08/12/2020

Εθελοντές βοηθούν στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ μέσω του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης

Elsa Delecroix - Εθελόντρια από την ADICE (Γαλλία)

ethelontes-bohthoun-sto-kentro-diaswshs-tou-arxelwn-mesw-tou-eurwpaikou-swmatos-allhleggyhs-esc_2020_1.jpg

Η Elsa, μια νεαρή καλλιτέχνιδα από τη Γαλλία, μιλά για τη διαμονή της στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ στην Αθήνα, Ελλάδα:

«Αποφοίτησα από το λύκειο εν μέσω της καραντίνας στη Γαλλία. Καθώς δεν σκόπευα να συνεχίσω στο πανεπιστήμιο αμέσως μετά το σχολείο, ήθελα να ταξιδέψω και έτσι βρήκα τον ΑΡΧΕΛΩΝ.

Η συμμετοχή στην περίθαλψη θαλασσίων χελωνών εδώ ήταν μια εξαιρετική επιλογή. Μοιάζει με παιδικό όνειρο για τους περισσότερους ανθρώπους, κάτι που πρέπει να δοκιμάσετε μία φορά στη ζωή σας, τουλάχιστον! Και δεν το μετάνιωσα.

ethelontes-bohthoun-sto-kentro-diaswshs-tou-arxelwn-mesw-tou-eurwpaikou-swmatos-allhleggyhs-esc_2020_2.jpg

Η επιλογή μου ήταν να γίνω εθελόντρια για δύο μήνες μέσω του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης. Οι πρώτες δύο εβδομάδες ήταν αρκετά σκληρές σωματικά, αλλά άξιζε τον κόπο! Η πλειοψηφία των εθελοντικών καθηκόντων συνίσταται στον καθαρισμό δεξαμενών και χελωνών, στην προετοιμασία των ψαριών και στη σίτιση των χελωνών, βοήθεια στο μαγαζάκι και στην ευαισθητοποίηση του κοινού και προφανώς βοήθεια στην καθαριότητα του Κέντρου . Η Ειρήνη, η Υπεύθυνη Διάσωσης και Περίθαλψης, ήταν η επιτηρήτριά μου και ο Μιχάλης ήταν ο βοηθός της: ήταν υπέροχοι στη διαφοροποίηση των καθηκόντων και έδιναν ευκαιρίες για εμπειρίες σε όλους.

Η ομαδική εργασία ήταν καταπληκτική εμπειρία. Μιας και ήταν μια καινούρια εμπειρία για μένα, στην αρχή με ανησυχούσε. Όμως, ήμουν τυχερή που βρισκόμουν ανάμεσα σε πολύ καλούς ανθρώπους που ήθελαν όλοι να νιώθουμε άνετα και έδειχναν τον απαραίτητο σεβασμό.

Περάσαμε πολύ χρόνο όλοι μαζί, μοιραστήκαμε πολλές όμορφες στιγμές και διασκεδάσαμε. Ο εθελοντισμός είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να μάθετε να ακούτε τον εαυτό σας και τις ανάγκες σας, εάν δεν είστε ακόμα άνετοι με την όλη διαδικασία. Επιπλέον, το Κέντρο Διάσωσης βρίσκεται σε μια όμορφη αστική ζώνη, και υπάρχουν πολλά υπέροχα πράγματα να κάνετε! Μου άρεσε τόσο πολύ που δεν ήθελα να φύγω.

Έχω δει μόνο ένα πολύ μικρό μέρος της Ελλάδας και θα ήθελα να περάσω περισσότερο χρόνο με τους ανθρώπους εδώ. Θα ήθελα πραγματικά να επιστρέψω για να βοηθήσω τον ΑΡΧΕΛΩΝ, ίσως μέσα στο καλοκαίρι.

Σίγουρα θα συνιστούσα τον εθελοντισμό στον ΑΡΧΕΛΩΝ, γιατί ποτέ δεν θα μείνει κανείς μόνος ή θα παραμεριστεί. Ο Σύλλογος κάνει ό, τι καλύτερο μπορεί να βοηθήσει τους εθελοντές με κάθε τρόπο και αυτό είναι εμφανές από το ότι ορισμένοι εθελοντές επιστρέφουν για να βοηθήσουν ξανά τις χελώνες.

