Μάχη για τη ζωή
«Οι θαλάσσιες χελώνες που καταφθάνουν στο Κέντρο Διάσωσης τραυματίζονται κυρίως από ανθρώπινα αίτια», ανέφερα σε ένα ζευγάρι που είχε έρθει να περάσει το Σαββατιάτικο πρωινό του παρατηρώντας τα προστατευόμενα είδη χελωνών (Καρέτα και Μύδας) που περιθάλπονται στο Κέντρο Διάσωσης Θαλασσίων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ. «Μα είναι δυνατόν;», με κοίταξαν με έκπληξη... «Κι όμως είναι δυνατόν...», απάντησα εξηγώντας το πώς συμβαίνουν οι τραυματισμοί.
Το ίδιο απόγευμα, της 9ης Ιανουαρίου, ήρθε ένα τηλεφώνημα από το Ναύπλιο. «Μια χτυπημένη χελώνα είναι καθοδόν», μας ανακοίνωσε ο υπεύθυνος του Κέντρου. Έτσι, αποφάσισα να παραμείνω για να βοηθήσω τον υπεύθυνο και τον Γάλλο εθελοντή στη μεταφορά. Παρόλα αυτά δε γνώριζα σε τι κατάσταση θα αντίκριζα αυτό το πανέμορφο ταλαιπωρημένο πλάσμα. Δεν γνώριζα ότι θα έρθω στη δυσάρεστη θέση να φροντίσω μια βαρύτατα τραυματισμένη χελώνα, η οποία πάλευε με το κάθε λεπτό να μην κοπεί το νήμα της ζωής της.
Η στιγμή που αποκαλύψαμε τη χελώνα ήταν αποκαρδιωτική… Στην αρχή φαινόταν ακίνητη… Σαν να είχε αποβιώσει… Δεν πέρασε λεπτό και προσπάθησε να πάρει μια αγωνιώδη ανάσα. Τότε εμφανίστηκε ο τραυματισμός που είχε υποστεί στο σαγόνι. Ήταν συνθλιμμένο. Κοιτάζοντάς τη βασανισμένη κίνησή της και οι τρεις μας απομακρυνθήκαμε από τη φρίκη που αντικρίσαμε, νιώθοντας άμεσα τον πόνο της. Παρόλα αυτά έπρεπε να εξεταστεί για τυχόν παραπάνω τραυματισμούς. Προσεκτικά, λοιπόν, την σηκώσαμε και εμφανίστηκε και άλλος τραυματισμός. Η χελώνα βρισκόταν σε πολύ κακή κατάσταση. Το πλάστρο* της είχε κοπεί στα δυο!
Φέρνοντάς την στο Κέντρο είχαμε ακόμη την ελάχιστη ελπίδα πως θα επιζήσει. Της δώσαμε όλη την φροντίδα που της άρμοζε, όμως αυτή είχε χάσει ήδη πολύ αίμα…
Παραπάνω λεπτομέρειες δεν χρειάζεται να αποτυπωθούν. Είναι σημαντικό να γνωρίζει ο κόσμος ότι τέτοιοι τραυματισμοί δεν γίνονται από άλλα ζώα, αλλά από ανθρώπινη αιτία.
Ο σκοπός του Κέντρου είναι να προλάβει μελλοντικές βάναυσες ενέργειες και να εντρυφήσει την περιβαλλοντική συνείδηση τόσο στα νέα παιδιά όσο και στους μεγάλους. Για αυτό όσοι το επισκέπτονται μόνο κερδισμένοι φεύγουν. Συνεχίζουμε ακάθεκτα μετά από τόσα χρόνια. Παλεύουμε να σώζουμε ζωές, τις ζωές υπέροχων ευγενών πλασμάτων, γιατί το κάνουμε με αγάπη και σεβασμό για τη φύση και τα ζώα.
*πλάστρο = το κάτω μέρος του καβουκιού της χελώνας, η “κοιλιά” της
Το κείμενο συντάχθηκε από την Χαρά Παπαηλιού, εθελόντρια του Κέντρου Διάσωσης Θαλασσίων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ . Το συγκεκριμένο περιστατικό αφορά χελώνα Καρέτα , που πολίτες εντόπισαν τραυματισμένη στην παραλία της Καραθώνας στο Ναύπλιο και με την συνδρομή του Λιμενικού Σώματος μεταφέρθηκε στην Γλυφάδα , όπου στεγάζεται το Κέντρο Διάσωσης . Πρόκειται για έναν τραυματισμό σπάνιας αγριότητας που ευτυχώς μέχρι στιγμής αποτελεί την εξαίρεση των περιστατικών που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε .
Η Χαρά είναι μία από τους πολλούς εθελοντές που διαμένουν στην Αττική και υποστηρίζουν το Κέντρο Διάσωσης προσφέροντας απ ’ τον προσωπικό τους χρόνο , μερικές ώρες την εβδομάδα .
Οποιοσδήποτε ενδιαφέρεται να εργαστεί εθελοντικά στο Κέντρο μπορεί να επικοινωνήσει με την υπεύθυνο του Κέντρου Διάσωσης Πολύμνια Νεστορίδου.
Το Κέντρο είναι ανοιχτό για το κοινό κάθε Σάββατο και Κυριακή 11°°-17°°.
Κέντρο Διάσωσης Θαλασσίων Χελωνών 3η Μαρίνα Γλυφάδας Email : rescue@archelon.gr Σταθερό/fax : +30 210 89 44 444 Κινητό : +30 69 41 511 511
Σκόπιμες θανατώσεις Καρέτα στην περιοχή του Ναυπλίου
Νέα κατηγοριοποίηση της IUCN για την Καρέττα στη Μεσόγειο: η μακρόχρονη προστασία αποδίδει
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ14/03/2025
Εμπλουτίζοντας τη ζωή των θαλάσσιων χελωνών που έχουν διασωθεί
Μια πρόσφατη μελέτη στο Κέντρο Διάσωσης Χελωνών τονίζει τη σημασία του περιβαλλοντικού εμπλουτισμού στη βελτίωση της φυσικής και ψυχολογικής ευημερίας των θαλάσσιων χελωνών, βοηθώντας στην αποκατάστασή τους και προετοιμάζοντάς τες για επιτυχή απελευθέρωση στο φυσικό τους περιβάλλον.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ12/03/2025
Hμερίδα διαδικτυακών παρουσιάσεων για φοιτητές
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ καλεί φοιτητές και ενδιαφερόμενους από ΟΛΑ τα επιστημονικά πεδία να συμβάλουν στην προστασία της θαλάσσιας χελώνας!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ11/03/2025
Θέσεις Βοηθών για τα προγράμματα προστασίας της θαλάσσιας χελώνας του 2025
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ αναζητά συνεργάτες με θέληση και ενθουσιασμό για την προστασία της φύσης για την προετοιμασία και υλοποίηση των προγραμμάτων προστασίας της θαλάσσιας χελώνας του 2025.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ06/03/2025
Ποδηλατόδρομος στην παραλία ωοτοκίας Νικοπόλεως Πρεβέζης: Αντιδράσεις για τις επιπτώσεις
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ04/03/2025
Kοινό ΔΤ: Μπουλντόζες και οικοδομικές επεμβάσεις στο Μαραθωνήσι απειλούν την καρδιά του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ25/02/2025
Το Δίκτυο Οργανώσεων Περίθαλψης Άγριας Ζωής χαιρετίζει την πρόοδο στην αδειοδότηση των Κέντρων Περίθαλψης και ζητά την απρόσκοπτη λειτουργία της Επιτροπής Αδειοδότησής τους
Κοινό Δελτίο Τύπου του Δικτύου Οργανώσεων Περίθαλψης Άγριας Πανίδας στην Ελλάδα
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ24/02/2025
Έγινε η ετήσια Γενική Συνέλευση του Σωματείου
Σύμφωνα με το άρθρο 8 του Καταστατικού του Σωματείου ΑΡΧΕΛΩΝ, τα μέλη κλήθηκαν να παραστούν στην Ετήσια Γενική Συνέλευση το Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2025.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ20/02/2025
Aπό το Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ στην Αίγυπτο
Στο φως της ελληνικής δημοσιότητας, αυτή τη φορά στις διεθνείς ειδήσεις, βρέθηκε μία θαλάσσια χελώνα που γνωρίσαμε από το Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ. Η μαρκαρισμένη χελώνα βρέθηκε εξαντλημένη και τραυματισμένη, μετά από τις πρόσφατες έντονες θαλασσοταραχές, σε παραλία της Αιγύπτου και η σχετική ανακοίνωση από το Αιγυπτιακό πρακτορείο ειδήσεων μας επιβεβαιώνει την ανάγκη για συνεχή προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος στη μεσόγειο.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ17/02/2025
Το χελωνάκι του ΑΡΧΕΛΩΝ ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα με όχημα τους μαθητές
Θέλουμε να ευχαριστήσουμε θερμά όλα τα σχολεία που συμμετείχαν στις διαδικτυακές επισκέψεις στο Κέντρο Διάσωσης τη σχολική χρονιά 2023-2024 και που μετέδωσαν το μήνυμα για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών στα πέρατα της χώρας! Οι διαδικτυακές ξεναγήσεις της φετινής σχολικής χρονιάς έχουν ήδη ξεκινήσει...
