Μίνι retreat- επίσκεψη σε βιολογικές καλλιέργειες
Ολοκληρώθηκαν για φέτος τα προγράμματα πεδίου του ΑΡΧΕΛΩΝ: οι εθελοντές επέστρεψαν στα σπίτια τους, οι υπεύθυνοι των προγραμμάτων επέστρεψαν στην Αθήνα, ο εξοπλισμός μεταφέρθηκες στις αποθήκες και τώρα γράφονται οι ετήσιες εκθέσεις.

«Πρόκειται για μία μεγάλη 6μηνη προσπάθεια που κάνει ο ΑΡΧΕΛΩΝ κάθε χρόνο, από το 1984, για να καταγραφεί και να προστατευτεί η ωοτοκία των θαλάσσιων χελωνών στους σημαντικότερους βιοτόπους της Ελλάδας. Αρκετοί από εμάς ασχολούνται όλο το χρόνο με την οργάνωση, την εκτέλεση και την αξιολόγηση των προγραμμάτων πεδίου και τα μέσα Οκτωβρίου, που ολοκληρώνεται η εργασία πεδίου, είναι ένα από τα ορόσημα της χρονιάς» λέει η Διευθύντρια του ΑΡΧΕΛΩΝ Δάφνη Μαυρογιώργου.

Για να το γιορτάσουμε λοιπόν, διοργανώθηκε ένα μίνι retreat στο Κτήμα Κοκοτού, στη Σταμάτα Αττικής, όπου υποδεχτήκαμε τις υπεύθυνες προγραμμάτων, τη Νικολέττα Σιδηροπούλου (Ζάκυνθος), την Γαλήνη Σαμλίδου (Πελοπόννησος) και την Λυδία Κουτρουδίτσου (Κρήτη). Συμμετείχαν οι συνεργάτες του Κέντρου Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών και του κεντρικού γραφείου του ΑΡΧΕΛΩΝ, καθώς και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και των Επιτροπών. Βασικός μας στόχος ήταν να συνυπάρξουμε για λίγες ώρες και να επικοινωνήσουμε στην ύπαιθρο, σε ένα περιβάλλον όμορφο και διαφορετικό από αυτό που δραστηριοποιούμαστε συνήθως.

Αργότερα μυηθήκαμε στη γευσιγνωσία του κρασιού, χαρήκαμε το μπουφέ και τα κρασιά του αμπελώνα και παίξαμε το παιχνίδι του «μυστικού φίλου», κάτι που εξελίσσεται ως παράδοση στον ΑΡΧΕΛΩΝ!
Ήταν μια καλοδεχούμενη ανάσα. Τώρα είμαστε έτοιμοι να αρχίσουμε το σχεδιασμό των προγραμμάτων πεδίου του 2022!
Συμμετέχοντες: Αλίκη Παναγοπούλου, Αναστασία Σαμαρτζή, Άννα Κρεμέζη-Μαργαριτούλη, Γαλήνη Σαμλίδου, Γιώργος Βαλαής, Γιώργος Πάρχας, Δάφνη Μαυρογιώργου, Δημήτρης Μαργαριτούλης, Δημήτρης Φυτίλης, Ειρήνη Κασιμάτη, Θωμάς Αράπης, Ιωάννα Φύτου, Λενιώ Μαργαριτούλη, Λυδία Κουτρουδίτσου, Μαριάννα Δημητρίου, Νικολέττα Σιδηροπούλου, Νίκος Μανίας, Μιχάλης Μωραΐτης, Όλγα Δρεττάκη, Παναγιώτα Θεοδώρου, Ράνια Σπυροπούλου, Ρεγγίνα Στεφανάτου, Φρόσω Δημητρακοπούλου, Χαρά Παπαηλιού

