18/11/2016

Joanne, τι νέα από το Κέντρο Διάσωσης (Οκτώβριος 2016);

Η εθελόντρια μας στο Κέντρο Διάσωσης Joanne Stournara μας ενημερώνει για τα γεγονότα από 1 – 31 Οκτωβρίου 2016.

Χελώνες, χελώνες παντού... ακόμα!

joanne-ti-nea-apo-to-kentro-diaswshs-oktwbrios-2016-perithalpsi1.jpg

joanne-ti-nea-apo-to-kentro-diaswshs-oktwbrios-2016-perithalpsi2.jpg

Χελωνο-ενημέρωση

Αφίξεις

Την 1η Οκτωβρίου 2016, η ‘Έρικα’ (μια καρέτα καρέτα με καβούκι μήκους 67 εκατοστά και βάρος 35 κιλά), μεταφέρθηκε στο Κέντρο Διάσωσης από το Ναύπλιο. Η χελώνα είναι τραυματισμένη στην αριστερή πλευρά του κεφαλιού της, έναν τραυματισμό που προκλήθηκε σκόπιμα από ανθρώπινα χέρια. Η ‘Έρικα’ βρέθηκε μαζί με έναν αριθμό νεκρών χελωνών (επίσης με τραύματα στο κεφάλι) στο Ναύπλιο από τον Πάνο, έναν κάτοικο Αθηνών που βρισκόταν εκεί σε διακοπές. Ο Πάνος ειδοποίησε το Λιμεναρχείο και το Κέντρο Διάσωσης ΑΡΧΕΛΩΝ και αφού μίλησε με τον Συντονιστή του δικτύου διάσωσης Παύλο Τσάρο, αμέσως αποφάσισε να μεταφέρει προσωπικά την χελώνα στην Αθήνα για θεραπεία. Αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να γίνει καμία πρόγνωση για αυτήν. Ευχαριστούμε τον Πάνο για το μεγάλο ενδιαφέρον και τη βοήθεια του για να σωθεί η ‘Έρικα’, καθώς και για την επίσκεψή του στο ΚΔ ώστε να ελέγξει την πρόοδο της και να υιοθετήσει τη χελώνα για ένα μήνα!

Η ‘Αφροδίτη’, μια καρέτα καρέτα με καβούκι μήκους 79,5 εκατοστά και βάρος 62 κιλά, έφτασε στις 2 Οκτωβρίου 2016 από την Πρέβεζα με τραυματισμό στο κεφάλι. Η χελώνα, η οποία πήρε το όνομά της από την αρχαία ελληνική θεά του έρωτα (γνωστή ως ‘Venus’ για τους Ρωμαίους), βρέθηκε από τον Βασίλη, πρώην εθελοντή του ΑΡΧΕΛΩΝ και μέλος του Δικτύου Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ. Είναι πολύ νωρίς να κάνουμε προβλέψεις για τις πιθανότητες επιβίωσης της.

Ο ‘Σπύρος’ έφτασε στο ΚΔ στις 9 Οκτωβρίου 2016 από τα Λεγραινά. Το καβούκι της μικρής καρέτα καρέτα έχει μήκος 39,5 εκατοστά και ζυγίζει μόλις 6,5 κιλά. Η χελώνα είχε καταπιεί αγκίστρι και υπήρχε πετονιά που έβγαινε από το στόμα της. Οι ακτινογραφίες δείχνουν ότι το αγκίστρι βρίσκεται πολύ βαθιά μέσα στο σώμα της ώστε να μπορέσει να αφαιρεθεί χειρουργικά. Η πετονιά ήταν σε θέση να αφαιρεθεί, και πλέον ελπίζουμε ότι η χελώνα θα μπορέσει να αποβάλλει το αγκίστρι με φυσικό τρόπο.

Στις 14 Οκτωβρίου 2016 έφτασε από τη Λευκίμμη της Κέρκυρας η ‘Ίριδα’, μια ακόμη χελώνα με σοβαρό τραυματισμό στο κεφάλι που προκλήθηκε σκόπιμα από ανθρώπινα χέρια. Το καβούκι της χελώνας έχει μήκος 56,5 εκατοστά και ζυγίζει 21 κιλά. Είναι πολύ νωρίς ακόμα για να γνωρίζουμε αν θα επιβιώσει. (Σημείωση: η ‘Ίριδα’ πήρε το όνομά της από την αρχαία ελληνική θεά του ουράνιου τόξου.)

