25/08/2010

ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΖΗΣΟΥΜΕ ΜΑΖΙ

mporoyme-na-zhsoyme-mazi-logo-MpNZM_NeaGenia.jpg

Πέρυσι, περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά καταγράφηκε ένα τραγικό ρεκόρ εκθαλασσώσεων θαλάσσιων χελωνών στον ελληνικό χώρο για τα τελευταία 20 χρόνια: 389 χελώνες βρέθηκαν νεκρές. Ειδικότερα, μόνο το αʼ εξάμηνο του 2010 έχουν ήδη σημειωθεί 190 εκθαλασσώσεις σε σύγκριση με το περυσινό εξάμηνο όπου είχαν αναφερθεί 160.

Αν στην πραγματικότητα αυτή προστεθούν και τα αντικειμενικά στοιχεία αναφορικά με τα είδη των τραυματισμών – πολλά από αυτά απίστευτα τραγικά και αδικαιολογήτως απάνθρωπα, όπως οι σκόπιμες θανατώσεις, τυφλώσεις, κλπ-, καθώς και τα ερευνητικά δεδομένα για τις αρνητικές ανθρωπογενείς επιπτώσεις στο φυσικό περιβάλλον, στο θαλάσσιο περιβάλλον, στα ζώα και τα οικοσυστήματα, γίνεται εύκολα αντιληπτή η ανάγκη διαρκούς επαγρύπνησης και ενημέρωσης του πληθυσμού, σε ειδικές και γενικές ομάδες, προκειμένου η πληροφόρηση να οδηγήσει στην ευαισθητοποίηση και από εκεί στη γνώση.

mporoyme-na-zhsoyme-mazi-ggng_together1.jpg

Για τους λόγους αυτούς υλοποιούμε το πρόγραμμα «Μπορούμε να ζήσουμε μαζί» που υποστηρίζεται από την Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς και αναπτύσσεται πάνω σε δύο κεντρικούς άξονες:

α) στην ανάληψη και εκτέλεση μιας στοχευμένης και εκτεταμένης θεματικής εκστρατείας και κατά πρόσωπο ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού σε θέματα περιβαλλοντικών ζητημάτων, προστασίας και διαχείρισης της θαλάσσιας βιοποικιλότητας, με κέντρο αναφοράς ένα από τα πιο σημαντικά προστατευόμενα και απειλούμενα είδη στη χώρα μας, τη θαλάσσια χελώνα και τους βιότοπους της. Μέσα από ένα συγκροτημένο πρόγραμμα παροχής πληροφόρησης σκοπεύουμε στην εκπαίδευση των πολιτών, όπως αυτή συνίσταται με τη δημιουργία πνεύματος προσωπικής στράτευσης και κοινωνικής υπευθυνότητας παράλληλα με μια συστηματική αντίληψη της σχέσης του ανθρώπου με τη φύση.

β) στην ενδυνάμωση του Πανελληνίου Δικτύου Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών μέσω της προώθησης της τηλεφωνικής γραμμής Διάσωσης (210 89 44 444) σε κατοίκους παράκτιων περιοχών, αλιείς, ΜΜΕ και ευρύ κοινό καθώς και βελτίωση και αναβάθμιση των εγκαταστάσεων και των λειτουργιών του Κέντρου Διάσωσης.

mporoyme-na-zhsoyme-mazi-ggng_together2.jpg

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τους ανθρώπους της θάλασσας, τους επαγγελματίες και τους ερασιτέχνες, τους δύτες και τους αλιείς, η προαγωγή τρόπων και μέσων σε τακτική βάση και με διαπροσωπική επαφή, ώστε να τους παρέχονται όσο το δυνατόν νωρίτερα, πληροφορίες σχετικά με τη δράση του Συλλόγου, τις απειλές για τη διαβίωση της θαλάσσιας χελώνας και τους τρόπους διάσωσής της καθώς επίσης να ενθαρρύνονται ατομικά να κάνουν χρήση των δυνατοτήτων επικοινωνίας και θετικής δράσης μπορεί να επιφέρει σημαντικά θετικά αποτελέσματα.

