18/11/2016

Η Caretta caretta φτιάχνει φωλιά στην Αττική!

Ακούγοντας τη φράση «παραλίες ωοτοκίας της Caretta caretta», οι περισσότεροι άνθρωποι σκέφτονται τη Ζάκυνθο, την Πελοπόννησο ή την Κρήτη. Παρόλο που αυτές είναι οι βασικές περιοχές ωοτοκίας για τις χελώνες στην Ελλάδα, φτιάχνουν τις φωλιές τους και σε άλλα μέρη σε ολόκληρη τη χώρα. Οι άνθρωποι μπορεί να μην συνειδητοποιούν καν ότι υπάρχει κάποια φωλιά σε μια παραλία, εκτός κι αν τη δουν να φτιάχνεται ή δουν τα χελωνάκια να βγαίνουν από αυτήν. Το καλοκαίρι που πέρασε, το Κέντρο Διάσωσης έλαβε αναφορές για φωλιές σε διάφορα μέρη της Ελλάδας, όπως στη Νάξο, σε άλλα νησιά, και παραδόξως, στην Αττική.

Τον Ιούλιο του 2016 ένας κάτοικος ανέφερε μια φωλιά θαλάσσιας χελώνας σε μια παραλία στη Νέα Μάκρη, στην Αττική. Τον Αύγουστο, ο Υπεύθυνος Δικτύου Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ Παύλος Τσάρος και μια ομάδα εθελοντών του Κέντρου Διάσωσης πήγε στην παραλία για την εκσκαφή της φωλιάς ώστε να καθορίσει τον αριθμό των αυγών κ.λπ.

h-caretta-caretta-ftiaxnei-fwlia-sthn-attikh-NeaMakri2016_hatchling1.jpg

Τότε, ο Παύλος εντόπισε μια δεύτερη, πιο πρόσφατη, φωλιά στην ίδια παραλία. Αυτή η δεύτερη φωλιά βρισκόταν στο πίσω μέρος της παραλίας, και λόγω της διάβρωσης της παραλίας, αρκετά ανηφορικά από τη θάλασσα. Οκτώ εβδομάδες αργότερα, ο Παύλος και μια ομάδα εθελοντές του Κέντρου Διάσωσης επέστρεψαν για να εκσκάψουν τη δεύτερη φωλιά, και προς έκπληξη όλων, είδαν τους νεοσσούς να βγαίνουν! Παρά τον άνεμο, τα κύματα και τα εμπόδια στην παραλία, οι νεοσσοί (σαν μικρά τανκς) βρήκαν τον δρόμο τους επάνω, κάτω, μέσα, και έξω από τα εμπόδια, έφτασαν στη θάλασσα και γρήγορα εξαφανίστηκαν. (Δείτε ένα βίντεο με αυτά τα χελωνάκια στο https://vimeo.com/182689701.) Μέσα στη φωλιά υπήρχαν ακόμα αυγά που δεν είχαν εκκολαφθεί, οπότε η φωλιά θάφτηκε εκ νέου για να εκσκαφτεί σε μεταγενέστερο χρόνο.

h-caretta-caretta-ftiaxnei-fwlia-sthn-attikh-NeaMakri2016_hatchling2.jpg

Η επόμενη στάση ήταν στην παραλία του Μαραθώνα, όπου, γύρω στις 8 εβδομάδες νωρίτερα, είχε γίνει αναφορά για μια φωλιά. Δυστυχώς, αυτό το μέρος της παραλίας είναι γεμάτο με εστιατόρια και καφετέριες. Ο Παύλος είχε δώσει οδηγίες στους κατοίκους να προστατεύσουν τη φωλιά με ένα φράχτη, πράγμα που έκαναν. Δυστυχώς, η προστατευτική περίφραξη καταστράφηκε από αγνώστους, και ξαναχτίστηκε από έναν εθελοντή του ΑΡΧΕΛΩΝ, αλλά τελικά αφαιρέθηκε από κάποιον. Οι ντόπιοι που εργάζονται στα κοντινά εστιατόρια είπαν στον Παύλο ότι είχαν δει λίγα μόνο χελωνάκια να φτάνουν στην θάλασσα. Δυστυχώς, πολλά είχαν μπερδευτεί από το φωτεινό δρόμο και τα φώτα των καταστημάτων και είχαν σκοτωθεί στο δρόμο.

