Οι χελώνες από την Δυτική Ελλάδα που περιθάλπονται στο Κέντρο Διάσωσης στη Γλυφάδα
Το Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών στην Γλυφάδα αξιοποιεί την εργασία εθελοντών για να βοηθήσει την θεραπεία θαλάσσιων χελωνών που βρίσκονται τραυματισμένες στις παραλίες και τις θάλασσες της Ελλάδας. Οι εθελοντές μένουν για έξι μήνες με την Ευρωπαϊκή Εθελοντική Υπηρεσία ή ανεξάρτητα για τουλάχιστον τέσσερις εβδομάδες. Υποστηρίζονται επίσης από εθελοντές που ζουν στην Αθήνα και μας βοηθούν μια φορά την εβδομάδα στον ελεύθερο χρόνο τους.
Οι περισσότερες θαλάσσιες χελώνες τραυματίζονται επειδή πιάνονται σε δίχτυα και παραγάδια. Ένας σημαντικός αριθμός από αυτές παθαίνουν περαιτέρω ζημιά από εσκεμμένα χτυπήματα από τους ψαράδες που τις πιάνουν – κυρίως στο κεφάλι. Μερικοί ψαράδες μεταφέρουν τις τραυματισμένες χελώνες στο Λιμενικό Σώμα, ενώ άλλοι τις αφήνουν στην θάλασσα για να βρεθούν αργότερα στις κοντινές ακτές. Όσες έχουν αρκετή τύχη βρίσκονται όσο είναι ακόμα ζωντανές και με την βοήθεια ντόπιων και του Λιμενικού Σώματος μεταφέρονται στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών στην Γλυφάδα.
Οι χελώνες που φτάνουν στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών λαμβάνουν καθημερινή φροντίδα για την θεραπεία των τραυμάτων και των ασθενειών τους, ενώ παραμένουν σε δεξαμενές με θαλασσινό νερό ώσπου να είναι έτοιμες να επιστρέψουν με ασφάλεια στην θάλασσα. Αυτό μπορεί να πάρει από λίγους μήνες μέχρι αρκετά χρόνια.
Περίπου πενήντα χελώνες φτάνουν στο Κέντρο Διάσωσης κάθε χρόνο, και γύρω στο 60% από αυτές επιβιώνουν και επιστρέφουν στην θάλασσα. Οι περισσότερες χελώνες φτάνουν κατά την διάρκεια της άνοιξης και του καλοκαιριού· είναι η περίοδος που έρχονται στις παραλίες ωοτοκίας για την αναπαραγωγή τους. Λαμβάνουμε πολύ λίγες χελώνες κατά τους χειμερινούς μήνες, αλλά εξακολουθούμε να λαμβάνουμε πολλές αναφορές για χελώνες που βρέθηκαν νεκρές.
Όλες οι τραυματισμένες χελώνες ονομάζονται από τους ανθρώπους που τις βρίσκουν ή τους εθελοντές που τις παραλαμβάνουν και φροντίζουν για την θεραπεία τους. Μερικές χελώνες υιοθετούνται από ανθρώπους που επιθυμούν να βοηθήσουν το έργο μας χρηματικά· αυτή είναι μια σημαντική βοήθεια για το δύσκολο και πολυέξοδο έργο μας, μιας και οι κυβέρνηση και οι υπηρεσίες της που είναι υπεύθυνες για αυτά τα ζώα προσφέρουν ελάχιστη οικονομική ενίσχυση.
Δεκαπέντε χελώνες βρίσκονται αυτή την στιγμή στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών, με μια ποικιλία τραυμάτων και διάρκειας παραμονής. Οι επόμενες παράγραφοι είναι μια σύντομη παρουσίαση των 7 χελωνών που προέρχονται από την Δυτική Ελλάδα, από τους εθελοντές που τις φροντίζουν.
