24/08/2010

Ένα μικρό οδοιπορικό στο Τσαπί

Ήταν αργά το απόγευμα της Παρασκευής κι εμείς επιστρέφαμε από την Φοινικούντα, όπου μόλις είχαμε προστατέψει και μια τέταρτη φωλιά. Ο Αντώνης οδηγούσε το αμάξι που νοίκιασαν οι γονείς του για τις λίγες μέρες που ήρθαν να τον δουν.

Λίγο πριν φτάσουμε στην κορυφή του δρόμου περάσαμε μια μικρή διασταύρωση. Ένας μονός δρόμος χανόταν προς τα δεξιά ανάμεσα στους θάμνους και την πλαγιά του βουνού. «Αυτός ο δρόμος πάει στο Τσαπί» είπα, «έχει κι εκεί λίγες φωλιές». Ξαφνικά η κούραση αντικαταστάθηκε από όρεξη για εξερεύνηση. «Πάμε;» «Πάμε!» Αμέσως ψάξαμε για ένα σημείο να στρίψουμε με ασφάλεια. Η Isabelle στο πίσω κάθισμα τρόμαξε, μιας και δεν κατάλαβε την συζήτηση. Της εξηγήσαμε και αμέσως άναψε κι η δική της όρεξη. Έχει έρθει στην Ελλάδα για μόλις λίγες εβδομάδες και θέλει να δει όσα περισσότερα μέρη μπορεί.

Η μικρή ομάδα του ΑΡΧΕΛΩΝ στον δρόμο για το Τσαπί, με φόντο τον κόλπο της Φοινικούντας Ο δρόμος κατηφόριζε με στροφές και η ορατότητα ελάχιστη, αλλά σε όλη την διαδρομή δεν συναντήσαμε κανένα αυτοκίνητο. Το ηλιοβασίλεμα ερχόταν αργά στα δεξιά μας πίσω από τον κόλπο της Φοινικούντας και σταματήσαμε για μια φωτογραφία της μικρής μας ομάδας.

ena-mikro-odoiporiko-stotsapi-tsapi-nest-protected.jpg

Η παραλία τσαπί βρίσκεται νοτιο-ανατολικά της Φοινικούντας, κοντά στο ακρωτήριο Ακρίτας. Αν και είναι το πέμπτο καλοκαίρι μου στην περιοχή της Κορώνης, δεν είχα ξαναπάει στο Τσαπί. Είναι πραγματικά μια απόμακρη και πανέμορφη τοποθεσία, κι όχι από αυτές που είναι γεμάτες τουριστικά μαγαζιά. Μια μικρή παραλία μόλις εκατό μέτρα, δυο ταβέρνες, μια μικρή κατασκήνωση και λίγα σπίτια στην μικρή πανέμορφη κοιλάδα.

Αφήσαμε το αυτοκίνητο κάτω από μια ελιά και πήγαμε προς την παραλία. Όμορφη και πεντακάθαρη, ένας ορμίσκος στα βαθιά νερά και η άμμος ούτε χοντρή ούτε ψιλή: μόλις τέλεια. Ακριβώς μπροστά μας, λες και περίμενε να μας υποδεχτεί, ένα βαθούλωμα στην άμμο και πίσω του για δυο μέτρα προς την πλευρά της θάλασσας η άμμος ανασηκωμένη μόλις λίγα εκατοστά. Πρέπει να είχε δυο-τρεις μέρες εκεί· αυτό φαινόταν απʼτις πατημασιές των ανθρώπων.

ena-mikro-odoiporiko-stotsapi-tsapi-team-photo.jpg

Επέστρεψα στην Isabelle που εξέταζε το ανάχωμα προσεκτικά. Έχει πάρει ζεστά την εκπαίδευσή της στην ιχνηλασία. Ήμουν στην θέση της πριν λίγα χρόνια και ξέρω πως είναι δύσκολο να έχεις αυτοπεποίθηση πριν δεις τι ακριβώς κάνουν το βράδυ οι χελώνες. Όταν συμφώνησα με την εκτίμησή της για το που βρίσκονται τʼαβγά φώτισε το πρόσωπό της από χαρά.

