Οι συγκρούσεις ταχύπλοων σκαφών με θαλάσσιες χελώνες συνεχίζονται στο Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου – Πότε θα επιβληθούν τα προβλεπόμενα πρόστιμα;
Τέλη Ιουλίου 2019, είκοσι χρόνια μετά την ίδρυση του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου στη Ζάκυνθο (ΕΘΠΖ) και μαθαίνουμε για νέο τραυματισμό θαλάσσιας χελώνας λόγω σύγκρουσης με σκάφος στον κόλπο του Λαγανά.
«Είναι το δεύτερο περιστατικό φέτος και ήταν αναμενόμενο γιατί καθημερινά καταγράφουμε πολλές παραβάσεις, που τις κοινοποιούμε στις αρμόδιες αρχές, αλλά δεν επιβάλλονται κυρώσεις» λέει η Anna Lamaj, υπεύθυνη του προγράμματος του ΑΡΧΕΛΩΝ στη Ζάκυνθο.
Εν τω μεταξύ, οι χιλιάδες τουρίστες που επισκέπτονται τον κόλπο του Λαγανά φέτος, αρχίζουν να αντιλαμβάνονται ότι τα μέτρα προστασίας δεν τηρούνται και αρκετοί εκφράζουν την δυσαρέσκειά τους στέλνοντας σχετικά σχόλια στον ΑΡΧΕΛΩΝ.
«Δεν είναι δύσκολο να αντιληφθεί κανείς ότι ένα σκάφος κινείται στη ζώνη που απαγορεύεται εντελώς η ναυσιπλοΐα (Ζώνη Α) από 1 Μαΐου έως 31 Οκτώβριου. Το ίδιο εύκολα μπορεί κανείς να αντιληφθεί ένα σκάφος που κινείται με ταχύτητα πάνω από το όριο των 6 ναυτικών κόμβων που έχει θεσπιστεί για το υπόλοιπο μέρος του κόλπου (Ζώνες β και Γ)» λέει η Παναγιώτα Θεοδώρου, δικηγόρος, συντονίστρια του ΑΡΧΕΛΩΝ για τα θέματα προστασίας.
«Η παραβίαση τόσο του ορίου ταχύτητας όσο και των περιορισμών που διέπουν τις ζώνες της θαλάσσιας περιοχής του ΕΘΠΖ ενέχει κινδύνους για τον τραυματισμό και την όχληση για τις θαλάσσιες χελώνες που βρίσκονται στον Κόλπο Λαγανά. Η ενημέρωση των επισκεπτών καθώς και η τήρηση τoυ θεσμικού πλαισίου μπορούν να συμβάλλουν στη δημιουργίας ενός πιο ασφαλούς περιβάλλοντος για την Caretta caretta” λέει η Χαρίκλεια Μινώτου, WWF Ελλάς, Υπεύθυνη Προγράμματος Ζακύνθου.
Εκατοντάδες επισκέπτες επιβιβάζονται καθημερινά σε πλοιάρια για να δουν τις χελώνες Καρέττα στη θάλασσα, στην περιοχή του κόλπου που επιτρέπεται η ναυσιπλοΐα. Πολλοί από αυτούς συμμετέχουν, χωρίς να το ξέρουν, σε μία μεγάλη ταλαιπωρία που υφίστανται τα ζώα, γιατί δεν τηρείται ο κώδικας ορθής συμπεριφοράς για την παρατήρησή τους.
Στην πράξη βλέπουμε όλα τα μέτρα να καταστρατηγούνται. Γύρω στα πέντε σκάφη πλευρίζουν κάθε χελώνα που συναντούν, πολλές φορές μάλιστα τα σκάφη πλησιάζουν κάθε ζώο σε απόσταση μικρότερη των 2 μέτρων και μένουν εκεί όσο θέλουν.
