Μπορούμε να ΖΗΣΟΥΜΕ ΜΑΖΙ!
12/11/2021

Η προστασία της ωοτοκίας των θαλάσσιων χελωνών στις Θίνες Κυπαρισσίας το 2021

Οι Θίνες Κυπαρισσίας είναι η περιοχή Natura 2000 με τις πιο πολλές φωλιές Καρέττα στην Ελλάδα. Καταγεγραμμένη ως GR2550005, περιλαμβάνει τον «πυρήνα» ωοτοκίας του νότιου Κυπαρισσιακού Κόλπου, ο οποίος εκτείνεται σε 9,5 χλμ παραλίας, από την εκβολή του ποταμού Αρκαδικός στο νότο, μέχρι την εκβολή του ποταμού Νέδα στο βορρά.

«Σε αυτά τα 9,5 χλμ παραλίας καταγράφηκαν περισσότερες από 3,200 φωλιές θαλάσσιων χελωνών το καλοκαίρι που μας πέρασε» αναφέρει η βιολόγος Γαλήνη Σαμλίδου, Υπεύθυνη του Προγράμματος του ΑΡΧΕΛΩΝ. «Επιπλέον, καταγράφηκαν 1,100 φωλιές στο βόρειο τμήμα του Κυπαρισσιακού Κόλπου, που εκτείνεται σε 34,5χλμ παραλίας, τα οποία περιλαμβάνονται στο βόρειο τμήμα της περιοχής GR2550005 και στην περιοχή GR2330005 “Θίνες και Παραλιακό Δάσος Ζαχάρως», προσθέτει. Πρόκειται για την περιοχή με τις περισσότερες φωλιές Καρέττα στη Μεσόγειο.

h-prostasia-ths-wotokias-twn-thalassiwn-xelwnwn-stis-thines-kyparissias-to-2021-Kyparissia_2021_1.jpg

Οι ερευνητές/ εθελοντές του προγράμματος του ΑΡΧΕΛΩΝ κατέγραψαν όλες αυτές τις φωλιές αλλά και φρόντισαν για την προστασία τους. «Το 98% των φωλιών που καταγράφηκαν το 2021 προστατεύτηκαν από θήρευση ενώ μέτρα προστασίας εφαρμόστηκαν ενάντια στον πλημμυρισμό των φωλιών από θαλασσινό νερό, την ποδοπάτηση από λουόμενους και τη φωτορρύπανση. Πρόκειται για μία σοβαρή προσπάθεια, που απαιτεί πολύωρη και κοπιαστική ενασχόληση και ευχαριστούμε θερμά όλους τους εθελοντές και τους υπεύθυνους πεδίου που συνέβαλαν φέτος» επισημαίνει η Γαλήνη. Οι υπεύθυνοι πεδίου για το 2021 ήταν οι Kira Marie Schirrmacher και Lodewijk Desertine (Συντονιστές Παρακολούθησης), οι Zoe Connelly, Julian Gervolino, Megan Harvey και Juliana Pinto (Υπεύθυνοι Παρακολούθησης), η Τζωρτζίνα Σκία (Υπεύθυνη Ευαισθητοποίησης του Κοινού) και η Parissa Amirian (Συντονίστρια Κατασκήνωσης και Εθελοντών).

Για τον «πυρήνα» ωοτοκίας, και την ανάγκη προστασίας του έχουν εκδοθεί η Απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου της 10ης Νοεμβρίου 2016 (υπόθεση C-504/14) και η Σύσταση Νο.174 (2014) της Σύμβασης της Βέρνης, με τις οποίες οφείλει να συμμορφωθεί η Ελλάδα. Επίσης, ολόκληρη η περιοχή Natura 2000 GR2550005, καθώς και οι γειτονικές περιοχές GR2330005 και GR 2330008 ανήκουν στην Περιοχή Προστασίας της Φύσης Κυπαρισσιακού Κόλπου, που χαρακτηρίστηκε με Προεδρικό Διάταγμα το 2018.

«Παραβάσεις στα μέτρα προστασίας που περιλαμβάνει το Προεδρικό Διάταγμα σημειώθηκαν και το καλοκαίρι του 2021», λέει η Παναγιώτα Θεοδώρου, Συντονίστρια Νομικών και Θεσμικών θεμάτων του ΑΡΧΕΛΩΝ. «Αρκετές φορές σημειώθηκε παρουσία οχημάτων στην ακτή, ενώ συστηματικά ορισμένες επιχειρήσεις δεν απομακρύναν τα έπιπλα θαλάσσης από την παραλία το βράδυ. Επίσης συνεχίστηκε η φωτο-ρύπανση από δημόσια και ιδιωτικά φώτα. Αυτό ο συνδυασμός απειλών διαπιστώσαμε ότι είχε σαν αποτέλεσμα την ενόχληση των χελωνών κατά την ωοτοκία και τον αποπροσανατολισμό των μικρών κατά την εκκόλαψη» συμπληρώνει.

h-prostasia-ths-wotokias-twn-thalassiwn-xelwnwn-stis-thines-kyparissias-to-2021-Kyparissia_2021_2.jpg

Δυστυχώς, η απαγόρευση την ελεύθερης κατασκήνωσης και η προσπάθεια αποκλεισμού πρόσβασης στους παράνομους δρόμων προς την παραλία, δεν απέδωσαν. Τμήματα των αμμόλοφων κατακλύστηκαν για ακόμη μια χρονιά από κατασκηνωτές και τα εμπόδια στους παράνομους δρόμους παρακάμπτονταν καθημερινά από οχήματα, προκαλώντας κι άλλη υποβάθμιση. Επίσης, η λειτουργία υπαίθριων καντινών στην παραλία έδωσε την ευκαιρία να διαμορφωθούν παράνομοι χώροι στάθμευσης στον γύρω από αυτές χώρο, πάνω στην άμμο.

