11/11/2024

Ένα διαφορετικό ρεκόρ ωοτοκίας: επιβεβαιώνεται η ανάκαμψη του πληθυσμού της Καρέττα που αναπαράγεται στον Κυπαρισσιακό Κόλπο!

Φέτος καταγράφηκε από τον ΑΡΧΕΛΩΝ ένα νέο ρεκόρ ωοτοκίας: 6.700 φωλιές στον πυρήνα ωοτοκίας του Κυπαρισσιακού Κόλπου. Ο πυρήνας ωοτοκίας προσδιορίζεται ανάμεσα στους ποταμούς Αρκαδικό και Νέδα, έχει μήκος 9,5 χιλιομέτρων και είναι ολόκληρος ενταγμένος στην περιοχή του δικτύου Natura GR2550005. Όμως, το ρεκόρ που σημειώθηκε είναι διαφορετικό από την κατά πολύ μικρότερη ποσοστιαία αύξηση του αριθμού των φωλιών, που παρατηρήθηκε φέτος στη Ζάκυνθο και στις υπόλοιπες περιοχές ωοτοκίας στην Ελλάδα. Πρόκειται για επιβεβαίωση της σημαντικής συνεχιζόμενης ανοδικής τάσης στον ετήσιο αριθμό φωλιών που παρατηρείται σταδιακά από το 2006 στον Κυπαρισσιακό.

«Τα δεδομένα της μακροχρόνιας καταγραφής που διεξάγει ο ΑΡΧΕΛΩΝ δείχνουν σημαντική ανάκαμψη του πληθυσμού των θαλάσσιων χελωνών στον Κυπαρισσιακό Κόλπο, η οποία επιτεύχθηκε μετά από πολλά χρόνια κοπιαστικής δουλειάς χιλιάδων εθελοντών. Η επιβίωση της Καρέτα στη Μεσόγειο τις επόμενες δεκαετίες εξαρτάται απολύτως από τη συνέχιση των προηγούμενων προσπαθειών προστασίας», λέει η Δρ. Αλίκη Παναγοπούλου, Συντονίστρια Ερευνητικών Θεμάτων του ΑΡΧΕΛΩΝ.

Το πρόγραμμα του ΑΡΧΕΛΩΝ για την καταγραφή και προστασία της αναπαραγωγικής δραστηριότητας της χελώνας Καρέττα στον Κυπαρισσιακό Κόλπο, συμπλήρωσε φέτος 41 χρόνια! Γίνεται με ερευνητές και εκπαιδευμένους εθελοντές, κάθε χρόνο, από το 1984, όπως και η αντίστοιχη δράση στη Ζάκυνθο. Τα δύο αυτά συνεχιζόμενα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ αποτελούν τα μακροβιότερα προγράμματα συστηματικών καταγραφών ωοτοκίας του είδους στη Μεσόγειο.

Nesting graph of Kyparissia Bay

Γιατί είχαμε τόσες πολλές φωλιές στον Κυπαρισσιακό Κόλπο; Ο φετινός αριθμός-ρεκόρ στην περιοχή με 6.700 φωλιές στον πυρήνα ωοτοκίας, επιβεβαιώνει την ανοδική τάση που παρατηρείται από το 2006 και μετά, και είναι αποτέλεσμα της μακροχρόνιας προστασίας των φωλιών που εφαρμόζει ο ΑΡΧΕΛΩΝ από το 1992. Στις αρχές της δεκαετίας του 1980, όταν οι πρώτοι ερευνητές του ΑΡΧΕΛΩΝ επισκέφθηκαν την περιοχή, διαπίστωσαν ότι πάρα πολλές φωλιές καταστρέφονταν από θήρευση (κυρίως από αλεπούδες και αδέσποτα σκυλιά που τρώνε τα αυγά και τα χελωνάκια) και από πλημμύρισμα από τη θάλασσα (στις περιπτώσεις που η φωλιά είναι κοντά στο κύμα). Για τον μετριασμό αυτών των απειλών, οι εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ άρχισαν να εφαρμόζουν μέτρα προστασίας για το σύνολο των φωλιών από το 1992. Αυτά τα μέτρα προστασίας οδήγησαν στη μείωση της θήρευσης, από 50% στο 13%, και του πλημμυρισμού, από 25% στο 9%. Έτσι από το 1992, άρχισε να αυξάνεται σημαντικά κάθε χρόνο ο αριθμός των νεοσσών που έφταναν σώα στη θάλασσα.

