Μια πέτρα που κουβαλάει ιστορία 23 χρόνων...
Για τους ʽχελωνάδεςʼ αυτή η πέτρα σημαίνει ότι ένας εθελοντής του ΑΡΧΕΛΩΝ στις 2 Αυγούστου του 1988 είδε τα μικροσκοπικά ίχνη από τα χελωνάκια να πηγαίνουν προς τη θάλασσα... μπορεί και να είδε και τα ίδια τα χελωνάκια αν ήταν αρκετά τυχερός... και τώρα 23 χρόνια μετά οι εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ βρίσκονται ακόμα στην ίδια παραλία και συνεχίζουν να κάνουν την ίδια πρωινή περιπολία για να καταμετρήσουν και να προστατέψουν τις φωλιές στον Κόλπο του Λαγανά.
Πολλά έχουν αλλάξει από τότε. Έχει δημιουργηθεί το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου με Προεδρικό Διάταγμα από το 1999 και ο Φορέας Διαχείρισης από το 2000, έχουν γίνει τόσες ενέργειες προς την κατεύθυνση της διαχείρισης της προστατευόμενης περιοχής, έχουν κατά καιρούς πραγματοποιηθεί σοβαρές προσπάθειες 24ωρης φύλαξης των παραλίων για να αποφευχθεί κάθε ενόχληση κατά την φωλεοποίηση και να προστατευτεί το θαλάσσιο και παράκτιο οικοσύστημα...αξιόλογες προσπάθειες.
Κοιτώντας όμως πίσω, τελικά δεν έχει υπάρξει και τεράστια αλλαγή από τη μεριά του Κράτους. Το προσωπικό του Φορέα Διαχείρισης παραμένει απλήρωτο εδώ και 8 μήνες, η φύλαξη δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί επαρκώς, παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες από το υπάρχον προσωπικό, και η ερευνητική ομάδα του Φορέα Διαχείρισης δεν υπάρχει τα τελευταία δύο χρόνια στις παραλίες ωοτοκίας. Οι εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ και άλλων περιβαλλοντικών μη κυβερνητικών οργανώσεων και πάλι καλούνται να καλύψουν την απουσία του Ελληνικού Κράτους από την ολοκληρωμένη, απρόσκοπτη και αποτελεσματική διαχείριση του Περιβάλλοντος στην Ελλάδα. Για μια φορά ακόμα θα πρέπει να βγάλουν ασπροπρόσωπη την Ελλάδα έναντι των τεράστιων προστίμων που επισείονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την ανεπαρκή προστασία του σημαντικότερου βιοτόπου της απειλούμενης Caretta caretta στη Μεσόγειο.
Γιατί τη θαλάσσια χελώνα; Γιατί ο καθένας επιλέγει έναν τομέα για να συνεισφέρει, περιβαλλοντικό, κοινωνικό ή άλλο. Όταν, λοιπόν, συλλογικά συνεισφέρουμε όλοι με το δικό μας τρόπο για ένα σκοπό τότε υπάρχει και αποτέλεσμα. Σε μια πρωινή περιπολία, λοιπόν, μια πέτρα μπορεί να μας θυμίσει και πάλι το ρόλο μας δίνοντας ένα ενθαρρυντικό μήνυμα. Ήμασταν εδώ, είμαστε εδώ και θα παραμείνουμε εδώ για να προστατεύουμε το παράκτιο και θαλάσσιο περιβάλλον με αφορμή τη θαλάσσια χελώνα, και για να θυμίζουμε ότι η προστασία του περιβάλλοντος πρέπει να ανέβει ιεραρχικά στην πολιτική ατζέντα της Ελλάδας. Γιατί το περιβάλλον είναι και ο άνθρωπος μέσα σʼ αυτό και τα δικαιώματά του για ένα καλό βιοτικό επίπεδο. (Σμαρώ Τουλιάτου)
Η απολύτου προστασίας παραλία των Σεκανίων, ο πυρήνας του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου. Στην παραλία αυτή, μήκους 700 μέτρων, συνωστίζονται κατά μέσο όρο 600 φωλιές θαλάσσιων χελωνών κάθε καλοκαίρι, σύμφωνα με το συνεχές πρόγραμμα παρακολούθησης της φωλεοποίησης που πραγματοποιεί ο ΑΡΧΕΛΩΝ από το 1983. Για την προστασία αυτής της τόσο σημαντικής ανά τον κόσμο παραλίας, η WWF Ελλάς έχει αγοράσει τη γη στο πίσω μέρος της παραλίας για να παραμείνει ανέγγιχτη και να συνεχίσει να αποτελεί καταφύγιο για τις θαλάσσιες χελώνες και στο μέλλον.
«Πρεσβευτής» της Caretta caretta ο Γιώργος Αμυράς
Η Επικοινωνία του ΑΡΧΕΛΩΝ με τον Τουρισμό.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ02/02/2025
Kοινό Δ.Τ: 2 χρόνια συστηματικής προσπάθειας με στόχο την προστασία του μεγαλύτερου υγροτόπου της Ελλάδας
Πριν από 2 χρόνια γεννήθηκε το όραμα μιας συλλογικής δέσμευσης για τη βελτίωση της διαχείρισης του Αμβρακικού Κόλπου που ενσάρκωσε τη «Συμμαχία για τον Αμβρακικό».
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ28/01/2025
Ανακεφαλαίωση 2004 ΑΡΧΕΛΩΝ - Συνεχίσαμε τον αγώνα για τις θαλάσσιες χελώνες και τους ωκεανούς
Το 2024 σημείωσε μια ιστορική στιγμή για την προστασία των θαλασσίων χελωνών στη Μεσόγειο: επιβεβαιώθηκε η ανάκαμψη του πληθυσμού της Καρέττα στον Κόλπο της Κυπαρισσίας! Ο Κυπαρισσιάκος Κόλπος φιλοξενεί πλέον τον μεγαλύτερο αναπαραγωγικό πληθυσμό Καρέττα στη Μεσόγειο, ο οποίος παρουσιάζει σταθερή αύξηση τα τελευταία χρόνια χάρη στις συνεχείς και μακροχρόνιες προσπάθειες προστασίας των φωλιών από τον ΑΡΧΕΛΩΝ. Παράλληλα, το 2024 καταγράφηκε ως το θερμότερο έτος παγκοσμίως. Παρά τον αυξημένο φόρτο εργασίας λόγω των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης, ενισχύσαμε τη δέσμευσή μας στον εθελοντισμό και στον βιώσιμο τουρισμό.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ20/01/2025
Ευχαριστούμε τους Υπεύθυνους Πεδίου του 2024, την καρδιά των Προγραμμάτων του ΑΡΧΕΛΩΝ
Στον ΑΡΧΕΛΩΝ, οφείλουμε μεγάλο μέρος της επιτυχίας μας στην αφοσίωση και το πάθος των Υπεύθυνων Πεδίου. Αυτά τα άτομα καθοδηγούν τους εθελοντές μας σε όλη τη διάρκεια της εργασίας τους στο πεδίο, διασφαλίζοντας ότι η αποστολή μας για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών εκτελείται με ακρίβεια, φροντίδα και ενθουσιασμό.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ17/01/2025
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ αναζητά 2 Βοηθούς Ενημέρωσης/ Ευαισθητοποίησης στα προγράμματα Ρεθύμνου και Χανίων (Βόρεια Κρήτη)
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ16/01/2025
Η γλυκιά εκδοχή της θεραπείας: Γιατί το μέλι είναι μυστικό όπλο για τη θεραπεία τραυματισμένων θαλάσσιων χελωνών.
Οι αντιβακτηριακές και αντιμικροβιακές ιδιότητες του μελιού βοηθούν στην καταπολέμηση των λοιμώξεων σε ανοιχτές πληγές, ένα κοινό πρόβλημα για τις τραυματισμένες θαλάσσιες χελώνες.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ13/01/2025
Κοινό ΔΤ: Tέλος Tαφής Απορριμμάτων: Να γίνει πλήρως ανταποδοτικό για τους ΟΤΑ!
Αυτή την περίοδο βιώνουμε, για άλλη μια φορά, την αντιπαράθεση της Πολιτείας με την Τοπική Αυτοδιοίκηση για την εφαρμογή του Τέλους Ταφής.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ18/12/2024
Μιά πληγωμένη Καρέττα επιστρέφει στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ με πλαστικά στο πεπτικό της σύστημα.
