Ο εθελοντισμός στο πρόγραμμα του Αμβρακικού
Ένα πολύ ενδιαφέρον ταξίδι μας περίμενε την Κυριακή 5 Φεβρουαρίου στον ΑΡΧΕΛΩΝ, το Κέντρο Διάσωσης της θαλάσσιας χελώνας. Στα Πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας Υγροτόπων, καλεσμένοι μικροί και μεγάλοι, γνωρίσαμε το πρόγραμμα πεδίου του ΑΡΧΕΛΩΝ, σε έναν από τους πιο σημαντικούς υγροτόπους της Ελλάδος, του Αμβρακικού κόλπου. Με τη βοήθεια του κ. Πάυλου Τσάρου, Υπεύθυνου Περίθαλψης και Δικτύου Διάσωσης ακολουθήσαμε βήμα βήμα τον χάρτη του Αμβρακικού μέσα από αεροφωτογραφίες και εικόνες και κατανοήσαμε την σπουδαία έρευνα που τελείται εκεί από τους υπευθύνους και εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ, σχεδόν εδώ και μια δεκαετία. Μέσα στα ζεστά και ρηχά νερά του Αμβρακικού, η θαλάσσια χελώνα Καρέτα - Καρέτα, ανάμεσα στα πυκνά φύκια, θα αναζητήσει για να τραφεί, άφθονα καβούρια, μέδουσες, μαλάκια, αχινούς και ψάρια και πολύ πιθανόν να επιλέξει να παραμείνει στα νερά του κατά τη διάρκεια των ήπιων μεσογειακών χειμώνων. O Αμβρακικός Κόλπος αποτελεί σημαντικό αναπτυξιακό πεδίο της Caretta caretta.
Στο πρόγραμμα πεδίου του ΑΡΧΕΛΩΝ συμμετέχουν πάντα 3 εθελοντές πάνω σε φουσκωτή βάρκα και οι χελώνες πιάνονται με τα χέρια στα ρηχά της ακτής, από τον εθελοντή που πηδάει από τη βάρκα μόλις την εντοπίσει και την ανεβάζουν στο φουσκωτό με προσοχή. Στόχος της έρευνας είναι να μετρηθούν, να φωτογραφηθούν, να μαρκαριστούν και να τους πάρουν δείγματα από το δέρμα για γενετική ανάλυση.
Με αυτόν τον τρόπο μαθαίνουμε περισσότερες πληροφορίες για το είδος, τον πληθυσμό και τον βαθμό αύξησης της θαλάσσιας χελώνας και αυτό είναι πολύ σημαντικό για όλο τον Μεσογειακό πληθυσμό της θαλάσσιας χελώνας
Οι εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ έχουν πιάσει πάνω από επτά εκατοντάδες χελώνες τα τελευταία χρόνια. Οι περισσότερες θαλάσσιες χελώνες ήταν «αμαρκάριστες» και αυτό δίνει ελπίδα για το μέλλον. Υπάρχουν όμως και κίνδυνοι αφού φτάνουν τραυματισμένες με εσωτερικούς και εξωτερικούς τραυματισμούς .Γι’ αυτό χρειάζεται μεγάλη ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κόσμου αλλά και έσοδα, όπως η συμβολική υιοθεσία μιας χελώνας, υλικά που προσφέρονται από τον κόσμο και δωρεές, έσοδα που καθιστούν αυτή την πολύ αξιόλογη προσπάθεια βιώσιμη.
Η παρουσίαση του προγράμματος πεδίου στον Αμβρακικό από τον κ. Tσάρο έκλεισε με ένα θερμό χειροκρότημα που αγκάλιασε συμβολικά όλους τους εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ ανά την Ελλάδα.
Το κείμενο συντάχθηκε από την Μυρτώ Παπαηλιού, εθελόντρια του Κέντρου Διάσωσης Θαλασσίων Χελωνών η οποία παρευρέθηκε στην ενημέρωση του Προγράμματος του Αμβρακικού. Η Μυρτώ έχει έρθει πρόσφατα στο Κέντρο Διάσωσης παρόλα αυτά αποτελεί ενεργό και ενθουσιώδες μέλος της μεγάλης εθελοντικής του ομάδας προσφέροντας τον προσωπικό της χρόνο για μερικές ώρες την εβδομάδα και περιμένοντας με ανυπομονησία να συμμετέχει και στα καλοκαιρινά προγράμματα εθελοντισμού του ΑΡΧΕΛΩΝ.
