24/08/2010

Ένα μικρό οδοιπορικό στο Τσαπί

Ήταν αργά το απόγευμα της Παρασκευής κι εμείς επιστρέφαμε από την Φοινικούντα, όπου μόλις είχαμε προστατέψει και μια τέταρτη φωλιά. Ο Αντώνης οδηγούσε το αμάξι που νοίκιασαν οι γονείς του για τις λίγες μέρες που ήρθαν να τον δουν.

Λίγο πριν φτάσουμε στην κορυφή του δρόμου περάσαμε μια μικρή διασταύρωση. Ένας μονός δρόμος χανόταν προς τα δεξιά ανάμεσα στους θάμνους και την πλαγιά του βουνού. «Αυτός ο δρόμος πάει στο Τσαπί» είπα, «έχει κι εκεί λίγες φωλιές». Ξαφνικά η κούραση αντικαταστάθηκε από όρεξη για εξερεύνηση. «Πάμε;» «Πάμε!» Αμέσως ψάξαμε για ένα σημείο να στρίψουμε με ασφάλεια. Η Isabelle στο πίσω κάθισμα τρόμαξε, μιας και δεν κατάλαβε την συζήτηση. Της εξηγήσαμε και αμέσως άναψε κι η δική της όρεξη. Έχει έρθει στην Ελλάδα για μόλις λίγες εβδομάδες και θέλει να δει όσα περισσότερα μέρη μπορεί.

Η μικρή ομάδα του ΑΡΧΕΛΩΝ στον δρόμο για το Τσαπί, με φόντο τον κόλπο της Φοινικούντας Ο δρόμος κατηφόριζε με στροφές και η ορατότητα ελάχιστη, αλλά σε όλη την διαδρομή δεν συναντήσαμε κανένα αυτοκίνητο. Το ηλιοβασίλεμα ερχόταν αργά στα δεξιά μας πίσω από τον κόλπο της Φοινικούντας και σταματήσαμε για μια φωτογραφία της μικρής μας ομάδας.

ena-mikro-odoiporiko-stotsapi-tsapi-nest-protected.jpg

Η παραλία τσαπί βρίσκεται νοτιο-ανατολικά της Φοινικούντας, κοντά στο ακρωτήριο Ακρίτας. Αν και είναι το πέμπτο καλοκαίρι μου στην περιοχή της Κορώνης, δεν είχα ξαναπάει στο Τσαπί. Είναι πραγματικά μια απόμακρη και πανέμορφη τοποθεσία, κι όχι από αυτές που είναι γεμάτες τουριστικά μαγαζιά. Μια μικρή παραλία μόλις εκατό μέτρα, δυο ταβέρνες, μια μικρή κατασκήνωση και λίγα σπίτια στην μικρή πανέμορφη κοιλάδα.

Αφήσαμε το αυτοκίνητο κάτω από μια ελιά και πήγαμε προς την παραλία. Όμορφη και πεντακάθαρη, ένας ορμίσκος στα βαθιά νερά και η άμμος ούτε χοντρή ούτε ψιλή: μόλις τέλεια. Ακριβώς μπροστά μας, λες και περίμενε να μας υποδεχτεί, ένα βαθούλωμα στην άμμο και πίσω του για δυο μέτρα προς την πλευρά της θάλασσας η άμμος ανασηκωμένη μόλις λίγα εκατοστά. Πρέπει να είχε δυο-τρεις μέρες εκεί· αυτό φαινόταν απʼτις πατημασιές των ανθρώπων.

ena-mikro-odoiporiko-stotsapi-tsapi-team-photo.jpg

Επέστρεψα στην Isabelle που εξέταζε το ανάχωμα προσεκτικά. Έχει πάρει ζεστά την εκπαίδευσή της στην ιχνηλασία. Ήμουν στην θέση της πριν λίγα χρόνια και ξέρω πως είναι δύσκολο να έχεις αυτοπεποίθηση πριν δεις τι ακριβώς κάνουν το βράδυ οι χελώνες. Όταν συμφώνησα με την εκτίμησή της για το που βρίσκονται τʼαβγά φώτισε το πρόσωπό της από χαρά.

Πριν σκάψουμε για να βρούμε τα αβγά, εξήγησα σε κάτι Αυστριακούς τουρίστες που ετοιμάζονταν να φύγουν πως μάλλον πρόκειται για φωλιά θαλάσσιας χελώνας και θέλουμε να την προστατέψουμε. Δεν έδειξαν ενδιαφέρον και συνέχισαν προς τα αυτοκίνητά τους.

