22/05/2017

Η δύναμη δύο Ambassadors ενώνεται για τον ΑΡΧΕΛΩΝ

Sicily Fiennes, εθελόντρια ήδη από το 2015

«Έχω την τύχη να είμαι εθελόντρια του ΑΡΧΕΛΩΝ για δυο συνεχή καλοκαίρια και ελπίζω να συνεχίσω να είμαι για ακόμα περισσότερα.

Τι πιο όμορφο από την αίσθηση της άμμου ανάμεσα στα δάχτυλα των ποδιών σου, τη μυρωδιά του φαγητού όταν γυρνάς από το πεδίο και είσαι υπερβολικά πεινασμένος ή τη συγκίνηση που σε διακατέχει όταν παρατηρείς υπομονετικά μια χελώνα να γεννά μέσα στη νύχτα.

Παρόλα αυτά αυτό που με ενδιαφέρει περισσότερο από όλα είναι το τι κρύβεται πίσω από όλες αυτές τις εμπειρίες. Η διατήρηση του περιβάλλοντος μπορεί να γίνει πραγματικότητα από αυτούς που παλεύουν για τις δικές τους αλήθειες και σκοπούς να προστατεύσουν συγκεκριμένα οικοσυστήματα και άγρια είδη νευραλγικής σημασίας, όπως η χελώνα καρέτα καρέτα. Ένας φίλος εθελοντής μου είχε πει κάποτε ότι οι άνθρωποι που στελέχωναν το πρόγραμμα ήταν αυτοί που ουσιαστικά έκαναν την προστασία του είδους αυτού γεμάτη απόλαυση.

Αυτό συνέβη και σε μένα. Είχα ήδη μάθει για το Σύλλογο στο σχολείο από τον δάσκαλο Βιολογίας ο οποίος υπήρξε εθελοντής του ήδη από τις απαρχές του ΑΡΧΕΛΩΝ, αλλά ακόμα συνεχίζει να διατηρεί αμείωτο το ενδιαφέρον του για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας και να μοιράζεται αναρτήσεις του Συλλόγου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Μια συζήτηση που άνοιξε κατά πολύ τους ορίζοντες μου. Όντας ήδη δυο χρόνια εθελόντρια αποφάσισα να συμμετάσχω στο πρόγραμμα Ambassador («Πρεσβευτών») του ΑΡΧΕΛΩΝ για να συμβάλω στην προώθηση ενός μικρού οργανισμού που βασίζεται στους εθελοντές και υποστηρικτές του. Σκοπός μου ήταν να κάνω κάτι λιγότερο διαδεδομένο και γεμάτο πρόκληση για μένα.

Και έτσι έκανα με ανυπομονησία την πρώτη μου παρουσίαση στο πανεπιστήμιο UCL του Λονδίνου που σπουδάζω Διατήρηση Βιοποικιλότητας. Ξεκίνησα την ομιλία έχοντας επιλέξει προσεκτικά φωτογραφίες συνοδευόμενες από ορισμένα εσωτερικά «χελωνο-αστεία». Κανένας δε φάνηκε να ενθουσιάζεται με τα αστεία παρά μόνο ένα μεγάλο γκρουπ αφοσιωμένων φίλων που είχα φέρει. Παρόλα αυτά, ορισμένοι από το κοινό έκαναν ευφυείς ερωτήσεις. Από αυτούς που ενδιαφέρθηκαν να συμμετέχουν στο εθελοντικό πρόγραμμα του ΑΡΧΕΛΩΝ είμαι σίγουρη πως θα εμφανιστούν αυτή την σεζόν για να συνεχίσουν αυτή την αλυσίδα γνώσης που ενώνει ανθρώπους από τελείως διαφορετικούς κόσμους αλλά με κοινό μοχλό δύναμης την αγάπη για την καρέτα καρέτα.

Εάν έχετε ποτέ την ευκαιρία να παρευρεθείτε σε οποιαδήποτε ομιλία του ΑΡΧΕΛΩΝ μην την χάσετε, δε θα το μετανιώσετε. Μπορεί οι πράξεις ενός μικρού αριθμού ανθρώπων συνεργαζόμενων μεταξύ τους να προστατεύσουν μέρος του πληθυσμού ενός μόνο είδους υπό εξαφάνιση. Το σημαντικότερο όμως που μένει είναι η ομαδική εργασία και αυτή κάνει τη διαφορά!»

