10/09/2019

Πώς γνωρίζουμε ότι η χελώνα της φωτογραφίας είναι αναμφισβήτητα ο «Αγησίλαος»;

Σίγουρα σας έχει κάνει εντύπωση η άνεση με την οποία μερικές φορές αναφερόμαστε σε μεμονωμένες θαλάσσιες χελώνες. Φαίνεται φυσικό το να δίνονται ονόματα στις χελώνες που βρίσκονται στο Κέντρο Διάσωσης, αλλά τι συμβαίνει όταν οι χελώνες είναι στη θάλασσα; Η απάντηση βρίσκεται στις μεθόδους «σήμανσης» που χρησιμοποιούνται στα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ αλλά και σε όλες τις έρευνες παγκοσμίως. Παρακάτω θα βρείτε περισσότερες πληροφορίες για το θέμα αυτό.

Η παροχή ταυτότητας σε άγρια ​​ζώα είναι ένας θεμελιώδης τρόπος μελέτης των πληθυσμών τους. Αυτό συνέβη στην περίπτωση των πληθυσμών θαλάσσιων χελωνών από την αρχή της παγκόσμιας προσπάθειας για τη διατήρησή τους στη δεκαετία του '50. Στην πραγματικότητα κάποιος πρέπει να ψάξει πολύ για να βρει μελέτες θαλάσσιων χελωνών όπου η ταυτοποίηση των ατόμων μέσω κάποιας διαδικασίας "σήμανσης" δεν παίζει κάποιο ρόλο. Για παράδειγμα, με την σήμανση των θηλυκών που φωλιάζουν μπορεί κανείς να ακολουθήσει το αναπαραγωγικό τους ιστορικό για όσο χρονικό διάστημα τα συναντούμε στις παραλίες ωοτοκίας, καθώς και να καταγράψει τη θέση τους σε άλλες περιοχές και εποχές. Οι ρυθμοί σωματικής αύξησης των ατόμων μπορούν επίσης να παρακολουθούνται τόσο στις περιοχές ωοτοκίας όσο και σε διατροφικά πεδία. Στα διατροφικά πεδία ο ρυθμός αύξησης προσδιορίζεται μέσω των αποκαλούμενων μελετών σήμανσης και επανασύλληψης, όπου τα άτομα συλλαμβάνονται, επισημαίνονται και απελευθερώνονται σε λίγα λεπτά.

Ποιοι είναι οι διαφορετικοί τρόποι με τους οποίους κάποιος μπορεί να "σημάνει" μια χελώνα; Η πιο δημοφιλής μέθοδος που έχει χρησιμοποιηθεί για περισσότερο από μισό αιώνα είναι μέσω μεταλλικών ή πλαστικών σημάτων που τοποθετούνται στα πτερύγια τους. Αυτά τα σήματα φέρουν έναν μοναδικό αριθμό αναγνώρισης ο οποίος μπορεί εύκολα να καταγραφεί από οποιονδήποτε συναντά τη χελώνα. Η μέθοδος είναι οικονομικά αποδοτική, δεν απαιτεί προηγούμενη εμπειρία ή εξοπλισμό για να "διαβάσει" το σήμα, αλλά από την άλλη πλευρά σημειώνεται "απώλεια σημάτων". Η διαπίστωση ότι αυτά τα σήματα συχνά δεν παραμένουν στη θέση τους για πάντα, οδήγησε στην ανάπτυξη νέων μεθόδων.

pws-gnwrizoume-oti-h-xelwna-ths-fwtografias-einai-anamfisbhthta-o-aghsilaos-metal_tag.jpg

