Οι χελώνες από την Δυτική Ελλάδα που περιθάλπονται στο Κέντρο Διάσωσης στη Γλυφάδα
Το Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών στην Γλυφάδα αξιοποιεί την εργασία εθελοντών για να βοηθήσει την θεραπεία θαλάσσιων χελωνών που βρίσκονται τραυματισμένες στις παραλίες και τις θάλασσες της Ελλάδας. Οι εθελοντές μένουν για έξι μήνες με την Ευρωπαϊκή Εθελοντική Υπηρεσία ή ανεξάρτητα για τουλάχιστον τέσσερις εβδομάδες. Υποστηρίζονται επίσης από εθελοντές που ζουν στην Αθήνα και μας βοηθούν μια φορά την εβδομάδα στον ελεύθερο χρόνο τους.
Οι περισσότερες θαλάσσιες χελώνες τραυματίζονται επειδή πιάνονται σε δίχτυα και παραγάδια. Ένας σημαντικός αριθμός από αυτές παθαίνουν περαιτέρω ζημιά από εσκεμμένα χτυπήματα από τους ψαράδες που τις πιάνουν – κυρίως στο κεφάλι. Μερικοί ψαράδες μεταφέρουν τις τραυματισμένες χελώνες στο Λιμενικό Σώμα, ενώ άλλοι τις αφήνουν στην θάλασσα για να βρεθούν αργότερα στις κοντινές ακτές. Όσες έχουν αρκετή τύχη βρίσκονται όσο είναι ακόμα ζωντανές και με την βοήθεια ντόπιων και του Λιμενικού Σώματος μεταφέρονται στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών στην Γλυφάδα.
Οι χελώνες που φτάνουν στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών λαμβάνουν καθημερινή φροντίδα για την θεραπεία των τραυμάτων και των ασθενειών τους, ενώ παραμένουν σε δεξαμενές με θαλασσινό νερό ώσπου να είναι έτοιμες να επιστρέψουν με ασφάλεια στην θάλασσα. Αυτό μπορεί να πάρει από λίγους μήνες μέχρι αρκετά χρόνια.
Περίπου πενήντα χελώνες φτάνουν στο Κέντρο Διάσωσης κάθε χρόνο, και γύρω στο 60% από αυτές επιβιώνουν και επιστρέφουν στην θάλασσα. Οι περισσότερες χελώνες φτάνουν κατά την διάρκεια της άνοιξης και του καλοκαιριού· είναι η περίοδος που έρχονται στις παραλίες ωοτοκίας για την αναπαραγωγή τους. Λαμβάνουμε πολύ λίγες χελώνες κατά τους χειμερινούς μήνες, αλλά εξακολουθούμε να λαμβάνουμε πολλές αναφορές για χελώνες που βρέθηκαν νεκρές.
Όλες οι τραυματισμένες χελώνες ονομάζονται από τους ανθρώπους που τις βρίσκουν ή τους εθελοντές που τις παραλαμβάνουν και φροντίζουν για την θεραπεία τους. Μερικές χελώνες υιοθετούνται από ανθρώπους που επιθυμούν να βοηθήσουν το έργο μας χρηματικά· αυτή είναι μια σημαντική βοήθεια για το δύσκολο και πολυέξοδο έργο μας, μιας και οι κυβέρνηση και οι υπηρεσίες της που είναι υπεύθυνες για αυτά τα ζώα προσφέρουν ελάχιστη οικονομική ενίσχυση.
Δεκαπέντε χελώνες βρίσκονται αυτή την στιγμή στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών, με μια ποικιλία τραυμάτων και διάρκειας παραμονής. Οι επόμενες παράγραφοι είναι μια σύντομη παρουσίαση των 7 χελωνών που προέρχονται από την Δυτική Ελλάδα, από τους εθελοντές που τις φροντίζουν.
Η Άρτεμις βρίσκεται στο Κέντρο Διάσωσης από τις 15 Ιουλίου 2010. Ήρθε στο Κέντρο γιατί είχε καταπιεί ένα αγκίστρι. Κατά την περίοδο που βρίσκεται εδώ άρχισε να τρώει από μόνη της, και από την πρώτη μέρα είναι μια πολύ δραστήρια χελώνα. Είχε μια επέμβαση για να αφαιρεθεί το αγκίστρι και η πληγή της είχε αρχικά μολυνθεί. Η κτηνίατρός μας, Λητώ Κριτσέλη, άνοιξε και πάλι την πληγή και την καθάρισε, και τώρα επουλώνεται σταθερά.
Ο Ανδρέας ήρθε στο Κέντρο αρκετά πρόσφατα και τα τραύματα στο κεφάλι του επουλώνονται σταθερά. Δυστυχώς έχει επίσης πνευμονία, η οποία του προκαλεί μια κλίση προς τα αριστερά. Του έχουμε προσθέσει ένα μικρό βαρίδι στην δεξιά πλευρά για να τον βοηθήσουμε να ισορροπεί στο νερό. Μέχρι στιγμής η ανάρρωσή του είναι καλή και το μέλλον φαίνεται λαμπρό γιʼαυτόν.
