22/06/2010

Παιδική Λογοτεχνία: Στο νησί με τα κρυμμένα μυστικά

paidikh-logotexnia-sto-nhsi-me-ta-krymmena-mystika-biblioS_nisi.jpg

ΑΡΧΕΛΩΝ: Αγαπητή κ. Κάτσου, μας ξάφνιασε το παιδικό μυθιστόρημά σας, «Στο νησί με τα κρυμμένα μυστικά», που έχει σαν κύριο θέμα του τις θαλάσσιες χελώνες καρέτα καρέτα. Πώς και επιλέξατε κάτι τέτοιο σαν θέμα σας; Στ. Κ.-Κ.: Είναι αλήθεια ότι η έμπνευση είναι μια παράξενη διεργασία, κάτι που έρχεται ξαφνικά και επιμένει, επιμένει τόσο πολύ που για να το «ξεφορτωθείς», τελικά υποκύπτεις. Έτσι έγινε και με τις Καρέτα Καρέτα.

ΑΡΧΕΛΩΝ: Δηλαδή; Στ.Κ.-Κ.: Τα καλοκαίρια παραθερίζω στην Καλαμάτα, όπου είναι και ο τόπος καταγωγής μου. Κάποια χρονιά μου είχε κάνει εντύπωση πως σε ένα σημείο της παραλίας, κατά μήκος της αμμουδιάς, είχαν τοποθετήσει μεταλλικές προστατευτικές κατασκευές μαζί με μια πινακίδα που προειδοποιούσε πως εκεί υπάρχουν φωλιές με θαμμένα αυγά θαλάσσιας χελώνας. Τίποτα παραπάνω. Καταλυτική, για να ασχοληθώ με το θέμα, στάθηκε η επίσκεψή μου σε μια παραλία της Κορώνης όπου πήγαμε για μπάνιο. Αφού τοποθετήσαμε τις ψάθες μας με έκπληξη είδαμε πως δίπλα μας, λίγα μέτρα πιο πέρα, ήταν πολλές φωλιές θαλάσσιας χελώνας, στις οποίες είχαν τοποθετηθεί ειδικά προστατευτικά καθώς και μια πινακίδα που παρακαλούσε τους λουόμενους να τις σεβαστούν. Άλλο να το ακούς και άλλο να το βλέπεις δίπλα σου! Τα παιδιά μου ενθουσιάστηκαν. Μαζί τους κι εγώ. Τέλειωσε το καλοκαίρι και η εικόνα με τις φωλιές δεν έφευγε από μέσα μου.

ΑΡΧΕΛΩΝ: Και λοιπόν; Στ. Κ.-Κ. : Ήθελα να γράψω κάτι για το περιβάλλον, κάτι για τα παιδιά. Το μυαλό μου τριγύριζε γύρω από την ανακύκλωση μα ήταν και οι καρέτα με τις φωλιές τους που έρχονταν και ξανάρχονταν στη σκέψη μου. Έτσι πάντρεψα αυτά τα δυο θέματα και βγήκε το παιδικό μυθιστόρημα «Στο νησί με τα κρυμμένα μυστικά».

paidikh-logotexnia-sto-nhsi-me-ta-krymmena-mystika-biblioS_nisi1.jpg

ΑΡΧΕΛΩΝ: Στο μυθιστόρημά σας γράφετε με λεπτομέρειες και με ακρίβεια για τη ζωή των χελωνών, τους κινδύνους τους, τις συνήθειες, την ιστορία τους. Δυσκολευτήκατε να συγκεντρώσετε αυτά τα στοιχεία και να τα βάλετε στη ζωή των δυο μικρών ηρώων του βιβλίου σας; ΣΤ. Κ.-Κ.: Και ναι και όχι. Με βοήθησε πολύ σʼ αυτό το έργο η ιστοσελίδα σας στο διαδίκτυο. Μου έδωσε πολλές πληροφορίες και απαντήσεις. Από κει και πέρα έπρεπε βέβαια να βάλω το μυθοπλαστικό στοιχείο και να τις εντάξω στο μυθιστόρημά μου. Δεν ήταν και ότι πιο εύκολο. Να δοθούν με απλότητα και φυσικότητα και ταυτόχρονα να κρατήσουν το ενδιαφέρον του μικρού αναγνώστη.

