06/04/2011

Το Κέντρο Διάσωσης στη Γλυφάδα και οι χελώνες του Αιγαίου.

Το Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών δημιουργήθηκε το 1994 από τον ΑΡΧΕΛΩΝ σε συνεργασία με τον Δήμο Γλυφάδας όπου και βρίσκεται. Οι τραυματισμένες χελώνες στέλνονται εδώ από όλες τις παράκτιες περιοχές της Ελλάδας με την βοήθεια ψαράδων, ντόπιων, και λιμενικών που τις βρίσκουν και φροντίζουν για την μεταφορά τους.

Δυστυχώς πάνω από 350 θαλάσσιες χελώνες δεν φτάνουν στο Κέντρο Διάσωσης κάθε χρόνο, είναι ήδη νεκρές όταν βρίσκονται στις παραλίες και τις θάλασσες της Ελλάδας. Ο ΑΡΧΕΛΩΝ συνεργάζεται με αλιευτικούς συλλόγους, άλλες μη κυβερνητικές οργανώσεις, την πολιτεία και ιδιώτες με σκοπό να μειωθεί η θνησιμότητα των θαλάσσιων χελωνών και να διατηρηθεί το είδος τους, ενώ η περιβαλλοντική εκπαίδευση αποτελεί σημαντικότατη δραστηριότητα προς την επίτευξη αυτού του στόχου.

Η θέση του στα προάστια της Αθήνας καθιστά το Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών σημαντικό προορισμό για περιβαλλοντική εκπαίδευση. Πάνω από 10.000 μαθητές και ενήλικες όλων των ηλικιών επισκέπτονται το Κέντρο Διάσωσης κάθε χρόνο για να δουν αυτούς τους αρχαίους θαλασσοπόρους και να μάθουν τι σημαίνει πως “απειλούνται με εξαφάνιση.”

Ο Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας ΑΡΧΕΛΩΝ ιδρύθηκε το 1983 με σκοπό την προστασία της θαλάσσιας χελώνας και των οικοσυστημάτων της και την ενημέρωση του κοινού γιʼαυτές και τις απειλές που αντιμετωπίζουν. Είναι μη κυβερνητικό και μη κερδοσκοπικό σωματείο, ενώ δεν λαμβάνει καμία κυβερνητική ή ευρωπαϊκή χρηματοδότηση παρότι η προστασία της θαλάσσιας χελώνας αποτελεί ηθική, νομική, και συνταγματική υποχρέωση της πολιτείας.

Παρακαλούμε υποστηρίξτε τον ΑΡΧΕΛΩΝ με μια δωρεά και βοηθήστε μας να προστατέψουμε τις θαλάσσιες χελώνες της Μεσογείου.

Επισκεφτείτε το www.archelon.gr για περισσότερες πληροφορίες.

Δεκαπέντε χελώνες βρίσκονται αυτή την στιγμή στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών, με μια ποικιλία τραυμάτων και διάρκειας παραμονής. Οι επόμενες παράγραφοι είναι μια σύντομη παρουσίαση των 8 χελωνών που βρέθηκαν στο Βόρειο Κεντρικό και Νότιο Αιγαίο.

Κλεό από την Rebecca Langstrom και τον Duncan Howitt-Marshall.

to-kentro-diaswshs-sth-glyfada-kai-oi-xelwnes-tou-aigaiou-kleo.jpg

Μεταφέρθηκε σε μια από τις μεγάλες δεξαμενές τον Σεπτέμβρη αλλά τώρα βρίσκεται και πάλι στο θερμοκήπιο, όπου μπορούμε να ελέγχουμε την θερμοκρασία του νερού για τον χειμώνα. Παρά την ασυνήθιστη κοινωνικότητά της, η Κλεό είναι επικίνδυνη όταν μετράς την θερμοκρασία του νερού, γιατί αν δεν προσέξεις θα προσπαθήσει να φάει το θερμόμετρο και το χέρι σου μαζί.

Κανέλας από την Rebecca Langstrom.

to-kentro-diaswshs-sth-glyfada-kai-oi-xelwnes-tou-aigaiou-KANELLA.jpg

Όταν έφτασε στο Κέντρο Διάσωσης τον Ιούλη, το κόκκαλο του πτερυγίου του εξείχε και χρειαζόταν να ακρωτηριαστεί. Η πρώτη απόπειρα απέτυχε γιατί τα αναισθητικά δεν κατάφεραν να τον αποκοιμίσουν εντελώς. Ο ακρωτηριασμός έγινε τελικά τον Νοέμβρη, όταν μια ομάδα κτηνιάτρων από την Ιταλία ήρθαν να εγχειρίσουν τον Κανέλα και τέσσερις ακόμη χελώνες. Μετά την επέμβαση ο Κανέλας ήταν αρκετά αργοκίνητος και δεν ήθελε να φάει.

