20/01/2016

Μάχη για τη ζωή

«Οι θαλάσσιες χελώνες που καταφθάνουν στο Κέντρο Διάσωσης τραυματίζονται κυρίως από ανθρώπινα αίτια», ανέφερα σε ένα ζευγάρι που είχε έρθει να περάσει το Σαββατιάτικο πρωινό του παρατηρώντας τα προστατευόμενα είδη χελωνών (Καρέτα και Μύδας) που περιθάλπονται στο Κέντρο Διάσωσης Θαλασσίων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ. «Μα είναι δυνατόν;», με κοίταξαν με έκπληξη... «Κι όμως είναι δυνατόν...», απάντησα εξηγώντας το πώς συμβαίνουν οι τραυματισμοί.

maxh-gia-th-zwh-DSC_8472.jpg

Το ίδιο απόγευμα, της 9ης Ιανουαρίου, ήρθε ένα τηλεφώνημα από το Ναύπλιο. «Μια χτυπημένη χελώνα είναι καθοδόν», μας ανακοίνωσε ο υπεύθυνος του Κέντρου. Έτσι, αποφάσισα να παραμείνω για να βοηθήσω τον υπεύθυνο και τον Γάλλο εθελοντή στη μεταφορά. Παρόλα αυτά δε γνώριζα σε τι κατάσταση θα αντίκριζα αυτό το πανέμορφο ταλαιπωρημένο πλάσμα. Δεν γνώριζα ότι θα έρθω στη δυσάρεστη θέση να φροντίσω μια βαρύτατα τραυματισμένη χελώνα, η οποία πάλευε με το κάθε λεπτό να μην κοπεί το νήμα της ζωής της.

Η στιγμή που αποκαλύψαμε τη χελώνα ήταν αποκαρδιωτική… Στην αρχή φαινόταν ακίνητη… Σαν να είχε αποβιώσει… Δεν πέρασε λεπτό και προσπάθησε να πάρει μια αγωνιώδη ανάσα. Τότε εμφανίστηκε ο τραυματισμός που είχε υποστεί στο σαγόνι. Ήταν συνθλιμμένο. Κοιτάζοντάς τη βασανισμένη κίνησή της και οι τρεις μας απομακρυνθήκαμε από τη φρίκη που αντικρίσαμε, νιώθοντας άμεσα τον πόνο της. Παρόλα αυτά έπρεπε να εξεταστεί για τυχόν παραπάνω τραυματισμούς. Προσεκτικά, λοιπόν, την σηκώσαμε και εμφανίστηκε και άλλος τραυματισμός. Η χελώνα βρισκόταν σε πολύ κακή κατάσταση. Το πλάστρο* της είχε κοπεί στα δυο!

Φέρνοντάς την στο Κέντρο είχαμε ακόμη την ελάχιστη ελπίδα πως θα επιζήσει. Της δώσαμε όλη την φροντίδα που της άρμοζε, όμως αυτή είχε χάσει ήδη πολύ αίμα…

Παραπάνω λεπτομέρειες δεν χρειάζεται να αποτυπωθούν. Είναι σημαντικό να γνωρίζει ο κόσμος ότι τέτοιοι τραυματισμοί δεν γίνονται από άλλα ζώα, αλλά από ανθρώπινη αιτία.

Ο σκοπός του Κέντρου είναι να προλάβει μελλοντικές βάναυσες ενέργειες και να εντρυφήσει την περιβαλλοντική συνείδηση τόσο στα νέα παιδιά όσο και στους μεγάλους. Για αυτό όσοι το επισκέπτονται μόνο κερδισμένοι φεύγουν. Συνεχίζουμε ακάθεκτα μετά από τόσα χρόνια. Παλεύουμε να σώζουμε ζωές, τις ζωές υπέροχων ευγενών πλασμάτων, γιατί το κάνουμε με αγάπη και σεβασμό για τη φύση και τα ζώα.

*πλάστρο = το κάτω μέρος του καβουκιού της χελώνας, η “κοιλιά” της

Το κείμενο συντάχθηκε από την Χαρά Παπαηλιού, εθελόντρια του Κέντρου Διάσωσης Θαλασσίων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ . Το συγκεκριμένο περιστατικό αφορά χελώνα Καρέτα , που πολίτες εντόπισαν τραυματισμένη στην παραλία της Καραθώνας στο Ναύπλιο και με την συνδρομή του Λιμενικού Σώματος μεταφέρθηκε στην Γλυφάδα , όπου στεγάζεται το Κέντρο Διάσωσης . Πρόκειται για έναν τραυματισμό σπάνιας αγριότητας που ευτυχώς μέχρι στιγμής αποτελεί την εξαίρεση των περιστατικών που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε .

Η Χαρά είναι μία από τους πολλούς εθελοντές που διαμένουν στην Αττική και υποστηρίζουν το Κέντρο Διάσωσης προσφέροντας απ τον προσωπικό τους χρόνο , μερικές ώρες την εβδομάδα .

Οποιοσδήποτε ενδιαφέρεται να εργαστεί εθελοντικά στο Κέντρο μπορεί να επικοινωνήσει με την υπεύθυνο του Κέντρου Διάσωσης Πολύμνια Νεστορίδου.

Το Κέντρο είναι ανοιχτό για το κοινό κάθε Σάββατο και Κυριακή 11°°-17°°.

Κέντρο Διάσωσης Θαλασσίων Χελωνών 3η Μαρίνα Γλυφάδας Email : rescue@archelon.gr Σταθερό/fax : +30 210 89 44 444 Κινητό : +30 69 41 511 511

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

 1. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  27/09/2023

  Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού 2023: Υπάρχουν ξενοδοχεία φιλικά προς τις θαλάσσιες χελώνες στη βόρεια Κρήτη;

  Γιατί είναι σημαντικός ο τουρισμός για τις θαλάσσιες χελώνες;

  Μάθε περισσότερα
 2. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  22/09/2023

  Κοινή ανακοίνωση για την κατάσταση διατήρησης του λύκου στην Ευρώπη

  Μάθε περισσότερα
 3. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  20/09/2023

  Ευκαιρία εργασίας: Συνεργάτης για θέματα τουρισμού

  Ο ΑΡΧΕΛΩΝ αναζητά συνεργάτη πλήρους απασχόλησης για θέματα τουρισμού

  Μάθε περισσότερα
 4. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  15/09/2023

  Ο Λίλο μας, η μικρή πρασινοχελώνα, τα κατάφερε!

  Τον Νοέμβριο του 2021 μία μικρή Πράσινη θαλάσσια χελώνα έφτασε στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ με πολύ σοβαρό τραύμα στο κεφάλι. Μετά από σχεδόν δύο χρόνια εντατικής θεραπείας, μία Τετάρτη τον Σεπτέμβριο του 2023 πήρε επιτέλους εξιτήριο και επέστρεψε στην θάλασσα!

  Μάθε περισσότερα
 5. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  12/09/2023

  Κοινό Δ.Τ.: Οι αφύσικες καταστροφές να γίνουν μάθημα για κλιματικά ανθεκτική Ελλάδα

  Μάθε περισσότερα
 6. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  10/09/2023

  Κοινό Δ.Τ.: Εκτός Σχεδίου Δόμηση: Η Σταδιακή Καταστροφή της Ελληνικής Φύσης

  Μάθε περισσότερα
 7. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  05/09/2023

  Πίσω στα θρανία και στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ

  Το μοναδικό νοσοκομείο για θαλάσσιες χελώνες ανοίγει ξανά τις πόρτες του για να υποδεχθεί σχολικές τάξεις όλων των βαθμίδων, αυτή τη φορά κλείνοντας θέση στο πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης μέσω του συστήματος ηλεκτρονικών κρατήσεων.

  Μάθε περισσότερα
 8. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  21/08/2023

  Αυτοί που σώζουν τα τραυματισμένα άγρια ζώα στην Ελλάδα ( νέο βίντεο)

  Βρέθηκε τραυματισμένο άγριο ζώο, οτιδήποτε από αρκούδα, αετό, μικροπούλια μέχρι θαλάσσια χελώνα, φώκια, δελφίνι; Υπάρχουν άνθρωποι που θα τα περιθάλψουν. Ο ΑΡΧΕΛΩΝ ετοίμασε ένα βίντεο, όπου οι άνθρωποι της περίθαλψης μιλούν γι΄αυτό που τους παρακινεί και συνεχίζουν…

  Μάθε περισσότερα
 9. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  21/08/2023

  Αποχαιρετισμός στο ιδρυτικό μέλος του ΑΡΧΕΛΩΝ Γιάννη Παπαναγιώτου, που έφυγε από τη ζωή πριν λίγες μέρες.

  Αποχαιρετισμός στο ιδρυτικό μέλος του ΑΡΧΕΛΩΝ Γιάννη Παπαναγιώτου, που έφυγε από τη ζωή πρίν λίγες μέρες. Λάτρης της φύσης, της θάλασσας και των βουνών, βοήθησε στη δημιουργία του τον Σύλλογο. Ευχαριστούμε.

