Joanne, τι νέα από το Κέντρο Διάσωσης (Οκτώβριος 2016);
Η εθελόντρια μας στο Κέντρο Διάσωσης Joanne Stournara μας ενημερώνει για τα γεγονότα από 1 – 31 Οκτωβρίου 2016.
Χελώνες, χελώνες παντού... ακόμα!
Χελωνο-ενημέρωση
Αφίξεις
Την 1η Οκτωβρίου 2016, η ‘Έρικα’ (μια καρέτα καρέτα με καβούκι μήκους 67 εκατοστά και βάρος 35 κιλά), μεταφέρθηκε στο Κέντρο Διάσωσης από το Ναύπλιο. Η χελώνα είναι τραυματισμένη στην αριστερή πλευρά του κεφαλιού της, έναν τραυματισμό που προκλήθηκε σκόπιμα από ανθρώπινα χέρια. Η ‘Έρικα’ βρέθηκε μαζί με έναν αριθμό νεκρών χελωνών (επίσης με τραύματα στο κεφάλι) στο Ναύπλιο από τον Πάνο, έναν κάτοικο Αθηνών που βρισκόταν εκεί σε διακοπές. Ο Πάνος ειδοποίησε το Λιμεναρχείο και το Κέντρο Διάσωσης ΑΡΧΕΛΩΝ και αφού μίλησε με τον Συντονιστή του δικτύου διάσωσης Παύλο Τσάρο, αμέσως αποφάσισε να μεταφέρει προσωπικά την χελώνα στην Αθήνα για θεραπεία. Αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να γίνει καμία πρόγνωση για αυτήν. Ευχαριστούμε τον Πάνο για το μεγάλο ενδιαφέρον και τη βοήθεια του για να σωθεί η ‘Έρικα’, καθώς και για την επίσκεψή του στο ΚΔ ώστε να ελέγξει την πρόοδο της και να υιοθετήσει τη χελώνα για ένα μήνα!
Η ‘Αφροδίτη’, μια καρέτα καρέτα με καβούκι μήκους 79,5 εκατοστά και βάρος 62 κιλά, έφτασε στις 2 Οκτωβρίου 2016 από την Πρέβεζα με τραυματισμό στο κεφάλι. Η χελώνα, η οποία πήρε το όνομά της από την αρχαία ελληνική θεά του έρωτα (γνωστή ως ‘Venus’ για τους Ρωμαίους), βρέθηκε από τον Βασίλη, πρώην εθελοντή του ΑΡΧΕΛΩΝ και μέλος του Δικτύου Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ. Είναι πολύ νωρίς να κάνουμε προβλέψεις για τις πιθανότητες επιβίωσης της.
Ο ‘Σπύρος’ έφτασε στο ΚΔ στις 9 Οκτωβρίου 2016 από τα Λεγραινά. Το καβούκι της μικρής καρέτα καρέτα έχει μήκος 39,5 εκατοστά και ζυγίζει μόλις 6,5 κιλά. Η χελώνα είχε καταπιεί αγκίστρι και υπήρχε πετονιά που έβγαινε από το στόμα της. Οι ακτινογραφίες δείχνουν ότι το αγκίστρι βρίσκεται πολύ βαθιά μέσα στο σώμα της ώστε να μπορέσει να αφαιρεθεί χειρουργικά. Η πετονιά ήταν σε θέση να αφαιρεθεί, και πλέον ελπίζουμε ότι η χελώνα θα μπορέσει να αποβάλλει το αγκίστρι με φυσικό τρόπο.
Στις 14 Οκτωβρίου 2016 έφτασε από τη Λευκίμμη της Κέρκυρας η ‘Ίριδα’, μια ακόμη χελώνα με σοβαρό τραυματισμό στο κεφάλι που προκλήθηκε σκόπιμα από ανθρώπινα χέρια. Το καβούκι της χελώνας έχει μήκος 56,5 εκατοστά και ζυγίζει 21 κιλά. Είναι πολύ νωρίς ακόμα για να γνωρίζουμε αν θα επιβιώσει. (Σημείωση: η ‘Ίριδα’ πήρε το όνομά της από την αρχαία ελληνική θεά του ουράνιου τόξου.)
