02/11/2021

Η αναφορά του ΑΡΧΕΛΩΝ για το 2021 στη Ζάκυνθο

Ο κόλπος του Λαγανά Ζακύνθου φιλοξενεί έναν από τους μεγαλύτερους αναπαραγωγικούς πληθυσμούς της θαλάσσιας χελώνας Καρέττα (Caretta caretta) στη Μεσόγειο. Το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου, που ιδρύθηκε το 1999, περιλαμβάνει ενδιαιτήματα θαλάσσιων χελωνών σε μία περιοχή Απόλυτης Προστασίας, όπου δεν επιτρέπεται η ανθρώπινη παρουσία (παραλία Σεκανίων και περίχωρα) και πέντε περιοχές Προστασίας της Φύσης, όπου ισχύουν περιορισμοί/κανονισμοί χρήσεων και δραστηριοτήτων (παραλίες Γέρακα, Δάφνης, Καλαμάκι- Ανατολικού Λαγανά, νησίδας Μαραθονήσι και τα θαλάσσια νερά του κόλπου του Λαγανά).

h-anafora-tou-arxelwn-gia-to-2021-sth-zakyntho-ZAK_report_2021_1.jpg

Ήταν ασφαλείς οι θαλάσσιες χελώνες κατά την ωοτοκία τους στη Ζάκυνθο το 2021; Η θαλάσσια βιολόγος Νικολέττα Σιδηροπούλου, Υπεύθυνη του προγράμματος του ΑΡΧΕΛΩΝ, απαντά: «Η συνεχής παρουσία του Φορέα Διαχείρισης του Πάρκου και του ΑΡΧΕΛΩΝ στην περιοχή διασφάλισε την παρακολούθηση της θαλάσσιας χελώνας και την προστασία των φωλιών για έναν ακόμη χρόνο. Περισσότερες από 1.300 φωλιές Καρέττα καταγράφηκαν και προστατεύθηκαν από τον ΑΡΧΕΛΩΝ στον κόλπο του Λαγανά σε συνεργασία με το Θαλάσσιο Πάρκο το 2021». Η φύλαξη, οι περιπολίες και ο αποκλεισμός της ζώνης φωλιάσματος με σχοινιά υλοποιήθηκαν από το Πάρκο, ενώ το WWF Ελλάς λειτούργησε το παρατηρητήριο πρόληψης πυρκαγιών πίσω από την παραλία Σεκάνια.

h-anafora-tou-arxelwn-gia-to-2021-sth-zakyntho-ZAK_report_2021_2.jpg

Ένα από τα ενδιαφέροντα θέματα που παρουσιάζονται στην έκθεση της Ζακύνθου για το 2021 είναι ότι, μετά την ίδρυση του Πάρκου, η συμβολή φωλεοποίησης των επιμέρους παραλιών άλλαξε. Συγκεκριμένα, η ανάλυση των στοιχείων ωοτοκίας των προηγούμενων ετών δείχνει ότι η μέση συμβολή της παραλίας Σεκάνια έχει μειωθεί με ισοδύναμη αύξηση της συνεισφοράς ωοτοκίας στις παραλίες του Ανατολικού Λαγανά, του Καλαμακίου και του Γέρακα. Αυτή η μακροπρόθεσμη αλλαγή πιθανότατα αποδίδεται σε αποτελεσματικότερα μέτρα προστασίας (φύλαξη, αποκλεισμός της ζώνης φωλεοποίησης, διαχείριση εξοπλισμού παραλίας) που εφαρμόστηκε σταδιακά από τον Φορέα Διαχείρισης του Θαλάσσιου Πάρκου καθώς και από τις τοπικές επιχειρήσεις αυτών των παραλιών. Ωστόσο, σημαντική μείωση του αριθμού των φωλιών έχει παρατηρηθεί τα τελευταία χρόνια στις παραλίες Μαραθονήσι και Δαφνη, η οποία σχετίζεται με ενοχλήσεις θαλάσσιων χελωνών από σκάφη στη θαλάσσια περιοχή του κόλπου και ανεξέλεγκτη ανθρώπινη πίεση αντίστοιχα.

