Ένα μικρό οδοιπορικό στο Τσαπί
Ήταν αργά το απόγευμα της Παρασκευής κι εμείς επιστρέφαμε από την Φοινικούντα, όπου μόλις είχαμε προστατέψει και μια τέταρτη φωλιά. Ο Αντώνης οδηγούσε το αμάξι που νοίκιασαν οι γονείς του για τις λίγες μέρες που ήρθαν να τον δουν.
Λίγο πριν φτάσουμε στην κορυφή του δρόμου περάσαμε μια μικρή διασταύρωση. Ένας μονός δρόμος χανόταν προς τα δεξιά ανάμεσα στους θάμνους και την πλαγιά του βουνού. «Αυτός ο δρόμος πάει στο Τσαπί» είπα, «έχει κι εκεί λίγες φωλιές». Ξαφνικά η κούραση αντικαταστάθηκε από όρεξη για εξερεύνηση. «Πάμε;» «Πάμε!» Αμέσως ψάξαμε για ένα σημείο να στρίψουμε με ασφάλεια. Η Isabelle στο πίσω κάθισμα τρόμαξε, μιας και δεν κατάλαβε την συζήτηση. Της εξηγήσαμε και αμέσως άναψε κι η δική της όρεξη. Έχει έρθει στην Ελλάδα για μόλις λίγες εβδομάδες και θέλει να δει όσα περισσότερα μέρη μπορεί.
Η μικρή ομάδα του ΑΡΧΕΛΩΝ στον δρόμο για το Τσαπί, με φόντο τον κόλπο της Φοινικούντας Ο δρόμος κατηφόριζε με στροφές και η ορατότητα ελάχιστη, αλλά σε όλη την διαδρομή δεν συναντήσαμε κανένα αυτοκίνητο. Το ηλιοβασίλεμα ερχόταν αργά στα δεξιά μας πίσω από τον κόλπο της Φοινικούντας και σταματήσαμε για μια φωτογραφία της μικρής μας ομάδας.
Η παραλία τσαπί βρίσκεται νοτιο-ανατολικά της Φοινικούντας, κοντά στο ακρωτήριο Ακρίτας. Αν και είναι το πέμπτο καλοκαίρι μου στην περιοχή της Κορώνης, δεν είχα ξαναπάει στο Τσαπί. Είναι πραγματικά μια απόμακρη και πανέμορφη τοποθεσία, κι όχι από αυτές που είναι γεμάτες τουριστικά μαγαζιά. Μια μικρή παραλία μόλις εκατό μέτρα, δυο ταβέρνες, μια μικρή κατασκήνωση και λίγα σπίτια στην μικρή πανέμορφη κοιλάδα.
Αφήσαμε το αυτοκίνητο κάτω από μια ελιά και πήγαμε προς την παραλία. Όμορφη και πεντακάθαρη, ένας ορμίσκος στα βαθιά νερά και η άμμος ούτε χοντρή ούτε ψιλή: μόλις τέλεια. Ακριβώς μπροστά μας, λες και περίμενε να μας υποδεχτεί, ένα βαθούλωμα στην άμμο και πίσω του για δυο μέτρα προς την πλευρά της θάλασσας η άμμος ανασηκωμένη μόλις λίγα εκατοστά. Πρέπει να είχε δυο-τρεις μέρες εκεί· αυτό φαινόταν απʼτις πατημασιές των ανθρώπων.
Επέστρεψα στην Isabelle που εξέταζε το ανάχωμα προσεκτικά. Έχει πάρει ζεστά την εκπαίδευσή της στην ιχνηλασία. Ήμουν στην θέση της πριν λίγα χρόνια και ξέρω πως είναι δύσκολο να έχεις αυτοπεποίθηση πριν δεις τι ακριβώς κάνουν το βράδυ οι χελώνες. Όταν συμφώνησα με την εκτίμησή της για το που βρίσκονται τʼαβγά φώτισε το πρόσωπό της από χαρά.
Πριν σκάψουμε για να βρούμε τα αβγά, εξήγησα σε κάτι Αυστριακούς τουρίστες που ετοιμάζονταν να φύγουν πως μάλλον πρόκειται για φωλιά θαλάσσιας χελώνας και θέλουμε να την προστατέψουμε. Δεν έδειξαν ενδιαφέρον και συνέχισαν προς τα αυτοκίνητά τους.
