07/10/2021

Κώστας Μπουγιούρης- ένας από τους δυνατούς «χελωνάδες» έφυγε

Κεραυνός εν αιθρία. Η είδηση ότι ο Κώστας Μπουγιούρης έφυγε από τη ζωή απροσδόκητα, στην ηλικία των 56, έφερε μεγάλη θλίψη σε όλους όσους τον ξέραμε σαν μέλος του Συλλόγου ΑΡΧΕΛΩΝ. Οι μνήμες από τα πρώτα χρόνια της κοινής μας πορείας, όταν ήταν ακόμη φοιτητής γεωπονίας, ξεπήδησαν αβίαστα.

- Τον θυμάμαι, εθελοντή στη Ζάκυνθο και στην Κρήτη, και αργότερα να στήνει το πρόγραμμα για τους εθελοντές με την Κατερίνα Butterworth (1931-2018). Ήταν ένας από τους δυνατούς «χελωνάδες». Θα τον θυμόμαστε πάντα. (Δημήτρης Μαργαριτούλης)

kwstas-mpougiourhs-enas-apo-tous-dynatous-xelwnades-efyge-bougiouris1.jpg

- Σαν να ήταν χτες που συναντηθήκαμε το 1989 στη Ζάκυνθο ως εθελοντές για πρώτη φορά. Δεθήκαμε από την πρώτη στιγμή τόσο στη δουλειά όσο και στην κοινωνική ζωή μαζί με τους άλλους Έλληνες και αλλοδαπούς εθελοντές. Πίστευε σε αυτό που κάναμε. Δύσκολο να μην τον αγαπήσεις ως άνθρωπο. Είχε πάθος για τη δουλειά. Είχε ιδέες. Είχε πάντα καλή διάθεση και χιούμορ.. πολύ χιούμορ (Δημήτρης Δημόπουλος).

- Πάνε πάνω απο 30 χρόνια τώρα. Ζάκυνθος, εποχές έντασης. Επιθέσεις τραμπούκων με σκοπό να φύγουμε από τις παραλίες. Ξύλο να βάλουμε και στις τσέπες μας. Ο Κώστας εκεί. Αντέχει το θηρίο. Μετά στην Κρήτη, να στήσουμε το καινούργιο πρόγραμμα για τις χελώνες. Ο Κώστας εκεί. Ενέργεια, κέφι και φωτεινό χαμόγελο απέναντι σε κάθε δυσκολία. Στα ενδιάμεσα εκδρομές σε βουνά και λαγκάδια (Νίκος Χαραλαμπίδης)

kwstas-mpougiourhs-enas-apo-tous-dynatous-xelwnades-efyge-bougiouris2.jpg

- Ο Κώστας ήταν για εμένα αδελφικός φίλος. Από αυτούς που αποκτάς όταν μοιράζεσαι ένα έργο ζωής όπως ο ΑΡΧΕΛΩΝ. Με δίδαξε γενναιόδωρα, πράγματα όχι μόνο για να συντονίσω το Πρόγραμμα Κρήτης του Συλλόγου αλλά επίσης για να τραγουδάω καραόκε ή να κάνω ραβδοσκόπηση. (Θάνος Μπελαλίδης)

- Λυπάμαι πολύ. Ήταν άντρας με τα όλα του. Τον θυμάμαι στα «χελωνοπάρτυ» που κάναμε στο σπίτι μας και κόβαμε τη βασιλόπιτα. Όλοι φέρναμε κάτι να τρώγεται με τα χέρια, είχαμε πει. Ο Κώστας θυμάμαι είχε φέρει ένα μπριάμι, πολύ ζουμερό ... σχεδόν σούπα.. (Άννα Κρεμέζη Μαργαριτούλη).

Από τότε πέρασαν πολλά χρόνια. Ο Κώστας ειδικεύτηκε στην οικολογική και βιώσιμη γεωργία, την αγροτική ανάπτυξη και τη βιολογική & βιοδυναμική γεωργία. Δημιούργησε έργα γεφύρωσης μεταξύ γεωργίας και τουρισμού στην Κρήτη από το 1995, οδηγώντας το δρόμο της σύνδεσης της τοπικής παραγωγής τροφίμων με τις τουριστικές επιχειρήσεις στο νησί.

