05/04/2011

Οι χελώνες από την Δυτική Ελλάδα που περιθάλπονται στο Κέντρο Διάσωσης στη Γλυφάδα

Το Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών στην Γλυφάδα αξιοποιεί την εργασία εθελοντών για να βοηθήσει την θεραπεία θαλάσσιων χελωνών που βρίσκονται τραυματισμένες στις παραλίες και τις θάλασσες της Ελλάδας. Οι εθελοντές μένουν για έξι μήνες με την Ευρωπαϊκή Εθελοντική Υπηρεσία ή ανεξάρτητα για τουλάχιστον τέσσερις εβδομάδες. Υποστηρίζονται επίσης από εθελοντές που ζουν στην Αθήνα και μας βοηθούν μια φορά την εβδομάδα στον ελεύθερο χρόνο τους.

Οι περισσότερες θαλάσσιες χελώνες τραυματίζονται επειδή πιάνονται σε δίχτυα και παραγάδια. Ένας σημαντικός αριθμός από αυτές παθαίνουν περαιτέρω ζημιά από εσκεμμένα χτυπήματα από τους ψαράδες που τις πιάνουν – κυρίως στο κεφάλι. Μερικοί ψαράδες μεταφέρουν τις τραυματισμένες χελώνες στο Λιμενικό Σώμα, ενώ άλλοι τις αφήνουν στην θάλασσα για να βρεθούν αργότερα στις κοντινές ακτές. Όσες έχουν αρκετή τύχη βρίσκονται όσο είναι ακόμα ζωντανές και με την βοήθεια ντόπιων και του Λιμενικού Σώματος μεταφέρονται στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών στην Γλυφάδα.

Οι χελώνες που φτάνουν στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών λαμβάνουν καθημερινή φροντίδα για την θεραπεία των τραυμάτων και των ασθενειών τους, ενώ παραμένουν σε δεξαμενές με θαλασσινό νερό ώσπου να είναι έτοιμες να επιστρέψουν με ασφάλεια στην θάλασσα. Αυτό μπορεί να πάρει από λίγους μήνες μέχρι αρκετά χρόνια.

Περίπου πενήντα χελώνες φτάνουν στο Κέντρο Διάσωσης κάθε χρόνο, και γύρω στο 60% από αυτές επιβιώνουν και επιστρέφουν στην θάλασσα. Οι περισσότερες χελώνες φτάνουν κατά την διάρκεια της άνοιξης και του καλοκαιριού· είναι η περίοδος που έρχονται στις παραλίες ωοτοκίας για την αναπαραγωγή τους. Λαμβάνουμε πολύ λίγες χελώνες κατά τους χειμερινούς μήνες, αλλά εξακολουθούμε να λαμβάνουμε πολλές αναφορές για χελώνες που βρέθηκαν νεκρές.

Όλες οι τραυματισμένες χελώνες ονομάζονται από τους ανθρώπους που τις βρίσκουν ή τους εθελοντές που τις παραλαμβάνουν και φροντίζουν για την θεραπεία τους. Μερικές χελώνες υιοθετούνται από ανθρώπους που επιθυμούν να βοηθήσουν το έργο μας χρηματικά· αυτή είναι μια σημαντική βοήθεια για το δύσκολο και πολυέξοδο έργο μας, μιας και οι κυβέρνηση και οι υπηρεσίες της που είναι υπεύθυνες για αυτά τα ζώα προσφέρουν ελάχιστη οικονομική ενίσχυση.

Δεκαπέντε χελώνες βρίσκονται αυτή την στιγμή στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών, με μια ποικιλία τραυμάτων και διάρκειας παραμονής. Οι επόμενες παράγραφοι είναι μια σύντομη παρουσίαση των 7 χελωνών που προέρχονται από την Δυτική Ελλάδα, από τους εθελοντές που τις φροντίζουν.

oi-xelwnes-apo-thn-dytikh-ellada-pou-perithalpontai-sto-kentro-diaswshs-sth-glyfada-artemis.jpg

Η Άρτεμις βρίσκεται στο Κέντρο Διάσωσης από τις 15 Ιουλίου 2010. Ήρθε στο Κέντρο γιατί είχε καταπιεί ένα αγκίστρι. Κατά την περίοδο που βρίσκεται εδώ άρχισε να τρώει από μόνη της, και από την πρώτη μέρα είναι μια πολύ δραστήρια χελώνα. Είχε μια επέμβαση για να αφαιρεθεί το αγκίστρι και η πληγή της είχε αρχικά μολυνθεί. Η κτηνίατρός μας, Λητώ Κριτσέλη, άνοιξε και πάλι την πληγή και την καθάρισε, και τώρα επουλώνεται σταθερά.

