29/04/2024

Πρωινή βόλτα με τον ΑΡΧΕΛΩΝ

Ο Γιώργος Βράμπας, Υπεύθυνος Προγραμμάτων Κρήτης του ΑΡΧΕΛΩΝ, καλωσόρισε τους SteMajourneys σε μία από τις κλασσικές πρωινές περιπολίες στην παραλία Πλατανιά Χανίων. Σε αυτές τις περιπολίες οι εθελοντές προσπαθούν να εντοπίσουν τις πολύτιμες φωλιές. Κάτι που δεν θα μπορούσε να προβλέψει κανείς όμως ήταν ότι θα είχαν την σπάνια ευκαιρία να κινηματογραφήσουν μία χελώνα να κάνει φωλιά τις πρώτες πρωινές ώρες!

A sea turtle nesting in Chania

Ο Στέφανος Γώγος και η Μαρία Πασσαριβάκη βρίσκονται πίσω από το SteMajourneys. Η ενασχόληση με τη φωτογραφία και το βίντεο προέκυψαν στην ζωή τους παράλληλα με την επαγγελματική πορεία τους στο χώρο της δημοσιογραφίας που έχει περάσει από διάφορες φάσεις και σε διάφορους τομείς.

Το καλοκαίρι του 2023 οι SteMajourneys ανέλαβαν να κινηματογραφήσουν μερικά βίντεο για τον Δήμο Πλατανιά. Μέσα από αυτή την ενασχόλιση αποφάσισαν να ερευνήσουν λίγο παραπάνω το έργο που κάνει και ο ΑΡΧΕΛΩΝ στην περιοχή. Η Μαρία, γεννημένη και μεγαλωμένη στην Κρήτη, ήταν ήδη εξοικειωμένη με τους εθελοντές με τα μπλε μπλουζάκια που κατεβαίνουν στις παραλίες των Χανίων και προστατεύουν τις φωλιές της χελώνας Καρέττα. Όταν μας εξέφρασαν το ενδιαφέρον τους να μάθουν περισσότερα για τη δράση μας δεχθήκαμε με χαρά.

Sea turtle nesting and ARCHELON volunteers hugging

«Είχαμε υπόψιν ότι οι εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ προστατεύουν τις χελώνες Καρέττα στο νησί, αλλά δεν θα μπορούσαμε ποτέ να φανταστούμε την περίπλοκη, επιστημονική και σκληρή δουλειά που αυτό περιλαμβάνει!», παραδέχεται η Μαρία μετά την επίσκεψή τους. «Μετά την εμπειρία εκείνης της ημέρας νιώσαμε την ανάγκη να προσφέρουμε και εμείς κάτι με τον δικό μας τρόπο. Δημιουργώντας ένα φιλμ μικρής διάρκειας με το υλικό που τραβήξαμε ελπίζουμε να συμβάλλουμε στο να ενημερωθεί και να ευαισθητοποιηθεί περισσότερος κόσμος για την προστασία της άγριας ζωής του τόπου μας», προσθέτει ο Στέφανος.

Τι κάνουν οι εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ τα ξημερώματα στην παραλία των Χανίων; Πως εντοπίζουν τις φωλιές των χελωνών; Τι κάνουν αν συναντήσουν μία θαλάσσια χελώνα κατά την διάρκεια ωοτοκίας; Από τι κινδυνεύουν οι φωλιές και πως τελικά προστατεύονται; Δείτε τώρα το βίντεο που ετοίμασαν οι SteMajourneys για τον ΑΡΧΕΛΩΝ!

Το portfolio των SteMajourneys περιλαμβάνει μια ευρεία γκάμα δημιουργίας περιεχομένου, αλλά το ενδιαφέρον τους πάντα εστιάζεται στο ανθρώπινο στοιχείο, την περιβαλλοντική ευαισθησία και τα ανεξάντλητα τοπία της χώρας μας. Ευχαριστούμε θερμά τον Στέφανο και τη Μαρία, που μας βοηθούν να επικοινωνήσουμε το έργο του ΑΡΧΕΛΩΝ και να μεταφέρουμε το μήνυμά μας για έναν βιώσιμο πλανήτη.

Δες το βίντεο Όλοι μπορούν να συμβάλουν στην προστασία των θαλάσσιων χελωνών στα Χανιά – Μάθε περισσότερα και Γίνε εθελοντής!

