Μπορούμε να ΖΗΣΟΥΜΕ ΜΑΖΙ!
01/04/2016

Συμμετοχή του ΑΡΧΕΛΩΝ στην δημόσια διαβούλευση για το Προεδρικό Διάταγμα του Κυπαρισσιακού κόλπου

Από τις 26/02/2016 έως τις 15/03/2016 το Υπουργείο Περιβάλλοντος έθεσε σε δημόσια διαβούλευση το αναθεωρημένο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την περιοχή του Κυπαρισσιακού κόλπου. Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις ΑΡΧΕΛΩΝ, WWF Ελλάς και MEDASSET συμμετείχαν στον δημόσιο διάλογο και έθεσαν υπόψη του ΥΠΕΝ και της κοινής γνώμης τις απόψεις τους ώστε να θεσπιστεί ένα αποτελεσματικό θεσμικό πλαίσιο προστασίας για αυτή την ιδιαίτερα σημαντική οικολογικά περιοχή.

Πατήστε εδώ για να λάβετε το πλήρες κείμενο των προτάσεων των περιβαλλοντικών οργανώσεων ΑΡΧΕΛΩΝ, WWF Ελλάς και MEDASSET.

symmetoxh-tou-arxelwn-sthn-dhmosia-diabouleush-gia-to-proedriko-diatagma-tou-kyparissiakou-kolpou-xartis_kyp_PD.jpg

Σύντομο ιστορικό της υπόθεσης

Ο Κυπαρισσιακός Κόλπος είναι μια περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και οικολογικής σημασίας καθώς περιλαμβάνει σπάνιους οικοτόπους θινών και αξιολογείται ως η δεύτερη σημαντικότερη περιοχή ωοτοκίας της Caretta caretta στη Μεσόγειο. Η ελληνική πολιτεία όφειλε να έχει λάβει μέτρα και να έχει ήδη θεσπίσει ένα αποτελεσματικό θεσμικό πλαίσιο για την προστασία της περιοχής καθώς υπάρχει έντονο ενδιαφέρον εντατικής οικοδόμησης σε «φιλέτα» που βρίσκονται σε απόσταση όχι μεγαλύτερη των 100-200 μέτρων από τη θάλασσα, με κίνδυνο οριστικής υποβάθμισης του κόλπου.

Για την συγκεκριμένη περιοχή εκκρεμεί υπόθεση στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (αριθμός υπόθεσης ΔΕΕ C-504/14), η οποία δικάστηκε στις 13/01/2016 και αναμένεται η έκδοση αποφάσεως. Η χώρα μας φέρεται να έχει παραβεί τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από την οδηγία 92/43/ΕΟΚ όσον αφορά την Ειδική Ζώνη Διατήρησης «Θίνες Κυπαρισσίας (Νεοχώρι-Κυπαρισσία)» (GR2550005) και την θαλάσσια χελώνα Caretta caretta και κινδυνεύει με καταδίκη και επιβολή σοβαρού προστίμου. Η υπόθεση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2012, όταν η Ελλάδα έλαβε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Αιτιολογημένη Γνώμη (παράβαση 2011/2156), κατόπιν σχετικής αυτοψίας που πραγματοποίησαν εκπρόσωποι της Επιτροπής (Ιούλιος 2012), για παράβαση των άρθρων 6 και 12 της οδηγίας αναφορικά με την θαλάσσια χελώνα και τις θίνες. Παρά το γεγονός ότι το ΥΠΕΝ (τότε ΥΠΕΚΑ) δεσμεύτηκε να λάβει μέτρα προστασίας για την περιοχή, η κατάσταση κατά την περίοδο ωοτοκίας της Caretta caretta το 2013 δεν βελτιώθηκε. Ενόψει της έναρξης της περιόδου ωοτοκίας 2014, η Επιτροπή αποφάσισε τον Μάρτιο 2014 την παραπομπή της χώρας μας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και η σχετική προσφυγή απεστάλη στις 11/11/2014.

Για το ίδιο θέμα έχει ανοίξει, εξάλλου, φάκελος από τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης του Συμβουλίου της Ευρώπης (case file Greece: Threats to marine turtles in Thines Kyparissias), ενώ τον Δεκέμβριο 2014 υιοθετήθηκε ομόφωνα από την Μόνιμη Επιτροπή της Σύμβασης ψήφισμα (Recommendation No. 174).

