06/05/2019

Φωτογραφίζοντας θαλάσσιες χελώνες επί 12 χρόνια

Όλα άρχισαν το 2007, όταν ο Κώστας Παπαφιτσώρος, που τώρα είναι πολύ γνωστός για τις μοναδικές φωτογραφίες του με τις θαλάσσιες χελώνες, είδε στο μετρό της Αθήνας μια ανακοίνωση για τα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ και δήλωσε συμμετοχή σαν εθελοντής. Από τότε, συμμετέχει στα προγράμματά μας κάθε χρόνο, και το ενδιαφέρον του για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας τον οδήγησε στη φωτογραφία και την έρευνα. Τον ρωτήσαμε πως εξελίχθηκε το ιδιαίτερο ενδιαφέρον του για τις φωτογραφίες με θαλάσσιες χελώνες και να τι μας απάντησε.

"Με κάποιο τρόπο παράξενο, το αντικείμενο και η τεχνική των φωτογραφιών μου εξελίχθηκαν παράλληλα με τα καθήκοντα που αναλάμβανα σαν μέλος της ομάδας του ΑΡΧΕΛΩΝ στη Ζάκυνθο. Το θέαμα δεκάδων νεοσσών να τρέχουν προς τη θάλασσα στη διάρκεια μιας εκσκαφής στον ανατολικό Λαγανά τον Αύγουστο του 2007, μου έδωσε την ευκαιρία για την πρώτη φωτογραφία. Το επόμενο βήμα ήταν μια σειρά από λήψεις θαλάσσιων χελωνών καθώς ανέβαιναν στην επιφάνεια να πάρουν ανάσα. Τραβούσα τις φωτογραφίες αυτές από σκάφη παρατήρησης χελωνών με τηλεφακό, στη διάρκεια της αναπαραγωγικής περιόδου του 2008 και 2009.

fwtografizontas-thalassies-xelwnes-epi-12-xronia-Kostas_Papafitsoros_1.jpg

Η πρώτη μου συμμετοχή στις βραδυνές παρατηρήσεις του ΑΡΧΕΛΩΝ ήταν το 2008 και οι χελώνες που κάνουν φωλιά τράβηξαν την προσοχή μου. Για να τις φωτογραφήσω προσπάθησα να συνδυάσω το φως της πανσελήνου μαζί με μακρά έκθεση και φωτογραφική μηχανή υψηλής ISO ευαισθησίας. (Υποθέτω ότι γνωρίζετε ότι τα τεχνητά φώτα ενοχλούν τις χελώνες όταν πρόκειται να κάνουν τις φωλιές τους και ότι η χρήση τους απαγορεύεται στις παραλίες του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου , καθώς και σε όλες τις παραλίες ωοτοκίας τους στην Ελλάδα). Τα πρώτα αποτελέσματα ήταν μέτρια, αλλά σύντομα η τεχνολογία των ψηφιακών φωτογραφικών μηχανών αναπτύχθηκε σε βαθμό που ανέβασε πολύ την ποιότητα των φωτογραφιών. Έχω χρησιμοποιήσει την τεχνική αυτή στη Ζάκυνθο και στις απέραντες παραλίες του Κυπαρισσιακού, που είναι μία ακόμα πολύ σημαντική παραλία, στην οποία κάνει έρευνα ο ΑΡΧΕΛΩΝ για πάνω από 35 χρόνια.

fwtografizontas-thalassies-xelwnes-epi-12-xronia-Kostas_Papafitsoros_2.jpg

Και μετά ήρθε το πάθος της υποβρύχιας φωτογράφησης. Θυμάμαι ακόμη την πρώτη φορά που κολύμπησα πλάι σε χελώνες στον κόλπο του Λαγανά, το καλοκαίρι του 2009. Οι πρώτες υποβρύχιες φωτογραφίες δεν ήταν ιδιαίτερα καλές αλλά σύντομα έμαθα πώς να έχω το καλύτερο αποτέλεσμα με τη μηχανή που είχα. Το σημαντικό ήταν να κάνω μάσκα στις ώρες της ημέρας με το καλύτερο φως, να έχω υπομονή και επιμονή και να παραμένω για πολύ ώρα στο νερό. Η πραγματική πρόοδος στην ποιότητα των υποβρύχιων φωτογραφιών ήρθε το 2014, όταν άρχισα να χρησιμοποιώ μια κατάλληλη DSLR φωτογραφική μηχανή . Το σύστημά μου ήταν να μαθαίνω για νέες τεχνικές από συζητήσεις για υποβρύχιες φωτογραφίες στο διαδίκτυο κατά τη διάρκεια του χειμώνα και να προσπαθώ να τις εφαρμόσω το καλοκαίρι. Ποτέ δεν τελειώνει η διαδικασία αυτή της μάθησης.

