18/01/2018

Ένας χρόνος LIFE EUROTURTLES

Έχει περάσει ένας χρόνος από την έναρξη του Προγράμματος LIFE EUROTURTLES και ήδη τα πρώτα αποτελέσματα των δράσεων έχουν καταστεί εμφανή!

Το Πρόγραμμα LIFE EUROTURTLES εμπλέκει 9 Δικαιούχους από 6 χώρες της ΕΕ (Ιταλία, Μάλτα, Σλοβενία, Κροατία, Ελλάδα και Κύπρο) σε μια κοινή προσπάθεια προστασίας των θαλάσσιων χελωνών της Ανατολικής Μεσογείου. Το Έργο συγχρηματοδοτείται από την ΕΕ και τους Δικαιούχους ( ο ΑΡΧΕΛΩΝ ως ο μοναδικός δικαιούχος από την Ελλάδα, διαθέτει ιδίους πόρους για την υλοποίησή του) ώστε να υλοποιηθούν οι δράσεις σε χερσαίο και θαλάσσιο χώρο .

Ειδικότερα, όσον αφορά την ωοτοκία της Caretta caretta στην Ελλάδα, ο ΑΡΧΕΛΩΝ είχε την ευκαιρία να «επεκτείνει » τη δράση του σε παραλίες ωοτοκίας του είδους όπου η καταγραφή και προστασία ως τώρα ήταν περιστασιακή (δράση “C1”). Τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά: Στο βόρειο Κυπαρισσιακό Κόλπο, από Νέδα ως Αλφειό (δηλαδή βόρεια από την περιοχή δράσης του πολυετούς προγράμματος του Συλλόγου στον Κόλπο), βρέθηκαν 387 φωλιές, από τις οποίες προστατεύτηκαν οι 278.

enas-xronos-life-euroturtles-EKSO_Euroturtles1.jpg

Στο παραλιακό μέτωπο του Ευρώτα (ΒΑ από την περιοχή του πολυετούς προγράμματος του Συλλόγου στις παραλίες του Γυθείου), βρέθηκαν 174 φωλιές από τις οποίες προστατεύθηκαν οι 56. Επίσης θεμελιώθηκε νέα συνεργασία του ΑΡΧΕΛΩΝ με τον Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Κοτυχίου – Στροφυλιάς και τον κ. Διονύση Μαμάση, στην περιοχή Κουνουπέλι ως Κοτύχι, όπου προστατεύθηκαν 23 φωλιές από τις 26 που εντοπίστηκαν. Ξεκίνησε επίσης ένα «εντατικό» πρόγραμμα 3 εβδομάδων στην παραλία της Πρέβεζας (Καστροσυκιά – Μύτικας), υπό την επίβλεψη της Υπεύθυνης Ζακύνθου Άννας Lamaj, όπου και εκεί εντοπίστηκαν και προστατεύθηκαν 3 φωλιές. Το πρόγραμμα παρακολούθησης και προστασίας στις περιοχές αυτές περιλαμβάνει και μια καινοτομία: Μετά από εκπαίδευση του επιστημονικού υπεύθυνου του ΑΡΧΕΛΩΝ για το LIFE, κ Alan Rees, η Υπεύθυνη Πελοποννήσου Πολύμνια Νεστορίδου και η υπεύθυνη πεδίου Sonia Doblado πραγματοποίησαν δοκιμαστικές πτήσεις Συστημάτων μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (drones) για τον εντοπισμό φωλιών στις παραλίες ωοτοκίας του βόρειου Κυπαρισσιακού και του Λακωνικού Κόλπου και για την παρακολούθηση χελωνών στον θαλάσσιο χώρο των βιοτόπων αναπαραγωγής.

enas-xronos-life-euroturtles-EKSO_Euroturtles2.jpg

Η νέα αυτή τεχνολογία (εφόσον ολοκληρωθεί και η εφαρμογή της εθνικής νομοθεσίας για τα drones), θα ενσωματωθεί, όπου κρίνεται απαραίτητο, στη μόνιμη μεθοδολογία του ΑΡΧΕΛΩΝ. Αξίζει να σημειωθεί ότι χάρη στη χρήση των drones εντοπίστηκε πράσινη χελώνα (Chelonia mydas) σε κοντινή απόσταση από την παραλία ωοτοκίας του Ευρώτα, ενώ από τα έως τώρα διαθέσιμα επιστημονικά στοιχεία προέκυπτε ότι το συγκεκριμένο είδος δεν πλησίαζε σε βάθη μικρότερα των 50μ στη συγκεκριμένη περιοχή.