Όταν βρήκαμε τα αβγά της χελώνας, φωνάξαμε την κυρά της ταβέρνας και τους τουρίστες για να τα δουν. Έπειτα από λίγο σκάψιμο με πολλή προσοχή κι ακολουθώντας τις ενδείξεις της άμμου φάνηκε το πρώτο αβγό. Έπειτα το δεύτερο και δυο-τρια ακόμη. Φωνάξαμε τους Αυστριακούς και την κυρία της ταβέρνας, κι ήρθαν αμέσως όλοι να δουν. Τα παιδιά αναφώνησαν και όλοι έβγαλαν τις κάμερες και τα κινητά να φωτογραφίσουν τα αβγά της χελώνας. Η κυρά ταβερνιάρισσα γέμισε χαρά και χαμόγελο: «βρε, εγώ δεν τα βρίσκω κι αν τη δω να τα γεννά!» Την ρώτησα αν έχει αλεπούδες. Είχα ακούσει πως έχει αρκετές εδώ. Μου είπε πως προχθές φώναζε μία, και το βράδυ της έφαγε έξι κότες. Ευτυχώς είχαμε μαζί μας ένα πλέγμα και καλάμια. Τα τοποθετήσαμε πολύ προσεκτικά· η φωλιά δεν είναι φρέσκια, και οποιαδήποτε δόνηση κοντά στα αβγά μπορεί να καταστρέψει τα έμβρυα. Έριξα μια ματιά να βρώ λίγα καλάμια μεγαλύτερα από αυτά που φέραμε, για να βάλουμε την σημαδευτική ταινία γύρω από την φωλιά. Τα παιδιά τρέξαν αμέσως, κι από πίσω οι γονείς, να βρουν καλάμια. Σε λίγα λεπτά η προστασία είχε ολοκληρωθεί. Αυτά τα αβγά θα γλιτώσουν από τα δόντια της αλεπούς, του κουναβιού, ή του σκύλου.

ena-mikro-odoiporiko-stotsapi-tsapi-nest-people.jpg

Μπήκαμε στο αυτοκίνητο και ξεκινήσαμε την επιστροφή μας προς την Κορώνη. Εγώ, η Isabelle, κι ο Αντώνης ήμασταν όλοι αρκετά κουρασμένοι. Είχαμε πάει στην παραλία της Κορώνης, στην Φοινικούντα, και μόλις τώρα στο Τσαπί. Μας έκανε εντύπωση για μια ακόμη φορά η υποδοχή μερικών ντόπιων και ξένων. Στην αρχή με καχυποψία ή αδιαφορία, αλλά μόλις δουν πως κάνουμε σοβαρή δουλειά όλοι χαμογελούν και θέλουν να μας βοηθήσουν. Μου πήρε καιρό να το καταλάβω, αλλά ένα απʼτα σημαντικότερα μέρη της δουλειάς μας είναι να παρουσιάζουμε την προσπάθειά μας – τίποτα παραπάνω και τίποτα λιγότερο – σε όσο πιο πολλούς ανθρώπους μπορούμε, και ειδικά στα παιδιά, γιατί μαζί μπορούμε περισσότερα.

Νίκος Βαλλιάνος

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

 1. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  29/02/2024

  Παρουσίαση Αποτελεσμάτων ΑΡΧΕΛΩΝ 2023: Υπάρχουν και καλά νέα!

  Την Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2024, πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη ανοικτή ετήσια Παρουσίαση Αποτελεσμάτων της δράσης του ΑΡΧΕΛΩΝ

  Μάθε περισσότερα
 2. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  27/02/2024

  Επιστολή 20 Περιβαλλοντικών Οργανώσεων προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος για το καθεστώς προστασίας του λύκου στην Ευρώπη

  Είκοσι Περιβαλλοντικές Οργανώσεις, προσυπογράφουν επιστολή προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος ζητώντας του να ψηφίσει «κατά» της αλλαγής καθεστώτος της προστασίας του λύκου στο Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος της ΕΕ.

