02/05/2024

Μια επιτυχημένη χρονιά για το Διεθνές Συμπόσιο Θαλάσσιας Χελώνας

Το Διεθνές Συμπόσιο Θαλάσσιας Χελώνας ολοκληρώθηκε θριαμβευτικά τον Μάρτιο στην Πατάγια της Ταϊλάνδης, με τον ΑΡΧΕΛΩΝ να συμμετέχει ενεργά. Κάθε χρόνο, μέλη της Διεθνούς Κοινότητας για τις Θαλάσσιες Χελώνες (International Sea Turtle Society) συγκεντρώνονται για να ανταλλάξουν γνώσεις, να μοιραστούν ευρήματα και να ενισχύσουν συνεργασίες, όλα ενωμένα από τον κοινό στόχο της προώθησης των προσπαθειών έρευνας και διατήρησης για τα είδη θαλάσσιας χελώνας παγκοσμίως.

group photo of the international sea turtle symposium

Κάτω από το σύνθημα «Όλα για όλα, όλοι μαζί», το φετινό Συμπόσιο, που πραγματοποιήθηκε στην Πατάγια της Ταϊλάνδης μεταξύ 24 και 29 Μαρτίου 2024, αποτέλεσμα της αφοσίωσης περισσότερων από 130 ατόμων που εργάστηκαν ακούραστα σε διάφορες θέσεις. Σε έξι ημέρες, με περίπου 500 συμμετέχοντες από όλο τον κόσμο, το Συμπόσιο παρουσίασε ένα πλούσιο πρόγραμμα, που περιελάμβανε παρουσιάσεις και αφίσες σε ένα φάσμα ζωτικής σημασίας θεμάτων, όπως: η Ανατομία, η Φυσιολογία και η Υγεία, η Θαλάσσια Βιολογία, η Βιολογία της Φωλεοποίησης, η Παρακολούθηση Πληθυσμών, η Αλιεία και οι Απειλές, η Διατήρηση, η Διαχείριση και Πολιτική, η Εκπαίδευση, η Προβολή και η Υπεράσπιση, οι Κοινωνικές, Οικονομικές και Πολιτιστικές Σπουδές, η Αποκατάσταση και Κτηνιατρική Φροντίδα, η Τεχνολογία και οι θαλάσσιες χελώνες και Ιστορίες από το Πεδίο. Εκτός από αυτές τις ακαδημαϊκές προσπάθειες, πολυάριθμα εργαστήρια εμβάθυναν σε κρίσιμα θέματα όπως η Αξιολόγηση και ο Μετριασμός της Παρεμπίπτουσας Αλιείας, η Φωτογραφική αναγνώριση και η αναγνώριση με χρήση Drones, μεταξύ άλλων. Οι περιφερειακές συναντήσεις παρείχαν στις γειτονικές χώρες μια πλατφόρμα για την αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων και ευκαιριών στη διατήρηση της θαλάσσιας χελώνας.

ARCHELON in the ISTS

Ο ΑΡΧΕΛΩΝ, με τις τέσσερις δεκαετίες αφοσιωμένης εργασίας του στην Ελλάδα για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών, συνέβαλε σημαντικά στο Συμπόσιο. Σημειωτέον, οι παρουσιάσεις περιελάμβαναν: «Αποκάλυψη μιας τοποθεσίας φωλιάς θαλάσσιας χελώνας Καρέττα που ανακαλύφθηκε πρόσφατα στην Ελλάδα που παράγει την κυριαρχία των αρσενικών νεοσσών» από τις Anna Lamaj και Γαλήνη Σαμλίδου, «Δείξε μας τη χελώνα, μάθε την ιστορία της»: μια διαδραστική πλατφόρμα για εξατομικευμένη ενασχόληση με τη διατήρηση της θαλάσσιας χελώνας στο τουριστικό hotspot της Μεσογείου από τον Κώστα Παπαφιτσώρο με συν-συγγραφέα τη Γαλήνη Σαμλίδου, Vincent Tarrit, Lukas Adam, Άννα Σταματίου και Αλίκη Παναγοπούλου, και «Ακολουθώντας αρσενικές χελώνες από τον Κυπαρισσιακό Κόλπο, το μεγαλύτερο εκκολαπτήριο Καρέττα στη Μεσόγειο» του Alan F. Rees και του συν-συγγραφέα Οδυσσέα Παξινού.

Επιπλέον, η τεχνογνωσία του ΑΡΧΕΛΩΝ εμπλούτισε διάφορες άλλες παρουσιάσεις σε όλη τη διάρκεια του Συμποσίου. Η Συντονίστρια Ερευνητικών Θεμάτων του ΑΡΧΕΛΩΝ, Δρ. Αλίκη Παναγοπούλου, συμπροήδρευσε το Mediterranean Reunion, στο οποίο συμμετείχαν 40 συμμετέχοντες του Συμποσίου και όπου μοιραστήκαμε νέα, προγράμματα σε εξέλιξη και νέες συνεργασίες.