Η όρεξή του βελτιώθηκε αργά, αλλά η πληγή δεν φαινόταν να είναι καλά, παρά την καθημερινή φροντίδα μας. Όταν η κτηνίατρός μας, η Λητώ, την εξέτασε και πάλι κατάλαβε πως είχε μολυνθεί εσωτερικά και ξεκίνησε να αφαιρεί τον μολυσμένο ιστό.

Η πληγή ήταν αρκετά άσχημα, κι έτσι μεταφέραμε τον Κανέλα στην κτηνιατρική κλινική της Λητώς όπου είχε τον κατάλληλο εξοπλισμό για να κλείσει την πληγή. Μετά από αυτό, ο Κανέλας πέρασε μια νύχτα έξω από το νερό στο γραφείο μας, με την θέρμανση να τον κρατά ζεστό. Τώρα βρίσκεται και πάλι στην δεξαμενή του, παίρνει αντιβίωση, και ευτυχώς τρώει ακόμα και αναρρώνει καλά.

Κώστας από τον Johannes Kupke.

to-kentro-diaswshs-sth-glyfada-kai-oi-xelwnes-tou-aigaiou-kostas.jpg

Η όραση του Κώστα είναι αδύνατο να επανέλθει, γιατί και τα δυο του μάτια αφαιρέθηκαν βάναυσα με αιχμηρό αντικείμενο.

Μαρίνα από τον Johannes Kupke.

to-kentro-diaswshs-sth-glyfada-kai-oi-xelwnes-tou-aigaiou-marina.jpg

Η Μαρίνα ήταν η αιτία για πολλά ανοιχτά στόματα παιδιών και ενηλίκων. Μόλις ξεπεράσει την κλίση που έχει όταν κολυμπάει – την τάση να κολυμπά με το κεφάλι προς τα κάτω – η μεγαλύτερη χελώνα του Κέντρου Διάσωσης θα αφεθεί στην ελευθερία της θάλασσας.

Είμαστε αρκετά αισιόδοξοι πως αυτό θα συμβεί την ερχόμενη άνοιξη, όταν θα έχει την ευκαιρία να κολυμπήσει και πάλι στις μεγάλες εξωτερικές δεξαμενές, όπου τον χειμώνα το νερό είναι πολύ κρύο.

Μίνα από την Molly McCharger.

to-kentro-diaswshs-sth-glyfada-kai-oi-xelwnes-tou-aigaiou-mina.jpg

Ποθέα από την Ida Kotjerba.

to-kentro-diaswshs-sth-glyfada-kai-oi-xelwnes-tou-aigaiou-pothea.jpg

Το τραύμα της έχει κάνει τον μολυσμένο πνεύμονα να καταρρεύσει, κι έτσι κολυμπούσε με μια σχεδόν κάθετη κλίση προς τα δεξιά. Αυτό της προκαλούσε δυσκολία στο κολύμπι και την αναπνοή και αυξημένο άγχος. Για να την βοηθήσουμε, τοποθετήσαμε μια συσκευή πλεύσης – ένα μικρό κλειστό μπουκάλι γεμάτο αέρα – στην δεξιά πλευρά πάνω από το κέλυφός της. Αυτό της επιτρέπει να κολυμπά οριζόντια, να αναπνέει χωρίς άγχος και, επειδή το μπουκάλι είναι αρκετά μικρό, να καταδύεται και να ξεκουράζεται στον βυθό της δεξαμενής της.

Η Ποθέα είναι πολύ καλύτερα τώρα κι ελπίζουμε πως θα μπορέσουμε να την απελευθερώσουμε τον Μάιο όταν η θάλασσα θα είναι αρκετά ζεστή. Είναι μια πολύ ωραία χελώνα.

Αριστοτέλης Από την Ida Kotjerba και τον Νίκο Βαλλιάνο.

to-kentro-diaswshs-sth-glyfada-kai-oi-xelwnes-tou-aigaiou-aristotelis.jpg

Έχει μήκος περίπου 40 εκατοστά και το αρχικό του βάρος ήταν μόλις 8 κιλά. Τους πρώτους μήνες δεν έτρωγε μόνος του, αλλά του δίναμε πολτοποιημένα ψάρια μέσω καθετήρα. Από το καλοκαίρι του 2010 όμως τρώει κανονικά και έχει ήδη κερδίσει αρκετό βάρος. Οι πληγές του είναι επίσης αρκετά καλύτερα κι ελπίζουμε να τον απελευθερώσουμε στις αρχές του καλοκαιριού.

