Πώς γνωρίζουμε ότι η χελώνα της φωτογραφίας είναι αναμφισβήτητα ο «Αγησίλαος»;
Σίγουρα σας έχει κάνει εντύπωση η άνεση με την οποία μερικές φορές αναφερόμαστε σε μεμονωμένες θαλάσσιες χελώνες. Φαίνεται φυσικό το να δίνονται ονόματα στις χελώνες που βρίσκονται στο Κέντρο Διάσωσης, αλλά τι συμβαίνει όταν οι χελώνες είναι στη θάλασσα; Η απάντηση βρίσκεται στις μεθόδους «σήμανσης» που χρησιμοποιούνται στα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ αλλά και σε όλες τις έρευνες παγκοσμίως. Παρακάτω θα βρείτε περισσότερες πληροφορίες για το θέμα αυτό.
Η παροχή ταυτότητας σε άγρια ζώα είναι ένας θεμελιώδης τρόπος μελέτης των πληθυσμών τους. Αυτό συνέβη στην περίπτωση των πληθυσμών θαλάσσιων χελωνών από την αρχή της παγκόσμιας προσπάθειας για τη διατήρησή τους στη δεκαετία του '50. Στην πραγματικότητα κάποιος πρέπει να ψάξει πολύ για να βρει μελέτες θαλάσσιων χελωνών όπου η ταυτοποίηση των ατόμων μέσω κάποιας διαδικασίας "σήμανσης" δεν παίζει κάποιο ρόλο. Για παράδειγμα, με την σήμανση των θηλυκών που φωλιάζουν μπορεί κανείς να ακολουθήσει το αναπαραγωγικό τους ιστορικό για όσο χρονικό διάστημα τα συναντούμε στις παραλίες ωοτοκίας, καθώς και να καταγράψει τη θέση τους σε άλλες περιοχές και εποχές. Οι ρυθμοί σωματικής αύξησης των ατόμων μπορούν επίσης να παρακολουθούνται τόσο στις περιοχές ωοτοκίας όσο και σε διατροφικά πεδία. Στα διατροφικά πεδία ο ρυθμός αύξησης προσδιορίζεται μέσω των αποκαλούμενων μελετών σήμανσης και επανασύλληψης, όπου τα άτομα συλλαμβάνονται, επισημαίνονται και απελευθερώνονται σε λίγα λεπτά.
Ποιοι είναι οι διαφορετικοί τρόποι με τους οποίους κάποιος μπορεί να "σημάνει" μια χελώνα; Η πιο δημοφιλής μέθοδος που έχει χρησιμοποιηθεί για περισσότερο από μισό αιώνα είναι μέσω μεταλλικών ή πλαστικών σημάτων που τοποθετούνται στα πτερύγια τους. Αυτά τα σήματα φέρουν έναν μοναδικό αριθμό αναγνώρισης ο οποίος μπορεί εύκολα να καταγραφεί από οποιονδήποτε συναντά τη χελώνα. Η μέθοδος είναι οικονομικά αποδοτική, δεν απαιτεί προηγούμενη εμπειρία ή εξοπλισμό για να "διαβάσει" το σήμα, αλλά από την άλλη πλευρά σημειώνεται "απώλεια σημάτων". Η διαπίστωση ότι αυτά τα σήματα συχνά δεν παραμένουν στη θέση τους για πάντα, οδήγησε στην ανάπτυξη νέων μεθόδων.
Τα σήματα PIT (Passive Integrated Transponder) παρέχουν μια πιο αξιόπιστη λύση. Αυτά είναι μικρά κυκλώματα που βρίσκονται μέσα σε ένα γυάλινο καψάκιο που έχει το μέγεθος ενός κόκκου ρυζιού. Εισάγονται στον βραχίονα της χελώνας με στείρα ένεση. Ένας ειδικός σαρωτής είναι στη συνέχεια σε θέση να διαβάσει το σήμα που παρέχει έναν μοναδικό κωδικό αναγνώρισης. Τα σήματα PIT θεωρούνται πιο μόνιμα από τα παραδοσιακά σήματα. Ωστόσο, ένα μειονέκτημα είναι το αυξημένο κόστος ανά σήμα καθώς και η ανάγκη για έναν συγκεκριμένο εξοπλισμό σάρωσης που είναι απαραίτητος για την ανάγνωσή του.
