22/05/2017

Η δύναμη δύο Ambassadors ενώνεται για τον ΑΡΧΕΛΩΝ

Sicily Fiennes, εθελόντρια ήδη από το 2015

«Έχω την τύχη να είμαι εθελόντρια του ΑΡΧΕΛΩΝ για δυο συνεχή καλοκαίρια και ελπίζω να συνεχίσω να είμαι για ακόμα περισσότερα.

Τι πιο όμορφο από την αίσθηση της άμμου ανάμεσα στα δάχτυλα των ποδιών σου, τη μυρωδιά του φαγητού όταν γυρνάς από το πεδίο και είσαι υπερβολικά πεινασμένος ή τη συγκίνηση που σε διακατέχει όταν παρατηρείς υπομονετικά μια χελώνα να γεννά μέσα στη νύχτα.

Παρόλα αυτά αυτό που με ενδιαφέρει περισσότερο από όλα είναι το τι κρύβεται πίσω από όλες αυτές τις εμπειρίες. Η διατήρηση του περιβάλλοντος μπορεί να γίνει πραγματικότητα από αυτούς που παλεύουν για τις δικές τους αλήθειες και σκοπούς να προστατεύσουν συγκεκριμένα οικοσυστήματα και άγρια είδη νευραλγικής σημασίας, όπως η χελώνα καρέτα καρέτα. Ένας φίλος εθελοντής μου είχε πει κάποτε ότι οι άνθρωποι που στελέχωναν το πρόγραμμα ήταν αυτοί που ουσιαστικά έκαναν την προστασία του είδους αυτού γεμάτη απόλαυση.

Αυτό συνέβη και σε μένα. Είχα ήδη μάθει για το Σύλλογο στο σχολείο από τον δάσκαλο Βιολογίας ο οποίος υπήρξε εθελοντής του ήδη από τις απαρχές του ΑΡΧΕΛΩΝ, αλλά ακόμα συνεχίζει να διατηρεί αμείωτο το ενδιαφέρον του για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας και να μοιράζεται αναρτήσεις του Συλλόγου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Μια συζήτηση που άνοιξε κατά πολύ τους ορίζοντες μου. Όντας ήδη δυο χρόνια εθελόντρια αποφάσισα να συμμετάσχω στο πρόγραμμα Ambassador («Πρεσβευτών») του ΑΡΧΕΛΩΝ για να συμβάλω στην προώθηση ενός μικρού οργανισμού που βασίζεται στους εθελοντές και υποστηρικτές του. Σκοπός μου ήταν να κάνω κάτι λιγότερο διαδεδομένο και γεμάτο πρόκληση για μένα.

Και έτσι έκανα με ανυπομονησία την πρώτη μου παρουσίαση στο πανεπιστήμιο UCL του Λονδίνου που σπουδάζω Διατήρηση Βιοποικιλότητας. Ξεκίνησα την ομιλία έχοντας επιλέξει προσεκτικά φωτογραφίες συνοδευόμενες από ορισμένα εσωτερικά «χελωνο-αστεία». Κανένας δε φάνηκε να ενθουσιάζεται με τα αστεία παρά μόνο ένα μεγάλο γκρουπ αφοσιωμένων φίλων που είχα φέρει. Παρόλα αυτά, ορισμένοι από το κοινό έκαναν ευφυείς ερωτήσεις. Από αυτούς που ενδιαφέρθηκαν να συμμετέχουν στο εθελοντικό πρόγραμμα του ΑΡΧΕΛΩΝ είμαι σίγουρη πως θα εμφανιστούν αυτή την σεζόν για να συνεχίσουν αυτή την αλυσίδα γνώσης που ενώνει ανθρώπους από τελείως διαφορετικούς κόσμους αλλά με κοινό μοχλό δύναμης την αγάπη για την καρέτα καρέτα.