Η Άρτεμις βρίσκεται στο Κέντρο Διάσωσης από τις 15 Ιουλίου 2010. Ήρθε στο Κέντρο γιατί είχε καταπιεί ένα αγκίστρι. Κατά την περίοδο που βρίσκεται εδώ άρχισε να τρώει από μόνη της, και από την πρώτη μέρα είναι μια πολύ δραστήρια χελώνα. Είχε μια επέμβαση για να αφαιρεθεί το αγκίστρι και η πληγή της είχε αρχικά μολυνθεί. Η κτηνίατρός μας, Λητώ Κριτσέλη, άνοιξε και πάλι την πληγή και την καθάρισε, και τώρα επουλώνεται σταθερά.
Ο Ανδρέας ήρθε στο Κέντρο αρκετά πρόσφατα και τα τραύματα στο κεφάλι του επουλώνονται σταθερά. Δυστυχώς έχει επίσης πνευμονία, η οποία του προκαλεί μια κλίση προς τα αριστερά. Του έχουμε προσθέσει ένα μικρό βαρίδι στην δεξιά πλευρά για να τον βοηθήσουμε να ισορροπεί στο νερό. Μέχρι στιγμής η ανάρρωσή του είναι καλή και το μέλλον φαίνεται λαμπρό γιʼαυτόν.
Μαριλένα από την Rebecca Langstrom.
Σμάπω από την Lindsey Death.
Ο Σμάπω ξεκίνησε πρόσφατα να τρώει από μόνος του, το οποίο είναι πολύ καλά νέα. Τρεφόταν με καθετήρα ώσπου ανακαλύψαμε πως ενώ δεν άγγιζε τα ψάρια και τα καλαμάρια που του δίναμε, είχε μεγάλη όρεξη για αχινούς. Αυτό σήμαινε πως κάποιος έπρεπε να βουτά τακτικά στην θάλασσα για να του φέρει γεύμα από αχινούς. Τώρα πια τρώει και ψάρια αλλά μερικές φορές τον κερνάμε και λίγους αχινούς.
Νώντας από την Lindsey Death.
Στα 25 κιλά ο Νώντας είναι ακόμα ανήλικη χελώνα άγνωστου φύλου και έχει ένα χαρακτηριστικό καφέ χρώμα στο καβούκι του, αρκετά πιο ανοιχτόχρωμο από τις υπόλοιπες χελώνες. Μπορεί επίσης να αναγνωριστεί από τα χτυπήματα του πτερυγίου του στην πλευρά της δεξαμενής και την επιφάνεια του νερού που κάνει για να τραβήξει την προσοχή.
Πελαγία από την Molly McCharger.
Ντίνα από τον Duncan Howitt-Marshall.
Το τραύμα στο κεφάλι της είναι τόσο σοβαρό που είναι πιθανό πως το νευρικό σύστημα και οι μύες του κεφαλιού και του λαιμού της έχουν υποστεί ζημιά. Το κεφάλι της είναι μόνιμα γυρισμένο στα αριστερά και τα πίσω πτερύγιά της είναι κολλημένα μαζί κάτω από το καβούκι της – ένα σημάδι πως αισθάνεται εξαιρετικό άγχος και πόνο. Το τραύμα της έχει όλα τα χαρακτηριστικά χτυπήματος με ωμή βία από ανθρώπινο χέρι. Θα χρειαστεί πολύς καιρός μέχρι να επουλωθεί. Παρά τις αρνητικές προγνώσεις, η Ντίνα είναι πραγματική απόδειξη της αντοχής που έχουν αυτά τα εξαιρετικά ζώα. Οι θαλάσσιες χελώνες Καρέττα καρέττα έχουν μείνει απαράλλακτες τα τελευταία 40 εκατομμύρια χρόνια. Η σκληρή πανοπλία τους τις προστατεύει από τραύματα από τους φυσικούς της εχθρούς, αλλά η δύναμη απλών εργαλείων όπως σφυριά, τσεκούρια, προπέλες, αλιευτικά εργαλεία και ακόμα και καραμπίνες σε συνδυασμό με την ανθρώπινη βαναυσότητα κατακερματίζουν τον πληθυσμό τους σε πρωτοφανείς ρυθμούς. Παλεύουμε καθημερινά ώστε η Ντίνα και οι άλλες χελώνες στο Κέντρο Διάσωσης να επιβιώσουν παρά τις αντιξοότητες.
