18/11/2016

Joanne, τι νέα από το Κέντρο Διάσωσης (Οκτώβριος 2016);

Η εθελόντρια μας στο Κέντρο Διάσωσης Joanne Stournara μας ενημερώνει για τα γεγονότα από 1 – 31 Οκτωβρίου 2016.

Χελώνες, χελώνες παντού... ακόμα!

joanne-ti-nea-apo-to-kentro-diaswshs-oktwbrios-2016-perithalpsi1.jpg

joanne-ti-nea-apo-to-kentro-diaswshs-oktwbrios-2016-perithalpsi2.jpg

Χελωνο-ενημέρωση

Αφίξεις

Την 1η Οκτωβρίου 2016, η ‘Έρικα’ (μια καρέτα καρέτα με καβούκι μήκους 67 εκατοστά και βάρος 35 κιλά), μεταφέρθηκε στο Κέντρο Διάσωσης από το Ναύπλιο. Η χελώνα είναι τραυματισμένη στην αριστερή πλευρά του κεφαλιού της, έναν τραυματισμό που προκλήθηκε σκόπιμα από ανθρώπινα χέρια. Η ‘Έρικα’ βρέθηκε μαζί με έναν αριθμό νεκρών χελωνών (επίσης με τραύματα στο κεφάλι) στο Ναύπλιο από τον Πάνο, έναν κάτοικο Αθηνών που βρισκόταν εκεί σε διακοπές. Ο Πάνος ειδοποίησε το Λιμεναρχείο και το Κέντρο Διάσωσης ΑΡΧΕΛΩΝ και αφού μίλησε με τον Συντονιστή του δικτύου διάσωσης Παύλο Τσάρο, αμέσως αποφάσισε να μεταφέρει προσωπικά την χελώνα στην Αθήνα για θεραπεία. Αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να γίνει καμία πρόγνωση για αυτήν. Ευχαριστούμε τον Πάνο για το μεγάλο ενδιαφέρον και τη βοήθεια του για να σωθεί η ‘Έρικα’, καθώς και για την επίσκεψή του στο ΚΔ ώστε να ελέγξει την πρόοδο της και να υιοθετήσει τη χελώνα για ένα μήνα!

Η ‘Αφροδίτη’, μια καρέτα καρέτα με καβούκι μήκους 79,5 εκατοστά και βάρος 62 κιλά, έφτασε στις 2 Οκτωβρίου 2016 από την Πρέβεζα με τραυματισμό στο κεφάλι. Η χελώνα, η οποία πήρε το όνομά της από την αρχαία ελληνική θεά του έρωτα (γνωστή ως ‘Venus’ για τους Ρωμαίους), βρέθηκε από τον Βασίλη, πρώην εθελοντή του ΑΡΧΕΛΩΝ και μέλος του Δικτύου Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ. Είναι πολύ νωρίς να κάνουμε προβλέψεις για τις πιθανότητες επιβίωσης της.

Ο ‘Σπύρος’ έφτασε στο ΚΔ στις 9 Οκτωβρίου 2016 από τα Λεγραινά. Το καβούκι της μικρής καρέτα καρέτα έχει μήκος 39,5 εκατοστά και ζυγίζει μόλις 6,5 κιλά. Η χελώνα είχε καταπιεί αγκίστρι και υπήρχε πετονιά που έβγαινε από το στόμα της. Οι ακτινογραφίες δείχνουν ότι το αγκίστρι βρίσκεται πολύ βαθιά μέσα στο σώμα της ώστε να μπορέσει να αφαιρεθεί χειρουργικά. Η πετονιά ήταν σε θέση να αφαιρεθεί, και πλέον ελπίζουμε ότι η χελώνα θα μπορέσει να αποβάλλει το αγκίστρι με φυσικό τρόπο.

Στις 14 Οκτωβρίου 2016 έφτασε από τη Λευκίμμη της Κέρκυρας η ‘Ίριδα’, μια ακόμη χελώνα με σοβαρό τραυματισμό στο κεφάλι που προκλήθηκε σκόπιμα από ανθρώπινα χέρια. Το καβούκι της χελώνας έχει μήκος 56,5 εκατοστά και ζυγίζει 21 κιλά. Είναι πολύ νωρίς ακόμα για να γνωρίζουμε αν θα επιβιώσει. (Σημείωση: η ‘Ίριδα’ πήρε το όνομά της από την αρχαία ελληνική θεά του ουράνιου τόξου.)

