10/09/2019

Πώς γνωρίζουμε ότι η χελώνα της φωτογραφίας είναι αναμφισβήτητα ο «Αγησίλαος»;

Σίγουρα σας έχει κάνει εντύπωση η άνεση με την οποία μερικές φορές αναφερόμαστε σε μεμονωμένες θαλάσσιες χελώνες. Φαίνεται φυσικό το να δίνονται ονόματα στις χελώνες που βρίσκονται στο Κέντρο Διάσωσης, αλλά τι συμβαίνει όταν οι χελώνες είναι στη θάλασσα; Η απάντηση βρίσκεται στις μεθόδους «σήμανσης» που χρησιμοποιούνται στα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ αλλά και σε όλες τις έρευνες παγκοσμίως. Παρακάτω θα βρείτε περισσότερες πληροφορίες για το θέμα αυτό.

Η παροχή ταυτότητας σε άγρια ​​ζώα είναι ένας θεμελιώδης τρόπος μελέτης των πληθυσμών τους. Αυτό συνέβη στην περίπτωση των πληθυσμών θαλάσσιων χελωνών από την αρχή της παγκόσμιας προσπάθειας για τη διατήρησή τους στη δεκαετία του '50. Στην πραγματικότητα κάποιος πρέπει να ψάξει πολύ για να βρει μελέτες θαλάσσιων χελωνών όπου η ταυτοποίηση των ατόμων μέσω κάποιας διαδικασίας "σήμανσης" δεν παίζει κάποιο ρόλο. Για παράδειγμα, με την σήμανση των θηλυκών που φωλιάζουν μπορεί κανείς να ακολουθήσει το αναπαραγωγικό τους ιστορικό για όσο χρονικό διάστημα τα συναντούμε στις παραλίες ωοτοκίας, καθώς και να καταγράψει τη θέση τους σε άλλες περιοχές και εποχές. Οι ρυθμοί σωματικής αύξησης των ατόμων μπορούν επίσης να παρακολουθούνται τόσο στις περιοχές ωοτοκίας όσο και σε διατροφικά πεδία. Στα διατροφικά πεδία ο ρυθμός αύξησης προσδιορίζεται μέσω των αποκαλούμενων μελετών σήμανσης και επανασύλληψης, όπου τα άτομα συλλαμβάνονται, επισημαίνονται και απελευθερώνονται σε λίγα λεπτά.

Ποιοι είναι οι διαφορετικοί τρόποι με τους οποίους κάποιος μπορεί να "σημάνει" μια χελώνα; Η πιο δημοφιλής μέθοδος που έχει χρησιμοποιηθεί για περισσότερο από μισό αιώνα είναι μέσω μεταλλικών ή πλαστικών σημάτων που τοποθετούνται στα πτερύγια τους. Αυτά τα σήματα φέρουν έναν μοναδικό αριθμό αναγνώρισης ο οποίος μπορεί εύκολα να καταγραφεί από οποιονδήποτε συναντά τη χελώνα. Η μέθοδος είναι οικονομικά αποδοτική, δεν απαιτεί προηγούμενη εμπειρία ή εξοπλισμό για να "διαβάσει" το σήμα, αλλά από την άλλη πλευρά σημειώνεται "απώλεια σημάτων". Η διαπίστωση ότι αυτά τα σήματα συχνά δεν παραμένουν στη θέση τους για πάντα, οδήγησε στην ανάπτυξη νέων μεθόδων.

pws-gnwrizoume-oti-h-xelwna-ths-fwtografias-einai-anamfisbhthta-o-aghsilaos-metal_tag.jpg

Τα σήματα PIT (Passive Integrated Transponder) παρέχουν μια πιο αξιόπιστη λύση. Αυτά είναι μικρά κυκλώματα που βρίσκονται μέσα σε ένα γυάλινο καψάκιο που έχει το μέγεθος ενός κόκκου ρυζιού. Εισάγονται στον βραχίονα της χελώνας με στείρα ένεση. Ένας ειδικός σαρωτής είναι στη συνέχεια σε θέση να διαβάσει το σήμα που παρέχει έναν μοναδικό κωδικό αναγνώρισης. Τα σήματα PIT θεωρούνται πιο μόνιμα από τα παραδοσιακά σήματα. Ωστόσο, ένα μειονέκτημα είναι το αυξημένο κόστος ανά σήμα καθώς και η ανάγκη για έναν συγκεκριμένο εξοπλισμό σάρωσης που είναι απαραίτητος για την ανάγνωσή του.

