Η Caretta caretta φτιάχνει φωλιά στην Αττική!
Ακούγοντας τη φράση «παραλίες ωοτοκίας της Caretta caretta», οι περισσότεροι άνθρωποι σκέφτονται τη Ζάκυνθο, την Πελοπόννησο ή την Κρήτη. Παρόλο που αυτές είναι οι βασικές περιοχές ωοτοκίας για τις χελώνες στην Ελλάδα, φτιάχνουν τις φωλιές τους και σε άλλα μέρη σε ολόκληρη τη χώρα. Οι άνθρωποι μπορεί να μην συνειδητοποιούν καν ότι υπάρχει κάποια φωλιά σε μια παραλία, εκτός κι αν τη δουν να φτιάχνεται ή δουν τα χελωνάκια να βγαίνουν από αυτήν. Το καλοκαίρι που πέρασε, το Κέντρο Διάσωσης έλαβε αναφορές για φωλιές σε διάφορα μέρη της Ελλάδας, όπως στη Νάξο, σε άλλα νησιά, και παραδόξως, στην Αττική.
Τον Ιούλιο του 2016 ένας κάτοικος ανέφερε μια φωλιά θαλάσσιας χελώνας σε μια παραλία στη Νέα Μάκρη, στην Αττική. Τον Αύγουστο, ο Υπεύθυνος Δικτύου Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ Παύλος Τσάρος και μια ομάδα εθελοντών του Κέντρου Διάσωσης πήγε στην παραλία για την εκσκαφή της φωλιάς ώστε να καθορίσει τον αριθμό των αυγών κ.λπ.
Τότε, ο Παύλος εντόπισε μια δεύτερη, πιο πρόσφατη, φωλιά στην ίδια παραλία. Αυτή η δεύτερη φωλιά βρισκόταν στο πίσω μέρος της παραλίας, και λόγω της διάβρωσης της παραλίας, αρκετά ανηφορικά από τη θάλασσα. Οκτώ εβδομάδες αργότερα, ο Παύλος και μια ομάδα εθελοντές του Κέντρου Διάσωσης επέστρεψαν για να εκσκάψουν τη δεύτερη φωλιά, και προς έκπληξη όλων, είδαν τους νεοσσούς να βγαίνουν! Παρά τον άνεμο, τα κύματα και τα εμπόδια στην παραλία, οι νεοσσοί (σαν μικρά τανκς) βρήκαν τον δρόμο τους επάνω, κάτω, μέσα, και έξω από τα εμπόδια, έφτασαν στη θάλασσα και γρήγορα εξαφανίστηκαν. (Δείτε ένα βίντεο με αυτά τα χελωνάκια στο https://vimeo.com/182689701.) Μέσα στη φωλιά υπήρχαν ακόμα αυγά που δεν είχαν εκκολαφθεί, οπότε η φωλιά θάφτηκε εκ νέου για να εκσκαφτεί σε μεταγενέστερο χρόνο.
Η επόμενη στάση ήταν στην παραλία του Μαραθώνα, όπου, γύρω στις 8 εβδομάδες νωρίτερα, είχε γίνει αναφορά για μια φωλιά. Δυστυχώς, αυτό το μέρος της παραλίας είναι γεμάτο με εστιατόρια και καφετέριες. Ο Παύλος είχε δώσει οδηγίες στους κατοίκους να προστατεύσουν τη φωλιά με ένα φράχτη, πράγμα που έκαναν. Δυστυχώς, η προστατευτική περίφραξη καταστράφηκε από αγνώστους, και ξαναχτίστηκε από έναν εθελοντή του ΑΡΧΕΛΩΝ, αλλά τελικά αφαιρέθηκε από κάποιον. Οι ντόπιοι που εργάζονται στα κοντινά εστιατόρια είπαν στον Παύλο ότι είχαν δει λίγα μόνο χελωνάκια να φτάνουν στην θάλασσα. Δυστυχώς, πολλά είχαν μπερδευτεί από το φωτεινό δρόμο και τα φώτα των καταστημάτων και είχαν σκοτωθεί στο δρόμο.
