Ο εθελοντισμός στο πρόγραμμα του Αμβρακικού
Ένα πολύ ενδιαφέρον ταξίδι μας περίμενε την Κυριακή 5 Φεβρουαρίου στον ΑΡΧΕΛΩΝ, το Κέντρο Διάσωσης της θαλάσσιας χελώνας. Στα Πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας Υγροτόπων, καλεσμένοι μικροί και μεγάλοι, γνωρίσαμε το πρόγραμμα πεδίου του ΑΡΧΕΛΩΝ, σε έναν από τους πιο σημαντικούς υγροτόπους της Ελλάδος, του Αμβρακικού κόλπου. Με τη βοήθεια του κ. Πάυλου Τσάρου, Υπεύθυνου Περίθαλψης και Δικτύου Διάσωσης ακολουθήσαμε βήμα βήμα τον χάρτη του Αμβρακικού μέσα από αεροφωτογραφίες και εικόνες και κατανοήσαμε την σπουδαία έρευνα που τελείται εκεί από τους υπευθύνους και εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ, σχεδόν εδώ και μια δεκαετία. Μέσα στα ζεστά και ρηχά νερά του Αμβρακικού, η θαλάσσια χελώνα Καρέτα - Καρέτα, ανάμεσα στα πυκνά φύκια, θα αναζητήσει για να τραφεί, άφθονα καβούρια, μέδουσες, μαλάκια, αχινούς και ψάρια και πολύ πιθανόν να επιλέξει να παραμείνει στα νερά του κατά τη διάρκεια των ήπιων μεσογειακών χειμώνων. O Αμβρακικός Κόλπος αποτελεί σημαντικό αναπτυξιακό πεδίο της Caretta caretta.
Στο πρόγραμμα πεδίου του ΑΡΧΕΛΩΝ συμμετέχουν πάντα 3 εθελοντές πάνω σε φουσκωτή βάρκα και οι χελώνες πιάνονται με τα χέρια στα ρηχά της ακτής, από τον εθελοντή που πηδάει από τη βάρκα μόλις την εντοπίσει και την ανεβάζουν στο φουσκωτό με προσοχή. Στόχος της έρευνας είναι να μετρηθούν, να φωτογραφηθούν, να μαρκαριστούν και να τους πάρουν δείγματα από το δέρμα για γενετική ανάλυση.
Με αυτόν τον τρόπο μαθαίνουμε περισσότερες πληροφορίες για το είδος, τον πληθυσμό και τον βαθμό αύξησης της θαλάσσιας χελώνας και αυτό είναι πολύ σημαντικό για όλο τον Μεσογειακό πληθυσμό της θαλάσσιας χελώνας
Οι εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ έχουν πιάσει πάνω από επτά εκατοντάδες χελώνες τα τελευταία χρόνια. Οι περισσότερες θαλάσσιες χελώνες ήταν «αμαρκάριστες» και αυτό δίνει ελπίδα για το μέλλον. Υπάρχουν όμως και κίνδυνοι αφού φτάνουν τραυματισμένες με εσωτερικούς και εξωτερικούς τραυματισμούς .Γι’ αυτό χρειάζεται μεγάλη ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κόσμου αλλά και έσοδα, όπως η συμβολική υιοθεσία μιας χελώνας, υλικά που προσφέρονται από τον κόσμο και δωρεές, έσοδα που καθιστούν αυτή την πολύ αξιόλογη προσπάθεια βιώσιμη.
Η παρουσίαση του προγράμματος πεδίου στον Αμβρακικό από τον κ. Tσάρο έκλεισε με ένα θερμό χειροκρότημα που αγκάλιασε συμβολικά όλους τους εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ ανά την Ελλάδα.
