07/09/2016

Ο «Αχιλλέας» του Αγίου Σώστη

Εκτός από τον τακτικό αναπαραγωγικό πληθυσμό θαλασσίων χελωνών, o κόλπος του Λαγανά στη Ζάκυνθο φιλοξενεί επίσης και έναν αριθμό από μόνιμες χελώνες. Οι χελώνες αυτές είναι κυρίως ώριμες αρσενικές αλλά και ανήλικες. Υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι αυτές οι χελώνες δεν μεταναστεύουν αλλά μένουν και τρέφονται στη Ζάκυνθο όλο το χρόνο. Μία από αυτές τις χελώνες είναι και ο "Αχιλλέας", ένα ανώριμο αρσενικό, που παρατηρείται στη Ζάκυνθο κάθε χρόνο από το 2012. Συνήθως, παρατηρείται γύρω από το λιμανάκι του Αγίου Σώστη να τρέφεται ενεργά και να αλληλοεπιδρά με άλλες μόνιμες χελώνες. Μπορεί κανείς να τον αναγνωρίσει εύκολα από δύο παλιούς τραυματισμούς που έχει στο καβούκι του.

o-axilleas-tou-agiou-swsth-achillles1.jpg

Πριν από μερικές βδομάδες, παρατηρήθηκε να έχει μία πετονιά αγκιστρωμένη στον αριστερό του ώμο. Ενώ το αγκίστρι δεν αποτελούσε άμεση απειλή για τη ζωή του, ήταν σημαντικό να αφαιρεθεί αφού μπορούσε να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία του μελλοντικά. Έτσι, την επόμενη μέρα, μαζί με την Anna Lamaj, υπεύθυνη του προγράμματος Ζακύνθου του ΑΡΧΕΛΩΝ και τον Γιάννη Ποταμίτη από το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου, ξεκινήσαμε να τον βρούμε εκεί που συχνάζει. Αφού συναντήσαμε πρώτα άλλες 3 χελώνες, τον βρήκαμε να τρέφεται ήρεμα στα ρηχά νερά. Αξιολογήσαμε ότι για να αφαιρέσουμε το αγκίστρι έπρεπε να τον βγάλουμε από το νερό. Με γρήγορες κινήσεις, τον πιάσαμε από το καβούκι και τον φέραμε στην επιφάνεια. Παρά το μέτριο μέγεθος του, ο Αχιλλέας αποδείχθηκε πολύ δυνατός και ενεργητικός και καταφέραμε με δυσκολία να τον βγάλουμε στη στεριά. Φυσικά δε χρειάζεται να πούμε ότι εκτός κι αν πρόκειται για περιπτώσεις σαν κι αυτές, η φυσική επαφή με τις χελώνες θα πρέπει να αποφεύγεται. Καταφέραμε να αφαιρέσουμε το αγκίστρι με επιτυχία και ο Αχιλλέας επέστρεψε πίσω στο νερό με το πλήθος που είχε συγκεντρωθεί να χειροκροτά ενθουσιασμένο.

o-axilleas-tou-agiou-swsth-achillles2.jpg

Δεδομένου την τάση του Αχιλλέα να παραμένει κοντά στο λιμάνι του Αγίου Σώστη αυτήν την περίοδο, και από το γεγονός ότι δεν υπάρχει επαγγελματική αλιεία στο ρηχό αυτό μέρος του κόλπου υπάρχει μεγάλη πιθανότητα το αγκίστρι να προέρχεται από κάποια ερασιτεχνική αλιευτική δραστηριότητα. Επισημαίνουμε ότι η ερασιτεχνική αλιεία απαγορεύεται αυστηρά στο κόλπο του Λαγανά, ενώ η επαγγελματική επιτρέπεται υπό προϋποθέσεις.

o-axilleas-tou-agiou-swsth-achillles3.jpg

για τον ΑΡΧΕΛΩΝ: Κώστας Παπαφιτσώρος Φωτογραφίες: @Kostas Papafitsoros Sea Turtle Photography, @thatladywhogavethesephotos Περισσότερες φωτογραφίες του Αχιλλέα: http://goo.gl/rLplUb Πληροφορίες: Υπεύθυνη Προγράμματος Ζακύνθου: Anna Lamaj, τηλ. 6940 454 976

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

  1. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    13/09/2024

    Έκκληση 20 Περιβαλλοντικών Οργανώσεων προς την Ελληνική Κυβέρνηση να υποστηρίξει τη διατήρηση του καθεστώτος προστασίας του λύκου στην Ευρώπη

    Μάθε περισσότερα
  2. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    09/09/2024

    Εκπαιδευτικά Προγράμματα 2024-2025: Εμπνεύστε την Επόμενη Γενιά Οικολόγων με τον ΑΡΧΕΛΩΝ!