Η παρουσία του ΑΡΧΕΛΩΝ στην περιοχή είναι σταθερή από το 1980, ενώ η συστηματική καταγραφή φωλιών άρχισε το 1984. Από το 1992 η μεγάλη πλειονότητα των φωλιών στον «πυρήνα» ωοτοκίας προστατεύεται κάθε χρόνο. Σαν αποτέλεσμα αυτής της μαζικής προστασίας, καταγράφεται από το 2006 μία σταδιακή αύξηση του αριθμού των φωλιών, άρα και των ενηλίκων θηλυκών Καρέττα σε όλη την περιοχή του Κυπαρισσιακού.

Οι δράσεις ενημέρωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ για τους επισκέπτες της περιοχής ήταν περιορισμένες το 2021, καθώς δεν εκδόθηκε από το Δήμο Τριφυλίας άδεια λειτουργίας του Ενημερωτικού Σταθμού στην είσοδο του «πυρήνα» ωοτοκίας στο Καλό Νερό. Παρόλα αυτά, ο Σταθμός λειτούργησε σε ιδιωτικό χώρο της ΓΑΙAΟΣΕ και ενημέρωσε πάνω από 1300 επισκέπτες στο διάστημα Αυγούστου- Σεπτεμβρίου.

Η αναφορά καταλήγει επισημαίνοντας ότι τα παραπάνω θέματα θα πρέπει να επιλυθούν με το Διαχειριστικό Σχέδιο/ Σχέδιο Δράσης της Περιοχής Προστασίας της Φύσης του Κυπαρισσιακού Κόλπου, που είναι υπό εκπόνηση, ενταγμένο σε Εθνικό Πρόγραμμα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Διαβάστε όλη την αναφορά για τον Κυπαρισσιακό Κόλπο ΕΔΩ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

  1. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    10/04/2026

    Ο ΑΡΧΕΛΩΝ στην πρωτοβουλία “Move It Now” του Δήμου Χανίων

    Μέσα από εκπαιδευτικές δραστηριότητες, παιχνίδια και συζητήσεις, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να αντιληφθούν ότι κάθε "πράσινη" επιλογή στηn καθημερινότητά μας είναι μια άμεση βοήθεια προς το περιβάλλον.

    Μάθε περισσότερα
  2. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    09/04/2026

    Χανιά: Μια μεγάλη «συστράτευση» για τις παραλίες ωοτοκίας

    Με το βλέμμα στην επερχόμενη περίοδο ωοτοκίας, ο τουριστικός κόσμος των Χανίων έδωσε δυναμικό «παρών» την Πέμπτη 2 Απριλίου στο Δημαρχείο της πόλης.

    Μάθε περισσότερα
  3. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    08/04/2026

    Η επιστροφή του «Γίγαντα»: Ο Έβερεστ ταξιδεύει ξανά στις ελληνικές θάλασσες μετά από δύο χρόνια περίθαλψης

    Με μια ιδιαίτερα συγκινητική απελευθέρωση ξεκίνησε το 2026 για το Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ. Ο "Έβερεστ", μια από τις μεγαλύτερες θαλάσσιες χελώνες που έχουν φιλοξενηθεί ποτέ στις εγκαταστάσεις του Συλλόγου, επέστρεψε στο φυσικό του περιβάλλον στις 30 Μαρτίου, έπειτα από μια πολύμηνη και απαιτητική μάχη για τη ζωή του.

    Μάθε περισσότερα
  4. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    07/04/2026

    Πάνω από τη σκόνη: Το Ρέθυμνο «βλέπει» βιώσιμο μέλλον με τις θαλάσσιες χελώνες

    Ούτε η αφρικανική σκόνη ούτε η αμμοθύελλα της περασμένης Τετάρτης στάθηκαν εμπόδιο για τους φορείς του Ρεθύμνου, που συγκεντρώθηκαν στο Δημαρχείο για την εκδήλωση του ΑΡΧΕΛΩΝ!

    Μάθε περισσότερα
  5. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    02/04/2026

    Ο Εθελοντισμός Γίνεται Συναρπαστικός: Ειδικές Προσφορές για το 2026

    Ο ΑΡΧΕΛΩΝ σε προσκαλεί να συμμετάσχεις στα προγράμματα πεδίου και να προστατεύσεις ενεργά τις θαλάσσιες χελώνες και τους βιοτόπους τους.

