07/10/2021

Κώστας Μπουγιούρης- ένας από τους δυνατούς «χελωνάδες» έφυγε

Κεραυνός εν αιθρία. Η είδηση ότι ο Κώστας Μπουγιούρης έφυγε από τη ζωή απροσδόκητα, στην ηλικία των 56, έφερε μεγάλη θλίψη σε όλους όσους τον ξέραμε σαν μέλος του Συλλόγου ΑΡΧΕΛΩΝ. Οι μνήμες από τα πρώτα χρόνια της κοινής μας πορείας, όταν ήταν ακόμη φοιτητής γεωπονίας, ξεπήδησαν αβίαστα.

- Τον θυμάμαι, εθελοντή στη Ζάκυνθο και στην Κρήτη, και αργότερα να στήνει το πρόγραμμα για τους εθελοντές με την Κατερίνα Butterworth (1931-2018). Ήταν ένας από τους δυνατούς «χελωνάδες». Θα τον θυμόμαστε πάντα. (Δημήτρης Μαργαριτούλης)

kwstas-mpougiourhs-enas-apo-tous-dynatous-xelwnades-efyge-bougiouris1.jpg

- Σαν να ήταν χτες που συναντηθήκαμε το 1989 στη Ζάκυνθο ως εθελοντές για πρώτη φορά. Δεθήκαμε από την πρώτη στιγμή τόσο στη δουλειά όσο και στην κοινωνική ζωή μαζί με τους άλλους Έλληνες και αλλοδαπούς εθελοντές. Πίστευε σε αυτό που κάναμε. Δύσκολο να μην τον αγαπήσεις ως άνθρωπο. Είχε πάθος για τη δουλειά. Είχε ιδέες. Είχε πάντα καλή διάθεση και χιούμορ.. πολύ χιούμορ (Δημήτρης Δημόπουλος).

- Πάνε πάνω απο 30 χρόνια τώρα. Ζάκυνθος, εποχές έντασης. Επιθέσεις τραμπούκων με σκοπό να φύγουμε από τις παραλίες. Ξύλο να βάλουμε και στις τσέπες μας. Ο Κώστας εκεί. Αντέχει το θηρίο. Μετά στην Κρήτη, να στήσουμε το καινούργιο πρόγραμμα για τις χελώνες. Ο Κώστας εκεί. Ενέργεια, κέφι και φωτεινό χαμόγελο απέναντι σε κάθε δυσκολία. Στα ενδιάμεσα εκδρομές σε βουνά και λαγκάδια (Νίκος Χαραλαμπίδης)

kwstas-mpougiourhs-enas-apo-tous-dynatous-xelwnades-efyge-bougiouris2.jpg

- Ο Κώστας ήταν για εμένα αδελφικός φίλος. Από αυτούς που αποκτάς όταν μοιράζεσαι ένα έργο ζωής όπως ο ΑΡΧΕΛΩΝ. Με δίδαξε γενναιόδωρα, πράγματα όχι μόνο για να συντονίσω το Πρόγραμμα Κρήτης του Συλλόγου αλλά επίσης για να τραγουδάω καραόκε ή να κάνω ραβδοσκόπηση. (Θάνος Μπελαλίδης)

- Λυπάμαι πολύ. Ήταν άντρας με τα όλα του. Τον θυμάμαι στα «χελωνοπάρτυ» που κάναμε στο σπίτι μας και κόβαμε τη βασιλόπιτα. Όλοι φέρναμε κάτι να τρώγεται με τα χέρια, είχαμε πει. Ο Κώστας θυμάμαι είχε φέρει ένα μπριάμι, πολύ ζουμερό ... σχεδόν σούπα.. (Άννα Κρεμέζη Μαργαριτούλη).

Από τότε πέρασαν πολλά χρόνια. Ο Κώστας ειδικεύτηκε στην οικολογική και βιώσιμη γεωργία, την αγροτική ανάπτυξη και τη βιολογική & βιοδυναμική γεωργία. Δημιούργησε έργα γεφύρωσης μεταξύ γεωργίας και τουρισμού στην Κρήτη από το 1995, οδηγώντας το δρόμο της σύνδεσης της τοπικής παραγωγής τροφίμων με τις τουριστικές επιχειρήσεις στο νησί.

