Ένας χρόνος LIFE EUROTURTLES
Έχει περάσει ένας χρόνος από την έναρξη του Προγράμματος LIFE EUROTURTLES και ήδη τα πρώτα αποτελέσματα των δράσεων έχουν καταστεί εμφανή!
Το Πρόγραμμα LIFE EUROTURTLES εμπλέκει 9 Δικαιούχους από 6 χώρες της ΕΕ (Ιταλία, Μάλτα, Σλοβενία, Κροατία, Ελλάδα και Κύπρο) σε μια κοινή προσπάθεια προστασίας των θαλάσσιων χελωνών της Ανατολικής Μεσογείου. Το Έργο συγχρηματοδοτείται από την ΕΕ και τους Δικαιούχους ( ο ΑΡΧΕΛΩΝ ως ο μοναδικός δικαιούχος από την Ελλάδα, διαθέτει ιδίους πόρους για την υλοποίησή του) ώστε να υλοποιηθούν οι δράσεις σε χερσαίο και θαλάσσιο χώρο .
Ειδικότερα, όσον αφορά την ωοτοκία της Caretta caretta στην Ελλάδα, ο ΑΡΧΕΛΩΝ είχε την ευκαιρία να «επεκτείνει » τη δράση του σε παραλίες ωοτοκίας του είδους όπου η καταγραφή και προστασία ως τώρα ήταν περιστασιακή (δράση “C1”). Τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά: Στο βόρειο Κυπαρισσιακό Κόλπο, από Νέδα ως Αλφειό (δηλαδή βόρεια από την περιοχή δράσης του πολυετούς προγράμματος του Συλλόγου στον Κόλπο), βρέθηκαν 387 φωλιές, από τις οποίες προστατεύτηκαν οι 278.
Στο παραλιακό μέτωπο του Ευρώτα (ΒΑ από την περιοχή του πολυετούς προγράμματος του Συλλόγου στις παραλίες του Γυθείου), βρέθηκαν 174 φωλιές από τις οποίες προστατεύθηκαν οι 56. Επίσης θεμελιώθηκε νέα συνεργασία του ΑΡΧΕΛΩΝ με τον Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Κοτυχίου – Στροφυλιάς και τον κ. Διονύση Μαμάση, στην περιοχή Κουνουπέλι ως Κοτύχι, όπου προστατεύθηκαν 23 φωλιές από τις 26 που εντοπίστηκαν. Ξεκίνησε επίσης ένα «εντατικό» πρόγραμμα 3 εβδομάδων στην παραλία της Πρέβεζας (Καστροσυκιά – Μύτικας), υπό την επίβλεψη της Υπεύθυνης Ζακύνθου Άννας Lamaj, όπου και εκεί εντοπίστηκαν και προστατεύθηκαν 3 φωλιές. Το πρόγραμμα παρακολούθησης και προστασίας στις περιοχές αυτές περιλαμβάνει και μια καινοτομία: Μετά από εκπαίδευση του επιστημονικού υπεύθυνου του ΑΡΧΕΛΩΝ για το LIFE, κ Alan Rees, η Υπεύθυνη Πελοποννήσου Πολύμνια Νεστορίδου και η υπεύθυνη πεδίου Sonia Doblado πραγματοποίησαν δοκιμαστικές πτήσεις Συστημάτων μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (drones) για τον εντοπισμό φωλιών στις παραλίες ωοτοκίας του βόρειου Κυπαρισσιακού και του Λακωνικού Κόλπου και για την παρακολούθηση χελωνών στον θαλάσσιο χώρο των βιοτόπων αναπαραγωγής.
Η νέα αυτή τεχνολογία (εφόσον ολοκληρωθεί και η εφαρμογή της εθνικής νομοθεσίας για τα drones), θα ενσωματωθεί, όπου κρίνεται απαραίτητο, στη μόνιμη μεθοδολογία του ΑΡΧΕΛΩΝ. Αξίζει να σημειωθεί ότι χάρη στη χρήση των drones εντοπίστηκε πράσινη χελώνα (Chelonia mydas) σε κοντινή απόσταση από την παραλία ωοτοκίας του Ευρώτα, ενώ από τα έως τώρα διαθέσιμα επιστημονικά στοιχεία προέκυπτε ότι το συγκεκριμένο είδος δεν πλησίαζε σε βάθη μικρότερα των 50μ στη συγκεκριμένη περιοχή.