Η φωτογράφηση των χελωνών με έφερε σε απομακρυσμένα μέρη του πλανήτη, σαν εθελοντή και σαν φωτογράφο, όπως η Χαβαη (πράσινες χελώνες), η Γκάνα ( δερματοχελώνες) και πρόσφατα , τα νησιά Γκαλάπαγκος ( «μαύρες» πρασινοχελώνες). Τώρα πιά η ενασχόληση με τις χελώνες έχει πάρει και τη μορφή έρευνας πάνω σε συγκεκριμένα θέματα. Τα αποτελέσματα παρουσιάζονται σε διεθνή συμπόσια για θαλάσσιες χελώνες σε διάφορα μέρη του κόσμου.

fwtografizontas-thalassies-xelwnes-epi-12-xronia-Kostas_Papafitsoros_3.jpg

Το πιο σημαντικό στοιχείο της φωτογράφησης θαλάσσιων χελωνών για μένα είναι η κατανόηση της συμπεριφοράς τους. Συχνά συναντώ χελώνες που έχω δει όλα τα προηγούμενα χρόνια. Επιδεικνύουν διάφορές ενδιαφέρουσες συμπεριφορές, όταν τρώνε, όταν τις καθαρίζουν ψάρια ή όταν έχουν ανταγωνιστικές αλληλεπιδράσεις με άλλες χελώνες. Άλλες φορές είμαι ενθουσιασμένος γιατί συναντώ άτομα που δεν έχω δεί για μια δεκαετία!

Τίποτα από τα παραπάνω δεν θα είχε συμβεί αν δεν είχα δηλώσει συμμετοχή στα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ. Τα συνιστώ ανεπιφύλακτα!!"

Μπορείτε να πάρετε μια γεύση από τις Φωτογραφίες θαλάσσιων χελωνών του Κώστα Παπαφιτσώρου here. Ίσως να αναγνωρίσετε πολλές από αυτές, καθώς εμφανίζονται και στην ιστοσελίδα του ΑΡΧΕΛΩΝ και στις σελίδες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Ευχαριστούμε Κώστα.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

 1. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  02/02/2024

  Οι θαλάσσιες χελώνες στους Ελληνικούς υγροτόπους διεθνούς σημασίας

  Στις 2 Φεβρουαρίου γιορτάζουμε την Παγκόσμια Μέρα των Υγροτόπων, αυτών των ευάλωτων περιοχών του πλανήτη που αποτελούν καταφύγιο για τα αποδημητικά πουλιά, αλλά και για πολλά άλλα είδη άγριων ζώων, μεταξύ των οποίων και οι θαλάσσιες χελώνες.

  Μάθε περισσότερα
 2. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  24/01/2024

  Γιατί τα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ είναι διεθνή;

  Τα προγράμματα προστασίας για τη θαλάσσια χελώνα του ΑΡΧΕΛΩΝ οργανώνονται με την πολύτιμη συμβολή εθελοντών που φθάνουν κάθε χρόνο στην Ελλάδα όχι μόνο από την Ευρώπη αλλά και από πιο μακρινά μέρη όπως την Ν.Κορέα, την Αυστραλία και την Κολομβία. Η χρήση της αγγλικής γλώσσας κατά τη διάρκεια των εργασιών στο πεδίο ή των δραστηριοτήτων ευαισθητοποίησης του κοινού και στις οργανωμένες κατασκηνώσεις που διαμένουν οι εθελοντές, είναι απαραίτητη για τα προγράμματα.

  Μάθε περισσότερα
 3. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  23/01/2024

  Κοινό ΔΤ: Εκτός Σχεδίου Δόμηση: Επιταχύνοντας την Καταστροφή της Ελληνικής Φύσης

  Η δημοσιοποίηση της διαφαινόμενης πρόθεσης της Κυβέρνησης να διευρύνει, έστω και μεταβατικά, την εκτός σχεδίου δόμηση έχει προκαλέσει οξείες αντιδράσεις – πράγμα αξιοσημείωτο για σχέδιο νόμου που δεν έχει καν ακόμα δημοσιευθεί. Αυτό και μόνο δείχνει ότι σημαντικό τμήμα της κοινωνίας είναι αντίθετο στην περαιτέρω οικοπεδοποίηση της ελληνικής υπαίθρου και στην ανεξέλεγκτη και άναρχη διεύρυνση των οικισμών.

