21/05/2021

Οι θαλάσσιες χελώνες δεν είναι κατοικίδια ζώα- δεν τις αγγίζουμε ούτε τις ταΐζουμε

Κάθε φορά που ξεχνάμε ότι οι θαλάσσιες χελώνες ανήκουν στην άγρια ζωή, μπορεί να το θυμηθούμε εμείς ή κάποιος άλλος συνάνθρωπός μας με δυσάρεστο τρόπο. Για παράδειγμα, αν κάποιος έχει την τύχη να συναντήσει μια χελώνα στη θάλασσα ίσως προσπαθήσει να την πλησιάσει κολυμπώντας για να την αγγίξει, ή ακόμη χειρότερα, να της ρίξει τροφή. Οι αντιδράσεις των πανάρχαιων αυτών ζώων όμως δεν μοιάζουν με αυτές των κατοικίδιων. Μια χελώνα μπορεί να σε καταδιώξει στη θάλασσα για να σε απομακρύνει από τον ζωτικό της χώρο. Επίσης, αν έχει ταϊστεί στο σημείο αυτό από ανθρώπους, μπορεί να σε πλησιάσει και να σε δαγκώσει.

Υπάρχουν περιοχές στην Ελλάδα που έχουν παρατηρηθεί άνθρωποι να ταΐζουν θαλάσσιες χελώνες; «Πριν κάποια χρόνια, τα καλοκαίρια του 2016-2017, το φαινόμενο παρατηρήθηκε σε τουρίστες στον κόλπο του Λαγανά Ζακύνθου, που είναι περιοχή προστασίας της φύσης λόγω της θαλάσσιας χελώνας» απαντά η Νικολέττα Σιδηροπούλου, Υπεύθυνη Προγράμματος Ζακύνθου του ΑΡΧΕΛΩΝ. «Ευτυχώς το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου ενημέρωσε τους ιδιοκτήτες τουριστικών σκαφών της περιοχής και εμείς τους επισκέπτες και δεν έχει παρατηρηθεί κάτι τέτοιο από το 2018 και μετά» συνεχίζει.

oi-thalassies-xelwnes-den-einai-katoikidia-zwa-den-tis-aggizoume-oute-tis-taizoume-Achilleas.jpg

Σε όλα τα λιμάνια συμβαίνει να ρίχνουν οι ψαράδες μη εμπορεύσιμα αλιεύματα πίσω στη θάλασσα όταν «ξεψαρίζουν» την ψαριά τους και αν τύχει και υπάρχουν κάποιες «μόνιμες» χελώνες εκεί κοντά επωφελούνται. Όμως πληθαίνουν οι πληροφορίες που φτάνουν στον ΑΡΧΕΛΩΝ και υποδεικνύουν ότι ορισμένοι ιδιοκτήτες εστιατορίων ή μπαρ σε διάφορες περιοχές, επιδίδονται σε συστηματικό τάισμα θαλάσσιων χελωνών στη θάλασσα για να τις επιδεικνύουν στους πελάτες τους.

Τον Μάρτιο του 2020 είδαμε στην εκπομπή του γνωστού σεφ Άκη Πετρετζίκη (Akis’ Food Tour), για τη Μάνη, τον ιδιοκτήτη ταβέρνας στο Λιμένι να καμαρώνει ότι ταΐζει τις 4 θαλάσσιες χελώνες που βρίσκονται στην περιοχή με υπολείμματα ψαριών, χταποδιών & καλαμαριών, καθημερινά τον τελευταίο χρόνο. Το αποτέλεσμα; Τουλάχιστον 40 περιστατικά δαγκώματος λουομένων το καλοκαίρι του 2019 και 170 περιστατικά τους θερινούς μήνες του 2020, που επιβεβαιώθηκαν από το Κέντρο Υγείας Αρεόπολης.

Φέτος, ο Δήμος Ανατολικής Μάνης ζήτησε τη συνδρομή του ΑΡΧΕΛΩΝ για την ενημέρωση των λουομένων στην περιοχή. «Εξηγήσαμε λοιπόν ότι στις περιοχές που μια θαλάσσια χελώνα συσχετίζει την ανθρώπινη παρουσία με τροφή, αντιμετωπίζει τους λουόμενους αλλά και άλλες χελώνες σαν ανταγωνιστές στην περιοχή διατροφής της και προσπαθεί με δαγκώματα να τους διώξει από κει» λέει η Παναγιώτα Θεοδώρου, Συντονίστρια Νομικών και Θεσμικών θεμάτων.