Συνέχισε να βοηθά και να υποστηρίζει το Σύλλογο παρόλο που κυνήγησε τα όνειρά του ως γεωπόνος, όχι ως χελωνάς. Αλλά μια φορά χελωνάς, για πάντα χελωνάς και ο Κώστας μας το έδειξε με κάθε τρόπο. Βρίσκοντας τον τέλειο ελαιώνα ιδιοκτησίας Grecotel που έγινε το σπίτι μας για δέκα χρόνια. Βοηθώντας στην εφαρμογή του Διαχειριστικού Σχεδίου για την προστασία των χελωνών της Κρήτης. Ποιος άραγε συνειδητοποιεί ότι από δική του έμπνευση το ξενοδοχείο Rithymna Beach, που βρίσκεται στην καρδιά του βιότοπου αναπαραγωγής της Καρέττα, αντί για εκείνο το τοιχαλάκι που οδηγεί σε διάβρωση έχει τοποθετήσει βραχάκια με φυσική βλάστηση που απαντάται στους αμμόλοφους;

kwstas-mpougiourhs-enas-apo-tous-dynatous-xelwnades-efyge-bougiouris3.jpg

- Ξαναβρεθήκαμε μετά από πολλά χρόνια. Η ενέργεια, το κέφι και το χαμόγελο είναι τα ίδια. Ιδίως το χαμόγελο. Και οι δυο με φαμίλιες και παιδιά που δεν καταφέρνουμε να συντονιστούμε και να βρεθούμε όλοι μαζί. Η κλασική πορεία σχέσεων αγάπης που κρατάνε χρόνια και ανανεώνονται με αραιές τυχαίες αλλά πάντα εγκάρδιες συνευρέσεις. Και κάποια ημέρα σκάει η είδηση και καταρρέει ολο το οικοδόμημα. Όλο? Οχι! Το φωτεινο χαμόγελο του Κώστα θα είναι παντα εκεί. (Νίκος Χαραλαμπίδης)

- Νιώθω φτωχότερη τη «χελωνοοικογένειά» μας. Θα τον θυμάμαι πάντοτε χαμογελαστό (Κώστας Τενεκετζής)

- Με τα χρόνια χαθήκαμε αλλά ο Κώστας είχε πάντα μια θέση στην καρδιά μου και παρέμεινε ένας άνθρωπος που ήθελα να του μοιάσω – γιατί είχε καταφέρει να βιοπορίζεται κάνοντας αυτό που αγαπά και χωρίς να χάσει καθόλου από αυτό που είναι. Ακολούθησα το παράδειγμά του. Ήθελα να του το πω αυτό, αλλά δεν πρόλαβα. Εχθές έμαθα ότι μας άφησε. Τόσο νέος. Αλλά ακόμα με εκείνο το χαμόγελο. Και έτσι θα τον θυμάμαι.(Αλίκη Παναγοπούλου)

-Θρηνώ για την απώλεια του Κώστα πρωτίστως από προσωπικό συμφέρον. Που θα στερηθώ τις συζητήσεις μας, το χαμόγελό του, τις ρακές που μοιραστήκαμε. Εκείνος είμαι βέβαιος πως βρίσκεται ήδη σε μια υπέροχη νέα υπόσταση. Εις το επανιδείν, Κώστα. Ο κόσμος μας είναι πολύ πολύ πολύ φτωχότερος χωρίς εσένα. (Θάνος Μπελαλίδης)

-Θα τον θυμάμαι για πάντα. Ένας άνθρωπος που άφησε θετικό αποτύπωμα στον πλανήτη. Αντίο Κώστα. (Δημήτρης Δημόπουλος)

- Καλό ταξίδι, φίλε, συνοδοιπόρε της αναζήτησης του νοήματος. Σε θυμόμαστε με αγάπη! (Θωμάς Αράπης)

Όλοι όσοι επικοινώνησαν μαζί μας στέλνουν θερμά συλλυπητήρια, αγάπη και αγκαλιές στην οικογένειά του και στους συνεργάτες του.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

 1. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  27/09/2023

  Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού 2023: Υπάρχουν ξενοδοχεία φιλικά προς τις θαλάσσιες χελώνες στη βόρεια Κρήτη;

