06/04/2011

Το Κέντρο Διάσωσης στη Γλυφάδα και οι χελώνες του Αιγαίου.

Το Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών δημιουργήθηκε το 1994 από τον ΑΡΧΕΛΩΝ σε συνεργασία με τον Δήμο Γλυφάδας όπου και βρίσκεται. Οι τραυματισμένες χελώνες στέλνονται εδώ από όλες τις παράκτιες περιοχές της Ελλάδας με την βοήθεια ψαράδων, ντόπιων, και λιμενικών που τις βρίσκουν και φροντίζουν για την μεταφορά τους.

Δυστυχώς πάνω από 350 θαλάσσιες χελώνες δεν φτάνουν στο Κέντρο Διάσωσης κάθε χρόνο, είναι ήδη νεκρές όταν βρίσκονται στις παραλίες και τις θάλασσες της Ελλάδας. Ο ΑΡΧΕΛΩΝ συνεργάζεται με αλιευτικούς συλλόγους, άλλες μη κυβερνητικές οργανώσεις, την πολιτεία και ιδιώτες με σκοπό να μειωθεί η θνησιμότητα των θαλάσσιων χελωνών και να διατηρηθεί το είδος τους, ενώ η περιβαλλοντική εκπαίδευση αποτελεί σημαντικότατη δραστηριότητα προς την επίτευξη αυτού του στόχου.

Η θέση του στα προάστια της Αθήνας καθιστά το Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών σημαντικό προορισμό για περιβαλλοντική εκπαίδευση. Πάνω από 10.000 μαθητές και ενήλικες όλων των ηλικιών επισκέπτονται το Κέντρο Διάσωσης κάθε χρόνο για να δουν αυτούς τους αρχαίους θαλασσοπόρους και να μάθουν τι σημαίνει πως “απειλούνται με εξαφάνιση.”

Ο Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας ΑΡΧΕΛΩΝ ιδρύθηκε το 1983 με σκοπό την προστασία της θαλάσσιας χελώνας και των οικοσυστημάτων της και την ενημέρωση του κοινού γιʼαυτές και τις απειλές που αντιμετωπίζουν. Είναι μη κυβερνητικό και μη κερδοσκοπικό σωματείο, ενώ δεν λαμβάνει καμία κυβερνητική ή ευρωπαϊκή χρηματοδότηση παρότι η προστασία της θαλάσσιας χελώνας αποτελεί ηθική, νομική, και συνταγματική υποχρέωση της πολιτείας.

Παρακαλούμε υποστηρίξτε τον ΑΡΧΕΛΩΝ με μια δωρεά και βοηθήστε μας να προστατέψουμε τις θαλάσσιες χελώνες της Μεσογείου.

Επισκεφτείτε το www.archelon.gr για περισσότερες πληροφορίες.

Δεκαπέντε χελώνες βρίσκονται αυτή την στιγμή στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών, με μια ποικιλία τραυμάτων και διάρκειας παραμονής. Οι επόμενες παράγραφοι είναι μια σύντομη παρουσίαση των 8 χελωνών που βρέθηκαν στο Βόρειο Κεντρικό και Νότιο Αιγαίο.

Κλεό από την Rebecca Langstrom και τον Duncan Howitt-Marshall.

to-kentro-diaswshs-sth-glyfada-kai-oi-xelwnes-tou-aigaiou-kleo.jpg

Μεταφέρθηκε σε μια από τις μεγάλες δεξαμενές τον Σεπτέμβρη αλλά τώρα βρίσκεται και πάλι στο θερμοκήπιο, όπου μπορούμε να ελέγχουμε την θερμοκρασία του νερού για τον χειμώνα. Παρά την ασυνήθιστη κοινωνικότητά της, η Κλεό είναι επικίνδυνη όταν μετράς την θερμοκρασία του νερού, γιατί αν δεν προσέξεις θα προσπαθήσει να φάει το θερμόμετρο και το χέρι σου μαζί.