pws-gnwrizoume-oti-h-xelwna-ths-fwtografias-einai-anamfisbhthta-o-aghsilaos-pit_tags1.jpg

Μια άλλη δυνατότητα είναι η ταυτοποίηση φωτογραφιών, όπου κάποιος εκμεταλλεύεται το γεγονός ότι οι "πλάκες" (scutes) του κεφαλιού αποτελούν ένα μοτίβο μοναδικό για κάθε χελώνα, όπως τα ανθρώπινα δακτυλικά αποτυπώματα. Αυτός ο τρόπος ταυτοποίησης είναι μόνιμος, γιατί το μοτίβο είναι αναγνωρίσιμο σε όλη τη ζωή της θαλάσσιας χελώνας. Αυτή η τεχνική έχει αναπτυχθεί ειδικά μετά την πρόοδο της ψηφιακής φωτογραφίας. Είναι οικονομικά αποδοτική και δεν απαιτεί χειρισμό του ζώου αφού αρκεί μια απλή φωτογραφία καλής ποιότητας. Ωστόσο, η διαδικασία αντιστοίχησης, η οποία εξετάζει αν υπάρχει ένα όμοιο πρόσφατα φωτογραφημένο άτομο σε μια βάση δεδομένων, είναι συχνά χρονοβόρα. Οι αυτοματοποιημένοι αλγόριθμοι αντιστοίχησης, όμως, συνεχώς αναπτύσσονται και βελτιώνονται, μειώνοντας συχνά τον απαιτούμενο χρόνο για τη διαδικασία αυτή.

pws-gnwrizoume-oti-h-xelwna-ths-fwtografias-einai-anamfisbhthta-o-aghsilaos-scutes.jpg

Τέλος, το γενετικό σήμα χρησιμοποιήθηκε πρόσφατα με επιτυχία, στο παράδειγμα του πληθυσμού των Καρέττα στις νοτιοανατολικές Ηνωμένες Πολιτείες. Στην περίπτωση αυτή, συλλέγεται ένα αυγό από κάθε φωλιά (ή δείγμα δέρματος της θηλυκής σε άλλες έρευνες), και βάσει αυτού εξάγεται το γενετικό προφίλ της θηλυκής χελώνας που κάνει τη φωλιά και αποθηκεύεται σε μια βάση δεδομένων. Συνεπώς, στην περίπτωση αυτή, δεν είναι καν απαραίτητο να συναντήσει κανείς τη θηλυκή χελώνα για να την σημάνει.

Αυτή η μέθοδος έχει δώσει μερικές μοναδικές διαπιστώσεις σχετικά με τη δυναμική των φωλεών των πληθυσμών που μελετήθηκαν. Σε ορισμένες περιπτώσεις προσδιορίζονται σχέσεις μητέρας-κόρης ή αδελφών που ανοίγουν νέους ορίζοντες για την απάντηση σε μερικές σημαντικές δημογραφικές ερωτήσεις, όπως για παράδειγμα ποια είναι η ηλικία σεξουαλικής ωρίμανσης. Ωστόσο, το αυξημένο κόστος καθώς και η απαίτηση για εξειδικευμένο προσωπικό περιορίζει αυτές τις μεθόδους μόνο σε λίγα μέρη του κόσμου.

pws-gnwrizoume-oti-h-xelwna-ths-fwtografias-einai-anamfisbhthta-o-aghsilaos-pit_tags2.jpg

Ο ΑΡΧΕΛΩΝ βάζει σήματα στις θηλυκές χελώνες στις πιο σημαντικές τοποθεσίες ωοτοκίας της Ελλάδας από τις αρχές της δεκαετίας του '80 με χιλιάδες άτομα που έχουν σημανθεί μέχρι τώρα. Επίσης, ο ΑΡΧΕΛΩΝ έχει χρησιμοποιήσει σήμανση PIT στον κόλπο Κυπαρισσίας από το 2005 και στη Ζάκυνθο. Επιπλέον, τα αρσενικά καθώς και οι ανώριμες χελώνες σημαίνονται επίσης στο πρόγραμμα μαρκαρίσματος και επανασύλληψης του Αμβρακικού κόλπου. Για το λόγο αυτό χρησιμοποιούνται συνήθως τα μεταλλικά σήματα, τα σήματα PIT και μερικές φορές και η ταυτοποίηση χελωνών βάσει φωτογραφιών.