Βέβαια, από τα χελωνάκια που κατάφερναν να φτάσουν στη θάλασσα τα επόμενα χρόνια, τα περισσότερα δεν μπόρεσαν να επιβιώσουν ενάντια σε τόσους θηρευτές και αντίξοες καιρικές συνθήκες. Αυτά που κατάφεραν να ενηλικιωθούν, γλιτώνοντας από εμπλοκές με αλιευτικά εργαλεία, συγκρούσεις με ταχύπλοα σκάφη ή κατάποση πλαστικών, άρχισαν να επιστρέφουν στην παραλία που γεννήθηκαν για να αναπαραχθούν. Αναλύσεις δεδομένων του ΑΡΧΕΛΩΝ που προκύπτουν από το μακροχρόνιο πρόγραμμα σήμανσης χελωνών (μαρκάρισμα), καταδεικνύουν σταδιακή αύξηση του ποσοστού των «νέων» χελωνών, δηλαδή θηλυκών χελωνών που παρατηρούνται να ωοτοκούν για πρώτη φορά.

Education  (1).png

Το 2006 (δηλαδή 14 χρόνια μετά το ξεκίνημα της προστασίας των φωλιών το 1992) άρχισε να διαφαίνεται μια ανοδική τάση στον αριθμό τους και έτσι το 2024 φτάσαμε στο ρεκόρ των 6.700 φωλιών. Συγκεκριμένα, ενώ στην περίοδο 1992-2005 ο μέσος αριθμός φωλιών στον πυρήνα ωοτοκίας του Κυπαρισσιακού ήταν 552 φωλιές το χρόνο, την περίοδο 2006-2024 σχεδόν τετραπλασιάστηκε με μέσο όρο τις 2.145 φωλιές το χρόνο. Τα τελευταία χρόνια ξεπέρασε αρκετές φορές τις 3.000 και 4.000 φωλιές το χρόνο και φέτος έφτασε τις 6.700 φωλιές!

Ο Κυπαρισσιακός Κόλπος είναι πλέον η περιοχή ωοτοκίας με τον μεγαλύτερο αναπαραγωγικό πληθυσμό της Καρέττα στη Μεσόγειο.

Δικαίως λοιπόν αυτή η παράκτια ζώνη χαρακτηρίστηκε Περιοχή Προστασίας της Φύσης με Προεδρικό Διάταγμα (ΠΔ) που εκδόθηκε τον Οκτώβριο του 2018 και επιβάλει συγκεκριμένα μέτρα προστασίας για τις παραλίες ωοτοκίας και την προστασία των οικοσυστημάτων.

«Η ανάκαμψη της Καρέττα στον Κυπαρισσιακό Κόλπο επιτεύχθηκε με τη συμβολή δύο χιλιάδων εθελοντών όλα αυτά τα χρόνια. Και σήμερα, ειδικά εν μέσω της παγκόσμιας κλιματικής κρίσης, πολλοί άνθρωποι, και κυρίως νέοι, θέλουν να βοηθήσουν και να συμμετέχουν σε προσπάθειες για τη προστασία της φύσης και της άγριας ζωής. Με τη βοήθειά τους, ο ΑΡΧΕΛΩΝ συνεχίζει τις προσπάθειες προστασίας των περιοχών ωοτοκίας της Καρέττα, αυξάνοντας τις πιθανότητες επιβίωσης για κάθε χελώνα, αλλά και συμβάλλοντας στα μέτρα διατήρησης των βιοτόπων τους. Έχει ήδη ανοίξει η πρόσκληση ερευνητών / εθελοντών που θα εκπαιδευτούν στη συστηματική καταγραφή και προστασία της ωοτοκίας και έχει ξεκινήσει η προετοιμασία των προγραμμάτων για το καλοκαίρι του 2025», αναφέρει η Δάφνη Μαυρογιώργου, Διευθύντρια του ΑΡΧΕΛΩΝ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