oi-xelwnes-apo-thn-dytikh-ellada-pou-perithalpontai-sto-kentro-diaswshs-sth-glyfada-ANDREAS.jpg

Ο Ανδρέας ήρθε στο Κέντρο αρκετά πρόσφατα και τα τραύματα στο κεφάλι του επουλώνονται σταθερά. Δυστυχώς έχει επίσης πνευμονία, η οποία του προκαλεί μια κλίση προς τα αριστερά. Του έχουμε προσθέσει ένα μικρό βαρίδι στην δεξιά πλευρά για να τον βοηθήσουμε να ισορροπεί στο νερό. Μέχρι στιγμής η ανάρρωσή του είναι καλή και το μέλλον φαίνεται λαμπρό γιʼαυτόν.

Μαριλένα από την Rebecca Langstrom.

oi-xelwnes-apo-thn-dytikh-ellada-pou-perithalpontai-sto-kentro-diaswshs-sth-glyfada-MARILENA.jpg

Σμάπω από την Lindsey Death.

oi-xelwnes-apo-thn-dytikh-ellada-pou-perithalpontai-sto-kentro-diaswshs-sth-glyfada-smapo.jpg

Ο Σμάπω ξεκίνησε πρόσφατα να τρώει από μόνος του, το οποίο είναι πολύ καλά νέα. Τρεφόταν με καθετήρα ώσπου ανακαλύψαμε πως ενώ δεν άγγιζε τα ψάρια και τα καλαμάρια που του δίναμε, είχε μεγάλη όρεξη για αχινούς. Αυτό σήμαινε πως κάποιος έπρεπε να βουτά τακτικά στην θάλασσα για να του φέρει γεύμα από αχινούς. Τώρα πια τρώει και ψάρια αλλά μερικές φορές τον κερνάμε και λίγους αχινούς.

Νώντας από την Lindsey Death.

oi-xelwnes-apo-thn-dytikh-ellada-pou-perithalpontai-sto-kentro-diaswshs-sth-glyfada-nontas.jpg

Στα 25 κιλά ο Νώντας είναι ακόμα ανήλικη χελώνα άγνωστου φύλου και έχει ένα χαρακτηριστικό καφέ χρώμα στο καβούκι του, αρκετά πιο ανοιχτόχρωμο από τις υπόλοιπες χελώνες. Μπορεί επίσης να αναγνωριστεί από τα χτυπήματα του πτερυγίου του στην πλευρά της δεξαμενής και την επιφάνεια του νερού που κάνει για να τραβήξει την προσοχή.

Πελαγία από την Molly McCharger.

oi-xelwnes-apo-thn-dytikh-ellada-pou-perithalpontai-sto-kentro-diaswshs-sth-glyfada-pelagia.jpg

Ντίνα από τον Duncan Howitt-Marshall.

oi-xelwnes-apo-thn-dytikh-ellada-pou-perithalpontai-sto-kentro-diaswshs-sth-glyfada-dina.jpg

Το τραύμα στο κεφάλι της είναι τόσο σοβαρό που είναι πιθανό πως το νευρικό σύστημα και οι μύες του κεφαλιού και του λαιμού της έχουν υποστεί ζημιά. Το κεφάλι της είναι μόνιμα γυρισμένο στα αριστερά και τα πίσω πτερύγιά της είναι κολλημένα μαζί κάτω από το καβούκι της – ένα σημάδι πως αισθάνεται εξαιρετικό άγχος και πόνο. Το τραύμα της έχει όλα τα χαρακτηριστικά χτυπήματος με ωμή βία από ανθρώπινο χέρι. Θα χρειαστεί πολύς καιρός μέχρι να επουλωθεί. Παρά τις αρνητικές προγνώσεις, η Ντίνα είναι πραγματική απόδειξη της αντοχής που έχουν αυτά τα εξαιρετικά ζώα. Οι θαλάσσιες χελώνες Καρέττα καρέττα έχουν μείνει απαράλλακτες τα τελευταία 40 εκατομμύρια χρόνια. Η σκληρή πανοπλία τους τις προστατεύει από τραύματα από τους φυσικούς της εχθρούς, αλλά η δύναμη απλών εργαλείων όπως σφυριά, τσεκούρια, προπέλες, αλιευτικά εργαλεία και ακόμα και καραμπίνες σε συνδυασμό με την ανθρώπινη βαναυσότητα κατακερματίζουν τον πληθυσμό τους σε πρωτοφανείς ρυθμούς. Παλεύουμε καθημερινά ώστε η Ντίνα και οι άλλες χελώνες στο Κέντρο Διάσωσης να επιβιώσουν παρά τις αντιξοότητες.

