02/11/2021

Η αναφορά του ΑΡΧΕΛΩΝ για το 2021 στη Ζάκυνθο

Ο κόλπος του Λαγανά Ζακύνθου φιλοξενεί έναν από τους μεγαλύτερους αναπαραγωγικούς πληθυσμούς της θαλάσσιας χελώνας Καρέττα (Caretta caretta) στη Μεσόγειο. Το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου, που ιδρύθηκε το 1999, περιλαμβάνει ενδιαιτήματα θαλάσσιων χελωνών σε μία περιοχή Απόλυτης Προστασίας, όπου δεν επιτρέπεται η ανθρώπινη παρουσία (παραλία Σεκανίων και περίχωρα) και πέντε περιοχές Προστασίας της Φύσης, όπου ισχύουν περιορισμοί/κανονισμοί χρήσεων και δραστηριοτήτων (παραλίες Γέρακα, Δάφνης, Καλαμάκι- Ανατολικού Λαγανά, νησίδας Μαραθονήσι και τα θαλάσσια νερά του κόλπου του Λαγανά).

h-anafora-tou-arxelwn-gia-to-2021-sth-zakyntho-ZAK_report_2021_1.jpg

Ήταν ασφαλείς οι θαλάσσιες χελώνες κατά την ωοτοκία τους στη Ζάκυνθο το 2021; Η θαλάσσια βιολόγος Νικολέττα Σιδηροπούλου, Υπεύθυνη του προγράμματος του ΑΡΧΕΛΩΝ, απαντά: «Η συνεχής παρουσία του Φορέα Διαχείρισης του Πάρκου και του ΑΡΧΕΛΩΝ στην περιοχή διασφάλισε την παρακολούθηση της θαλάσσιας χελώνας και την προστασία των φωλιών για έναν ακόμη χρόνο. Περισσότερες από 1.300 φωλιές Καρέττα καταγράφηκαν και προστατεύθηκαν από τον ΑΡΧΕΛΩΝ στον κόλπο του Λαγανά σε συνεργασία με το Θαλάσσιο Πάρκο το 2021». Η φύλαξη, οι περιπολίες και ο αποκλεισμός της ζώνης φωλιάσματος με σχοινιά υλοποιήθηκαν από το Πάρκο, ενώ το WWF Ελλάς λειτούργησε το παρατηρητήριο πρόληψης πυρκαγιών πίσω από την παραλία Σεκάνια.

h-anafora-tou-arxelwn-gia-to-2021-sth-zakyntho-ZAK_report_2021_2.jpg

Ένα από τα ενδιαφέροντα θέματα που παρουσιάζονται στην έκθεση της Ζακύνθου για το 2021 είναι ότι, μετά την ίδρυση του Πάρκου, η συμβολή φωλεοποίησης των επιμέρους παραλιών άλλαξε. Συγκεκριμένα, η ανάλυση των στοιχείων ωοτοκίας των προηγούμενων ετών δείχνει ότι η μέση συμβολή της παραλίας Σεκάνια έχει μειωθεί με ισοδύναμη αύξηση της συνεισφοράς ωοτοκίας στις παραλίες του Ανατολικού Λαγανά, του Καλαμακίου και του Γέρακα. Αυτή η μακροπρόθεσμη αλλαγή πιθανότατα αποδίδεται σε αποτελεσματικότερα μέτρα προστασίας (φύλαξη, αποκλεισμός της ζώνης φωλεοποίησης, διαχείριση εξοπλισμού παραλίας) που εφαρμόστηκε σταδιακά από τον Φορέα Διαχείρισης του Θαλάσσιου Πάρκου καθώς και από τις τοπικές επιχειρήσεις αυτών των παραλιών. Ωστόσο, σημαντική μείωση του αριθμού των φωλιών έχει παρατηρηθεί τα τελευταία χρόνια στις παραλίες Μαραθονήσι και Δαφνη, η οποία σχετίζεται με ενοχλήσεις θαλάσσιων χελωνών από σκάφη στη θαλάσσια περιοχή του κόλπου και ανεξέλεγκτη ανθρώπινη πίεση αντίστοιχα.

