Μπορούμε να ΖΗΣΟΥΜΕ ΜΑΖΙ!
09/12/2020

Παρά τη θεσμοθέτηση ειδικής χρήσης γης για τα Κέντρα Περίθαλψης Ειδών Άγριας Πανίδας (ΚΕ.Π.Ε.Α.Π.), το μέλλον τους παραμένει αβέβαιο

para-th-thesmothethsh-eidikhs-xrhshs-ghs-gia-ta-kentra-perithalpshs-eidwn-agrias-panidas-kepeap-to-mellon-tous-paramenei-abebaio-kepap_logo.jpg

9 Δεκεμβρίου 2020

Ένα πρώτο βήμα για την κάλυψη του υφιστάμενου νομικού κενού ως προς τη λειτουργία των Κέντρων Περίθαλψης Ειδών Άγριας Πανίδας (ΚΕ.Π.Ε.Α.Π.) έγινε με την πρόσφατη ψήφιση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας «Εκσυγχρονισμός της Χωροταξικής και Πολεοδομικής Νομοθεσίας» από τη Βουλή των Ελλήνων. Για πρώτη φορά προβλέπεται ειδική χρήση γης για τα ΚΕ.Π.Ε.Α.Π. (χρήση 36Α) και ορίζεται σε ποιες κατηγορίες γενικών χρήσεων γης μπορεί αυτή να χωροθετηθεί. Ευχαριστούμε την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ, τους βουλευτές της αντιπολίτευσης και τους περιβαλλοντικούς φορείς που συνέβαλαν σ’ αυτό.

Με την πρόβλεψη χωροθέτησης που νομοθετήθηκε διαχωρίζονται για πρώτη φορά τα ΚΕ.Π.Ε.Α.Π., όπου άγρια ζώα τραυματισμένα, άρρωστα ή εγκαταλειμμένα, περιθάλπονται για ορισμένο διάστημα με σκοπό την επανένταξή τους στο φυσικό περιβάλλον, από τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, που επιτελούν έναν τελείως διαφορετικό σκοπό, αυτόν της εκτροφής και εμπορίας των ζώων.

Κατόπιν αυτών των εξελίξεων, είναι επιτακτική ανάγκη να προχωρήσει η επικαιροποίηση του θεσμικού πλαισίου για τα ΚΕ.Π.Ε.Α.Π., έτσι όπως έχει ξεκινήσει με τη σύσταση ειδικής επιτροπής, ώστε να ενσωματώσει τα νέα δεδομένα, όπως προκύπτουν από το νέο Χωροταξικό νόμο.

Οι συνυπογράφοντες μη κερδοσκοπικοί φορείς, φέρουμε σε πέρας την περίθαλψη μεγάλου αριθμού τραυματισμένων, άρρωστων και εγκαταλελειμμένων άγριων ζώων στην Ελλάδα εδώ και περίπου 3 δεκαετίες. Συνεργαζόμαστε με τους αρμόδιους φορείς της πολιτείας και έχουμε κερδίσει μεγάλη αποδοχή και υποστήριξη από την ελληνική κοινωνία. Το έργο μας συμβάλει σημαντικά στην προστασία της βιοποικιλότητας στο σύνολό της καθώς και στη διατήρηση των απειλούμενων και προστατευόμενων ειδών, στα οποία ανήκουν πολλά από τα ζώα που φθάνουν στα Κέντρα Περίθαλψης.

Πιστεύουμε ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό να γίνουν τα επόμενα αναγκαία βήματα ώστε τα ΚΕ.Π.Ε.Α.Π. να μπορέσουν να λάβουν τις απαιτούμενες άδειες και να λειτουργήσουν σωστά, με την ουσιαστική υποστήριξη της πολιτείας. Τις προτάσεις μας για τις απαραίτητες αλλαγές και συμπληρώσεις της νομοθεσίας σχετικά με το θέμα αυτό έχουμε θέσει υπόψη του ΥΠΕΝ και προσδοκούμε συνεργασία του ΥΠΕΝ με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ώστε να γίνουν πραγματικότητα στο άμεσο μέλλον. Με τον τρόπο αυτό θα μπορέσει η Ελλάδα να εκπληρώσει επαρκώς τις ευρωπαϊκές και διεθνείς υποχρεώσεις της ως προς την περίθαλψη της άγριας πανίδας.

Οι φορείς:

ΑΛΚΥΟΝΗ, ΑΝΙΜΑ, ΑΡΙΩΝ, ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ, ΑΡΧΕΛΩΝ, MOm, Δράση για την Άγρια Ζωή, Εταιρία Προστασίας Περιβάλλοντος Καστοριάς

Πληροφορίες:

ΑΛΚΥΟΝΗ, Μάριος Φούρναρης, alkioniparos@yahoo.gr ΑΝΙΜΑ, Μαρία Γανωτή, 6972664675, mariaganoti@gmail.com ΑΡΙΩΝ, Αναστασία Κομνηνού, natakomn@vet.auth.gr ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ, Νίκος Γραμμενόπουλος, 6957834672, ngrammenopoulos@arcturos.gr ΑΡΧΕΛΩΝ, Παναγιώτα Θεοδώρου, 6940470194, conservation@archelon.gr MOm, Παναγιώτης Δενδρινός, 6946065726, p.dendrinos@mom.gr ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΡΙΑ ΖΩΗ, Προύσαλη Σοφία, 6978845305, sophia.prousali@gmail.com Ε.Μ.Π Καστοριάς, Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, 6984660560, nickpa@mail.com

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

  1. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    09/03/2026

    Έγινε η ετήσια Γενική Συνέλευση του Σωματείου

    Το Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2026 τα μέλη του ΑΡΧΕΛΩΝ συναντήθηκαν στη Γλυφάδα για την Ετήσια Γενική Συνέλευση.

    Μάθε περισσότερα
  2. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    03/03/2026

    Ψηφιακή περιπέτεια για την τάξη σας με τον ΑΡΧΕΛΩΝ

    Μέσα από ζωντανή σύνδεση με το Κέντρο, οι μαθητές μαθαίνουν για τις ιστορίες διάσωσης των χελωνών και ενημερώνονται για το πώς οι καθημερινές ανθρώπινες δραστηριότητες μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τα θαλάσσια οικοσυστήματα.

    Μάθε περισσότερα
  3. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    03/03/2026

    Σας περιμένουμε στην Διαδικτυακή Παρουσίαση των Αποτελεσμάτων του 2025! 

    Τη Δευτέρα 23 Μαρτίου (19:00 – 20:30) είναι η ευκαιρία να συναντηθούμε ξανά διαδικτυακά και να μοιραστούμε όσα καταφέραμε μαζί τον περασμένο χρόνο.

    Μάθε περισσότερα
  4. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    24/02/2026

    32 Χρόνια Επιστρέφει για Να Γεννήσει: Ένα Ρεκόρ Αναπαραγωγικής Ζωής για την Καρέττα στον Κυπαρισσιακό Κόλπο

    Όταν αναλύσαμε τους κωδικούς των χελωνών καταλάβαμε ότι πρόκειται για μια χελώνα που είχε μαρκαριστεί πρώτη φορά στην περιοχή πριν 32 χρόνια! Συγκεκριμένα, η χελώνα P4849 είχε μαρκαριστεί στις 7 Ιουλίου 1993 και σήμερα αποτελεί τη χελώνα με τη μεγαλύτερη τεκμηριωμένη διάρκεια αναπαραγωγικής ζωής στον Κυπαρισσιακό Κόλπο!

    Μάθε περισσότερα
  5. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    18/02/2026

    Η Μεσόγειος που Προστατεύουμε Μαζί: Ο ΑΡΧΕΛΩΝ Παρουσίασε το Έργο του 2025 και τη Νέα Έκθεση LIFE MareNatura

    Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 14 Φεβρουαρίου στη Γλυφάδα η παρουσίαση του απολογισμού μιας δυναμικής χρονιάς για τον ΑΡΧΕΛΩΝ, τιμώντας τους ανθρώπους που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή για την προστασία της Μεσογείου.

    Μάθε περισσότερα
  6. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    11/02/2026

    O ΑΡΧΕΛΩΝ στον Λακωνικό Κόλπο: Φύση, έρευνα, εθελοντισμός

    Το 2025 ήταν μια χρονιά-σταθμός: Καταγράφηκαν και προστατεύτηκαν συνολικά 1.253 φωλιές, ενώ 7 θηλυκές χελώνες εξοπλίστηκαν με δορυφορικούς πομπούς, στέλνοντας πολύτιμα δεδομένα από τα ταξίδια τους στη Μεσόγειο.

    Μάθε περισσότερα
  7. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    23/01/2026

    Χελώνα που περιθάλψαμε πριν 10 χρόνια εντοπίστηκε στην Ισπανία!