h-dynamh-dyo-ambassadors-enwnetai-gia-ton-arxelwn-ambassadors_presentation.jpg

Λυδία Κουτρουδίτσου, εθελόντρια του ΑΡΧΕΛΩΝ από το 2014

«Ως εθελόντρια του ΑΡΧΕΛΩΝ και φοιτήτρια βιολογίας στο πανεπιστήμιο Πατρών, έκανα μία παρουσίαση του Συλλόγου και των εθελοντικών του προγραμμάτων του στο πλαίσιο του μαθήματος Πανίδα της Ελλάδος που ασχολείται με αμφίβια, ερπετά και μικρά θηλαστικά της χώρας μας. Το μάθημά παρακολουθείται από τριτοετείς και τεταρτοετείς φοιτητές του τμήματος μου.

Η παρουσίαση ήταν επικεντρωμένη στο πώς και οι ίδιοι θα μπορούσαν να γίνουν εθελοντές στον ΑΡΧΕΛΩΝ και να αποκτήσουν εμπειρία στο πεδίο αλλά και να βοηθήσουν την προστασία της θαλάσσιας χελώνας όσο και του οικοσυστήματος στη χώρα μας.

Οι συμφοιτητές μου έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον και περίπου 5 άτομα με πλησίασαν μετά και με ρώτησαν πως οι ίδιοι μπορούν να συμμετάσχουν είτε ως εθελοντές το καλοκαίρι είτε στο Κέντρο Διάσωσης.»

Η Λυδία αποτελεί ενεργό μέλος του ΑΡΧΕΛΩΝ μιας και είναι εθελόντρια του προγράμματος της Ζακύνθου για τρεις συνεχόμενες χρονιές ήδη από το 2014. Έχει την τιμή να είναι η πρώτη Ambassador του ΑΡΧΕΛΩΝ στην Ελλάδα και μας στηρίζει έμπρακτα με κάθε ευκαιρία.

Η Sicily, από πλευράς της, μετά από δυο δραστήριες χρονιές εθελοντισμού αποφάσισε να εμβαθύνει την συνεισφορά της στον Σύλλογο με το να γίνει φέτος μέρος της δυναμικής ομάδας Ambassador του ΑΡΧΕΛΩΝ.

Οι «Πρεσβευτές» του ΑΡΧΕΛΩΝ, όπως η Sicily και η Λυδία, συμβάλλουν στις πολύ μεγάλες προσπάθειές μας να τα καταφέρουμε και φέτος για την μελέτη και προστασία των θαλασσίων χελωνών και των βιοτόπων τους.

Δείτε παρακάτω σε φωτογραφίες τις παρουσιάσεις της Sicily και της Λυδίας στα Πανεπιστήμια UCL και Πατρών αντίστοιχα.

Σας ευχαριστούμε Sicily και Λυδία και όλους τους εθελοντές που μας βοηθούν όλα αυτά τα χρόνια!

Περισσότερες πληροφορίες/αιτήσεις εθελοντισμού στον ΑΡΧΕΛΩΝ στο volunteers@archelon.gr.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

 1. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  27/02/2024

  Επιστολή 20 Περιβαλλοντικών Οργανώσεων προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος για το καθεστώς προστασίας του λύκου στην Ευρώπη

  Είκοσι Περιβαλλοντικές Οργανώσεις, προσυπογράφουν επιστολή προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος ζητώντας του να ψηφίσει «κατά» της αλλαγής καθεστώτος της προστασίας του λύκου στο Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος της ΕΕ.

  Μάθε περισσότερα
 2. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  02/02/2024

  Οι θαλάσσιες χελώνες στους Ελληνικούς υγροτόπους διεθνούς σημασίας

  Στις 2 Φεβρουαρίου γιορτάζουμε την Παγκόσμια Μέρα των Υγροτόπων, αυτών των ευάλωτων περιοχών του πλανήτη που αποτελούν καταφύγιο για τα αποδημητικά πουλιά, αλλά και για πολλά άλλα είδη άγριων ζώων, μεταξύ των οποίων και οι θαλάσσιες χελώνες.

  Μάθε περισσότερα
 3. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  24/01/2024

  Γιατί τα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ είναι διεθνή;

  Τα προγράμματα προστασίας για τη θαλάσσια χελώνα του ΑΡΧΕΛΩΝ οργανώνονται με την πολύτιμη συμβολή εθελοντών που φθάνουν κάθε χρόνο στην Ελλάδα όχι μόνο από την Ευρώπη αλλά και από πιο μακρινά μέρη όπως την Ν.Κορέα, την Αυστραλία και την Κολομβία. Η χρήση της αγγλικής γλώσσας κατά τη διάρκεια των εργασιών στο πεδίο ή των δραστηριοτήτων ευαισθητοποίησης του κοινού και στις οργανωμένες κατασκηνώσεις που διαμένουν οι εθελοντές, είναι απαραίτητη για τα προγράμματα.

