18/11/2016

Η Caretta caretta φτιάχνει φωλιά στην Αττική!

Ακούγοντας τη φράση «παραλίες ωοτοκίας της Caretta caretta», οι περισσότεροι άνθρωποι σκέφτονται τη Ζάκυνθο, την Πελοπόννησο ή την Κρήτη. Παρόλο που αυτές είναι οι βασικές περιοχές ωοτοκίας για τις χελώνες στην Ελλάδα, φτιάχνουν τις φωλιές τους και σε άλλα μέρη σε ολόκληρη τη χώρα. Οι άνθρωποι μπορεί να μην συνειδητοποιούν καν ότι υπάρχει κάποια φωλιά σε μια παραλία, εκτός κι αν τη δουν να φτιάχνεται ή δουν τα χελωνάκια να βγαίνουν από αυτήν. Το καλοκαίρι που πέρασε, το Κέντρο Διάσωσης έλαβε αναφορές για φωλιές σε διάφορα μέρη της Ελλάδας, όπως στη Νάξο, σε άλλα νησιά, και παραδόξως, στην Αττική.

Τον Ιούλιο του 2016 ένας κάτοικος ανέφερε μια φωλιά θαλάσσιας χελώνας σε μια παραλία στη Νέα Μάκρη, στην Αττική. Τον Αύγουστο, ο Υπεύθυνος Δικτύου Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ Παύλος Τσάρος και μια ομάδα εθελοντών του Κέντρου Διάσωσης πήγε στην παραλία για την εκσκαφή της φωλιάς ώστε να καθορίσει τον αριθμό των αυγών κ.λπ.

h-caretta-caretta-ftiaxnei-fwlia-sthn-attikh-NeaMakri2016_hatchling1.jpg

Τότε, ο Παύλος εντόπισε μια δεύτερη, πιο πρόσφατη, φωλιά στην ίδια παραλία. Αυτή η δεύτερη φωλιά βρισκόταν στο πίσω μέρος της παραλίας, και λόγω της διάβρωσης της παραλίας, αρκετά ανηφορικά από τη θάλασσα. Οκτώ εβδομάδες αργότερα, ο Παύλος και μια ομάδα εθελοντές του Κέντρου Διάσωσης επέστρεψαν για να εκσκάψουν τη δεύτερη φωλιά, και προς έκπληξη όλων, είδαν τους νεοσσούς να βγαίνουν! Παρά τον άνεμο, τα κύματα και τα εμπόδια στην παραλία, οι νεοσσοί (σαν μικρά τανκς) βρήκαν τον δρόμο τους επάνω, κάτω, μέσα, και έξω από τα εμπόδια, έφτασαν στη θάλασσα και γρήγορα εξαφανίστηκαν. (Δείτε ένα βίντεο με αυτά τα χελωνάκια στο https://vimeo.com/182689701.) Μέσα στη φωλιά υπήρχαν ακόμα αυγά που δεν είχαν εκκολαφθεί, οπότε η φωλιά θάφτηκε εκ νέου για να εκσκαφτεί σε μεταγενέστερο χρόνο.

h-caretta-caretta-ftiaxnei-fwlia-sthn-attikh-NeaMakri2016_hatchling2.jpg

Η επόμενη στάση ήταν στην παραλία του Μαραθώνα, όπου, γύρω στις 8 εβδομάδες νωρίτερα, είχε γίνει αναφορά για μια φωλιά. Δυστυχώς, αυτό το μέρος της παραλίας είναι γεμάτο με εστιατόρια και καφετέριες. Ο Παύλος είχε δώσει οδηγίες στους κατοίκους να προστατεύσουν τη φωλιά με ένα φράχτη, πράγμα που έκαναν. Δυστυχώς, η προστατευτική περίφραξη καταστράφηκε από αγνώστους, και ξαναχτίστηκε από έναν εθελοντή του ΑΡΧΕΛΩΝ, αλλά τελικά αφαιρέθηκε από κάποιον. Οι ντόπιοι που εργάζονται στα κοντινά εστιατόρια είπαν στον Παύλο ότι είχαν δει λίγα μόνο χελωνάκια να φτάνουν στην θάλασσα. Δυστυχώς, πολλά είχαν μπερδευτεί από το φωτεινό δρόμο και τα φώτα των καταστημάτων και είχαν σκοτωθεί στο δρόμο.