Από τη Βουδαπέστη κατευθείαν στο Κέντρο Διάσωσης!
«Μία περίεργη μέρα»: η ταινία που τα παιδιά έφτιαξαν για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ08/04/2026
Χανιά: Μια μεγάλη «συστράτευση» για τις παραλίες ωοτοκίας
Με το βλέμμα στην επερχόμενη περίοδο ωοτοκίας, ο τουριστικός κόσμος των Χανίων έδωσε δυναμικό «παρών» την Πέμπτη 2 Απριλίου στο Δημαρχείο της πόλης.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ08/04/2026
Η επιστροφή του «Γίγαντα»: Ο Έβερεστ ταξιδεύει ξανά στις ελληνικές θάλασσες μετά από δύο χρόνια περίθαλψης
Με μια ιδιαίτερα συγκινητική απελευθέρωση ξεκίνησε το 2026 για το Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ. Ο "Έβερεστ", μια από τις μεγαλύτερες θαλάσσιες χελώνες που έχουν φιλοξενηθεί ποτέ στις εγκαταστάσεις του Συλλόγου, επέστρεψε στο φυσικό του περιβάλλον στις 30 Μαρτίου, έπειτα από μια πολύμηνη και απαιτητική μάχη για τη ζωή του.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ07/04/2026
Πάνω από τη σκόνη: Το Ρέθυμνο «βλέπει» βιώσιμο μέλλον με τις θαλάσσιες χελώνες
Ούτε η αφρικανική σκόνη ούτε η αμμοθύελλα της περασμένης Τετάρτης στάθηκαν εμπόδιο για τους φορείς του Ρεθύμνου, που συγκεντρώθηκαν στο Δημαρχείο για την εκδήλωση του ΑΡΧΕΛΩΝ!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ02/04/2026
Ο Εθελοντισμός Γίνεται Συναρπαστικός: Ειδικές Προσφορές για το 2026
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ σε προσκαλεί να συμμετάσχεις στα προγράμματα πεδίου και να προστατεύσεις ενεργά τις θαλάσσιες χελώνες και τους βιοτόπους τους.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ09/03/2026
Έγινε η ετήσια Γενική Συνέλευση του Σωματείου
Το Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2026 τα μέλη του ΑΡΧΕΛΩΝ συναντήθηκαν στη Γλυφάδα για την Ετήσια Γενική Συνέλευση.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ03/03/2026
Ψηφιακή περιπέτεια για την τάξη σας με τον ΑΡΧΕΛΩΝ
Μέσα από ζωντανή σύνδεση με το Κέντρο, οι μαθητές μαθαίνουν για τις ιστορίες διάσωσης των χελωνών και ενημερώνονται για το πώς οι καθημερινές ανθρώπινες δραστηριότητες μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τα θαλάσσια οικοσυστήματα.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ03/03/2026
Σας περιμένουμε στην Διαδικτυακή Παρουσίαση των Αποτελεσμάτων του 2025!
Τη Δευτέρα 23 Μαρτίου (19:00 – 20:30) είναι η ευκαιρία να συναντηθούμε ξανά διαδικτυακά και να μοιραστούμε όσα καταφέραμε μαζί τον περασμένο χρόνο.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ24/02/2026
32 Χρόνια Επιστρέφει για Να Γεννήσει: Ένα Ρεκόρ Αναπαραγωγικής Ζωής για την Καρέττα στον Κυπαρισσιακό Κόλπο
Όταν αναλύσαμε τους κωδικούς των χελωνών καταλάβαμε ότι πρόκειται για μια χελώνα που είχε μαρκαριστεί πρώτη φορά στην περιοχή πριν 32 χρόνια! Συγκεκριμένα, η χελώνα P4849 είχε μαρκαριστεί στις 7 Ιουλίου 1993 και σήμερα αποτελεί τη χελώνα με τη μεγαλύτερη τεκμηριωμένη διάρκεια αναπαραγωγικής ζωής στον Κυπαρισσιακό Κόλπο!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ18/02/2026
Η Μεσόγειος που Προστατεύουμε Μαζί: Ο ΑΡΧΕΛΩΝ Παρουσίασε το Έργο του 2025 και τη Νέα Έκθεση LIFE MareNatura
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 14 Φεβρουαρίου στη Γλυφάδα η παρουσίαση του απολογισμού μιας δυναμικής χρονιάς για τον ΑΡΧΕΛΩΝ, τιμώντας τους ανθρώπους που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή για την προστασία της Μεσογείου.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ11/02/2026
O ΑΡΧΕΛΩΝ στον Λακωνικό Κόλπο: Φύση, έρευνα, εθελοντισμός
Το 2025 ήταν μια χρονιά-σταθμός: Καταγράφηκαν και προστατεύτηκαν συνολικά 1.253 φωλιές, ενώ 7 θηλυκές χελώνες εξοπλίστηκαν με δορυφορικούς πομπούς, στέλνοντας πολύτιμα δεδομένα από τα ταξίδια τους στη Μεσόγειο.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ23/01/2026
Χελώνα που περιθάλψαμε πριν 10 χρόνια εντοπίστηκε στην Ισπανία!
Ο «Καστέλλο» είναι μία αρσενική χελώνα Καρέττα που απελευθέρωθηκε από το Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ το 2015 και το 2025 βρέθηκε σε Κέντρο Περίθαλψης της Ισπανίας.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ02/01/2026
Κόντρα στις πιθανότητες: Μια ιστορία ανθεκτικότητας από τον Αμβρακικό Κόλπο!
Μια χελώνα επιβιώνει εδώ και τουλάχιστον έξι χρόνια χωρίς κάτω γνάθο!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ29/12/2025
«Συναντήσεις με Αξιοσημείωτα Ζώα» Μια Τρυφερή Επιβράβευση των Προσπαθειών μας
Η Κρίστη Στασινοπούλου μοιράστηκε μαζί μας μια πολύ προσωπική της στιγμή: ένα σκίτσο και μερικές σελίδες από το βιβλίο της «Συναντήσεις με Αξιοσημείωτα Ζώα»
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ18/12/2025
Κοινή Επιστολή 213 Περιβαλλοντικών Οργανώσεων καλεί τα κράτη μέλη της ΕΕ να μην υποβαθμίσουν το καθεστώς προστασίας του λύκου
Την επιστολή συνυπογράφουν 20 ελληνικές Περιβαλλοντικές Οργανώσεις και Φορείς
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ17/12/2025
Πολυετείς έρευνες του ΑΡΧΕΛΩΝ επεκτείνουν τον χάρτη ωοτοκίας των Πράσινων Χελωνών της Μεσογείου
Tα τελευταία χρόνια καταγράφονται όλο και περισσότερες φωλιές πράσινης χελώνας στην Ελλάδα, αποτελώντας μία ένδειξη ότι η γεωγραφική εξάπλωση των περιοχών ωοτοκίας αυτού του είδους στη Μεσόγειο αρχίζει να επεκτείνεται.


