22/06/2010

Παιδική Λογοτεχνία: Στο νησί με τα κρυμμένα μυστικά

paidikh-logotexnia-sto-nhsi-me-ta-krymmena-mystika-biblioS_nisi.jpg

ΑΡΧΕΛΩΝ: Αγαπητή κ. Κάτσου, μας ξάφνιασε το παιδικό μυθιστόρημά σας, «Στο νησί με τα κρυμμένα μυστικά», που έχει σαν κύριο θέμα του τις θαλάσσιες χελώνες καρέτα καρέτα. Πώς και επιλέξατε κάτι τέτοιο σαν θέμα σας; Στ. Κ.-Κ.: Είναι αλήθεια ότι η έμπνευση είναι μια παράξενη διεργασία, κάτι που έρχεται ξαφνικά και επιμένει, επιμένει τόσο πολύ που για να το «ξεφορτωθείς», τελικά υποκύπτεις. Έτσι έγινε και με τις Καρέτα Καρέτα.

ΑΡΧΕΛΩΝ: Δηλαδή; Στ.Κ.-Κ.: Τα καλοκαίρια παραθερίζω στην Καλαμάτα, όπου είναι και ο τόπος καταγωγής μου. Κάποια χρονιά μου είχε κάνει εντύπωση πως σε ένα σημείο της παραλίας, κατά μήκος της αμμουδιάς, είχαν τοποθετήσει μεταλλικές προστατευτικές κατασκευές μαζί με μια πινακίδα που προειδοποιούσε πως εκεί υπάρχουν φωλιές με θαμμένα αυγά θαλάσσιας χελώνας. Τίποτα παραπάνω. Καταλυτική, για να ασχοληθώ με το θέμα, στάθηκε η επίσκεψή μου σε μια παραλία της Κορώνης όπου πήγαμε για μπάνιο. Αφού τοποθετήσαμε τις ψάθες μας με έκπληξη είδαμε πως δίπλα μας, λίγα μέτρα πιο πέρα, ήταν πολλές φωλιές θαλάσσιας χελώνας, στις οποίες είχαν τοποθετηθεί ειδικά προστατευτικά καθώς και μια πινακίδα που παρακαλούσε τους λουόμενους να τις σεβαστούν. Άλλο να το ακούς και άλλο να το βλέπεις δίπλα σου! Τα παιδιά μου ενθουσιάστηκαν. Μαζί τους κι εγώ. Τέλειωσε το καλοκαίρι και η εικόνα με τις φωλιές δεν έφευγε από μέσα μου.

ΑΡΧΕΛΩΝ: Και λοιπόν; Στ. Κ.-Κ. : Ήθελα να γράψω κάτι για το περιβάλλον, κάτι για τα παιδιά. Το μυαλό μου τριγύριζε γύρω από την ανακύκλωση μα ήταν και οι καρέτα με τις φωλιές τους που έρχονταν και ξανάρχονταν στη σκέψη μου. Έτσι πάντρεψα αυτά τα δυο θέματα και βγήκε το παιδικό μυθιστόρημα «Στο νησί με τα κρυμμένα μυστικά».

paidikh-logotexnia-sto-nhsi-me-ta-krymmena-mystika-biblioS_nisi1.jpg

ΑΡΧΕΛΩΝ: Στο μυθιστόρημά σας γράφετε με λεπτομέρειες και με ακρίβεια για τη ζωή των χελωνών, τους κινδύνους τους, τις συνήθειες, την ιστορία τους. Δυσκολευτήκατε να συγκεντρώσετε αυτά τα στοιχεία και να τα βάλετε στη ζωή των δυο μικρών ηρώων του βιβλίου σας; ΣΤ. Κ.-Κ.: Και ναι και όχι. Με βοήθησε πολύ σʼ αυτό το έργο η ιστοσελίδα σας στο διαδίκτυο. Μου έδωσε πολλές πληροφορίες και απαντήσεις. Από κει και πέρα έπρεπε βέβαια να βάλω το μυθοπλαστικό στοιχείο και να τις εντάξω στο μυθιστόρημά μου. Δεν ήταν και ότι πιο εύκολο. Να δοθούν με απλότητα και φυσικότητα και ταυτόχρονα να κρατήσουν το ενδιαφέρον του μικρού αναγνώστη.

