Φωτογραφίζοντας θαλάσσιες χελώνες επί 12 χρόνια
Όλα άρχισαν το 2007, όταν ο Κώστας Παπαφιτσώρος, που τώρα είναι πολύ γνωστός για τις μοναδικές φωτογραφίες του με τις θαλάσσιες χελώνες, είδε στο μετρό της Αθήνας μια ανακοίνωση για τα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ και δήλωσε συμμετοχή σαν εθελοντής. Από τότε, συμμετέχει στα προγράμματά μας κάθε χρόνο, και το ενδιαφέρον του για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας τον οδήγησε στη φωτογραφία και την έρευνα. Τον ρωτήσαμε πως εξελίχθηκε το ιδιαίτερο ενδιαφέρον του για τις φωτογραφίες με θαλάσσιες χελώνες και να τι μας απάντησε.
"Με κάποιο τρόπο παράξενο, το αντικείμενο και η τεχνική των φωτογραφιών μου εξελίχθηκαν παράλληλα με τα καθήκοντα που αναλάμβανα σαν μέλος της ομάδας του ΑΡΧΕΛΩΝ στη Ζάκυνθο. Το θέαμα δεκάδων νεοσσών να τρέχουν προς τη θάλασσα στη διάρκεια μιας εκσκαφής στον ανατολικό Λαγανά τον Αύγουστο του 2007, μου έδωσε την ευκαιρία για την πρώτη φωτογραφία. Το επόμενο βήμα ήταν μια σειρά από λήψεις θαλάσσιων χελωνών καθώς ανέβαιναν στην επιφάνεια να πάρουν ανάσα. Τραβούσα τις φωτογραφίες αυτές από σκάφη παρατήρησης χελωνών με τηλεφακό, στη διάρκεια της αναπαραγωγικής περιόδου του 2008 και 2009.
Η πρώτη μου συμμετοχή στις βραδυνές παρατηρήσεις του ΑΡΧΕΛΩΝ ήταν το 2008 και οι χελώνες που κάνουν φωλιά τράβηξαν την προσοχή μου. Για να τις φωτογραφήσω προσπάθησα να συνδυάσω το φως της πανσελήνου μαζί με μακρά έκθεση και φωτογραφική μηχανή υψηλής ISO ευαισθησίας. (Υποθέτω ότι γνωρίζετε ότι τα τεχνητά φώτα ενοχλούν τις χελώνες όταν πρόκειται να κάνουν τις φωλιές τους και ότι η χρήση τους απαγορεύεται στις παραλίες του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου , καθώς και σε όλες τις παραλίες ωοτοκίας τους στην Ελλάδα). Τα πρώτα αποτελέσματα ήταν μέτρια, αλλά σύντομα η τεχνολογία των ψηφιακών φωτογραφικών μηχανών αναπτύχθηκε σε βαθμό που ανέβασε πολύ την ποιότητα των φωτογραφιών. Έχω χρησιμοποιήσει την τεχνική αυτή στη Ζάκυνθο και στις απέραντες παραλίες του Κυπαρισσιακού, που είναι μία ακόμα πολύ σημαντική παραλία, στην οποία κάνει έρευνα ο ΑΡΧΕΛΩΝ για πάνω από 35 χρόνια.
Και μετά ήρθε το πάθος της υποβρύχιας φωτογράφησης. Θυμάμαι ακόμη την πρώτη φορά που κολύμπησα πλάι σε χελώνες στον κόλπο του Λαγανά, το καλοκαίρι του 2009. Οι πρώτες υποβρύχιες φωτογραφίες δεν ήταν ιδιαίτερα καλές αλλά σύντομα έμαθα πώς να έχω το καλύτερο αποτέλεσμα με τη μηχανή που είχα. Το σημαντικό ήταν να κάνω μάσκα στις ώρες της ημέρας με το καλύτερο φως, να έχω υπομονή και επιμονή και να παραμένω για πολύ ώρα στο νερό. Η πραγματική πρόοδος στην ποιότητα των υποβρύχιων φωτογραφιών ήρθε το 2014, όταν άρχισα να χρησιμοποιώ μια κατάλληλη DSLR φωτογραφική μηχανή . Το σύστημά μου ήταν να μαθαίνω για νέες τεχνικές από συζητήσεις για υποβρύχιες φωτογραφίες στο διαδίκτυο κατά τη διάρκεια του χειμώνα και να προσπαθώ να τις εφαρμόσω το καλοκαίρι. Ποτέ δεν τελειώνει η διαδικασία αυτή της μάθησης.