Πριν σκάψουμε για να βρούμε τα αβγά, εξήγησα σε κάτι Αυστριακούς τουρίστες που ετοιμάζονταν να φύγουν πως μάλλον πρόκειται για φωλιά θαλάσσιας χελώνας και θέλουμε να την προστατέψουμε. Δεν έδειξαν ενδιαφέρον και συνέχισαν προς τα αυτοκίνητά τους.

Όταν βρήκαμε τα αβγά της χελώνας, φωνάξαμε την κυρά της ταβέρνας και τους τουρίστες για να τα δουν. Έπειτα από λίγο σκάψιμο με πολλή προσοχή κι ακολουθώντας τις ενδείξεις της άμμου φάνηκε το πρώτο αβγό. Έπειτα το δεύτερο και δυο-τρια ακόμη. Φωνάξαμε τους Αυστριακούς και την κυρία της ταβέρνας, κι ήρθαν αμέσως όλοι να δουν. Τα παιδιά αναφώνησαν και όλοι έβγαλαν τις κάμερες και τα κινητά να φωτογραφίσουν τα αβγά της χελώνας. Η κυρά ταβερνιάρισσα γέμισε χαρά και χαμόγελο: «βρε, εγώ δεν τα βρίσκω κι αν τη δω να τα γεννά!» Την ρώτησα αν έχει αλεπούδες. Είχα ακούσει πως έχει αρκετές εδώ. Μου είπε πως προχθές φώναζε μία, και το βράδυ της έφαγε έξι κότες. Ευτυχώς είχαμε μαζί μας ένα πλέγμα και καλάμια. Τα τοποθετήσαμε πολύ προσεκτικά· η φωλιά δεν είναι φρέσκια, και οποιαδήποτε δόνηση κοντά στα αβγά μπορεί να καταστρέψει τα έμβρυα. Έριξα μια ματιά να βρώ λίγα καλάμια μεγαλύτερα από αυτά που φέραμε, για να βάλουμε την σημαδευτική ταινία γύρω από την φωλιά. Τα παιδιά τρέξαν αμέσως, κι από πίσω οι γονείς, να βρουν καλάμια. Σε λίγα λεπτά η προστασία είχε ολοκληρωθεί. Αυτά τα αβγά θα γλιτώσουν από τα δόντια της αλεπούς, του κουναβιού, ή του σκύλου.

ena-mikro-odoiporiko-stotsapi-tsapi-nest-people.jpg

Μπήκαμε στο αυτοκίνητο και ξεκινήσαμε την επιστροφή μας προς την Κορώνη. Εγώ, η Isabelle, κι ο Αντώνης ήμασταν όλοι αρκετά κουρασμένοι. Είχαμε πάει στην παραλία της Κορώνης, στην Φοινικούντα, και μόλις τώρα στο Τσαπί. Μας έκανε εντύπωση για μια ακόμη φορά η υποδοχή μερικών ντόπιων και ξένων. Στην αρχή με καχυποψία ή αδιαφορία, αλλά μόλις δουν πως κάνουμε σοβαρή δουλειά όλοι χαμογελούν και θέλουν να μας βοηθήσουν. Μου πήρε καιρό να το καταλάβω, αλλά ένα απʼτα σημαντικότερα μέρη της δουλειάς μας είναι να παρουσιάζουμε την προσπάθειά μας – τίποτα παραπάνω και τίποτα λιγότερο – σε όσο πιο πολλούς ανθρώπους μπορούμε, και ειδικά στα παιδιά, γιατί μαζί μπορούμε περισσότερα.

Νίκος Βαλλιάνος

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

 1. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  13/06/2024

  Διαγωνισμός Αφίσας για παιδιά και νέους: Καλωσορίζουμε τα χελωνάκια του 2024 στις παραλίες!

  Νερομπογιές, μαρκαδόροι, κολλάζ, υπολογιστής, κινητό; Όλα είναι χρήσιμα. Χρησιμοποίησε τη δημιουργικότητα και τη φαντασία σου για να φτιάξεις μία αφίσα μεγέθους Α3 ή Α4 που θα ενημερώνει ότι σε λίγο εκκολάπτονται τα χελωνάκια του 2024.