Δαμασκηνιά Από τον Νίκο Βαλλιάνο.

to-kentro-diaswshs-sth-glyfada-kai-oi-xelwnes-tou-aigaiou-damaskinia.jpg

Επιμέλεια και μετάφραση από τον Νίκο Βαλλιάνο με κείμενα από τους Wilhelm Bodmark, Rebecca Langstrom, Johannes Kupke, Lindsey Death, Ida Kotjerba, Molly McCharger, Duncan Howitt-Marshall, Παύλο Τσάρο, και Νίκο Βαλλιάνο. Οι φωτογραφίες είναι του Θεόδωρου Μπένου-Πάλμερ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

  1. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    15/07/2024

    Οικο-τουρισμός σε Πελοπόννησο και Κρήτη: Εξερευνήστε μια παραλία ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας Καρέττα

    Μία καταπληκτική οικολογική εμπειρία προσφέρει ο ΑΡΧΕΛΩΝ στους τυχερούς ευαισθητοποιημένους ταξιδιώτες που θα βρεθούν αυτό το καλοκαίρι σε σημαντικές παραλίες ωοτοκίας της χελώνας Καρέττα που προστατεύει ο Σύλλογος.

    Μάθε περισσότερα
  2. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    26/06/2024

    Οι θαλάσσιες χελώνες μας εκπλήσσουν: αν δεις ίχνη χελώνας στην παραλία βοήθησε την έρευνα του ΑΡΧΕΛΩΝ!

    Δεν είναι όλες οι παραλίες στην εκτεταμένη ακτογραμμή της Ελλάδας κατάλληλες για την ωοτοκία των θαλάσσιων χελωνών, αλλά μερικές φορές αυτά τα θαλάσσια ερπετά μας εκπλήσσουν! Φέτος το καλοκαίρι, ο ΑΡΧΕΛΩΝ ζητά τη βοήθειά σου για τη διερεύνηση ενός φαινομένου που ονομάζεται «σποραδική ωοτοκία».

    Μάθε περισσότερα
  3. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    17/06/2024

    Λιμένι Μάνης - ΠΡΟΣΟΧΗ! Οι θαλάσσιες χελώνες δεν είναι κατοικίδια ζώα: Δεν τις ταΐζουμε!

    Ο Δήμος Ανατολικής Μάνης και το Λιμεναρχείο ζήτησαν τη συνδρομή του ΑΡΧΕΛΩΝ για την ενημέρωση των λουόμενων στην περιοχή Λιμένι της Μάνης, όπου οι υγειονομικές αρχές έχουν ήδη καταγράψει φέτος 12 περιστατικά επίθεσης θαλάσσιας χελώνας σε λουόμενους.

    Μάθε περισσότερα
  4. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    16/06/2024

    30 Χρόνια Ελπίδας: Το Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ γιορτάζει την Ημέρα των Θαλάσσιων Χελωνών

    Κάθε χρόνο στις 16 Ιουνίου, γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα των Θαλάσσιων Χελωνών, μια ημέρα αφιερωμένη στην ευαισθητοποίηση σχετικά με αυτά τα υπέροχα πλάσματα και τις απειλές που αντιμετωπίζουν. Η φετινή χρονιά έχει ιδιαίτερη σημασία για τον ΑΡΧΕΛΩΝ, καθώς το Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών στη Γλυφάδα συμπληρώνει 30 χρόνια λειτουργίας.

    Μάθε περισσότερα
  5. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    13/06/2024

    Διαγωνισμός Αφίσας για παιδιά και νέους: Καλωσορίζουμε τα χελωνάκια του 2024 στις παραλίες!

    Νερομπογιές, μαρκαδόροι, κολλάζ, υπολογιστής, κινητό; Όλα είναι χρήσιμα. Χρησιμοποίησε τη δημιουργικότητα και τη φαντασία σου για να φτιάξεις μία αφίσα μεγέθους Α3 ή Α4 που θα ενημερώνει ότι σε λίγο εκκολάπτονται τα χελωνάκια του 2024.

    Μάθε περισσότερα
  6. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    16/05/2024

    Νωρίτερα από άλλες χρονιές άρχισε φέτος η ωοτοκία για τις θαλάσσιες χελώνες Καρέττα και οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης στους ωκεανούς προβληματίζουν

    Για πρώτη φορά, στα 40 χρόνια καταγραφών του ΑΡΧΕΛΩΝ, βρέθηκε στις 10 Μαΐου η πρώτη φωλιά θαλάσσιας χελώνας στον Κόλπο Λαγανά Ζακύθου. Επιβεβαιώνονται οι επιστημονικές προβλέψεις της μετακίνησης της περιόδου ωοτοκίας νωρίτερα την άνοιξη, λόγω της κλιματικής αλλαγής.

    Μάθε περισσότερα
  7. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    14/05/2024

    Σώσε Χελώνες, Δες την Ελλάδα με Budget

    Σε τραβάει η ιδέα να πας σε πεντακάθαρες ελληνικές παραλίες και η ευκαιρία να κάνεις τη διαφορά; Ιούνιος και Σεπτέμβριος είναι οι τέλειοι μήνες για εθελοντισμό στην προστασία των θαλάσσιων χελωνών στην Ελλάδα

    Μάθε περισσότερα
  8. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    02/05/2024

    Γιορτή της Χελώνας για παιδιά 2024: Ταξίδεψε με τις χελώνες στη Μεσόγειο!