Κανέλας από την Rebecca Langstrom.

to-kentro-diaswshs-sth-glyfada-kai-oi-xelwnes-tou-aigaiou-KANELLA.jpg

Όταν έφτασε στο Κέντρο Διάσωσης τον Ιούλη, το κόκκαλο του πτερυγίου του εξείχε και χρειαζόταν να ακρωτηριαστεί. Η πρώτη απόπειρα απέτυχε γιατί τα αναισθητικά δεν κατάφεραν να τον αποκοιμίσουν εντελώς. Ο ακρωτηριασμός έγινε τελικά τον Νοέμβρη, όταν μια ομάδα κτηνιάτρων από την Ιταλία ήρθαν να εγχειρίσουν τον Κανέλα και τέσσερις ακόμη χελώνες. Μετά την επέμβαση ο Κανέλας ήταν αρκετά αργοκίνητος και δεν ήθελε να φάει.

Η όρεξή του βελτιώθηκε αργά, αλλά η πληγή δεν φαινόταν να είναι καλά, παρά την καθημερινή φροντίδα μας. Όταν η κτηνίατρός μας, η Λητώ, την εξέτασε και πάλι κατάλαβε πως είχε μολυνθεί εσωτερικά και ξεκίνησε να αφαιρεί τον μολυσμένο ιστό.

Η πληγή ήταν αρκετά άσχημα, κι έτσι μεταφέραμε τον Κανέλα στην κτηνιατρική κλινική της Λητώς όπου είχε τον κατάλληλο εξοπλισμό για να κλείσει την πληγή. Μετά από αυτό, ο Κανέλας πέρασε μια νύχτα έξω από το νερό στο γραφείο μας, με την θέρμανση να τον κρατά ζεστό. Τώρα βρίσκεται και πάλι στην δεξαμενή του, παίρνει αντιβίωση, και ευτυχώς τρώει ακόμα και αναρρώνει καλά.

Κώστας από τον Johannes Kupke.

to-kentro-diaswshs-sth-glyfada-kai-oi-xelwnes-tou-aigaiou-kostas.jpg

Η όραση του Κώστα είναι αδύνατο να επανέλθει, γιατί και τα δυο του μάτια αφαιρέθηκαν βάναυσα με αιχμηρό αντικείμενο.

Μαρίνα από τον Johannes Kupke.

to-kentro-diaswshs-sth-glyfada-kai-oi-xelwnes-tou-aigaiou-marina.jpg

Η Μαρίνα ήταν η αιτία για πολλά ανοιχτά στόματα παιδιών και ενηλίκων. Μόλις ξεπεράσει την κλίση που έχει όταν κολυμπάει – την τάση να κολυμπά με το κεφάλι προς τα κάτω – η μεγαλύτερη χελώνα του Κέντρου Διάσωσης θα αφεθεί στην ελευθερία της θάλασσας.

Είμαστε αρκετά αισιόδοξοι πως αυτό θα συμβεί την ερχόμενη άνοιξη, όταν θα έχει την ευκαιρία να κολυμπήσει και πάλι στις μεγάλες εξωτερικές δεξαμενές, όπου τον χειμώνα το νερό είναι πολύ κρύο.

Μίνα από την Molly McCharger.

to-kentro-diaswshs-sth-glyfada-kai-oi-xelwnes-tou-aigaiou-mina.jpg

Ποθέα από την Ida Kotjerba.

to-kentro-diaswshs-sth-glyfada-kai-oi-xelwnes-tou-aigaiou-pothea.jpg

Το τραύμα της έχει κάνει τον μολυσμένο πνεύμονα να καταρρεύσει, κι έτσι κολυμπούσε με μια σχεδόν κάθετη κλίση προς τα δεξιά. Αυτό της προκαλούσε δυσκολία στο κολύμπι και την αναπνοή και αυξημένο άγχος. Για να την βοηθήσουμε, τοποθετήσαμε μια συσκευή πλεύσης – ένα μικρό κλειστό μπουκάλι γεμάτο αέρα – στην δεξιά πλευρά πάνω από το κέλυφός της. Αυτό της επιτρέπει να κολυμπά οριζόντια, να αναπνέει χωρίς άγχος και, επειδή το μπουκάλι είναι αρκετά μικρό, να καταδύεται και να ξεκουράζεται στον βυθό της δεξαμενής της.

