23/05/2017

Η πρώτη φωλιά θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta στον Κυπαρισσιακό κόλπο είναι γεγονός!

Κατά την πρωινή περιπολία των εθελοντών του ΑΡΧΕΛΩΝ τα ξημερώματα της Δευτέρας 22 Μαΐου εντοπίστηκε η πρώτη φωλιά Caretta caretta στον Κυπαρισσιακό κόλπο και συγκεκριμένα μπροστά από την τοποθεσία Βουνάκι.

Εδώ και 2 εβδομάδες, δεκάδες εθελοντές, έλληνες και ξένοι, έχουν καταφθάσει στις κυριότερες παραλίες ωοτοκίας για να προστατέψουν τις θαλάσσιες χελώνες μέσω των ερευνητικών προγραμμάτων πεδίου του Συλλόγου. Στον Κυπαρισσιακό κόλπο, εκεί όπου βρίσκεται ένα από τα πιο εκτεταμένα αμμοθινικά οικοσυστήματα στην Ελλάδα, φιλοξενούνται κάθε χρόνο πάνω από 100 εθελοντές.

h-prwth-fwlia-thalassias-xelwnas-caretta-caretta-ston-kyparissiako-kolpo-einai-gegonos-1st_kyp_2017_1.jpg

Με αφορμή τον εντοπισμό της πρώτης φωλιάς αλλά και από την καθημερινή επαφή με δεκάδες παιδιά που παίρνουν μέρος στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του ΑΡΧΕΛΩΝ στον Περιβαλλοντικό Σταθμό του Αγιαννάκη αναρωτηθήκαμε: είναι απλά «κάποια δέντρα» αυτά τα πεύκα που αποτελούν το μοναδικής ομορφιάς δάσος της Ελαίας; Είναι κάποια ακανθώδη και άχρηστα φυτά αυτά που φύονται στο πίσω μέρος της παραλίας και δημιουργούν τις αμμοθίνες; Ο Κυπαρισσιακός κόλπος είναι απλά μία παραλία που ο άνθρωπος χρησιμοποιεί ένα μήνα κάθε χρόνο;

Μήπως τελικά αυτό το «κάποιο» δάσος είναι αυτό που όχι μόνο παράγει το απαραίτητο για την ζωή οξυγόνο, αλλά απορροφά και διάφορους αέριους ρυπαντές, επηρεάζει το μικροκλίμα της περιοχής που ζούμε και αμβλύνει τα ακραία καιρικά φαινόμενα; Μήπως αυτό το δάσος είναι που μειώνει την ορμή και ένταση των ανέμων και που συγκρατεί την χέρσο από την διάβρωση όταν έχουμε βροχοπτώσεις; Μήπως αυτά τα φυτά στις αμμοθίνες προστατεύουν τις παραλίες μας από την διάβρωση και παράλληλα δρουν σαν μαξιλαράκι προστασίας για το δάσος το οποίο δεν έχει ανοχή στο θαλασσινό νερό; Έχετε βρεθεί σε αυτά τα οικοσυστήματα τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο κατά τις απογευματινές ώρες; Μήπως έχετε κατακλυστεί από ένα μεθυστικό άρωμα που αναδύεται από την γη; Είναι το κρινάκι της θάλασσας, με επιστημονική ονομασία Pancratium maritimum, που αποτελεί ένα από τα είδη χλωρίδας των αμμοθινών το οποίο απειλείται από την μεγάλη και άναρχη τουριστική ανάπτυξη. Το φυτό αυτό στην αρχαιότητα θεωρείτο ιερό και απεικονίζεται σε παλιές τοιχογραφίες των ανακτόρων της Κνωσσού. Μήπως από την άλλη, αυτή η παραλία προσφέρει τον αναγκαίο χώρο για την βασική διαδικασία της αναπαραγωγής της θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta και αποτελεί το «μαιευτήριο» χιλιάδων νεοσσών κάθε χρόνο;

h-prwth-fwlia-thalassias-xelwnas-caretta-caretta-ston-kyparissiako-kolpo-einai-gegonos-1st_kyp_2017_2.jpg

Για την προστασία της περιοχής ας περιορίσουμε την χρήση των οχημάτων μας στους δρόμους και όχι στις παραλίες, ας μην πετάμε τα απορρίμματά μας έξω από τους ειδικούς κάδους, ας μην ανάβουμε φωτιές μέσα στο δάσος και στην παραλία. Επίσης σημαντικό είναι να μην αφήνουμε τα έπιπλα θαλάσσης μας και άλλα σταθερά αντικείμενα όταν απομακρυνόμαστε από την παραλία την νύχτα. Με αυτόν τον τρόπο δεν θα περιορίζεται περαιτέρω ο διαθέσιμος χώρος για την ωοτοκία του προστατευόμενου είδους Caretta caretta.