Το 2014, είχε βρεθεί μια φωλιά στο Λαύριο και άλλη μια στο Πόρτο Εννιά. Μια κάτοικος της περιοχής που είχε βγάλει το σκύλο της βόλτα στην παραλία του Λαυρίου είδε, ένα βράδυ, τη μητέρα χελώνα να βγαίνει από το νερό και να σκάβει τη φωλιά. Εξαιτίας της κατασκευής ενός ασφαλτοστρωμένου δρόμου, η παραλία ήταν πολύ στενή, αναγκάζοντας τη χελώνα να σκάψει τη φωλιά σχετικά κοντά στη θάλασσα. Το άτομο που βρήκε τη φωλιά επικοινώνησε με τον Παύλο, ο οποίος της έδωσε οδηγίες για το πώς να την προστατεύσει. Οι κάτοικοι κρατούσαν τον Παύλο ενήμερο για την φωλιά, και ο Παύλος με αρκετούς εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ πήγαν να την ελέγξουν. Ήμασταν εκεί ακριβώς πάνω στην ώρα που 8 χελωνάκια άφηναν τη φωλιά και έμπαιναν στη θάλασσα. Μερικοί πέρασαν όλη τη νύχτα κοιτάζοντας τη φωλιά, και ανέφεραν ότι είδαν κι άλλα χελωνάκια να βγαίνουν το επόμενο βράδυ. Λίγο μετά, προς το τέλος της περιόδου επώασης, η φωλιά πλημμύρισε από τα κύματα. Η φωλιά εκσκάφτηκε, και το τελικό αποτέλεσμα ήταν το εξής: συνολικά, 21 νεοσσοί οδηγήθηκαν στη θάλασσα και 11 νεκροί νεοσσοί βρέθηκαν μέσα στα αυγά. Βρέθηκαν επίσης 12 μη γονιμοποιημένα αυγά και 6 αυγά με έμβρυα σε διάφορα στάδια.
Στο Πόρτο Εννιά, η μικρή παραλία (η οποία βρίσκεται κοντά σε σπίτια και σε ένα δρόμο) είναι σε μεγάλο βαθμό ανεπτυγμένη και χρησιμοποιείται πολύ. Ένας κάτοικος της περιοχής δήλωσε ότι είχε βρει μερικά χελωνάκια να κατευθύνονται προς το κοντινό δρόμο και προς τα φώτα των σπιτιών, αλλά τα πήρε και τα έβαλε στη θάλασσα. Ήταν αδύνατο να βρεθεί η θέση της φωλιάς, λόγω εκτεταμένης χρήσης της παραλίας.
Σε όλες τις περιπτώσεις, οι κάτοικοι της περιοχής ενδιαφέρονταν πολύ να μάθουν περισσότερα για τις χελώνες Caretta-caretta, και είπαν ότι θα ενημερώσουν τον Παύλο για τυχόν μελλοντικές φωλιές που μπορεί να βρουν.
Για περισσότερες πληροφορίες και φωτογραφίες σχετικές με την βιολογία και τις φωλιές της χελώνας, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του ΑΡΧΕΛΩΝ (για πληροφορίες στην ελληνική γλώσσα, http://www.archelon.gr/contents/biology.php?row=row7 & ένα βιβλίο PDF που μπορείτε να κατεβάσετε. Για πληροφορίες στα αγγλικά, http://www.archelon.gr/eng/biology.php?row=row7. Δυστυχώς, το βιβλίο δεν είναι διαθέσιμο στα Αγγλικά αυτή τη στιγμή).
Έτσι, την επόμενη φορά που θα είστε στην αγαπημένη σας αμμώδη παραλία, ρίξτε μια πιο προσεκτική ματιά τριγύρω - μπορεί να είστε τυχεροί!
