06/04/2011

Το Κέντρο Διάσωσης στη Γλυφάδα και οι χελώνες του Αιγαίου.

Το Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών δημιουργήθηκε το 1994 από τον ΑΡΧΕΛΩΝ σε συνεργασία με τον Δήμο Γλυφάδας όπου και βρίσκεται. Οι τραυματισμένες χελώνες στέλνονται εδώ από όλες τις παράκτιες περιοχές της Ελλάδας με την βοήθεια ψαράδων, ντόπιων, και λιμενικών που τις βρίσκουν και φροντίζουν για την μεταφορά τους.

Δυστυχώς πάνω από 350 θαλάσσιες χελώνες δεν φτάνουν στο Κέντρο Διάσωσης κάθε χρόνο, είναι ήδη νεκρές όταν βρίσκονται στις παραλίες και τις θάλασσες της Ελλάδας. Ο ΑΡΧΕΛΩΝ συνεργάζεται με αλιευτικούς συλλόγους, άλλες μη κυβερνητικές οργανώσεις, την πολιτεία και ιδιώτες με σκοπό να μειωθεί η θνησιμότητα των θαλάσσιων χελωνών και να διατηρηθεί το είδος τους, ενώ η περιβαλλοντική εκπαίδευση αποτελεί σημαντικότατη δραστηριότητα προς την επίτευξη αυτού του στόχου.

Η θέση του στα προάστια της Αθήνας καθιστά το Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών σημαντικό προορισμό για περιβαλλοντική εκπαίδευση. Πάνω από 10.000 μαθητές και ενήλικες όλων των ηλικιών επισκέπτονται το Κέντρο Διάσωσης κάθε χρόνο για να δουν αυτούς τους αρχαίους θαλασσοπόρους και να μάθουν τι σημαίνει πως “απειλούνται με εξαφάνιση.”

Ο Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας ΑΡΧΕΛΩΝ ιδρύθηκε το 1983 με σκοπό την προστασία της θαλάσσιας χελώνας και των οικοσυστημάτων της και την ενημέρωση του κοινού γιʼαυτές και τις απειλές που αντιμετωπίζουν. Είναι μη κυβερνητικό και μη κερδοσκοπικό σωματείο, ενώ δεν λαμβάνει καμία κυβερνητική ή ευρωπαϊκή χρηματοδότηση παρότι η προστασία της θαλάσσιας χελώνας αποτελεί ηθική, νομική, και συνταγματική υποχρέωση της πολιτείας.

Παρακαλούμε υποστηρίξτε τον ΑΡΧΕΛΩΝ με μια δωρεά και βοηθήστε μας να προστατέψουμε τις θαλάσσιες χελώνες της Μεσογείου.

Επισκεφτείτε το www.archelon.gr για περισσότερες πληροφορίες.

Δεκαπέντε χελώνες βρίσκονται αυτή την στιγμή στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών, με μια ποικιλία τραυμάτων και διάρκειας παραμονής. Οι επόμενες παράγραφοι είναι μια σύντομη παρουσίαση των 8 χελωνών που βρέθηκαν στο Βόρειο Κεντρικό και Νότιο Αιγαίο.

Κλεό από την Rebecca Langstrom και τον Duncan Howitt-Marshall.

to-kentro-diaswshs-sth-glyfada-kai-oi-xelwnes-tou-aigaiou-kleo.jpg

Μεταφέρθηκε σε μια από τις μεγάλες δεξαμενές τον Σεπτέμβρη αλλά τώρα βρίσκεται και πάλι στο θερμοκήπιο, όπου μπορούμε να ελέγχουμε την θερμοκρασία του νερού για τον χειμώνα. Παρά την ασυνήθιστη κοινωνικότητά της, η Κλεό είναι επικίνδυνη όταν μετράς την θερμοκρασία του νερού, γιατί αν δεν προσέξεις θα προσπαθήσει να φάει το θερμόμετρο και το χέρι σου μαζί.

Κανέλας από την Rebecca Langstrom.

to-kentro-diaswshs-sth-glyfada-kai-oi-xelwnes-tou-aigaiou-KANELLA.jpg

Όταν έφτασε στο Κέντρο Διάσωσης τον Ιούλη, το κόκκαλο του πτερυγίου του εξείχε και χρειαζόταν να ακρωτηριαστεί. Η πρώτη απόπειρα απέτυχε γιατί τα αναισθητικά δεν κατάφεραν να τον αποκοιμίσουν εντελώς. Ο ακρωτηριασμός έγινε τελικά τον Νοέμβρη, όταν μια ομάδα κτηνιάτρων από την Ιταλία ήρθαν να εγχειρίσουν τον Κανέλα και τέσσερις ακόμη χελώνες. Μετά την επέμβαση ο Κανέλας ήταν αρκετά αργοκίνητος και δεν ήθελε να φάει.

