22/05/2017

Η δύναμη δύο Ambassadors ενώνεται για τον ΑΡΧΕΛΩΝ

Sicily Fiennes, εθελόντρια ήδη από το 2015

«Έχω την τύχη να είμαι εθελόντρια του ΑΡΧΕΛΩΝ για δυο συνεχή καλοκαίρια και ελπίζω να συνεχίσω να είμαι για ακόμα περισσότερα.

Τι πιο όμορφο από την αίσθηση της άμμου ανάμεσα στα δάχτυλα των ποδιών σου, τη μυρωδιά του φαγητού όταν γυρνάς από το πεδίο και είσαι υπερβολικά πεινασμένος ή τη συγκίνηση που σε διακατέχει όταν παρατηρείς υπομονετικά μια χελώνα να γεννά μέσα στη νύχτα.

Παρόλα αυτά αυτό που με ενδιαφέρει περισσότερο από όλα είναι το τι κρύβεται πίσω από όλες αυτές τις εμπειρίες. Η διατήρηση του περιβάλλοντος μπορεί να γίνει πραγματικότητα από αυτούς που παλεύουν για τις δικές τους αλήθειες και σκοπούς να προστατεύσουν συγκεκριμένα οικοσυστήματα και άγρια είδη νευραλγικής σημασίας, όπως η χελώνα καρέτα καρέτα. Ένας φίλος εθελοντής μου είχε πει κάποτε ότι οι άνθρωποι που στελέχωναν το πρόγραμμα ήταν αυτοί που ουσιαστικά έκαναν την προστασία του είδους αυτού γεμάτη απόλαυση.

Αυτό συνέβη και σε μένα. Είχα ήδη μάθει για το Σύλλογο στο σχολείο από τον δάσκαλο Βιολογίας ο οποίος υπήρξε εθελοντής του ήδη από τις απαρχές του ΑΡΧΕΛΩΝ, αλλά ακόμα συνεχίζει να διατηρεί αμείωτο το ενδιαφέρον του για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας και να μοιράζεται αναρτήσεις του Συλλόγου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Μια συζήτηση που άνοιξε κατά πολύ τους ορίζοντες μου. Όντας ήδη δυο χρόνια εθελόντρια αποφάσισα να συμμετάσχω στο πρόγραμμα Ambassador («Πρεσβευτών») του ΑΡΧΕΛΩΝ για να συμβάλω στην προώθηση ενός μικρού οργανισμού που βασίζεται στους εθελοντές και υποστηρικτές του. Σκοπός μου ήταν να κάνω κάτι λιγότερο διαδεδομένο και γεμάτο πρόκληση για μένα.

Και έτσι έκανα με ανυπομονησία την πρώτη μου παρουσίαση στο πανεπιστήμιο UCL του Λονδίνου που σπουδάζω Διατήρηση Βιοποικιλότητας. Ξεκίνησα την ομιλία έχοντας επιλέξει προσεκτικά φωτογραφίες συνοδευόμενες από ορισμένα εσωτερικά «χελωνο-αστεία». Κανένας δε φάνηκε να ενθουσιάζεται με τα αστεία παρά μόνο ένα μεγάλο γκρουπ αφοσιωμένων φίλων που είχα φέρει. Παρόλα αυτά, ορισμένοι από το κοινό έκαναν ευφυείς ερωτήσεις. Από αυτούς που ενδιαφέρθηκαν να συμμετέχουν στο εθελοντικό πρόγραμμα του ΑΡΧΕΛΩΝ είμαι σίγουρη πως θα εμφανιστούν αυτή την σεζόν για να συνεχίσουν αυτή την αλυσίδα γνώσης που ενώνει ανθρώπους από τελείως διαφορετικούς κόσμους αλλά με κοινό μοχλό δύναμης την αγάπη για την καρέτα καρέτα.

