10/04/2009

ΡΕΚΟΡ ΕΚΘΑΛΑΣΣΩΣΕΩΝ ΤΟ 2008

Δημήτρης Μαργαριτούλης και Παύλος Τσάρος

rekor-ekthalasswsewn-to-2008-EKBRASMOS_XELONAS1.jpg

Σήμερα το Δίκτυο είναι σε πλήρη ανάπτυξη, αλλά φυσικά πάντα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης. Μέλη του Δικτύου Διάσωσης είναι όλες οι λιμενικές αρχές της χώρας, που αποτελούν και τη ραχοκοκαλιά του Δικτύου. Επίσης συμμετέχουν οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης, περιβαλλοντικές οργανώσεις, ομάδες πολιτών, και ιδιώτες. Σκοπός του Δικτύου είναι η αξιόπιστη συλλογή πληροφοριών γύρω από τους τραυματισμούς και θανάτους θαλάσσιων χελωνών, με σκοπό τη μείωση τους.

Πώς λειτουργεί το Δίκτυο Οι παρατηρούμενες εκθαλασσώσεις αναφέρονται από τα μέλη του Δικτύου με την συμπλήρωση εντύπου όπου καταγράφονται το είδος, το φύλο, το μέγεθος της χελώνας, τα εξωτερικά τραύματα, αν είναι μαρκαρισμένη, κ. ά. Τα μέλη ειδοποιούν πάντα την τοπική λιμενική αρχή, που με τη σειρά της ειδοποιεί τον νομοκτηνίατρο για να διαπιστώσει την αιτία θανάτου και την Τοπική Αυτοδιοίκηση να προβεί στην υγειονομική ταφή του ζώου. Τα έντυπα αποστέλλονται στο Κέντρο Διάσωσης, όπου εισάγονται σε βάση δεδομένων και αναλύονται με GIS. Φυσικά σε περιπτώσεις τραυματισμένων χελωνών η επικοινωνία με το Κέντρο γίνεται τηλεφωνικά ώστε να οργανωθεί άμεσα και η μεταφορά του ζώου. Πληροφορίες για να γίνετε μέλη του Δικτύου Διάσωσης και τί πρέπει να κάνετε σε περίπτωση που θα δείτε νεκρή ή τραυματισμένη χελώνα στο http://www.archelon.gr/contents/pedio_diktio.php?row=row5, http://www.archelon.gr/contents/pedio_help.php?row=row5

rekor-ekthalasswsewn-to-2008-EKBRASMOS_XELONAS2.jpg

Τα αποτελέσματα Ο ετήσιος αριθμός των εκθαλασσώσεων (νεκρές χελώνες) στα έτη 1994-2008 φαίνεται στο παρακάτω διάγραμμα.

rekor-ekthalasswsewn-to-2008-Strandings08.gif

Παρατηρούμε ότι στην περίοδο 1994-2001 υπάρχει μια αυξητική τάση με μέγιστο το 2001. Όμως αυτή η αυξητική τάση μπορεί να οφείλεται (τουλάχιστον μερικώς) στην αύξηση των μελών του Δικτύου και στη μεγάλη ευαισθητοποίηση του κοινού που παρατηρήθηκε στο ίδιο διάστημα. Ας μην ξεχνάμε ότι κυρίως ευαισθητοποιημένοι πολίτες είναι αυτοί που, όταν αντιληφθούν τραυματισμένη ή νεκρή χελώνα, ειδοποιούν είτε απευθείας το Κέντρο Διάσωσης ή το πλησιέστερο λιμεναρχείο.

Στη συνέχεια, η περίοδος 2001-2004 χαρακτηρίζεται από συνεχή πτωτική τάση μέχρι το 2004. Εδώ πρέπει να αναφέρουμε ότι ο ΑΡΧΕΛΩΝ στην περίοδο αυτή είχε κάνει μεγάλη προσπάθεια ενημέρωσης των ψαράδων με εξορμήσεις σε όλη τη χώρα, και κυρίως στις περιοχές που υπήρχαν οι περισσότερες εκθαλασσώσεις. Οι εξορμήσεις αυτές του Συλλόγου είχαν χρηματοδοτηθεί από κοινοτικό πρόγραμμα LIFE –Φύση (LIFE/NAT/GR8500) που στόχευε στη μείωση της θνησιμότητας των χελωνών στη θάλασσα. Το πρόγραμμα αυτό του Συλλόγου θεωρήθηκε από τα πλέον πετυχημένα σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Από το 2004 ως το 2008 παρατηρείται μια συνεχής αύξηση στον ετήσιο αριθμό εκθαλασσώσεων με κορύφωση το 2008 όπου έχουμε 292 εκθαλασσώσεις (αύξηση από το 2004: 126%!).

