Τα Προγράμματα εθελοντισμού του ΑΡΧΕΛΩΝ για το 2021
Κατατέθηκαν ήδη οι πρώτες αιτήσεις συμμετοχής εθελοντών και υπεύθυνων πεδίου!
Παρά τις αντιξοότητες που βιώνουμε, είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τις δράσεις του ΑΡΧΕΛΩΝ με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και στην νέα χρονιά! Χρειαζόμαστε ενθουσιώδεις εθελοντές για να καταγραφούν και να προστατευθούν οι θαλάσσιες χελώνες, οι φωλιές τους και τα χελωνάκια στις παραλίες ωοτοκίας, και να συνεχιστεί η διάσωση και η περίθαλψη τραυματισμένων ή άρρωστων χελωνών στο Κέντρο Διάσωσης.

Αν λοιπόν είστε διατεθειμένοι να δώσετε χρόνο και ενέργεια για την προστασία της φύσης, ελάτε μαζί μας και ζήστε λίγες εβδομάδες παρέα με ανθρώπους από διάφορες χώρες σε παραλία κοντά στη φύση,. Δείτε τα προγράμματά εθελοντισμού στη Ζάκυνθο, την Κυπαρισσία, την Κορώνη, τον Λακωνικό, το Ρέθυμνο, τα Χανιά και τη Μεσσαρά και διαλέξτε την περιοχή που σας ενδιαφέρει. Κάθε πρόγραμμα έχει διαφορετική ημερομηνία συμμετοχής.
«Ελπίζουμε να υποδεχτούμε αρκετούς εθελοντές, ειδικά καθώς το 2020 λόγω της πανδημίας δεν ήταν δυνατόν να έρθουν όλοι όσοι έκαναν αιτήσεις. Το ίδιο και για τους φοιτητές και σπουδαστές πρακτικής, των οποίων η συμμετοχή ακυρώθηκε για τους ίδιους λόγους» λέει η Χαρά Παπαηλιού, Υπεύθυνη Εθελοντών. Οι συμφωνίες για πρακτική άσκηση αφορούν τα καθήκοντα των εθελοντών αλλά και καθήκοντα των υπεύθυνων πεδίου.

Οι υπεύθυνοι πεδίου είναι εθελοντές που συνήθως έχουν εμπειρία και είναι πολύ σημαντικοί για την υλοποίηση των προγραμμάτων του ΑΡΧΕΛΩΝ. Επιλέγονται με ιδιαίτερη διαδικασία αιτήσεων και εκπαιδεύονται χωριστά στην αρχή κάθε περιόδου. Η προθεσμία υποβολής των σχετικών αιτήσεων λήγει στις 10 /1/2021.