  Μάθε περισσότερα
 4. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  17/01/2024

  Ένα ιδιαίτερο νοσοκομείο για θαλάσσιες χελώνες με δεξαμενές και εντυπωσιακά παλιά βαγόνια τρένου έχει στήσει εδώ και 30 χρόνια ο ΑΡΧΕΛΩΝ στη Γλυφάδα

  Χελώνες συνδεδεμένες με φιάλες ορού ή μπανταρισμένες με επιδέσμους, δεξαμενές περίθαλψης και δεξαμενές αποκατάστασης με ειδικό περιβαλλοντικό εμπλουτισμό, θερμοκήπια ανάρρωσης, αλλά και… ανακαινισμένα βαγόνια του ΟΣΕ!

  Μάθε περισσότερα
 5. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  15/01/2024

  Θέσεις Βοηθών για τα προγράμματα προστασίας της θαλάσσιας χελώνας του 2024

  Ο ΑΡΧΕΛΩΝ αναζητά συνεργάτες με θέληση και ενθουσιασμό για την προστασία της φύσης για την υλοποίηση των προγραμμάτων προστασίας της θαλάσσιας χελώνας του 2024.

  Μάθε περισσότερα
 6. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  05/01/2024

  Τι έγινε στον κόσμο του ΑΡΧΕΛΩΝ το 2023;

  Παγκόσμιο ρεκόρ αναπαραγωγικής ζωής για θαλάσσια χελώνα και 40 χρόνια δράσης ΑΡΧΕΛΩΝ για την προστασία της χελώνας είναι κάποιες στιγμές που γιορτάσαμε φέτος όλοι μαζί. Τι έγινε λοιπόν στον κόσμο του ΑΡΧΕΛΩΝ το 2023;

  Μάθε περισσότερα
 7. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  21/12/2023

  Η ανάληψη ευθύνης για το περιβάλλον δίνει νόημα στη ζωή μας

  «Ο ΑΡΧΕΛΩΝ είναι μια ευκαιρία, όχι μόνο για τα ζώα και το οικοσύστημα, αλλά και για μας τους ίδιους που συμμετέχουμε στο Σύλλογο και για την κοινωνία μέσα στην οποία δρούμε». Ο Θωμάς Αράπης, Πρόεδρος και ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου μιλά για την προσπάθεια που κάνει ο ΑΡΧΕΛΩΝ αλλά και για το τι ελπίζει ότι θα φέρει το αύριο.

  Μάθε περισσότερα
 8. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  20/12/2023

  19 Περιβαλλοντικές Οργανώσεις ζητούν από την Ελληνική Κυβέρνηση να μην συναινέσει σε αλλαγή του καθεστώτος προστασίας του λύκου στην Ευρώπη

  Οι συνυπογράφουσες 19 Περιβαλλοντικές Οργανώσεις εκφράζουμε την πλήρη αντίθεσή μας στην πρόταση που ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για μείωση του προστατευτικού καθεστώτος του λύκου στη Σύμβαση της Βέρνης και καλούμε την ελληνική κυβέρνηση να απορρίψει την πρόταση αυτή στο Συμβούλιο των Υπουργών Περιβάλλοντος.

  Μάθε περισσότερα
 9. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  20/12/2023

  Σαράντα χρόνια μετά: Ο κόσμος του ΑΡΧΕΛΩΝ σήμερα

  Ο Θωμάς Αράπης, Πρόεδρος και ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου δίνει το στίγμα του ΑΡΧΕΛΩΝ σήμερα. «Στις καθημερινές μας δραστηριότητες συναντάμε, εκτός από πολλές χελώνες, και πάρα πολλούς ανθρώπους που βοήθησαν και βοηθούν.. Ανάμεσά τους, ξεχωρίζουν όλοι όσοι εργάζονται και εκπροσωπούν το σύλλογο εκεί έξω, στα εύκολα και τα δύσκολα »

  Μάθε περισσότερα
 10. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  15/12/2023

  Ευχές από επώνυμους «χελωνάδες» του εξωτερικού!