  1. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    14/04/2025

    Νέα Μελέτη για τα Μικροπλαστικά στις Παραλίες Ωοτοκίας των Θαλάσσιων Χελωνών

    Ο ΑΡΧΕΛΩΝ συμμετείχε σε μια πρόσφατη παγκόσμια μελέτη η οποία αποκάλυψε ανησυχητικά επίπεδα μόλυνσης από μικροπλαστικά σε παραλίες ωοτοκίας θαλάσσιων χελωνών σε όλο τον κόσμο.

    Μάθε περισσότερα
  2. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    10/04/2025

    22 Περιβαλλοντικές Οργανώσεις ζητούν την ανάκληση των αδειών για τους 15 Αιολικούς Σταθμούς στα Ακαρνανικά Όρη

    Κοινή επιστολή προς τις υπηρεσίες και φορείς που έχουν εμπλακεί στην αδειοδότηση των 15 Αιολικών Σταθμών (ΑΣΠΗΕ) στα Ακαρνανικά Όρη, με το αίτημα να ανακληθούν όλες οι άδειες που έχουν εκδοθεί έως σήμερα, απέστειλαν 22 Περιβαλλοντικές Οργανώσεις.

    Μάθε περισσότερα
  3. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    09/04/2025

    Γίνε φύλακας των θαλάσσιων χελωνών του Λακωνικού!

    Η Gracie και η Claire, δύο αφοσιωμένες εθελόντριες που συμμετείχαν στο Πρόγραμμα του ΑΡΧΕΛΩΝ στον Λακωνικό Κόλπο το 2024, μας μίλησαν για την εμπειρία τους.

    Μάθε περισσότερα
  4. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    08/04/2025

    Σύσκεψη φορέων, αρχών και επιχειρηματιών στο Ρέθυμνο: Η Κρήτη προετοιμάζεται για τον ερχομό των χελωνών!

    Τη Δευτέρα 7 Απριλίου, βρεθήκαμε στο Ρέθυμνο για να συμμετέχουμε στη σύσκεψη της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου με θέμα τα διαχειριστικά μέτρα για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας Καρέττα και την τήρηση τους!

    Μάθε περισσότερα
  5. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    31/03/2025

    Οι δορυφορικοί πομποί του ΑΡΧΕΛΩΝ στην προστασία των θαλάσσιων χελωνών

    Ο ΑΡΧΕΛΩΝ είναι από τους πρώτους φορείς στην Ελλάδα που χρησιμοποίησε δορυφορικούς πομπούς στη μελέτη προστατευόμενων ειδών. Από το 2002 μέχρι σήμερα έχουμε τοποθετήσει 150 δορυφορικούς και GSM πομπούς σε θαλάσσιες χελώνες για να παρακαλουθήσουμε τα ταξίδια τους σε όλη τη Μεσόγειο.

    Μάθε περισσότερα
  6. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    24/03/2025

    Βραδινή περιπολία παραλίας: Μία μοναδική εμπειρία για τους εθελοντές

    Σε κάποιες ξεχωριστές παραλίες τα καθήκοντα των εθελοντών περιλαμβάνουν και νυχτερινές περιπολίες. Τις ώρες λοιπόν που η παρουσία ανθρώπων στις παραλίες ωοτοκίας απαγορεύεται για να μην ενοχληθούν οι χελώνες, οι εκπαιδευμένοι εθελοντές περπατούν για να τις συναντήσουν.

    Μάθε περισσότερα
  7. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    14/03/2025

    Εμπλουτίζοντας τη ζωή των θαλάσσιων χελωνών που έχουν διασωθεί

    Μια πρόσφατη μελέτη στο Κέντρο Διάσωσης Χελωνών τονίζει τη σημασία του περιβαλλοντικού εμπλουτισμού στη βελτίωση της φυσικής και ψυχολογικής ευημερίας των θαλάσσιων χελωνών, βοηθώντας στην αποκατάστασή τους και προετοιμάζοντάς τες για επιτυχή απελευθέρωση στο φυσικό τους περιβάλλον.

