Μπορούμε να ΖΗΣΟΥΜΕ ΜΑΖΙ!
24/08/2010

Ένα μικρό οδοιπορικό στο Τσαπί

Ήταν αργά το απόγευμα της Παρασκευής κι εμείς επιστρέφαμε από την Φοινικούντα, όπου μόλις είχαμε προστατέψει και μια τέταρτη φωλιά. Ο Αντώνης οδηγούσε το αμάξι που νοίκιασαν οι γονείς του για τις λίγες μέρες που ήρθαν να τον δουν.

Λίγο πριν φτάσουμε στην κορυφή του δρόμου περάσαμε μια μικρή διασταύρωση. Ένας μονός δρόμος χανόταν προς τα δεξιά ανάμεσα στους θάμνους και την πλαγιά του βουνού. «Αυτός ο δρόμος πάει στο Τσαπί» είπα, «έχει κι εκεί λίγες φωλιές». Ξαφνικά η κούραση αντικαταστάθηκε από όρεξη για εξερεύνηση. «Πάμε;» «Πάμε!» Αμέσως ψάξαμε για ένα σημείο να στρίψουμε με ασφάλεια. Η Isabelle στο πίσω κάθισμα τρόμαξε, μιας και δεν κατάλαβε την συζήτηση. Της εξηγήσαμε και αμέσως άναψε κι η δική της όρεξη. Έχει έρθει στην Ελλάδα για μόλις λίγες εβδομάδες και θέλει να δει όσα περισσότερα μέρη μπορεί.

Η μικρή ομάδα του ΑΡΧΕΛΩΝ στον δρόμο για το Τσαπί, με φόντο τον κόλπο της Φοινικούντας Ο δρόμος κατηφόριζε με στροφές και η ορατότητα ελάχιστη, αλλά σε όλη την διαδρομή δεν συναντήσαμε κανένα αυτοκίνητο. Το ηλιοβασίλεμα ερχόταν αργά στα δεξιά μας πίσω από τον κόλπο της Φοινικούντας και σταματήσαμε για μια φωτογραφία της μικρής μας ομάδας.

ena-mikro-odoiporiko-stotsapi-tsapi-nest-protected.jpg

Η παραλία τσαπί βρίσκεται νοτιο-ανατολικά της Φοινικούντας, κοντά στο ακρωτήριο Ακρίτας. Αν και είναι το πέμπτο καλοκαίρι μου στην περιοχή της Κορώνης, δεν είχα ξαναπάει στο Τσαπί. Είναι πραγματικά μια απόμακρη και πανέμορφη τοποθεσία, κι όχι από αυτές που είναι γεμάτες τουριστικά μαγαζιά. Μια μικρή παραλία μόλις εκατό μέτρα, δυο ταβέρνες, μια μικρή κατασκήνωση και λίγα σπίτια στην μικρή πανέμορφη κοιλάδα.

Αφήσαμε το αυτοκίνητο κάτω από μια ελιά και πήγαμε προς την παραλία. Όμορφη και πεντακάθαρη, ένας ορμίσκος στα βαθιά νερά και η άμμος ούτε χοντρή ούτε ψιλή: μόλις τέλεια. Ακριβώς μπροστά μας, λες και περίμενε να μας υποδεχτεί, ένα βαθούλωμα στην άμμο και πίσω του για δυο μέτρα προς την πλευρά της θάλασσας η άμμος ανασηκωμένη μόλις λίγα εκατοστά. Πρέπει να είχε δυο-τρεις μέρες εκεί· αυτό φαινόταν απʼτις πατημασιές των ανθρώπων.

ena-mikro-odoiporiko-stotsapi-tsapi-team-photo.jpg

Επέστρεψα στην Isabelle που εξέταζε το ανάχωμα προσεκτικά. Έχει πάρει ζεστά την εκπαίδευσή της στην ιχνηλασία. Ήμουν στην θέση της πριν λίγα χρόνια και ξέρω πως είναι δύσκολο να έχεις αυτοπεποίθηση πριν δεις τι ακριβώς κάνουν το βράδυ οι χελώνες. Όταν συμφώνησα με την εκτίμησή της για το που βρίσκονται τʼαβγά φώτισε το πρόσωπό της από χαρά.

Πριν σκάψουμε για να βρούμε τα αβγά, εξήγησα σε κάτι Αυστριακούς τουρίστες που ετοιμάζονταν να φύγουν πως μάλλον πρόκειται για φωλιά θαλάσσιας χελώνας και θέλουμε να την προστατέψουμε. Δεν έδειξαν ενδιαφέρον και συνέχισαν προς τα αυτοκίνητά τους.

