Ο θρυλικός Καβομαλιάς απειλείται – SAVE MALEAS!
Οι Περιβαλλοντικές Οργανώσεις & φορείς ΑΛΚΥΟΝΗ, ΑΝΙΜΑ, ΑΡΙΩΝ, ΑΡΧΕΛΩΝ, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ, Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΡΙΑ ΖΩΗ, ΚΑΛΛΙΣΤΩ, MedINA, ΜOm, ΠΙΝΔΟΣ Περιβαλλοντική, ΤΟΥΛΙΠΑ ΓΟΥΛΙΜΗ ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ και iSea ζητούν από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου να παύσει την αδειοδότηση των Αιολικών Σταθμών Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) που θα αλλάξουν με δραματικό τρόπο το άγριας ομορφιάς τοπίο του Καβομαλιά, ενώ θα έχουν σημαντικές και μη αναστρέψιμες επιπτώσεις στη σπουδαία βιοποικιλότητα της περιοχής. Συνολικά, περισσότερες από 170 ανεμογεννήτριες έχουν λάβει ήδη άδεια παραγωγής νότια της Μονεμβάσιας και μέχρι ακριβώς την απόληξη του ακρωτηρίου!
Την τρέχουσα περίοδο διενεργείται η δημόσια διαβούλευση των Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για δύο ΑΣΠΗΕ συνόλου 31 ανεμογεννητριών στη χερσόνησο του Καβομαλιά, Δ.Ε. Βοιών του Δήμου Μονεμβασιάς. Η δημόσια διαβούλευση για τον ΑΣΠΗΕ στη θέση «ΚΡΙΘΙΝΑ» είναι μέχρι τις 28/05/2021 και για τον ΑΣΠΗΕ στη θέση «ΑΓΙΑ ΚΥΡΙΑΚΗ» μέχρι τις 8/06/2021.
Οι ΜΠΕ και των δύο ΑΣΠΗΕ είναι σχεδόν πανομοιότυπες και χαρακτηρίζονται από σημαντικότατες ελλείψεις και αυθαίρετες εκτιμήσεις, αφού αγνοούν προκλητικά πλήθος δημοσιευμένων επιστημονικών δεδομένων που καταδεικνύουν την τεράστια οικολογική αξία της περιοχής, κυρίως ως περιοχή αναπαραγωγής απειλούμενων αρπακτικών πουλιών, όπως ο Σπιζαετός, ως κρίσιμο μεταναστευτικό πέρασμα για πολύ μεγάλο αριθμό πουλιών, αλλά και ως βιότοπος δεκάδων μοναδικών και ενδημικών ειδών χλωρίδας.
Η ιδιαίτερη οικολογική σημασία της περιοχής αναδεικνύεται και σε πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, η οποία την περιλαμβάνει σχεδόν εξ ολοκλήρου στις ζώνες που προτείνονται για εξαίρεση από τη χωροθέτηση ΑΣΠΗΕ, ακριβώς λόγω της υψηλής της φυσικότητας και του μικρού κατακερματισμού της. Η εγκατάσταση ΑΣΠΗΕ και η διάνοιξη νέας οδοποιίας που συνοδεύει την κατασκευή αυτών των έργων θα αλλάξει δραματικά το τοπίο του Καβομαλιά, αφαιρώντας με βίαιο τρόπο την αχλή του μύθου που τον τυλίγει.
Δρομολογείται δυστυχώς η αδειοδότηση εκατοντάδων ανεμογεννητριών στη βάση κούφιων μελετών σε μια περιοχή με μια σημαντική ιστορικότητα, πολυτραγουδισμένη από τον Όμηρο, τον Στράβωνα και άλλους αρχαίους ως τους σύγχρονους λογοτέχνες. Μια χερσόνησο με έναν κάβο θρύλο και έναν φάρο οδηγό στην πορεία του χρόνου. Προικισμένο με πλούσια και σπάνια χλωρίδα και πανίδα και τοπία ανέγγιχτης, άγριας ομορφιάς. Με ιδιαίτερο γεωλογικό ενδιαφέρον, το οποίο υποστηρίζεται από την ύπαρξη του Γεωπάρκου Αγίου Νικολάου με το ανεκτίμητης επιστημονικής σπουδαιότητας απολιθωμένο δάσος και με την ύπαρξη μιας πληθώρας σπηλαίων, ένα εκ των οποίων και το σπάνιας ομορφιάς αξιοποιημένο σπήλαιο του Αγίου Ανδρέα Καστανιάς. Με το Γερμανικό Παρατηρητήριο, μνημείο της σύγχρονης ιστορίας του τόπου και με ένα σύνολο σχεδόν 40 βυζαντινών ναϊδρίων και ασκηταριών που δικαίως του έχουν αποδώσει τον τίτλο Μικρό Άγιο Όρος.