Το Πρόγραμμα επίσης έχει ορισμένες δράσεις και για την αντιμετώπιση των απειλών που δέχονται οι θαλάσσιες χελώνες από την αλιευτική δραστηριότητα. Ειδικότερα, περιλαμβάνει διαμοιρασμό εργαλείων σε αλιείς, ενημερωτικές δράσεις, συνεντεύξεις με ερωτηματολόγια και τη δημιουργία χαρτών ‘hot spots’ όπου εντοπίζεται αυξημένη παρουσία θαλασσίων χελωνών, ώστε οι συγκεκριμένες θέσεις να αποφεύγονται όσο το δυνατόν από τους αλιείς. Συγκεκριμένα: Σε συνεργασία με το ΕΛΚΕΘΕ Κρήτης (υπεύθυνος κ Καπανταγάκης Αργύρης) δημιουργήθηκε ένα εργαλείο-κόφτης, το οποίο εύκολα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να κοπεί η πετονιά κοντά στο αγκίστρι σε χελώνα που έχει πιαστεί σε παραγάδι. Από τον Ιανουάριο του 2018 και για τους επόμενους μήνες, το εργαλείο αυτό θα μοιραστεί σε ψαράδες που δουλεύουν με παραγάδια στις περιοχές βόρεια του Κισσάμου, Κάσσου- Καρπάθου, Κύθηρων-Νεάπολης, Δυτικής Ελλάδας και ενδεχομένως στην Εύβοια (δράση C2a). Επιπλέον, σε συνεργασία με το Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου και με Αλιευτικούς Συλλόγους της περιοχής, έγινε ενημέρωση των αλιέων για την παρουσία των θαλασσίων χελωνών στον βιότοπο(η λιμνοθάλασσα αποτελεί σημαντικό τροφικό πεδίο) και τον βέλτιστο τρόπο απελευθέρωσής τους από τα διβάρια όταν παγιδεύονται σε αυτά (δράση C2b), ενώ έγινε εκπαίδευση 4 έμπειρων ψαράδων στο μαρκάρισμα των χελωνών.

enas-xronos-life-euroturtles-EKSO_Euroturtles3.jpg

Τη δράση στο Μεσολόγγι πραγματοποίησαν η εθελόντρια του Συλλόγου κα Μαρίνα Δεληγιαννάκη, η υπεύθυνη Προγραμμάτων Πελοποννήσου Πολύμνια Νεστορίδου και ο Παύλος Τσάρος, υπεύθυνος του Δικτύου Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ, που τόσο σύντομα έφυγε από τη ζωή τον περασμένο Σεπτέμβριο αφήνοντας ένα τεράστιο κενό για το Σύλλογο.

Οι επόμενες δράσεις του ΑΡΧΕΛΩΝ στη Λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου , θα αφορούν στα εγκαταλελειμμένα («ορφανά») αλιευτικά εργαλεία στο βυθό, τα οποία αποτελούν μόνιμη απειλή εγκλωβισμού των θαλασσίων χελωνών. Ο καθαρισμός της Λιμνοθάλασσας από αυτά είναι το πρώτο στάδιο της δράσης C6 και στη συνέχεια θα ακολουθήσει η ανακύκλωσή τους.