Η όρεξή του βελτιώθηκε αργά, αλλά η πληγή δεν φαινόταν να είναι καλά, παρά την καθημερινή φροντίδα μας. Όταν η κτηνίατρός μας, η Λητώ, την εξέτασε και πάλι κατάλαβε πως είχε μολυνθεί εσωτερικά και ξεκίνησε να αφαιρεί τον μολυσμένο ιστό.

Η πληγή ήταν αρκετά άσχημα, κι έτσι μεταφέραμε τον Κανέλα στην κτηνιατρική κλινική της Λητώς όπου είχε τον κατάλληλο εξοπλισμό για να κλείσει την πληγή. Μετά από αυτό, ο Κανέλας πέρασε μια νύχτα έξω από το νερό στο γραφείο μας, με την θέρμανση να τον κρατά ζεστό. Τώρα βρίσκεται και πάλι στην δεξαμενή του, παίρνει αντιβίωση, και ευτυχώς τρώει ακόμα και αναρρώνει καλά.

Κώστας από τον Johannes Kupke.

to-kentro-diaswshs-sth-glyfada-kai-oi-xelwnes-tou-aigaiou-kostas.jpg

Η όραση του Κώστα είναι αδύνατο να επανέλθει, γιατί και τα δυο του μάτια αφαιρέθηκαν βάναυσα με αιχμηρό αντικείμενο.

Μαρίνα από τον Johannes Kupke.

to-kentro-diaswshs-sth-glyfada-kai-oi-xelwnes-tou-aigaiou-marina.jpg

Η Μαρίνα ήταν η αιτία για πολλά ανοιχτά στόματα παιδιών και ενηλίκων. Μόλις ξεπεράσει την κλίση που έχει όταν κολυμπάει – την τάση να κολυμπά με το κεφάλι προς τα κάτω – η μεγαλύτερη χελώνα του Κέντρου Διάσωσης θα αφεθεί στην ελευθερία της θάλασσας.

Είμαστε αρκετά αισιόδοξοι πως αυτό θα συμβεί την ερχόμενη άνοιξη, όταν θα έχει την ευκαιρία να κολυμπήσει και πάλι στις μεγάλες εξωτερικές δεξαμενές, όπου τον χειμώνα το νερό είναι πολύ κρύο.

Μίνα από την Molly McCharger.

to-kentro-diaswshs-sth-glyfada-kai-oi-xelwnes-tou-aigaiou-mina.jpg

Ποθέα από την Ida Kotjerba.

to-kentro-diaswshs-sth-glyfada-kai-oi-xelwnes-tou-aigaiou-pothea.jpg

Το τραύμα της έχει κάνει τον μολυσμένο πνεύμονα να καταρρεύσει, κι έτσι κολυμπούσε με μια σχεδόν κάθετη κλίση προς τα δεξιά. Αυτό της προκαλούσε δυσκολία στο κολύμπι και την αναπνοή και αυξημένο άγχος. Για να την βοηθήσουμε, τοποθετήσαμε μια συσκευή πλεύσης – ένα μικρό κλειστό μπουκάλι γεμάτο αέρα – στην δεξιά πλευρά πάνω από το κέλυφός της. Αυτό της επιτρέπει να κολυμπά οριζόντια, να αναπνέει χωρίς άγχος και, επειδή το μπουκάλι είναι αρκετά μικρό, να καταδύεται και να ξεκουράζεται στον βυθό της δεξαμενής της.

Η Ποθέα είναι πολύ καλύτερα τώρα κι ελπίζουμε πως θα μπορέσουμε να την απελευθερώσουμε τον Μάιο όταν η θάλασσα θα είναι αρκετά ζεστή. Είναι μια πολύ ωραία χελώνα.

Αριστοτέλης Από την Ida Kotjerba και τον Νίκο Βαλλιάνο.

to-kentro-diaswshs-sth-glyfada-kai-oi-xelwnes-tou-aigaiou-aristotelis.jpg

Έχει μήκος περίπου 40 εκατοστά και το αρχικό του βάρος ήταν μόλις 8 κιλά. Τους πρώτους μήνες δεν έτρωγε μόνος του, αλλά του δίναμε πολτοποιημένα ψάρια μέσω καθετήρα. Από το καλοκαίρι του 2010 όμως τρώει κανονικά και έχει ήδη κερδίσει αρκετό βάρος. Οι πληγές του είναι επίσης αρκετά καλύτερα κι ελπίζουμε να τον απελευθερώσουμε στις αρχές του καλοκαιριού.

