11/11/2024

Ένα διαφορετικό ρεκόρ ωοτοκίας: επιβεβαιώνεται η ανάκαμψη του πληθυσμού της Καρέττα που αναπαράγεται στον Κυπαρισσιακό Κόλπο!

Φέτος καταγράφηκε από τον ΑΡΧΕΛΩΝ ένα νέο ρεκόρ ωοτοκίας: 6.700 φωλιές στον πυρήνα ωοτοκίας του Κυπαρισσιακού Κόλπου. Ο πυρήνας ωοτοκίας προσδιορίζεται ανάμεσα στους ποταμούς Αρκαδικό και Νέδα, έχει μήκος 9,5 χιλιομέτρων και είναι ολόκληρος ενταγμένος στην περιοχή του δικτύου Natura GR2550005. Όμως, το ρεκόρ που σημειώθηκε είναι διαφορετικό από την κατά πολύ μικρότερη ποσοστιαία αύξηση του αριθμού των φωλιών, που παρατηρήθηκε φέτος στη Ζάκυνθο και στις υπόλοιπες περιοχές ωοτοκίας στην Ελλάδα. Πρόκειται για επιβεβαίωση της σημαντικής συνεχιζόμενης ανοδικής τάσης στον ετήσιο αριθμό φωλιών που παρατηρείται σταδιακά από το 2006 στον Κυπαρισσιακό.

«Τα δεδομένα της μακροχρόνιας καταγραφής που διεξάγει ο ΑΡΧΕΛΩΝ δείχνουν σημαντική ανάκαμψη του πληθυσμού των θαλάσσιων χελωνών στον Κυπαρισσιακό Κόλπο, η οποία επιτεύχθηκε μετά από πολλά χρόνια κοπιαστικής δουλειάς χιλιάδων εθελοντών. Η επιβίωση της Καρέτα στη Μεσόγειο τις επόμενες δεκαετίες εξαρτάται απολύτως από τη συνέχιση των προηγούμενων προσπαθειών προστασίας», λέει η Δρ. Αλίκη Παναγοπούλου, Συντονίστρια Ερευνητικών Θεμάτων του ΑΡΧΕΛΩΝ.

Το πρόγραμμα του ΑΡΧΕΛΩΝ για την καταγραφή και προστασία της αναπαραγωγικής δραστηριότητας της χελώνας Καρέττα στον Κυπαρισσιακό Κόλπο, συμπλήρωσε φέτος 41 χρόνια! Γίνεται με ερευνητές και εκπαιδευμένους εθελοντές, κάθε χρόνο, από το 1984, όπως και η αντίστοιχη δράση στη Ζάκυνθο. Τα δύο αυτά συνεχιζόμενα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ αποτελούν τα μακροβιότερα προγράμματα συστηματικών καταγραφών ωοτοκίας του είδους στη Μεσόγειο.

Nesting graph of Kyparissia Bay

Γιατί είχαμε τόσες πολλές φωλιές στον Κυπαρισσιακό Κόλπο; Ο φετινός αριθμός-ρεκόρ στην περιοχή με 6.700 φωλιές στον πυρήνα ωοτοκίας, επιβεβαιώνει την ανοδική τάση που παρατηρείται από το 2006 και μετά, και είναι αποτέλεσμα της μακροχρόνιας προστασίας των φωλιών που εφαρμόζει ο ΑΡΧΕΛΩΝ από το 1992. Στις αρχές της δεκαετίας του 1980, όταν οι πρώτοι ερευνητές του ΑΡΧΕΛΩΝ επισκέφθηκαν την περιοχή, διαπίστωσαν ότι πάρα πολλές φωλιές καταστρέφονταν από θήρευση (κυρίως από αλεπούδες και αδέσποτα σκυλιά που τρώνε τα αυγά και τα χελωνάκια) και από πλημμύρισμα από τη θάλασσα (στις περιπτώσεις που η φωλιά είναι κοντά στο κύμα). Για τον μετριασμό αυτών των απειλών, οι εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ άρχισαν να εφαρμόζουν μέτρα προστασίας για το σύνολο των φωλιών από το 1992. Αυτά τα μέτρα προστασίας οδήγησαν στη μείωση της θήρευσης, από 50% στο 13%, και του πλημμυρισμού, από 25% στο 9%. Έτσι από το 1992, άρχισε να αυξάνεται σημαντικά κάθε χρόνο ο αριθμός των νεοσσών που έφταναν σώα στη θάλασσα.