Η Ποθέα είναι πολύ καλύτερα τώρα κι ελπίζουμε πως θα μπορέσουμε να την απελευθερώσουμε τον Μάιο όταν η θάλασσα θα είναι αρκετά ζεστή. Είναι μια πολύ ωραία χελώνα.

Αριστοτέλης Από την Ida Kotjerba και τον Νίκο Βαλλιάνο.

to-kentro-diaswshs-sth-glyfada-kai-oi-xelwnes-tou-aigaiou-aristotelis.jpg

Έχει μήκος περίπου 40 εκατοστά και το αρχικό του βάρος ήταν μόλις 8 κιλά. Τους πρώτους μήνες δεν έτρωγε μόνος του, αλλά του δίναμε πολτοποιημένα ψάρια μέσω καθετήρα. Από το καλοκαίρι του 2010 όμως τρώει κανονικά και έχει ήδη κερδίσει αρκετό βάρος. Οι πληγές του είναι επίσης αρκετά καλύτερα κι ελπίζουμε να τον απελευθερώσουμε στις αρχές του καλοκαιριού.

Δαμασκηνιά Από τον Νίκο Βαλλιάνο.

to-kentro-diaswshs-sth-glyfada-kai-oi-xelwnes-tou-aigaiou-damaskinia.jpg

Επιμέλεια και μετάφραση από τον Νίκο Βαλλιάνο με κείμενα από τους Wilhelm Bodmark, Rebecca Langstrom, Johannes Kupke, Lindsey Death, Ida Kotjerba, Molly McCharger, Duncan Howitt-Marshall, Παύλο Τσάρο, και Νίκο Βαλλιάνο. Οι φωτογραφίες είναι του Θεόδωρου Μπένου-Πάλμερ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

 1. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  02/02/2024

  Οι θαλάσσιες χελώνες στους Ελληνικούς υγροτόπους διεθνούς σημασίας

  Στις 2 Φεβρουαρίου γιορτάζουμε την Παγκόσμια Μέρα των Υγροτόπων, αυτών των ευάλωτων περιοχών του πλανήτη που αποτελούν καταφύγιο για τα αποδημητικά πουλιά, αλλά και για πολλά άλλα είδη άγριων ζώων, μεταξύ των οποίων και οι θαλάσσιες χελώνες.

  Μάθε περισσότερα
 2. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  24/01/2024

  Γιατί τα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ είναι διεθνή;

  Τα προγράμματα προστασίας για τη θαλάσσια χελώνα του ΑΡΧΕΛΩΝ οργανώνονται με την πολύτιμη συμβολή εθελοντών που φθάνουν κάθε χρόνο στην Ελλάδα όχι μόνο από την Ευρώπη αλλά και από πιο μακρινά μέρη όπως την Ν.Κορέα, την Αυστραλία και την Κολομβία. Η χρήση της αγγλικής γλώσσας κατά τη διάρκεια των εργασιών στο πεδίο ή των δραστηριοτήτων ευαισθητοποίησης του κοινού και στις οργανωμένες κατασκηνώσεις που διαμένουν οι εθελοντές, είναι απαραίτητη για τα προγράμματα.

  Μάθε περισσότερα
 3. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  23/01/2024

  Κοινό ΔΤ: Εκτός Σχεδίου Δόμηση: Επιταχύνοντας την Καταστροφή της Ελληνικής Φύσης

  Η δημοσιοποίηση της διαφαινόμενης πρόθεσης της Κυβέρνησης να διευρύνει, έστω και μεταβατικά, την εκτός σχεδίου δόμηση έχει προκαλέσει οξείες αντιδράσεις – πράγμα αξιοσημείωτο για σχέδιο νόμου που δεν έχει καν ακόμα δημοσιευθεί. Αυτό και μόνο δείχνει ότι σημαντικό τμήμα της κοινωνίας είναι αντίθετο στην περαιτέρω οικοπεδοποίηση της ελληνικής υπαίθρου και στην ανεξέλεγκτη και άναρχη διεύρυνση των οικισμών.

