18/01/2018

Ένας χρόνος LIFE EUROTURTLES

Έχει περάσει ένας χρόνος από την έναρξη του Προγράμματος LIFE EUROTURTLES και ήδη τα πρώτα αποτελέσματα των δράσεων έχουν καταστεί εμφανή!

Το Πρόγραμμα LIFE EUROTURTLES εμπλέκει 9 Δικαιούχους από 6 χώρες της ΕΕ (Ιταλία, Μάλτα, Σλοβενία, Κροατία, Ελλάδα και Κύπρο) σε μια κοινή προσπάθεια προστασίας των θαλάσσιων χελωνών της Ανατολικής Μεσογείου. Το Έργο συγχρηματοδοτείται από την ΕΕ και τους Δικαιούχους ( ο ΑΡΧΕΛΩΝ ως ο μοναδικός δικαιούχος από την Ελλάδα, διαθέτει ιδίους πόρους για την υλοποίησή του) ώστε να υλοποιηθούν οι δράσεις σε χερσαίο και θαλάσσιο χώρο .

Ειδικότερα, όσον αφορά την ωοτοκία της Caretta caretta στην Ελλάδα, ο ΑΡΧΕΛΩΝ είχε την ευκαιρία να «επεκτείνει » τη δράση του σε παραλίες ωοτοκίας του είδους όπου η καταγραφή και προστασία ως τώρα ήταν περιστασιακή (δράση “C1”). Τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά: Στο βόρειο Κυπαρισσιακό Κόλπο, από Νέδα ως Αλφειό (δηλαδή βόρεια από την περιοχή δράσης του πολυετούς προγράμματος του Συλλόγου στον Κόλπο), βρέθηκαν 387 φωλιές, από τις οποίες προστατεύτηκαν οι 278.

enas-xronos-life-euroturtles-EKSO_Euroturtles1.jpg

Στο παραλιακό μέτωπο του Ευρώτα (ΒΑ από την περιοχή του πολυετούς προγράμματος του Συλλόγου στις παραλίες του Γυθείου), βρέθηκαν 174 φωλιές από τις οποίες προστατεύθηκαν οι 56. Επίσης θεμελιώθηκε νέα συνεργασία του ΑΡΧΕΛΩΝ με τον Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Κοτυχίου – Στροφυλιάς και τον κ. Διονύση Μαμάση, στην περιοχή Κουνουπέλι ως Κοτύχι, όπου προστατεύθηκαν 23 φωλιές από τις 26 που εντοπίστηκαν. Ξεκίνησε επίσης ένα «εντατικό» πρόγραμμα 3 εβδομάδων στην παραλία της Πρέβεζας (Καστροσυκιά – Μύτικας), υπό την επίβλεψη της Υπεύθυνης Ζακύνθου Άννας Lamaj, όπου και εκεί εντοπίστηκαν και προστατεύθηκαν 3 φωλιές. Το πρόγραμμα παρακολούθησης και προστασίας στις περιοχές αυτές περιλαμβάνει και μια καινοτομία: Μετά από εκπαίδευση του επιστημονικού υπεύθυνου του ΑΡΧΕΛΩΝ για το LIFE, κ Alan Rees, η Υπεύθυνη Πελοποννήσου Πολύμνια Νεστορίδου και η υπεύθυνη πεδίου Sonia Doblado πραγματοποίησαν δοκιμαστικές πτήσεις Συστημάτων μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (drones) για τον εντοπισμό φωλιών στις παραλίες ωοτοκίας του βόρειου Κυπαρισσιακού και του Λακωνικού Κόλπου και για την παρακολούθηση χελωνών στον θαλάσσιο χώρο των βιοτόπων αναπαραγωγής.

enas-xronos-life-euroturtles-EKSO_Euroturtles2.jpg

Η νέα αυτή τεχνολογία (εφόσον ολοκληρωθεί και η εφαρμογή της εθνικής νομοθεσίας για τα drones), θα ενσωματωθεί, όπου κρίνεται απαραίτητο, στη μόνιμη μεθοδολογία του ΑΡΧΕΛΩΝ. Αξίζει να σημειωθεί ότι χάρη στη χρήση των drones εντοπίστηκε πράσινη χελώνα (Chelonia mydas) σε κοντινή απόσταση από την παραλία ωοτοκίας του Ευρώτα, ενώ από τα έως τώρα διαθέσιμα επιστημονικά στοιχεία προέκυπτε ότι το συγκεκριμένο είδος δεν πλησίαζε σε βάθη μικρότερα των 50μ στη συγκεκριμένη περιοχή.

