Η προστασία της ωοτοκίας των θαλάσσιων χελωνών στις Θίνες Κυπαρισσίας το 2021
Οι Θίνες Κυπαρισσίας είναι η περιοχή Natura 2000 με τις πιο πολλές φωλιές Καρέττα στην Ελλάδα. Καταγεγραμμένη ως GR2550005, περιλαμβάνει τον «πυρήνα» ωοτοκίας του νότιου Κυπαρισσιακού Κόλπου, ο οποίος εκτείνεται σε 9,5 χλμ παραλίας, από την εκβολή του ποταμού Αρκαδικός στο νότο, μέχρι την εκβολή του ποταμού Νέδα στο βορρά.
«Σε αυτά τα 9,5 χλμ παραλίας καταγράφηκαν περισσότερες από 3,200 φωλιές θαλάσσιων χελωνών το καλοκαίρι που μας πέρασε» αναφέρει η βιολόγος Γαλήνη Σαμλίδου, Υπεύθυνη του Προγράμματος του ΑΡΧΕΛΩΝ. «Επιπλέον, καταγράφηκαν 1,100 φωλιές στο βόρειο τμήμα του Κυπαρισσιακού Κόλπου, που εκτείνεται σε 34,5χλμ παραλίας, τα οποία περιλαμβάνονται στο βόρειο τμήμα της περιοχής GR2550005 και στην περιοχή GR2330005 “Θίνες και Παραλιακό Δάσος Ζαχάρως», προσθέτει. Πρόκειται για την περιοχή με τις περισσότερες φωλιές Καρέττα στη Μεσόγειο.
Οι ερευνητές/ εθελοντές του προγράμματος του ΑΡΧΕΛΩΝ κατέγραψαν όλες αυτές τις φωλιές αλλά και φρόντισαν για την προστασία τους. «Το 98% των φωλιών που καταγράφηκαν το 2021 προστατεύτηκαν από θήρευση ενώ μέτρα προστασίας εφαρμόστηκαν ενάντια στον πλημμυρισμό των φωλιών από θαλασσινό νερό, την ποδοπάτηση από λουόμενους και τη φωτορρύπανση. Πρόκειται για μία σοβαρή προσπάθεια, που απαιτεί πολύωρη και κοπιαστική ενασχόληση και ευχαριστούμε θερμά όλους τους εθελοντές και τους υπεύθυνους πεδίου που συνέβαλαν φέτος» επισημαίνει η Γαλήνη. Οι υπεύθυνοι πεδίου για το 2021 ήταν οι Kira Marie Schirrmacher και Lodewijk Desertine (Συντονιστές Παρακολούθησης), οι Zoe Connelly, Julian Gervolino, Megan Harvey και Juliana Pinto (Υπεύθυνοι Παρακολούθησης), η Τζωρτζίνα Σκία (Υπεύθυνη Ευαισθητοποίησης του Κοινού) και η Parissa Amirian (Συντονίστρια Κατασκήνωσης και Εθελοντών).
Για τον «πυρήνα» ωοτοκίας, και την ανάγκη προστασίας του έχουν εκδοθεί η Απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου της 10ης Νοεμβρίου 2016 (υπόθεση C-504/14) και η Σύσταση Νο.174 (2014) της Σύμβασης της Βέρνης, με τις οποίες οφείλει να συμμορφωθεί η Ελλάδα. Επίσης, ολόκληρη η περιοχή Natura 2000 GR2550005, καθώς και οι γειτονικές περιοχές GR2330005 και GR 2330008 ανήκουν στην Περιοχή Προστασίας της Φύσης Κυπαρισσιακού Κόλπου, που χαρακτηρίστηκε με Προεδρικό Διάταγμα το 2018.
«Παραβάσεις στα μέτρα προστασίας που περιλαμβάνει το Προεδρικό Διάταγμα σημειώθηκαν και το καλοκαίρι του 2021», λέει η Παναγιώτα Θεοδώρου, Συντονίστρια Νομικών και Θεσμικών θεμάτων του ΑΡΧΕΛΩΝ. «Αρκετές φορές σημειώθηκε παρουσία οχημάτων στην ακτή, ενώ συστηματικά ορισμένες επιχειρήσεις δεν απομακρύναν τα έπιπλα θαλάσσης από την παραλία το βράδυ. Επίσης συνεχίστηκε η φωτο-ρύπανση από δημόσια και ιδιωτικά φώτα. Αυτό ο συνδυασμός απειλών διαπιστώσαμε ότι είχε σαν αποτέλεσμα την ενόχληση των χελωνών κατά την ωοτοκία και τον αποπροσανατολισμό των μικρών κατά την εκκόλαψη» συμπληρώνει.