Όταν βρήκαμε τα αβγά της χελώνας, φωνάξαμε την κυρά της ταβέρνας και τους τουρίστες για να τα δουν. Έπειτα από λίγο σκάψιμο με πολλή προσοχή κι ακολουθώντας τις ενδείξεις της άμμου φάνηκε το πρώτο αβγό. Έπειτα το δεύτερο και δυο-τρια ακόμη. Φωνάξαμε τους Αυστριακούς και την κυρία της ταβέρνας, κι ήρθαν αμέσως όλοι να δουν. Τα παιδιά αναφώνησαν και όλοι έβγαλαν τις κάμερες και τα κινητά να φωτογραφίσουν τα αβγά της χελώνας. Η κυρά ταβερνιάρισσα γέμισε χαρά και χαμόγελο: «βρε, εγώ δεν τα βρίσκω κι αν τη δω να τα γεννά!» Την ρώτησα αν έχει αλεπούδες. Είχα ακούσει πως έχει αρκετές εδώ. Μου είπε πως προχθές φώναζε μία, και το βράδυ της έφαγε έξι κότες. Ευτυχώς είχαμε μαζί μας ένα πλέγμα και καλάμια. Τα τοποθετήσαμε πολύ προσεκτικά· η φωλιά δεν είναι φρέσκια, και οποιαδήποτε δόνηση κοντά στα αβγά μπορεί να καταστρέψει τα έμβρυα. Έριξα μια ματιά να βρώ λίγα καλάμια μεγαλύτερα από αυτά που φέραμε, για να βάλουμε την σημαδευτική ταινία γύρω από την φωλιά. Τα παιδιά τρέξαν αμέσως, κι από πίσω οι γονείς, να βρουν καλάμια. Σε λίγα λεπτά η προστασία είχε ολοκληρωθεί. Αυτά τα αβγά θα γλιτώσουν από τα δόντια της αλεπούς, του κουναβιού, ή του σκύλου.
Μπήκαμε στο αυτοκίνητο και ξεκινήσαμε την επιστροφή μας προς την Κορώνη. Εγώ, η Isabelle, κι ο Αντώνης ήμασταν όλοι αρκετά κουρασμένοι. Είχαμε πάει στην παραλία της Κορώνης, στην Φοινικούντα, και μόλις τώρα στο Τσαπί. Μας έκανε εντύπωση για μια ακόμη φορά η υποδοχή μερικών ντόπιων και ξένων. Στην αρχή με καχυποψία ή αδιαφορία, αλλά μόλις δουν πως κάνουμε σοβαρή δουλειά όλοι χαμογελούν και θέλουν να μας βοηθήσουν. Μου πήρε καιρό να το καταλάβω, αλλά ένα απʼτα σημαντικότερα μέρη της δουλειάς μας είναι να παρουσιάζουμε την προσπάθειά μας – τίποτα παραπάνω και τίποτα λιγότερο – σε όσο πιο πολλούς ανθρώπους μπορούμε, και ειδικά στα παιδιά, γιατί μαζί μπορούμε περισσότερα.
Νίκος Βαλλιάνος
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ22/09/2023
Κοινή ανακοίνωση για την κατάσταση διατήρησης του λύκου στην Ευρώπη
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ20/09/2023
Ευκαιρία εργασίας: Συνεργάτης για θέματα τουρισμού
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ αναζητά συνεργάτη πλήρους απασχόλησης για θέματα τουρισμού
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ15/09/2023
Ο Λίλο μας, η μικρή πρασινοχελώνα, τα κατάφερε!
Τον Νοέμβριο του 2021 μία μικρή Πράσινη θαλάσσια χελώνα έφτασε στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ με πολύ σοβαρό τραύμα στο κεφάλι. Μετά από σχεδόν δύο χρόνια εντατικής θεραπείας, μία Τετάρτη τον Σεπτέμβριο του 2023 πήρε επιτέλους εξιτήριο και επέστρεψε στην θάλασσα!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ12/09/2023
Κοινό Δ.Τ.: Οι αφύσικες καταστροφές να γίνουν μάθημα για κλιματικά ανθεκτική Ελλάδα
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ10/09/2023
Κοινό Δ.Τ.: Εκτός Σχεδίου Δόμηση: Η Σταδιακή Καταστροφή της Ελληνικής Φύσης
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ05/09/2023
Πίσω στα θρανία και στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ
Το μοναδικό νοσοκομείο για θαλάσσιες χελώνες ανοίγει ξανά τις πόρτες του για να υποδεχθεί σχολικές τάξεις όλων των βαθμίδων, αυτή τη φορά κλείνοντας θέση στο πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης μέσω του συστήματος ηλεκτρονικών κρατήσεων.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ21/08/2023
Αυτοί που σώζουν τα τραυματισμένα άγρια ζώα στην Ελλάδα ( νέο βίντεο)
Βρέθηκε τραυματισμένο άγριο ζώο, οτιδήποτε από αρκούδα, αετό, μικροπούλια μέχρι θαλάσσια χελώνα, φώκια, δελφίνι; Υπάρχουν άνθρωποι που θα τα περιθάλψουν. Ο ΑΡΧΕΛΩΝ ετοίμασε ένα βίντεο, όπου οι άνθρωποι της περίθαλψης μιλούν γι΄αυτό που τους παρακινεί και συνεχίζουν…
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ21/08/2023
Αποχαιρετισμός στο ιδρυτικό μέλος του ΑΡΧΕΛΩΝ Γιάννη Παπαναγιώτου, που έφυγε από τη ζωή πριν λίγες μέρες.