Εάν έχετε ποτέ την ευκαιρία να παρευρεθείτε σε οποιαδήποτε ομιλία του ΑΡΧΕΛΩΝ μην την χάσετε, δε θα το μετανιώσετε. Μπορεί οι πράξεις ενός μικρού αριθμού ανθρώπων συνεργαζόμενων μεταξύ τους να προστατεύσουν μέρος του πληθυσμού ενός μόνο είδους υπό εξαφάνιση. Το σημαντικότερο όμως που μένει είναι η ομαδική εργασία και αυτή κάνει τη διαφορά!»

h-dynamh-dyo-ambassadors-enwnetai-gia-ton-arxelwn-ambassadors_presentation.jpg

Λυδία Κουτρουδίτσου, εθελόντρια του ΑΡΧΕΛΩΝ από το 2014

«Ως εθελόντρια του ΑΡΧΕΛΩΝ και φοιτήτρια βιολογίας στο πανεπιστήμιο Πατρών, έκανα μία παρουσίαση του Συλλόγου και των εθελοντικών του προγραμμάτων του στο πλαίσιο του μαθήματος Πανίδα της Ελλάδος που ασχολείται με αμφίβια, ερπετά και μικρά θηλαστικά της χώρας μας. Το μάθημά παρακολουθείται από τριτοετείς και τεταρτοετείς φοιτητές του τμήματος μου.

Η παρουσίαση ήταν επικεντρωμένη στο πώς και οι ίδιοι θα μπορούσαν να γίνουν εθελοντές στον ΑΡΧΕΛΩΝ και να αποκτήσουν εμπειρία στο πεδίο αλλά και να βοηθήσουν την προστασία της θαλάσσιας χελώνας όσο και του οικοσυστήματος στη χώρα μας.

Οι συμφοιτητές μου έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον και περίπου 5 άτομα με πλησίασαν μετά και με ρώτησαν πως οι ίδιοι μπορούν να συμμετάσχουν είτε ως εθελοντές το καλοκαίρι είτε στο Κέντρο Διάσωσης.»

Η Λυδία αποτελεί ενεργό μέλος του ΑΡΧΕΛΩΝ μιας και είναι εθελόντρια του προγράμματος της Ζακύνθου για τρεις συνεχόμενες χρονιές ήδη από το 2014. Έχει την τιμή να είναι η πρώτη Ambassador του ΑΡΧΕΛΩΝ στην Ελλάδα και μας στηρίζει έμπρακτα με κάθε ευκαιρία.

Η Sicily, από πλευράς της, μετά από δυο δραστήριες χρονιές εθελοντισμού αποφάσισε να εμβαθύνει την συνεισφορά της στον Σύλλογο με το να γίνει φέτος μέρος της δυναμικής ομάδας Ambassador του ΑΡΧΕΛΩΝ.

Οι «Πρεσβευτές» του ΑΡΧΕΛΩΝ, όπως η Sicily και η Λυδία, συμβάλλουν στις πολύ μεγάλες προσπάθειές μας να τα καταφέρουμε και φέτος για την μελέτη και προστασία των θαλασσίων χελωνών και των βιοτόπων τους.

Δείτε παρακάτω σε φωτογραφίες τις παρουσιάσεις της Sicily και της Λυδίας στα Πανεπιστήμια UCL και Πατρών αντίστοιχα.

Σας ευχαριστούμε Sicily και Λυδία και όλους τους εθελοντές που μας βοηθούν όλα αυτά τα χρόνια!

Περισσότερες πληροφορίες/αιτήσεις εθελοντισμού στον ΑΡΧΕΛΩΝ στο volunteers@archelon.gr.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

 1. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  20/09/2023

  Ευκαιρία εργασίας: Συνεργάτης για θέματα τουρισμού

  Ο ΑΡΧΕΛΩΝ αναζητά συνεργάτη πλήρους απασχόλησης για θέματα τουρισμού

  Μάθε περισσότερα
 2. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  15/09/2023

  Ο Λίλο μας, η μικρή πρασινοχελώνα, τα κατάφερε!

  Τον Νοέμβριο του 2021 μία μικρή Πράσινη θαλάσσια χελώνα έφτασε στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ με πολύ σοβαρό τραύμα στο κεφάλι. Μετά από σχεδόν δύο χρόνια εντατικής θεραπείας, μία Τετάρτη τον Σεπτέμβριο του 2023 πήρε επιτέλους εξιτήριο και επέστρεψε στην θάλασσα!

