05/07/2011

Μια πέτρα που κουβαλάει ιστορία 23 χρόνων...

Για τους ʽχελωνάδεςʼ αυτή η πέτρα σημαίνει ότι ένας εθελοντής του ΑΡΧΕΛΩΝ στις 2 Αυγούστου του 1988 είδε τα μικροσκοπικά ίχνη από τα χελωνάκια να πηγαίνουν προς τη θάλασσα... μπορεί και να είδε και τα ίδια τα χελωνάκια αν ήταν αρκετά τυχερός... και τώρα 23 χρόνια μετά οι εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ βρίσκονται ακόμα στην ίδια παραλία και συνεχίζουν να κάνουν την ίδια πρωινή περιπολία για να καταμετρήσουν και να προστατέψουν τις φωλιές στον Κόλπο του Λαγανά.

Πολλά έχουν αλλάξει από τότε. Έχει δημιουργηθεί το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου με Προεδρικό Διάταγμα από το 1999 και ο Φορέας Διαχείρισης από το 2000, έχουν γίνει τόσες ενέργειες προς την κατεύθυνση της διαχείρισης της προστατευόμενης περιοχής, έχουν κατά καιρούς πραγματοποιηθεί σοβαρές προσπάθειες 24ωρης φύλαξης των παραλίων για να αποφευχθεί κάθε ενόχληση κατά την φωλεοποίηση και να προστατευτεί το θαλάσσιο και παράκτιο οικοσύστημα...αξιόλογες προσπάθειες.

Κοιτώντας όμως πίσω, τελικά δεν έχει υπάρξει και τεράστια αλλαγή από τη μεριά του Κράτους. Το προσωπικό του Φορέα Διαχείρισης παραμένει απλήρωτο εδώ και 8 μήνες, η φύλαξη δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί επαρκώς, παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες από το υπάρχον προσωπικό, και η ερευνητική ομάδα του Φορέα Διαχείρισης δεν υπάρχει τα τελευταία δύο χρόνια στις παραλίες ωοτοκίας. Οι εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ και άλλων περιβαλλοντικών μη κυβερνητικών οργανώσεων και πάλι καλούνται να καλύψουν την απουσία του Ελληνικού Κράτους από την ολοκληρωμένη, απρόσκοπτη και αποτελεσματική διαχείριση του Περιβάλλοντος στην Ελλάδα. Για μια φορά ακόμα θα πρέπει να βγάλουν ασπροπρόσωπη την Ελλάδα έναντι των τεράστιων προστίμων που επισείονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την ανεπαρκή προστασία του σημαντικότερου βιοτόπου της απειλούμενης Caretta caretta στη Μεσόγειο.

Γιατί τη θαλάσσια χελώνα; Γιατί ο καθένας επιλέγει έναν τομέα για να συνεισφέρει, περιβαλλοντικό, κοινωνικό ή άλλο. Όταν, λοιπόν, συλλογικά συνεισφέρουμε όλοι με το δικό μας τρόπο για ένα σκοπό τότε υπάρχει και αποτέλεσμα. Σε μια πρωινή περιπολία, λοιπόν, μια πέτρα μπορεί να μας θυμίσει και πάλι το ρόλο μας δίνοντας ένα ενθαρρυντικό μήνυμα. Ήμασταν εδώ, είμαστε εδώ και θα παραμείνουμε εδώ για να προστατεύουμε το παράκτιο και θαλάσσιο περιβάλλον με αφορμή τη θαλάσσια χελώνα, και για να θυμίζουμε ότι η προστασία του περιβάλλοντος πρέπει να ανέβει ιεραρχικά στην πολιτική ατζέντα της Ελλάδας. Γιατί το περιβάλλον είναι και ο άνθρωπος μέσα σʼ αυτό και τα δικαιώματά του για ένα καλό βιοτικό επίπεδο. (Σμαρώ Τουλιάτου)

Η απολύτου προστασίας παραλία των Σεκανίων, ο πυρήνας του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου. Στην παραλία αυτή, μήκους 700 μέτρων, συνωστίζονται κατά μέσο όρο 600 φωλιές θαλάσσιων χελωνών κάθε καλοκαίρι, σύμφωνα με το συνεχές πρόγραμμα παρακολούθησης της φωλεοποίησης που πραγματοποιεί ο ΑΡΧΕΛΩΝ από το 1983. Για την προστασία αυτής της τόσο σημαντικής ανά τον κόσμο παραλίας, η WWF Ελλάς έχει αγοράσει τη γη στο πίσω μέρος της παραλίας για να παραμείνει ανέγγιχτη και να συνεχίσει να αποτελεί καταφύγιο για τις θαλάσσιες χελώνες και στο μέλλον.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