Δυστυχώς, η απαγόρευση την ελεύθερης κατασκήνωσης και η προσπάθεια αποκλεισμού πρόσβασης στους παράνομους δρόμων προς την παραλία, δεν απέδωσαν. Τμήματα των αμμόλοφων κατακλύστηκαν για ακόμη μια χρονιά από κατασκηνωτές και τα εμπόδια στους παράνομους δρόμους παρακάμπτονταν καθημερινά από οχήματα, προκαλώντας κι άλλη υποβάθμιση. Επίσης, η λειτουργία υπαίθριων καντινών στην παραλία έδωσε την ευκαιρία να διαμορφωθούν παράνομοι χώροι στάθμευσης στον γύρω από αυτές χώρο, πάνω στην άμμο.
Η παρουσία του ΑΡΧΕΛΩΝ στην περιοχή είναι σταθερή από το 1980, ενώ η συστηματική καταγραφή φωλιών άρχισε το 1984. Από το 1992 η μεγάλη πλειονότητα των φωλιών στον «πυρήνα» ωοτοκίας προστατεύεται κάθε χρόνο. Σαν αποτέλεσμα αυτής της μαζικής προστασίας, καταγράφεται από το 2006 μία σταδιακή αύξηση του αριθμού των φωλιών, άρα και των ενηλίκων θηλυκών Καρέττα σε όλη την περιοχή του Κυπαρισσιακού.
Οι δράσεις ενημέρωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ για τους επισκέπτες της περιοχής ήταν περιορισμένες το 2021, καθώς δεν εκδόθηκε από το Δήμο Τριφυλίας άδεια λειτουργίας του Ενημερωτικού Σταθμού στην είσοδο του «πυρήνα» ωοτοκίας στο Καλό Νερό. Παρόλα αυτά, ο Σταθμός λειτούργησε σε ιδιωτικό χώρο της ΓΑΙAΟΣΕ και ενημέρωσε πάνω από 1300 επισκέπτες στο διάστημα Αυγούστου- Σεπτεμβρίου.
Η αναφορά καταλήγει επισημαίνοντας ότι τα παραπάνω θέματα θα πρέπει να επιλυθούν με το Διαχειριστικό Σχέδιο/ Σχέδιο Δράσης της Περιοχής Προστασίας της Φύσης του Κυπαρισσιακού Κόλπου, που είναι υπό εκπόνηση, ενταγμένο σε Εθνικό Πρόγραμμα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Διαβάστε όλη την αναφορά για τον Κυπαρισσιακό Κόλπο ΕΔΩ.
Στο Συνέδριο HELECOS 10 με θέμα τις φωλιές Καρέττα στην ευρύτερη περιοχή Ρωμανού Μεσσηνίας
Από τη Βουδαπέστη κατευθείαν στο Κέντρο Διάσωσης!
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ30/09/2024
Γίνε η φωνή για τις θαλάσσιες χελώνες ως Ambassador του ΑΡΧΕΛΩΝ!
Έχεις πάθος για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών και θέλεις να επηρεάσεις θετικά στην επιβίωσή τους? Γίνε μέλος στο πρόγραμμα Ambassador του ΑΡΧΕΛΩΝ για να συμβάλεις σε αυτόν τον σημαντικό σκοπό.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ30/09/2024
Κοινό Δ.Τ: Η απόφαση της ΕΕ για υποβάθμιση του καθεστώτος προστασίας του λύκου βάζει στο «στόχαστρο» ένα προστατευόμενο είδος, στέλνοντας λάθος μηνύματα!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ27/09/2024
Μεταμορφώνοντας το Ρέθυμνο: Ευκαιρίες αειφόρου τουρισμού με πρεσβευτή τη θαλάσσια χελώνα
Ο τουρισμός στο Ρέθυμνο έχει τη δυνατότητα να είναι κάτι περισσότερο από μια απλή πηγή εσόδων. Μπορεί να είναι καταλύτης για την περιβαλλοντική διαχείριση και φάρος βιώσιμων πρακτικών με πρεσβευτές τις θαλάσσιες χελώνες.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ24/09/2024
Συμμαχία για την Άγρια Ζωή
Έντεκα (11) περιβαλλοντικές οργανώσεις ενώνουν τις δυνάμεις τους, με στόχο την προστασία της άγριας ζωής στην Ελλάδα
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ18/09/2024
Μετρώντας τις φωλιές Καρέττα στη Ζάκυνθο- δουλειά στρατιάς μυρμηγκιών
Εδώ και πάνω από 41 χρόνια, ο ΑΡΧΕΛΩΝ μετράει κάθε χρόνο τις φωλιές των θαλάσσιων χελωνών στη Ζάκυνθο.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ17/09/2024
Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το πρόγραμμα στον Αμβρακικό για το 2024, σηματοδοτώντας δύο δεκαετίες αφοσιωμένου έργου.