Το πιο διαφορετικό πρόγραμμα από όλα γίνεται στον Αμβρακικό κόλπο, με την παρακολούθηση θαλάσσιων χελωνών στην περιοχή διατροφής τους. Οι ημερομηνίες διεξαγωγής του το 2021 δεν είναι διαθέσιμες ακόμη.
Τα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ είναι μια ευκαιρία να δείξετε έμπρακτα το ενδιαφέρον σας για την προστασία της φύσης. Παράλληλα, παρέχουν πρακτικές γνώσεις και εμπειρία στην προστασία της άγριας ζωής, τη βιολογία, την οικολογία, την κτηνιατρική περίθαλψη αλλά και την διαχείριση ανθρώπινων πόρων και την επικοινωνία.
Ο παράγονταs της πανδημίας δεν μπορεί να αγνοηθεί, για αυτό πριν καταθέσετε αίτηση διαβάστε προσεκτικά τα μέτρα για τον COVID-19 που λαμβάνονται από τον ΑΡΧΕΛΩΝ. Θέλουμε να κρατήσουμε τον COVID-19 έξω από τα προγράμματα.
Χελωνο-πρόκληση 3: Φτιάξτε μας μια ιστορία που μπορεί να γίνει σενάριο για βίντεο
Παρέμβαση προς τη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου & προς την Ολομέλεια της Βουλής - 27 Νοεμβρίου 2020
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ11/11/2025
Προγράμματα Περιβαλλοντικού Εθελοντισμού 2026: Οι θαλάσσιες χελώνες σε χρειάζονται, ο πλανήτης μάς καλεί!
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ καλωσορίζει εθελοντές από όλο τον κόσμο και κάθε ηλικίας (άνω των 18) χωρίς προηγούμενη εμπειρία! Εάν μιλάς αγγλικά, είσαι τουλάχιστον 18 ετών και σε καλή φυσική κατάσταση, μπορείς να το κάνεις!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ10/11/2025
Τιμητική Διάκριση για τον ΑΡΧΕΛΩΝ στο 3ο Συνέδριο Effective Dialogue
Την Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 2025, ο ΑΡΧΕΛΩΝ έλαβε τιμητική διάκριση για την ουσιαστική του συνεισφορά στον αποτελεσματικό διάλογο για τη βιωσιμότητα, την κοινωνική υπευθυνότητα και το περιβάλλον.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ06/11/2025
6η χρονιά Διαδικτυακών Ξεναγήσεων: Οι θαλάσσιες χελώνες ταξιδεύουν ξανά σε όλη την Ελλάδα!
Μαθητές από κάθε γωνιά της χώρας έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά τη ζωή των χελωνών που φροντίζει το Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών στη Γλυφάδα Αττικής και να ανακαλύψουν πώς οι προσπάθειες διάσωσης επηρεάζουν τον θαλάσσιο κόσμο.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ31/10/2025
Το μάθημα έγινε πραγματικότητα: Μια αληθινή διάσωση χελώνας για τους μαθητές της Καλλιθέας!
Οι μαθητές εντόπισαν μια θαλάσσια χελώνα να επιπλέει στο νερό ακριβώς μετά την εκπαιδευτική τους ξενάγηση στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ και ειδοποίησαν αμέσως τους διασώστες.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ24/10/2025
Ολοκληρώθηκαν τα γυρίσματα του ντοκιμαντέρ LIFE MareNatura
Η επίσημη πρώτη προβολή θα πραγματοποιηθεί σε παγκόσμια πρεμιέρα την Πέμπτη 13 Νοεμβρίου, στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, στο πλαίσιο της Γιορτής της Επιστήμης
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ23/10/2025
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ συμμετέχει στη «Γιορτή της Επιστήμης 2025 – Η Φωνή του Ωκεανού»
Στο Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος διοργανώνεται από 10 έως 27 Νοεμβρίου 2025 μια γιορτή αφιερωμένη στην επιστήμη και στον ωκεανό! Την Πέμπτη 13 Νοεμβρίου η πρώτη προβολή του ντοκιμαντέρ «LIFE MareNatura»
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ22/10/2025
Κυπαρισσιακός Κόλπος: Ο ΑΡΧΕΛΩΝ Καταγράφει 6.100 Φωλιές και Καλεί την Πολιτεία για Άμεση Εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Καρέττα
Το 2025 έγινε καταγραφή περίπου 6.100 φωλιών, αριθμός που σηματοδοτεί 74% αύξηση σε σχέση με τον μέσο όρο των προηγούμενων 12 ετών!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ10/10/2025
Αποχαιρετούμε έναν αφοσιωμένο οικολόγο και φίλο, τον Γιάννη Ρουσόπουλο
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ09/10/2025
Κοινό ΔΤ: Απόφαση-ορόσημο της ΡΑΑΕΥ για τον θεσμό των Ενεργειακών Κοινοτήτων!
Κοινό Δελτίο Τύπου 22 Περιβαλλοντικών Οργανώσεων
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ08/10/2025
“Συμμαχία για την Άγρια Ζωή”: Γιατί η φύση μάς θέλει στην ίδια ομάδα
11 οργανώσεις, μία ομάδα στον αγώνα για την ευημερία της άγριας ζωής και του ανθρώπου.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ02/10/2025
Τα λόγια της Τζέιν Γκούντολ ακόμη ζεσταίνουν τις καρδιές μας
Ευχαριστούμε Δρ. Γκούντολ για όλα όσα μας διδάξατε και για το παράδειγμα ζωής που μας αφήσατε.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ29/09/2025
Χελώνες, Ρινοδέλφινα και Πουλιά: Ο Αμβρακικός Κόλπος στο κέντρο συζήτησης της Τοπικής Κοινωνίας και των Επιστημόνων
Την Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε ημερίδα με θέμα το παρόν και το μέλον του Αμβρακικού Κόλπουπου στο Μενίδι Αμφιλοχίας, η οποία ένωσε τη φωνή της τοπικής κοινωνίας –πολιτών, επαγγελματιών και ερασιτεχνών ψαράδων, καθώς και ενεργών Συλλόγων– με κορυφαίους επιστήμονες και περιβαλλοντικές οργανώσεις.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ26/09/2025
Βιολόγοι του έργου «LIFE ADAPTS» στέλνουν το μήνυμα τους στην κοινωνία
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ23/09/2025
Το Aquila Rithymna Beach γίνεται Αρωγός του ΑΡΧΕΛΩΝ στο Ρέθυμνο
Η γενναιόδωρη δωρεά του ξενοδοχείου στηρίζει άμεσα το κόστος των δράσεων καταγραφής και προστασίας των φωλιών κατά τις περιόδους ωοτοκίας του 2025 και του 2026.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ19/09/2025
Ένα Καλοκαίρι Επιτυχίας για το Πρόγραμμα στον Αμβρακικό
Η φετινή περίοδος εργασίας πεδίου για το πρόγραμμα του ΑΡΧΕΛΩΝ στον Αμβρακικό ολοκληρώθηκε!