Δαμασκηνιά Από τον Νίκο Βαλλιάνο.

to-kentro-diaswshs-sth-glyfada-kai-oi-xelwnes-tou-aigaiou-damaskinia.jpg

Επιμέλεια και μετάφραση από τον Νίκο Βαλλιάνο με κείμενα από τους Wilhelm Bodmark, Rebecca Langstrom, Johannes Kupke, Lindsey Death, Ida Kotjerba, Molly McCharger, Duncan Howitt-Marshall, Παύλο Τσάρο, και Νίκο Βαλλιάνο. Οι φωτογραφίες είναι του Θεόδωρου Μπένου-Πάλμερ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

  1. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    02/02/2025

    Kοινό Δ.Τ: 2 χρόνια συστηματικής προσπάθειας με στόχο την προστασία του μεγαλύτερου υγροτόπου της Ελλάδας

    Πριν από 2 χρόνια γεννήθηκε το όραμα μιας συλλογικής δέσμευσης για τη βελτίωση της διαχείρισης του Αμβρακικού Κόλπου που ενσάρκωσε τη «Συμμαχία για τον Αμβρακικό».

    Μάθε περισσότερα
  2. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    28/01/2025

    Ανακεφαλαίωση 2004 ΑΡΧΕΛΩΝ - Συνεχίσαμε τον αγώνα για τις θαλάσσιες χελώνες και τους ωκεανούς

    Το 2024 σημείωσε μια ιστορική στιγμή για την προστασία των θαλασσίων χελωνών στη Μεσόγειο: επιβεβαιώθηκε η ανάκαμψη του πληθυσμού της Καρέττα στον Κόλπο της Κυπαρισσίας! Ο Κυπαρισσιάκος Κόλπος φιλοξενεί πλέον τον μεγαλύτερο αναπαραγωγικό πληθυσμό Καρέττα στη Μεσόγειο, ο οποίος παρουσιάζει σταθερή αύξηση τα τελευταία χρόνια χάρη στις συνεχείς και μακροχρόνιες προσπάθειες προστασίας των φωλιών από τον ΑΡΧΕΛΩΝ. Παράλληλα, το 2024 καταγράφηκε ως το θερμότερο έτος παγκοσμίως. Παρά τον αυξημένο φόρτο εργασίας λόγω των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης, ενισχύσαμε τη δέσμευσή μας στον εθελοντισμό και στον βιώσιμο τουρισμό.

    Μάθε περισσότερα
  3. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    20/01/2025

    Ευχαριστούμε τους Υπεύθυνους Πεδίου του 2024, την καρδιά των Προγραμμάτων του ΑΡΧΕΛΩΝ

    Στον ΑΡΧΕΛΩΝ, οφείλουμε μεγάλο μέρος της επιτυχίας μας στην αφοσίωση και το πάθος των Υπεύθυνων Πεδίου. Αυτά τα άτομα καθοδηγούν τους εθελοντές μας σε όλη τη διάρκεια της εργασίας τους στο πεδίο, διασφαλίζοντας ότι η αποστολή μας για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών εκτελείται με ακρίβεια, φροντίδα και ενθουσιασμό.

    Μάθε περισσότερα
  4. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    17/01/2025

    Ο ΑΡΧΕΛΩΝ αναζητά 2 Βοηθούς Ενημέρωσης/ Ευαισθητοποίησης στα προγράμματα Ρεθύμνου και Χανίων (Βόρεια Κρήτη)

    Μάθε περισσότερα
  5. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    16/01/2025

    Η γλυκιά εκδοχή της θεραπείας: Γιατί το μέλι είναι μυστικό όπλο για τη θεραπεία τραυματισμένων θαλάσσιων χελωνών.

    Οι αντιβακτηριακές και αντιμικροβιακές ιδιότητες του μελιού βοηθούν στην καταπολέμηση των λοιμώξεων σε ανοιχτές πληγές, ένα κοινό πρόβλημα για τις τραυματισμένες θαλάσσιες χελώνες.

    Μάθε περισσότερα
  6. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    13/01/2025

    Κοινό ΔΤ: Tέλος Tαφής Απορριμμάτων: Να γίνει πλήρως ανταποδοτικό για τους ΟΤΑ!

    Αυτή την περίοδο βιώνουμε, για άλλη μια φορά, την αντιπαράθεση της Πολιτείας με την Τοπική Αυτοδιοίκηση για την εφαρμογή του Τέλους Ταφής.

    Μάθε περισσότερα
  7. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    18/12/2024

    Μιά πληγωμένη Καρέττα επιστρέφει στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ με πλαστικά στο πεπτικό της σύστημα.

    Η Ελλάδα μείωσε την κατανάλωση της πλαστικής σακούλας, όμως πρέπει όλοι να προσπαθήσουμε περισσότερο. Η ρύπανση της θάλασσας από πλαστικά παραμένει μια σημαντική απειλή τόσο για την υγεία των ανθρώπων, όσο και για τα ζώα και τα φυτά που ζουν εκεί.