Τα σήματα PIT (Passive Integrated Transponder) παρέχουν μια πιο αξιόπιστη λύση. Αυτά είναι μικρά κυκλώματα που βρίσκονται μέσα σε ένα γυάλινο καψάκιο που έχει το μέγεθος ενός κόκκου ρυζιού. Εισάγονται στον βραχίονα της χελώνας με στείρα ένεση. Ένας ειδικός σαρωτής είναι στη συνέχεια σε θέση να διαβάσει το σήμα που παρέχει έναν μοναδικό κωδικό αναγνώρισης. Τα σήματα PIT θεωρούνται πιο μόνιμα από τα παραδοσιακά σήματα. Ωστόσο, ένα μειονέκτημα είναι το αυξημένο κόστος ανά σήμα καθώς και η ανάγκη για έναν συγκεκριμένο εξοπλισμό σάρωσης που είναι απαραίτητος για την ανάγνωσή του.

pws-gnwrizoume-oti-h-xelwna-ths-fwtografias-einai-anamfisbhthta-o-aghsilaos-pit_tags1.jpg

Μια άλλη δυνατότητα είναι η ταυτοποίηση φωτογραφιών, όπου κάποιος εκμεταλλεύεται το γεγονός ότι οι "πλάκες" (scutes) του κεφαλιού αποτελούν ένα μοτίβο μοναδικό για κάθε χελώνα, όπως τα ανθρώπινα δακτυλικά αποτυπώματα. Αυτός ο τρόπος ταυτοποίησης είναι μόνιμος, γιατί το μοτίβο είναι αναγνωρίσιμο σε όλη τη ζωή της θαλάσσιας χελώνας. Αυτή η τεχνική έχει αναπτυχθεί ειδικά μετά την πρόοδο της ψηφιακής φωτογραφίας. Είναι οικονομικά αποδοτική και δεν απαιτεί χειρισμό του ζώου αφού αρκεί μια απλή φωτογραφία καλής ποιότητας. Ωστόσο, η διαδικασία αντιστοίχησης, η οποία εξετάζει αν υπάρχει ένα όμοιο πρόσφατα φωτογραφημένο άτομο σε μια βάση δεδομένων, είναι συχνά χρονοβόρα. Οι αυτοματοποιημένοι αλγόριθμοι αντιστοίχησης, όμως, συνεχώς αναπτύσσονται και βελτιώνονται, μειώνοντας συχνά τον απαιτούμενο χρόνο για τη διαδικασία αυτή.

pws-gnwrizoume-oti-h-xelwna-ths-fwtografias-einai-anamfisbhthta-o-aghsilaos-scutes.jpg

Τέλος, το γενετικό σήμα χρησιμοποιήθηκε πρόσφατα με επιτυχία, στο παράδειγμα του πληθυσμού των Καρέττα στις νοτιοανατολικές Ηνωμένες Πολιτείες. Στην περίπτωση αυτή, συλλέγεται ένα αυγό από κάθε φωλιά (ή δείγμα δέρματος της θηλυκής σε άλλες έρευνες), και βάσει αυτού εξάγεται το γενετικό προφίλ της θηλυκής χελώνας που κάνει τη φωλιά και αποθηκεύεται σε μια βάση δεδομένων. Συνεπώς, στην περίπτωση αυτή, δεν είναι καν απαραίτητο να συναντήσει κανείς τη θηλυκή χελώνα για να την σημάνει.

Αυτή η μέθοδος έχει δώσει μερικές μοναδικές διαπιστώσεις σχετικά με τη δυναμική των φωλεών των πληθυσμών που μελετήθηκαν. Σε ορισμένες περιπτώσεις προσδιορίζονται σχέσεις μητέρας-κόρης ή αδελφών που ανοίγουν νέους ορίζοντες για την απάντηση σε μερικές σημαντικές δημογραφικές ερωτήσεις, όπως για παράδειγμα ποια είναι η ηλικία σεξουαλικής ωρίμανσης. Ωστόσο, το αυξημένο κόστος καθώς και η απαίτηση για εξειδικευμένο προσωπικό περιορίζει αυτές τις μεθόδους μόνο σε λίγα μέρη του κόσμου.