enas-xronos-life-euroturtles-EKSO_Euroturtles4.jpg

Βεβαίως αξίζει να σημειωθεί ότι το Πρόγραμμα LIFE EUROTURTLES περιλαμβάνει πολλές δράσεις ευαισθητοποίησης του κοινού. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι με την υποστήριξη του Προγράμματος έχουν γίνει απελευθερώσεις χελωνών που περιθάλφθηκαν στο Κέντρο Διάσωσης Θαλασσίων Χελωνών και δημόσιες εκσκαφές φωλιών, στην Πελοπόννησο και την Κρήτη. Στα πλαίσια της ευαισθητοποίησης, με τη συμμετοχή του εικονογράφου και ειδικού περιβαλλοντικής ερμηνείας κ Βασίλη Χατζηρβασάνη, θα εκδοθεί επίκαιρο και μοντέρνο εκπαιδευτικό υλικό, το οποίο θα ανταποκρίνεται με βέλτιστο τρόπο στις εκπαιδευτικές ανάγκες των νέων γενεών. Στα πλαίσια του LIFE EUROTURTLES, το εκπαιδευτικό υλικό θα μεταφραστεί στα αγγλικά αλλά και στις γλώσσες των υπόλοιπων Εταίρων.

enas-xronos-life-euroturtles-EKSO_Euroturtles5.jpg

Κάθε χρόνο διοργανώνεται συνάντηση των 9 Δικαιούχων σε μία από τις 6 χώρες υλοποίησης (δράση F1). Το 2016 η 1η συνάντηση διοργανώθηκε στο Ζάγκρεμπ της Κροατίας υπό την αιγίδα του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας της Κροατίας και του Blue World Institute. Η φετινή συνάντηση έγινε στη Λάρνακα Κύπρου από τις 26 έως και τις 28 Σεπτεμβρίου, υπό την άψογη διοργάνωση του Ωκεανογραφικού Ινστιτούτου του Πανεπιστημίου Κύπρου και του Τμήματος Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών του Υπουργείου Περιβάλλοντος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

enas-xronos-life-euroturtles-EKSO_Euroturtles6.jpg

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης οι εταίροι είχαν την τιμή να ξεναγηθούν στην προστατευόμενη περιοχή της Λάρας -Τοξεύτρας που αποτελεί σημαντικότατο βιότοπο αναπαραγωγής τόσο της πράσινης χελώνας όσο και της Καρέτα, από έναν από τους πρώτους «χελωνάδες» της Μεσογείου, τον κ Ανδρέα Δημητρόπουλο.

enas-xronos-life-euroturtles-EKSO_Euroturtles7.jpg

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

 1. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  02/02/2024

  Οι θαλάσσιες χελώνες στους Ελληνικούς υγροτόπους διεθνούς σημασίας

  Στις 2 Φεβρουαρίου γιορτάζουμε την Παγκόσμια Μέρα των Υγροτόπων, αυτών των ευάλωτων περιοχών του πλανήτη που αποτελούν καταφύγιο για τα αποδημητικά πουλιά, αλλά και για πολλά άλλα είδη άγριων ζώων, μεταξύ των οποίων και οι θαλάσσιες χελώνες.

  Μάθε περισσότερα
 2. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  24/01/2024

  Γιατί τα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ είναι διεθνή;

  Τα προγράμματα προστασίας για τη θαλάσσια χελώνα του ΑΡΧΕΛΩΝ οργανώνονται με την πολύτιμη συμβολή εθελοντών που φθάνουν κάθε χρόνο στην Ελλάδα όχι μόνο από την Ευρώπη αλλά και από πιο μακρινά μέρη όπως την Ν.Κορέα, την Αυστραλία και την Κολομβία. Η χρήση της αγγλικής γλώσσας κατά τη διάρκεια των εργασιών στο πεδίο ή των δραστηριοτήτων ευαισθητοποίησης του κοινού και στις οργανωμένες κατασκηνώσεις που διαμένουν οι εθελοντές, είναι απαραίτητη για τα προγράμματα.

  Μάθε περισσότερα
 3. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  23/01/2024

  Κοινό ΔΤ: Εκτός Σχεδίου Δόμηση: Επιταχύνοντας την Καταστροφή της Ελληνικής Φύσης

  Η δημοσιοποίηση της διαφαινόμενης πρόθεσης της Κυβέρνησης να διευρύνει, έστω και μεταβατικά, την εκτός σχεδίου δόμηση έχει προκαλέσει οξείες αντιδράσεις – πράγμα αξιοσημείωτο για σχέδιο νόμου που δεν έχει καν ακόμα δημοσιευθεί. Αυτό και μόνο δείχνει ότι σημαντικό τμήμα της κοινωνίας είναι αντίθετο στην περαιτέρω οικοπεδοποίηση της ελληνικής υπαίθρου και στην ανεξέλεγκτη και άναρχη διεύρυνση των οικισμών.