    Πέρυσι, 15.000 μαθητές έφθασαν στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ και ενθουσιάστηκαν μαθαίνοντας για τις προσπάθειες που γίνονται από το Σύλλογο μας για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας και τα αποτελέσματά τους.

    Μάθε περισσότερα
  3. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    02/09/2024

    Σχολή Θαλάσσιας Διατήρησης του LIFE MareNatura: ΑΡΧΕΛΩΝ και ΟΦΥΠΕΚΑ εκπαιδεύουν προσωπικό για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών

    Οι συμμετέχοντες έλαβαν εκτενή εκπαίδευση στη βιολογία, τις απειλές και τις μεθόδους προστασίας των θαλάσσιων χελωνών με σκοπό να αποτελέσουν στην συνέχεια μια Ειδική Ομάδα Δράσης που θα λειτουργήσει στα πλαίσια του Προγράμματος LIFE MareNatura.

    Μάθε περισσότερα
  4. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    30/08/2024

    Ξενοδοχείο της Ζακύνθου αναλαμβάνει δράση για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών

    Από το καλοκαίρι του 2023, το Domes Aulus Zante, Autograph Collection υποστηρίζει το έργο του ΑΡΧΕΛΩΝ στο νησί με την «υιοθεσία» 70 φωλιών της θαλάσσιας χελώνας

    Μάθε περισσότερα
  5. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    26/08/2024

    Ο ΑΡΧΕΛΩΝ ξεκινά ολοκληρωμένη μελέτη για την προστασία των περιοχών φωλεοποίησης της θαλάσσιας χελώνας

    Μάθε περισσότερα
  6. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    05/08/2024

    Ένα σημαντικό βήμα για τη διατήρηση της θαλάσσιας χελώνας: Παρακολουθούμε τα ταξίδια τους σε όλη τη Μεσόγειο

    Τον προηγούμενο μήνα, η ομάδα μας ολοκλήρωσε με επιτυχία την τοποθέτηση δορυφορικών πομπών σε 20 θαλάσσιες χελώνες που εντοπίστηκαν κοντά στις παραλίες ωοτοκίας της Δυτικής και Νότιας Πελοποννήσου και της Κρήτης.

    Μάθε περισσότερα
  7. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    31/07/2024

    Επείγουσα πρόσκληση για εθελοντές: Ψάχνεις μια καλοκαιρινή απόδραση με νόημα; Γίνε εθελοντής και σώσε τους νεοσσούς!

    Καλούμε επειγόντως εθελοντές για να βοηθήσουν στην προστασία των θαλάσσιων χελωνών στην Ελλάδα τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο. Ελάτε να βοηθήσουμε τους νεοσσούς να φτάσουν στη θάλασσα!

    Μάθε περισσότερα
  8. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    30/07/2024

    Ο ΑΡΧΕΛΩΝ εφιστά την προσοχή στους λουόμενους των Χανίων: Οι θαλάσσιες χελώνες δεν είναι κατοικίδια ζώα - Δεν τις ταΐζουμε!

    Τα περιστατικά επίθεσης χελωνών σε λουόμενους είναι πραγματικά μεμονωμένα. Στις λιγοστές περιπτώσεις που συμβαίνουν τέτοια δυσάρεστα περιστατικά, ο κοινός παρονομαστής είναι ένας: κάποιοι ταΐζουν συστηματικά τις χελώνες στην περιοχή.

    Μάθε περισσότερα
  9. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    29/07/2024

    Σβήστε τα φώτα, αφήστε τις παραλίες σκοτεινές για τις θαλάσσιες χελώνες!

    Όσοι παραθερίζετε φέτος κοντά σε μία παραλία ωοτοκίας και έχετε διαλέξει ένα δωμάτιο με θέα τη θάλασσα, είστε στην πρώτη γραμμή για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών.

