Ένας χρόνος LIFE EUROTURTLES
Έχει περάσει ένας χρόνος από την έναρξη του Προγράμματος LIFE EUROTURTLES και ήδη τα πρώτα αποτελέσματα των δράσεων έχουν καταστεί εμφανή!
Το Πρόγραμμα LIFE EUROTURTLES εμπλέκει 9 Δικαιούχους από 6 χώρες της ΕΕ (Ιταλία, Μάλτα, Σλοβενία, Κροατία, Ελλάδα και Κύπρο) σε μια κοινή προσπάθεια προστασίας των θαλάσσιων χελωνών της Ανατολικής Μεσογείου. Το Έργο συγχρηματοδοτείται από την ΕΕ και τους Δικαιούχους ( ο ΑΡΧΕΛΩΝ ως ο μοναδικός δικαιούχος από την Ελλάδα, διαθέτει ιδίους πόρους για την υλοποίησή του) ώστε να υλοποιηθούν οι δράσεις σε χερσαίο και θαλάσσιο χώρο .
Ειδικότερα, όσον αφορά την ωοτοκία της Caretta caretta στην Ελλάδα, ο ΑΡΧΕΛΩΝ είχε την ευκαιρία να «επεκτείνει » τη δράση του σε παραλίες ωοτοκίας του είδους όπου η καταγραφή και προστασία ως τώρα ήταν περιστασιακή (δράση “C1”). Τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά: Στο βόρειο Κυπαρισσιακό Κόλπο, από Νέδα ως Αλφειό (δηλαδή βόρεια από την περιοχή δράσης του πολυετούς προγράμματος του Συλλόγου στον Κόλπο), βρέθηκαν 387 φωλιές, από τις οποίες προστατεύτηκαν οι 278.
Στο παραλιακό μέτωπο του Ευρώτα (ΒΑ από την περιοχή του πολυετούς προγράμματος του Συλλόγου στις παραλίες του Γυθείου), βρέθηκαν 174 φωλιές από τις οποίες προστατεύθηκαν οι 56. Επίσης θεμελιώθηκε νέα συνεργασία του ΑΡΧΕΛΩΝ με τον Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Κοτυχίου – Στροφυλιάς και τον κ. Διονύση Μαμάση, στην περιοχή Κουνουπέλι ως Κοτύχι, όπου προστατεύθηκαν 23 φωλιές από τις 26 που εντοπίστηκαν. Ξεκίνησε επίσης ένα «εντατικό» πρόγραμμα 3 εβδομάδων στην παραλία της Πρέβεζας (Καστροσυκιά – Μύτικας), υπό την επίβλεψη της Υπεύθυνης Ζακύνθου Άννας Lamaj, όπου και εκεί εντοπίστηκαν και προστατεύθηκαν 3 φωλιές. Το πρόγραμμα παρακολούθησης και προστασίας στις περιοχές αυτές περιλαμβάνει και μια καινοτομία: Μετά από εκπαίδευση του επιστημονικού υπεύθυνου του ΑΡΧΕΛΩΝ για το LIFE, κ Alan Rees, η Υπεύθυνη Πελοποννήσου Πολύμνια Νεστορίδου και η υπεύθυνη πεδίου Sonia Doblado πραγματοποίησαν δοκιμαστικές πτήσεις Συστημάτων μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (drones) για τον εντοπισμό φωλιών στις παραλίες ωοτοκίας του βόρειου Κυπαρισσιακού και του Λακωνικού Κόλπου και για την παρακολούθηση χελωνών στον θαλάσσιο χώρο των βιοτόπων αναπαραγωγής.
Η νέα αυτή τεχνολογία (εφόσον ολοκληρωθεί και η εφαρμογή της εθνικής νομοθεσίας για τα drones), θα ενσωματωθεί, όπου κρίνεται απαραίτητο, στη μόνιμη μεθοδολογία του ΑΡΧΕΛΩΝ. Αξίζει να σημειωθεί ότι χάρη στη χρήση των drones εντοπίστηκε πράσινη χελώνα (Chelonia mydas) σε κοντινή απόσταση από την παραλία ωοτοκίας του Ευρώτα, ενώ από τα έως τώρα διαθέσιμα επιστημονικά στοιχεία προέκυπτε ότι το συγκεκριμένο είδος δεν πλησίαζε σε βάθη μικρότερα των 50μ στη συγκεκριμένη περιοχή.