ΑΡΧΕΛΩΝ: Ένα ακόμη πρόσωπο του βιβλίου σας είναι η θεία για την οποία μιλάτε με χιούμορ και με μια ελαφρώς σκωπτική διάθεση. Ποιος ο λόγος που το κάνετε αυτό; Στ. Κ.-Κ.: Είναι ένας τρόπος να τραβήξω την προσοχή των παιδιών στο πρόσωπο της θείας που, πίσω από την αστεία εμφάνισή της, κρύβει ένα άτομο βαθιά ευαισθητοποιημένο σχετικά με το περιβάλλον, ένα σοφό ενήλικα που ξέρει μέσα από την αστεία συμπεριφορά του να μιλά και να μεταδίδει αλήθειες με το δικό του τρόπο στην καρδιά όλων των παιδιών.

paidikh-logotexnia-sto-nhsi-me-ta-krymmena-mystika-biblioS_nisi2.jpg

ΑΡΧΕΛΩΝ: Πενήντα λεπτά από την πώληση κάθε αντιτύπου του βιβλίου σας, πηγαίνουν στο Σύλλογό μας για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας. Με ποιο σκεπτικό το κάνατε αυτό; Στ. Κ.-Κ.: Ο σκοπός μου ήταν να προσφέρω ένα μικρό λιθαράκι στο έργο της διάσωσης της θαλάσσιας χελώνας που απειλείται με εξαφάνιση. Το πρότεινα λοιπόν στον εκδοτικό οίκο Ψυχογιός που ανταποκρίθηκε θετικά και τον ευχαριστώ.

ΑΡΧΕΛΩΝ: Το βιβλίο σας είναι πολύ γλαφυρό συνολικά και ιδιαίτερα στα σημεία που μιλά για τις χελώνες και τη φύση! Στ. Κ.-Κ.: Μα δεν μπορεί να μιλάς γιʼ αυτό το υπέροχο θαύμα, τη δημιουργία, και να μην είσαι γλαφυρός. Το θέμα είναι να συναισθανθούμε την ευθύνη μας και να αγωνιστούμε για τη διάσωσή της. Να κατανοήσουμε πως μπορούμε να γίνουμε συν-δημιουργοί κοντά στο μεγάλο δημιουργό, το Θεό!

paidikh-logotexnia-sto-nhsi-me-ta-krymmena-mystika-stavroula.jpg

Από μικρή αγάπησε τη Λογοτεχνία και τα μαθητικά της τετράδια ήταν γεμάτα με απόπειρες ποιητικής γραφής, ένα παιχνίδι με τις λέξεις που πάντα τη γοήτευε. Κάτω από τα σχολικά της βιβλία φώλιαζαν ποιητικές συλλογές που με το χαρτζιλίκι της αγόραζε. Ποιήματα και πεζά της έχουν δημοσιευτεί στον περιοδικό τύπο.

Έχει τιμηθεί με δύο πανελλήνια βραβεία σε ποιητικούς διαγωνισμούς. Το 2005 το μυθιστόρημά της Σώστε την πόλη μας! τιμήθηκε με το Α΄ βραβείο μυθιστορήματος για μεγάλα παιδιά και εφήβους από τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά που αθλοθέτησε ο Όμιλος UNESCO Αμαρουσίου για τον Πολιτισμό (ήταν υποψήφιο, μικρή λίστα, και για το κρατικό βραβείο Παιδικού Λογοτεχνικού Βιβλίου για το έτος 2008).

Το 2006 η παιδική ποιητική της συλλογή Στου φεγγαριού το πέτο τιμήθηκε από τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά με το Α΄ βραβείο ποίησης για παιδιά.

Το 2007 το παραμύθι της Το αστεράκι της αγάπης τιμήθηκε με τον Έπαινο Παραμυθιού για παιδιά προσχολικής και πρωτοσχολικής ηλικίας από τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά.

Το 2008 βραβεύτηκε από τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου για το έμπρακτο ενδιαφέρον της και τις αποτελεσματικές δραστηριότητές της ως προς την προώθηση της Νεανικής Λογοτεχνίας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

 1. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  22/09/2023

  Κοινή ανακοίνωση για την κατάσταση διατήρησης του λύκου στην Ευρώπη

  Μάθε περισσότερα
 2. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  20/09/2023

  Ευκαιρία εργασίας: Συνεργάτης για θέματα τουρισμού

  Ο ΑΡΧΕΛΩΝ αναζητά συνεργάτη πλήρους απασχόλησης για θέματα τουρισμού

  Μάθε περισσότερα
 3. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  15/09/2023

  Ο Λίλο μας, η μικρή πρασινοχελώνα, τα κατάφερε!

