02/01/2021

Οι αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ρίχνουν φως στις επιπτώσεις από την «παρατήρηση χελωνών» στον κόλπο του Λαγανά Ζακύνθου

oi-anarthseis-sta-mesa-koinwnikhs-diktywshs-rixnoun-fws-stis-epiptwseis-apo-thn-parathrhsh-xelwnwn-ston-kolpo-tou-lagana-zakynthou-turtle_spotting3.jpg

Το νησί της Ζακύνθου έχει αναδειχθεί σαν σπουδαίος διεθνής ταξιδιωτικός προορισμός και δέχεται εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο. Στα γαλάζια νερά του κόλπου του Λαγανά, μεγάλος αριθμός τουριστών παρατηρεί θαλάσσιες χελώνες είτε από βάρκα, συνήθως με οργανωμένες περιηγήσεις σκαφών ή κολυμπώντας με αναπνευστήρα κάθε καλοκαίρι.

Δύο μέλη του ΑΡΧΕΛΩΝ - ο Κώστας Παπαφιτσώρος και η Αλίκη Παναγοπούλου- μαζί με την Gail Schofield είναι οι συγγραφείς μιας καινοτόμου επιστημονικής μελέτης που ρίχνει φως στις αλληλεπιδράσεις τουριστών και θαλάσσιων χελωνών στον κόλπο του Λαγανά, και δημοσιεύθηκε τον περασμένο μήνα στο περιοδικό Animal Conservation σαν άρθρο open access.

Η μελέτη εξέτασε περισσότερες από 3500 φωτογραφίες και βίντεο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης από θαλάσσιες χελώνες στον κόλπο του Λαγανά κατά τη διάρκεια του 2018 και του 2019. Η ομάδα χρησιμοποίησε τεχνικές φωτο-ταυτοποίησης για να προσδιορίσει πόσες φορές και πόσο συχνά φωτογραφήθηκε κάθε χελώνα από άτομα σε σκάφη και από κολύμβηση με αναπνευστήρα. Έτσι έγινε δυνατόν να προσδιοριστούν 139 μοναδικές χελώνες σε σύνολο 1684 θεάσεων το 2018 και 122 μοναδικές χελώνες σε 2105 θεάσεις το 2019 (συμψηφισμένες θεάσεις από βάρκα και κολυμβητές) .

oi-anarthseis-sta-mesa-koinwnikhs-diktywshs-rixnoun-fws-stis-epiptwseis-apo-thn-parathrhsh-xelwnwn-ston-kolpo-tou-lagana-zakynthou-turtle_spotting1.jpg

Επίσης, τα στοιχεία βεβαιώνουν ότι 9 από τις 54 «μόνιμες» χελώνες έχουν υποστεί τραυματισμό από προπέλα. Μία από αυτές, η αρσενική χελώνα που βρέθηκε να έχει φωτογραφηθεί πιο πολύ από ανθρώπους σε σκάφη και τα δύο χρόνια, ήταν αυτή που κατέληξε να τραυματιστεί θανάσιμα στις 26 Ιουλίου 2019 από προπέλα σκάφους, πιθανώς κατά τη διάρκεια δραστηριοτήτων «παρατήρησης χελώνας».

oi-anarthseis-sta-mesa-koinwnikhs-diktywshs-rixnoun-fws-stis-epiptwseis-apo-thn-parathrhsh-xelwnwn-ston-kolpo-tou-lagana-zakynthou-turtle_spotting2.jpg

Οι συγγραφείς επισημαίνουν την ανάγκη περισσότερης μελέτης αλλά και αυστηρότερης εφαρμογής του ορίου ταχύτητας 6 κόμβων που υπάρχει επί του παρόντος στον κόλπο. Επίσης προτείνουν την υποχρεωτική χρήση προστατευτικών στις προπέλες από όλα τα σκάφη που χρησιμοποιούνται για παρατήρηση χελωνών στον κόλπο του Λαγανά.

Έντονη ανησυχία για τις επιπτώσεις της ολοένα αυξανόμενης πίεσης για «παρατήρηση χελωνών» στον κόλπο του Λαγανά έχει εκφραστεί από τον ΑΡΧΕΛΩΝ και άλλες περιβαλλοντικές οργανώσεις όπως το MEDASSET, τα τελευταία χρόνια. Είναι σαφές ότι πρέπει να συζητηθούν και να γίνουν περισσότερα για να βελτιωθεί η προστασία των θαλάσσιων χελωνών στην περιοχή.