  Μάθε περισσότερα
 4. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  23/01/2024

  Κοινό ΔΤ: Εκτός Σχεδίου Δόμηση: Επιταχύνοντας την Καταστροφή της Ελληνικής Φύσης

  Η δημοσιοποίηση της διαφαινόμενης πρόθεσης της Κυβέρνησης να διευρύνει, έστω και μεταβατικά, την εκτός σχεδίου δόμηση έχει προκαλέσει οξείες αντιδράσεις – πράγμα αξιοσημείωτο για σχέδιο νόμου που δεν έχει καν ακόμα δημοσιευθεί. Αυτό και μόνο δείχνει ότι σημαντικό τμήμα της κοινωνίας είναι αντίθετο στην περαιτέρω οικοπεδοποίηση της ελληνικής υπαίθρου και στην ανεξέλεγκτη και άναρχη διεύρυνση των οικισμών.

  Μάθε περισσότερα
 5. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  17/01/2024

  Ένα ιδιαίτερο νοσοκομείο για θαλάσσιες χελώνες με δεξαμενές και εντυπωσιακά παλιά βαγόνια τρένου έχει στήσει εδώ και 30 χρόνια ο ΑΡΧΕΛΩΝ στη Γλυφάδα

  Χελώνες συνδεδεμένες με φιάλες ορού ή μπανταρισμένες με επιδέσμους, δεξαμενές περίθαλψης και δεξαμενές αποκατάστασης με ειδικό περιβαλλοντικό εμπλουτισμό, θερμοκήπια ανάρρωσης, αλλά και… ανακαινισμένα βαγόνια του ΟΣΕ!

  Μάθε περισσότερα
 6. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  15/01/2024

  Θέσεις Βοηθών για τα προγράμματα προστασίας της θαλάσσιας χελώνας του 2024

  Ο ΑΡΧΕΛΩΝ αναζητά συνεργάτες με θέληση και ενθουσιασμό για την προστασία της φύσης για την υλοποίηση των προγραμμάτων προστασίας της θαλάσσιας χελώνας του 2024.

  Μάθε περισσότερα
 7. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  05/01/2024

  Τι έγινε στον κόσμο του ΑΡΧΕΛΩΝ το 2023;

  Παγκόσμιο ρεκόρ αναπαραγωγικής ζωής για θαλάσσια χελώνα και 40 χρόνια δράσης ΑΡΧΕΛΩΝ για την προστασία της χελώνας είναι κάποιες στιγμές που γιορτάσαμε φέτος όλοι μαζί. Τι έγινε λοιπόν στον κόσμο του ΑΡΧΕΛΩΝ το 2023;

  Μάθε περισσότερα
 8. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  21/12/2023

  Η ανάληψη ευθύνης για το περιβάλλον δίνει νόημα στη ζωή μας

  «Ο ΑΡΧΕΛΩΝ είναι μια ευκαιρία, όχι μόνο για τα ζώα και το οικοσύστημα, αλλά και για μας τους ίδιους που συμμετέχουμε στο Σύλλογο και για την κοινωνία μέσα στην οποία δρούμε». Ο Θωμάς Αράπης, Πρόεδρος και ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου μιλά για την προσπάθεια που κάνει ο ΑΡΧΕΛΩΝ αλλά και για το τι ελπίζει ότι θα φέρει το αύριο.

  Μάθε περισσότερα
 9. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  20/12/2023

  19 Περιβαλλοντικές Οργανώσεις ζητούν από την Ελληνική Κυβέρνηση να μην συναινέσει σε αλλαγή του καθεστώτος προστασίας του λύκου στην Ευρώπη

  Οι συνυπογράφουσες 19 Περιβαλλοντικές Οργανώσεις εκφράζουμε την πλήρη αντίθεσή μας στην πρόταση που ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για μείωση του προστατευτικού καθεστώτος του λύκου στη Σύμβαση της Βέρνης και καλούμε την ελληνική κυβέρνηση να απορρίψει την πρόταση αυτή στο Συμβούλιο των Υπουργών Περιβάλλοντος.