Η αναφορά αναγνωρίζει ότι η Ζάκυνθος έχει γίνει κορυφαίος διεθνής τουριστικός προορισμός τα τελευταία χρόνια. Όμως, παρατηρείται ασέβεια και παραβίαση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας στον κόλπο του Λαγανά, ιδιαίτερα των κανονισμών για τη διατήρηση της φύσης στη θάλασσα και στις παραλίες ωοτοκίας από τις τοπικές αρχές και τους τοπικούς φορείς.

«Εδώ και αρκετά χρόνια, υπάρχει υπερβολικά μεγάλος αριθμός αδειοδοτημένων σκαφών που επιχειρούν στον κόλπο και αυτό το θέμα δεν έχει ρυθμιστεί ακόμη. Και φέτος, πολλά σκάφη περικύκλωναν τις θαλάσσιες χελώνες για να απολαύσουν το θέαμα και, τις περισσότερες φορές, δεν τηρήθηκαν οι Οδηγίες για την ορθή παρατήρηση χελωνών», λέει η Παναγιώτα Θεοδώρου, Συντονίστρια Νομικών και Θεσμικών Θεμάτων στον ΑΡΧΕΛΩΝ. «Η αλιεία και τα ταχύπλοα ευθύνονται για πολλά ατυχήματα με θαλάσσιες χελώνες. Από τα 50 περιστατικά εκβρασμών θαλάσσιων χελωνών (45 νεκρές και 5 τραυματισμένες/άρρωστες), που καταγράφηκαν μέχρι στιγμής το 2021 στη Ζάκυνθο, τα 21 εντοπίστηκαν στη θαλάσσια προστατευόμενη περιοχή του κόλπου του Λαγανά», προσθέτει.

h-anafora-tou-arxelwn-gia-to-2021-sth-zakyntho-ZAK_report_2021_4.jpg

Δυστυχώς, το ενδιαφέρον των τοπικών επιχειρήσεων, των ιδιοκτητών γης και των τοπικών αρχών να συνεργαστούν για την καλύτερη επιβολή του νόμου στο Θαλάσσιο Πάρκο φαίνεται να είναι αρκετά χαμηλό. Ως αποτέλεσμα, υπήρξαν αρκετές παραβάσεις σχετικά με τον υπερβολικό αριθμό επίπλων παραλίας και τη μη αφαίρεσή τους τη νύχτα, περιστατικά ανθρώπινης παρουσίας τη νύχτα στην παραλία, ποδοπάτημα ανθρώπων πάνω από φωλιές, οδήγηση οχημάτων και ιππασία στην παραλία.

Επιπλέον, συνέχισαν να υπάρχουν μακροπρόθεσμες απειλές λόγω παράνομων δραστηριοτήτων, οι οποίες εντοπίστηκαν τα προηγούμενα χρόνια. Αυτά περιλαμβάνουν τον παλιό χώρο υγειονομικής ταφής, τον παράνομο δρόμο μεταξύ των παραλιών Δάφνης και Γέρακα, κτίρια στον Γέρακα και κτίρια/επιχειρήσεις στη Δάφνη. Οι τοπικές αρχές δεν έχουν εφαρμόσει υφιστάμενες διοικητικές αποφάσεις για την κατεδάφιση αυτών των παράνομων κατασκευών.

h-anafora-tou-arxelwn-gia-to-2021-sth-zakyntho-ZAK_report_2021_3.jpg

Η αναφορά καταλήγει στο συμπέρασμα ότι χρειάζεται επειγόντως μια συλλογική προσέγγιση για τη βελτίωση της νομικής ρύθμισης των πρακτικών διαχείρισης και μία πιο αποτελεσματική επιτήρηση των παραλιών και της θαλάσσιας περιοχής για να διασφαλιστεί η διατήρηση της Καρέττα σε αυτόν τον πολύ σημαντικό βιότοπο στη Μεσόγειο.

Ο ΑΡΧΕΛΩΝ επιθυμεί να ευχαριστήσει τους εθελοντές και τους υπεύθυνους πεδίου της σεζόν 2021 για την πραγματοποίηση των δραστηριοτήτων παρακολούθησης και ευαισθητοποίησης του κοινού, καθώς και όλους όσους συνέβαλαν στην αποτελεσματική προστασία των θαλάσσιων χελωνών στη Ζάκυνθο.