h-caretta-caretta-ftiaxnei-fwlia-sthn-attikh-Marathon2016_hatchling1.jpg

Το 2014, είχε βρεθεί μια φωλιά στο Λαύριο και άλλη μια στο Πόρτο Εννιά. Μια κάτοικος της περιοχής που είχε βγάλει το σκύλο της βόλτα στην παραλία του Λαυρίου είδε, ένα βράδυ, τη μητέρα χελώνα να βγαίνει από το νερό και να σκάβει τη φωλιά. Εξαιτίας της κατασκευής ενός ασφαλτοστρωμένου δρόμου, η παραλία ήταν πολύ στενή, αναγκάζοντας τη χελώνα να σκάψει τη φωλιά σχετικά κοντά στη θάλασσα. Το άτομο που βρήκε τη φωλιά επικοινώνησε με τον Παύλο, ο οποίος της έδωσε οδηγίες για το πώς να την προστατεύσει. Οι κάτοικοι κρατούσαν τον Παύλο ενήμερο για την φωλιά, και ο Παύλος με αρκετούς εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ πήγαν να την ελέγξουν. Ήμασταν εκεί ακριβώς πάνω στην ώρα που 8 χελωνάκια άφηναν τη φωλιά και έμπαιναν στη θάλασσα. Μερικοί πέρασαν όλη τη νύχτα κοιτάζοντας τη φωλιά, και ανέφεραν ότι είδαν κι άλλα χελωνάκια να βγαίνουν το επόμενο βράδυ. Λίγο μετά, προς το τέλος της περιόδου επώασης, η φωλιά πλημμύρισε από τα κύματα. Η φωλιά εκσκάφτηκε, και το τελικό αποτέλεσμα ήταν το εξής: συνολικά, 21 νεοσσοί οδηγήθηκαν στη θάλασσα και 11 νεκροί νεοσσοί βρέθηκαν μέσα στα αυγά. Βρέθηκαν επίσης 12 μη γονιμοποιημένα αυγά και 6 αυγά με έμβρυα σε διάφορα στάδια.

h-caretta-caretta-ftiaxnei-fwlia-sthn-attikh-Lavriohatchlings2014.jpg

Στο Πόρτο Εννιά, η μικρή παραλία (η οποία βρίσκεται κοντά σε σπίτια και σε ένα δρόμο) είναι σε μεγάλο βαθμό ανεπτυγμένη και χρησιμοποιείται πολύ. Ένας κάτοικος της περιοχής δήλωσε ότι είχε βρει μερικά χελωνάκια να κατευθύνονται προς το κοντινό δρόμο και προς τα φώτα των σπιτιών, αλλά τα πήρε και τα έβαλε στη θάλασσα. Ήταν αδύνατο να βρεθεί η θέση της φωλιάς, λόγω εκτεταμένης χρήσης της παραλίας.

Σε όλες τις περιπτώσεις, οι κάτοικοι της περιοχής ενδιαφέρονταν πολύ να μάθουν περισσότερα για τις χελώνες Caretta-caretta, και είπαν ότι θα ενημερώσουν τον Παύλο για τυχόν μελλοντικές φωλιές που μπορεί να βρουν.

Για περισσότερες πληροφορίες και φωτογραφίες σχετικές με την βιολογία και τις φωλιές της χελώνας, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του ΑΡΧΕΛΩΝ (για πληροφορίες στην ελληνική γλώσσα, http://www.archelon.gr/contents/biology.php?row=row7 & ένα βιβλίο PDF που μπορείτε να κατεβάσετε. Για πληροφορίες στα αγγλικά, http://www.archelon.gr/eng/biology.php?row=row7. Δυστυχώς, το βιβλίο δεν είναι διαθέσιμο στα Αγγλικά αυτή τη στιγμή).

Έτσι, την επόμενη φορά που θα είστε στην αγαπημένη σας αμμώδη παραλία, ρίξτε μια πιο προσεκτική ματιά τριγύρω - μπορεί να είστε τυχεροί!

Joanne Stournara & Παύλος Τσάρος, Οκτώβρης 2016 (μετάφραση: Κουργιούνη-Αυγερινού Χριστίνα)

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

 1. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  02/02/2024

  Οι θαλάσσιες χελώνες στους Ελληνικούς υγροτόπους διεθνούς σημασίας

  Στις 2 Φεβρουαρίου γιορτάζουμε την Παγκόσμια Μέρα των Υγροτόπων, αυτών των ευάλωτων περιοχών του πλανήτη που αποτελούν καταφύγιο για τα αποδημητικά πουλιά, αλλά και για πολλά άλλα είδη άγριων ζώων, μεταξύ των οποίων και οι θαλάσσιες χελώνες.

  Μάθε περισσότερα
 2. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  24/01/2024

  Γιατί τα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ είναι διεθνή;

  Τα προγράμματα προστασίας για τη θαλάσσια χελώνα του ΑΡΧΕΛΩΝ οργανώνονται με την πολύτιμη συμβολή εθελοντών που φθάνουν κάθε χρόνο στην Ελλάδα όχι μόνο από την Ευρώπη αλλά και από πιο μακρινά μέρη όπως την Ν.Κορέα, την Αυστραλία και την Κολομβία. Η χρήση της αγγλικής γλώσσας κατά τη διάρκεια των εργασιών στο πεδίο ή των δραστηριοτήτων ευαισθητοποίησης του κοινού και στις οργανωμένες κατασκηνώσεις που διαμένουν οι εθελοντές, είναι απαραίτητη για τα προγράμματα.

