Τα παιδιά και οι δάσκαλοι αγαπούν τα ζώα και το Κέντρο Διάσωσης
Κάθε χρόνο οι ερευνητές/ εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ καταγράφουν κατά μέσο όρο 4.000 φωλιές της θαλάσσιας χελώνας Καρέττα σε 75 χλμ. παραλίας στην Ελλάδα και εφαρμόζουν μέτρα προστασίας κατά την διάρκεια επώασης και εκκόλαψης των αυγών τους σχεδόν στα 2/3 από αυτές.
Τα προγράμματα στις παραλίες ωοτοκίας ολοκληρώνονται μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου, αλλά η δράση συνεχίζεται στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ στη Γλυφάδα Αττικής, όπου αυτή τη στιγμή φιλοξενούνται 37 χελώνες και σχεδόν όλες οι δεξαμενές είναι κατειλημμένες.
«Σήμερα, που είναι η Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων, είμαστε πολύ χαρούμενοι γιατί πρόκειται να επιστρέψουν στη θάλασσα 2 ακόμη χελώνες που περιθάλψαμε. Έχουμε απελευθερώσει ήδη 17 χελώνες φέτος, περισσότερες από άλλες χρονιές» μας λέει η Ειρήνη Κασιμάτη, Υπεύθυνη του Δικτύου Διάσωσης και Περίθαλψης.
Πρόκειται για τον «Βαλεντίνο» που έφτασε από την Ηλεία στις 13 Φεβρουαρίου του 2021 και την «Ιθάκη», που έφτασε από το νησί του Οδυσσέα ένα μήνα αργότερα. «Και οι δύο χελώνες ήταν σε κρίσιμη κατάσταση, έχοντας καταπιεί αγκίστρι και πετονιά, αλλά με την φροντίδα μας τα κατάφεραν να γίνουν καλά» συμπληρώνει.
Η ιστορία του Κέντρου Διάσωσης στη Γλυφάδα άρχισε το 1994. Από τότε μέχρι σήμερα σχεδόν 1200 χελώνες έχουν επιστρέψει υγιείς στη θάλασσα έχοντας ολοκληρώσει την περίθαλψή τους στο Κέντρο.
«Η σχέση μας με τα ζώα, μας κάνει ανθρώπους» πιστεύει ο Μιχάλης Μωραΐτης, ειδικά εκπαιδευμένος εθελοντής, που είναι το δεξί χέρι της Ειρήνης. «Στο Κέντρο Διάσωσης, αλλά και στις παραλίες ωοτοκίας, οι εθελοντές δίνουμε αγώνα για κάθε χελώνα γιατί κάθε ζώο είναι ένα μικρό κομματάκι στο μεγάλο παζλ της ζωής στον πλανήτη μας», συνεχίζει.
Φαίνεται ότι γι’ αυτό το λόγο τα παιδιά και οι δάσκαλοι αγαπούν το Κέντρο Διάσωσης και άρχισαν ήδη να το επισκέπτονται ξανά. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ξενάγηση στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών» προσφέρεται και πάλι στη Γλυφάδα Αττικής κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς σε σχολεία όλων των βαθμίδων. Ειδικά εκπαιδευμένα στελέχη και εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ μιλούν στους μαθητές και απαντούν στις ερωτήσεις τους.
«Στο Κέντρο Διάσωσης θα υποδεχθούμε την ομάδα σας σε χώρους ειδικά διαμορφωμένους για εκπαίδευση, όπου υπάρχει πρόσβαση και σε αμαξίδια. Θα ξεναγηθείτε στις δεξαμενές περίθαλψης των χελωνών και στον εκθεσιακό χώρο, θα μάθετε τις ιστορίες τους, θα συζητήσετε και θα βγάλετε τα συμπεράσματά σας» μας πληροφορεί η Αναστασία Σαμαρτζή, Υπεύθυνη για τις Εκπαιδευτικές Δράσεις της φετινής χρονιάς.
Τα σχολεία εκτός Αττικής, που δεν έχουν τη δυνατότητα να επισκεφτούν το Κέντρο διά ζώσης, μπορούν να συμμετέχουν σε μία 45λεπτη ζωντανή διαδικτυακή επίσκεψη.
Δείτε περισσότερα για το Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης εδώ.