Η αναφορά αναγνωρίζει ότι η Ζάκυνθος έχει γίνει κορυφαίος διεθνής τουριστικός προορισμός τα τελευταία χρόνια. Όμως, παρατηρείται ασέβεια και παραβίαση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας στον κόλπο του Λαγανά, ιδιαίτερα των κανονισμών για τη διατήρηση της φύσης στη θάλασσα και στις παραλίες ωοτοκίας από τις τοπικές αρχές και τους τοπικούς φορείς.

«Εδώ και αρκετά χρόνια, υπάρχει υπερβολικά μεγάλος αριθμός αδειοδοτημένων σκαφών που επιχειρούν στον κόλπο και αυτό το θέμα δεν έχει ρυθμιστεί ακόμη. Και φέτος, πολλά σκάφη περικύκλωναν τις θαλάσσιες χελώνες για να απολαύσουν το θέαμα και, τις περισσότερες φορές, δεν τηρήθηκαν οι Οδηγίες για την ορθή παρατήρηση χελωνών», λέει η Παναγιώτα Θεοδώρου, Συντονίστρια Νομικών και Θεσμικών Θεμάτων στον ΑΡΧΕΛΩΝ. «Η αλιεία και τα ταχύπλοα ευθύνονται για πολλά ατυχήματα με θαλάσσιες χελώνες. Από τα 50 περιστατικά εκβρασμών θαλάσσιων χελωνών (45 νεκρές και 5 τραυματισμένες/άρρωστες), που καταγράφηκαν μέχρι στιγμής το 2021 στη Ζάκυνθο, τα 21 εντοπίστηκαν στη θαλάσσια προστατευόμενη περιοχή του κόλπου του Λαγανά», προσθέτει.

h-anafora-tou-arxelwn-gia-to-2021-sth-zakyntho-ZAK_report_2021_4.jpg

Δυστυχώς, το ενδιαφέρον των τοπικών επιχειρήσεων, των ιδιοκτητών γης και των τοπικών αρχών να συνεργαστούν για την καλύτερη επιβολή του νόμου στο Θαλάσσιο Πάρκο φαίνεται να είναι αρκετά χαμηλό. Ως αποτέλεσμα, υπήρξαν αρκετές παραβάσεις σχετικά με τον υπερβολικό αριθμό επίπλων παραλίας και τη μη αφαίρεσή τους τη νύχτα, περιστατικά ανθρώπινης παρουσίας τη νύχτα στην παραλία, ποδοπάτημα ανθρώπων πάνω από φωλιές, οδήγηση οχημάτων και ιππασία στην παραλία.

Επιπλέον, συνέχισαν να υπάρχουν μακροπρόθεσμες απειλές λόγω παράνομων δραστηριοτήτων, οι οποίες εντοπίστηκαν τα προηγούμενα χρόνια. Αυτά περιλαμβάνουν τον παλιό χώρο υγειονομικής ταφής, τον παράνομο δρόμο μεταξύ των παραλιών Δάφνης και Γέρακα, κτίρια στον Γέρακα και κτίρια/επιχειρήσεις στη Δάφνη. Οι τοπικές αρχές δεν έχουν εφαρμόσει υφιστάμενες διοικητικές αποφάσεις για την κατεδάφιση αυτών των παράνομων κατασκευών.

h-anafora-tou-arxelwn-gia-to-2021-sth-zakyntho-ZAK_report_2021_3.jpg

Η αναφορά καταλήγει στο συμπέρασμα ότι χρειάζεται επειγόντως μια συλλογική προσέγγιση για τη βελτίωση της νομικής ρύθμισης των πρακτικών διαχείρισης και μία πιο αποτελεσματική επιτήρηση των παραλιών και της θαλάσσιας περιοχής για να διασφαλιστεί η διατήρηση της Καρέττα σε αυτόν τον πολύ σημαντικό βιότοπο στη Μεσόγειο.

Ο ΑΡΧΕΛΩΝ επιθυμεί να ευχαριστήσει τους εθελοντές και τους υπεύθυνους πεδίου της σεζόν 2021 για την πραγματοποίηση των δραστηριοτήτων παρακολούθησης και ευαισθητοποίησης του κοινού, καθώς και όλους όσους συνέβαλαν στην αποτελεσματική προστασία των θαλάσσιων χελωνών στη Ζάκυνθο.

