Συμμετοχή του ΑΡΧΕΛΩΝ στην δημόσια διαβούλευση για το Προεδρικό Διάταγμα του Κυπαρισσιακού κόλπου
Από τις 26/02/2016 έως τις 15/03/2016 το Υπουργείο Περιβάλλοντος έθεσε σε δημόσια διαβούλευση το αναθεωρημένο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την περιοχή του Κυπαρισσιακού κόλπου. Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις ΑΡΧΕΛΩΝ, WWF Ελλάς και MEDASSET συμμετείχαν στον δημόσιο διάλογο και έθεσαν υπόψη του ΥΠΕΝ και της κοινής γνώμης τις απόψεις τους ώστε να θεσπιστεί ένα αποτελεσματικό θεσμικό πλαίσιο προστασίας για αυτή την ιδιαίτερα σημαντική οικολογικά περιοχή.
Σύντομο ιστορικό της υπόθεσης
Ο Κυπαρισσιακός Κόλπος είναι μια περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και οικολογικής σημασίας καθώς περιλαμβάνει σπάνιους οικοτόπους θινών και αξιολογείται ως η δεύτερη σημαντικότερη περιοχή ωοτοκίας της Caretta caretta στη Μεσόγειο. Η ελληνική πολιτεία όφειλε να έχει λάβει μέτρα και να έχει ήδη θεσπίσει ένα αποτελεσματικό θεσμικό πλαίσιο για την προστασία της περιοχής καθώς υπάρχει έντονο ενδιαφέρον εντατικής οικοδόμησης σε «φιλέτα» που βρίσκονται σε απόσταση όχι μεγαλύτερη των 100-200 μέτρων από τη θάλασσα, με κίνδυνο οριστικής υποβάθμισης του κόλπου.
Για την συγκεκριμένη περιοχή εκκρεμεί υπόθεση στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (αριθμός υπόθεσης ΔΕΕ C-504/14), η οποία δικάστηκε στις 13/01/2016 και αναμένεται η έκδοση αποφάσεως. Η χώρα μας φέρεται να έχει παραβεί τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από την οδηγία 92/43/ΕΟΚ όσον αφορά την Ειδική Ζώνη Διατήρησης «Θίνες Κυπαρισσίας (Νεοχώρι-Κυπαρισσία)» (GR2550005) και την θαλάσσια χελώνα Caretta caretta και κινδυνεύει με καταδίκη και επιβολή σοβαρού προστίμου. Η υπόθεση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2012, όταν η Ελλάδα έλαβε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Αιτιολογημένη Γνώμη (παράβαση 2011/2156), κατόπιν σχετικής αυτοψίας που πραγματοποίησαν εκπρόσωποι της Επιτροπής (Ιούλιος 2012), για παράβαση των άρθρων 6 και 12 της οδηγίας αναφορικά με την θαλάσσια χελώνα και τις θίνες. Παρά το γεγονός ότι το ΥΠΕΝ (τότε ΥΠΕΚΑ) δεσμεύτηκε να λάβει μέτρα προστασίας για την περιοχή, η κατάσταση κατά την περίοδο ωοτοκίας της Caretta caretta το 2013 δεν βελτιώθηκε. Ενόψει της έναρξης της περιόδου ωοτοκίας 2014, η Επιτροπή αποφάσισε τον Μάρτιο 2014 την παραπομπή της χώρας μας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και η σχετική προσφυγή απεστάλη στις 11/11/2014.
Για το ίδιο θέμα έχει ανοίξει, εξάλλου, φάκελος από τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης του Συμβουλίου της Ευρώπης (case file Greece: Threats to marine turtles in Thines Kyparissias), ενώ τον Δεκέμβριο 2014 υιοθετήθηκε ομόφωνα από την Μόνιμη Επιτροπή της Σύμβασης ψήφισμα (Recommendation No. 174).
