06/05/2019

Φωτογραφίζοντας θαλάσσιες χελώνες επί 12 χρόνια

Όλα άρχισαν το 2007, όταν ο Κώστας Παπαφιτσώρος, που τώρα είναι πολύ γνωστός για τις μοναδικές φωτογραφίες του με τις θαλάσσιες χελώνες, είδε στο μετρό της Αθήνας μια ανακοίνωση για τα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ και δήλωσε συμμετοχή σαν εθελοντής. Από τότε, συμμετέχει στα προγράμματά μας κάθε χρόνο, και το ενδιαφέρον του για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας τον οδήγησε στη φωτογραφία και την έρευνα. Τον ρωτήσαμε πως εξελίχθηκε το ιδιαίτερο ενδιαφέρον του για τις φωτογραφίες με θαλάσσιες χελώνες και να τι μας απάντησε.

"Με κάποιο τρόπο παράξενο, το αντικείμενο και η τεχνική των φωτογραφιών μου εξελίχθηκαν παράλληλα με τα καθήκοντα που αναλάμβανα σαν μέλος της ομάδας του ΑΡΧΕΛΩΝ στη Ζάκυνθο. Το θέαμα δεκάδων νεοσσών να τρέχουν προς τη θάλασσα στη διάρκεια μιας εκσκαφής στον ανατολικό Λαγανά τον Αύγουστο του 2007, μου έδωσε την ευκαιρία για την πρώτη φωτογραφία. Το επόμενο βήμα ήταν μια σειρά από λήψεις θαλάσσιων χελωνών καθώς ανέβαιναν στην επιφάνεια να πάρουν ανάσα. Τραβούσα τις φωτογραφίες αυτές από σκάφη παρατήρησης χελωνών με τηλεφακό, στη διάρκεια της αναπαραγωγικής περιόδου του 2008 και 2009.

fwtografizontas-thalassies-xelwnes-epi-12-xronia-Kostas_Papafitsoros_1.jpg

Η πρώτη μου συμμετοχή στις βραδυνές παρατηρήσεις του ΑΡΧΕΛΩΝ ήταν το 2008 και οι χελώνες που κάνουν φωλιά τράβηξαν την προσοχή μου. Για να τις φωτογραφήσω προσπάθησα να συνδυάσω το φως της πανσελήνου μαζί με μακρά έκθεση και φωτογραφική μηχανή υψηλής ISO ευαισθησίας. (Υποθέτω ότι γνωρίζετε ότι τα τεχνητά φώτα ενοχλούν τις χελώνες όταν πρόκειται να κάνουν τις φωλιές τους και ότι η χρήση τους απαγορεύεται στις παραλίες του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου , καθώς και σε όλες τις παραλίες ωοτοκίας τους στην Ελλάδα). Τα πρώτα αποτελέσματα ήταν μέτρια, αλλά σύντομα η τεχνολογία των ψηφιακών φωτογραφικών μηχανών αναπτύχθηκε σε βαθμό που ανέβασε πολύ την ποιότητα των φωτογραφιών. Έχω χρησιμοποιήσει την τεχνική αυτή στη Ζάκυνθο και στις απέραντες παραλίες του Κυπαρισσιακού, που είναι μία ακόμα πολύ σημαντική παραλία, στην οποία κάνει έρευνα ο ΑΡΧΕΛΩΝ για πάνω από 35 χρόνια.