Η ‘Λία’ έφτασε στο ΚΔ στις 22 Οκτωβρίου 2016, με σοβαρό τραυματισμό στο κεφάλι, που επίσης είχε προκληθεί σκόπιμα από άνθρωπο. Βρέθηκε σε μια παραλία στο νησί της Τήνου από ένα ενδιαφερόμενο κάτοικο, ο οποίος ειδοποίησε το τοπικό λιμεναρχείο. Με τη σειρά του το λιμεναρχείο ειδοποίησε το ΚΔ ΑΡΧΕΛΩΝ και φρόντισε για τη μεταφορά της στην Αθήνα. Είναι πολύ νωρίς ακόμα για να γνωρίζουμε αν θα επιβιώσει.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους όσοι συμμετείχαν στην προσπάθεια για τη διάσωση αυτών των τραυματισμένων χελωνών.

Θάνατοι

Δυστυχώς, στις 7 Οκτωβρίου 2016 ο ‘Κώστας’, ο οποίος είχε φτάσει στο ΚΔ στις 12 Αυγούστου 2016 από την Ικαρία αφού είχε καταπιεί αγκίστρι και πετονιά, οδηγήθηκε στην ευθανασία. Η χελώνα είχε χειρουργηθεί για την αφαίρεση του αγκιστριού, αλλά ήταν αδύνατο να αφαιρεθεί η πετονιά. Λάμβανε υγρά και παραφινέλαιο με την ελπίδα ότι θα αποβάλλει την πετονιά με φυσικό τρόπο. Ωστόσο, σταμάτησε να τρώει και να ενεργείται, και οδηγήθηκε για μια δεύτερη ακτινογραφία, η οποία έδειξε ότι η πετονιά είχε μπλοκάρει το έντερο του.

Απελευθερώσεις

Ευτυχώς, πολλές χελώνες θεραπεύτηκαν και ελευθερώθηκαν πίσω στη θάλασσα. Ευχόμαστε σε όλες «ούριους ανέμους και ανοιχτές θάλασσες». Φωτογραφίες και περισσότερες πληροφορίες σχετικά με αυτές και άλλες απελευθερώσεις χελωνών μπορείτε να βρείτε στην επίσημη σελίδα του ΑΡΧΕΛΩΝ στο Facebook μέσω του συνδέσμου https://www.facebook.com/archelon.gr/posts/10154479381291328:0 ή από τον σύνδεσμο στην αρχική σελίδα της ιστοσελίδας του ΑΡΧΕΛΩΝ www.archelon.gr.

Η ‘Λουλού’, βρέθηκε τον Ιούλιο του 2016 στο Πόρτο Γερμενό και μεταφέρθηκε στο Κέντρο Διάσωσης από κάτοικο της περιοχής με το αυτοκίνητό του. Η χελώνα είχε καταπιεί τρία αγκίστρια, τα οποία βρίσκονταν πολύ βαθιά στο σώμα της για να αφαιρεθούν χειρουργικά. Ευτυχώς, η θεραπεία της ήταν επιτυχής και απέβαλλε τα αγκίστρια με φυσικό τρόπο. Απελευθερώθηκε στις 7 Οκτωβρίου 2016.

Ο ‘Τριαντάφυλλος’ έφτασε στο ΚΔ στις 8 Αυγούστου 2016 από το Πόρτο Χέλι (Πελοπόννησος). Η καρέτα καρέτα που όταν βρέθηκε έπασχε από πνευμονία, έλαβε θεραπεία και ανέκτησε την υγεία του. Απελευθερώθηκε στις 13 Οκτωβρίου 2016.

Η ‘Πέρσα’, η οποία έφερε σοβαρό τραυματισμό στο κεφάλι που ωθούσε το λαιμό της να στρίβει προς τη μία πλευρά, θεραπεύτηκε και απελευθερώθηκε στις 13 Οκτωβρίου 2016.

joanne-ti-nea-apo-to-kentro-diaswshs-oktwbrios-2016-rosa_persa.jpg

Ο ‘Τεό’, μια μικρή καρέτα καρέτα, είχε φτάσει στις 23 Αυγούστου από τη Σκιάθο καθώς είχε καταπιεί αγκίστρι, το οποίο αφαιρέθηκε χειρουργικά στις 25 Αυγούστου. Θεραπεύτηκε με επιτυχία και απελευθερώθηκε στις 13 Οκτωβρίου. Θερμές ευχαριστίες στην Olympic Air για τη μεταφορά της χελώνας στην Αθήνα.