pws-gnwrizoume-oti-h-xelwna-ths-fwtografias-einai-anamfisbhthta-o-aghsilaos-pit_tags2.jpg

Ο ΑΡΧΕΛΩΝ βάζει σήματα στις θηλυκές χελώνες στις πιο σημαντικές τοποθεσίες ωοτοκίας της Ελλάδας από τις αρχές της δεκαετίας του '80 με χιλιάδες άτομα που έχουν σημανθεί μέχρι τώρα. Επίσης, ο ΑΡΧΕΛΩΝ έχει χρησιμοποιήσει σήμανση PIT στον κόλπο Κυπαρισσίας από το 2005 και στη Ζάκυνθο. Επιπλέον, τα αρσενικά καθώς και οι ανώριμες χελώνες σημαίνονται επίσης στο πρόγραμμα μαρκαρίσματος και επανασύλληψης του Αμβρακικού κόλπου. Για το λόγο αυτό χρησιμοποιούνται συνήθως τα μεταλλικά σήματα, τα σήματα PIT και μερικές φορές και η ταυτοποίηση χελωνών βάσει φωτογραφιών.

(κείμενο- φωτογραφίες Κώστας Παπαφιτσώρος)

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

 1. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  02/02/2024

  Οι θαλάσσιες χελώνες στους Ελληνικούς υγροτόπους διεθνούς σημασίας

  Στις 2 Φεβρουαρίου γιορτάζουμε την Παγκόσμια Μέρα των Υγροτόπων, αυτών των ευάλωτων περιοχών του πλανήτη που αποτελούν καταφύγιο για τα αποδημητικά πουλιά, αλλά και για πολλά άλλα είδη άγριων ζώων, μεταξύ των οποίων και οι θαλάσσιες χελώνες.

  Μάθε περισσότερα
 2. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  24/01/2024

  Γιατί τα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ είναι διεθνή;

  Τα προγράμματα προστασίας για τη θαλάσσια χελώνα του ΑΡΧΕΛΩΝ οργανώνονται με την πολύτιμη συμβολή εθελοντών που φθάνουν κάθε χρόνο στην Ελλάδα όχι μόνο από την Ευρώπη αλλά και από πιο μακρινά μέρη όπως την Ν.Κορέα, την Αυστραλία και την Κολομβία. Η χρήση της αγγλικής γλώσσας κατά τη διάρκεια των εργασιών στο πεδίο ή των δραστηριοτήτων ευαισθητοποίησης του κοινού και στις οργανωμένες κατασκηνώσεις που διαμένουν οι εθελοντές, είναι απαραίτητη για τα προγράμματα.

  Μάθε περισσότερα
 3. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  23/01/2024

  Κοινό ΔΤ: Εκτός Σχεδίου Δόμηση: Επιταχύνοντας την Καταστροφή της Ελληνικής Φύσης

  Η δημοσιοποίηση της διαφαινόμενης πρόθεσης της Κυβέρνησης να διευρύνει, έστω και μεταβατικά, την εκτός σχεδίου δόμηση έχει προκαλέσει οξείες αντιδράσεις – πράγμα αξιοσημείωτο για σχέδιο νόμου που δεν έχει καν ακόμα δημοσιευθεί. Αυτό και μόνο δείχνει ότι σημαντικό τμήμα της κοινωνίας είναι αντίθετο στην περαιτέρω οικοπεδοποίηση της ελληνικής υπαίθρου και στην ανεξέλεγκτη και άναρχη διεύρυνση των οικισμών.

  Μάθε περισσότερα
 4. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  17/01/2024

  Ένα ιδιαίτερο νοσοκομείο για θαλάσσιες χελώνες με δεξαμενές και εντυπωσιακά παλιά βαγόνια τρένου έχει στήσει εδώ και 30 χρόνια ο ΑΡΧΕΛΩΝ στη Γλυφάδα

  Χελώνες συνδεδεμένες με φιάλες ορού ή μπανταρισμένες με επιδέσμους, δεξαμενές περίθαλψης και δεξαμενές αποκατάστασης με ειδικό περιβαλλοντικό εμπλουτισμό, θερμοκήπια ανάρρωσης, αλλά και… ανακαινισμένα βαγόνια του ΟΣΕ!