July, August.png

Εν μέσω της σοβαρής συζήτησης, οι παρευρισκόμενοι είχαν επίσης την ευκαιρία να εντρυφήσουν στην τοπική κουλτούρα και σε δραστηριότητες δεσμού, συμπεριλαμβανομένων παραδοσιακών χορών, δημοπρασιών και απολαυστικών βραδιών βίντεο.

Εκφράζουμε την εγκάρδια ευγνωμοσύνη μας στους διοργανωτές και σε όλους τους συμμετέχοντες που ταξίδεψαν από όλο τον κόσμο για να μοιραστούν τις εμπειρίες και την τεχνογνωσία τους σχετικά με τις θαλάσσιες χελώνες. Πάνω από όλα, γιορτάζουμε τους δεσμούς που σφυρηλατήθηκαν και τις ανανεωμένες φιλίες που ενισχύθηκαν κατά τη διάρκεια αυτής της εκδήλωσης, επιβεβαιώνοντας ότι οι θαλάσσιες χελώνες φέρνουν πραγματικά τους ανθρώπους κοντά. Και του χρόνου στην Γκάνα!

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

 1. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  16/06/2024

  30 Χρόνια Ελπίδας: Το Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ γιορτάζει την Ημέρα της Θαλάσσιας Χελώνας

  Κάθε χρόνο στις 16 Ιουνίου, γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Θαλάσσιας Χελώνας, μια ημέρα αφιερωμένη στην ευαισθητοποίηση σχετικά με αυτά τα υπέροχα πλάσματα και τις απειλές που αντιμετωπίζουν. Η φετινή χρονιά έχει ιδιαίτερη σημασία για τον ΑΡΧΕΛΩΝ, καθώς το Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών στη Γλυφάδα συμπληρώνει 30 χρόνια λειτουργίας.

  Μάθε περισσότερα
 2. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  13/06/2024

  Διαγωνισμός Αφίσας για παιδιά και νέους: Καλωσορίζουμε τα χελωνάκια του 2024 στις παραλίες!

  Νερομπογιές, μαρκαδόροι, κολλάζ, υπολογιστής, κινητό; Όλα είναι χρήσιμα. Χρησιμοποίησε τη δημιουργικότητα και τη φαντασία σου για να φτιάξεις μία αφίσα μεγέθους Α3 ή Α4 που θα ενημερώνει ότι σε λίγο εκκολάπτονται τα χελωνάκια του 2024.

  Μάθε περισσότερα
 3. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  16/05/2024

  Νωρίτερα από άλλες χρονιές άρχισε φέτος η ωοτοκία για τις θαλάσσιες χελώνες Καρέττα και οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης στους ωκεανούς προβληματίζουν

  Για πρώτη φορά, στα 40 χρόνια καταγραφών του ΑΡΧΕΛΩΝ, βρέθηκε στις 10 Μαΐου η πρώτη φωλιά θαλάσσιας χελώνας στον Κόλπο Λαγανά Ζακύθου. Επιβεβαιώνονται οι επιστημονικές προβλέψεις της μετακίνησης της περιόδου ωοτοκίας νωρίτερα την άνοιξη, λόγω της κλιματικής αλλαγής.

  Μάθε περισσότερα
 4. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  14/05/2024

  Σώσε Χελώνες, Δες την Ελλάδα με Budget

  Σε τραβάει η ιδέα να πας σε πεντακάθαρες ελληνικές παραλίες και η ευκαιρία να κάνεις τη διαφορά; Ιούνιος και Σεπτέμβριος είναι οι τέλειοι μήνες για εθελοντισμό στην προστασία των θαλάσσιων χελωνών στην Ελλάδα

  Μάθε περισσότερα
 5. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  02/05/2024

  Γιορτή της Χελώνας για παιδιά 2024: Ταξίδεψε με τις χελώνες στη Μεσόγειο!

  Σημειώστε την ημερομηνία! Το Σάββατο 18 Μαΐου στις 11:00, το Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ ανοίγει τις πόρτες του για να υποδεχτεί μικρούς και μεγάλους φίλους των θαλάσσιων χελωνών που θέλουν να γιορτάσουν, να εξερευνήσουν, να μάθουν, να παίξουν και να ταξιδέψουν μαγικά στη Μεσόγειο.

  Μάθε περισσότερα
 6. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  29/04/2024

  Πρωινή βόλτα με τον ΑΡΧΕΛΩΝ

  Ο κινηματογραφικός φακός του Στέφανου και της Μαρίας των SteΜa Journeys πέτυχε κάτι πολύ σπάνιο: μία θαλάσσια χελώνα Καρέττα να κάνει φωλιά το πρωί! Οι εθελοντές στα Χανιά ανέλαβαν δράση για την προστασία της.

