσμούς πρόσφατα δημοσιοποίησε τις προτάσεις της που αφορούν στο θέμα αυτό και που έχουν ως στόχο τη διαφάνεια των σχέσεων κράτους ΜΚΟ, θεωρώντας αναγκαία τη λήψη κάποιων μέτρων όπως την κατοχύρωση της νομικής υπόστασης των ΜΚΟ, τη δημιουργία Μητρώου ΜΚΟ αλλά και τη δημιουργία Ανεξάρτητης Αρχής.

Για το θέμα μιλά στον ΠτΘ ο Νικόλας Ραϊσης, ένας από τους τρεις συντονιστές της πρωτοβουλίας Καμπάνια για το Σύνταγμα και τους Θεσμούς.

Η λέξη ΜΚΟ δεν είναι νομικά κατοχυρωμένη

ΠτΘ: Ποια είναι τα προβλήματα κ. Ραϊση που αφορούν στην επαφή των ΜΚΟ με την πολιτεία; Ν.Ρ: Το πρώτο πρόβλημα αφορά στον ορισμό της έννοιας Μη Κυβερνητική Οργάνωση, ώστε να γνωρίζει η πολιτεία με ποιον μιλά.

ΠτΘ: Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει νομική κατοχύρωση των ΜΚΟ στην Ελλάδα; Ν.Ρ.: Η λέξη ΜΚΟ δεν είναι κατοχυρωμένη νομοθετικά. Μόνο στο Υπουργείο Εξωτερικών υπάρχει η υπηρεσία των λεγόμενων αναπτυξιακών οργανώσεων, δηλαδή αυτών που πάνε στο εξωτερικό και κάνουν έργα, όπως νοσοκομεία, για παράδειγμα οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, οι οποίες εντάσσονται στην υπηρεσία ΥΔΑΣ του Υπουργείου Εξωτερικών και υπάρχει ο χαρακτηρισμός ΜΚΟ. Σε κανένα άλλο υπουργείο ή κυβερνητική υπηρεσία δεν υπάρχει η λέξη ΜΚΟ. Αναφερόμαστε με τις λέξεις οργάνωση, ή ίδρυμα, ή σωματείο ή σαν αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία. Η ΜΚΟ δεν είναι ονομασία κατοχυρωμένη στην Ελλάδα.

synenteuksh-tou-nikola-raish-ston-parathrhth-ths-thrakhs-paratiritis_release.jpg

Δημιουργία Μητρώου ΜΚΟ

ΠτΘ: Η κατοχύρωση της ονομασίας πιστεύετε ότι θα συμβάλλει στο να οικοδομηθεί μια καλύτερη σχέση με το κράτος; Ν.Ρ.: Στόχος μας είναι η ύπαρξη διαφάνειας στις σχέσεις κράτους και μη Κυβερνητικών Οργανώσεων. Αυτό θα γίνει με την καταγραφή των ΜΚΟ και με τη δημιουργία ενός μητρώου ΜΚΟ. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει μητρώο, αλλά ένας κατάλογος ανά υπουργείο, ο οποίος όμως δεν ανανεώνεται και τα υπουργεία αγνοούν τις αλλαγές που γίνονται σε αυτές όσον αφορά στην αλλαγή του προσώπου των προέδρων ή την αλλαγή τηλεφώνων ή των e- mail. Εμείς ζητάμε να γίνει ένα μητρώο. Για παράδειγμα εγώ προέρχομαι από το σύλλογο «Αρχέλων» που έχει σχέση με το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ, όπου υπάρχει ένα μητρώο, όχι επίσημο, το οποίο χρησιμοποιεί, όταν θέλει για να βρίσκει τις οργανώσεις και να συζητά και να διαβουλεύεται. Δεν υπάρχει επίσημο μητρώο στο οποίο να αναφέρεται η οργάνωση, ο στόχος της, το έργο της.

Στόχος μας η διαφάνεια

synenteuksh-tou-nikola-raish-ston-parathrhth-ths-thrakhs-paratiritis_afisa.jpg

ΠτΘ: Και ίσως πρέπει να γίνει αυτό για να αρθεί και η εικόνα που υπάρχει σε μεγάλο μέρος της κοινωνίας για τις ΜΚΟ, γιατί πολλές φορές όταν αναφέρεται κάποιος σε αυτές στην Ελλάδα το μυαλό πάει στα χρήματα. Ν.Ρ.: Αυτό ακριβώς εμείς θέλουμε να πετύχουμε την διαφάνεια, να πετύχουμε την συνεργασία με την πολιτεία, όπου κρίνεται απαραίτητο, για παράδειγμα η ΜΚΟ στην οποία είμαι μέλος δεν έχει σχέση με την πολιτεία όσον αφορά στην χρηματοδότηση και αυτός πρέπει να είναι ο σκοπός μιας οργάνωσης. Επειδή όμως πολλές οργανώσεις έχουν συνεργασία με το κράτος, με τους ΟΤΑ είναι καλό να υπάρχει διαφάνεια σε αυτή τη συνεργασία. Για να γίνει αυτό θα πρέπει να υπάρξει κάποιος έλεγχος.