Εάν έχετε ποτέ την ευκαιρία να παρευρεθείτε σε οποιαδήποτε ομιλία του ΑΡΧΕΛΩΝ μην την χάσετε, δε θα το μετανιώσετε. Μπορεί οι πράξεις ενός μικρού αριθμού ανθρώπων συνεργαζόμενων μεταξύ τους να προστατεύσουν μέρος του πληθυσμού ενός μόνο είδους υπό εξαφάνιση. Το σημαντικότερο όμως που μένει είναι η ομαδική εργασία και αυτή κάνει τη διαφορά!»

h-dynamh-dyo-ambassadors-enwnetai-gia-ton-arxelwn-ambassadors_presentation.jpg

Λυδία Κουτρουδίτσου, εθελόντρια του ΑΡΧΕΛΩΝ από το 2014

«Ως εθελόντρια του ΑΡΧΕΛΩΝ και φοιτήτρια βιολογίας στο πανεπιστήμιο Πατρών, έκανα μία παρουσίαση του Συλλόγου και των εθελοντικών του προγραμμάτων του στο πλαίσιο του μαθήματος Πανίδα της Ελλάδος που ασχολείται με αμφίβια, ερπετά και μικρά θηλαστικά της χώρας μας. Το μάθημά παρακολουθείται από τριτοετείς και τεταρτοετείς φοιτητές του τμήματος μου.

Η παρουσίαση ήταν επικεντρωμένη στο πώς και οι ίδιοι θα μπορούσαν να γίνουν εθελοντές στον ΑΡΧΕΛΩΝ και να αποκτήσουν εμπειρία στο πεδίο αλλά και να βοηθήσουν την προστασία της θαλάσσιας χελώνας όσο και του οικοσυστήματος στη χώρα μας.

Οι συμφοιτητές μου έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον και περίπου 5 άτομα με πλησίασαν μετά και με ρώτησαν πως οι ίδιοι μπορούν να συμμετάσχουν είτε ως εθελοντές το καλοκαίρι είτε στο Κέντρο Διάσωσης.»

Η Λυδία αποτελεί ενεργό μέλος του ΑΡΧΕΛΩΝ μιας και είναι εθελόντρια του προγράμματος της Ζακύνθου για τρεις συνεχόμενες χρονιές ήδη από το 2014. Έχει την τιμή να είναι η πρώτη Ambassador του ΑΡΧΕΛΩΝ στην Ελλάδα και μας στηρίζει έμπρακτα με κάθε ευκαιρία.

Η Sicily, από πλευράς της, μετά από δυο δραστήριες χρονιές εθελοντισμού αποφάσισε να εμβαθύνει την συνεισφορά της στον Σύλλογο με το να γίνει φέτος μέρος της δυναμικής ομάδας Ambassador του ΑΡΧΕΛΩΝ.

Οι «Πρεσβευτές» του ΑΡΧΕΛΩΝ, όπως η Sicily και η Λυδία, συμβάλλουν στις πολύ μεγάλες προσπάθειές μας να τα καταφέρουμε και φέτος για την μελέτη και προστασία των θαλασσίων χελωνών και των βιοτόπων τους.

Δείτε παρακάτω σε φωτογραφίες τις παρουσιάσεις της Sicily και της Λυδίας στα Πανεπιστήμια UCL και Πατρών αντίστοιχα.

Σας ευχαριστούμε Sicily και Λυδία και όλους τους εθελοντές που μας βοηθούν όλα αυτά τα χρόνια!

Περισσότερες πληροφορίες/αιτήσεις εθελοντισμού στον ΑΡΧΕΛΩΝ στο volunteers@archelon.gr.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

 1. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  15/07/2024

  Οικο-τουρισμός σε Πελοπόννησο και Κρήτη: Εξερευνήστε μια παραλία ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας Καρέττα

  Μία καταπληκτική οικολογική εμπειρία προσφέρει ο ΑΡΧΕΛΩΝ στους τυχερούς ευαισθητοποιημένους ταξιδιώτες που θα βρεθούν αυτό το καλοκαίρι σε σημαντικές παραλίες ωοτοκίας της χελώνας Καρέττα που προστατεύει ο Σύλλογος.

  Μάθε περισσότερα
 2. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  26/06/2024

  Οι θαλάσσιες χελώνες μας εκπλήσσουν: αν δεις ίχνη χελώνας στην παραλία βοήθησε την έρευνα του ΑΡΧΕΛΩΝ!