Και το χειρότερο, άλλα σκάφη παραβιάζουν το όριο ταχύτητας πλεύσης και τραυματίζουν ή και σκοτώνουν τις θαλάσσιες χελώνες που περνούν το μεγαλύτερο μέρος του έτους στον κόλπο του Λαγανά. Ειδικότερα, αναφέρουμε ότι η ομάδα του ΑΡΧΕΛΩΝ και τα μέλη του ΕΘΠΖ έχουν διασώσει στο παρελθόν αρκετές χελώνες της περιοχής από κατάποση αγκίστρων. Από αυτές, τρεις ενήλικες αρσενικές έχουν πολύ ενδεικτικές ιστορίες. Η πρώτη, ο «Αχιλλέας» είχε κακό τέλος μετά από σύγκρουση με ταχύπλοο το 2017. Η δεύτερη, ο «Ηρακλής» βρίσκεται τώρα υπό περίθαλψη στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ με σοβαρά τραύματα και αναζητούνται πληροφορίες και αποδεικτικό υλικό σχετικά με τον τραυματισμό του, που έγινε μέσα στον Ιούλιο του 2019.
Η τρίτη, ο «Αγησίλαος» μετά από πολύμηνη περίθαλψη στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ, επέστρεψε στη θάλασσα αποθεραπευμένη στις αρχές Ιουλίου και έσπευσε μέσα σε λίγες ημέρες να καλύψει την απόσταση Αττική- Ζάκυνθος και να βρεθεί πίσω στο Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου. Ποια είναι η τύχη που την περιμένει;
Οι συνυπογράφουσες οργανώσεις, ΑΡΧΕΛΩΝ, Medasset και WWF Ελλάς, καλούμε τις αρμόδιες αρχές να αναλάβουν δράση για την εφαρμογή των κανονισμών στο θαλάσσιο χώρο, που αποτελεί περιοχή Προστασίας της Φύσης και την επιβολή κυρώσεων έτσι ώστε η προστασία της θαλάσσιας χελώνας να μην είναι μόνο κατ’ όνομα στόχος του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου.
Επίσης, σε περίπτωση που κάποιος πολίτης διαθέτει αποδεικτικό υλικό σε σχέση με τον τραυματισμό της θαλάσσιας χελώνας τον Ιούλιο του 2019, παρακαλούμε να απευθυνθεί στον ΑΡΧΕΛΩΝ ή στον Φορέα Διαχείρισης του ΕΘΠΖ.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Περισσότερες πληροφορίες:
ΑΡΧΕΛΩΝ, Anna Lamaj, Υπεύθυνη προγραμμάτων Ζακύνθου, Πρέβεζας και Αμβρακικού κόλπου, Τηλ: 6940 454976, email: zakynth@archelon.gr
MEDASSET
WWF Ελλάς
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Σημειώσεις προς συντάκτες και τουριστικούς πράκτορες
Οι ισχύουσες διατάξεις στο θαλάσσιο χώρο του κόλπου του Λαγανά:
Στο θαλάσσιο χώρο του κόλπου Λαγανά έχουν θεσπιστεί συγκεκριμένα μέτρα για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών που φθάνουν εκεί από διάφορα σημεία της Μεσογείου για να αποθέσουν τα αυγά τους.
Από το Προεδρικό Διάταγμα χαρακτηρισμού του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου (ΦΕΚ Δ 906/22-12-1999) έχουν καθοριστεί 3 ζώνες:
Στη ζώνη Β ισχύει ο κώδικας ορθής παρατήρησης θαλάσσιων χελωνών από σκάφος, θεσμοθετημένος από το 2018 με την υπ’ αρ. πρωτ. 2131.13/2063/29-5-2018 Απόφαση Λιμενάρχη (ΑΔΑ: 975Η4653ΠΩ-ΒΝΖ)
Από το Προεδρικό Διάταγμα 67/1981 απαγορεύεται η θανάτωση, ο τραυματισμός ή η πρόκληση οποιασδήποτε άλλης βλάβης στις θαλάσσιες χελώνες.
Με βάση τον συνδυασμό των Νόμων 1650/1986 (Άρθρο 28 - επόμενα) και 4042/2012 (Άρθρο 3) επιβάλλεται ποινή φυλάκισης και χρηματική ποινή στη περίπτωση που κάποιος θανατώσει ή τραυματίσει άτομο του προστατευόμενου είδους.
Οδηγίες του ΑΡΧΕΛΩΝ προς τους επισκέπτες της Ζακύνθου:
Επισκέπτες ΠΡΟΣΟΧΗ! ΧΕΛΩΝΕΣ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ
Αν οδηγείς σκάφος στον κόλπο του Λαγανά,
Όταν κάνεις κράτηση για χελωνο-ταξίδι με σκάφος:
Πριν ανεβείς στο σκάφος ενημερώσου για τις καλύτερες πρακτικές:
Όταν είσαι σε σκάφος και παρατηρείς:
Θυμήσου ότι η θαλάσσια χελώνα ζει ελεύθερη στη φύση. Απόφυγε να την ταΐσεις και να την αγγίξεις.
H ιστοσελίδα του ΕΘΠΖ για το θεσμικό πλαίσιο: http://www.nmp-zak.org/el/node/70
Επιβεβαιώθηκε η ωοτοκία πράσινης χελώνας σε παραλία της Κρήτης!
Πολλοί εκβρασμοί θαλάσσιων χελωνών στο Λακωνικό Κόλπο στο πρώτο μισό του καλοκαιριού
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ18/12/2024
Μιά πληγωμένη Καρέττα επιστρέφει στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ με πλαστικά στο πεπτικό της σύστημα.
Η Ελλάδα μείωσε την κατανάλωση της πλαστικής σακούλας, όμως πρέπει όλοι να προσπαθήσουμε περισσότερο. Η ρύπανση της θάλασσας από πλαστικά παραμένει μια σημαντική απειλή τόσο για την υγεία των ανθρώπων, όσο και για τα ζώα και τα φυτά που ζουν εκεί.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ06/12/2024
O ΑΡΧΕΛΩΝ στην Πρώτη Γραμμή της Διάσωσης για τις θαλάσσιες χελώνες στη Μεσόγειο.
Με τη βοήθεια του ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ μπορέσαμε να αποκτήσουμε ακριβείς διαγνώσεις για την υγεία των χελωνών που διασώθηκαν στις Ελληνικές θάλασσες.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ04/12/2024
Η φύση τελεί υπό επίθεση: Η προστασία του λύκου υποβαθμίζεται στη Σύμβαση της Βέρνης
Ανακοίνωση 20 Περιβαλλοντικών Οργανώσεων
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ03/12/2024
Καλοκαίρι 2025: Ανάλαβε θέση ευθύνης στα Προγράμματα Προστασίας της Θαλάσσιας Χελώνας!
Περιορισμένος αριθμός έμπειρων και ικανών εθελοντών επιλέγεται κάθε χρόνο για τις θέσεις Υπεύθυνων Πεδίου των προγραμμάτων του ΑΡΧΕΛΩΝ. Η υποβολή αιτήσεων και σύντομων βιογραφικών για το 2025 έχει αρχίσει!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ29/11/2024
Πρώτο φωτοβολταϊκό στην καρδιά του Αμβρακικού
Ο Αμβρακικός κόλπος είναι ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο οικοσύστημα που απειλείται με αποσταθεροποίηση στην περίπτωση εγκατάστασης μιας τόσο μεγάλης κατασκευαστικής δομής. Καλούμε τις αρμόδιες αρχές, την τοπική αυτοδιοίκηση να αντιδράσουν στην περαιτέρω υποβάθμιση του Αμβρακικού Κόλπου.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ25/11/2024
Κάνε αυτή τη γιορτινή περίοδο ακόμα πιο μαγική, χαρίζοντας μία υιοθεσία θαλάσσιας χελώνα στους αγαπημένους σου!
Είτε πρόκειται για τον λάτρη της άγριας φύσης στη ζωή σου, είτε για κάποιον δικό σου που νοιάζεται για τον πλανήτη, μια υιοθεσία από τον ΑΡΧΕΛΩΝ είναι ένα δώρο που συνεχίζει να προσφέρει.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ18/11/2024
Η παραλία της ελπίδας: Το ταξίδι του Keanu με τον ΑΡΧΕΛΩΝ
Ο Keanu Groeneveld, φοιτητής στη Διαχείριση της Άγριας Ζωής, ήρθε από την Ολλανδία στο Ρέθυμνο της Κρήτης για να κάνει την πρακτική του άσκηση στον ΑΡΧΕΛΩΝ. Η εμπειρία του ήταν ένα μεταμορφωτικό ταξίδι που φούντωσε το πάθος του για τη προστασία της φύσης.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ14/11/2024
Ανοίγει η Διαδικτυακή Ξενάγηση Σχολείων στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ: Οι θαλάσσιες χελώνες ταξιδεύουν πάλι σε όλη την Ελλάδα!
Για 5η συνεχόμενη χρονιά, το Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ ανοίγει τις πύλες του και προσκαλεί τους μαθητές σχολείων εκτός Αττικής σε μια μοναδική διαδικτυακή εμπειρία.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ12/11/2024
Δορυφορική παρακολούθηση για την προστασία των χελωνών: TUI Care Foundation και ΑΡΧΕΛΩΝ απελευθερώνουν θαλάσσια χελώνα με πομπό στην Ελλάδα
Μετά από τη διάσωση και αρκετούς μήνες περίθαλψης στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ, ο «Τρίτων» επέστρεψε πίσω στη θάλασσα με έναν δορυφορικό πομπό στο καβούκι του. Η δράση αυτή, ως μέρος του προγράμματος TUI Turtle Aid, στοχεύει να συνεισφέρει πολύτιμες γνώσεις σχετικά με τη συμπεριφορά της θαλάσσιας χελώνας μετά την απελευθέρωση.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ11/11/2024
Ένα διαφορετικό ρεκόρ ωοτοκίας: επιβεβαιώνεται η ανάκαμψη του πληθυσμού της Καρέττα που αναπαράγεται στον Κυπαρισσιακό Κόλπο!
Φέτος καταγράφηκε από τον ΑΡΧΕΛΩΝ ένα νέο ρεκόρ ωοτοκίας: 6.700 φωλιές στον πυρήνα ωοτοκίας του Κυπαρισσιακού Κόλπου.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ28/10/2024
Ένα σύμβολο της άγριας ζωής μετατράπηκε σε μακάβριο τουριστικό αξιοθέατο
Μια ταριχευμένη θαλάσσια χελώνα Καρέττα βρέθηκε να εκτίθεται σε δημόσια θέα σε ταβέρνα του νησιού του Καστού.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ23/10/2024
Μεγαλώνοντας μέσα από τις προκλήσεις: Η μεταμόρφωση ενός εθελοντή
«Μέσα από τον εθελοντισμό στα Χανιά, μπόρεσα να ξεπεράσω τα όριά μου και να ανακαλύψω έναν νέο κόσμο», λέει η Hyerim Ryu, μιλώντας για την εμπειρία της 5 εβδομάδων εθελοντισμού με τον ΑΡΧΕΛΩΝ.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ21/10/2024
«Υποτροφίες» για πρακτική εμπειρία και άσκηση στα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ
Φέτος, με τις «υποτροφίες» δίνεται η ευκαιρία να υποστηριχθεί οικονομικά η συμμετοχή μικρού αριθμού ατόμων από την Ελλάδα (για εθελοντισμό ή/και πρακτική άσκηση φοιτητών) στα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ18/10/2024
Υπάρχει πρόοδος στην δημιουργία ενός ενιαίου Θαλάσσιου Πάρκου στο Ιόνιο;
Η ίδρυση ενιαίου Θαλάσσιου Πάρκου στο Ιόνιο μπορεί να αποτελέσει σημείο σταθμό για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών της Μεσογείου.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ16/10/2024
Κοινό ΔT: Απροστάτευτοι οι πυρήνες θαλάσσιας βιοποικιλότητας της Ελλάδας!
Σοβαρές ελλείψεις στην προστασία των σημαντικότερων ελληνικών θαλάσσιων βιοτόπων και επιτακτική ανάγκη για άμεσες παρεμβάσεις εντοπίζει έκθεση εννέα περιβαλλοντικών οργανισμών.