Η απόρριψη νεκρών οργανισμών και υπολειμμάτων τροφής στη θάλασσα δεν επιτρέπεται, πολύ δε περισσότερο όταν αποτελεί όχληση σε προστατευόμενα είδη. Είναι γνωστό ότι οι άνθρωποι συνήθως ταΐζουν τις χελώνες με τροφή ακατάλληλη για τον οργανισμό τους ( όπως τομάτες, φρούτα κ.α.) ή δίνουν υπολείμματα θαλάσσιων οργανισμών σε πολύ μεγαλύτερες ποσότητες από ότι πρέπει και τους προκαλούν προβλήματα. «Αρμόδιες αρχές για την επιβολή του νόμου στις περιπτώσεις αυτές είναι οι αστυνομικές αρχές και τα Λιμεναρχεία» συμπληρώνει η Παναγιώτα.

Η γνώση για τους θαλάσσιους οργανισμούς και η ενημέρωση μπορούν να βοηθήσουν στο να αναπτυχθεί περισσότερος σεβασμός προς τη φύση και τα οικοσυστήματα του πλανήτη. Άνθρωποι και χελώνες «μπορούμε να ζήσουμε μαζί» όπως είναι και το σύνθημα των δράσεων του ΑΡΧΕΛΩΝ από το 1983.

oi-thalassies-xelwnes-den-einai-katoikidia-zwa-den-tis-aggizoume-oute-tis-taizoume-limeni_tampela.jpg

Πληροφορίες:

Δημήτρης Φυτίλης, Υπεύθυνος Κέντρου Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ, email: rc.officer@archelon.gr, τηλ.: 6944 929 622.

Γαλήνη Σαμλίδου, Υπεύθυνη Προγραμμάτων Πελοποννήσου του ΑΡΧΕΛΩΝ, email: southpelop@archelon.gr, τηλ.: 6951 009 785.

------------------------------------------------------------------------------------

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

  1. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    14/03/2025

    Εμπλουτίζοντας τη ζωή των θαλάσσιων χελωνών που έχουν διασωθεί

    Μια πρόσφατη μελέτη στο Κέντρο Διάσωσης Χελωνών τονίζει τη σημασία του περιβαλλοντικού εμπλουτισμού στη βελτίωση της φυσικής και ψυχολογικής ευημερίας των θαλάσσιων χελωνών, βοηθώντας στην αποκατάστασή τους και προετοιμάζοντάς τες για επιτυχή απελευθέρωση στο φυσικό τους περιβάλλον.

    Μάθε περισσότερα
  2. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    12/03/2025

    Hμερίδα διαδικτυακών παρουσιάσεων για φοιτητές

    Ο ΑΡΧΕΛΩΝ καλεί φοιτητές και ενδιαφερόμενους από ΟΛΑ τα επιστημονικά πεδία να συμβάλουν στην προστασία της θαλάσσιας χελώνας!

    Μάθε περισσότερα
  3. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    11/03/2025

    Θέσεις Βοηθών για τα προγράμματα προστασίας της θαλάσσιας χελώνας του 2025

    Ο ΑΡΧΕΛΩΝ αναζητά συνεργάτες με θέληση και ενθουσιασμό για την προστασία της φύσης για την προετοιμασία και υλοποίηση των προγραμμάτων προστασίας της θαλάσσιας χελώνας του 2025.

    Μάθε περισσότερα
  4. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    06/03/2025

    Ποδηλατόδρομος στην παραλία ωοτοκίας Νικοπόλεως Πρεβέζης: Αντιδράσεις για τις επιπτώσεις

    Μάθε περισσότερα
  5. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    04/03/2025

    Kοινό ΔΤ: Μπουλντόζες και οικοδομικές επεμβάσεις στο Μαραθωνήσι απειλούν την καρδιά του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου!

    Μάθε περισσότερα
  6. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    25/02/2025

    Το Δίκτυο Οργανώσεων Περίθαλψης Άγριας Ζωής χαιρετίζει την πρόοδο στην αδειοδότηση των Κέντρων Περίθαλψης και ζητά την απρόσκοπτη λειτουργία της Επιτροπής Αδειοδότησής τους

    Κοινό Δελτίο Τύπου του Δικτύου Οργανώσεων Περίθαλψης Άγριας Πανίδας στην Ελλάδα

    Μάθε περισσότερα
  7. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    24/02/2025

    Έγινε η ετήσια Γενική Συνέλευση του Σωματείου

    Σύμφωνα με το άρθρο 8 του Καταστατικού του Σωματείου ΑΡΧΕΛΩΝ, τα μέλη κλήθηκαν να παραστούν στην Ετήσια Γενική Συνέλευση το Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2025.

    Μάθε περισσότερα
  8. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    20/02/2025

    Aπό το Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ στην Αίγυπτο

    Στο φως της ελληνικής δημοσιότητας, αυτή τη φορά στις διεθνείς ειδήσεις, βρέθηκε μία θαλάσσια χελώνα που γνωρίσαμε από το Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ. Η μαρκαρισμένη χελώνα βρέθηκε εξαντλημένη και τραυματισμένη, μετά από τις πρόσφατες έντονες θαλασσοταραχές, σε παραλία της Αιγύπτου και η σχετική ανακοίνωση από το Αιγυπτιακό πρακτορείο ειδήσεων μας επιβεβαιώνει την ανάγκη για συνεχή προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος στη μεσόγειο.