Η απώλεια της βιοποικιλότητας και η κλιματική αλλαγή είναι οι δύο εξίσου σημαντικές παγκόσμιες κρίσεις που δρουν συνεργιστικά και θέτουν σε κίνδυνο το μέλλον της ανθρωπότητας. Η βιοποικιλότητα, η οποία συμπεριλαμβάνει και όλα τα φυσικά οικοσυστήματα, αναγνωρίζεται ως η σπουδαιότερη ασπίδα ενάντια στην κλιματική αλλαγή, καθώς συνεισφέρει σημαντικά στην αντιμετώπισή της και στον μετριασμό των επιπτώσεών της. Συνεπώς, οι πολιτικές που εφαρμόζει η Ελλάδα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής δεν είναι δυνατόν να υπονομεύουν την ίδια στιγμή τη διατήρηση της πολύτιμης βιοποικιλότητας της χώρας, η οποία αποτελεί μάλιστα ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα βιοποικιλότητας παγκοσμίως.
Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις και φορείς ζητούν την παύση της αδειοδότησης των Αιολικών Σταθμών στο μοναδικό τοπίο του Καβομαλιά, προκρίνοντας τη θεσμική προστασία αυτής της σπάνιας και ενιαίας οικολογικής και πολιτιστικής ενότητας. Η ανάπτυξη των ΑΠΕ είναι αναγκαίο να επιτευχθεί με σεβασμό στη βιοποικιλότητα και το τοπίο, με έμφαση στις μικρές και οικιακές εφαρμογές και τη χωροθέτησή τους σε ήδη κατακερματισμένες περιοχές, δίνοντας προτεραιότητα σε αυτές που είναι κοντά σε τεχνητές επιφάνειες και δρόμους.
ΑΛΚΥΟΝΗ ΑΝΙΜΑ ΑΡΙΩΝ ΑΡΧΕΛΩΝ ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΡΙΑ ΖΩΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠEΡIΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ISEA ΚΑΛΛΙΣΤΩ MedINA ΜΟm ΠΙΝΔΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΤΟΥΛΙΠΑ ΓΟΥΛΙΜΗ ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ
Επικοινωνία:
Για την Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία: Γεωργία Αλεξοπούλου - Υπεύθυνη Τύπου, 210 8227937 εσωτ.107, galexopoulou@ornithologiki.gr
Για τον Σύλλογο Τουλίπα Γουλιμή: Γιάννης Ψαρράκης - Γραμματέας και υπεύθυνος περιβαλλοντικών θεμάτων. 6977887292 email toulipagoulimyi@gmail.com
Ξεκίνησε η περίοδος ωοτοκίας για το 2021 για την Caretta caretta στον Κυπαρισσιακό Κόλπο Τι πρέπει να θυμόμαστε
Οι θαλάσσιες χελώνες δεν είναι κατοικίδια ζώα- δεν τις αγγίζουμε ούτε τις ταΐζουμε
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ15/09/2023
Ο Λίλο μας, η μικρή πρασινοχελώνα, τα κατάφερε!