Το Πρόγραμμα επίσης έχει ορισμένες δράσεις και για την αντιμετώπιση των απειλών που δέχονται οι θαλάσσιες χελώνες από την αλιευτική δραστηριότητα. Ειδικότερα, περιλαμβάνει διαμοιρασμό εργαλείων σε αλιείς, ενημερωτικές δράσεις, συνεντεύξεις με ερωτηματολόγια και τη δημιουργία χαρτών ‘hot spots’ όπου εντοπίζεται αυξημένη παρουσία θαλασσίων χελωνών, ώστε οι συγκεκριμένες θέσεις να αποφεύγονται όσο το δυνατόν από τους αλιείς. Συγκεκριμένα: Σε συνεργασία με το ΕΛΚΕΘΕ Κρήτης (υπεύθυνος κ Καπανταγάκης Αργύρης) δημιουργήθηκε ένα εργαλείο-κόφτης, το οποίο εύκολα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να κοπεί η πετονιά κοντά στο αγκίστρι σε χελώνα που έχει πιαστεί σε παραγάδι. Από τον Ιανουάριο του 2018 και για τους επόμενους μήνες, το εργαλείο αυτό θα μοιραστεί σε ψαράδες που δουλεύουν με παραγάδια στις περιοχές βόρεια του Κισσάμου, Κάσσου- Καρπάθου, Κύθηρων-Νεάπολης, Δυτικής Ελλάδας και ενδεχομένως στην Εύβοια (δράση C2a). Επιπλέον, σε συνεργασία με το Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου και με Αλιευτικούς Συλλόγους της περιοχής, έγινε ενημέρωση των αλιέων για την παρουσία των θαλασσίων χελωνών στον βιότοπο(η λιμνοθάλασσα αποτελεί σημαντικό τροφικό πεδίο) και τον βέλτιστο τρόπο απελευθέρωσής τους από τα διβάρια όταν παγιδεύονται σε αυτά (δράση C2b), ενώ έγινε εκπαίδευση 4 έμπειρων ψαράδων στο μαρκάρισμα των χελωνών.

enas-xronos-life-euroturtles-EKSO_Euroturtles3.jpg

Τη δράση στο Μεσολόγγι πραγματοποίησαν η εθελόντρια του Συλλόγου κα Μαρίνα Δεληγιαννάκη, η υπεύθυνη Προγραμμάτων Πελοποννήσου Πολύμνια Νεστορίδου και ο Παύλος Τσάρος, υπεύθυνος του Δικτύου Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ, που τόσο σύντομα έφυγε από τη ζωή τον περασμένο Σεπτέμβριο αφήνοντας ένα τεράστιο κενό για το Σύλλογο.

Οι επόμενες δράσεις του ΑΡΧΕΛΩΝ στη Λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου , θα αφορούν στα εγκαταλελειμμένα («ορφανά») αλιευτικά εργαλεία στο βυθό, τα οποία αποτελούν μόνιμη απειλή εγκλωβισμού των θαλασσίων χελωνών. Ο καθαρισμός της Λιμνοθάλασσας από αυτά είναι το πρώτο στάδιο της δράσης C6 και στη συνέχεια θα ακολουθήσει η ανακύκλωσή τους.

enas-xronos-life-euroturtles-EKSO_Euroturtles4.jpg

Βεβαίως αξίζει να σημειωθεί ότι το Πρόγραμμα LIFE EUROTURTLES περιλαμβάνει πολλές δράσεις ευαισθητοποίησης του κοινού. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι με την υποστήριξη του Προγράμματος έχουν γίνει απελευθερώσεις χελωνών που περιθάλφθηκαν στο Κέντρο Διάσωσης Θαλασσίων Χελωνών και δημόσιες εκσκαφές φωλιών, στην Πελοπόννησο και την Κρήτη. Στα πλαίσια της ευαισθητοποίησης, με τη συμμετοχή του εικονογράφου και ειδικού περιβαλλοντικής ερμηνείας κ Βασίλη Χατζηρβασάνη, θα εκδοθεί επίκαιρο και μοντέρνο εκπαιδευτικό υλικό, το οποίο θα ανταποκρίνεται με βέλτιστο τρόπο στις εκπαιδευτικές ανάγκες των νέων γενεών. Στα πλαίσια του LIFE EUROTURTLES, το εκπαιδευτικό υλικό θα μεταφραστεί στα αγγλικά αλλά και στις γλώσσες των υπόλοιπων Εταίρων.