    Μάθε περισσότερα
  9. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    17/02/2025

    Το χελωνάκι του ΑΡΧΕΛΩΝ ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα με όχημα τους μαθητές

    Θέλουμε να ευχαριστήσουμε θερμά όλα τα σχολεία που συμμετείχαν στις διαδικτυακές επισκέψεις στο Κέντρο Διάσωσης τη σχολική χρονιά 2023-2024 και που μετέδωσαν το μήνυμα για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών στα πέρατα της χώρας! Οι διαδικτυακές ξεναγήσεις της φετινής σχολικής χρονιάς έχουν ήδη ξεκινήσει...

    Μάθε περισσότερα
  10. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    12/02/2025

    Διαδικτυακή Παρουσίαση Αποτελεσμάτων 2024

    Την προηγούμενη χρονιά 500 εθελοντές απ' όλο τον κόσμο ήρθαν να βοηθήσουν τις χελώνες στην Ελλάδα! Τι κατάφεραν; Συνδέσου μαζί μας για να μάθεις!

    Μάθε περισσότερα
  11. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    11/02/2025

    Ιστορική Ανακάλυψη Φωλιάς Πράσινης Θαλάσσιας Χελώνας στη Ρόδο

    Το είδος αυτό κινδυνεύει με εξαφάνιση παγκοσμίως και η πρόσφατη ανακάλυψη είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς υποδηλώνει μια εν δυνάμει μετατόπιση στις περιοχές αναπαραγωγής της πράσινης χελώνας.

    Μάθε περισσότερα
  12. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    04/02/2025

    Η αγάπη της Τζοάν για τον εθελοντισμό στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών ΑΡΧΕΛΩΝ

    Η αγάπη της Τζοάν για τις θαλάσσιες χελώνες την οδήγησε να γίνει εθελόντρια στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ, όπου αφιερώνει τον χρόνο της στην ενημέρωση των επισκεπτών και συμβάλλει στις προσπάθειες διατήρησης που πραγματοποιεί ο οργανισμός.

    Μάθε περισσότερα
  13. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    02/02/2025

    Kοινό Δ.Τ: 2 χρόνια συστηματικής προσπάθειας με στόχο την προστασία του μεγαλύτερου υγροτόπου της Ελλάδας

    Πριν από 2 χρόνια γεννήθηκε το όραμα μιας συλλογικής δέσμευσης για τη βελτίωση της διαχείρισης του Αμβρακικού Κόλπου που ενσάρκωσε τη «Συμμαχία για τον Αμβρακικό».

    Μάθε περισσότερα
  14. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    28/01/2025

    Ανακεφαλαίωση 2024: Συνεχίσαμε τον αγώνα για τις θαλάσσιες χελώνες και τους ωκεανούς

    Το 2024 σημείωσε μια ιστορική στιγμή για την προστασία των θαλασσίων χελωνών στη Μεσόγειο: επιβεβαιώθηκε η ανάκαμψη του πληθυσμού της Καρέττα στον Κόλπο της Κυπαρισσίας! Ο Κυπαρισσιάκος Κόλπος φιλοξενεί πλέον τον μεγαλύτερο αναπαραγωγικό πληθυσμό Καρέττα στη Μεσόγειο, ο οποίος παρουσιάζει σταθερή αύξηση τα τελευταία χρόνια χάρη στις συνεχείς και μακροχρόνιες προσπάθειες προστασίας των φωλιών από τον ΑΡΧΕΛΩΝ. Παράλληλα, το 2024 καταγράφηκε ως το θερμότερο έτος παγκοσμίως. Παρά τον αυξημένο φόρτο εργασίας λόγω των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης, ενισχύσαμε τη δέσμευσή μας στον εθελοντισμό και στον βιώσιμο τουρισμό.

    Μάθε περισσότερα
  15. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    20/01/2025

    Ευχαριστούμε τους Υπεύθυνους Πεδίου του 2024, την καρδιά των Προγραμμάτων του ΑΡΧΕΛΩΝ

    Στον ΑΡΧΕΛΩΝ, οφείλουμε μεγάλο μέρος της επιτυχίας μας στην αφοσίωση και το πάθος των Υπεύθυνων Πεδίου. Αυτά τα άτομα καθοδηγούν τους εθελοντές μας σε όλη τη διάρκεια της εργασίας τους στο πεδίο, διασφαλίζοντας ότι η αποστολή μας για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών εκτελείται με ακρίβεια, φροντίδα και ενθουσιασμό.

    Μάθε περισσότερα
1 από 0

Πολύ πιθανό να σε ενδιαφέρουν επίσης

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας!
Μάθε για τις τελευταίες δράσεις μας και ενημερώσου για τα προγράμματά μας και πως μπορείς εσύ να βοηθήσεις τις θαλάσσιες χελώνες!