Το Πρόγραμμα επίσης έχει ορισμένες δράσεις και για την αντιμετώπιση των απειλών που δέχονται οι θαλάσσιες χελώνες από την αλιευτική δραστηριότητα. Ειδικότερα, περιλαμβάνει διαμοιρασμό εργαλείων σε αλιείς, ενημερωτικές δράσεις, συνεντεύξεις με ερωτηματολόγια και τη δημιουργία χαρτών ‘hot spots’ όπου εντοπίζεται αυξημένη παρουσία θαλασσίων χελωνών, ώστε οι συγκεκριμένες θέσεις να αποφεύγονται όσο το δυνατόν από τους αλιείς. Συγκεκριμένα: Σε συνεργασία με το ΕΛΚΕΘΕ Κρήτης (υπεύθυνος κ Καπανταγάκης Αργύρης) δημιουργήθηκε ένα εργαλείο-κόφτης, το οποίο εύκολα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να κοπεί η πετονιά κοντά στο αγκίστρι σε χελώνα που έχει πιαστεί σε παραγάδι. Από τον Ιανουάριο του 2018 και για τους επόμενους μήνες, το εργαλείο αυτό θα μοιραστεί σε ψαράδες που δουλεύουν με παραγάδια στις περιοχές βόρεια του Κισσάμου, Κάσσου- Καρπάθου, Κύθηρων-Νεάπολης, Δυτικής Ελλάδας και ενδεχομένως στην Εύβοια (δράση C2a). Επιπλέον, σε συνεργασία με το Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου και με Αλιευτικούς Συλλόγους της περιοχής, έγινε ενημέρωση των αλιέων για την παρουσία των θαλασσίων χελωνών στον βιότοπο(η λιμνοθάλασσα αποτελεί σημαντικό τροφικό πεδίο) και τον βέλτιστο τρόπο απελευθέρωσής τους από τα διβάρια όταν παγιδεύονται σε αυτά (δράση C2b), ενώ έγινε εκπαίδευση 4 έμπειρων ψαράδων στο μαρκάρισμα των χελωνών.
Τη δράση στο Μεσολόγγι πραγματοποίησαν η εθελόντρια του Συλλόγου κα Μαρίνα Δεληγιαννάκη, η υπεύθυνη Προγραμμάτων Πελοποννήσου Πολύμνια Νεστορίδου και ο Παύλος Τσάρος, υπεύθυνος του Δικτύου Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ, που τόσο σύντομα έφυγε από τη ζωή τον περασμένο Σεπτέμβριο αφήνοντας ένα τεράστιο κενό για το Σύλλογο.
Οι επόμενες δράσεις του ΑΡΧΕΛΩΝ στη Λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου , θα αφορούν στα εγκαταλελειμμένα («ορφανά») αλιευτικά εργαλεία στο βυθό, τα οποία αποτελούν μόνιμη απειλή εγκλωβισμού των θαλασσίων χελωνών. Ο καθαρισμός της Λιμνοθάλασσας από αυτά είναι το πρώτο στάδιο της δράσης C6 και στη συνέχεια θα ακολουθήσει η ανακύκλωσή τους.
Βεβαίως αξίζει να σημειωθεί ότι το Πρόγραμμα LIFE EUROTURTLES περιλαμβάνει πολλές δράσεις ευαισθητοποίησης του κοινού. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι με την υποστήριξη του Προγράμματος έχουν γίνει απελευθερώσεις χελωνών που περιθάλφθηκαν στο Κέντρο Διάσωσης Θαλασσίων Χελωνών και δημόσιες εκσκαφές φωλιών, στην Πελοπόννησο και την Κρήτη. Στα πλαίσια της ευαισθητοποίησης, με τη συμμετοχή του εικονογράφου και ειδικού περιβαλλοντικής ερμηνείας κ Βασίλη Χατζηρβασάνη, θα εκδοθεί επίκαιρο και μοντέρνο εκπαιδευτικό υλικό, το οποίο θα ανταποκρίνεται με βέλτιστο τρόπο στις εκπαιδευτικές ανάγκες των νέων γενεών. Στα πλαίσια του LIFE EUROTURTLES, το εκπαιδευτικό υλικό θα μεταφραστεί στα αγγλικά αλλά και στις γλώσσες των υπόλοιπων Εταίρων.
