01/12/2020

Παρέμβαση προς τη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου & προς την Ολομέλεια της Βουλής - 27 Νοεμβρίου 2020

parembash-pros-th-diarkh-epitroph-paragwghs-kai-emporiou-pros-thn-olomeleia-ths-boulhs-27-noembriou-2020-logos_1_12_20.jpg

Οι συν-υπογράφοντες σύλλογοι, στα πλαίσια υλοποίησης του σκοπού τους, περί προστασίας του φυσικού πλούτου της χώρα μας, αναπόσπαστο κομμάτι του οποίου αποτελεί η άγρια χλωρίδα και πανίδα, λειτουργούμε ήδη εδώ και δεκαετίες Κέντρα Περίθαλψης Ειδών Άγριας Πανίδας (ΚΕ.Π.Ε.Α.Π.), με στόχο την περίθαλψη τραυματισμένων ή άρρωστων άγριων ζώων (στην πλειοψηφία τους απειλούμενα με εξαφάνιση και προστατευόμενα σύμφωνα με την εθνική, ευρωπαϊκή και διεθνή νομοθεσία), την αποθεραπεία τους και την επανένταξη στο φυσικό τους περιβάλλον.

Είμαστε εξαιρετικά θορυβημένοι με τις διατάξεις που περιέχονται στο άρθρο 44, παράγραφος 4 του προς ψήφιση Σχεδίου Νόμου «Εκσυγχρονισμός της Χωροταξικής και Πολεοδομικής Νομοθεσίας».

Δυστυχώς οι προτάσεις διατάξεων που αποστείλαμε στο ΥΠΕΝ τους τελευταίους 16 μήνες ζητώντας να συμπληρωθεί το νομοθετικό κενό της λειτουργίας των Κέντρων Περίθαλψης Ειδών Άγριας Πανίδας (ΚΕΠΕΑΠ) που λειτουργούν σήμερα, έχουν αγνοηθεί.

Διαπιστώνουμε ότι οι προτεινόμενες διατάξεις είναι εξαιρετικά περιοριστικές και δεν αναγνωρίζουν τον πολλαπλό ρόλο των Κέντρων Περίθαλψης Ειδών Άγριας Πανίδας (ΚΕΠΕΑΠ) ούτε τις ειδικές ανάγκες που προκύπτουν ανάλογα με τα χαρακτηριστικά των υπό περίθαλψη ζώων σε ότι αφορά την πρόσβαση στο ευρύ κοινό και σε κομβικές συγκοινωνίες .

Επίσης παραβλέπεται ότι τα Κέντρα Περίθαλψης Ειδών Άγριας Πανίδας (ΚΕ.Π.Ε.Α.Π.) στηρίζονται σε εκτεταμένα δίκτυα διάσωσης, μέσω των οποίων, σε συνεργασία με αρμόδιες υπηρεσίες, μεταφέρονται τραυματισμένα ζώα που διασώζονται από συλλόγους και πολίτες. Σημαντικός αριθμός πολιτών υποστηρίζει τα Κέντρα Περίθαλψης Ειδών Άγριας Πανίδας (ΚΕ.Π.Ε.Α.Π) προσφέροντας εθελοντική εργασία. Τέλος, τα Κέντρα Περίθαλψης Ειδών Άγριας Πανίδας (ΚΕ.Π.Ε.Α.Π) συμβάλλουν καθοριστικά στην ενημέρωση κοινού και μαθητών για τα περιβαλλοντικά προβλήματα, αναγνωρίζοντας τη σύνδεση του ανθρώπου με τη φύση και τα πλάσματά της.

Επίσης με τις προτεινόμενες διατάξεις παραβλέπεται ότι η περίθαλψη των άγριων ζώων αποτελεί σημαντική δράση για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας διότι, αφ’ ενός διότι σε πολλές περιπτώσεις συνεισφέρει στη διάσωση προστατευόμενων ειδών σύμφωνα την εθνική, Ευρωπαϊκή και διεθνή νομοθεσία, αφ’ ετέρου δε συνεισφέρει στην έρευνα και την παρακολούθηση της ποιότητας του περιβάλλοντος, συγκεντρώνοντας πολύτιμα δεδομένα και επιστημονική γνώση.

ΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΚΕΝΟ

Το νομικό πλαίσιο που ισχύει για τα ΚΕ.Π.Ε.Α.Π. είναι η Υπουργική Απόφαση (Υ.Α.) 336//2000 (ΥΑ 336107, ΦΕΚ Β 223/2000).

Στα υφιστάμενα χωροταξικά νομοθετήματα της Ελλάδας, δεν προβλέπεται ειδική κατηγορία χρήσης γης συμβατή με τη λειτουργία των ΚΕ.Π.Ε.Α.Π. Σε συνέπεια του νομοθετικού αυτού κενού, τα ΚΕ.Π.Ε.Α.Π., τα οποία λειτουργούν στην Ελλάδα εδώ και αρκετά χρόνια (ορισμένα εξ αυτών για περισσότερα από 20 χρόνια), ταυτίζονται χωροταξικά με τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις. Η εν λόγω ταύτιση ουδέν έρεισμα βρίσκει στην πραγματικότητα, καθώς στα Κέντρα Περίθαλψης δεν εκτρέφονται ζώα προς εκμετάλλευση αλλά περιθάλπονται ζώα της άγριας πανίδας, τα οποία δεν είναι ικανά να επιβιώσουν μόνα τους (λόγω τραυματισμού ή αρρώστιας), με μοναδικό στόχο την επανένταξή τους στο φυσικό τους περιβάλλον αμέσως μετά την αποθεραπεία τους. Πρόκειται επομένως για δύο εντελώς διαφορετικές κατηγορίες εγκαταστάσεων, οι οποίες επιτελούν διαφορετικό έργο και σκοπό.

Το εν λόγω νομοθετικό κενό επιχειρεί να καλύψει το άρθρο 44, παράγραφος 4 του προς ψήφιση Σχεδίου Νόμου «Εκσυγχρονισμός της Χωροταξικής και Πολεοδομικής Νομοθεσίας».

ΟΙ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΒΕΛΤΙΩΣΕΙΣ στα άρθρα 44 και 126 του Σχεδίου Νόμου

Ακολουθούν προτάσεις βελτίωσης της προς ψήφιση διάταξης, ώστε να δημιουργηθεί ένα σύγχρονο και ευέλικτο πλαίσιο χωροθέτησης και αδειοδότησης των ΚΕ.Π.Ε.Α.Π., το οποίο θα ανταποκρίνεται στις αυξημένες ανάγκες περίθαλψης τραυματισμένων ή άρρωστων ζώων της άγριας πανίδας της Ελλάδας. Κατ’ ακολουθία, να συμβάλλει στην προστασία του φυσικού πλούτου της Ελλάδας και στην εκπλήρωση των ευρωπαϊκών και διεθνών περιβαλλοντικών υποχρεώσεων της χώρας.

Ο προφανώς από παραδρομή εσφαλμένος όρος «Κέντρα Προστασίας Αγρίων Ζώων» πρέπει να αντικατασταθεί από τον ορθό «Κέντρα Περίθαλψης Ειδών Άγριας Πανίδας (ΚΕ.Π.Ε.Α.Π.)» ώστε να αποφευχθεί σύγχυση ως προς το ποιες εγκαταστάσεις αφορά η ειδική κατηγορία χρήσεων γης 36Α.

Τα ΚΕ.Π.Ε.Α.Π. αποτελούνται από τρεις λειτουργικές ενότητες: (α) το γραφείο, (β) τον σταθμό πρώτων βοηθειών και (γ) την ενότητα περίθαλψης και επανένταξης των ατόμων της άγριας πανίδας. Οι τρείς ενότητες μπορούν να ενσωματώνονται κατά περίπτωση σε ένα ή σε περισσότερα ακίνητα. Προς αποφυγή παρερμηνειών πρέπει να προστεθεί ρητώς ότι η ειδική κατηγορία χρήσεων γης 36Α αφορά και τις 3 λειτουργικές ενότητες.

