20/01/2016

Μάχη για τη ζωή

«Οι θαλάσσιες χελώνες που καταφθάνουν στο Κέντρο Διάσωσης τραυματίζονται κυρίως από ανθρώπινα αίτια», ανέφερα σε ένα ζευγάρι που είχε έρθει να περάσει το Σαββατιάτικο πρωινό του παρατηρώντας τα προστατευόμενα είδη χελωνών (Καρέτα και Μύδας) που περιθάλπονται στο Κέντρο Διάσωσης Θαλασσίων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ. «Μα είναι δυνατόν;», με κοίταξαν με έκπληξη... «Κι όμως είναι δυνατόν...», απάντησα εξηγώντας το πώς συμβαίνουν οι τραυματισμοί.

maxh-gia-th-zwh-DSC_8472.jpg

Το ίδιο απόγευμα, της 9ης Ιανουαρίου, ήρθε ένα τηλεφώνημα από το Ναύπλιο. «Μια χτυπημένη χελώνα είναι καθοδόν», μας ανακοίνωσε ο υπεύθυνος του Κέντρου. Έτσι, αποφάσισα να παραμείνω για να βοηθήσω τον υπεύθυνο και τον Γάλλο εθελοντή στη μεταφορά. Παρόλα αυτά δε γνώριζα σε τι κατάσταση θα αντίκριζα αυτό το πανέμορφο ταλαιπωρημένο πλάσμα. Δεν γνώριζα ότι θα έρθω στη δυσάρεστη θέση να φροντίσω μια βαρύτατα τραυματισμένη χελώνα, η οποία πάλευε με το κάθε λεπτό να μην κοπεί το νήμα της ζωής της.

Η στιγμή που αποκαλύψαμε τη χελώνα ήταν αποκαρδιωτική… Στην αρχή φαινόταν ακίνητη… Σαν να είχε αποβιώσει… Δεν πέρασε λεπτό και προσπάθησε να πάρει μια αγωνιώδη ανάσα. Τότε εμφανίστηκε ο τραυματισμός που είχε υποστεί στο σαγόνι. Ήταν συνθλιμμένο. Κοιτάζοντάς τη βασανισμένη κίνησή της και οι τρεις μας απομακρυνθήκαμε από τη φρίκη που αντικρίσαμε, νιώθοντας άμεσα τον πόνο της. Παρόλα αυτά έπρεπε να εξεταστεί για τυχόν παραπάνω τραυματισμούς. Προσεκτικά, λοιπόν, την σηκώσαμε και εμφανίστηκε και άλλος τραυματισμός. Η χελώνα βρισκόταν σε πολύ κακή κατάσταση. Το πλάστρο* της είχε κοπεί στα δυο!

Φέρνοντάς την στο Κέντρο είχαμε ακόμη την ελάχιστη ελπίδα πως θα επιζήσει. Της δώσαμε όλη την φροντίδα που της άρμοζε, όμως αυτή είχε χάσει ήδη πολύ αίμα…

Παραπάνω λεπτομέρειες δεν χρειάζεται να αποτυπωθούν. Είναι σημαντικό να γνωρίζει ο κόσμος ότι τέτοιοι τραυματισμοί δεν γίνονται από άλλα ζώα, αλλά από ανθρώπινη αιτία.

Ο σκοπός του Κέντρου είναι να προλάβει μελλοντικές βάναυσες ενέργειες και να εντρυφήσει την περιβαλλοντική συνείδηση τόσο στα νέα παιδιά όσο και στους μεγάλους. Για αυτό όσοι το επισκέπτονται μόνο κερδισμένοι φεύγουν. Συνεχίζουμε ακάθεκτα μετά από τόσα χρόνια. Παλεύουμε να σώζουμε ζωές, τις ζωές υπέροχων ευγενών πλασμάτων, γιατί το κάνουμε με αγάπη και σεβασμό για τη φύση και τα ζώα.

*πλάστρο = το κάτω μέρος του καβουκιού της χελώνας, η “κοιλιά” της

Το κείμενο συντάχθηκε από την Χαρά Παπαηλιού, εθελόντρια του Κέντρου Διάσωσης Θαλασσίων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ . Το συγκεκριμένο περιστατικό αφορά χελώνα Καρέτα , που πολίτες εντόπισαν τραυματισμένη στην παραλία της Καραθώνας στο Ναύπλιο και με την συνδρομή του Λιμενικού Σώματος μεταφέρθηκε στην Γλυφάδα , όπου στεγάζεται το Κέντρο Διάσωσης . Πρόκειται για έναν τραυματισμό σπάνιας αγριότητας που ευτυχώς μέχρι στιγμής αποτελεί την εξαίρεση των περιστατικών που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε .

Η Χαρά είναι μία από τους πολλούς εθελοντές που διαμένουν στην Αττική και υποστηρίζουν το Κέντρο Διάσωσης προσφέροντας απ τον προσωπικό τους χρόνο , μερικές ώρες την εβδομάδα .

Οποιοσδήποτε ενδιαφέρεται να εργαστεί εθελοντικά στο Κέντρο μπορεί να επικοινωνήσει με την υπεύθυνο του Κέντρου Διάσωσης Πολύμνια Νεστορίδου.

Το Κέντρο είναι ανοιχτό για το κοινό κάθε Σάββατο και Κυριακή 11°°-17°°.

Κέντρο Διάσωσης Θαλασσίων Χελωνών 3η Μαρίνα Γλυφάδας Email : rescue@archelon.gr Σταθερό/fax : +30 210 89 44 444 Κινητό : +30 69 41 511 511

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

 1. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  19/04/2024

  Νέο! «Υποτροφίες» για πρακτική εμπειρία- άσκηση στα διεθνή περιβαλλοντικά προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ

  Φέτος δίνεται η ευκαιρία να υποστηριχθεί η συμμετοχή μικρού αριθμού εθελοντών στα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών στις παραλίες ωοτοκίας καθώς και στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών στη Γλυφάδα Αττικής. Δείτε τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια που ισχύουν για το 2024.

  Μάθε περισσότερα
 2. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  12/04/2024

  Συντονισμός για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών στο Ρέθυμνο: Τοπικές Αρχές και τουρισμός ενώνουν δυνάμεις

  Η συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στις 5 Απριλίου 2024 στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου, έθιξε καίρια ζητήματα, όπως η τήρηση των διαχειριστικών μέτρων για την προστασία της Καρέττα. Δεδομένης της τουριστικής δραστηριότητας στις παραλίες ωοτοκίας, η ενεργή συμμετοχή του τουριστικού τομέα στην εφαρμογή των μέτρων κρίνεται απαραίτητη.

  Μάθε περισσότερα
 3. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  10/04/2024

  «Τουρίστες και χελώνες;» Απλώνεται η περιβαλλοντική εκστρατεία ενημέρωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ στις παραλίες ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας Καρέττα

  Στο δρόμο του αειφόρου τουρισμού στρατεύεται ξανά, μετά την πανδημία, ο ΑΡΧΕΛΩΝ- Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας. Στόχος της νέας εκστρατείας είναι να φθάσουν οι πληροφορίες για τον ορθό κώδικα συμπεριφοράς επισκεπτών σε όλες τις παραλίες ωοτοκίας σε συνεργασία με τον τουριστικό τομέα.

  Μάθε περισσότερα
 4. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  04/04/2024

  LIFE MareNatura - Το μεγαλύτερο πρόγραμμα για τη θαλάσσια βιοποικιλότητα στην Ελλάδα

  Μάθε περισσότερα
 5. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  03/04/2024

  Οι πολίτες μας ενημερώνουν για εκβρασμούς θαλάσσιων χελωνών

  Ο ΑΡΧΕΛΩΝ ξεκίνησε την προσπάθεια καταγραφής των περιστατικών που νεκρές χελώνες ξεβράζονται στις ελληνικές ακτές από το 1992. Τα τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί μία αύξηση στις καταγραφές αυτές που όμως μπορεί να οφείλεται στο ότι περισσότεροι συμπολίτες μας αναφέρουν τέτοια περιστατικά. Μάθε περισσότερα…

  Μάθε περισσότερα
 6. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  19/03/2024

  Συμβάλλουμε στις διεθνείς εξελίξεις της έρευνας και της προστασίας των θαλάσσιων χελωνών

  Στο παρελθόν, μέλη του ΑΡΧΕΛΩΝ συμμετείχαν στην διαμόρφωση της Παγκόσμιας Στρατηγικής για την Προστασία των Θαλάσσιων Χελωνών που εκδόθηκε το 1995 και σήμερα, στη συγγραφή του ανανεωμένου Εγχειριδίου Έρευνας και Προστασίας για τη Διατήρηση των Θαλάσσιων Χελωνών, συμμετέχουν τρεις συνεργάτες του Συλλόγου.

  Μάθε περισσότερα
 7. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  08/03/2024

  Τα Βραβεία Διακεκριμένης Προσφοράς για το 2023

  Αυτά είναι τα Βραβεία Διακεκριμένης Προσφοράς του ΑΡΧΕΛΩΝ για το 2023.

  Μάθε περισσότερα
 8. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  04/03/2024

  Η δυνατή εμπειρία του Frederique στο Κέντρο Διάσωσης

  Στον ΑΡΧΕΛΩΝ, έχεις την ευκαιρία να γνωρίσεις και να εργαστείς μαζί με καινούργιους ανθρώπους, ένα σημαντικό πλεονέκτημα του εθελοντισμού.