Κάθε χρόνο διοργανώνεται συνάντηση των 9 Δικαιούχων σε μία από τις 6 χώρες υλοποίησης (δράση F1). Το 2016 η 1η συνάντηση διοργανώθηκε στο Ζάγκρεμπ της Κροατίας υπό την αιγίδα του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας της Κροατίας και του Blue World Institute. Η φετινή συνάντηση έγινε στη Λάρνακα Κύπρου από τις 26 έως και τις 28 Σεπτεμβρίου, υπό την άψογη διοργάνωση του Ωκεανογραφικού Ινστιτούτου του Πανεπιστημίου Κύπρου και του Τμήματος Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών του Υπουργείου Περιβάλλοντος της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης οι εταίροι είχαν την τιμή να ξεναγηθούν στην προστατευόμενη περιοχή της Λάρας -Τοξεύτρας που αποτελεί σημαντικότατο βιότοπο αναπαραγωγής τόσο της πράσινης χελώνας όσο και της Καρέτα, από έναν από τους πρώτους «χελωνάδες» της Μεσογείου, τον κ Ανδρέα Δημητρόπουλο.
Joanne, τι νέα από το Κέντρο Διάσωσης (Οκτώβριος-Νοέμβριος 2017)?
ΑΓΓΕΛΙΑ ΘΕΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ – ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΣΤΟΝ ΑΡΧΕΛΩΝ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ13/09/2024
Έκκληση 20 Περιβαλλοντικών Οργανώσεων προς την Ελληνική Κυβέρνηση να υποστηρίξει τη διατήρηση του καθεστώτος προστασίας του λύκου στην Ευρώπη
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ09/09/2024
Εκπαιδευτικά Προγράμματα 2024-2025: Εμπνεύστε την Επόμενη Γενιά Οικολόγων με τον ΑΡΧΕΛΩΝ!
Πέρυσι, 15.000 μαθητές έφθασαν στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ και ενθουσιάστηκαν μαθαίνοντας για τις προσπάθειες που γίνονται από το Σύλλογο μας για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας και τα αποτελέσματά τους.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ02/09/2024
Σχολή Θαλάσσιας Διατήρησης του LIFE MareNatura: ΑΡΧΕΛΩΝ και ΟΦΥΠΕΚΑ εκπαιδεύουν προσωπικό για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών
Οι συμμετέχοντες έλαβαν εκτενή εκπαίδευση στη βιολογία, τις απειλές και τις μεθόδους προστασίας των θαλάσσιων χελωνών με σκοπό να αποτελέσουν στην συνέχεια μια Ειδική Ομάδα Δράσης που θα λειτουργήσει στα πλαίσια του Προγράμματος LIFE MareNatura.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ30/08/2024
Ξενοδοχείο της Ζακύνθου αναλαμβάνει δράση για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών
Από το καλοκαίρι του 2023, το Domes Aulus Zante, Autograph Collection υποστηρίζει το έργο του ΑΡΧΕΛΩΝ στο νησί με την «υιοθεσία» 70 φωλιών της θαλάσσιας χελώνας
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ26/08/2024
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ ξεκινά ολοκληρωμένη μελέτη για την προστασία των περιοχών φωλεοποίησης της θαλάσσιας χελώνας
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ05/08/2024
Ένα σημαντικό βήμα για τη διατήρηση της θαλάσσιας χελώνας: Παρακολουθούμε τα ταξίδια τους σε όλη τη Μεσόγειο
Τον προηγούμενο μήνα, η ομάδα μας ολοκλήρωσε με επιτυχία την τοποθέτηση δορυφορικών πομπών σε 20 θαλάσσιες χελώνες που εντοπίστηκαν κοντά στις παραλίες ωοτοκίας της Δυτικής και Νότιας Πελοποννήσου και της Κρήτης.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ31/07/2024
Επείγουσα πρόσκληση για εθελοντές: Ψάχνεις μια καλοκαιρινή απόδραση με νόημα; Γίνε εθελοντής και σώσε τους νεοσσούς!
Καλούμε επειγόντως εθελοντές για να βοηθήσουν στην προστασία των θαλάσσιων χελωνών στην Ελλάδα τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο. Ελάτε να βοηθήσουμε τους νεοσσούς να φτάσουν στη θάλασσα!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ30/07/2024
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ εφιστά την προσοχή στους λουόμενους των Χανίων: Οι θαλάσσιες χελώνες δεν είναι κατοικίδια ζώα - Δεν τις ταΐζουμε!