    Μάθε περισσότερα
  6. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    09/03/2026

    Έγινε η ετήσια Γενική Συνέλευση του Σωματείου

    Το Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2026 τα μέλη του ΑΡΧΕΛΩΝ συναντήθηκαν στη Γλυφάδα για την Ετήσια Γενική Συνέλευση.

    Μάθε περισσότερα
  7. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    03/03/2026

    Ψηφιακή περιπέτεια για την τάξη σας με τον ΑΡΧΕΛΩΝ

    Μέσα από ζωντανή σύνδεση με το Κέντρο, οι μαθητές μαθαίνουν για τις ιστορίες διάσωσης των χελωνών και ενημερώνονται για το πώς οι καθημερινές ανθρώπινες δραστηριότητες μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τα θαλάσσια οικοσυστήματα.

    Μάθε περισσότερα
  8. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    03/03/2026

    Σας περιμένουμε στην Διαδικτυακή Παρουσίαση των Αποτελεσμάτων του 2025! 

    Τη Δευτέρα 23 Μαρτίου (19:00 – 20:30) είναι η ευκαιρία να συναντηθούμε ξανά διαδικτυακά και να μοιραστούμε όσα καταφέραμε μαζί τον περασμένο χρόνο.

    Μάθε περισσότερα
  9. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    24/02/2026

    32 Χρόνια Επιστρέφει για Να Γεννήσει: Ένα Ρεκόρ Αναπαραγωγικής Ζωής για την Καρέττα στον Κυπαρισσιακό Κόλπο

    Όταν αναλύσαμε τους κωδικούς των χελωνών καταλάβαμε ότι πρόκειται για μια χελώνα που είχε μαρκαριστεί πρώτη φορά στην περιοχή πριν 32 χρόνια! Συγκεκριμένα, η χελώνα P4849 είχε μαρκαριστεί στις 7 Ιουλίου 1993 και σήμερα αποτελεί τη χελώνα με τη μεγαλύτερη τεκμηριωμένη διάρκεια αναπαραγωγικής ζωής στον Κυπαρισσιακό Κόλπο!

    Μάθε περισσότερα
  10. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    18/02/2026

    Η Μεσόγειος που Προστατεύουμε Μαζί: Ο ΑΡΧΕΛΩΝ Παρουσίασε το Έργο του 2025 και τη Νέα Έκθεση LIFE MareNatura

    Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 14 Φεβρουαρίου στη Γλυφάδα η παρουσίαση του απολογισμού μιας δυναμικής χρονιάς για τον ΑΡΧΕΛΩΝ, τιμώντας τους ανθρώπους που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή για την προστασία της Μεσογείου.

    Μάθε περισσότερα
  11. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    11/02/2026

    O ΑΡΧΕΛΩΝ στον Λακωνικό Κόλπο: Φύση, έρευνα, εθελοντισμός

    Το 2025 ήταν μια χρονιά-σταθμός: Καταγράφηκαν και προστατεύτηκαν συνολικά 1.253 φωλιές, ενώ 7 θηλυκές χελώνες εξοπλίστηκαν με δορυφορικούς πομπούς, στέλνοντας πολύτιμα δεδομένα από τα ταξίδια τους στη Μεσόγειο.

    Μάθε περισσότερα
  12. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    23/01/2026

    Χελώνα που περιθάλψαμε πριν 10 χρόνια εντοπίστηκε στην Ισπανία!

    Ο «Καστέλλο» είναι μία αρσενική χελώνα Καρέττα που απελευθέρωθηκε από το Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ το 2015 και το 2025 βρέθηκε σε Κέντρο Περίθαλψης της Ισπανίας.

    Μάθε περισσότερα
  13. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    02/01/2026

    Κόντρα στις πιθανότητες: Μια ιστορία ανθεκτικότητας από τον Αμβρακικό Κόλπο!

    Μια χελώνα επιβιώνει εδώ και τουλάχιστον έξι χρόνια χωρίς κάτω γνάθο!

    Μάθε περισσότερα
  14. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    29/12/2025

    «Συναντήσεις με Αξιοσημείωτα Ζώα» Μια Τρυφερή Επιβράβευση των Προσπαθειών μας

    Η Κρίστη Στασινοπούλου μοιράστηκε μαζί μας μια πολύ προσωπική της στιγμή: ένα σκίτσο και μερικές σελίδες από το βιβλίο της «Συναντήσεις με Αξιοσημείωτα Ζώα»

    Μάθε περισσότερα
  15. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    18/12/2025

    Κοινή Επιστολή 213 Περιβαλλοντικών Οργανώσεων καλεί τα κράτη μέλη της ΕΕ να μην υποβαθμίσουν το καθεστώς προστασίας του λύκου

    Την επιστολή συνυπογράφουν 20 ελληνικές Περιβαλλοντικές Οργανώσεις και Φορείς

    Μάθε περισσότερα
1 από 0

Πολύ πιθανό να σε ενδιαφέρουν επίσης

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας!
Μάθε για τις τελευταίες δράσεις μας και ενημερώσου για τα προγράμματά μας και πως μπορείς εσύ να βοηθήσεις τις θαλάσσιες χελώνες!