Η ‘Λία’ έφτασε στο ΚΔ στις 22 Οκτωβρίου 2016, με σοβαρό τραυματισμό στο κεφάλι, που επίσης είχε προκληθεί σκόπιμα από άνθρωπο. Βρέθηκε σε μια παραλία στο νησί της Τήνου από ένα ενδιαφερόμενο κάτοικο, ο οποίος ειδοποίησε το τοπικό λιμεναρχείο. Με τη σειρά του το λιμεναρχείο ειδοποίησε το ΚΔ ΑΡΧΕΛΩΝ και φρόντισε για τη μεταφορά της στην Αθήνα. Είναι πολύ νωρίς ακόμα για να γνωρίζουμε αν θα επιβιώσει.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους όσοι συμμετείχαν στην προσπάθεια για τη διάσωση αυτών των τραυματισμένων χελωνών.

Θάνατοι

Δυστυχώς, στις 7 Οκτωβρίου 2016 ο ‘Κώστας’, ο οποίος είχε φτάσει στο ΚΔ στις 12 Αυγούστου 2016 από την Ικαρία αφού είχε καταπιεί αγκίστρι και πετονιά, οδηγήθηκε στην ευθανασία. Η χελώνα είχε χειρουργηθεί για την αφαίρεση του αγκιστριού, αλλά ήταν αδύνατο να αφαιρεθεί η πετονιά. Λάμβανε υγρά και παραφινέλαιο με την ελπίδα ότι θα αποβάλλει την πετονιά με φυσικό τρόπο. Ωστόσο, σταμάτησε να τρώει και να ενεργείται, και οδηγήθηκε για μια δεύτερη ακτινογραφία, η οποία έδειξε ότι η πετονιά είχε μπλοκάρει το έντερο του.

Απελευθερώσεις

Ευτυχώς, πολλές χελώνες θεραπεύτηκαν και ελευθερώθηκαν πίσω στη θάλασσα. Ευχόμαστε σε όλες «ούριους ανέμους και ανοιχτές θάλασσες». Φωτογραφίες και περισσότερες πληροφορίες σχετικά με αυτές και άλλες απελευθερώσεις χελωνών μπορείτε να βρείτε στην επίσημη σελίδα του ΑΡΧΕΛΩΝ στο Facebook μέσω του συνδέσμου https://www.facebook.com/archelon.gr/posts/10154479381291328:0 ή από τον σύνδεσμο στην αρχική σελίδα της ιστοσελίδας του ΑΡΧΕΛΩΝ www.archelon.gr.

Η ‘Λουλού’, βρέθηκε τον Ιούλιο του 2016 στο Πόρτο Γερμενό και μεταφέρθηκε στο Κέντρο Διάσωσης από κάτοικο της περιοχής με το αυτοκίνητό του. Η χελώνα είχε καταπιεί τρία αγκίστρια, τα οποία βρίσκονταν πολύ βαθιά στο σώμα της για να αφαιρεθούν χειρουργικά. Ευτυχώς, η θεραπεία της ήταν επιτυχής και απέβαλλε τα αγκίστρια με φυσικό τρόπο. Απελευθερώθηκε στις 7 Οκτωβρίου 2016.

Ο ‘Τριαντάφυλλος’ έφτασε στο ΚΔ στις 8 Αυγούστου 2016 από το Πόρτο Χέλι (Πελοπόννησος). Η καρέτα καρέτα που όταν βρέθηκε έπασχε από πνευμονία, έλαβε θεραπεία και ανέκτησε την υγεία του. Απελευθερώθηκε στις 13 Οκτωβρίου 2016.

Η ‘Πέρσα’, η οποία έφερε σοβαρό τραυματισμό στο κεφάλι που ωθούσε το λαιμό της να στρίβει προς τη μία πλευρά, θεραπεύτηκε και απελευθερώθηκε στις 13 Οκτωβρίου 2016.

joanne-ti-nea-apo-to-kentro-diaswshs-oktwbrios-2016-rosa_persa.jpg

Ο ‘Τεό’, μια μικρή καρέτα καρέτα, είχε φτάσει στις 23 Αυγούστου από τη Σκιάθο καθώς είχε καταπιεί αγκίστρι, το οποίο αφαιρέθηκε χειρουργικά στις 25 Αυγούστου. Θεραπεύτηκε με επιτυχία και απελευθερώθηκε στις 13 Οκτωβρίου. Θερμές ευχαριστίες στην Olympic Air για τη μεταφορά της χελώνας στην Αθήνα.