 1. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  14/06/2024

  30 Χρόνια Ελπίδας: Το Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ γιορτάζει την Ημέρα της Θαλάσσιας Χελώνας

  Κάθε χρόνο στις 16 Ιουνίου, γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Θαλάσσιας Χελώνας, μια ημέρα αφιερωμένη στην ευαισθητοποίηση σχετικά με αυτά τα υπέροχα πλάσματα και τις απειλές που αντιμετωπίζουν. Η φετινή χρονιά έχει ιδιαίτερη σημασία για τον ΑΡΧΕΛΩΝ, καθώς το Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών στη Γλυφάδα συμπληρώνει 30 χρόνια λειτουργίας.

  Μάθε περισσότερα
 2. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  13/06/2024

  Διαγωνισμός Αφίσας για παιδιά και νέους: Καλωσορίζουμε τα χελωνάκια του 2024 στις παραλίες!

  Νερομπογιές, μαρκαδόροι, κολλάζ, υπολογιστής, κινητό; Όλα είναι χρήσιμα. Χρησιμοποίησε τη δημιουργικότητα και τη φαντασία σου για να φτιάξεις μία αφίσα μεγέθους Α3 ή Α4 που θα ενημερώνει ότι σε λίγο εκκολάπτονται τα χελωνάκια του 2024.

  Μάθε περισσότερα
 3. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  16/05/2024

  Νωρίτερα από άλλες χρονιές άρχισε φέτος η ωοτοκία για τις θαλάσσιες χελώνες Καρέττα και οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης στους ωκεανούς προβληματίζουν

  Για πρώτη φορά, στα 40 χρόνια καταγραφών του ΑΡΧΕΛΩΝ, βρέθηκε στις 10 Μαΐου η πρώτη φωλιά θαλάσσιας χελώνας στον Κόλπο Λαγανά Ζακύθου. Επιβεβαιώνονται οι επιστημονικές προβλέψεις της μετακίνησης της περιόδου ωοτοκίας νωρίτερα την άνοιξη, λόγω της κλιματικής αλλαγής.

  Μάθε περισσότερα
 4. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  14/05/2024

  Σώσε Χελώνες, Δες την Ελλάδα με Budget

  Σε τραβάει η ιδέα να πας σε πεντακάθαρες ελληνικές παραλίες και η ευκαιρία να κάνεις τη διαφορά; Ιούνιος και Σεπτέμβριος είναι οι τέλειοι μήνες για εθελοντισμό στην προστασία των θαλάσσιων χελωνών στην Ελλάδα

  Μάθε περισσότερα
 5. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  02/05/2024

  Γιορτή της Χελώνας για παιδιά 2024: Ταξίδεψε με τις χελώνες στη Μεσόγειο!

  Σημειώστε την ημερομηνία! Το Σάββατο 18 Μαΐου στις 11:00, το Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ ανοίγει τις πόρτες του για να υποδεχτεί μικρούς και μεγάλους φίλους των θαλάσσιων χελωνών που θέλουν να γιορτάσουν, να εξερευνήσουν, να μάθουν, να παίξουν και να ταξιδέψουν μαγικά στη Μεσόγειο.

  Μάθε περισσότερα
 6. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  02/05/2024

  Μια επιτυχημένη χρονιά για το Διεθνές Συμπόσιο Θαλάσσιας Χελώνας

  Το Διεθνές Συμπόσιο Θαλάσσιας Χελώνας ολοκληρώθηκε θριαμβευτικά τον Μάρτιο στην Πατάγια της Ταϊλάνδης, με τον ΑΡΧΕΛΩΝ να συμμετέχει ενεργά.

  Μάθε περισσότερα
 7. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  29/04/2024

  Πρωινή βόλτα με τον ΑΡΧΕΛΩΝ

  Ο κινηματογραφικός φακός του Στέφανου και της Μαρίας των SteΜa Journeys πέτυχε κάτι πολύ σπάνιο: μία θαλάσσια χελώνα Καρέττα να κάνει φωλιά το πρωί! Οι εθελοντές στα Χανιά ανέλαβαν δράση για την προστασία της.

