18/11/2016

Η Caretta caretta φτιάχνει φωλιά στην Αττική!

Ακούγοντας τη φράση «παραλίες ωοτοκίας της Caretta caretta», οι περισσότεροι άνθρωποι σκέφτονται τη Ζάκυνθο, την Πελοπόννησο ή την Κρήτη. Παρόλο που αυτές είναι οι βασικές περιοχές ωοτοκίας για τις χελώνες στην Ελλάδα, φτιάχνουν τις φωλιές τους και σε άλλα μέρη σε ολόκληρη τη χώρα. Οι άνθρωποι μπορεί να μην συνειδητοποιούν καν ότι υπάρχει κάποια φωλιά σε μια παραλία, εκτός κι αν τη δουν να φτιάχνεται ή δουν τα χελωνάκια να βγαίνουν από αυτήν. Το καλοκαίρι που πέρασε, το Κέντρο Διάσωσης έλαβε αναφορές για φωλιές σε διάφορα μέρη της Ελλάδας, όπως στη Νάξο, σε άλλα νησιά, και παραδόξως, στην Αττική.

Τον Ιούλιο του 2016 ένας κάτοικος ανέφερε μια φωλιά θαλάσσιας χελώνας σε μια παραλία στη Νέα Μάκρη, στην Αττική. Τον Αύγουστο, ο Υπεύθυνος Δικτύου Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ Παύλος Τσάρος και μια ομάδα εθελοντών του Κέντρου Διάσωσης πήγε στην παραλία για την εκσκαφή της φωλιάς ώστε να καθορίσει τον αριθμό των αυγών κ.λπ.

h-caretta-caretta-ftiaxnei-fwlia-sthn-attikh-NeaMakri2016_hatchling1.jpg

Τότε, ο Παύλος εντόπισε μια δεύτερη, πιο πρόσφατη, φωλιά στην ίδια παραλία. Αυτή η δεύτερη φωλιά βρισκόταν στο πίσω μέρος της παραλίας, και λόγω της διάβρωσης της παραλίας, αρκετά ανηφορικά από τη θάλασσα. Οκτώ εβδομάδες αργότερα, ο Παύλος και μια ομάδα εθελοντές του Κέντρου Διάσωσης επέστρεψαν για να εκσκάψουν τη δεύτερη φωλιά, και προς έκπληξη όλων, είδαν τους νεοσσούς να βγαίνουν! Παρά τον άνεμο, τα κύματα και τα εμπόδια στην παραλία, οι νεοσσοί (σαν μικρά τανκς) βρήκαν τον δρόμο τους επάνω, κάτω, μέσα, και έξω από τα εμπόδια, έφτασαν στη θάλασσα και γρήγορα εξαφανίστηκαν. (Δείτε ένα βίντεο με αυτά τα χελωνάκια στο https://vimeo.com/182689701.) Μέσα στη φωλιά υπήρχαν ακόμα αυγά που δεν είχαν εκκολαφθεί, οπότε η φωλιά θάφτηκε εκ νέου για να εκσκαφτεί σε μεταγενέστερο χρόνο.

h-caretta-caretta-ftiaxnei-fwlia-sthn-attikh-NeaMakri2016_hatchling2.jpg

Η επόμενη στάση ήταν στην παραλία του Μαραθώνα, όπου, γύρω στις 8 εβδομάδες νωρίτερα, είχε γίνει αναφορά για μια φωλιά. Δυστυχώς, αυτό το μέρος της παραλίας είναι γεμάτο με εστιατόρια και καφετέριες. Ο Παύλος είχε δώσει οδηγίες στους κατοίκους να προστατεύσουν τη φωλιά με ένα φράχτη, πράγμα που έκαναν. Δυστυχώς, η προστατευτική περίφραξη καταστράφηκε από αγνώστους, και ξαναχτίστηκε από έναν εθελοντή του ΑΡΧΕΛΩΝ, αλλά τελικά αφαιρέθηκε από κάποιον. Οι ντόπιοι που εργάζονται στα κοντινά εστιατόρια είπαν στον Παύλο ότι είχαν δει λίγα μόνο χελωνάκια να φτάνουν στην θάλασσα. Δυστυχώς, πολλά είχαν μπερδευτεί από το φωτεινό δρόμο και τα φώτα των καταστημάτων και είχαν σκοτωθεί στο δρόμο.

