22/05/2017

Η δύναμη δύο Ambassadors ενώνεται για τον ΑΡΧΕΛΩΝ

Sicily Fiennes, εθελόντρια ήδη από το 2015

«Έχω την τύχη να είμαι εθελόντρια του ΑΡΧΕΛΩΝ για δυο συνεχή καλοκαίρια και ελπίζω να συνεχίσω να είμαι για ακόμα περισσότερα.

Τι πιο όμορφο από την αίσθηση της άμμου ανάμεσα στα δάχτυλα των ποδιών σου, τη μυρωδιά του φαγητού όταν γυρνάς από το πεδίο και είσαι υπερβολικά πεινασμένος ή τη συγκίνηση που σε διακατέχει όταν παρατηρείς υπομονετικά μια χελώνα να γεννά μέσα στη νύχτα.

Παρόλα αυτά αυτό που με ενδιαφέρει περισσότερο από όλα είναι το τι κρύβεται πίσω από όλες αυτές τις εμπειρίες. Η διατήρηση του περιβάλλοντος μπορεί να γίνει πραγματικότητα από αυτούς που παλεύουν για τις δικές τους αλήθειες και σκοπούς να προστατεύσουν συγκεκριμένα οικοσυστήματα και άγρια είδη νευραλγικής σημασίας, όπως η χελώνα καρέτα καρέτα. Ένας φίλος εθελοντής μου είχε πει κάποτε ότι οι άνθρωποι που στελέχωναν το πρόγραμμα ήταν αυτοί που ουσιαστικά έκαναν την προστασία του είδους αυτού γεμάτη απόλαυση.

Αυτό συνέβη και σε μένα. Είχα ήδη μάθει για το Σύλλογο στο σχολείο από τον δάσκαλο Βιολογίας ο οποίος υπήρξε εθελοντής του ήδη από τις απαρχές του ΑΡΧΕΛΩΝ, αλλά ακόμα συνεχίζει να διατηρεί αμείωτο το ενδιαφέρον του για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας και να μοιράζεται αναρτήσεις του Συλλόγου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Μια συζήτηση που άνοιξε κατά πολύ τους ορίζοντες μου. Όντας ήδη δυο χρόνια εθελόντρια αποφάσισα να συμμετάσχω στο πρόγραμμα Ambassador («Πρεσβευτών») του ΑΡΧΕΛΩΝ για να συμβάλω στην προώθηση ενός μικρού οργανισμού που βασίζεται στους εθελοντές και υποστηρικτές του. Σκοπός μου ήταν να κάνω κάτι λιγότερο διαδεδομένο και γεμάτο πρόκληση για μένα.

Και έτσι έκανα με ανυπομονησία την πρώτη μου παρουσίαση στο πανεπιστήμιο UCL του Λονδίνου που σπουδάζω Διατήρηση Βιοποικιλότητας. Ξεκίνησα την ομιλία έχοντας επιλέξει προσεκτικά φωτογραφίες συνοδευόμενες από ορισμένα εσωτερικά «χελωνο-αστεία». Κανένας δε φάνηκε να ενθουσιάζεται με τα αστεία παρά μόνο ένα μεγάλο γκρουπ αφοσιωμένων φίλων που είχα φέρει. Παρόλα αυτά, ορισμένοι από το κοινό έκαναν ευφυείς ερωτήσεις. Από αυτούς που ενδιαφέρθηκαν να συμμετέχουν στο εθελοντικό πρόγραμμα του ΑΡΧΕΛΩΝ είμαι σίγουρη πως θα εμφανιστούν αυτή την σεζόν για να συνεχίσουν αυτή την αλυσίδα γνώσης που ενώνει ανθρώπους από τελείως διαφορετικούς κόσμους αλλά με κοινό μοχλό δύναμης την αγάπη για την καρέτα καρέτα.

Εάν έχετε ποτέ την ευκαιρία να παρευρεθείτε σε οποιαδήποτε ομιλία του ΑΡΧΕΛΩΝ μην την χάσετε, δε θα το μετανιώσετε. Μπορεί οι πράξεις ενός μικρού αριθμού ανθρώπων συνεργαζόμενων μεταξύ τους να προστατεύσουν μέρος του πληθυσμού ενός μόνο είδους υπό εξαφάνιση. Το σημαντικότερο όμως που μένει είναι η ομαδική εργασία και αυτή κάνει τη διαφορά!»

h-dynamh-dyo-ambassadors-enwnetai-gia-ton-arxelwn-ambassadors_presentation.jpg

Λυδία Κουτρουδίτσου, εθελόντρια του ΑΡΧΕΛΩΝ από το 2014

«Ως εθελόντρια του ΑΡΧΕΛΩΝ και φοιτήτρια βιολογίας στο πανεπιστήμιο Πατρών, έκανα μία παρουσίαση του Συλλόγου και των εθελοντικών του προγραμμάτων του στο πλαίσιο του μαθήματος Πανίδα της Ελλάδος που ασχολείται με αμφίβια, ερπετά και μικρά θηλαστικά της χώρας μας. Το μάθημά παρακολουθείται από τριτοετείς και τεταρτοετείς φοιτητές του τμήματος μου.