mporoyme-na-zhsoyme-mazi-ggng_together3.jpg

Η πρόταση και παρουσίαση των τρόπων ενεργούς και βιωματικής συμμετοχής σε ζητήματα προστασίας και διαχείρισης περιβάλλοντος συμβάλλει αναντίρρητα στην εξέλιξη τόσο των άμεσα συμμετεχόντων όσο και των αποδεκτών του προγράμματος δράσης ώστε να μπορούν να επαναπροσδιορίσουν τη σχέση τους με το περιβάλλον και να γίνουν κοινωνοί της προσπάθειας για την προστασία του. Ιδιαίτερα για τους ντόπιους, μόνιμους κατοίκους των περιοχών παραλιών ωοτοκίας, η υλοποίηση ενός τέτοιου προγράμματος δημιουργεί ισχυρούς δεσμούς και προωθεί την ενεργητική ανάληψη της προστασίας τους από τους ίδιους.

Άλλωστε το ίδιο το άμεσο φυσικό περιβάλλον ανάπτυξης του προγράμματος είναι αυτό που προκαλεί τη διαφορά: οι παραλίες ωοτοκίας της καρέττα-καρέττα είναι κοινές για τον άνθρωπο και για το άγριο ζώο. Εκεί που απλώνεις την πετσέτα σου μπορείς να δεις τις προστατευμένες με πλέγματα φωλιές του. Εκεί που κάνεις τον πρωινό / βραδινό σου περίπατο στην παραλία μπορείς να συναντήσεις τις ομάδες των εθελοντών του ΑΡΧΕΛΩΝ, να ανακαλύψεις ίχνη ή να δεις μια μητέρα να γεννά ή από μια φωλιά να ξεχύνονται προς τη θάλασσα νεογέννητα χελωνάκια. Θα ξέρεις τι πρέπει, τι επιτρέπεται και τι μπορείς να κάνεις. Παρόμοια, όταν βρεις μια τραυματισμένη χελώνα, κλπ., ο ρόλος του πολίτη και η συνεργασία του με το Πανελλήνιο Δίκτυο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ, τεχνογνωσία, οι τρόποι και τα μέσα διάσωσης, κ.ά.

mporoyme-na-zhsoyme-mazi-ggng_together4.jpg

Είναι η συλλογική προσπάθεια για τη διαμόρφωση ενός νέου συστήματος αξιών που θα μετασχηματίσει τους περιβαλλοντικούς προβληματισμούς σε νέα στάση ζωής, φιλικής για το περιβάλλον. Η εθνική και παγκόσμια πια κληρονομιά και κοινή περιουσία μας είναι ο πλούτος του περιβάλλοντος που θα μπορέσουμε να διατηρήσουμε και να μεταβιβάσουμε στις επόμενες γενιές.

Θεόδωρος Μπένος-Πάλμερ Διευθυντής ΑΡΧΕΛΩΝ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

 1. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  17/06/2024

  Λιμένι Μάνης - ΠΡΟΣΟΧΗ! Οι θαλάσσιες χελώνες δεν είναι κατοικίδια ζώα: Δεν τις ταΐζουμε!

  Ο Δήμος Ανατολικής Μάνης και το Λιμεναρχείο ζήτησαν τη συνδρομή του ΑΡΧΕΛΩΝ για την ενημέρωση των λουόμενων στην περιοχή Λιμένι της Μάνης, όπου οι υγειονομικές αρχές έχουν ήδη καταγράψει φέτος 12 περιστατικά επίθεσης θαλάσσιας χελώνας σε λουόμενους.

  Μάθε περισσότερα
 2. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  16/06/2024

  30 Χρόνια Ελπίδας: Το Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ γιορτάζει την Ημέρα των Θαλάσσιων Χελωνών

  Κάθε χρόνο στις 16 Ιουνίου, γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα των Θαλάσσιων Χελωνών, μια ημέρα αφιερωμένη στην ευαισθητοποίηση σχετικά με αυτά τα υπέροχα πλάσματα και τις απειλές που αντιμετωπίζουν. Η φετινή χρονιά έχει ιδιαίτερη σημασία για τον ΑΡΧΕΛΩΝ, καθώς το Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών στη Γλυφάδα συμπληρώνει 30 χρόνια λειτουργίας.

