22/06/2010

Παιδική Λογοτεχνία: Στο νησί με τα κρυμμένα μυστικά

paidikh-logotexnia-sto-nhsi-me-ta-krymmena-mystika-biblioS_nisi.jpg

ΑΡΧΕΛΩΝ: Αγαπητή κ. Κάτσου, μας ξάφνιασε το παιδικό μυθιστόρημά σας, «Στο νησί με τα κρυμμένα μυστικά», που έχει σαν κύριο θέμα του τις θαλάσσιες χελώνες καρέτα καρέτα. Πώς και επιλέξατε κάτι τέτοιο σαν θέμα σας; Στ. Κ.-Κ.: Είναι αλήθεια ότι η έμπνευση είναι μια παράξενη διεργασία, κάτι που έρχεται ξαφνικά και επιμένει, επιμένει τόσο πολύ που για να το «ξεφορτωθείς», τελικά υποκύπτεις. Έτσι έγινε και με τις Καρέτα Καρέτα.

ΑΡΧΕΛΩΝ: Δηλαδή; Στ.Κ.-Κ.: Τα καλοκαίρια παραθερίζω στην Καλαμάτα, όπου είναι και ο τόπος καταγωγής μου. Κάποια χρονιά μου είχε κάνει εντύπωση πως σε ένα σημείο της παραλίας, κατά μήκος της αμμουδιάς, είχαν τοποθετήσει μεταλλικές προστατευτικές κατασκευές μαζί με μια πινακίδα που προειδοποιούσε πως εκεί υπάρχουν φωλιές με θαμμένα αυγά θαλάσσιας χελώνας. Τίποτα παραπάνω. Καταλυτική, για να ασχοληθώ με το θέμα, στάθηκε η επίσκεψή μου σε μια παραλία της Κορώνης όπου πήγαμε για μπάνιο. Αφού τοποθετήσαμε τις ψάθες μας με έκπληξη είδαμε πως δίπλα μας, λίγα μέτρα πιο πέρα, ήταν πολλές φωλιές θαλάσσιας χελώνας, στις οποίες είχαν τοποθετηθεί ειδικά προστατευτικά καθώς και μια πινακίδα που παρακαλούσε τους λουόμενους να τις σεβαστούν. Άλλο να το ακούς και άλλο να το βλέπεις δίπλα σου! Τα παιδιά μου ενθουσιάστηκαν. Μαζί τους κι εγώ. Τέλειωσε το καλοκαίρι και η εικόνα με τις φωλιές δεν έφευγε από μέσα μου.

ΑΡΧΕΛΩΝ: Και λοιπόν; Στ. Κ.-Κ. : Ήθελα να γράψω κάτι για το περιβάλλον, κάτι για τα παιδιά. Το μυαλό μου τριγύριζε γύρω από την ανακύκλωση μα ήταν και οι καρέτα με τις φωλιές τους που έρχονταν και ξανάρχονταν στη σκέψη μου. Έτσι πάντρεψα αυτά τα δυο θέματα και βγήκε το παιδικό μυθιστόρημα «Στο νησί με τα κρυμμένα μυστικά».

paidikh-logotexnia-sto-nhsi-me-ta-krymmena-mystika-biblioS_nisi1.jpg

ΑΡΧΕΛΩΝ: Στο μυθιστόρημά σας γράφετε με λεπτομέρειες και με ακρίβεια για τη ζωή των χελωνών, τους κινδύνους τους, τις συνήθειες, την ιστορία τους. Δυσκολευτήκατε να συγκεντρώσετε αυτά τα στοιχεία και να τα βάλετε στη ζωή των δυο μικρών ηρώων του βιβλίου σας; ΣΤ. Κ.-Κ.: Και ναι και όχι. Με βοήθησε πολύ σʼ αυτό το έργο η ιστοσελίδα σας στο διαδίκτυο. Μου έδωσε πολλές πληροφορίες και απαντήσεις. Από κει και πέρα έπρεπε βέβαια να βάλω το μυθοπλαστικό στοιχείο και να τις εντάξω στο μυθιστόρημά μου. Δεν ήταν και ότι πιο εύκολο. Να δοθούν με απλότητα και φυσικότητα και ταυτόχρονα να κρατήσουν το ενδιαφέρον του μικρού αναγνώστη.

