ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΖΗΣΟΥΜΕ ΜΑΖΙ
Πέρυσι, περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά καταγράφηκε ένα τραγικό ρεκόρ εκθαλασσώσεων θαλάσσιων χελωνών στον ελληνικό χώρο για τα τελευταία 20 χρόνια: 389 χελώνες βρέθηκαν νεκρές. Ειδικότερα, μόνο το αʼ εξάμηνο του 2010 έχουν ήδη σημειωθεί 190 εκθαλασσώσεις σε σύγκριση με το περυσινό εξάμηνο όπου είχαν αναφερθεί 160.
Αν στην πραγματικότητα αυτή προστεθούν και τα αντικειμενικά στοιχεία αναφορικά με τα είδη των τραυματισμών – πολλά από αυτά απίστευτα τραγικά και αδικαιολογήτως απάνθρωπα, όπως οι σκόπιμες θανατώσεις, τυφλώσεις, κλπ-, καθώς και τα ερευνητικά δεδομένα για τις αρνητικές ανθρωπογενείς επιπτώσεις στο φυσικό περιβάλλον, στο θαλάσσιο περιβάλλον, στα ζώα και τα οικοσυστήματα, γίνεται εύκολα αντιληπτή η ανάγκη διαρκούς επαγρύπνησης και ενημέρωσης του πληθυσμού, σε ειδικές και γενικές ομάδες, προκειμένου η πληροφόρηση να οδηγήσει στην ευαισθητοποίηση και από εκεί στη γνώση.
Για τους λόγους αυτούς υλοποιούμε το πρόγραμμα «Μπορούμε να ζήσουμε μαζί» που υποστηρίζεται από την Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς και αναπτύσσεται πάνω σε δύο κεντρικούς άξονες:
α) στην ανάληψη και εκτέλεση μιας στοχευμένης και εκτεταμένης θεματικής εκστρατείας και κατά πρόσωπο ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού σε θέματα περιβαλλοντικών ζητημάτων, προστασίας και διαχείρισης της θαλάσσιας βιοποικιλότητας, με κέντρο αναφοράς ένα από τα πιο σημαντικά προστατευόμενα και απειλούμενα είδη στη χώρα μας, τη θαλάσσια χελώνα και τους βιότοπους της. Μέσα από ένα συγκροτημένο πρόγραμμα παροχής πληροφόρησης σκοπεύουμε στην εκπαίδευση των πολιτών, όπως αυτή συνίσταται με τη δημιουργία πνεύματος προσωπικής στράτευσης και κοινωνικής υπευθυνότητας παράλληλα με μια συστηματική αντίληψη της σχέσης του ανθρώπου με τη φύση.
β) στην ενδυνάμωση του Πανελληνίου Δικτύου Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών μέσω της προώθησης της τηλεφωνικής γραμμής Διάσωσης (210 89 44 444) σε κατοίκους παράκτιων περιοχών, αλιείς, ΜΜΕ και ευρύ κοινό καθώς και βελτίωση και αναβάθμιση των εγκαταστάσεων και των λειτουργιών του Κέντρου Διάσωσης.
Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τους ανθρώπους της θάλασσας, τους επαγγελματίες και τους ερασιτέχνες, τους δύτες και τους αλιείς, η προαγωγή τρόπων και μέσων σε τακτική βάση και με διαπροσωπική επαφή, ώστε να τους παρέχονται όσο το δυνατόν νωρίτερα, πληροφορίες σχετικά με τη δράση του Συλλόγου, τις απειλές για τη διαβίωση της θαλάσσιας χελώνας και τους τρόπους διάσωσής της καθώς επίσης να ενθαρρύνονται ατομικά να κάνουν χρήση των δυνατοτήτων επικοινωνίας και θετικής δράσης μπορεί να επιφέρει σημαντικά θετικά αποτελέσματα.
Η πρόταση και παρουσίαση των τρόπων ενεργούς και βιωματικής συμμετοχής σε ζητήματα προστασίας και διαχείρισης περιβάλλοντος συμβάλλει αναντίρρητα στην εξέλιξη τόσο των άμεσα συμμετεχόντων όσο και των αποδεκτών του προγράμματος δράσης ώστε να μπορούν να επαναπροσδιορίσουν τη σχέση τους με το περιβάλλον και να γίνουν κοινωνοί της προσπάθειας για την προστασία του. Ιδιαίτερα για τους ντόπιους, μόνιμους κατοίκους των περιοχών παραλιών ωοτοκίας, η υλοποίηση ενός τέτοιου προγράμματος δημιουργεί ισχυρούς δεσμούς και προωθεί την ενεργητική ανάληψη της προστασίας τους από τους ίδιους.