Τον Νοέμβριο του 2021 μία μικρή Πράσινη θαλάσσια χελώνα έφτασε στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ με πολύ σοβαρό τραύμα στο κεφάλι. Μετά από σχεδόν δύο χρόνια εντατικής θεραπείας, μία Τετάρτη τον Σεπτέμβριο του 2023 πήρε επιτέλους εξιτήριο και επέστρεψε στην θάλασσα!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ12/09/2023
Κοινό Δ.Τ.: Οι αφύσικες καταστροφές να γίνουν μάθημα για κλιματικά ανθεκτική Ελλάδα
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ10/09/2023
Κοινό Δ.Τ.: Εκτός Σχεδίου Δόμηση: Η Σταδιακή Καταστροφή της Ελληνικής Φύσης
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ05/09/2023
Πίσω στα θρανία και στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ
Το μοναδικό νοσοκομείο για θαλάσσιες χελώνες ανοίγει ξανά τις πόρτες του για να υποδεχθεί σχολικές τάξεις όλων των βαθμίδων, αυτή τη φορά κλείνοντας θέση στο πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης μέσω του συστήματος ηλεκτρονικών κρατήσεων.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ21/08/2023
Αυτοί που σώζουν τα τραυματισμένα άγρια ζώα στην Ελλάδα ( νέο βίντεο)
Βρέθηκε τραυματισμένο άγριο ζώο, οτιδήποτε από αρκούδα, αετό, μικροπούλια μέχρι θαλάσσια χελώνα, φώκια, δελφίνι; Υπάρχουν άνθρωποι που θα τα περιθάλψουν. Ο ΑΡΧΕΛΩΝ ετοίμασε ένα βίντεο, όπου οι άνθρωποι της περίθαλψης μιλούν γι΄αυτό που τους παρακινεί και συνεχίζουν…
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ21/08/2023
Αποχαιρετισμός στο ιδρυτικό μέλος του ΑΡΧΕΛΩΝ Γιάννη Παπαναγιώτου, που έφυγε από τη ζωή πριν λίγες μέρες.
Αποχαιρετισμός στο ιδρυτικό μέλος του ΑΡΧΕΛΩΝ Γιάννη Παπαναγιώτου, που έφυγε από τη ζωή πρίν λίγες μέρες. Λάτρης της φύσης, της θάλασσας και των βουνών, βοήθησε στη δημιουργία του τον Σύλλογο. Ευχαριστούμε.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ17/08/2023
Παγκόσμιο ρεκόρ 37 χρόνων αναπαραγωγικής ζωής για θαλάσσια χελώνα στη Ζάκυνθο – Αυξημένος φέτος ο αριθμός στις φωλιές
Ένα σημαντικό αποτέλεσμα της συστηματικής δουλειάς της φετινής ομάδας παρακολούθησης της ωοτοκίας στη Ζάκυνθο, ανακοινώνει ο ΑΡΧΕΛΩΝ - Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας. Με βάση τις μακροχρόνιες παρατηρήσεις του, ο ΑΡΧΕΛΩΝ κατάφερε να πιστοποιήσει το Παγκόσμιο Ρεκόρ καταγεγραμμένης ωοτοκίας για χελώνες Καρέττα.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ07/08/2023
ΠΡΟΣΟΧΗ! Οι θαλάσσιες χελώνες δεν είναι κατοικίδια ζώα: Δεν τις αγγίζουμε! Δεν τις ταΐζουμε!
Όπως είναι γνωστό 35 νέα περιστατικά επίθεσης θαλάσσιας χελώνας σε λουόμενους έχουν ήδη καταγραφεί κατά την φετινή καλοκαιρινή περίοδο και προστίθενται στον ήδη μακρύ κατάλογο των 200 περίπου καταγεγραμμένων περιστατικών, όπως αυτά έχουν καταγραφεί κατά τα προηγούμενα καλοκαίρια στα μητρώα του Κέντρο Υγείας Αρεόπολης.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ01/08/2023
Συνέντευξη με μια εθελόντρια: Lea Heinen, Κέντρο Διάσωσης
Η Lea μοιράζεται την εμπειρία της ως εθελόντρια στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιας Χελώνας του ΑΡΧΕΛΩΝ: «Νομίζω ότι όταν μια χελώνα αρχίζει να τρώει μετά από ένα μήνα προσπάθειας, όταν μπορείς να δεις τη βελτίωση ή την επούλωση ενός τραυματισμού μιας χελώνας και όταν μια χελώνα επιστρέφει πίσω στη θάλασσα, στο φυσικό της περιβάλλον, στο σπίτι της - τότε ξέρεις ότι πράγματι σώζεις τις χελώνες».