h-caretta-caretta-ftiaxnei-fwlia-sthn-attikh-Marathon2016_hatchling1.jpg

Το 2014, είχε βρεθεί μια φωλιά στο Λαύριο και άλλη μια στο Πόρτο Εννιά. Μια κάτοικος της περιοχής που είχε βγάλει το σκύλο της βόλτα στην παραλία του Λαυρίου είδε, ένα βράδυ, τη μητέρα χελώνα να βγαίνει από το νερό και να σκάβει τη φωλιά. Εξαιτίας της κατασκευής ενός ασφαλτοστρωμένου δρόμου, η παραλία ήταν πολύ στενή, αναγκάζοντας τη χελώνα να σκάψει τη φωλιά σχετικά κοντά στη θάλασσα. Το άτομο που βρήκε τη φωλιά επικοινώνησε με τον Παύλο, ο οποίος της έδωσε οδηγίες για το πώς να την προστατεύσει. Οι κάτοικοι κρατούσαν τον Παύλο ενήμερο για την φωλιά, και ο Παύλος με αρκετούς εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ πήγαν να την ελέγξουν. Ήμασταν εκεί ακριβώς πάνω στην ώρα που 8 χελωνάκια άφηναν τη φωλιά και έμπαιναν στη θάλασσα. Μερικοί πέρασαν όλη τη νύχτα κοιτάζοντας τη φωλιά, και ανέφεραν ότι είδαν κι άλλα χελωνάκια να βγαίνουν το επόμενο βράδυ. Λίγο μετά, προς το τέλος της περιόδου επώασης, η φωλιά πλημμύρισε από τα κύματα. Η φωλιά εκσκάφτηκε, και το τελικό αποτέλεσμα ήταν το εξής: συνολικά, 21 νεοσσοί οδηγήθηκαν στη θάλασσα και 11 νεκροί νεοσσοί βρέθηκαν μέσα στα αυγά. Βρέθηκαν επίσης 12 μη γονιμοποιημένα αυγά και 6 αυγά με έμβρυα σε διάφορα στάδια.

h-caretta-caretta-ftiaxnei-fwlia-sthn-attikh-Lavriohatchlings2014.jpg

Στο Πόρτο Εννιά, η μικρή παραλία (η οποία βρίσκεται κοντά σε σπίτια και σε ένα δρόμο) είναι σε μεγάλο βαθμό ανεπτυγμένη και χρησιμοποιείται πολύ. Ένας κάτοικος της περιοχής δήλωσε ότι είχε βρει μερικά χελωνάκια να κατευθύνονται προς το κοντινό δρόμο και προς τα φώτα των σπιτιών, αλλά τα πήρε και τα έβαλε στη θάλασσα. Ήταν αδύνατο να βρεθεί η θέση της φωλιάς, λόγω εκτεταμένης χρήσης της παραλίας.

Σε όλες τις περιπτώσεις, οι κάτοικοι της περιοχής ενδιαφέρονταν πολύ να μάθουν περισσότερα για τις χελώνες Caretta-caretta, και είπαν ότι θα ενημερώσουν τον Παύλο για τυχόν μελλοντικές φωλιές που μπορεί να βρουν.

Για περισσότερες πληροφορίες και φωτογραφίες σχετικές με την βιολογία και τις φωλιές της χελώνας, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του ΑΡΧΕΛΩΝ (για πληροφορίες στην ελληνική γλώσσα, http://www.archelon.gr/contents/biology.php?row=row7 & ένα βιβλίο PDF που μπορείτε να κατεβάσετε. Για πληροφορίες στα αγγλικά, http://www.archelon.gr/eng/biology.php?row=row7. Δυστυχώς, το βιβλίο δεν είναι διαθέσιμο στα Αγγλικά αυτή τη στιγμή).

Έτσι, την επόμενη φορά που θα είστε στην αγαπημένη σας αμμώδη παραλία, ρίξτε μια πιο προσεκτική ματιά τριγύρω - μπορεί να είστε τυχεροί!

Joanne Stournara & Παύλος Τσάρος, Οκτώβρης 2016 (μετάφραση: Κουργιούνη-Αυγερινού Χριστίνα)

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

 1. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  26/06/2024

  Οι θαλάσσιες χελώνες μας εκπλήσσουν: αν δεις ίχνη χελώνας στην παραλία βοήθησε την έρευνα του ΑΡΧΕΛΩΝ!