Επιμέλεια και μετάφραση από τον Νίκο Βαλλιάνο με κείμενα από τους Wilhelm Bodmark, Rebecca Langstrom, Johannes Kupke, Lindsey Death, Ida Kotjerba, Molly McCharger, Duncan Howitt-Marshall, Παύλο Τσάρο, και Νίκο Βαλλιάνο.
Το Κέντρο Διάσωσης στη Γλυφάδα και οι χελώνες του Αιγαίου.
ΓΙΟΡΤΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΕΤΟΥΣ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ18/12/2024
Μιά πληγωμένη Καρέττα επιστρέφει στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ με πλαστικά στο πεπτικό της σύστημα.
Η Ελλάδα μείωσε την κατανάλωση της πλαστικής σακούλας, όμως πρέπει όλοι να προσπαθήσουμε περισσότερο. Η ρύπανση της θάλασσας από πλαστικά παραμένει μια σημαντική απειλή τόσο για την υγεία των ανθρώπων, όσο και για τα ζώα και τα φυτά που ζουν εκεί.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ06/12/2024
O ΑΡΧΕΛΩΝ στην Πρώτη Γραμμή της Διάσωσης για τις θαλάσσιες χελώνες στη Μεσόγειο.
Με τη βοήθεια του ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ μπορέσαμε να αποκτήσουμε ακριβείς διαγνώσεις για την υγεία των χελωνών που διασώθηκαν στις Ελληνικές θάλασσες.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ04/12/2024
Η φύση τελεί υπό επίθεση: Η προστασία του λύκου υποβαθμίζεται στη Σύμβαση της Βέρνης
Ανακοίνωση 20 Περιβαλλοντικών Οργανώσεων
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ03/12/2024
Καλοκαίρι 2025: Ανάλαβε θέση ευθύνης στα Προγράμματα Προστασίας της Θαλάσσιας Χελώνας!
Περιορισμένος αριθμός έμπειρων και ικανών εθελοντών επιλέγεται κάθε χρόνο για τις θέσεις Υπεύθυνων Πεδίου των προγραμμάτων του ΑΡΧΕΛΩΝ. Η υποβολή αιτήσεων και σύντομων βιογραφικών για το 2025 έχει αρχίσει!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ29/11/2024
Πρώτο φωτοβολταϊκό στην καρδιά του Αμβρακικού
Ο Αμβρακικός κόλπος είναι ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο οικοσύστημα που απειλείται με αποσταθεροποίηση στην περίπτωση εγκατάστασης μιας τόσο μεγάλης κατασκευαστικής δομής. Καλούμε τις αρμόδιες αρχές, την τοπική αυτοδιοίκηση να αντιδράσουν στην περαιτέρω υποβάθμιση του Αμβρακικού Κόλπου.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ25/11/2024
Κάνε αυτή τη γιορτινή περίοδο ακόμα πιο μαγική, χαρίζοντας μία υιοθεσία θαλάσσιας χελώνα στους αγαπημένους σου!
Είτε πρόκειται για τον λάτρη της άγριας φύσης στη ζωή σου, είτε για κάποιον δικό σου που νοιάζεται για τον πλανήτη, μια υιοθεσία από τον ΑΡΧΕΛΩΝ είναι ένα δώρο που συνεχίζει να προσφέρει.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ18/11/2024
Η παραλία της ελπίδας: Το ταξίδι του Keanu με τον ΑΡΧΕΛΩΝ
Ο Keanu Groeneveld, φοιτητής στη Διαχείριση της Άγριας Ζωής, ήρθε από την Ολλανδία στο Ρέθυμνο της Κρήτης για να κάνει την πρακτική του άσκηση στον ΑΡΧΕΛΩΝ. Η εμπειρία του ήταν ένα μεταμορφωτικό ταξίδι που φούντωσε το πάθος του για τη προστασία της φύσης.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ14/11/2024
Ανοίγει η Διαδικτυακή Ξενάγηση Σχολείων στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ: Οι θαλάσσιες χελώνες ταξιδεύουν πάλι σε όλη την Ελλάδα!