Μπορείτε να δηλώσετε τη συμμετοχή σας στο τηλ. 6932640949 (Δευτέρα - Παρασκευή 10:00 - 13:00), email: education@archelon.gr.
Μάθετε περισσότερα για τα αίτια τραυματισμού των θαλάσσιων χελωνών που φθάνουν στο Κέντρο Διάσωσης.
Κώστας Μπουγιούρης- ένας από τους δυνατούς «χελωνάδες» έφυγε
Χρειαζόμαστε βοήθεια στο Κέντρο Διάσωσης
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ02/02/2025
Kοινό Δ.Τ: 2 χρόνια συστηματικής προσπάθειας με στόχο την προστασία του μεγαλύτερου υγροτόπου της Ελλάδας
Πριν από 2 χρόνια γεννήθηκε το όραμα μιας συλλογικής δέσμευσης για τη βελτίωση της διαχείρισης του Αμβρακικού Κόλπου που ενσάρκωσε τη «Συμμαχία για τον Αμβρακικό».
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ28/01/2025
Ανακεφαλαίωση 2004 ΑΡΧΕΛΩΝ - Συνεχίσαμε τον αγώνα για τις θαλάσσιες χελώνες και τους ωκεανούς
Το 2024 σημείωσε μια ιστορική στιγμή για την προστασία των θαλασσίων χελωνών στη Μεσόγειο: επιβεβαιώθηκε η ανάκαμψη του πληθυσμού της Καρέττα στον Κόλπο της Κυπαρισσίας! Ο Κυπαρισσιάκος Κόλπος φιλοξενεί πλέον τον μεγαλύτερο αναπαραγωγικό πληθυσμό Καρέττα στη Μεσόγειο, ο οποίος παρουσιάζει σταθερή αύξηση τα τελευταία χρόνια χάρη στις συνεχείς και μακροχρόνιες προσπάθειες προστασίας των φωλιών από τον ΑΡΧΕΛΩΝ. Παράλληλα, το 2024 καταγράφηκε ως το θερμότερο έτος παγκοσμίως. Παρά τον αυξημένο φόρτο εργασίας λόγω των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης, ενισχύσαμε τη δέσμευσή μας στον εθελοντισμό και στον βιώσιμο τουρισμό.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ20/01/2025
Ευχαριστούμε τους Υπεύθυνους Πεδίου του 2024, την καρδιά των Προγραμμάτων του ΑΡΧΕΛΩΝ
Στον ΑΡΧΕΛΩΝ, οφείλουμε μεγάλο μέρος της επιτυχίας μας στην αφοσίωση και το πάθος των Υπεύθυνων Πεδίου. Αυτά τα άτομα καθοδηγούν τους εθελοντές μας σε όλη τη διάρκεια της εργασίας τους στο πεδίο, διασφαλίζοντας ότι η αποστολή μας για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών εκτελείται με ακρίβεια, φροντίδα και ενθουσιασμό.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ17/01/2025
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ αναζητά 2 Βοηθούς Ενημέρωσης/ Ευαισθητοποίησης στα προγράμματα Ρεθύμνου και Χανίων (Βόρεια Κρήτη)
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ16/01/2025
Η γλυκιά εκδοχή της θεραπείας: Γιατί το μέλι είναι μυστικό όπλο για τη θεραπεία τραυματισμένων θαλάσσιων χελωνών.
Οι αντιβακτηριακές και αντιμικροβιακές ιδιότητες του μελιού βοηθούν στην καταπολέμηση των λοιμώξεων σε ανοιχτές πληγές, ένα κοινό πρόβλημα για τις τραυματισμένες θαλάσσιες χελώνες.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ13/01/2025
Κοινό ΔΤ: Tέλος Tαφής Απορριμμάτων: Να γίνει πλήρως ανταποδοτικό για τους ΟΤΑ!
Αυτή την περίοδο βιώνουμε, για άλλη μια φορά, την αντιπαράθεση της Πολιτείας με την Τοπική Αυτοδιοίκηση για την εφαρμογή του Τέλους Ταφής.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ18/12/2024
Μιά πληγωμένη Καρέττα επιστρέφει στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ με πλαστικά στο πεπτικό της σύστημα.