  Δεν είναι όλες οι παραλίες στην εκτεταμένη ακτογραμμή της Ελλάδας κατάλληλες για την ωοτοκία των θαλάσσιων χελωνών, αλλά μερικές φορές αυτά τα θαλάσσια ερπετά μας εκπλήσσουν! Φέτος το καλοκαίρι, ο ΑΡΧΕΛΩΝ ζητά τη βοήθειά σου για τη διερεύνηση ενός φαινομένου που ονομάζεται «σποραδική ωοτοκία».

  Μάθε περισσότερα
 2. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  17/06/2024

  Λιμένι Μάνης - ΠΡΟΣΟΧΗ! Οι θαλάσσιες χελώνες δεν είναι κατοικίδια ζώα: Δεν τις ταΐζουμε!

  Ο Δήμος Ανατολικής Μάνης και το Λιμεναρχείο ζήτησαν τη συνδρομή του ΑΡΧΕΛΩΝ για την ενημέρωση των λουόμενων στην περιοχή Λιμένι της Μάνης, όπου οι υγειονομικές αρχές έχουν ήδη καταγράψει φέτος 12 περιστατικά επίθεσης θαλάσσιας χελώνας σε λουόμενους.

  Μάθε περισσότερα
 3. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  16/06/2024

  30 Χρόνια Ελπίδας: Το Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ γιορτάζει την Ημέρα των Θαλάσσιων Χελωνών

  Κάθε χρόνο στις 16 Ιουνίου, γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα των Θαλάσσιων Χελωνών, μια ημέρα αφιερωμένη στην ευαισθητοποίηση σχετικά με αυτά τα υπέροχα πλάσματα και τις απειλές που αντιμετωπίζουν. Η φετινή χρονιά έχει ιδιαίτερη σημασία για τον ΑΡΧΕΛΩΝ, καθώς το Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών στη Γλυφάδα συμπληρώνει 30 χρόνια λειτουργίας.

  Μάθε περισσότερα
 4. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  13/06/2024

  Διαγωνισμός Αφίσας για παιδιά και νέους: Καλωσορίζουμε τα χελωνάκια του 2024 στις παραλίες!

  Νερομπογιές, μαρκαδόροι, κολλάζ, υπολογιστής, κινητό; Όλα είναι χρήσιμα. Χρησιμοποίησε τη δημιουργικότητα και τη φαντασία σου για να φτιάξεις μία αφίσα μεγέθους Α3 ή Α4 που θα ενημερώνει ότι σε λίγο εκκολάπτονται τα χελωνάκια του 2024.

  Μάθε περισσότερα
 5. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  16/05/2024

  Νωρίτερα από άλλες χρονιές άρχισε φέτος η ωοτοκία για τις θαλάσσιες χελώνες Καρέττα και οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης στους ωκεανούς προβληματίζουν

  Για πρώτη φορά, στα 40 χρόνια καταγραφών του ΑΡΧΕΛΩΝ, βρέθηκε στις 10 Μαΐου η πρώτη φωλιά θαλάσσιας χελώνας στον Κόλπο Λαγανά Ζακύθου. Επιβεβαιώνονται οι επιστημονικές προβλέψεις της μετακίνησης της περιόδου ωοτοκίας νωρίτερα την άνοιξη, λόγω της κλιματικής αλλαγής.

  Μάθε περισσότερα
 6. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  14/05/2024

  Σώσε Χελώνες, Δες την Ελλάδα με Budget

  Σε τραβάει η ιδέα να πας σε πεντακάθαρες ελληνικές παραλίες και η ευκαιρία να κάνεις τη διαφορά; Ιούνιος και Σεπτέμβριος είναι οι τέλειοι μήνες για εθελοντισμό στην προστασία των θαλάσσιων χελωνών στην Ελλάδα

  Μάθε περισσότερα
 7. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  02/05/2024

  Γιορτή της Χελώνας για παιδιά 2024: Ταξίδεψε με τις χελώνες στη Μεσόγειο!

  Σημειώστε την ημερομηνία! Το Σάββατο 18 Μαΐου στις 11:00, το Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ ανοίγει τις πόρτες του για να υποδεχτεί μικρούς και μεγάλους φίλους των θαλάσσιων χελωνών που θέλουν να γιορτάσουν, να εξερευνήσουν, να μάθουν, να παίξουν και να ταξιδέψουν μαγικά στη Μεσόγειο.

  Μάθε περισσότερα
 8. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  02/05/2024

  Μια επιτυχημένη χρονιά για το Διεθνές Συμπόσιο Θαλάσσιας Χελώνας

  Το Διεθνές Συμπόσιο Θαλάσσιας Χελώνας ολοκληρώθηκε θριαμβευτικά τον Μάρτιο στην Πατάγια της Ταϊλάνδης, με τον ΑΡΧΕΛΩΝ να συμμετέχει ενεργά.

