Η προστασία της ωοτοκίας των θαλάσσιων χελωνών στις Θίνες Κυπαρισσίας το 2021
Οι Θίνες Κυπαρισσίας είναι η περιοχή Natura 2000 με τις πιο πολλές φωλιές Καρέττα στην Ελλάδα. Καταγεγραμμένη ως GR2550005, περιλαμβάνει τον «πυρήνα» ωοτοκίας του νότιου Κυπαρισσιακού Κόλπου, ο οποίος εκτείνεται σε 9,5 χλμ παραλίας, από την εκβολή του ποταμού Αρκαδικός στο νότο, μέχρι την εκβολή του ποταμού Νέδα στο βορρά.
«Σε αυτά τα 9,5 χλμ παραλίας καταγράφηκαν περισσότερες από 3,200 φωλιές θαλάσσιων χελωνών το καλοκαίρι που μας πέρασε» αναφέρει η βιολόγος Γαλήνη Σαμλίδου, Υπεύθυνη του Προγράμματος του ΑΡΧΕΛΩΝ. «Επιπλέον, καταγράφηκαν 1,100 φωλιές στο βόρειο τμήμα του Κυπαρισσιακού Κόλπου, που εκτείνεται σε 34,5χλμ παραλίας, τα οποία περιλαμβάνονται στο βόρειο τμήμα της περιοχής GR2550005 και στην περιοχή GR2330005 “Θίνες και Παραλιακό Δάσος Ζαχάρως», προσθέτει. Πρόκειται για την περιοχή με τις περισσότερες φωλιές Καρέττα στη Μεσόγειο.
Οι ερευνητές/ εθελοντές του προγράμματος του ΑΡΧΕΛΩΝ κατέγραψαν όλες αυτές τις φωλιές αλλά και φρόντισαν για την προστασία τους. «Το 98% των φωλιών που καταγράφηκαν το 2021 προστατεύτηκαν από θήρευση ενώ μέτρα προστασίας εφαρμόστηκαν ενάντια στον πλημμυρισμό των φωλιών από θαλασσινό νερό, την ποδοπάτηση από λουόμενους και τη φωτορρύπανση. Πρόκειται για μία σοβαρή προσπάθεια, που απαιτεί πολύωρη και κοπιαστική ενασχόληση και ευχαριστούμε θερμά όλους τους εθελοντές και τους υπεύθυνους πεδίου που συνέβαλαν φέτος» επισημαίνει η Γαλήνη. Οι υπεύθυνοι πεδίου για το 2021 ήταν οι Kira Marie Schirrmacher και Lodewijk Desertine (Συντονιστές Παρακολούθησης), οι Zoe Connelly, Julian Gervolino, Megan Harvey και Juliana Pinto (Υπεύθυνοι Παρακολούθησης), η Τζωρτζίνα Σκία (Υπεύθυνη Ευαισθητοποίησης του Κοινού) και η Parissa Amirian (Συντονίστρια Κατασκήνωσης και Εθελοντών).
Για τον «πυρήνα» ωοτοκίας, και την ανάγκη προστασίας του έχουν εκδοθεί η Απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου της 10ης Νοεμβρίου 2016 (υπόθεση C-504/14) και η Σύσταση Νο.174 (2014) της Σύμβασης της Βέρνης, με τις οποίες οφείλει να συμμορφωθεί η Ελλάδα. Επίσης, ολόκληρη η περιοχή Natura 2000 GR2550005, καθώς και οι γειτονικές περιοχές GR2330005 και GR 2330008 ανήκουν στην Περιοχή Προστασίας της Φύσης Κυπαρισσιακού Κόλπου, που χαρακτηρίστηκε με Προεδρικό Διάταγμα το 2018.
«Παραβάσεις στα μέτρα προστασίας που περιλαμβάνει το Προεδρικό Διάταγμα σημειώθηκαν και το καλοκαίρι του 2021», λέει η Παναγιώτα Θεοδώρου, Συντονίστρια Νομικών και Θεσμικών θεμάτων του ΑΡΧΕΛΩΝ. «Αρκετές φορές σημειώθηκε παρουσία οχημάτων στην ακτή, ενώ συστηματικά ορισμένες επιχειρήσεις δεν απομακρύναν τα έπιπλα θαλάσσης από την παραλία το βράδυ. Επίσης συνεχίστηκε η φωτο-ρύπανση από δημόσια και ιδιωτικά φώτα. Αυτό ο συνδυασμός απειλών διαπιστώσαμε ότι είχε σαν αποτέλεσμα την ενόχληση των χελωνών κατά την ωοτοκία και τον αποπροσανατολισμό των μικρών κατά την εκκόλαψη» συμπληρώνει.