fwtografizontas-thalassies-xelwnes-epi-12-xronia-Kostas_Papafitsoros_2.jpg

Και μετά ήρθε το πάθος της υποβρύχιας φωτογράφησης. Θυμάμαι ακόμη την πρώτη φορά που κολύμπησα πλάι σε χελώνες στον κόλπο του Λαγανά, το καλοκαίρι του 2009. Οι πρώτες υποβρύχιες φωτογραφίες δεν ήταν ιδιαίτερα καλές αλλά σύντομα έμαθα πώς να έχω το καλύτερο αποτέλεσμα με τη μηχανή που είχα. Το σημαντικό ήταν να κάνω μάσκα στις ώρες της ημέρας με το καλύτερο φως, να έχω υπομονή και επιμονή και να παραμένω για πολύ ώρα στο νερό. Η πραγματική πρόοδος στην ποιότητα των υποβρύχιων φωτογραφιών ήρθε το 2014, όταν άρχισα να χρησιμοποιώ μια κατάλληλη DSLR φωτογραφική μηχανή . Το σύστημά μου ήταν να μαθαίνω για νέες τεχνικές από συζητήσεις για υποβρύχιες φωτογραφίες στο διαδίκτυο κατά τη διάρκεια του χειμώνα και να προσπαθώ να τις εφαρμόσω το καλοκαίρι. Ποτέ δεν τελειώνει η διαδικασία αυτή της μάθησης.

Η φωτογράφηση των χελωνών με έφερε σε απομακρυσμένα μέρη του πλανήτη, σαν εθελοντή και σαν φωτογράφο, όπως η Χαβαη (πράσινες χελώνες), η Γκάνα ( δερματοχελώνες) και πρόσφατα , τα νησιά Γκαλάπαγκος ( «μαύρες» πρασινοχελώνες). Τώρα πιά η ενασχόληση με τις χελώνες έχει πάρει και τη μορφή έρευνας πάνω σε συγκεκριμένα θέματα. Τα αποτελέσματα παρουσιάζονται σε διεθνή συμπόσια για θαλάσσιες χελώνες σε διάφορα μέρη του κόσμου.

fwtografizontas-thalassies-xelwnes-epi-12-xronia-Kostas_Papafitsoros_3.jpg

Το πιο σημαντικό στοιχείο της φωτογράφησης θαλάσσιων χελωνών για μένα είναι η κατανόηση της συμπεριφοράς τους. Συχνά συναντώ χελώνες που έχω δει όλα τα προηγούμενα χρόνια. Επιδεικνύουν διάφορές ενδιαφέρουσες συμπεριφορές, όταν τρώνε, όταν τις καθαρίζουν ψάρια ή όταν έχουν ανταγωνιστικές αλληλεπιδράσεις με άλλες χελώνες. Άλλες φορές είμαι ενθουσιασμένος γιατί συναντώ άτομα που δεν έχω δεί για μια δεκαετία!

Τίποτα από τα παραπάνω δεν θα είχε συμβεί αν δεν είχα δηλώσει συμμετοχή στα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ. Τα συνιστώ ανεπιφύλακτα!!"

Μπορείτε να πάρετε μια γεύση από τις Φωτογραφίες θαλάσσιων χελωνών του Κώστα Παπαφιτσώρου here. Ίσως να αναγνωρίσετε πολλές από αυτές, καθώς εμφανίζονται και στην ιστοσελίδα του ΑΡΧΕΛΩΝ και στις σελίδες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Ευχαριστούμε Κώστα.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

 1. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  17/06/2024

  Λιμένι Μάνης - ΠΡΟΣΟΧΗ! Οι θαλάσσιες χελώνες δεν είναι κατοικίδια ζώα: Δεν τις ταΐζουμε!

  Ο Δήμος Ανατολικής Μάνης και το Λιμεναρχείο ζήτησαν τη συνδρομή του ΑΡΧΕΛΩΝ για την ενημέρωση των λουόμενων στην περιοχή Λιμένι της Μάνης, όπου οι υγειονομικές αρχές έχουν ήδη καταγράψει φέτος 12 περιστατικά επίθεσης θαλάσσιας χελώνας σε λουόμενους.

  Μάθε περισσότερα
 2. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  16/06/2024

  30 Χρόνια Ελπίδας: Το Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ γιορτάζει την Ημέρα των Θαλάσσιων Χελωνών

  Κάθε χρόνο στις 16 Ιουνίου, γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα των Θαλάσσιων Χελωνών, μια ημέρα αφιερωμένη στην ευαισθητοποίηση σχετικά με αυτά τα υπέροχα πλάσματα και τις απειλές που αντιμετωπίζουν. Η φετινή χρονιά έχει ιδιαίτερη σημασία για τον ΑΡΧΕΛΩΝ, καθώς το Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών στη Γλυφάδα συμπληρώνει 30 χρόνια λειτουργίας.