ΑΡΧΕΛΩΝ: Ένα ακόμη πρόσωπο του βιβλίου σας είναι η θεία για την οποία μιλάτε με χιούμορ και με μια ελαφρώς σκωπτική διάθεση. Ποιος ο λόγος που το κάνετε αυτό; Στ. Κ.-Κ.: Είναι ένας τρόπος να τραβήξω την προσοχή των παιδιών στο πρόσωπο της θείας που, πίσω από την αστεία εμφάνισή της, κρύβει ένα άτομο βαθιά ευαισθητοποιημένο σχετικά με το περιβάλλον, ένα σοφό ενήλικα που ξέρει μέσα από την αστεία συμπεριφορά του να μιλά και να μεταδίδει αλήθειες με το δικό του τρόπο στην καρδιά όλων των παιδιών.

paidikh-logotexnia-sto-nhsi-me-ta-krymmena-mystika-biblioS_nisi2.jpg

ΑΡΧΕΛΩΝ: Πενήντα λεπτά από την πώληση κάθε αντιτύπου του βιβλίου σας, πηγαίνουν στο Σύλλογό μας για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας. Με ποιο σκεπτικό το κάνατε αυτό; Στ. Κ.-Κ.: Ο σκοπός μου ήταν να προσφέρω ένα μικρό λιθαράκι στο έργο της διάσωσης της θαλάσσιας χελώνας που απειλείται με εξαφάνιση. Το πρότεινα λοιπόν στον εκδοτικό οίκο Ψυχογιός που ανταποκρίθηκε θετικά και τον ευχαριστώ.

ΑΡΧΕΛΩΝ: Το βιβλίο σας είναι πολύ γλαφυρό συνολικά και ιδιαίτερα στα σημεία που μιλά για τις χελώνες και τη φύση! Στ. Κ.-Κ.: Μα δεν μπορεί να μιλάς γιʼ αυτό το υπέροχο θαύμα, τη δημιουργία, και να μην είσαι γλαφυρός. Το θέμα είναι να συναισθανθούμε την ευθύνη μας και να αγωνιστούμε για τη διάσωσή της. Να κατανοήσουμε πως μπορούμε να γίνουμε συν-δημιουργοί κοντά στο μεγάλο δημιουργό, το Θεό!

paidikh-logotexnia-sto-nhsi-me-ta-krymmena-mystika-stavroula.jpg

Από μικρή αγάπησε τη Λογοτεχνία και τα μαθητικά της τετράδια ήταν γεμάτα με απόπειρες ποιητικής γραφής, ένα παιχνίδι με τις λέξεις που πάντα τη γοήτευε. Κάτω από τα σχολικά της βιβλία φώλιαζαν ποιητικές συλλογές που με το χαρτζιλίκι της αγόραζε. Ποιήματα και πεζά της έχουν δημοσιευτεί στον περιοδικό τύπο.

Έχει τιμηθεί με δύο πανελλήνια βραβεία σε ποιητικούς διαγωνισμούς. Το 2005 το μυθιστόρημά της Σώστε την πόλη μας! τιμήθηκε με το Α΄ βραβείο μυθιστορήματος για μεγάλα παιδιά και εφήβους από τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά που αθλοθέτησε ο Όμιλος UNESCO Αμαρουσίου για τον Πολιτισμό (ήταν υποψήφιο, μικρή λίστα, και για το κρατικό βραβείο Παιδικού Λογοτεχνικού Βιβλίου για το έτος 2008).

Το 2006 η παιδική ποιητική της συλλογή Στου φεγγαριού το πέτο τιμήθηκε από τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά με το Α΄ βραβείο ποίησης για παιδιά.

Το 2007 το παραμύθι της Το αστεράκι της αγάπης τιμήθηκε με τον Έπαινο Παραμυθιού για παιδιά προσχολικής και πρωτοσχολικής ηλικίας από τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά.

Το 2008 βραβεύτηκε από τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου για το έμπρακτο ενδιαφέρον της και τις αποτελεσματικές δραστηριότητές της ως προς την προώθηση της Νεανικής Λογοτεχνίας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

  1. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    15/07/2024

    Οικο-τουρισμός σε Πελοπόννησο και Κρήτη: Εξερευνήστε μια παραλία ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας Καρέττα

    Μία καταπληκτική οικολογική εμπειρία προσφέρει ο ΑΡΧΕΛΩΝ στους τυχερούς ευαισθητοποιημένους ταξιδιώτες που θα βρεθούν αυτό το καλοκαίρι σε σημαντικές παραλίες ωοτοκίας της χελώνας Καρέττα που προστατεύει ο Σύλλογος.