Joanne Stournara & Παύλος Τσάρος, Οκτώβρης 2016 (μετάφραση: Κουργιούνη-Αυγερινού Χριστίνα)
Πρεσβευτής του ΑΡΧΕΛΩΝ στο Τιρόλο
Μια ακόμα – δυστυχώς αναμενόμενη - καταδίκη για την Ελλάδα
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ02/07/2025
Επιστήμη των Πολιτών: Πώς έγινε πραγματικότητα η καταγραφή της Σποραδικής Ωοτοκίας θαλάσσιων χελωνών στο Αιγαίο
Για πάνω από 40 χρόνια, πολλοί άνθρωποι αναφέρουν θεάσεις και ίχνη χελωνών σε όλη την ελληνική ακτογραμμή. Χάρη στο ενδιαφέρον σας, έχουμε επιβεβαιώσει 577 μοναδικά γεγονότα ωοτοκίας εκτός των περιοχών που παρακολουθούμε συστηματικά!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ01/07/2025
Ολοκληρώθηκε η τοποθέτηση δορυφορικών πομπών και τα γυρίσματα στην Κρήτη
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ μόλις ολοκλήρωσε με επιτυχία την τοποθέτηση δορυφορικών πομπών σε θαλάσσιες χελώνες Καρέττα που βρέθηκαν να ωοτοκούν στην Κρήτη στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου LIFE MareNatura. Μάλιστα φέτος η ομάδα του Ντοκιμαντέρ του LIFE MareNatura μας συνόδευσε στο πεδίο!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ23/06/2025
Απολαύστε υπεύθυνα τις Παραλίες: Μαζί Προστατεύουμε τις Θαλάσσιες Χελώνες του Κυπαρισσιακού!
Οι φωλιές που έχουν καταγραφεί στην περιοχή έχουν ήδη ξεπεράσει τις 2.000. Προκειμένου να διαχειριστούμε με τον καλύτερο τρόπο τις προστατευόμενες παραλίες, προσαρμόσαμε τα πρωτόκολλα εργασίας πεδίου.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ16/06/2025
Παγκόσμια Ημέρα Θαλάσσιας Χελώνας: Μπορούμε να ζήσουμε μαζί!
Σήμερα, 16 Ιουνίου, γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Θαλάσσιας Χελώνας! Με την ευκαιρία αυτή, η ΑΡΧΕΛΩΝ εκφράζει τις θερμότερες ευχαριστίες της προς όλους τους πολίτες, εθελοντές, δωρητές και υποστηρικτές που συμβάλλουν ενεργά στο έργο μας
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ10/06/2025
Κλιματική Κρίση: Πως θα προσαρμοστεί η θαλάσσια ζωή στη Μεσόγειο;
ΑΡΧΕΛΩΝ και ΜοΜ συνεργάζονται στη διερεύνηση των στρατηγικών προσαρμογής απέναντι στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής για τις Θαλάσσιες Χελώνες και τη Μεσογειακή Φώκια. Μαζί με ερευνητικούς και περιβαλλοντικούς φορείς από την Ιταλία και την Κύπρο, ενώνουν τις δυνάμεις τους για την προστασία της θαλάσσιας ζωής, μέσω του νέου έργου “LIFE ADAPTS”.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ08/06/2025
Παγκόσμια Ημέρα Ωκεανών: Προστασία αλλά και Ανθρωπογενείς «Πληγές» στον Κόλπο Λαγανά Ζακύνθου
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ωκεανών o ΑΡΧΕΛΩΝ φέρνει στο προσκήνιο τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο Κόλπος Λαγανά Ζακύνθου, ένα από τα σημαντικότερα καταφύγια της θαλάσσιας χελώνας Καρέττα.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ06/06/2025
Σεκάνια: Το Πολύτιμο Καταφύγιο της χελώνας Καρέττα στη Ζάκυνθο
Τα Σεκάνια, μια απομονωμένη παραλία μήκους μόλις 600 μέτρων στον Κόλπο του Λαγανά στη Ζάκυνθο, αποτελεί παγκόσμιο πρότυπο επιτυχίας στη διατήρηση της βιοποικιλότητας.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ05/06/2025
Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος: Παραλίες ωοτοκίας των θαλάσσιων χελωνών χωρίς πλαστικά… και μπουλντόζες!