(κείμενο- φωτογραφίες Κώστας Παπαφιτσώρος)

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

  1. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    15/07/2024

    Οικο-τουρισμός σε Πελοπόννησο και Κρήτη: Εξερευνήστε μια παραλία ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας Καρέττα

    Μία καταπληκτική οικολογική εμπειρία προσφέρει ο ΑΡΧΕΛΩΝ στους τυχερούς ευαισθητοποιημένους ταξιδιώτες που θα βρεθούν αυτό το καλοκαίρι σε σημαντικές παραλίες ωοτοκίας της χελώνας Καρέττα που προστατεύει ο Σύλλογος.

    Μάθε περισσότερα
  2. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    26/06/2024

    Οι θαλάσσιες χελώνες μας εκπλήσσουν: αν δεις ίχνη χελώνας στην παραλία βοήθησε την έρευνα του ΑΡΧΕΛΩΝ!

    Δεν είναι όλες οι παραλίες στην εκτεταμένη ακτογραμμή της Ελλάδας κατάλληλες για την ωοτοκία των θαλάσσιων χελωνών, αλλά μερικές φορές αυτά τα θαλάσσια ερπετά μας εκπλήσσουν! Φέτος το καλοκαίρι, ο ΑΡΧΕΛΩΝ ζητά τη βοήθειά σου για τη διερεύνηση ενός φαινομένου που ονομάζεται «σποραδική ωοτοκία».

    Μάθε περισσότερα
  3. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    17/06/2024

    Λιμένι Μάνης - ΠΡΟΣΟΧΗ! Οι θαλάσσιες χελώνες δεν είναι κατοικίδια ζώα: Δεν τις ταΐζουμε!

    Ο Δήμος Ανατολικής Μάνης και το Λιμεναρχείο ζήτησαν τη συνδρομή του ΑΡΧΕΛΩΝ για την ενημέρωση των λουόμενων στην περιοχή Λιμένι της Μάνης, όπου οι υγειονομικές αρχές έχουν ήδη καταγράψει φέτος 12 περιστατικά επίθεσης θαλάσσιας χελώνας σε λουόμενους.

    Μάθε περισσότερα
  4. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    16/06/2024

    30 Χρόνια Ελπίδας: Το Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ γιορτάζει την Ημέρα των Θαλάσσιων Χελωνών

    Κάθε χρόνο στις 16 Ιουνίου, γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα των Θαλάσσιων Χελωνών, μια ημέρα αφιερωμένη στην ευαισθητοποίηση σχετικά με αυτά τα υπέροχα πλάσματα και τις απειλές που αντιμετωπίζουν. Η φετινή χρονιά έχει ιδιαίτερη σημασία για τον ΑΡΧΕΛΩΝ, καθώς το Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών στη Γλυφάδα συμπληρώνει 30 χρόνια λειτουργίας.

    Μάθε περισσότερα
  5. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    13/06/2024

    Διαγωνισμός Αφίσας για παιδιά και νέους: Καλωσορίζουμε τα χελωνάκια του 2024 στις παραλίες!

    Νερομπογιές, μαρκαδόροι, κολλάζ, υπολογιστής, κινητό; Όλα είναι χρήσιμα. Χρησιμοποίησε τη δημιουργικότητα και τη φαντασία σου για να φτιάξεις μία αφίσα μεγέθους Α3 ή Α4 που θα ενημερώνει ότι σε λίγο εκκολάπτονται τα χελωνάκια του 2024.

    Μάθε περισσότερα
  6. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    16/05/2024

    Νωρίτερα από άλλες χρονιές άρχισε φέτος η ωοτοκία για τις θαλάσσιες χελώνες Καρέττα και οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης στους ωκεανούς προβληματίζουν

    Για πρώτη φορά, στα 40 χρόνια καταγραφών του ΑΡΧΕΛΩΝ, βρέθηκε στις 10 Μαΐου η πρώτη φωλιά θαλάσσιας χελώνας στον Κόλπο Λαγανά Ζακύθου. Επιβεβαιώνονται οι επιστημονικές προβλέψεις της μετακίνησης της περιόδου ωοτοκίας νωρίτερα την άνοιξη, λόγω της κλιματικής αλλαγής.

    Μάθε περισσότερα
  7. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    14/05/2024

    Σώσε Χελώνες, Δες την Ελλάδα με Budget

    Σε τραβάει η ιδέα να πας σε πεντακάθαρες ελληνικές παραλίες και η ευκαιρία να κάνεις τη διαφορά; Ιούνιος και Σεπτέμβριος είναι οι τέλειοι μήνες για εθελοντισμό στην προστασία των θαλάσσιων χελωνών στην Ελλάδα

    Μάθε περισσότερα
  8. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    02/05/2024

    Γιορτή της Χελώνας για παιδιά 2024: Ταξίδεψε με τις χελώνες στη Μεσόγειο!

