Παιδική Λογοτεχνία: Στο νησί με τα κρυμμένα μυστικά
ΑΡΧΕΛΩΝ: Αγαπητή κ. Κάτσου, μας ξάφνιασε το παιδικό μυθιστόρημά σας, «Στο νησί με τα κρυμμένα μυστικά», που έχει σαν κύριο θέμα του τις θαλάσσιες χελώνες καρέτα καρέτα. Πώς και επιλέξατε κάτι τέτοιο σαν θέμα σας; Στ. Κ.-Κ.: Είναι αλήθεια ότι η έμπνευση είναι μια παράξενη διεργασία, κάτι που έρχεται ξαφνικά και επιμένει, επιμένει τόσο πολύ που για να το «ξεφορτωθείς», τελικά υποκύπτεις. Έτσι έγινε και με τις Καρέτα Καρέτα.
ΑΡΧΕΛΩΝ: Δηλαδή; Στ.Κ.-Κ.: Τα καλοκαίρια παραθερίζω στην Καλαμάτα, όπου είναι και ο τόπος καταγωγής μου. Κάποια χρονιά μου είχε κάνει εντύπωση πως σε ένα σημείο της παραλίας, κατά μήκος της αμμουδιάς, είχαν τοποθετήσει μεταλλικές προστατευτικές κατασκευές μαζί με μια πινακίδα που προειδοποιούσε πως εκεί υπάρχουν φωλιές με θαμμένα αυγά θαλάσσιας χελώνας. Τίποτα παραπάνω. Καταλυτική, για να ασχοληθώ με το θέμα, στάθηκε η επίσκεψή μου σε μια παραλία της Κορώνης όπου πήγαμε για μπάνιο. Αφού τοποθετήσαμε τις ψάθες μας με έκπληξη είδαμε πως δίπλα μας, λίγα μέτρα πιο πέρα, ήταν πολλές φωλιές θαλάσσιας χελώνας, στις οποίες είχαν τοποθετηθεί ειδικά προστατευτικά καθώς και μια πινακίδα που παρακαλούσε τους λουόμενους να τις σεβαστούν. Άλλο να το ακούς και άλλο να το βλέπεις δίπλα σου! Τα παιδιά μου ενθουσιάστηκαν. Μαζί τους κι εγώ. Τέλειωσε το καλοκαίρι και η εικόνα με τις φωλιές δεν έφευγε από μέσα μου.
ΑΡΧΕΛΩΝ: Και λοιπόν; Στ. Κ.-Κ. : Ήθελα να γράψω κάτι για το περιβάλλον, κάτι για τα παιδιά. Το μυαλό μου τριγύριζε γύρω από την ανακύκλωση μα ήταν και οι καρέτα με τις φωλιές τους που έρχονταν και ξανάρχονταν στη σκέψη μου. Έτσι πάντρεψα αυτά τα δυο θέματα και βγήκε το παιδικό μυθιστόρημα «Στο νησί με τα κρυμμένα μυστικά».
ΑΡΧΕΛΩΝ: Στο μυθιστόρημά σας γράφετε με λεπτομέρειες και με ακρίβεια για τη ζωή των χελωνών, τους κινδύνους τους, τις συνήθειες, την ιστορία τους. Δυσκολευτήκατε να συγκεντρώσετε αυτά τα στοιχεία και να τα βάλετε στη ζωή των δυο μικρών ηρώων του βιβλίου σας; ΣΤ. Κ.-Κ.: Και ναι και όχι. Με βοήθησε πολύ σʼ αυτό το έργο η ιστοσελίδα σας στο διαδίκτυο. Μου έδωσε πολλές πληροφορίες και απαντήσεις. Από κει και πέρα έπρεπε βέβαια να βάλω το μυθοπλαστικό στοιχείο και να τις εντάξω στο μυθιστόρημά μου. Δεν ήταν και ότι πιο εύκολο. Να δοθούν με απλότητα και φυσικότητα και ταυτόχρονα να κρατήσουν το ενδιαφέρον του μικρού αναγνώστη.