Noémie Fritsch - Εθελόντρια από την οργάνωση νέων ANIJ (Λουξεμβούργο)

ethelontes-bohthoun-sto-kentro-diaswshs-tou-arxelwn-mesw-tou-eurwpaikou-swmatos-allhleggyhs-esc_2020_3.jpg

Η Noemie, μια νεαρή κοπέλα από το Λουξεμβούργο, εργάστηκε σκληρά για την περίθαλψη των θαλάσσιων χελωνών στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ και μοιράζεται την εμπειρία της με το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης:

Γειά σε όλους! Είμαι 25 ετών και πρόσφερα εθελοντική εργασία από τον Σεπτέμβριο έως τον Νοέμβριο 2020, μαζί με ένα άλλο άτομο από τη χώρα μου. Μιας και ήμασταν δύο, μπορέσαμε να προσαρμοστούμε εύκολα σε αυτό το νέο περιβάλλον. Μετά από μια εβδομάδα καραντίνας σε ειδικό χώρο, μπόρεσα επιτέλους να ξεκινήσω την εθελοντική μου εργασία, σίγουρη ότι είχαμε αποκλείσει τον COVID-19 από το Κέντρο.

Στην αρχή, υπήρχαν πολλές πληροφορίες που έπρεπε να απορροφήσω, αλλά όσο περνούσε ο καιρός, το συνήθισα και σύντομα μπορούσα να συσχετίσω τις πληροφορίες που είχα λάβει με αυτό που έκανα και αυτό με βοήθησε πολύ. Όντας μέλος της ομάδας στο Κέντρο Διάσωσης, συνάντησα πολλούς υπέροχους ανθρώπους κατά τη διάρκεια της διαμονής μου και μοιραστήκαμε πολλές διασκεδαστικές στιγμές και όμορφα βράδια. Αυτό, φυσικά, έκανε δύσκολο το να πω πολλά «αντίο», το ένα μετά το άλλο όταν εθελοντές ολοκλήρωναν τη συμμετοχή τους.

Τις τελευταίες εβδομάδες μου στον ΑΡΧΕΛΩΝ, η Αθήνα βρισκόταν και πάλι σε απαγόρευση κυκλοφορίας, κάτι που μου έδωσε χρόνο να μαζέψω τα πράγματα μου και να απολαύσω περισσότερο τις τελευταίες μέρες μου δουλεύοντας με τις χελώνες στο Κέντρο Διάσωσης.

Μιλώντας λίγο για τις χελώνες, το τάισμα των χελωνών με ψάρια αποτελεί μια καθημερινότητα. Μερικές από τις χελώνες είναι σε θέση να φάνε μόνες τους, αλλά άλλες εξακολουθούν να χρειάζεται να τρέφονται από ανθρώπους. Ήμουν πολύ περήφανη όταν κατάφερα να ταΐσω μια χελώνα που δεν έτρωγε, για πρώτη φορά! Δεν είναι κάθε προσπάθεια επιτυχημένη, αλλά κάνουμε το καλύτερο δυνατό και δεν τα παρατάμε ποτέ!

Είχα κι εγώ την αγαπημένη μου χελώνα, όπως κάθε ένας από τους εθελοντές, και ήμουν πολύ χαρούμενη που τελικά μπορέσαμε να την αφήσουμε υγιή πίσω στη θάλασσα. Ήταν μια αξέχαστη στιγμή!

Συνοψίζοντας, χαίρομαι που το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης με βοήθησε να συμμετάσχω στον ΑΡΧΕΛΩΝ. Όχι μόνο έκανε τη συμμετοχή μου οικονομικά προσιτή, αλλά και μπόρεσα να χρηματοδοτήσω επιπλέον δραστηριότητες κατά τη διάρκεια των διακοπών μου με άλλους εθελοντές.

Μάθετε κι εσείς περισσότερα για το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης και τις ευκαιρίες που προσφέρει για νέους της Ευρώπης ηλικίας 18-30 ετών.

https://europa.eu/youth/solidarity_el

to-kentro-diaswshs-thalassiwn-xelwnwn-sw8hke-kata-th-diarkeia-ths-pandhmias-apo-th-nele-joachim-ethelontria-apo-to-european-solidarity-corps-esc_logo_en.jpg

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

 1. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  26/06/2024

  Οι θαλάσσιες χελώνες μας εκπλήσσουν: αν δεις ίχνη χελώνας στην παραλία βοήθησε την έρευνα του ΑΡΧΕΛΩΝ!