  Μάθε περισσότερα
 4. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  17/01/2024

  Ένα ιδιαίτερο νοσοκομείο για θαλάσσιες χελώνες με δεξαμενές και εντυπωσιακά παλιά βαγόνια τρένου έχει στήσει εδώ και 30 χρόνια ο ΑΡΧΕΛΩΝ στη Γλυφάδα

  Χελώνες συνδεδεμένες με φιάλες ορού ή μπανταρισμένες με επιδέσμους, δεξαμενές περίθαλψης και δεξαμενές αποκατάστασης με ειδικό περιβαλλοντικό εμπλουτισμό, θερμοκήπια ανάρρωσης, αλλά και… ανακαινισμένα βαγόνια του ΟΣΕ!

  Μάθε περισσότερα
 5. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  15/01/2024

  Θέσεις Βοηθών για τα προγράμματα προστασίας της θαλάσσιας χελώνας του 2024

  Ο ΑΡΧΕΛΩΝ αναζητά συνεργάτες με θέληση και ενθουσιασμό για την προστασία της φύσης για την υλοποίηση των προγραμμάτων προστασίας της θαλάσσιας χελώνας του 2024.

  Μάθε περισσότερα
 6. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  05/01/2024

  Τι έγινε στον κόσμο του ΑΡΧΕΛΩΝ το 2023;

  Παγκόσμιο ρεκόρ αναπαραγωγικής ζωής για θαλάσσια χελώνα και 40 χρόνια δράσης ΑΡΧΕΛΩΝ για την προστασία της χελώνας είναι κάποιες στιγμές που γιορτάσαμε φέτος όλοι μαζί. Τι έγινε λοιπόν στον κόσμο του ΑΡΧΕΛΩΝ το 2023;

  Μάθε περισσότερα
 7. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  21/12/2023

  Η ανάληψη ευθύνης για το περιβάλλον δίνει νόημα στη ζωή μας

  «Ο ΑΡΧΕΛΩΝ είναι μια ευκαιρία, όχι μόνο για τα ζώα και το οικοσύστημα, αλλά και για μας τους ίδιους που συμμετέχουμε στο Σύλλογο και για την κοινωνία μέσα στην οποία δρούμε». Ο Θωμάς Αράπης, Πρόεδρος και ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου μιλά για την προσπάθεια που κάνει ο ΑΡΧΕΛΩΝ αλλά και για το τι ελπίζει ότι θα φέρει το αύριο.

  Μάθε περισσότερα
 8. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  20/12/2023

  19 Περιβαλλοντικές Οργανώσεις ζητούν από την Ελληνική Κυβέρνηση να μην συναινέσει σε αλλαγή του καθεστώτος προστασίας του λύκου στην Ευρώπη

  Οι συνυπογράφουσες 19 Περιβαλλοντικές Οργανώσεις εκφράζουμε την πλήρη αντίθεσή μας στην πρόταση που ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για μείωση του προστατευτικού καθεστώτος του λύκου στη Σύμβαση της Βέρνης και καλούμε την ελληνική κυβέρνηση να απορρίψει την πρόταση αυτή στο Συμβούλιο των Υπουργών Περιβάλλοντος.

  Μάθε περισσότερα
 9. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  20/12/2023

  Σαράντα χρόνια μετά: Ο κόσμος του ΑΡΧΕΛΩΝ σήμερα

  Ο Θωμάς Αράπης, Πρόεδρος και ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου δίνει το στίγμα του ΑΡΧΕΛΩΝ σήμερα. «Στις καθημερινές μας δραστηριότητες συναντάμε, εκτός από πολλές χελώνες, και πάρα πολλούς ανθρώπους που βοήθησαν και βοηθούν.. Ανάμεσά τους, ξεχωρίζουν όλοι όσοι εργάζονται και εκπροσωπούν το σύλλογο εκεί έξω, στα εύκολα και τα δύσκολα »

  Μάθε περισσότερα
 10. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  15/12/2023

  Ευχές από επώνυμους «χελωνάδες» του εξωτερικού!

