12/11/2021

Η προστασία της ωοτοκίας των θαλάσσιων χελωνών στις Θίνες Κυπαρισσίας το 2021

Οι Θίνες Κυπαρισσίας είναι η περιοχή Natura 2000 με τις πιο πολλές φωλιές Καρέττα στην Ελλάδα. Καταγεγραμμένη ως GR2550005, περιλαμβάνει τον «πυρήνα» ωοτοκίας του νότιου Κυπαρισσιακού Κόλπου, ο οποίος εκτείνεται σε 9,5 χλμ παραλίας, από την εκβολή του ποταμού Αρκαδικός στο νότο, μέχρι την εκβολή του ποταμού Νέδα στο βορρά.

«Σε αυτά τα 9,5 χλμ παραλίας καταγράφηκαν περισσότερες από 3,200 φωλιές θαλάσσιων χελωνών το καλοκαίρι που μας πέρασε» αναφέρει η βιολόγος Γαλήνη Σαμλίδου, Υπεύθυνη του Προγράμματος του ΑΡΧΕΛΩΝ. «Επιπλέον, καταγράφηκαν 1,100 φωλιές στο βόρειο τμήμα του Κυπαρισσιακού Κόλπου, που εκτείνεται σε 34,5χλμ παραλίας, τα οποία περιλαμβάνονται στο βόρειο τμήμα της περιοχής GR2550005 και στην περιοχή GR2330005 “Θίνες και Παραλιακό Δάσος Ζαχάρως», προσθέτει. Πρόκειται για την περιοχή με τις περισσότερες φωλιές Καρέττα στη Μεσόγειο.

h-prostasia-ths-wotokias-twn-thalassiwn-xelwnwn-stis-thines-kyparissias-to-2021-Kyparissia_2021_1.jpg

Οι ερευνητές/ εθελοντές του προγράμματος του ΑΡΧΕΛΩΝ κατέγραψαν όλες αυτές τις φωλιές αλλά και φρόντισαν για την προστασία τους. «Το 98% των φωλιών που καταγράφηκαν το 2021 προστατεύτηκαν από θήρευση ενώ μέτρα προστασίας εφαρμόστηκαν ενάντια στον πλημμυρισμό των φωλιών από θαλασσινό νερό, την ποδοπάτηση από λουόμενους και τη φωτορρύπανση. Πρόκειται για μία σοβαρή προσπάθεια, που απαιτεί πολύωρη και κοπιαστική ενασχόληση και ευχαριστούμε θερμά όλους τους εθελοντές και τους υπεύθυνους πεδίου που συνέβαλαν φέτος» επισημαίνει η Γαλήνη. Οι υπεύθυνοι πεδίου για το 2021 ήταν οι Kira Marie Schirrmacher και Lodewijk Desertine (Συντονιστές Παρακολούθησης), οι Zoe Connelly, Julian Gervolino, Megan Harvey και Juliana Pinto (Υπεύθυνοι Παρακολούθησης), η Τζωρτζίνα Σκία (Υπεύθυνη Ευαισθητοποίησης του Κοινού) και η Parissa Amirian (Συντονίστρια Κατασκήνωσης και Εθελοντών).

Για τον «πυρήνα» ωοτοκίας, και την ανάγκη προστασίας του έχουν εκδοθεί η Απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου της 10ης Νοεμβρίου 2016 (υπόθεση C-504/14) και η Σύσταση Νο.174 (2014) της Σύμβασης της Βέρνης, με τις οποίες οφείλει να συμμορφωθεί η Ελλάδα. Επίσης, ολόκληρη η περιοχή Natura 2000 GR2550005, καθώς και οι γειτονικές περιοχές GR2330005 και GR 2330008 ανήκουν στην Περιοχή Προστασίας της Φύσης Κυπαρισσιακού Κόλπου, που χαρακτηρίστηκε με Προεδρικό Διάταγμα το 2018.