Το Πρόγραμμα επίσης έχει ορισμένες δράσεις και για την αντιμετώπιση των απειλών που δέχονται οι θαλάσσιες χελώνες από την αλιευτική δραστηριότητα. Ειδικότερα, περιλαμβάνει διαμοιρασμό εργαλείων σε αλιείς, ενημερωτικές δράσεις, συνεντεύξεις με ερωτηματολόγια και τη δημιουργία χαρτών ‘hot spots’ όπου εντοπίζεται αυξημένη παρουσία θαλασσίων χελωνών, ώστε οι συγκεκριμένες θέσεις να αποφεύγονται όσο το δυνατόν από τους αλιείς. Συγκεκριμένα: Σε συνεργασία με το ΕΛΚΕΘΕ Κρήτης (υπεύθυνος κ Καπανταγάκης Αργύρης) δημιουργήθηκε ένα εργαλείο-κόφτης, το οποίο εύκολα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να κοπεί η πετονιά κοντά στο αγκίστρι σε χελώνα που έχει πιαστεί σε παραγάδι. Από τον Ιανουάριο του 2018 και για τους επόμενους μήνες, το εργαλείο αυτό θα μοιραστεί σε ψαράδες που δουλεύουν με παραγάδια στις περιοχές βόρεια του Κισσάμου, Κάσσου- Καρπάθου, Κύθηρων-Νεάπολης, Δυτικής Ελλάδας και ενδεχομένως στην Εύβοια (δράση C2a). Επιπλέον, σε συνεργασία με το Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου και με Αλιευτικούς Συλλόγους της περιοχής, έγινε ενημέρωση των αλιέων για την παρουσία των θαλασσίων χελωνών στον βιότοπο(η λιμνοθάλασσα αποτελεί σημαντικό τροφικό πεδίο) και τον βέλτιστο τρόπο απελευθέρωσής τους από τα διβάρια όταν παγιδεύονται σε αυτά (δράση C2b), ενώ έγινε εκπαίδευση 4 έμπειρων ψαράδων στο μαρκάρισμα των χελωνών.
Τη δράση στο Μεσολόγγι πραγματοποίησαν η εθελόντρια του Συλλόγου κα Μαρίνα Δεληγιαννάκη, η υπεύθυνη Προγραμμάτων Πελοποννήσου Πολύμνια Νεστορίδου και ο Παύλος Τσάρος, υπεύθυνος του Δικτύου Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ, που τόσο σύντομα έφυγε από τη ζωή τον περασμένο Σεπτέμβριο αφήνοντας ένα τεράστιο κενό για το Σύλλογο.
Οι επόμενες δράσεις του ΑΡΧΕΛΩΝ στη Λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου , θα αφορούν στα εγκαταλελειμμένα («ορφανά») αλιευτικά εργαλεία στο βυθό, τα οποία αποτελούν μόνιμη απειλή εγκλωβισμού των θαλασσίων χελωνών. Ο καθαρισμός της Λιμνοθάλασσας από αυτά είναι το πρώτο στάδιο της δράσης C6 και στη συνέχεια θα ακολουθήσει η ανακύκλωσή τους.
Βεβαίως αξίζει να σημειωθεί ότι το Πρόγραμμα LIFE EUROTURTLES περιλαμβάνει πολλές δράσεις ευαισθητοποίησης του κοινού. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι με την υποστήριξη του Προγράμματος έχουν γίνει απελευθερώσεις χελωνών που περιθάλφθηκαν στο Κέντρο Διάσωσης Θαλασσίων Χελωνών και δημόσιες εκσκαφές φωλιών, στην Πελοπόννησο και την Κρήτη. Στα πλαίσια της ευαισθητοποίησης, με τη συμμετοχή του εικονογράφου και ειδικού περιβαλλοντικής ερμηνείας κ Βασίλη Χατζηρβασάνη, θα εκδοθεί επίκαιρο και μοντέρνο εκπαιδευτικό υλικό, το οποίο θα ανταποκρίνεται με βέλτιστο τρόπο στις εκπαιδευτικές ανάγκες των νέων γενεών. Στα πλαίσια του LIFE EUROTURTLES, το εκπαιδευτικό υλικό θα μεταφραστεί στα αγγλικά αλλά και στις γλώσσες των υπόλοιπων Εταίρων.