  Μάθε περισσότερα
 9. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  29/04/2024

  Πρωινή βόλτα με τον ΑΡΧΕΛΩΝ

  Ο κινηματογραφικός φακός του Στέφανου και της Μαρίας των SteΜa Journeys πέτυχε κάτι πολύ σπάνιο: μία θαλάσσια χελώνα Καρέττα να κάνει φωλιά το πρωί! Οι εθελοντές στα Χανιά ανέλαβαν δράση για την προστασία της.

  Μάθε περισσότερα
 10. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  26/04/2024

  «Γεφυρώνοντας προσπάθειες τουρισμού και διατήρησης της φύσης», η παράπλευρη εκδήλωση του ΑΡΧΕΛΩΝ στο διεθνές συνέδριο Our Ocean, an Ocean of Potential

  Ο ΑΡΧΕΛΩΝ είχε την τιμή να συμμετάσχει ενεργά στο συνέδριο, διοργανώνοντας μία συζήτηση για τον τουρισμό και τις προσπάθειες προστασίας των θαλάσσιων χελωνών στο Ρέθυμνο με τη συμμετοχή του Δήμου Ρεθύμνου, του ομίλου GRECOTEL και εμπειρογνώμονες βιώσιμου τουρισμού.

  Μάθε περισσότερα
 11. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  19/04/2024

  Νέο! «Υποτροφίες» για πρακτική εμπειρία- άσκηση στα διεθνή περιβαλλοντικά προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ

  Φέτος δίνεται η ευκαιρία να υποστηριχθεί η συμμετοχή μικρού αριθμού εθελοντών στα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών στις παραλίες ωοτοκίας καθώς και στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών στη Γλυφάδα Αττικής. Δείτε τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια που ισχύουν για το 2024.

  Μάθε περισσότερα
 12. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  12/04/2024

  Συντονισμός για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών στο Ρέθυμνο: Τοπικές Αρχές και τουρισμός ενώνουν δυνάμεις

  Η συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στις 5 Απριλίου 2024 στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου, έθιξε καίρια ζητήματα, όπως η τήρηση των διαχειριστικών μέτρων για την προστασία της Καρέττα. Δεδομένης της τουριστικής δραστηριότητας στις παραλίες ωοτοκίας, η ενεργή συμμετοχή του τουριστικού τομέα στην εφαρμογή των μέτρων κρίνεται απαραίτητη.

  Μάθε περισσότερα
 13. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  10/04/2024

  «Τουρίστες και χελώνες;» Απλώνεται η περιβαλλοντική εκστρατεία ενημέρωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ στις παραλίες ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας Καρέττα

  Στο δρόμο του αειφόρου τουρισμού στρατεύεται ξανά, μετά την πανδημία, ο ΑΡΧΕΛΩΝ- Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας. Στόχος της νέας εκστρατείας είναι να φθάσουν οι πληροφορίες για τον ορθό κώδικα συμπεριφοράς επισκεπτών σε όλες τις παραλίες ωοτοκίας σε συνεργασία με τον τουριστικό τομέα.

  Μάθε περισσότερα
 14. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  04/04/2024

  LIFE MareNatura - Το μεγαλύτερο πρόγραμμα για τη θαλάσσια βιοποικιλότητα στην Ελλάδα

  Μάθε περισσότερα
 15. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  03/04/2024

  Οι πολίτες μας ενημερώνουν για εκβρασμούς θαλάσσιων χελωνών

  Ο ΑΡΧΕΛΩΝ ξεκίνησε την προσπάθεια καταγραφής των περιστατικών που νεκρές χελώνες ξεβράζονται στις ελληνικές ακτές από το 1992. Τα τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί μία αύξηση στις καταγραφές αυτές που όμως μπορεί να οφείλεται στο ότι περισσότεροι συμπολίτες μας αναφέρουν τέτοια περιστατικά. Μάθε περισσότερα…

  Μάθε περισσότερα
1 από 0

Πολύ πιθανό να σε ενδιαφέρουν επίσης

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας!
Μάθε για τις τελευταίες δράσεις μας και ενημερώσου για τα προγράμματά μας και πως μπορείς εσύ να βοηθήσεις τις θαλάσσιες χελώνες!