Στο Συνέδριο HELECOS 10 με θέμα τις φωλιές Καρέττα στην ευρύτερη περιοχή Ρωμανού Μεσσηνίας
Ο Κώστας Τενεκετζής, ερευνητής του ΑΡΧΕΛΩΝ, έκανε προφορική παρουσίαση στην ενότητα "Θαλάσσια Οικολογία" με θέμα την αύξηση φωλεοποίησης της θαλάσσιας χελώνας Καρέττα στην ευρύτερη περιοχή Ρωμανού (δυτική Μεσσηνία) στο 10ο Πανελλήνιο Συνέδριο Οικολογίας HELECOS 10 που είχε θέμα «Οικολογία και διατήρηση της φύσης: πρόοδος και προκλήσεις σε εποχή κρίσης".

Το Συνέδριο διοργανώθηκε διαδικτυακά 14-17 Οκτωβρίου 2021, με Πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής τον John Halley του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και μέλη από το διδακτικό και επιστημονικό προσωπικό των Τμημάτων Βιολογίας των Πανεπιστημίων Ιωαννίνων, Αθηνών, Θεσσαλονίκης, Κύπρου και του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος.
Η παραλία Ρωμανού, μήκους 2,7χλμ, είναι η κύρια παραλία ωοτοκίας στην περιοχή ενώ οι παραλίες Μύτικας – Γλυφαδάκι - Πετροχώρι, Άγιος Νικόλαος, Αλμυρόλακκα, Βοϊδοκοιλιά, συνολικού μήκους περίπου 2χλμ, παρουσιάζουν διάσπαρτη φωλεοποίηση. Σημειώνεται ότι όλες οι παραπάνω παραλίες, που περιβρέχονται από το νότιο Ιόνιο πέλαγος, βρίσκονται εντός της περιοχής GR2550004 του δικτύου NATURA 2000 με όνομα «Λιμνοθάλασσα Πύλου (Διβάρι) και νήσος Σφακτηρία, Άγιος Δημήτριος»

Η παραλία Ρωμανού παρακολουθείται συστηματικά από το 2009, ενώ οι νότιες παραλίες από το 2011. Με βάση τα στοιχεία της δεκαετίας 2011-2020, ο ετήσιος μέσος όρος των φωλιών στο σύνολο της περιοχής είναι 46,7 φωλιές, με έντονη ετήσια διακύμανση και με μέση πυκνότητα 9,9 φωλιές/χλμ. Η παραλία Ρωμανού συγκεντρώνει το 60,2% ενώ οι άλλες παραλίες (νοτίως του Ρωμανού) το 39,8% του συνόλου των φωλιών.
Και στις δύο υπο-περιοχές ο ετήσιος αριθμός φωλιών παρουσιάζει στατιστικά σημαντική αυξητική τάση στη δεκαετία 2011-2020 και τα κυριότερα δημογραφικά δεδομένα των χελωνών είναι παρόμοια. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον εντοπίστηκε στη διαφοροποίηση της διάρκειας επώασης των αυγών, η οποία εμφανίζεται αυξημένη στις νότιες παραλίες. Υπάρχει συνεπώς το ενδεχόμενο εκκόλαψης περισσότερων αρσενικών νεοσσών στις νότιες παραλίες, κάτι που έχει μεγάλη σημασία εν όψει της μεγάλης αύξησης των θηλυκών νεοσσών από την γενική άνοδο της θερμοκρασίας της άμμου, λόγω της κλιματικής κρίσης.