Sea turtle nest protection in Chania

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

 1. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  13/06/2024

  Διαγωνισμός Αφίσας για παιδιά και νέους: Καλωσορίζουμε τα χελωνάκια του 2024 στις παραλίες!

  Νερομπογιές, μαρκαδόροι, κολλάζ, υπολογιστής, κινητό; Όλα είναι χρήσιμα. Χρησιμοποίησε τη δημιουργικότητα και τη φαντασία σου για να φτιάξεις μία αφίσα μεγέθους Α3 ή Α4 που θα ενημερώνει ότι σε λίγο εκκολάπτονται τα χελωνάκια του 2024.

  Μάθε περισσότερα
 2. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  16/05/2024

  Νωρίτερα από άλλες χρονιές άρχισε φέτος η ωοτοκία για τις θαλάσσιες χελώνες Καρέττα και οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης στους ωκεανούς προβληματίζουν

  Για πρώτη φορά, στα 40 χρόνια καταγραφών του ΑΡΧΕΛΩΝ, βρέθηκε στις 10 Μαΐου η πρώτη φωλιά θαλάσσιας χελώνας στον Κόλπο Λαγανά Ζακύθου. Επιβεβαιώνονται οι επιστημονικές προβλέψεις της μετακίνησης της περιόδου ωοτοκίας νωρίτερα την άνοιξη, λόγω της κλιματικής αλλαγής.

  Μάθε περισσότερα
 3. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  14/05/2024

  Σώσε Χελώνες, Δες την Ελλάδα με Budget

  Σε τραβάει η ιδέα να πας σε πεντακάθαρες ελληνικές παραλίες και η ευκαιρία να κάνεις τη διαφορά; Ιούνιος και Σεπτέμβριος είναι οι τέλειοι μήνες για εθελοντισμό στην προστασία των θαλάσσιων χελωνών στην Ελλάδα

  Μάθε περισσότερα
 4. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  02/05/2024

  Γιορτή της Χελώνας για παιδιά 2024: Ταξίδεψε με τις χελώνες στη Μεσόγειο!

  Σημειώστε την ημερομηνία! Το Σάββατο 18 Μαΐου στις 11:00, το Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ ανοίγει τις πόρτες του για να υποδεχτεί μικρούς και μεγάλους φίλους των θαλάσσιων χελωνών που θέλουν να γιορτάσουν, να εξερευνήσουν, να μάθουν, να παίξουν και να ταξιδέψουν μαγικά στη Μεσόγειο.

  Μάθε περισσότερα
 5. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  02/05/2024

  Μια επιτυχημένη χρονιά για το Διεθνές Συμπόσιο Θαλάσσιας Χελώνας

  Το Διεθνές Συμπόσιο Θαλάσσιας Χελώνας ολοκληρώθηκε θριαμβευτικά τον Μάρτιο στην Πατάγια της Ταϊλάνδης, με τον ΑΡΧΕΛΩΝ να συμμετέχει ενεργά.

  Μάθε περισσότερα
 6. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  26/04/2024

  «Γεφυρώνοντας προσπάθειες τουρισμού και διατήρησης της φύσης», η παράπλευρη εκδήλωση του ΑΡΧΕΛΩΝ στο διεθνές συνέδριο Our Ocean, an Ocean of Potential

  Ο ΑΡΧΕΛΩΝ είχε την τιμή να συμμετάσχει ενεργά στο συνέδριο, διοργανώνοντας μία συζήτηση για τον τουρισμό και τις προσπάθειες προστασίας των θαλάσσιων χελωνών στο Ρέθυμνο με τη συμμετοχή του Δήμου Ρεθύμνου, του ομίλου GRECOTEL και εμπειρογνώμονες βιώσιμου τουρισμού.

  Μάθε περισσότερα
 7. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  19/04/2024

  Νέο! «Υποτροφίες» για πρακτική εμπειρία- άσκηση στα διεθνή περιβαλλοντικά προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ

  Φέτος δίνεται η ευκαιρία να υποστηριχθεί η συμμετοχή μικρού αριθμού εθελοντών στα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών στις παραλίες ωοτοκίας καθώς και στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών στη Γλυφάδα Αττικής. Δείτε τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια που ισχύουν για το 2024.

  Μάθε περισσότερα
 8. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  12/04/2024

  Συντονισμός για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών στο Ρέθυμνο: Τοπικές Αρχές και τουρισμός ενώνουν δυνάμεις

  Η συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στις 5 Απριλίου 2024 στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου, έθιξε καίρια ζητήματα, όπως η τήρηση των διαχειριστικών μέτρων για την προστασία της Καρέττα. Δεδομένης της τουριστικής δραστηριότητας στις παραλίες ωοτοκίας, η ενεργή συμμετοχή του τουριστικού τομέα στην εφαρμογή των μέτρων κρίνεται απαραίτητη.

  Μάθε περισσότερα
 9. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  10/04/2024

  «Τουρίστες και χελώνες;» Απλώνεται η περιβαλλοντική εκστρατεία ενημέρωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ στις παραλίες ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας Καρέττα

  Στο δρόμο του αειφόρου τουρισμού στρατεύεται ξανά, μετά την πανδημία, ο ΑΡΧΕΛΩΝ- Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας. Στόχος της νέας εκστρατείας είναι να φθάσουν οι πληροφορίες για τον ορθό κώδικα συμπεριφοράς επισκεπτών σε όλες τις παραλίες ωοτοκίας σε συνεργασία με τον τουριστικό τομέα.

  Μάθε περισσότερα
 10. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  04/04/2024

  LIFE MareNatura - Το μεγαλύτερο πρόγραμμα για τη θαλάσσια βιοποικιλότητα στην Ελλάδα

  Μάθε περισσότερα
 11. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  03/04/2024

  Οι πολίτες μας ενημερώνουν για εκβρασμούς θαλάσσιων χελωνών

  Ο ΑΡΧΕΛΩΝ ξεκίνησε την προσπάθεια καταγραφής των περιστατικών που νεκρές χελώνες ξεβράζονται στις ελληνικές ακτές από το 1992. Τα τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί μία αύξηση στις καταγραφές αυτές που όμως μπορεί να οφείλεται στο ότι περισσότεροι συμπολίτες μας αναφέρουν τέτοια περιστατικά. Μάθε περισσότερα…

  Μάθε περισσότερα
 12. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  19/03/2024

  Συμβάλλουμε στις διεθνείς εξελίξεις της έρευνας και της προστασίας των θαλάσσιων χελωνών

  Στο παρελθόν, μέλη του ΑΡΧΕΛΩΝ συμμετείχαν στην διαμόρφωση της Παγκόσμιας Στρατηγικής για την Προστασία των Θαλάσσιων Χελωνών που εκδόθηκε το 1995 και σήμερα, στη συγγραφή του ανανεωμένου Εγχειριδίου Έρευνας και Προστασίας για τη Διατήρηση των Θαλάσσιων Χελωνών, συμμετέχουν τρεις συνεργάτες του Συλλόγου.

  Μάθε περισσότερα
 13. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  08/03/2024

  Τα Βραβεία Διακεκριμένης Προσφοράς για το 2023

  Αυτά είναι τα Βραβεία Διακεκριμένης Προσφοράς του ΑΡΧΕΛΩΝ για το 2023.

  Μάθε περισσότερα
 14. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  04/03/2024

  Η δυνατή εμπειρία του Frederique στο Κέντρο Διάσωσης

  Στον ΑΡΧΕΛΩΝ, έχεις την ευκαιρία να γνωρίσεις και να εργαστείς μαζί με καινούργιους ανθρώπους, ένα σημαντικό πλεονέκτημα του εθελοντισμού.

  Μάθε περισσότερα
 15. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  04/03/2024

  Έγινε η ετήσια Γενική Συνέλευση του Σωματείου

  Σύμφωνα με το άρθρο 8 του Καταστατικού του Σωματείου ΑΡΧΕΛΩΝ, τα μέλη κλήθηκαν να παραστούν στην Ετήσια Γενική Συνέλευση το Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2024

  Μάθε περισσότερα
1 από 0

Πολύ πιθανό να σε ενδιαφέρουν επίσης

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας!
Μάθε για τις τελευταίες δράσεις μας και ενημερώσου για τα προγράμματά μας και πως μπορείς εσύ να βοηθήσεις τις θαλάσσιες χελώνες!