  Μάθε περισσότερα
 10. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  20/12/2023

  Σαράντα χρόνια μετά: Ο κόσμος του ΑΡΧΕΛΩΝ σήμερα

  Ο Θωμάς Αράπης, Πρόεδρος και ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου δίνει το στίγμα του ΑΡΧΕΛΩΝ σήμερα. «Στις καθημερινές μας δραστηριότητες συναντάμε, εκτός από πολλές χελώνες, και πάρα πολλούς ανθρώπους που βοήθησαν και βοηθούν.. Ανάμεσά τους, ξεχωρίζουν όλοι όσοι εργάζονται και εκπροσωπούν το σύλλογο εκεί έξω, στα εύκολα και τα δύσκολα »

  Μάθε περισσότερα
 11. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  15/12/2023

  Ευχές από επώνυμους «χελωνάδες» του εξωτερικού!

  Συνεργάτες και μέλη της επιστημονικής κοινότητας από όλον τον κόσμο στέλνουν το μήνυμά τους για τα 40 χρόνια ΑΡΧΕΛΩΝ

  Μάθε περισσότερα
 12. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  14/12/2023

  Το παρελθόν έχει αξία αν γίνει φάρος που φωτίζει στο μέλλον

  Ο Θωμάς Αράπης, Πρόεδρος του ΑΡΧΕΛΩΝ και ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου μιλάει για την ποιότητα και τις αξίες, και τους ανθρώπους που σημάδεψαν τη δημιουργία και την μετέπειτα δράση του ΑΡΧΕΛΩΝ. «Ο Δημήτρης Μαργαριτούλης μας έμαθε όχι μόνο τη μεθοδολογία για την καταγραφή και προστασία των χελωνών αλλά και τι θα πει οργάνωση καθηκόντων, ευθύνη, συλλογικότητα, αξιολόγηση, συνεργασία» αναφέρει.

  Μάθε περισσότερα
 13. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  12/12/2023

  Σημειώσεις μίας εθελόντριας (Μέρος 2): Τα τραύματα στο κεφάλι είναι πιο συχνά από όσο νομίζετε

  Η Jessica έγινε εθελόντρια στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ για 6 εβδομάδες το 2023 και μιλά για όσα έμαθε φροντίζοντας θαλάσσιες χελώνες με τραυματισμούς στο κεφάλι που προκαλούνται από ανθρώπους.

  Μάθε περισσότερα
 14. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  04/12/2023

  Σημειώσεις μίας εθελόντριας (Μέρος 1): Η Jessica Van Damme βρέθηκε στο Κέντρο Διάσωσης

  «Κατά τη διάρκεια της παραμονής μου υπήρχαν περισσότερες από 30 τραυματισμένες θαλάσσιες χελώνες που νοσηλεύονταν στο Κέντρο Διάσωσης. Επτά από αυτές απελευθερώθηκαν επιτυχώς, αλλά, κατά την ίδια περίοδο, υπήρξαν πέντε νέες αφίξεις – όλες χελώνες με ανθρωπογενή τραύματα. Εμείς, οι άνθρωποι, είμαστε η μεγαλύτερη απειλή για αυτές!», γράφει η Jessica.

  Μάθε περισσότερα
 15. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  30/11/2023

  Καλοκαίρι 2024: Έλα ξανά και ανάλαβε ευθύνες στα προγράμματα προστασίας της θαλάσσιας χελώνας!

  Η συμμετοχή ή η επιστροφή στα προγράμματα προστασίας θαλάσσιας χελώνας του ΑΡΧΕΛΩΝ ως Υπεύθυνος Πεδίου θα σου δώσει την ευκαιρία να ηγηθείς συγκεκριμένων δραστηριοτήτων, καθώς και να εκπαιδεύσεις και να βοηθήσεις άλλους εθελοντές. Αυτές οι θέσεις παρέχουν υψηλότερο επίπεδο εμπειρίας στη προστασία του περιβάλλοντος, καθώς και βελτίωση στις επικοινωνιακές και ηγετικές δεξιότητες. Βιάσου και κάνε αίτηση τώρα! Μόνο ένας περιορισμένος αριθμός έμπειρων και εξειδικευμένων εθελοντών επιλέγονται σαν Υπεύθυνοι Πεδίου σε κάθε πρόγραμμα.

  Μάθε περισσότερα
1 από 0

Πολύ πιθανό να σε ενδιαφέρουν επίσης

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας!
Μάθε για τις τελευταίες δράσεις μας και ενημερώσου για τα προγράμματά μας και πως μπορείς εσύ να βοηθήσεις τις θαλάσσιες χελώνες!