Η χωροθέτηση των ΚΕ.Π.Ε.Α.Π. επιτρέπεται μόνο στις κατηγορίες περιοχών 3, 4, 10 του από 23.2.1987 ΠΔ (ΦΕΚ Δ 166/1987), δηλ. στις ΓΕΝΙΚΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ, ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ-ΚΕΝΤΡΙΚΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ ΠΟΛΗΣ & τις ΚΟΙΝΩΦΕΛΕΙΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ αντίστοιχα. Θεωρούμε ότι πρέπει να προστεθούν και στις ακόλουθες κατηγορίες περιοχών:

(i) Περιοχές αμιγούς κατοικίας (άρθρο 2 ΠΔ 59/2018 και 2 ΠΔ 1987) (μόνο ως προς τα γραφεία και τους σταθμούς πρώτων βοηθειών),

(ii) Τουρισμός – αναψυχή (άρθρο 5 ΠΔ 59/2018 και 8 ΠΔ 1987),

(iii) Παραγωγικές δραστηριότητες χαμηλής και μέσης όχλησης (άρθρο 8 ΠΔ 59/2018 και 5 ΠΔ 1987),

(iv) Τεχνόπολις - Τεχνολογικό Πάρκο (άρθρο 10 ΠΔ 59/2018),

(v) Εγκαταστάσεις Αστικών Υποδομών Κοινής Ωφέλειας (άρθρο 12 ΠΔ 59/2018),

(vi) Ειδικές χρήσεις (άρθρο 13 ΠΔ 59/2018),

(vii) Αγροτική χρήση (άρθρο 14 ΠΔ 59/2018),

(viii) Ζώνη προστασίας της φύσης (άρθρο 14 β ΠΔ 59/2018),

(ix) Ζώνη Διατήρησης οικοτόπων και ειδών (άρθρο 14 γ ΠΔ 59/2018),

(x) Ζώνη βιώσιμης διαχείρισης φυσικών πόρων (άρθρο 14 δ ΠΔ 59/2018),

(xi) Ειδικές κατηγορίες χρήσεων στις ΠΕΧΓ του άρθρου 7 του ν. 4447/2016 (άρθρο 15 ΠΔ 59/2018),

(xii) Επιτρεπτές μεταβατικά Χρήσεις σε οικισμούς κάτω των 2000 κατοίκων (άρθρο 16 ΠΔ 59/2018).

Ειδικά σε ότι αφορά την κατηγορία περιοχής «τουρισμός-αναψυχή» πρέπει να σημειωθεί ότι η αυξημένη επισκεψιμότητα και οι θετικές εντυπώσεις/αγάπη του κοινού ως προς τα ΚΕ.Π.Ε.Α.Π. αποδεικνύει ότι αυτά αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του οικολογικού τουρισμού.

Επίσης σε ότι αφορά τις κατηγορίες περιοχών «Αγροτική χρήση», «Ζώνη προστασίας της φύσης», «Ζώνη Διατήρησης οικοτόπων και ειδών» και «Ζώνη βιώσιμης διαχείρισης φυσικών πόρων» πρέπει να σημειωθεί ότι οι εν λόγω περιοχές αποτελούν βιοτόπους για μεγάλο αριθμό προστατευόμενων ειδών ζώων, επομένως η δυνατότητα δημιουργίας υποδομών περίθαλψης ανταποκρίνεται αφενός στην αυξημένη παρουσία των ειδών σε αυτές τις περιοχές (και επομένως στις αυξημένες ανάγκες περίθαλψης), αφετέρου στην αποφυγή περιττών μετακινήσεων των άγριων ζώων (γεγονός που μπορεί να επηρεάζει αρνητικά τόσο την ευζωία τους όσο και την υγεία τους). Ακριβώς τα ανωτέρω αναφερόμενα γίνονται αντιληπτά από τα νομοθετήματα που έχουν εκδοθεί για την προστασία αυτών των περιοχών (Υπουργικές Αποφάσεις, Προεδρικά Διατάγματα), καθώς προβλέπουν τη δυνατότητα δημιουργίας υποδομών περίθαλψης. Τέλος πρέπει να αναφερθεί ότι αίσθηση προκαλείται από τη σύγκριση των παραγράφων 3 και 4 του άρθρου 44, καθώς σε αυτές τις κατηγορίες περιοχών επιτρέπεται η εγκατάσταση DataCentres αλλά όχι η εγκατάσταση κέντρων περίθαλψης ειδών άγριας πανίδας.