Από το καλοκαίρι του 2014 το Υπουργείο Περιβάλλοντος προωθεί Προεδρικό Διάταγμα (Π.Δ.) για την περιοχή, το οποίο και υπέβαλε τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την κατά νόμο επεξεργασία. Επί του αρχικά προωθούμενου σχεδίου Π.Δ., το Συμβούλιο της Επικρατείας εξέδωσε τον Απρίλιο 2015 Πρακτικό Επεξεργασίας (Π.Ε. ΣτΕ 32/2015), με το οποίο αφενός αναγνωρίζει την επιτακτική ανάγκη έκδοσης του Π.Δ., αφετέρου διατυπώνει σοβαρές αντιρρήσεις τόσο επί της διαδικασίας όσο και επί των περιλαμβανόμενων στο Π.Δ. ρυθμίσεων. Δεδομένης της επικείμενης εκδίκασης της υπόθεσης από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Συμβούλιο της Επικρατείας τονίσε την αναγκαιότητα άμεσης έκδοσης αναθεωρημένου διατάγματος, την οποία έκρινε ιδιαίτερα επείγουσα.
Δέκα μήνες μετά την έκδοση του προαναφερόμενου Πρακτικού Επεξεργασίας, το ΥΠΕΝ συμμορφώθηκε με τις απαιτήσεις του ΣτΕ και έβγαλε σε διαβούλευση το αναθεωρημένο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος.
Παναγιώτα Θεοδώρου Συντονίστρια Θεμάτων Προστασίας & Διατήρησης Περιβάλλοντος
Ασφαλές περιβάλλον για τους πρόσφυγες, καλύτερη ζωή για όλους
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ στο 36ο Διεθνές Συμπόσιο Θαλασσίων Χελωνών
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ18/12/2024
Μιά πληγωμένη Καρέττα επιστρέφει στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ με πλαστικά στο πεπτικό της σύστημα.
Η Ελλάδα μείωσε την κατανάλωση της πλαστικής σακούλας, όμως πρέπει όλοι να προσπαθήσουμε περισσότερο. Η ρύπανση της θάλασσας από πλαστικά παραμένει μια σημαντική απειλή τόσο για την υγεία των ανθρώπων, όσο και για τα ζώα και τα φυτά που ζουν εκεί.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ06/12/2024
O ΑΡΧΕΛΩΝ στην Πρώτη Γραμμή της Διάσωσης για τις θαλάσσιες χελώνες στη Μεσόγειο.
Με τη βοήθεια του ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ μπορέσαμε να αποκτήσουμε ακριβείς διαγνώσεις για την υγεία των χελωνών που διασώθηκαν στις Ελληνικές θάλασσες.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ04/12/2024
Η φύση τελεί υπό επίθεση: Η προστασία του λύκου υποβαθμίζεται στη Σύμβαση της Βέρνης
Ανακοίνωση 20 Περιβαλλοντικών Οργανώσεων
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ03/12/2024
Καλοκαίρι 2025: Ανάλαβε θέση ευθύνης στα Προγράμματα Προστασίας της Θαλάσσιας Χελώνας!
Περιορισμένος αριθμός έμπειρων και ικανών εθελοντών επιλέγεται κάθε χρόνο για τις θέσεις Υπεύθυνων Πεδίου των προγραμμάτων του ΑΡΧΕΛΩΝ. Η υποβολή αιτήσεων και σύντομων βιογραφικών για το 2025 έχει αρχίσει!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ29/11/2024
Πρώτο φωτοβολταϊκό στην καρδιά του Αμβρακικού
Ο Αμβρακικός κόλπος είναι ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο οικοσύστημα που απειλείται με αποσταθεροποίηση στην περίπτωση εγκατάστασης μιας τόσο μεγάλης κατασκευαστικής δομής. Καλούμε τις αρμόδιες αρχές, την τοπική αυτοδιοίκηση να αντιδράσουν στην περαιτέρω υποβάθμιση του Αμβρακικού Κόλπου.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ25/11/2024
Κάνε αυτή τη γιορτινή περίοδο ακόμα πιο μαγική, χαρίζοντας μία υιοθεσία θαλάσσιας χελώνα στους αγαπημένους σου!
