Τα αίτια τραυματισμού των θαλάσσιων χελωνών που φτάνουν στο Κέντρο Διάσωσης
Οι θαλάσσιες χελώνες είναι ένας δείκτης υγείας του θαλάσσιου οικοσυστήματος. Η παρουσία πλαστικών στις θάλασσες, η μεταφορά μικροπλαστικών στα τροφικά δίκτυα, η υπεραλίευση, τα εγκαταλελειμμένα δίχτυα και αλιευτικά εργαλεία, και η κλιματική αλλαγή αποτελούν απειλές και για τις χελώνες.
Η ιστορία του Κέντρου Διάσωσης θαλάσσιων χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ στη Γλυφάδα άρχισε το 1994. Από τότε μέχρι σήμερα πάνω από 1100 χελώνες έχουν επιστρέψει υγιείς στη θάλασσα έχοντας ολοκληρώσει την περίθαλψή τους στο Κέντρο.
Το 2020 φιλοξενήθηκαν 52 τραυματισμένες ή άρρωστες χελώνες από τις οποίες 17 προέρχονταν από προηγούμενες χρονιές και 35 έφτασαν στο Κέντρο Διάσωσης το 2020. «Οι χελώνες έφτασαν στην Αθήνα από όλα τα σημεία της παράκτιας Ελλάδας και με κάθε δυνατό μέσον» μας λέει ο Δημήτρης Φυτίλης, υπεύθυνος του Κέντρου Διάσωσης. «Τις εντόπισαν στη θάλασσα ή την ακτή συμπολίτες μας και μόλις διαπίστωσαν ότι είναι ζωντανές, κάλεσαν το τηλέφωνο της διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ, δίνοντάς μας περισσότερα στοιχεία.»
«Τα αίτια εισαγωγής των 35 χελωνών που ήρθαν στο Κέντρο Διάσωσης το 2020 είναι παρόμοια με τις προηγούμενες χρονιές» εξηγεί η Ειρήνη Κασιμάτη, Υπεύθυνη Διάσωσης και Περίθαλψης. Το μεγαλύτερο ποσοστό (43%) έχει έρθει με σκόπιμο τραύμα στο κεφάλι ή το καβούκι από ανθρώπους. Ακολουθεί ένας αριθμός χελωνών που υπέφεραν από φυσικά αίτια, όπως πνευμονίες και σοκ από το ψύχος ( 29%). Τρίτο συχνότερο αίτιο εισαγωγής είναι ο τραυματισμός από κατάποση αγκιστριών και εγκλωβισμό σε δίχτυα (20%). Υπάρχουν επίσης ζώα που τραυματίστηκαν από προσκρούσεις σε σκάφη (3%). Τέλος, υπάρχουν περιπτώσεις άρρωστων ζώων, για τις οποίες δεν μπορέσαμε να προσδιορίσουμε κάποιο αίτιο (5%).
Μέσα σε λίγους μήνες το Κέντρο Διάσωσης είναι σε θέση να απελευθερώσει υγιή τα ζώα που υποφέρουν από φυσικά αίτια, όμως δυστυχώς χρειάζεται μακρόχρονη θεραπεία στα ζώα που έχουν υποστεί σκόπιμους τραυματισμούς από ανθρώπους ή έχουν συγκρουστεί με σκάφη.
«Οι χελώνες που περιθάλψαμε το 2020 στο Κέντρο Διάσωσης είναι λιγότερες από άλλες χρονιές, κι αυτό μάλλον οφείλεται στην καραντίνα» λέει η Ειρήνη.
Από τις 52 αυτές χελώνες, επέστρεψαν αποθεραπευμένες 21στη θάλασσα, από τις οποίες οι 10 είχαν εισαχθεί το 2019. Δυστυχώς πέθαναν 11 χελώνες ενώ οι υπόλοιπες 20 περιθάλπονται ακόμη.
Τις χελώνες παραλαμβάνουν και φέρουν στο Κέντρο Διάσωσης συνήθως, ένας ή δύο από τους τοπικούς εθελοντές, που είναι κάτοικοι Αττικής. Όμως την περίοδο της αυστηρής καραντίνας στην Αττική τις μετέφεραν το προσωπικό και οι ξένοι εθελοντές. Την πρώτη χρονιά της πανδημίας, το Κέντρο Διάσωσης λειτούργησε με το προσωπικό, 30 τοπικούς εθελοντές και 35 εθελοντές από το εξωτερικό, αρκετοί από τους οποίους παρέμειναν για μεγαλύτερο διάστημα από ότι είχε αρχικά συμφωνηθεί για να καλυφθούν τα κενά από τις ακυρώσεις λόγω ταξιδιωτικών περιορισμών.