Κατόπιν των ανωτέρω προτείνουμε οι παράγραφοι 2 και 4 του άρθρου 44 να διαμορφωθούν ως εξής:

«2. Στις ειδικές κατηγορίες χρήσεων γης της παρ. ΙΙ του άρθρου 1 του π.δ. 59/2018 (Α’ 114) προστίθενται ειδικές κατηγορίες χρήσεων γης 21.Α Κέντρα Δεδομένων και τεχνολογικής υποστήριξης επιχειρήσεων και λοιπές συνοδευτικές δραστηριότητες (DataCentres) και 36.Α Κέντρα Περίθαλψης Ειδών Άγριας Πανίδας (ΚΕ.Π.Ε.Α.Π.)».

«4. Η ειδική κατηγορία χρήσεων γης 36Α. Κέντρα Περίθαλψης Ειδών Άγριας Πανίδας (ΚΕ.Π.Ε.Α.Π.) της παρ. ΙΙ του άρθρου 1 του π.δ. 59/2018 επιτρέπεται στις περιοχές των άρθρων 3, 4, 10 του από 23.2.1987 π.δ. (Δ’ 166) και στις περιοχές των άρθρων 2 (μόνο ως προς τα γραφεία και τις πρώτες βοήθειες), 5, 8, 10, 12, 13, 14, 14β, 14γ, 14δ, 15 και 16 του π.δ. 59/2018 (Α’ 114), παράλληλα με τις χρήσεις γης που προβλέπονται από ισχύοντα Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια (ΓΠΣ) και Σχέδια Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοικτών Πόλεων (ΣΧΟΟΑΠ), ακόμη και στις περιπτώσεις που η περιοχή έχει πολεοδομηθεί».

Παρατηρήσεις επί του άρθρου 126, παράγραφος 2 του νομοσχεδίου: Με την εν λόγω διάταξη επέρχεται τροποποίηση στο άρθρο 49, παράγραφος 1 του ν. 998/1979. Προτείνουμε την ίδια διάταξη να τροποποιηθεί και το άρθρο 45, παράγραφοι 8 και 9 του Ν. 998/1979 (καταβολή ανταλλάγματος χρήσης γης), ώστε ΚΕ.Π.Ε.Α.Π. που λειτουργούν σε δασικές περιοχές και παρέχουν περίθαλψη σε μεγάλα θηλαστικά (π.χ. αρκούδες, λύκοι) στο φυσικό τους περιβάλλον, να απαλλαγούν από την υποχρέωση καταβολής ανταλλάγματος χρήσης γης.

Οι Σύλλογοι:

ΑΛΚΥΟΝΗ ΑΝΙΜΑ ΑΡΙΩΝ ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ ΑΡΧΕΛΩΝ MOm Δράση για την Άγρια Ζωή Εταιρία Προστασίας Περιβάλλοντος Καστοριάς

Κατεβάστε την Παρέμβαση προς τη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

  1. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    26/06/2024

    Οι θαλάσσιες χελώνες μας εκπλήσσουν: αν δεις ίχνη χελώνας στην παραλία βοήθησε την έρευνα του ΑΡΧΕΛΩΝ!

    Δεν είναι όλες οι παραλίες στην εκτεταμένη ακτογραμμή της Ελλάδας κατάλληλες για την ωοτοκία των θαλάσσιων χελωνών, αλλά μερικές φορές αυτά τα θαλάσσια ερπετά μας εκπλήσσουν! Φέτος το καλοκαίρι, ο ΑΡΧΕΛΩΝ ζητά τη βοήθειά σου για τη διερεύνηση ενός φαινομένου που ονομάζεται «σποραδική ωοτοκία».

    Μάθε περισσότερα
  2. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    17/06/2024

    Λιμένι Μάνης - ΠΡΟΣΟΧΗ! Οι θαλάσσιες χελώνες δεν είναι κατοικίδια ζώα: Δεν τις ταΐζουμε!