  Μάθε περισσότερα
 10. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  17/08/2023

  Παγκόσμιο ρεκόρ 37 χρόνων αναπαραγωγικής ζωής για θαλάσσια χελώνα στη Ζάκυνθο – Αυξημένος φέτος ο αριθμός στις φωλιές

  Ένα σημαντικό αποτέλεσμα της συστηματικής δουλειάς της φετινής ομάδας παρακολούθησης της ωοτοκίας στη Ζάκυνθο, ανακοινώνει ο ΑΡΧΕΛΩΝ - Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας. Με βάση τις μακροχρόνιες παρατηρήσεις του, ο ΑΡΧΕΛΩΝ κατάφερε να πιστοποιήσει το Παγκόσμιο Ρεκόρ καταγεγραμμένης ωοτοκίας για χελώνες Καρέττα.

  Μάθε περισσότερα
 11. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  07/08/2023

  ΠΡΟΣΟΧΗ! Οι θαλάσσιες χελώνες δεν είναι κατοικίδια ζώα: Δεν τις αγγίζουμε! Δεν τις ταΐζουμε!

  Όπως είναι γνωστό 35 νέα περιστατικά επίθεσης θαλάσσιας χελώνας σε λουόμενους έχουν ήδη καταγραφεί κατά την φετινή καλοκαιρινή περίοδο και προστίθενται στον ήδη μακρύ κατάλογο των 200 περίπου καταγεγραμμένων περιστατικών, όπως αυτά έχουν καταγραφεί κατά τα προηγούμενα καλοκαίρια στα μητρώα του Κέντρο Υγείας Αρεόπολης.

  Μάθε περισσότερα
 12. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  01/08/2023

  Συνέντευξη με μια εθελόντρια: Lea Heinen, Κέντρο Διάσωσης

  Η Lea μοιράζεται την εμπειρία της ως εθελόντρια στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιας Χελώνας του ΑΡΧΕΛΩΝ: «Νομίζω ότι όταν μια χελώνα αρχίζει να τρώει μετά από ένα μήνα προσπάθειας, όταν μπορείς να δεις τη βελτίωση ή την επούλωση ενός τραυματισμού μιας χελώνας και όταν μια χελώνα επιστρέφει πίσω στη θάλασσα, στο φυσικό της περιβάλλον, στο σπίτι της - τότε ξέρεις ότι πράγματι σώζεις τις χελώνες».

  Μάθε περισσότερα
 13. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  21/07/2023

  Παιδικός Διαγωνισμός Παραλίας 2023: Φτιάξε το δικό σου χελωνάκι με φυσικά υλικά και στείλε μας φωτογραφία!

  Βοήθησέ μας να μεταδώσουμε το μήνυμα για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών σχηματίζοντας τα δικά σου θαλάσσια χελωνάκια με φυσικά υλικά που θα βρεις στην παραλία. Άμμος, πέτρες, βότσαλα, κοχύλια, φύκια, ξυλαράκια και ότι άλλο έχεις στη διάθεσή σου μπορούν να μεταμορφωθούν με λίγη φαντασία! Τράβηξε μια φωτογραφία το έργο σου και στείλε την στον Διαγωνισμό Παραλίας του ΑΡΧΕΛΩΝ.

  Μάθε περισσότερα
 14. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  18/07/2023

  Ανοίγοντας το δρόμο για τα επόμενα βήματα προστασίας των θαλάσσιων χελωνών στη Μεσόγειο

  Tην προηγούμενη εβδομάδα οι εταίροι του έργου «Διατήρηση των θαλασσίων χελωνών στην περιοχή της Μεσογείου» συναντήθηκαν για την 9η Συνεδρίαση της Καθοδηγητικής Επιτροπής. Η συνάντηση έγινε στον Κυπαρισσιακό Κόλπο στην Ελλάδα στις 4 και 5 Ιουλίου και οργανώθηκε από το SPA/RAC και τον ΑΡΧΕΛΩΝ.

  Μάθε περισσότερα
 15. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  04/07/2023

  Ειδική προσφορά για τους ΕΜΠΕΙΡΟΥΣ εθελοντές: Έλα τώρα ξανά μαζί μας για 2 χελωνο-εβδομάδες!

  Είναι καιρός να έρθεις ξανά στα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ, ακόμηκι αν έχεις μόνο 2ή 3 εβδομάδες διαθέσιμες. Η προσφορά ισχύει για τον Αύγουστο, τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο 2023. Κάνε αίτηση μέσα από τη νέα μας ιστοσελίδα και δες περισσότερα για τις ημερομηνίες και τις τοποθεσίες που είναι διαθέσιμες οι θέσεις.

  Μάθε περισσότερα
1 από 0

Πολύ πιθανό να σε ενδιαφέρουν επίσης

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας!
Μάθε για τις τελευταίες δράσεις μας και ενημερώσου για τα προγράμματά μας και πως μπορείς εσύ να βοηθήσεις τις θαλάσσιες χελώνες!