enas-xronos-life-euroturtles-EKSO_Euroturtles5.jpg

Κάθε χρόνο διοργανώνεται συνάντηση των 9 Δικαιούχων σε μία από τις 6 χώρες υλοποίησης (δράση F1). Το 2016 η 1η συνάντηση διοργανώθηκε στο Ζάγκρεμπ της Κροατίας υπό την αιγίδα του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας της Κροατίας και του Blue World Institute. Η φετινή συνάντηση έγινε στη Λάρνακα Κύπρου από τις 26 έως και τις 28 Σεπτεμβρίου, υπό την άψογη διοργάνωση του Ωκεανογραφικού Ινστιτούτου του Πανεπιστημίου Κύπρου και του Τμήματος Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών του Υπουργείου Περιβάλλοντος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

enas-xronos-life-euroturtles-EKSO_Euroturtles6.jpg

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης οι εταίροι είχαν την τιμή να ξεναγηθούν στην προστατευόμενη περιοχή της Λάρας -Τοξεύτρας που αποτελεί σημαντικότατο βιότοπο αναπαραγωγής τόσο της πράσινης χελώνας όσο και της Καρέτα, από έναν από τους πρώτους «χελωνάδες» της Μεσογείου, τον κ Ανδρέα Δημητρόπουλο.

enas-xronos-life-euroturtles-EKSO_Euroturtles7.jpg

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

 1. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  27/09/2023

  Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού 2023: Υπάρχουν ξενοδοχεία φιλικά προς τις θαλάσσιες χελώνες στη βόρεια Κρήτη;

  Γιατί είναι σημαντικός ο τουρισμός για τις θαλάσσιες χελώνες;

  Μάθε περισσότερα
 2. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  22/09/2023

  Κοινή ανακοίνωση για την κατάσταση διατήρησης του λύκου στην Ευρώπη

  Μάθε περισσότερα
 3. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  20/09/2023

  Ευκαιρία εργασίας: Συνεργάτης για θέματα τουρισμού

  Ο ΑΡΧΕΛΩΝ αναζητά συνεργάτη πλήρους απασχόλησης για θέματα τουρισμού

  Μάθε περισσότερα
 4. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  15/09/2023

  Ο Λίλο μας, η μικρή πρασινοχελώνα, τα κατάφερε!

  Τον Νοέμβριο του 2021 μία μικρή Πράσινη θαλάσσια χελώνα έφτασε στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ με πολύ σοβαρό τραύμα στο κεφάλι. Μετά από σχεδόν δύο χρόνια εντατικής θεραπείας, μία Τετάρτη τον Σεπτέμβριο του 2023 πήρε επιτέλους εξιτήριο και επέστρεψε στην θάλασσα!

  Μάθε περισσότερα
 5. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  12/09/2023

  Κοινό Δ.Τ.: Οι αφύσικες καταστροφές να γίνουν μάθημα για κλιματικά ανθεκτική Ελλάδα

  Μάθε περισσότερα
 6. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  10/09/2023

  Κοινό Δ.Τ.: Εκτός Σχεδίου Δόμηση: Η Σταδιακή Καταστροφή της Ελληνικής Φύσης

  Μάθε περισσότερα
 7. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  05/09/2023

  Πίσω στα θρανία και στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ

  Το μοναδικό νοσοκομείο για θαλάσσιες χελώνες ανοίγει ξανά τις πόρτες του για να υποδεχθεί σχολικές τάξεις όλων των βαθμίδων, αυτή τη φορά κλείνοντας θέση στο πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης μέσω του συστήματος ηλεκτρονικών κρατήσεων.

  Μάθε περισσότερα
 8. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  21/08/2023

  Αυτοί που σώζουν τα τραυματισμένα άγρια ζώα στην Ελλάδα ( νέο βίντεο)

  Βρέθηκε τραυματισμένο άγριο ζώο, οτιδήποτε από αρκούδα, αετό, μικροπούλια μέχρι θαλάσσια χελώνα, φώκια, δελφίνι; Υπάρχουν άνθρωποι που θα τα περιθάλψουν. Ο ΑΡΧΕΛΩΝ ετοίμασε ένα βίντεο, όπου οι άνθρωποι της περίθαλψης μιλούν γι΄αυτό που τους παρακινεί και συνεχίζουν…

  Μάθε περισσότερα
 9. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  21/08/2023

  Αποχαιρετισμός στο ιδρυτικό μέλος του ΑΡΧΕΛΩΝ Γιάννη Παπαναγιώτου, που έφυγε από τη ζωή πριν λίγες μέρες.

  Αποχαιρετισμός στο ιδρυτικό μέλος του ΑΡΧΕΛΩΝ Γιάννη Παπαναγιώτου, που έφυγε από τη ζωή πρίν λίγες μέρες. Λάτρης της φύσης, της θάλασσας και των βουνών, βοήθησε στη δημιουργία του τον Σύλλογο. Ευχαριστούμε.