    Μάθε περισσότερα
  2. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    26/06/2024

    Οι θαλάσσιες χελώνες μας εκπλήσσουν: αν δεις ίχνη χελώνας στην παραλία βοήθησε την έρευνα του ΑΡΧΕΛΩΝ!

    Δεν είναι όλες οι παραλίες στην εκτεταμένη ακτογραμμή της Ελλάδας κατάλληλες για την ωοτοκία των θαλάσσιων χελωνών, αλλά μερικές φορές αυτά τα θαλάσσια ερπετά μας εκπλήσσουν! Φέτος το καλοκαίρι, ο ΑΡΧΕΛΩΝ ζητά τη βοήθειά σου για τη διερεύνηση ενός φαινομένου που ονομάζεται «σποραδική ωοτοκία».

    Μάθε περισσότερα
  3. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    17/06/2024

    Λιμένι Μάνης - ΠΡΟΣΟΧΗ! Οι θαλάσσιες χελώνες δεν είναι κατοικίδια ζώα: Δεν τις ταΐζουμε!

    Ο Δήμος Ανατολικής Μάνης και το Λιμεναρχείο ζήτησαν τη συνδρομή του ΑΡΧΕΛΩΝ για την ενημέρωση των λουόμενων στην περιοχή Λιμένι της Μάνης, όπου οι υγειονομικές αρχές έχουν ήδη καταγράψει φέτος 12 περιστατικά επίθεσης θαλάσσιας χελώνας σε λουόμενους.

    Μάθε περισσότερα
  4. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    16/06/2024

    30 Χρόνια Ελπίδας: Το Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ γιορτάζει την Ημέρα των Θαλάσσιων Χελωνών

    Κάθε χρόνο στις 16 Ιουνίου, γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα των Θαλάσσιων Χελωνών, μια ημέρα αφιερωμένη στην ευαισθητοποίηση σχετικά με αυτά τα υπέροχα πλάσματα και τις απειλές που αντιμετωπίζουν. Η φετινή χρονιά έχει ιδιαίτερη σημασία για τον ΑΡΧΕΛΩΝ, καθώς το Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών στη Γλυφάδα συμπληρώνει 30 χρόνια λειτουργίας.

    Μάθε περισσότερα
  5. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    13/06/2024

    Διαγωνισμός Αφίσας για παιδιά και νέους: Καλωσορίζουμε τα χελωνάκια του 2024 στις παραλίες!

    Νερομπογιές, μαρκαδόροι, κολλάζ, υπολογιστής, κινητό; Όλα είναι χρήσιμα. Χρησιμοποίησε τη δημιουργικότητα και τη φαντασία σου για να φτιάξεις μία αφίσα μεγέθους Α3 ή Α4 που θα ενημερώνει ότι σε λίγο εκκολάπτονται τα χελωνάκια του 2024.

    Μάθε περισσότερα
  6. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    16/05/2024

    Νωρίτερα από άλλες χρονιές άρχισε φέτος η ωοτοκία για τις θαλάσσιες χελώνες Καρέττα και οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης στους ωκεανούς προβληματίζουν

    Για πρώτη φορά, στα 40 χρόνια καταγραφών του ΑΡΧΕΛΩΝ, βρέθηκε στις 10 Μαΐου η πρώτη φωλιά θαλάσσιας χελώνας στον Κόλπο Λαγανά Ζακύθου. Επιβεβαιώνονται οι επιστημονικές προβλέψεις της μετακίνησης της περιόδου ωοτοκίας νωρίτερα την άνοιξη, λόγω της κλιματικής αλλαγής.

    Μάθε περισσότερα
  7. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    14/05/2024

    Σώσε Χελώνες, Δες την Ελλάδα με Budget

    Σε τραβάει η ιδέα να πας σε πεντακάθαρες ελληνικές παραλίες και η ευκαιρία να κάνεις τη διαφορά; Ιούνιος και Σεπτέμβριος είναι οι τέλειοι μήνες για εθελοντισμό στην προστασία των θαλάσσιων χελωνών στην Ελλάδα

    Μάθε περισσότερα
  8. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    02/05/2024

    Γιορτή της Χελώνας για παιδιά 2024: Ταξίδεψε με τις χελώνες στη Μεσόγειο!

