Η πρώτη φωλιά θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta στον Κυπαρισσιακό κόλπο είναι γεγονός!
Κατά την πρωινή περιπολία των εθελοντών του ΑΡΧΕΛΩΝ τα ξημερώματα της Δευτέρας 22 Μαΐου εντοπίστηκε η πρώτη φωλιά Caretta caretta στον Κυπαρισσιακό κόλπο και συγκεκριμένα μπροστά από την τοποθεσία Βουνάκι.
Εδώ και 2 εβδομάδες, δεκάδες εθελοντές, έλληνες και ξένοι, έχουν καταφθάσει στις κυριότερες παραλίες ωοτοκίας για να προστατέψουν τις θαλάσσιες χελώνες μέσω των ερευνητικών προγραμμάτων πεδίου του Συλλόγου. Στον Κυπαρισσιακό κόλπο, εκεί όπου βρίσκεται ένα από τα πιο εκτεταμένα αμμοθινικά οικοσυστήματα στην Ελλάδα, φιλοξενούνται κάθε χρόνο πάνω από 100 εθελοντές.
Με αφορμή τον εντοπισμό της πρώτης φωλιάς αλλά και από την καθημερινή επαφή με δεκάδες παιδιά που παίρνουν μέρος στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του ΑΡΧΕΛΩΝ στον Περιβαλλοντικό Σταθμό του Αγιαννάκη αναρωτηθήκαμε: είναι απλά «κάποια δέντρα» αυτά τα πεύκα που αποτελούν το μοναδικής ομορφιάς δάσος της Ελαίας; Είναι κάποια ακανθώδη και άχρηστα φυτά αυτά που φύονται στο πίσω μέρος της παραλίας και δημιουργούν τις αμμοθίνες; Ο Κυπαρισσιακός κόλπος είναι απλά μία παραλία που ο άνθρωπος χρησιμοποιεί ένα μήνα κάθε χρόνο;
Μήπως τελικά αυτό το «κάποιο» δάσος είναι αυτό που όχι μόνο παράγει το απαραίτητο για την ζωή οξυγόνο, αλλά απορροφά και διάφορους αέριους ρυπαντές, επηρεάζει το μικροκλίμα της περιοχής που ζούμε και αμβλύνει τα ακραία καιρικά φαινόμενα; Μήπως αυτό το δάσος είναι που μειώνει την ορμή και ένταση των ανέμων και που συγκρατεί την χέρσο από την διάβρωση όταν έχουμε βροχοπτώσεις; Μήπως αυτά τα φυτά στις αμμοθίνες προστατεύουν τις παραλίες μας από την διάβρωση και παράλληλα δρουν σαν μαξιλαράκι προστασίας για το δάσος το οποίο δεν έχει ανοχή στο θαλασσινό νερό; Έχετε βρεθεί σε αυτά τα οικοσυστήματα τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο κατά τις απογευματινές ώρες; Μήπως έχετε κατακλυστεί από ένα μεθυστικό άρωμα που αναδύεται από την γη; Είναι το κρινάκι της θάλασσας, με επιστημονική ονομασία Pancratium maritimum, που αποτελεί ένα από τα είδη χλωρίδας των αμμοθινών το οποίο απειλείται από την μεγάλη και άναρχη τουριστική ανάπτυξη. Το φυτό αυτό στην αρχαιότητα θεωρείτο ιερό και απεικονίζεται σε παλιές τοιχογραφίες των ανακτόρων της Κνωσσού. Μήπως από την άλλη, αυτή η παραλία προσφέρει τον αναγκαίο χώρο για την βασική διαδικασία της αναπαραγωγής της θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta και αποτελεί το «μαιευτήριο» χιλιάδων νεοσσών κάθε χρόνο;
Για την προστασία της περιοχής ας περιορίσουμε την χρήση των οχημάτων μας στους δρόμους και όχι στις παραλίες, ας μην πετάμε τα απορρίμματά μας έξω από τους ειδικούς κάδους, ας μην ανάβουμε φωτιές μέσα στο δάσος και στην παραλία. Επίσης σημαντικό είναι να μην αφήνουμε τα έπιπλα θαλάσσης μας και άλλα σταθερά αντικείμενα όταν απομακρυνόμαστε από την παραλία την νύχτα. Με αυτόν τον τρόπο δεν θα περιορίζεται περαιτέρω ο διαθέσιμος χώρος για την ωοτοκία του προστατευόμενου είδους Caretta caretta.