Μαριλένα από την Rebecca Langstrom.
Σμάπω από την Lindsey Death.
Ο Σμάπω ξεκίνησε πρόσφατα να τρώει από μόνος του, το οποίο είναι πολύ καλά νέα. Τρεφόταν με καθετήρα ώσπου ανακαλύψαμε πως ενώ δεν άγγιζε τα ψάρια και τα καλαμάρια που του δίναμε, είχε μεγάλη όρεξη για αχινούς. Αυτό σήμαινε πως κάποιος έπρεπε να βουτά τακτικά στην θάλασσα για να του φέρει γεύμα από αχινούς. Τώρα πια τρώει και ψάρια αλλά μερικές φορές τον κερνάμε και λίγους αχινούς.
Νώντας από την Lindsey Death.
Στα 25 κιλά ο Νώντας είναι ακόμα ανήλικη χελώνα άγνωστου φύλου και έχει ένα χαρακτηριστικό καφέ χρώμα στο καβούκι του, αρκετά πιο ανοιχτόχρωμο από τις υπόλοιπες χελώνες. Μπορεί επίσης να αναγνωριστεί από τα χτυπήματα του πτερυγίου του στην πλευρά της δεξαμενής και την επιφάνεια του νερού που κάνει για να τραβήξει την προσοχή.
Πελαγία από την Molly McCharger.
Ντίνα από τον Duncan Howitt-Marshall.
Το τραύμα στο κεφάλι της είναι τόσο σοβαρό που είναι πιθανό πως το νευρικό σύστημα και οι μύες του κεφαλιού και του λαιμού της έχουν υποστεί ζημιά. Το κεφάλι της είναι μόνιμα γυρισμένο στα αριστερά και τα πίσω πτερύγιά της είναι κολλημένα μαζί κάτω από το καβούκι της – ένα σημάδι πως αισθάνεται εξαιρετικό άγχος και πόνο. Το τραύμα της έχει όλα τα χαρακτηριστικά χτυπήματος με ωμή βία από ανθρώπινο χέρι. Θα χρειαστεί πολύς καιρός μέχρι να επουλωθεί. Παρά τις αρνητικές προγνώσεις, η Ντίνα είναι πραγματική απόδειξη της αντοχής που έχουν αυτά τα εξαιρετικά ζώα. Οι θαλάσσιες χελώνες Καρέττα καρέττα έχουν μείνει απαράλλακτες τα τελευταία 40 εκατομμύρια χρόνια. Η σκληρή πανοπλία τους τις προστατεύει από τραύματα από τους φυσικούς της εχθρούς, αλλά η δύναμη απλών εργαλείων όπως σφυριά, τσεκούρια, προπέλες, αλιευτικά εργαλεία και ακόμα και καραμπίνες σε συνδυασμό με την ανθρώπινη βαναυσότητα κατακερματίζουν τον πληθυσμό τους σε πρωτοφανείς ρυθμούς. Παλεύουμε καθημερινά ώστε η Ντίνα και οι άλλες χελώνες στο Κέντρο Διάσωσης να επιβιώσουν παρά τις αντιξοότητες.
Επιμέλεια και μετάφραση από τον Νίκο Βαλλιάνο με κείμενα από τους Wilhelm Bodmark, Rebecca Langstrom, Johannes Kupke, Lindsey Death, Ida Kotjerba, Molly McCharger, Duncan Howitt-Marshall, Παύλο Τσάρο, και Νίκο Βαλλιάνο.
Το Κέντρο Διάσωσης στη Γλυφάδα και οι χελώνες του Αιγαίου.
ΓΙΟΡΤΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΕΤΟΥΣ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ30/09/2024
Γίνε η φωνή για τις θαλάσσιες χελώνες ως Ambassador του ΑΡΧΕΛΩΝ!
Έχεις πάθος για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών και θέλεις να επηρεάσεις θετικά στην επιβίωσή τους? Γίνε μέλος στο πρόγραμμα Ambassador του ΑΡΧΕΛΩΝ για να συμβάλεις σε αυτόν τον σημαντικό σκοπό.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ30/09/2024
Κοινό Δ.Τ: Η απόφαση της ΕΕ για υποβάθμιση του καθεστώτος προστασίας του λύκου βάζει στο «στόχαστρο» ένα προστατευόμενο είδος, στέλνοντας λάθος μηνύματα!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ27/09/2024
Μεταμορφώνοντας το Ρέθυμνο: Ευκαιρίες αειφόρου τουρισμού με πρεσβευτή τη θαλάσσια χελώνα
Ο τουρισμός στο Ρέθυμνο έχει τη δυνατότητα να είναι κάτι περισσότερο από μια απλή πηγή εσόδων. Μπορεί να είναι καταλύτης για την περιβαλλοντική διαχείριση και φάρος βιώσιμων πρακτικών με πρεσβευτές τις θαλάσσιες χελώνες.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ24/09/2024
Συμμαχία για την Άγρια Ζωή
Έντεκα (11) περιβαλλοντικές οργανώσεις ενώνουν τις δυνάμεις τους, με στόχο την προστασία της άγριας ζωής στην Ελλάδα
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ18/09/2024
Μετρώντας τις φωλιές Καρέττα στη Ζάκυνθο- δουλειά στρατιάς μυρμηγκιών
Εδώ και πάνω από 41 χρόνια, ο ΑΡΧΕΛΩΝ μετράει κάθε χρόνο τις φωλιές των θαλάσσιων χελωνών στη Ζάκυνθο.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ17/09/2024
Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το πρόγραμμα στον Αμβρακικό για το 2024, σηματοδοτώντας δύο δεκαετίες αφοσιωμένου έργου.