Ο ‘Thoros’ βρέθηκε και στάλθηκε στο ΚΔ στις 7 Ιουλίου 2016 από μέλη της ομάδας του ΑΡΧΕΛΩΝ Αμβρακικού. Η χελώνα είχε καταπιεί αγκίστρι και πετονιά. Η χελώνα θεραπεύτηκε με επιτυχία και απελευθερώθηκε στις 14 Οκτωβρίου 2016.

Στα 20 Οκτωβρίου 2016, ο ‘Βασίλης’, που έφτασε στο ΚΔ στις 14 Αυγούστου 2016 αφού είχε καταπιεί αγκίστρι, θεραπεύτηκε με επιτυχία και απελευθερώθηκε.

Η ‘Πηνελόπη’, η οποία είχε βρεθεί στις 21 Ιουλίου 2016 στην Σκιάθο αφού είχε καταπιεί αγκίστρι και πετονιά, θεραπεύτηκε επιτυχώς και απελευθερώθηκε στις 20 Οκτωβρίου 2016. Θα θέλαμε και πάλι να ευχαριστήσουμε την Aegean Air για τη μεταφορά της χελώνας από τη Σκιάθο στην Αθήνα.

Στις 27 Οκτωβρίου 2016, ο ‘Πάνος’, που έφτασε στις 15 Ιουλίου 2016 από τη Σύρο αφού είχε καταπιεί δύο αγκίστρια και πετονιά, θεραπεύτηκε με επιτυχία και απελευθερώθηκε. Για ακόμα μία φορά, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον Δρ. Μ. Βορίση του ΑΡΙΩΝΑ για τη βοήθεια του στη διάσωση και φροντίδα της χελώνας.

Για άλλη μια φορά, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους όσους συμμετέχουν στη διάσωση, τη μεταφορά, τη φροντίδα και την απελευθέρωση αυτών των χελωνών.

Ενημερώσεις / Εκθέσεις Προόδου

Παρά την τεράστια τρύπα που είχε σκόπιμα ανοιχτεί στο κεφάλι της από κάποιον, η ‘Εύα’ είναι πολύ καλά! Είναι όλο και πιο ενεργή και προσπαθεί ακόμη και να βουτήξει.

Η ‘Αλεξάνδρα’ είναι πλέον σε θέση να βουτήξει, παρά τον τραυματισμό της στο κεφάλι, το οποίο είναι ένα σημάδι ότι αναρρώνει καλά. Επίσης, πλέον τρώει μόνη της και ξοδεύει όλο και περισσότερο χρόνο υποβρυχίως.

Η ‘Λήδα’, η μικρή χελώνα που είχε καταπιεί πετονιά και έφερε τραυματισμό στον αυχένα και το πτερύγιο, είναι πλέον σε θέση να βουτήξει και να φάει μόνη της! Ας ελπίσουμε ότι θα απελευθερωθεί πολύ σύντομα. (Σημείωση: η ‘Λήδα’ πήρε το όνομά του από τη μυθική αρχαία ελληνίδα Λήδα, μητέρα του Κάστορα, του Πολυδεύκη, της Ελένης (της Τροίας) και της Κλυταιμνήστρας (συζύγου του Βασιλιά Αγαμέμνονα) από τον θεό Δία, ο οποίος την πλησίασε με τη μορφή του κύκνου.

Γνωρίζατε ότι...

joanne-ti-nea-apo-to-kentro-diaswshs-oktwbrios-2016-leatherback.jpg

Αν ενδιαφέρεστε για τις Δερματοχελώνες στη Μεσόγειο, υπάρχουν μια σειρά από άρθρα που μπορείτε να βρείτε στο διαδίκτυο, όπως για παράδειγμα (και τα δύο είναι αρχεία PDF στα αγγλικά που μπορούν να μεταφορτωθούν):

(Για όσους δεν γνωρίζουν, θα ήθελα να επισημάνω ότι ο Δημήτρης Μαργαριτούλης, συν-συγγραφέας των δύο άρθρων, είναι ένας από τους ιδρυτές του ΑΡΧΕΛΩΝ.)

