Η μεγαλύτερη γνωστή απόσταση που διάνυσε Καρέττα για την αναπαραγωγή της στην Ελλάδα μέχρι σήμερα
Μία θηλυκή Καρέττα που πιάστηκε από τους ερευνητές του ΑΡΧΕΛΩΝ έξω από τη λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου τον Ιούλιο του 2013 μαρκαρίστηκε με ταγκ στο πτερύγιο, εφοδιάστηκε με δορυφορικό πομπό και ονομάστηκε ‘Ρεγγίνα’.
Οι λήψεις σημάτων από το δορυφορικό πομπό έδειξαν ότι η Ρεγγίνα μπήκε στη δυτική λεκάνη της Μεσογείου, τριγύρισε για σημαντικό χρονικό διάστημα έξω από την Αλγερινή ακτή και έκανε επίσης ένα κύκλο προς το βορρά φθάνοντας στις Βαλεαρίδες νήσους της Ισπανίας. Ο πομπός της σταμάτησε να εκπέμπει στις 24/02/2014, όταν ήταν πάλι κοντά στην Αλγερινή ακτογραμμή.
Μετά από περίπου δύο χρόνια, η Ρεγγίνα παρατηρήθηκε από τους εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ να κάνει φωλιά στην παραλία των Σεκανίων στη Ζάκυνθο. Ταυτοποιήθηκε από το ταγκ στο πτερύγιό της που βρίσκονταν στη θέση του, ενώ ο δορυφορικός πομπός είχε φύγει από το καβούκι της. Σημειώνουμε ότι οι δορυφορικοί πομποί πέφτουν από το καβούκι των χελωνών μόλις συμπληρωθεί ο χρόνος λειτουργίας τους, έτσι ώστε να αποφεύγεται ενόχληση των χελωνών.
Συνήθως οι Καρέττα που ωοτοκούν στην Ελλάδα, μεταναστεύουν σε δύο μεγάλα γνωστά διατροφικά πεδία, τον κόλπο Γκαμπές στην Τυνησία και τη Βόρεια Αδριατική, που βρίσκονται σε απόσταση περίπου 1000χλμ από την περιοχή ωοτοκίας. Το ταξίδι της Ρεγγίνας από τις Βαλεαρίδες νήσους στη Ζάκυνθο, που είναι περίπου 1800 χλμ. σε ευθεία γραμμή, δείχνει τη μεγαλύτερη γνωστή απόσταση που διάνυσε Καρέττα για την αναπαραγωγή της στην Ελλάδα.
Μία ακόμη μεγάλη απόσταση μετανάστευσης θηλυκής χελώνας από την Ελλάδα ξεχωρίζει. Πρόκειται για την Λουάρ, που μαρκαρίστηκε από τον ΑΡΧΕΛΩΝ στον Αμβρακικό κόλπο τον Μάιο του 2003. Η Λουάρ, αφού έμεινε για 7 εβδομάδες μετά τη σήμανσή της στον Αμβρακικό κόλπο, πήγε κατευθείαν προς την Λεβαντινή ακτή και έφθασε στη Συρία τον Αύγουστο. Πέρασε το χειμώνα τριγυρίζοντας στις νότιες ακτές της Τουρκίας και το καλοκαίρι του 2004 έφθασε πολύ κοντά στις παραλίες ωοτοκίας εκεί. Επειδή όμως δεν είναι 100% βέβαιο ότι πράγματι έκανε φωλιά εκεί, το ταξίδι της , που σε ευθεία γραμμή είναι περίπου 1700χλμ., δεν μπορεί να θεωρηθεί σαν μετανάστευση για αναπαραγωγή.
Τελειώνοντας, θα πρέπει να αναφερθεί ότι το μαρκάρισμα της Ρεγγίνας έγινε κατά την εφαρμογή του έργου INTERREG - PRO ACT NATURA 2000 και της Λουάρ κατά την εφαρμογή του έργου LIFE99NAT/6475.