h-caretta-caretta-ftiaxnei-fwlia-sthn-attikh-Marathon2016_hatchling1.jpg

Το 2014, είχε βρεθεί μια φωλιά στο Λαύριο και άλλη μια στο Πόρτο Εννιά. Μια κάτοικος της περιοχής που είχε βγάλει το σκύλο της βόλτα στην παραλία του Λαυρίου είδε, ένα βράδυ, τη μητέρα χελώνα να βγαίνει από το νερό και να σκάβει τη φωλιά. Εξαιτίας της κατασκευής ενός ασφαλτοστρωμένου δρόμου, η παραλία ήταν πολύ στενή, αναγκάζοντας τη χελώνα να σκάψει τη φωλιά σχετικά κοντά στη θάλασσα. Το άτομο που βρήκε τη φωλιά επικοινώνησε με τον Παύλο, ο οποίος της έδωσε οδηγίες για το πώς να την προστατεύσει. Οι κάτοικοι κρατούσαν τον Παύλο ενήμερο για την φωλιά, και ο Παύλος με αρκετούς εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ πήγαν να την ελέγξουν. Ήμασταν εκεί ακριβώς πάνω στην ώρα που 8 χελωνάκια άφηναν τη φωλιά και έμπαιναν στη θάλασσα. Μερικοί πέρασαν όλη τη νύχτα κοιτάζοντας τη φωλιά, και ανέφεραν ότι είδαν κι άλλα χελωνάκια να βγαίνουν το επόμενο βράδυ. Λίγο μετά, προς το τέλος της περιόδου επώασης, η φωλιά πλημμύρισε από τα κύματα. Η φωλιά εκσκάφτηκε, και το τελικό αποτέλεσμα ήταν το εξής: συνολικά, 21 νεοσσοί οδηγήθηκαν στη θάλασσα και 11 νεκροί νεοσσοί βρέθηκαν μέσα στα αυγά. Βρέθηκαν επίσης 12 μη γονιμοποιημένα αυγά και 6 αυγά με έμβρυα σε διάφορα στάδια.

h-caretta-caretta-ftiaxnei-fwlia-sthn-attikh-Lavriohatchlings2014.jpg

Στο Πόρτο Εννιά, η μικρή παραλία (η οποία βρίσκεται κοντά σε σπίτια και σε ένα δρόμο) είναι σε μεγάλο βαθμό ανεπτυγμένη και χρησιμοποιείται πολύ. Ένας κάτοικος της περιοχής δήλωσε ότι είχε βρει μερικά χελωνάκια να κατευθύνονται προς το κοντινό δρόμο και προς τα φώτα των σπιτιών, αλλά τα πήρε και τα έβαλε στη θάλασσα. Ήταν αδύνατο να βρεθεί η θέση της φωλιάς, λόγω εκτεταμένης χρήσης της παραλίας.

Σε όλες τις περιπτώσεις, οι κάτοικοι της περιοχής ενδιαφέρονταν πολύ να μάθουν περισσότερα για τις χελώνες Caretta-caretta, και είπαν ότι θα ενημερώσουν τον Παύλο για τυχόν μελλοντικές φωλιές που μπορεί να βρουν.

Για περισσότερες πληροφορίες και φωτογραφίες σχετικές με την βιολογία και τις φωλιές της χελώνας, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του ΑΡΧΕΛΩΝ (για πληροφορίες στην ελληνική γλώσσα, http://www.archelon.gr/contents/biology.php?row=row7 & ένα βιβλίο PDF που μπορείτε να κατεβάσετε. Για πληροφορίες στα αγγλικά, http://www.archelon.gr/eng/biology.php?row=row7. Δυστυχώς, το βιβλίο δεν είναι διαθέσιμο στα Αγγλικά αυτή τη στιγμή).

Έτσι, την επόμενη φορά που θα είστε στην αγαπημένη σας αμμώδη παραλία, ρίξτε μια πιο προσεκτική ματιά τριγύρω - μπορεί να είστε τυχεροί!

Joanne Stournara & Παύλος Τσάρος, Οκτώβρης 2016 (μετάφραση: Κουργιούνη-Αυγερινού Χριστίνα)

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

 1. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  20/09/2023

  Ευκαιρία εργασίας: Συνεργάτης για θέματα τουρισμού

  Ο ΑΡΧΕΛΩΝ αναζητά συνεργάτη πλήρους απασχόλησης για θέματα τουρισμού

  Μάθε περισσότερα
 2. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  15/09/2023

  Ο Λίλο μας, η μικρή πρασινοχελώνα, τα κατάφερε!