  Μάθε περισσότερα
 3. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  13/06/2024

  Διαγωνισμός Αφίσας για παιδιά και νέους: Καλωσορίζουμε τα χελωνάκια του 2024 στις παραλίες!

  Νερομπογιές, μαρκαδόροι, κολλάζ, υπολογιστής, κινητό; Όλα είναι χρήσιμα. Χρησιμοποίησε τη δημιουργικότητα και τη φαντασία σου για να φτιάξεις μία αφίσα μεγέθους Α3 ή Α4 που θα ενημερώνει ότι σε λίγο εκκολάπτονται τα χελωνάκια του 2024.

  Μάθε περισσότερα
 4. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  16/05/2024

  Νωρίτερα από άλλες χρονιές άρχισε φέτος η ωοτοκία για τις θαλάσσιες χελώνες Καρέττα και οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης στους ωκεανούς προβληματίζουν

  Για πρώτη φορά, στα 40 χρόνια καταγραφών του ΑΡΧΕΛΩΝ, βρέθηκε στις 10 Μαΐου η πρώτη φωλιά θαλάσσιας χελώνας στον Κόλπο Λαγανά Ζακύθου. Επιβεβαιώνονται οι επιστημονικές προβλέψεις της μετακίνησης της περιόδου ωοτοκίας νωρίτερα την άνοιξη, λόγω της κλιματικής αλλαγής.

  Μάθε περισσότερα
 5. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  14/05/2024

  Σώσε Χελώνες, Δες την Ελλάδα με Budget

  Σε τραβάει η ιδέα να πας σε πεντακάθαρες ελληνικές παραλίες και η ευκαιρία να κάνεις τη διαφορά; Ιούνιος και Σεπτέμβριος είναι οι τέλειοι μήνες για εθελοντισμό στην προστασία των θαλάσσιων χελωνών στην Ελλάδα

  Μάθε περισσότερα
 6. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  02/05/2024

  Γιορτή της Χελώνας για παιδιά 2024: Ταξίδεψε με τις χελώνες στη Μεσόγειο!

  Σημειώστε την ημερομηνία! Το Σάββατο 18 Μαΐου στις 11:00, το Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ ανοίγει τις πόρτες του για να υποδεχτεί μικρούς και μεγάλους φίλους των θαλάσσιων χελωνών που θέλουν να γιορτάσουν, να εξερευνήσουν, να μάθουν, να παίξουν και να ταξιδέψουν μαγικά στη Μεσόγειο.

  Μάθε περισσότερα
 7. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  02/05/2024

  Μια επιτυχημένη χρονιά για το Διεθνές Συμπόσιο Θαλάσσιας Χελώνας

  Το Διεθνές Συμπόσιο Θαλάσσιας Χελώνας ολοκληρώθηκε θριαμβευτικά τον Μάρτιο στην Πατάγια της Ταϊλάνδης, με τον ΑΡΧΕΛΩΝ να συμμετέχει ενεργά.

  Μάθε περισσότερα
 8. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  29/04/2024

  Πρωινή βόλτα με τον ΑΡΧΕΛΩΝ

  Ο κινηματογραφικός φακός του Στέφανου και της Μαρίας των SteΜa Journeys πέτυχε κάτι πολύ σπάνιο: μία θαλάσσια χελώνα Καρέττα να κάνει φωλιά το πρωί! Οι εθελοντές στα Χανιά ανέλαβαν δράση για την προστασία της.

  Μάθε περισσότερα
 9. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  26/04/2024

  «Γεφυρώνοντας προσπάθειες τουρισμού και διατήρησης της φύσης», η παράπλευρη εκδήλωση του ΑΡΧΕΛΩΝ στο διεθνές συνέδριο Our Ocean, an Ocean of Potential

  Ο ΑΡΧΕΛΩΝ είχε την τιμή να συμμετάσχει ενεργά στο συνέδριο, διοργανώνοντας μία συζήτηση για τον τουρισμό και τις προσπάθειες προστασίας των θαλάσσιων χελωνών στο Ρέθυμνο με τη συμμετοχή του Δήμου Ρεθύμνου, του ομίλου GRECOTEL και εμπειρογνώμονες βιώσιμου τουρισμού.