Με αφορμή την έναρξη της ωοτοκίας, ο Σύλλογος ΑΡΧΕΛΩΝ εύχεται σε όλους “Καλό καλοκαίρι” και ελπίζουμε να σας συναντήσουμε στις ενημερωτικές μας δράσεις ή στην παραλία επί το έργον!
Πληροφορίες: Πολύμνια Νεστορίδου, Υπεύθυνη Προγράμματος Πελοποννήσου – τηλ.: 6951009785
Νεκρή θαλάσσια χελώνα στη Ζάκυνθο
Η δύναμη δύο Ambassadors ενώνεται για τον ΑΡΧΕΛΩΝ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ02/02/2025
Kοινό Δ.Τ: 2 χρόνια συστηματικής προσπάθειας με στόχο την προστασία του μεγαλύτερου υγροτόπου της Ελλάδας
Πριν από 2 χρόνια γεννήθηκε το όραμα μιας συλλογικής δέσμευσης για τη βελτίωση της διαχείρισης του Αμβρακικού Κόλπου που ενσάρκωσε τη «Συμμαχία για τον Αμβρακικό».
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ28/01/2025
Ανακεφαλαίωση 2004 ΑΡΧΕΛΩΝ - Συνεχίσαμε τον αγώνα για τις θαλάσσιες χελώνες και τους ωκεανούς
Το 2024 σημείωσε μια ιστορική στιγμή για την προστασία των θαλασσίων χελωνών στη Μεσόγειο: επιβεβαιώθηκε η ανάκαμψη του πληθυσμού της Καρέττα στον Κόλπο της Κυπαρισσίας! Ο Κυπαρισσιάκος Κόλπος φιλοξενεί πλέον τον μεγαλύτερο αναπαραγωγικό πληθυσμό Καρέττα στη Μεσόγειο, ο οποίος παρουσιάζει σταθερή αύξηση τα τελευταία χρόνια χάρη στις συνεχείς και μακροχρόνιες προσπάθειες προστασίας των φωλιών από τον ΑΡΧΕΛΩΝ. Παράλληλα, το 2024 καταγράφηκε ως το θερμότερο έτος παγκοσμίως. Παρά τον αυξημένο φόρτο εργασίας λόγω των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης, ενισχύσαμε τη δέσμευσή μας στον εθελοντισμό και στον βιώσιμο τουρισμό.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ20/01/2025
Ευχαριστούμε τους Υπεύθυνους Πεδίου του 2024, την καρδιά των Προγραμμάτων του ΑΡΧΕΛΩΝ
Στον ΑΡΧΕΛΩΝ, οφείλουμε μεγάλο μέρος της επιτυχίας μας στην αφοσίωση και το πάθος των Υπεύθυνων Πεδίου. Αυτά τα άτομα καθοδηγούν τους εθελοντές μας σε όλη τη διάρκεια της εργασίας τους στο πεδίο, διασφαλίζοντας ότι η αποστολή μας για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών εκτελείται με ακρίβεια, φροντίδα και ενθουσιασμό.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ17/01/2025
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ αναζητά 2 Βοηθούς Ενημέρωσης/ Ευαισθητοποίησης στα προγράμματα Ρεθύμνου και Χανίων (Βόρεια Κρήτη)
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ16/01/2025
Η γλυκιά εκδοχή της θεραπείας: Γιατί το μέλι είναι μυστικό όπλο για τη θεραπεία τραυματισμένων θαλάσσιων χελωνών.
Οι αντιβακτηριακές και αντιμικροβιακές ιδιότητες του μελιού βοηθούν στην καταπολέμηση των λοιμώξεων σε ανοιχτές πληγές, ένα κοινό πρόβλημα για τις τραυματισμένες θαλάσσιες χελώνες.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ13/01/2025
Κοινό ΔΤ: Tέλος Tαφής Απορριμμάτων: Να γίνει πλήρως ανταποδοτικό για τους ΟΤΑ!
Αυτή την περίοδο βιώνουμε, για άλλη μια φορά, την αντιπαράθεση της Πολιτείας με την Τοπική Αυτοδιοίκηση για την εφαρμογή του Τέλους Ταφής.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ18/12/2024
Μιά πληγωμένη Καρέττα επιστρέφει στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ με πλαστικά στο πεπτικό της σύστημα.
