Παρά τη θεσμοθέτηση ειδικής χρήσης γης για τα Κέντρα Περίθαλψης Ειδών Άγριας Πανίδας (ΚΕ.Π.Ε.Α.Π.), το μέλλον τους παραμένει αβέβαιο
9 Δεκεμβρίου 2020
Ένα πρώτο βήμα για την κάλυψη του υφιστάμενου νομικού κενού ως προς τη λειτουργία των Κέντρων Περίθαλψης Ειδών Άγριας Πανίδας (ΚΕ.Π.Ε.Α.Π.) έγινε με την πρόσφατη ψήφιση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας «Εκσυγχρονισμός της Χωροταξικής και Πολεοδομικής Νομοθεσίας» από τη Βουλή των Ελλήνων. Για πρώτη φορά προβλέπεται ειδική χρήση γης για τα ΚΕ.Π.Ε.Α.Π. (χρήση 36Α) και ορίζεται σε ποιες κατηγορίες γενικών χρήσεων γης μπορεί αυτή να χωροθετηθεί. Ευχαριστούμε την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ, τους βουλευτές της αντιπολίτευσης και τους περιβαλλοντικούς φορείς που συνέβαλαν σ’ αυτό.
Με την πρόβλεψη χωροθέτησης που νομοθετήθηκε διαχωρίζονται για πρώτη φορά τα ΚΕ.Π.Ε.Α.Π., όπου άγρια ζώα τραυματισμένα, άρρωστα ή εγκαταλειμμένα, περιθάλπονται για ορισμένο διάστημα με σκοπό την επανένταξή τους στο φυσικό περιβάλλον, από τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, που επιτελούν έναν τελείως διαφορετικό σκοπό, αυτόν της εκτροφής και εμπορίας των ζώων.
Κατόπιν αυτών των εξελίξεων, είναι επιτακτική ανάγκη να προχωρήσει η επικαιροποίηση του θεσμικού πλαισίου για τα ΚΕ.Π.Ε.Α.Π., έτσι όπως έχει ξεκινήσει με τη σύσταση ειδικής επιτροπής, ώστε να ενσωματώσει τα νέα δεδομένα, όπως προκύπτουν από το νέο Χωροταξικό νόμο.
Οι συνυπογράφοντες μη κερδοσκοπικοί φορείς, φέρουμε σε πέρας την περίθαλψη μεγάλου αριθμού τραυματισμένων, άρρωστων και εγκαταλελειμμένων άγριων ζώων στην Ελλάδα εδώ και περίπου 3 δεκαετίες. Συνεργαζόμαστε με τους αρμόδιους φορείς της πολιτείας και έχουμε κερδίσει μεγάλη αποδοχή και υποστήριξη από την ελληνική κοινωνία. Το έργο μας συμβάλει σημαντικά στην προστασία της βιοποικιλότητας στο σύνολό της καθώς και στη διατήρηση των απειλούμενων και προστατευόμενων ειδών, στα οποία ανήκουν πολλά από τα ζώα που φθάνουν στα Κέντρα Περίθαλψης.
Πιστεύουμε ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό να γίνουν τα επόμενα αναγκαία βήματα ώστε τα ΚΕ.Π.Ε.Α.Π. να μπορέσουν να λάβουν τις απαιτούμενες άδειες και να λειτουργήσουν σωστά, με την ουσιαστική υποστήριξη της πολιτείας. Τις προτάσεις μας για τις απαραίτητες αλλαγές και συμπληρώσεις της νομοθεσίας σχετικά με το θέμα αυτό έχουμε θέσει υπόψη του ΥΠΕΝ και προσδοκούμε συνεργασία του ΥΠΕΝ με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ώστε να γίνουν πραγματικότητα στο άμεσο μέλλον. Με τον τρόπο αυτό θα μπορέσει η Ελλάδα να εκπληρώσει επαρκώς τις ευρωπαϊκές και διεθνείς υποχρεώσεις της ως προς την περίθαλψη της άγριας πανίδας.
