08/12/2020

Εθελοντές βοηθούν στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ μέσω του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης

Elsa Delecroix - Εθελόντρια από την ADICE (Γαλλία)

ethelontes-bohthoun-sto-kentro-diaswshs-tou-arxelwn-mesw-tou-eurwpaikou-swmatos-allhleggyhs-esc_2020_1.jpg

Η Elsa, μια νεαρή καλλιτέχνιδα από τη Γαλλία, μιλά για τη διαμονή της στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ στην Αθήνα, Ελλάδα:

«Αποφοίτησα από το λύκειο εν μέσω της καραντίνας στη Γαλλία. Καθώς δεν σκόπευα να συνεχίσω στο πανεπιστήμιο αμέσως μετά το σχολείο, ήθελα να ταξιδέψω και έτσι βρήκα τον ΑΡΧΕΛΩΝ.

Η συμμετοχή στην περίθαλψη θαλασσίων χελωνών εδώ ήταν μια εξαιρετική επιλογή. Μοιάζει με παιδικό όνειρο για τους περισσότερους ανθρώπους, κάτι που πρέπει να δοκιμάσετε μία φορά στη ζωή σας, τουλάχιστον! Και δεν το μετάνιωσα.

ethelontes-bohthoun-sto-kentro-diaswshs-tou-arxelwn-mesw-tou-eurwpaikou-swmatos-allhleggyhs-esc_2020_2.jpg

Η επιλογή μου ήταν να γίνω εθελόντρια για δύο μήνες μέσω του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης. Οι πρώτες δύο εβδομάδες ήταν αρκετά σκληρές σωματικά, αλλά άξιζε τον κόπο! Η πλειοψηφία των εθελοντικών καθηκόντων συνίσταται στον καθαρισμό δεξαμενών και χελωνών, στην προετοιμασία των ψαριών και στη σίτιση των χελωνών, βοήθεια στο μαγαζάκι και στην ευαισθητοποίηση του κοινού και προφανώς βοήθεια στην καθαριότητα του Κέντρου . Η Ειρήνη, η Υπεύθυνη Διάσωσης και Περίθαλψης, ήταν η επιτηρήτριά μου και ο Μιχάλης ήταν ο βοηθός της: ήταν υπέροχοι στη διαφοροποίηση των καθηκόντων και έδιναν ευκαιρίες για εμπειρίες σε όλους.

Η ομαδική εργασία ήταν καταπληκτική εμπειρία. Μιας και ήταν μια καινούρια εμπειρία για μένα, στην αρχή με ανησυχούσε. Όμως, ήμουν τυχερή που βρισκόμουν ανάμεσα σε πολύ καλούς ανθρώπους που ήθελαν όλοι να νιώθουμε άνετα και έδειχναν τον απαραίτητο σεβασμό.

Περάσαμε πολύ χρόνο όλοι μαζί, μοιραστήκαμε πολλές όμορφες στιγμές και διασκεδάσαμε. Ο εθελοντισμός είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να μάθετε να ακούτε τον εαυτό σας και τις ανάγκες σας, εάν δεν είστε ακόμα άνετοι με την όλη διαδικασία. Επιπλέον, το Κέντρο Διάσωσης βρίσκεται σε μια όμορφη αστική ζώνη, και υπάρχουν πολλά υπέροχα πράγματα να κάνετε! Μου άρεσε τόσο πολύ που δεν ήθελα να φύγω.

Έχω δει μόνο ένα πολύ μικρό μέρος της Ελλάδας και θα ήθελα να περάσω περισσότερο χρόνο με τους ανθρώπους εδώ. Θα ήθελα πραγματικά να επιστρέψω για να βοηθήσω τον ΑΡΧΕΛΩΝ, ίσως μέσα στο καλοκαίρι.

Σίγουρα θα συνιστούσα τον εθελοντισμό στον ΑΡΧΕΛΩΝ, γιατί ποτέ δεν θα μείνει κανείς μόνος ή θα παραμεριστεί. Ο Σύλλογος κάνει ό, τι καλύτερο μπορεί να βοηθήσει τους εθελοντές με κάθε τρόπο και αυτό είναι εμφανές από το ότι ορισμένοι εθελοντές επιστρέφουν για να βοηθήσουν ξανά τις χελώνες.