Με αφορμή την έναρξη της ωοτοκίας, ο Σύλλογος ΑΡΧΕΛΩΝ εύχεται σε όλους “Καλό καλοκαίρι” και ελπίζουμε να σας συναντήσουμε στις ενημερωτικές μας δράσεις ή στην παραλία επί το έργον!

Πληροφορίες: Πολύμνια Νεστορίδου, Υπεύθυνη Προγράμματος Πελοποννήσου – τηλ.: 6951009785

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

  1. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    06/03/2025

    Ποδηλατόδρομος στην παραλία ωοτοκίας Νικοπόλεως Πρεβέζης: Αντιδράσεις για τις επιπτώσεις

    Μάθε περισσότερα
  2. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    04/03/2025

    Kοινό ΔΤ: Μπουλντόζες και οικοδομικές επεμβάσεις στο Μαραθωνήσι απειλούν την καρδιά του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου!

    Μάθε περισσότερα
  3. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    25/02/2025

    Το Δίκτυο Οργανώσεων Περίθαλψης Άγριας Ζωής χαιρετίζει την πρόοδο στην αδειοδότηση των Κέντρων Περίθαλψης και ζητά την απρόσκοπτη λειτουργία της Επιτροπής Αδειοδότησής τους

    Κοινό Δελτίο Τύπου του Δικτύου Οργανώσεων Περίθαλψης Άγριας Πανίδας στην Ελλάδα

    Μάθε περισσότερα
  4. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    24/02/2025

    Έγινε η ετήσια Γενική Συνέλευση του Σωματείου

    Σύμφωνα με το άρθρο 8 του Καταστατικού του Σωματείου ΑΡΧΕΛΩΝ, τα μέλη κλήθηκαν να παραστούν στην Ετήσια Γενική Συνέλευση το Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2025.

    Μάθε περισσότερα
  5. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    20/02/2025

    Aπό το Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ στην Αίγυπτο

    Στο φως της ελληνικής δημοσιότητας, αυτή τη φορά στις διεθνείς ειδήσεις, βρέθηκε μία θαλάσσια χελώνα που γνωρίσαμε από το Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ. Η μαρκαρισμένη χελώνα βρέθηκε εξαντλημένη και τραυματισμένη, μετά από τις πρόσφατες έντονες θαλασσοταραχές, σε παραλία της Αιγύπτου και η σχετική ανακοίνωση από το Αιγυπτιακό πρακτορείο ειδήσεων μας επιβεβαιώνει την ανάγκη για συνεχή προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος στη μεσόγειο.

    Μάθε περισσότερα
  6. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    17/02/2025

    Το χελωνάκι του ΑΡΧΕΛΩΝ ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα με όχημα τους μαθητές

    Θέλουμε να ευχαριστήσουμε θερμά όλα τα σχολεία που συμμετείχαν στις διαδικτυακές επισκέψεις στο Κέντρο Διάσωσης τη σχολική χρονιά 2023-2024 και που μετέδωσαν το μήνυμα για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών στα πέρατα της χώρας! Οι διαδικτυακές ξεναγήσεις της φετινής σχολικής χρονιάς έχουν ήδη ξεκινήσει...

    Μάθε περισσότερα
  7. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    12/02/2025

    Διαδικτυακή Παρουσίαση Αποτελεσμάτων 2024

    Την προηγούμενη χρονιά 500 εθελοντές απ' όλο τον κόσμο ήρθαν να βοηθήσουν τις χελώνες στην Ελλάδα! Τι κατάφεραν; Συνδέσου μαζί μας για να μάθεις!

    Μάθε περισσότερα
  8. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    11/02/2025

    Ιστορική Ανακάλυψη Φωλιάς Πράσινης Θαλάσσιας Χελώνας στη Ρόδο

    Το είδος αυτό κινδυνεύει με εξαφάνιση παγκοσμίως και η πρόσφατη ανακάλυψη είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς υποδηλώνει μια εν δυνάμει μετατόπιση στις περιοχές αναπαραγωγής της πράσινης χελώνας.