Είτε πρόκειται για τον λάτρη της άγριας φύσης στη ζωή σου, είτε για κάποιον δικό σου που νοιάζεται για τον πλανήτη, μια υιοθεσία από τον ΑΡΧΕΛΩΝ είναι ένα δώρο που συνεχίζει να προσφέρει.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ18/11/2024
Η παραλία της ελπίδας: Το ταξίδι του Keanu με τον ΑΡΧΕΛΩΝ
Ο Keanu Groeneveld, φοιτητής στη Διαχείριση της Άγριας Ζωής, ήρθε από την Ολλανδία στο Ρέθυμνο της Κρήτης για να κάνει την πρακτική του άσκηση στον ΑΡΧΕΛΩΝ. Η εμπειρία του ήταν ένα μεταμορφωτικό ταξίδι που φούντωσε το πάθος του για τη προστασία της φύσης.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ14/11/2024
Ανοίγει η Διαδικτυακή Ξενάγηση Σχολείων στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ: Οι θαλάσσιες χελώνες ταξιδεύουν πάλι σε όλη την Ελλάδα!
Για 5η συνεχόμενη χρονιά, το Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ ανοίγει τις πύλες του και προσκαλεί τους μαθητές σχολείων εκτός Αττικής σε μια μοναδική διαδικτυακή εμπειρία.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ12/11/2024
Δορυφορική παρακολούθηση για την προστασία των χελωνών: TUI Care Foundation και ΑΡΧΕΛΩΝ απελευθερώνουν θαλάσσια χελώνα με πομπό στην Ελλάδα
Μετά από τη διάσωση και αρκετούς μήνες περίθαλψης στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ, ο «Τρίτων» επέστρεψε πίσω στη θάλασσα με έναν δορυφορικό πομπό στο καβούκι του. Η δράση αυτή, ως μέρος του προγράμματος TUI Turtle Aid, στοχεύει να συνεισφέρει πολύτιμες γνώσεις σχετικά με τη συμπεριφορά της θαλάσσιας χελώνας μετά την απελευθέρωση.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ11/11/2024
Ένα διαφορετικό ρεκόρ ωοτοκίας: επιβεβαιώνεται η ανάκαμψη του πληθυσμού της Καρέττα που αναπαράγεται στον Κυπαρισσιακό Κόλπο!
Φέτος καταγράφηκε από τον ΑΡΧΕΛΩΝ ένα νέο ρεκόρ ωοτοκίας: 6.700 φωλιές στον πυρήνα ωοτοκίας του Κυπαρισσιακού Κόλπου.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ28/10/2024
Ένα σύμβολο της άγριας ζωής μετατράπηκε σε μακάβριο τουριστικό αξιοθέατο
Μια ταριχευμένη θαλάσσια χελώνα Καρέττα βρέθηκε να εκτίθεται σε δημόσια θέα σε ταβέρνα του νησιού του Καστού.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ23/10/2024
Μεγαλώνοντας μέσα από τις προκλήσεις: Η μεταμόρφωση ενός εθελοντή
«Μέσα από τον εθελοντισμό στα Χανιά, μπόρεσα να ξεπεράσω τα όριά μου και να ανακαλύψω έναν νέο κόσμο», λέει η Hyerim Ryu, μιλώντας για την εμπειρία της 5 εβδομάδων εθελοντισμού με τον ΑΡΧΕΛΩΝ.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ21/10/2024
«Υποτροφίες» για πρακτική εμπειρία και άσκηση στα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ
Φέτος, με τις «υποτροφίες» δίνεται η ευκαιρία να υποστηριχθεί οικονομικά η συμμετοχή μικρού αριθμού ατόμων από την Ελλάδα (για εθελοντισμό ή/και πρακτική άσκηση φοιτητών) στα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ18/10/2024
Υπάρχει πρόοδος στην δημιουργία ενός ενιαίου Θαλάσσιου Πάρκου στο Ιόνιο;
Η ίδρυση ενιαίου Θαλάσσιου Πάρκου στο Ιόνιο μπορεί να αποτελέσει σημείο σταθμό για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών της Μεσογείου.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ16/10/2024
Κοινό ΔT: Απροστάτευτοι οι πυρήνες θαλάσσιας βιοποικιλότητας της Ελλάδας!
Σοβαρές ελλείψεις στην προστασία των σημαντικότερων ελληνικών θαλάσσιων βιοτόπων και επιτακτική ανάγκη για άμεσες παρεμβάσεις εντοπίζει έκθεση εννέα περιβαλλοντικών οργανισμών.