Noémie Fritsch - Εθελόντρια από την οργάνωση νέων ANIJ (Λουξεμβούργο)

ethelontes-bohthoun-sto-kentro-diaswshs-tou-arxelwn-mesw-tou-eurwpaikou-swmatos-allhleggyhs-esc_2020_3.jpg

Η Noemie, μια νεαρή κοπέλα από το Λουξεμβούργο, εργάστηκε σκληρά για την περίθαλψη των θαλάσσιων χελωνών στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ και μοιράζεται την εμπειρία της με το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης:

Γειά σε όλους! Είμαι 25 ετών και πρόσφερα εθελοντική εργασία από τον Σεπτέμβριο έως τον Νοέμβριο 2020, μαζί με ένα άλλο άτομο από τη χώρα μου. Μιας και ήμασταν δύο, μπορέσαμε να προσαρμοστούμε εύκολα σε αυτό το νέο περιβάλλον. Μετά από μια εβδομάδα καραντίνας σε ειδικό χώρο, μπόρεσα επιτέλους να ξεκινήσω την εθελοντική μου εργασία, σίγουρη ότι είχαμε αποκλείσει τον COVID-19 από το Κέντρο.

Στην αρχή, υπήρχαν πολλές πληροφορίες που έπρεπε να απορροφήσω, αλλά όσο περνούσε ο καιρός, το συνήθισα και σύντομα μπορούσα να συσχετίσω τις πληροφορίες που είχα λάβει με αυτό που έκανα και αυτό με βοήθησε πολύ. Όντας μέλος της ομάδας στο Κέντρο Διάσωσης, συνάντησα πολλούς υπέροχους ανθρώπους κατά τη διάρκεια της διαμονής μου και μοιραστήκαμε πολλές διασκεδαστικές στιγμές και όμορφα βράδια. Αυτό, φυσικά, έκανε δύσκολο το να πω πολλά «αντίο», το ένα μετά το άλλο όταν εθελοντές ολοκλήρωναν τη συμμετοχή τους.

Τις τελευταίες εβδομάδες μου στον ΑΡΧΕΛΩΝ, η Αθήνα βρισκόταν και πάλι σε απαγόρευση κυκλοφορίας, κάτι που μου έδωσε χρόνο να μαζέψω τα πράγματα μου και να απολαύσω περισσότερο τις τελευταίες μέρες μου δουλεύοντας με τις χελώνες στο Κέντρο Διάσωσης.

Μιλώντας λίγο για τις χελώνες, το τάισμα των χελωνών με ψάρια αποτελεί μια καθημερινότητα. Μερικές από τις χελώνες είναι σε θέση να φάνε μόνες τους, αλλά άλλες εξακολουθούν να χρειάζεται να τρέφονται από ανθρώπους. Ήμουν πολύ περήφανη όταν κατάφερα να ταΐσω μια χελώνα που δεν έτρωγε, για πρώτη φορά! Δεν είναι κάθε προσπάθεια επιτυχημένη, αλλά κάνουμε το καλύτερο δυνατό και δεν τα παρατάμε ποτέ!

Είχα κι εγώ την αγαπημένη μου χελώνα, όπως κάθε ένας από τους εθελοντές, και ήμουν πολύ χαρούμενη που τελικά μπορέσαμε να την αφήσουμε υγιή πίσω στη θάλασσα. Ήταν μια αξέχαστη στιγμή!

Συνοψίζοντας, χαίρομαι που το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης με βοήθησε να συμμετάσχω στον ΑΡΧΕΛΩΝ. Όχι μόνο έκανε τη συμμετοχή μου οικονομικά προσιτή, αλλά και μπόρεσα να χρηματοδοτήσω επιπλέον δραστηριότητες κατά τη διάρκεια των διακοπών μου με άλλους εθελοντές.

Μάθετε κι εσείς περισσότερα για το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης και τις ευκαιρίες που προσφέρει για νέους της Ευρώπης ηλικίας 18-30 ετών.

https://europa.eu/youth/solidarity_el

to-kentro-diaswshs-thalassiwn-xelwnwn-sw8hke-kata-th-diarkeia-ths-pandhmias-apo-th-nele-joachim-ethelontria-apo-to-european-solidarity-corps-esc_logo_en.jpg

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

 1. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  22/09/2023

  Κοινή ανακοίνωση για την κατάσταση διατήρησης του λύκου στην Ευρώπη

  Μάθε περισσότερα
 2. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  20/09/2023

  Ευκαιρία εργασίας: Συνεργάτης για θέματα τουρισμού

  Ο ΑΡΧΕΛΩΝ αναζητά συνεργάτη πλήρους απασχόλησης για θέματα τουρισμού

  Μάθε περισσότερα
 3. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  15/09/2023

  Ο Λίλο μας, η μικρή πρασινοχελώνα, τα κατάφερε!