ΑΡΧΕΛΩΝ: Ένα ακόμη πρόσωπο του βιβλίου σας είναι η θεία για την οποία μιλάτε με χιούμορ και με μια ελαφρώς σκωπτική διάθεση. Ποιος ο λόγος που το κάνετε αυτό; Στ. Κ.-Κ.: Είναι ένας τρόπος να τραβήξω την προσοχή των παιδιών στο πρόσωπο της θείας που, πίσω από την αστεία εμφάνισή της, κρύβει ένα άτομο βαθιά ευαισθητοποιημένο σχετικά με το περιβάλλον, ένα σοφό ενήλικα που ξέρει μέσα από την αστεία συμπεριφορά του να μιλά και να μεταδίδει αλήθειες με το δικό του τρόπο στην καρδιά όλων των παιδιών.

paidikh-logotexnia-sto-nhsi-me-ta-krymmena-mystika-biblioS_nisi2.jpg

ΑΡΧΕΛΩΝ: Πενήντα λεπτά από την πώληση κάθε αντιτύπου του βιβλίου σας, πηγαίνουν στο Σύλλογό μας για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας. Με ποιο σκεπτικό το κάνατε αυτό; Στ. Κ.-Κ.: Ο σκοπός μου ήταν να προσφέρω ένα μικρό λιθαράκι στο έργο της διάσωσης της θαλάσσιας χελώνας που απειλείται με εξαφάνιση. Το πρότεινα λοιπόν στον εκδοτικό οίκο Ψυχογιός που ανταποκρίθηκε θετικά και τον ευχαριστώ.

ΑΡΧΕΛΩΝ: Το βιβλίο σας είναι πολύ γλαφυρό συνολικά και ιδιαίτερα στα σημεία που μιλά για τις χελώνες και τη φύση! Στ. Κ.-Κ.: Μα δεν μπορεί να μιλάς γιʼ αυτό το υπέροχο θαύμα, τη δημιουργία, και να μην είσαι γλαφυρός. Το θέμα είναι να συναισθανθούμε την ευθύνη μας και να αγωνιστούμε για τη διάσωσή της. Να κατανοήσουμε πως μπορούμε να γίνουμε συν-δημιουργοί κοντά στο μεγάλο δημιουργό, το Θεό!

paidikh-logotexnia-sto-nhsi-me-ta-krymmena-mystika-stavroula.jpg

Από μικρή αγάπησε τη Λογοτεχνία και τα μαθητικά της τετράδια ήταν γεμάτα με απόπειρες ποιητικής γραφής, ένα παιχνίδι με τις λέξεις που πάντα τη γοήτευε. Κάτω από τα σχολικά της βιβλία φώλιαζαν ποιητικές συλλογές που με το χαρτζιλίκι της αγόραζε. Ποιήματα και πεζά της έχουν δημοσιευτεί στον περιοδικό τύπο.

Έχει τιμηθεί με δύο πανελλήνια βραβεία σε ποιητικούς διαγωνισμούς. Το 2005 το μυθιστόρημά της Σώστε την πόλη μας! τιμήθηκε με το Α΄ βραβείο μυθιστορήματος για μεγάλα παιδιά και εφήβους από τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά που αθλοθέτησε ο Όμιλος UNESCO Αμαρουσίου για τον Πολιτισμό (ήταν υποψήφιο, μικρή λίστα, και για το κρατικό βραβείο Παιδικού Λογοτεχνικού Βιβλίου για το έτος 2008).

Το 2006 η παιδική ποιητική της συλλογή Στου φεγγαριού το πέτο τιμήθηκε από τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά με το Α΄ βραβείο ποίησης για παιδιά.

Το 2007 το παραμύθι της Το αστεράκι της αγάπης τιμήθηκε με τον Έπαινο Παραμυθιού για παιδιά προσχολικής και πρωτοσχολικής ηλικίας από τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά.

Το 2008 βραβεύτηκε από τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου για το έμπρακτο ενδιαφέρον της και τις αποτελεσματικές δραστηριότητές της ως προς την προώθηση της Νεανικής Λογοτεχνίας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

 1. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  02/02/2024

  Οι θαλάσσιες χελώνες στους Ελληνικούς υγροτόπους διεθνούς σημασίας

  Στις 2 Φεβρουαρίου γιορτάζουμε την Παγκόσμια Μέρα των Υγροτόπων, αυτών των ευάλωτων περιοχών του πλανήτη που αποτελούν καταφύγιο για τα αποδημητικά πουλιά, αλλά και για πολλά άλλα είδη άγριων ζώων, μεταξύ των οποίων και οι θαλάσσιες χελώνες.

  Μάθε περισσότερα
 2. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  24/01/2024

  Γιατί τα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ είναι διεθνή;

  Τα προγράμματα προστασίας για τη θαλάσσια χελώνα του ΑΡΧΕΛΩΝ οργανώνονται με την πολύτιμη συμβολή εθελοντών που φθάνουν κάθε χρόνο στην Ελλάδα όχι μόνο από την Ευρώπη αλλά και από πιο μακρινά μέρη όπως την Ν.Κορέα, την Αυστραλία και την Κολομβία. Η χρήση της αγγλικής γλώσσας κατά τη διάρκεια των εργασιών στο πεδίο ή των δραστηριοτήτων ευαισθητοποίησης του κοινού και στις οργανωμένες κατασκηνώσεις που διαμένουν οι εθελοντές, είναι απαραίτητη για τα προγράμματα.