Το κείμενο συντάχθηκε από την Μυρτώ Παπαηλιού, εθελόντρια του Κέντρου Διάσωσης Θαλασσίων Χελωνών η οποία παρευρέθηκε στην ενημέρωση του Προγράμματος του Αμβρακικού. Η Μυρτώ έχει έρθει πρόσφατα στο Κέντρο Διάσωσης παρόλα αυτά αποτελεί ενεργό και ενθουσιώδες μέλος της μεγάλης εθελοντικής του ομάδας προσφέροντας τον προσωπικό της χρόνο για μερικές ώρες την εβδομάδα και περιμένοντας με ανυπομονησία να συμμετέχει και στα καλοκαιρινά προγράμματα εθελοντισμού του ΑΡΧΕΛΩΝ.
Σε περίπτωση που ενδιαφέρεστε για εθελοντισμό μπορείτε να επικοινωνήσετε με την Υπεύθυνη Εθελοντών στο volunteers@archelon.gr
Χαρά Παπαηλιού, Υπεύθυνη Προγράμματος Εθελοντών & EVS, email: volunteers@archelon.gr τηλ.: 210 5231342, 6937352382
Παρουσίαση Δράσεων ΑΡΧΕΛΩΝ 2016
Συνάντηση γνωριμίας περιβαλλοντικών οργανώσεων με τον Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας Σωκράτη Φάμελλο
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ12/09/2025
Νάξος: η πρώτη φωλιά της πράσινης θαλάσσιας χελώνας εκκολάφθηκε!
Η δημιουργία φωλιάς στη Νάξο είναι μιά ένδειξη ότι η γεωγραφική εξάπλωση των περιοχών ωοτοκίας του απειλούμενου αυτού είδους στη Μεσόγειο αρχίζει να επεκτείνεται.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ09/09/2025
Τα σχολεία ξεναγούνται στον ΑΡΧΕΛΩΝ: στις 11 Σεπτεμβρίου ανοίγουν οι κρατήσεις για τη νέα χρονιά
Ο μαγικός κόσμος των θαλάσσιων χελωνών και των ανθρώπων που τις φροντίζουν σας περιμένει, χαρίζοντας μοναδικές εμπειρίες και πολύτιμες γνώσεις.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ05/09/2025
Η πρώτη αναφορά για το 2025 από την παραλία Ρωμανός, Μεσσηνία
Από τα μέσα Μαΐου έως τις αρχές Σεπτεμβρίου 2025, το πρόγραμμα κατέγραψε περίπου 80 φωλιές κατά μήκος των 2,7 χλμ της παραλίας Ρωμανός.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ29/08/2025
Χελωνοδρομίες στα Χανιά, 7 Σεπτεμβρίου: Για όλους όσους αγαπούν το τρέξιμο και τις θαλάσσιες χελώνες
Οι Χελωνοδρομίες αποτελούν μια μοναδική ευκαιρία για τους συμμετέχοντες να συνδυάσουν την άθληση με την προσφορά στη φύση, στηρίζοντας ενεργά την προστασία ενός από τα πιο εμβληματικά θαλάσσια είδη της Μεσογείου.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ27/08/2025
Οι πολίτες μας βοηθούν να χαρτογραφήσουμε την σποραδική ωοτοκία των χελωνών στο Ιόνιο
Αυτή η μελέτη είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς υπογραμμίζει τη δύναμη της επιστήμης των πολιτών. Τα μάτια του κοινού στις παραλίες, η επαφή μέσω διαδικτυακών πλατφορμών και τα νέα εργαλεία αναφοράς διευρύνουν την κατανόησή μας για την ωοτοκία των χελωνών πέρα από τις παραλίες που παρακολουθούμε.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ23/08/2025
Η απαξίωση των Οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών υπονομεύει την ίδια την κοινωνία και τη θεσμική λειτουργία της Δημοκρατίας
Κοινή Επιστολή 67 Οργανώσεων και Δικτύων της Κοινωνίας των Πολιτών στον Πρωθυπουργό
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ21/08/2025
Απαγόρευση θήρας στη Χίο: Ανάσα ζωής για το καμένο νησί