  Μάθε περισσότερα
 3. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  23/01/2024

  Κοινό ΔΤ: Εκτός Σχεδίου Δόμηση: Επιταχύνοντας την Καταστροφή της Ελληνικής Φύσης

  Η δημοσιοποίηση της διαφαινόμενης πρόθεσης της Κυβέρνησης να διευρύνει, έστω και μεταβατικά, την εκτός σχεδίου δόμηση έχει προκαλέσει οξείες αντιδράσεις – πράγμα αξιοσημείωτο για σχέδιο νόμου που δεν έχει καν ακόμα δημοσιευθεί. Αυτό και μόνο δείχνει ότι σημαντικό τμήμα της κοινωνίας είναι αντίθετο στην περαιτέρω οικοπεδοποίηση της ελληνικής υπαίθρου και στην ανεξέλεγκτη και άναρχη διεύρυνση των οικισμών.

  Μάθε περισσότερα
 4. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  17/01/2024

  Ένα ιδιαίτερο νοσοκομείο για θαλάσσιες χελώνες με δεξαμενές και εντυπωσιακά παλιά βαγόνια τρένου έχει στήσει εδώ και 30 χρόνια ο ΑΡΧΕΛΩΝ στη Γλυφάδα

  Χελώνες συνδεδεμένες με φιάλες ορού ή μπανταρισμένες με επιδέσμους, δεξαμενές περίθαλψης και δεξαμενές αποκατάστασης με ειδικό περιβαλλοντικό εμπλουτισμό, θερμοκήπια ανάρρωσης, αλλά και… ανακαινισμένα βαγόνια του ΟΣΕ!

  Μάθε περισσότερα
 5. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  15/01/2024

  Θέσεις Βοηθών για τα προγράμματα προστασίας της θαλάσσιας χελώνας του 2024

  Ο ΑΡΧΕΛΩΝ αναζητά συνεργάτες με θέληση και ενθουσιασμό για την προστασία της φύσης για την υλοποίηση των προγραμμάτων προστασίας της θαλάσσιας χελώνας του 2024.

  Μάθε περισσότερα
 6. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  05/01/2024

  Τι έγινε στον κόσμο του ΑΡΧΕΛΩΝ το 2023;

  Παγκόσμιο ρεκόρ αναπαραγωγικής ζωής για θαλάσσια χελώνα και 40 χρόνια δράσης ΑΡΧΕΛΩΝ για την προστασία της χελώνας είναι κάποιες στιγμές που γιορτάσαμε φέτος όλοι μαζί. Τι έγινε λοιπόν στον κόσμο του ΑΡΧΕΛΩΝ το 2023;

  Μάθε περισσότερα
 7. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  21/12/2023

  Η ανάληψη ευθύνης για το περιβάλλον δίνει νόημα στη ζωή μας

  «Ο ΑΡΧΕΛΩΝ είναι μια ευκαιρία, όχι μόνο για τα ζώα και το οικοσύστημα, αλλά και για μας τους ίδιους που συμμετέχουμε στο Σύλλογο και για την κοινωνία μέσα στην οποία δρούμε». Ο Θωμάς Αράπης, Πρόεδρος και ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου μιλά για την προσπάθεια που κάνει ο ΑΡΧΕΛΩΝ αλλά και για το τι ελπίζει ότι θα φέρει το αύριο.

  Μάθε περισσότερα
 8. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  20/12/2023

  19 Περιβαλλοντικές Οργανώσεις ζητούν από την Ελληνική Κυβέρνηση να μην συναινέσει σε αλλαγή του καθεστώτος προστασίας του λύκου στην Ευρώπη

  Οι συνυπογράφουσες 19 Περιβαλλοντικές Οργανώσεις εκφράζουμε την πλήρη αντίθεσή μας στην πρόταση που ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για μείωση του προστατευτικού καθεστώτος του λύκου στη Σύμβαση της Βέρνης και καλούμε την ελληνική κυβέρνηση να απορρίψει την πρόταση αυτή στο Συμβούλιο των Υπουργών Περιβάλλοντος.