  Τον Νοέμβριο του 2021 μία μικρή Πράσινη θαλάσσια χελώνα έφτασε στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ με πολύ σοβαρό τραύμα στο κεφάλι. Μετά από σχεδόν δύο χρόνια εντατικής θεραπείας, μία Τετάρτη τον Σεπτέμβριο του 2023 πήρε επιτέλους εξιτήριο και επέστρεψε στην θάλασσα!

  Μάθε περισσότερα
 4. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  12/09/2023

  Κοινό Δ.Τ.: Οι αφύσικες καταστροφές να γίνουν μάθημα για κλιματικά ανθεκτική Ελλάδα

  Μάθε περισσότερα
 5. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  10/09/2023

  Κοινό Δ.Τ.: Εκτός Σχεδίου Δόμηση: Η Σταδιακή Καταστροφή της Ελληνικής Φύσης

  Μάθε περισσότερα
 6. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  05/09/2023

  Πίσω στα θρανία και στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ

  Το μοναδικό νοσοκομείο για θαλάσσιες χελώνες ανοίγει ξανά τις πόρτες του για να υποδεχθεί σχολικές τάξεις όλων των βαθμίδων, αυτή τη φορά κλείνοντας θέση στο πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης μέσω του συστήματος ηλεκτρονικών κρατήσεων.

  Μάθε περισσότερα
 7. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  21/08/2023

  Αυτοί που σώζουν τα τραυματισμένα άγρια ζώα στην Ελλάδα ( νέο βίντεο)

  Βρέθηκε τραυματισμένο άγριο ζώο, οτιδήποτε από αρκούδα, αετό, μικροπούλια μέχρι θαλάσσια χελώνα, φώκια, δελφίνι; Υπάρχουν άνθρωποι που θα τα περιθάλψουν. Ο ΑΡΧΕΛΩΝ ετοίμασε ένα βίντεο, όπου οι άνθρωποι της περίθαλψης μιλούν γι΄αυτό που τους παρακινεί και συνεχίζουν…

  Μάθε περισσότερα
 8. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  21/08/2023

  Αποχαιρετισμός στο ιδρυτικό μέλος του ΑΡΧΕΛΩΝ Γιάννη Παπαναγιώτου, που έφυγε από τη ζωή πριν λίγες μέρες.

  Αποχαιρετισμός στο ιδρυτικό μέλος του ΑΡΧΕΛΩΝ Γιάννη Παπαναγιώτου, που έφυγε από τη ζωή πρίν λίγες μέρες. Λάτρης της φύσης, της θάλασσας και των βουνών, βοήθησε στη δημιουργία του τον Σύλλογο. Ευχαριστούμε.

  Μάθε περισσότερα
 9. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  17/08/2023

  Παγκόσμιο ρεκόρ 37 χρόνων αναπαραγωγικής ζωής για θαλάσσια χελώνα στη Ζάκυνθο – Αυξημένος φέτος ο αριθμός στις φωλιές

  Ένα σημαντικό αποτέλεσμα της συστηματικής δουλειάς της φετινής ομάδας παρακολούθησης της ωοτοκίας στη Ζάκυνθο, ανακοινώνει ο ΑΡΧΕΛΩΝ - Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας. Με βάση τις μακροχρόνιες παρατηρήσεις του, ο ΑΡΧΕΛΩΝ κατάφερε να πιστοποιήσει το Παγκόσμιο Ρεκόρ καταγεγραμμένης ωοτοκίας για χελώνες Καρέττα.

  Μάθε περισσότερα
 10. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  07/08/2023

  ΠΡΟΣΟΧΗ! Οι θαλάσσιες χελώνες δεν είναι κατοικίδια ζώα: Δεν τις αγγίζουμε! Δεν τις ταΐζουμε!