Από το καλοκαίρι του 2014 το Υπουργείο Περιβάλλοντος προωθεί Προεδρικό Διάταγμα (Π.Δ.) για την περιοχή, το οποίο και υπέβαλε τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την κατά νόμο επεξεργασία. Επί του αρχικά προωθούμενου σχεδίου Π.Δ., το Συμβούλιο της Επικρατείας εξέδωσε τον Απρίλιο 2015 Πρακτικό Επεξεργασίας (Π.Ε. ΣτΕ 32/2015), με το οποίο αφενός αναγνωρίζει την επιτακτική ανάγκη έκδοσης του Π.Δ., αφετέρου διατυπώνει σοβαρές αντιρρήσεις τόσο επί της διαδικασίας όσο και επί των περιλαμβανόμενων στο Π.Δ. ρυθμίσεων. Δεδομένης της επικείμενης εκδίκασης της υπόθεσης από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Συμβούλιο της Επικρατείας τονίσε την αναγκαιότητα άμεσης έκδοσης αναθεωρημένου διατάγματος, την οποία έκρινε ιδιαίτερα επείγουσα.

Δέκα μήνες μετά την έκδοση του προαναφερόμενου Πρακτικού Επεξεργασίας, το ΥΠΕΝ συμμορφώθηκε με τις απαιτήσεις του ΣτΕ και έβγαλε σε διαβούλευση το αναθεωρημένο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος.

Παναγιώτα Θεοδώρου Συντονίστρια Θεμάτων Προστασίας & Διατήρησης Περιβάλλοντος

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

  1. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    18/05/2026

    Έναρξη για την περίοδο ωοτοκίας: Οι πρώτες φωλιές Caretta caretta για το 2026 είναι γεγονός!

    Κυπαρισσιακός Κόλπος και Κόλπος Λαγανά Ζακύνθου υποδέχθηκαν τις πρώτες θαλάσσιες χελώνες! Ο ΑΡΧΕΛΩΝ καλεί σε εγρήγορση πολίτες και επισκέπτες

    Μάθε περισσότερα
  2. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    07/05/2026

    Οι ξεναγήσεις του ΑΡΧΕΛΩΝ παρουσιάστηκαν σε Ιαπωνικό σεμινάριο για τον Βιώσιμο Τουρισμό

    Οι ξεναγήσεις για τις Θαλάσσιες Χελώνες παρουσιάστηκαν πρόσφατα ως καλό παράδειγμα στα Sustainable Tourism International Talk Sessions της Japan Alliance of Responsible Travel Agencies.

    Μάθε περισσότερα
  3. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    04/05/2026

    Γιορτή Χελώνας για Παιδιά 2026 «Σε Βαθιά Νερά»

    Το Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ ανοίγει τις πόρτες του στις 23 Μαΐου, που γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα της Χελώνας, και προσκαλεί μικρούς και μεγάλους στη φετινή Γιορτή Χελώνας!

    Μάθε περισσότερα
  4. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    30/04/2026

    Sea Turtle Beach Walk στην Κρήτη: Μια μοναδική οικο-τουριστική εμπειρία

    Οι ξεναγήσεις προσφέρουν μια αυθεντική και εκπαιδευτική εμπειρία επαφής με το παράκτιο οικοσύστημα της Κρήτης. Κάνε κράτηση τώρα!

    Μάθε περισσότερα
  5. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    21/04/2026

    Σε Ενδιαφέρει το Μέλλον της Φύσης; Οι Υποτροφίες ΑΡΧΕΛΩΝ 2026 είναι εδώ!

    Θέλεις να δουλέψεις για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας αλλά σε προβληματίζει το κόστος συμμετοχής; Με τις φετινές Υποτροφίες Εθελοντισμού & Πρακτικής Άσκησης, ο ΑΡΧΕΛΩΝ επενδύει στη νέα γενιά της Ελλάδας και στηρίζει έμπρακτα τα δικά σου βήματα στο πεδίο

    Μάθε περισσότερα
  6. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    18/04/2026

    Πώς μια θαλάσσια χελώνα «φώτισε» τα άγνωστα μονοπάτια του Αιγαίου

    Η Helen Jane δεν ήταν απλά μια ακόμη θαλάσσια χελώνα που βρέθηκε νεκρή σε μία ελληνική ακτή. Για τους ερευνητές του ΑΡΧΕΛΩΝ, ήταν ένας ζωντανός φάρος πληροφοριών.

