10/04/2009

ΡΕΚΟΡ ΕΚΘΑΛΑΣΣΩΣΕΩΝ ΤΟ 2008

Δημήτρης Μαργαριτούλης και Παύλος Τσάρος

rekor-ekthalasswsewn-to-2008-EKBRASMOS_XELONAS1.jpg

Σήμερα το Δίκτυο είναι σε πλήρη ανάπτυξη, αλλά φυσικά πάντα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης. Μέλη του Δικτύου Διάσωσης είναι όλες οι λιμενικές αρχές της χώρας, που αποτελούν και τη ραχοκοκαλιά του Δικτύου. Επίσης συμμετέχουν οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης, περιβαλλοντικές οργανώσεις, ομάδες πολιτών, και ιδιώτες. Σκοπός του Δικτύου είναι η αξιόπιστη συλλογή πληροφοριών γύρω από τους τραυματισμούς και θανάτους θαλάσσιων χελωνών, με σκοπό τη μείωση τους.

Πώς λειτουργεί το Δίκτυο Οι παρατηρούμενες εκθαλασσώσεις αναφέρονται από τα μέλη του Δικτύου με την συμπλήρωση εντύπου όπου καταγράφονται το είδος, το φύλο, το μέγεθος της χελώνας, τα εξωτερικά τραύματα, αν είναι μαρκαρισμένη, κ. ά. Τα μέλη ειδοποιούν πάντα την τοπική λιμενική αρχή, που με τη σειρά της ειδοποιεί τον νομοκτηνίατρο για να διαπιστώσει την αιτία θανάτου και την Τοπική Αυτοδιοίκηση να προβεί στην υγειονομική ταφή του ζώου. Τα έντυπα αποστέλλονται στο Κέντρο Διάσωσης, όπου εισάγονται σε βάση δεδομένων και αναλύονται με GIS. Φυσικά σε περιπτώσεις τραυματισμένων χελωνών η επικοινωνία με το Κέντρο γίνεται τηλεφωνικά ώστε να οργανωθεί άμεσα και η μεταφορά του ζώου. Πληροφορίες για να γίνετε μέλη του Δικτύου Διάσωσης και τί πρέπει να κάνετε σε περίπτωση που θα δείτε νεκρή ή τραυματισμένη χελώνα στο http://www.archelon.gr/contents/pedio_diktio.php?row=row5, http://www.archelon.gr/contents/pedio_help.php?row=row5

rekor-ekthalasswsewn-to-2008-EKBRASMOS_XELONAS2.jpg

Τα αποτελέσματα Ο ετήσιος αριθμός των εκθαλασσώσεων (νεκρές χελώνες) στα έτη 1994-2008 φαίνεται στο παρακάτω διάγραμμα.

rekor-ekthalasswsewn-to-2008-Strandings08.gif

Παρατηρούμε ότι στην περίοδο 1994-2001 υπάρχει μια αυξητική τάση με μέγιστο το 2001. Όμως αυτή η αυξητική τάση μπορεί να οφείλεται (τουλάχιστον μερικώς) στην αύξηση των μελών του Δικτύου και στη μεγάλη ευαισθητοποίηση του κοινού που παρατηρήθηκε στο ίδιο διάστημα. Ας μην ξεχνάμε ότι κυρίως ευαισθητοποιημένοι πολίτες είναι αυτοί που, όταν αντιληφθούν τραυματισμένη ή νεκρή χελώνα, ειδοποιούν είτε απευθείας το Κέντρο Διάσωσης ή το πλησιέστερο λιμεναρχείο.

Στη συνέχεια, η περίοδος 2001-2004 χαρακτηρίζεται από συνεχή πτωτική τάση μέχρι το 2004. Εδώ πρέπει να αναφέρουμε ότι ο ΑΡΧΕΛΩΝ στην περίοδο αυτή είχε κάνει μεγάλη προσπάθεια ενημέρωσης των ψαράδων με εξορμήσεις σε όλη τη χώρα, και κυρίως στις περιοχές που υπήρχαν οι περισσότερες εκθαλασσώσεις. Οι εξορμήσεις αυτές του Συλλόγου είχαν χρηματοδοτηθεί από κοινοτικό πρόγραμμα LIFE –Φύση (LIFE/NAT/GR8500) που στόχευε στη μείωση της θνησιμότητας των χελωνών στη θάλασσα. Το πρόγραμμα αυτό του Συλλόγου θεωρήθηκε από τα πλέον πετυχημένα σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Από το 2004 ως το 2008 παρατηρείται μια συνεχής αύξηση στον ετήσιο αριθμό εκθαλασσώσεων με κορύφωση το 2008 όπου έχουμε 292 εκθαλασσώσεις (αύξηση από το 2004: 126%!).