Βέβαια, από τα χελωνάκια που κατάφερναν να φτάσουν στη θάλασσα τα επόμενα χρόνια, τα περισσότερα δεν μπόρεσαν να επιβιώσουν ενάντια σε τόσους θηρευτές και αντίξοες καιρικές συνθήκες. Αυτά που κατάφεραν να ενηλικιωθούν, γλιτώνοντας από εμπλοκές με αλιευτικά εργαλεία, συγκρούσεις με ταχύπλοα σκάφη ή κατάποση πλαστικών, άρχισαν να επιστρέφουν στην παραλία που γεννήθηκαν για να αναπαραχθούν. Αναλύσεις δεδομένων του ΑΡΧΕΛΩΝ που προκύπτουν από το μακροχρόνιο πρόγραμμα σήμανσης χελωνών (μαρκάρισμα), καταδεικνύουν σταδιακή αύξηση του ποσοστού των «νέων» χελωνών, δηλαδή θηλυκών χελωνών που παρατηρούνται να ωοτοκούν για πρώτη φορά.

Education  (1).png

Το 2006 (δηλαδή 14 χρόνια μετά το ξεκίνημα της προστασίας των φωλιών το 1992) άρχισε να διαφαίνεται μια ανοδική τάση στον αριθμό τους και έτσι το 2024 φτάσαμε στο ρεκόρ των 6.700 φωλιών. Συγκεκριμένα, ενώ στην περίοδο 1992-2005 ο μέσος αριθμός φωλιών στον πυρήνα ωοτοκίας του Κυπαρισσιακού ήταν 552 φωλιές το χρόνο, την περίοδο 2006-2024 σχεδόν τετραπλασιάστηκε με μέσο όρο τις 2.145 φωλιές το χρόνο. Τα τελευταία χρόνια ξεπέρασε αρκετές φορές τις 3.000 και 4.000 φωλιές το χρόνο και φέτος έφτασε τις 6.700 φωλιές!

Ο Κυπαρισσιακός Κόλπος είναι πλέον η περιοχή ωοτοκίας με τον μεγαλύτερο αναπαραγωγικό πληθυσμό της Καρέττα στη Μεσόγειο.

Δικαίως λοιπόν αυτή η παράκτια ζώνη χαρακτηρίστηκε Περιοχή Προστασίας της Φύσης με Προεδρικό Διάταγμα (ΠΔ) που εκδόθηκε τον Οκτώβριο του 2018 και επιβάλει συγκεκριμένα μέτρα προστασίας για τις παραλίες ωοτοκίας και την προστασία των οικοσυστημάτων.

«Η ανάκαμψη της Καρέττα στον Κυπαρισσιακό Κόλπο επιτεύχθηκε με τη συμβολή δύο χιλιάδων εθελοντών όλα αυτά τα χρόνια. Και σήμερα, ειδικά εν μέσω της παγκόσμιας κλιματικής κρίσης, πολλοί άνθρωποι, και κυρίως νέοι, θέλουν να βοηθήσουν και να συμμετέχουν σε προσπάθειες για τη προστασία της φύσης και της άγριας ζωής. Με τη βοήθειά τους, ο ΑΡΧΕΛΩΝ συνεχίζει τις προσπάθειες προστασίας των περιοχών ωοτοκίας της Καρέττα, αυξάνοντας τις πιθανότητες επιβίωσης για κάθε χελώνα, αλλά και συμβάλλοντας στα μέτρα διατήρησης των βιοτόπων τους. Έχει ήδη ανοίξει η πρόσκληση ερευνητών / εθελοντών που θα εκπαιδευτούν στη συστηματική καταγραφή και προστασία της ωοτοκίας και έχει ξεκινήσει η προετοιμασία των προγραμμάτων για το καλοκαίρι του 2025», αναφέρει η Δάφνη Μαυρογιώργου, Διευθύντρια του ΑΡΧΕΛΩΝ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