Η παρουσίαση ήταν επικεντρωμένη στο πώς και οι ίδιοι θα μπορούσαν να γίνουν εθελοντές στον ΑΡΧΕΛΩΝ και να αποκτήσουν εμπειρία στο πεδίο αλλά και να βοηθήσουν την προστασία της θαλάσσιας χελώνας όσο και του οικοσυστήματος στη χώρα μας.

Οι συμφοιτητές μου έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον και περίπου 5 άτομα με πλησίασαν μετά και με ρώτησαν πως οι ίδιοι μπορούν να συμμετάσχουν είτε ως εθελοντές το καλοκαίρι είτε στο Κέντρο Διάσωσης.»

Η Λυδία αποτελεί ενεργό μέλος του ΑΡΧΕΛΩΝ μιας και είναι εθελόντρια του προγράμματος της Ζακύνθου για τρεις συνεχόμενες χρονιές ήδη από το 2014. Έχει την τιμή να είναι η πρώτη Ambassador του ΑΡΧΕΛΩΝ στην Ελλάδα και μας στηρίζει έμπρακτα με κάθε ευκαιρία.

Η Sicily, από πλευράς της, μετά από δυο δραστήριες χρονιές εθελοντισμού αποφάσισε να εμβαθύνει την συνεισφορά της στον Σύλλογο με το να γίνει φέτος μέρος της δυναμικής ομάδας Ambassador του ΑΡΧΕΛΩΝ.

Οι «Πρεσβευτές» του ΑΡΧΕΛΩΝ, όπως η Sicily και η Λυδία, συμβάλλουν στις πολύ μεγάλες προσπάθειές μας να τα καταφέρουμε και φέτος για την μελέτη και προστασία των θαλασσίων χελωνών και των βιοτόπων τους.

Δείτε παρακάτω σε φωτογραφίες τις παρουσιάσεις της Sicily και της Λυδίας στα Πανεπιστήμια UCL και Πατρών αντίστοιχα.

Σας ευχαριστούμε Sicily και Λυδία και όλους τους εθελοντές που μας βοηθούν όλα αυτά τα χρόνια!

Περισσότερες πληροφορίες/αιτήσεις εθελοντισμού στον ΑΡΧΕΛΩΝ στο volunteers@archelon.gr.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

  1. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    21/10/2024

    «Υποτροφίες» για πρακτική εμπειρία και άσκηση στα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ

    Φέτος, με τις «υποτροφίες» δίνεται η ευκαιρία να υποστηριχθεί οικονομικά η συμμετοχή μικρού αριθμού ατόμων από την Ελλάδα (για εθελοντισμό ή/και πρακτική άσκηση φοιτητών) στα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ

    Μάθε περισσότερα
  2. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    18/10/2024

    Υπάρχει πρόοδος στην δημιουργία ενός ενιαίου Θαλάσσιου Πάρκου στο Ιόνιο;

    Η ίδρυση ενιαίου Θαλάσσιου Πάρκου στο Ιόνιο μπορεί να αποτελέσει σημείο σταθμό για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών της Μεσογείου.

    Μάθε περισσότερα
  3. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    16/10/2024

    Κοινό ΔT: Απροστάτευτοι οι πυρήνες θαλάσσιας βιοποικιλότητας της Ελλάδας!

    Σοβαρές ελλείψεις στην προστασία των σημαντικότερων ελληνικών θαλάσσιων βιοτόπων και επιτακτική ανάγκη για άμεσες παρεμβάσεις εντοπίζει έκθεση εννέα περιβαλλοντικών οργανισμών.

    Μάθε περισσότερα
  4. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    16/10/2024

    Θέσεις Υπεύθυνων & Βοηθών για τα προγράμματα προστασίας της θαλάσσιας χελώνας του 2025

    Ο ΑΡΧΕΛΩΝ αναζητά συνεργάτες με θέληση και ενθουσιασμό για την προστασία της φύσης για την προετοιμασία και υλοποίηση των προγραμμάτων προστασίας της θαλάσσιας χελώνας του 2025.

    Μάθε περισσότερα
  5. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    14/10/2024

    Προγράμματα Εθελοντισμού 2025: Σειρά σου να σώσεις τις θαλάσσιες χελώνες

    Ο ΑΡΧΕΛΩΝ ανακοινώνει με χαρά τα Προγράμματα Εθελοντισμού για το 2025. Εάν είσαι παθιασμένος με τη προστασία του περιβάλλοντος και επιθυμείς να έχεις ένα θετικό αντίκτυπο, σε προσκαλούμε να γίνεις μέλος της αφοσιωμένης ομάδας εθελοντών μας.

    Μάθε περισσότερα
  6. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    30/09/2024

    Γίνε η φωνή για τις θαλάσσιες χελώνες ως Ambassador του ΑΡΧΕΛΩΝ!