    Ο Δήμος Ανατολικής Μάνης και το Λιμεναρχείο ζήτησαν τη συνδρομή του ΑΡΧΕΛΩΝ για την ενημέρωση των λουόμενων στην περιοχή Λιμένι της Μάνης, όπου οι υγειονομικές αρχές έχουν ήδη καταγράψει φέτος 12 περιστατικά επίθεσης θαλάσσιας χελώνας σε λουόμενους.

    Μάθε περισσότερα
  3. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    16/06/2024

    30 Χρόνια Ελπίδας: Το Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ γιορτάζει την Ημέρα των Θαλάσσιων Χελωνών

    Κάθε χρόνο στις 16 Ιουνίου, γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα των Θαλάσσιων Χελωνών, μια ημέρα αφιερωμένη στην ευαισθητοποίηση σχετικά με αυτά τα υπέροχα πλάσματα και τις απειλές που αντιμετωπίζουν. Η φετινή χρονιά έχει ιδιαίτερη σημασία για τον ΑΡΧΕΛΩΝ, καθώς το Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών στη Γλυφάδα συμπληρώνει 30 χρόνια λειτουργίας.

    Μάθε περισσότερα
  4. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    13/06/2024

    Διαγωνισμός Αφίσας για παιδιά και νέους: Καλωσορίζουμε τα χελωνάκια του 2024 στις παραλίες!

    Νερομπογιές, μαρκαδόροι, κολλάζ, υπολογιστής, κινητό; Όλα είναι χρήσιμα. Χρησιμοποίησε τη δημιουργικότητα και τη φαντασία σου για να φτιάξεις μία αφίσα μεγέθους Α3 ή Α4 που θα ενημερώνει ότι σε λίγο εκκολάπτονται τα χελωνάκια του 2024.

    Μάθε περισσότερα
  5. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    16/05/2024

    Νωρίτερα από άλλες χρονιές άρχισε φέτος η ωοτοκία για τις θαλάσσιες χελώνες Καρέττα και οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης στους ωκεανούς προβληματίζουν

    Για πρώτη φορά, στα 40 χρόνια καταγραφών του ΑΡΧΕΛΩΝ, βρέθηκε στις 10 Μαΐου η πρώτη φωλιά θαλάσσιας χελώνας στον Κόλπο Λαγανά Ζακύθου. Επιβεβαιώνονται οι επιστημονικές προβλέψεις της μετακίνησης της περιόδου ωοτοκίας νωρίτερα την άνοιξη, λόγω της κλιματικής αλλαγής.

    Μάθε περισσότερα
  6. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    14/05/2024

    Σώσε Χελώνες, Δες την Ελλάδα με Budget

    Σε τραβάει η ιδέα να πας σε πεντακάθαρες ελληνικές παραλίες και η ευκαιρία να κάνεις τη διαφορά; Ιούνιος και Σεπτέμβριος είναι οι τέλειοι μήνες για εθελοντισμό στην προστασία των θαλάσσιων χελωνών στην Ελλάδα

    Μάθε περισσότερα
  7. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    02/05/2024

    Γιορτή της Χελώνας για παιδιά 2024: Ταξίδεψε με τις χελώνες στη Μεσόγειο!

    Σημειώστε την ημερομηνία! Το Σάββατο 18 Μαΐου στις 11:00, το Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ ανοίγει τις πόρτες του για να υποδεχτεί μικρούς και μεγάλους φίλους των θαλάσσιων χελωνών που θέλουν να γιορτάσουν, να εξερευνήσουν, να μάθουν, να παίξουν και να ταξιδέψουν μαγικά στη Μεσόγειο.

    Μάθε περισσότερα
  8. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    02/05/2024

    Μια επιτυχημένη χρονιά για το Διεθνές Συμπόσιο Θαλάσσιας Χελώνας

    Το Διεθνές Συμπόσιο Θαλάσσιας Χελώνας ολοκληρώθηκε θριαμβευτικά τον Μάρτιο στην Πατάγια της Ταϊλάνδης, με τον ΑΡΧΕΛΩΝ να συμμετέχει ενεργά.