Η φωτογράφηση των χελωνών με έφερε σε απομακρυσμένα μέρη του πλανήτη, σαν εθελοντή και σαν φωτογράφο, όπως η Χαβαη (πράσινες χελώνες), η Γκάνα ( δερματοχελώνες) και πρόσφατα , τα νησιά Γκαλάπαγκος ( «μαύρες» πρασινοχελώνες). Τώρα πιά η ενασχόληση με τις χελώνες έχει πάρει και τη μορφή έρευνας πάνω σε συγκεκριμένα θέματα. Τα αποτελέσματα παρουσιάζονται σε διεθνή συμπόσια για θαλάσσιες χελώνες σε διάφορα μέρη του κόσμου.
Το πιο σημαντικό στοιχείο της φωτογράφησης θαλάσσιων χελωνών για μένα είναι η κατανόηση της συμπεριφοράς τους. Συχνά συναντώ χελώνες που έχω δει όλα τα προηγούμενα χρόνια. Επιδεικνύουν διάφορές ενδιαφέρουσες συμπεριφορές, όταν τρώνε, όταν τις καθαρίζουν ψάρια ή όταν έχουν ανταγωνιστικές αλληλεπιδράσεις με άλλες χελώνες. Άλλες φορές είμαι ενθουσιασμένος γιατί συναντώ άτομα που δεν έχω δεί για μια δεκαετία!
Τίποτα από τα παραπάνω δεν θα είχε συμβεί αν δεν είχα δηλώσει συμμετοχή στα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ. Τα συνιστώ ανεπιφύλακτα!!"
Μπορείτε να πάρετε μια γεύση από τις Φωτογραφίες θαλάσσιων χελωνών του Κώστα Παπαφιτσώρου here. Ίσως να αναγνωρίσετε πολλές από αυτές, καθώς εμφανίζονται και στην ιστοσελίδα του ΑΡΧΕΛΩΝ και στις σελίδες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Ευχαριστούμε Κώστα.
Η μεγαλύτερη γνωστή απόσταση που διάνυσε Καρέττα για την αναπαραγωγή της στην Ελλάδα μέχρι σήμερα
Η συμμετοχή στις δράσεις προστασίας της θαλάσσιας χελώνας δεν είναι μόνο εφικτή, είναι και συναρπαστική. Μια ματιά στο πρόγραμμα του Κυπαρισσιακού κόλπου
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ04/12/2024
Η φύση τελεί υπό επίθεση: Η προστασία του λύκου υποβαθμίζεται στη Σύμβαση της Βέρνης
Ανακοίνωση 20 Περιβαλλοντικών Οργανώσεων
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ03/12/2024
Καλοκαίρι 2025: Ανάλαβε θέση ευθύνης στα Προγράμματα Προστασίας της Θαλάσσιας Χελώνας!
Περιορισμένος αριθμός έμπειρων και ικανών εθελοντών επιλέγεται κάθε χρόνο για τις θέσεις Υπεύθυνων Πεδίου των προγραμμάτων του ΑΡΧΕΛΩΝ. Η υποβολή αιτήσεων και σύντομων βιογραφικών για το 2025 έχει αρχίσει!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ29/11/2024
Πρώτο φωτοβολταϊκό στην καρδιά του Αμβρακικού
Ο Αμβρακικός κόλπος είναι ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο οικοσύστημα που απειλείται με αποσταθεροποίηση στην περίπτωση εγκατάστασης μιας τόσο μεγάλης κατασκευαστικής δομής. Καλούμε τις αρμόδιες αρχές, την τοπική αυτοδιοίκηση να αντιδράσουν στην περαιτέρω υποβάθμιση του Αμβρακικού Κόλπου.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ25/11/2024
Κάνε αυτή τη γιορτινή περίοδο ακόμα πιο μαγική, χαρίζοντας μία υιοθεσία θαλάσσιας χελώνα στους αγαπημένους σου!
Είτε πρόκειται για τον λάτρη της άγριας φύσης στη ζωή σου, είτε για κάποιον δικό σου που νοιάζεται για τον πλανήτη, μια υιοθεσία από τον ΑΡΧΕΛΩΝ είναι ένα δώρο που συνεχίζει να προσφέρει.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ18/11/2024
Η παραλία της ελπίδας: Το ταξίδι του Keanu με τον ΑΡΧΕΛΩΝ
Ο Keanu Groeneveld, φοιτητής στη Διαχείριση της Άγριας Ζωής, ήρθε από την Ολλανδία στο Ρέθυμνο της Κρήτης για να κάνει την πρακτική του άσκηση στον ΑΡΧΕΛΩΝ. Η εμπειρία του ήταν ένα μεταμορφωτικό ταξίδι που φούντωσε το πάθος του για τη προστασία της φύσης.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ14/11/2024
Ανοίγει η Διαδικτυακή Ξενάγηση Σχολείων στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ: Οι θαλάσσιες χελώνες ταξιδεύουν πάλι σε όλη την Ελλάδα!