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ21/07/2023
Παιδικός Διαγωνισμός Παραλίας 2023: Φτιάξε το δικό σου χελωνάκι με φυσικά υλικά και στείλε μας φωτογραφία!
Βοήθησέ μας να μεταδώσουμε το μήνυμα για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών σχηματίζοντας τα δικά σου θαλάσσια χελωνάκια με φυσικά υλικά που θα βρεις στην παραλία. Άμμος, πέτρες, βότσαλα, κοχύλια, φύκια, ξυλαράκια και ότι άλλο έχεις στη διάθεσή σου μπορούν να μεταμορφωθούν με λίγη φαντασία! Τράβηξε μια φωτογραφία το έργο σου και στείλε την στον Διαγωνισμό Παραλίας του ΑΡΧΕΛΩΝ.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ18/07/2023
Ανοίγοντας το δρόμο για τα επόμενα βήματα προστασίας των θαλάσσιων χελωνών στη Μεσόγειο
Tην προηγούμενη εβδομάδα οι εταίροι του έργου «Διατήρηση των θαλασσίων χελωνών στην περιοχή της Μεσογείου» συναντήθηκαν για την 9η Συνεδρίαση της Καθοδηγητικής Επιτροπής. Η συνάντηση έγινε στον Κυπαρισσιακό Κόλπο στην Ελλάδα στις 4 και 5 Ιουλίου και οργανώθηκε από το SPA/RAC και τον ΑΡΧΕΛΩΝ.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ04/07/2023
Ειδική προσφορά για τους ΕΜΠΕΙΡΟΥΣ εθελοντές: Έλα τώρα ξανά μαζί μας για 2 χελωνο-εβδομάδες!
Είναι καιρός να έρθεις ξανά στα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ, ακόμηκι αν έχεις μόνο 2ή 3 εβδομάδες διαθέσιμες. Η προσφορά ισχύει για τον Αύγουστο, τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο 2023. Κάνε αίτηση μέσα από τη νέα μας ιστοσελίδα και δες περισσότερα για τις ημερομηνίες και τις τοποθεσίες που είναι διαθέσιμες οι θέσεις.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ30/06/2023
Εκδήλωση λήξης του έργου για τις Οργανώσεις Περίθαλψης Άγριων Ζώων
Στις 9 Ιουνίου 2023, η Εταιρία Προστασίας Περιβάλλοντος Καστοριάς φιλοξένησε την εκδήλωση λήξης του έργου «Δίκτυο Συνεργασίας των Οργανώσεων που Δραστηριοποιούνται στην Περίθαλψη Άγριων Ζώων στην Ελλάδα».
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ29/06/2023
Η Τρούφα ταξίδεψε στις 4 γωνιές της Ελλάδας με τη βοήθεια των μαθητών!
Η Τρούφα, το χελωνάκι – σύμβολο των διαδικτυακών εκπαιδευτικών δράσεων του ΑΡΧΕΛΩΝ ταξίδεψε στις 4 γωνιές της Ελλάδας και έκανε επίσης μια μικρή απόδραση στη Νότιο Αφρική. Η μεγάλη Διαδικτυακή Φωτογραφική Έκθεση της σχολικής χρονιάς που πέρασε δημοσιοποιήθηκε και το κοινό έδωσε τις προτιμήσεις του!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ22/06/2023
Η ωοτοκία έχει αρχίσει! Μάθε τι μπορείς να κάνεις αν βρεις ίχνη ή φωλιά θαλάσσιας χελώνας στην παραλία
Η περίοδος ωοτοκίας των χελωνών Καρέττα έχει ξεκινήσει. Οι φωλιές που γίνονται στις περιοχές που παρακολουθούνται από τον ΑΡΧΕΛΩΝ και άλλες συνεργαζόμενες ομάδες ήδη καταγράφονται. Αν όμως βρεις ίχνη ή φωλιά σε άλλες παραλίες, μπορείς να συμμετέχεις κι εσύ στην προσπάθεια καταγραφής και προστασίας των σποραδικών φωλιών. Μάθε γιατί είναι σημαντικό…