  Μάθε περισσότερα
 9. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  20/12/2023

  Σαράντα χρόνια μετά: Ο κόσμος του ΑΡΧΕΛΩΝ σήμερα

  Ο Θωμάς Αράπης, Πρόεδρος και ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου δίνει το στίγμα του ΑΡΧΕΛΩΝ σήμερα. «Στις καθημερινές μας δραστηριότητες συναντάμε, εκτός από πολλές χελώνες, και πάρα πολλούς ανθρώπους που βοήθησαν και βοηθούν.. Ανάμεσά τους, ξεχωρίζουν όλοι όσοι εργάζονται και εκπροσωπούν το σύλλογο εκεί έξω, στα εύκολα και τα δύσκολα »

  Μάθε περισσότερα
 10. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  15/12/2023

  Ευχές από επώνυμους «χελωνάδες» του εξωτερικού!

  Συνεργάτες και μέλη της επιστημονικής κοινότητας από όλον τον κόσμο στέλνουν το μήνυμά τους για τα 40 χρόνια ΑΡΧΕΛΩΝ

  Μάθε περισσότερα
 11. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  14/12/2023

  Το παρελθόν έχει αξία αν γίνει φάρος που φωτίζει στο μέλλον

  Ο Θωμάς Αράπης, Πρόεδρος του ΑΡΧΕΛΩΝ και ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου μιλάει για την ποιότητα και τις αξίες, και τους ανθρώπους που σημάδεψαν τη δημιουργία και την μετέπειτα δράση του ΑΡΧΕΛΩΝ. «Ο Δημήτρης Μαργαριτούλης μας έμαθε όχι μόνο τη μεθοδολογία για την καταγραφή και προστασία των χελωνών αλλά και τι θα πει οργάνωση καθηκόντων, ευθύνη, συλλογικότητα, αξιολόγηση, συνεργασία» αναφέρει.

  Μάθε περισσότερα
 12. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  12/12/2023

  Σημειώσεις μίας εθελόντριας (Μέρος 2): Τα τραύματα στο κεφάλι είναι πιο συχνά από όσο νομίζετε

  Η Jessica έγινε εθελόντρια στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ για 6 εβδομάδες το 2023 και μιλά για όσα έμαθε φροντίζοντας θαλάσσιες χελώνες με τραυματισμούς στο κεφάλι που προκαλούνται από ανθρώπους.

  Μάθε περισσότερα
 13. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  04/12/2023

  Σημειώσεις μίας εθελόντριας (Μέρος 1): Η Jessica Van Damme βρέθηκε στο Κέντρο Διάσωσης

  «Κατά τη διάρκεια της παραμονής μου υπήρχαν περισσότερες από 30 τραυματισμένες θαλάσσιες χελώνες που νοσηλεύονταν στο Κέντρο Διάσωσης. Επτά από αυτές απελευθερώθηκαν επιτυχώς, αλλά, κατά την ίδια περίοδο, υπήρξαν πέντε νέες αφίξεις – όλες χελώνες με ανθρωπογενή τραύματα. Εμείς, οι άνθρωποι, είμαστε η μεγαλύτερη απειλή για αυτές!», γράφει η Jessica.

  Μάθε περισσότερα
 14. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  30/11/2023

  Καλοκαίρι 2024: Έλα ξανά και ανάλαβε ευθύνες στα προγράμματα προστασίας της θαλάσσιας χελώνας!

  Η συμμετοχή ή η επιστροφή στα προγράμματα προστασίας θαλάσσιας χελώνας του ΑΡΧΕΛΩΝ ως Υπεύθυνος Πεδίου θα σου δώσει την ευκαιρία να ηγηθείς συγκεκριμένων δραστηριοτήτων, καθώς και να εκπαιδεύσεις και να βοηθήσεις άλλους εθελοντές. Αυτές οι θέσεις παρέχουν υψηλότερο επίπεδο εμπειρίας στη προστασία του περιβάλλοντος, καθώς και βελτίωση στις επικοινωνιακές και ηγετικές δεξιότητες. Βιάσου και κάνε αίτηση τώρα! Μόνο ένας περιορισμένος αριθμός έμπειρων και εξειδικευμένων εθελοντών επιλέγονται σαν Υπεύθυνοι Πεδίου σε κάθε πρόγραμμα.

  Μάθε περισσότερα
 15. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  23/11/2023

  Δημιουργία της «Συμμαχίας για τον Αμβρακικό»

  Όραμα της Συμμαχίας αποτελεί η ανάδειξη της μοναδικής οικολογικής αξίας και της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς του Αμβρακικού, για την αποτελεσματικότερη διαχείριση, αποκατάσταση και προστασία των οικοσυστημάτων και της βιοποικιλότητάς του, σε συνεργασία με την τοπική κοινότητα!

  Μάθε περισσότερα
1 από 0

Πολύ πιθανό να σε ενδιαφέρουν επίσης

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας!
Μάθε για τις τελευταίες δράσεις μας και ενημερώσου για τα προγράμματά μας και πως μπορείς εσύ να βοηθήσεις τις θαλάσσιες χελώνες!