Δυστυχώς, η απαγόρευση την ελεύθερης κατασκήνωσης και η προσπάθεια αποκλεισμού πρόσβασης στους παράνομους δρόμων προς την παραλία, δεν απέδωσαν. Τμήματα των αμμόλοφων κατακλύστηκαν για ακόμη μια χρονιά από κατασκηνωτές και τα εμπόδια στους παράνομους δρόμους παρακάμπτονταν καθημερινά από οχήματα, προκαλώντας κι άλλη υποβάθμιση. Επίσης, η λειτουργία υπαίθριων καντινών στην παραλία έδωσε την ευκαιρία να διαμορφωθούν παράνομοι χώροι στάθμευσης στον γύρω από αυτές χώρο, πάνω στην άμμο.
Η παρουσία του ΑΡΧΕΛΩΝ στην περιοχή είναι σταθερή από το 1980, ενώ η συστηματική καταγραφή φωλιών άρχισε το 1984. Από το 1992 η μεγάλη πλειονότητα των φωλιών στον «πυρήνα» ωοτοκίας προστατεύεται κάθε χρόνο. Σαν αποτέλεσμα αυτής της μαζικής προστασίας, καταγράφεται από το 2006 μία σταδιακή αύξηση του αριθμού των φωλιών, άρα και των ενηλίκων θηλυκών Καρέττα σε όλη την περιοχή του Κυπαρισσιακού.
Οι δράσεις ενημέρωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ για τους επισκέπτες της περιοχής ήταν περιορισμένες το 2021, καθώς δεν εκδόθηκε από το Δήμο Τριφυλίας άδεια λειτουργίας του Ενημερωτικού Σταθμού στην είσοδο του «πυρήνα» ωοτοκίας στο Καλό Νερό. Παρόλα αυτά, ο Σταθμός λειτούργησε σε ιδιωτικό χώρο της ΓΑΙAΟΣΕ και ενημέρωσε πάνω από 1300 επισκέπτες στο διάστημα Αυγούστου- Σεπτεμβρίου.
Η αναφορά καταλήγει επισημαίνοντας ότι τα παραπάνω θέματα θα πρέπει να επιλυθούν με το Διαχειριστικό Σχέδιο/ Σχέδιο Δράσης της Περιοχής Προστασίας της Φύσης του Κυπαρισσιακού Κόλπου, που είναι υπό εκπόνηση, ενταγμένο σε Εθνικό Πρόγραμμα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Διαβάστε όλη την αναφορά για τον Κυπαρισσιακό Κόλπο ΕΔΩ.
Στο Συνέδριο HELECOS 10 με θέμα τις φωλιές Καρέττα στην ευρύτερη περιοχή Ρωμανού Μεσσηνίας
Από τη Βουδαπέστη κατευθείαν στο Κέντρο Διάσωσης!
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ09/07/2025
Έλεγχοι στη Ζάκυνθο και την Κυπαρισσία από εκπροσώπους της Σύμβασης της Βέρνης
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ02/07/2025
Επιστήμη των Πολιτών: Πώς έγινε πραγματικότητα η καταγραφή της Σποραδικής Ωοτοκίας θαλάσσιων χελωνών στο Αιγαίο
Για πάνω από 40 χρόνια, πολλοί άνθρωποι αναφέρουν θεάσεις και ίχνη χελωνών σε όλη την ελληνική ακτογραμμή. Χάρη στο ενδιαφέρον σας, έχουμε επιβεβαιώσει 577 μοναδικά γεγονότα ωοτοκίας εκτός των περιοχών που παρακολουθούμε συστηματικά!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ01/07/2025
Ολοκληρώθηκε η τοποθέτηση δορυφορικών πομπών και τα γυρίσματα στην Κρήτη
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ μόλις ολοκλήρωσε με επιτυχία την τοποθέτηση δορυφορικών πομπών σε θαλάσσιες χελώνες Καρέττα που βρέθηκαν να ωοτοκούν στην Κρήτη στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου LIFE MareNatura. Μάλιστα φέτος η ομάδα του Ντοκιμαντέρ του LIFE MareNatura μας συνόδευσε στο πεδίο!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ23/06/2025
Απολαύστε υπεύθυνα τις Παραλίες: Μαζί Προστατεύουμε τις Θαλάσσιες Χελώνες του Κυπαρισσιακού!
Οι φωλιές που έχουν καταγραφεί στην περιοχή έχουν ήδη ξεπεράσει τις 2.000. Προκειμένου να διαχειριστούμε με τον καλύτερο τρόπο τις προστατευόμενες παραλίες, προσαρμόσαμε τα πρωτόκολλα εργασίας πεδίου.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ16/06/2025
Παγκόσμια Ημέρα Θαλάσσιας Χελώνας: Μπορούμε να ζήσουμε μαζί!