  Μάθε περισσότερα
 8. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  26/04/2024

  «Γεφυρώνοντας προσπάθειες τουρισμού και διατήρησης της φύσης», η παράπλευρη εκδήλωση του ΑΡΧΕΛΩΝ στο διεθνές συνέδριο Our Ocean, an Ocean of Potential

  Ο ΑΡΧΕΛΩΝ είχε την τιμή να συμμετάσχει ενεργά στο συνέδριο, διοργανώνοντας μία συζήτηση για τον τουρισμό και τις προσπάθειες προστασίας των θαλάσσιων χελωνών στο Ρέθυμνο με τη συμμετοχή του Δήμου Ρεθύμνου, του ομίλου GRECOTEL και εμπειρογνώμονες βιώσιμου τουρισμού.

  Μάθε περισσότερα
 9. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  19/04/2024

  Νέο! «Υποτροφίες» για πρακτική εμπειρία- άσκηση στα διεθνή περιβαλλοντικά προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ

  Φέτος δίνεται η ευκαιρία να υποστηριχθεί η συμμετοχή μικρού αριθμού εθελοντών στα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών στις παραλίες ωοτοκίας καθώς και στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών στη Γλυφάδα Αττικής. Δείτε τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια που ισχύουν για το 2024.

  Μάθε περισσότερα
 10. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  12/04/2024

  Συντονισμός για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών στο Ρέθυμνο: Τοπικές Αρχές και τουρισμός ενώνουν δυνάμεις

  Η συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στις 5 Απριλίου 2024 στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου, έθιξε καίρια ζητήματα, όπως η τήρηση των διαχειριστικών μέτρων για την προστασία της Καρέττα. Δεδομένης της τουριστικής δραστηριότητας στις παραλίες ωοτοκίας, η ενεργή συμμετοχή του τουριστικού τομέα στην εφαρμογή των μέτρων κρίνεται απαραίτητη.

  Μάθε περισσότερα
 11. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  10/04/2024

  «Τουρίστες και χελώνες;» Απλώνεται η περιβαλλοντική εκστρατεία ενημέρωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ στις παραλίες ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας Καρέττα

  Στο δρόμο του αειφόρου τουρισμού στρατεύεται ξανά, μετά την πανδημία, ο ΑΡΧΕΛΩΝ- Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας. Στόχος της νέας εκστρατείας είναι να φθάσουν οι πληροφορίες για τον ορθό κώδικα συμπεριφοράς επισκεπτών σε όλες τις παραλίες ωοτοκίας σε συνεργασία με τον τουριστικό τομέα.

  Μάθε περισσότερα
 12. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  04/04/2024

  LIFE MareNatura - Το μεγαλύτερο πρόγραμμα για τη θαλάσσια βιοποικιλότητα στην Ελλάδα

  Μάθε περισσότερα
 13. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  03/04/2024

  Οι πολίτες μας ενημερώνουν για εκβρασμούς θαλάσσιων χελωνών

  Ο ΑΡΧΕΛΩΝ ξεκίνησε την προσπάθεια καταγραφής των περιστατικών που νεκρές χελώνες ξεβράζονται στις ελληνικές ακτές από το 1992. Τα τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί μία αύξηση στις καταγραφές αυτές που όμως μπορεί να οφείλεται στο ότι περισσότεροι συμπολίτες μας αναφέρουν τέτοια περιστατικά. Μάθε περισσότερα…

  Μάθε περισσότερα
 14. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  19/03/2024

  Συμβάλλουμε στις διεθνείς εξελίξεις της έρευνας και της προστασίας των θαλάσσιων χελωνών

  Στο παρελθόν, μέλη του ΑΡΧΕΛΩΝ συμμετείχαν στην διαμόρφωση της Παγκόσμιας Στρατηγικής για την Προστασία των Θαλάσσιων Χελωνών που εκδόθηκε το 1995 και σήμερα, στη συγγραφή του ανανεωμένου Εγχειριδίου Έρευνας και Προστασίας για τη Διατήρηση των Θαλάσσιων Χελωνών, συμμετέχουν τρεις συνεργάτες του Συλλόγου.

  Μάθε περισσότερα
 15. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  08/03/2024

  Τα Βραβεία Διακεκριμένης Προσφοράς για το 2023

  Αυτά είναι τα Βραβεία Διακεκριμένης Προσφοράς του ΑΡΧΕΛΩΝ για το 2023.

  Μάθε περισσότερα
1 από 0

Πολύ πιθανό να σε ενδιαφέρουν επίσης

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας!
Μάθε για τις τελευταίες δράσεις μας και ενημερώσου για τα προγράμματά μας και πως μπορείς εσύ να βοηθήσεις τις θαλάσσιες χελώνες!