Στο Συνέδριο HELECOS 10 με θέμα τις φωλιές Καρέττα στην ευρύτερη περιοχή Ρωμανού Μεσσηνίας
Ο Κώστας Τενεκετζής, ερευνητής του ΑΡΧΕΛΩΝ, έκανε προφορική παρουσίαση στην ενότητα "Θαλάσσια Οικολογία" με θέμα την αύξηση φωλεοποίησης της θαλάσσιας χελώνας Καρέττα στην ευρύτερη περιοχή Ρωμανού (δυτική Μεσσηνία) στο 10ο Πανελλήνιο Συνέδριο Οικολογίας HELECOS 10 που είχε θέμα «Οικολογία και διατήρηση της φύσης: πρόοδος και προκλήσεις σε εποχή κρίσης".

Το Συνέδριο διοργανώθηκε διαδικτυακά 14-17 Οκτωβρίου 2021, με Πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής τον John Halley του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και μέλη από το διδακτικό και επιστημονικό προσωπικό των Τμημάτων Βιολογίας των Πανεπιστημίων Ιωαννίνων, Αθηνών, Θεσσαλονίκης, Κύπρου και του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος.
Η παραλία Ρωμανού, μήκους 2,7χλμ, είναι η κύρια παραλία ωοτοκίας στην περιοχή ενώ οι παραλίες Μύτικας – Γλυφαδάκι - Πετροχώρι, Άγιος Νικόλαος, Αλμυρόλακκα, Βοϊδοκοιλιά, συνολικού μήκους περίπου 2χλμ, παρουσιάζουν διάσπαρτη φωλεοποίηση. Σημειώνεται ότι όλες οι παραπάνω παραλίες, που περιβρέχονται από το νότιο Ιόνιο πέλαγος, βρίσκονται εντός της περιοχής GR2550004 του δικτύου NATURA 2000 με όνομα «Λιμνοθάλασσα Πύλου (Διβάρι) και νήσος Σφακτηρία, Άγιος Δημήτριος»

Η παραλία Ρωμανού παρακολουθείται συστηματικά από το 2009, ενώ οι νότιες παραλίες από το 2011. Με βάση τα στοιχεία της δεκαετίας 2011-2020, ο ετήσιος μέσος όρος των φωλιών στο σύνολο της περιοχής είναι 46,7 φωλιές, με έντονη ετήσια διακύμανση και με μέση πυκνότητα 9,9 φωλιές/χλμ. Η παραλία Ρωμανού συγκεντρώνει το 60,2% ενώ οι άλλες παραλίες (νοτίως του Ρωμανού) το 39,8% του συνόλου των φωλιών.
Και στις δύο υπο-περιοχές ο ετήσιος αριθμός φωλιών παρουσιάζει στατιστικά σημαντική αυξητική τάση στη δεκαετία 2011-2020 και τα κυριότερα δημογραφικά δεδομένα των χελωνών είναι παρόμοια. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον εντοπίστηκε στη διαφοροποίηση της διάρκειας επώασης των αυγών, η οποία εμφανίζεται αυξημένη στις νότιες παραλίες. Υπάρχει συνεπώς το ενδεχόμενο εκκόλαψης περισσότερων αρσενικών νεοσσών στις νότιες παραλίες, κάτι που έχει μεγάλη σημασία εν όψει της μεγάλης αύξησης των θηλυκών νεοσσών από την γενική άνοδο της θερμοκρασίας της άμμου, λόγω της κλιματικής κρίσης.

Ανάλογη χωρική διαφοροποίηση παρατηρείται και στη Ζάκυνθο, όπου αν και η πλειοψηφία των νεοσσών είναι θηλυκού γένους, σε ορισμένες παραλίες εκκολάπτονται συστηματικά αρσενικοί νεοσσοί.
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ και οι συγγραφείς της επιστημονικής ανακοίνωσης, ευχαριστούν την Τ.Ε.ΜΕΣ. Α.Ε., φορέα ανάπτυξης της Π.Ο.Τ.Α. Μεσσηνίας, για τη συνεργασία της και τη συνεχιζόμενη υποστήριξή της καθώς και τους εθελοντές που βοήθησαν στη διενέργεια του προγράμματος του Ρωμανού.
Δείτε την περίληψη από την ανακοίνωση στην HELECOS 10 εδώ.
Θέλεις να αποκτήσεις εμπειρία στις εκπαιδευτικές περιβαλλοντικές δράσεις του ΑΡΧΕΛΩΝ;
Η προστασία της ωοτοκίας των θαλάσσιων χελωνών στις Θίνες Κυπαρισσίας το 2021
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ31/10/2025
Το μάθημα έγινε πραγματικότητα: Μια αληθινή διάσωση χελώνας για τους μαθητές της Καλλιθέας!
Οι μαθητές εντόπισαν μια θαλάσσια χελώνα να επιπλέει στο νερό ακριβώς μετά την εκπαιδευτική τους ξενάγηση στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ και ειδοποίησαν αμέσως τους διασώστες.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ24/10/2025
Ολοκληρώθηκαν τα γυρίσματα του ντοκιμαντέρ LIFE MareNatura
Η επίσημη πρώτη προβολή θα πραγματοποιηθεί σε παγκόσμια πρεμιέρα την Πέμπτη 13 Νοεμβρίου, στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, στο πλαίσιο της Γιορτής της Επιστήμης
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ23/10/2025
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ συμμετέχει στη «Γιορτή της Επιστήμης 2025 – Η Φωνή του Ωκεανού»
Στο Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος διοργανώνεται από 10 έως 27 Νοεμβρίου 2025 μια γιορτή αφιερωμένη στην επιστήμη και στον ωκεανό! Την Πέμπτη 13 Νοεμβρίου η πρώτη προβολή του ντοκιμαντέρ «LIFE MareNatura»
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ22/10/2025
Κυπαρισσιακός Κόλπος: Ο ΑΡΧΕΛΩΝ Καταγράφει 6.100 Φωλιές και Καλεί την Πολιτεία για Άμεση Εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Καρέττα
Το 2025 έγινε καταγραφή περίπου 6.100 φωλιών, αριθμός που σηματοδοτεί 74% αύξηση σε σχέση με τον μέσο όρο των προηγούμενων 12 ετών!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ10/10/2025
Αποχαιρετούμε έναν αφοσιωμένο οικολόγο και φίλο, τον Γιάννη Ρουσόπουλο
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ09/10/2025
Κοινό ΔΤ: Απόφαση-ορόσημο της ΡΑΑΕΥ για τον θεσμό των Ενεργειακών Κοινοτήτων!
Κοινό Δελτίο Τύπου 22 Περιβαλλοντικών Οργανώσεων
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ08/10/2025
“Συμμαχία για την Άγρια Ζωή”: Γιατί η φύση μάς θέλει στην ίδια ομάδα
11 οργανώσεις, μία ομάδα στον αγώνα για την ευημερία της άγριας ζωής και του ανθρώπου.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ02/10/2025
Τα λόγια της Τζέιν Γκούντολ ακόμη ζεσταίνουν τις καρδιές μας
Ευχαριστούμε Δρ. Γκούντολ για όλα όσα μας διδάξατε και για το παράδειγμα ζωής που μας αφήσατε.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ29/09/2025
Χελώνες, Ρινοδέλφινα και Πουλιά: Ο Αμβρακικός Κόλπος στο κέντρο συζήτησης της Τοπικής Κοινωνίας και των Επιστημόνων
Την Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε ημερίδα με θέμα το παρόν και το μέλον του Αμβρακικού Κόλπουπου στο Μενίδι Αμφιλοχίας, η οποία ένωσε τη φωνή της τοπικής κοινωνίας –πολιτών, επαγγελματιών και ερασιτεχνών ψαράδων, καθώς και ενεργών Συλλόγων– με κορυφαίους επιστήμονες και περιβαλλοντικές οργανώσεις.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ26/09/2025
Βιολόγοι του έργου «LIFE ADAPTS» στέλνουν το μήνυμα τους στην κοινωνία
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ23/09/2025
Το Aquila Rithymna Beach γίνεται Αρωγός του ΑΡΧΕΛΩΝ στο Ρέθυμνο
Η γενναιόδωρη δωρεά του ξενοδοχείου στηρίζει άμεσα το κόστος των δράσεων καταγραφής και προστασίας των φωλιών κατά τις περιόδους ωοτοκίας του 2025 και του 2026.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ19/09/2025
Ένα Καλοκαίρι Επιτυχίας για το Πρόγραμμα στον Αμβρακικό
Η φετινή περίοδος εργασίας πεδίου για το πρόγραμμα του ΑΡΧΕΛΩΝ στον Αμβρακικό ολοκληρώθηκε!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ12/09/2025
Νάξος: η πρώτη φωλιά της πράσινης θαλάσσιας χελώνας εκκολάφθηκε!
Η δημιουργία φωλιάς στη Νάξο είναι μιά ένδειξη ότι η γεωγραφική εξάπλωση των περιοχών ωοτοκίας του απειλούμενου αυτού είδους στη Μεσόγειο αρχίζει να επεκτείνεται.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ09/09/2025
Τα σχολεία ξεναγούνται στον ΑΡΧΕΛΩΝ: στις 11 Σεπτεμβρίου ανοίγουν οι κρατήσεις για τη νέα χρονιά
Ο μαγικός κόσμος των θαλάσσιων χελωνών και των ανθρώπων που τις φροντίζουν σας περιμένει, χαρίζοντας μοναδικές εμπειρίες και πολύτιμες γνώσεις.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ05/09/2025
Η πρώτη αναφορά για το 2025 από την παραλία Ρωμανός, Μεσσηνία
Από τα μέσα Μαΐου έως τις αρχές Σεπτεμβρίου 2025, το πρόγραμμα κατέγραψε περίπου 80 φωλιές κατά μήκος των 2,7 χλμ της παραλίας Ρωμανός.

