Οι θαλάσσιες χελώνες δεν είναι κατοικίδια ζώα- δεν τις αγγίζουμε ούτε τις ταΐζουμε
Κάθε φορά που ξεχνάμε ότι οι θαλάσσιες χελώνες ανήκουν στην άγρια ζωή, μπορεί να το θυμηθούμε εμείς ή κάποιος άλλος συνάνθρωπός μας με δυσάρεστο τρόπο. Για παράδειγμα, αν κάποιος έχει την τύχη να συναντήσει μια χελώνα στη θάλασσα ίσως προσπαθήσει να την πλησιάσει κολυμπώντας για να την αγγίξει, ή ακόμη χειρότερα, να της ρίξει τροφή. Οι αντιδράσεις των πανάρχαιων αυτών ζώων όμως δεν μοιάζουν με αυτές των κατοικίδιων. Μια χελώνα μπορεί να σε καταδιώξει στη θάλασσα για να σε απομακρύνει από τον ζωτικό της χώρο. Επίσης, αν έχει ταϊστεί στο σημείο αυτό από ανθρώπους, μπορεί να σε πλησιάσει και να σε δαγκώσει.
Υπάρχουν περιοχές στην Ελλάδα που έχουν παρατηρηθεί άνθρωποι να ταΐζουν θαλάσσιες χελώνες; «Πριν κάποια χρόνια, τα καλοκαίρια του 2016-2017, το φαινόμενο παρατηρήθηκε σε τουρίστες στον κόλπο του Λαγανά Ζακύνθου, που είναι περιοχή προστασίας της φύσης λόγω της θαλάσσιας χελώνας» απαντά η Νικολέττα Σιδηροπούλου, Υπεύθυνη Προγράμματος Ζακύνθου του ΑΡΧΕΛΩΝ. «Ευτυχώς το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου ενημέρωσε τους ιδιοκτήτες τουριστικών σκαφών της περιοχής και εμείς τους επισκέπτες και δεν έχει παρατηρηθεί κάτι τέτοιο από το 2018 και μετά» συνεχίζει.
Σε όλα τα λιμάνια συμβαίνει να ρίχνουν οι ψαράδες μη εμπορεύσιμα αλιεύματα πίσω στη θάλασσα όταν «ξεψαρίζουν» την ψαριά τους και αν τύχει και υπάρχουν κάποιες «μόνιμες» χελώνες εκεί κοντά επωφελούνται. Όμως πληθαίνουν οι πληροφορίες που φτάνουν στον ΑΡΧΕΛΩΝ και υποδεικνύουν ότι ορισμένοι ιδιοκτήτες εστιατορίων ή μπαρ σε διάφορες περιοχές, επιδίδονται σε συστηματικό τάισμα θαλάσσιων χελωνών στη θάλασσα για να τις επιδεικνύουν στους πελάτες τους.
Τον Μάρτιο του 2020 είδαμε στην εκπομπή του γνωστού σεφ Άκη Πετρετζίκη (Akis’ Food Tour), για τη Μάνη, τον ιδιοκτήτη ταβέρνας στο Λιμένι να καμαρώνει ότι ταΐζει τις 4 θαλάσσιες χελώνες που βρίσκονται στην περιοχή με υπολείμματα ψαριών, χταποδιών & καλαμαριών, καθημερινά τον τελευταίο χρόνο. Το αποτέλεσμα; Τουλάχιστον 40 περιστατικά δαγκώματος λουομένων το καλοκαίρι του 2019 και 170 περιστατικά τους θερινούς μήνες του 2020, που επιβεβαιώθηκαν από το Κέντρο Υγείας Αρεόπολης.
Φέτος, ο Δήμος Ανατολικής Μάνης ζήτησε τη συνδρομή του ΑΡΧΕΛΩΝ για την ενημέρωση των λουομένων στην περιοχή. «Εξηγήσαμε λοιπόν ότι στις περιοχές που μια θαλάσσια χελώνα συσχετίζει την ανθρώπινη παρουσία με τροφή, αντιμετωπίζει τους λουόμενους αλλά και άλλες χελώνες σαν ανταγωνιστές στην περιοχή διατροφής της και προσπαθεί με δαγκώματα να τους διώξει από κει» λέει η Παναγιώτα Θεοδώρου, Συντονίστρια Νομικών και Θεσμικών θεμάτων.
Η απόρριψη νεκρών οργανισμών και υπολειμμάτων τροφής στη θάλασσα δεν επιτρέπεται, πολύ δε περισσότερο όταν αποτελεί όχληση σε προστατευόμενα είδη. Είναι γνωστό ότι οι άνθρωποι συνήθως ταΐζουν τις χελώνες με τροφή ακατάλληλη για τον οργανισμό τους ( όπως τομάτες, φρούτα κ.α.) ή δίνουν υπολείμματα θαλάσσιων οργανισμών σε πολύ μεγαλύτερες ποσότητες από ότι πρέπει και τους προκαλούν προβλήματα. «Αρμόδιες αρχές για την επιβολή του νόμου στις περιπτώσεις αυτές είναι οι αστυνομικές αρχές και τα Λιμεναρχεία» συμπληρώνει η Παναγιώτα.