Οι φορείς:
ΑΛΚΥΟΝΗ, ΑΝΙΜΑ, ΑΡΙΩΝ, ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ, ΑΡΧΕΛΩΝ, MOm, Δράση για την Άγρια Ζωή, Εταιρία Προστασίας Περιβάλλοντος Καστοριάς
Πληροφορίες:
ΑΛΚΥΟΝΗ, Μάριος Φούρναρης, alkioniparos@yahoo.gr ΑΝΙΜΑ, Μαρία Γανωτή, 6972664675, mariaganoti@gmail.com ΑΡΙΩΝ, Αναστασία Κομνηνού, natakomn@vet.auth.gr ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ, Νίκος Γραμμενόπουλος, 6957834672, ngrammenopoulos@arcturos.gr ΑΡΧΕΛΩΝ, Παναγιώτα Θεοδώρου, 6940470194, conservation@archelon.gr MOm, Παναγιώτης Δενδρινός, 6946065726, p.dendrinos@mom.gr ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΡΙΑ ΖΩΗ, Προύσαλη Σοφία, 6978845305, sophia.prousali@gmail.com Ε.Μ.Π Καστοριάς, Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, 6984660560, nickpa@mail.com
Απροστάτευτα οικοσυστήματα σε υψηλή τηλεθέαση
Εθελοντές βοηθούν στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ μέσω του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ17/09/2024
Μετρώντας τις φωλιές Καρέττα στη Ζάκυνθο- δουλειά στρατιάς μυρμηγκιών
Εδώ και πάνω από 41 χρόνια, ο ΑΡΧΕΛΩΝ μετράει κάθε χρόνο τις φωλιές των θαλάσσιων χελωνών στη Ζάκυνθο.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ17/09/2024
Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το πρόγραμμα στον Αμβρακικό για το 2024, σηματοδοτώντας δύο δεκαετίες αφοσιωμένου έργου.
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ αποτελεί φάρο ελπίδας για τις θαλάσσιες χελώνες στον Αμβρακικό Κόλπο. Από τη διάσωση τραυματισμένων χελωνών μέχρι την παρακολούθηση των χαρακτηριστικών των πληθυσμών τους και τις διαδρομές μετανάστευσης τους, το πρόγραμμα του Αμβρακικού, συμβάλλει στην επιβίωση αυτών των προστατευόμενων ζώων εδω και 20 χρόνια.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ13/09/2024
Έκκληση 20 Περιβαλλοντικών Οργανώσεων προς την Ελληνική Κυβέρνηση να υποστηρίξει τη διατήρηση του καθεστώτος προστασίας του λύκου στην Ευρώπη
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ09/09/2024
Εκπαιδευτικά Προγράμματα 2024-2025: Εμπνεύστε την Επόμενη Γενιά Οικολόγων με τον ΑΡΧΕΛΩΝ!
Πέρυσι, 15.000 μαθητές έφθασαν στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ και ενθουσιάστηκαν μαθαίνοντας για τις προσπάθειες που γίνονται από το Σύλλογο μας για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας και τα αποτελέσματά τους.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ02/09/2024
Σχολή Θαλάσσιας Διατήρησης του LIFE MareNatura: ΑΡΧΕΛΩΝ και ΟΦΥΠΕΚΑ εκπαιδεύουν προσωπικό για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών
Οι συμμετέχοντες έλαβαν εκτενή εκπαίδευση στη βιολογία, τις απειλές και τις μεθόδους προστασίας των θαλάσσιων χελωνών με σκοπό να αποτελέσουν στην συνέχεια μια Ειδική Ομάδα Δράσης που θα λειτουργήσει στα πλαίσια του Προγράμματος LIFE MareNatura.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ30/08/2024
Ξενοδοχείο της Ζακύνθου αναλαμβάνει δράση για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών
Από το καλοκαίρι του 2023, το Domes Aulus Zante, Autograph Collection υποστηρίζει το έργο του ΑΡΧΕΛΩΝ στο νησί με την «υιοθεσία» 70 φωλιών της θαλάσσιας χελώνας
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ26/08/2024
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ ξεκινά ολοκληρωμένη μελέτη για την προστασία των περιοχών φωλεοποίησης της θαλάσσιας χελώνας
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ05/08/2024
Ένα σημαντικό βήμα για τη διατήρηση της θαλάσσιας χελώνας: Παρακολουθούμε τα ταξίδια τους σε όλη τη Μεσόγειο
Τον προηγούμενο μήνα, η ομάδα μας ολοκλήρωσε με επιτυχία την τοποθέτηση δορυφορικών πομπών σε 20 θαλάσσιες χελώνες που εντοπίστηκαν κοντά στις παραλίες ωοτοκίας της Δυτικής και Νότιας Πελοποννήσου και της Κρήτης.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ31/07/2024
Επείγουσα πρόσκληση για εθελοντές: Ψάχνεις μια καλοκαιρινή απόδραση με νόημα; Γίνε εθελοντής και σώσε τους νεοσσούς!