ΑΡΧΕΛΩΝ: Ένα ακόμη πρόσωπο του βιβλίου σας είναι η θεία για την οποία μιλάτε με χιούμορ και με μια ελαφρώς σκωπτική διάθεση. Ποιος ο λόγος που το κάνετε αυτό; Στ. Κ.-Κ.: Είναι ένας τρόπος να τραβήξω την προσοχή των παιδιών στο πρόσωπο της θείας που, πίσω από την αστεία εμφάνισή της, κρύβει ένα άτομο βαθιά ευαισθητοποιημένο σχετικά με το περιβάλλον, ένα σοφό ενήλικα που ξέρει μέσα από την αστεία συμπεριφορά του να μιλά και να μεταδίδει αλήθειες με το δικό του τρόπο στην καρδιά όλων των παιδιών.
ΑΡΧΕΛΩΝ: Πενήντα λεπτά από την πώληση κάθε αντιτύπου του βιβλίου σας, πηγαίνουν στο Σύλλογό μας για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας. Με ποιο σκεπτικό το κάνατε αυτό; Στ. Κ.-Κ.: Ο σκοπός μου ήταν να προσφέρω ένα μικρό λιθαράκι στο έργο της διάσωσης της θαλάσσιας χελώνας που απειλείται με εξαφάνιση. Το πρότεινα λοιπόν στον εκδοτικό οίκο Ψυχογιός που ανταποκρίθηκε θετικά και τον ευχαριστώ.
ΑΡΧΕΛΩΝ: Το βιβλίο σας είναι πολύ γλαφυρό συνολικά και ιδιαίτερα στα σημεία που μιλά για τις χελώνες και τη φύση! Στ. Κ.-Κ.: Μα δεν μπορεί να μιλάς γιʼ αυτό το υπέροχο θαύμα, τη δημιουργία, και να μην είσαι γλαφυρός. Το θέμα είναι να συναισθανθούμε την ευθύνη μας και να αγωνιστούμε για τη διάσωσή της. Να κατανοήσουμε πως μπορούμε να γίνουμε συν-δημιουργοί κοντά στο μεγάλο δημιουργό, το Θεό!
Από μικρή αγάπησε τη Λογοτεχνία και τα μαθητικά της τετράδια ήταν γεμάτα με απόπειρες ποιητικής γραφής, ένα παιχνίδι με τις λέξεις που πάντα τη γοήτευε. Κάτω από τα σχολικά της βιβλία φώλιαζαν ποιητικές συλλογές που με το χαρτζιλίκι της αγόραζε. Ποιήματα και πεζά της έχουν δημοσιευτεί στον περιοδικό τύπο.
Έχει τιμηθεί με δύο πανελλήνια βραβεία σε ποιητικούς διαγωνισμούς. Το 2005 το μυθιστόρημά της Σώστε την πόλη μας! τιμήθηκε με το Α΄ βραβείο μυθιστορήματος για μεγάλα παιδιά και εφήβους από τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά που αθλοθέτησε ο Όμιλος UNESCO Αμαρουσίου για τον Πολιτισμό (ήταν υποψήφιο, μικρή λίστα, και για το κρατικό βραβείο Παιδικού Λογοτεχνικού Βιβλίου για το έτος 2008).
Το 2006 η παιδική ποιητική της συλλογή Στου φεγγαριού το πέτο τιμήθηκε από τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά με το Α΄ βραβείο ποίησης για παιδιά.
Το 2007 το παραμύθι της Το αστεράκι της αγάπης τιμήθηκε με τον Έπαινο Παραμυθιού για παιδιά προσχολικής και πρωτοσχολικής ηλικίας από τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά.
Το 2008 βραβεύτηκε από τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου για το έμπρακτο ενδιαφέρον της και τις αποτελεσματικές δραστηριότητές της ως προς την προώθηση της Νεανικής Λογοτεχνίας.