Επιμέλεια και μετάφραση από τον Νίκο Βαλλιάνο με κείμενα από τους Wilhelm Bodmark, Rebecca Langstrom, Johannes Kupke, Lindsey Death, Ida Kotjerba, Molly McCharger, Duncan Howitt-Marshall, Παύλο Τσάρο, και Νίκο Βαλλιάνο.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

  1. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    24/04/2025

    Είσαι άνω των 50; Οι θαλάσσιες χελώνες σε χρειάζονται!

    Αν είσαι 50 ετών ή και άνω και θέλεις να ζήσεις μια μοναδική εμπειρία προσφοράς, σε προσκαλούμε θερμά να γίνεις μέλος της οικογένειας του ΑΡΧΕΛΩΝ. Προστάτεψε τις θαλάσσιες χελώνες, γνώρισε ανθρώπους με κοινές ιδέες και ανακάλυψε την ομορφιά της φύσης.

    Μάθε περισσότερα
  2. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    22/04/2025

    Δεκαετίες προστασίας αποδίδουν καρπούς: Σημάδια ανάκαμψης για τις θαλάσσιες χελώνες παγκοσμίως

    Πρώτη παγκόσμια μελέτη μετα από μία δεκαετία, φέρνει ενθαρρυντικά νέα για τη διατήρηση των θαλάσσιων χελωνών: περισσότεροι από τους μισούς πληθυσμούς τους στον κόσμο δείχνουν σημάδια ανάκαμψης. Ανάμεσα στους συγγραφείς είναι η Δρ Αλίκη Παναγοπούλου του ΑΡΧΕΛΩΝ που αναδεικνύει το μακροχρόνιο έργο του Συλλόγου.

    Μάθε περισσότερα
  3. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    17/04/2025

    Ειδική προσφορά συμμετοχής δύο εβδομάδων στις παραλίες ωοτοκίας γιατί σας χρειαζόμαστε τον Μάιο και τον Ιούνιο!

    Μάθε περισσότερα
  4. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    14/04/2025

    Νέα Μελέτη για τα Μικροπλαστικά στις Παραλίες Ωοτοκίας των Θαλάσσιων Χελωνών

    Ο ΑΡΧΕΛΩΝ συμμετείχε σε μια πρόσφατη παγκόσμια μελέτη η οποία αποκάλυψε ανησυχητικά επίπεδα μόλυνσης από μικροπλαστικά σε παραλίες ωοτοκίας θαλάσσιων χελωνών σε όλο τον κόσμο.

    Μάθε περισσότερα
  5. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    10/04/2025

    22 Περιβαλλοντικές Οργανώσεις ζητούν την ανάκληση των αδειών για τους 15 Αιολικούς Σταθμούς στα Ακαρνανικά Όρη

    Κοινή επιστολή προς τις υπηρεσίες και φορείς που έχουν εμπλακεί στην αδειοδότηση των 15 Αιολικών Σταθμών (ΑΣΠΗΕ) στα Ακαρνανικά Όρη, με το αίτημα να ανακληθούν όλες οι άδειες που έχουν εκδοθεί έως σήμερα, απέστειλαν 22 Περιβαλλοντικές Οργανώσεις.

    Μάθε περισσότερα
  6. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    09/04/2025

    Γίνε φύλακας των θαλάσσιων χελωνών του Λακωνικού!

    Η Gracie και η Claire, δύο αφοσιωμένες εθελόντριες που συμμετείχαν στο Πρόγραμμα του ΑΡΧΕΛΩΝ στον Λακωνικό Κόλπο το 2024, μας μίλησαν για την εμπειρία τους.

    Μάθε περισσότερα
  7. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    08/04/2025

    Σύσκεψη φορέων, αρχών και επιχειρηματιών στο Ρέθυμνο: Η Κρήτη προετοιμάζεται για τον ερχομό των χελωνών!

