08/12/2020

Εθελοντές βοηθούν στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ μέσω του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης

Elsa Delecroix - Εθελόντρια από την ADICE (Γαλλία)

ethelontes-bohthoun-sto-kentro-diaswshs-tou-arxelwn-mesw-tou-eurwpaikou-swmatos-allhleggyhs-esc_2020_1.jpg

Η Elsa, μια νεαρή καλλιτέχνιδα από τη Γαλλία, μιλά για τη διαμονή της στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ στην Αθήνα, Ελλάδα:

«Αποφοίτησα από το λύκειο εν μέσω της καραντίνας στη Γαλλία. Καθώς δεν σκόπευα να συνεχίσω στο πανεπιστήμιο αμέσως μετά το σχολείο, ήθελα να ταξιδέψω και έτσι βρήκα τον ΑΡΧΕΛΩΝ.

Η συμμετοχή στην περίθαλψη θαλασσίων χελωνών εδώ ήταν μια εξαιρετική επιλογή. Μοιάζει με παιδικό όνειρο για τους περισσότερους ανθρώπους, κάτι που πρέπει να δοκιμάσετε μία φορά στη ζωή σας, τουλάχιστον! Και δεν το μετάνιωσα.

ethelontes-bohthoun-sto-kentro-diaswshs-tou-arxelwn-mesw-tou-eurwpaikou-swmatos-allhleggyhs-esc_2020_2.jpg

Η επιλογή μου ήταν να γίνω εθελόντρια για δύο μήνες μέσω του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης. Οι πρώτες δύο εβδομάδες ήταν αρκετά σκληρές σωματικά, αλλά άξιζε τον κόπο! Η πλειοψηφία των εθελοντικών καθηκόντων συνίσταται στον καθαρισμό δεξαμενών και χελωνών, στην προετοιμασία των ψαριών και στη σίτιση των χελωνών, βοήθεια στο μαγαζάκι και στην ευαισθητοποίηση του κοινού και προφανώς βοήθεια στην καθαριότητα του Κέντρου . Η Ειρήνη, η Υπεύθυνη Διάσωσης και Περίθαλψης, ήταν η επιτηρήτριά μου και ο Μιχάλης ήταν ο βοηθός της: ήταν υπέροχοι στη διαφοροποίηση των καθηκόντων και έδιναν ευκαιρίες για εμπειρίες σε όλους.

Η ομαδική εργασία ήταν καταπληκτική εμπειρία. Μιας και ήταν μια καινούρια εμπειρία για μένα, στην αρχή με ανησυχούσε. Όμως, ήμουν τυχερή που βρισκόμουν ανάμεσα σε πολύ καλούς ανθρώπους που ήθελαν όλοι να νιώθουμε άνετα και έδειχναν τον απαραίτητο σεβασμό.

Περάσαμε πολύ χρόνο όλοι μαζί, μοιραστήκαμε πολλές όμορφες στιγμές και διασκεδάσαμε. Ο εθελοντισμός είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να μάθετε να ακούτε τον εαυτό σας και τις ανάγκες σας, εάν δεν είστε ακόμα άνετοι με την όλη διαδικασία. Επιπλέον, το Κέντρο Διάσωσης βρίσκεται σε μια όμορφη αστική ζώνη, και υπάρχουν πολλά υπέροχα πράγματα να κάνετε! Μου άρεσε τόσο πολύ που δεν ήθελα να φύγω.

Έχω δει μόνο ένα πολύ μικρό μέρος της Ελλάδας και θα ήθελα να περάσω περισσότερο χρόνο με τους ανθρώπους εδώ. Θα ήθελα πραγματικά να επιστρέψω για να βοηθήσω τον ΑΡΧΕΛΩΝ, ίσως μέσα στο καλοκαίρι.

Σίγουρα θα συνιστούσα τον εθελοντισμό στον ΑΡΧΕΛΩΝ, γιατί ποτέ δεν θα μείνει κανείς μόνος ή θα παραμεριστεί. Ο Σύλλογος κάνει ό, τι καλύτερο μπορεί να βοηθήσει τους εθελοντές με κάθε τρόπο και αυτό είναι εμφανές από το ότι ορισμένοι εθελοντές επιστρέφουν για να βοηθήσουν ξανά τις χελώνες.

