09/10/2019

Παρέμβαση για το μέλλον των φορέων διαχείρισης

ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ

Οι προστατευόμενες περιοχές είναι αναντικατάστατο φυσικό κεφάλαιο εθνικής σημασίας. Η αποτελεσματική προστασία και διοίκησή τους απαιτεί τη διαμόρφωση και λειτουργία ενός συστήματος που θα ανταποκρίνεται με επιστημονική επάρκεια και συμμετοχικότητα στις ανάγκες διατήρησης των προστατευτέων στοιχείων και στις ιδιαίτερες συνθήκες της κάθε περιοχής.

Ειδικότερα οι τόποι του ευρωπαϊκού δικτύου προστατευόμενων περιοχών Natura 2000 αποτελούν ενωσιακής και εθνικής σημασίας οικοσυστήματα που χρήζουν στιβαρού κεντρικού συντονισμού και εποπτείας, στο πλαίσιο ενός συνεκτικού εθνικού συστήματος που θα διασφαλίζει την ορθή εφαρμογή των οδηγιών για τους οικοτόπους 92/43/ΕΟΚ και για τα άγρια πουλιά 2009/147/ΕΚ. Επιπλέον, κατά τη λαϊκή ρήση «δεν γνωρίζει σύνορα η φύση», πολλές από τις περιοχές Natura και τις περιοχές που προστατεύονται με ειδικότερο καθεστώς βρίσκονται στα όρια περισσότερων του ενός οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης, γεγονός που συντείνει στην ανάγκη κεντρικής εποπτείας και διοίκησής τους.

parembash-gia-to-mellon-twn-forewn-diaxeirishs-IMG_20170811.jpg

Οι συνυπογράφουσες περιβαλλοντικές οργανώσεις θεωρούμε ότι η υπαγωγή σε φορείς διαχείρισης είναι αυτή τη στιγμή το μόνο ρεαλιστικό και δοκιμασμένο σχήμα διοίκησης για τις προστατευόμενες περιοχές της Ελλάδας, το οποίο μετά από 20 χρόνια λειτουργίας έχει αναμφίβολα συμβάλει στην εμπέδωση της ανάγκης προστασίας του δικτύου Natura 2000. Εξάλλου, αντιπροσωπεύουν ένα συμμετοχικό μοντέλο διαχείρισης που έχει κάνει αξιόλογα βήματα για την εξασφάλιση της συναίνεσης των τοπικών κοινωνιών προς την επίτευξη ευρύτερων, εθνικών και διεθνών περιβαλλοντικών στόχων.

Ειδικά στην παρούσα στιγμή, με δεδομένες τις μεγάλες εκκρεμότητες της χώρας στο κεφάλαιο της υλοποίησης των εθνικών δεσμεύσεων έναντι του δικαίου της ΕΕ για το Δίκτυο Natura 2000, είναι απαραίτητη η συνεργασία όλων, κεντρικού κράτους, τοπικής αυτοδιοίκησης και κοινωνίας των πολιτών, για τη σωστή ανάπτυξη του εθνικού συστήματος προστατευόμενων περιοχών και την ενίσχυση και αποτελεσματική λειτουργία των φορέων διαχείρισης.

Καλούμε τη νέα πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ να δείξει την ισχυρή πολιτική βούληση που απαιτείται, ενισχύοντας και βελτιώνοντας τη λειτουργία των φορέων διαχείρισης, ώστε να επιλυθούν επιτέλους τα όποια προβλήματα αντιμετωπίζουν σήμερα. Στόχος όλων πρέπει να είναι η εξασφάλιση της λειτουργικότητας και συνεκτικότητας του εθνικού συστήματος προστατευόμενων περιοχών, η αποτελεσματική προστασία και διαχείριση των απειλούμενων και προστατευόμενων ειδών και οικοτόπων σε όλη τη χώρα και βέβαια η βιώσιμη ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών.