Σε περίπτωση που ενδιαφέρεστε για εθελοντισμό μπορείτε να επικοινωνήσετε με την Υπεύθυνη Εθελοντών στο volunteers@archelon.gr
Χαρά Παπαηλιού, Υπεύθυνη Προγράμματος Εθελοντών & EVS, email: volunteers@archelon.gr τηλ.: 210 5231342, 6937352382
Παρουσίαση Δράσεων ΑΡΧΕΛΩΝ 2016
Συνάντηση γνωριμίας περιβαλλοντικών οργανώσεων με τον Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας Σωκράτη Φάμελλο
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ02/02/2025
Kοινό Δ.Τ: 2 χρόνια συστηματικής προσπάθειας με στόχο την προστασία του μεγαλύτερου υγροτόπου της Ελλάδας
Πριν από 2 χρόνια γεννήθηκε το όραμα μιας συλλογικής δέσμευσης για τη βελτίωση της διαχείρισης του Αμβρακικού Κόλπου που ενσάρκωσε τη «Συμμαχία για τον Αμβρακικό».
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ28/01/2025
Ανακεφαλαίωση 2004 ΑΡΧΕΛΩΝ - Συνεχίσαμε τον αγώνα για τις θαλάσσιες χελώνες και τους ωκεανούς
Το 2024 σημείωσε μια ιστορική στιγμή για την προστασία των θαλασσίων χελωνών στη Μεσόγειο: επιβεβαιώθηκε η ανάκαμψη του πληθυσμού της Καρέττα στον Κόλπο της Κυπαρισσίας! Ο Κυπαρισσιάκος Κόλπος φιλοξενεί πλέον τον μεγαλύτερο αναπαραγωγικό πληθυσμό Καρέττα στη Μεσόγειο, ο οποίος παρουσιάζει σταθερή αύξηση τα τελευταία χρόνια χάρη στις συνεχείς και μακροχρόνιες προσπάθειες προστασίας των φωλιών από τον ΑΡΧΕΛΩΝ. Παράλληλα, το 2024 καταγράφηκε ως το θερμότερο έτος παγκοσμίως. Παρά τον αυξημένο φόρτο εργασίας λόγω των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης, ενισχύσαμε τη δέσμευσή μας στον εθελοντισμό και στον βιώσιμο τουρισμό.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ20/01/2025
Ευχαριστούμε τους Υπεύθυνους Πεδίου του 2024, την καρδιά των Προγραμμάτων του ΑΡΧΕΛΩΝ
Στον ΑΡΧΕΛΩΝ, οφείλουμε μεγάλο μέρος της επιτυχίας μας στην αφοσίωση και το πάθος των Υπεύθυνων Πεδίου. Αυτά τα άτομα καθοδηγούν τους εθελοντές μας σε όλη τη διάρκεια της εργασίας τους στο πεδίο, διασφαλίζοντας ότι η αποστολή μας για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών εκτελείται με ακρίβεια, φροντίδα και ενθουσιασμό.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ17/01/2025
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ αναζητά 2 Βοηθούς Ενημέρωσης/ Ευαισθητοποίησης στα προγράμματα Ρεθύμνου και Χανίων (Βόρεια Κρήτη)
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ16/01/2025
Η γλυκιά εκδοχή της θεραπείας: Γιατί το μέλι είναι μυστικό όπλο για τη θεραπεία τραυματισμένων θαλάσσιων χελωνών.
Οι αντιβακτηριακές και αντιμικροβιακές ιδιότητες του μελιού βοηθούν στην καταπολέμηση των λοιμώξεων σε ανοιχτές πληγές, ένα κοινό πρόβλημα για τις τραυματισμένες θαλάσσιες χελώνες.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ13/01/2025
Κοινό ΔΤ: Tέλος Tαφής Απορριμμάτων: Να γίνει πλήρως ανταποδοτικό για τους ΟΤΑ!
Αυτή την περίοδο βιώνουμε, για άλλη μια φορά, την αντιπαράθεση της Πολιτείας με την Τοπική Αυτοδιοίκηση για την εφαρμογή του Τέλους Ταφής.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ18/12/2024
Μιά πληγωμένη Καρέττα επιστρέφει στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ με πλαστικά στο πεπτικό της σύστημα.