  Μάθε περισσότερα
 5. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  15/01/2024

  Θέσεις Βοηθών για τα προγράμματα προστασίας της θαλάσσιας χελώνας του 2024

  Ο ΑΡΧΕΛΩΝ αναζητά συνεργάτες με θέληση και ενθουσιασμό για την προστασία της φύσης για την υλοποίηση των προγραμμάτων προστασίας της θαλάσσιας χελώνας του 2024.

  Μάθε περισσότερα
 6. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  05/01/2024

  Τι έγινε στον κόσμο του ΑΡΧΕΛΩΝ το 2023;

  Παγκόσμιο ρεκόρ αναπαραγωγικής ζωής για θαλάσσια χελώνα και 40 χρόνια δράσης ΑΡΧΕΛΩΝ για την προστασία της χελώνας είναι κάποιες στιγμές που γιορτάσαμε φέτος όλοι μαζί. Τι έγινε λοιπόν στον κόσμο του ΑΡΧΕΛΩΝ το 2023;

  Μάθε περισσότερα
 7. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  21/12/2023

  Η ανάληψη ευθύνης για το περιβάλλον δίνει νόημα στη ζωή μας

  «Ο ΑΡΧΕΛΩΝ είναι μια ευκαιρία, όχι μόνο για τα ζώα και το οικοσύστημα, αλλά και για μας τους ίδιους που συμμετέχουμε στο Σύλλογο και για την κοινωνία μέσα στην οποία δρούμε». Ο Θωμάς Αράπης, Πρόεδρος και ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου μιλά για την προσπάθεια που κάνει ο ΑΡΧΕΛΩΝ αλλά και για το τι ελπίζει ότι θα φέρει το αύριο.

  Μάθε περισσότερα
 8. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  20/12/2023

  19 Περιβαλλοντικές Οργανώσεις ζητούν από την Ελληνική Κυβέρνηση να μην συναινέσει σε αλλαγή του καθεστώτος προστασίας του λύκου στην Ευρώπη

  Οι συνυπογράφουσες 19 Περιβαλλοντικές Οργανώσεις εκφράζουμε την πλήρη αντίθεσή μας στην πρόταση που ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για μείωση του προστατευτικού καθεστώτος του λύκου στη Σύμβαση της Βέρνης και καλούμε την ελληνική κυβέρνηση να απορρίψει την πρόταση αυτή στο Συμβούλιο των Υπουργών Περιβάλλοντος.

  Μάθε περισσότερα
 9. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  20/12/2023

  Σαράντα χρόνια μετά: Ο κόσμος του ΑΡΧΕΛΩΝ σήμερα

  Ο Θωμάς Αράπης, Πρόεδρος και ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου δίνει το στίγμα του ΑΡΧΕΛΩΝ σήμερα. «Στις καθημερινές μας δραστηριότητες συναντάμε, εκτός από πολλές χελώνες, και πάρα πολλούς ανθρώπους που βοήθησαν και βοηθούν.. Ανάμεσά τους, ξεχωρίζουν όλοι όσοι εργάζονται και εκπροσωπούν το σύλλογο εκεί έξω, στα εύκολα και τα δύσκολα »

  Μάθε περισσότερα
 10. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  15/12/2023

  Ευχές από επώνυμους «χελωνάδες» του εξωτερικού!