Η Ελλάδα μείωσε την κατανάλωση της πλαστικής σακούλας, όμως πρέπει όλοι να προσπαθήσουμε περισσότερο. Η ρύπανση της θάλασσας από πλαστικά παραμένει μια σημαντική απειλή τόσο για την υγεία των ανθρώπων, όσο και για τα ζώα και τα φυτά που ζουν εκεί.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ06/12/2024
O ΑΡΧΕΛΩΝ στην Πρώτη Γραμμή της Διάσωσης για τις θαλάσσιες χελώνες στη Μεσόγειο.
Με τη βοήθεια του ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ μπορέσαμε να αποκτήσουμε ακριβείς διαγνώσεις για την υγεία των χελωνών που διασώθηκαν στις Ελληνικές θάλασσες.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ04/12/2024
Η φύση τελεί υπό επίθεση: Η προστασία του λύκου υποβαθμίζεται στη Σύμβαση της Βέρνης
Ανακοίνωση 20 Περιβαλλοντικών Οργανώσεων
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ03/12/2024
Καλοκαίρι 2025: Ανάλαβε θέση ευθύνης στα Προγράμματα Προστασίας της Θαλάσσιας Χελώνας!
Περιορισμένος αριθμός έμπειρων και ικανών εθελοντών επιλέγεται κάθε χρόνο για τις θέσεις Υπεύθυνων Πεδίου των προγραμμάτων του ΑΡΧΕΛΩΝ. Η υποβολή αιτήσεων και σύντομων βιογραφικών για το 2025 έχει αρχίσει!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ29/11/2024
Πρώτο φωτοβολταϊκό στην καρδιά του Αμβρακικού
Ο Αμβρακικός κόλπος είναι ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο οικοσύστημα που απειλείται με αποσταθεροποίηση στην περίπτωση εγκατάστασης μιας τόσο μεγάλης κατασκευαστικής δομής. Καλούμε τις αρμόδιες αρχές, την τοπική αυτοδιοίκηση να αντιδράσουν στην περαιτέρω υποβάθμιση του Αμβρακικού Κόλπου.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ25/11/2024
Κάνε αυτή τη γιορτινή περίοδο ακόμα πιο μαγική, χαρίζοντας μία υιοθεσία θαλάσσιας χελώνα στους αγαπημένους σου!
Είτε πρόκειται για τον λάτρη της άγριας φύσης στη ζωή σου, είτε για κάποιον δικό σου που νοιάζεται για τον πλανήτη, μια υιοθεσία από τον ΑΡΧΕΛΩΝ είναι ένα δώρο που συνεχίζει να προσφέρει.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ18/11/2024
Η παραλία της ελπίδας: Το ταξίδι του Keanu με τον ΑΡΧΕΛΩΝ
Ο Keanu Groeneveld, φοιτητής στη Διαχείριση της Άγριας Ζωής, ήρθε από την Ολλανδία στο Ρέθυμνο της Κρήτης για να κάνει την πρακτική του άσκηση στον ΑΡΧΕΛΩΝ. Η εμπειρία του ήταν ένα μεταμορφωτικό ταξίδι που φούντωσε το πάθος του για τη προστασία της φύσης.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ14/11/2024
Ανοίγει η Διαδικτυακή Ξενάγηση Σχολείων στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ: Οι θαλάσσιες χελώνες ταξιδεύουν πάλι σε όλη την Ελλάδα!
Για 5η συνεχόμενη χρονιά, το Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ ανοίγει τις πύλες του και προσκαλεί τους μαθητές σχολείων εκτός Αττικής σε μια μοναδική διαδικτυακή εμπειρία.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ12/11/2024
Δορυφορική παρακολούθηση για την προστασία των χελωνών: TUI Care Foundation και ΑΡΧΕΛΩΝ απελευθερώνουν θαλάσσια χελώνα με πομπό στην Ελλάδα
Μετά από τη διάσωση και αρκετούς μήνες περίθαλψης στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ, ο «Τρίτων» επέστρεψε πίσω στη θάλασσα με έναν δορυφορικό πομπό στο καβούκι του. Η δράση αυτή, ως μέρος του προγράμματος TUI Turtle Aid, στοχεύει να συνεισφέρει πολύτιμες γνώσεις σχετικά με τη συμπεριφορά της θαλάσσιας χελώνας μετά την απελευθέρωση.