  Μάθε περισσότερα
 3. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  02/02/2024

  Οι θαλάσσιες χελώνες στους Ελληνικούς υγροτόπους διεθνούς σημασίας

  Στις 2 Φεβρουαρίου γιορτάζουμε την Παγκόσμια Μέρα των Υγροτόπων, αυτών των ευάλωτων περιοχών του πλανήτη που αποτελούν καταφύγιο για τα αποδημητικά πουλιά, αλλά και για πολλά άλλα είδη άγριων ζώων, μεταξύ των οποίων και οι θαλάσσιες χελώνες.

  Μάθε περισσότερα
 4. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  24/01/2024

  Γιατί τα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ είναι διεθνή;

  Τα προγράμματα προστασίας για τη θαλάσσια χελώνα του ΑΡΧΕΛΩΝ οργανώνονται με την πολύτιμη συμβολή εθελοντών που φθάνουν κάθε χρόνο στην Ελλάδα όχι μόνο από την Ευρώπη αλλά και από πιο μακρινά μέρη όπως την Ν.Κορέα, την Αυστραλία και την Κολομβία. Η χρήση της αγγλικής γλώσσας κατά τη διάρκεια των εργασιών στο πεδίο ή των δραστηριοτήτων ευαισθητοποίησης του κοινού και στις οργανωμένες κατασκηνώσεις που διαμένουν οι εθελοντές, είναι απαραίτητη για τα προγράμματα.

  Μάθε περισσότερα
 5. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  23/01/2024

  Κοινό ΔΤ: Εκτός Σχεδίου Δόμηση: Επιταχύνοντας την Καταστροφή της Ελληνικής Φύσης

  Η δημοσιοποίηση της διαφαινόμενης πρόθεσης της Κυβέρνησης να διευρύνει, έστω και μεταβατικά, την εκτός σχεδίου δόμηση έχει προκαλέσει οξείες αντιδράσεις – πράγμα αξιοσημείωτο για σχέδιο νόμου που δεν έχει καν ακόμα δημοσιευθεί. Αυτό και μόνο δείχνει ότι σημαντικό τμήμα της κοινωνίας είναι αντίθετο στην περαιτέρω οικοπεδοποίηση της ελληνικής υπαίθρου και στην ανεξέλεγκτη και άναρχη διεύρυνση των οικισμών.

  Μάθε περισσότερα
 6. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  17/01/2024

  Ένα ιδιαίτερο νοσοκομείο για θαλάσσιες χελώνες με δεξαμενές και εντυπωσιακά παλιά βαγόνια τρένου έχει στήσει εδώ και 30 χρόνια ο ΑΡΧΕΛΩΝ στη Γλυφάδα

  Χελώνες συνδεδεμένες με φιάλες ορού ή μπανταρισμένες με επιδέσμους, δεξαμενές περίθαλψης και δεξαμενές αποκατάστασης με ειδικό περιβαλλοντικό εμπλουτισμό, θερμοκήπια ανάρρωσης, αλλά και… ανακαινισμένα βαγόνια του ΟΣΕ!

  Μάθε περισσότερα
 7. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  15/01/2024

  Θέσεις Βοηθών για τα προγράμματα προστασίας της θαλάσσιας χελώνας του 2024

  Ο ΑΡΧΕΛΩΝ αναζητά συνεργάτες με θέληση και ενθουσιασμό για την προστασία της φύσης για την υλοποίηση των προγραμμάτων προστασίας της θαλάσσιας χελώνας του 2024.

  Μάθε περισσότερα
 8. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  05/01/2024

  Τι έγινε στον κόσμο του ΑΡΧΕΛΩΝ το 2023;

  Παγκόσμιο ρεκόρ αναπαραγωγικής ζωής για θαλάσσια χελώνα και 40 χρόνια δράσης ΑΡΧΕΛΩΝ για την προστασία της χελώνας είναι κάποιες στιγμές που γιορτάσαμε φέτος όλοι μαζί. Τι έγινε λοιπόν στον κόσμο του ΑΡΧΕΛΩΝ το 2023;

  Μάθε περισσότερα
 9. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  21/12/2023

  Η ανάληψη ευθύνης για το περιβάλλον δίνει νόημα στη ζωή μας

  «Ο ΑΡΧΕΛΩΝ είναι μια ευκαιρία, όχι μόνο για τα ζώα και το οικοσύστημα, αλλά και για μας τους ίδιους που συμμετέχουμε στο Σύλλογο και για την κοινωνία μέσα στην οποία δρούμε». Ο Θωμάς Αράπης, Πρόεδρος και ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου μιλά για την προσπάθεια που κάνει ο ΑΡΧΕΛΩΝ αλλά και για το τι ελπίζει ότι θα φέρει το αύριο.