Μια άλλη δυνατότητα είναι η ταυτοποίηση φωτογραφιών, όπου κάποιος εκμεταλλεύεται το γεγονός ότι οι "πλάκες" (scutes) του κεφαλιού αποτελούν ένα μοτίβο μοναδικό για κάθε χελώνα, όπως τα ανθρώπινα δακτυλικά αποτυπώματα. Αυτός ο τρόπος ταυτοποίησης είναι μόνιμος, γιατί το μοτίβο είναι αναγνωρίσιμο σε όλη τη ζωή της θαλάσσιας χελώνας. Αυτή η τεχνική έχει αναπτυχθεί ειδικά μετά την πρόοδο της ψηφιακής φωτογραφίας. Είναι οικονομικά αποδοτική και δεν απαιτεί χειρισμό του ζώου αφού αρκεί μια απλή φωτογραφία καλής ποιότητας. Ωστόσο, η διαδικασία αντιστοίχησης, η οποία εξετάζει αν υπάρχει ένα όμοιο πρόσφατα φωτογραφημένο άτομο σε μια βάση δεδομένων, είναι συχνά χρονοβόρα. Οι αυτοματοποιημένοι αλγόριθμοι αντιστοίχησης, όμως, συνεχώς αναπτύσσονται και βελτιώνονται, μειώνοντας συχνά τον απαιτούμενο χρόνο για τη διαδικασία αυτή.
Τέλος, το γενετικό σήμα χρησιμοποιήθηκε πρόσφατα με επιτυχία, στο παράδειγμα του πληθυσμού των Καρέττα στις νοτιοανατολικές Ηνωμένες Πολιτείες. Στην περίπτωση αυτή, συλλέγεται ένα αυγό από κάθε φωλιά (ή δείγμα δέρματος της θηλυκής σε άλλες έρευνες), και βάσει αυτού εξάγεται το γενετικό προφίλ της θηλυκής χελώνας που κάνει τη φωλιά και αποθηκεύεται σε μια βάση δεδομένων. Συνεπώς, στην περίπτωση αυτή, δεν είναι καν απαραίτητο να συναντήσει κανείς τη θηλυκή χελώνα για να την σημάνει.
Αυτή η μέθοδος έχει δώσει μερικές μοναδικές διαπιστώσεις σχετικά με τη δυναμική των φωλεών των πληθυσμών που μελετήθηκαν. Σε ορισμένες περιπτώσεις προσδιορίζονται σχέσεις μητέρας-κόρης ή αδελφών που ανοίγουν νέους ορίζοντες για την απάντηση σε μερικές σημαντικές δημογραφικές ερωτήσεις, όπως για παράδειγμα ποια είναι η ηλικία σεξουαλικής ωρίμανσης. Ωστόσο, το αυξημένο κόστος καθώς και η απαίτηση για εξειδικευμένο προσωπικό περιορίζει αυτές τις μεθόδους μόνο σε λίγα μέρη του κόσμου.
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ βάζει σήματα στις θηλυκές χελώνες στις πιο σημαντικές τοποθεσίες ωοτοκίας της Ελλάδας από τις αρχές της δεκαετίας του '80 με χιλιάδες άτομα που έχουν σημανθεί μέχρι τώρα. Επίσης, ο ΑΡΧΕΛΩΝ έχει χρησιμοποιήσει σήμανση PIT στον κόλπο Κυπαρισσίας από το 2005 και στη Ζάκυνθο. Επιπλέον, τα αρσενικά καθώς και οι ανώριμες χελώνες σημαίνονται επίσης στο πρόγραμμα μαρκαρίσματος και επανασύλληψης του Αμβρακικού κόλπου. Για το λόγο αυτό χρησιμοποιούνται συνήθως τα μεταλλικά σήματα, τα σήματα PIT και μερικές φορές και η ταυτοποίηση χελωνών βάσει φωτογραφιών.