Η Ελλάδα μείωσε την κατανάλωση της πλαστικής σακούλας, όμως πρέπει όλοι να προσπαθήσουμε περισσότερο. Η ρύπανση της θάλασσας από πλαστικά παραμένει μια σημαντική απειλή τόσο για την υγεία των ανθρώπων, όσο και για τα ζώα και τα φυτά που ζουν εκεί.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ06/12/2024
O ΑΡΧΕΛΩΝ στην Πρώτη Γραμμή της Διάσωσης για τις θαλάσσιες χελώνες στη Μεσόγειο.
Με τη βοήθεια του ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ μπορέσαμε να αποκτήσουμε ακριβείς διαγνώσεις για την υγεία των χελωνών που διασώθηκαν στις Ελληνικές θάλασσες.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ04/12/2024
Η φύση τελεί υπό επίθεση: Η προστασία του λύκου υποβαθμίζεται στη Σύμβαση της Βέρνης
Ανακοίνωση 20 Περιβαλλοντικών Οργανώσεων
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ03/12/2024
Καλοκαίρι 2025: Ανάλαβε θέση ευθύνης στα Προγράμματα Προστασίας της Θαλάσσιας Χελώνας!
Περιορισμένος αριθμός έμπειρων και ικανών εθελοντών επιλέγεται κάθε χρόνο για τις θέσεις Υπεύθυνων Πεδίου των προγραμμάτων του ΑΡΧΕΛΩΝ. Η υποβολή αιτήσεων και σύντομων βιογραφικών για το 2025 έχει αρχίσει!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ29/11/2024
Πρώτο φωτοβολταϊκό στην καρδιά του Αμβρακικού
Ο Αμβρακικός κόλπος είναι ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο οικοσύστημα που απειλείται με αποσταθεροποίηση στην περίπτωση εγκατάστασης μιας τόσο μεγάλης κατασκευαστικής δομής. Καλούμε τις αρμόδιες αρχές, την τοπική αυτοδιοίκηση να αντιδράσουν στην περαιτέρω υποβάθμιση του Αμβρακικού Κόλπου.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ25/11/2024
Κάνε αυτή τη γιορτινή περίοδο ακόμα πιο μαγική, χαρίζοντας μία υιοθεσία θαλάσσιας χελώνα στους αγαπημένους σου!
Είτε πρόκειται για τον λάτρη της άγριας φύσης στη ζωή σου, είτε για κάποιον δικό σου που νοιάζεται για τον πλανήτη, μια υιοθεσία από τον ΑΡΧΕΛΩΝ είναι ένα δώρο που συνεχίζει να προσφέρει.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ18/11/2024
Η παραλία της ελπίδας: Το ταξίδι του Keanu με τον ΑΡΧΕΛΩΝ
Ο Keanu Groeneveld, φοιτητής στη Διαχείριση της Άγριας Ζωής, ήρθε από την Ολλανδία στο Ρέθυμνο της Κρήτης για να κάνει την πρακτική του άσκηση στον ΑΡΧΕΛΩΝ. Η εμπειρία του ήταν ένα μεταμορφωτικό ταξίδι που φούντωσε το πάθος του για τη προστασία της φύσης.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ14/11/2024
Ανοίγει η Διαδικτυακή Ξενάγηση Σχολείων στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ: Οι θαλάσσιες χελώνες ταξιδεύουν πάλι σε όλη την Ελλάδα!
Για 5η συνεχόμενη χρονιά, το Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ ανοίγει τις πύλες του και προσκαλεί τους μαθητές σχολείων εκτός Αττικής σε μια μοναδική διαδικτυακή εμπειρία.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ12/11/2024
Δορυφορική παρακολούθηση για την προστασία των χελωνών: TUI Care Foundation και ΑΡΧΕΛΩΝ απελευθερώνουν θαλάσσια χελώνα με πομπό στην Ελλάδα
Μετά από τη διάσωση και αρκετούς μήνες περίθαλψης στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ, ο «Τρίτων» επέστρεψε πίσω στη θάλασσα με έναν δορυφορικό πομπό στο καβούκι του. Η δράση αυτή, ως μέρος του προγράμματος TUI Turtle Aid, στοχεύει να συνεισφέρει πολύτιμες γνώσεις σχετικά με τη συμπεριφορά της θαλάσσιας χελώνας μετά την απελευθέρωση.