  Μάθε περισσότερα
 3. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  23/01/2024

  Κοινό ΔΤ: Εκτός Σχεδίου Δόμηση: Επιταχύνοντας την Καταστροφή της Ελληνικής Φύσης

  Η δημοσιοποίηση της διαφαινόμενης πρόθεσης της Κυβέρνησης να διευρύνει, έστω και μεταβατικά, την εκτός σχεδίου δόμηση έχει προκαλέσει οξείες αντιδράσεις – πράγμα αξιοσημείωτο για σχέδιο νόμου που δεν έχει καν ακόμα δημοσιευθεί. Αυτό και μόνο δείχνει ότι σημαντικό τμήμα της κοινωνίας είναι αντίθετο στην περαιτέρω οικοπεδοποίηση της ελληνικής υπαίθρου και στην ανεξέλεγκτη και άναρχη διεύρυνση των οικισμών.

  Μάθε περισσότερα
 4. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  17/01/2024

  Ένα ιδιαίτερο νοσοκομείο για θαλάσσιες χελώνες με δεξαμενές και εντυπωσιακά παλιά βαγόνια τρένου έχει στήσει εδώ και 30 χρόνια ο ΑΡΧΕΛΩΝ στη Γλυφάδα

  Χελώνες συνδεδεμένες με φιάλες ορού ή μπανταρισμένες με επιδέσμους, δεξαμενές περίθαλψης και δεξαμενές αποκατάστασης με ειδικό περιβαλλοντικό εμπλουτισμό, θερμοκήπια ανάρρωσης, αλλά και… ανακαινισμένα βαγόνια του ΟΣΕ!

  Μάθε περισσότερα
 5. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  15/01/2024

  Θέσεις Βοηθών για τα προγράμματα προστασίας της θαλάσσιας χελώνας του 2024

  Ο ΑΡΧΕΛΩΝ αναζητά συνεργάτες με θέληση και ενθουσιασμό για την προστασία της φύσης για την υλοποίηση των προγραμμάτων προστασίας της θαλάσσιας χελώνας του 2024.

  Μάθε περισσότερα
 6. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  05/01/2024

  Τι έγινε στον κόσμο του ΑΡΧΕΛΩΝ το 2023;

  Παγκόσμιο ρεκόρ αναπαραγωγικής ζωής για θαλάσσια χελώνα και 40 χρόνια δράσης ΑΡΧΕΛΩΝ για την προστασία της χελώνας είναι κάποιες στιγμές που γιορτάσαμε φέτος όλοι μαζί. Τι έγινε λοιπόν στον κόσμο του ΑΡΧΕΛΩΝ το 2023;

  Μάθε περισσότερα
 7. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  21/12/2023

  Η ανάληψη ευθύνης για το περιβάλλον δίνει νόημα στη ζωή μας

  «Ο ΑΡΧΕΛΩΝ είναι μια ευκαιρία, όχι μόνο για τα ζώα και το οικοσύστημα, αλλά και για μας τους ίδιους που συμμετέχουμε στο Σύλλογο και για την κοινωνία μέσα στην οποία δρούμε». Ο Θωμάς Αράπης, Πρόεδρος και ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου μιλά για την προσπάθεια που κάνει ο ΑΡΧΕΛΩΝ αλλά και για το τι ελπίζει ότι θα φέρει το αύριο.

  Μάθε περισσότερα
 8. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  20/12/2023

  19 Περιβαλλοντικές Οργανώσεις ζητούν από την Ελληνική Κυβέρνηση να μην συναινέσει σε αλλαγή του καθεστώτος προστασίας του λύκου στην Ευρώπη

  Οι συνυπογράφουσες 19 Περιβαλλοντικές Οργανώσεις εκφράζουμε την πλήρη αντίθεσή μας στην πρόταση που ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για μείωση του προστατευτικού καθεστώτος του λύκου στη Σύμβαση της Βέρνης και καλούμε την ελληνική κυβέρνηση να απορρίψει την πρόταση αυτή στο Συμβούλιο των Υπουργών Περιβάλλοντος.