    Σημειώστε την ημερομηνία! Το Σάββατο 18 Μαΐου στις 11:00, το Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ ανοίγει τις πόρτες του για να υποδεχτεί μικρούς και μεγάλους φίλους των θαλάσσιων χελωνών που θέλουν να γιορτάσουν, να εξερευνήσουν, να μάθουν, να παίξουν και να ταξιδέψουν μαγικά στη Μεσόγειο.

    Μάθε περισσότερα
  9. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    02/05/2024

    Μια επιτυχημένη χρονιά για το Διεθνές Συμπόσιο Θαλάσσιας Χελώνας

    Το Διεθνές Συμπόσιο Θαλάσσιας Χελώνας ολοκληρώθηκε θριαμβευτικά τον Μάρτιο στην Πατάγια της Ταϊλάνδης, με τον ΑΡΧΕΛΩΝ να συμμετέχει ενεργά.

    Μάθε περισσότερα
  10. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    29/04/2024

    Πρωινή βόλτα με τον ΑΡΧΕΛΩΝ

    Ο κινηματογραφικός φακός του Στέφανου και της Μαρίας των SteΜa Journeys πέτυχε κάτι πολύ σπάνιο: μία θαλάσσια χελώνα Καρέττα να κάνει φωλιά το πρωί! Οι εθελοντές στα Χανιά ανέλαβαν δράση για την προστασία της.

    Μάθε περισσότερα
  11. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    26/04/2024

    «Γεφυρώνοντας προσπάθειες τουρισμού και διατήρησης της φύσης», η παράπλευρη εκδήλωση του ΑΡΧΕΛΩΝ στο διεθνές συνέδριο Our Ocean, an Ocean of Potential

    Ο ΑΡΧΕΛΩΝ είχε την τιμή να συμμετάσχει ενεργά στο συνέδριο, διοργανώνοντας μία συζήτηση για τον τουρισμό και τις προσπάθειες προστασίας των θαλάσσιων χελωνών στο Ρέθυμνο με τη συμμετοχή του Δήμου Ρεθύμνου, του ομίλου GRECOTEL και εμπειρογνώμονες βιώσιμου τουρισμού.

    Μάθε περισσότερα
  12. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    19/04/2024

    Νέο! «Υποτροφίες» για πρακτική εμπειρία- άσκηση στα διεθνή περιβαλλοντικά προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ

    Φέτος δίνεται η ευκαιρία να υποστηριχθεί η συμμετοχή μικρού αριθμού εθελοντών στα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών στις παραλίες ωοτοκίας καθώς και στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών στη Γλυφάδα Αττικής. Δείτε τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια που ισχύουν για το 2024.

    Μάθε περισσότερα
  13. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    12/04/2024

    Συντονισμός για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών στο Ρέθυμνο: Τοπικές Αρχές και τουρισμός ενώνουν δυνάμεις

    Η συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στις 5 Απριλίου 2024 στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου, έθιξε καίρια ζητήματα, όπως η τήρηση των διαχειριστικών μέτρων για την προστασία της Καρέττα. Δεδομένης της τουριστικής δραστηριότητας στις παραλίες ωοτοκίας, η ενεργή συμμετοχή του τουριστικού τομέα στην εφαρμογή των μέτρων κρίνεται απαραίτητη.

    Μάθε περισσότερα
  14. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    10/04/2024

    «Τουρίστες και χελώνες;» Απλώνεται η περιβαλλοντική εκστρατεία ενημέρωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ στις παραλίες ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας Καρέττα

    Στο δρόμο του αειφόρου τουρισμού στρατεύεται ξανά, μετά την πανδημία, ο ΑΡΧΕΛΩΝ- Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας. Στόχος της νέας εκστρατείας είναι να φθάσουν οι πληροφορίες για τον ορθό κώδικα συμπεριφοράς επισκεπτών σε όλες τις παραλίες ωοτοκίας σε συνεργασία με τον τουριστικό τομέα.

    Μάθε περισσότερα
  15. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    04/04/2024

    LIFE MareNatura - Το μεγαλύτερο πρόγραμμα για τη θαλάσσια βιοποικιλότητα στην Ελλάδα

    Μάθε περισσότερα
1 από 0

Πολύ πιθανό να σε ενδιαφέρουν επίσης

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας!
Μάθε για τις τελευταίες δράσεις μας και ενημερώσου για τα προγράμματά μας και πως μπορείς εσύ να βοηθήσεις τις θαλάσσιες χελώνες!