    Μάθε περισσότερα
  9. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    29/04/2024

    Πρωινή βόλτα με τον ΑΡΧΕΛΩΝ

    Ο κινηματογραφικός φακός του Στέφανου και της Μαρίας των SteΜa Journeys πέτυχε κάτι πολύ σπάνιο: μία θαλάσσια χελώνα Καρέττα να κάνει φωλιά το πρωί! Οι εθελοντές στα Χανιά ανέλαβαν δράση για την προστασία της.

    Μάθε περισσότερα
  10. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    26/04/2024

    «Γεφυρώνοντας προσπάθειες τουρισμού και διατήρησης της φύσης», η παράπλευρη εκδήλωση του ΑΡΧΕΛΩΝ στο διεθνές συνέδριο Our Ocean, an Ocean of Potential

    Ο ΑΡΧΕΛΩΝ είχε την τιμή να συμμετάσχει ενεργά στο συνέδριο, διοργανώνοντας μία συζήτηση για τον τουρισμό και τις προσπάθειες προστασίας των θαλάσσιων χελωνών στο Ρέθυμνο με τη συμμετοχή του Δήμου Ρεθύμνου, του ομίλου GRECOTEL και εμπειρογνώμονες βιώσιμου τουρισμού.

    Μάθε περισσότερα
  11. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    19/04/2024

    Νέο! «Υποτροφίες» για πρακτική εμπειρία- άσκηση στα διεθνή περιβαλλοντικά προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ

    Φέτος δίνεται η ευκαιρία να υποστηριχθεί η συμμετοχή μικρού αριθμού εθελοντών στα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών στις παραλίες ωοτοκίας καθώς και στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών στη Γλυφάδα Αττικής. Δείτε τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια που ισχύουν για το 2024.

    Μάθε περισσότερα
  12. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    12/04/2024

    Συντονισμός για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών στο Ρέθυμνο: Τοπικές Αρχές και τουρισμός ενώνουν δυνάμεις

    Η συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στις 5 Απριλίου 2024 στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου, έθιξε καίρια ζητήματα, όπως η τήρηση των διαχειριστικών μέτρων για την προστασία της Καρέττα. Δεδομένης της τουριστικής δραστηριότητας στις παραλίες ωοτοκίας, η ενεργή συμμετοχή του τουριστικού τομέα στην εφαρμογή των μέτρων κρίνεται απαραίτητη.

    Μάθε περισσότερα
  13. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    10/04/2024

    «Τουρίστες και χελώνες;» Απλώνεται η περιβαλλοντική εκστρατεία ενημέρωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ στις παραλίες ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας Καρέττα

    Στο δρόμο του αειφόρου τουρισμού στρατεύεται ξανά, μετά την πανδημία, ο ΑΡΧΕΛΩΝ- Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας. Στόχος της νέας εκστρατείας είναι να φθάσουν οι πληροφορίες για τον ορθό κώδικα συμπεριφοράς επισκεπτών σε όλες τις παραλίες ωοτοκίας σε συνεργασία με τον τουριστικό τομέα.

    Μάθε περισσότερα
  14. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    04/04/2024

    LIFE MareNatura - Το μεγαλύτερο πρόγραμμα για τη θαλάσσια βιοποικιλότητα στην Ελλάδα

    Μάθε περισσότερα
  15. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    03/04/2024

    Οι πολίτες μας ενημερώνουν για εκβρασμούς θαλάσσιων χελωνών

    Ο ΑΡΧΕΛΩΝ ξεκίνησε την προσπάθεια καταγραφής των περιστατικών που νεκρές χελώνες ξεβράζονται στις ελληνικές ακτές από το 1992. Τα τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί μία αύξηση στις καταγραφές αυτές που όμως μπορεί να οφείλεται στο ότι περισσότεροι συμπολίτες μας αναφέρουν τέτοια περιστατικά. Μάθε περισσότερα…

    Μάθε περισσότερα
1 από 0

Πολύ πιθανό να σε ενδιαφέρουν επίσης

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας!
Μάθε για τις τελευταίες δράσεις μας και ενημερώσου για τα προγράμματά μας και πως μπορείς εσύ να βοηθήσεις τις θαλάσσιες χελώνες!