Οι φορείς διαχείρισης, οι οποίοι προβλέφθηκαν για πρώτη φορά στον ν. 2742/1999 και καθιερώθηκαν ως αποκλειστικό σχήμα διοίκησης των περιοχών Natura 2000 με τον ν. 4519/2018, αφενός έχουν μια πορεία συνεχώς βελτιούμενης συνεισφοράς, αφετέρου με το ισχύον νομικό πλαίσιο έχουν μια πλειάδα αρμοδιοτήτων που αν εφαρμόζονταν θα συνέβαλαν στην αποτελεσματική προστασία και διαχείριση του εθνικού συστήματος προστατευόμενων περιοχών της χώρας μας. Μέσα στα τελευταία χρόνια πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλίες των προηγούμενων ηγεσιών του αρμόδιου υπουργείου περιβάλλοντος ευρύς διάλογος με συμμετοχή όλων των σχετικών φορέων και υπηρεσιών, στο πλαίσιο ειδικών ομάδων εργασίας και σχετικών διαβουλεύσεων, από το 2011, το 2014 και το 2017. Τα σημαντικά πορίσματα που προέκυψαν από αυτόν τον διάλογο παραμένουν ακόμα και σήμερα εξαιρετικά επίκαιρα, και θεωρούμε ότι δεν πρέπει να καθυστερήσει η εφαρμογή τους.

Όπως προκύπτει από όλες τις αναλύσεις και συζητήσεις μέσα στα χρόνια, το στοιχείο που διαχρονικά υπέσκαπτε τη σωστή και αποτελεσματική λειτουργία του εθνικού συστήματος προστατευόμενων περιοχών, και ιδιαίτερα των φορέων διαχείρισης, ήταν η εμφανής απουσία κεντρικής πολιτικής στήριξης. Επίσης, σε πολλές περιπτώσεις η αποτελεσματική διαχείριση των προστατευτέων στοιχείων και η αντιμετώπιση των συχνά πολύ σοβαρών παραβιάσεων των θεσμικών μέτρων προστασίας αντιμετώπισε ισχυρές αντιστάσεις από την τοπική αυτοδιοίκηση, που με τη σειρά της δεχόταν αντίστοιχες πιέσεις από τοπικούς φορείς.

Η ουσιαστική βελτίωση και ενίσχυση της λειτουργίας των φ.δ. είναι απολύτως απαραίτητη για την έγκαιρη και αποφασιστική ανταπόκριση της Ελλάδας στις διεθνείς και ευρωπαϊκές υποχρεώσεις της. Οι φορείς διαχείρισης, παρά τις όποιες αδυναμίες τους που σε ορισμένες περιπτώσεις έχουν οδηγήσει σε ελλειμματική προστασία των περιοχών ευθύνης τους και οι οποίες οφείλονται κατά κύριο λόγο στην προβληματική ροή των χρηματοδοτήσεων (κυρίως πλέον από τα περιφερειακά επιχειρησιακά προγράμματα και από το Πράσινο Ταμείο), την ελλιπή στελέχωση και την έλλειψη θεσμοθετημένων σχεδίων διαχείρισης, έχουν ιστορικά διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στη βελτίωση του επιπέδου προστασίας σημαντικών πυρήνων βιοποικιλότητας της χώρας. Σε πολλές μάλιστα περιπτώσεις, φορείς διαχείρισης έχουν επιτύχει την ουσιαστική βελτίωση της κατάστασης διατήρησης οικοτόπων και ειδών, στις περισσότερες περιπτώσεις σε συνεργασία με φορείς και περιβαλλοντικές οργανώσεις που συμμετέχουν στα διοικητικά τους συμβούλια. Επίσης, πρωτοβουλίες φορέων διαχείρισης έχουν συμβάλει καθοριστικά στην τόνωση των τοπικών οικονομιών μέσα από την προώθηση δραστηριοτήτων βιώσιμης ανάπτυξης σε τομείς όπως ο τουρισμός και η πρωτογενής παραγωγή.