  Δεν είναι όλες οι παραλίες στην εκτεταμένη ακτογραμμή της Ελλάδας κατάλληλες για την ωοτοκία των θαλάσσιων χελωνών, αλλά μερικές φορές αυτά τα θαλάσσια ερπετά μας εκπλήσσουν! Φέτος το καλοκαίρι, ο ΑΡΧΕΛΩΝ ζητά τη βοήθειά σου για τη διερεύνηση ενός φαινομένου που ονομάζεται «σποραδική ωοτοκία».

  Μάθε περισσότερα
 3. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  17/06/2024

  Λιμένι Μάνης - ΠΡΟΣΟΧΗ! Οι θαλάσσιες χελώνες δεν είναι κατοικίδια ζώα: Δεν τις ταΐζουμε!

  Ο Δήμος Ανατολικής Μάνης και το Λιμεναρχείο ζήτησαν τη συνδρομή του ΑΡΧΕΛΩΝ για την ενημέρωση των λουόμενων στην περιοχή Λιμένι της Μάνης, όπου οι υγειονομικές αρχές έχουν ήδη καταγράψει φέτος 12 περιστατικά επίθεσης θαλάσσιας χελώνας σε λουόμενους.

  Μάθε περισσότερα
 4. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  16/06/2024

  30 Χρόνια Ελπίδας: Το Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ γιορτάζει την Ημέρα των Θαλάσσιων Χελωνών

  Κάθε χρόνο στις 16 Ιουνίου, γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα των Θαλάσσιων Χελωνών, μια ημέρα αφιερωμένη στην ευαισθητοποίηση σχετικά με αυτά τα υπέροχα πλάσματα και τις απειλές που αντιμετωπίζουν. Η φετινή χρονιά έχει ιδιαίτερη σημασία για τον ΑΡΧΕΛΩΝ, καθώς το Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών στη Γλυφάδα συμπληρώνει 30 χρόνια λειτουργίας.

  Μάθε περισσότερα
 5. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  13/06/2024

  Διαγωνισμός Αφίσας για παιδιά και νέους: Καλωσορίζουμε τα χελωνάκια του 2024 στις παραλίες!

  Νερομπογιές, μαρκαδόροι, κολλάζ, υπολογιστής, κινητό; Όλα είναι χρήσιμα. Χρησιμοποίησε τη δημιουργικότητα και τη φαντασία σου για να φτιάξεις μία αφίσα μεγέθους Α3 ή Α4 που θα ενημερώνει ότι σε λίγο εκκολάπτονται τα χελωνάκια του 2024.

  Μάθε περισσότερα
 6. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  16/05/2024

  Νωρίτερα από άλλες χρονιές άρχισε φέτος η ωοτοκία για τις θαλάσσιες χελώνες Καρέττα και οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης στους ωκεανούς προβληματίζουν

  Για πρώτη φορά, στα 40 χρόνια καταγραφών του ΑΡΧΕΛΩΝ, βρέθηκε στις 10 Μαΐου η πρώτη φωλιά θαλάσσιας χελώνας στον Κόλπο Λαγανά Ζακύθου. Επιβεβαιώνονται οι επιστημονικές προβλέψεις της μετακίνησης της περιόδου ωοτοκίας νωρίτερα την άνοιξη, λόγω της κλιματικής αλλαγής.

  Μάθε περισσότερα
 7. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  14/05/2024

  Σώσε Χελώνες, Δες την Ελλάδα με Budget

  Σε τραβάει η ιδέα να πας σε πεντακάθαρες ελληνικές παραλίες και η ευκαιρία να κάνεις τη διαφορά; Ιούνιος και Σεπτέμβριος είναι οι τέλειοι μήνες για εθελοντισμό στην προστασία των θαλάσσιων χελωνών στην Ελλάδα

  Μάθε περισσότερα
 8. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  02/05/2024

  Γιορτή της Χελώνας για παιδιά 2024: Ταξίδεψε με τις χελώνες στη Μεσόγειο!

  Σημειώστε την ημερομηνία! Το Σάββατο 18 Μαΐου στις 11:00, το Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ ανοίγει τις πόρτες του για να υποδεχτεί μικρούς και μεγάλους φίλους των θαλάσσιων χελωνών που θέλουν να γιορτάσουν, να εξερευνήσουν, να μάθουν, να παίξουν και να ταξιδέψουν μαγικά στη Μεσόγειο.