Η γνώση για τους θαλάσσιους οργανισμούς και η ενημέρωση μπορούν να βοηθήσουν στο να αναπτυχθεί περισσότερος σεβασμός προς τη φύση και τα οικοσυστήματα του πλανήτη. Άνθρωποι και χελώνες «μπορούμε να ζήσουμε μαζί» όπως είναι και το σύνθημα των δράσεων του ΑΡΧΕΛΩΝ από το 1983.
Πληροφορίες:
Δημήτρης Φυτίλης, Υπεύθυνος Κέντρου Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ, email: rc.officer@archelon.gr, τηλ.: 6944 929 622.
Γαλήνη Σαμλίδου, Υπεύθυνη Προγραμμάτων Πελοποννήσου του ΑΡΧΕΛΩΝ, email: southpelop@archelon.gr, τηλ.: 6951 009 785.
------------------------------------------------------------------------------------
Ο θρυλικός Καβομαλιάς απειλείται – SAVE MALEAS!
Πρόστιμο σε εταιρεία παραγωγής για την παραβίαση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας στους προστατευόμενους βιότοπους της Ελαφονήσου
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ23/06/2025
Απολαύστε υπεύθυνα τις Παραλίες: Μαζί Προστατεύουμε τις Θαλάσσιες Χελώνες του Κυπαρισσιακού!
Οι φωλιές που έχουν καταγραφεί στην περιοχή έχουν ήδη ξεπεράσει τις 2.000. Προκειμένου να διαχειριστούμε με τον καλύτερο τρόπο τις προστατευόμενες παραλίες, προσαρμόσαμε τα πρωτόκολλα εργασίας πεδίου.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ16/06/2025
Παγκόσμια Ημέρα Θαλάσσιας Χελώνας: Μπορούμε να ζήσουμε μαζί!
Σήμερα, 16 Ιουνίου, γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Θαλάσσιας Χελώνας! Με την ευκαιρία αυτή, η ΑΡΧΕΛΩΝ εκφράζει τις θερμότερες ευχαριστίες της προς όλους τους πολίτες, εθελοντές, δωρητές και υποστηρικτές που συμβάλλουν ενεργά στο έργο μας
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ10/06/2025
Κλιματική Κρίση: Πως θα προσαρμοστεί η θαλάσσια ζωή στη Μεσόγειο;
ΑΡΧΕΛΩΝ και ΜοΜ συνεργάζονται στη διερεύνηση των στρατηγικών προσαρμογής απέναντι στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής για τις Θαλάσσιες Χελώνες και τη Μεσογειακή Φώκια. Μαζί με ερευνητικούς και περιβαλλοντικούς φορείς από την Ιταλία και την Κύπρο, ενώνουν τις δυνάμεις τους για την προστασία της θαλάσσιας ζωής, μέσω του νέου έργου “LIFE ADAPTS”.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ08/06/2025
Παγκόσμια Ημέρα Ωκεανών: Προστασία αλλά και Ανθρωπογενείς «Πληγές» στον Κόλπο Λαγανά Ζακύνθου
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ωκεανών o ΑΡΧΕΛΩΝ φέρνει στο προσκήνιο τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο Κόλπος Λαγανά Ζακύνθου, ένα από τα σημαντικότερα καταφύγια της θαλάσσιας χελώνας Καρέττα.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ06/06/2025
Σεκάνια: Το Πολύτιμο Καταφύγιο της χελώνας Καρέττα στη Ζάκυνθο
Τα Σεκάνια, μια απομονωμένη παραλία μήκους μόλις 600 μέτρων στον Κόλπο του Λαγανά στη Ζάκυνθο, αποτελεί παγκόσμιο πρότυπο επιτυχίας στη διατήρηση της βιοποικιλότητας.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ05/06/2025
Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος: Παραλίες ωοτοκίας των θαλάσσιων χελωνών χωρίς πλαστικά… και μπουλντόζες!