  Μάθε περισσότερα
 10. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  20/12/2023

  19 Περιβαλλοντικές Οργανώσεις ζητούν από την Ελληνική Κυβέρνηση να μην συναινέσει σε αλλαγή του καθεστώτος προστασίας του λύκου στην Ευρώπη

  Οι συνυπογράφουσες 19 Περιβαλλοντικές Οργανώσεις εκφράζουμε την πλήρη αντίθεσή μας στην πρόταση που ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για μείωση του προστατευτικού καθεστώτος του λύκου στη Σύμβαση της Βέρνης και καλούμε την ελληνική κυβέρνηση να απορρίψει την πρόταση αυτή στο Συμβούλιο των Υπουργών Περιβάλλοντος.

  Μάθε περισσότερα
 11. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  20/12/2023

  Σαράντα χρόνια μετά: Ο κόσμος του ΑΡΧΕΛΩΝ σήμερα

  Ο Θωμάς Αράπης, Πρόεδρος και ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου δίνει το στίγμα του ΑΡΧΕΛΩΝ σήμερα. «Στις καθημερινές μας δραστηριότητες συναντάμε, εκτός από πολλές χελώνες, και πάρα πολλούς ανθρώπους που βοήθησαν και βοηθούν.. Ανάμεσά τους, ξεχωρίζουν όλοι όσοι εργάζονται και εκπροσωπούν το σύλλογο εκεί έξω, στα εύκολα και τα δύσκολα »

  Μάθε περισσότερα
 12. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  15/12/2023

  Ευχές από επώνυμους «χελωνάδες» του εξωτερικού!

  Συνεργάτες και μέλη της επιστημονικής κοινότητας από όλον τον κόσμο στέλνουν το μήνυμά τους για τα 40 χρόνια ΑΡΧΕΛΩΝ

  Μάθε περισσότερα
 13. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  14/12/2023

  Το παρελθόν έχει αξία αν γίνει φάρος που φωτίζει στο μέλλον

  Ο Θωμάς Αράπης, Πρόεδρος του ΑΡΧΕΛΩΝ και ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου μιλάει για την ποιότητα και τις αξίες, και τους ανθρώπους που σημάδεψαν τη δημιουργία και την μετέπειτα δράση του ΑΡΧΕΛΩΝ. «Ο Δημήτρης Μαργαριτούλης μας έμαθε όχι μόνο τη μεθοδολογία για την καταγραφή και προστασία των χελωνών αλλά και τι θα πει οργάνωση καθηκόντων, ευθύνη, συλλογικότητα, αξιολόγηση, συνεργασία» αναφέρει.

  Μάθε περισσότερα
 14. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  12/12/2023

  Σημειώσεις μίας εθελόντριας (Μέρος 2): Τα τραύματα στο κεφάλι είναι πιο συχνά από όσο νομίζετε

  Η Jessica έγινε εθελόντρια στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ για 6 εβδομάδες το 2023 και μιλά για όσα έμαθε φροντίζοντας θαλάσσιες χελώνες με τραυματισμούς στο κεφάλι που προκαλούνται από ανθρώπους.

  Μάθε περισσότερα
 15. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  04/12/2023

  Σημειώσεις μίας εθελόντριας (Μέρος 1): Η Jessica Van Damme βρέθηκε στο Κέντρο Διάσωσης

  «Κατά τη διάρκεια της παραμονής μου υπήρχαν περισσότερες από 30 τραυματισμένες θαλάσσιες χελώνες που νοσηλεύονταν στο Κέντρο Διάσωσης. Επτά από αυτές απελευθερώθηκαν επιτυχώς, αλλά, κατά την ίδια περίοδο, υπήρξαν πέντε νέες αφίξεις – όλες χελώνες με ανθρωπογενή τραύματα. Εμείς, οι άνθρωποι, είμαστε η μεγαλύτερη απειλή για αυτές!», γράφει η Jessica.

  Μάθε περισσότερα
1 από 0

Πολύ πιθανό να σε ενδιαφέρουν επίσης

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας!
Μάθε για τις τελευταίες δράσεις μας και ενημερώσου για τα προγράμματά μας και πως μπορείς εσύ να βοηθήσεις τις θαλάσσιες χελώνες!