Μπορείτε να κατεβάσετε την έκθεση για τη Ζάκυνθο για το 2021 εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

 1. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  22/09/2023

  Κοινή ανακοίνωση για την κατάσταση διατήρησης του λύκου στην Ευρώπη

  Μάθε περισσότερα
 2. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  20/09/2023

  Ευκαιρία εργασίας: Συνεργάτης για θέματα τουρισμού

  Ο ΑΡΧΕΛΩΝ αναζητά συνεργάτη πλήρους απασχόλησης για θέματα τουρισμού

  Μάθε περισσότερα
 3. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  15/09/2023

  Ο Λίλο μας, η μικρή πρασινοχελώνα, τα κατάφερε!

  Τον Νοέμβριο του 2021 μία μικρή Πράσινη θαλάσσια χελώνα έφτασε στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ με πολύ σοβαρό τραύμα στο κεφάλι. Μετά από σχεδόν δύο χρόνια εντατικής θεραπείας, μία Τετάρτη τον Σεπτέμβριο του 2023 πήρε επιτέλους εξιτήριο και επέστρεψε στην θάλασσα!

  Μάθε περισσότερα
 4. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  12/09/2023

  Κοινό Δ.Τ.: Οι αφύσικες καταστροφές να γίνουν μάθημα για κλιματικά ανθεκτική Ελλάδα

  Μάθε περισσότερα
 5. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  10/09/2023

  Κοινό Δ.Τ.: Εκτός Σχεδίου Δόμηση: Η Σταδιακή Καταστροφή της Ελληνικής Φύσης

  Μάθε περισσότερα
 6. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  05/09/2023

  Πίσω στα θρανία και στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ

  Το μοναδικό νοσοκομείο για θαλάσσιες χελώνες ανοίγει ξανά τις πόρτες του για να υποδεχθεί σχολικές τάξεις όλων των βαθμίδων, αυτή τη φορά κλείνοντας θέση στο πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης μέσω του συστήματος ηλεκτρονικών κρατήσεων.

  Μάθε περισσότερα
 7. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  21/08/2023

  Αυτοί που σώζουν τα τραυματισμένα άγρια ζώα στην Ελλάδα ( νέο βίντεο)

  Βρέθηκε τραυματισμένο άγριο ζώο, οτιδήποτε από αρκούδα, αετό, μικροπούλια μέχρι θαλάσσια χελώνα, φώκια, δελφίνι; Υπάρχουν άνθρωποι που θα τα περιθάλψουν. Ο ΑΡΧΕΛΩΝ ετοίμασε ένα βίντεο, όπου οι άνθρωποι της περίθαλψης μιλούν γι΄αυτό που τους παρακινεί και συνεχίζουν…

  Μάθε περισσότερα
 8. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  21/08/2023

  Αποχαιρετισμός στο ιδρυτικό μέλος του ΑΡΧΕΛΩΝ Γιάννη Παπαναγιώτου, που έφυγε από τη ζωή πριν λίγες μέρες.

  Αποχαιρετισμός στο ιδρυτικό μέλος του ΑΡΧΕΛΩΝ Γιάννη Παπαναγιώτου, που έφυγε από τη ζωή πρίν λίγες μέρες. Λάτρης της φύσης, της θάλασσας και των βουνών, βοήθησε στη δημιουργία του τον Σύλλογο. Ευχαριστούμε.

  Μάθε περισσότερα
 9. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  17/08/2023

  Παγκόσμιο ρεκόρ 37 χρόνων αναπαραγωγικής ζωής για θαλάσσια χελώνα στη Ζάκυνθο – Αυξημένος φέτος ο αριθμός στις φωλιές

  Ένα σημαντικό αποτέλεσμα της συστηματικής δουλειάς της φετινής ομάδας παρακολούθησης της ωοτοκίας στη Ζάκυνθο, ανακοινώνει ο ΑΡΧΕΛΩΝ - Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας. Με βάση τις μακροχρόνιες παρατηρήσεις του, ο ΑΡΧΕΛΩΝ κατάφερε να πιστοποιήσει το Παγκόσμιο Ρεκόρ καταγεγραμμένης ωοτοκίας για χελώνες Καρέττα.

  Μάθε περισσότερα
 10. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  07/08/2023

  ΠΡΟΣΟΧΗ! Οι θαλάσσιες χελώνες δεν είναι κατοικίδια ζώα: Δεν τις αγγίζουμε! Δεν τις ταΐζουμε!

  Όπως είναι γνωστό 35 νέα περιστατικά επίθεσης θαλάσσιας χελώνας σε λουόμενους έχουν ήδη καταγραφεί κατά την φετινή καλοκαιρινή περίοδο και προστίθενται στον ήδη μακρύ κατάλογο των 200 περίπου καταγεγραμμένων περιστατικών, όπως αυτά έχουν καταγραφεί κατά τα προηγούμενα καλοκαίρια στα μητρώα του Κέντρο Υγείας Αρεόπολης.

  Μάθε περισσότερα
 11. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  01/08/2023

  Συνέντευξη με μια εθελόντρια: Lea Heinen, Κέντρο Διάσωσης

  Η Lea μοιράζεται την εμπειρία της ως εθελόντρια στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιας Χελώνας του ΑΡΧΕΛΩΝ: «Νομίζω ότι όταν μια χελώνα αρχίζει να τρώει μετά από ένα μήνα προσπάθειας, όταν μπορείς να δεις τη βελτίωση ή την επούλωση ενός τραυματισμού μιας χελώνας και όταν μια χελώνα επιστρέφει πίσω στη θάλασσα, στο φυσικό της περιβάλλον, στο σπίτι της - τότε ξέρεις ότι πράγματι σώζεις τις χελώνες».

  Μάθε περισσότερα
 12. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  21/07/2023

  Παιδικός Διαγωνισμός Παραλίας 2023: Φτιάξε το δικό σου χελωνάκι με φυσικά υλικά και στείλε μας φωτογραφία!

  Βοήθησέ μας να μεταδώσουμε το μήνυμα για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών σχηματίζοντας τα δικά σου θαλάσσια χελωνάκια με φυσικά υλικά που θα βρεις στην παραλία. Άμμος, πέτρες, βότσαλα, κοχύλια, φύκια, ξυλαράκια και ότι άλλο έχεις στη διάθεσή σου μπορούν να μεταμορφωθούν με λίγη φαντασία! Τράβηξε μια φωτογραφία το έργο σου και στείλε την στον Διαγωνισμό Παραλίας του ΑΡΧΕΛΩΝ.

  Μάθε περισσότερα
 13. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  18/07/2023

  Ανοίγοντας το δρόμο για τα επόμενα βήματα προστασίας των θαλάσσιων χελωνών στη Μεσόγειο

  Tην προηγούμενη εβδομάδα οι εταίροι του έργου «Διατήρηση των θαλασσίων χελωνών στην περιοχή της Μεσογείου» συναντήθηκαν για την 9η Συνεδρίαση της Καθοδηγητικής Επιτροπής. Η συνάντηση έγινε στον Κυπαρισσιακό Κόλπο στην Ελλάδα στις 4 και 5 Ιουλίου και οργανώθηκε από το SPA/RAC και τον ΑΡΧΕΛΩΝ.

  Μάθε περισσότερα
 14. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  04/07/2023

  Ειδική προσφορά για τους ΕΜΠΕΙΡΟΥΣ εθελοντές: Έλα τώρα ξανά μαζί μας για 2 χελωνο-εβδομάδες!

  Είναι καιρός να έρθεις ξανά στα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ, ακόμηκι αν έχεις μόνο 2ή 3 εβδομάδες διαθέσιμες. Η προσφορά ισχύει για τον Αύγουστο, τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο 2023. Κάνε αίτηση μέσα από τη νέα μας ιστοσελίδα και δες περισσότερα για τις ημερομηνίες και τις τοποθεσίες που είναι διαθέσιμες οι θέσεις.

  Μάθε περισσότερα
 15. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  30/06/2023

  Εκδήλωση λήξης του έργου για τις Οργανώσεις Περίθαλψης Άγριων Ζώων

  Στις 9 Ιουνίου 2023, η Εταιρία Προστασίας Περιβάλλοντος Καστοριάς φιλοξένησε την εκδήλωση λήξης του έργου «Δίκτυο Συνεργασίας των Οργανώσεων που Δραστηριοποιούνται στην Περίθαλψη Άγριων Ζώων στην Ελλάδα».

  Μάθε περισσότερα
1 από 0

Πολύ πιθανό να σε ενδιαφέρουν επίσης

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας!
Μάθε για τις τελευταίες δράσεις μας και ενημερώσου για τα προγράμματά μας και πως μπορείς εσύ να βοηθήσεις τις θαλάσσιες χελώνες!