Διαβάστε ή κατεβάστε την δημοσιευμένη μελέτη από την ιστοσελίδα του ΑΡΧΕΛΩΝ εδώ.

Δείτε επίσης το υποστηρικτικό υλικό και την on line δημοσίευσή της.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

  1. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    29/04/2024

    Πρωινή βόλτα με τον ΑΡΧΕΛΩΝ

    Ο κινηματογραφικός φακός του Στέφανου και της Μαρίας των SteΜa Journeys πέτυχε κάτι πολύ σπάνιο: μία θαλάσσια χελώνα Καρέττα να κάνει φωλιά το πρωί! Οι εθελοντές στα Χανιά ανέλαβαν δράση για την προστασία της.

    Μάθε περισσότερα
  2. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    26/04/2024

    «Γεφυρώνοντας προσπάθειες τουρισμού και διατήρησης της φύσης», η παράπλευρη εκδήλωση του ΑΡΧΕΛΩΝ στο διεθνές συνέδριο Our Ocean, an Ocean of Potential

    Ο ΑΡΧΕΛΩΝ είχε την τιμή να συμμετάσχει ενεργά στο συνέδριο, διοργανώνοντας μία συζήτηση για τον τουρισμό και τις προσπάθειες προστασίας των θαλάσσιων χελωνών στο Ρέθυμνο με τη συμμετοχή του Δήμου Ρεθύμνου, του ομίλου GRECOTEL και εμπειρογνώμονες βιώσιμου τουρισμού.

    Μάθε περισσότερα
  3. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    19/04/2024

    Νέο! «Υποτροφίες» για πρακτική εμπειρία- άσκηση στα διεθνή περιβαλλοντικά προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ

    Φέτος δίνεται η ευκαιρία να υποστηριχθεί η συμμετοχή μικρού αριθμού εθελοντών στα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών στις παραλίες ωοτοκίας καθώς και στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών στη Γλυφάδα Αττικής. Δείτε τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια που ισχύουν για το 2024.

    Μάθε περισσότερα
  4. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    12/04/2024

    Συντονισμός για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών στο Ρέθυμνο: Τοπικές Αρχές και τουρισμός ενώνουν δυνάμεις

    Η συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στις 5 Απριλίου 2024 στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου, έθιξε καίρια ζητήματα, όπως η τήρηση των διαχειριστικών μέτρων για την προστασία της Καρέττα. Δεδομένης της τουριστικής δραστηριότητας στις παραλίες ωοτοκίας, η ενεργή συμμετοχή του τουριστικού τομέα στην εφαρμογή των μέτρων κρίνεται απαραίτητη.

    Μάθε περισσότερα
  5. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    10/04/2024

    «Τουρίστες και χελώνες;» Απλώνεται η περιβαλλοντική εκστρατεία ενημέρωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ στις παραλίες ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας Καρέττα

    Στο δρόμο του αειφόρου τουρισμού στρατεύεται ξανά, μετά την πανδημία, ο ΑΡΧΕΛΩΝ- Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας. Στόχος της νέας εκστρατείας είναι να φθάσουν οι πληροφορίες για τον ορθό κώδικα συμπεριφοράς επισκεπτών σε όλες τις παραλίες ωοτοκίας σε συνεργασία με τον τουριστικό τομέα.

    Μάθε περισσότερα
  6. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    04/04/2024

    LIFE MareNatura - Το μεγαλύτερο πρόγραμμα για τη θαλάσσια βιοποικιλότητα στην Ελλάδα

    Μάθε περισσότερα
  7. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    03/04/2024

    Οι πολίτες μας ενημερώνουν για εκβρασμούς θαλάσσιων χελωνών

    Ο ΑΡΧΕΛΩΝ ξεκίνησε την προσπάθεια καταγραφής των περιστατικών που νεκρές χελώνες ξεβράζονται στις ελληνικές ακτές από το 1992. Τα τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί μία αύξηση στις καταγραφές αυτές που όμως μπορεί να οφείλεται στο ότι περισσότεροι συμπολίτες μας αναφέρουν τέτοια περιστατικά. Μάθε περισσότερα…

    Μάθε περισσότερα
  8. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    19/03/2024