Όταν βρήκαμε τα αβγά της χελώνας, φωνάξαμε την κυρά της ταβέρνας και τους τουρίστες για να τα δουν. Έπειτα από λίγο σκάψιμο με πολλή προσοχή κι ακολουθώντας τις ενδείξεις της άμμου φάνηκε το πρώτο αβγό. Έπειτα το δεύτερο και δυο-τρια ακόμη. Φωνάξαμε τους Αυστριακούς και την κυρία της ταβέρνας, κι ήρθαν αμέσως όλοι να δουν. Τα παιδιά αναφώνησαν και όλοι έβγαλαν τις κάμερες και τα κινητά να φωτογραφίσουν τα αβγά της χελώνας. Η κυρά ταβερνιάρισσα γέμισε χαρά και χαμόγελο: «βρε, εγώ δεν τα βρίσκω κι αν τη δω να τα γεννά!» Την ρώτησα αν έχει αλεπούδες. Είχα ακούσει πως έχει αρκετές εδώ. Μου είπε πως προχθές φώναζε μία, και το βράδυ της έφαγε έξι κότες. Ευτυχώς είχαμε μαζί μας ένα πλέγμα και καλάμια. Τα τοποθετήσαμε πολύ προσεκτικά· η φωλιά δεν είναι φρέσκια, και οποιαδήποτε δόνηση κοντά στα αβγά μπορεί να καταστρέψει τα έμβρυα. Έριξα μια ματιά να βρώ λίγα καλάμια μεγαλύτερα από αυτά που φέραμε, για να βάλουμε την σημαδευτική ταινία γύρω από την φωλιά. Τα παιδιά τρέξαν αμέσως, κι από πίσω οι γονείς, να βρουν καλάμια. Σε λίγα λεπτά η προστασία είχε ολοκληρωθεί. Αυτά τα αβγά θα γλιτώσουν από τα δόντια της αλεπούς, του κουναβιού, ή του σκύλου.

ena-mikro-odoiporiko-stotsapi-tsapi-nest-people.jpg

Μπήκαμε στο αυτοκίνητο και ξεκινήσαμε την επιστροφή μας προς την Κορώνη. Εγώ, η Isabelle, κι ο Αντώνης ήμασταν όλοι αρκετά κουρασμένοι. Είχαμε πάει στην παραλία της Κορώνης, στην Φοινικούντα, και μόλις τώρα στο Τσαπί. Μας έκανε εντύπωση για μια ακόμη φορά η υποδοχή μερικών ντόπιων και ξένων. Στην αρχή με καχυποψία ή αδιαφορία, αλλά μόλις δουν πως κάνουμε σοβαρή δουλειά όλοι χαμογελούν και θέλουν να μας βοηθήσουν. Μου πήρε καιρό να το καταλάβω, αλλά ένα απʼτα σημαντικότερα μέρη της δουλειάς μας είναι να παρουσιάζουμε την προσπάθειά μας – τίποτα παραπάνω και τίποτα λιγότερο – σε όσο πιο πολλούς ανθρώπους μπορούμε, και ειδικά στα παιδιά, γιατί μαζί μπορούμε περισσότερα.

Νίκος Βαλλιάνος

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

  1. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    20/07/2026

    43 Χρόνια Μαρκαρίσματος Θαλάσσιων Χελωνών στην Ελλάδα Αποκαλύπτουν τα Ταξίδια τους στη Μεσόγειο

    Νέα επιστημονική δημοσίευση του ΑΡΧΕΛΩΝ αναδεικνύει σημαντικές θαλάσσιες περιοχές για τις χελώνες στη Μεσόγειο, μέσα από το πρόγραμμα μαρκαρίσματος στη Ζάκυνθο, τον Κυπαρισσιακό Κόλπο και το Ρέθυμνο.

    Μάθε περισσότερα
  2. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    17/07/2026

    Στη Ζάκυνθο είδαμε τα πρώτα χελωνάκια του 2026!

    Η ομάδα μας ανακάλυψε τα μικροσκοπικά ίχνη των νεοσσών ξημερώματα της Τρίτης 14 Ιουλίου στην παραλία Δάφνη του Κόλπου του Λαγανά.

    Μάθε περισσότερα
  3. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    15/07/2026

    Ένας σπάνιος γίγαντας στις ελληνικές θάλασσες: Τι αποκαλύπτει η νέα δημοσίευση του ΑΡΧΕΛΩΝ για τη Δερματοχελώνα

    Μια νέα επιστημονική δημοσίευση του ΑΡΧΕΛΩΝ, συγκεντρώνει και αναλύει για πρώτη φορά όλες τις διαθέσιμες καταγραφές της Δερματοχελώνας στις ελληνικές θάλασσες.

    Μάθε περισσότερα
  4. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    10/07/2026

    Δράσεις περιβαλλοντικής ενημέρωσης για τη θαλάσσια χελώνα στην Κέρκυρα

    Σειρά δράσεων περιβαλλοντικής ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης πραγματοποιήθηκε στην Κέρκυρα, με στόχο να φέρει κατοίκους και επισκέπτες πιο κοντά στην προστασία της θαλάσσιας χελώνας.