Και κάτι ακόμα: οι άνθρωποι του ΑΡΧΕΛΩΝ κατάφεραν να υποδεχτούν και να φιλοξενήσουν τους εθελοντές από το εξωτερικό τηρώντας αυστηρά πρωτόκολλα και να μιλήσουν σε 4,000 επισκέπτες για τις θαλάσσιες χελώνες στο Κέντρο Διάσωσης τηρώντας αποστάσεις, χωρίς να σημειωθεί κανένα κρούσμα COVID-19.
Συγχαρητήρια σε όλους!
Αυτή την περίοδο το Κέντρο Διάσωσης είναι κλειστό στο κοινό.
Όμως ένα πιλοτικό πρόγραμμα ζωντανής διαδικτυακής ξενάγησης για σχολεία είναι σε εφαρμογή στις εγκαταστάσεις του Κέντρου. Οι εκπαιδευτικοί που ενδιαφέρονται μπορούν να επικοινωνήσουν με τον ΑΡΧΕΛΩΝ στο email education@archelon.gr και στο τηλέφωνο 2108982600 (Δευτέρα-Παρασκευή 10:00-14:00).
Καταγγελία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τον νέο νόμο που απειλεί τις περιοχές Natura 2000
Διαμαρτυρία χιλιάδων πολιτών και ύστατη έκκληση στον Πρωθυπουργό για προστασία της φύσης
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ18/12/2024
Μιά πληγωμένη Καρέττα επιστρέφει στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ με πλαστικά στο πεπτικό της σύστημα.
Η Ελλάδα μείωσε την κατανάλωση της πλαστικής σακούλας, όμως πρέπει όλοι να προσπαθήσουμε περισσότερο. Η ρύπανση της θάλασσας από πλαστικά παραμένει μια σημαντική απειλή τόσο για την υγεία των ανθρώπων, όσο και για τα ζώα και τα φυτά που ζουν εκεί.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ06/12/2024
O ΑΡΧΕΛΩΝ στην Πρώτη Γραμμή της Διάσωσης για τις θαλάσσιες χελώνες στη Μεσόγειο.
Με τη βοήθεια του ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ μπορέσαμε να αποκτήσουμε ακριβείς διαγνώσεις για την υγεία των χελωνών που διασώθηκαν στις Ελληνικές θάλασσες.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ04/12/2024
Η φύση τελεί υπό επίθεση: Η προστασία του λύκου υποβαθμίζεται στη Σύμβαση της Βέρνης
Ανακοίνωση 20 Περιβαλλοντικών Οργανώσεων
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ03/12/2024
Καλοκαίρι 2025: Ανάλαβε θέση ευθύνης στα Προγράμματα Προστασίας της Θαλάσσιας Χελώνας!
Περιορισμένος αριθμός έμπειρων και ικανών εθελοντών επιλέγεται κάθε χρόνο για τις θέσεις Υπεύθυνων Πεδίου των προγραμμάτων του ΑΡΧΕΛΩΝ. Η υποβολή αιτήσεων και σύντομων βιογραφικών για το 2025 έχει αρχίσει!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ29/11/2024
Πρώτο φωτοβολταϊκό στην καρδιά του Αμβρακικού
Ο Αμβρακικός κόλπος είναι ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο οικοσύστημα που απειλείται με αποσταθεροποίηση στην περίπτωση εγκατάστασης μιας τόσο μεγάλης κατασκευαστικής δομής. Καλούμε τις αρμόδιες αρχές, την τοπική αυτοδιοίκηση να αντιδράσουν στην περαιτέρω υποβάθμιση του Αμβρακικού Κόλπου.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ25/11/2024
Κάνε αυτή τη γιορτινή περίοδο ακόμα πιο μαγική, χαρίζοντας μία υιοθεσία θαλάσσιας χελώνα στους αγαπημένους σου!