  Μάθε περισσότερα
 3. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  13/06/2024

  Διαγωνισμός Αφίσας για παιδιά και νέους: Καλωσορίζουμε τα χελωνάκια του 2024 στις παραλίες!

  Νερομπογιές, μαρκαδόροι, κολλάζ, υπολογιστής, κινητό; Όλα είναι χρήσιμα. Χρησιμοποίησε τη δημιουργικότητα και τη φαντασία σου για να φτιάξεις μία αφίσα μεγέθους Α3 ή Α4 που θα ενημερώνει ότι σε λίγο εκκολάπτονται τα χελωνάκια του 2024.

  Μάθε περισσότερα
 4. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  16/05/2024

  Νωρίτερα από άλλες χρονιές άρχισε φέτος η ωοτοκία για τις θαλάσσιες χελώνες Καρέττα και οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης στους ωκεανούς προβληματίζουν

  Για πρώτη φορά, στα 40 χρόνια καταγραφών του ΑΡΧΕΛΩΝ, βρέθηκε στις 10 Μαΐου η πρώτη φωλιά θαλάσσιας χελώνας στον Κόλπο Λαγανά Ζακύθου. Επιβεβαιώνονται οι επιστημονικές προβλέψεις της μετακίνησης της περιόδου ωοτοκίας νωρίτερα την άνοιξη, λόγω της κλιματικής αλλαγής.

  Μάθε περισσότερα
 5. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  14/05/2024

  Σώσε Χελώνες, Δες την Ελλάδα με Budget

  Σε τραβάει η ιδέα να πας σε πεντακάθαρες ελληνικές παραλίες και η ευκαιρία να κάνεις τη διαφορά; Ιούνιος και Σεπτέμβριος είναι οι τέλειοι μήνες για εθελοντισμό στην προστασία των θαλάσσιων χελωνών στην Ελλάδα

  Μάθε περισσότερα
 6. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  02/05/2024

  Γιορτή της Χελώνας για παιδιά 2024: Ταξίδεψε με τις χελώνες στη Μεσόγειο!

  Σημειώστε την ημερομηνία! Το Σάββατο 18 Μαΐου στις 11:00, το Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ ανοίγει τις πόρτες του για να υποδεχτεί μικρούς και μεγάλους φίλους των θαλάσσιων χελωνών που θέλουν να γιορτάσουν, να εξερευνήσουν, να μάθουν, να παίξουν και να ταξιδέψουν μαγικά στη Μεσόγειο.

  Μάθε περισσότερα
 7. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  02/05/2024

  Μια επιτυχημένη χρονιά για το Διεθνές Συμπόσιο Θαλάσσιας Χελώνας

  Το Διεθνές Συμπόσιο Θαλάσσιας Χελώνας ολοκληρώθηκε θριαμβευτικά τον Μάρτιο στην Πατάγια της Ταϊλάνδης, με τον ΑΡΧΕΛΩΝ να συμμετέχει ενεργά.

  Μάθε περισσότερα
 8. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  29/04/2024

  Πρωινή βόλτα με τον ΑΡΧΕΛΩΝ

  Ο κινηματογραφικός φακός του Στέφανου και της Μαρίας των SteΜa Journeys πέτυχε κάτι πολύ σπάνιο: μία θαλάσσια χελώνα Καρέττα να κάνει φωλιά το πρωί! Οι εθελοντές στα Χανιά ανέλαβαν δράση για την προστασία της.

  Μάθε περισσότερα
 9. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  26/04/2024

  «Γεφυρώνοντας προσπάθειες τουρισμού και διατήρησης της φύσης», η παράπλευρη εκδήλωση του ΑΡΧΕΛΩΝ στο διεθνές συνέδριο Our Ocean, an Ocean of Potential

  Ο ΑΡΧΕΛΩΝ είχε την τιμή να συμμετάσχει ενεργά στο συνέδριο, διοργανώνοντας μία συζήτηση για τον τουρισμό και τις προσπάθειες προστασίας των θαλάσσιων χελωνών στο Ρέθυμνο με τη συμμετοχή του Δήμου Ρεθύμνου, του ομίλου GRECOTEL και εμπειρογνώμονες βιώσιμου τουρισμού.

