Επιβεβαιώθηκε η ωοτοκία πράσινης χελώνας σε παραλία της Κρήτης!
Χάρις στην ειδοποίηση που έλαβε από τοπική επιχείρηση στο Καλαμάκι του Κόλπου Μεσσαράς, η ομάδα του ΑΡΧΕΛΩΝ επιβεβαίωσε ότι η Πράσινη χελώνα (Chelonia mydas) ωοτοκεί και στην Κρήτη στις 22 Ιουλίου 2019. Το συμβάν καταγράφηκε με όλες τις απαραίτητες προφυλάξεις (κόκκινο LED φως φακού, φωτογραφίες χωρίς φλας) και η φωλιά προστατεύτηκε σύμφωνα με την ενδεδειγμένη μεθοδολογία. Σημειώνεται ότι είναι η δεύτερη φορά που βρέθηκε η Πράσινη χελώνα να ωοτοκεί στην Κρήτη. Η πρώτη καταγραφή ωοτοκίας στην Κρήτη έγινε το 2007 στην παραλία Ρεθύμνου από τον ΑΡΧΕΛΩΝ και διαπιστώθηκε από τους νεοσσούς που εκκολάφθηκαν.
Αλλά τι ξέρουμε για το είδος αυτό και τις ανάγκες προστασίας του;
Η Πράσινη χελώνα είναι το δεύτερο είδος θαλάσσιας χελώνας που ωοτοκεί στις ακτές της Μεσογείου, μετά τη γνωστή μας Καρέττα.
Το είδος διαφέρει μορφολογικά από την Καρέττα και αναγνωρίζεται εξωτερικά κυρίως από τέσσερις πλευρικές πλάκες (με την πρώτη να μην έρχεται σε επαφή με την αυχενική πλάκα), ένα ζεύγος προμετωπιαίων πλακών (αντί δύο της Καρέττα) και τέσσερις οπισοφθάλμιες πλάκες αντί τριών της Καρέττα. Επίσης έχει πιο «στρογγυλό» καβούκι, αντί του «καρδιόσχημου» της Καρέττα και αναλογικά (σε σχέση με το μέγεθός της) μικρότερο κεφάλι. Οι νεοσσοί είναι ανοιχτόχρωμοι από κάτω, ενώ από πάνω γκριζωποί με ανοιχτόχρωμο περίγυρο στο κέλυφος και τα άκρα.
Οι μικρές πράσινες χελώνες είναι παμφάγες, δηλαδή τρέφονται με διάφορα θαλάσσια φυτά και ζώα, αλλά όταν ενηλικιωθούν τρέφονται σχεδόν αποκλειστικά με θαλάσσια φυτά.
Η Πράσινη χελώνα θεωρείται είδος κινδυνεύον σε παγκόσμιο επίπεδο και προστατεύεται από διεθνείς συμβάσεις, την ευρωπαϊκή και την ελληνική νομοθεσία. Οι περιοχές αναπαραγωγής της στη Μεσόγειο περιορίζονται στο ανατολικότερο άκρο της, κυρίως στην Τουρκία, την Κύπρο και τη Συρία. Μέτρα για την προστασία των περιοχών αναπαραγωγής και συγκεκριμένα προγράμματα παρακολούθησης υπάρχουν κυρίως στην Τουρκία, την Κύπρο και το Ισραήλ.
Τα διατροφικά τους πεδία προσδιορίζονται στην ανατολική Μεσόγειο και στη βόρεια Αφρική μέχρι και τις δυτικές ακτές της Λιβύης όπου μεταναστεύουν μετά την αναπαραγωγή τους. Οι μέχρι σήμερα γνωστές απειλές που αντιμετωπίζουν οι πράσινες χελώνες είναι οι τυχαίες συλλήψεις σε δίχτυα αλιείας και η τουριστική ανάπτυξη στους βιοτόπους αναπαραγωγής. Στις ελληνικές θάλασσες εμφανίζονται σχεδόν αποκλειστικά ανήλικες πράσινες χελώνες. Στον Λακωνικό Κόλπο μάλιστα, παρουσιάζεται μια υψηλή σχετικά συγκέντρωση από αυτές και για το λόγο αυτό ο κόλπος θεωρείται οικότοπος ανάπτυξης (developmental habitat) της Πράσινης χελώνας στην Ελλάδα.
