Ο «Αχιλλέας» του Αγίου Σώστη
Εκτός από τον τακτικό αναπαραγωγικό πληθυσμό θαλασσίων χελωνών, o κόλπος του Λαγανά στη Ζάκυνθο φιλοξενεί επίσης και έναν αριθμό από μόνιμες χελώνες. Οι χελώνες αυτές είναι κυρίως ώριμες αρσενικές αλλά και ανήλικες. Υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι αυτές οι χελώνες δεν μεταναστεύουν αλλά μένουν και τρέφονται στη Ζάκυνθο όλο το χρόνο. Μία από αυτές τις χελώνες είναι και ο "Αχιλλέας", ένα ανώριμο αρσενικό, που παρατηρείται στη Ζάκυνθο κάθε χρόνο από το 2012. Συνήθως, παρατηρείται γύρω από το λιμανάκι του Αγίου Σώστη να τρέφεται ενεργά και να αλληλοεπιδρά με άλλες μόνιμες χελώνες. Μπορεί κανείς να τον αναγνωρίσει εύκολα από δύο παλιούς τραυματισμούς που έχει στο καβούκι του.
Πριν από μερικές βδομάδες, παρατηρήθηκε να έχει μία πετονιά αγκιστρωμένη στον αριστερό του ώμο. Ενώ το αγκίστρι δεν αποτελούσε άμεση απειλή για τη ζωή του, ήταν σημαντικό να αφαιρεθεί αφού μπορούσε να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία του μελλοντικά. Έτσι, την επόμενη μέρα, μαζί με την Anna Lamaj, υπεύθυνη του προγράμματος Ζακύνθου του ΑΡΧΕΛΩΝ και τον Γιάννη Ποταμίτη από το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου, ξεκινήσαμε να τον βρούμε εκεί που συχνάζει. Αφού συναντήσαμε πρώτα άλλες 3 χελώνες, τον βρήκαμε να τρέφεται ήρεμα στα ρηχά νερά. Αξιολογήσαμε ότι για να αφαιρέσουμε το αγκίστρι έπρεπε να τον βγάλουμε από το νερό. Με γρήγορες κινήσεις, τον πιάσαμε από το καβούκι και τον φέραμε στην επιφάνεια. Παρά το μέτριο μέγεθος του, ο Αχιλλέας αποδείχθηκε πολύ δυνατός και ενεργητικός και καταφέραμε με δυσκολία να τον βγάλουμε στη στεριά. Φυσικά δε χρειάζεται να πούμε ότι εκτός κι αν πρόκειται για περιπτώσεις σαν κι αυτές, η φυσική επαφή με τις χελώνες θα πρέπει να αποφεύγεται. Καταφέραμε να αφαιρέσουμε το αγκίστρι με επιτυχία και ο Αχιλλέας επέστρεψε πίσω στο νερό με το πλήθος που είχε συγκεντρωθεί να χειροκροτά ενθουσιασμένο.
Δεδομένου την τάση του Αχιλλέα να παραμένει κοντά στο λιμάνι του Αγίου Σώστη αυτήν την περίοδο, και από το γεγονός ότι δεν υπάρχει επαγγελματική αλιεία στο ρηχό αυτό μέρος του κόλπου υπάρχει μεγάλη πιθανότητα το αγκίστρι να προέρχεται από κάποια ερασιτεχνική αλιευτική δραστηριότητα. Επισημαίνουμε ότι η ερασιτεχνική αλιεία απαγορεύεται αυστηρά στο κόλπο του Λαγανά, ενώ η επαγγελματική επιτρέπεται υπό προϋποθέσεις.
για τον ΑΡΧΕΛΩΝ: Κώστας Παπαφιτσώρος Φωτογραφίες: @Kostas Papafitsoros Sea Turtle Photography, @thatladywhogavethesephotos Περισσότερες φωτογραφίες του Αχιλλέα: http://goo.gl/rLplUb Πληροφορίες: Υπεύθυνη Προγράμματος Ζακύνθου: Anna Lamaj, τηλ. 6940 454 976
Joanne, τι νέα από το Κέντρο Διάσωσης (Ιούλιος 2016)?
Η περίοδος εκκολάψεων βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη στην Ζάκυνθο
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ09/07/2025
Έλεγχοι στη Ζάκυνθο και την Κυπαρισσία από εκπροσώπους της Σύμβασης της Βέρνης
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ02/07/2025
Επιστήμη των Πολιτών: Πώς έγινε πραγματικότητα η καταγραφή της Σποραδικής Ωοτοκίας θαλάσσιων χελωνών στο Αιγαίο
Για πάνω από 40 χρόνια, πολλοί άνθρωποι αναφέρουν θεάσεις και ίχνη χελωνών σε όλη την ελληνική ακτογραμμή. Χάρη στο ενδιαφέρον σας, έχουμε επιβεβαιώσει 577 μοναδικά γεγονότα ωοτοκίας εκτός των περιοχών που παρακολουθούμε συστηματικά!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ01/07/2025
Ολοκληρώθηκε η τοποθέτηση δορυφορικών πομπών και τα γυρίσματα στην Κρήτη
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ μόλις ολοκλήρωσε με επιτυχία την τοποθέτηση δορυφορικών πομπών σε θαλάσσιες χελώνες Καρέττα που βρέθηκαν να ωοτοκούν στην Κρήτη στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου LIFE MareNatura. Μάλιστα φέτος η ομάδα του Ντοκιμαντέρ του LIFE MareNatura μας συνόδευσε στο πεδίο!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ23/06/2025
Απολαύστε υπεύθυνα τις Παραλίες: Μαζί Προστατεύουμε τις Θαλάσσιες Χελώνες του Κυπαρισσιακού!