  1. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    23/08/2025

    Η απαξίωση των Οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών υπονομεύει την ίδια την κοινωνία και τη θεσμική λειτουργία της Δημοκρατίας

    Κοινή Επιστολή 67 Οργανώσεων και Δικτύων της Κοινωνίας των Πολιτών στον Πρωθυπουργό

    Μάθε περισσότερα
  2. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    21/08/2025

    Απαγόρευση θήρας στη Χίο: Ανάσα ζωής για το καμένο νησί

    Με τις καμένες εκτάσεις της Χίου να καπνίζουν ακόμη και την κυνηγετική περίοδο εντός των πυλών, 21 Περιβαλλοντικές Οργανώσεις, απευθύνουν επείγον αίτημα προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και τη Διεύθυνση Δασών Χίου για την άμεση καθολική απαγόρευση της θήρας σε όλο το νησί.

    Μάθε περισσότερα
  3. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    20/08/2025

    Μια χελώνα φέρνει την ελπίδα μέσα στη νύχτα της φωτιάς

    Μετά από ένα 12ωρο γεμάτο φόβο και αβεβαιότητα, η οικογένεια βρέθηκε μάρτυρας ενός θαύματος της φύσης. «Ήταν κάτι που θύμισε τι είναι σημαντικό. Μέσα στην απόγνωσή μας, ήταν αυτό που μας έδωσε ελπίδα»

    Μάθε περισσότερα
  4. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    14/08/2025

    Μια αλυσίδα ζωής του ΑΡΧΕΛΩΝ με τη βοήθεια του Πράσινου Ταμείου

    Με επιμονή, υπομονή, φαρμακευτική αγωγή και καθημερινή φροντίδα, η «Χιονούλα» πέρασε από την κρίσιμη φάση στην ανάρρωση.

    Μάθε περισσότερα
  5. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    31/07/2025

    ΠΡΟΣΟΧΗ - Μην ταΐζετε τις θαλάσσιες χελώνες – δεν είναι κατοικίδια ζώα- Προστατέψτε τις από τις ανθρωπογενείς επιδράσεις

    Ο ΑΡΧΕΛΩΝ ενημερώνει ότι τα τελευταία χρόνια παρατηρείται το φαινόμενο ταΐσματος θαλάσσιων χελωνών από ανθρώπους σε παραθαλάσσιες περιοχές, λιμάνια και τουριστικά σημεία. Παρά τις καλές προθέσεις, αυτή η πρακτική προκαλεί σοβαρά προβλήματα για τις χελώνες και για τους ανθρώπους.

    Μάθε περισσότερα
  6. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    25/07/2025

    Νέος Σταθμός Ενημέρωσης στην Κυπαρισσία για το έργο LIFE MareNatura

    Ο νέος Σταθμός βρίσκεται στο παραλιακό μέτωπο της πόλης και λειτουργεί καθημερινά από τις 18:30 έως τις 21:00

    Μάθε περισσότερα
  7. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    21/07/2025

    Δημόσιες Εκσκαφές Φωλιών Θαλάσσιας Χελώνας στην Κρήτη

    Οι εκσκαφές είναι ανοικτές για μεγάλους και παιδιά και γίνονται κατά τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο στις παραλίες ωοτοκίας του Ρεθύμνου, των Χανίων και του Κόλπου της Μεσσαράς.

    Μάθε περισσότερα
  8. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    21/07/2025

    Δημόσιες Εκσκαφές Φωλιών Θαλάσσιας Χελώνας στην Πελοπόννησο

    Οι εκσκαφές είναι ανοικτές για μεγάλους και παιδιά και γίνονται κατά τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο στις παραλίες ωοτοκίας του Κυπαρισσιακού Κόλπου, του Ρωμανού, της Κορώνης και του Λακωνικού Κόλπου.

    Μάθε περισσότερα
  9. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    16/07/2025

    Πιο νωρίς από ποτέ ξεκίνησε η περίοδος εκκόλαψης του 2025 – Τα πρώτα χελωνάκια στη θάλασσα!