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ12/02/2025
Διαδικτυακή Παρουσίαση Αποτελεσμάτων 2024
Την προηγούμενη χρονιά 500 εθελοντές απ' όλο τον κόσμο ήρθαν να βοηθήσουν τις χελώνες στην Ελλάδα! Τι κατάφεραν; Συνδέσου μαζί μας για να μάθεις!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ11/02/2025
Ιστορική Ανακάλυψη Φωλιάς Πράσινης Θαλάσσιας Χελώνας στη Ρόδο
Το είδος αυτό κινδυνεύει με εξαφάνιση παγκοσμίως και η πρόσφατη ανακάλυψη είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς υποδηλώνει μια εν δυνάμει μετατόπιση στις περιοχές αναπαραγωγής της πράσινης χελώνας.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ04/02/2025
Η αγάπη της Τζοάν για τον εθελοντισμό στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών ΑΡΧΕΛΩΝ
Η αγάπη της Τζοάν για τις θαλάσσιες χελώνες την οδήγησε να γίνει εθελόντρια στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ, όπου αφιερώνει τον χρόνο της στην ενημέρωση των επισκεπτών και συμβάλλει στις προσπάθειες διατήρησης που πραγματοποιεί ο οργανισμός.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ02/02/2025
Kοινό Δ.Τ: 2 χρόνια συστηματικής προσπάθειας με στόχο την προστασία του μεγαλύτερου υγροτόπου της Ελλάδας
Πριν από 2 χρόνια γεννήθηκε το όραμα μιας συλλογικής δέσμευσης για τη βελτίωση της διαχείρισης του Αμβρακικού Κόλπου που ενσάρκωσε τη «Συμμαχία για τον Αμβρακικό».
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ28/01/2025
Ανακεφαλαίωση 2024: Συνεχίσαμε τον αγώνα για τις θαλάσσιες χελώνες και τους ωκεανούς
Το 2024 σημείωσε μια ιστορική στιγμή για την προστασία των θαλασσίων χελωνών στη Μεσόγειο: επιβεβαιώθηκε η ανάκαμψη του πληθυσμού της Καρέττα στον Κόλπο της Κυπαρισσίας! Ο Κυπαρισσιάκος Κόλπος φιλοξενεί πλέον τον μεγαλύτερο αναπαραγωγικό πληθυσμό Καρέττα στη Μεσόγειο, ο οποίος παρουσιάζει σταθερή αύξηση τα τελευταία χρόνια χάρη στις συνεχείς και μακροχρόνιες προσπάθειες προστασίας των φωλιών από τον ΑΡΧΕΛΩΝ. Παράλληλα, το 2024 καταγράφηκε ως το θερμότερο έτος παγκοσμίως. Παρά τον αυξημένο φόρτο εργασίας λόγω των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης, ενισχύσαμε τη δέσμευσή μας στον εθελοντισμό και στον βιώσιμο τουρισμό.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ20/01/2025
Ευχαριστούμε τους Υπεύθυνους Πεδίου του 2024, την καρδιά των Προγραμμάτων του ΑΡΧΕΛΩΝ
Στον ΑΡΧΕΛΩΝ, οφείλουμε μεγάλο μέρος της επιτυχίας μας στην αφοσίωση και το πάθος των Υπεύθυνων Πεδίου. Αυτά τα άτομα καθοδηγούν τους εθελοντές μας σε όλη τη διάρκεια της εργασίας τους στο πεδίο, διασφαλίζοντας ότι η αποστολή μας για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών εκτελείται με ακρίβεια, φροντίδα και ενθουσιασμό.