Με τις καμένες εκτάσεις της Χίου να καπνίζουν ακόμη και την κυνηγετική περίοδο εντός των πυλών, 21 Περιβαλλοντικές Οργανώσεις, απευθύνουν επείγον αίτημα προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και τη Διεύθυνση Δασών Χίου για την άμεση καθολική απαγόρευση της θήρας σε όλο το νησί.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ20/08/2025
Μια χελώνα φέρνει την ελπίδα μέσα στη νύχτα της φωτιάς
Μετά από ένα 12ωρο γεμάτο φόβο και αβεβαιότητα, η οικογένεια βρέθηκε μάρτυρας ενός θαύματος της φύσης. «Ήταν κάτι που θύμισε τι είναι σημαντικό. Μέσα στην απόγνωσή μας, ήταν αυτό που μας έδωσε ελπίδα»
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ14/08/2025
Μια αλυσίδα ζωής του ΑΡΧΕΛΩΝ με τη βοήθεια του Πράσινου Ταμείου
Με επιμονή, υπομονή, φαρμακευτική αγωγή και καθημερινή φροντίδα, η «Χιονούλα» πέρασε από την κρίσιμη φάση στην ανάρρωση.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ31/07/2025
ΠΡΟΣΟΧΗ - Μην ταΐζετε τις θαλάσσιες χελώνες – δεν είναι κατοικίδια ζώα- Προστατέψτε τις από τις ανθρωπογενείς επιδράσεις
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ ενημερώνει ότι τα τελευταία χρόνια παρατηρείται το φαινόμενο ταΐσματος θαλάσσιων χελωνών από ανθρώπους σε παραθαλάσσιες περιοχές, λιμάνια και τουριστικά σημεία. Παρά τις καλές προθέσεις, αυτή η πρακτική προκαλεί σοβαρά προβλήματα για τις χελώνες και για τους ανθρώπους.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ25/07/2025
Νέος Σταθμός Ενημέρωσης στην Κυπαρισσία για το έργο LIFE MareNatura
Ο νέος Σταθμός βρίσκεται στο παραλιακό μέτωπο της πόλης και λειτουργεί καθημερινά από τις 18:30 έως τις 21:00
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ21/07/2025
Δημόσιες Εκσκαφές Φωλιών Θαλάσσιας Χελώνας στην Κρήτη
Οι εκσκαφές είναι ανοικτές για μεγάλους και παιδιά και γίνονται κατά τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο στις παραλίες ωοτοκίας του Ρεθύμνου, των Χανίων και του Κόλπου της Μεσσαράς.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ21/07/2025
Δημόσιες Εκσκαφές Φωλιών Θαλάσσιας Χελώνας στην Πελοπόννησο
Οι εκσκαφές είναι ανοικτές για μεγάλους και παιδιά και γίνονται κατά τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο στις παραλίες ωοτοκίας του Κυπαρισσιακού Κόλπου, του Ρωμανού, της Κορώνης και του Λακωνικού Κόλπου.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ16/07/2025
Πιο νωρίς από ποτέ ξεκίνησε η περίοδος εκκόλαψης του 2025 – Τα πρώτα χελωνάκια στη θάλασσα!
Η πρώτη εκκόλαψη φωλιάς έγινε στη δυτική Πελοπόννησο και ήταν η πιο πρώιμη στα 42 χρόνια καταγραφών και προστασίας που έχει συμπληρώσει ο ΑΡΧΕΛΩΝ.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ15/07/2025
Σημαντικές ανακοινώσεις στο 16ο Διεθνές Συνέδριο Ζωογεωγραφίας και Οικολογίας της Ελλάδας και των γειτονικών Περιοχών (ICZEGAR)
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ συμμετείχε δυναμικά στο συνέδριο με τρεις προφορικές παρουσιάσεις, οι οποίες ανέδειξαν σημαντικές πτυχές του ερευνητικού και διαχειριστικού έργου του στον τομέα της προστασίας των θαλάσσιων χελωνών.