  Μάθε περισσότερα
 7. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  26/04/2024

  «Γεφυρώνοντας προσπάθειες τουρισμού και διατήρησης της φύσης», η παράπλευρη εκδήλωση του ΑΡΧΕΛΩΝ στο διεθνές συνέδριο Our Ocean, an Ocean of Potential

  Ο ΑΡΧΕΛΩΝ είχε την τιμή να συμμετάσχει ενεργά στο συνέδριο, διοργανώνοντας μία συζήτηση για τον τουρισμό και τις προσπάθειες προστασίας των θαλάσσιων χελωνών στο Ρέθυμνο με τη συμμετοχή του Δήμου Ρεθύμνου, του ομίλου GRECOTEL και εμπειρογνώμονες βιώσιμου τουρισμού.

  Μάθε περισσότερα
 8. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  19/04/2024

  Νέο! «Υποτροφίες» για πρακτική εμπειρία- άσκηση στα διεθνή περιβαλλοντικά προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ

  Φέτος δίνεται η ευκαιρία να υποστηριχθεί η συμμετοχή μικρού αριθμού εθελοντών στα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών στις παραλίες ωοτοκίας καθώς και στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών στη Γλυφάδα Αττικής. Δείτε τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια που ισχύουν για το 2024.

  Μάθε περισσότερα
 9. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  12/04/2024

  Συντονισμός για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών στο Ρέθυμνο: Τοπικές Αρχές και τουρισμός ενώνουν δυνάμεις

  Η συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στις 5 Απριλίου 2024 στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου, έθιξε καίρια ζητήματα, όπως η τήρηση των διαχειριστικών μέτρων για την προστασία της Καρέττα. Δεδομένης της τουριστικής δραστηριότητας στις παραλίες ωοτοκίας, η ενεργή συμμετοχή του τουριστικού τομέα στην εφαρμογή των μέτρων κρίνεται απαραίτητη.

  Μάθε περισσότερα
 10. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  10/04/2024

  «Τουρίστες και χελώνες;» Απλώνεται η περιβαλλοντική εκστρατεία ενημέρωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ στις παραλίες ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας Καρέττα

  Στο δρόμο του αειφόρου τουρισμού στρατεύεται ξανά, μετά την πανδημία, ο ΑΡΧΕΛΩΝ- Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας. Στόχος της νέας εκστρατείας είναι να φθάσουν οι πληροφορίες για τον ορθό κώδικα συμπεριφοράς επισκεπτών σε όλες τις παραλίες ωοτοκίας σε συνεργασία με τον τουριστικό τομέα.

  Μάθε περισσότερα
 11. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  04/04/2024

  LIFE MareNatura - Το μεγαλύτερο πρόγραμμα για τη θαλάσσια βιοποικιλότητα στην Ελλάδα

  Μάθε περισσότερα
 12. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  03/04/2024

  Οι πολίτες μας ενημερώνουν για εκβρασμούς θαλάσσιων χελωνών

  Ο ΑΡΧΕΛΩΝ ξεκίνησε την προσπάθεια καταγραφής των περιστατικών που νεκρές χελώνες ξεβράζονται στις ελληνικές ακτές από το 1992. Τα τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί μία αύξηση στις καταγραφές αυτές που όμως μπορεί να οφείλεται στο ότι περισσότεροι συμπολίτες μας αναφέρουν τέτοια περιστατικά. Μάθε περισσότερα…

  Μάθε περισσότερα
 13. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  19/03/2024

  Συμβάλλουμε στις διεθνείς εξελίξεις της έρευνας και της προστασίας των θαλάσσιων χελωνών

  Στο παρελθόν, μέλη του ΑΡΧΕΛΩΝ συμμετείχαν στην διαμόρφωση της Παγκόσμιας Στρατηγικής για την Προστασία των Θαλάσσιων Χελωνών που εκδόθηκε το 1995 και σήμερα, στη συγγραφή του ανανεωμένου Εγχειριδίου Έρευνας και Προστασίας για τη Διατήρηση των Θαλάσσιων Χελωνών, συμμετέχουν τρεις συνεργάτες του Συλλόγου.

  Μάθε περισσότερα
 14. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  08/03/2024

  Τα Βραβεία Διακεκριμένης Προσφοράς για το 2023

  Αυτά είναι τα Βραβεία Διακεκριμένης Προσφοράς του ΑΡΧΕΛΩΝ για το 2023.

  Μάθε περισσότερα
 15. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  04/03/2024

  Η δυνατή εμπειρία του Frederique στο Κέντρο Διάσωσης

  Στον ΑΡΧΕΛΩΝ, έχεις την ευκαιρία να γνωρίσεις και να εργαστείς μαζί με καινούργιους ανθρώπους, ένα σημαντικό πλεονέκτημα του εθελοντισμού.

  Μάθε περισσότερα
1 από 0

Πολύ πιθανό να σε ενδιαφέρουν επίσης

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας!
Μάθε για τις τελευταίες δράσεις μας και ενημερώσου για τα προγράμματά μας και πως μπορείς εσύ να βοηθήσεις τις θαλάσσιες χελώνες!