Στις 5 Ιουνίου γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος (μια ημέρα που καθιερώθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη το 1972 και φέτος έχει σύνθημα το #BeatPlasticPollution) και ο ΑΡΧΕΛΩΝ προσκαλεί σε δράση στις παραλίες ωοτοκίας των θαλάσσιων χελωνών.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ02/06/2025
Η επιστροφή των θαλάσσιων χελωνών στην Κρήτη: μια κοινή πρόκληση – Μια νίκη για τη φύση και τον βιώσιμο τουρισμό
Οι εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ μόλις εντόπισαν τις πρώτες φωλιές θαλάσσιων χελωνών της σεζόν στις παραλίες του Ρεθύμνου, της Μεσαράς και των Χανίων. Η πρόκληση να αποδείξουμε ότι οι τουριστικοί προορισμοί της Κρήτης μπορούν να κάνουν ένα ουσιαστικό βήμα προς τη βιωσιμότητα ξεκινά ξανά.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ22/05/2025
Η ωοτοκία των θαλάσσιων χελωνών ξεκίνησε: μάθε τι πρέπει να προσέχεις!
Οι πρώτες φωλιές για το 2025 ήδη εντοπίστηκαν και προστατεύτηκαν στην παραλία Λαγανά Ζακύνθου, στην παραλία της Ελαίας του Κυπαρισσιακού Κόλπου στη Μεσσηνία και στην παραλία Παχιά Άμμος στον Κόλπο της Μεσσαράς στη νότια Κρήτη!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ16/05/2025
Η Τεχνητή Νοημοσύνη στην υπηρεσία της έρευνας φωτο-ταυτοποίησης θαλασσίων χελωνών
Τα μοτίβα των προσώπων των θαλασσίων χελωνών παραμένουν σταθερά σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους, επιτρέποντας στους ερευνητές να τις αναγνωρίζουν μέσα από φωτογραφίες, οι οποίες είναι συχνά παρμένες σε διάστημα δεκαετιών!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ15/05/2025
Κυπαρισσιακός Κόλπος: Ισορροπώντας τη φύση με τον τουρισμό
Καθώς η δημοτικότητα της προστατευόμενης περιοχής αυξάνεται και οι πιέσεις από τον τουρισμό και την κλιματική αλλαγή εντείνονται, το ερώτημα που προκύπτει είναι: Πόσους ανθρώπους «χωράει» αυτή παραλία έτσι ώστε να μη υποβαθμίζεται το περιβάλλον;
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ08/05/2025
Θέση Βοηθού για το προγράμμα προστασίας της θαλάσσιας χελώνας του 2025 στη Ζάκυνθο
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ αναζητά συνεργάτες με θέληση και ενθουσιασμό για την προστασία της φύσης για την προετοιμασία και υλοποίηση των προγραμμάτων προστασίας της θαλάσσιας χελώνας του 2025.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ07/05/2025
Ανακαλύψτε τη μυστική φύση της Κρήτης: Περίπατος στην παραλία της θαλάσσιας χελώνας με τον ΑΡΧΕΛΩΝ
Ζήστε μια μοναδική οικοτουριστική εμπειρία στην Κρήτη, συμμετέχοντας στους περιπάτους του ΑΡΧΕΛΩΝ στις παραλίες ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας Καρέττα, που ξεκινούν στις 15 Μαΐου στα Χανιά και το Ρέθυμνο. Κάνε κράτηση στην ιστοσελίδα μας!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ30/04/2025
Γιορτή της Χελώνας για παιδιά 2025: Η μεγάλη περιπέτεια του Τρίτωνα!
Σημειώστε την ημερομηνία: Το Σάββατο 24 Μαΐου στις 11:00, το Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ στη Γλυφάδα ανοίγει τις πόρτες του για να υποδεχτεί μικρούς και μεγάλους φίλους των θαλάσσιων χελωνών που θέλουν να μάθουν, να παίξουν και να ταξιδέψουν μαγικά στη θάλασσα, με οδηγό τη θαλάσσια χελώνα.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ24/04/2025
Είσαι άνω των 50; Οι θαλάσσιες χελώνες σε χρειάζονται!
Αν είσαι 50 ετών ή και άνω και θέλεις να ζήσεις μια μοναδική εμπειρία προσφοράς, σε προσκαλούμε θερμά να γίνεις μέλος της οικογένειας του ΑΡΧΕΛΩΝ. Προστάτεψε τις θαλάσσιες χελώνες, γνώρισε ανθρώπους με κοινές ιδέες και ανακάλυψε την ομορφιά της φύσης.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ22/04/2025
Δεκαετίες προστασίας αποδίδουν καρπούς: Σημάδια ανάκαμψης για τις θαλάσσιες χελώνες παγκοσμίως
Πρώτη παγκόσμια μελέτη μετα από μία δεκαετία, φέρνει ενθαρρυντικά νέα για τη διατήρηση των θαλάσσιων χελωνών: περισσότεροι από τους μισούς πληθυσμούς τους στον κόσμο δείχνουν σημάδια ανάκαμψης. Ανάμεσα στους συγγραφείς είναι η Δρ Αλίκη Παναγοπούλου του ΑΡΧΕΛΩΝ που αναδεικνύει το μακροχρόνιο έργο του Συλλόγου.