Ευχαριστούμε τους εθελοντές του προγράμματος του κόλπου Μεσσαράς για την εξαιρετικά χρήσιμη παρατήρησή τους!
Η Πηνελόπη έφτασε στην «Ιθάκη» της, στα νερά του Ιονίου
Οι συγκρούσεις ταχύπλοων σκαφών με θαλάσσιες χελώνες συνεχίζονται στο Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου – Πότε θα επιβληθούν τα προβλεπόμενα πρόστιμα;
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ23/06/2025
Απολαύστε υπεύθυνα τις Παραλίες: Μαζί Προστατεύουμε τις Θαλάσσιες Χελώνες του Κυπαρισσιακού!
Οι φωλιές που έχουν καταγραφεί στην περιοχή έχουν ήδη ξεπεράσει τις 2.000. Προκειμένου να διαχειριστούμε με τον καλύτερο τρόπο τις προστατευόμενες παραλίες, προσαρμόσαμε τα πρωτόκολλα εργασίας πεδίου.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ16/06/2025
Παγκόσμια Ημέρα Θαλάσσιας Χελώνας: Μπορούμε να ζήσουμε μαζί!
Σήμερα, 16 Ιουνίου, γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Θαλάσσιας Χελώνας! Με την ευκαιρία αυτή, η ΑΡΧΕΛΩΝ εκφράζει τις θερμότερες ευχαριστίες της προς όλους τους πολίτες, εθελοντές, δωρητές και υποστηρικτές που συμβάλλουν ενεργά στο έργο μας
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ10/06/2025
Κλιματική Κρίση: Πως θα προσαρμοστεί η θαλάσσια ζωή στη Μεσόγειο;
ΑΡΧΕΛΩΝ και ΜοΜ συνεργάζονται στη διερεύνηση των στρατηγικών προσαρμογής απέναντι στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής για τις Θαλάσσιες Χελώνες και τη Μεσογειακή Φώκια. Μαζί με ερευνητικούς και περιβαλλοντικούς φορείς από την Ιταλία και την Κύπρο, ενώνουν τις δυνάμεις τους για την προστασία της θαλάσσιας ζωής, μέσω του νέου έργου “LIFE ADAPTS”.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ08/06/2025
Παγκόσμια Ημέρα Ωκεανών: Προστασία αλλά και Ανθρωπογενείς «Πληγές» στον Κόλπο Λαγανά Ζακύνθου
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ωκεανών o ΑΡΧΕΛΩΝ φέρνει στο προσκήνιο τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο Κόλπος Λαγανά Ζακύνθου, ένα από τα σημαντικότερα καταφύγια της θαλάσσιας χελώνας Καρέττα.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ06/06/2025
Σεκάνια: Το Πολύτιμο Καταφύγιο της χελώνας Καρέττα στη Ζάκυνθο
Τα Σεκάνια, μια απομονωμένη παραλία μήκους μόλις 600 μέτρων στον Κόλπο του Λαγανά στη Ζάκυνθο, αποτελεί παγκόσμιο πρότυπο επιτυχίας στη διατήρηση της βιοποικιλότητας.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ05/06/2025
Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος: Παραλίες ωοτοκίας των θαλάσσιων χελωνών χωρίς πλαστικά… και μπουλντόζες!
Στις 5 Ιουνίου γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος (μια ημέρα που καθιερώθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη το 1972 και φέτος έχει σύνθημα το #BeatPlasticPollution) και ο ΑΡΧΕΛΩΝ προσκαλεί σε δράση στις παραλίες ωοτοκίας των θαλάσσιων χελωνών.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ02/06/2025
Η επιστροφή των θαλάσσιων χελωνών στην Κρήτη: μια κοινή πρόκληση – Μια νίκη για τη φύση και τον βιώσιμο τουρισμό
Οι εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ μόλις εντόπισαν τις πρώτες φωλιές θαλάσσιων χελωνών της σεζόν στις παραλίες του Ρεθύμνου, της Μεσαράς και των Χανίων. Η πρόκληση να αποδείξουμε ότι οι τουριστικοί προορισμοί της Κρήτης μπορούν να κάνουν ένα ουσιαστικό βήμα προς τη βιωσιμότητα ξεκινά ξανά.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ22/05/2025
Η ωοτοκία των θαλάσσιων χελωνών ξεκίνησε: μάθε τι πρέπει να προσέχεις!