Κάθε χρόνο διοργανώνεται συνάντηση των 9 Δικαιούχων σε μία από τις 6 χώρες υλοποίησης (δράση F1). Το 2016 η 1η συνάντηση διοργανώθηκε στο Ζάγκρεμπ της Κροατίας υπό την αιγίδα του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας της Κροατίας και του Blue World Institute. Η φετινή συνάντηση έγινε στη Λάρνακα Κύπρου από τις 26 έως και τις 28 Σεπτεμβρίου, υπό την άψογη διοργάνωση του Ωκεανογραφικού Ινστιτούτου του Πανεπιστημίου Κύπρου και του Τμήματος Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών του Υπουργείου Περιβάλλοντος της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης οι εταίροι είχαν την τιμή να ξεναγηθούν στην προστατευόμενη περιοχή της Λάρας -Τοξεύτρας που αποτελεί σημαντικότατο βιότοπο αναπαραγωγής τόσο της πράσινης χελώνας όσο και της Καρέτα, από έναν από τους πρώτους «χελωνάδες» της Μεσογείου, τον κ Ανδρέα Δημητρόπουλο.
Joanne, τι νέα από το Κέντρο Διάσωσης (Οκτώβριος-Νοέμβριος 2017)?
ΑΓΓΕΛΙΑ ΘΕΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ – ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΣΤΟΝ ΑΡΧΕΛΩΝ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ18/12/2024
Μιά πληγωμένη Καρέττα επιστρέφει στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ με πλαστικά στο πεπτικό της σύστημα.
Η Ελλάδα μείωσε την κατανάλωση της πλαστικής σακούλας, όμως πρέπει όλοι να προσπαθήσουμε περισσότερο. Η ρύπανση της θάλασσας από πλαστικά παραμένει μια σημαντική απειλή τόσο για την υγεία των ανθρώπων, όσο και για τα ζώα και τα φυτά που ζουν εκεί.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ06/12/2024
O ΑΡΧΕΛΩΝ στην Πρώτη Γραμμή της Διάσωσης για τις θαλάσσιες χελώνες στη Μεσόγειο.
Με τη βοήθεια του ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ μπορέσαμε να αποκτήσουμε ακριβείς διαγνώσεις για την υγεία των χελωνών που διασώθηκαν στις Ελληνικές θάλασσες.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ04/12/2024
Η φύση τελεί υπό επίθεση: Η προστασία του λύκου υποβαθμίζεται στη Σύμβαση της Βέρνης
Ανακοίνωση 20 Περιβαλλοντικών Οργανώσεων
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ03/12/2024
Καλοκαίρι 2025: Ανάλαβε θέση ευθύνης στα Προγράμματα Προστασίας της Θαλάσσιας Χελώνας!
Περιορισμένος αριθμός έμπειρων και ικανών εθελοντών επιλέγεται κάθε χρόνο για τις θέσεις Υπεύθυνων Πεδίου των προγραμμάτων του ΑΡΧΕΛΩΝ. Η υποβολή αιτήσεων και σύντομων βιογραφικών για το 2025 έχει αρχίσει!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ29/11/2024
Πρώτο φωτοβολταϊκό στην καρδιά του Αμβρακικού
Ο Αμβρακικός κόλπος είναι ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο οικοσύστημα που απειλείται με αποσταθεροποίηση στην περίπτωση εγκατάστασης μιας τόσο μεγάλης κατασκευαστικής δομής. Καλούμε τις αρμόδιες αρχές, την τοπική αυτοδιοίκηση να αντιδράσουν στην περαιτέρω υποβάθμιση του Αμβρακικού Κόλπου.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ25/11/2024
Κάνε αυτή τη γιορτινή περίοδο ακόμα πιο μαγική, χαρίζοντας μία υιοθεσία θαλάσσιας χελώνα στους αγαπημένους σου!