    Η πρώτη εκκόλαψη φωλιάς έγινε στη δυτική Πελοπόννησο και ήταν η πιο πρώιμη στα 42 χρόνια καταγραφών και προστασίας που έχει συμπληρώσει ο ΑΡΧΕΛΩΝ.

    Μάθε περισσότερα
  10. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    15/07/2025

    Σημαντικές ανακοινώσεις στο 16ο Διεθνές Συνέδριο Ζωογεωγραφίας και Οικολογίας της Ελλάδας και των γειτονικών Περιοχών (ICZEGAR)

    Ο ΑΡΧΕΛΩΝ συμμετείχε δυναμικά στο συνέδριο με τρεις προφορικές παρουσιάσεις, οι οποίες ανέδειξαν σημαντικές πτυχές του ερευνητικού και διαχειριστικού έργου του στον τομέα της προστασίας των θαλάσσιων χελωνών.

    Μάθε περισσότερα
  11. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    09/07/2025

    Έλεγχοι στη Ζάκυνθο και την Κυπαρισσία από εκπροσώπους της Σύμβασης της Βέρνης

    Οι εμπειρογνώμονες βρέθηκαν στην Ελλάδα για την παρακολούθηση της εφαρμογής των Συστάσεων που έχει υιοθετήσει η Διαρκής Επιτροπή της Σύμβασης της Βέρνης προς την χώρα μας σχετικά με την προστασία της θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta

    Μάθε περισσότερα
  12. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    02/07/2025

    Επιστήμη των Πολιτών: Πώς έγινε πραγματικότητα η καταγραφή της Σποραδικής Ωοτοκίας θαλάσσιων χελωνών στο Αιγαίο

    Για πάνω από 40 χρόνια, πολλοί άνθρωποι αναφέρουν θεάσεις και ίχνη χελωνών σε όλη την ελληνική ακτογραμμή. Χάρη στο ενδιαφέρον σας, έχουμε επιβεβαιώσει 577 μοναδικά γεγονότα ωοτοκίας εκτός των περιοχών που παρακολουθούμε συστηματικά!

    Μάθε περισσότερα
  13. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    01/07/2025

    Ολοκληρώθηκε η τοποθέτηση δορυφορικών πομπών και τα γυρίσματα στην Κρήτη

    Ο ΑΡΧΕΛΩΝ μόλις ολοκλήρωσε με επιτυχία την τοποθέτηση δορυφορικών πομπών σε θαλάσσιες χελώνες Καρέττα που βρέθηκαν να ωοτοκούν στην Κρήτη στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου LIFE MareNatura. Μάλιστα φέτος η ομάδα του Ντοκιμαντέρ του LIFE MareNatura μας συνόδευσε στο πεδίο!

    Μάθε περισσότερα
  14. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    23/06/2025

    Απολαύστε υπεύθυνα τις Παραλίες: Μαζί Προστατεύουμε τις Θαλάσσιες Χελώνες του Κυπαρισσιακού!

    Οι φωλιές που έχουν καταγραφεί στην περιοχή έχουν ήδη ξεπεράσει τις 2.000. Προκειμένου να διαχειριστούμε με τον καλύτερο τρόπο τις προστατευόμενες παραλίες, προσαρμόσαμε τα πρωτόκολλα εργασίας πεδίου.

    Μάθε περισσότερα
  15. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    16/06/2025

    Παγκόσμια Ημέρα Θαλάσσιας Χελώνας: Μπορούμε να ζήσουμε μαζί!

    Σήμερα, 16 Ιουνίου, γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Θαλάσσιας Χελώνας! Με την ευκαιρία αυτή, η ΑΡΧΕΛΩΝ εκφράζει τις θερμότερες ευχαριστίες της προς όλους τους πολίτες, εθελοντές, δωρητές και υποστηρικτές που συμβάλλουν ενεργά στο έργο μας

    Μάθε περισσότερα
1 από 0

Πολύ πιθανό να σε ενδιαφέρουν επίσης

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας!
Μάθε για τις τελευταίες δράσεις μας και ενημερώσου για τα προγράμματά μας και πως μπορείς εσύ να βοηθήσεις τις θαλάσσιες χελώνες!