joanne-ti-nea-apo-to-kentro-diaswshs-septembrios-2015-JoanneStournara3.jpg

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

 1. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  27/09/2023

  Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού 2023: Υπάρχουν ξενοδοχεία φιλικά προς τις θαλάσσιες χελώνες στη βόρεια Κρήτη;

  Γιατί είναι σημαντικός ο τουρισμός για τις θαλάσσιες χελώνες;

  Μάθε περισσότερα
 2. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  22/09/2023

  Κοινή ανακοίνωση για την κατάσταση διατήρησης του λύκου στην Ευρώπη

  Μάθε περισσότερα
 3. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  20/09/2023

  Ευκαιρία εργασίας: Συνεργάτης για θέματα τουρισμού

  Ο ΑΡΧΕΛΩΝ αναζητά συνεργάτη πλήρους απασχόλησης για θέματα τουρισμού

  Μάθε περισσότερα
 4. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  15/09/2023

  Ο Λίλο μας, η μικρή πρασινοχελώνα, τα κατάφερε!

  Τον Νοέμβριο του 2021 μία μικρή Πράσινη θαλάσσια χελώνα έφτασε στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ με πολύ σοβαρό τραύμα στο κεφάλι. Μετά από σχεδόν δύο χρόνια εντατικής θεραπείας, μία Τετάρτη τον Σεπτέμβριο του 2023 πήρε επιτέλους εξιτήριο και επέστρεψε στην θάλασσα!

  Μάθε περισσότερα
 5. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  12/09/2023

  Κοινό Δ.Τ.: Οι αφύσικες καταστροφές να γίνουν μάθημα για κλιματικά ανθεκτική Ελλάδα

  Μάθε περισσότερα
 6. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  10/09/2023

  Κοινό Δ.Τ.: Εκτός Σχεδίου Δόμηση: Η Σταδιακή Καταστροφή της Ελληνικής Φύσης

  Μάθε περισσότερα
 7. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  05/09/2023

  Πίσω στα θρανία και στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ

  Το μοναδικό νοσοκομείο για θαλάσσιες χελώνες ανοίγει ξανά τις πόρτες του για να υποδεχθεί σχολικές τάξεις όλων των βαθμίδων, αυτή τη φορά κλείνοντας θέση στο πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης μέσω του συστήματος ηλεκτρονικών κρατήσεων.

  Μάθε περισσότερα
 8. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  21/08/2023

  Αυτοί που σώζουν τα τραυματισμένα άγρια ζώα στην Ελλάδα ( νέο βίντεο)

  Βρέθηκε τραυματισμένο άγριο ζώο, οτιδήποτε από αρκούδα, αετό, μικροπούλια μέχρι θαλάσσια χελώνα, φώκια, δελφίνι; Υπάρχουν άνθρωποι που θα τα περιθάλψουν. Ο ΑΡΧΕΛΩΝ ετοίμασε ένα βίντεο, όπου οι άνθρωποι της περίθαλψης μιλούν γι΄αυτό που τους παρακινεί και συνεχίζουν…

  Μάθε περισσότερα
 9. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  21/08/2023

  Αποχαιρετισμός στο ιδρυτικό μέλος του ΑΡΧΕΛΩΝ Γιάννη Παπαναγιώτου, που έφυγε από τη ζωή πριν λίγες μέρες.

  Αποχαιρετισμός στο ιδρυτικό μέλος του ΑΡΧΕΛΩΝ Γιάννη Παπαναγιώτου, που έφυγε από τη ζωή πρίν λίγες μέρες. Λάτρης της φύσης, της θάλασσας και των βουνών, βοήθησε στη δημιουργία του τον Σύλλογο. Ευχαριστούμε.

  Μάθε περισσότερα
 10. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  17/08/2023

  Παγκόσμιο ρεκόρ 37 χρόνων αναπαραγωγικής ζωής για θαλάσσια χελώνα στη Ζάκυνθο – Αυξημένος φέτος ο αριθμός στις φωλιές

  Ένα σημαντικό αποτέλεσμα της συστηματικής δουλειάς της φετινής ομάδας παρακολούθησης της ωοτοκίας στη Ζάκυνθο, ανακοινώνει ο ΑΡΧΕΛΩΝ - Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας. Με βάση τις μακροχρόνιες παρατηρήσεις του, ο ΑΡΧΕΛΩΝ κατάφερε να πιστοποιήσει το Παγκόσμιο Ρεκόρ καταγεγραμμένης ωοτοκίας για χελώνες Καρέττα.

  Μάθε περισσότερα
 11. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  07/08/2023

  ΠΡΟΣΟΧΗ! Οι θαλάσσιες χελώνες δεν είναι κατοικίδια ζώα: Δεν τις αγγίζουμε! Δεν τις ταΐζουμε!

  Όπως είναι γνωστό 35 νέα περιστατικά επίθεσης θαλάσσιας χελώνας σε λουόμενους έχουν ήδη καταγραφεί κατά την φετινή καλοκαιρινή περίοδο και προστίθενται στον ήδη μακρύ κατάλογο των 200 περίπου καταγεγραμμένων περιστατικών, όπως αυτά έχουν καταγραφεί κατά τα προηγούμενα καλοκαίρια στα μητρώα του Κέντρο Υγείας Αρεόπολης.

  Μάθε περισσότερα
 12. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  01/08/2023

  Συνέντευξη με μια εθελόντρια: Lea Heinen, Κέντρο Διάσωσης

  Η Lea μοιράζεται την εμπειρία της ως εθελόντρια στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιας Χελώνας του ΑΡΧΕΛΩΝ: «Νομίζω ότι όταν μια χελώνα αρχίζει να τρώει μετά από ένα μήνα προσπάθειας, όταν μπορείς να δεις τη βελτίωση ή την επούλωση ενός τραυματισμού μιας χελώνας και όταν μια χελώνα επιστρέφει πίσω στη θάλασσα, στο φυσικό της περιβάλλον, στο σπίτι της - τότε ξέρεις ότι πράγματι σώζεις τις χελώνες».

  Μάθε περισσότερα
 13. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  21/07/2023

  Παιδικός Διαγωνισμός Παραλίας 2023: Φτιάξε το δικό σου χελωνάκι με φυσικά υλικά και στείλε μας φωτογραφία!

  Βοήθησέ μας να μεταδώσουμε το μήνυμα για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών σχηματίζοντας τα δικά σου θαλάσσια χελωνάκια με φυσικά υλικά που θα βρεις στην παραλία. Άμμος, πέτρες, βότσαλα, κοχύλια, φύκια, ξυλαράκια και ότι άλλο έχεις στη διάθεσή σου μπορούν να μεταμορφωθούν με λίγη φαντασία! Τράβηξε μια φωτογραφία το έργο σου και στείλε την στον Διαγωνισμό Παραλίας του ΑΡΧΕΛΩΝ.

  Μάθε περισσότερα
 14. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  18/07/2023

  Ανοίγοντας το δρόμο για τα επόμενα βήματα προστασίας των θαλάσσιων χελωνών στη Μεσόγειο

  Tην προηγούμενη εβδομάδα οι εταίροι του έργου «Διατήρηση των θαλασσίων χελωνών στην περιοχή της Μεσογείου» συναντήθηκαν για την 9η Συνεδρίαση της Καθοδηγητικής Επιτροπής. Η συνάντηση έγινε στον Κυπαρισσιακό Κόλπο στην Ελλάδα στις 4 και 5 Ιουλίου και οργανώθηκε από το SPA/RAC και τον ΑΡΧΕΛΩΝ.

  Μάθε περισσότερα
 15. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  04/07/2023

  Ειδική προσφορά για τους ΕΜΠΕΙΡΟΥΣ εθελοντές: Έλα τώρα ξανά μαζί μας για 2 χελωνο-εβδομάδες!

  Είναι καιρός να έρθεις ξανά στα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ, ακόμηκι αν έχεις μόνο 2ή 3 εβδομάδες διαθέσιμες. Η προσφορά ισχύει για τον Αύγουστο, τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο 2023. Κάνε αίτηση μέσα από τη νέα μας ιστοσελίδα και δες περισσότερα για τις ημερομηνίες και τις τοποθεσίες που είναι διαθέσιμες οι θέσεις.

  Μάθε περισσότερα
1 από 0

Πολύ πιθανό να σε ενδιαφέρουν επίσης

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας!
Μάθε για τις τελευταίες δράσεις μας και ενημερώσου για τα προγράμματά μας και πως μπορείς εσύ να βοηθήσεις τις θαλάσσιες χελώνες!