  Συνεργάτες και μέλη της επιστημονικής κοινότητας από όλον τον κόσμο στέλνουν το μήνυμά τους για τα 40 χρόνια ΑΡΧΕΛΩΝ

  Μάθε περισσότερα
 11. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  14/12/2023

  Το παρελθόν έχει αξία αν γίνει φάρος που φωτίζει στο μέλλον

  Ο Θωμάς Αράπης, Πρόεδρος του ΑΡΧΕΛΩΝ και ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου μιλάει για την ποιότητα και τις αξίες, και τους ανθρώπους που σημάδεψαν τη δημιουργία και την μετέπειτα δράση του ΑΡΧΕΛΩΝ. «Ο Δημήτρης Μαργαριτούλης μας έμαθε όχι μόνο τη μεθοδολογία για την καταγραφή και προστασία των χελωνών αλλά και τι θα πει οργάνωση καθηκόντων, ευθύνη, συλλογικότητα, αξιολόγηση, συνεργασία» αναφέρει.

  Μάθε περισσότερα
 12. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  12/12/2023

  Σημειώσεις μίας εθελόντριας (Μέρος 2): Τα τραύματα στο κεφάλι είναι πιο συχνά από όσο νομίζετε

  Η Jessica έγινε εθελόντρια στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ για 6 εβδομάδες το 2023 και μιλά για όσα έμαθε φροντίζοντας θαλάσσιες χελώνες με τραυματισμούς στο κεφάλι που προκαλούνται από ανθρώπους.

  Μάθε περισσότερα
 13. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  04/12/2023

  Σημειώσεις μίας εθελόντριας (Μέρος 1): Η Jessica Van Damme βρέθηκε στο Κέντρο Διάσωσης

  «Κατά τη διάρκεια της παραμονής μου υπήρχαν περισσότερες από 30 τραυματισμένες θαλάσσιες χελώνες που νοσηλεύονταν στο Κέντρο Διάσωσης. Επτά από αυτές απελευθερώθηκαν επιτυχώς, αλλά, κατά την ίδια περίοδο, υπήρξαν πέντε νέες αφίξεις – όλες χελώνες με ανθρωπογενή τραύματα. Εμείς, οι άνθρωποι, είμαστε η μεγαλύτερη απειλή για αυτές!», γράφει η Jessica.

  Μάθε περισσότερα
 14. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  30/11/2023

  Καλοκαίρι 2024: Έλα ξανά και ανάλαβε ευθύνες στα προγράμματα προστασίας της θαλάσσιας χελώνας!

  Η συμμετοχή ή η επιστροφή στα προγράμματα προστασίας θαλάσσιας χελώνας του ΑΡΧΕΛΩΝ ως Υπεύθυνος Πεδίου θα σου δώσει την ευκαιρία να ηγηθείς συγκεκριμένων δραστηριοτήτων, καθώς και να εκπαιδεύσεις και να βοηθήσεις άλλους εθελοντές. Αυτές οι θέσεις παρέχουν υψηλότερο επίπεδο εμπειρίας στη προστασία του περιβάλλοντος, καθώς και βελτίωση στις επικοινωνιακές και ηγετικές δεξιότητες. Βιάσου και κάνε αίτηση τώρα! Μόνο ένας περιορισμένος αριθμός έμπειρων και εξειδικευμένων εθελοντών επιλέγονται σαν Υπεύθυνοι Πεδίου σε κάθε πρόγραμμα.

  Μάθε περισσότερα
 15. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  23/11/2023

  Δημιουργία της «Συμμαχίας για τον Αμβρακικό»

  Όραμα της Συμμαχίας αποτελεί η ανάδειξη της μοναδικής οικολογικής αξίας και της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς του Αμβρακικού, για την αποτελεσματικότερη διαχείριση, αποκατάσταση και προστασία των οικοσυστημάτων και της βιοποικιλότητάς του, σε συνεργασία με την τοπική κοινότητα!

  Μάθε περισσότερα
1 από 0

Πολύ πιθανό να σε ενδιαφέρουν επίσης

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας!
Μάθε για τις τελευταίες δράσεις μας και ενημερώσου για τα προγράμματά μας και πως μπορείς εσύ να βοηθήσεις τις θαλάσσιες χελώνες!