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ αποτελεί φάρο ελπίδας για τις θαλάσσιες χελώνες στον Αμβρακικό Κόλπο. Από τη διάσωση τραυματισμένων χελωνών μέχρι την παρακολούθηση των χαρακτηριστικών των πληθυσμών τους και τις διαδρομές μετανάστευσης τους, το πρόγραμμα του Αμβρακικού, συμβάλλει στην επιβίωση αυτών των προστατευόμενων ζώων εδω και 20 χρόνια.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ13/09/2024
Έκκληση 20 Περιβαλλοντικών Οργανώσεων προς την Ελληνική Κυβέρνηση να υποστηρίξει τη διατήρηση του καθεστώτος προστασίας του λύκου στην Ευρώπη
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ09/09/2024
Εκπαιδευτικά Προγράμματα 2024-2025: Εμπνεύστε την Επόμενη Γενιά Οικολόγων με τον ΑΡΧΕΛΩΝ!
Πέρυσι, 15.000 μαθητές έφθασαν στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ και ενθουσιάστηκαν μαθαίνοντας για τις προσπάθειες που γίνονται από το Σύλλογο μας για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας και τα αποτελέσματά τους.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ02/09/2024
Σχολή Θαλάσσιας Διατήρησης του LIFE MareNatura: ΑΡΧΕΛΩΝ και ΟΦΥΠΕΚΑ εκπαιδεύουν προσωπικό για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών
Οι συμμετέχοντες έλαβαν εκτενή εκπαίδευση στη βιολογία, τις απειλές και τις μεθόδους προστασίας των θαλάσσιων χελωνών με σκοπό να αποτελέσουν στην συνέχεια μια Ειδική Ομάδα Δράσης που θα λειτουργήσει στα πλαίσια του Προγράμματος LIFE MareNatura.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ30/08/2024
Ξενοδοχείο της Ζακύνθου αναλαμβάνει δράση για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών
Από το καλοκαίρι του 2023, το Domes Aulus Zante, Autograph Collection υποστηρίζει το έργο του ΑΡΧΕΛΩΝ στο νησί με την «υιοθεσία» 70 φωλιών της θαλάσσιας χελώνας
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ26/08/2024
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ ξεκινά ολοκληρωμένη μελέτη για την προστασία των περιοχών φωλεοποίησης της θαλάσσιας χελώνας
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ05/08/2024
Ένα σημαντικό βήμα για τη διατήρηση της θαλάσσιας χελώνας: Παρακολουθούμε τα ταξίδια τους σε όλη τη Μεσόγειο
Τον προηγούμενο μήνα, η ομάδα μας ολοκλήρωσε με επιτυχία την τοποθέτηση δορυφορικών πομπών σε 20 θαλάσσιες χελώνες που εντοπίστηκαν κοντά στις παραλίες ωοτοκίας της Δυτικής και Νότιας Πελοποννήσου και της Κρήτης.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ31/07/2024
Επείγουσα πρόσκληση για εθελοντές: Ψάχνεις μια καλοκαιρινή απόδραση με νόημα; Γίνε εθελοντής και σώσε τους νεοσσούς!
Καλούμε επειγόντως εθελοντές για να βοηθήσουν στην προστασία των θαλάσσιων χελωνών στην Ελλάδα τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο. Ελάτε να βοηθήσουμε τους νεοσσούς να φτάσουν στη θάλασσα!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ30/07/2024
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ εφιστά την προσοχή στους λουόμενους των Χανίων: Οι θαλάσσιες χελώνες δεν είναι κατοικίδια ζώα - Δεν τις ταΐζουμε!
Τα περιστατικά επίθεσης χελωνών σε λουόμενους είναι πραγματικά μεμονωμένα. Στις λιγοστές περιπτώσεις που συμβαίνουν τέτοια δυσάρεστα περιστατικά, ο κοινός παρονομαστής είναι ένας: κάποιοι ταΐζουν συστηματικά τις χελώνες στην περιοχή.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ29/07/2024
Σβήστε τα φώτα, αφήστε τις παραλίες σκοτεινές για τις θαλάσσιες χελώνες!
Όσοι παραθερίζετε φέτος κοντά σε μία παραλία ωοτοκίας και έχετε διαλέξει ένα δωμάτιο με θέα τη θάλασσα, είστε στην πρώτη γραμμή για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών.