Η αναφορά του ΑΡΧΕΛΩΝ για το 2021 στη Ζάκυνθο
Ο κόλπος του Λαγανά Ζακύνθου φιλοξενεί έναν από τους μεγαλύτερους αναπαραγωγικούς πληθυσμούς της θαλάσσιας χελώνας Καρέττα (Caretta caretta) στη Μεσόγειο. Το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου, που ιδρύθηκε το 1999, περιλαμβάνει ενδιαιτήματα θαλάσσιων χελωνών σε μία περιοχή Απόλυτης Προστασίας, όπου δεν επιτρέπεται η ανθρώπινη παρουσία (παραλία Σεκανίων και περίχωρα) και πέντε περιοχές Προστασίας της Φύσης, όπου ισχύουν περιορισμοί/κανονισμοί χρήσεων και δραστηριοτήτων (παραλίες Γέρακα, Δάφνης, Καλαμάκι- Ανατολικού Λαγανά, νησίδας Μαραθονήσι και τα θαλάσσια νερά του κόλπου του Λαγανά).
Ήταν ασφαλείς οι θαλάσσιες χελώνες κατά την ωοτοκία τους στη Ζάκυνθο το 2021; Η θαλάσσια βιολόγος Νικολέττα Σιδηροπούλου, Υπεύθυνη του προγράμματος του ΑΡΧΕΛΩΝ, απαντά: «Η συνεχής παρουσία του Φορέα Διαχείρισης του Πάρκου και του ΑΡΧΕΛΩΝ στην περιοχή διασφάλισε την παρακολούθηση της θαλάσσιας χελώνας και την προστασία των φωλιών για έναν ακόμη χρόνο. Περισσότερες από 1.300 φωλιές Καρέττα καταγράφηκαν και προστατεύθηκαν από τον ΑΡΧΕΛΩΝ στον κόλπο του Λαγανά σε συνεργασία με το Θαλάσσιο Πάρκο το 2021». Η φύλαξη, οι περιπολίες και ο αποκλεισμός της ζώνης φωλιάσματος με σχοινιά υλοποιήθηκαν από το Πάρκο, ενώ το WWF Ελλάς λειτούργησε το παρατηρητήριο πρόληψης πυρκαγιών πίσω από την παραλία Σεκάνια.
Ένα από τα ενδιαφέροντα θέματα που παρουσιάζονται στην έκθεση της Ζακύνθου για το 2021 είναι ότι, μετά την ίδρυση του Πάρκου, η συμβολή φωλεοποίησης των επιμέρους παραλιών άλλαξε. Συγκεκριμένα, η ανάλυση των στοιχείων ωοτοκίας των προηγούμενων ετών δείχνει ότι η μέση συμβολή της παραλίας Σεκάνια έχει μειωθεί με ισοδύναμη αύξηση της συνεισφοράς ωοτοκίας στις παραλίες του Ανατολικού Λαγανά, του Καλαμακίου και του Γέρακα. Αυτή η μακροπρόθεσμη αλλαγή πιθανότατα αποδίδεται σε αποτελεσματικότερα μέτρα προστασίας (φύλαξη, αποκλεισμός της ζώνης φωλεοποίησης, διαχείριση εξοπλισμού παραλίας) που εφαρμόστηκε σταδιακά από τον Φορέα Διαχείρισης του Θαλάσσιου Πάρκου καθώς και από τις τοπικές επιχειρήσεις αυτών των παραλιών. Ωστόσο, σημαντική μείωση του αριθμού των φωλιών έχει παρατηρηθεί τα τελευταία χρόνια στις παραλίες Μαραθονήσι και Δαφνη, η οποία σχετίζεται με ενοχλήσεις θαλάσσιων χελωνών από σκάφη στη θαλάσσια περιοχή του κόλπου και ανεξέλεγκτη ανθρώπινη πίεση αντίστοιχα.
Η αναφορά αναγνωρίζει ότι η Ζάκυνθος έχει γίνει κορυφαίος διεθνής τουριστικός προορισμός τα τελευταία χρόνια. Όμως, παρατηρείται ασέβεια και παραβίαση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας στον κόλπο του Λαγανά, ιδιαίτερα των κανονισμών για τη διατήρηση της φύσης στη θάλασσα και στις παραλίες ωοτοκίας από τις τοπικές αρχές και τους τοπικούς φορείς.
«Εδώ και αρκετά χρόνια, υπάρχει υπερβολικά μεγάλος αριθμός αδειοδοτημένων σκαφών που επιχειρούν στον κόλπο και αυτό το θέμα δεν έχει ρυθμιστεί ακόμη. Και φέτος, πολλά σκάφη περικύκλωναν τις θαλάσσιες χελώνες για να απολαύσουν το θέαμα και, τις περισσότερες φορές, δεν τηρήθηκαν οι Οδηγίες για την ορθή παρατήρηση χελωνών», λέει η Παναγιώτα Θεοδώρου, Συντονίστρια Νομικών και Θεσμικών Θεμάτων στον ΑΡΧΕΛΩΝ. «Η αλιεία και τα ταχύπλοα ευθύνονται για πολλά ατυχήματα με θαλάσσιες χελώνες. Από τα 50 περιστατικά εκβρασμών θαλάσσιων χελωνών (45 νεκρές και 5 τραυματισμένες/άρρωστες), που καταγράφηκαν μέχρι στιγμής το 2021 στη Ζάκυνθο, τα 21 εντοπίστηκαν στη θαλάσσια προστατευόμενη περιοχή του κόλπου του Λαγανά», προσθέτει.
Δυστυχώς, το ενδιαφέρον των τοπικών επιχειρήσεων, των ιδιοκτητών γης και των τοπικών αρχών να συνεργαστούν για την καλύτερη επιβολή του νόμου στο Θαλάσσιο Πάρκο φαίνεται να είναι αρκετά χαμηλό. Ως αποτέλεσμα, υπήρξαν αρκετές παραβάσεις σχετικά με τον υπερβολικό αριθμό επίπλων παραλίας και τη μη αφαίρεσή τους τη νύχτα, περιστατικά ανθρώπινης παρουσίας τη νύχτα στην παραλία, ποδοπάτημα ανθρώπων πάνω από φωλιές, οδήγηση οχημάτων και ιππασία στην παραλία.
Επιπλέον, συνέχισαν να υπάρχουν μακροπρόθεσμες απειλές λόγω παράνομων δραστηριοτήτων, οι οποίες εντοπίστηκαν τα προηγούμενα χρόνια. Αυτά περιλαμβάνουν τον παλιό χώρο υγειονομικής ταφής, τον παράνομο δρόμο μεταξύ των παραλιών Δάφνης και Γέρακα, κτίρια στον Γέρακα και κτίρια/επιχειρήσεις στη Δάφνη. Οι τοπικές αρχές δεν έχουν εφαρμόσει υφιστάμενες διοικητικές αποφάσεις για την κατεδάφιση αυτών των παράνομων κατασκευών.
Η αναφορά καταλήγει στο συμπέρασμα ότι χρειάζεται επειγόντως μια συλλογική προσέγγιση για τη βελτίωση της νομικής ρύθμισης των πρακτικών διαχείρισης και μία πιο αποτελεσματική επιτήρηση των παραλιών και της θαλάσσιας περιοχής για να διασφαλιστεί η διατήρηση της Καρέττα σε αυτόν τον πολύ σημαντικό βιότοπο στη Μεσόγειο.
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ επιθυμεί να ευχαριστήσει τους εθελοντές και τους υπεύθυνους πεδίου της σεζόν 2021 για την πραγματοποίηση των δραστηριοτήτων παρακολούθησης και ευαισθητοποίησης του κοινού, καθώς και όλους όσους συνέβαλαν στην αποτελεσματική προστασία των θαλάσσιων χελωνών στη Ζάκυνθο.
Μπορείτε να κατεβάσετε την έκθεση για τη Ζάκυνθο για το 2021 εδώ.
Η προστασία της ωοτοκίας των θαλάσσιων χελωνών στις Θίνες Κυπαρισσίας το 2021
Μίνι retreat- επίσκεψη σε βιολογικές καλλιέργειες
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ13/01/2025
Κοινό ΔΤ: Tέλος Tαφής Απορριμμάτων: Να γίνει πλήρως ανταποδοτικό για τους ΟΤΑ!
Αυτή την περίοδο βιώνουμε, για άλλη μια φορά, την αντιπαράθεση της Πολιτείας με την Τοπική Αυτοδιοίκηση για την εφαρμογή του Τέλους Ταφής.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ18/12/2024
Μιά πληγωμένη Καρέττα επιστρέφει στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ με πλαστικά στο πεπτικό της σύστημα.
Η Ελλάδα μείωσε την κατανάλωση της πλαστικής σακούλας, όμως πρέπει όλοι να προσπαθήσουμε περισσότερο. Η ρύπανση της θάλασσας από πλαστικά παραμένει μια σημαντική απειλή τόσο για την υγεία των ανθρώπων, όσο και για τα ζώα και τα φυτά που ζουν εκεί.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ06/12/2024
O ΑΡΧΕΛΩΝ στην Πρώτη Γραμμή της Διάσωσης για τις θαλάσσιες χελώνες στη Μεσόγειο.
Με τη βοήθεια του ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ μπορέσαμε να αποκτήσουμε ακριβείς διαγνώσεις για την υγεία των χελωνών που διασώθηκαν στις Ελληνικές θάλασσες.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ04/12/2024
Η φύση τελεί υπό επίθεση: Η προστασία του λύκου υποβαθμίζεται στη Σύμβαση της Βέρνης
Ανακοίνωση 20 Περιβαλλοντικών Οργανώσεων
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ03/12/2024
Καλοκαίρι 2025: Ανάλαβε θέση ευθύνης στα Προγράμματα Προστασίας της Θαλάσσιας Χελώνας!