Τι πρέπει να γίνει Είναι σαφές ότι πολλές χελώνες πέφτουν θύματα εμπλοκής σε αλιευτικά εργαλεία. Διεθνώς γίνονται προσπάθειες για μείωση των εμπλοκών ή αυτόματη απελευθέρωση των χελωνών που πιάνονται. Έτσι σε ορισμένες χώρες έχει εφαρμοστεί το TED (Turtle Excluder Device) που αυτόματα απελευθερώνει τις χελώνες που πιάνονται σε τράτες. Επίσης γίνεται έρευνα για την εισαγωγή ενός νέου τύπου αγκιστριού (circle hook) για τόνους και ξιφίες στο οποίο οι χελώνες πιάνονται πιο δύσκολα απʼ ότι στα συμβατικά αγκίστρια. Δυστυχώς, κάτι ανάλογο είναι πολύ δύσκολο να γίνει στα μικρής κλίμακας αλιευτικά εργαλεία (π.χ. στατικά δίχτυα, παραγάδια βυθού, βιντζότρατες). Αυτά θα συνεχίσουν να πιάνουν χελώνες, από τις οποίες ορισμένες μοιραία θα πεθάνουν, κυρίως από ασφυξία. Αυτές όμως που επιζούν, αν και πιασμένες, πρέπει να απελευθερώνονται, με φροντίδα των ψαράδων, σε καλή κατάσταση.

rekor-ekthalasswsewn-to-2008-IMG_6589RED.jpg

Φυσικά γνωρίζουμε ότι όταν οι χελώνες πιάνονται σε δίχτυα μπορεί να προκαλέσουν σημαντική ζημιά σʼ αυτά, στην προσπάθειά τους να ανεβούν στην επιφάνεια για να αναπνεύσουν ή να απελευθερωθούν. Δυστυχώς όμως κάποιοι, πιστεύουμε όλο και λιγότεροι, δεν ακολουθούν την υπεύθυνη συμπεριφορά που αρμόζει σε ανθρώπους που ζουν από τη θάλασσα, και προσπαθούν να «εκδικηθούν» τις χελώνες που είχαν την ατυχία να πιαστούν στα δίχτυα τους. Τα σπασμένα κρανία και τα βγαλμένα μάτια των χελωνών που περιθάλπονται στο Κέντρο Διάσωσης, και τις οποίες βλέπουν πάνω από 15,000 παιδιά που επισκέπτονται το Κέντρο κάθε χρόνο, δεν αποτελούν καλή διαφήμιση για το παραδοσιακό επάγγελμα του «αγαθού ψαρά». Αυτοί οι λίγοι που εξακολουθούν να σκοτώνουν και να κακοποιούν τις χελώνες που πιάνονται στα εργαλεία τους πρέπει να απομονωθούν από τη μεγάλη τάξη των «υπεύθυνων ψαράδων» που συμφωνούν με το σύνθημα του ΑΡΧΕΛΩΝ: «Περιουσία μου ο πλούτος της θάλασσας».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

  1. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    20/09/2023

    Ευκαιρία εργασίας: Συνεργάτης για θέματα τουρισμού

    Ο ΑΡΧΕΛΩΝ αναζητά συνεργάτη πλήρους απασχόλησης για θέματα τουρισμού

    Μάθε περισσότερα
  2. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    15/09/2023

    Ο Λίλο μας, η μικρή πρασινοχελώνα, τα κατάφερε!

    Τον Νοέμβριο του 2021 μία μικρή Πράσινη θαλάσσια χελώνα έφτασε στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ με πολύ σοβαρό τραύμα στο κεφάλι. Μετά από σχεδόν δύο χρόνια εντατικής θεραπείας, μία Τετάρτη τον Σεπτέμβριο του 2023 πήρε επιτέλους εξιτήριο και επέστρεψε στην θάλασσα!