    Συμβάλλουμε στις διεθνείς εξελίξεις της έρευνας και της προστασίας των θαλάσσιων χελωνών

    Στο παρελθόν, μέλη του ΑΡΧΕΛΩΝ συμμετείχαν στην διαμόρφωση της Παγκόσμιας Στρατηγικής για την Προστασία των Θαλάσσιων Χελωνών που εκδόθηκε το 1995 και σήμερα, στη συγγραφή του ανανεωμένου Εγχειριδίου Έρευνας και Προστασίας για τη Διατήρηση των Θαλάσσιων Χελωνών, συμμετέχουν τρεις συνεργάτες του Συλλόγου.

    Μάθε περισσότερα
  9. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    08/03/2024

    Τα Βραβεία Διακεκριμένης Προσφοράς για το 2023

    Αυτά είναι τα Βραβεία Διακεκριμένης Προσφοράς του ΑΡΧΕΛΩΝ για το 2023.

    Μάθε περισσότερα
  10. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    04/03/2024

    Η δυνατή εμπειρία του Frederique στο Κέντρο Διάσωσης

    Στον ΑΡΧΕΛΩΝ, έχεις την ευκαιρία να γνωρίσεις και να εργαστείς μαζί με καινούργιους ανθρώπους, ένα σημαντικό πλεονέκτημα του εθελοντισμού.

    Μάθε περισσότερα
  11. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    04/03/2024

    Έγινε η ετήσια Γενική Συνέλευση του Σωματείου

    Σύμφωνα με το άρθρο 8 του Καταστατικού του Σωματείου ΑΡΧΕΛΩΝ, τα μέλη κλήθηκαν να παραστούν στην Ετήσια Γενική Συνέλευση το Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2024

    Μάθε περισσότερα
  12. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    29/02/2024

    Παρουσίαση Αποτελεσμάτων ΑΡΧΕΛΩΝ 2023: Υπάρχουν και καλά νέα!

    Την Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2024, πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη ανοικτή ετήσια Παρουσίαση Αποτελεσμάτων της δράσης του ΑΡΧΕΛΩΝ

    Μάθε περισσότερα
  13. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    27/02/2024

    Επιστολή 20 Περιβαλλοντικών Οργανώσεων προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος για το καθεστώς προστασίας του λύκου στην Ευρώπη

    Είκοσι Περιβαλλοντικές Οργανώσεις, προσυπογράφουν επιστολή προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος ζητώντας του να ψηφίσει «κατά» της αλλαγής καθεστώτος της προστασίας του λύκου στο Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος της ΕΕ.

    Μάθε περισσότερα
  14. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    02/02/2024

    Οι θαλάσσιες χελώνες στους Ελληνικούς υγροτόπους διεθνούς σημασίας

    Στις 2 Φεβρουαρίου γιορτάζουμε την Παγκόσμια Μέρα των Υγροτόπων, αυτών των ευάλωτων περιοχών του πλανήτη που αποτελούν καταφύγιο για τα αποδημητικά πουλιά, αλλά και για πολλά άλλα είδη άγριων ζώων, μεταξύ των οποίων και οι θαλάσσιες χελώνες.

    Μάθε περισσότερα
  15. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    24/01/2024

    Γιατί τα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ είναι διεθνή;

    Τα προγράμματα προστασίας για τη θαλάσσια χελώνα του ΑΡΧΕΛΩΝ οργανώνονται με την πολύτιμη συμβολή εθελοντών που φθάνουν κάθε χρόνο στην Ελλάδα όχι μόνο από την Ευρώπη αλλά και από πιο μακρινά μέρη όπως την Ν.Κορέα, την Αυστραλία και την Κολομβία. Η χρήση της αγγλικής γλώσσας κατά τη διάρκεια των εργασιών στο πεδίο ή των δραστηριοτήτων ευαισθητοποίησης του κοινού και στις οργανωμένες κατασκηνώσεις που διαμένουν οι εθελοντές, είναι απαραίτητη για τα προγράμματα.

    Μάθε περισσότερα
1 από 0

Πολύ πιθανό να σε ενδιαφέρουν επίσης

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας!
Μάθε για τις τελευταίες δράσεις μας και ενημερώσου για τα προγράμματά μας και πως μπορείς εσύ να βοηθήσεις τις θαλάσσιες χελώνες!