ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Νέα του Κέντρου Διάσωσης

Το Κέντρο Διάσωσης εξελίσσεται

Η περσινή χρονιά έφερε σημαντικές βελτιώσεις στις υποδομές του Κέντρου Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ στη Γλυφάδα. Αντικαταστάθηκε ο μηχανολογικός εξοπλισμός των αντλιών νερού για τις δεξαμενές, έγινε προμήθεια και σύνδεση συμπληρωματικών δεξαμενών, κατασκευάστηκε η κεντρική ξύλινη πλατφόρμα στις εξωτερικές δεξαμενές και αποκτήσαμε σύγχρονο εξοπλισμό χειρουργείου, όπως προβλεπόταν από τις δράσεις του έργου LIFE EUROTURTLES. Παράλληλα, με χρηματοδότηση του Πράσινου Ταμείου του ΥΠΕΝ, αντικαταστάθηκε το παλιό κοντέινερ από δύο καινούργια και σε ένα από αυτά διαμορφώθηκε ένα σύγχρονο χειρουργείο, απαραίτητο για την αντιμετώπιση των περιστατικών που φθάνουν στο Κέντρο Διάσωσης. Πολύτιμες ήταν οι συμβουλές που μας έδωσε για την οργάνωσή του η Δρ. Αναστασία Κομνηνού, Αν. Καθηγήτρια (Χειρουργική των Ζώων- Κτηνιατρική κατοικιδίων Εξωτικών και Άγριων Ζώων), Τμήμα Κτηνιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας Α.Π.Θ. (Διαπίστευση EAEVE).

Στο Κέντρο Διάσωσης έφθασαν 67 τραυματισμένες ή άρρωστες χελώνες το 2018, και επέστρεψαν στη θάλασσα 30 χελώνες αποθεραπευμένες. Ο αριθμός των ζώων που επέστρεψαν στη θάλασσα ήταν χαμηλότερος από προηγούμενες χρονιές και αυτό οφείλεται στον αυξημένο αριθμό περιστατικών από σκόπιμο τραυματισμό, για τις οποίες απαιτείται περισσότερος χρόνος περίθαλψης.

Περισσότερες από τις μισές χελώνες (57%) που έφτασαν στο Κέντρο το 2018 είχαν τραύματα που προέρχονται από σκόπιμες ενέργειες, ενώ σε ποσοστό 22% ήταν τα περιστατικά τραυματισμού από αλιευτικά εργαλεία.

Τα στοιχεία αυτά αποτελούν κάποιες ενδείξεις, αλλά δεν αρκούν για να δώσουν μία ρεαλιστική εκτίμηση για το τι πραγματικά συμβαίνει στις χελώνες στη θάλασσα. Παρόλα αυτά, είναι σαφές ότι το ποσοστό σκόπιμων τραυματισμών στο σύνολο των αφίξεων στο Κέντρο Διάσωσης για το 2018 ήταν υψηλότερο από άλλες χρονιές.

Στις αρχές του 2019 είχαμε τη χαρά να υποδεχτούμε τους υπεύθυνους των εγκαταστάσεων διάσωσης θαλάσσιων χελωνών στο Μενεού της Κύπρου, που λειτουργεί με τη φροντίδα του εκεί Τμήματος Αλιείας και Θαλάσσιας Έρευνας. Σε μία τριήμερη συνάντηση εργασίας οι υπεύθυνοι του ΑΡΧΕΛΩΝ παρουσίασαν τον τρόπο αντιμετώπισης των συνηθισμένων τραυμάτων και ανταλλάχθηκαν απόψεις σχετικά με τις πρακτικές χορήγησης φαρμάκων και τροφής, την προετοιμασία της τροφής και την καθαριότητα των δεξαμενών και των εγκαταστάσεων. Το Τμήμα Αλιείας και Θαλάσσιας Έρευνας της Κύπρου αποτελεί εταίρο μας στο έργο LIFE EUROTURTLES.

Στο εργαστήρι που διοργανώθηκε στις αρχές Φεβρουαρίου στο Κέντρο Διάσωσης, η Tania Monreal-Pawlowsky, διακεκριμένο μέλους της Wildlife Vets International, μας μετέφερε τεχνογνωσία σε θεωρητικά & πρακτικά θέματα περίθαλψης των θαλάσσιων χελωνών, με εξαιρετικά θετική διάθεση. H επίσκεψη της διεθνούς φήμης κτηνιάτρου άγριας πανίδας έδωσε την ευκαιρία στο προσωπικό και τους εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ να ενημερωθούν από πρώτο χέρι για τις διεθνείς εξελίξεις στα θέματα διάσωσης και περίθαλψης θαλάσσιων χελωνών.

Navigation

Social Media