Η Ελλάδα μείωσε την κατανάλωση της πλαστικής σακούλας, όμως πρέπει όλοι να προσπαθήσουμε περισσότερο. Η ρύπανση της θάλασσας από πλαστικά παραμένει μια σημαντική απειλή τόσο για την υγεία των ανθρώπων, όσο και για τα ζώα και τα φυτά που ζουν εκεί.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ06/12/2024
O ΑΡΧΕΛΩΝ στην Πρώτη Γραμμή της Διάσωσης για τις θαλάσσιες χελώνες στη Μεσόγειο.
Με τη βοήθεια του ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ μπορέσαμε να αποκτήσουμε ακριβείς διαγνώσεις για την υγεία των χελωνών που διασώθηκαν στις Ελληνικές θάλασσες.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ04/12/2024
Η φύση τελεί υπό επίθεση: Η προστασία του λύκου υποβαθμίζεται στη Σύμβαση της Βέρνης
Ανακοίνωση 20 Περιβαλλοντικών Οργανώσεων
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ03/12/2024
Καλοκαίρι 2025: Ανάλαβε θέση ευθύνης στα Προγράμματα Προστασίας της Θαλάσσιας Χελώνας!
Περιορισμένος αριθμός έμπειρων και ικανών εθελοντών επιλέγεται κάθε χρόνο για τις θέσεις Υπεύθυνων Πεδίου των προγραμμάτων του ΑΡΧΕΛΩΝ. Η υποβολή αιτήσεων και σύντομων βιογραφικών για το 2025 έχει αρχίσει!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ29/11/2024
Πρώτο φωτοβολταϊκό στην καρδιά του Αμβρακικού
Ο Αμβρακικός κόλπος είναι ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο οικοσύστημα που απειλείται με αποσταθεροποίηση στην περίπτωση εγκατάστασης μιας τόσο μεγάλης κατασκευαστικής δομής. Καλούμε τις αρμόδιες αρχές, την τοπική αυτοδιοίκηση να αντιδράσουν στην περαιτέρω υποβάθμιση του Αμβρακικού Κόλπου.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ25/11/2024
Κάνε αυτή τη γιορτινή περίοδο ακόμα πιο μαγική, χαρίζοντας μία υιοθεσία θαλάσσιας χελώνα στους αγαπημένους σου!
Είτε πρόκειται για τον λάτρη της άγριας φύσης στη ζωή σου, είτε για κάποιον δικό σου που νοιάζεται για τον πλανήτη, μια υιοθεσία από τον ΑΡΧΕΛΩΝ είναι ένα δώρο που συνεχίζει να προσφέρει.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ18/11/2024
Η παραλία της ελπίδας: Το ταξίδι του Keanu με τον ΑΡΧΕΛΩΝ
Ο Keanu Groeneveld, φοιτητής στη Διαχείριση της Άγριας Ζωής, ήρθε από την Ολλανδία στο Ρέθυμνο της Κρήτης για να κάνει την πρακτική του άσκηση στον ΑΡΧΕΛΩΝ. Η εμπειρία του ήταν ένα μεταμορφωτικό ταξίδι που φούντωσε το πάθος του για τη προστασία της φύσης.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ14/11/2024
Ανοίγει η Διαδικτυακή Ξενάγηση Σχολείων στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ: Οι θαλάσσιες χελώνες ταξιδεύουν πάλι σε όλη την Ελλάδα!
Για 5η συνεχόμενη χρονιά, το Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ ανοίγει τις πύλες του και προσκαλεί τους μαθητές σχολείων εκτός Αττικής σε μια μοναδική διαδικτυακή εμπειρία.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ12/11/2024
Δορυφορική παρακολούθηση για την προστασία των χελωνών: TUI Care Foundation και ΑΡΧΕΛΩΝ απελευθερώνουν θαλάσσια χελώνα με πομπό στην Ελλάδα
Μετά από τη διάσωση και αρκετούς μήνες περίθαλψης στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ, ο «Τρίτων» επέστρεψε πίσω στη θάλασσα με έναν δορυφορικό πομπό στο καβούκι του. Η δράση αυτή, ως μέρος του προγράμματος TUI Turtle Aid, στοχεύει να συνεισφέρει πολύτιμες γνώσεις σχετικά με τη συμπεριφορά της θαλάσσιας χελώνας μετά την απελευθέρωση.