Κατοχύρωση του δικαιώματος των ΜΚΟ να απασχολούν εθελοντές

synenteuksh-tou-nikola-raish-ston-parathrhth-ths-thrakhs-paratiritis_volunt.jpg

Αίτημα η διαβούλευση με τη Βουλή

ΠτΘ: Πέρα από τα δύο αυτά βασικά αιτήματα τι άλλα προβλήματα θέτετε που αφορούν στις οργανώσεις και στις επαφές τους με το κράτος; Ν.Ρ.: Αυτά είναι τα δύο βασικά και εμμένουμε στο θέμα της διαφάνειας. Ζητάμε ό,τι γίνεται μεταξύ ΜΚΟ και κράτους ή τοπικής αυτοδιοίκησης να αναρτάται στο διαδίκτυο και να είναι προσβάσιμο σε όλο τον κόσμο. Ένα, επίσης, σοβαρό θέμα είναι να έχουμε διαβούλευση με τη Βουλή. Όταν συζητείται ένα νομοσχέδιο να ακούγεται και η φωνή των ΜΚΟ, για παράδειγμα όταν συζητείται το θέμα για τα δάση, να ζητείται και η γνώμη ΜΚΟ. Ζητάμε ή να δημιουργηθεί στην Βουλή μια μόνιμη Επιτροπή που θα έχει σχέση με αυτές ή μέσα στις Επιτροπές της Βουλής όταν συζητείται κάποιο θέμα να έχουν την υποχρέωση να καλούν τις αντίστοιχες οργανώσεις ώστε να ακούγεται και η άποψή τους. Το ίδιο και στο επίπεδο της τοπικής αυτοδιοίκησης. Στο εξωτερικό έτσι γίνεται. Για παράδειγμα, στην Δανία δεν διανοείται ο δήμαρχος μιας πόλης να κάνει μια κίνηση στην πόλη που θα αφορά στο περιβάλλον ή σε κάποιο θέμα πολιτιστικό και να μην ρωτήσει τους τοπικούς φορείς και οργανώσεις. Είναι θέμα κουλτούρας την οποία προσπαθούμε να περάσουμε και εδώ στην Ελλάδα.

Ιδιόρρυθμος ο χώρος των ΜΚΟ

ΠτΘ: Πιστεύετε ότι όλα αυτά που ζητάτε οριοθετούν τις σχέσεις του κράτους με τις ΜΚΟ; Ν.Π.: Όχι ολοκληρωτικά, αλλά θα λέγαμε ότι αποτελούν το πρώτο βήμα. Για να γίνουν όλα αυτά θέλουν πολύ δουλειά. Προσωπικά ζητάμε από το κράτος να γίνει μια ανεξάρτητη αρχή, να μην είναι ένας κρατικός οργανισμός αλλά ανεξάρτητη αρχή που θα δουλεύει για αυτά, θα έχει τα μητρώα, θα προτείνει και θα επεξεργάζεται και νέες προτάσεις.

ΠτΘ: Με αυτόν τον τρόπο θα διασφαλιστεί και η ανεξαρτησία των ΜΚΟ; Ν.Π: Πάντοτε θα υπάρχουν προβλήματα τα οποία δεν μπορούμε να τα αποφύγουμε. Απλά θέλουμε να τα ελαττώσουμε όσο μπορούμε. Ο χώρος των ΜΚΟ είναι ένας περίεργος χώρος και οι άνθρωποι που δρουν μέσα σε αυτόν είναι περίεργοι. Είναι εσωστρεφείς, ανεξάρτητοι, ελεύθεροι, δεν θέλουν να καπελώνονται, δεν είναι εύκολοι στις συνεργασίες τους. Είναι δύσκολος χώρος και για αυτό βλέπετε ότι δεν υπάρχουν Ομοσπονδίες ΜΚΟ αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει μια ισχυρή δευτεροβάθμια εκπροσώπηση των ΜΚΟ. Υπάρχει κάποια που είναι ελλιπής και αυτό ξεκινά κυρίως από τον χαρακτήρα των ανθρώπων.