  Τον Νοέμβριο του 2021 μία μικρή Πράσινη θαλάσσια χελώνα έφτασε στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ με πολύ σοβαρό τραύμα στο κεφάλι. Μετά από σχεδόν δύο χρόνια εντατικής θεραπείας, μία Τετάρτη τον Σεπτέμβριο του 2023 πήρε επιτέλους εξιτήριο και επέστρεψε στην θάλασσα!

  Μάθε περισσότερα
 3. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  12/09/2023

  Κοινό Δ.Τ.: Οι αφύσικες καταστροφές να γίνουν μάθημα για κλιματικά ανθεκτική Ελλάδα

  Μάθε περισσότερα
 4. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  10/09/2023

  Κοινό Δ.Τ.: Εκτός Σχεδίου Δόμηση: Η Σταδιακή Καταστροφή της Ελληνικής Φύσης

  Μάθε περισσότερα
 5. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  05/09/2023

  Πίσω στα θρανία και στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ

  Το μοναδικό νοσοκομείο για θαλάσσιες χελώνες ανοίγει ξανά τις πόρτες του για να υποδεχθεί σχολικές τάξεις όλων των βαθμίδων, αυτή τη φορά κλείνοντας θέση στο πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης μέσω του συστήματος ηλεκτρονικών κρατήσεων.

  Μάθε περισσότερα
 6. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  21/08/2023

  Αυτοί που σώζουν τα τραυματισμένα άγρια ζώα στην Ελλάδα ( νέο βίντεο)

  Βρέθηκε τραυματισμένο άγριο ζώο, οτιδήποτε από αρκούδα, αετό, μικροπούλια μέχρι θαλάσσια χελώνα, φώκια, δελφίνι; Υπάρχουν άνθρωποι που θα τα περιθάλψουν. Ο ΑΡΧΕΛΩΝ ετοίμασε ένα βίντεο, όπου οι άνθρωποι της περίθαλψης μιλούν γι΄αυτό που τους παρακινεί και συνεχίζουν…

  Μάθε περισσότερα
 7. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  21/08/2023

  Αποχαιρετισμός στο ιδρυτικό μέλος του ΑΡΧΕΛΩΝ Γιάννη Παπαναγιώτου, που έφυγε από τη ζωή πριν λίγες μέρες.

  Αποχαιρετισμός στο ιδρυτικό μέλος του ΑΡΧΕΛΩΝ Γιάννη Παπαναγιώτου, που έφυγε από τη ζωή πρίν λίγες μέρες. Λάτρης της φύσης, της θάλασσας και των βουνών, βοήθησε στη δημιουργία του τον Σύλλογο. Ευχαριστούμε.

  Μάθε περισσότερα
 8. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  17/08/2023

  Παγκόσμιο ρεκόρ 37 χρόνων αναπαραγωγικής ζωής για θαλάσσια χελώνα στη Ζάκυνθο – Αυξημένος φέτος ο αριθμός στις φωλιές

  Ένα σημαντικό αποτέλεσμα της συστηματικής δουλειάς της φετινής ομάδας παρακολούθησης της ωοτοκίας στη Ζάκυνθο, ανακοινώνει ο ΑΡΧΕΛΩΝ - Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας. Με βάση τις μακροχρόνιες παρατηρήσεις του, ο ΑΡΧΕΛΩΝ κατάφερε να πιστοποιήσει το Παγκόσμιο Ρεκόρ καταγεγραμμένης ωοτοκίας για χελώνες Καρέττα.

  Μάθε περισσότερα
 9. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  07/08/2023

  ΠΡΟΣΟΧΗ! Οι θαλάσσιες χελώνες δεν είναι κατοικίδια ζώα: Δεν τις αγγίζουμε! Δεν τις ταΐζουμε!

  Όπως είναι γνωστό 35 νέα περιστατικά επίθεσης θαλάσσιας χελώνας σε λουόμενους έχουν ήδη καταγραφεί κατά την φετινή καλοκαιρινή περίοδο και προστίθενται στον ήδη μακρύ κατάλογο των 200 περίπου καταγεγραμμένων περιστατικών, όπως αυτά έχουν καταγραφεί κατά τα προηγούμενα καλοκαίρια στα μητρώα του Κέντρο Υγείας Αρεόπολης.