Noémie Fritsch - Εθελόντρια από την οργάνωση νέων ANIJ (Λουξεμβούργο)

ethelontes-bohthoun-sto-kentro-diaswshs-tou-arxelwn-mesw-tou-eurwpaikou-swmatos-allhleggyhs-esc_2020_3.jpg

Η Noemie, μια νεαρή κοπέλα από το Λουξεμβούργο, εργάστηκε σκληρά για την περίθαλψη των θαλάσσιων χελωνών στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ και μοιράζεται την εμπειρία της με το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης:

Γειά σε όλους! Είμαι 25 ετών και πρόσφερα εθελοντική εργασία από τον Σεπτέμβριο έως τον Νοέμβριο 2020, μαζί με ένα άλλο άτομο από τη χώρα μου. Μιας και ήμασταν δύο, μπορέσαμε να προσαρμοστούμε εύκολα σε αυτό το νέο περιβάλλον. Μετά από μια εβδομάδα καραντίνας σε ειδικό χώρο, μπόρεσα επιτέλους να ξεκινήσω την εθελοντική μου εργασία, σίγουρη ότι είχαμε αποκλείσει τον COVID-19 από το Κέντρο.

Στην αρχή, υπήρχαν πολλές πληροφορίες που έπρεπε να απορροφήσω, αλλά όσο περνούσε ο καιρός, το συνήθισα και σύντομα μπορούσα να συσχετίσω τις πληροφορίες που είχα λάβει με αυτό που έκανα και αυτό με βοήθησε πολύ. Όντας μέλος της ομάδας στο Κέντρο Διάσωσης, συνάντησα πολλούς υπέροχους ανθρώπους κατά τη διάρκεια της διαμονής μου και μοιραστήκαμε πολλές διασκεδαστικές στιγμές και όμορφα βράδια. Αυτό, φυσικά, έκανε δύσκολο το να πω πολλά «αντίο», το ένα μετά το άλλο όταν εθελοντές ολοκλήρωναν τη συμμετοχή τους.

Τις τελευταίες εβδομάδες μου στον ΑΡΧΕΛΩΝ, η Αθήνα βρισκόταν και πάλι σε απαγόρευση κυκλοφορίας, κάτι που μου έδωσε χρόνο να μαζέψω τα πράγματα μου και να απολαύσω περισσότερο τις τελευταίες μέρες μου δουλεύοντας με τις χελώνες στο Κέντρο Διάσωσης.

Μιλώντας λίγο για τις χελώνες, το τάισμα των χελωνών με ψάρια αποτελεί μια καθημερινότητα. Μερικές από τις χελώνες είναι σε θέση να φάνε μόνες τους, αλλά άλλες εξακολουθούν να χρειάζεται να τρέφονται από ανθρώπους. Ήμουν πολύ περήφανη όταν κατάφερα να ταΐσω μια χελώνα που δεν έτρωγε, για πρώτη φορά! Δεν είναι κάθε προσπάθεια επιτυχημένη, αλλά κάνουμε το καλύτερο δυνατό και δεν τα παρατάμε ποτέ!

Είχα κι εγώ την αγαπημένη μου χελώνα, όπως κάθε ένας από τους εθελοντές, και ήμουν πολύ χαρούμενη που τελικά μπορέσαμε να την αφήσουμε υγιή πίσω στη θάλασσα. Ήταν μια αξέχαστη στιγμή!

Συνοψίζοντας, χαίρομαι που το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης με βοήθησε να συμμετάσχω στον ΑΡΧΕΛΩΝ. Όχι μόνο έκανε τη συμμετοχή μου οικονομικά προσιτή, αλλά και μπόρεσα να χρηματοδοτήσω επιπλέον δραστηριότητες κατά τη διάρκεια των διακοπών μου με άλλους εθελοντές.

Μάθετε κι εσείς περισσότερα για το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης και τις ευκαιρίες που προσφέρει για νέους της Ευρώπης ηλικίας 18-30 ετών.

https://europa.eu/youth/solidarity_el

to-kentro-diaswshs-thalassiwn-xelwnwn-sw8hke-kata-th-diarkeia-ths-pandhmias-apo-th-nele-joachim-ethelontria-apo-to-european-solidarity-corps-esc_logo_en.jpg

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

 1. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  02/02/2024

  Οι θαλάσσιες χελώνες στους Ελληνικούς υγροτόπους διεθνούς σημασίας

  Στις 2 Φεβρουαρίου γιορτάζουμε την Παγκόσμια Μέρα των Υγροτόπων, αυτών των ευάλωτων περιοχών του πλανήτη που αποτελούν καταφύγιο για τα αποδημητικά πουλιά, αλλά και για πολλά άλλα είδη άγριων ζώων, μεταξύ των οποίων και οι θαλάσσιες χελώνες.

  Μάθε περισσότερα
 2. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  24/01/2024

  Γιατί τα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ είναι διεθνή;

  Τα προγράμματα προστασίας για τη θαλάσσια χελώνα του ΑΡΧΕΛΩΝ οργανώνονται με την πολύτιμη συμβολή εθελοντών που φθάνουν κάθε χρόνο στην Ελλάδα όχι μόνο από την Ευρώπη αλλά και από πιο μακρινά μέρη όπως την Ν.Κορέα, την Αυστραλία και την Κολομβία. Η χρήση της αγγλικής γλώσσας κατά τη διάρκεια των εργασιών στο πεδίο ή των δραστηριοτήτων ευαισθητοποίησης του κοινού και στις οργανωμένες κατασκηνώσεις που διαμένουν οι εθελοντές, είναι απαραίτητη για τα προγράμματα.