Συνέχισε να βοηθά και να υποστηρίζει το Σύλλογο παρόλο που κυνήγησε τα όνειρά του ως γεωπόνος, όχι ως χελωνάς. Αλλά μια φορά χελωνάς, για πάντα χελωνάς και ο Κώστας μας το έδειξε με κάθε τρόπο. Βρίσκοντας τον τέλειο ελαιώνα ιδιοκτησίας Grecotel που έγινε το σπίτι μας για δέκα χρόνια. Βοηθώντας στην εφαρμογή του Διαχειριστικού Σχεδίου για την προστασία των χελωνών της Κρήτης. Ποιος άραγε συνειδητοποιεί ότι από δική του έμπνευση το ξενοδοχείο Rithymna Beach, που βρίσκεται στην καρδιά του βιότοπου αναπαραγωγής της Καρέττα, αντί για εκείνο το τοιχαλάκι που οδηγεί σε διάβρωση έχει τοποθετήσει βραχάκια με φυσική βλάστηση που απαντάται στους αμμόλοφους;

kwstas-mpougiourhs-enas-apo-tous-dynatous-xelwnades-efyge-bougiouris3.jpg

- Ξαναβρεθήκαμε μετά από πολλά χρόνια. Η ενέργεια, το κέφι και το χαμόγελο είναι τα ίδια. Ιδίως το χαμόγελο. Και οι δυο με φαμίλιες και παιδιά που δεν καταφέρνουμε να συντονιστούμε και να βρεθούμε όλοι μαζί. Η κλασική πορεία σχέσεων αγάπης που κρατάνε χρόνια και ανανεώνονται με αραιές τυχαίες αλλά πάντα εγκάρδιες συνευρέσεις. Και κάποια ημέρα σκάει η είδηση και καταρρέει ολο το οικοδόμημα. Όλο? Οχι! Το φωτεινο χαμόγελο του Κώστα θα είναι παντα εκεί. (Νίκος Χαραλαμπίδης)

- Νιώθω φτωχότερη τη «χελωνοοικογένειά» μας. Θα τον θυμάμαι πάντοτε χαμογελαστό (Κώστας Τενεκετζής)

- Με τα χρόνια χαθήκαμε αλλά ο Κώστας είχε πάντα μια θέση στην καρδιά μου και παρέμεινε ένας άνθρωπος που ήθελα να του μοιάσω – γιατί είχε καταφέρει να βιοπορίζεται κάνοντας αυτό που αγαπά και χωρίς να χάσει καθόλου από αυτό που είναι. Ακολούθησα το παράδειγμά του. Ήθελα να του το πω αυτό, αλλά δεν πρόλαβα. Εχθές έμαθα ότι μας άφησε. Τόσο νέος. Αλλά ακόμα με εκείνο το χαμόγελο. Και έτσι θα τον θυμάμαι.(Αλίκη Παναγοπούλου)

-Θρηνώ για την απώλεια του Κώστα πρωτίστως από προσωπικό συμφέρον. Που θα στερηθώ τις συζητήσεις μας, το χαμόγελό του, τις ρακές που μοιραστήκαμε. Εκείνος είμαι βέβαιος πως βρίσκεται ήδη σε μια υπέροχη νέα υπόσταση. Εις το επανιδείν, Κώστα. Ο κόσμος μας είναι πολύ πολύ πολύ φτωχότερος χωρίς εσένα. (Θάνος Μπελαλίδης)

-Θα τον θυμάμαι για πάντα. Ένας άνθρωπος που άφησε θετικό αποτύπωμα στον πλανήτη. Αντίο Κώστα. (Δημήτρης Δημόπουλος)

- Καλό ταξίδι, φίλε, συνοδοιπόρε της αναζήτησης του νοήματος. Σε θυμόμαστε με αγάπη! (Θωμάς Αράπης)

Όλοι όσοι επικοινώνησαν μαζί μας στέλνουν θερμά συλλυπητήρια, αγάπη και αγκαλιές στην οικογένειά του και στους συνεργάτες του.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