Είτε πρόκειται για τον λάτρη της άγριας φύσης στη ζωή σου, είτε για κάποιον δικό σου που νοιάζεται για τον πλανήτη, μια υιοθεσία από τον ΑΡΧΕΛΩΝ είναι ένα δώρο που συνεχίζει να προσφέρει.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ18/11/2024
Η παραλία της ελπίδας: Το ταξίδι του Keanu με τον ΑΡΧΕΛΩΝ
Ο Keanu Groeneveld, φοιτητής στη Διαχείριση της Άγριας Ζωής, ήρθε από την Ολλανδία στο Ρέθυμνο της Κρήτης για να κάνει την πρακτική του άσκηση στον ΑΡΧΕΛΩΝ. Η εμπειρία του ήταν ένα μεταμορφωτικό ταξίδι που φούντωσε το πάθος του για τη προστασία της φύσης.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ14/11/2024
Ανοίγει η Διαδικτυακή Ξενάγηση Σχολείων στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ: Οι θαλάσσιες χελώνες ταξιδεύουν πάλι σε όλη την Ελλάδα!
Για 5η συνεχόμενη χρονιά, το Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ ανοίγει τις πύλες του και προσκαλεί τους μαθητές σχολείων εκτός Αττικής σε μια μοναδική διαδικτυακή εμπειρία.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ12/11/2024
Δορυφορική παρακολούθηση για την προστασία των χελωνών: TUI Care Foundation και ΑΡΧΕΛΩΝ απελευθερώνουν θαλάσσια χελώνα με πομπό στην Ελλάδα
Μετά από τη διάσωση και αρκετούς μήνες περίθαλψης στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ, ο «Τρίτων» επέστρεψε πίσω στη θάλασσα με έναν δορυφορικό πομπό στο καβούκι του. Η δράση αυτή, ως μέρος του προγράμματος TUI Turtle Aid, στοχεύει να συνεισφέρει πολύτιμες γνώσεις σχετικά με τη συμπεριφορά της θαλάσσιας χελώνας μετά την απελευθέρωση.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ11/11/2024
Ένα διαφορετικό ρεκόρ ωοτοκίας: επιβεβαιώνεται η ανάκαμψη του πληθυσμού της Καρέττα που αναπαράγεται στον Κυπαρισσιακό Κόλπο!
Φέτος καταγράφηκε από τον ΑΡΧΕΛΩΝ ένα νέο ρεκόρ ωοτοκίας: 6.700 φωλιές στον πυρήνα ωοτοκίας του Κυπαρισσιακού Κόλπου.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ28/10/2024
Ένα σύμβολο της άγριας ζωής μετατράπηκε σε μακάβριο τουριστικό αξιοθέατο
Μια ταριχευμένη θαλάσσια χελώνα Καρέττα βρέθηκε να εκτίθεται σε δημόσια θέα σε ταβέρνα του νησιού του Καστού.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ23/10/2024
Μεγαλώνοντας μέσα από τις προκλήσεις: Η μεταμόρφωση ενός εθελοντή
«Μέσα από τον εθελοντισμό στα Χανιά, μπόρεσα να ξεπεράσω τα όριά μου και να ανακαλύψω έναν νέο κόσμο», λέει η Hyerim Ryu, μιλώντας για την εμπειρία της 5 εβδομάδων εθελοντισμού με τον ΑΡΧΕΛΩΝ.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ21/10/2024
«Υποτροφίες» για πρακτική εμπειρία και άσκηση στα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ
Φέτος, με τις «υποτροφίες» δίνεται η ευκαιρία να υποστηριχθεί οικονομικά η συμμετοχή μικρού αριθμού ατόμων από την Ελλάδα (για εθελοντισμό ή/και πρακτική άσκηση φοιτητών) στα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ18/10/2024
Υπάρχει πρόοδος στην δημιουργία ενός ενιαίου Θαλάσσιου Πάρκου στο Ιόνιο;
Η ίδρυση ενιαίου Θαλάσσιου Πάρκου στο Ιόνιο μπορεί να αποτελέσει σημείο σταθμό για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών της Μεσογείου.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ16/10/2024
Κοινό ΔT: Απροστάτευτοι οι πυρήνες θαλάσσιας βιοποικιλότητας της Ελλάδας!
Σοβαρές ελλείψεις στην προστασία των σημαντικότερων ελληνικών θαλάσσιων βιοτόπων και επιτακτική ανάγκη για άμεσες παρεμβάσεις εντοπίζει έκθεση εννέα περιβαλλοντικών οργανισμών.