  Δεν είναι όλες οι παραλίες στην εκτεταμένη ακτογραμμή της Ελλάδας κατάλληλες για την ωοτοκία των θαλάσσιων χελωνών, αλλά μερικές φορές αυτά τα θαλάσσια ερπετά μας εκπλήσσουν! Φέτος το καλοκαίρι, ο ΑΡΧΕΛΩΝ ζητά τη βοήθειά σου για τη διερεύνηση ενός φαινομένου που ονομάζεται «σποραδική ωοτοκία».

  Μάθε περισσότερα
 2. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  17/06/2024

  Λιμένι Μάνης - ΠΡΟΣΟΧΗ! Οι θαλάσσιες χελώνες δεν είναι κατοικίδια ζώα: Δεν τις ταΐζουμε!

  Ο Δήμος Ανατολικής Μάνης και το Λιμεναρχείο ζήτησαν τη συνδρομή του ΑΡΧΕΛΩΝ για την ενημέρωση των λουόμενων στην περιοχή Λιμένι της Μάνης, όπου οι υγειονομικές αρχές έχουν ήδη καταγράψει φέτος 12 περιστατικά επίθεσης θαλάσσιας χελώνας σε λουόμενους.

  Μάθε περισσότερα
 3. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  16/06/2024

  30 Χρόνια Ελπίδας: Το Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ γιορτάζει την Ημέρα των Θαλάσσιων Χελωνών

  Κάθε χρόνο στις 16 Ιουνίου, γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα των Θαλάσσιων Χελωνών, μια ημέρα αφιερωμένη στην ευαισθητοποίηση σχετικά με αυτά τα υπέροχα πλάσματα και τις απειλές που αντιμετωπίζουν. Η φετινή χρονιά έχει ιδιαίτερη σημασία για τον ΑΡΧΕΛΩΝ, καθώς το Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών στη Γλυφάδα συμπληρώνει 30 χρόνια λειτουργίας.

  Μάθε περισσότερα
 4. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  13/06/2024

  Διαγωνισμός Αφίσας για παιδιά και νέους: Καλωσορίζουμε τα χελωνάκια του 2024 στις παραλίες!

  Νερομπογιές, μαρκαδόροι, κολλάζ, υπολογιστής, κινητό; Όλα είναι χρήσιμα. Χρησιμοποίησε τη δημιουργικότητα και τη φαντασία σου για να φτιάξεις μία αφίσα μεγέθους Α3 ή Α4 που θα ενημερώνει ότι σε λίγο εκκολάπτονται τα χελωνάκια του 2024.

  Μάθε περισσότερα
 5. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  16/05/2024

  Νωρίτερα από άλλες χρονιές άρχισε φέτος η ωοτοκία για τις θαλάσσιες χελώνες Καρέττα και οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης στους ωκεανούς προβληματίζουν

  Για πρώτη φορά, στα 40 χρόνια καταγραφών του ΑΡΧΕΛΩΝ, βρέθηκε στις 10 Μαΐου η πρώτη φωλιά θαλάσσιας χελώνας στον Κόλπο Λαγανά Ζακύθου. Επιβεβαιώνονται οι επιστημονικές προβλέψεις της μετακίνησης της περιόδου ωοτοκίας νωρίτερα την άνοιξη, λόγω της κλιματικής αλλαγής.

  Μάθε περισσότερα
 6. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  14/05/2024

  Σώσε Χελώνες, Δες την Ελλάδα με Budget

  Σε τραβάει η ιδέα να πας σε πεντακάθαρες ελληνικές παραλίες και η ευκαιρία να κάνεις τη διαφορά; Ιούνιος και Σεπτέμβριος είναι οι τέλειοι μήνες για εθελοντισμό στην προστασία των θαλάσσιων χελωνών στην Ελλάδα

  Μάθε περισσότερα
 7. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  02/05/2024

  Γιορτή της Χελώνας για παιδιά 2024: Ταξίδεψε με τις χελώνες στη Μεσόγειο!

  Σημειώστε την ημερομηνία! Το Σάββατο 18 Μαΐου στις 11:00, το Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ ανοίγει τις πόρτες του για να υποδεχτεί μικρούς και μεγάλους φίλους των θαλάσσιων χελωνών που θέλουν να γιορτάσουν, να εξερευνήσουν, να μάθουν, να παίξουν και να ταξιδέψουν μαγικά στη Μεσόγειο.