    Μάθε περισσότερα
  8. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    06/12/2024

    O ΑΡΧΕΛΩΝ στην Πρώτη Γραμμή της Διάσωσης για τις θαλάσσιες χελώνες στη Μεσόγειο.

    Με τη βοήθεια του ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ μπορέσαμε να αποκτήσουμε ακριβείς διαγνώσεις για την υγεία των χελωνών που διασώθηκαν στις Ελληνικές θάλασσες.

    Μάθε περισσότερα
  9. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    04/12/2024

    Η φύση τελεί υπό επίθεση: Η προστασία του λύκου υποβαθμίζεται στη Σύμβαση της Βέρνης

    Ανακοίνωση 20 Περιβαλλοντικών Οργανώσεων

    Μάθε περισσότερα
  10. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    03/12/2024

    Καλοκαίρι 2025: Ανάλαβε θέση ευθύνης στα Προγράμματα Προστασίας της Θαλάσσιας Χελώνας!

    Περιορισμένος αριθμός έμπειρων και ικανών εθελοντών επιλέγεται κάθε χρόνο για τις θέσεις Υπεύθυνων Πεδίου των προγραμμάτων του ΑΡΧΕΛΩΝ. Η υποβολή αιτήσεων και σύντομων βιογραφικών για το 2025 έχει αρχίσει!

    Μάθε περισσότερα
  11. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    29/11/2024

    Πρώτο φωτοβολταϊκό στην καρδιά του Αμβρακικού

    Ο Αμβρακικός κόλπος είναι ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο οικοσύστημα που απειλείται με αποσταθεροποίηση στην περίπτωση εγκατάστασης μιας τόσο μεγάλης κατασκευαστικής δομής. Καλούμε τις αρμόδιες αρχές, την τοπική αυτοδιοίκηση να αντιδράσουν στην περαιτέρω υποβάθμιση του Αμβρακικού Κόλπου.

    Μάθε περισσότερα
  12. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    25/11/2024

    Κάνε αυτή τη γιορτινή περίοδο ακόμα πιο μαγική, χαρίζοντας μία υιοθεσία θαλάσσιας χελώνα στους αγαπημένους σου!

    Είτε πρόκειται για τον λάτρη της άγριας φύσης στη ζωή σου, είτε για κάποιον δικό σου που νοιάζεται για τον πλανήτη, μια υιοθεσία από τον ΑΡΧΕΛΩΝ είναι ένα δώρο που συνεχίζει να προσφέρει.

    Μάθε περισσότερα
  13. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    18/11/2024

    Η παραλία της ελπίδας: Το ταξίδι του Keanu με τον ΑΡΧΕΛΩΝ

    Ο Keanu Groeneveld, φοιτητής στη Διαχείριση της Άγριας Ζωής, ήρθε από την Ολλανδία στο Ρέθυμνο της Κρήτης για να κάνει την πρακτική του άσκηση στον ΑΡΧΕΛΩΝ. Η εμπειρία του ήταν ένα μεταμορφωτικό ταξίδι που φούντωσε το πάθος του για τη προστασία της φύσης.

    Μάθε περισσότερα
  14. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    14/11/2024

    Ανοίγει η Διαδικτυακή Ξενάγηση Σχολείων στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ: Οι θαλάσσιες χελώνες ταξιδεύουν πάλι σε όλη την Ελλάδα!

    Για 5η συνεχόμενη χρονιά, το Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ ανοίγει τις πύλες του και προσκαλεί τους μαθητές σχολείων εκτός Αττικής σε μια μοναδική διαδικτυακή εμπειρία.

    Μάθε περισσότερα
  15. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    12/11/2024

    Δορυφορική παρακολούθηση για την προστασία των χελωνών: TUI Care Foundation και ΑΡΧΕΛΩΝ απελευθερώνουν θαλάσσια χελώνα με πομπό στην Ελλάδα

    Μετά από τη διάσωση και αρκετούς μήνες περίθαλψης στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ, ο «Τρίτων» επέστρεψε πίσω στη θάλασσα με έναν δορυφορικό πομπό στο καβούκι του. Η δράση αυτή, ως μέρος του προγράμματος TUI Turtle Aid, στοχεύει να συνεισφέρει πολύτιμες γνώσεις σχετικά με τη συμπεριφορά της θαλάσσιας χελώνας μετά την απελευθέρωση.

    Μάθε περισσότερα
1 από 0

Πολύ πιθανό να σε ενδιαφέρουν επίσης

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας!
Μάθε για τις τελευταίες δράσεις μας και ενημερώσου για τα προγράμματά μας και πως μπορείς εσύ να βοηθήσεις τις θαλάσσιες χελώνες!