Ο ‘Thoros’ βρέθηκε και στάλθηκε στο ΚΔ στις 7 Ιουλίου 2016 από μέλη της ομάδας του ΑΡΧΕΛΩΝ Αμβρακικού. Η χελώνα είχε καταπιεί αγκίστρι και πετονιά. Η χελώνα θεραπεύτηκε με επιτυχία και απελευθερώθηκε στις 14 Οκτωβρίου 2016.

Στα 20 Οκτωβρίου 2016, ο ‘Βασίλης’, που έφτασε στο ΚΔ στις 14 Αυγούστου 2016 αφού είχε καταπιεί αγκίστρι, θεραπεύτηκε με επιτυχία και απελευθερώθηκε.

Η ‘Πηνελόπη’, η οποία είχε βρεθεί στις 21 Ιουλίου 2016 στην Σκιάθο αφού είχε καταπιεί αγκίστρι και πετονιά, θεραπεύτηκε επιτυχώς και απελευθερώθηκε στις 20 Οκτωβρίου 2016. Θα θέλαμε και πάλι να ευχαριστήσουμε την Aegean Air για τη μεταφορά της χελώνας από τη Σκιάθο στην Αθήνα.

Στις 27 Οκτωβρίου 2016, ο ‘Πάνος’, που έφτασε στις 15 Ιουλίου 2016 από τη Σύρο αφού είχε καταπιεί δύο αγκίστρια και πετονιά, θεραπεύτηκε με επιτυχία και απελευθερώθηκε. Για ακόμα μία φορά, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον Δρ. Μ. Βορίση του ΑΡΙΩΝΑ για τη βοήθεια του στη διάσωση και φροντίδα της χελώνας.

Για άλλη μια φορά, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους όσους συμμετέχουν στη διάσωση, τη μεταφορά, τη φροντίδα και την απελευθέρωση αυτών των χελωνών.

Ενημερώσεις / Εκθέσεις Προόδου

Παρά την τεράστια τρύπα που είχε σκόπιμα ανοιχτεί στο κεφάλι της από κάποιον, η ‘Εύα’ είναι πολύ καλά! Είναι όλο και πιο ενεργή και προσπαθεί ακόμη και να βουτήξει.

Η ‘Αλεξάνδρα’ είναι πλέον σε θέση να βουτήξει, παρά τον τραυματισμό της στο κεφάλι, το οποίο είναι ένα σημάδι ότι αναρρώνει καλά. Επίσης, πλέον τρώει μόνη της και ξοδεύει όλο και περισσότερο χρόνο υποβρυχίως.

Η ‘Λήδα’, η μικρή χελώνα που είχε καταπιεί πετονιά και έφερε τραυματισμό στον αυχένα και το πτερύγιο, είναι πλέον σε θέση να βουτήξει και να φάει μόνη της! Ας ελπίσουμε ότι θα απελευθερωθεί πολύ σύντομα. (Σημείωση: η ‘Λήδα’ πήρε το όνομά του από τη μυθική αρχαία ελληνίδα Λήδα, μητέρα του Κάστορα, του Πολυδεύκη, της Ελένης (της Τροίας) και της Κλυταιμνήστρας (συζύγου του Βασιλιά Αγαμέμνονα) από τον θεό Δία, ο οποίος την πλησίασε με τη μορφή του κύκνου.