Η ‘Λία’ έφτασε στο ΚΔ στις 22 Οκτωβρίου 2016, με σοβαρό τραυματισμό στο κεφάλι, που επίσης είχε προκληθεί σκόπιμα από άνθρωπο. Βρέθηκε σε μια παραλία στο νησί της Τήνου από ένα ενδιαφερόμενο κάτοικο, ο οποίος ειδοποίησε το τοπικό λιμεναρχείο. Με τη σειρά του το λιμεναρχείο ειδοποίησε το ΚΔ ΑΡΧΕΛΩΝ και φρόντισε για τη μεταφορά της στην Αθήνα. Είναι πολύ νωρίς ακόμα για να γνωρίζουμε αν θα επιβιώσει.
Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους όσοι συμμετείχαν στην προσπάθεια για τη διάσωση αυτών των τραυματισμένων χελωνών.
Θάνατοι
Δυστυχώς, στις 7 Οκτωβρίου 2016 ο ‘Κώστας’, ο οποίος είχε φτάσει στο ΚΔ στις 12 Αυγούστου 2016 από την Ικαρία αφού είχε καταπιεί αγκίστρι και πετονιά, οδηγήθηκε στην ευθανασία. Η χελώνα είχε χειρουργηθεί για την αφαίρεση του αγκιστριού, αλλά ήταν αδύνατο να αφαιρεθεί η πετονιά. Λάμβανε υγρά και παραφινέλαιο με την ελπίδα ότι θα αποβάλλει την πετονιά με φυσικό τρόπο. Ωστόσο, σταμάτησε να τρώει και να ενεργείται, και οδηγήθηκε για μια δεύτερη ακτινογραφία, η οποία έδειξε ότι η πετονιά είχε μπλοκάρει το έντερο του.
Απελευθερώσεις
Ευτυχώς, πολλές χελώνες θεραπεύτηκαν και ελευθερώθηκαν πίσω στη θάλασσα. Ευχόμαστε σε όλες «ούριους ανέμους και ανοιχτές θάλασσες». Φωτογραφίες και περισσότερες πληροφορίες σχετικά με αυτές και άλλες απελευθερώσεις χελωνών μπορείτε να βρείτε στην επίσημη σελίδα του ΑΡΧΕΛΩΝ στο Facebook μέσω του συνδέσμου https://www.facebook.com/archelon.gr/posts/10154479381291328:0 ή από τον σύνδεσμο στην αρχική σελίδα της ιστοσελίδας του ΑΡΧΕΛΩΝ www.archelon.gr.
Η ‘Λουλού’, βρέθηκε τον Ιούλιο του 2016 στο Πόρτο Γερμενό και μεταφέρθηκε στο Κέντρο Διάσωσης από κάτοικο της περιοχής με το αυτοκίνητό του. Η χελώνα είχε καταπιεί τρία αγκίστρια, τα οποία βρίσκονταν πολύ βαθιά στο σώμα της για να αφαιρεθούν χειρουργικά. Ευτυχώς, η θεραπεία της ήταν επιτυχής και απέβαλλε τα αγκίστρια με φυσικό τρόπο. Απελευθερώθηκε στις 7 Οκτωβρίου 2016.
Ο ‘Τριαντάφυλλος’ έφτασε στο ΚΔ στις 8 Αυγούστου 2016 από το Πόρτο Χέλι (Πελοπόννησος). Η καρέτα καρέτα που όταν βρέθηκε έπασχε από πνευμονία, έλαβε θεραπεία και ανέκτησε την υγεία του. Απελευθερώθηκε στις 13 Οκτωβρίου 2016.
Η ‘Πέρσα’, η οποία έφερε σοβαρό τραυματισμό στο κεφάλι που ωθούσε το λαιμό της να στρίβει προς τη μία πλευρά, θεραπεύτηκε και απελευθερώθηκε στις 13 Οκτωβρίου 2016.