Τι πρέπει να γίνει Είναι σαφές ότι πολλές χελώνες πέφτουν θύματα εμπλοκής σε αλιευτικά εργαλεία. Διεθνώς γίνονται προσπάθειες για μείωση των εμπλοκών ή αυτόματη απελευθέρωση των χελωνών που πιάνονται. Έτσι σε ορισμένες χώρες έχει εφαρμοστεί το TED (Turtle Excluder Device) που αυτόματα απελευθερώνει τις χελώνες που πιάνονται σε τράτες. Επίσης γίνεται έρευνα για την εισαγωγή ενός νέου τύπου αγκιστριού (circle hook) για τόνους και ξιφίες στο οποίο οι χελώνες πιάνονται πιο δύσκολα απʼ ότι στα συμβατικά αγκίστρια. Δυστυχώς, κάτι ανάλογο είναι πολύ δύσκολο να γίνει στα μικρής κλίμακας αλιευτικά εργαλεία (π.χ. στατικά δίχτυα, παραγάδια βυθού, βιντζότρατες). Αυτά θα συνεχίσουν να πιάνουν χελώνες, από τις οποίες ορισμένες μοιραία θα πεθάνουν, κυρίως από ασφυξία. Αυτές όμως που επιζούν, αν και πιασμένες, πρέπει να απελευθερώνονται, με φροντίδα των ψαράδων, σε καλή κατάσταση.

rekor-ekthalasswsewn-to-2008-IMG_6589RED.jpg

Φυσικά γνωρίζουμε ότι όταν οι χελώνες πιάνονται σε δίχτυα μπορεί να προκαλέσουν σημαντική ζημιά σʼ αυτά, στην προσπάθειά τους να ανεβούν στην επιφάνεια για να αναπνεύσουν ή να απελευθερωθούν. Δυστυχώς όμως κάποιοι, πιστεύουμε όλο και λιγότεροι, δεν ακολουθούν την υπεύθυνη συμπεριφορά που αρμόζει σε ανθρώπους που ζουν από τη θάλασσα, και προσπαθούν να «εκδικηθούν» τις χελώνες που είχαν την ατυχία να πιαστούν στα δίχτυα τους. Τα σπασμένα κρανία και τα βγαλμένα μάτια των χελωνών που περιθάλπονται στο Κέντρο Διάσωσης, και τις οποίες βλέπουν πάνω από 15,000 παιδιά που επισκέπτονται το Κέντρο κάθε χρόνο, δεν αποτελούν καλή διαφήμιση για το παραδοσιακό επάγγελμα του «αγαθού ψαρά». Αυτοί οι λίγοι που εξακολουθούν να σκοτώνουν και να κακοποιούν τις χελώνες που πιάνονται στα εργαλεία τους πρέπει να απομονωθούν από τη μεγάλη τάξη των «υπεύθυνων ψαράδων» που συμφωνούν με το σύνθημα του ΑΡΧΕΛΩΝ: «Περιουσία μου ο πλούτος της θάλασσας».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

  1. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    02/02/2025

    Kοινό Δ.Τ: 2 χρόνια συστηματικής προσπάθειας με στόχο την προστασία του μεγαλύτερου υγροτόπου της Ελλάδας

    Πριν από 2 χρόνια γεννήθηκε το όραμα μιας συλλογικής δέσμευσης για τη βελτίωση της διαχείρισης του Αμβρακικού Κόλπου που ενσάρκωσε τη «Συμμαχία για τον Αμβρακικό».