Αποχαιρετισμός στο ιδρυτικό μέλος του ΑΡΧΕΛΩΝ Γιάννη Παπαναγιώτου, που έφυγε από τη ζωή πρίν λίγες μέρες. Λάτρης της φύσης, της θάλασσας και των βουνών, βοήθησε στη δημιουργία του τον Σύλλογο. Ευχαριστούμε.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ17/08/2023
Παγκόσμιο ρεκόρ 37 χρόνων αναπαραγωγικής ζωής για θαλάσσια χελώνα στη Ζάκυνθο – Αυξημένος φέτος ο αριθμός στις φωλιές
Ένα σημαντικό αποτέλεσμα της συστηματικής δουλειάς της φετινής ομάδας παρακολούθησης της ωοτοκίας στη Ζάκυνθο, ανακοινώνει ο ΑΡΧΕΛΩΝ - Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας. Με βάση τις μακροχρόνιες παρατηρήσεις του, ο ΑΡΧΕΛΩΝ κατάφερε να πιστοποιήσει το Παγκόσμιο Ρεκόρ καταγεγραμμένης ωοτοκίας για χελώνες Καρέττα.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ07/08/2023
ΠΡΟΣΟΧΗ! Οι θαλάσσιες χελώνες δεν είναι κατοικίδια ζώα: Δεν τις αγγίζουμε! Δεν τις ταΐζουμε!
Όπως είναι γνωστό 35 νέα περιστατικά επίθεσης θαλάσσιας χελώνας σε λουόμενους έχουν ήδη καταγραφεί κατά την φετινή καλοκαιρινή περίοδο και προστίθενται στον ήδη μακρύ κατάλογο των 200 περίπου καταγεγραμμένων περιστατικών, όπως αυτά έχουν καταγραφεί κατά τα προηγούμενα καλοκαίρια στα μητρώα του Κέντρο Υγείας Αρεόπολης.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ01/08/2023
Συνέντευξη με μια εθελόντρια: Lea Heinen, Κέντρο Διάσωσης
Η Lea μοιράζεται την εμπειρία της ως εθελόντρια στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιας Χελώνας του ΑΡΧΕΛΩΝ: «Νομίζω ότι όταν μια χελώνα αρχίζει να τρώει μετά από ένα μήνα προσπάθειας, όταν μπορείς να δεις τη βελτίωση ή την επούλωση ενός τραυματισμού μιας χελώνας και όταν μια χελώνα επιστρέφει πίσω στη θάλασσα, στο φυσικό της περιβάλλον, στο σπίτι της - τότε ξέρεις ότι πράγματι σώζεις τις χελώνες».
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ21/07/2023
Παιδικός Διαγωνισμός Παραλίας 2023: Φτιάξε το δικό σου χελωνάκι με φυσικά υλικά και στείλε μας φωτογραφία!
Βοήθησέ μας να μεταδώσουμε το μήνυμα για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών σχηματίζοντας τα δικά σου θαλάσσια χελωνάκια με φυσικά υλικά που θα βρεις στην παραλία. Άμμος, πέτρες, βότσαλα, κοχύλια, φύκια, ξυλαράκια και ότι άλλο έχεις στη διάθεσή σου μπορούν να μεταμορφωθούν με λίγη φαντασία! Τράβηξε μια φωτογραφία το έργο σου και στείλε την στον Διαγωνισμό Παραλίας του ΑΡΧΕΛΩΝ.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ18/07/2023
Ανοίγοντας το δρόμο για τα επόμενα βήματα προστασίας των θαλάσσιων χελωνών στη Μεσόγειο
Tην προηγούμενη εβδομάδα οι εταίροι του έργου «Διατήρηση των θαλασσίων χελωνών στην περιοχή της Μεσογείου» συναντήθηκαν για την 9η Συνεδρίαση της Καθοδηγητικής Επιτροπής. Η συνάντηση έγινε στον Κυπαρισσιακό Κόλπο στην Ελλάδα στις 4 και 5 Ιουλίου και οργανώθηκε από το SPA/RAC και τον ΑΡΧΕΛΩΝ.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ04/07/2023
Ειδική προσφορά για τους ΕΜΠΕΙΡΟΥΣ εθελοντές: Έλα τώρα ξανά μαζί μας για 2 χελωνο-εβδομάδες!
Είναι καιρός να έρθεις ξανά στα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ, ακόμηκι αν έχεις μόνο 2ή 3 εβδομάδες διαθέσιμες. Η προσφορά ισχύει για τον Αύγουστο, τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο 2023. Κάνε αίτηση μέσα από τη νέα μας ιστοσελίδα και δες περισσότερα για τις ημερομηνίες και τις τοποθεσίες που είναι διαθέσιμες οι θέσεις.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ30/06/2023
Εκδήλωση λήξης του έργου για τις Οργανώσεις Περίθαλψης Άγριων Ζώων
Στις 9 Ιουνίου 2023, η Εταιρία Προστασίας Περιβάλλοντος Καστοριάς φιλοξένησε την εκδήλωση λήξης του έργου «Δίκτυο Συνεργασίας των Οργανώσεων που Δραστηριοποιούνται στην Περίθαλψη Άγριων Ζώων στην Ελλάδα».