  Μάθε περισσότερα
 4. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  17/01/2024

  Ένα ιδιαίτερο νοσοκομείο για θαλάσσιες χελώνες με δεξαμενές και εντυπωσιακά παλιά βαγόνια τρένου έχει στήσει εδώ και 30 χρόνια ο ΑΡΧΕΛΩΝ στη Γλυφάδα

  Χελώνες συνδεδεμένες με φιάλες ορού ή μπανταρισμένες με επιδέσμους, δεξαμενές περίθαλψης και δεξαμενές αποκατάστασης με ειδικό περιβαλλοντικό εμπλουτισμό, θερμοκήπια ανάρρωσης, αλλά και… ανακαινισμένα βαγόνια του ΟΣΕ!

  Μάθε περισσότερα
 5. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  15/01/2024

  Θέσεις Βοηθών για τα προγράμματα προστασίας της θαλάσσιας χελώνας του 2024

  Ο ΑΡΧΕΛΩΝ αναζητά συνεργάτες με θέληση και ενθουσιασμό για την προστασία της φύσης για την υλοποίηση των προγραμμάτων προστασίας της θαλάσσιας χελώνας του 2024.

  Μάθε περισσότερα
 6. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  05/01/2024

  Τι έγινε στον κόσμο του ΑΡΧΕΛΩΝ το 2023;

  Παγκόσμιο ρεκόρ αναπαραγωγικής ζωής για θαλάσσια χελώνα και 40 χρόνια δράσης ΑΡΧΕΛΩΝ για την προστασία της χελώνας είναι κάποιες στιγμές που γιορτάσαμε φέτος όλοι μαζί. Τι έγινε λοιπόν στον κόσμο του ΑΡΧΕΛΩΝ το 2023;

  Μάθε περισσότερα
 7. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  21/12/2023

  Η ανάληψη ευθύνης για το περιβάλλον δίνει νόημα στη ζωή μας

  «Ο ΑΡΧΕΛΩΝ είναι μια ευκαιρία, όχι μόνο για τα ζώα και το οικοσύστημα, αλλά και για μας τους ίδιους που συμμετέχουμε στο Σύλλογο και για την κοινωνία μέσα στην οποία δρούμε». Ο Θωμάς Αράπης, Πρόεδρος και ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου μιλά για την προσπάθεια που κάνει ο ΑΡΧΕΛΩΝ αλλά και για το τι ελπίζει ότι θα φέρει το αύριο.

  Μάθε περισσότερα
 8. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  20/12/2023

  19 Περιβαλλοντικές Οργανώσεις ζητούν από την Ελληνική Κυβέρνηση να μην συναινέσει σε αλλαγή του καθεστώτος προστασίας του λύκου στην Ευρώπη

  Οι συνυπογράφουσες 19 Περιβαλλοντικές Οργανώσεις εκφράζουμε την πλήρη αντίθεσή μας στην πρόταση που ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για μείωση του προστατευτικού καθεστώτος του λύκου στη Σύμβαση της Βέρνης και καλούμε την ελληνική κυβέρνηση να απορρίψει την πρόταση αυτή στο Συμβούλιο των Υπουργών Περιβάλλοντος.

  Μάθε περισσότερα
 9. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  20/12/2023

  Σαράντα χρόνια μετά: Ο κόσμος του ΑΡΧΕΛΩΝ σήμερα

  Ο Θωμάς Αράπης, Πρόεδρος και ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου δίνει το στίγμα του ΑΡΧΕΛΩΝ σήμερα. «Στις καθημερινές μας δραστηριότητες συναντάμε, εκτός από πολλές χελώνες, και πάρα πολλούς ανθρώπους που βοήθησαν και βοηθούν.. Ανάμεσά τους, ξεχωρίζουν όλοι όσοι εργάζονται και εκπροσωπούν το σύλλογο εκεί έξω, στα εύκολα και τα δύσκολα »

  Μάθε περισσότερα
 10. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  15/12/2023

  Ευχές από επώνυμους «χελωνάδες» του εξωτερικού!