«Παραβάσεις στα μέτρα προστασίας που περιλαμβάνει το Προεδρικό Διάταγμα σημειώθηκαν και το καλοκαίρι του 2021», λέει η Παναγιώτα Θεοδώρου, Συντονίστρια Νομικών και Θεσμικών θεμάτων του ΑΡΧΕΛΩΝ. «Αρκετές φορές σημειώθηκε παρουσία οχημάτων στην ακτή, ενώ συστηματικά ορισμένες επιχειρήσεις δεν απομακρύναν τα έπιπλα θαλάσσης από την παραλία το βράδυ. Επίσης συνεχίστηκε η φωτο-ρύπανση από δημόσια και ιδιωτικά φώτα. Αυτό ο συνδυασμός απειλών διαπιστώσαμε ότι είχε σαν αποτέλεσμα την ενόχληση των χελωνών κατά την ωοτοκία και τον αποπροσανατολισμό των μικρών κατά την εκκόλαψη» συμπληρώνει.

h-prostasia-ths-wotokias-twn-thalassiwn-xelwnwn-stis-thines-kyparissias-to-2021-Kyparissia_2021_2.jpg

Δυστυχώς, η απαγόρευση την ελεύθερης κατασκήνωσης και η προσπάθεια αποκλεισμού πρόσβασης στους παράνομους δρόμων προς την παραλία, δεν απέδωσαν. Τμήματα των αμμόλοφων κατακλύστηκαν για ακόμη μια χρονιά από κατασκηνωτές και τα εμπόδια στους παράνομους δρόμους παρακάμπτονταν καθημερινά από οχήματα, προκαλώντας κι άλλη υποβάθμιση. Επίσης, η λειτουργία υπαίθριων καντινών στην παραλία έδωσε την ευκαιρία να διαμορφωθούν παράνομοι χώροι στάθμευσης στον γύρω από αυτές χώρο, πάνω στην άμμο.

Η παρουσία του ΑΡΧΕΛΩΝ στην περιοχή είναι σταθερή από το 1980, ενώ η συστηματική καταγραφή φωλιών άρχισε το 1984. Από το 1992 η μεγάλη πλειονότητα των φωλιών στον «πυρήνα» ωοτοκίας προστατεύεται κάθε χρόνο. Σαν αποτέλεσμα αυτής της μαζικής προστασίας, καταγράφεται από το 2006 μία σταδιακή αύξηση του αριθμού των φωλιών, άρα και των ενηλίκων θηλυκών Καρέττα σε όλη την περιοχή του Κυπαρισσιακού.

Οι δράσεις ενημέρωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ για τους επισκέπτες της περιοχής ήταν περιορισμένες το 2021, καθώς δεν εκδόθηκε από το Δήμο Τριφυλίας άδεια λειτουργίας του Ενημερωτικού Σταθμού στην είσοδο του «πυρήνα» ωοτοκίας στο Καλό Νερό. Παρόλα αυτά, ο Σταθμός λειτούργησε σε ιδιωτικό χώρο της ΓΑΙAΟΣΕ και ενημέρωσε πάνω από 1300 επισκέπτες στο διάστημα Αυγούστου- Σεπτεμβρίου.

Η αναφορά καταλήγει επισημαίνοντας ότι τα παραπάνω θέματα θα πρέπει να επιλυθούν με το Διαχειριστικό Σχέδιο/ Σχέδιο Δράσης της Περιοχής Προστασίας της Φύσης του Κυπαρισσιακού Κόλπου, που είναι υπό εκπόνηση, ενταγμένο σε Εθνικό Πρόγραμμα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Διαβάστε όλη την αναφορά για τον Κυπαρισσιακό Κόλπο ΕΔΩ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

  1. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    29/08/2025

    Χελωνοδρομίες στα Χανιά, 7 Σεπτεμβρίου: Για όλους όσους αγαπούν το τρέξιμο και τις θαλάσσιες χελώνες

    Οι Χελωνοδρομίες αποτελούν μια μοναδική ευκαιρία για τους συμμετέχοντες να συνδυάσουν την άθληση με την προσφορά στη φύση, στηρίζοντας ενεργά την προστασία ενός από τα πιο εμβληματικά θαλάσσια είδη της Μεσογείου.

