Μια επιτυχημένη χρονιά για το Διεθνές Συμπόσιο Θαλάσσιας Χελώνας
Το Διεθνές Συμπόσιο Θαλάσσιας Χελώνας ολοκληρώθηκε θριαμβευτικά τον Μάρτιο στην Πατάγια της Ταϊλάνδης, με τον ΑΡΧΕΛΩΝ να συμμετέχει ενεργά. Κάθε χρόνο, μέλη της Διεθνούς Κοινότητας για τις Θαλάσσιες Χελώνες (International Sea Turtle Society) συγκεντρώνονται για να ανταλλάξουν γνώσεις, να μοιραστούν ευρήματα και να ενισχύσουν συνεργασίες, όλα ενωμένα από τον κοινό στόχο της προώθησης των προσπαθειών έρευνας και διατήρησης για τα είδη θαλάσσιας χελώνας παγκοσμίως.
Κάτω από το σύνθημα «Όλα για όλα, όλοι μαζί», το φετινό Συμπόσιο, που πραγματοποιήθηκε στην Πατάγια της Ταϊλάνδης μεταξύ 24 και 29 Μαρτίου 2024, αποτέλεσμα της αφοσίωσης περισσότερων από 130 ατόμων που εργάστηκαν ακούραστα σε διάφορες θέσεις. Σε έξι ημέρες, με περίπου 500 συμμετέχοντες από όλο τον κόσμο, το Συμπόσιο παρουσίασε ένα πλούσιο πρόγραμμα, που περιελάμβανε παρουσιάσεις και αφίσες σε ένα φάσμα ζωτικής σημασίας θεμάτων, όπως: η Ανατομία, η Φυσιολογία και η Υγεία, η Θαλάσσια Βιολογία, η Βιολογία της Φωλεοποίησης, η Παρακολούθηση Πληθυσμών, η Αλιεία και οι Απειλές, η Διατήρηση, η Διαχείριση και Πολιτική, η Εκπαίδευση, η Προβολή και η Υπεράσπιση, οι Κοινωνικές, Οικονομικές και Πολιτιστικές Σπουδές, η Αποκατάσταση και Κτηνιατρική Φροντίδα, η Τεχνολογία και οι θαλάσσιες χελώνες και Ιστορίες από το Πεδίο. Εκτός από αυτές τις ακαδημαϊκές προσπάθειες, πολυάριθμα εργαστήρια εμβάθυναν σε κρίσιμα θέματα όπως η Αξιολόγηση και ο Μετριασμός της Παρεμπίπτουσας Αλιείας, η Φωτογραφική αναγνώριση και η αναγνώριση με χρήση Drones, μεταξύ άλλων. Οι περιφερειακές συναντήσεις παρείχαν στις γειτονικές χώρες μια πλατφόρμα για την αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων και ευκαιριών στη διατήρηση της θαλάσσιας χελώνας.
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ, με τις τέσσερις δεκαετίες αφοσιωμένης εργασίας του στην Ελλάδα για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών, συνέβαλε σημαντικά στο Συμπόσιο. Σημειωτέον, οι παρουσιάσεις περιελάμβαναν: «Αποκάλυψη μιας τοποθεσίας φωλιάς θαλάσσιας χελώνας Καρέττα που ανακαλύφθηκε πρόσφατα στην Ελλάδα που παράγει την κυριαρχία των αρσενικών νεοσσών» από τις Anna Lamaj και Γαλήνη Σαμλίδου, «Δείξε μας τη χελώνα, μάθε την ιστορία της»: μια διαδραστική πλατφόρμα για εξατομικευμένη ενασχόληση με τη διατήρηση της θαλάσσιας χελώνας στο τουριστικό hotspot της Μεσογείου από τον Κώστα Παπαφιτσώρο με συν-συγγραφέα τη Γαλήνη Σαμλίδου, Vincent Tarrit, Lukas Adam, Άννα Σταματίου και Αλίκη Παναγοπούλου, και «Ακολουθώντας αρσενικές χελώνες από τον Κυπαρισσιακό Κόλπο, το μεγαλύτερο εκκολαπτήριο Καρέττα στη Μεσόγειο» του Alan F. Rees και του συν-συγγραφέα Οδυσσέα Παξινού.
