Μπορούμε να ΖΗΣΟΥΜΕ ΜΑΖΙ!
11/11/2016

Μια ακόμα – δυστυχώς αναμενόμενη - καταδίκη για την Ελλάδα

mia-akoma-8211-dystyxws-anamenomenh-katadikh-gia-thn-ellada-AN_75036.jpg

Η σημερινή καταδίκη της χώρας μας από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ) για την ελλιπή προστασία της χελώνας καρέτα και του Nότιου Κυπαρισσιακού Κόλπου ήταν δυστυχώς αναμενόμενη.

Εδώ και αρκετά χρόνια είμαστε ακροατές υποσχέσεων και θεατές προσπαθειών δίχως αντίκρισμα για την προστασία του Νοτίου Κυπαρισσιακού Κόλπου, της δεύτερης σημαντικότερης παραλίας ωοτοκίας της καρέτα στη Μεσόγειο και ενός από τα σημαντικότερα αμμοθινικά οικοσυστήματα στη χώρα. Όμως, οι πληγές στην περιοχή παραμένουν ανοιχτές καθώς παρατηρούνται:

Υποβάθμιση της παραλίας ωοτοκίας λόγω του συνεχώς αυξανόμενου αριθμού επίπλων θαλάσσης, των παράνομων κατασκευών επί του αιγιαλού της και της έντονης φωτορύπανσης.

Διάνοιξη παράνομων οδών πρόσβασης και δρόμων προς και κατά μήκος των παραλιών με αποτέλεσμα την υποβάθμιση μοναδικής οικολογικής αξίας οικοτόπων, ειδικά των αμμοθινών.

Άναρχος σχεδιασμός έργων και δραστηριοτήτων, κυρίως επενδυτικών σχεδίων οικιστικής ανάπτυξης, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η υποχρέωση μη υποβάθμισης και δέουσας εκτίμησης των επιπτώσεων στην περιοχή Natura.

Μηδαμινά μέτρα φύλαξης της περιοχής με αποτέλεσμα την καθημερινή παρουσία τροχοφόρων και την έντονη ανθρώπινη παρουσία κατά τις νυχτερινές ώρες στην παραλία ωοτοκίας, καθώς και δεκάδες περιστατικά βανδαλισμού των φωλιών.

Η υπόθεση C-504/14 ξεκίνησε με την προειδοποιητική επιστολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τον Οκτώβριο του 2012 λόγω των ελλιπών μέτρων που είχε λάβει η χώρα για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta στην Ειδική Ζώνη Διατήρησης «Θίνες Κυπαρισσίας (Νεοχώρι-Κυπαρισσία)» (GR2550005). Η Επιτροπή επισήμανε ότι η Ελλάδα ανέχεται ακόμα και στον πυρήνα του βιοτόπου, όπου εντοπίζεται το 82% περίπου της φωλεοποίησης, την ύπαρξη έργων και δραστηριοτήτων, χωρίς να έχουν αξιολογηθεί δεόντως οι επιπτώσεις τους στη συγκεκριμένη περιοχή, που έχει ενταχθεί στο δίκτυο Natura 2000. Οι αυθαίρετες κατασκευές, η παράνομη διάνοιξη οδών και οι υποβληθείσες αιτήσεις οικοδομής για 50 κατοικίες από εταιρία που επιδιώκει την εμπορική εκμετάλλευση μεγάλης έκτασης σε ένα από τα πιο σημαντικά τμήματα της προστατευόμενης περιοχής, χωρίς την απαραίτητη αξιολόγηση, κινδυνεύουν να υποβαθμίσουν την περιοχή και προκαλούν όχληση στη θαλάσσια χελώνα.

Το αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος δεσμεύτηκε τον Νοέμβριο του 2012 για τη λήψη μέτρων προστασίας της εν λόγω περιοχής και από τον Μάιο του 2013 έχει κινήσει τη διαδικασία για την προστασία του Νοτίου Κυπαρισσιακού Κόλπου. Δυστυχώς όμως, μέχρι σήμερα τα μέτρα αυτά αφενός είναι μόνο έκτακτα και προσωρινά, αφετέρου δεν εφαρμόζονται από τις αρμόδιες αρχές. Ακόμα και η πρόσφατη υπουργική απόφαση που εκδόθηκε τον Μάιο του 2016 έχει ισχύ μόνο για 2 χρόνια και επομένως δεν εγγυάται την οριστική θεσμική θωράκιση της περιοχής.