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ αποτελεί φάρο ελπίδας για τις θαλάσσιες χελώνες στον Αμβρακικό Κόλπο. Από τη διάσωση τραυματισμένων χελωνών μέχρι την παρακολούθηση των χαρακτηριστικών των πληθυσμών τους και τις διαδρομές μετανάστευσης τους, το πρόγραμμα του Αμβρακικού, συμβάλλει στην επιβίωση αυτών των προστατευόμενων ζώων εδω και 20 χρόνια.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ13/09/2024
Έκκληση 20 Περιβαλλοντικών Οργανώσεων προς την Ελληνική Κυβέρνηση να υποστηρίξει τη διατήρηση του καθεστώτος προστασίας του λύκου στην Ευρώπη
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ09/09/2024
Εκπαιδευτικά Προγράμματα 2024-2025: Εμπνεύστε την Επόμενη Γενιά Οικολόγων με τον ΑΡΧΕΛΩΝ!
Πέρυσι, 15.000 μαθητές έφθασαν στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ και ενθουσιάστηκαν μαθαίνοντας για τις προσπάθειες που γίνονται από το Σύλλογο μας για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας και τα αποτελέσματά τους.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ02/09/2024
Σχολή Θαλάσσιας Διατήρησης του LIFE MareNatura: ΑΡΧΕΛΩΝ και ΟΦΥΠΕΚΑ εκπαιδεύουν προσωπικό για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών
Οι συμμετέχοντες έλαβαν εκτενή εκπαίδευση στη βιολογία, τις απειλές και τις μεθόδους προστασίας των θαλάσσιων χελωνών με σκοπό να αποτελέσουν στην συνέχεια μια Ειδική Ομάδα Δράσης που θα λειτουργήσει στα πλαίσια του Προγράμματος LIFE MareNatura.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ30/08/2024
Ξενοδοχείο της Ζακύνθου αναλαμβάνει δράση για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών
Από το καλοκαίρι του 2023, το Domes Aulus Zante, Autograph Collection υποστηρίζει το έργο του ΑΡΧΕΛΩΝ στο νησί με την «υιοθεσία» 70 φωλιών της θαλάσσιας χελώνας
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ26/08/2024
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ ξεκινά ολοκληρωμένη μελέτη για την προστασία των περιοχών φωλεοποίησης της θαλάσσιας χελώνας
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ05/08/2024
Ένα σημαντικό βήμα για τη διατήρηση της θαλάσσιας χελώνας: Παρακολουθούμε τα ταξίδια τους σε όλη τη Μεσόγειο
Τον προηγούμενο μήνα, η ομάδα μας ολοκλήρωσε με επιτυχία την τοποθέτηση δορυφορικών πομπών σε 20 θαλάσσιες χελώνες που εντοπίστηκαν κοντά στις παραλίες ωοτοκίας της Δυτικής και Νότιας Πελοποννήσου και της Κρήτης.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ31/07/2024
Επείγουσα πρόσκληση για εθελοντές: Ψάχνεις μια καλοκαιρινή απόδραση με νόημα; Γίνε εθελοντής και σώσε τους νεοσσούς!
Καλούμε επειγόντως εθελοντές για να βοηθήσουν στην προστασία των θαλάσσιων χελωνών στην Ελλάδα τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο. Ελάτε να βοηθήσουμε τους νεοσσούς να φτάσουν στη θάλασσα!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ30/07/2024
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ εφιστά την προσοχή στους λουόμενους των Χανίων: Οι θαλάσσιες χελώνες δεν είναι κατοικίδια ζώα - Δεν τις ταΐζουμε!
Τα περιστατικά επίθεσης χελωνών σε λουόμενους είναι πραγματικά μεμονωμένα. Στις λιγοστές περιπτώσεις που συμβαίνουν τέτοια δυσάρεστα περιστατικά, ο κοινός παρονομαστής είναι ένας: κάποιοι ταΐζουν συστηματικά τις χελώνες στην περιοχή.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ29/07/2024
Σβήστε τα φώτα, αφήστε τις παραλίες σκοτεινές για τις θαλάσσιες χελώνες!
Όσοι παραθερίζετε φέτος κοντά σε μία παραλία ωοτοκίας και έχετε διαλέξει ένα δωμάτιο με θέα τη θάλασσα, είστε στην πρώτη γραμμή για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών.