Πολλοί εκβρασμοί θαλάσσιων χελωνών στο Λακωνικό Κόλπο στο πρώτο μισό του καλοκαιριού
Η ομάδα των εθελοντών του ΑΡΧΕΛΩΝ στο Λακωνικό κόλπο άρχισε και φέτος, από τις αρχές Ιουνίου, να καταγράφει και να προστατεύει τις φωλιές της θαλάσσιας χελώνας Καρέττα (Caretta caretta) στις παραλίες Μαυροβούνι, Βαθύ, Σελινίτσα, Βαλτάκι και Ευρώτα. Ο ενθουσιασμός των νέων ανθρώπων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, όμως, δέχτηκε ισχυρά πλήγματα με τον αυξημένο αριθμό νεκρών και τραυματισμένων χελωνών στην περιοχή, οι οποίες εντοπίστηκαν είτε από τους εθελοντές, είτε από κατοίκους και επισκέπτες. Ευχαριστούμε τους ανθρώπους που εντόπισαν και ενημέρωσαν τον ΑΡΧΕΛΩΝ για τα νεκρά ζώα.

Στις 6 Ιουνίου καταγράφηκε η πρώτη εκθαλάσσωση χελώνας Καρέτα και μέχρι το τέλος του Ιουνίου ακολούθησαν επιπλέον 5 αναφορές νεκρών Καρέττα και 6 πράσινων χελωνών (Chelonia mydas). Οι περισσότερες εκθαλασσώσεις καταγράφηκαν στην παραλία του Ευρώτα (9 από 12) και οι υπόλοιπες 3 στην παραλία Βαλτάκι. Η πλειοψηφία των ζώων που εντοπίστηκαν ήταν σε προχωρημένη αποσύνθεση και δεν ήταν δυνατή η διαπίστωση της αιτίας θανάτου. Ωστόσο δύο από τις 12 νεκρές χελώνες είχαν χτύπημα στο κεφάλι, από εσκεμμένη ανθρώπινη ενέργεια.
Όμως δυστυχώς οι περιπέτειες στον Λακωνικό δεν τελείωσαν. Λίγες μέρες αργότερα εντοπίστηκαν δύο τραυματισμένες χελώνες στις ίδιες παραλίες, η πρώτη στην παραλία του Ευρώτα και η δεύτερη στη παραλία Βαλτάκι. Και οι δύο μεταφέρθηκαν εσπευσμένα στο Κέντρο Διάσωσης Θαλασσίων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ στη Γλυφάδα Αττικής, με την πολύτιμη βοήθεια των ΚΤΕΛ Λακωνίας και του Λιμεναρχείου Γυθείου. Τους ευχαριστούμε θερμά για την άμεση κινητοποίηση.

Φυσικά είναι για τον ΑΡΧΕΛΩΝ ιδιαίτερα ανησυχητικό το θέμα των σκόπιμων θανατώσεων ή τραυματισμών θαλάσσιων χελωνών από ανθρώπους της θάλασσας. Για την εξάλειψη τέτοιων πολύ λυπηρών φαινομένων χρειάζεται η κινητοποίηση των αρχών και κυρίως των πολιτών, ώστε να αποφευχθούν τέτοιου είδους αποτρόπαιες πράξεις στο μέλλον.
Οι συγκρούσεις ταχύπλοων σκαφών με θαλάσσιες χελώνες συνεχίζονται στο Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου – Πότε θα επιβληθούν τα προβλεπόμενα πρόστιμα;
Γιορτάζοντας την βιοποικιλότητα στη Μαρίνα του Φλοίσβου
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ19/06/2026
«Ταξίδι» στον κόσμο της θαλάσσιας μεγαπανίδας: Νέα φωτογραφική έκθεση στον Περιβαλλοντικό Σταθμό του Αγιαννάκη
Η νέα Φωτογραφική Έκθεση LIFE MareNatura είναι ανοιχτή για το κοινό κάθε Σάββατο 18:00 - 21:00 στον Αγιαννάκη Μεσσηνίας.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ16/06/2026
Νέα δεδομένα αποκαλύπτουν ότι οι θαλάσσιες χελώνες ακολουθούν πολύ πιο πολύπλοκες στρατηγικές μετανάστευσης
Η Παγκόσμια Ημέρα Θαλάσσιας Χελώνας είναι μια ευκαιρία να γιορτάσουμε τις επιτυχίες μας αλλά και να θυμηθούμε γιατί συνεχίζουμε να ερευνούμε και να προστατεύουμε αυτά τα αρχαία ταξιδιάρικα πλάσματα.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ16/06/2026
Συντονισμένη δράση σε Ελλάδα, Κύπρο και Ιταλία για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών απέναντι στην κλιματική κρίση
Σήμερα, 16 Ιουνίου, ο κόσμος γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Θαλάσσιας Χελώνας. Στη Μεσόγειο, όμως, η φετινή ημέρα αποκτά ιδιαίτερη σημασία, καθώς η κλιματική κρίση μεταβάλλει ολοένα και περισσότερο τις παράκτιες περιοχές και τους βιότοπους ωοτοκίας.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ15/06/2026
Γιορτή της Χελώνας: «Βουτήξαμε» σε Βαθιά Νερά στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ09/06/2026
Μικροί και μεγάλοι γιόρτασαν "σαν χελωνάδες" την ημέρα Περιβάλλοντος
Την Παρσκευή 5 Ιουνίου, η ομάδα του ΑΡΧΕΛΩΝ στο Ρέθυμνο συμμετείχε σε μια ξεχωριστή εκδήλωση σε συνεργασία με τον Δήμο Ρεθύμνης και το 2ο Πειραματικό Σχολείο Ρεθύμνης.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ02/06/2026
Καθαρές παραλίες, ασφαλείς χελώνες: Ο οδηγός μας για υπεύθυνη δράση
Δες μερικούς απλούς αλλά κρίσιμους κανόνες που πρέπει να ακολουθούνται για τον καθαρισμό των παραλιών ωοτοκίας.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ29/05/2026
Οκτώ ξενοδοχεία της Βόρειας Κρήτης πιστοποιούνται ως «turtle-friendly» από το TUI Care Foundation
Οι οκτώ ξενοδοχειακές μονάδες της Βόρειας Κρήτης συγκαταλέγονται στις πρώτες επιχειρήσεις παγκοσμίως που έλαβαν τη νέα πιστοποίηση «turtle-friendly» του TUI Care Foundation, στο οποίο συνεργάστηκε και ο ΑΡΧΕΛΩΝ. Η διάκριση αυτή αναγνωρίζει τη δέσμευσή τους στην προστασία των παραλιών ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας Καρέττα και αναδεικνύει τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ του τουριστικού κλάδου και των δράσεων διατήρησης της φύσης.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ25/05/2026
Οι ελληνικές παραλίες ξεχώρισαν ξανά με 624 «Γαλάζιες Σημαίες»
Την Πέμπτη 14 Μαΐου 2026, βρεθήκαμε στο Παλαιό Φάληρο για την επίσημη ανακοίνωση των βραβεύσεων του Προγράμματος «Γαλάζια Σημαία» της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας της Φύσης
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ18/05/2026
Έναρξη για την περίοδο ωοτοκίας: Οι πρώτες φωλιές Caretta caretta για το 2026 είναι γεγονός!
Κυπαρισσιακός Κόλπος και Κόλπος Λαγανά Ζακύνθου υποδέχθηκαν τις πρώτες θαλάσσιες χελώνες! Ο ΑΡΧΕΛΩΝ καλεί σε εγρήγορση πολίτες και επισκέπτες
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ07/05/2026
Οι ξεναγήσεις του ΑΡΧΕΛΩΝ παρουσιάστηκαν σε Ιαπωνικό σεμινάριο για τον Βιώσιμο Τουρισμό
Οι ξεναγήσεις για τις Θαλάσσιες Χελώνες παρουσιάστηκαν πρόσφατα ως καλό παράδειγμα στα Sustainable Tourism International Talk Sessions της Japan Alliance of Responsible Travel Agencies.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ04/05/2026
Πρόσκληση: Γιορτή Χελώνας για Παιδιά 2026 «Σε Βαθιά Νερά»
Το Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ ανοίγει τις πόρτες του στις 13 Μαΐου, που γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα της Χελώνας, και προσκαλεί μικρούς και μεγάλους στη φετινή Γιορτή Χελώνας!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ30/04/2026
Sea Turtle Beach Walk στην Κρήτη: Μια μοναδική οικο-τουριστική εμπειρία
Οι ξεναγήσεις προσφέρουν μια αυθεντική και εκπαιδευτική εμπειρία επαφής με το παράκτιο οικοσύστημα της Κρήτης. Κάνε κράτηση τώρα!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ21/04/2026
Σε Ενδιαφέρει το Μέλλον της Φύσης; Οι Υποτροφίες ΑΡΧΕΛΩΝ 2026 είναι εδώ!
Θέλεις να δουλέψεις για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας αλλά σε προβληματίζει το κόστος συμμετοχής; Με τις φετινές Υποτροφίες Εθελοντισμού & Πρακτικής Άσκησης, ο ΑΡΧΕΛΩΝ επενδύει στη νέα γενιά της Ελλάδας και στηρίζει έμπρακτα τα δικά σου βήματα στο πεδίο
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ18/04/2026
Πώς μια θαλάσσια χελώνα «φώτισε» τα άγνωστα μονοπάτια του Αιγαίου
Η Helen Jane δεν ήταν απλά μια ακόμη θαλάσσια χελώνα που βρέθηκε νεκρή σε μία ελληνική ακτή. Για τους ερευνητές του ΑΡΧΕΛΩΝ, ήταν ένας ζωντανός φάρος πληροφοριών.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ17/04/2026
Επιβιώνει όντως 1 στα 1.000 χελωνάκια; Νέα επιστημονική έρευνα επανεξετάζει το εμβληματικό νούμερο
Για δεκαετίες, μια φράση έχει καθορίσει την προσπάθεια διατήρησης των θαλάσσιων χελωνών: 1 στα 1.000. Αυτό το στατιστικό υποδηλώνει ότι για κάθε χίλιους νεοσσούς που φτάνουν στη θάλασσα, μόνο ένα θα επιβιώσει στο μακρύ ταξίδι προς την ενηλικίωση.


