Η προστασία της ωοτοκίας των θαλάσσιων χελωνών στις Θίνες Κυπαρισσίας το 2021
Οι Θίνες Κυπαρισσίας είναι η περιοχή Natura 2000 με τις πιο πολλές φωλιές Καρέττα στην Ελλάδα. Καταγεγραμμένη ως GR2550005, περιλαμβάνει τον «πυρήνα» ωοτοκίας του νότιου Κυπαρισσιακού Κόλπου, ο οποίος εκτείνεται σε 9,5 χλμ παραλίας, από την εκβολή του ποταμού Αρκαδικός στο νότο, μέχρι την εκβολή του ποταμού Νέδα στο βορρά.
«Σε αυτά τα 9,5 χλμ παραλίας καταγράφηκαν περισσότερες από 3,200 φωλιές θαλάσσιων χελωνών το καλοκαίρι που μας πέρασε» αναφέρει η βιολόγος Γαλήνη Σαμλίδου, Υπεύθυνη του Προγράμματος του ΑΡΧΕΛΩΝ. «Επιπλέον, καταγράφηκαν 1,100 φωλιές στο βόρειο τμήμα του Κυπαρισσιακού Κόλπου, που εκτείνεται σε 34,5χλμ παραλίας, τα οποία περιλαμβάνονται στο βόρειο τμήμα της περιοχής GR2550005 και στην περιοχή GR2330005 “Θίνες και Παραλιακό Δάσος Ζαχάρως», προσθέτει. Πρόκειται για την περιοχή με τις περισσότερες φωλιές Καρέττα στη Μεσόγειο.
Οι ερευνητές/ εθελοντές του προγράμματος του ΑΡΧΕΛΩΝ κατέγραψαν όλες αυτές τις φωλιές αλλά και φρόντισαν για την προστασία τους. «Το 98% των φωλιών που καταγράφηκαν το 2021 προστατεύτηκαν από θήρευση ενώ μέτρα προστασίας εφαρμόστηκαν ενάντια στον πλημμυρισμό των φωλιών από θαλασσινό νερό, την ποδοπάτηση από λουόμενους και τη φωτορρύπανση. Πρόκειται για μία σοβαρή προσπάθεια, που απαιτεί πολύωρη και κοπιαστική ενασχόληση και ευχαριστούμε θερμά όλους τους εθελοντές και τους υπεύθυνους πεδίου που συνέβαλαν φέτος» επισημαίνει η Γαλήνη. Οι υπεύθυνοι πεδίου για το 2021 ήταν οι Kira Marie Schirrmacher και Lodewijk Desertine (Συντονιστές Παρακολούθησης), οι Zoe Connelly, Julian Gervolino, Megan Harvey και Juliana Pinto (Υπεύθυνοι Παρακολούθησης), η Τζωρτζίνα Σκία (Υπεύθυνη Ευαισθητοποίησης του Κοινού) και η Parissa Amirian (Συντονίστρια Κατασκήνωσης και Εθελοντών).
Για τον «πυρήνα» ωοτοκίας, και την ανάγκη προστασίας του έχουν εκδοθεί η Απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου της 10ης Νοεμβρίου 2016 (υπόθεση C-504/14) και η Σύσταση Νο.174 (2014) της Σύμβασης της Βέρνης, με τις οποίες οφείλει να συμμορφωθεί η Ελλάδα. Επίσης, ολόκληρη η περιοχή Natura 2000 GR2550005, καθώς και οι γειτονικές περιοχές GR2330005 και GR 2330008 ανήκουν στην Περιοχή Προστασίας της Φύσης Κυπαρισσιακού Κόλπου, που χαρακτηρίστηκε με Προεδρικό Διάταγμα το 2018.
«Παραβάσεις στα μέτρα προστασίας που περιλαμβάνει το Προεδρικό Διάταγμα σημειώθηκαν και το καλοκαίρι του 2021», λέει η Παναγιώτα Θεοδώρου, Συντονίστρια Νομικών και Θεσμικών θεμάτων του ΑΡΧΕΛΩΝ. «Αρκετές φορές σημειώθηκε παρουσία οχημάτων στην ακτή, ενώ συστηματικά ορισμένες επιχειρήσεις δεν απομακρύναν τα έπιπλα θαλάσσης από την παραλία το βράδυ. Επίσης συνεχίστηκε η φωτο-ρύπανση από δημόσια και ιδιωτικά φώτα. Αυτό ο συνδυασμός απειλών διαπιστώσαμε ότι είχε σαν αποτέλεσμα την ενόχληση των χελωνών κατά την ωοτοκία και τον αποπροσανατολισμό των μικρών κατά την εκκόλαψη» συμπληρώνει.