  Μάθε περισσότερα
 9. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  20/12/2023

  Σαράντα χρόνια μετά: Ο κόσμος του ΑΡΧΕΛΩΝ σήμερα

  Ο Θωμάς Αράπης, Πρόεδρος και ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου δίνει το στίγμα του ΑΡΧΕΛΩΝ σήμερα. «Στις καθημερινές μας δραστηριότητες συναντάμε, εκτός από πολλές χελώνες, και πάρα πολλούς ανθρώπους που βοήθησαν και βοηθούν.. Ανάμεσά τους, ξεχωρίζουν όλοι όσοι εργάζονται και εκπροσωπούν το σύλλογο εκεί έξω, στα εύκολα και τα δύσκολα »

  Μάθε περισσότερα
 10. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  15/12/2023

  Ευχές από επώνυμους «χελωνάδες» του εξωτερικού!

  Συνεργάτες και μέλη της επιστημονικής κοινότητας από όλον τον κόσμο στέλνουν το μήνυμά τους για τα 40 χρόνια ΑΡΧΕΛΩΝ

  Μάθε περισσότερα
 11. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  14/12/2023

  Το παρελθόν έχει αξία αν γίνει φάρος που φωτίζει στο μέλλον

  Ο Θωμάς Αράπης, Πρόεδρος του ΑΡΧΕΛΩΝ και ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου μιλάει για την ποιότητα και τις αξίες, και τους ανθρώπους που σημάδεψαν τη δημιουργία και την μετέπειτα δράση του ΑΡΧΕΛΩΝ. «Ο Δημήτρης Μαργαριτούλης μας έμαθε όχι μόνο τη μεθοδολογία για την καταγραφή και προστασία των χελωνών αλλά και τι θα πει οργάνωση καθηκόντων, ευθύνη, συλλογικότητα, αξιολόγηση, συνεργασία» αναφέρει.

  Μάθε περισσότερα
 12. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  12/12/2023

  Σημειώσεις μίας εθελόντριας (Μέρος 2): Τα τραύματα στο κεφάλι είναι πιο συχνά από όσο νομίζετε

  Η Jessica έγινε εθελόντρια στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ για 6 εβδομάδες το 2023 και μιλά για όσα έμαθε φροντίζοντας θαλάσσιες χελώνες με τραυματισμούς στο κεφάλι που προκαλούνται από ανθρώπους.

  Μάθε περισσότερα
 13. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  04/12/2023

  Σημειώσεις μίας εθελόντριας (Μέρος 1): Η Jessica Van Damme βρέθηκε στο Κέντρο Διάσωσης

  «Κατά τη διάρκεια της παραμονής μου υπήρχαν περισσότερες από 30 τραυματισμένες θαλάσσιες χελώνες που νοσηλεύονταν στο Κέντρο Διάσωσης. Επτά από αυτές απελευθερώθηκαν επιτυχώς, αλλά, κατά την ίδια περίοδο, υπήρξαν πέντε νέες αφίξεις – όλες χελώνες με ανθρωπογενή τραύματα. Εμείς, οι άνθρωποι, είμαστε η μεγαλύτερη απειλή για αυτές!», γράφει η Jessica.

  Μάθε περισσότερα
 14. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  30/11/2023

  Καλοκαίρι 2024: Έλα ξανά και ανάλαβε ευθύνες στα προγράμματα προστασίας της θαλάσσιας χελώνας!

  Η συμμετοχή ή η επιστροφή στα προγράμματα προστασίας θαλάσσιας χελώνας του ΑΡΧΕΛΩΝ ως Υπεύθυνος Πεδίου θα σου δώσει την ευκαιρία να ηγηθείς συγκεκριμένων δραστηριοτήτων, καθώς και να εκπαιδεύσεις και να βοηθήσεις άλλους εθελοντές. Αυτές οι θέσεις παρέχουν υψηλότερο επίπεδο εμπειρίας στη προστασία του περιβάλλοντος, καθώς και βελτίωση στις επικοινωνιακές και ηγετικές δεξιότητες. Βιάσου και κάνε αίτηση τώρα! Μόνο ένας περιορισμένος αριθμός έμπειρων και εξειδικευμένων εθελοντών επιλέγονται σαν Υπεύθυνοι Πεδίου σε κάθε πρόγραμμα.

  Μάθε περισσότερα
 15. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  23/11/2023

  Δημιουργία της «Συμμαχίας για τον Αμβρακικό»

  Όραμα της Συμμαχίας αποτελεί η ανάδειξη της μοναδικής οικολογικής αξίας και της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς του Αμβρακικού, για την αποτελεσματικότερη διαχείριση, αποκατάσταση και προστασία των οικοσυστημάτων και της βιοποικιλότητάς του, σε συνεργασία με την τοπική κοινότητα!

  Μάθε περισσότερα
1 από 0

Πολύ πιθανό να σε ενδιαφέρουν επίσης

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας!
Μάθε για τις τελευταίες δράσεις μας και ενημερώσου για τα προγράμματά μας και πως μπορείς εσύ να βοηθήσεις τις θαλάσσιες χελώνες!