 1. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  16/05/2024

  Νωρίτερα από άλλες χρονιές άρχισε φέτος η ωοτοκία για τις θαλάσσιες χελώνες Καρέττα και οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης στους ωκεανούς προβληματίζουν

  Για πρώτη φορά, στα 40 χρόνια καταγραφών του ΑΡΧΕΛΩΝ, βρέθηκε στις 10 Μαΐου η πρώτη φωλιά θαλάσσιας χελώνας στον Κόλπο Λαγανά Ζακύθου. Επιβεβαιώνονται οι επιστημονικές προβλέψεις της μετακίνησης της περιόδου ωοτοκίας νωρίτερα την άνοιξη, λόγω της κλιματικής αλλαγής.

  Μάθε περισσότερα
 2. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  14/05/2024

  Σώσε Χελώνες, Δες την Ελλάδα με Budget

  Σε τραβάει η ιδέα να πας σε πεντακάθαρες ελληνικές παραλίες και η ευκαιρία να κάνεις τη διαφορά; Ιούνιος και Σεπτέμβριος είναι οι τέλειοι μήνες για εθελοντισμό στην προστασία των θαλάσσιων χελωνών στην Ελλάδα

  Μάθε περισσότερα
 3. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  02/05/2024

  Γιορτή της Χελώνας για παιδιά 2024: Ταξίδεψε με τις χελώνες στη Μεσόγειο!

  Σημειώστε την ημερομηνία! Το Σάββατο 18 Μαΐου στις 11:00, το Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ ανοίγει τις πόρτες του για να υποδεχτεί μικρούς και μεγάλους φίλους των θαλάσσιων χελωνών που θέλουν να γιορτάσουν, να εξερευνήσουν, να μάθουν, να παίξουν και να ταξιδέψουν μαγικά στη Μεσόγειο.

  Μάθε περισσότερα
 4. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  02/05/2024

  Μια επιτυχημένη χρονιά για το Διεθνές Συμπόσιο Θαλάσσιας Χελώνας

  Το Διεθνές Συμπόσιο Θαλάσσιας Χελώνας ολοκληρώθηκε θριαμβευτικά τον Μάρτιο στην Πατάγια της Ταϊλάνδης, με τον ΑΡΧΕΛΩΝ να συμμετέχει ενεργά.

  Μάθε περισσότερα
 5. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  29/04/2024

  Πρωινή βόλτα με τον ΑΡΧΕΛΩΝ

  Ο κινηματογραφικός φακός του Στέφανου και της Μαρίας των SteΜa Journeys πέτυχε κάτι πολύ σπάνιο: μία θαλάσσια χελώνα Καρέττα να κάνει φωλιά το πρωί! Οι εθελοντές στα Χανιά ανέλαβαν δράση για την προστασία της.

  Μάθε περισσότερα
 6. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  26/04/2024

  «Γεφυρώνοντας προσπάθειες τουρισμού και διατήρησης της φύσης», η παράπλευρη εκδήλωση του ΑΡΧΕΛΩΝ στο διεθνές συνέδριο Our Ocean, an Ocean of Potential

  Ο ΑΡΧΕΛΩΝ είχε την τιμή να συμμετάσχει ενεργά στο συνέδριο, διοργανώνοντας μία συζήτηση για τον τουρισμό και τις προσπάθειες προστασίας των θαλάσσιων χελωνών στο Ρέθυμνο με τη συμμετοχή του Δήμου Ρεθύμνου, του ομίλου GRECOTEL και εμπειρογνώμονες βιώσιμου τουρισμού.

  Μάθε περισσότερα
 7. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  19/04/2024

  Νέο! «Υποτροφίες» για πρακτική εμπειρία- άσκηση στα διεθνή περιβαλλοντικά προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ

  Φέτος δίνεται η ευκαιρία να υποστηριχθεί η συμμετοχή μικρού αριθμού εθελοντών στα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών στις παραλίες ωοτοκίας καθώς και στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών στη Γλυφάδα Αττικής. Δείτε τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια που ισχύουν για το 2024.