Ο ‘Τεό’, μια μικρή καρέτα καρέτα, είχε φτάσει στις 23 Αυγούστου από τη Σκιάθο καθώς είχε καταπιεί αγκίστρι, το οποίο αφαιρέθηκε χειρουργικά στις 25 Αυγούστου. Θεραπεύτηκε με επιτυχία και απελευθερώθηκε στις 13 Οκτωβρίου. Θερμές ευχαριστίες στην Olympic Air για τη μεταφορά της χελώνας στην Αθήνα.
Ο ‘Thoros’ βρέθηκε και στάλθηκε στο ΚΔ στις 7 Ιουλίου 2016 από μέλη της ομάδας του ΑΡΧΕΛΩΝ Αμβρακικού. Η χελώνα είχε καταπιεί αγκίστρι και πετονιά. Η χελώνα θεραπεύτηκε με επιτυχία και απελευθερώθηκε στις 14 Οκτωβρίου 2016.
Στα 20 Οκτωβρίου 2016, ο ‘Βασίλης’, που έφτασε στο ΚΔ στις 14 Αυγούστου 2016 αφού είχε καταπιεί αγκίστρι, θεραπεύτηκε με επιτυχία και απελευθερώθηκε.
Η ‘Πηνελόπη’, η οποία είχε βρεθεί στις 21 Ιουλίου 2016 στην Σκιάθο αφού είχε καταπιεί αγκίστρι και πετονιά, θεραπεύτηκε επιτυχώς και απελευθερώθηκε στις 20 Οκτωβρίου 2016. Θα θέλαμε και πάλι να ευχαριστήσουμε την Aegean Air για τη μεταφορά της χελώνας από τη Σκιάθο στην Αθήνα.
Στις 27 Οκτωβρίου 2016, ο ‘Πάνος’, που έφτασε στις 15 Ιουλίου 2016 από τη Σύρο αφού είχε καταπιεί δύο αγκίστρια και πετονιά, θεραπεύτηκε με επιτυχία και απελευθερώθηκε. Για ακόμα μία φορά, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον Δρ. Μ. Βορίση του ΑΡΙΩΝΑ για τη βοήθεια του στη διάσωση και φροντίδα της χελώνας.
Για άλλη μια φορά, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους όσους συμμετέχουν στη διάσωση, τη μεταφορά, τη φροντίδα και την απελευθέρωση αυτών των χελωνών.
Ενημερώσεις / Εκθέσεις Προόδου
Παρά την τεράστια τρύπα που είχε σκόπιμα ανοιχτεί στο κεφάλι της από κάποιον, η ‘Εύα’ είναι πολύ καλά! Είναι όλο και πιο ενεργή και προσπαθεί ακόμη και να βουτήξει.
Η ‘Αλεξάνδρα’ είναι πλέον σε θέση να βουτήξει, παρά τον τραυματισμό της στο κεφάλι, το οποίο είναι ένα σημάδι ότι αναρρώνει καλά. Επίσης, πλέον τρώει μόνη της και ξοδεύει όλο και περισσότερο χρόνο υποβρυχίως.
Η ‘Λήδα’, η μικρή χελώνα που είχε καταπιεί πετονιά και έφερε τραυματισμό στον αυχένα και το πτερύγιο, είναι πλέον σε θέση να βουτήξει και να φάει μόνη της! Ας ελπίσουμε ότι θα απελευθερωθεί πολύ σύντομα. (Σημείωση: η ‘Λήδα’ πήρε το όνομά του από τη μυθική αρχαία ελληνίδα Λήδα, μητέρα του Κάστορα, του Πολυδεύκη, της Ελένης (της Τροίας) και της Κλυταιμνήστρας (συζύγου του Βασιλιά Αγαμέμνονα) από τον θεό Δία, ο οποίος την πλησίασε με τη μορφή του κύκνου.
Γνωρίζατε ότι...
Αν ενδιαφέρεστε για τις Δερματοχελώνες στη Μεσόγειο, υπάρχουν μια σειρά από άρθρα που μπορείτε να βρείτε στο διαδίκτυο, όπως για παράδειγμα (και τα δύο είναι αρχεία PDF στα αγγλικά που μπορούν να μεταφορτωθούν):
(Για όσους δεν γνωρίζουν, θα ήθελα να επισημάνω ότι ο Δημήτρης Μαργαριτούλης, συν-συγγραφέας των δύο άρθρων, είναι ένας από τους ιδρυτές του ΑΡΧΕΛΩΝ.)