Δυστυχώς, η απαγόρευση την ελεύθερης κατασκήνωσης και η προσπάθεια αποκλεισμού πρόσβασης στους παράνομους δρόμων προς την παραλία, δεν απέδωσαν. Τμήματα των αμμόλοφων κατακλύστηκαν για ακόμη μια χρονιά από κατασκηνωτές και τα εμπόδια στους παράνομους δρόμους παρακάμπτονταν καθημερινά από οχήματα, προκαλώντας κι άλλη υποβάθμιση. Επίσης, η λειτουργία υπαίθριων καντινών στην παραλία έδωσε την ευκαιρία να διαμορφωθούν παράνομοι χώροι στάθμευσης στον γύρω από αυτές χώρο, πάνω στην άμμο.
Η παρουσία του ΑΡΧΕΛΩΝ στην περιοχή είναι σταθερή από το 1980, ενώ η συστηματική καταγραφή φωλιών άρχισε το 1984. Από το 1992 η μεγάλη πλειονότητα των φωλιών στον «πυρήνα» ωοτοκίας προστατεύεται κάθε χρόνο. Σαν αποτέλεσμα αυτής της μαζικής προστασίας, καταγράφεται από το 2006 μία σταδιακή αύξηση του αριθμού των φωλιών, άρα και των ενηλίκων θηλυκών Καρέττα σε όλη την περιοχή του Κυπαρισσιακού.
Οι δράσεις ενημέρωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ για τους επισκέπτες της περιοχής ήταν περιορισμένες το 2021, καθώς δεν εκδόθηκε από το Δήμο Τριφυλίας άδεια λειτουργίας του Ενημερωτικού Σταθμού στην είσοδο του «πυρήνα» ωοτοκίας στο Καλό Νερό. Παρόλα αυτά, ο Σταθμός λειτούργησε σε ιδιωτικό χώρο της ΓΑΙAΟΣΕ και ενημέρωσε πάνω από 1300 επισκέπτες στο διάστημα Αυγούστου- Σεπτεμβρίου.
Η αναφορά καταλήγει επισημαίνοντας ότι τα παραπάνω θέματα θα πρέπει να επιλυθούν με το Διαχειριστικό Σχέδιο/ Σχέδιο Δράσης της Περιοχής Προστασίας της Φύσης του Κυπαρισσιακού Κόλπου, που είναι υπό εκπόνηση, ενταγμένο σε Εθνικό Πρόγραμμα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Διαβάστε όλη την αναφορά για τον Κυπαρισσιακό Κόλπο ΕΔΩ.
Στο Συνέδριο HELECOS 10 με θέμα τις φωλιές Καρέττα στην ευρύτερη περιοχή Ρωμανού Μεσσηνίας
Από τη Βουδαπέστη κατευθείαν στο Κέντρο Διάσωσης!
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ14/04/2025
Νέα Μελέτη για τα Μικροπλαστικά στις Παραλίες Ωοτοκίας των Θαλάσσιων Χελωνών
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ συμμετείχε σε μια πρόσφατη παγκόσμια μελέτη η οποία αποκάλυψε ανησυχητικά επίπεδα μόλυνσης από μικροπλαστικά σε παραλίες ωοτοκίας θαλάσσιων χελωνών σε όλο τον κόσμο.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ10/04/2025
22 Περιβαλλοντικές Οργανώσεις ζητούν την ανάκληση των αδειών για τους 15 Αιολικούς Σταθμούς στα Ακαρνανικά Όρη
Κοινή επιστολή προς τις υπηρεσίες και φορείς που έχουν εμπλακεί στην αδειοδότηση των 15 Αιολικών Σταθμών (ΑΣΠΗΕ) στα Ακαρνανικά Όρη, με το αίτημα να ανακληθούν όλες οι άδειες που έχουν εκδοθεί έως σήμερα, απέστειλαν 22 Περιβαλλοντικές Οργανώσεις.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ09/04/2025
Γίνε φύλακας των θαλάσσιων χελωνών του Λακωνικού!
Η Gracie και η Claire, δύο αφοσιωμένες εθελόντριες που συμμετείχαν στο Πρόγραμμα του ΑΡΧΕΛΩΝ στον Λακωνικό Κόλπο το 2024, μας μίλησαν για την εμπειρία τους.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ08/04/2025
Σύσκεψη φορέων, αρχών και επιχειρηματιών στο Ρέθυμνο: Η Κρήτη προετοιμάζεται για τον ερχομό των χελωνών!