  Μάθε περισσότερα
 9. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  04/03/2024

  Έγινε η ετήσια Γενική Συνέλευση του Σωματείου

  Σύμφωνα με το άρθρο 8 του Καταστατικού του Σωματείου ΑΡΧΕΛΩΝ, τα μέλη κλήθηκαν να παραστούν στην Ετήσια Γενική Συνέλευση το Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2024

  Μάθε περισσότερα
 10. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  29/02/2024

  Παρουσίαση Αποτελεσμάτων ΑΡΧΕΛΩΝ 2023: Υπάρχουν και καλά νέα!

  Την Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2024, πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη ανοικτή ετήσια Παρουσίαση Αποτελεσμάτων της δράσης του ΑΡΧΕΛΩΝ

  Μάθε περισσότερα
 11. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  27/02/2024

  Επιστολή 20 Περιβαλλοντικών Οργανώσεων προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος για το καθεστώς προστασίας του λύκου στην Ευρώπη

  Είκοσι Περιβαλλοντικές Οργανώσεις, προσυπογράφουν επιστολή προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος ζητώντας του να ψηφίσει «κατά» της αλλαγής καθεστώτος της προστασίας του λύκου στο Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος της ΕΕ.

  Μάθε περισσότερα
 12. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  02/02/2024

  Οι θαλάσσιες χελώνες στους Ελληνικούς υγροτόπους διεθνούς σημασίας

  Στις 2 Φεβρουαρίου γιορτάζουμε την Παγκόσμια Μέρα των Υγροτόπων, αυτών των ευάλωτων περιοχών του πλανήτη που αποτελούν καταφύγιο για τα αποδημητικά πουλιά, αλλά και για πολλά άλλα είδη άγριων ζώων, μεταξύ των οποίων και οι θαλάσσιες χελώνες.

  Μάθε περισσότερα
 13. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  24/01/2024

  Γιατί τα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ είναι διεθνή;

  Τα προγράμματα προστασίας για τη θαλάσσια χελώνα του ΑΡΧΕΛΩΝ οργανώνονται με την πολύτιμη συμβολή εθελοντών που φθάνουν κάθε χρόνο στην Ελλάδα όχι μόνο από την Ευρώπη αλλά και από πιο μακρινά μέρη όπως την Ν.Κορέα, την Αυστραλία και την Κολομβία. Η χρήση της αγγλικής γλώσσας κατά τη διάρκεια των εργασιών στο πεδίο ή των δραστηριοτήτων ευαισθητοποίησης του κοινού και στις οργανωμένες κατασκηνώσεις που διαμένουν οι εθελοντές, είναι απαραίτητη για τα προγράμματα.

  Μάθε περισσότερα
 14. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  23/01/2024

  Κοινό ΔΤ: Εκτός Σχεδίου Δόμηση: Επιταχύνοντας την Καταστροφή της Ελληνικής Φύσης

  Η δημοσιοποίηση της διαφαινόμενης πρόθεσης της Κυβέρνησης να διευρύνει, έστω και μεταβατικά, την εκτός σχεδίου δόμηση έχει προκαλέσει οξείες αντιδράσεις – πράγμα αξιοσημείωτο για σχέδιο νόμου που δεν έχει καν ακόμα δημοσιευθεί. Αυτό και μόνο δείχνει ότι σημαντικό τμήμα της κοινωνίας είναι αντίθετο στην περαιτέρω οικοπεδοποίηση της ελληνικής υπαίθρου και στην ανεξέλεγκτη και άναρχη διεύρυνση των οικισμών.

  Μάθε περισσότερα
 15. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  17/01/2024

  Ένα ιδιαίτερο νοσοκομείο για θαλάσσιες χελώνες με δεξαμενές και εντυπωσιακά παλιά βαγόνια τρένου έχει στήσει εδώ και 30 χρόνια ο ΑΡΧΕΛΩΝ στη Γλυφάδα

  Χελώνες συνδεδεμένες με φιάλες ορού ή μπανταρισμένες με επιδέσμους, δεξαμενές περίθαλψης και δεξαμενές αποκατάστασης με ειδικό περιβαλλοντικό εμπλουτισμό, θερμοκήπια ανάρρωσης, αλλά και… ανακαινισμένα βαγόνια του ΟΣΕ!

  Μάθε περισσότερα
1 από 0

Πολύ πιθανό να σε ενδιαφέρουν επίσης

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας!
Μάθε για τις τελευταίες δράσεις μας και ενημερώσου για τα προγράμματά μας και πως μπορείς εσύ να βοηθήσεις τις θαλάσσιες χελώνες!