  Μάθε περισσότερα
 9. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  02/05/2024

  Μια επιτυχημένη χρονιά για το Διεθνές Συμπόσιο Θαλάσσιας Χελώνας

  Το Διεθνές Συμπόσιο Θαλάσσιας Χελώνας ολοκληρώθηκε θριαμβευτικά τον Μάρτιο στην Πατάγια της Ταϊλάνδης, με τον ΑΡΧΕΛΩΝ να συμμετέχει ενεργά.

  Μάθε περισσότερα
 10. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  29/04/2024

  Πρωινή βόλτα με τον ΑΡΧΕΛΩΝ

  Ο κινηματογραφικός φακός του Στέφανου και της Μαρίας των SteΜa Journeys πέτυχε κάτι πολύ σπάνιο: μία θαλάσσια χελώνα Καρέττα να κάνει φωλιά το πρωί! Οι εθελοντές στα Χανιά ανέλαβαν δράση για την προστασία της.

  Μάθε περισσότερα
 11. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  26/04/2024

  «Γεφυρώνοντας προσπάθειες τουρισμού και διατήρησης της φύσης», η παράπλευρη εκδήλωση του ΑΡΧΕΛΩΝ στο διεθνές συνέδριο Our Ocean, an Ocean of Potential

  Ο ΑΡΧΕΛΩΝ είχε την τιμή να συμμετάσχει ενεργά στο συνέδριο, διοργανώνοντας μία συζήτηση για τον τουρισμό και τις προσπάθειες προστασίας των θαλάσσιων χελωνών στο Ρέθυμνο με τη συμμετοχή του Δήμου Ρεθύμνου, του ομίλου GRECOTEL και εμπειρογνώμονες βιώσιμου τουρισμού.

  Μάθε περισσότερα
 12. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  19/04/2024

  Νέο! «Υποτροφίες» για πρακτική εμπειρία- άσκηση στα διεθνή περιβαλλοντικά προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ

  Φέτος δίνεται η ευκαιρία να υποστηριχθεί η συμμετοχή μικρού αριθμού εθελοντών στα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών στις παραλίες ωοτοκίας καθώς και στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών στη Γλυφάδα Αττικής. Δείτε τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια που ισχύουν για το 2024.

  Μάθε περισσότερα
 13. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  12/04/2024

  Συντονισμός για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών στο Ρέθυμνο: Τοπικές Αρχές και τουρισμός ενώνουν δυνάμεις

  Η συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στις 5 Απριλίου 2024 στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου, έθιξε καίρια ζητήματα, όπως η τήρηση των διαχειριστικών μέτρων για την προστασία της Καρέττα. Δεδομένης της τουριστικής δραστηριότητας στις παραλίες ωοτοκίας, η ενεργή συμμετοχή του τουριστικού τομέα στην εφαρμογή των μέτρων κρίνεται απαραίτητη.

  Μάθε περισσότερα
 14. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  10/04/2024

  «Τουρίστες και χελώνες;» Απλώνεται η περιβαλλοντική εκστρατεία ενημέρωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ στις παραλίες ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας Καρέττα

  Στο δρόμο του αειφόρου τουρισμού στρατεύεται ξανά, μετά την πανδημία, ο ΑΡΧΕΛΩΝ- Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας. Στόχος της νέας εκστρατείας είναι να φθάσουν οι πληροφορίες για τον ορθό κώδικα συμπεριφοράς επισκεπτών σε όλες τις παραλίες ωοτοκίας σε συνεργασία με τον τουριστικό τομέα.

  Μάθε περισσότερα
 15. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  04/04/2024

  LIFE MareNatura - Το μεγαλύτερο πρόγραμμα για τη θαλάσσια βιοποικιλότητα στην Ελλάδα

  Μάθε περισσότερα
1 από 0

Πολύ πιθανό να σε ενδιαφέρουν επίσης

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας!
Μάθε για τις τελευταίες δράσεις μας και ενημερώσου για τα προγράμματά μας και πως μπορείς εσύ να βοηθήσεις τις θαλάσσιες χελώνες!