Είτε πρόκειται για τον λάτρη της άγριας φύσης στη ζωή σου, είτε για κάποιον δικό σου που νοιάζεται για τον πλανήτη, μια υιοθεσία από τον ΑΡΧΕΛΩΝ είναι ένα δώρο που συνεχίζει να προσφέρει.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ18/11/2024
Η παραλία της ελπίδας: Το ταξίδι του Keanu με τον ΑΡΧΕΛΩΝ
Ο Keanu Groeneveld, φοιτητής στη Διαχείριση της Άγριας Ζωής, ήρθε από την Ολλανδία στο Ρέθυμνο της Κρήτης για να κάνει την πρακτική του άσκηση στον ΑΡΧΕΛΩΝ. Η εμπειρία του ήταν ένα μεταμορφωτικό ταξίδι που φούντωσε το πάθος του για τη προστασία της φύσης.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ14/11/2024
Ανοίγει η Διαδικτυακή Ξενάγηση Σχολείων στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ: Οι θαλάσσιες χελώνες ταξιδεύουν πάλι σε όλη την Ελλάδα!
Για 5η συνεχόμενη χρονιά, το Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ ανοίγει τις πύλες του και προσκαλεί τους μαθητές σχολείων εκτός Αττικής σε μια μοναδική διαδικτυακή εμπειρία.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ12/11/2024
Δορυφορική παρακολούθηση για την προστασία των χελωνών: TUI Care Foundation και ΑΡΧΕΛΩΝ απελευθερώνουν θαλάσσια χελώνα με πομπό στην Ελλάδα
Μετά από τη διάσωση και αρκετούς μήνες περίθαλψης στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ, ο «Τρίτων» επέστρεψε πίσω στη θάλασσα με έναν δορυφορικό πομπό στο καβούκι του. Η δράση αυτή, ως μέρος του προγράμματος TUI Turtle Aid, στοχεύει να συνεισφέρει πολύτιμες γνώσεις σχετικά με τη συμπεριφορά της θαλάσσιας χελώνας μετά την απελευθέρωση.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ11/11/2024
Ένα διαφορετικό ρεκόρ ωοτοκίας: επιβεβαιώνεται η ανάκαμψη του πληθυσμού της Καρέττα που αναπαράγεται στον Κυπαρισσιακό Κόλπο!
Φέτος καταγράφηκε από τον ΑΡΧΕΛΩΝ ένα νέο ρεκόρ ωοτοκίας: 6.700 φωλιές στον πυρήνα ωοτοκίας του Κυπαρισσιακού Κόλπου.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ28/10/2024
Ένα σύμβολο της άγριας ζωής μετατράπηκε σε μακάβριο τουριστικό αξιοθέατο
Μια ταριχευμένη θαλάσσια χελώνα Καρέττα βρέθηκε να εκτίθεται σε δημόσια θέα σε ταβέρνα του νησιού του Καστού.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ23/10/2024
Μεγαλώνοντας μέσα από τις προκλήσεις: Η μεταμόρφωση ενός εθελοντή
«Μέσα από τον εθελοντισμό στα Χανιά, μπόρεσα να ξεπεράσω τα όριά μου και να ανακαλύψω έναν νέο κόσμο», λέει η Hyerim Ryu, μιλώντας για την εμπειρία της 5 εβδομάδων εθελοντισμού με τον ΑΡΧΕΛΩΝ.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ21/10/2024
«Υποτροφίες» για πρακτική εμπειρία και άσκηση στα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ
Φέτος, με τις «υποτροφίες» δίνεται η ευκαιρία να υποστηριχθεί οικονομικά η συμμετοχή μικρού αριθμού ατόμων από την Ελλάδα (για εθελοντισμό ή/και πρακτική άσκηση φοιτητών) στα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ18/10/2024
Υπάρχει πρόοδος στην δημιουργία ενός ενιαίου Θαλάσσιου Πάρκου στο Ιόνιο;
Η ίδρυση ενιαίου Θαλάσσιου Πάρκου στο Ιόνιο μπορεί να αποτελέσει σημείο σταθμό για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών της Μεσογείου.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ16/10/2024
Κοινό ΔT: Απροστάτευτοι οι πυρήνες θαλάσσιας βιοποικιλότητας της Ελλάδας!
Σοβαρές ελλείψεις στην προστασία των σημαντικότερων ελληνικών θαλάσσιων βιοτόπων και επιτακτική ανάγκη για άμεσες παρεμβάσεις εντοπίζει έκθεση εννέα περιβαλλοντικών οργανισμών.