    Ο «Καστέλλο» είναι μία αρσενική χελώνα Καρέττα που απελευθέρωθηκε από το Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ το 2015 και το 2025 βρέθηκε σε Κέντρο Περίθαλψης της Ισπανίας.

    Μάθε περισσότερα
  8. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    02/01/2026

    Κόντρα στις πιθανότητες: Μια ιστορία ανθεκτικότητας από τον Αμβρακικό Κόλπο!

    Μια χελώνα επιβιώνει εδώ και τουλάχιστον έξι χρόνια χωρίς κάτω γνάθο!

    Μάθε περισσότερα
  9. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    29/12/2025

    «Συναντήσεις με Αξιοσημείωτα Ζώα» Μια Τρυφερή Επιβράβευση των Προσπαθειών μας

    Η Κρίστη Στασινοπούλου μοιράστηκε μαζί μας μια πολύ προσωπική της στιγμή: ένα σκίτσο και μερικές σελίδες από το βιβλίο της «Συναντήσεις με Αξιοσημείωτα Ζώα»

    Μάθε περισσότερα
  10. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    18/12/2025

    Κοινή Επιστολή 213 Περιβαλλοντικών Οργανώσεων καλεί τα κράτη μέλη της ΕΕ να μην υποβαθμίσουν το καθεστώς προστασίας του λύκου

    Την επιστολή συνυπογράφουν 20 ελληνικές Περιβαλλοντικές Οργανώσεις και Φορείς

    Μάθε περισσότερα
  11. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    17/12/2025

    Πολυετείς έρευνες του ΑΡΧΕΛΩΝ επεκτείνουν τον χάρτη ωοτοκίας των Πράσινων Χελωνών της Μεσογείου

    Tα τελευταία χρόνια καταγράφονται όλο και περισσότερες φωλιές πράσινης χελώνας στην Ελλάδα, αποτελώντας μία ένδειξη ότι η γεωγραφική εξάπλωση των περιοχών ωοτοκίας αυτού του είδους στη Μεσόγειο αρχίζει να επεκτείνεται.

    Μάθε περισσότερα
  12. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    12/12/2025

    Η Δύναμη πίσω από την Προστασία των Θαλάσσιων Χελωνών: Οι Υπεύθυνοι Πεδίου του 2025

    Με βαθιά ευγνωμοσύνη, τιμούμε όλους τους Υπεύθυνους Πεδίου που συνέβαλαν στην επιτυχία των προγραμμάτων του 2025.

    Μάθε περισσότερα
  13. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    10/12/2025

    Πρωτοφανής εμφάνιση Δερματοχελώνας σε παραλία της Μεσογείου

    Μια νέα επιστημονική καταγραφή φέρνει στο φως ένα εξαιρετικά σπάνιο γεγονός για τη θαλάσσια ζωή της Μεσογείου: την πρώτη επιβεβαιωμένη εμφάνιση ενήλικης Δερματοχελώνας (Dermochelys coriacea) σε προσπάθεια ωοτοκίας μέσα στη λεκάνη της Μεσογείου.

    Μάθε περισσότερα
  14. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    08/12/2025

    Άνοιξαν οι Αιτήσεις για τους Υπεύθυνους Πεδίου του ΑΡΧΕΛΩΝ για το 2026!

    Ο ΑΡΧΕΛΩΝ με χαρά ανακοινώνει ότι οι αιτήσεις για τις θέσεις Υπεύθυνων Πεδίου για το 2026 σε όλα τα προγράμματα ωοτοκίας είναι τώρα ανοιχτές έως τις 31 Ιανουαρίου 2026!

    Μάθε περισσότερα
  15. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    05/12/2025

    Σώζουμε Μαζί τις Θαλάσσιες Χελώνες – Αφιέρωμα στους Εθελοντές μας

    Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντισμού, γιορτάζουμε όλους όσους ήρθαν από κοντά και μακριά, φόρεσαν το μπλε μπλουζάκι και αγκάλιασαν αυτή τη σημαντική ευθύνη.

    Μάθε περισσότερα
1 από 0

Πολύ πιθανό να σε ενδιαφέρουν επίσης

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας!
Μάθε για τις τελευταίες δράσεις μας και ενημερώσου για τα προγράμματά μας και πως μπορείς εσύ να βοηθήσεις τις θαλάσσιες χελώνες!