  Μάθε περισσότερα
 3. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  23/01/2024

  Κοινό ΔΤ: Εκτός Σχεδίου Δόμηση: Επιταχύνοντας την Καταστροφή της Ελληνικής Φύσης

  Η δημοσιοποίηση της διαφαινόμενης πρόθεσης της Κυβέρνησης να διευρύνει, έστω και μεταβατικά, την εκτός σχεδίου δόμηση έχει προκαλέσει οξείες αντιδράσεις – πράγμα αξιοσημείωτο για σχέδιο νόμου που δεν έχει καν ακόμα δημοσιευθεί. Αυτό και μόνο δείχνει ότι σημαντικό τμήμα της κοινωνίας είναι αντίθετο στην περαιτέρω οικοπεδοποίηση της ελληνικής υπαίθρου και στην ανεξέλεγκτη και άναρχη διεύρυνση των οικισμών.

  Μάθε περισσότερα
 4. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  17/01/2024

  Ένα ιδιαίτερο νοσοκομείο για θαλάσσιες χελώνες με δεξαμενές και εντυπωσιακά παλιά βαγόνια τρένου έχει στήσει εδώ και 30 χρόνια ο ΑΡΧΕΛΩΝ στη Γλυφάδα

  Χελώνες συνδεδεμένες με φιάλες ορού ή μπανταρισμένες με επιδέσμους, δεξαμενές περίθαλψης και δεξαμενές αποκατάστασης με ειδικό περιβαλλοντικό εμπλουτισμό, θερμοκήπια ανάρρωσης, αλλά και… ανακαινισμένα βαγόνια του ΟΣΕ!

  Μάθε περισσότερα
 5. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  15/01/2024

  Θέσεις Βοηθών για τα προγράμματα προστασίας της θαλάσσιας χελώνας του 2024

  Ο ΑΡΧΕΛΩΝ αναζητά συνεργάτες με θέληση και ενθουσιασμό για την προστασία της φύσης για την υλοποίηση των προγραμμάτων προστασίας της θαλάσσιας χελώνας του 2024.

  Μάθε περισσότερα
 6. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  05/01/2024

  Τι έγινε στον κόσμο του ΑΡΧΕΛΩΝ το 2023;

  Παγκόσμιο ρεκόρ αναπαραγωγικής ζωής για θαλάσσια χελώνα και 40 χρόνια δράσης ΑΡΧΕΛΩΝ για την προστασία της χελώνας είναι κάποιες στιγμές που γιορτάσαμε φέτος όλοι μαζί. Τι έγινε λοιπόν στον κόσμο του ΑΡΧΕΛΩΝ το 2023;

  Μάθε περισσότερα
 7. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  21/12/2023

  Η ανάληψη ευθύνης για το περιβάλλον δίνει νόημα στη ζωή μας

  «Ο ΑΡΧΕΛΩΝ είναι μια ευκαιρία, όχι μόνο για τα ζώα και το οικοσύστημα, αλλά και για μας τους ίδιους που συμμετέχουμε στο Σύλλογο και για την κοινωνία μέσα στην οποία δρούμε». Ο Θωμάς Αράπης, Πρόεδρος και ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου μιλά για την προσπάθεια που κάνει ο ΑΡΧΕΛΩΝ αλλά και για το τι ελπίζει ότι θα φέρει το αύριο.

  Μάθε περισσότερα
 8. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  20/12/2023

  19 Περιβαλλοντικές Οργανώσεις ζητούν από την Ελληνική Κυβέρνηση να μην συναινέσει σε αλλαγή του καθεστώτος προστασίας του λύκου στην Ευρώπη

  Οι συνυπογράφουσες 19 Περιβαλλοντικές Οργανώσεις εκφράζουμε την πλήρη αντίθεσή μας στην πρόταση που ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για μείωση του προστατευτικού καθεστώτος του λύκου στη Σύμβαση της Βέρνης και καλούμε την ελληνική κυβέρνηση να απορρίψει την πρόταση αυτή στο Συμβούλιο των Υπουργών Περιβάλλοντος.