(κείμενο- φωτογραφίες Κώστας Παπαφιτσώρος)
Το θύμα ήταν μια θαλάσσια χελώνα την οποία όλοι προσπαθούσαν να δουν και να θαυμάσουν
Το πρόγραμμα του ΑΡΧΕΛΩΝ στο Λακωνικό κόλπο έχει μεγάλη καρδιά!
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ18/12/2024
Μιά πληγωμένη Καρέττα επιστρέφει στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ με πλαστικά στο πεπτικό της σύστημα.
Η Ελλάδα μείωσε την κατανάλωση της πλαστικής σακούλας, όμως πρέπει όλοι να προσπαθήσουμε περισσότερο. Η ρύπανση της θάλασσας από πλαστικά παραμένει μια σημαντική απειλή τόσο για την υγεία των ανθρώπων, όσο και για τα ζώα και τα φυτά που ζουν εκεί.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ06/12/2024
O ΑΡΧΕΛΩΝ στην Πρώτη Γραμμή της Διάσωσης για τις θαλάσσιες χελώνες στη Μεσόγειο.
Με τη βοήθεια του ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ μπορέσαμε να αποκτήσουμε ακριβείς διαγνώσεις για την υγεία των χελωνών που διασώθηκαν στις Ελληνικές θάλασσες.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ04/12/2024
Η φύση τελεί υπό επίθεση: Η προστασία του λύκου υποβαθμίζεται στη Σύμβαση της Βέρνης
Ανακοίνωση 20 Περιβαλλοντικών Οργανώσεων
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ03/12/2024
Καλοκαίρι 2025: Ανάλαβε θέση ευθύνης στα Προγράμματα Προστασίας της Θαλάσσιας Χελώνας!
Περιορισμένος αριθμός έμπειρων και ικανών εθελοντών επιλέγεται κάθε χρόνο για τις θέσεις Υπεύθυνων Πεδίου των προγραμμάτων του ΑΡΧΕΛΩΝ. Η υποβολή αιτήσεων και σύντομων βιογραφικών για το 2025 έχει αρχίσει!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ29/11/2024
Πρώτο φωτοβολταϊκό στην καρδιά του Αμβρακικού
Ο Αμβρακικός κόλπος είναι ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο οικοσύστημα που απειλείται με αποσταθεροποίηση στην περίπτωση εγκατάστασης μιας τόσο μεγάλης κατασκευαστικής δομής. Καλούμε τις αρμόδιες αρχές, την τοπική αυτοδιοίκηση να αντιδράσουν στην περαιτέρω υποβάθμιση του Αμβρακικού Κόλπου.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ25/11/2024
Κάνε αυτή τη γιορτινή περίοδο ακόμα πιο μαγική, χαρίζοντας μία υιοθεσία θαλάσσιας χελώνα στους αγαπημένους σου!
Είτε πρόκειται για τον λάτρη της άγριας φύσης στη ζωή σου, είτε για κάποιον δικό σου που νοιάζεται για τον πλανήτη, μια υιοθεσία από τον ΑΡΧΕΛΩΝ είναι ένα δώρο που συνεχίζει να προσφέρει.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ18/11/2024
Η παραλία της ελπίδας: Το ταξίδι του Keanu με τον ΑΡΧΕΛΩΝ
Ο Keanu Groeneveld, φοιτητής στη Διαχείριση της Άγριας Ζωής, ήρθε από την Ολλανδία στο Ρέθυμνο της Κρήτης για να κάνει την πρακτική του άσκηση στον ΑΡΧΕΛΩΝ. Η εμπειρία του ήταν ένα μεταμορφωτικό ταξίδι που φούντωσε το πάθος του για τη προστασία της φύσης.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ14/11/2024
Ανοίγει η Διαδικτυακή Ξενάγηση Σχολείων στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ: Οι θαλάσσιες χελώνες ταξιδεύουν πάλι σε όλη την Ελλάδα!