Επιπλέον, η τεχνογνωσία του ΑΡΧΕΛΩΝ εμπλούτισε διάφορες άλλες παρουσιάσεις σε όλη τη διάρκεια του Συμποσίου. Η Συντονίστρια Ερευνητικών Θεμάτων του ΑΡΧΕΛΩΝ, Δρ. Αλίκη Παναγοπούλου, συμπροήδρευσε το Mediterranean Reunion, στο οποίο συμμετείχαν 40 συμμετέχοντες του Συμποσίου και όπου μοιραστήκαμε νέα, προγράμματα σε εξέλιξη και νέες συνεργασίες.
Εν μέσω της σοβαρής συζήτησης, οι παρευρισκόμενοι είχαν επίσης την ευκαιρία να εντρυφήσουν στην τοπική κουλτούρα και σε δραστηριότητες δεσμού, συμπεριλαμβανομένων παραδοσιακών χορών, δημοπρασιών και απολαυστικών βραδιών βίντεο.
Εκφράζουμε την εγκάρδια ευγνωμοσύνη μας στους διοργανωτές και σε όλους τους συμμετέχοντες που ταξίδεψαν από όλο τον κόσμο για να μοιραστούν τις εμπειρίες και την τεχνογνωσία τους σχετικά με τις θαλάσσιες χελώνες. Πάνω από όλα, γιορτάζουμε τους δεσμούς που σφυρηλατήθηκαν και τις ανανεωμένες φιλίες που ενισχύθηκαν κατά τη διάρκεια αυτής της εκδήλωσης, επιβεβαιώνοντας ότι οι θαλάσσιες χελώνες φέρνουν πραγματικά τους ανθρώπους κοντά. Και του χρόνου στην Γκάνα!
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ17/09/2024
Ρεκόρ φωλιών φέτος στη Ζάκυνθο
Εδώ και πάνω από 41 χρόνια, ο ΑΡΧΕΛΩΝ μετράει κάθε χρόνο τις φωλιές των θαλάσσιων χελωνών στη Ζάκυνθο.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ17/09/2024
Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το πρόγραμμα στον Αμβρακικό για το 2024, σηματοδοτώντας δύο δεκαετίες αφοσιωμένου έργου.
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ αποτελεί φάρο ελπίδας για τις θαλάσσιες χελώνες στον Αμβρακικό Κόλπο. Από τη διάσωση τραυματισμένων χελωνών μέχρι την παρακολούθηση των χαρακτηριστικών των πληθυσμών τους και τις διαδρομές μετανάστευσης τους, το πρόγραμμα του Αμβρακικού, συμβάλλει στην επιβίωση αυτών των προστατευόμενων ζώων εδω και 20 χρόνια.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ13/09/2024
Έκκληση 20 Περιβαλλοντικών Οργανώσεων προς την Ελληνική Κυβέρνηση να υποστηρίξει τη διατήρηση του καθεστώτος προστασίας του λύκου στην Ευρώπη
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ09/09/2024
Εκπαιδευτικά Προγράμματα 2024-2025: Εμπνεύστε την Επόμενη Γενιά Οικολόγων με τον ΑΡΧΕΛΩΝ!
Πέρυσι, 15.000 μαθητές έφθασαν στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ και ενθουσιάστηκαν μαθαίνοντας για τις προσπάθειες που γίνονται από το Σύλλογο μας για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας και τα αποτελέσματά τους.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ02/09/2024
Σχολή Θαλάσσιας Διατήρησης του LIFE MareNatura: ΑΡΧΕΛΩΝ και ΟΦΥΠΕΚΑ εκπαιδεύουν προσωπικό για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών
Οι συμμετέχοντες έλαβαν εκτενή εκπαίδευση στη βιολογία, τις απειλές και τις μεθόδους προστασίας των θαλάσσιων χελωνών με σκοπό να αποτελέσουν στην συνέχεια μια Ειδική Ομάδα Δράσης που θα λειτουργήσει στα πλαίσια του Προγράμματος LIFE MareNatura.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ30/08/2024
Ξενοδοχείο της Ζακύνθου αναλαμβάνει δράση για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών
Από το καλοκαίρι του 2023, το Domes Aulus Zante, Autograph Collection υποστηρίζει το έργο του ΑΡΧΕΛΩΝ στο νησί με την «υιοθεσία» 70 φωλιών της θαλάσσιας χελώνας
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ26/08/2024
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ ξεκινά ολοκληρωμένη μελέτη για την προστασία των περιοχών φωλεοποίησης της θαλάσσιας χελώνας
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ05/08/2024
Ένα σημαντικό βήμα για τη διατήρηση της θαλάσσιας χελώνας: Παρακολουθούμε τα ταξίδια τους σε όλη τη Μεσόγειο
Τον προηγούμενο μήνα, η ομάδα μας ολοκλήρωσε με επιτυχία την τοποθέτηση δορυφορικών πομπών σε 20 θαλάσσιες χελώνες που εντοπίστηκαν κοντά στις παραλίες ωοτοκίας της Δυτικής και Νότιας Πελοποννήσου και της Κρήτης.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ31/07/2024
Επείγουσα πρόσκληση για εθελοντές: Ψάχνεις μια καλοκαιρινή απόδραση με νόημα; Γίνε εθελοντής και σώσε τους νεοσσούς!