  Τον Νοέμβριο του 2021 μία μικρή Πράσινη θαλάσσια χελώνα έφτασε στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ με πολύ σοβαρό τραύμα στο κεφάλι. Μετά από σχεδόν δύο χρόνια εντατικής θεραπείας, μία Τετάρτη τον Σεπτέμβριο του 2023 πήρε επιτέλους εξιτήριο και επέστρεψε στην θάλασσα!

  Μάθε περισσότερα
 4. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  12/09/2023

  Κοινό Δ.Τ.: Οι αφύσικες καταστροφές να γίνουν μάθημα για κλιματικά ανθεκτική Ελλάδα

  Μάθε περισσότερα
 5. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  10/09/2023

  Κοινό Δ.Τ.: Εκτός Σχεδίου Δόμηση: Η Σταδιακή Καταστροφή της Ελληνικής Φύσης

  Μάθε περισσότερα
 6. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  05/09/2023

  Πίσω στα θρανία και στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ

  Το μοναδικό νοσοκομείο για θαλάσσιες χελώνες ανοίγει ξανά τις πόρτες του για να υποδεχθεί σχολικές τάξεις όλων των βαθμίδων, αυτή τη φορά κλείνοντας θέση στο πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης μέσω του συστήματος ηλεκτρονικών κρατήσεων.

  Μάθε περισσότερα
 7. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  21/08/2023

  Αυτοί που σώζουν τα τραυματισμένα άγρια ζώα στην Ελλάδα ( νέο βίντεο)

  Βρέθηκε τραυματισμένο άγριο ζώο, οτιδήποτε από αρκούδα, αετό, μικροπούλια μέχρι θαλάσσια χελώνα, φώκια, δελφίνι; Υπάρχουν άνθρωποι που θα τα περιθάλψουν. Ο ΑΡΧΕΛΩΝ ετοίμασε ένα βίντεο, όπου οι άνθρωποι της περίθαλψης μιλούν γι΄αυτό που τους παρακινεί και συνεχίζουν…

  Μάθε περισσότερα
 8. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  21/08/2023

  Αποχαιρετισμός στο ιδρυτικό μέλος του ΑΡΧΕΛΩΝ Γιάννη Παπαναγιώτου, που έφυγε από τη ζωή πριν λίγες μέρες.

  Αποχαιρετισμός στο ιδρυτικό μέλος του ΑΡΧΕΛΩΝ Γιάννη Παπαναγιώτου, που έφυγε από τη ζωή πρίν λίγες μέρες. Λάτρης της φύσης, της θάλασσας και των βουνών, βοήθησε στη δημιουργία του τον Σύλλογο. Ευχαριστούμε.

  Μάθε περισσότερα
 9. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  17/08/2023

  Παγκόσμιο ρεκόρ 37 χρόνων αναπαραγωγικής ζωής για θαλάσσια χελώνα στη Ζάκυνθο – Αυξημένος φέτος ο αριθμός στις φωλιές

  Ένα σημαντικό αποτέλεσμα της συστηματικής δουλειάς της φετινής ομάδας παρακολούθησης της ωοτοκίας στη Ζάκυνθο, ανακοινώνει ο ΑΡΧΕΛΩΝ - Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας. Με βάση τις μακροχρόνιες παρατηρήσεις του, ο ΑΡΧΕΛΩΝ κατάφερε να πιστοποιήσει το Παγκόσμιο Ρεκόρ καταγεγραμμένης ωοτοκίας για χελώνες Καρέττα.

  Μάθε περισσότερα
 10. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  07/08/2023

  ΠΡΟΣΟΧΗ! Οι θαλάσσιες χελώνες δεν είναι κατοικίδια ζώα: Δεν τις αγγίζουμε! Δεν τις ταΐζουμε!