    Μάθε περισσότερα
  2. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    28/01/2025

    Ανακεφαλαίωση 2004 ΑΡΧΕΛΩΝ - Συνεχίσαμε τον αγώνα για τις θαλάσσιες χελώνες και τους ωκεανούς

    Το 2024 σημείωσε μια ιστορική στιγμή για την προστασία των θαλασσίων χελωνών στη Μεσόγειο: επιβεβαιώθηκε η ανάκαμψη του πληθυσμού της Καρέττα στον Κόλπο της Κυπαρισσίας! Ο Κυπαρισσιάκος Κόλπος φιλοξενεί πλέον τον μεγαλύτερο αναπαραγωγικό πληθυσμό Καρέττα στη Μεσόγειο, ο οποίος παρουσιάζει σταθερή αύξηση τα τελευταία χρόνια χάρη στις συνεχείς και μακροχρόνιες προσπάθειες προστασίας των φωλιών από τον ΑΡΧΕΛΩΝ. Παράλληλα, το 2024 καταγράφηκε ως το θερμότερο έτος παγκοσμίως. Παρά τον αυξημένο φόρτο εργασίας λόγω των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης, ενισχύσαμε τη δέσμευσή μας στον εθελοντισμό και στον βιώσιμο τουρισμό.

    Μάθε περισσότερα
  3. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    20/01/2025

    Ευχαριστούμε τους Υπεύθυνους Πεδίου του 2024, την καρδιά των Προγραμμάτων του ΑΡΧΕΛΩΝ

    Στον ΑΡΧΕΛΩΝ, οφείλουμε μεγάλο μέρος της επιτυχίας μας στην αφοσίωση και το πάθος των Υπεύθυνων Πεδίου. Αυτά τα άτομα καθοδηγούν τους εθελοντές μας σε όλη τη διάρκεια της εργασίας τους στο πεδίο, διασφαλίζοντας ότι η αποστολή μας για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών εκτελείται με ακρίβεια, φροντίδα και ενθουσιασμό.

    Μάθε περισσότερα
  4. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    17/01/2025

    Ο ΑΡΧΕΛΩΝ αναζητά 2 Βοηθούς Ενημέρωσης/ Ευαισθητοποίησης στα προγράμματα Ρεθύμνου και Χανίων (Βόρεια Κρήτη)

    Μάθε περισσότερα
  5. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    16/01/2025

    Η γλυκιά εκδοχή της θεραπείας: Γιατί το μέλι είναι μυστικό όπλο για τη θεραπεία τραυματισμένων θαλάσσιων χελωνών.

    Οι αντιβακτηριακές και αντιμικροβιακές ιδιότητες του μελιού βοηθούν στην καταπολέμηση των λοιμώξεων σε ανοιχτές πληγές, ένα κοινό πρόβλημα για τις τραυματισμένες θαλάσσιες χελώνες.

    Μάθε περισσότερα
  6. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    13/01/2025

    Κοινό ΔΤ: Tέλος Tαφής Απορριμμάτων: Να γίνει πλήρως ανταποδοτικό για τους ΟΤΑ!

    Αυτή την περίοδο βιώνουμε, για άλλη μια φορά, την αντιπαράθεση της Πολιτείας με την Τοπική Αυτοδιοίκηση για την εφαρμογή του Τέλους Ταφής.

    Μάθε περισσότερα
  7. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    18/12/2024

    Μιά πληγωμένη Καρέττα επιστρέφει στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ με πλαστικά στο πεπτικό της σύστημα.

    Η Ελλάδα μείωσε την κατανάλωση της πλαστικής σακούλας, όμως πρέπει όλοι να προσπαθήσουμε περισσότερο. Η ρύπανση της θάλασσας από πλαστικά παραμένει μια σημαντική απειλή τόσο για την υγεία των ανθρώπων, όσο και για τα ζώα και τα φυτά που ζουν εκεί.

    Μάθε περισσότερα
  8. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    06/12/2024

    O ΑΡΧΕΛΩΝ στην Πρώτη Γραμμή της Διάσωσης για τις θαλάσσιες χελώνες στη Μεσόγειο.

    Με τη βοήθεια του ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ μπορέσαμε να αποκτήσουμε ακριβείς διαγνώσεις για την υγεία των χελωνών που διασώθηκαν στις Ελληνικές θάλασσες.