    Τη Δευτέρα 7 Απριλίου, βρεθήκαμε στο Ρέθυμνο για να συμμετέχουμε στη σύσκεψη της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου με θέμα τα διαχειριστικά μέτρα για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας Καρέττα και την τήρηση τους!

    Μάθε περισσότερα
  8. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    31/03/2025

    Οι δορυφορικοί πομποί του ΑΡΧΕΛΩΝ στην προστασία των θαλάσσιων χελωνών

    Ο ΑΡΧΕΛΩΝ είναι από τους πρώτους φορείς στην Ελλάδα που χρησιμοποίησε δορυφορικούς πομπούς στη μελέτη προστατευόμενων ειδών. Από το 2002 μέχρι σήμερα έχουμε τοποθετήσει 150 δορυφορικούς και GSM πομπούς σε θαλάσσιες χελώνες για να παρακαλουθήσουμε τα ταξίδια τους σε όλη τη Μεσόγειο.

    Μάθε περισσότερα
  9. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    24/03/2025

    Βραδινή περιπολία παραλίας: Μία μοναδική εμπειρία για τους εθελοντές

    Σε κάποιες ξεχωριστές παραλίες τα καθήκοντα των εθελοντών περιλαμβάνουν και νυχτερινές περιπολίες. Τις ώρες λοιπόν που η παρουσία ανθρώπων στις παραλίες ωοτοκίας απαγορεύεται για να μην ενοχληθούν οι χελώνες, οι εκπαιδευμένοι εθελοντές περπατούν για να τις συναντήσουν.

    Μάθε περισσότερα
  10. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    14/03/2025

    Εμπλουτίζοντας τη ζωή των θαλάσσιων χελωνών που έχουν διασωθεί

    Μια πρόσφατη μελέτη στο Κέντρο Διάσωσης Χελωνών τονίζει τη σημασία του περιβαλλοντικού εμπλουτισμού στη βελτίωση της φυσικής και ψυχολογικής ευημερίας των θαλάσσιων χελωνών, βοηθώντας στην αποκατάστασή τους και προετοιμάζοντάς τες για επιτυχή απελευθέρωση στο φυσικό τους περιβάλλον.

    Μάθε περισσότερα
  11. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    12/03/2025

    Hμερίδα διαδικτυακών παρουσιάσεων για φοιτητές

    Ο ΑΡΧΕΛΩΝ καλεί φοιτητές και ενδιαφερόμενους από ΟΛΑ τα επιστημονικά πεδία να συμβάλουν στην προστασία της θαλάσσιας χελώνας!

    Μάθε περισσότερα
  12. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    11/03/2025

    Θέσεις Βοηθών για τα προγράμματα προστασίας της θαλάσσιας χελώνας του 2025

    Ο ΑΡΧΕΛΩΝ αναζητά συνεργάτες με θέληση και ενθουσιασμό για την προστασία της φύσης για την προετοιμασία και υλοποίηση των προγραμμάτων προστασίας της θαλάσσιας χελώνας του 2025.

    Μάθε περισσότερα
  13. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    06/03/2025

    Ποδηλατόδρομος στην παραλία ωοτοκίας Νικοπόλεως Πρεβέζης: Αντιδράσεις για τις επιπτώσεις

    Μάθε περισσότερα
  14. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    04/03/2025

    Kοινό ΔΤ: Μπουλντόζες και οικοδομικές επεμβάσεις στο Μαραθωνήσι απειλούν την καρδιά του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου!

    Μάθε περισσότερα
  15. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    25/02/2025

    Το Δίκτυο Οργανώσεων Περίθαλψης Άγριας Ζωής χαιρετίζει την πρόοδο στην αδειοδότηση των Κέντρων Περίθαλψης και ζητά την απρόσκοπτη λειτουργία της Επιτροπής Αδειοδότησής τους

    Κοινό Δελτίο Τύπου του Δικτύου Οργανώσεων Περίθαλψης Άγριας Πανίδας στην Ελλάδα

    Μάθε περισσότερα
1 από 0

Πολύ πιθανό να σε ενδιαφέρουν επίσης

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας!
Μάθε για τις τελευταίες δράσεις μας και ενημερώσου για τα προγράμματά μας και πως μπορείς εσύ να βοηθήσεις τις θαλάσσιες χελώνες!