100 επιστήμονες και επιστημονικοί φορείς υπογράφουν κείμενο κατά των εξορύξεων υδρογονανθράκων στην Ελληνική Τάφρο
Φωτογραφίζοντας θαλάσσιες χελώνες επί 12 χρόνια
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ22/09/2023
Κοινή ανακοίνωση για την κατάσταση διατήρησης του λύκου στην Ευρώπη
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ20/09/2023
Ευκαιρία εργασίας: Συνεργάτης για θέματα τουρισμού
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ αναζητά συνεργάτη πλήρους απασχόλησης για θέματα τουρισμού
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ15/09/2023
Ο Λίλο μας, η μικρή πρασινοχελώνα, τα κατάφερε!
Τον Νοέμβριο του 2021 μία μικρή Πράσινη θαλάσσια χελώνα έφτασε στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ με πολύ σοβαρό τραύμα στο κεφάλι. Μετά από σχεδόν δύο χρόνια εντατικής θεραπείας, μία Τετάρτη τον Σεπτέμβριο του 2023 πήρε επιτέλους εξιτήριο και επέστρεψε στην θάλασσα!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ12/09/2023
Κοινό Δ.Τ.: Οι αφύσικες καταστροφές να γίνουν μάθημα για κλιματικά ανθεκτική Ελλάδα
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ10/09/2023
Κοινό Δ.Τ.: Εκτός Σχεδίου Δόμηση: Η Σταδιακή Καταστροφή της Ελληνικής Φύσης
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ05/09/2023
Πίσω στα θρανία και στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ
Το μοναδικό νοσοκομείο για θαλάσσιες χελώνες ανοίγει ξανά τις πόρτες του για να υποδεχθεί σχολικές τάξεις όλων των βαθμίδων, αυτή τη φορά κλείνοντας θέση στο πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης μέσω του συστήματος ηλεκτρονικών κρατήσεων.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ21/08/2023
Αυτοί που σώζουν τα τραυματισμένα άγρια ζώα στην Ελλάδα ( νέο βίντεο)
Βρέθηκε τραυματισμένο άγριο ζώο, οτιδήποτε από αρκούδα, αετό, μικροπούλια μέχρι θαλάσσια χελώνα, φώκια, δελφίνι; Υπάρχουν άνθρωποι που θα τα περιθάλψουν. Ο ΑΡΧΕΛΩΝ ετοίμασε ένα βίντεο, όπου οι άνθρωποι της περίθαλψης μιλούν γι΄αυτό που τους παρακινεί και συνεχίζουν…
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ21/08/2023
Αποχαιρετισμός στο ιδρυτικό μέλος του ΑΡΧΕΛΩΝ Γιάννη Παπαναγιώτου, που έφυγε από τη ζωή πριν λίγες μέρες.
Αποχαιρετισμός στο ιδρυτικό μέλος του ΑΡΧΕΛΩΝ Γιάννη Παπαναγιώτου, που έφυγε από τη ζωή πρίν λίγες μέρες. Λάτρης της φύσης, της θάλασσας και των βουνών, βοήθησε στη δημιουργία του τον Σύλλογο. Ευχαριστούμε.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ17/08/2023
Παγκόσμιο ρεκόρ 37 χρόνων αναπαραγωγικής ζωής για θαλάσσια χελώνα στη Ζάκυνθο – Αυξημένος φέτος ο αριθμός στις φωλιές
Ένα σημαντικό αποτέλεσμα της συστηματικής δουλειάς της φετινής ομάδας παρακολούθησης της ωοτοκίας στη Ζάκυνθο, ανακοινώνει ο ΑΡΧΕΛΩΝ - Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας. Με βάση τις μακροχρόνιες παρατηρήσεις του, ο ΑΡΧΕΛΩΝ κατάφερε να πιστοποιήσει το Παγκόσμιο Ρεκόρ καταγεγραμμένης ωοτοκίας για χελώνες Καρέττα.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ07/08/2023
ΠΡΟΣΟΧΗ! Οι θαλάσσιες χελώνες δεν είναι κατοικίδια ζώα: Δεν τις αγγίζουμε! Δεν τις ταΐζουμε!