Καλούμε επειγόντως εθελοντές για να βοηθήσουν στην προστασία των θαλάσσιων χελωνών στην Ελλάδα τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο. Ελάτε να βοηθήσουμε τους νεοσσούς να φτάσουν στη θάλασσα!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ30/07/2024
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ εφιστά την προσοχή στους λουόμενους των Χανίων: Οι θαλάσσιες χελώνες δεν είναι κατοικίδια ζώα - Δεν τις ταΐζουμε!
Τα περιστατικά επίθεσης χελωνών σε λουόμενους είναι πραγματικά μεμονωμένα. Στις λιγοστές περιπτώσεις που συμβαίνουν τέτοια δυσάρεστα περιστατικά, ο κοινός παρονομαστής είναι ένας: κάποιοι ταΐζουν συστηματικά τις χελώνες στην περιοχή.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ29/07/2024
Σβήστε τα φώτα, αφήστε τις παραλίες σκοτεινές για τις θαλάσσιες χελώνες!
Όσοι παραθερίζετε φέτος κοντά σε μία παραλία ωοτοκίας και έχετε διαλέξει ένα δωμάτιο με θέα τη θάλασσα, είστε στην πρώτη γραμμή για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ15/07/2024
Οικο-τουρισμός σε Πελοπόννησο και Κρήτη: Εξερευνήστε μια παραλία ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας Καρέττα
Μία καταπληκτική οικολογική εμπειρία προσφέρει ο ΑΡΧΕΛΩΝ στους τυχερούς ευαισθητοποιημένους ταξιδιώτες που θα βρεθούν αυτό το καλοκαίρι σε σημαντικές παραλίες ωοτοκίας της χελώνας Καρέττα που προστατεύει ο Σύλλογος.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ26/06/2024
Οι θαλάσσιες χελώνες μας εκπλήσσουν: αν δεις ίχνη χελώνας στην παραλία βοήθησε την έρευνα του ΑΡΧΕΛΩΝ!
Δεν είναι όλες οι παραλίες στην εκτεταμένη ακτογραμμή της Ελλάδας κατάλληλες για την ωοτοκία των θαλάσσιων χελωνών, αλλά μερικές φορές αυτά τα θαλάσσια ερπετά μας εκπλήσσουν! Φέτος το καλοκαίρι, ο ΑΡΧΕΛΩΝ ζητά τη βοήθειά σου για τη διερεύνηση ενός φαινομένου που ονομάζεται «σποραδική ωοτοκία».
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ17/06/2024
Λιμένι Μάνης - ΠΡΟΣΟΧΗ! Οι θαλάσσιες χελώνες δεν είναι κατοικίδια ζώα: Δεν τις ταΐζουμε!
Ο Δήμος Ανατολικής Μάνης και το Λιμεναρχείο ζήτησαν τη συνδρομή του ΑΡΧΕΛΩΝ για την ενημέρωση των λουόμενων στην περιοχή Λιμένι της Μάνης, όπου οι υγειονομικές αρχές έχουν ήδη καταγράψει φέτος 12 περιστατικά επίθεσης θαλάσσιας χελώνας σε λουόμενους.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ16/06/2024
30 Χρόνια Ελπίδας: Το Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ γιορτάζει την Ημέρα των Θαλάσσιων Χελωνών
Κάθε χρόνο στις 16 Ιουνίου, γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα των Θαλάσσιων Χελωνών, μια ημέρα αφιερωμένη στην ευαισθητοποίηση σχετικά με αυτά τα υπέροχα πλάσματα και τις απειλές που αντιμετωπίζουν. Η φετινή χρονιά έχει ιδιαίτερη σημασία για τον ΑΡΧΕΛΩΝ, καθώς το Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών στη Γλυφάδα συμπληρώνει 30 χρόνια λειτουργίας.