  Μάθε περισσότερα
 10. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  19/04/2024

  Νέο! «Υποτροφίες» για πρακτική εμπειρία- άσκηση στα διεθνή περιβαλλοντικά προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ

  Φέτος δίνεται η ευκαιρία να υποστηριχθεί η συμμετοχή μικρού αριθμού εθελοντών στα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών στις παραλίες ωοτοκίας καθώς και στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών στη Γλυφάδα Αττικής. Δείτε τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια που ισχύουν για το 2024.

  Μάθε περισσότερα
 11. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  12/04/2024

  Συντονισμός για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών στο Ρέθυμνο: Τοπικές Αρχές και τουρισμός ενώνουν δυνάμεις

  Η συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στις 5 Απριλίου 2024 στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου, έθιξε καίρια ζητήματα, όπως η τήρηση των διαχειριστικών μέτρων για την προστασία της Καρέττα. Δεδομένης της τουριστικής δραστηριότητας στις παραλίες ωοτοκίας, η ενεργή συμμετοχή του τουριστικού τομέα στην εφαρμογή των μέτρων κρίνεται απαραίτητη.

  Μάθε περισσότερα
 12. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  10/04/2024

  «Τουρίστες και χελώνες;» Απλώνεται η περιβαλλοντική εκστρατεία ενημέρωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ στις παραλίες ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας Καρέττα

  Στο δρόμο του αειφόρου τουρισμού στρατεύεται ξανά, μετά την πανδημία, ο ΑΡΧΕΛΩΝ- Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας. Στόχος της νέας εκστρατείας είναι να φθάσουν οι πληροφορίες για τον ορθό κώδικα συμπεριφοράς επισκεπτών σε όλες τις παραλίες ωοτοκίας σε συνεργασία με τον τουριστικό τομέα.

  Μάθε περισσότερα
 13. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  04/04/2024

  LIFE MareNatura - Το μεγαλύτερο πρόγραμμα για τη θαλάσσια βιοποικιλότητα στην Ελλάδα

  Μάθε περισσότερα
 14. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  03/04/2024

  Οι πολίτες μας ενημερώνουν για εκβρασμούς θαλάσσιων χελωνών

  Ο ΑΡΧΕΛΩΝ ξεκίνησε την προσπάθεια καταγραφής των περιστατικών που νεκρές χελώνες ξεβράζονται στις ελληνικές ακτές από το 1992. Τα τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί μία αύξηση στις καταγραφές αυτές που όμως μπορεί να οφείλεται στο ότι περισσότεροι συμπολίτες μας αναφέρουν τέτοια περιστατικά. Μάθε περισσότερα…

  Μάθε περισσότερα
 15. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  19/03/2024

  Συμβάλλουμε στις διεθνείς εξελίξεις της έρευνας και της προστασίας των θαλάσσιων χελωνών

  Στο παρελθόν, μέλη του ΑΡΧΕΛΩΝ συμμετείχαν στην διαμόρφωση της Παγκόσμιας Στρατηγικής για την Προστασία των Θαλάσσιων Χελωνών που εκδόθηκε το 1995 και σήμερα, στη συγγραφή του ανανεωμένου Εγχειριδίου Έρευνας και Προστασίας για τη Διατήρηση των Θαλάσσιων Χελωνών, συμμετέχουν τρεις συνεργάτες του Συλλόγου.

  Μάθε περισσότερα
1 από 0

Πολύ πιθανό να σε ενδιαφέρουν επίσης

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας!
Μάθε για τις τελευταίες δράσεις μας και ενημερώσου για τα προγράμματά μας και πως μπορείς εσύ να βοηθήσεις τις θαλάσσιες χελώνες!