Γνωρίζατε ότι...

joanne-ti-nea-apo-to-kentro-diaswshs-oktwbrios-2016-leatherback.jpg

Αν ενδιαφέρεστε για τις Δερματοχελώνες στη Μεσόγειο, υπάρχουν μια σειρά από άρθρα που μπορείτε να βρείτε στο διαδίκτυο, όπως για παράδειγμα (και τα δύο είναι αρχεία PDF στα αγγλικά που μπορούν να μεταφορτωθούν):

(Για όσους δεν γνωρίζουν, θα ήθελα να επισημάνω ότι ο Δημήτρης Μαργαριτούλης, συν-συγγραφέας των δύο άρθρων, είναι ένας από τους ιδρυτές του ΑΡΧΕΛΩΝ.)

joanne-ti-nea-apo-to-kentro-diaswshs-septembrios-2015-JoanneStournara3.jpg

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

 1. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  16/05/2024

  Νωρίτερα από άλλες χρονιές άρχισε φέτος η ωοτοκία για τις θαλάσσιες χελώνες Καρέττα και οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης στους ωκεανούς προβληματίζουν

  Για πρώτη φορά, στα 40 χρόνια καταγραφών του ΑΡΧΕΛΩΝ, βρέθηκε στις 10 Μαΐου η πρώτη φωλιά θαλάσσιας χελώνας στον Κόλπο Λαγανά Ζακύθου. Επιβεβαιώνονται οι επιστημονικές προβλέψεις της μετακίνησης της περιόδου ωοτοκίας νωρίτερα την άνοιξη, λόγω της κλιματικής αλλαγής.

  Μάθε περισσότερα
 2. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  14/05/2024

  Σώσε Χελώνες, Δες την Ελλάδα με Budget

  Σε τραβάει η ιδέα να πας σε πεντακάθαρες ελληνικές παραλίες και η ευκαιρία να κάνεις τη διαφορά; Ιούνιος και Σεπτέμβριος είναι οι τέλειοι μήνες για εθελοντισμό στην προστασία των θαλάσσιων χελωνών στην Ελλάδα

  Μάθε περισσότερα
 3. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  02/05/2024

  Γιορτή της Χελώνας για παιδιά 2024: Ταξίδεψε με τις χελώνες στη Μεσόγειο!

  Σημειώστε την ημερομηνία! Το Σάββατο 18 Μαΐου στις 11:00, το Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ ανοίγει τις πόρτες του για να υποδεχτεί μικρούς και μεγάλους φίλους των θαλάσσιων χελωνών που θέλουν να γιορτάσουν, να εξερευνήσουν, να μάθουν, να παίξουν και να ταξιδέψουν μαγικά στη Μεσόγειο.

  Μάθε περισσότερα
 4. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  02/05/2024

  Μια επιτυχημένη χρονιά για το Διεθνές Συμπόσιο Θαλάσσιας Χελώνας

  Το Διεθνές Συμπόσιο Θαλάσσιας Χελώνας ολοκληρώθηκε θριαμβευτικά τον Μάρτιο στην Πατάγια της Ταϊλάνδης, με τον ΑΡΧΕΛΩΝ να συμμετέχει ενεργά.

  Μάθε περισσότερα
 5. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  29/04/2024

  Πρωινή βόλτα με τον ΑΡΧΕΛΩΝ

  Ο κινηματογραφικός φακός του Στέφανου και της Μαρίας των SteΜa Journeys πέτυχε κάτι πολύ σπάνιο: μία θαλάσσια χελώνα Καρέττα να κάνει φωλιά το πρωί! Οι εθελοντές στα Χανιά ανέλαβαν δράση για την προστασία της.

  Μάθε περισσότερα
 6. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  26/04/2024

  «Γεφυρώνοντας προσπάθειες τουρισμού και διατήρησης της φύσης», η παράπλευρη εκδήλωση του ΑΡΧΕΛΩΝ στο διεθνές συνέδριο Our Ocean, an Ocean of Potential

  Ο ΑΡΧΕΛΩΝ είχε την τιμή να συμμετάσχει ενεργά στο συνέδριο, διοργανώνοντας μία συζήτηση για τον τουρισμό και τις προσπάθειες προστασίας των θαλάσσιων χελωνών στο Ρέθυμνο με τη συμμετοχή του Δήμου Ρεθύμνου, του ομίλου GRECOTEL και εμπειρογνώμονες βιώσιμου τουρισμού.

  Μάθε περισσότερα
 7. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  19/04/2024

  Νέο! «Υποτροφίες» για πρακτική εμπειρία- άσκηση στα διεθνή περιβαλλοντικά προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ

  Φέτος δίνεται η ευκαιρία να υποστηριχθεί η συμμετοχή μικρού αριθμού εθελοντών στα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών στις παραλίες ωοτοκίας καθώς και στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών στη Γλυφάδα Αττικής. Δείτε τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια που ισχύουν για το 2024.