  Μάθε περισσότερα
 10. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  19/04/2024

  Νέο! «Υποτροφίες» για πρακτική εμπειρία- άσκηση στα διεθνή περιβαλλοντικά προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ

  Φέτος δίνεται η ευκαιρία να υποστηριχθεί η συμμετοχή μικρού αριθμού εθελοντών στα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών στις παραλίες ωοτοκίας καθώς και στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών στη Γλυφάδα Αττικής. Δείτε τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια που ισχύουν για το 2024.

  Μάθε περισσότερα
 11. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  12/04/2024

  Συντονισμός για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών στο Ρέθυμνο: Τοπικές Αρχές και τουρισμός ενώνουν δυνάμεις

  Η συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στις 5 Απριλίου 2024 στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου, έθιξε καίρια ζητήματα, όπως η τήρηση των διαχειριστικών μέτρων για την προστασία της Καρέττα. Δεδομένης της τουριστικής δραστηριότητας στις παραλίες ωοτοκίας, η ενεργή συμμετοχή του τουριστικού τομέα στην εφαρμογή των μέτρων κρίνεται απαραίτητη.

  Μάθε περισσότερα
 12. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  10/04/2024

  «Τουρίστες και χελώνες;» Απλώνεται η περιβαλλοντική εκστρατεία ενημέρωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ στις παραλίες ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας Καρέττα

  Στο δρόμο του αειφόρου τουρισμού στρατεύεται ξανά, μετά την πανδημία, ο ΑΡΧΕΛΩΝ- Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας. Στόχος της νέας εκστρατείας είναι να φθάσουν οι πληροφορίες για τον ορθό κώδικα συμπεριφοράς επισκεπτών σε όλες τις παραλίες ωοτοκίας σε συνεργασία με τον τουριστικό τομέα.

  Μάθε περισσότερα
 13. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  04/04/2024

  LIFE MareNatura - Το μεγαλύτερο πρόγραμμα για τη θαλάσσια βιοποικιλότητα στην Ελλάδα

  Μάθε περισσότερα
 14. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  03/04/2024

  Οι πολίτες μας ενημερώνουν για εκβρασμούς θαλάσσιων χελωνών

  Ο ΑΡΧΕΛΩΝ ξεκίνησε την προσπάθεια καταγραφής των περιστατικών που νεκρές χελώνες ξεβράζονται στις ελληνικές ακτές από το 1992. Τα τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί μία αύξηση στις καταγραφές αυτές που όμως μπορεί να οφείλεται στο ότι περισσότεροι συμπολίτες μας αναφέρουν τέτοια περιστατικά. Μάθε περισσότερα…

  Μάθε περισσότερα
 15. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  19/03/2024

  Συμβάλλουμε στις διεθνείς εξελίξεις της έρευνας και της προστασίας των θαλάσσιων χελωνών

  Στο παρελθόν, μέλη του ΑΡΧΕΛΩΝ συμμετείχαν στην διαμόρφωση της Παγκόσμιας Στρατηγικής για την Προστασία των Θαλάσσιων Χελωνών που εκδόθηκε το 1995 και σήμερα, στη συγγραφή του ανανεωμένου Εγχειριδίου Έρευνας και Προστασίας για τη Διατήρηση των Θαλάσσιων Χελωνών, συμμετέχουν τρεις συνεργάτες του Συλλόγου.

  Μάθε περισσότερα
1 από 0

Πολύ πιθανό να σε ενδιαφέρουν επίσης

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας!
Μάθε για τις τελευταίες δράσεις μας και ενημερώσου για τα προγράμματά μας και πως μπορείς εσύ να βοηθήσεις τις θαλάσσιες χελώνες!