    Μάθε περισσότερα
  7. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    17/04/2026

    Επιβιώνει όντως 1 στα 1.000 χελωνάκια; Νέα επιστημονική έρευνα επανεξετάζει το εμβληματικό νούμερο

    Για δεκαετίες, μια φράση έχει καθορίσει την προσπάθεια διατήρησης των θαλάσσιων χελωνών: 1 στα 1.000. Αυτό το στατιστικό υποδηλώνει ότι για κάθε χίλιους νεοσσούς που φτάνουν στη θάλασσα, μόνο ένα θα επιβιώσει στο μακρύ ταξίδι προς την ενηλικίωση.

    Μάθε περισσότερα
  8. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    16/04/2026

    Διαδικτυακή Ημερίδα για Φοιτητές 2026

    Ο ΑΡΧΕΛΩΝ προσκαλεί φοιτητές και ενδιαφερόμενους από όλα τα επιστημονικά πεδία να γνωρίσουν από κοντά τον σύγχρονο κόσμο της προστασίας της θαλάσσιας χελώνας.

    Μάθε περισσότερα
  9. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    15/04/2026

    Ανακοίνωση 12 περιβαλλοντικών οργανώσεων για τις ρυθμίσεις σε περιοχές Natura 2000 στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο ΥΠΕΝ

    Κοινό σχόλιο περιβαλλοντικών οργανώσεων στη διαβούλευση του ν/σ ΥΠΕΝ σχετικά με την προτεινόμενη πολεοδόμηση εντός προστατευόμενων περιοχών.

    Μάθε περισσότερα
  10. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    10/04/2026

    Ο ΑΡΧΕΛΩΝ στην πρωτοβουλία “Move It Now” του Δήμου Χανίων

    Μέσα από εκπαιδευτικές δραστηριότητες, παιχνίδια και συζητήσεις, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να αντιληφθούν ότι κάθε "πράσινη" επιλογή στηn καθημερινότητά μας είναι μια άμεση βοήθεια προς το περιβάλλον.

    Μάθε περισσότερα
  11. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    09/04/2026

    Χανιά: Μια μεγάλη «συστράτευση» για τις παραλίες ωοτοκίας

    Με το βλέμμα στην επερχόμενη περίοδο ωοτοκίας, ο τουριστικός κόσμος των Χανίων έδωσε δυναμικό «παρών» την Πέμπτη 2 Απριλίου στο Δημαρχείο της πόλης.

    Μάθε περισσότερα
  12. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    08/04/2026

    Η επιστροφή του «Γίγαντα»: Ο Έβερεστ ταξιδεύει ξανά στις ελληνικές θάλασσες μετά από δύο χρόνια περίθαλψης

    Με μια ιδιαίτερα συγκινητική απελευθέρωση ξεκίνησε το 2026 για το Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ. Ο "Έβερεστ", μια από τις μεγαλύτερες θαλάσσιες χελώνες που έχουν φιλοξενηθεί ποτέ στις εγκαταστάσεις του Συλλόγου, επέστρεψε στο φυσικό του περιβάλλον στις 30 Μαρτίου, έπειτα από μια πολύμηνη και απαιτητική μάχη για τη ζωή του.

    Μάθε περισσότερα
  13. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    07/04/2026

    Πάνω από τη σκόνη: Το Ρέθυμνο «βλέπει» βιώσιμο μέλλον με τις θαλάσσιες χελώνες

    Ούτε η αφρικανική σκόνη ούτε η αμμοθύελλα της περασμένης Τετάρτης στάθηκαν εμπόδιο για τους φορείς του Ρεθύμνου, που συγκεντρώθηκαν στο Δημαρχείο για την εκδήλωση του ΑΡΧΕΛΩΝ!

    Μάθε περισσότερα
  14. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    02/04/2026

    Ο Εθελοντισμός Γίνεται Συναρπαστικός: Ειδικές Προσφορές για το 2026

    Ο ΑΡΧΕΛΩΝ σε προσκαλεί να συμμετάσχεις στα προγράμματα πεδίου και να προστατεύσεις ενεργά τις θαλάσσιες χελώνες και τους βιοτόπους τους.

    Μάθε περισσότερα
  15. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    09/03/2026

    Έγινε η ετήσια Γενική Συνέλευση του Σωματείου

    Το Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2026 τα μέλη του ΑΡΧΕΛΩΝ συναντήθηκαν στη Γλυφάδα για την Ετήσια Γενική Συνέλευση.

    Μάθε περισσότερα
1 από 0

Πολύ πιθανό να σε ενδιαφέρουν επίσης

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας!
Μάθε για τις τελευταίες δράσεις μας και ενημερώσου για τα προγράμματά μας και πως μπορείς εσύ να βοηθήσεις τις θαλάσσιες χελώνες!