  Γιατί είναι σημαντικός ο τουρισμός για τις θαλάσσιες χελώνες;

  Μάθε περισσότερα
 2. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  22/09/2023

  Κοινή ανακοίνωση για την κατάσταση διατήρησης του λύκου στην Ευρώπη

  Μάθε περισσότερα
 3. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  20/09/2023

  Ευκαιρία εργασίας: Συνεργάτης για θέματα τουρισμού

  Ο ΑΡΧΕΛΩΝ αναζητά συνεργάτη πλήρους απασχόλησης για θέματα τουρισμού

  Μάθε περισσότερα
 4. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  15/09/2023

  Ο Λίλο μας, η μικρή πρασινοχελώνα, τα κατάφερε!

  Τον Νοέμβριο του 2021 μία μικρή Πράσινη θαλάσσια χελώνα έφτασε στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ με πολύ σοβαρό τραύμα στο κεφάλι. Μετά από σχεδόν δύο χρόνια εντατικής θεραπείας, μία Τετάρτη τον Σεπτέμβριο του 2023 πήρε επιτέλους εξιτήριο και επέστρεψε στην θάλασσα!

  Μάθε περισσότερα
 5. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  12/09/2023

  Κοινό Δ.Τ.: Οι αφύσικες καταστροφές να γίνουν μάθημα για κλιματικά ανθεκτική Ελλάδα

  Μάθε περισσότερα
 6. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  10/09/2023

  Κοινό Δ.Τ.: Εκτός Σχεδίου Δόμηση: Η Σταδιακή Καταστροφή της Ελληνικής Φύσης

  Μάθε περισσότερα
 7. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  05/09/2023

  Πίσω στα θρανία και στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ

  Το μοναδικό νοσοκομείο για θαλάσσιες χελώνες ανοίγει ξανά τις πόρτες του για να υποδεχθεί σχολικές τάξεις όλων των βαθμίδων, αυτή τη φορά κλείνοντας θέση στο πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης μέσω του συστήματος ηλεκτρονικών κρατήσεων.

  Μάθε περισσότερα
 8. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  21/08/2023

  Αυτοί που σώζουν τα τραυματισμένα άγρια ζώα στην Ελλάδα ( νέο βίντεο)

  Βρέθηκε τραυματισμένο άγριο ζώο, οτιδήποτε από αρκούδα, αετό, μικροπούλια μέχρι θαλάσσια χελώνα, φώκια, δελφίνι; Υπάρχουν άνθρωποι που θα τα περιθάλψουν. Ο ΑΡΧΕΛΩΝ ετοίμασε ένα βίντεο, όπου οι άνθρωποι της περίθαλψης μιλούν γι΄αυτό που τους παρακινεί και συνεχίζουν…

  Μάθε περισσότερα
 9. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  21/08/2023

  Αποχαιρετισμός στο ιδρυτικό μέλος του ΑΡΧΕΛΩΝ Γιάννη Παπαναγιώτου, που έφυγε από τη ζωή πριν λίγες μέρες.

  Αποχαιρετισμός στο ιδρυτικό μέλος του ΑΡΧΕΛΩΝ Γιάννη Παπαναγιώτου, που έφυγε από τη ζωή πρίν λίγες μέρες. Λάτρης της φύσης, της θάλασσας και των βουνών, βοήθησε στη δημιουργία του τον Σύλλογο. Ευχαριστούμε.

  Μάθε περισσότερα
 10. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  17/08/2023

  Παγκόσμιο ρεκόρ 37 χρόνων αναπαραγωγικής ζωής για θαλάσσια χελώνα στη Ζάκυνθο – Αυξημένος φέτος ο αριθμός στις φωλιές

  Ένα σημαντικό αποτέλεσμα της συστηματικής δουλειάς της φετινής ομάδας παρακολούθησης της ωοτοκίας στη Ζάκυνθο, ανακοινώνει ο ΑΡΧΕΛΩΝ - Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας. Με βάση τις μακροχρόνιες παρατηρήσεις του, ο ΑΡΧΕΛΩΝ κατάφερε να πιστοποιήσει το Παγκόσμιο Ρεκόρ καταγεγραμμένης ωοτοκίας για χελώνες Καρέττα.

