05/07/2011

Μια πέτρα που κουβαλάει ιστορία 23 χρόνων...

Για τους ʽχελωνάδεςʼ αυτή η πέτρα σημαίνει ότι ένας εθελοντής του ΑΡΧΕΛΩΝ στις 2 Αυγούστου του 1988 είδε τα μικροσκοπικά ίχνη από τα χελωνάκια να πηγαίνουν προς τη θάλασσα... μπορεί και να είδε και τα ίδια τα χελωνάκια αν ήταν αρκετά τυχερός... και τώρα 23 χρόνια μετά οι εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ βρίσκονται ακόμα στην ίδια παραλία και συνεχίζουν να κάνουν την ίδια πρωινή περιπολία για να καταμετρήσουν και να προστατέψουν τις φωλιές στον Κόλπο του Λαγανά.

Πολλά έχουν αλλάξει από τότε. Έχει δημιουργηθεί το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου με Προεδρικό Διάταγμα από το 1999 και ο Φορέας Διαχείρισης από το 2000, έχουν γίνει τόσες ενέργειες προς την κατεύθυνση της διαχείρισης της προστατευόμενης περιοχής, έχουν κατά καιρούς πραγματοποιηθεί σοβαρές προσπάθειες 24ωρης φύλαξης των παραλίων για να αποφευχθεί κάθε ενόχληση κατά την φωλεοποίηση και να προστατευτεί το θαλάσσιο και παράκτιο οικοσύστημα...αξιόλογες προσπάθειες.

Κοιτώντας όμως πίσω, τελικά δεν έχει υπάρξει και τεράστια αλλαγή από τη μεριά του Κράτους. Το προσωπικό του Φορέα Διαχείρισης παραμένει απλήρωτο εδώ και 8 μήνες, η φύλαξη δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί επαρκώς, παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες από το υπάρχον προσωπικό, και η ερευνητική ομάδα του Φορέα Διαχείρισης δεν υπάρχει τα τελευταία δύο χρόνια στις παραλίες ωοτοκίας. Οι εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ και άλλων περιβαλλοντικών μη κυβερνητικών οργανώσεων και πάλι καλούνται να καλύψουν την απουσία του Ελληνικού Κράτους από την ολοκληρωμένη, απρόσκοπτη και αποτελεσματική διαχείριση του Περιβάλλοντος στην Ελλάδα. Για μια φορά ακόμα θα πρέπει να βγάλουν ασπροπρόσωπη την Ελλάδα έναντι των τεράστιων προστίμων που επισείονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την ανεπαρκή προστασία του σημαντικότερου βιοτόπου της απειλούμενης Caretta caretta στη Μεσόγειο.

Γιατί τη θαλάσσια χελώνα; Γιατί ο καθένας επιλέγει έναν τομέα για να συνεισφέρει, περιβαλλοντικό, κοινωνικό ή άλλο. Όταν, λοιπόν, συλλογικά συνεισφέρουμε όλοι με το δικό μας τρόπο για ένα σκοπό τότε υπάρχει και αποτέλεσμα. Σε μια πρωινή περιπολία, λοιπόν, μια πέτρα μπορεί να μας θυμίσει και πάλι το ρόλο μας δίνοντας ένα ενθαρρυντικό μήνυμα. Ήμασταν εδώ, είμαστε εδώ και θα παραμείνουμε εδώ για να προστατεύουμε το παράκτιο και θαλάσσιο περιβάλλον με αφορμή τη θαλάσσια χελώνα, και για να θυμίζουμε ότι η προστασία του περιβάλλοντος πρέπει να ανέβει ιεραρχικά στην πολιτική ατζέντα της Ελλάδας. Γιατί το περιβάλλον είναι και ο άνθρωπος μέσα σʼ αυτό και τα δικαιώματά του για ένα καλό βιοτικό επίπεδο. (Σμαρώ Τουλιάτου)

Η απολύτου προστασίας παραλία των Σεκανίων, ο πυρήνας του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου. Στην παραλία αυτή, μήκους 700 μέτρων, συνωστίζονται κατά μέσο όρο 600 φωλιές θαλάσσιων χελωνών κάθε καλοκαίρι, σύμφωνα με το συνεχές πρόγραμμα παρακολούθησης της φωλεοποίησης που πραγματοποιεί ο ΑΡΧΕΛΩΝ από το 1983. Για την προστασία αυτής της τόσο σημαντικής ανά τον κόσμο παραλίας, η WWF Ελλάς έχει αγοράσει τη γη στο πίσω μέρος της παραλίας για να παραμείνει ανέγγιχτη και να συνεχίσει να αποτελεί καταφύγιο για τις θαλάσσιες χελώνες και στο μέλλον.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

 1. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  29/02/2024

  Παρουσίαση Αποτελεσμάτων ΑΡΧΕΛΩΝ 2023: Υπάρχουν και καλά νέα!