  Μάθε περισσότερα
 8. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  12/04/2024

  Συντονισμός για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών στο Ρέθυμνο: Τοπικές Αρχές και τουρισμός ενώνουν δυνάμεις

  Η συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στις 5 Απριλίου 2024 στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου, έθιξε καίρια ζητήματα, όπως η τήρηση των διαχειριστικών μέτρων για την προστασία της Καρέττα. Δεδομένης της τουριστικής δραστηριότητας στις παραλίες ωοτοκίας, η ενεργή συμμετοχή του τουριστικού τομέα στην εφαρμογή των μέτρων κρίνεται απαραίτητη.

  Μάθε περισσότερα
 9. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  10/04/2024

  «Τουρίστες και χελώνες;» Απλώνεται η περιβαλλοντική εκστρατεία ενημέρωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ στις παραλίες ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας Καρέττα

  Στο δρόμο του αειφόρου τουρισμού στρατεύεται ξανά, μετά την πανδημία, ο ΑΡΧΕΛΩΝ- Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας. Στόχος της νέας εκστρατείας είναι να φθάσουν οι πληροφορίες για τον ορθό κώδικα συμπεριφοράς επισκεπτών σε όλες τις παραλίες ωοτοκίας σε συνεργασία με τον τουριστικό τομέα.

  Μάθε περισσότερα
 10. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  04/04/2024

  LIFE MareNatura - Το μεγαλύτερο πρόγραμμα για τη θαλάσσια βιοποικιλότητα στην Ελλάδα

  Μάθε περισσότερα
 11. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  03/04/2024

  Οι πολίτες μας ενημερώνουν για εκβρασμούς θαλάσσιων χελωνών

  Ο ΑΡΧΕΛΩΝ ξεκίνησε την προσπάθεια καταγραφής των περιστατικών που νεκρές χελώνες ξεβράζονται στις ελληνικές ακτές από το 1992. Τα τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί μία αύξηση στις καταγραφές αυτές που όμως μπορεί να οφείλεται στο ότι περισσότεροι συμπολίτες μας αναφέρουν τέτοια περιστατικά. Μάθε περισσότερα…

  Μάθε περισσότερα
 12. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  19/03/2024

  Συμβάλλουμε στις διεθνείς εξελίξεις της έρευνας και της προστασίας των θαλάσσιων χελωνών

  Στο παρελθόν, μέλη του ΑΡΧΕΛΩΝ συμμετείχαν στην διαμόρφωση της Παγκόσμιας Στρατηγικής για την Προστασία των Θαλάσσιων Χελωνών που εκδόθηκε το 1995 και σήμερα, στη συγγραφή του ανανεωμένου Εγχειριδίου Έρευνας και Προστασίας για τη Διατήρηση των Θαλάσσιων Χελωνών, συμμετέχουν τρεις συνεργάτες του Συλλόγου.

  Μάθε περισσότερα
 13. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  08/03/2024

  Τα Βραβεία Διακεκριμένης Προσφοράς για το 2023

  Αυτά είναι τα Βραβεία Διακεκριμένης Προσφοράς του ΑΡΧΕΛΩΝ για το 2023.

  Μάθε περισσότερα
 14. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  04/03/2024

  Η δυνατή εμπειρία του Frederique στο Κέντρο Διάσωσης

  Στον ΑΡΧΕΛΩΝ, έχεις την ευκαιρία να γνωρίσεις και να εργαστείς μαζί με καινούργιους ανθρώπους, ένα σημαντικό πλεονέκτημα του εθελοντισμού.

  Μάθε περισσότερα
 15. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  04/03/2024

  Έγινε η ετήσια Γενική Συνέλευση του Σωματείου

  Σύμφωνα με το άρθρο 8 του Καταστατικού του Σωματείου ΑΡΧΕΛΩΝ, τα μέλη κλήθηκαν να παραστούν στην Ετήσια Γενική Συνέλευση το Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2024

  Μάθε περισσότερα
1 από 0

Πολύ πιθανό να σε ενδιαφέρουν επίσης

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας!
Μάθε για τις τελευταίες δράσεις μας και ενημερώσου για τα προγράμματά μας και πως μπορείς εσύ να βοηθήσεις τις θαλάσσιες χελώνες!