  Μάθε περισσότερα
 2. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  16/05/2024

  Νωρίτερα από άλλες χρονιές άρχισε φέτος η ωοτοκία για τις θαλάσσιες χελώνες Καρέττα και οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης στους ωκεανούς προβληματίζουν

  Για πρώτη φορά, στα 40 χρόνια καταγραφών του ΑΡΧΕΛΩΝ, βρέθηκε στις 10 Μαΐου η πρώτη φωλιά θαλάσσιας χελώνας στον Κόλπο Λαγανά Ζακύθου. Επιβεβαιώνονται οι επιστημονικές προβλέψεις της μετακίνησης της περιόδου ωοτοκίας νωρίτερα την άνοιξη, λόγω της κλιματικής αλλαγής.

  Μάθε περισσότερα
 3. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  14/05/2024

  Σώσε Χελώνες, Δες την Ελλάδα με Budget

  Σε τραβάει η ιδέα να πας σε πεντακάθαρες ελληνικές παραλίες και η ευκαιρία να κάνεις τη διαφορά; Ιούνιος και Σεπτέμβριος είναι οι τέλειοι μήνες για εθελοντισμό στην προστασία των θαλάσσιων χελωνών στην Ελλάδα

  Μάθε περισσότερα
 4. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  02/05/2024

  Γιορτή της Χελώνας για παιδιά 2024: Ταξίδεψε με τις χελώνες στη Μεσόγειο!

  Σημειώστε την ημερομηνία! Το Σάββατο 18 Μαΐου στις 11:00, το Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ ανοίγει τις πόρτες του για να υποδεχτεί μικρούς και μεγάλους φίλους των θαλάσσιων χελωνών που θέλουν να γιορτάσουν, να εξερευνήσουν, να μάθουν, να παίξουν και να ταξιδέψουν μαγικά στη Μεσόγειο.

  Μάθε περισσότερα
 5. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  02/05/2024

  Μια επιτυχημένη χρονιά για το Διεθνές Συμπόσιο Θαλάσσιας Χελώνας

  Το Διεθνές Συμπόσιο Θαλάσσιας Χελώνας ολοκληρώθηκε θριαμβευτικά τον Μάρτιο στην Πατάγια της Ταϊλάνδης, με τον ΑΡΧΕΛΩΝ να συμμετέχει ενεργά.

  Μάθε περισσότερα
 6. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  29/04/2024

  Πρωινή βόλτα με τον ΑΡΧΕΛΩΝ

  Ο κινηματογραφικός φακός του Στέφανου και της Μαρίας των SteΜa Journeys πέτυχε κάτι πολύ σπάνιο: μία θαλάσσια χελώνα Καρέττα να κάνει φωλιά το πρωί! Οι εθελοντές στα Χανιά ανέλαβαν δράση για την προστασία της.

  Μάθε περισσότερα
 7. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  26/04/2024

  «Γεφυρώνοντας προσπάθειες τουρισμού και διατήρησης της φύσης», η παράπλευρη εκδήλωση του ΑΡΧΕΛΩΝ στο διεθνές συνέδριο Our Ocean, an Ocean of Potential

  Ο ΑΡΧΕΛΩΝ είχε την τιμή να συμμετάσχει ενεργά στο συνέδριο, διοργανώνοντας μία συζήτηση για τον τουρισμό και τις προσπάθειες προστασίας των θαλάσσιων χελωνών στο Ρέθυμνο με τη συμμετοχή του Δήμου Ρεθύμνου, του ομίλου GRECOTEL και εμπειρογνώμονες βιώσιμου τουρισμού.

  Μάθε περισσότερα
 8. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  19/04/2024

  Νέο! «Υποτροφίες» για πρακτική εμπειρία- άσκηση στα διεθνή περιβαλλοντικά προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ

  Φέτος δίνεται η ευκαιρία να υποστηριχθεί η συμμετοχή μικρού αριθμού εθελοντών στα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών στις παραλίες ωοτοκίας καθώς και στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών στη Γλυφάδα Αττικής. Δείτε τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια που ισχύουν για το 2024.