  Μάθε περισσότερα
 11. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  07/08/2023

  ΠΡΟΣΟΧΗ! Οι θαλάσσιες χελώνες δεν είναι κατοικίδια ζώα: Δεν τις αγγίζουμε! Δεν τις ταΐζουμε!

  Όπως είναι γνωστό 35 νέα περιστατικά επίθεσης θαλάσσιας χελώνας σε λουόμενους έχουν ήδη καταγραφεί κατά την φετινή καλοκαιρινή περίοδο και προστίθενται στον ήδη μακρύ κατάλογο των 200 περίπου καταγεγραμμένων περιστατικών, όπως αυτά έχουν καταγραφεί κατά τα προηγούμενα καλοκαίρια στα μητρώα του Κέντρο Υγείας Αρεόπολης.

  Μάθε περισσότερα
 12. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  01/08/2023

  Συνέντευξη με μια εθελόντρια: Lea Heinen, Κέντρο Διάσωσης

  Η Lea μοιράζεται την εμπειρία της ως εθελόντρια στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιας Χελώνας του ΑΡΧΕΛΩΝ: «Νομίζω ότι όταν μια χελώνα αρχίζει να τρώει μετά από ένα μήνα προσπάθειας, όταν μπορείς να δεις τη βελτίωση ή την επούλωση ενός τραυματισμού μιας χελώνας και όταν μια χελώνα επιστρέφει πίσω στη θάλασσα, στο φυσικό της περιβάλλον, στο σπίτι της - τότε ξέρεις ότι πράγματι σώζεις τις χελώνες».

  Μάθε περισσότερα
 13. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  21/07/2023

  Παιδικός Διαγωνισμός Παραλίας 2023: Φτιάξε το δικό σου χελωνάκι με φυσικά υλικά και στείλε μας φωτογραφία!

  Βοήθησέ μας να μεταδώσουμε το μήνυμα για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών σχηματίζοντας τα δικά σου θαλάσσια χελωνάκια με φυσικά υλικά που θα βρεις στην παραλία. Άμμος, πέτρες, βότσαλα, κοχύλια, φύκια, ξυλαράκια και ότι άλλο έχεις στη διάθεσή σου μπορούν να μεταμορφωθούν με λίγη φαντασία! Τράβηξε μια φωτογραφία το έργο σου και στείλε την στον Διαγωνισμό Παραλίας του ΑΡΧΕΛΩΝ.

  Μάθε περισσότερα
 14. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  18/07/2023

  Ανοίγοντας το δρόμο για τα επόμενα βήματα προστασίας των θαλάσσιων χελωνών στη Μεσόγειο

  Tην προηγούμενη εβδομάδα οι εταίροι του έργου «Διατήρηση των θαλασσίων χελωνών στην περιοχή της Μεσογείου» συναντήθηκαν για την 9η Συνεδρίαση της Καθοδηγητικής Επιτροπής. Η συνάντηση έγινε στον Κυπαρισσιακό Κόλπο στην Ελλάδα στις 4 και 5 Ιουλίου και οργανώθηκε από το SPA/RAC και τον ΑΡΧΕΛΩΝ.

  Μάθε περισσότερα
 15. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  04/07/2023

  Ειδική προσφορά για τους ΕΜΠΕΙΡΟΥΣ εθελοντές: Έλα τώρα ξανά μαζί μας για 2 χελωνο-εβδομάδες!

  Είναι καιρός να έρθεις ξανά στα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ, ακόμηκι αν έχεις μόνο 2ή 3 εβδομάδες διαθέσιμες. Η προσφορά ισχύει για τον Αύγουστο, τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο 2023. Κάνε αίτηση μέσα από τη νέα μας ιστοσελίδα και δες περισσότερα για τις ημερομηνίες και τις τοποθεσίες που είναι διαθέσιμες οι θέσεις.

  Μάθε περισσότερα
1 από 0

Πολύ πιθανό να σε ενδιαφέρουν επίσης

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας!
Μάθε για τις τελευταίες δράσεις μας και ενημερώσου για τα προγράμματά μας και πως μπορείς εσύ να βοηθήσεις τις θαλάσσιες χελώνες!