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις ΑΡΧΕΛΩΝ, MEDASSET και WWF Ελλάς, καλούμε, ως προς την περιοχή του Κυπαρισσιακού Κόλπου, για μία ακόμη φορά το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας:

να ολοκληρώσει άμεσα τις διαδικασίες για την έκδοση του προεδρικού διατάγματος χαρακτηρισμού της περιοχής ως εθνικό πάρκο και

να λάβει έγκαιρα όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της παραλίας κατά την επόμενη περίοδο ωοτοκίας.

Η απόφαση του ΔΕΕ αποτελεί επίσης έναν βασικό μοχλό πίεσης προς την ελληνική πολιτεία για να προχωρήσει άμεσα σε ένα εθνικό σύστημα προστατευόμενων περιοχών, το οποίο θα είναι αντάξιο του φυσικού πλούτου της χώρας μας. Υπενθυμίζεται εξάλλου ότι η Ελλάδα βρίσκεται ένα βήμα πριν την παραπομπή της στο ΔΕΕ για μη συμμόρφωση με την οδηγία για τους οικοτόπους.

Περισσότερες πληροφορίες:

Παναγιώτα Θεοδώρου, Συντονίστρια Θεμάτων Προστασίας και Διατήρησης Περιβάλλοντος, ΑΡΧΕΛΩΝ, κιν: 96404 70 194, conservation@archelon.gr

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

  1. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    10/08/2026

    Ένα beach party ακυρώθηκε και 66 φωλιές σώθηκαν στα Χανιά!

    Μια σημαντική νίκη για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας στα Χανιά, χάρη στην άμεση συνεργασία του ΑΡΧΕΛΩΝ και του ΟΦΥΠΕΚΑ.

    Μάθε περισσότερα
  2. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    07/08/2026

    Θαλάσσιες χελώνες στις παραλίες του Σαρωνικού: Γιατί το τάισμα δεν είναι πάντα πράξη αγάπης

    Ενημερωτική δράση του Δήμου Σαρωνικού με τη συμμετοχή του ΑΡΧΕΛΩΝ για την ασφαλή και σωστή συνύπαρξη λουόμενων και άγριας ζωής.

    Μάθε περισσότερα
  3. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    05/08/2026

    Έλληνες ψαράδες απελευθερώνουν σπάνια Δερματοχελώνα στο Βόρειο Αιγαίο!

    Μια εντυπωσιακή θαλάσσια χελώνα είχε παγιδευτεί στα δίχτυα του αλιευτικού, σε περιοχή του βόρειου Αιγαίου, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία.

    Μάθε περισσότερα
  4. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    30/07/2026

    Αποκαλύπτοντας τα μυστικά της Caretta caretta: Ζήστε από κοντά τις δημόσιες εκσκαφές φωλιών σε Πελοπόννησο και Κρήτη

    Ο ΑΡΧΕΛΩΝ προσκαλεί το κοινό και τα ΜΜΕ σε μια ξεχωριστή εμπειρία περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και επιστημονικής παρατήρησης.

    Μάθε περισσότερα
  5. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    20/07/2026

    43 Χρόνια Μαρκαρίσματος Θαλάσσιων Χελωνών στην Ελλάδα Αποκαλύπτουν τα Ταξίδια τους στη Μεσόγειο

    Νέα επιστημονική δημοσίευση του ΑΡΧΕΛΩΝ αναδεικνύει σημαντικές θαλάσσιες περιοχές για τις χελώνες στη Μεσόγειο, μέσα από το πρόγραμμα μαρκαρίσματος στη Ζάκυνθο, τον Κυπαρισσιακό Κόλπο και το Ρέθυμνο.

    Μάθε περισσότερα
  6. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    17/07/2026

    Στη Ζάκυνθο είδαμε τα πρώτα χελωνάκια του 2026!

    Η ομάδα μας ανακάλυψε τα μικροσκοπικά ίχνη των νεοσσών ξημερώματα της Τρίτης 14 Ιουλίου στην παραλία Δάφνη του Κόλπου του Λαγανά.