Περιορισμένος αριθμός έμπειρων και ικανών εθελοντών επιλέγεται κάθε χρόνο για τις θέσεις Υπεύθυνων Πεδίου των προγραμμάτων του ΑΡΧΕΛΩΝ. Η υποβολή αιτήσεων και σύντομων βιογραφικών για το 2025 έχει αρχίσει!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ29/11/2024
Πρώτο φωτοβολταϊκό στην καρδιά του Αμβρακικού
Ο Αμβρακικός κόλπος είναι ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο οικοσύστημα που απειλείται με αποσταθεροποίηση στην περίπτωση εγκατάστασης μιας τόσο μεγάλης κατασκευαστικής δομής. Καλούμε τις αρμόδιες αρχές, την τοπική αυτοδιοίκηση να αντιδράσουν στην περαιτέρω υποβάθμιση του Αμβρακικού Κόλπου.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ25/11/2024
Κάνε αυτή τη γιορτινή περίοδο ακόμα πιο μαγική, χαρίζοντας μία υιοθεσία θαλάσσιας χελώνα στους αγαπημένους σου!
Είτε πρόκειται για τον λάτρη της άγριας φύσης στη ζωή σου, είτε για κάποιον δικό σου που νοιάζεται για τον πλανήτη, μια υιοθεσία από τον ΑΡΧΕΛΩΝ είναι ένα δώρο που συνεχίζει να προσφέρει.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ18/11/2024
Η παραλία της ελπίδας: Το ταξίδι του Keanu με τον ΑΡΧΕΛΩΝ
Ο Keanu Groeneveld, φοιτητής στη Διαχείριση της Άγριας Ζωής, ήρθε από την Ολλανδία στο Ρέθυμνο της Κρήτης για να κάνει την πρακτική του άσκηση στον ΑΡΧΕΛΩΝ. Η εμπειρία του ήταν ένα μεταμορφωτικό ταξίδι που φούντωσε το πάθος του για τη προστασία της φύσης.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ14/11/2024
Ανοίγει η Διαδικτυακή Ξενάγηση Σχολείων στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ: Οι θαλάσσιες χελώνες ταξιδεύουν πάλι σε όλη την Ελλάδα!
Για 5η συνεχόμενη χρονιά, το Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ ανοίγει τις πύλες του και προσκαλεί τους μαθητές σχολείων εκτός Αττικής σε μια μοναδική διαδικτυακή εμπειρία.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ12/11/2024
Δορυφορική παρακολούθηση για την προστασία των χελωνών: TUI Care Foundation και ΑΡΧΕΛΩΝ απελευθερώνουν θαλάσσια χελώνα με πομπό στην Ελλάδα
Μετά από τη διάσωση και αρκετούς μήνες περίθαλψης στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ, ο «Τρίτων» επέστρεψε πίσω στη θάλασσα με έναν δορυφορικό πομπό στο καβούκι του. Η δράση αυτή, ως μέρος του προγράμματος TUI Turtle Aid, στοχεύει να συνεισφέρει πολύτιμες γνώσεις σχετικά με τη συμπεριφορά της θαλάσσιας χελώνας μετά την απελευθέρωση.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ11/11/2024
Ένα διαφορετικό ρεκόρ ωοτοκίας: επιβεβαιώνεται η ανάκαμψη του πληθυσμού της Καρέττα που αναπαράγεται στον Κυπαρισσιακό Κόλπο!
Φέτος καταγράφηκε από τον ΑΡΧΕΛΩΝ ένα νέο ρεκόρ ωοτοκίας: 6.700 φωλιές στον πυρήνα ωοτοκίας του Κυπαρισσιακού Κόλπου.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ28/10/2024
Ένα σύμβολο της άγριας ζωής μετατράπηκε σε μακάβριο τουριστικό αξιοθέατο
Μια ταριχευμένη θαλάσσια χελώνα Καρέττα βρέθηκε να εκτίθεται σε δημόσια θέα σε ταβέρνα του νησιού του Καστού.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ23/10/2024
Μεγαλώνοντας μέσα από τις προκλήσεις: Η μεταμόρφωση ενός εθελοντή
«Μέσα από τον εθελοντισμό στα Χανιά, μπόρεσα να ξεπεράσω τα όριά μου και να ανακαλύψω έναν νέο κόσμο», λέει η Hyerim Ryu, μιλώντας για την εμπειρία της 5 εβδομάδων εθελοντισμού με τον ΑΡΧΕΛΩΝ.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ21/10/2024
«Υποτροφίες» για πρακτική εμπειρία και άσκηση στα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ
Φέτος, με τις «υποτροφίες» δίνεται η ευκαιρία να υποστηριχθεί οικονομικά η συμμετοχή μικρού αριθμού ατόμων από την Ελλάδα (για εθελοντισμό ή/και πρακτική άσκηση φοιτητών) στα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ18/10/2024
Υπάρχει πρόοδος στην δημιουργία ενός ενιαίου Θαλάσσιου Πάρκου στο Ιόνιο;
Η ίδρυση ενιαίου Θαλάσσιου Πάρκου στο Ιόνιο μπορεί να αποτελέσει σημείο σταθμό για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών της Μεσογείου.