  Μάθε περισσότερα
 3. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  12/09/2023

  Κοινό Δ.Τ.: Οι αφύσικες καταστροφές να γίνουν μάθημα για κλιματικά ανθεκτική Ελλάδα

  Μάθε περισσότερα
 4. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  10/09/2023

  Κοινό Δ.Τ.: Εκτός Σχεδίου Δόμηση: Η Σταδιακή Καταστροφή της Ελληνικής Φύσης

  Μάθε περισσότερα
 5. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  05/09/2023

  Πίσω στα θρανία και στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ

  Το μοναδικό νοσοκομείο για θαλάσσιες χελώνες ανοίγει ξανά τις πόρτες του για να υποδεχθεί σχολικές τάξεις όλων των βαθμίδων, αυτή τη φορά κλείνοντας θέση στο πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης μέσω του συστήματος ηλεκτρονικών κρατήσεων.

  Μάθε περισσότερα
 6. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  21/08/2023

  Αυτοί που σώζουν τα τραυματισμένα άγρια ζώα στην Ελλάδα ( νέο βίντεο)

  Βρέθηκε τραυματισμένο άγριο ζώο, οτιδήποτε από αρκούδα, αετό, μικροπούλια μέχρι θαλάσσια χελώνα, φώκια, δελφίνι; Υπάρχουν άνθρωποι που θα τα περιθάλψουν. Ο ΑΡΧΕΛΩΝ ετοίμασε ένα βίντεο, όπου οι άνθρωποι της περίθαλψης μιλούν γι΄αυτό που τους παρακινεί και συνεχίζουν…

  Μάθε περισσότερα
 7. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  21/08/2023

  Αποχαιρετισμός στο ιδρυτικό μέλος του ΑΡΧΕΛΩΝ Γιάννη Παπαναγιώτου, που έφυγε από τη ζωή πριν λίγες μέρες.

  Αποχαιρετισμός στο ιδρυτικό μέλος του ΑΡΧΕΛΩΝ Γιάννη Παπαναγιώτου, που έφυγε από τη ζωή πρίν λίγες μέρες. Λάτρης της φύσης, της θάλασσας και των βουνών, βοήθησε στη δημιουργία του τον Σύλλογο. Ευχαριστούμε.

  Μάθε περισσότερα
 8. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  17/08/2023

  Παγκόσμιο ρεκόρ 37 χρόνων αναπαραγωγικής ζωής για θαλάσσια χελώνα στη Ζάκυνθο – Αυξημένος φέτος ο αριθμός στις φωλιές

  Ένα σημαντικό αποτέλεσμα της συστηματικής δουλειάς της φετινής ομάδας παρακολούθησης της ωοτοκίας στη Ζάκυνθο, ανακοινώνει ο ΑΡΧΕΛΩΝ - Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας. Με βάση τις μακροχρόνιες παρατηρήσεις του, ο ΑΡΧΕΛΩΝ κατάφερε να πιστοποιήσει το Παγκόσμιο Ρεκόρ καταγεγραμμένης ωοτοκίας για χελώνες Καρέττα.

  Μάθε περισσότερα
 9. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  07/08/2023

  ΠΡΟΣΟΧΗ! Οι θαλάσσιες χελώνες δεν είναι κατοικίδια ζώα: Δεν τις αγγίζουμε! Δεν τις ταΐζουμε!

  Όπως είναι γνωστό 35 νέα περιστατικά επίθεσης θαλάσσιας χελώνας σε λουόμενους έχουν ήδη καταγραφεί κατά την φετινή καλοκαιρινή περίοδο και προστίθενται στον ήδη μακρύ κατάλογο των 200 περίπου καταγεγραμμένων περιστατικών, όπως αυτά έχουν καταγραφεί κατά τα προηγούμενα καλοκαίρια στα μητρώα του Κέντρο Υγείας Αρεόπολης.

  Μάθε περισσότερα
 10. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  01/08/2023

  Συνέντευξη με μια εθελόντρια: Lea Heinen, Κέντρο Διάσωσης

  Η Lea μοιράζεται την εμπειρία της ως εθελόντρια στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιας Χελώνας του ΑΡΧΕΛΩΝ: «Νομίζω ότι όταν μια χελώνα αρχίζει να τρώει μετά από ένα μήνα προσπάθειας, όταν μπορείς να δεις τη βελτίωση ή την επούλωση ενός τραυματισμού μιας χελώνας και όταν μια χελώνα επιστρέφει πίσω στη θάλασσα, στο φυσικό της περιβάλλον, στο σπίτι της - τότε ξέρεις ότι πράγματι σώζεις τις χελώνες».