    Μάθε περισσότερα
  10. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    15/07/2024

    Οικο-τουρισμός σε Πελοπόννησο και Κρήτη: Εξερευνήστε μια παραλία ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας Καρέττα

    Μία καταπληκτική οικολογική εμπειρία προσφέρει ο ΑΡΧΕΛΩΝ στους τυχερούς ευαισθητοποιημένους ταξιδιώτες που θα βρεθούν αυτό το καλοκαίρι σε σημαντικές παραλίες ωοτοκίας της χελώνας Καρέττα που προστατεύει ο Σύλλογος.

    Μάθε περισσότερα
  11. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    26/06/2024

    Οι θαλάσσιες χελώνες μας εκπλήσσουν: αν δεις ίχνη χελώνας στην παραλία βοήθησε την έρευνα του ΑΡΧΕΛΩΝ!

    Δεν είναι όλες οι παραλίες στην εκτεταμένη ακτογραμμή της Ελλάδας κατάλληλες για την ωοτοκία των θαλάσσιων χελωνών, αλλά μερικές φορές αυτά τα θαλάσσια ερπετά μας εκπλήσσουν! Φέτος το καλοκαίρι, ο ΑΡΧΕΛΩΝ ζητά τη βοήθειά σου για τη διερεύνηση ενός φαινομένου που ονομάζεται «σποραδική ωοτοκία».

    Μάθε περισσότερα
  12. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    17/06/2024

    Λιμένι Μάνης - ΠΡΟΣΟΧΗ! Οι θαλάσσιες χελώνες δεν είναι κατοικίδια ζώα: Δεν τις ταΐζουμε!

    Ο Δήμος Ανατολικής Μάνης και το Λιμεναρχείο ζήτησαν τη συνδρομή του ΑΡΧΕΛΩΝ για την ενημέρωση των λουόμενων στην περιοχή Λιμένι της Μάνης, όπου οι υγειονομικές αρχές έχουν ήδη καταγράψει φέτος 12 περιστατικά επίθεσης θαλάσσιας χελώνας σε λουόμενους.

    Μάθε περισσότερα
  13. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    16/06/2024

    30 Χρόνια Ελπίδας: Το Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ γιορτάζει την Ημέρα των Θαλάσσιων Χελωνών

    Κάθε χρόνο στις 16 Ιουνίου, γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα των Θαλάσσιων Χελωνών, μια ημέρα αφιερωμένη στην ευαισθητοποίηση σχετικά με αυτά τα υπέροχα πλάσματα και τις απειλές που αντιμετωπίζουν. Η φετινή χρονιά έχει ιδιαίτερη σημασία για τον ΑΡΧΕΛΩΝ, καθώς το Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών στη Γλυφάδα συμπληρώνει 30 χρόνια λειτουργίας.

    Μάθε περισσότερα
  14. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    13/06/2024

    Διαγωνισμός Αφίσας για παιδιά και νέους: Καλωσορίζουμε τα χελωνάκια του 2024 στις παραλίες!

    Νερομπογιές, μαρκαδόροι, κολλάζ, υπολογιστής, κινητό; Όλα είναι χρήσιμα. Χρησιμοποίησε τη δημιουργικότητα και τη φαντασία σου για να φτιάξεις μία αφίσα μεγέθους Α3 ή Α4 που θα ενημερώνει ότι σε λίγο εκκολάπτονται τα χελωνάκια του 2024.

    Μάθε περισσότερα
  15. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    16/05/2024

    Νωρίτερα από άλλες χρονιές άρχισε φέτος η ωοτοκία για τις θαλάσσιες χελώνες Καρέττα και οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης στους ωκεανούς προβληματίζουν

    Για πρώτη φορά, στα 40 χρόνια καταγραφών του ΑΡΧΕΛΩΝ, βρέθηκε στις 10 Μαΐου η πρώτη φωλιά θαλάσσιας χελώνας στον Κόλπο Λαγανά Ζακύθου. Επιβεβαιώνονται οι επιστημονικές προβλέψεις της μετακίνησης της περιόδου ωοτοκίας νωρίτερα την άνοιξη, λόγω της κλιματικής αλλαγής.

    Μάθε περισσότερα
1 από 0

Πολύ πιθανό να σε ενδιαφέρουν επίσης

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας!
Μάθε για τις τελευταίες δράσεις μας και ενημερώσου για τα προγράμματά μας και πως μπορείς εσύ να βοηθήσεις τις θαλάσσιες χελώνες!