  Μάθε περισσότερα
 9. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  20/12/2023

  Σαράντα χρόνια μετά: Ο κόσμος του ΑΡΧΕΛΩΝ σήμερα

  Ο Θωμάς Αράπης, Πρόεδρος και ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου δίνει το στίγμα του ΑΡΧΕΛΩΝ σήμερα. «Στις καθημερινές μας δραστηριότητες συναντάμε, εκτός από πολλές χελώνες, και πάρα πολλούς ανθρώπους που βοήθησαν και βοηθούν.. Ανάμεσά τους, ξεχωρίζουν όλοι όσοι εργάζονται και εκπροσωπούν το σύλλογο εκεί έξω, στα εύκολα και τα δύσκολα »

  Μάθε περισσότερα
 10. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  15/12/2023

  Ευχές από επώνυμους «χελωνάδες» του εξωτερικού!

  Συνεργάτες και μέλη της επιστημονικής κοινότητας από όλον τον κόσμο στέλνουν το μήνυμά τους για τα 40 χρόνια ΑΡΧΕΛΩΝ

  Μάθε περισσότερα
 11. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  14/12/2023

  Το παρελθόν έχει αξία αν γίνει φάρος που φωτίζει στο μέλλον

  Ο Θωμάς Αράπης, Πρόεδρος του ΑΡΧΕΛΩΝ και ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου μιλάει για την ποιότητα και τις αξίες, και τους ανθρώπους που σημάδεψαν τη δημιουργία και την μετέπειτα δράση του ΑΡΧΕΛΩΝ. «Ο Δημήτρης Μαργαριτούλης μας έμαθε όχι μόνο τη μεθοδολογία για την καταγραφή και προστασία των χελωνών αλλά και τι θα πει οργάνωση καθηκόντων, ευθύνη, συλλογικότητα, αξιολόγηση, συνεργασία» αναφέρει.

  Μάθε περισσότερα
 12. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  12/12/2023

  Σημειώσεις μίας εθελόντριας (Μέρος 2): Τα τραύματα στο κεφάλι είναι πιο συχνά από όσο νομίζετε

  Η Jessica έγινε εθελόντρια στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ για 6 εβδομάδες το 2023 και μιλά για όσα έμαθε φροντίζοντας θαλάσσιες χελώνες με τραυματισμούς στο κεφάλι που προκαλούνται από ανθρώπους.

  Μάθε περισσότερα
 13. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  04/12/2023

  Σημειώσεις μίας εθελόντριας (Μέρος 1): Η Jessica Van Damme βρέθηκε στο Κέντρο Διάσωσης

  «Κατά τη διάρκεια της παραμονής μου υπήρχαν περισσότερες από 30 τραυματισμένες θαλάσσιες χελώνες που νοσηλεύονταν στο Κέντρο Διάσωσης. Επτά από αυτές απελευθερώθηκαν επιτυχώς, αλλά, κατά την ίδια περίοδο, υπήρξαν πέντε νέες αφίξεις – όλες χελώνες με ανθρωπογενή τραύματα. Εμείς, οι άνθρωποι, είμαστε η μεγαλύτερη απειλή για αυτές!», γράφει η Jessica.

  Μάθε περισσότερα
 14. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  30/11/2023

  Καλοκαίρι 2024: Έλα ξανά και ανάλαβε ευθύνες στα προγράμματα προστασίας της θαλάσσιας χελώνας!

  Η συμμετοχή ή η επιστροφή στα προγράμματα προστασίας θαλάσσιας χελώνας του ΑΡΧΕΛΩΝ ως Υπεύθυνος Πεδίου θα σου δώσει την ευκαιρία να ηγηθείς συγκεκριμένων δραστηριοτήτων, καθώς και να εκπαιδεύσεις και να βοηθήσεις άλλους εθελοντές. Αυτές οι θέσεις παρέχουν υψηλότερο επίπεδο εμπειρίας στη προστασία του περιβάλλοντος, καθώς και βελτίωση στις επικοινωνιακές και ηγετικές δεξιότητες. Βιάσου και κάνε αίτηση τώρα! Μόνο ένας περιορισμένος αριθμός έμπειρων και εξειδικευμένων εθελοντών επιλέγονται σαν Υπεύθυνοι Πεδίου σε κάθε πρόγραμμα.

  Μάθε περισσότερα
 15. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  23/11/2023

  Δημιουργία της «Συμμαχίας για τον Αμβρακικό»

  Όραμα της Συμμαχίας αποτελεί η ανάδειξη της μοναδικής οικολογικής αξίας και της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς του Αμβρακικού, για την αποτελεσματικότερη διαχείριση, αποκατάσταση και προστασία των οικοσυστημάτων και της βιοποικιλότητάς του, σε συνεργασία με την τοπική κοινότητα!

  Μάθε περισσότερα
1 από 0

Πολύ πιθανό να σε ενδιαφέρουν επίσης

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας!
Μάθε για τις τελευταίες δράσεις μας και ενημερώσου για τα προγράμματά μας και πως μπορείς εσύ να βοηθήσεις τις θαλάσσιες χελώνες!