Πρεσβευτής του ΑΡΧΕΛΩΝ στο Τιρόλο
Μια ακόμα – δυστυχώς αναμενόμενη - καταδίκη για την Ελλάδα
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ09/09/2024
Εκπαιδευτικά Προγράμματα 2024-2025: Εμπνεύστε την Επόμενη Γενιά Οικολόγων με τον ΑΡΧΕΛΩΝ!
Πέρυσι, 15.000 μαθητές έφθασαν και ενθουσιάστηκαν μαθαίνοντας για τις προσπάθειες που γίνονται από το Σύλλογο μας για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας και τα αποτελέσματά τους.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ02/09/2024
Σχολή Θαλάσσιας Διατήρησης του LIFE MareNatura: ΑΡΧΕΛΩΝ και ΟΦΥΠΕΚΑ εκπαιδεύουν προσωπικό για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών
Οι συμμετέχοντες έλαβαν εκτενή εκπαίδευση στη βιολογία, τις απειλές και τις μεθόδους προστασίας των θαλάσσιων χελωνών με σκοπό να αποτελέσουν στην συνέχεια μια Ειδική Ομάδα Δράσης που θα λειτουργήσει στα πλαίσια του Προγράμματος LIFE MareNatura.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ30/08/2024
Ξενοδοχείο της Ζακύνθου αναλαμβάνει δράση για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών
Από το καλοκαίρι του 2023, το Domes Aulus Zante, Autograph Collection υποστηρίζει το έργο του ΑΡΧΕΛΩΝ στο νησί με την «υιοθεσία» 70 φωλιών της θαλάσσιας χελώνας
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ26/08/2024
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ ξεκινά ολοκληρωμένη μελέτη για την προστασία των περιοχών φωλεοποίησης της θαλάσσιας χελώνας
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ05/08/2024
Ένα σημαντικό βήμα για τη διατήρηση της θαλάσσιας χελώνας: Παρακολουθούμε τα ταξίδια τους σε όλη τη Μεσόγειο
Τον προηγούμενο μήνα, η ομάδα μας ολοκλήρωσε με επιτυχία την τοποθέτηση δορυφορικών πομπών σε 20 θαλάσσιες χελώνες που εντοπίστηκαν κοντά στις παραλίες ωοτοκίας της Δυτικής και Νότιας Πελοποννήσου και της Κρήτης.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ31/07/2024
Επείγουσα πρόσκληση για εθελοντές: Ψάχνεις μια καλοκαιρινή απόδραση με νόημα; Γίνε εθελοντής και σώσε τους νεοσσούς!
Καλούμε επειγόντως εθελοντές για να βοηθήσουν στην προστασία των θαλάσσιων χελωνών στην Ελλάδα τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο. Ελάτε να βοηθήσουμε τους νεοσσούς να φτάσουν στη θάλασσα!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ30/07/2024
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ εφιστά την προσοχή στους λουόμενους των Χανίων: Οι θαλάσσιες χελώνες δεν είναι κατοικίδια ζώα - Δεν τις ταΐζουμε!
Τα περιστατικά επίθεσης χελωνών σε λουόμενους είναι πραγματικά μεμονωμένα. Στις λιγοστές περιπτώσεις που συμβαίνουν τέτοια δυσάρεστα περιστατικά, ο κοινός παρονομαστής είναι ένας: κάποιοι ταΐζουν συστηματικά τις χελώνες στην περιοχή.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ29/07/2024
Σβήστε τα φώτα, αφήστε τις παραλίες σκοτεινές για τις θαλάσσιες χελώνες!