Ανάλογη χωρική διαφοροποίηση παρατηρείται και στη Ζάκυνθο, όπου αν και η πλειοψηφία των νεοσσών είναι θηλυκού γένους, σε ορισμένες παραλίες εκκολάπτονται συστηματικά αρσενικοί νεοσσοί.
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ και οι συγγραφείς της επιστημονικής ανακοίνωσης, ευχαριστούν την Τ.Ε.ΜΕΣ. Α.Ε., φορέα ανάπτυξης της Π.Ο.Τ.Α. Μεσσηνίας, για τη συνεργασία της και τη συνεχιζόμενη υποστήριξή της καθώς και τους εθελοντές που βοήθησαν στη διενέργεια του προγράμματος του Ρωμανού.
Δείτε την περίληψη από την ανακοίνωση στην HELECOS 10 εδώ.
Θέλεις να αποκτήσεις εμπειρία στις εκπαιδευτικές περιβαλλοντικές δράσεις του ΑΡΧΕΛΩΝ;
Η προστασία της ωοτοκίας των θαλάσσιων χελωνών στις Θίνες Κυπαρισσίας το 2021
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ13/08/2026
Τα χελωνάκια χρειάζονται βοήθεια τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο: Ειδική προσφορά εθελοντισμού για 2 εβδομάδες!
Για να μπορέσουμε να προστατεύσουμε τις φωλιές και τους τελευταίους νεοσσούς της φετινής χρονιάς, χρειαζόμαστε τη βοήθεια περισσότερων εθελοντών!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ10/08/2026
Ένα beach party ακυρώθηκε και 66 φωλιές σώθηκαν στα Χανιά!
Μια σημαντική νίκη για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας στα Χανιά, χάρη στην άμεση συνεργασία του ΑΡΧΕΛΩΝ και του ΟΦΥΠΕΚΑ.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ07/08/2026
Θαλάσσιες χελώνες στις παραλίες του Σαρωνικού: Γιατί το τάισμα δεν είναι πάντα πράξη αγάπης
Ενημερωτική δράση του Δήμου Σαρωνικού με τη συμμετοχή του ΑΡΧΕΛΩΝ για την ασφαλή και σωστή συνύπαρξη λουόμενων και άγριας ζωής.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ05/08/2026
Έλληνες ψαράδες απελευθερώνουν σπάνια Δερματοχελώνα στο Βόρειο Αιγαίο!
Μια εντυπωσιακή θαλάσσια χελώνα είχε παγιδευτεί στα δίχτυα του αλιευτικού, σε περιοχή του βόρειου Αιγαίου, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ30/07/2026
Αποκαλύπτοντας τα μυστικά της Caretta caretta: Ζήστε από κοντά τις δημόσιες εκσκαφές φωλιών σε Πελοπόννησο και Κρήτη
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ προσκαλεί το κοινό και τα ΜΜΕ σε μια ξεχωριστή εμπειρία περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και επιστημονικής παρατήρησης.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ20/07/2026
43 Χρόνια Μαρκαρίσματος Θαλάσσιων Χελωνών στην Ελλάδα Αποκαλύπτουν τα Ταξίδια τους στη Μεσόγειο
Νέα επιστημονική δημοσίευση του ΑΡΧΕΛΩΝ αναδεικνύει σημαντικές θαλάσσιες περιοχές για τις χελώνες στη Μεσόγειο, μέσα από το πρόγραμμα μαρκαρίσματος στη Ζάκυνθο, τον Κυπαρισσιακό Κόλπο και το Ρέθυμνο.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ17/07/2026
Στη Ζάκυνθο είδαμε τα πρώτα χελωνάκια του 2026!
Η ομάδα μας ανακάλυψε τα μικροσκοπικά ίχνη των νεοσσών ξημερώματα της Τρίτης 14 Ιουλίου στην παραλία Δάφνη του Κόλπου του Λαγανά.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ15/07/2026
Ένας σπάνιος γίγαντας στις ελληνικές θάλασσες: Τι αποκαλύπτει η νέα δημοσίευση του ΑΡΧΕΛΩΝ για τη Δερματοχελώνα
Μια νέα επιστημονική δημοσίευση του ΑΡΧΕΛΩΝ, συγκεντρώνει και αναλύει για πρώτη φορά όλες τις διαθέσιμες καταγραφές της Δερματοχελώνας στις ελληνικές θάλασσες.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ10/07/2026
Δράσεις περιβαλλοντικής ενημέρωσης για τη θαλάσσια χελώνα στην Κέρκυρα
Σειρά δράσεων περιβαλλοντικής ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης πραγματοποιήθηκε στην Κέρκυρα, με στόχο να φέρει κατοίκους και επισκέπτες πιο κοντά στην προστασία της θαλάσσιας χελώνας.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ08/07/2026
Η προστασία της Καρέττα συμβάλλει στη διατήρηση της ισορροπίας των θαλάσσιων οικοσυστημάτων
Οι πρόσφατες αναφορές και η μεγάλη δημοσιότητα που έλαβε ο λαγοκέφαλος (Lagocephalus sceleratus) στην Ελλάδα έφεραν ξανά στο προσκήνιο το ζήτημα της εξάπλωσης αυτού του χωροκατακτητικού είδους στη Μεσόγειο.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ05/07/2026
Πόσο προστατευμένο είναι τελικά το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου;
Δύο περιπτώσεις παραβίασης της περιβαλλοντικής νομοθεσίας στη Ζάκυνθο που έχουν μείνει χωρίς κυρώσεις.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ29/06/2026
Νέο Πρόγραμμα Προστασίας της Θαλάσσιας Χελώνας Καρέττα στην Κέρκυρα
Στρατηγική σύμπραξη του ΑΡΧΕΛΩΝ με το Ionian Environment Foundation και τον ξενοδοχειακό όμιλο Mar-Bella Collection για τη θωράκιση των παραλιών ωοτοκίας της Κέρκυρας.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ26/06/2026
ΑΡΧΕΛΩΝ & TUI Turtle Aid Greece: 3 χρόνια επιτυχημένης δράσης στην Κρήτη
Με την ολοκλήρωση του έργου «TUI Turtle Aid Greece», ο ΑΡΧΕΛΩΝ παρουσιάζει τα εντυπωσιακά αποτελέσματα στην προστασία των φωλιών, την εκπαίδευση ξενοδοχο-ϋπαλλήλων και την ενημέρωση 66.000 τουριστών.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ24/06/2026
H αποτελεσματική προστασία της Caretta caretta περνάει μέσα από τις παραλίες ωοτοκίας
Έκθεση αξιολόγησης των παραλιών ωοτοκίας των θαλάσσιων χελωνών δείχνει ότι η πλειονότητα των περιοχών αυτών δέχεται έντονες πιέσεις
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ22/06/2026
Γιατί στεκόμαστε στο πλευρό όσων αντιδρούν για τις αμμοληψίες από το Ακρωτήρι Επανομής
Κρίσιμα ερωτήματα προκύπτουν σχετικά με τις επιπτώσεις της αμμοληψίας από το Ακρωτήρι Επανομής για την κατασκευή της 6ης Προβλήτας του Λιμένα Θεσσαλονίκης.