    Σημειώστε την ημερομηνία! Το Σάββατο 18 Μαΐου στις 11:00, το Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ ανοίγει τις πόρτες του για να υποδεχτεί μικρούς και μεγάλους φίλους των θαλάσσιων χελωνών που θέλουν να γιορτάσουν, να εξερευνήσουν, να μάθουν, να παίξουν και να ταξιδέψουν μαγικά στη Μεσόγειο.

    Μάθε περισσότερα
  9. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    02/05/2024

    Μια επιτυχημένη χρονιά για το Διεθνές Συμπόσιο Θαλάσσιας Χελώνας

    Το Διεθνές Συμπόσιο Θαλάσσιας Χελώνας ολοκληρώθηκε θριαμβευτικά τον Μάρτιο στην Πατάγια της Ταϊλάνδης, με τον ΑΡΧΕΛΩΝ να συμμετέχει ενεργά.

    Μάθε περισσότερα
  10. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    29/04/2024

    Πρωινή βόλτα με τον ΑΡΧΕΛΩΝ

    Ο κινηματογραφικός φακός του Στέφανου και της Μαρίας των SteΜa Journeys πέτυχε κάτι πολύ σπάνιο: μία θαλάσσια χελώνα Καρέττα να κάνει φωλιά το πρωί! Οι εθελοντές στα Χανιά ανέλαβαν δράση για την προστασία της.

    Μάθε περισσότερα
  11. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    26/04/2024

    «Γεφυρώνοντας προσπάθειες τουρισμού και διατήρησης της φύσης», η παράπλευρη εκδήλωση του ΑΡΧΕΛΩΝ στο διεθνές συνέδριο Our Ocean, an Ocean of Potential

    Ο ΑΡΧΕΛΩΝ είχε την τιμή να συμμετάσχει ενεργά στο συνέδριο, διοργανώνοντας μία συζήτηση για τον τουρισμό και τις προσπάθειες προστασίας των θαλάσσιων χελωνών στο Ρέθυμνο με τη συμμετοχή του Δήμου Ρεθύμνου, του ομίλου GRECOTEL και εμπειρογνώμονες βιώσιμου τουρισμού.

    Μάθε περισσότερα
  12. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    19/04/2024

    Νέο! «Υποτροφίες» για πρακτική εμπειρία- άσκηση στα διεθνή περιβαλλοντικά προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ

    Φέτος δίνεται η ευκαιρία να υποστηριχθεί η συμμετοχή μικρού αριθμού εθελοντών στα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών στις παραλίες ωοτοκίας καθώς και στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών στη Γλυφάδα Αττικής. Δείτε τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια που ισχύουν για το 2024.

    Μάθε περισσότερα
  13. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    12/04/2024

    Συντονισμός για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών στο Ρέθυμνο: Τοπικές Αρχές και τουρισμός ενώνουν δυνάμεις

    Η συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στις 5 Απριλίου 2024 στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου, έθιξε καίρια ζητήματα, όπως η τήρηση των διαχειριστικών μέτρων για την προστασία της Καρέττα. Δεδομένης της τουριστικής δραστηριότητας στις παραλίες ωοτοκίας, η ενεργή συμμετοχή του τουριστικού τομέα στην εφαρμογή των μέτρων κρίνεται απαραίτητη.

    Μάθε περισσότερα
  14. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    10/04/2024

    «Τουρίστες και χελώνες;» Απλώνεται η περιβαλλοντική εκστρατεία ενημέρωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ στις παραλίες ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας Καρέττα

    Στο δρόμο του αειφόρου τουρισμού στρατεύεται ξανά, μετά την πανδημία, ο ΑΡΧΕΛΩΝ- Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας. Στόχος της νέας εκστρατείας είναι να φθάσουν οι πληροφορίες για τον ορθό κώδικα συμπεριφοράς επισκεπτών σε όλες τις παραλίες ωοτοκίας σε συνεργασία με τον τουριστικό τομέα.

    Μάθε περισσότερα
  15. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    04/04/2024

    LIFE MareNatura - Το μεγαλύτερο πρόγραμμα για τη θαλάσσια βιοποικιλότητα στην Ελλάδα

    Μάθε περισσότερα
1 από 0

Πολύ πιθανό να σε ενδιαφέρουν επίσης

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας!
Μάθε για τις τελευταίες δράσεις μας και ενημερώσου για τα προγράμματά μας και πως μπορείς εσύ να βοηθήσεις τις θαλάσσιες χελώνες!