Στις 5 Ιουνίου γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος (μια ημέρα που καθιερώθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη το 1972 και φέτος έχει σύνθημα το #BeatPlasticPollution) και ο ΑΡΧΕΛΩΝ προσκαλεί σε δράση στις παραλίες ωοτοκίας των θαλάσσιων χελωνών.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ02/06/2025
Η επιστροφή των θαλάσσιων χελωνών στην Κρήτη: μια κοινή πρόκληση – Μια νίκη για τη φύση και τον βιώσιμο τουρισμό
Οι εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ μόλις εντόπισαν τις πρώτες φωλιές θαλάσσιων χελωνών της σεζόν στις παραλίες του Ρεθύμνου, της Μεσαράς και των Χανίων. Η πρόκληση να αποδείξουμε ότι οι τουριστικοί προορισμοί της Κρήτης μπορούν να κάνουν ένα ουσιαστικό βήμα προς τη βιωσιμότητα ξεκινά ξανά.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ22/05/2025
Η ωοτοκία των θαλάσσιων χελωνών ξεκίνησε: μάθε τι πρέπει να προσέχεις!
Οι πρώτες φωλιές για το 2025 ήδη εντοπίστηκαν και προστατεύτηκαν στην παραλία Λαγανά Ζακύνθου, στην παραλία της Ελαίας του Κυπαρισσιακού Κόλπου στη Μεσσηνία και στην παραλία Παχιά Άμμος στον Κόλπο της Μεσσαράς στη νότια Κρήτη!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ16/05/2025
Η Τεχνητή Νοημοσύνη στην υπηρεσία της έρευνας φωτο-ταυτοποίησης θαλασσίων χελωνών
Τα μοτίβα των προσώπων των θαλασσίων χελωνών παραμένουν σταθερά σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους, επιτρέποντας στους ερευνητές να τις αναγνωρίζουν μέσα από φωτογραφίες, οι οποίες είναι συχνά παρμένες σε διάστημα δεκαετιών!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ15/05/2025
Κυπαρισσιακός Κόλπος: Ισορροπώντας τη φύση με τον τουρισμό
Καθώς η δημοτικότητα της προστατευόμενης περιοχής αυξάνεται και οι πιέσεις από τον τουρισμό και την κλιματική αλλαγή εντείνονται, το ερώτημα που προκύπτει είναι: Πόσους ανθρώπους «χωράει» αυτή παραλία έτσι ώστε να μη υποβαθμίζεται το περιβάλλον;
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ08/05/2025
Θέση Βοηθού για το προγράμμα προστασίας της θαλάσσιας χελώνας του 2025 στη Ζάκυνθο
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ αναζητά συνεργάτες με θέληση και ενθουσιασμό για την προστασία της φύσης για την προετοιμασία και υλοποίηση των προγραμμάτων προστασίας της θαλάσσιας χελώνας του 2025.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ07/05/2025
Ανακαλύψτε τη μυστική φύση της Κρήτης: Περίπατος στην παραλία της θαλάσσιας χελώνας με τον ΑΡΧΕΛΩΝ
Ζήστε μια μοναδική οικοτουριστική εμπειρία στην Κρήτη, συμμετέχοντας στους περιπάτους του ΑΡΧΕΛΩΝ στις παραλίες ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας Καρέττα, που ξεκινούν στις 15 Μαΐου στα Χανιά και το Ρέθυμνο. Κάνε κράτηση στην ιστοσελίδα μας!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ30/04/2025
Γιορτή της Χελώνας για παιδιά 2025: Η μεγάλη περιπέτεια του Τρίτωνα!
Σημειώστε την ημερομηνία: Το Σάββατο 24 Μαΐου στις 11:00, το Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ στη Γλυφάδα ανοίγει τις πόρτες του για να υποδεχτεί μικρούς και μεγάλους φίλους των θαλάσσιων χελωνών που θέλουν να μάθουν, να παίξουν και να ταξιδέψουν μαγικά στη θάλασσα, με οδηγό τη θαλάσσια χελώνα.