    Σημειώστε την ημερομηνία! Το Σάββατο 18 Μαΐου στις 11:00, το Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ ανοίγει τις πόρτες του για να υποδεχτεί μικρούς και μεγάλους φίλους των θαλάσσιων χελωνών που θέλουν να γιορτάσουν, να εξερευνήσουν, να μάθουν, να παίξουν και να ταξιδέψουν μαγικά στη Μεσόγειο.

    Μάθε περισσότερα
  9. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    02/05/2024

    Μια επιτυχημένη χρονιά για το Διεθνές Συμπόσιο Θαλάσσιας Χελώνας

    Το Διεθνές Συμπόσιο Θαλάσσιας Χελώνας ολοκληρώθηκε θριαμβευτικά τον Μάρτιο στην Πατάγια της Ταϊλάνδης, με τον ΑΡΧΕΛΩΝ να συμμετέχει ενεργά.

    Μάθε περισσότερα
  10. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    29/04/2024

    Πρωινή βόλτα με τον ΑΡΧΕΛΩΝ

    Ο κινηματογραφικός φακός του Στέφανου και της Μαρίας των SteΜa Journeys πέτυχε κάτι πολύ σπάνιο: μία θαλάσσια χελώνα Καρέττα να κάνει φωλιά το πρωί! Οι εθελοντές στα Χανιά ανέλαβαν δράση για την προστασία της.

    Μάθε περισσότερα
  11. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    26/04/2024

    «Γεφυρώνοντας προσπάθειες τουρισμού και διατήρησης της φύσης», η παράπλευρη εκδήλωση του ΑΡΧΕΛΩΝ στο διεθνές συνέδριο Our Ocean, an Ocean of Potential

    Ο ΑΡΧΕΛΩΝ είχε την τιμή να συμμετάσχει ενεργά στο συνέδριο, διοργανώνοντας μία συζήτηση για τον τουρισμό και τις προσπάθειες προστασίας των θαλάσσιων χελωνών στο Ρέθυμνο με τη συμμετοχή του Δήμου Ρεθύμνου, του ομίλου GRECOTEL και εμπειρογνώμονες βιώσιμου τουρισμού.

    Μάθε περισσότερα
  12. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    19/04/2024

    Νέο! «Υποτροφίες» για πρακτική εμπειρία- άσκηση στα διεθνή περιβαλλοντικά προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ

    Φέτος δίνεται η ευκαιρία να υποστηριχθεί η συμμετοχή μικρού αριθμού εθελοντών στα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών στις παραλίες ωοτοκίας καθώς και στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών στη Γλυφάδα Αττικής. Δείτε τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια που ισχύουν για το 2024.

    Μάθε περισσότερα
  13. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    12/04/2024

    Συντονισμός για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών στο Ρέθυμνο: Τοπικές Αρχές και τουρισμός ενώνουν δυνάμεις

    Η συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στις 5 Απριλίου 2024 στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου, έθιξε καίρια ζητήματα, όπως η τήρηση των διαχειριστικών μέτρων για την προστασία της Καρέττα. Δεδομένης της τουριστικής δραστηριότητας στις παραλίες ωοτοκίας, η ενεργή συμμετοχή του τουριστικού τομέα στην εφαρμογή των μέτρων κρίνεται απαραίτητη.

    Μάθε περισσότερα
  14. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    10/04/2024

    «Τουρίστες και χελώνες;» Απλώνεται η περιβαλλοντική εκστρατεία ενημέρωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ στις παραλίες ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας Καρέττα

    Στο δρόμο του αειφόρου τουρισμού στρατεύεται ξανά, μετά την πανδημία, ο ΑΡΧΕΛΩΝ- Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας. Στόχος της νέας εκστρατείας είναι να φθάσουν οι πληροφορίες για τον ορθό κώδικα συμπεριφοράς επισκεπτών σε όλες τις παραλίες ωοτοκίας σε συνεργασία με τον τουριστικό τομέα.

    Μάθε περισσότερα
  15. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    04/04/2024

    LIFE MareNatura - Το μεγαλύτερο πρόγραμμα για τη θαλάσσια βιοποικιλότητα στην Ελλάδα

    Μάθε περισσότερα
1 από 0

Πολύ πιθανό να σε ενδιαφέρουν επίσης

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας!
Μάθε για τις τελευταίες δράσεις μας και ενημερώσου για τα προγράμματά μας και πως μπορείς εσύ να βοηθήσεις τις θαλάσσιες χελώνες!