    Μάθε περισσότερα
  2. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    27/08/2025

    Οι πολίτες μας βοηθούν να χαρτογραφήσουμε την σποραδική ωοτοκία των χελωνών στο Ιόνιο

    Αυτή η μελέτη είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς υπογραμμίζει τη δύναμη της επιστήμης των πολιτών. Τα μάτια του κοινού στις παραλίες, η επαφή μέσω διαδικτυακών πλατφορμών και τα νέα εργαλεία αναφοράς διευρύνουν την κατανόησή μας για την ωοτοκία των χελωνών πέρα από τις παραλίες που παρακολουθούμε.

    Μάθε περισσότερα
  3. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    23/08/2025

    Η απαξίωση των Οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών υπονομεύει την ίδια την κοινωνία και τη θεσμική λειτουργία της Δημοκρατίας

    Κοινή Επιστολή 67 Οργανώσεων και Δικτύων της Κοινωνίας των Πολιτών στον Πρωθυπουργό

    Μάθε περισσότερα
  4. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    21/08/2025

    Απαγόρευση θήρας στη Χίο: Ανάσα ζωής για το καμένο νησί

    Με τις καμένες εκτάσεις της Χίου να καπνίζουν ακόμη και την κυνηγετική περίοδο εντός των πυλών, 21 Περιβαλλοντικές Οργανώσεις, απευθύνουν επείγον αίτημα προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και τη Διεύθυνση Δασών Χίου για την άμεση καθολική απαγόρευση της θήρας σε όλο το νησί.

    Μάθε περισσότερα
  5. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    20/08/2025

    Μια χελώνα φέρνει την ελπίδα μέσα στη νύχτα της φωτιάς

    Μετά από ένα 12ωρο γεμάτο φόβο και αβεβαιότητα, η οικογένεια βρέθηκε μάρτυρας ενός θαύματος της φύσης. «Ήταν κάτι που θύμισε τι είναι σημαντικό. Μέσα στην απόγνωσή μας, ήταν αυτό που μας έδωσε ελπίδα»

    Μάθε περισσότερα
  6. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    14/08/2025

    Μια αλυσίδα ζωής του ΑΡΧΕΛΩΝ με τη βοήθεια του Πράσινου Ταμείου

    Με επιμονή, υπομονή, φαρμακευτική αγωγή και καθημερινή φροντίδα, η «Χιονούλα» πέρασε από την κρίσιμη φάση στην ανάρρωση.

    Μάθε περισσότερα
  7. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    31/07/2025

    ΠΡΟΣΟΧΗ - Μην ταΐζετε τις θαλάσσιες χελώνες – δεν είναι κατοικίδια ζώα- Προστατέψτε τις από τις ανθρωπογενείς επιδράσεις

    Ο ΑΡΧΕΛΩΝ ενημερώνει ότι τα τελευταία χρόνια παρατηρείται το φαινόμενο ταΐσματος θαλάσσιων χελωνών από ανθρώπους σε παραθαλάσσιες περιοχές, λιμάνια και τουριστικά σημεία. Παρά τις καλές προθέσεις, αυτή η πρακτική προκαλεί σοβαρά προβλήματα για τις χελώνες και για τους ανθρώπους.

    Μάθε περισσότερα
  8. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    25/07/2025

    Νέος Σταθμός Ενημέρωσης στην Κυπαρισσία για το έργο LIFE MareNatura

    Ο νέος Σταθμός βρίσκεται στο παραλιακό μέτωπο της πόλης και λειτουργεί καθημερινά από τις 18:30 έως τις 21:00

    Μάθε περισσότερα
  9. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    21/07/2025

    Δημόσιες Εκσκαφές Φωλιών Θαλάσσιας Χελώνας στην Κρήτη

    Οι εκσκαφές είναι ανοικτές για μεγάλους και παιδιά και γίνονται κατά τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο στις παραλίες ωοτοκίας του Ρεθύμνου, των Χανίων και του Κόλπου της Μεσσαράς.