Οι πρώτες φωλιές για το 2025 ήδη εντοπίστηκαν και προστατεύτηκαν στην παραλία Λαγανά Ζακύνθου, στην παραλία της Ελαίας του Κυπαρισσιακού Κόλπου στη Μεσσηνία και στην παραλία Παχιά Άμμος στον Κόλπο της Μεσσαράς στη νότια Κρήτη!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ16/05/2025
Η Τεχνητή Νοημοσύνη στην υπηρεσία της έρευνας φωτο-ταυτοποίησης θαλασσίων χελωνών
Τα μοτίβα των προσώπων των θαλασσίων χελωνών παραμένουν σταθερά σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους, επιτρέποντας στους ερευνητές να τις αναγνωρίζουν μέσα από φωτογραφίες, οι οποίες είναι συχνά παρμένες σε διάστημα δεκαετιών!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ15/05/2025
Κυπαρισσιακός Κόλπος: Ισορροπώντας τη φύση με τον τουρισμό
Καθώς η δημοτικότητα της προστατευόμενης περιοχής αυξάνεται και οι πιέσεις από τον τουρισμό και την κλιματική αλλαγή εντείνονται, το ερώτημα που προκύπτει είναι: Πόσους ανθρώπους «χωράει» αυτή παραλία έτσι ώστε να μη υποβαθμίζεται το περιβάλλον;
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ08/05/2025
Θέση Βοηθού για το προγράμμα προστασίας της θαλάσσιας χελώνας του 2025 στη Ζάκυνθο
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ αναζητά συνεργάτες με θέληση και ενθουσιασμό για την προστασία της φύσης για την προετοιμασία και υλοποίηση των προγραμμάτων προστασίας της θαλάσσιας χελώνας του 2025.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ07/05/2025
Ανακαλύψτε τη μυστική φύση της Κρήτης: Περίπατος στην παραλία της θαλάσσιας χελώνας με τον ΑΡΧΕΛΩΝ
Ζήστε μια μοναδική οικοτουριστική εμπειρία στην Κρήτη, συμμετέχοντας στους περιπάτους του ΑΡΧΕΛΩΝ στις παραλίες ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας Καρέττα, που ξεκινούν στις 15 Μαΐου στα Χανιά και το Ρέθυμνο. Κάνε κράτηση στην ιστοσελίδα μας!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ30/04/2025
Γιορτή της Χελώνας για παιδιά 2025: Η μεγάλη περιπέτεια του Τρίτωνα!
Σημειώστε την ημερομηνία: Το Σάββατο 24 Μαΐου στις 11:00, το Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ στη Γλυφάδα ανοίγει τις πόρτες του για να υποδεχτεί μικρούς και μεγάλους φίλους των θαλάσσιων χελωνών που θέλουν να μάθουν, να παίξουν και να ταξιδέψουν μαγικά στη θάλασσα, με οδηγό τη θαλάσσια χελώνα.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ24/04/2025
Είσαι άνω των 50; Οι θαλάσσιες χελώνες σε χρειάζονται!
Αν είσαι 50 ετών ή και άνω και θέλεις να ζήσεις μια μοναδική εμπειρία προσφοράς, σε προσκαλούμε θερμά να γίνεις μέλος της οικογένειας του ΑΡΧΕΛΩΝ. Προστάτεψε τις θαλάσσιες χελώνες, γνώρισε ανθρώπους με κοινές ιδέες και ανακάλυψε την ομορφιά της φύσης.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ22/04/2025
Δεκαετίες προστασίας αποδίδουν καρπούς: Σημάδια ανάκαμψης για τις θαλάσσιες χελώνες παγκοσμίως
Πρώτη παγκόσμια μελέτη μετα από μία δεκαετία, φέρνει ενθαρρυντικά νέα για τη διατήρηση των θαλάσσιων χελωνών: περισσότεροι από τους μισούς πληθυσμούς τους στον κόσμο δείχνουν σημάδια ανάκαμψης. Ανάμεσα στους συγγραφείς είναι η Δρ Αλίκη Παναγοπούλου του ΑΡΧΕΛΩΝ που αναδεικνύει το μακροχρόνιο έργο του Συλλόγου.