ΠτΘ: κ. Ραϊση, σας ευχαριστούμε πολύ. Ν.Π.: Κι εγώ σας ευχαριστώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

  1. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    09/09/2024

    Εκπαιδευτικά Προγράμματα 2024-2025: Εμπνεύστε την Επόμενη Γενιά Οικολόγων με τον ΑΡΧΕΛΩΝ!

    Πέρυσι, 15.000 μαθητές έφθασαν και ενθουσιάστηκαν μαθαίνοντας για τις προσπάθειες που γίνονται από το Σύλλογο μας για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας και τα αποτελέσματά τους.

    Μάθε περισσότερα
  2. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    02/09/2024

    Σχολή Θαλάσσιας Διατήρησης του LIFE MareNatura: ΑΡΧΕΛΩΝ και ΟΦΥΠΕΚΑ εκπαιδεύουν προσωπικό για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών

    Οι συμμετέχοντες έλαβαν εκτενή εκπαίδευση στη βιολογία, τις απειλές και τις μεθόδους προστασίας των θαλάσσιων χελωνών με σκοπό να αποτελέσουν στην συνέχεια μια Ειδική Ομάδα Δράσης που θα λειτουργήσει στα πλαίσια του Προγράμματος LIFE MareNatura.

    Μάθε περισσότερα
  3. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    30/08/2024

    Ξενοδοχείο της Ζακύνθου αναλαμβάνει δράση για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών

    Από το καλοκαίρι του 2023, το Domes Aulus Zante, Autograph Collection υποστηρίζει το έργο του ΑΡΧΕΛΩΝ στο νησί με την «υιοθεσία» 70 φωλιών της θαλάσσιας χελώνας

    Μάθε περισσότερα
  4. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    26/08/2024

    Ο ΑΡΧΕΛΩΝ ξεκινά ολοκληρωμένη μελέτη για την προστασία των περιοχών φωλεοποίησης της θαλάσσιας χελώνας

    Μάθε περισσότερα
  5. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    05/08/2024

    Ένα σημαντικό βήμα για τη διατήρηση της θαλάσσιας χελώνας: Παρακολουθούμε τα ταξίδια τους σε όλη τη Μεσόγειο

    Τον προηγούμενο μήνα, η ομάδα μας ολοκλήρωσε με επιτυχία την τοποθέτηση δορυφορικών πομπών σε 20 θαλάσσιες χελώνες που εντοπίστηκαν κοντά στις παραλίες ωοτοκίας της Δυτικής και Νότιας Πελοποννήσου και της Κρήτης.

    Μάθε περισσότερα
  6. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    31/07/2024

    Επείγουσα πρόσκληση για εθελοντές: Ψάχνεις μια καλοκαιρινή απόδραση με νόημα; Γίνε εθελοντής και σώσε τους νεοσσούς!

    Καλούμε επειγόντως εθελοντές για να βοηθήσουν στην προστασία των θαλάσσιων χελωνών στην Ελλάδα τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο. Ελάτε να βοηθήσουμε τους νεοσσούς να φτάσουν στη θάλασσα!

    Μάθε περισσότερα
  7. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    30/07/2024

    Ο ΑΡΧΕΛΩΝ εφιστά την προσοχή στους λουόμενους των Χανίων: Οι θαλάσσιες χελώνες δεν είναι κατοικίδια ζώα - Δεν τις ταΐζουμε!

    Τα περιστατικά επίθεσης χελωνών σε λουόμενους είναι πραγματικά μεμονωμένα. Στις λιγοστές περιπτώσεις που συμβαίνουν τέτοια δυσάρεστα περιστατικά, ο κοινός παρονομαστής είναι ένας: κάποιοι ταΐζουν συστηματικά τις χελώνες στην περιοχή.

    Μάθε περισσότερα
  8. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    29/07/2024

    Σβήστε τα φώτα, αφήστε τις παραλίες σκοτεινές για τις θαλάσσιες χελώνες!

    Όσοι παραθερίζετε φέτος κοντά σε μία παραλία ωοτοκίας και έχετε διαλέξει ένα δωμάτιο με θέα τη θάλασσα, είστε στην πρώτη γραμμή για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών.

    Μάθε περισσότερα
  9. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    15/07/2024

    Οικο-τουρισμός σε Πελοπόννησο και Κρήτη: Εξερευνήστε μια παραλία ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας Καρέττα

    Μία καταπληκτική οικολογική εμπειρία προσφέρει ο ΑΡΧΕΛΩΝ στους τυχερούς ευαισθητοποιημένους ταξιδιώτες που θα βρεθούν αυτό το καλοκαίρι σε σημαντικές παραλίες ωοτοκίας της χελώνας Καρέττα που προστατεύει ο Σύλλογος.