  Όπως είναι γνωστό 35 νέα περιστατικά επίθεσης θαλάσσιας χελώνας σε λουόμενους έχουν ήδη καταγραφεί κατά την φετινή καλοκαιρινή περίοδο και προστίθενται στον ήδη μακρύ κατάλογο των 200 περίπου καταγεγραμμένων περιστατικών, όπως αυτά έχουν καταγραφεί κατά τα προηγούμενα καλοκαίρια στα μητρώα του Κέντρο Υγείας Αρεόπολης.

  Μάθε περισσότερα
 11. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  01/08/2023

  Συνέντευξη με μια εθελόντρια: Lea Heinen, Κέντρο Διάσωσης

  Η Lea μοιράζεται την εμπειρία της ως εθελόντρια στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιας Χελώνας του ΑΡΧΕΛΩΝ: «Νομίζω ότι όταν μια χελώνα αρχίζει να τρώει μετά από ένα μήνα προσπάθειας, όταν μπορείς να δεις τη βελτίωση ή την επούλωση ενός τραυματισμού μιας χελώνας και όταν μια χελώνα επιστρέφει πίσω στη θάλασσα, στο φυσικό της περιβάλλον, στο σπίτι της - τότε ξέρεις ότι πράγματι σώζεις τις χελώνες».

  Μάθε περισσότερα
 12. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  21/07/2023

  Παιδικός Διαγωνισμός Παραλίας 2023: Φτιάξε το δικό σου χελωνάκι με φυσικά υλικά και στείλε μας φωτογραφία!

  Βοήθησέ μας να μεταδώσουμε το μήνυμα για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών σχηματίζοντας τα δικά σου θαλάσσια χελωνάκια με φυσικά υλικά που θα βρεις στην παραλία. Άμμος, πέτρες, βότσαλα, κοχύλια, φύκια, ξυλαράκια και ότι άλλο έχεις στη διάθεσή σου μπορούν να μεταμορφωθούν με λίγη φαντασία! Τράβηξε μια φωτογραφία το έργο σου και στείλε την στον Διαγωνισμό Παραλίας του ΑΡΧΕΛΩΝ.

  Μάθε περισσότερα
 13. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  18/07/2023

  Ανοίγοντας το δρόμο για τα επόμενα βήματα προστασίας των θαλάσσιων χελωνών στη Μεσόγειο

  Tην προηγούμενη εβδομάδα οι εταίροι του έργου «Διατήρηση των θαλασσίων χελωνών στην περιοχή της Μεσογείου» συναντήθηκαν για την 9η Συνεδρίαση της Καθοδηγητικής Επιτροπής. Η συνάντηση έγινε στον Κυπαρισσιακό Κόλπο στην Ελλάδα στις 4 και 5 Ιουλίου και οργανώθηκε από το SPA/RAC και τον ΑΡΧΕΛΩΝ.

  Μάθε περισσότερα
 14. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  04/07/2023

  Ειδική προσφορά για τους ΕΜΠΕΙΡΟΥΣ εθελοντές: Έλα τώρα ξανά μαζί μας για 2 χελωνο-εβδομάδες!

  Είναι καιρός να έρθεις ξανά στα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ, ακόμηκι αν έχεις μόνο 2ή 3 εβδομάδες διαθέσιμες. Η προσφορά ισχύει για τον Αύγουστο, τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο 2023. Κάνε αίτηση μέσα από τη νέα μας ιστοσελίδα και δες περισσότερα για τις ημερομηνίες και τις τοποθεσίες που είναι διαθέσιμες οι θέσεις.

  Μάθε περισσότερα
 15. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  30/06/2023

  Εκδήλωση λήξης του έργου για τις Οργανώσεις Περίθαλψης Άγριων Ζώων

  Στις 9 Ιουνίου 2023, η Εταιρία Προστασίας Περιβάλλοντος Καστοριάς φιλοξένησε την εκδήλωση λήξης του έργου «Δίκτυο Συνεργασίας των Οργανώσεων που Δραστηριοποιούνται στην Περίθαλψη Άγριων Ζώων στην Ελλάδα».

  Μάθε περισσότερα
1 από 0

Πολύ πιθανό να σε ενδιαφέρουν επίσης

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας!
Μάθε για τις τελευταίες δράσεις μας και ενημερώσου για τα προγράμματά μας και πως μπορείς εσύ να βοηθήσεις τις θαλάσσιες χελώνες!