Λαμβάνοντας υπόψη τις διαδικασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη για την κατάρτιση και σύνταξη προεδρικών διαταγμάτων και σχεδίων διαχείρισης για όλες τις περιοχές του δικτύου Natura 2000, είναι καιρός να επιτευχθεί η απαραίτητη ολοκληρωμένη προσέγγιση στη διαχείριση του συστήματος προστατευόμενων περιοχών.

Συμπερασματικά, το ΥΠΕΝ είναι απαραίτητο να ηγηθεί με την επιβεβλημένη από την κρίσιμη παρούσα συγκυρία αποφασιστικότητα και να στηρίξει έμπρακτα τους φορείς διαχείρισης. Θα πρέπει παράλληλα να προβεί στις απαιτούμενες ενέργειες προκειμένου να συντονίσει κεντρικά το εθνικό σύστημα προστατευόμενων περιοχών, μέσα από τη σύσταση διοικητικής μονάδας που θα αναλάβει την υποστήριξη των φορέων διαχείρισης. Επιπλέον, θα πρέπει να ενισχυθούν οι αρμοδιότητες των φ.δ. και η τοπική συμμετοχή με τη σύσταση συμβουλευτικών επιτροπών για την ενσωμάτωση συμμετοχικών σχημάτων.

Οι συνυπογράφουσες περιβαλλοντικές οργανώσεις παραμένουμε στη διάθεση του ΥΠΕΝ για συμβολή σε κάθε θετική προσπάθεια στήριξης του συστήματος προστατευόμενων περιοχών. Συνεισφέροντας με τη μακρόχρονη εμπειρία μας και με τη γνώση που προσφέρουν οι διαβουλεύσεις των προηγούμενων ετών, αλλά και μέσα από την ενεργό συμμετοχή μας στους φ.δ., θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν ώστε να δοθούν οι βέλτιστες λύσεις για το καλύτερο μέλλον της πολύτιμης ελληνικής φύσης.

Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2019

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις: ΑΝΙΜΑ, ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ, ΑΡΧΕΛΩΝ, Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Εταιρία Προστασίας Πρεσπών, ΚΑΛΛΙΣΤΩ - Περιβαλλοντική Οργάνωση για την Άγρια Ζωή και τη Φύση, Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης, Greenpeace - Ελληνικό Γραφείο, MEDASSET, WWF Ελλάς.

parembash-gia-to-mellon-twn-forewn-diaxeirishs-ngos.jpg

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

  1. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    23/06/2025

    Απολαύστε υπεύθυνα τις Παραλίες: Μαζί Προστατεύουμε τις Θαλάσσιες Χελώνες του Κυπαρισσιακού!

    Οι φωλιές που έχουν καταγραφεί στην περιοχή έχουν ήδη ξεπεράσει τις 2.000. Προκειμένου να διαχειριστούμε με τον καλύτερο τρόπο τις προστατευόμενες παραλίες, προσαρμόσαμε τα πρωτόκολλα εργασίας πεδίου.

    Μάθε περισσότερα
  2. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    16/06/2025

    Παγκόσμια Ημέρα Θαλάσσιας Χελώνας: Μπορούμε να ζήσουμε μαζί!

    Σήμερα, 16 Ιουνίου, γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Θαλάσσιας Χελώνας! Με την ευκαιρία αυτή, η ΑΡΧΕΛΩΝ εκφράζει τις θερμότερες ευχαριστίες της προς όλους τους πολίτες, εθελοντές, δωρητές και υποστηρικτές που συμβάλλουν ενεργά στο έργο μας

    Μάθε περισσότερα
  3. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    10/06/2025

    Κλιματική Κρίση: Πως θα προσαρμοστεί η θαλάσσια ζωή στη Μεσόγειο;

    ΑΡΧΕΛΩΝ και ΜοΜ συνεργάζονται στη διερεύνηση των στρατηγικών προσαρμογής απέναντι στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής για τις Θαλάσσιες Χελώνες και τη Μεσογειακή Φώκια. Μαζί με ερευνητικούς και περιβαλλοντικούς φορείς από την Ιταλία και την Κύπρο, ενώνουν τις δυνάμεις τους για την προστασία της θαλάσσιας ζωής, μέσω του νέου έργου “LIFE ADAPTS”.