    Μάθε περισσότερα
  10. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    26/06/2024

    Οι θαλάσσιες χελώνες μας εκπλήσσουν: αν δεις ίχνη χελώνας στην παραλία βοήθησε την έρευνα του ΑΡΧΕΛΩΝ!

    Δεν είναι όλες οι παραλίες στην εκτεταμένη ακτογραμμή της Ελλάδας κατάλληλες για την ωοτοκία των θαλάσσιων χελωνών, αλλά μερικές φορές αυτά τα θαλάσσια ερπετά μας εκπλήσσουν! Φέτος το καλοκαίρι, ο ΑΡΧΕΛΩΝ ζητά τη βοήθειά σου για τη διερεύνηση ενός φαινομένου που ονομάζεται «σποραδική ωοτοκία».

    Μάθε περισσότερα
  11. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    17/06/2024

    Λιμένι Μάνης - ΠΡΟΣΟΧΗ! Οι θαλάσσιες χελώνες δεν είναι κατοικίδια ζώα: Δεν τις ταΐζουμε!

    Ο Δήμος Ανατολικής Μάνης και το Λιμεναρχείο ζήτησαν τη συνδρομή του ΑΡΧΕΛΩΝ για την ενημέρωση των λουόμενων στην περιοχή Λιμένι της Μάνης, όπου οι υγειονομικές αρχές έχουν ήδη καταγράψει φέτος 12 περιστατικά επίθεσης θαλάσσιας χελώνας σε λουόμενους.

    Μάθε περισσότερα
  12. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    16/06/2024

    30 Χρόνια Ελπίδας: Το Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ γιορτάζει την Ημέρα των Θαλάσσιων Χελωνών

    Κάθε χρόνο στις 16 Ιουνίου, γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα των Θαλάσσιων Χελωνών, μια ημέρα αφιερωμένη στην ευαισθητοποίηση σχετικά με αυτά τα υπέροχα πλάσματα και τις απειλές που αντιμετωπίζουν. Η φετινή χρονιά έχει ιδιαίτερη σημασία για τον ΑΡΧΕΛΩΝ, καθώς το Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών στη Γλυφάδα συμπληρώνει 30 χρόνια λειτουργίας.

    Μάθε περισσότερα
  13. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    13/06/2024

    Διαγωνισμός Αφίσας για παιδιά και νέους: Καλωσορίζουμε τα χελωνάκια του 2024 στις παραλίες!

    Νερομπογιές, μαρκαδόροι, κολλάζ, υπολογιστής, κινητό; Όλα είναι χρήσιμα. Χρησιμοποίησε τη δημιουργικότητα και τη φαντασία σου για να φτιάξεις μία αφίσα μεγέθους Α3 ή Α4 που θα ενημερώνει ότι σε λίγο εκκολάπτονται τα χελωνάκια του 2024.

    Μάθε περισσότερα
  14. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    16/05/2024

    Νωρίτερα από άλλες χρονιές άρχισε φέτος η ωοτοκία για τις θαλάσσιες χελώνες Καρέττα και οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης στους ωκεανούς προβληματίζουν

    Για πρώτη φορά, στα 40 χρόνια καταγραφών του ΑΡΧΕΛΩΝ, βρέθηκε στις 10 Μαΐου η πρώτη φωλιά θαλάσσιας χελώνας στον Κόλπο Λαγανά Ζακύθου. Επιβεβαιώνονται οι επιστημονικές προβλέψεις της μετακίνησης της περιόδου ωοτοκίας νωρίτερα την άνοιξη, λόγω της κλιματικής αλλαγής.

    Μάθε περισσότερα
  15. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    14/05/2024

    Σώσε Χελώνες, Δες την Ελλάδα με Budget

    Σε τραβάει η ιδέα να πας σε πεντακάθαρες ελληνικές παραλίες και η ευκαιρία να κάνεις τη διαφορά; Ιούνιος και Σεπτέμβριος είναι οι τέλειοι μήνες για εθελοντισμό στην προστασία των θαλάσσιων χελωνών στην Ελλάδα

    Μάθε περισσότερα
1 από 0

Πολύ πιθανό να σε ενδιαφέρουν επίσης

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας!
Μάθε για τις τελευταίες δράσεις μας και ενημερώσου για τα προγράμματά μας και πως μπορείς εσύ να βοηθήσεις τις θαλάσσιες χελώνες!