Σήμερα, 16 Ιουνίου, γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Θαλάσσιας Χελώνας! Με την ευκαιρία αυτή, η ΑΡΧΕΛΩΝ εκφράζει τις θερμότερες ευχαριστίες της προς όλους τους πολίτες, εθελοντές, δωρητές και υποστηρικτές που συμβάλλουν ενεργά στο έργο μας
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ10/06/2025
Κλιματική Κρίση: Πως θα προσαρμοστεί η θαλάσσια ζωή στη Μεσόγειο;
ΑΡΧΕΛΩΝ και ΜοΜ συνεργάζονται στη διερεύνηση των στρατηγικών προσαρμογής απέναντι στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής για τις Θαλάσσιες Χελώνες και τη Μεσογειακή Φώκια. Μαζί με ερευνητικούς και περιβαλλοντικούς φορείς από την Ιταλία και την Κύπρο, ενώνουν τις δυνάμεις τους για την προστασία της θαλάσσιας ζωής, μέσω του νέου έργου “LIFE ADAPTS”.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ08/06/2025
Παγκόσμια Ημέρα Ωκεανών: Προστασία αλλά και Ανθρωπογενείς «Πληγές» στον Κόλπο Λαγανά Ζακύνθου
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ωκεανών o ΑΡΧΕΛΩΝ φέρνει στο προσκήνιο τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο Κόλπος Λαγανά Ζακύνθου, ένα από τα σημαντικότερα καταφύγια της θαλάσσιας χελώνας Καρέττα.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ06/06/2025
Σεκάνια: Το Πολύτιμο Καταφύγιο της χελώνας Καρέττα στη Ζάκυνθο
Τα Σεκάνια, μια απομονωμένη παραλία μήκους μόλις 600 μέτρων στον Κόλπο του Λαγανά στη Ζάκυνθο, αποτελεί παγκόσμιο πρότυπο επιτυχίας στη διατήρηση της βιοποικιλότητας.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ05/06/2025
Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος: Παραλίες ωοτοκίας των θαλάσσιων χελωνών χωρίς πλαστικά… και μπουλντόζες!
Στις 5 Ιουνίου γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος (μια ημέρα που καθιερώθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη το 1972 και φέτος έχει σύνθημα το #BeatPlasticPollution) και ο ΑΡΧΕΛΩΝ προσκαλεί σε δράση στις παραλίες ωοτοκίας των θαλάσσιων χελωνών.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ02/06/2025
Η επιστροφή των θαλάσσιων χελωνών στην Κρήτη: μια κοινή πρόκληση – Μια νίκη για τη φύση και τον βιώσιμο τουρισμό
Οι εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ μόλις εντόπισαν τις πρώτες φωλιές θαλάσσιων χελωνών της σεζόν στις παραλίες του Ρεθύμνου, της Μεσαράς και των Χανίων. Η πρόκληση να αποδείξουμε ότι οι τουριστικοί προορισμοί της Κρήτης μπορούν να κάνουν ένα ουσιαστικό βήμα προς τη βιωσιμότητα ξεκινά ξανά.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ22/05/2025
Η ωοτοκία των θαλάσσιων χελωνών ξεκίνησε: μάθε τι πρέπει να προσέχεις!
Οι πρώτες φωλιές για το 2025 ήδη εντοπίστηκαν και προστατεύτηκαν στην παραλία Λαγανά Ζακύνθου, στην παραλία της Ελαίας του Κυπαρισσιακού Κόλπου στη Μεσσηνία και στην παραλία Παχιά Άμμος στον Κόλπο της Μεσσαράς στη νότια Κρήτη!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ16/05/2025
Η Τεχνητή Νοημοσύνη στην υπηρεσία της έρευνας φωτο-ταυτοποίησης θαλασσίων χελωνών
Τα μοτίβα των προσώπων των θαλασσίων χελωνών παραμένουν σταθερά σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους, επιτρέποντας στους ερευνητές να τις αναγνωρίζουν μέσα από φωτογραφίες, οι οποίες είναι συχνά παρμένες σε διάστημα δεκαετιών!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ15/05/2025
Κυπαρισσιακός Κόλπος: Ισορροπώντας τη φύση με τον τουρισμό
Καθώς η δημοτικότητα της προστατευόμενης περιοχής αυξάνεται και οι πιέσεις από τον τουρισμό και την κλιματική αλλαγή εντείνονται, το ερώτημα που προκύπτει είναι: Πόσους ανθρώπους «χωράει» αυτή παραλία έτσι ώστε να μη υποβαθμίζεται το περιβάλλον;
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ08/05/2025
Θέση Βοηθού για το προγράμμα προστασίας της θαλάσσιας χελώνας του 2025 στη Ζάκυνθο
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ αναζητά συνεργάτες με θέληση και ενθουσιασμό για την προστασία της φύσης για την προετοιμασία και υλοποίηση των προγραμμάτων προστασίας της θαλάσσιας χελώνας του 2025.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ07/05/2025
Ανακαλύψτε τη μυστική φύση της Κρήτης: Περίπατος στην παραλία της θαλάσσιας χελώνας με τον ΑΡΧΕΛΩΝ
Ζήστε μια μοναδική οικοτουριστική εμπειρία στην Κρήτη, συμμετέχοντας στους περιπάτους του ΑΡΧΕΛΩΝ στις παραλίες ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας Καρέττα, που ξεκινούν στις 15 Μαΐου στα Χανιά και το Ρέθυμνο. Κάνε κράτηση στην ιστοσελίδα μας!