Όπως είναι γνωστό 35 νέα περιστατικά επίθεσης θαλάσσιας χελώνας σε λουόμενους έχουν ήδη καταγραφεί κατά την φετινή καλοκαιρινή περίοδο και προστίθενται στον ήδη μακρύ κατάλογο των 200 περίπου καταγεγραμμένων περιστατικών, όπως αυτά έχουν καταγραφεί κατά τα προηγούμενα καλοκαίρια στα μητρώα του Κέντρο Υγείας Αρεόπολης.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ01/08/2023
Συνέντευξη με μια εθελόντρια: Lea Heinen, Κέντρο Διάσωσης
Η Lea μοιράζεται την εμπειρία της ως εθελόντρια στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιας Χελώνας του ΑΡΧΕΛΩΝ: «Νομίζω ότι όταν μια χελώνα αρχίζει να τρώει μετά από ένα μήνα προσπάθειας, όταν μπορείς να δεις τη βελτίωση ή την επούλωση ενός τραυματισμού μιας χελώνας και όταν μια χελώνα επιστρέφει πίσω στη θάλασσα, στο φυσικό της περιβάλλον, στο σπίτι της - τότε ξέρεις ότι πράγματι σώζεις τις χελώνες».
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ21/07/2023
Παιδικός Διαγωνισμός Παραλίας 2023: Φτιάξε το δικό σου χελωνάκι με φυσικά υλικά και στείλε μας φωτογραφία!
Βοήθησέ μας να μεταδώσουμε το μήνυμα για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών σχηματίζοντας τα δικά σου θαλάσσια χελωνάκια με φυσικά υλικά που θα βρεις στην παραλία. Άμμος, πέτρες, βότσαλα, κοχύλια, φύκια, ξυλαράκια και ότι άλλο έχεις στη διάθεσή σου μπορούν να μεταμορφωθούν με λίγη φαντασία! Τράβηξε μια φωτογραφία το έργο σου και στείλε την στον Διαγωνισμό Παραλίας του ΑΡΧΕΛΩΝ.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ18/07/2023
Ανοίγοντας το δρόμο για τα επόμενα βήματα προστασίας των θαλάσσιων χελωνών στη Μεσόγειο
Tην προηγούμενη εβδομάδα οι εταίροι του έργου «Διατήρηση των θαλασσίων χελωνών στην περιοχή της Μεσογείου» συναντήθηκαν για την 9η Συνεδρίαση της Καθοδηγητικής Επιτροπής. Η συνάντηση έγινε στον Κυπαρισσιακό Κόλπο στην Ελλάδα στις 4 και 5 Ιουλίου και οργανώθηκε από το SPA/RAC και τον ΑΡΧΕΛΩΝ.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ04/07/2023
Ειδική προσφορά για τους ΕΜΠΕΙΡΟΥΣ εθελοντές: Έλα τώρα ξανά μαζί μας για 2 χελωνο-εβδομάδες!
Είναι καιρός να έρθεις ξανά στα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ, ακόμηκι αν έχεις μόνο 2ή 3 εβδομάδες διαθέσιμες. Η προσφορά ισχύει για τον Αύγουστο, τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο 2023. Κάνε αίτηση μέσα από τη νέα μας ιστοσελίδα και δες περισσότερα για τις ημερομηνίες και τις τοποθεσίες που είναι διαθέσιμες οι θέσεις.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ30/06/2023
Εκδήλωση λήξης του έργου για τις Οργανώσεις Περίθαλψης Άγριων Ζώων
Στις 9 Ιουνίου 2023, η Εταιρία Προστασίας Περιβάλλοντος Καστοριάς φιλοξένησε την εκδήλωση λήξης του έργου «Δίκτυο Συνεργασίας των Οργανώσεων που Δραστηριοποιούνται στην Περίθαλψη Άγριων Ζώων στην Ελλάδα».