    Μάθε περισσότερα
  9. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    04/02/2025

    Η αγάπη της Τζοάν για τον εθελοντισμό στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών ΑΡΧΕΛΩΝ

    Η αγάπη της Τζοάν για τις θαλάσσιες χελώνες την οδήγησε να γίνει εθελόντρια στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ, όπου αφιερώνει τον χρόνο της στην ενημέρωση των επισκεπτών και συμβάλλει στις προσπάθειες διατήρησης που πραγματοποιεί ο οργανισμός.

    Μάθε περισσότερα
  10. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    02/02/2025

    Kοινό Δ.Τ: 2 χρόνια συστηματικής προσπάθειας με στόχο την προστασία του μεγαλύτερου υγροτόπου της Ελλάδας

    Πριν από 2 χρόνια γεννήθηκε το όραμα μιας συλλογικής δέσμευσης για τη βελτίωση της διαχείρισης του Αμβρακικού Κόλπου που ενσάρκωσε τη «Συμμαχία για τον Αμβρακικό».

    Μάθε περισσότερα
  11. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    28/01/2025

    Ανακεφαλαίωση 2024: Συνεχίσαμε τον αγώνα για τις θαλάσσιες χελώνες και τους ωκεανούς

    Το 2024 σημείωσε μια ιστορική στιγμή για την προστασία των θαλασσίων χελωνών στη Μεσόγειο: επιβεβαιώθηκε η ανάκαμψη του πληθυσμού της Καρέττα στον Κόλπο της Κυπαρισσίας! Ο Κυπαρισσιάκος Κόλπος φιλοξενεί πλέον τον μεγαλύτερο αναπαραγωγικό πληθυσμό Καρέττα στη Μεσόγειο, ο οποίος παρουσιάζει σταθερή αύξηση τα τελευταία χρόνια χάρη στις συνεχείς και μακροχρόνιες προσπάθειες προστασίας των φωλιών από τον ΑΡΧΕΛΩΝ. Παράλληλα, το 2024 καταγράφηκε ως το θερμότερο έτος παγκοσμίως. Παρά τον αυξημένο φόρτο εργασίας λόγω των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης, ενισχύσαμε τη δέσμευσή μας στον εθελοντισμό και στον βιώσιμο τουρισμό.

    Μάθε περισσότερα
  12. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    20/01/2025

    Ευχαριστούμε τους Υπεύθυνους Πεδίου του 2024, την καρδιά των Προγραμμάτων του ΑΡΧΕΛΩΝ

    Στον ΑΡΧΕΛΩΝ, οφείλουμε μεγάλο μέρος της επιτυχίας μας στην αφοσίωση και το πάθος των Υπεύθυνων Πεδίου. Αυτά τα άτομα καθοδηγούν τους εθελοντές μας σε όλη τη διάρκεια της εργασίας τους στο πεδίο, διασφαλίζοντας ότι η αποστολή μας για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών εκτελείται με ακρίβεια, φροντίδα και ενθουσιασμό.

    Μάθε περισσότερα
  13. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    17/01/2025

    Ο ΑΡΧΕΛΩΝ αναζητά 2 Βοηθούς Ενημέρωσης/ Ευαισθητοποίησης στα προγράμματα Ρεθύμνου και Χανίων (Βόρεια Κρήτη)

    Μάθε περισσότερα
  14. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    16/01/2025

    Η γλυκιά εκδοχή της θεραπείας: Γιατί το μέλι είναι μυστικό όπλο για τη θεραπεία τραυματισμένων θαλάσσιων χελωνών.

    Οι αντιβακτηριακές και αντιμικροβιακές ιδιότητες του μελιού βοηθούν στην καταπολέμηση των λοιμώξεων σε ανοιχτές πληγές, ένα κοινό πρόβλημα για τις τραυματισμένες θαλάσσιες χελώνες.

    Μάθε περισσότερα
  15. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    13/01/2025

    Κοινό ΔΤ: Tέλος Tαφής Απορριμμάτων: Να γίνει πλήρως ανταποδοτικό για τους ΟΤΑ!

    Αυτή την περίοδο βιώνουμε, για άλλη μια φορά, την αντιπαράθεση της Πολιτείας με την Τοπική Αυτοδιοίκηση για την εφαρμογή του Τέλους Ταφής.

    Μάθε περισσότερα
1 από 0

Πολύ πιθανό να σε ενδιαφέρουν επίσης

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας!
Μάθε για τις τελευταίες δράσεις μας και ενημερώσου για τα προγράμματά μας και πως μπορείς εσύ να βοηθήσεις τις θαλάσσιες χελώνες!