Τα περιστατικά επίθεσης χελωνών σε λουόμενους είναι πραγματικά μεμονωμένα. Στις λιγοστές περιπτώσεις που συμβαίνουν τέτοια δυσάρεστα περιστατικά, ο κοινός παρονομαστής είναι ένας: κάποιοι ταΐζουν συστηματικά τις χελώνες στην περιοχή.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ29/07/2024
Σβήστε τα φώτα, αφήστε τις παραλίες σκοτεινές για τις θαλάσσιες χελώνες!
Όσοι παραθερίζετε φέτος κοντά σε μία παραλία ωοτοκίας και έχετε διαλέξει ένα δωμάτιο με θέα τη θάλασσα, είστε στην πρώτη γραμμή για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ15/07/2024
Οικο-τουρισμός σε Πελοπόννησο και Κρήτη: Εξερευνήστε μια παραλία ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας Καρέττα
Μία καταπληκτική οικολογική εμπειρία προσφέρει ο ΑΡΧΕΛΩΝ στους τυχερούς ευαισθητοποιημένους ταξιδιώτες που θα βρεθούν αυτό το καλοκαίρι σε σημαντικές παραλίες ωοτοκίας της χελώνας Καρέττα που προστατεύει ο Σύλλογος.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ26/06/2024
Οι θαλάσσιες χελώνες μας εκπλήσσουν: αν δεις ίχνη χελώνας στην παραλία βοήθησε την έρευνα του ΑΡΧΕΛΩΝ!
Δεν είναι όλες οι παραλίες στην εκτεταμένη ακτογραμμή της Ελλάδας κατάλληλες για την ωοτοκία των θαλάσσιων χελωνών, αλλά μερικές φορές αυτά τα θαλάσσια ερπετά μας εκπλήσσουν! Φέτος το καλοκαίρι, ο ΑΡΧΕΛΩΝ ζητά τη βοήθειά σου για τη διερεύνηση ενός φαινομένου που ονομάζεται «σποραδική ωοτοκία».
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ17/06/2024
Λιμένι Μάνης - ΠΡΟΣΟΧΗ! Οι θαλάσσιες χελώνες δεν είναι κατοικίδια ζώα: Δεν τις ταΐζουμε!
Ο Δήμος Ανατολικής Μάνης και το Λιμεναρχείο ζήτησαν τη συνδρομή του ΑΡΧΕΛΩΝ για την ενημέρωση των λουόμενων στην περιοχή Λιμένι της Μάνης, όπου οι υγειονομικές αρχές έχουν ήδη καταγράψει φέτος 12 περιστατικά επίθεσης θαλάσσιας χελώνας σε λουόμενους.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ16/06/2024
30 Χρόνια Ελπίδας: Το Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ γιορτάζει την Ημέρα των Θαλάσσιων Χελωνών
Κάθε χρόνο στις 16 Ιουνίου, γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα των Θαλάσσιων Χελωνών, μια ημέρα αφιερωμένη στην ευαισθητοποίηση σχετικά με αυτά τα υπέροχα πλάσματα και τις απειλές που αντιμετωπίζουν. Η φετινή χρονιά έχει ιδιαίτερη σημασία για τον ΑΡΧΕΛΩΝ, καθώς το Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών στη Γλυφάδα συμπληρώνει 30 χρόνια λειτουργίας.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ13/06/2024
Διαγωνισμός Αφίσας για παιδιά και νέους: Καλωσορίζουμε τα χελωνάκια του 2024 στις παραλίες!
Νερομπογιές, μαρκαδόροι, κολλάζ, υπολογιστής, κινητό; Όλα είναι χρήσιμα. Χρησιμοποίησε τη δημιουργικότητα και τη φαντασία σου για να φτιάξεις μία αφίσα μεγέθους Α3 ή Α4 που θα ενημερώνει ότι σε λίγο εκκολάπτονται τα χελωνάκια του 2024.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ16/05/2024
Νωρίτερα από άλλες χρονιές άρχισε φέτος η ωοτοκία για τις θαλάσσιες χελώνες Καρέττα και οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης στους ωκεανούς προβληματίζουν
Για πρώτη φορά, στα 40 χρόνια καταγραφών του ΑΡΧΕΛΩΝ, βρέθηκε στις 10 Μαΐου η πρώτη φωλιά θαλάσσιας χελώνας στον Κόλπο Λαγανά Ζακύθου. Επιβεβαιώνονται οι επιστημονικές προβλέψεις της μετακίνησης της περιόδου ωοτοκίας νωρίτερα την άνοιξη, λόγω της κλιματικής αλλαγής.