Άλλωστε το ίδιο το άμεσο φυσικό περιβάλλον ανάπτυξης του προγράμματος είναι αυτό που προκαλεί τη διαφορά: οι παραλίες ωοτοκίας της καρέττα-καρέττα είναι κοινές για τον άνθρωπο και για το άγριο ζώο. Εκεί που απλώνεις την πετσέτα σου μπορείς να δεις τις προστατευμένες με πλέγματα φωλιές του. Εκεί που κάνεις τον πρωινό / βραδινό σου περίπατο στην παραλία μπορείς να συναντήσεις τις ομάδες των εθελοντών του ΑΡΧΕΛΩΝ, να ανακαλύψεις ίχνη ή να δεις μια μητέρα να γεννά ή από μια φωλιά να ξεχύνονται προς τη θάλασσα νεογέννητα χελωνάκια. Θα ξέρεις τι πρέπει, τι επιτρέπεται και τι μπορείς να κάνεις. Παρόμοια, όταν βρεις μια τραυματισμένη χελώνα, κλπ., ο ρόλος του πολίτη και η συνεργασία του με το Πανελλήνιο Δίκτυο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ, τεχνογνωσία, οι τρόποι και τα μέσα διάσωσης, κ.ά.
Είναι η συλλογική προσπάθεια για τη διαμόρφωση ενός νέου συστήματος αξιών που θα μετασχηματίσει τους περιβαλλοντικούς προβληματισμούς σε νέα στάση ζωής, φιλικής για το περιβάλλον. Η εθνική και παγκόσμια πια κληρονομιά και κοινή περιουσία μας είναι ο πλούτος του περιβάλλοντος που θα μπορέσουμε να διατηρήσουμε και να μεταβιβάσουμε στις επόμενες γενιές.
Θεόδωρος Μπένος-Πάλμερ Διευθυντής ΑΡΧΕΛΩΝ
“Τριήμερο ΑΡΧΕΛΩΝ”, δραστηριότητες για παιδιά στην Κυπαρισσία
Ένα μικρό οδοιπορικό στο Τσαπί
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ20/09/2023
Ευκαιρία εργασίας: Συνεργάτης για θέματα τουρισμού
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ αναζητά συνεργάτη πλήρους απασχόλησης για θέματα τουρισμού
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ15/09/2023
Ο Λίλο μας, η μικρή πρασινοχελώνα, τα κατάφερε!
Τον Νοέμβριο του 2021 μία μικρή Πράσινη θαλάσσια χελώνα έφτασε στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ με πολύ σοβαρό τραύμα στο κεφάλι. Μετά από σχεδόν δύο χρόνια εντατικής θεραπείας, μία Τετάρτη τον Σεπτέμβριο του 2023 πήρε επιτέλους εξιτήριο και επέστρεψε στην θάλασσα!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ12/09/2023
Κοινό Δ.Τ.: Οι αφύσικες καταστροφές να γίνουν μάθημα για κλιματικά ανθεκτική Ελλάδα
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ10/09/2023
Κοινό Δ.Τ.: Εκτός Σχεδίου Δόμηση: Η Σταδιακή Καταστροφή της Ελληνικής Φύσης
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ05/09/2023
Πίσω στα θρανία και στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ
Το μοναδικό νοσοκομείο για θαλάσσιες χελώνες ανοίγει ξανά τις πόρτες του για να υποδεχθεί σχολικές τάξεις όλων των βαθμίδων, αυτή τη φορά κλείνοντας θέση στο πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης μέσω του συστήματος ηλεκτρονικών κρατήσεων.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ21/08/2023
Αυτοί που σώζουν τα τραυματισμένα άγρια ζώα στην Ελλάδα ( νέο βίντεο)
Βρέθηκε τραυματισμένο άγριο ζώο, οτιδήποτε από αρκούδα, αετό, μικροπούλια μέχρι θαλάσσια χελώνα, φώκια, δελφίνι; Υπάρχουν άνθρωποι που θα τα περιθάλψουν. Ο ΑΡΧΕΛΩΝ ετοίμασε ένα βίντεο, όπου οι άνθρωποι της περίθαλψης μιλούν γι΄αυτό που τους παρακινεί και συνεχίζουν…
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ21/08/2023
Αποχαιρετισμός στο ιδρυτικό μέλος του ΑΡΧΕΛΩΝ Γιάννη Παπαναγιώτου, που έφυγε από τη ζωή πριν λίγες μέρες.
Αποχαιρετισμός στο ιδρυτικό μέλος του ΑΡΧΕΛΩΝ Γιάννη Παπαναγιώτου, που έφυγε από τη ζωή πρίν λίγες μέρες. Λάτρης της φύσης, της θάλασσας και των βουνών, βοήθησε στη δημιουργία του τον Σύλλογο. Ευχαριστούμε.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ17/08/2023
Παγκόσμιο ρεκόρ 37 χρόνων αναπαραγωγικής ζωής για θαλάσσια χελώνα στη Ζάκυνθο – Αυξημένος φέτος ο αριθμός στις φωλιές
Ένα σημαντικό αποτέλεσμα της συστηματικής δουλειάς της φετινής ομάδας παρακολούθησης της ωοτοκίας στη Ζάκυνθο, ανακοινώνει ο ΑΡΧΕΛΩΝ - Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας. Με βάση τις μακροχρόνιες παρατηρήσεις του, ο ΑΡΧΕΛΩΝ κατάφερε να πιστοποιήσει το Παγκόσμιο Ρεκόρ καταγεγραμμένης ωοτοκίας για χελώνες Καρέττα.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ07/08/2023
ΠΡΟΣΟΧΗ! Οι θαλάσσιες χελώνες δεν είναι κατοικίδια ζώα: Δεν τις αγγίζουμε! Δεν τις ταΐζουμε!