    Μάθε περισσότερα
  7. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    15/07/2026

    Ένας σπάνιος γίγαντας στις ελληνικές θάλασσες: Τι αποκαλύπτει η νέα δημοσίευση του ΑΡΧΕΛΩΝ για τη Δερματοχελώνα

    Μια νέα επιστημονική δημοσίευση του ΑΡΧΕΛΩΝ, συγκεντρώνει και αναλύει για πρώτη φορά όλες τις διαθέσιμες καταγραφές της Δερματοχελώνας στις ελληνικές θάλασσες.

    Μάθε περισσότερα
  8. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    10/07/2026

    Δράσεις περιβαλλοντικής ενημέρωσης για τη θαλάσσια χελώνα στην Κέρκυρα

    Σειρά δράσεων περιβαλλοντικής ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης πραγματοποιήθηκε στην Κέρκυρα, με στόχο να φέρει κατοίκους και επισκέπτες πιο κοντά στην προστασία της θαλάσσιας χελώνας.

    Μάθε περισσότερα
  9. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    08/07/2026

    Η προστασία της Καρέττα συμβάλλει στη διατήρηση της ισορροπίας των θαλάσσιων οικοσυστημάτων

    Οι πρόσφατες αναφορές και η μεγάλη δημοσιότητα που έλαβε ο λαγοκέφαλος (Lagocephalus sceleratus) στην Ελλάδα έφεραν ξανά στο προσκήνιο το ζήτημα της εξάπλωσης αυτού του χωροκατακτητικού είδους στη Μεσόγειο.

    Μάθε περισσότερα
  10. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    05/07/2026

    Πόσο προστατευμένο είναι τελικά το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου;

    Δύο περιπτώσεις παραβίασης της περιβαλλοντικής νομοθεσίας στη Ζάκυνθο που έχουν μείνει χωρίς κυρώσεις.

    Μάθε περισσότερα
  11. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    29/06/2026

    Νέο Πρόγραμμα Προστασίας της Θαλάσσιας Χελώνας Καρέττα στην Κέρκυρα

    Στρατηγική σύμπραξη του ΑΡΧΕΛΩΝ με το Ionian Environment Foundation και τον ξενοδοχειακό όμιλο Mar-Bella Collection για τη θωράκιση των παραλιών ωοτοκίας της Κέρκυρας.

    Μάθε περισσότερα
  12. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    26/06/2026

    ΑΡΧΕΛΩΝ & TUI Turtle Aid Greece: 3 χρόνια επιτυχημένης δράσης στην Κρήτη

    Με την ολοκλήρωση του έργου «TUI Turtle Aid Greece», ο ΑΡΧΕΛΩΝ παρουσιάζει τα εντυπωσιακά αποτελέσματα στην προστασία των φωλιών, την εκπαίδευση ξενοδοχο-ϋπαλλήλων και την ενημέρωση 66.000 τουριστών.

    Μάθε περισσότερα
  13. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    24/06/2026

    H αποτελεσματική προστασία της Caretta caretta περνάει μέσα από τις παραλίες ωοτοκίας

    Έκθεση αξιολόγησης των παραλιών ωοτοκίας των θαλάσσιων χελωνών δείχνει ότι η πλειονότητα των περιοχών αυτών δέχεται έντονες πιέσεις

    Μάθε περισσότερα
  14. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    22/06/2026

    Γιατί στεκόμαστε στο πλευρό όσων αντιδρούν για τις αμμοληψίες από το Ακρωτήρι Επανομής

    Κρίσιμα ερωτήματα προκύπτουν σχετικά με τις επιπτώσεις της αμμοληψίας από το Ακρωτήρι Επανομής για την κατασκευή της 6ης Προβλήτας του Λιμένα Θεσσαλονίκης.

    Μάθε περισσότερα
  15. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    22/06/2026

    Αποχαιρετώντας τη Μόνα Χαλίλ

    Μάθε περισσότερα
1 από 0

Πολύ πιθανό να σε ενδιαφέρουν επίσης

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας!
Μάθε για τις τελευταίες δράσεις μας και ενημερώσου για τα προγράμματά μας και πως μπορείς εσύ να βοηθήσεις τις θαλάσσιες χελώνες!