Για 5η συνεχόμενη χρονιά, το Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ ανοίγει τις πύλες του και προσκαλεί τους μαθητές σχολείων εκτός Αττικής σε μια μοναδική διαδικτυακή εμπειρία.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ12/11/2024
Δορυφορική παρακολούθηση για την προστασία των χελωνών: TUI Care Foundation και ΑΡΧΕΛΩΝ απελευθερώνουν θαλάσσια χελώνα με πομπό στην Ελλάδα
Μετά από τη διάσωση και αρκετούς μήνες περίθαλψης στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ, ο «Τρίτων» επέστρεψε πίσω στη θάλασσα με έναν δορυφορικό πομπό στο καβούκι του. Η δράση αυτή, ως μέρος του προγράμματος TUI Turtle Aid, στοχεύει να συνεισφέρει πολύτιμες γνώσεις σχετικά με τη συμπεριφορά της θαλάσσιας χελώνας μετά την απελευθέρωση.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ11/11/2024
Ένα διαφορετικό ρεκόρ ωοτοκίας: επιβεβαιώνεται η ανάκαμψη του πληθυσμού της Καρέττα που αναπαράγεται στον Κυπαρισσιακό Κόλπο!
Φέτος καταγράφηκε από τον ΑΡΧΕΛΩΝ ένα νέο ρεκόρ ωοτοκίας: 6.700 φωλιές στον πυρήνα ωοτοκίας του Κυπαρισσιακού Κόλπου.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ28/10/2024
Ένα σύμβολο της άγριας ζωής μετατράπηκε σε μακάβριο τουριστικό αξιοθέατο
Μια ταριχευμένη θαλάσσια χελώνα Καρέττα βρέθηκε να εκτίθεται σε δημόσια θέα σε ταβέρνα του νησιού του Καστού.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ23/10/2024
Μεγαλώνοντας μέσα από τις προκλήσεις: Η μεταμόρφωση ενός εθελοντή
«Μέσα από τον εθελοντισμό στα Χανιά, μπόρεσα να ξεπεράσω τα όριά μου και να ανακαλύψω έναν νέο κόσμο», λέει η Hyerim Ryu, μιλώντας για την εμπειρία της 5 εβδομάδων εθελοντισμού με τον ΑΡΧΕΛΩΝ.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ21/10/2024
«Υποτροφίες» για πρακτική εμπειρία και άσκηση στα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ
Φέτος, με τις «υποτροφίες» δίνεται η ευκαιρία να υποστηριχθεί οικονομικά η συμμετοχή μικρού αριθμού ατόμων από την Ελλάδα (για εθελοντισμό ή/και πρακτική άσκηση φοιτητών) στα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ18/10/2024
Υπάρχει πρόοδος στην δημιουργία ενός ενιαίου Θαλάσσιου Πάρκου στο Ιόνιο;
Η ίδρυση ενιαίου Θαλάσσιου Πάρκου στο Ιόνιο μπορεί να αποτελέσει σημείο σταθμό για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών της Μεσογείου.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ16/10/2024
Κοινό ΔT: Απροστάτευτοι οι πυρήνες θαλάσσιας βιοποικιλότητας της Ελλάδας!
Σοβαρές ελλείψεις στην προστασία των σημαντικότερων ελληνικών θαλάσσιων βιοτόπων και επιτακτική ανάγκη για άμεσες παρεμβάσεις εντοπίζει έκθεση εννέα περιβαλλοντικών οργανισμών.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ16/10/2024
Θέσεις Υπεύθυνων & Βοηθών για τα προγράμματα προστασίας της θαλάσσιας χελώνας του 2025
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ αναζητά συνεργάτες με θέληση και ενθουσιασμό για την προστασία της φύσης για την προετοιμασία και υλοποίηση των προγραμμάτων προστασίας της θαλάσσιας χελώνας του 2025.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ14/10/2024
Προγράμματα Εθελοντισμού 2025: Σειρά σου να σώσεις τις θαλάσσιες χελώνες
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ ανακοινώνει με χαρά τα Προγράμματα Εθελοντισμού για το 2025. Εάν είσαι παθιασμένος με τη προστασία του περιβάλλοντος και επιθυμείς να έχεις ένα θετικό αντίκτυπο, σε προσκαλούμε να γίνεις μέλος της αφοσιωμένης ομάδας εθελοντών μας.