    Μάθε περισσότερα
  4. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    08/06/2025

    Παγκόσμια Ημέρα Ωκεανών: Προστασία αλλά και Ανθρωπογενείς «Πληγές» στον Κόλπο Λαγανά Ζακύνθου

    Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ωκεανών o ΑΡΧΕΛΩΝ φέρνει στο προσκήνιο τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο Κόλπος Λαγανά Ζακύνθου, ένα από τα σημαντικότερα καταφύγια της θαλάσσιας χελώνας Καρέττα.

    Μάθε περισσότερα
  5. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    06/06/2025

    Σεκάνια: Το Πολύτιμο Καταφύγιο της χελώνας Καρέττα στη Ζάκυνθο

    Τα Σεκάνια, μια απομονωμένη παραλία μήκους μόλις 600 μέτρων στον Κόλπο του Λαγανά στη Ζάκυνθο, αποτελεί παγκόσμιο πρότυπο επιτυχίας στη διατήρηση της βιοποικιλότητας.

    Μάθε περισσότερα
  6. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    05/06/2025

    Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος: Παραλίες ωοτοκίας των θαλάσσιων χελωνών χωρίς πλαστικά… και μπουλντόζες!

    Στις 5 Ιουνίου γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος (μια ημέρα που καθιερώθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη το 1972 και φέτος έχει σύνθημα το #BeatPlasticPollution) και ο ΑΡΧΕΛΩΝ προσκαλεί σε δράση στις παραλίες ωοτοκίας των θαλάσσιων χελωνών.

    Μάθε περισσότερα
  7. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    02/06/2025

    Η επιστροφή των θαλάσσιων χελωνών στην Κρήτη: μια κοινή πρόκληση – Μια νίκη για τη φύση και τον βιώσιμο τουρισμό

    Οι εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ μόλις εντόπισαν τις πρώτες φωλιές θαλάσσιων χελωνών της σεζόν στις παραλίες του Ρεθύμνου, της Μεσαράς και των Χανίων. Η πρόκληση να αποδείξουμε ότι οι τουριστικοί προορισμοί της Κρήτης μπορούν να κάνουν ένα ουσιαστικό βήμα προς τη βιωσιμότητα ξεκινά ξανά.

    Μάθε περισσότερα
  8. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    22/05/2025

    Η ωοτοκία των θαλάσσιων χελωνών ξεκίνησε: μάθε τι πρέπει να προσέχεις!

    Οι πρώτες φωλιές για το 2025 ήδη εντοπίστηκαν και προστατεύτηκαν στην παραλία Λαγανά Ζακύνθου, στην παραλία της Ελαίας του Κυπαρισσιακού Κόλπου στη Μεσσηνία και στην παραλία Παχιά Άμμος στον Κόλπο της Μεσσαράς στη νότια Κρήτη!

    Μάθε περισσότερα
  9. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    16/05/2025

    Η Τεχνητή Νοημοσύνη στην υπηρεσία της έρευνας φωτο-ταυτοποίησης θαλασσίων χελωνών

    Τα μοτίβα των προσώπων των θαλασσίων χελωνών παραμένουν σταθερά σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους, επιτρέποντας στους ερευνητές να τις αναγνωρίζουν μέσα από φωτογραφίες, οι οποίες είναι συχνά παρμένες σε διάστημα δεκαετιών!