Μπορείτε να κατεβάσετε την έκθεση για τη Ζάκυνθο για το 2021 εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

 1. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  16/05/2024

  Νωρίτερα από άλλες χρονιές άρχισε φέτος η ωοτοκία για τις θαλάσσιες χελώνες Καρέττα και οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης στους ωκεανούς προβληματίζουν

  Για πρώτη φορά, στα 40 χρόνια καταγραφών του ΑΡΧΕΛΩΝ, βρέθηκε στις 10 Μαΐου η πρώτη φωλιά θαλάσσιας χελώνας στον Κόλπο Λαγανά Ζακύθου. Επιβεβαιώνονται οι επιστημονικές προβλέψεις της μετακίνησης της περιόδου ωοτοκίας νωρίτερα την άνοιξη, λόγω της κλιματικής αλλαγής.

  Μάθε περισσότερα
 2. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  14/05/2024

  Σώσε Χελώνες, Δες την Ελλάδα με Budget

  Σε τραβάει η ιδέα να πας σε πεντακάθαρες ελληνικές παραλίες και η ευκαιρία να κάνεις τη διαφορά; Ιούνιος και Σεπτέμβριος είναι οι τέλειοι μήνες για εθελοντισμό στην προστασία των θαλάσσιων χελωνών στην Ελλάδα

  Μάθε περισσότερα
 3. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  02/05/2024

  Γιορτή της Χελώνας για παιδιά 2024: Ταξίδεψε με τις χελώνες στη Μεσόγειο!

  Σημειώστε την ημερομηνία! Το Σάββατο 18 Μαΐου στις 11:00, το Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ ανοίγει τις πόρτες του για να υποδεχτεί μικρούς και μεγάλους φίλους των θαλάσσιων χελωνών που θέλουν να γιορτάσουν, να εξερευνήσουν, να μάθουν, να παίξουν και να ταξιδέψουν μαγικά στη Μεσόγειο.

  Μάθε περισσότερα
 4. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  02/05/2024

  Μια επιτυχημένη χρονιά για το Διεθνές Συμπόσιο Θαλάσσιας Χελώνας

  Το Διεθνές Συμπόσιο Θαλάσσιας Χελώνας ολοκληρώθηκε θριαμβευτικά τον Μάρτιο στην Πατάγια της Ταϊλάνδης, με τον ΑΡΧΕΛΩΝ να συμμετέχει ενεργά.

  Μάθε περισσότερα
 5. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  29/04/2024

  Πρωινή βόλτα με τον ΑΡΧΕΛΩΝ

  Ο κινηματογραφικός φακός του Στέφανου και της Μαρίας των SteΜa Journeys πέτυχε κάτι πολύ σπάνιο: μία θαλάσσια χελώνα Καρέττα να κάνει φωλιά το πρωί! Οι εθελοντές στα Χανιά ανέλαβαν δράση για την προστασία της.

  Μάθε περισσότερα
 6. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  26/04/2024

  «Γεφυρώνοντας προσπάθειες τουρισμού και διατήρησης της φύσης», η παράπλευρη εκδήλωση του ΑΡΧΕΛΩΝ στο διεθνές συνέδριο Our Ocean, an Ocean of Potential

  Ο ΑΡΧΕΛΩΝ είχε την τιμή να συμμετάσχει ενεργά στο συνέδριο, διοργανώνοντας μία συζήτηση για τον τουρισμό και τις προσπάθειες προστασίας των θαλάσσιων χελωνών στο Ρέθυμνο με τη συμμετοχή του Δήμου Ρεθύμνου, του ομίλου GRECOTEL και εμπειρογνώμονες βιώσιμου τουρισμού.

  Μάθε περισσότερα
 7. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  19/04/2024

  Νέο! «Υποτροφίες» για πρακτική εμπειρία- άσκηση στα διεθνή περιβαλλοντικά προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ

  Φέτος δίνεται η ευκαιρία να υποστηριχθεί η συμμετοχή μικρού αριθμού εθελοντών στα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών στις παραλίες ωοτοκίας καθώς και στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών στη Γλυφάδα Αττικής. Δείτε τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια που ισχύουν για το 2024.