  Μάθε περισσότερα
 8. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  12/04/2024

  Συντονισμός για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών στο Ρέθυμνο: Τοπικές Αρχές και τουρισμός ενώνουν δυνάμεις

  Η συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στις 5 Απριλίου 2024 στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου, έθιξε καίρια ζητήματα, όπως η τήρηση των διαχειριστικών μέτρων για την προστασία της Καρέττα. Δεδομένης της τουριστικής δραστηριότητας στις παραλίες ωοτοκίας, η ενεργή συμμετοχή του τουριστικού τομέα στην εφαρμογή των μέτρων κρίνεται απαραίτητη.

  Μάθε περισσότερα
 9. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  10/04/2024

  «Τουρίστες και χελώνες;» Απλώνεται η περιβαλλοντική εκστρατεία ενημέρωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ στις παραλίες ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας Καρέττα

  Στο δρόμο του αειφόρου τουρισμού στρατεύεται ξανά, μετά την πανδημία, ο ΑΡΧΕΛΩΝ- Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας. Στόχος της νέας εκστρατείας είναι να φθάσουν οι πληροφορίες για τον ορθό κώδικα συμπεριφοράς επισκεπτών σε όλες τις παραλίες ωοτοκίας σε συνεργασία με τον τουριστικό τομέα.

  Μάθε περισσότερα
 10. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  04/04/2024

  LIFE MareNatura - Το μεγαλύτερο πρόγραμμα για τη θαλάσσια βιοποικιλότητα στην Ελλάδα

  Μάθε περισσότερα
 11. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  03/04/2024

  Οι πολίτες μας ενημερώνουν για εκβρασμούς θαλάσσιων χελωνών

  Ο ΑΡΧΕΛΩΝ ξεκίνησε την προσπάθεια καταγραφής των περιστατικών που νεκρές χελώνες ξεβράζονται στις ελληνικές ακτές από το 1992. Τα τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί μία αύξηση στις καταγραφές αυτές που όμως μπορεί να οφείλεται στο ότι περισσότεροι συμπολίτες μας αναφέρουν τέτοια περιστατικά. Μάθε περισσότερα…

  Μάθε περισσότερα
 12. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  19/03/2024

  Συμβάλλουμε στις διεθνείς εξελίξεις της έρευνας και της προστασίας των θαλάσσιων χελωνών

  Στο παρελθόν, μέλη του ΑΡΧΕΛΩΝ συμμετείχαν στην διαμόρφωση της Παγκόσμιας Στρατηγικής για την Προστασία των Θαλάσσιων Χελωνών που εκδόθηκε το 1995 και σήμερα, στη συγγραφή του ανανεωμένου Εγχειριδίου Έρευνας και Προστασίας για τη Διατήρηση των Θαλάσσιων Χελωνών, συμμετέχουν τρεις συνεργάτες του Συλλόγου.

  Μάθε περισσότερα
 13. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  08/03/2024

  Τα Βραβεία Διακεκριμένης Προσφοράς για το 2023

  Αυτά είναι τα Βραβεία Διακεκριμένης Προσφοράς του ΑΡΧΕΛΩΝ για το 2023.

  Μάθε περισσότερα
 14. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  04/03/2024

  Η δυνατή εμπειρία του Frederique στο Κέντρο Διάσωσης

  Στον ΑΡΧΕΛΩΝ, έχεις την ευκαιρία να γνωρίσεις και να εργαστείς μαζί με καινούργιους ανθρώπους, ένα σημαντικό πλεονέκτημα του εθελοντισμού.

  Μάθε περισσότερα
 15. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  04/03/2024

  Έγινε η ετήσια Γενική Συνέλευση του Σωματείου

  Σύμφωνα με το άρθρο 8 του Καταστατικού του Σωματείου ΑΡΧΕΛΩΝ, τα μέλη κλήθηκαν να παραστούν στην Ετήσια Γενική Συνέλευση το Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2024

  Μάθε περισσότερα
1 από 0

Πολύ πιθανό να σε ενδιαφέρουν επίσης

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας!
Μάθε για τις τελευταίες δράσεις μας και ενημερώσου για τα προγράμματά μας και πως μπορείς εσύ να βοηθήσεις τις θαλάσσιες χελώνες!