    Μάθε περισσότερα
  10. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    21/07/2025

    Δημόσιες Εκσκαφές Φωλιών Θαλάσσιας Χελώνας στην Πελοπόννησο

    Οι εκσκαφές είναι ανοικτές για μεγάλους και παιδιά και γίνονται κατά τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο στις παραλίες ωοτοκίας του Κυπαρισσιακού Κόλπου, του Ρωμανού, της Κορώνης και του Λακωνικού Κόλπου.

    Μάθε περισσότερα
  11. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    16/07/2025

    Πιο νωρίς από ποτέ ξεκίνησε η περίοδος εκκόλαψης του 2025 – Τα πρώτα χελωνάκια στη θάλασσα!

    Η πρώτη εκκόλαψη φωλιάς έγινε στη δυτική Πελοπόννησο και ήταν η πιο πρώιμη στα 42 χρόνια καταγραφών και προστασίας που έχει συμπληρώσει ο ΑΡΧΕΛΩΝ.

    Μάθε περισσότερα
  12. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    15/07/2025

    Σημαντικές ανακοινώσεις στο 16ο Διεθνές Συνέδριο Ζωογεωγραφίας και Οικολογίας της Ελλάδας και των γειτονικών Περιοχών (ICZEGAR)

    Ο ΑΡΧΕΛΩΝ συμμετείχε δυναμικά στο συνέδριο με τρεις προφορικές παρουσιάσεις, οι οποίες ανέδειξαν σημαντικές πτυχές του ερευνητικού και διαχειριστικού έργου του στον τομέα της προστασίας των θαλάσσιων χελωνών.

    Μάθε περισσότερα
  13. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    09/07/2025

    Έλεγχοι στη Ζάκυνθο και την Κυπαρισσία από εκπροσώπους της Σύμβασης της Βέρνης

    Οι εμπειρογνώμονες βρέθηκαν στην Ελλάδα για την παρακολούθηση της εφαρμογής των Συστάσεων που έχει υιοθετήσει η Διαρκής Επιτροπή της Σύμβασης της Βέρνης προς την χώρα μας σχετικά με την προστασία της θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta

    Μάθε περισσότερα
  14. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    02/07/2025

    Επιστήμη των Πολιτών: Πώς έγινε πραγματικότητα η καταγραφή της Σποραδικής Ωοτοκίας θαλάσσιων χελωνών στο Αιγαίο

    Για πάνω από 40 χρόνια, πολλοί άνθρωποι αναφέρουν θεάσεις και ίχνη χελωνών σε όλη την ελληνική ακτογραμμή. Χάρη στο ενδιαφέρον σας, έχουμε επιβεβαιώσει 577 μοναδικά γεγονότα ωοτοκίας εκτός των περιοχών που παρακολουθούμε συστηματικά!

    Μάθε περισσότερα
  15. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    01/07/2025

    Ολοκληρώθηκε η τοποθέτηση δορυφορικών πομπών και τα γυρίσματα στην Κρήτη

    Ο ΑΡΧΕΛΩΝ μόλις ολοκλήρωσε με επιτυχία την τοποθέτηση δορυφορικών πομπών σε θαλάσσιες χελώνες Καρέττα που βρέθηκαν να ωοτοκούν στην Κρήτη στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου LIFE MareNatura. Μάλιστα φέτος η ομάδα του Ντοκιμαντέρ του LIFE MareNatura μας συνόδευσε στο πεδίο!

    Μάθε περισσότερα
1 από 0

Πολύ πιθανό να σε ενδιαφέρουν επίσης

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας!
Μάθε για τις τελευταίες δράσεις μας και ενημερώσου για τα προγράμματά μας και πως μπορείς εσύ να βοηθήσεις τις θαλάσσιες χελώνες!