Όσοι παραθερίζετε φέτος κοντά σε μία παραλία ωοτοκίας και έχετε διαλέξει ένα δωμάτιο με θέα τη θάλασσα, είστε στην πρώτη γραμμή για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ15/07/2024
Οικο-τουρισμός σε Πελοπόννησο και Κρήτη: Εξερευνήστε μια παραλία ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας Καρέττα
Μία καταπληκτική οικολογική εμπειρία προσφέρει ο ΑΡΧΕΛΩΝ στους τυχερούς ευαισθητοποιημένους ταξιδιώτες που θα βρεθούν αυτό το καλοκαίρι σε σημαντικές παραλίες ωοτοκίας της χελώνας Καρέττα που προστατεύει ο Σύλλογος.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ26/06/2024
Οι θαλάσσιες χελώνες μας εκπλήσσουν: αν δεις ίχνη χελώνας στην παραλία βοήθησε την έρευνα του ΑΡΧΕΛΩΝ!
Δεν είναι όλες οι παραλίες στην εκτεταμένη ακτογραμμή της Ελλάδας κατάλληλες για την ωοτοκία των θαλάσσιων χελωνών, αλλά μερικές φορές αυτά τα θαλάσσια ερπετά μας εκπλήσσουν! Φέτος το καλοκαίρι, ο ΑΡΧΕΛΩΝ ζητά τη βοήθειά σου για τη διερεύνηση ενός φαινομένου που ονομάζεται «σποραδική ωοτοκία».
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ17/06/2024
Λιμένι Μάνης - ΠΡΟΣΟΧΗ! Οι θαλάσσιες χελώνες δεν είναι κατοικίδια ζώα: Δεν τις ταΐζουμε!
Ο Δήμος Ανατολικής Μάνης και το Λιμεναρχείο ζήτησαν τη συνδρομή του ΑΡΧΕΛΩΝ για την ενημέρωση των λουόμενων στην περιοχή Λιμένι της Μάνης, όπου οι υγειονομικές αρχές έχουν ήδη καταγράψει φέτος 12 περιστατικά επίθεσης θαλάσσιας χελώνας σε λουόμενους.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ16/06/2024
30 Χρόνια Ελπίδας: Το Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ γιορτάζει την Ημέρα των Θαλάσσιων Χελωνών
Κάθε χρόνο στις 16 Ιουνίου, γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα των Θαλάσσιων Χελωνών, μια ημέρα αφιερωμένη στην ευαισθητοποίηση σχετικά με αυτά τα υπέροχα πλάσματα και τις απειλές που αντιμετωπίζουν. Η φετινή χρονιά έχει ιδιαίτερη σημασία για τον ΑΡΧΕΛΩΝ, καθώς το Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών στη Γλυφάδα συμπληρώνει 30 χρόνια λειτουργίας.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ13/06/2024
Διαγωνισμός Αφίσας για παιδιά και νέους: Καλωσορίζουμε τα χελωνάκια του 2024 στις παραλίες!
Νερομπογιές, μαρκαδόροι, κολλάζ, υπολογιστής, κινητό; Όλα είναι χρήσιμα. Χρησιμοποίησε τη δημιουργικότητα και τη φαντασία σου για να φτιάξεις μία αφίσα μεγέθους Α3 ή Α4 που θα ενημερώνει ότι σε λίγο εκκολάπτονται τα χελωνάκια του 2024.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ16/05/2024
Νωρίτερα από άλλες χρονιές άρχισε φέτος η ωοτοκία για τις θαλάσσιες χελώνες Καρέττα και οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης στους ωκεανούς προβληματίζουν
Για πρώτη φορά, στα 40 χρόνια καταγραφών του ΑΡΧΕΛΩΝ, βρέθηκε στις 10 Μαΐου η πρώτη φωλιά θαλάσσιας χελώνας στον Κόλπο Λαγανά Ζακύθου. Επιβεβαιώνονται οι επιστημονικές προβλέψεις της μετακίνησης της περιόδου ωοτοκίας νωρίτερα την άνοιξη, λόγω της κλιματικής αλλαγής.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ14/05/2024
Σώσε Χελώνες, Δες την Ελλάδα με Budget
Σε τραβάει η ιδέα να πας σε πεντακάθαρες ελληνικές παραλίες και η ευκαιρία να κάνεις τη διαφορά; Ιούνιος και Σεπτέμβριος είναι οι τέλειοι μήνες για εθελοντισμό στην προστασία των θαλάσσιων χελωνών στην Ελλάδα