Εκδήλωση για τον Εθελοντισμό από το Τοπικό Συμβούλιο Νεολαίας Γλυφάδας
ΠΟΣΑ ΞΕΡΕΤΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΑΛΑΖΙΕΣ ΣΗΜΑΙΕΣ;
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ24/03/2025
Προστάτεψε τις Θαλάσσιες Χελώνες στη Μεσόγειο
Κάθε δύο χρόνια, αυτά τα αρχαία πλάσματα ξεκινούν μια μετανάστευση από τα μέρη τροφοληψίας τους προς τις περιοχές αναπαραγωγής τους. Είναι ανυποψίαστα για τους κινδύνους που μπορεί να αντιμετωπίσουν προκειμένου να συνεχίσουν τον κύκλο της ζωής τους. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους, υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες μέτρα αλιευτικά δίχτυα στα οποία οι χελώνες μπορεί να κολυμπήσουν, να μπλεχτούν και πιθανώς να πνιγούν. Και όταν φτάσουν στις περιοχές αναπαραγωγής τους, ίσως χρειαστεί να ανταγωνιστούν τους τουρίστες για έναν ήσυχο, ασφαλή χώρο χωρίς έπιπλα παραλίας, ώστε να μπορέσουν να γεννήσουν τα αυγά τους. Η υποστήριξή τους ώστε να ολοκληρώσουν επιτυχώς τον κύκλο της ζωής τους αποτελεί τον βασικό σκοπό των εθελοντικών προγραμμάτων του AΡΧΕΛΩΝ.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ14/03/2025
Εμπλουτίζοντας τη ζωή των θαλάσσιων χελωνών που έχουν διασωθεί
Μια πρόσφατη μελέτη στο Κέντρο Διάσωσης Χελωνών τονίζει τη σημασία του περιβαλλοντικού εμπλουτισμού στη βελτίωση της φυσικής και ψυχολογικής ευημερίας των θαλάσσιων χελωνών, βοηθώντας στην αποκατάστασή τους και προετοιμάζοντάς τες για επιτυχή απελευθέρωση στο φυσικό τους περιβάλλον.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ12/03/2025
Hμερίδα διαδικτυακών παρουσιάσεων για φοιτητές
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ καλεί φοιτητές και ενδιαφερόμενους από ΟΛΑ τα επιστημονικά πεδία να συμβάλουν στην προστασία της θαλάσσιας χελώνας!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ11/03/2025
Θέσεις Βοηθών για τα προγράμματα προστασίας της θαλάσσιας χελώνας του 2025
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ αναζητά συνεργάτες με θέληση και ενθουσιασμό για την προστασία της φύσης για την προετοιμασία και υλοποίηση των προγραμμάτων προστασίας της θαλάσσιας χελώνας του 2025.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ06/03/2025
Ποδηλατόδρομος στην παραλία ωοτοκίας Νικοπόλεως Πρεβέζης: Αντιδράσεις για τις επιπτώσεις
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ04/03/2025
Kοινό ΔΤ: Μπουλντόζες και οικοδομικές επεμβάσεις στο Μαραθωνήσι απειλούν την καρδιά του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ25/02/2025
Το Δίκτυο Οργανώσεων Περίθαλψης Άγριας Ζωής χαιρετίζει την πρόοδο στην αδειοδότηση των Κέντρων Περίθαλψης και ζητά την απρόσκοπτη λειτουργία της Επιτροπής Αδειοδότησής τους
Κοινό Δελτίο Τύπου του Δικτύου Οργανώσεων Περίθαλψης Άγριας Πανίδας στην Ελλάδα
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ24/02/2025
Έγινε η ετήσια Γενική Συνέλευση του Σωματείου
Σύμφωνα με το άρθρο 8 του Καταστατικού του Σωματείου ΑΡΧΕΛΩΝ, τα μέλη κλήθηκαν να παραστούν στην Ετήσια Γενική Συνέλευση το Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2025.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ20/02/2025
Aπό το Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ στην Αίγυπτο
Στο φως της ελληνικής δημοσιότητας, αυτή τη φορά στις διεθνείς ειδήσεις, βρέθηκε μία θαλάσσια χελώνα που γνωρίσαμε από το Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ. Η μαρκαρισμένη χελώνα βρέθηκε εξαντλημένη και τραυματισμένη, μετά από τις πρόσφατες έντονες θαλασσοταραχές, σε παραλία της Αιγύπτου και η σχετική ανακοίνωση από το Αιγυπτιακό πρακτορείο ειδήσεων μας επιβεβαιώνει την ανάγκη για συνεχή προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος στη μεσόγειο.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ17/02/2025
Το χελωνάκι του ΑΡΧΕΛΩΝ ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα με όχημα τους μαθητές
Θέλουμε να ευχαριστήσουμε θερμά όλα τα σχολεία που συμμετείχαν στις διαδικτυακές επισκέψεις στο Κέντρο Διάσωσης τη σχολική χρονιά 2023-2024 και που μετέδωσαν το μήνυμα για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών στα πέρατα της χώρας! Οι διαδικτυακές ξεναγήσεις της φετινής σχολικής χρονιάς έχουν ήδη ξεκινήσει...