Καλούμε επειγόντως εθελοντές για να βοηθήσουν στην προστασία των θαλάσσιων χελωνών στην Ελλάδα τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο. Ελάτε να βοηθήσουμε τους νεοσσούς να φτάσουν στη θάλασσα!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ30/07/2024
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ εφιστά την προσοχή στους λουόμενους των Χανίων: Οι θαλάσσιες χελώνες δεν είναι κατοικίδια ζώα - Δεν τις ταΐζουμε!
Τα περιστατικά επίθεσης χελωνών σε λουόμενους είναι πραγματικά μεμονωμένα. Στις λιγοστές περιπτώσεις που συμβαίνουν τέτοια δυσάρεστα περιστατικά, ο κοινός παρονομαστής είναι ένας: κάποιοι ταΐζουν συστηματικά τις χελώνες στην περιοχή.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ29/07/2024
Σβήστε τα φώτα, αφήστε τις παραλίες σκοτεινές για τις θαλάσσιες χελώνες!
Όσοι παραθερίζετε φέτος κοντά σε μία παραλία ωοτοκίας και έχετε διαλέξει ένα δωμάτιο με θέα τη θάλασσα, είστε στην πρώτη γραμμή για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ15/07/2024
Οικο-τουρισμός σε Πελοπόννησο και Κρήτη: Εξερευνήστε μια παραλία ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας Καρέττα
Μία καταπληκτική οικολογική εμπειρία προσφέρει ο ΑΡΧΕΛΩΝ στους τυχερούς ευαισθητοποιημένους ταξιδιώτες που θα βρεθούν αυτό το καλοκαίρι σε σημαντικές παραλίες ωοτοκίας της χελώνας Καρέττα που προστατεύει ο Σύλλογος.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ26/06/2024
Οι θαλάσσιες χελώνες μας εκπλήσσουν: αν δεις ίχνη χελώνας στην παραλία βοήθησε την έρευνα του ΑΡΧΕΛΩΝ!
Δεν είναι όλες οι παραλίες στην εκτεταμένη ακτογραμμή της Ελλάδας κατάλληλες για την ωοτοκία των θαλάσσιων χελωνών, αλλά μερικές φορές αυτά τα θαλάσσια ερπετά μας εκπλήσσουν! Φέτος το καλοκαίρι, ο ΑΡΧΕΛΩΝ ζητά τη βοήθειά σου για τη διερεύνηση ενός φαινομένου που ονομάζεται «σποραδική ωοτοκία».
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ17/06/2024
Λιμένι Μάνης - ΠΡΟΣΟΧΗ! Οι θαλάσσιες χελώνες δεν είναι κατοικίδια ζώα: Δεν τις ταΐζουμε!
Ο Δήμος Ανατολικής Μάνης και το Λιμεναρχείο ζήτησαν τη συνδρομή του ΑΡΧΕΛΩΝ για την ενημέρωση των λουόμενων στην περιοχή Λιμένι της Μάνης, όπου οι υγειονομικές αρχές έχουν ήδη καταγράψει φέτος 12 περιστατικά επίθεσης θαλάσσιας χελώνας σε λουόμενους.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ16/06/2024
30 Χρόνια Ελπίδας: Το Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ γιορτάζει την Ημέρα των Θαλάσσιων Χελωνών
Κάθε χρόνο στις 16 Ιουνίου, γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα των Θαλάσσιων Χελωνών, μια ημέρα αφιερωμένη στην ευαισθητοποίηση σχετικά με αυτά τα υπέροχα πλάσματα και τις απειλές που αντιμετωπίζουν. Η φετινή χρονιά έχει ιδιαίτερη σημασία για τον ΑΡΧΕΛΩΝ, καθώς το Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών στη Γλυφάδα συμπληρώνει 30 χρόνια λειτουργίας.