    Μάθε περισσότερα
  3. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    12/09/2023

    Κοινό Δ.Τ.: Οι αφύσικες καταστροφές να γίνουν μάθημα για κλιματικά ανθεκτική Ελλάδα

    Μάθε περισσότερα
  4. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    10/09/2023

    Κοινό Δ.Τ.: Εκτός Σχεδίου Δόμηση: Η Σταδιακή Καταστροφή της Ελληνικής Φύσης

    Μάθε περισσότερα
  5. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    05/09/2023

    Πίσω στα θρανία και στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ

    Το μοναδικό νοσοκομείο για θαλάσσιες χελώνες ανοίγει ξανά τις πόρτες του για να υποδεχθεί σχολικές τάξεις όλων των βαθμίδων, αυτή τη φορά κλείνοντας θέση στο πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης μέσω του συστήματος ηλεκτρονικών κρατήσεων.

    Μάθε περισσότερα
  6. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    21/08/2023

    Αυτοί που σώζουν τα τραυματισμένα άγρια ζώα στην Ελλάδα ( νέο βίντεο)

    Βρέθηκε τραυματισμένο άγριο ζώο, οτιδήποτε από αρκούδα, αετό, μικροπούλια μέχρι θαλάσσια χελώνα, φώκια, δελφίνι; Υπάρχουν άνθρωποι που θα τα περιθάλψουν. Ο ΑΡΧΕΛΩΝ ετοίμασε ένα βίντεο, όπου οι άνθρωποι της περίθαλψης μιλούν γι΄αυτό που τους παρακινεί και συνεχίζουν…

    Μάθε περισσότερα
  7. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    21/08/2023

    Αποχαιρετισμός στο ιδρυτικό μέλος του ΑΡΧΕΛΩΝ Γιάννη Παπαναγιώτου, που έφυγε από τη ζωή πριν λίγες μέρες.

    Αποχαιρετισμός στο ιδρυτικό μέλος του ΑΡΧΕΛΩΝ Γιάννη Παπαναγιώτου, που έφυγε από τη ζωή πρίν λίγες μέρες. Λάτρης της φύσης, της θάλασσας και των βουνών, βοήθησε στη δημιουργία του τον Σύλλογο. Ευχαριστούμε.

    Μάθε περισσότερα
  8. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    17/08/2023

    Παγκόσμιο ρεκόρ 37 χρόνων αναπαραγωγικής ζωής για θαλάσσια χελώνα στη Ζάκυνθο – Αυξημένος φέτος ο αριθμός στις φωλιές

    Ένα σημαντικό αποτέλεσμα της συστηματικής δουλειάς της φετινής ομάδας παρακολούθησης της ωοτοκίας στη Ζάκυνθο, ανακοινώνει ο ΑΡΧΕΛΩΝ - Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας. Με βάση τις μακροχρόνιες παρατηρήσεις του, ο ΑΡΧΕΛΩΝ κατάφερε να πιστοποιήσει το Παγκόσμιο Ρεκόρ καταγεγραμμένης ωοτοκίας για χελώνες Καρέττα.

    Μάθε περισσότερα
  9. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    07/08/2023

    ΠΡΟΣΟΧΗ! Οι θαλάσσιες χελώνες δεν είναι κατοικίδια ζώα: Δεν τις αγγίζουμε! Δεν τις ταΐζουμε!

    Όπως είναι γνωστό 35 νέα περιστατικά επίθεσης θαλάσσιας χελώνας σε λουόμενους έχουν ήδη καταγραφεί κατά την φετινή καλοκαιρινή περίοδο και προστίθενται στον ήδη μακρύ κατάλογο των 200 περίπου καταγεγραμμένων περιστατικών, όπως αυτά έχουν καταγραφεί κατά τα προηγούμενα καλοκαίρια στα μητρώα του Κέντρο Υγείας Αρεόπολης.