Η Ελλάδα μείωσε την κατανάλωση της πλαστικής σακούλας, όμως πρέπει όλοι να προσπαθήσουμε περισσότερο. Η ρύπανση της θάλασσας από πλαστικά παραμένει μια σημαντική απειλή τόσο για την υγεία των ανθρώπων, όσο και για τα ζώα και τα φυτά που ζουν εκεί.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ06/12/2024
O ΑΡΧΕΛΩΝ στην Πρώτη Γραμμή της Διάσωσης για τις θαλάσσιες χελώνες στη Μεσόγειο.
Με τη βοήθεια του ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ μπορέσαμε να αποκτήσουμε ακριβείς διαγνώσεις για την υγεία των χελωνών που διασώθηκαν στις Ελληνικές θάλασσες.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ04/12/2024
Η φύση τελεί υπό επίθεση: Η προστασία του λύκου υποβαθμίζεται στη Σύμβαση της Βέρνης
Ανακοίνωση 20 Περιβαλλοντικών Οργανώσεων
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ03/12/2024
Καλοκαίρι 2025: Ανάλαβε θέση ευθύνης στα Προγράμματα Προστασίας της Θαλάσσιας Χελώνας!
Περιορισμένος αριθμός έμπειρων και ικανών εθελοντών επιλέγεται κάθε χρόνο για τις θέσεις Υπεύθυνων Πεδίου των προγραμμάτων του ΑΡΧΕΛΩΝ. Η υποβολή αιτήσεων και σύντομων βιογραφικών για το 2025 έχει αρχίσει!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ29/11/2024
Πρώτο φωτοβολταϊκό στην καρδιά του Αμβρακικού
Ο Αμβρακικός κόλπος είναι ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο οικοσύστημα που απειλείται με αποσταθεροποίηση στην περίπτωση εγκατάστασης μιας τόσο μεγάλης κατασκευαστικής δομής. Καλούμε τις αρμόδιες αρχές, την τοπική αυτοδιοίκηση να αντιδράσουν στην περαιτέρω υποβάθμιση του Αμβρακικού Κόλπου.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ25/11/2024
Κάνε αυτή τη γιορτινή περίοδο ακόμα πιο μαγική, χαρίζοντας μία υιοθεσία θαλάσσιας χελώνα στους αγαπημένους σου!
Είτε πρόκειται για τον λάτρη της άγριας φύσης στη ζωή σου, είτε για κάποιον δικό σου που νοιάζεται για τον πλανήτη, μια υιοθεσία από τον ΑΡΧΕΛΩΝ είναι ένα δώρο που συνεχίζει να προσφέρει.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ18/11/2024
Η παραλία της ελπίδας: Το ταξίδι του Keanu με τον ΑΡΧΕΛΩΝ
Ο Keanu Groeneveld, φοιτητής στη Διαχείριση της Άγριας Ζωής, ήρθε από την Ολλανδία στο Ρέθυμνο της Κρήτης για να κάνει την πρακτική του άσκηση στον ΑΡΧΕΛΩΝ. Η εμπειρία του ήταν ένα μεταμορφωτικό ταξίδι που φούντωσε το πάθος του για τη προστασία της φύσης.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ14/11/2024
Ανοίγει η Διαδικτυακή Ξενάγηση Σχολείων στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ: Οι θαλάσσιες χελώνες ταξιδεύουν πάλι σε όλη την Ελλάδα!
Για 5η συνεχόμενη χρονιά, το Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ ανοίγει τις πύλες του και προσκαλεί τους μαθητές σχολείων εκτός Αττικής σε μια μοναδική διαδικτυακή εμπειρία.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ12/11/2024
Δορυφορική παρακολούθηση για την προστασία των χελωνών: TUI Care Foundation και ΑΡΧΕΛΩΝ απελευθερώνουν θαλάσσια χελώνα με πομπό στην Ελλάδα
Μετά από τη διάσωση και αρκετούς μήνες περίθαλψης στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ, ο «Τρίτων» επέστρεψε πίσω στη θάλασσα με έναν δορυφορικό πομπό στο καβούκι του. Η δράση αυτή, ως μέρος του προγράμματος TUI Turtle Aid, στοχεύει να συνεισφέρει πολύτιμες γνώσεις σχετικά με τη συμπεριφορά της θαλάσσιας χελώνας μετά την απελευθέρωση.