  Μάθε περισσότερα
 9. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  12/04/2024

  Συντονισμός για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών στο Ρέθυμνο: Τοπικές Αρχές και τουρισμός ενώνουν δυνάμεις

  Η συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στις 5 Απριλίου 2024 στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου, έθιξε καίρια ζητήματα, όπως η τήρηση των διαχειριστικών μέτρων για την προστασία της Καρέττα. Δεδομένης της τουριστικής δραστηριότητας στις παραλίες ωοτοκίας, η ενεργή συμμετοχή του τουριστικού τομέα στην εφαρμογή των μέτρων κρίνεται απαραίτητη.

  Μάθε περισσότερα
 10. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  10/04/2024

  «Τουρίστες και χελώνες;» Απλώνεται η περιβαλλοντική εκστρατεία ενημέρωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ στις παραλίες ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας Καρέττα

  Στο δρόμο του αειφόρου τουρισμού στρατεύεται ξανά, μετά την πανδημία, ο ΑΡΧΕΛΩΝ- Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας. Στόχος της νέας εκστρατείας είναι να φθάσουν οι πληροφορίες για τον ορθό κώδικα συμπεριφοράς επισκεπτών σε όλες τις παραλίες ωοτοκίας σε συνεργασία με τον τουριστικό τομέα.

  Μάθε περισσότερα
 11. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  04/04/2024

  LIFE MareNatura - Το μεγαλύτερο πρόγραμμα για τη θαλάσσια βιοποικιλότητα στην Ελλάδα

  Μάθε περισσότερα
 12. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  03/04/2024

  Οι πολίτες μας ενημερώνουν για εκβρασμούς θαλάσσιων χελωνών

  Ο ΑΡΧΕΛΩΝ ξεκίνησε την προσπάθεια καταγραφής των περιστατικών που νεκρές χελώνες ξεβράζονται στις ελληνικές ακτές από το 1992. Τα τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί μία αύξηση στις καταγραφές αυτές που όμως μπορεί να οφείλεται στο ότι περισσότεροι συμπολίτες μας αναφέρουν τέτοια περιστατικά. Μάθε περισσότερα…

  Μάθε περισσότερα
 13. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  19/03/2024

  Συμβάλλουμε στις διεθνείς εξελίξεις της έρευνας και της προστασίας των θαλάσσιων χελωνών

  Στο παρελθόν, μέλη του ΑΡΧΕΛΩΝ συμμετείχαν στην διαμόρφωση της Παγκόσμιας Στρατηγικής για την Προστασία των Θαλάσσιων Χελωνών που εκδόθηκε το 1995 και σήμερα, στη συγγραφή του ανανεωμένου Εγχειριδίου Έρευνας και Προστασίας για τη Διατήρηση των Θαλάσσιων Χελωνών, συμμετέχουν τρεις συνεργάτες του Συλλόγου.

  Μάθε περισσότερα
 14. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  08/03/2024

  Τα Βραβεία Διακεκριμένης Προσφοράς για το 2023

  Αυτά είναι τα Βραβεία Διακεκριμένης Προσφοράς του ΑΡΧΕΛΩΝ για το 2023.

  Μάθε περισσότερα
 15. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  04/03/2024

  Η δυνατή εμπειρία του Frederique στο Κέντρο Διάσωσης

  Στον ΑΡΧΕΛΩΝ, έχεις την ευκαιρία να γνωρίσεις και να εργαστείς μαζί με καινούργιους ανθρώπους, ένα σημαντικό πλεονέκτημα του εθελοντισμού.

  Μάθε περισσότερα
1 από 0

Πολύ πιθανό να σε ενδιαφέρουν επίσης

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας!
Μάθε για τις τελευταίες δράσεις μας και ενημερώσου για τα προγράμματά μας και πως μπορείς εσύ να βοηθήσεις τις θαλάσσιες χελώνες!