    Μάθε περισσότερα
  5. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    08/07/2026

    Η προστασία της Καρέττα συμβάλλει στη διατήρηση της ισορροπίας των θαλάσσιων οικοσυστημάτων

    Οι πρόσφατες αναφορές και η μεγάλη δημοσιότητα που έλαβε ο λαγοκέφαλος (Lagocephalus sceleratus) στην Ελλάδα έφεραν ξανά στο προσκήνιο το ζήτημα της εξάπλωσης αυτού του χωροκατακτητικού είδους στη Μεσόγειο.

    Μάθε περισσότερα
  6. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    05/07/2026

    Πόσο προστατευμένο είναι τελικά το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου;

    Δύο περιπτώσεις παραβίασης της περιβαλλοντικής νομοθεσίας στη Ζάκυνθο που έχουν μείνει χωρίς κυρώσεις.

    Μάθε περισσότερα
  7. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    29/06/2026

    Νέο Πρόγραμμα Προστασίας της Θαλάσσιας Χελώνας Καρέττα στην Κέρκυρα

    Στρατηγική σύμπραξη του ΑΡΧΕΛΩΝ με το Ionian Environment Foundation και τον ξενοδοχειακό όμιλο Mar-Bella Collection για τη θωράκιση των παραλιών ωοτοκίας της Κέρκυρας.

    Μάθε περισσότερα
  8. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    26/06/2026

    ΑΡΧΕΛΩΝ & TUI Turtle Aid Greece: 3 χρόνια επιτυχημένης δράσης στην Κρήτη

    Με την ολοκλήρωση του έργου «TUI Turtle Aid Greece», ο ΑΡΧΕΛΩΝ παρουσιάζει τα εντυπωσιακά αποτελέσματα στην προστασία των φωλιών, την εκπαίδευση ξενοδοχο-ϋπαλλήλων και την ενημέρωση 66.000 τουριστών.

    Μάθε περισσότερα
  9. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    24/06/2026

    H αποτελεσματική προστασία της Caretta caretta περνάει μέσα από τις παραλίες ωοτοκίας

    Έκθεση αξιολόγησης των παραλιών ωοτοκίας των θαλάσσιων χελωνών δείχνει ότι η πλειονότητα των περιοχών αυτών δέχεται έντονες πιέσεις

    Μάθε περισσότερα
  10. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    22/06/2026

    Γιατί στεκόμαστε στο πλευρό όσων αντιδρούν για τις αμμοληψίες από το Ακρωτήρι Επανομής

    Κρίσιμα ερωτήματα προκύπτουν σχετικά με τις επιπτώσεις της αμμοληψίας από το Ακρωτήρι Επανομής για την κατασκευή της 6ης Προβλήτας του Λιμένα Θεσσαλονίκης.

    Μάθε περισσότερα
  11. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    22/06/2026

    Αποχαιρετώντας τη Μόνα Χαλίλ

    Μάθε περισσότερα
  12. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    19/06/2026

    «Ταξίδι» στον κόσμο της θαλάσσιας μεγαπανίδας: Νέα φωτογραφική έκθεση στον Περιβαλλοντικό Σταθμό του Αγιαννάκη

    Η νέα Φωτογραφική Έκθεση LIFE MareNatura είναι ανοιχτή για το κοινό κάθε Σάββατο 18:00 - 21:00 στον Αγιαννάκη Μεσσηνίας.

    Μάθε περισσότερα
  13. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    16/06/2026

    Νέα δεδομένα αποκαλύπτουν ότι οι θαλάσσιες χελώνες ακολουθούν πολύ πιο πολύπλοκες στρατηγικές μετανάστευσης

    Η Παγκόσμια Ημέρα Θαλάσσιας Χελώνας είναι μια ευκαιρία να γιορτάσουμε τις επιτυχίες μας αλλά και να θυμηθούμε γιατί συνεχίζουμε να ερευνούμε και να προστατεύουμε αυτά τα αρχαία ταξιδιάρικα πλάσματα.

    Μάθε περισσότερα
  14. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    16/06/2026

    Συντονισμένη δράση σε Ελλάδα, Κύπρο και Ιταλία για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών απέναντι στην κλιματική κρίση

    Σήμερα, 16 Ιουνίου, ο κόσμος γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Θαλάσσιας Χελώνας. Στη Μεσόγειο, όμως, η φετινή ημέρα αποκτά ιδιαίτερη σημασία, καθώς η κλιματική κρίση μεταβάλλει ολοένα και περισσότερο τις παράκτιες περιοχές και τους βιότοπους ωοτοκίας.

    Μάθε περισσότερα
  15. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    15/06/2026

    Γιορτή της Χελώνας: «Βουτήξαμε» σε Βαθιά Νερά στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ!

    Μάθε περισσότερα
1 από 0

Πολύ πιθανό να σε ενδιαφέρουν επίσης

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας!
Μάθε για τις τελευταίες δράσεις μας και ενημερώσου για τα προγράμματά μας και πως μπορείς εσύ να βοηθήσεις τις θαλάσσιες χελώνες!