    Μάθε περισσότερα
  8. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    12/03/2025

    Hμερίδα διαδικτυακών παρουσιάσεων για φοιτητές

    Ο ΑΡΧΕΛΩΝ καλεί φοιτητές και ενδιαφερόμενους από ΟΛΑ τα επιστημονικά πεδία να συμβάλουν στην προστασία της θαλάσσιας χελώνας!

    Μάθε περισσότερα
  9. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    11/03/2025

    Θέσεις Βοηθών για τα προγράμματα προστασίας της θαλάσσιας χελώνας του 2025

    Ο ΑΡΧΕΛΩΝ αναζητά συνεργάτες με θέληση και ενθουσιασμό για την προστασία της φύσης για την προετοιμασία και υλοποίηση των προγραμμάτων προστασίας της θαλάσσιας χελώνας του 2025.

    Μάθε περισσότερα
  10. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    06/03/2025

    Ποδηλατόδρομος στην παραλία ωοτοκίας Νικοπόλεως Πρεβέζης: Αντιδράσεις για τις επιπτώσεις

    Μάθε περισσότερα
  11. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    04/03/2025

    Kοινό ΔΤ: Μπουλντόζες και οικοδομικές επεμβάσεις στο Μαραθωνήσι απειλούν την καρδιά του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου!

    Μάθε περισσότερα
  12. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    25/02/2025

    Το Δίκτυο Οργανώσεων Περίθαλψης Άγριας Ζωής χαιρετίζει την πρόοδο στην αδειοδότηση των Κέντρων Περίθαλψης και ζητά την απρόσκοπτη λειτουργία της Επιτροπής Αδειοδότησής τους

    Κοινό Δελτίο Τύπου του Δικτύου Οργανώσεων Περίθαλψης Άγριας Πανίδας στην Ελλάδα

    Μάθε περισσότερα
  13. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    24/02/2025

    Έγινε η ετήσια Γενική Συνέλευση του Σωματείου

    Σύμφωνα με το άρθρο 8 του Καταστατικού του Σωματείου ΑΡΧΕΛΩΝ, τα μέλη κλήθηκαν να παραστούν στην Ετήσια Γενική Συνέλευση το Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2025.

    Μάθε περισσότερα
  14. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    20/02/2025

    Aπό το Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ στην Αίγυπτο

    Στο φως της ελληνικής δημοσιότητας, αυτή τη φορά στις διεθνείς ειδήσεις, βρέθηκε μία θαλάσσια χελώνα που γνωρίσαμε από το Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ. Η μαρκαρισμένη χελώνα βρέθηκε εξαντλημένη και τραυματισμένη, μετά από τις πρόσφατες έντονες θαλασσοταραχές, σε παραλία της Αιγύπτου και η σχετική ανακοίνωση από το Αιγυπτιακό πρακτορείο ειδήσεων μας επιβεβαιώνει την ανάγκη για συνεχή προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος στη μεσόγειο.

    Μάθε περισσότερα
  15. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    17/02/2025

    Το χελωνάκι του ΑΡΧΕΛΩΝ ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα με όχημα τους μαθητές

    Θέλουμε να ευχαριστήσουμε θερμά όλα τα σχολεία που συμμετείχαν στις διαδικτυακές επισκέψεις στο Κέντρο Διάσωσης τη σχολική χρονιά 2023-2024 και που μετέδωσαν το μήνυμα για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών στα πέρατα της χώρας! Οι διαδικτυακές ξεναγήσεις της φετινής σχολικής χρονιάς έχουν ήδη ξεκινήσει...

    Μάθε περισσότερα
1 από 0

Πολύ πιθανό να σε ενδιαφέρουν επίσης

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας!
Μάθε για τις τελευταίες δράσεις μας και ενημερώσου για τα προγράμματά μας και πως μπορείς εσύ να βοηθήσεις τις θαλάσσιες χελώνες!