  Όπως είναι γνωστό 35 νέα περιστατικά επίθεσης θαλάσσιας χελώνας σε λουόμενους έχουν ήδη καταγραφεί κατά την φετινή καλοκαιρινή περίοδο και προστίθενται στον ήδη μακρύ κατάλογο των 200 περίπου καταγεγραμμένων περιστατικών, όπως αυτά έχουν καταγραφεί κατά τα προηγούμενα καλοκαίρια στα μητρώα του Κέντρο Υγείας Αρεόπολης.

  Μάθε περισσότερα
 11. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  01/08/2023

  Συνέντευξη με μια εθελόντρια: Lea Heinen, Κέντρο Διάσωσης

  Η Lea μοιράζεται την εμπειρία της ως εθελόντρια στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιας Χελώνας του ΑΡΧΕΛΩΝ: «Νομίζω ότι όταν μια χελώνα αρχίζει να τρώει μετά από ένα μήνα προσπάθειας, όταν μπορείς να δεις τη βελτίωση ή την επούλωση ενός τραυματισμού μιας χελώνας και όταν μια χελώνα επιστρέφει πίσω στη θάλασσα, στο φυσικό της περιβάλλον, στο σπίτι της - τότε ξέρεις ότι πράγματι σώζεις τις χελώνες».

  Μάθε περισσότερα
 12. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  21/07/2023

  Παιδικός Διαγωνισμός Παραλίας 2023: Φτιάξε το δικό σου χελωνάκι με φυσικά υλικά και στείλε μας φωτογραφία!

  Βοήθησέ μας να μεταδώσουμε το μήνυμα για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών σχηματίζοντας τα δικά σου θαλάσσια χελωνάκια με φυσικά υλικά που θα βρεις στην παραλία. Άμμος, πέτρες, βότσαλα, κοχύλια, φύκια, ξυλαράκια και ότι άλλο έχεις στη διάθεσή σου μπορούν να μεταμορφωθούν με λίγη φαντασία! Τράβηξε μια φωτογραφία το έργο σου και στείλε την στον Διαγωνισμό Παραλίας του ΑΡΧΕΛΩΝ.

  Μάθε περισσότερα
 13. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  18/07/2023

  Ανοίγοντας το δρόμο για τα επόμενα βήματα προστασίας των θαλάσσιων χελωνών στη Μεσόγειο

  Tην προηγούμενη εβδομάδα οι εταίροι του έργου «Διατήρηση των θαλασσίων χελωνών στην περιοχή της Μεσογείου» συναντήθηκαν για την 9η Συνεδρίαση της Καθοδηγητικής Επιτροπής. Η συνάντηση έγινε στον Κυπαρισσιακό Κόλπο στην Ελλάδα στις 4 και 5 Ιουλίου και οργανώθηκε από το SPA/RAC και τον ΑΡΧΕΛΩΝ.

  Μάθε περισσότερα
 14. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  04/07/2023

  Ειδική προσφορά για τους ΕΜΠΕΙΡΟΥΣ εθελοντές: Έλα τώρα ξανά μαζί μας για 2 χελωνο-εβδομάδες!

  Είναι καιρός να έρθεις ξανά στα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ, ακόμηκι αν έχεις μόνο 2ή 3 εβδομάδες διαθέσιμες. Η προσφορά ισχύει για τον Αύγουστο, τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο 2023. Κάνε αίτηση μέσα από τη νέα μας ιστοσελίδα και δες περισσότερα για τις ημερομηνίες και τις τοποθεσίες που είναι διαθέσιμες οι θέσεις.

  Μάθε περισσότερα
 15. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  30/06/2023

  Εκδήλωση λήξης του έργου για τις Οργανώσεις Περίθαλψης Άγριων Ζώων

  Στις 9 Ιουνίου 2023, η Εταιρία Προστασίας Περιβάλλοντος Καστοριάς φιλοξένησε την εκδήλωση λήξης του έργου «Δίκτυο Συνεργασίας των Οργανώσεων που Δραστηριοποιούνται στην Περίθαλψη Άγριων Ζώων στην Ελλάδα».

  Μάθε περισσότερα
1 από 0

Πολύ πιθανό να σε ενδιαφέρουν επίσης

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας!
Μάθε για τις τελευταίες δράσεις μας και ενημερώσου για τα προγράμματά μας και πως μπορείς εσύ να βοηθήσεις τις θαλάσσιες χελώνες!