Για 5η συνεχόμενη χρονιά, το Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ ανοίγει τις πύλες του και προσκαλεί τους μαθητές σχολείων εκτός Αττικής σε μια μοναδική διαδικτυακή εμπειρία.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ12/11/2024
Δορυφορική παρακολούθηση για την προστασία των χελωνών: TUI Care Foundation και ΑΡΧΕΛΩΝ απελευθερώνουν θαλάσσια χελώνα με πομπό στην Ελλάδα
Μετά από τη διάσωση και αρκετούς μήνες περίθαλψης στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ, ο «Τρίτων» επέστρεψε πίσω στη θάλασσα με έναν δορυφορικό πομπό στο καβούκι του. Η δράση αυτή, ως μέρος του προγράμματος TUI Turtle Aid, στοχεύει να συνεισφέρει πολύτιμες γνώσεις σχετικά με τη συμπεριφορά της θαλάσσιας χελώνας μετά την απελευθέρωση.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ11/11/2024
Ένα διαφορετικό ρεκόρ ωοτοκίας: επιβεβαιώνεται η ανάκαμψη του πληθυσμού της Καρέττα που αναπαράγεται στον Κυπαρισσιακό Κόλπο!
Φέτος καταγράφηκε από τον ΑΡΧΕΛΩΝ ένα νέο ρεκόρ ωοτοκίας: 6.700 φωλιές στον πυρήνα ωοτοκίας του Κυπαρισσιακού Κόλπου.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ28/10/2024
Ένα σύμβολο της άγριας ζωής μετατράπηκε σε μακάβριο τουριστικό αξιοθέατο
Μια ταριχευμένη θαλάσσια χελώνα Καρέττα βρέθηκε να εκτίθεται σε δημόσια θέα σε ταβέρνα του νησιού του Καστού.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ23/10/2024
Μεγαλώνοντας μέσα από τις προκλήσεις: Η μεταμόρφωση ενός εθελοντή
«Μέσα από τον εθελοντισμό στα Χανιά, μπόρεσα να ξεπεράσω τα όριά μου και να ανακαλύψω έναν νέο κόσμο», λέει η Hyerim Ryu, μιλώντας για την εμπειρία της 5 εβδομάδων εθελοντισμού με τον ΑΡΧΕΛΩΝ.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ21/10/2024
«Υποτροφίες» για πρακτική εμπειρία και άσκηση στα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ
Φέτος, με τις «υποτροφίες» δίνεται η ευκαιρία να υποστηριχθεί οικονομικά η συμμετοχή μικρού αριθμού ατόμων από την Ελλάδα (για εθελοντισμό ή/και πρακτική άσκηση φοιτητών) στα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ18/10/2024
Υπάρχει πρόοδος στην δημιουργία ενός ενιαίου Θαλάσσιου Πάρκου στο Ιόνιο;
Η ίδρυση ενιαίου Θαλάσσιου Πάρκου στο Ιόνιο μπορεί να αποτελέσει σημείο σταθμό για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών της Μεσογείου.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ16/10/2024
Κοινό ΔT: Απροστάτευτοι οι πυρήνες θαλάσσιας βιοποικιλότητας της Ελλάδας!
Σοβαρές ελλείψεις στην προστασία των σημαντικότερων ελληνικών θαλάσσιων βιοτόπων και επιτακτική ανάγκη για άμεσες παρεμβάσεις εντοπίζει έκθεση εννέα περιβαλλοντικών οργανισμών.