    Μάθε περισσότερα
  10. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    15/05/2025

    Κυπαρισσιακός Κόλπος: Ισορροπώντας τη φύση με τον τουρισμό

    Καθώς η δημοτικότητα της προστατευόμενης περιοχής αυξάνεται και οι πιέσεις από τον τουρισμό και την κλιματική αλλαγή εντείνονται, το ερώτημα που προκύπτει είναι: Πόσους ανθρώπους «χωράει» αυτή παραλία έτσι ώστε να μη υποβαθμίζεται το περιβάλλον;

    Μάθε περισσότερα
  11. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    08/05/2025

    Θέση Βοηθού για το προγράμμα προστασίας της θαλάσσιας χελώνας του 2025 στη Ζάκυνθο

    Ο ΑΡΧΕΛΩΝ αναζητά συνεργάτες με θέληση και ενθουσιασμό για την προστασία της φύσης για την προετοιμασία και υλοποίηση των προγραμμάτων προστασίας της θαλάσσιας χελώνας του 2025.

    Μάθε περισσότερα
  12. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    07/05/2025

    Ανακαλύψτε τη μυστική φύση της Κρήτης: Περίπατος στην παραλία της θαλάσσιας χελώνας με τον ΑΡΧΕΛΩΝ

    Ζήστε μια μοναδική οικοτουριστική εμπειρία στην Κρήτη, συμμετέχοντας στους περιπάτους του ΑΡΧΕΛΩΝ στις παραλίες ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας Καρέττα, που ξεκινούν στις 15 Μαΐου στα Χανιά και το Ρέθυμνο. Κάνε κράτηση στην ιστοσελίδα μας!

    Μάθε περισσότερα
  13. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    30/04/2025

    Γιορτή της Χελώνας για παιδιά 2025: Η μεγάλη περιπέτεια του Τρίτωνα!

    Σημειώστε την ημερομηνία: Το Σάββατο 24 Μαΐου στις 11:00, το Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ στη Γλυφάδα ανοίγει τις πόρτες του για να υποδεχτεί μικρούς και μεγάλους φίλους των θαλάσσιων χελωνών που θέλουν να μάθουν, να παίξουν και να ταξιδέψουν μαγικά στη θάλασσα, με οδηγό τη θαλάσσια χελώνα.

    Μάθε περισσότερα
  14. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    24/04/2025

    Είσαι άνω των 50; Οι θαλάσσιες χελώνες σε χρειάζονται!

    Αν είσαι 50 ετών ή και άνω και θέλεις να ζήσεις μια μοναδική εμπειρία προσφοράς, σε προσκαλούμε θερμά να γίνεις μέλος της οικογένειας του ΑΡΧΕΛΩΝ. Προστάτεψε τις θαλάσσιες χελώνες, γνώρισε ανθρώπους με κοινές ιδέες και ανακάλυψε την ομορφιά της φύσης.

    Μάθε περισσότερα
  15. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    22/04/2025

    Δεκαετίες προστασίας αποδίδουν καρπούς: Σημάδια ανάκαμψης για τις θαλάσσιες χελώνες παγκοσμίως

    Πρώτη παγκόσμια μελέτη μετα από μία δεκαετία, φέρνει ενθαρρυντικά νέα για τη διατήρηση των θαλάσσιων χελωνών: περισσότεροι από τους μισούς πληθυσμούς τους στον κόσμο δείχνουν σημάδια ανάκαμψης. Ανάμεσα στους συγγραφείς είναι η Δρ Αλίκη Παναγοπούλου του ΑΡΧΕΛΩΝ που αναδεικνύει το μακροχρόνιο έργο του Συλλόγου.

    Μάθε περισσότερα
1 από 0

Πολύ πιθανό να σε ενδιαφέρουν επίσης

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας!
Μάθε για τις τελευταίες δράσεις μας και ενημερώσου για τα προγράμματά μας και πως μπορείς εσύ να βοηθήσεις τις θαλάσσιες χελώνες!