Για 5η συνεχόμενη χρονιά, το Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ ανοίγει τις πύλες του και προσκαλεί τους μαθητές σχολείων εκτός Αττικής σε μια μοναδική διαδικτυακή εμπειρία.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ12/11/2024
Δορυφορική παρακολούθηση για την προστασία των χελωνών: TUI Care Foundation και ΑΡΧΕΛΩΝ απελευθερώνουν θαλάσσια χελώνα με πομπό στην Ελλάδα
Μετά από τη διάσωση και αρκετούς μήνες περίθαλψης στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ, ο «Τρίτων» επέστρεψε πίσω στη θάλασσα με έναν δορυφορικό πομπό στο καβούκι του. Η δράση αυτή, ως μέρος του προγράμματος TUI Turtle Aid, στοχεύει να συνεισφέρει πολύτιμες γνώσεις σχετικά με τη συμπεριφορά της θαλάσσιας χελώνας μετά την απελευθέρωση.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ11/11/2024
Ένα διαφορετικό ρεκόρ ωοτοκίας: επιβεβαιώνεται η ανάκαμψη του πληθυσμού της Καρέττα που αναπαράγεται στον Κυπαρισσιακό Κόλπο!
Φέτος καταγράφηκε από τον ΑΡΧΕΛΩΝ ένα νέο ρεκόρ ωοτοκίας: 6.700 φωλιές στον πυρήνα ωοτοκίας του Κυπαρισσιακού Κόλπου.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ28/10/2024
Ένα σύμβολο της άγριας ζωής μετατράπηκε σε μακάβριο τουριστικό αξιοθέατο
Μια ταριχευμένη θαλάσσια χελώνα Καρέττα βρέθηκε να εκτίθεται σε δημόσια θέα σε ταβέρνα του νησιού του Καστού.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ23/10/2024
Μεγαλώνοντας μέσα από τις προκλήσεις: Η μεταμόρφωση ενός εθελοντή
«Μέσα από τον εθελοντισμό στα Χανιά, μπόρεσα να ξεπεράσω τα όριά μου και να ανακαλύψω έναν νέο κόσμο», λέει η Hyerim Ryu, μιλώντας για την εμπειρία της 5 εβδομάδων εθελοντισμού με τον ΑΡΧΕΛΩΝ.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ21/10/2024
«Υποτροφίες» για πρακτική εμπειρία και άσκηση στα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ
Φέτος, με τις «υποτροφίες» δίνεται η ευκαιρία να υποστηριχθεί οικονομικά η συμμετοχή μικρού αριθμού ατόμων από την Ελλάδα (για εθελοντισμό ή/και πρακτική άσκηση φοιτητών) στα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ18/10/2024
Υπάρχει πρόοδος στην δημιουργία ενός ενιαίου Θαλάσσιου Πάρκου στο Ιόνιο;
Η ίδρυση ενιαίου Θαλάσσιου Πάρκου στο Ιόνιο μπορεί να αποτελέσει σημείο σταθμό για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών της Μεσογείου.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ16/10/2024
Κοινό ΔT: Απροστάτευτοι οι πυρήνες θαλάσσιας βιοποικιλότητας της Ελλάδας!
Σοβαρές ελλείψεις στην προστασία των σημαντικότερων ελληνικών θαλάσσιων βιοτόπων και επιτακτική ανάγκη για άμεσες παρεμβάσεις εντοπίζει έκθεση εννέα περιβαλλοντικών οργανισμών.