  Συνεργάτες και μέλη της επιστημονικής κοινότητας από όλον τον κόσμο στέλνουν το μήνυμά τους για τα 40 χρόνια ΑΡΧΕΛΩΝ

  Μάθε περισσότερα
 11. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  14/12/2023

  Το παρελθόν έχει αξία αν γίνει φάρος που φωτίζει στο μέλλον

  Ο Θωμάς Αράπης, Πρόεδρος του ΑΡΧΕΛΩΝ και ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου μιλάει για την ποιότητα και τις αξίες, και τους ανθρώπους που σημάδεψαν τη δημιουργία και την μετέπειτα δράση του ΑΡΧΕΛΩΝ. «Ο Δημήτρης Μαργαριτούλης μας έμαθε όχι μόνο τη μεθοδολογία για την καταγραφή και προστασία των χελωνών αλλά και τι θα πει οργάνωση καθηκόντων, ευθύνη, συλλογικότητα, αξιολόγηση, συνεργασία» αναφέρει.

  Μάθε περισσότερα
 12. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  12/12/2023

  Σημειώσεις μίας εθελόντριας (Μέρος 2): Τα τραύματα στο κεφάλι είναι πιο συχνά από όσο νομίζετε

  Η Jessica έγινε εθελόντρια στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ για 6 εβδομάδες το 2023 και μιλά για όσα έμαθε φροντίζοντας θαλάσσιες χελώνες με τραυματισμούς στο κεφάλι που προκαλούνται από ανθρώπους.

  Μάθε περισσότερα
 13. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  04/12/2023

  Σημειώσεις μίας εθελόντριας (Μέρος 1): Η Jessica Van Damme βρέθηκε στο Κέντρο Διάσωσης

  «Κατά τη διάρκεια της παραμονής μου υπήρχαν περισσότερες από 30 τραυματισμένες θαλάσσιες χελώνες που νοσηλεύονταν στο Κέντρο Διάσωσης. Επτά από αυτές απελευθερώθηκαν επιτυχώς, αλλά, κατά την ίδια περίοδο, υπήρξαν πέντε νέες αφίξεις – όλες χελώνες με ανθρωπογενή τραύματα. Εμείς, οι άνθρωποι, είμαστε η μεγαλύτερη απειλή για αυτές!», γράφει η Jessica.

  Μάθε περισσότερα
 14. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  30/11/2023

  Καλοκαίρι 2024: Έλα ξανά και ανάλαβε ευθύνες στα προγράμματα προστασίας της θαλάσσιας χελώνας!

  Η συμμετοχή ή η επιστροφή στα προγράμματα προστασίας θαλάσσιας χελώνας του ΑΡΧΕΛΩΝ ως Υπεύθυνος Πεδίου θα σου δώσει την ευκαιρία να ηγηθείς συγκεκριμένων δραστηριοτήτων, καθώς και να εκπαιδεύσεις και να βοηθήσεις άλλους εθελοντές. Αυτές οι θέσεις παρέχουν υψηλότερο επίπεδο εμπειρίας στη προστασία του περιβάλλοντος, καθώς και βελτίωση στις επικοινωνιακές και ηγετικές δεξιότητες. Βιάσου και κάνε αίτηση τώρα! Μόνο ένας περιορισμένος αριθμός έμπειρων και εξειδικευμένων εθελοντών επιλέγονται σαν Υπεύθυνοι Πεδίου σε κάθε πρόγραμμα.

  Μάθε περισσότερα
 15. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  23/11/2023

  Δημιουργία της «Συμμαχίας για τον Αμβρακικό»

  Όραμα της Συμμαχίας αποτελεί η ανάδειξη της μοναδικής οικολογικής αξίας και της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς του Αμβρακικού, για την αποτελεσματικότερη διαχείριση, αποκατάσταση και προστασία των οικοσυστημάτων και της βιοποικιλότητάς του, σε συνεργασία με την τοπική κοινότητα!

  Μάθε περισσότερα
1 από 0

Πολύ πιθανό να σε ενδιαφέρουν επίσης

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας!
Μάθε για τις τελευταίες δράσεις μας και ενημερώσου για τα προγράμματά μας και πως μπορείς εσύ να βοηθήσεις τις θαλάσσιες χελώνες!