  Την Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2024, πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη ανοικτή ετήσια Παρουσίαση Αποτελεσμάτων της δράσης του ΑΡΧΕΛΩΝ

  Μάθε περισσότερα
 2. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  27/02/2024

  Επιστολή 20 Περιβαλλοντικών Οργανώσεων προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος για το καθεστώς προστασίας του λύκου στην Ευρώπη

  Είκοσι Περιβαλλοντικές Οργανώσεις, προσυπογράφουν επιστολή προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος ζητώντας του να ψηφίσει «κατά» της αλλαγής καθεστώτος της προστασίας του λύκου στο Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος της ΕΕ.

  Μάθε περισσότερα
 3. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  02/02/2024

  Οι θαλάσσιες χελώνες στους Ελληνικούς υγροτόπους διεθνούς σημασίας

  Στις 2 Φεβρουαρίου γιορτάζουμε την Παγκόσμια Μέρα των Υγροτόπων, αυτών των ευάλωτων περιοχών του πλανήτη που αποτελούν καταφύγιο για τα αποδημητικά πουλιά, αλλά και για πολλά άλλα είδη άγριων ζώων, μεταξύ των οποίων και οι θαλάσσιες χελώνες.

  Μάθε περισσότερα
 4. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  24/01/2024

  Γιατί τα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ είναι διεθνή;

  Τα προγράμματα προστασίας για τη θαλάσσια χελώνα του ΑΡΧΕΛΩΝ οργανώνονται με την πολύτιμη συμβολή εθελοντών που φθάνουν κάθε χρόνο στην Ελλάδα όχι μόνο από την Ευρώπη αλλά και από πιο μακρινά μέρη όπως την Ν.Κορέα, την Αυστραλία και την Κολομβία. Η χρήση της αγγλικής γλώσσας κατά τη διάρκεια των εργασιών στο πεδίο ή των δραστηριοτήτων ευαισθητοποίησης του κοινού και στις οργανωμένες κατασκηνώσεις που διαμένουν οι εθελοντές, είναι απαραίτητη για τα προγράμματα.

  Μάθε περισσότερα
 5. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  23/01/2024

  Κοινό ΔΤ: Εκτός Σχεδίου Δόμηση: Επιταχύνοντας την Καταστροφή της Ελληνικής Φύσης

  Η δημοσιοποίηση της διαφαινόμενης πρόθεσης της Κυβέρνησης να διευρύνει, έστω και μεταβατικά, την εκτός σχεδίου δόμηση έχει προκαλέσει οξείες αντιδράσεις – πράγμα αξιοσημείωτο για σχέδιο νόμου που δεν έχει καν ακόμα δημοσιευθεί. Αυτό και μόνο δείχνει ότι σημαντικό τμήμα της κοινωνίας είναι αντίθετο στην περαιτέρω οικοπεδοποίηση της ελληνικής υπαίθρου και στην ανεξέλεγκτη και άναρχη διεύρυνση των οικισμών.

  Μάθε περισσότερα
 6. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  17/01/2024

  Ένα ιδιαίτερο νοσοκομείο για θαλάσσιες χελώνες με δεξαμενές και εντυπωσιακά παλιά βαγόνια τρένου έχει στήσει εδώ και 30 χρόνια ο ΑΡΧΕΛΩΝ στη Γλυφάδα

  Χελώνες συνδεδεμένες με φιάλες ορού ή μπανταρισμένες με επιδέσμους, δεξαμενές περίθαλψης και δεξαμενές αποκατάστασης με ειδικό περιβαλλοντικό εμπλουτισμό, θερμοκήπια ανάρρωσης, αλλά και… ανακαινισμένα βαγόνια του ΟΣΕ!

  Μάθε περισσότερα
 7. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  15/01/2024

  Θέσεις Βοηθών για τα προγράμματα προστασίας της θαλάσσιας χελώνας του 2024

  Ο ΑΡΧΕΛΩΝ αναζητά συνεργάτες με θέληση και ενθουσιασμό για την προστασία της φύσης για την υλοποίηση των προγραμμάτων προστασίας της θαλάσσιας χελώνας του 2024.

  Μάθε περισσότερα
 8. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  05/01/2024

  Τι έγινε στον κόσμο του ΑΡΧΕΛΩΝ το 2023;

  Παγκόσμιο ρεκόρ αναπαραγωγικής ζωής για θαλάσσια χελώνα και 40 χρόνια δράσης ΑΡΧΕΛΩΝ για την προστασία της χελώνας είναι κάποιες στιγμές που γιορτάσαμε φέτος όλοι μαζί. Τι έγινε λοιπόν στον κόσμο του ΑΡΧΕΛΩΝ το 2023;

  Μάθε περισσότερα
 9. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  21/12/2023

  Η ανάληψη ευθύνης για το περιβάλλον δίνει νόημα στη ζωή μας

  «Ο ΑΡΧΕΛΩΝ είναι μια ευκαιρία, όχι μόνο για τα ζώα και το οικοσύστημα, αλλά και για μας τους ίδιους που συμμετέχουμε στο Σύλλογο και για την κοινωνία μέσα στην οποία δρούμε». Ο Θωμάς Αράπης, Πρόεδρος και ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου μιλά για την προσπάθεια που κάνει ο ΑΡΧΕΛΩΝ αλλά και για το τι ελπίζει ότι θα φέρει το αύριο.

  Μάθε περισσότερα
 10. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  20/12/2023

  19 Περιβαλλοντικές Οργανώσεις ζητούν από την Ελληνική Κυβέρνηση να μην συναινέσει σε αλλαγή του καθεστώτος προστασίας του λύκου στην Ευρώπη

  Οι συνυπογράφουσες 19 Περιβαλλοντικές Οργανώσεις εκφράζουμε την πλήρη αντίθεσή μας στην πρόταση που ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για μείωση του προστατευτικού καθεστώτος του λύκου στη Σύμβαση της Βέρνης και καλούμε την ελληνική κυβέρνηση να απορρίψει την πρόταση αυτή στο Συμβούλιο των Υπουργών Περιβάλλοντος.

  Μάθε περισσότερα
 11. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  20/12/2023

  Σαράντα χρόνια μετά: Ο κόσμος του ΑΡΧΕΛΩΝ σήμερα

  Ο Θωμάς Αράπης, Πρόεδρος και ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου δίνει το στίγμα του ΑΡΧΕΛΩΝ σήμερα. «Στις καθημερινές μας δραστηριότητες συναντάμε, εκτός από πολλές χελώνες, και πάρα πολλούς ανθρώπους που βοήθησαν και βοηθούν.. Ανάμεσά τους, ξεχωρίζουν όλοι όσοι εργάζονται και εκπροσωπούν το σύλλογο εκεί έξω, στα εύκολα και τα δύσκολα »

  Μάθε περισσότερα
 12. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  15/12/2023

  Ευχές από επώνυμους «χελωνάδες» του εξωτερικού!

  Συνεργάτες και μέλη της επιστημονικής κοινότητας από όλον τον κόσμο στέλνουν το μήνυμά τους για τα 40 χρόνια ΑΡΧΕΛΩΝ

  Μάθε περισσότερα
 13. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  14/12/2023

  Το παρελθόν έχει αξία αν γίνει φάρος που φωτίζει στο μέλλον

  Ο Θωμάς Αράπης, Πρόεδρος του ΑΡΧΕΛΩΝ και ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου μιλάει για την ποιότητα και τις αξίες, και τους ανθρώπους που σημάδεψαν τη δημιουργία και την μετέπειτα δράση του ΑΡΧΕΛΩΝ. «Ο Δημήτρης Μαργαριτούλης μας έμαθε όχι μόνο τη μεθοδολογία για την καταγραφή και προστασία των χελωνών αλλά και τι θα πει οργάνωση καθηκόντων, ευθύνη, συλλογικότητα, αξιολόγηση, συνεργασία» αναφέρει.

  Μάθε περισσότερα
 14. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  12/12/2023

  Σημειώσεις μίας εθελόντριας (Μέρος 2): Τα τραύματα στο κεφάλι είναι πιο συχνά από όσο νομίζετε

  Η Jessica έγινε εθελόντρια στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ για 6 εβδομάδες το 2023 και μιλά για όσα έμαθε φροντίζοντας θαλάσσιες χελώνες με τραυματισμούς στο κεφάλι που προκαλούνται από ανθρώπους.

  Μάθε περισσότερα
 15. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  04/12/2023

  Σημειώσεις μίας εθελόντριας (Μέρος 1): Η Jessica Van Damme βρέθηκε στο Κέντρο Διάσωσης

  «Κατά τη διάρκεια της παραμονής μου υπήρχαν περισσότερες από 30 τραυματισμένες θαλάσσιες χελώνες που νοσηλεύονταν στο Κέντρο Διάσωσης. Επτά από αυτές απελευθερώθηκαν επιτυχώς, αλλά, κατά την ίδια περίοδο, υπήρξαν πέντε νέες αφίξεις – όλες χελώνες με ανθρωπογενή τραύματα. Εμείς, οι άνθρωποι, είμαστε η μεγαλύτερη απειλή για αυτές!», γράφει η Jessica.

  Μάθε περισσότερα
1 από 0

Πολύ πιθανό να σε ενδιαφέρουν επίσης

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας!
Μάθε για τις τελευταίες δράσεις μας και ενημερώσου για τα προγράμματά μας και πως μπορείς εσύ να βοηθήσεις τις θαλάσσιες χελώνες!