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ12/02/2025
Διαδικτυακή Παρουσίαση Αποτελεσμάτων 2024
Την προηγούμενη χρονιά 500 εθελοντές απ' όλο τον κόσμο ήρθαν να βοηθήσουν τις χελώνες στην Ελλάδα! Τι κατάφεραν; Συνδέσου μαζί μας για να μάθεις!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ11/02/2025
Ιστορική Ανακάλυψη Φωλιάς Πράσινης Θαλάσσιας Χελώνας στη Ρόδο
Το είδος αυτό κινδυνεύει με εξαφάνιση παγκοσμίως και η πρόσφατη ανακάλυψη είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς υποδηλώνει μια εν δυνάμει μετατόπιση στις περιοχές αναπαραγωγής της πράσινης χελώνας.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ04/02/2025
Η αγάπη της Τζοάν για τον εθελοντισμό στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών ΑΡΧΕΛΩΝ
Η αγάπη της Τζοάν για τις θαλάσσιες χελώνες την οδήγησε να γίνει εθελόντρια στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ, όπου αφιερώνει τον χρόνο της στην ενημέρωση των επισκεπτών και συμβάλλει στις προσπάθειες διατήρησης που πραγματοποιεί ο οργανισμός.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ02/02/2025
Kοινό Δ.Τ: 2 χρόνια συστηματικής προσπάθειας με στόχο την προστασία του μεγαλύτερου υγροτόπου της Ελλάδας
Πριν από 2 χρόνια γεννήθηκε το όραμα μιας συλλογικής δέσμευσης για τη βελτίωση της διαχείρισης του Αμβρακικού Κόλπου που ενσάρκωσε τη «Συμμαχία για τον Αμβρακικό».
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ28/01/2025
Ανακεφαλαίωση 2024: Συνεχίσαμε τον αγώνα για τις θαλάσσιες χελώνες και τους ωκεανούς
Το 2024 σημείωσε μια ιστορική στιγμή για την προστασία των θαλασσίων χελωνών στη Μεσόγειο: επιβεβαιώθηκε η ανάκαμψη του πληθυσμού της Καρέττα στον Κόλπο της Κυπαρισσίας! Ο Κυπαρισσιάκος Κόλπος φιλοξενεί πλέον τον μεγαλύτερο αναπαραγωγικό πληθυσμό Καρέττα στη Μεσόγειο, ο οποίος παρουσιάζει σταθερή αύξηση τα τελευταία χρόνια χάρη στις συνεχείς και μακροχρόνιες προσπάθειες προστασίας των φωλιών από τον ΑΡΧΕΛΩΝ. Παράλληλα, το 2024 καταγράφηκε ως το θερμότερο έτος παγκοσμίως. Παρά τον αυξημένο φόρτο εργασίας λόγω των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης, ενισχύσαμε τη δέσμευσή μας στον εθελοντισμό και στον βιώσιμο τουρισμό.