  Μάθε περισσότερα
 8. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  02/05/2024

  Μια επιτυχημένη χρονιά για το Διεθνές Συμπόσιο Θαλάσσιας Χελώνας

  Το Διεθνές Συμπόσιο Θαλάσσιας Χελώνας ολοκληρώθηκε θριαμβευτικά τον Μάρτιο στην Πατάγια της Ταϊλάνδης, με τον ΑΡΧΕΛΩΝ να συμμετέχει ενεργά.

  Μάθε περισσότερα
 9. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  29/04/2024

  Πρωινή βόλτα με τον ΑΡΧΕΛΩΝ

  Ο κινηματογραφικός φακός του Στέφανου και της Μαρίας των SteΜa Journeys πέτυχε κάτι πολύ σπάνιο: μία θαλάσσια χελώνα Καρέττα να κάνει φωλιά το πρωί! Οι εθελοντές στα Χανιά ανέλαβαν δράση για την προστασία της.

  Μάθε περισσότερα
 10. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  26/04/2024

  «Γεφυρώνοντας προσπάθειες τουρισμού και διατήρησης της φύσης», η παράπλευρη εκδήλωση του ΑΡΧΕΛΩΝ στο διεθνές συνέδριο Our Ocean, an Ocean of Potential

  Ο ΑΡΧΕΛΩΝ είχε την τιμή να συμμετάσχει ενεργά στο συνέδριο, διοργανώνοντας μία συζήτηση για τον τουρισμό και τις προσπάθειες προστασίας των θαλάσσιων χελωνών στο Ρέθυμνο με τη συμμετοχή του Δήμου Ρεθύμνου, του ομίλου GRECOTEL και εμπειρογνώμονες βιώσιμου τουρισμού.

  Μάθε περισσότερα
 11. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  19/04/2024

  Νέο! «Υποτροφίες» για πρακτική εμπειρία- άσκηση στα διεθνή περιβαλλοντικά προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ

  Φέτος δίνεται η ευκαιρία να υποστηριχθεί η συμμετοχή μικρού αριθμού εθελοντών στα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών στις παραλίες ωοτοκίας καθώς και στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών στη Γλυφάδα Αττικής. Δείτε τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια που ισχύουν για το 2024.

  Μάθε περισσότερα
 12. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  12/04/2024

  Συντονισμός για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών στο Ρέθυμνο: Τοπικές Αρχές και τουρισμός ενώνουν δυνάμεις

  Η συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στις 5 Απριλίου 2024 στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου, έθιξε καίρια ζητήματα, όπως η τήρηση των διαχειριστικών μέτρων για την προστασία της Καρέττα. Δεδομένης της τουριστικής δραστηριότητας στις παραλίες ωοτοκίας, η ενεργή συμμετοχή του τουριστικού τομέα στην εφαρμογή των μέτρων κρίνεται απαραίτητη.

  Μάθε περισσότερα
 13. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  10/04/2024

  «Τουρίστες και χελώνες;» Απλώνεται η περιβαλλοντική εκστρατεία ενημέρωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ στις παραλίες ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας Καρέττα

  Στο δρόμο του αειφόρου τουρισμού στρατεύεται ξανά, μετά την πανδημία, ο ΑΡΧΕΛΩΝ- Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας. Στόχος της νέας εκστρατείας είναι να φθάσουν οι πληροφορίες για τον ορθό κώδικα συμπεριφοράς επισκεπτών σε όλες τις παραλίες ωοτοκίας σε συνεργασία με τον τουριστικό τομέα.

  Μάθε περισσότερα
 14. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  04/04/2024

  LIFE MareNatura - Το μεγαλύτερο πρόγραμμα για τη θαλάσσια βιοποικιλότητα στην Ελλάδα

  Μάθε περισσότερα
 15. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  03/04/2024

  Οι πολίτες μας ενημερώνουν για εκβρασμούς θαλάσσιων χελωνών

  Ο ΑΡΧΕΛΩΝ ξεκίνησε την προσπάθεια καταγραφής των περιστατικών που νεκρές χελώνες ξεβράζονται στις ελληνικές ακτές από το 1992. Τα τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί μία αύξηση στις καταγραφές αυτές που όμως μπορεί να οφείλεται στο ότι περισσότεροι συμπολίτες μας αναφέρουν τέτοια περιστατικά. Μάθε περισσότερα…

  Μάθε περισσότερα
1 από 0

Πολύ πιθανό να σε ενδιαφέρουν επίσης

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας!
Μάθε για τις τελευταίες δράσεις μας και ενημερώσου για τα προγράμματά μας και πως μπορείς εσύ να βοηθήσεις τις θαλάσσιες χελώνες!