  Μάθε περισσότερα
 10. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  17/08/2023

  Παγκόσμιο ρεκόρ 37 χρόνων αναπαραγωγικής ζωής για θαλάσσια χελώνα στη Ζάκυνθο – Αυξημένος φέτος ο αριθμός στις φωλιές

  Ένα σημαντικό αποτέλεσμα της συστηματικής δουλειάς της φετινής ομάδας παρακολούθησης της ωοτοκίας στη Ζάκυνθο, ανακοινώνει ο ΑΡΧΕΛΩΝ - Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας. Με βάση τις μακροχρόνιες παρατηρήσεις του, ο ΑΡΧΕΛΩΝ κατάφερε να πιστοποιήσει το Παγκόσμιο Ρεκόρ καταγεγραμμένης ωοτοκίας για χελώνες Καρέττα.

  Μάθε περισσότερα
 11. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  07/08/2023

  ΠΡΟΣΟΧΗ! Οι θαλάσσιες χελώνες δεν είναι κατοικίδια ζώα: Δεν τις αγγίζουμε! Δεν τις ταΐζουμε!

  Όπως είναι γνωστό 35 νέα περιστατικά επίθεσης θαλάσσιας χελώνας σε λουόμενους έχουν ήδη καταγραφεί κατά την φετινή καλοκαιρινή περίοδο και προστίθενται στον ήδη μακρύ κατάλογο των 200 περίπου καταγεγραμμένων περιστατικών, όπως αυτά έχουν καταγραφεί κατά τα προηγούμενα καλοκαίρια στα μητρώα του Κέντρο Υγείας Αρεόπολης.

  Μάθε περισσότερα
 12. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  01/08/2023

  Συνέντευξη με μια εθελόντρια: Lea Heinen, Κέντρο Διάσωσης

  Η Lea μοιράζεται την εμπειρία της ως εθελόντρια στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιας Χελώνας του ΑΡΧΕΛΩΝ: «Νομίζω ότι όταν μια χελώνα αρχίζει να τρώει μετά από ένα μήνα προσπάθειας, όταν μπορείς να δεις τη βελτίωση ή την επούλωση ενός τραυματισμού μιας χελώνας και όταν μια χελώνα επιστρέφει πίσω στη θάλασσα, στο φυσικό της περιβάλλον, στο σπίτι της - τότε ξέρεις ότι πράγματι σώζεις τις χελώνες».

  Μάθε περισσότερα
 13. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  21/07/2023

  Παιδικός Διαγωνισμός Παραλίας 2023: Φτιάξε το δικό σου χελωνάκι με φυσικά υλικά και στείλε μας φωτογραφία!

  Βοήθησέ μας να μεταδώσουμε το μήνυμα για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών σχηματίζοντας τα δικά σου θαλάσσια χελωνάκια με φυσικά υλικά που θα βρεις στην παραλία. Άμμος, πέτρες, βότσαλα, κοχύλια, φύκια, ξυλαράκια και ότι άλλο έχεις στη διάθεσή σου μπορούν να μεταμορφωθούν με λίγη φαντασία! Τράβηξε μια φωτογραφία το έργο σου και στείλε την στον Διαγωνισμό Παραλίας του ΑΡΧΕΛΩΝ.

  Μάθε περισσότερα
 14. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  18/07/2023

  Ανοίγοντας το δρόμο για τα επόμενα βήματα προστασίας των θαλάσσιων χελωνών στη Μεσόγειο

  Tην προηγούμενη εβδομάδα οι εταίροι του έργου «Διατήρηση των θαλασσίων χελωνών στην περιοχή της Μεσογείου» συναντήθηκαν για την 9η Συνεδρίαση της Καθοδηγητικής Επιτροπής. Η συνάντηση έγινε στον Κυπαρισσιακό Κόλπο στην Ελλάδα στις 4 και 5 Ιουλίου και οργανώθηκε από το SPA/RAC και τον ΑΡΧΕΛΩΝ.

  Μάθε περισσότερα
 15. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  04/07/2023

  Ειδική προσφορά για τους ΕΜΠΕΙΡΟΥΣ εθελοντές: Έλα τώρα ξανά μαζί μας για 2 χελωνο-εβδομάδες!

  Είναι καιρός να έρθεις ξανά στα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ, ακόμηκι αν έχεις μόνο 2ή 3 εβδομάδες διαθέσιμες. Η προσφορά ισχύει για τον Αύγουστο, τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο 2023. Κάνε αίτηση μέσα από τη νέα μας ιστοσελίδα και δες περισσότερα για τις ημερομηνίες και τις τοποθεσίες που είναι διαθέσιμες οι θέσεις.

  Μάθε περισσότερα
1 από 0

Πολύ πιθανό να σε ενδιαφέρουν επίσης

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας!
Μάθε για τις τελευταίες δράσεις μας και ενημερώσου για τα προγράμματά μας και πως μπορείς εσύ να βοηθήσεις τις θαλάσσιες χελώνες!