    Έχεις πάθος για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών και θέλεις να επηρεάσεις θετικά στην επιβίωσή τους? Γίνε μέλος στο πρόγραμμα Ambassador του ΑΡΧΕΛΩΝ για να συμβάλεις σε αυτόν τον σημαντικό σκοπό.

    Μάθε περισσότερα
  7. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    30/09/2024

    Κοινό ΔΤ: Η απόφαση της ΕΕ για υποβάθμιση του καθεστώτος προστασίας του λύκου βάζει στο «στόχαστρο» ένα προστατευόμενο είδος, στέλνοντας λάθος μηνύματα!

    Μάθε περισσότερα
  8. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    27/09/2024

    Μεταμορφώνοντας το Ρέθυμνο: Ευκαιρίες αειφόρου τουρισμού με πρεσβευτή τη θαλάσσια χελώνα

    Ο τουρισμός στο Ρέθυμνο έχει τη δυνατότητα να είναι κάτι περισσότερο από μια απλή πηγή εσόδων. Μπορεί να είναι καταλύτης για την περιβαλλοντική διαχείριση και φάρος βιώσιμων πρακτικών με πρεσβευτές τις θαλάσσιες χελώνες.

    Μάθε περισσότερα
  9. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    24/09/2024

    Συμμαχία για την Άγρια Ζωή

    Έντεκα (11) περιβαλλοντικές οργανώσεις ενώνουν τις δυνάμεις τους, με στόχο την προστασία της άγριας ζωής στην Ελλάδα 

    Μάθε περισσότερα
  10. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    18/09/2024

    Μετρώντας τις φωλιές Καρέττα στη Ζάκυνθο- δουλειά στρατιάς μυρμηγκιών

    Εδώ και πάνω από 41 χρόνια, ο ΑΡΧΕΛΩΝ μετράει κάθε χρόνο τις φωλιές των θαλάσσιων χελωνών στη Ζάκυνθο.

    Μάθε περισσότερα
  11. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    17/09/2024

    Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το πρόγραμμα στον Αμβρακικό για το 2024, σηματοδοτώντας δύο δεκαετίες αφοσιωμένου έργου.

    Ο ΑΡΧΕΛΩΝ αποτελεί φάρο ελπίδας για τις θαλάσσιες χελώνες στον Αμβρακικό Κόλπο. Από τη διάσωση τραυματισμένων χελωνών μέχρι την παρακολούθηση των χαρακτηριστικών των πληθυσμών τους και τις διαδρομές μετανάστευσης τους, το πρόγραμμα του Αμβρακικού, συμβάλλει στην επιβίωση αυτών των προστατευόμενων ζώων εδω και 20 χρόνια.

    Μάθε περισσότερα
  12. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    13/09/2024

    Έκκληση 20 Περιβαλλοντικών Οργανώσεων προς την Ελληνική Κυβέρνηση να υποστηρίξει τη διατήρηση του καθεστώτος προστασίας του λύκου στην Ευρώπη

    Μάθε περισσότερα
  13. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    09/09/2024

    Εκπαιδευτικά Προγράμματα 2024-2025: Εμπνεύστε την Επόμενη Γενιά Οικολόγων με τον ΑΡΧΕΛΩΝ!

    Πέρυσι, 15.000 μαθητές έφθασαν στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ και ενθουσιάστηκαν μαθαίνοντας για τις προσπάθειες που γίνονται από το Σύλλογο μας για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας και τα αποτελέσματά τους.

    Μάθε περισσότερα
  14. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    02/09/2024

    Σχολή Θαλάσσιας Διατήρησης του LIFE MareNatura: ΑΡΧΕΛΩΝ και ΟΦΥΠΕΚΑ εκπαιδεύουν προσωπικό για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών

    Οι συμμετέχοντες έλαβαν εκτενή εκπαίδευση στη βιολογία, τις απειλές και τις μεθόδους προστασίας των θαλάσσιων χελωνών με σκοπό να αποτελέσουν στην συνέχεια μια Ειδική Ομάδα Δράσης που θα λειτουργήσει στα πλαίσια του Προγράμματος LIFE MareNatura.

    Μάθε περισσότερα
  15. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    30/08/2024

    Ξενοδοχείο της Ζακύνθου αναλαμβάνει δράση για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών

    Από το καλοκαίρι του 2023, το Domes Aulus Zante, Autograph Collection υποστηρίζει το έργο του ΑΡΧΕΛΩΝ στο νησί με την «υιοθεσία» 70 φωλιών της θαλάσσιας χελώνας

    Μάθε περισσότερα
1 από 0

Πολύ πιθανό να σε ενδιαφέρουν επίσης

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας!
Μάθε για τις τελευταίες δράσεις μας και ενημερώσου για τα προγράμματά μας και πως μπορείς εσύ να βοηθήσεις τις θαλάσσιες χελώνες!