Τη Δευτέρα 7 Απριλίου, βρεθήκαμε στο Ρέθυμνο για να συμμετέχουμε στη σύσκεψη της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου με θέμα τα διαχειριστικά μέτρα για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας Καρέττα και την τήρηση τους!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ31/03/2025
Οι δορυφορικοί πομποί του ΑΡΧΕΛΩΝ στην προστασία των θαλάσσιων χελωνών
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ είναι από τους πρώτους φορείς στην Ελλάδα που χρησιμοποίησε δορυφορικούς πομπούς στη μελέτη προστατευόμενων ειδών. Από το 2002 μέχρι σήμερα έχουμε τοποθετήσει 150 δορυφορικούς και GSM πομπούς σε θαλάσσιες χελώνες για να παρακαλουθήσουμε τα ταξίδια τους σε όλη τη Μεσόγειο.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ24/03/2025
Βραδινή περιπολία παραλίας: Μία μοναδική εμπειρία για τους εθελοντές
Σε κάποιες ξεχωριστές παραλίες τα καθήκοντα των εθελοντών περιλαμβάνουν και νυχτερινές περιπολίες. Τις ώρες λοιπόν που η παρουσία ανθρώπων στις παραλίες ωοτοκίας απαγορεύεται για να μην ενοχληθούν οι χελώνες, οι εκπαιδευμένοι εθελοντές περπατούν για να τις συναντήσουν.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ14/03/2025
Εμπλουτίζοντας τη ζωή των θαλάσσιων χελωνών που έχουν διασωθεί
Μια πρόσφατη μελέτη στο Κέντρο Διάσωσης Χελωνών τονίζει τη σημασία του περιβαλλοντικού εμπλουτισμού στη βελτίωση της φυσικής και ψυχολογικής ευημερίας των θαλάσσιων χελωνών, βοηθώντας στην αποκατάστασή τους και προετοιμάζοντάς τες για επιτυχή απελευθέρωση στο φυσικό τους περιβάλλον.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ12/03/2025
Hμερίδα διαδικτυακών παρουσιάσεων για φοιτητές
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ καλεί φοιτητές και ενδιαφερόμενους από ΟΛΑ τα επιστημονικά πεδία να συμβάλουν στην προστασία της θαλάσσιας χελώνας!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ11/03/2025
Θέσεις Βοηθών για τα προγράμματα προστασίας της θαλάσσιας χελώνας του 2025
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ αναζητά συνεργάτες με θέληση και ενθουσιασμό για την προστασία της φύσης για την προετοιμασία και υλοποίηση των προγραμμάτων προστασίας της θαλάσσιας χελώνας του 2025.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ06/03/2025
Ποδηλατόδρομος στην παραλία ωοτοκίας Νικοπόλεως Πρεβέζης: Αντιδράσεις για τις επιπτώσεις
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ04/03/2025
Kοινό ΔΤ: Μπουλντόζες και οικοδομικές επεμβάσεις στο Μαραθωνήσι απειλούν την καρδιά του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ25/02/2025
Το Δίκτυο Οργανώσεων Περίθαλψης Άγριας Ζωής χαιρετίζει την πρόοδο στην αδειοδότηση των Κέντρων Περίθαλψης και ζητά την απρόσκοπτη λειτουργία της Επιτροπής Αδειοδότησής τους
Κοινό Δελτίο Τύπου του Δικτύου Οργανώσεων Περίθαλψης Άγριας Πανίδας στην Ελλάδα
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ24/02/2025
Έγινε η ετήσια Γενική Συνέλευση του Σωματείου
Σύμφωνα με το άρθρο 8 του Καταστατικού του Σωματείου ΑΡΧΕΛΩΝ, τα μέλη κλήθηκαν να παραστούν στην Ετήσια Γενική Συνέλευση το Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2025.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ20/02/2025
Aπό το Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ στην Αίγυπτο
Στο φως της ελληνικής δημοσιότητας, αυτή τη φορά στις διεθνείς ειδήσεις, βρέθηκε μία θαλάσσια χελώνα που γνωρίσαμε από το Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ. Η μαρκαρισμένη χελώνα βρέθηκε εξαντλημένη και τραυματισμένη, μετά από τις πρόσφατες έντονες θαλασσοταραχές, σε παραλία της Αιγύπτου και η σχετική ανακοίνωση από το Αιγυπτιακό πρακτορείο ειδήσεων μας επιβεβαιώνει την ανάγκη για συνεχή προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος στη μεσόγειο.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ17/02/2025
Το χελωνάκι του ΑΡΧΕΛΩΝ ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα με όχημα τους μαθητές
Θέλουμε να ευχαριστήσουμε θερμά όλα τα σχολεία που συμμετείχαν στις διαδικτυακές επισκέψεις στο Κέντρο Διάσωσης τη σχολική χρονιά 2023-2024 και που μετέδωσαν το μήνυμα για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών στα πέρατα της χώρας! Οι διαδικτυακές ξεναγήσεις της φετινής σχολικής χρονιάς έχουν ήδη ξεκινήσει...