Όπως είναι γνωστό 35 νέα περιστατικά επίθεσης θαλάσσιας χελώνας σε λουόμενους έχουν ήδη καταγραφεί κατά την φετινή καλοκαιρινή περίοδο και προστίθενται στον ήδη μακρύ κατάλογο των 200 περίπου καταγεγραμμένων περιστατικών, όπως αυτά έχουν καταγραφεί κατά τα προηγούμενα καλοκαίρια στα μητρώα του Κέντρο Υγείας Αρεόπολης.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ01/08/2023
Συνέντευξη με μια εθελόντρια: Lea Heinen, Κέντρο Διάσωσης
Η Lea μοιράζεται την εμπειρία της ως εθελόντρια στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιας Χελώνας του ΑΡΧΕΛΩΝ: «Νομίζω ότι όταν μια χελώνα αρχίζει να τρώει μετά από ένα μήνα προσπάθειας, όταν μπορείς να δεις τη βελτίωση ή την επούλωση ενός τραυματισμού μιας χελώνας και όταν μια χελώνα επιστρέφει πίσω στη θάλασσα, στο φυσικό της περιβάλλον, στο σπίτι της - τότε ξέρεις ότι πράγματι σώζεις τις χελώνες».
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ21/07/2023
Παιδικός Διαγωνισμός Παραλίας 2023: Φτιάξε το δικό σου χελωνάκι με φυσικά υλικά και στείλε μας φωτογραφία!
Βοήθησέ μας να μεταδώσουμε το μήνυμα για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών σχηματίζοντας τα δικά σου θαλάσσια χελωνάκια με φυσικά υλικά που θα βρεις στην παραλία. Άμμος, πέτρες, βότσαλα, κοχύλια, φύκια, ξυλαράκια και ότι άλλο έχεις στη διάθεσή σου μπορούν να μεταμορφωθούν με λίγη φαντασία! Τράβηξε μια φωτογραφία το έργο σου και στείλε την στον Διαγωνισμό Παραλίας του ΑΡΧΕΛΩΝ.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ18/07/2023
Ανοίγοντας το δρόμο για τα επόμενα βήματα προστασίας των θαλάσσιων χελωνών στη Μεσόγειο
Tην προηγούμενη εβδομάδα οι εταίροι του έργου «Διατήρηση των θαλασσίων χελωνών στην περιοχή της Μεσογείου» συναντήθηκαν για την 9η Συνεδρίαση της Καθοδηγητικής Επιτροπής. Η συνάντηση έγινε στον Κυπαρισσιακό Κόλπο στην Ελλάδα στις 4 και 5 Ιουλίου και οργανώθηκε από το SPA/RAC και τον ΑΡΧΕΛΩΝ.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ04/07/2023
Ειδική προσφορά για τους ΕΜΠΕΙΡΟΥΣ εθελοντές: Έλα τώρα ξανά μαζί μας για 2 χελωνο-εβδομάδες!
Είναι καιρός να έρθεις ξανά στα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ, ακόμηκι αν έχεις μόνο 2ή 3 εβδομάδες διαθέσιμες. Η προσφορά ισχύει για τον Αύγουστο, τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο 2023. Κάνε αίτηση μέσα από τη νέα μας ιστοσελίδα και δες περισσότερα για τις ημερομηνίες και τις τοποθεσίες που είναι διαθέσιμες οι θέσεις.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ30/06/2023
Εκδήλωση λήξης του έργου για τις Οργανώσεις Περίθαλψης Άγριων Ζώων
Στις 9 Ιουνίου 2023, η Εταιρία Προστασίας Περιβάλλοντος Καστοριάς φιλοξένησε την εκδήλωση λήξης του έργου «Δίκτυο Συνεργασίας των Οργανώσεων που Δραστηριοποιούνται στην Περίθαλψη Άγριων Ζώων στην Ελλάδα».
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ29/06/2023
Η Τρούφα ταξίδεψε στις 4 γωνιές της Ελλάδας με τη βοήθεια των μαθητών!
Η Τρούφα, το χελωνάκι – σύμβολο των διαδικτυακών εκπαιδευτικών δράσεων του ΑΡΧΕΛΩΝ ταξίδεψε στις 4 γωνιές της Ελλάδας και έκανε επίσης μια μικρή απόδραση στη Νότιο Αφρική. Η μεγάλη Διαδικτυακή Φωτογραφική Έκθεση της σχολικής χρονιάς που πέρασε δημοσιοποιήθηκε και το κοινό έδωσε τις προτιμήσεις του!