  Μάθε περισσότερα
 8. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  12/04/2024

  Συντονισμός για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών στο Ρέθυμνο: Τοπικές Αρχές και τουρισμός ενώνουν δυνάμεις

  Η συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στις 5 Απριλίου 2024 στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου, έθιξε καίρια ζητήματα, όπως η τήρηση των διαχειριστικών μέτρων για την προστασία της Καρέττα. Δεδομένης της τουριστικής δραστηριότητας στις παραλίες ωοτοκίας, η ενεργή συμμετοχή του τουριστικού τομέα στην εφαρμογή των μέτρων κρίνεται απαραίτητη.

  Μάθε περισσότερα
 9. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  10/04/2024

  «Τουρίστες και χελώνες;» Απλώνεται η περιβαλλοντική εκστρατεία ενημέρωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ στις παραλίες ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας Καρέττα

  Στο δρόμο του αειφόρου τουρισμού στρατεύεται ξανά, μετά την πανδημία, ο ΑΡΧΕΛΩΝ- Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας. Στόχος της νέας εκστρατείας είναι να φθάσουν οι πληροφορίες για τον ορθό κώδικα συμπεριφοράς επισκεπτών σε όλες τις παραλίες ωοτοκίας σε συνεργασία με τον τουριστικό τομέα.

  Μάθε περισσότερα
 10. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  04/04/2024

  LIFE MareNatura - Το μεγαλύτερο πρόγραμμα για τη θαλάσσια βιοποικιλότητα στην Ελλάδα

  Μάθε περισσότερα
 11. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  03/04/2024

  Οι πολίτες μας ενημερώνουν για εκβρασμούς θαλάσσιων χελωνών

  Ο ΑΡΧΕΛΩΝ ξεκίνησε την προσπάθεια καταγραφής των περιστατικών που νεκρές χελώνες ξεβράζονται στις ελληνικές ακτές από το 1992. Τα τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί μία αύξηση στις καταγραφές αυτές που όμως μπορεί να οφείλεται στο ότι περισσότεροι συμπολίτες μας αναφέρουν τέτοια περιστατικά. Μάθε περισσότερα…

  Μάθε περισσότερα
 12. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  19/03/2024

  Συμβάλλουμε στις διεθνείς εξελίξεις της έρευνας και της προστασίας των θαλάσσιων χελωνών

  Στο παρελθόν, μέλη του ΑΡΧΕΛΩΝ συμμετείχαν στην διαμόρφωση της Παγκόσμιας Στρατηγικής για την Προστασία των Θαλάσσιων Χελωνών που εκδόθηκε το 1995 και σήμερα, στη συγγραφή του ανανεωμένου Εγχειριδίου Έρευνας και Προστασίας για τη Διατήρηση των Θαλάσσιων Χελωνών, συμμετέχουν τρεις συνεργάτες του Συλλόγου.

  Μάθε περισσότερα
 13. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  08/03/2024

  Τα Βραβεία Διακεκριμένης Προσφοράς για το 2023

  Αυτά είναι τα Βραβεία Διακεκριμένης Προσφοράς του ΑΡΧΕΛΩΝ για το 2023.

  Μάθε περισσότερα
 14. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  04/03/2024

  Η δυνατή εμπειρία του Frederique στο Κέντρο Διάσωσης

  Στον ΑΡΧΕΛΩΝ, έχεις την ευκαιρία να γνωρίσεις και να εργαστείς μαζί με καινούργιους ανθρώπους, ένα σημαντικό πλεονέκτημα του εθελοντισμού.

  Μάθε περισσότερα
 15. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  04/03/2024

  Έγινε η ετήσια Γενική Συνέλευση του Σωματείου

  Σύμφωνα με το άρθρο 8 του Καταστατικού του Σωματείου ΑΡΧΕΛΩΝ, τα μέλη κλήθηκαν να παραστούν στην Ετήσια Γενική Συνέλευση το Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2024

  Μάθε περισσότερα
1 από 0

Πολύ πιθανό να σε ενδιαφέρουν επίσης

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας!
Μάθε για τις τελευταίες δράσεις μας και ενημερώσου για τα προγράμματά μας και πως μπορείς εσύ να βοηθήσεις τις θαλάσσιες χελώνες!