    Μάθε περισσότερα
  10. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    01/08/2023

    Συνέντευξη με μια εθελόντρια: Lea Heinen, Κέντρο Διάσωσης

    Η Lea μοιράζεται την εμπειρία της ως εθελόντρια στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιας Χελώνας του ΑΡΧΕΛΩΝ: «Νομίζω ότι όταν μια χελώνα αρχίζει να τρώει μετά από ένα μήνα προσπάθειας, όταν μπορείς να δεις τη βελτίωση ή την επούλωση ενός τραυματισμού μιας χελώνας και όταν μια χελώνα επιστρέφει πίσω στη θάλασσα, στο φυσικό της περιβάλλον, στο σπίτι της - τότε ξέρεις ότι πράγματι σώζεις τις χελώνες».

    Μάθε περισσότερα
  11. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    21/07/2023

    Παιδικός Διαγωνισμός Παραλίας 2023: Φτιάξε το δικό σου χελωνάκι με φυσικά υλικά και στείλε μας φωτογραφία!

    Βοήθησέ μας να μεταδώσουμε το μήνυμα για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών σχηματίζοντας τα δικά σου θαλάσσια χελωνάκια με φυσικά υλικά που θα βρεις στην παραλία. Άμμος, πέτρες, βότσαλα, κοχύλια, φύκια, ξυλαράκια και ότι άλλο έχεις στη διάθεσή σου μπορούν να μεταμορφωθούν με λίγη φαντασία! Τράβηξε μια φωτογραφία το έργο σου και στείλε την στον Διαγωνισμό Παραλίας του ΑΡΧΕΛΩΝ.

    Μάθε περισσότερα
  12. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    18/07/2023

    Ανοίγοντας το δρόμο για τα επόμενα βήματα προστασίας των θαλάσσιων χελωνών στη Μεσόγειο

    Tην προηγούμενη εβδομάδα οι εταίροι του έργου «Διατήρηση των θαλασσίων χελωνών στην περιοχή της Μεσογείου» συναντήθηκαν για την 9η Συνεδρίαση της Καθοδηγητικής Επιτροπής. Η συνάντηση έγινε στον Κυπαρισσιακό Κόλπο στην Ελλάδα στις 4 και 5 Ιουλίου και οργανώθηκε από το SPA/RAC και τον ΑΡΧΕΛΩΝ.

    Μάθε περισσότερα
  13. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    04/07/2023

    Ειδική προσφορά για τους ΕΜΠΕΙΡΟΥΣ εθελοντές: Έλα τώρα ξανά μαζί μας για 2 χελωνο-εβδομάδες!

    Είναι καιρός να έρθεις ξανά στα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ, ακόμηκι αν έχεις μόνο 2ή 3 εβδομάδες διαθέσιμες. Η προσφορά ισχύει για τον Αύγουστο, τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο 2023. Κάνε αίτηση μέσα από τη νέα μας ιστοσελίδα και δες περισσότερα για τις ημερομηνίες και τις τοποθεσίες που είναι διαθέσιμες οι θέσεις.

    Μάθε περισσότερα
  14. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    30/06/2023

    Εκδήλωση λήξης του έργου για τις Οργανώσεις Περίθαλψης Άγριων Ζώων

    Στις 9 Ιουνίου 2023, η Εταιρία Προστασίας Περιβάλλοντος Καστοριάς φιλοξένησε την εκδήλωση λήξης του έργου «Δίκτυο Συνεργασίας των Οργανώσεων που Δραστηριοποιούνται στην Περίθαλψη Άγριων Ζώων στην Ελλάδα».

    Μάθε περισσότερα
  15. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    29/06/2023

    Η Τρούφα ταξίδεψε στις 4 γωνιές της Ελλάδας με τη βοήθεια των μαθητών!

    Η Τρούφα, το χελωνάκι – σύμβολο των διαδικτυακών εκπαιδευτικών δράσεων του ΑΡΧΕΛΩΝ ταξίδεψε στις 4 γωνιές της Ελλάδας και έκανε επίσης μια μικρή απόδραση στη Νότιο Αφρική. Η μεγάλη Διαδικτυακή Φωτογραφική Έκθεση της σχολικής χρονιάς που πέρασε δημοσιοποιήθηκε και το κοινό έδωσε τις προτιμήσεις του!

    Μάθε περισσότερα
1 από 0

Πολύ πιθανό να σε ενδιαφέρουν επίσης

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας!
Μάθε για τις τελευταίες δράσεις μας και ενημερώσου για τα προγράμματά μας και πως μπορείς εσύ να βοηθήσεις τις θαλάσσιες χελώνες!