  Συνεργάτες και μέλη της επιστημονικής κοινότητας από όλον τον κόσμο στέλνουν το μήνυμά τους για τα 40 χρόνια ΑΡΧΕΛΩΝ

  Μάθε περισσότερα
 11. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  14/12/2023

  Το παρελθόν έχει αξία αν γίνει φάρος που φωτίζει στο μέλλον

  Ο Θωμάς Αράπης, Πρόεδρος του ΑΡΧΕΛΩΝ και ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου μιλάει για την ποιότητα και τις αξίες, και τους ανθρώπους που σημάδεψαν τη δημιουργία και την μετέπειτα δράση του ΑΡΧΕΛΩΝ. «Ο Δημήτρης Μαργαριτούλης μας έμαθε όχι μόνο τη μεθοδολογία για την καταγραφή και προστασία των χελωνών αλλά και τι θα πει οργάνωση καθηκόντων, ευθύνη, συλλογικότητα, αξιολόγηση, συνεργασία» αναφέρει.

  Μάθε περισσότερα
 12. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  12/12/2023

  Σημειώσεις μίας εθελόντριας (Μέρος 2): Τα τραύματα στο κεφάλι είναι πιο συχνά από όσο νομίζετε

  Η Jessica έγινε εθελόντρια στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ για 6 εβδομάδες το 2023 και μιλά για όσα έμαθε φροντίζοντας θαλάσσιες χελώνες με τραυματισμούς στο κεφάλι που προκαλούνται από ανθρώπους.

  Μάθε περισσότερα
 13. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  04/12/2023

  Σημειώσεις μίας εθελόντριας (Μέρος 1): Η Jessica Van Damme βρέθηκε στο Κέντρο Διάσωσης

  «Κατά τη διάρκεια της παραμονής μου υπήρχαν περισσότερες από 30 τραυματισμένες θαλάσσιες χελώνες που νοσηλεύονταν στο Κέντρο Διάσωσης. Επτά από αυτές απελευθερώθηκαν επιτυχώς, αλλά, κατά την ίδια περίοδο, υπήρξαν πέντε νέες αφίξεις – όλες χελώνες με ανθρωπογενή τραύματα. Εμείς, οι άνθρωποι, είμαστε η μεγαλύτερη απειλή για αυτές!», γράφει η Jessica.

  Μάθε περισσότερα
 14. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  30/11/2023

  Καλοκαίρι 2024: Έλα ξανά και ανάλαβε ευθύνες στα προγράμματα προστασίας της θαλάσσιας χελώνας!

  Η συμμετοχή ή η επιστροφή στα προγράμματα προστασίας θαλάσσιας χελώνας του ΑΡΧΕΛΩΝ ως Υπεύθυνος Πεδίου θα σου δώσει την ευκαιρία να ηγηθείς συγκεκριμένων δραστηριοτήτων, καθώς και να εκπαιδεύσεις και να βοηθήσεις άλλους εθελοντές. Αυτές οι θέσεις παρέχουν υψηλότερο επίπεδο εμπειρίας στη προστασία του περιβάλλοντος, καθώς και βελτίωση στις επικοινωνιακές και ηγετικές δεξιότητες. Βιάσου και κάνε αίτηση τώρα! Μόνο ένας περιορισμένος αριθμός έμπειρων και εξειδικευμένων εθελοντών επιλέγονται σαν Υπεύθυνοι Πεδίου σε κάθε πρόγραμμα.

  Μάθε περισσότερα
 15. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  23/11/2023

  Δημιουργία της «Συμμαχίας για τον Αμβρακικό»

  Όραμα της Συμμαχίας αποτελεί η ανάδειξη της μοναδικής οικολογικής αξίας και της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς του Αμβρακικού, για την αποτελεσματικότερη διαχείριση, αποκατάσταση και προστασία των οικοσυστημάτων και της βιοποικιλότητάς του, σε συνεργασία με την τοπική κοινότητα!

  Μάθε περισσότερα
1 από 0

Πολύ πιθανό να σε ενδιαφέρουν επίσης

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας!
Μάθε για τις τελευταίες δράσεις μας και ενημερώσου για τα προγράμματά μας και πως μπορείς εσύ να βοηθήσεις τις θαλάσσιες χελώνες!