  Μάθε περισσότερα
 10. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  01/08/2023

  Συνέντευξη με μια εθελόντρια: Lea Heinen, Κέντρο Διάσωσης

  Η Lea μοιράζεται την εμπειρία της ως εθελόντρια στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιας Χελώνας του ΑΡΧΕΛΩΝ: «Νομίζω ότι όταν μια χελώνα αρχίζει να τρώει μετά από ένα μήνα προσπάθειας, όταν μπορείς να δεις τη βελτίωση ή την επούλωση ενός τραυματισμού μιας χελώνας και όταν μια χελώνα επιστρέφει πίσω στη θάλασσα, στο φυσικό της περιβάλλον, στο σπίτι της - τότε ξέρεις ότι πράγματι σώζεις τις χελώνες».

  Μάθε περισσότερα
 11. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  21/07/2023

  Παιδικός Διαγωνισμός Παραλίας 2023: Φτιάξε το δικό σου χελωνάκι με φυσικά υλικά και στείλε μας φωτογραφία!

  Βοήθησέ μας να μεταδώσουμε το μήνυμα για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών σχηματίζοντας τα δικά σου θαλάσσια χελωνάκια με φυσικά υλικά που θα βρεις στην παραλία. Άμμος, πέτρες, βότσαλα, κοχύλια, φύκια, ξυλαράκια και ότι άλλο έχεις στη διάθεσή σου μπορούν να μεταμορφωθούν με λίγη φαντασία! Τράβηξε μια φωτογραφία το έργο σου και στείλε την στον Διαγωνισμό Παραλίας του ΑΡΧΕΛΩΝ.

  Μάθε περισσότερα
 12. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  18/07/2023

  Ανοίγοντας το δρόμο για τα επόμενα βήματα προστασίας των θαλάσσιων χελωνών στη Μεσόγειο

  Tην προηγούμενη εβδομάδα οι εταίροι του έργου «Διατήρηση των θαλασσίων χελωνών στην περιοχή της Μεσογείου» συναντήθηκαν για την 9η Συνεδρίαση της Καθοδηγητικής Επιτροπής. Η συνάντηση έγινε στον Κυπαρισσιακό Κόλπο στην Ελλάδα στις 4 και 5 Ιουλίου και οργανώθηκε από το SPA/RAC και τον ΑΡΧΕΛΩΝ.

  Μάθε περισσότερα
 13. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  04/07/2023

  Ειδική προσφορά για τους ΕΜΠΕΙΡΟΥΣ εθελοντές: Έλα τώρα ξανά μαζί μας για 2 χελωνο-εβδομάδες!

  Είναι καιρός να έρθεις ξανά στα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ, ακόμηκι αν έχεις μόνο 2ή 3 εβδομάδες διαθέσιμες. Η προσφορά ισχύει για τον Αύγουστο, τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο 2023. Κάνε αίτηση μέσα από τη νέα μας ιστοσελίδα και δες περισσότερα για τις ημερομηνίες και τις τοποθεσίες που είναι διαθέσιμες οι θέσεις.

  Μάθε περισσότερα
 14. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  30/06/2023

  Εκδήλωση λήξης του έργου για τις Οργανώσεις Περίθαλψης Άγριων Ζώων

  Στις 9 Ιουνίου 2023, η Εταιρία Προστασίας Περιβάλλοντος Καστοριάς φιλοξένησε την εκδήλωση λήξης του έργου «Δίκτυο Συνεργασίας των Οργανώσεων που Δραστηριοποιούνται στην Περίθαλψη Άγριων Ζώων στην Ελλάδα».

  Μάθε περισσότερα
 15. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  29/06/2023

  Η Τρούφα ταξίδεψε στις 4 γωνιές της Ελλάδας με τη βοήθεια των μαθητών!

  Η Τρούφα, το χελωνάκι – σύμβολο των διαδικτυακών εκπαιδευτικών δράσεων του ΑΡΧΕΛΩΝ ταξίδεψε στις 4 γωνιές της Ελλάδας και έκανε επίσης μια μικρή απόδραση στη Νότιο Αφρική. Η μεγάλη Διαδικτυακή Φωτογραφική Έκθεση της σχολικής χρονιάς που πέρασε δημοσιοποιήθηκε και το κοινό έδωσε τις προτιμήσεις του!

  Μάθε περισσότερα
1 από 0

Πολύ πιθανό να σε ενδιαφέρουν επίσης

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας!
Μάθε για τις τελευταίες δράσεις μας και ενημερώσου για τα προγράμματά μας και πως μπορείς εσύ να βοηθήσεις τις θαλάσσιες χελώνες!