  Συνεργάτες και μέλη της επιστημονικής κοινότητας από όλον τον κόσμο στέλνουν το μήνυμά τους για τα 40 χρόνια ΑΡΧΕΛΩΝ

  Μάθε περισσότερα
 11. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  14/12/2023

  Το παρελθόν έχει αξία αν γίνει φάρος που φωτίζει στο μέλλον

  Ο Θωμάς Αράπης, Πρόεδρος του ΑΡΧΕΛΩΝ και ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου μιλάει για την ποιότητα και τις αξίες, και τους ανθρώπους που σημάδεψαν τη δημιουργία και την μετέπειτα δράση του ΑΡΧΕΛΩΝ. «Ο Δημήτρης Μαργαριτούλης μας έμαθε όχι μόνο τη μεθοδολογία για την καταγραφή και προστασία των χελωνών αλλά και τι θα πει οργάνωση καθηκόντων, ευθύνη, συλλογικότητα, αξιολόγηση, συνεργασία» αναφέρει.

  Μάθε περισσότερα
 12. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  12/12/2023

  Σημειώσεις μίας εθελόντριας (Μέρος 2): Τα τραύματα στο κεφάλι είναι πιο συχνά από όσο νομίζετε

  Η Jessica έγινε εθελόντρια στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ για 6 εβδομάδες το 2023 και μιλά για όσα έμαθε φροντίζοντας θαλάσσιες χελώνες με τραυματισμούς στο κεφάλι που προκαλούνται από ανθρώπους.

  Μάθε περισσότερα
 13. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  04/12/2023

  Σημειώσεις μίας εθελόντριας (Μέρος 1): Η Jessica Van Damme βρέθηκε στο Κέντρο Διάσωσης

  «Κατά τη διάρκεια της παραμονής μου υπήρχαν περισσότερες από 30 τραυματισμένες θαλάσσιες χελώνες που νοσηλεύονταν στο Κέντρο Διάσωσης. Επτά από αυτές απελευθερώθηκαν επιτυχώς, αλλά, κατά την ίδια περίοδο, υπήρξαν πέντε νέες αφίξεις – όλες χελώνες με ανθρωπογενή τραύματα. Εμείς, οι άνθρωποι, είμαστε η μεγαλύτερη απειλή για αυτές!», γράφει η Jessica.

  Μάθε περισσότερα
 14. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  30/11/2023

  Καλοκαίρι 2024: Έλα ξανά και ανάλαβε ευθύνες στα προγράμματα προστασίας της θαλάσσιας χελώνας!

  Η συμμετοχή ή η επιστροφή στα προγράμματα προστασίας θαλάσσιας χελώνας του ΑΡΧΕΛΩΝ ως Υπεύθυνος Πεδίου θα σου δώσει την ευκαιρία να ηγηθείς συγκεκριμένων δραστηριοτήτων, καθώς και να εκπαιδεύσεις και να βοηθήσεις άλλους εθελοντές. Αυτές οι θέσεις παρέχουν υψηλότερο επίπεδο εμπειρίας στη προστασία του περιβάλλοντος, καθώς και βελτίωση στις επικοινωνιακές και ηγετικές δεξιότητες. Βιάσου και κάνε αίτηση τώρα! Μόνο ένας περιορισμένος αριθμός έμπειρων και εξειδικευμένων εθελοντών επιλέγονται σαν Υπεύθυνοι Πεδίου σε κάθε πρόγραμμα.

  Μάθε περισσότερα
 15. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  23/11/2023

  Δημιουργία της «Συμμαχίας για τον Αμβρακικό»

  Όραμα της Συμμαχίας αποτελεί η ανάδειξη της μοναδικής οικολογικής αξίας και της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς του Αμβρακικού, για την αποτελεσματικότερη διαχείριση, αποκατάσταση και προστασία των οικοσυστημάτων και της βιοποικιλότητάς του, σε συνεργασία με την τοπική κοινότητα!

  Μάθε περισσότερα
1 από 0

Πολύ πιθανό να σε ενδιαφέρουν επίσης

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας!
Μάθε για τις τελευταίες δράσεις μας και ενημερώσου για τα προγράμματά μας και πως μπορείς εσύ να βοηθήσεις τις θαλάσσιες χελώνες!