  Μάθε περισσότερα
 11. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  21/07/2023

  Παιδικός Διαγωνισμός Παραλίας 2023: Φτιάξε το δικό σου χελωνάκι με φυσικά υλικά και στείλε μας φωτογραφία!

  Βοήθησέ μας να μεταδώσουμε το μήνυμα για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών σχηματίζοντας τα δικά σου θαλάσσια χελωνάκια με φυσικά υλικά που θα βρεις στην παραλία. Άμμος, πέτρες, βότσαλα, κοχύλια, φύκια, ξυλαράκια και ότι άλλο έχεις στη διάθεσή σου μπορούν να μεταμορφωθούν με λίγη φαντασία! Τράβηξε μια φωτογραφία το έργο σου και στείλε την στον Διαγωνισμό Παραλίας του ΑΡΧΕΛΩΝ.

  Μάθε περισσότερα
 12. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  18/07/2023

  Ανοίγοντας το δρόμο για τα επόμενα βήματα προστασίας των θαλάσσιων χελωνών στη Μεσόγειο

  Tην προηγούμενη εβδομάδα οι εταίροι του έργου «Διατήρηση των θαλασσίων χελωνών στην περιοχή της Μεσογείου» συναντήθηκαν για την 9η Συνεδρίαση της Καθοδηγητικής Επιτροπής. Η συνάντηση έγινε στον Κυπαρισσιακό Κόλπο στην Ελλάδα στις 4 και 5 Ιουλίου και οργανώθηκε από το SPA/RAC και τον ΑΡΧΕΛΩΝ.

  Μάθε περισσότερα
 13. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  04/07/2023

  Ειδική προσφορά για τους ΕΜΠΕΙΡΟΥΣ εθελοντές: Έλα τώρα ξανά μαζί μας για 2 χελωνο-εβδομάδες!

  Είναι καιρός να έρθεις ξανά στα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ, ακόμηκι αν έχεις μόνο 2ή 3 εβδομάδες διαθέσιμες. Η προσφορά ισχύει για τον Αύγουστο, τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο 2023. Κάνε αίτηση μέσα από τη νέα μας ιστοσελίδα και δες περισσότερα για τις ημερομηνίες και τις τοποθεσίες που είναι διαθέσιμες οι θέσεις.

  Μάθε περισσότερα
 14. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  30/06/2023

  Εκδήλωση λήξης του έργου για τις Οργανώσεις Περίθαλψης Άγριων Ζώων

  Στις 9 Ιουνίου 2023, η Εταιρία Προστασίας Περιβάλλοντος Καστοριάς φιλοξένησε την εκδήλωση λήξης του έργου «Δίκτυο Συνεργασίας των Οργανώσεων που Δραστηριοποιούνται στην Περίθαλψη Άγριων Ζώων στην Ελλάδα».

  Μάθε περισσότερα
 15. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  29/06/2023

  Η Τρούφα ταξίδεψε στις 4 γωνιές της Ελλάδας με τη βοήθεια των μαθητών!

  Η Τρούφα, το χελωνάκι – σύμβολο των διαδικτυακών εκπαιδευτικών δράσεων του ΑΡΧΕΛΩΝ ταξίδεψε στις 4 γωνιές της Ελλάδας και έκανε επίσης μια μικρή απόδραση στη Νότιο Αφρική. Η μεγάλη Διαδικτυακή Φωτογραφική Έκθεση της σχολικής χρονιάς που πέρασε δημοσιοποιήθηκε και το κοινό έδωσε τις προτιμήσεις του!

  Μάθε περισσότερα
1 από 0

Πολύ πιθανό να σε ενδιαφέρουν επίσης

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας!
Μάθε για τις τελευταίες δράσεις μας και ενημερώσου για τα προγράμματά μας και πως μπορείς εσύ να βοηθήσεις τις θαλάσσιες χελώνες!