    Μάθε περισσότερα
  9. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    04/12/2024

    Η φύση τελεί υπό επίθεση: Η προστασία του λύκου υποβαθμίζεται στη Σύμβαση της Βέρνης

    Ανακοίνωση 20 Περιβαλλοντικών Οργανώσεων

    Μάθε περισσότερα
  10. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    03/12/2024

    Καλοκαίρι 2025: Ανάλαβε θέση ευθύνης στα Προγράμματα Προστασίας της Θαλάσσιας Χελώνας!

    Περιορισμένος αριθμός έμπειρων και ικανών εθελοντών επιλέγεται κάθε χρόνο για τις θέσεις Υπεύθυνων Πεδίου των προγραμμάτων του ΑΡΧΕΛΩΝ. Η υποβολή αιτήσεων και σύντομων βιογραφικών για το 2025 έχει αρχίσει!

    Μάθε περισσότερα
  11. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    29/11/2024

    Πρώτο φωτοβολταϊκό στην καρδιά του Αμβρακικού

    Ο Αμβρακικός κόλπος είναι ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο οικοσύστημα που απειλείται με αποσταθεροποίηση στην περίπτωση εγκατάστασης μιας τόσο μεγάλης κατασκευαστικής δομής. Καλούμε τις αρμόδιες αρχές, την τοπική αυτοδιοίκηση να αντιδράσουν στην περαιτέρω υποβάθμιση του Αμβρακικού Κόλπου.

    Μάθε περισσότερα
  12. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    25/11/2024

    Κάνε αυτή τη γιορτινή περίοδο ακόμα πιο μαγική, χαρίζοντας μία υιοθεσία θαλάσσιας χελώνα στους αγαπημένους σου!

    Είτε πρόκειται για τον λάτρη της άγριας φύσης στη ζωή σου, είτε για κάποιον δικό σου που νοιάζεται για τον πλανήτη, μια υιοθεσία από τον ΑΡΧΕΛΩΝ είναι ένα δώρο που συνεχίζει να προσφέρει.

    Μάθε περισσότερα
  13. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    18/11/2024

    Η παραλία της ελπίδας: Το ταξίδι του Keanu με τον ΑΡΧΕΛΩΝ

    Ο Keanu Groeneveld, φοιτητής στη Διαχείριση της Άγριας Ζωής, ήρθε από την Ολλανδία στο Ρέθυμνο της Κρήτης για να κάνει την πρακτική του άσκηση στον ΑΡΧΕΛΩΝ. Η εμπειρία του ήταν ένα μεταμορφωτικό ταξίδι που φούντωσε το πάθος του για τη προστασία της φύσης.

    Μάθε περισσότερα
  14. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    14/11/2024

    Ανοίγει η Διαδικτυακή Ξενάγηση Σχολείων στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ: Οι θαλάσσιες χελώνες ταξιδεύουν πάλι σε όλη την Ελλάδα!

    Για 5η συνεχόμενη χρονιά, το Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ ανοίγει τις πύλες του και προσκαλεί τους μαθητές σχολείων εκτός Αττικής σε μια μοναδική διαδικτυακή εμπειρία.

    Μάθε περισσότερα
  15. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    12/11/2024

    Δορυφορική παρακολούθηση για την προστασία των χελωνών: TUI Care Foundation και ΑΡΧΕΛΩΝ απελευθερώνουν θαλάσσια χελώνα με πομπό στην Ελλάδα

    Μετά από τη διάσωση και αρκετούς μήνες περίθαλψης στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ, ο «Τρίτων» επέστρεψε πίσω στη θάλασσα με έναν δορυφορικό πομπό στο καβούκι του. Η δράση αυτή, ως μέρος του προγράμματος TUI Turtle Aid, στοχεύει να συνεισφέρει πολύτιμες γνώσεις σχετικά με τη συμπεριφορά της θαλάσσιας χελώνας μετά την απελευθέρωση.

    Μάθε περισσότερα
1 από 0

Πολύ πιθανό να σε ενδιαφέρουν επίσης

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας!
Μάθε για τις τελευταίες δράσεις μας και ενημερώσου για τα προγράμματά μας και πως μπορείς εσύ να βοηθήσεις τις θαλάσσιες χελώνες!