Οι φωλιές που έχουν καταγραφεί στην περιοχή έχουν ήδη ξεπεράσει τις 2.000. Προκειμένου να διαχειριστούμε με τον καλύτερο τρόπο τις προστατευόμενες παραλίες, προσαρμόσαμε τα πρωτόκολλα εργασίας πεδίου.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ16/06/2025
Παγκόσμια Ημέρα Θαλάσσιας Χελώνας: Μπορούμε να ζήσουμε μαζί!
Σήμερα, 16 Ιουνίου, γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Θαλάσσιας Χελώνας! Με την ευκαιρία αυτή, η ΑΡΧΕΛΩΝ εκφράζει τις θερμότερες ευχαριστίες της προς όλους τους πολίτες, εθελοντές, δωρητές και υποστηρικτές που συμβάλλουν ενεργά στο έργο μας
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ10/06/2025
Κλιματική Κρίση: Πως θα προσαρμοστεί η θαλάσσια ζωή στη Μεσόγειο;
ΑΡΧΕΛΩΝ και ΜοΜ συνεργάζονται στη διερεύνηση των στρατηγικών προσαρμογής απέναντι στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής για τις Θαλάσσιες Χελώνες και τη Μεσογειακή Φώκια. Μαζί με ερευνητικούς και περιβαλλοντικούς φορείς από την Ιταλία και την Κύπρο, ενώνουν τις δυνάμεις τους για την προστασία της θαλάσσιας ζωής, μέσω του νέου έργου “LIFE ADAPTS”.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ08/06/2025
Παγκόσμια Ημέρα Ωκεανών: Προστασία αλλά και Ανθρωπογενείς «Πληγές» στον Κόλπο Λαγανά Ζακύνθου
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ωκεανών o ΑΡΧΕΛΩΝ φέρνει στο προσκήνιο τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο Κόλπος Λαγανά Ζακύνθου, ένα από τα σημαντικότερα καταφύγια της θαλάσσιας χελώνας Καρέττα.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ06/06/2025
Σεκάνια: Το Πολύτιμο Καταφύγιο της χελώνας Καρέττα στη Ζάκυνθο
Τα Σεκάνια, μια απομονωμένη παραλία μήκους μόλις 600 μέτρων στον Κόλπο του Λαγανά στη Ζάκυνθο, αποτελεί παγκόσμιο πρότυπο επιτυχίας στη διατήρηση της βιοποικιλότητας.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ05/06/2025
Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος: Παραλίες ωοτοκίας των θαλάσσιων χελωνών χωρίς πλαστικά… και μπουλντόζες!
Στις 5 Ιουνίου γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος (μια ημέρα που καθιερώθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη το 1972 και φέτος έχει σύνθημα το #BeatPlasticPollution) και ο ΑΡΧΕΛΩΝ προσκαλεί σε δράση στις παραλίες ωοτοκίας των θαλάσσιων χελωνών.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ02/06/2025
Η επιστροφή των θαλάσσιων χελωνών στην Κρήτη: μια κοινή πρόκληση – Μια νίκη για τη φύση και τον βιώσιμο τουρισμό
Οι εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ μόλις εντόπισαν τις πρώτες φωλιές θαλάσσιων χελωνών της σεζόν στις παραλίες του Ρεθύμνου, της Μεσαράς και των Χανίων. Η πρόκληση να αποδείξουμε ότι οι τουριστικοί προορισμοί της Κρήτης μπορούν να κάνουν ένα ουσιαστικό βήμα προς τη βιωσιμότητα ξεκινά ξανά.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ22/05/2025
Η ωοτοκία των θαλάσσιων χελωνών ξεκίνησε: μάθε τι πρέπει να προσέχεις!
Οι πρώτες φωλιές για το 2025 ήδη εντοπίστηκαν και προστατεύτηκαν στην παραλία Λαγανά Ζακύνθου, στην παραλία της Ελαίας του Κυπαρισσιακού Κόλπου στη Μεσσηνία και στην παραλία Παχιά Άμμος στον Κόλπο της Μεσσαράς στη νότια Κρήτη!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ16/05/2025
Η Τεχνητή Νοημοσύνη στην υπηρεσία της έρευνας φωτο-ταυτοποίησης θαλασσίων χελωνών
Τα μοτίβα των προσώπων των θαλασσίων χελωνών παραμένουν σταθερά σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους, επιτρέποντας στους ερευνητές να τις αναγνωρίζουν μέσα από φωτογραφίες, οι οποίες είναι συχνά παρμένες σε διάστημα δεκαετιών!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ15/05/2025
Κυπαρισσιακός Κόλπος: Ισορροπώντας τη φύση με τον τουρισμό
Καθώς η δημοτικότητα της προστατευόμενης περιοχής αυξάνεται και οι πιέσεις από τον τουρισμό και την κλιματική αλλαγή εντείνονται, το ερώτημα που προκύπτει είναι: Πόσους ανθρώπους «χωράει» αυτή παραλία έτσι ώστε να μη υποβαθμίζεται το περιβάλλον;
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ08/05/2025
Θέση Βοηθού για το προγράμμα προστασίας της θαλάσσιας χελώνας του 2025 στη Ζάκυνθο
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ αναζητά συνεργάτες με θέληση και ενθουσιασμό για την προστασία της φύσης για την προετοιμασία και υλοποίηση των προγραμμάτων προστασίας της θαλάσσιας χελώνας του 2025.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ07/05/2025
Ανακαλύψτε τη μυστική φύση της Κρήτης: Περίπατος στην παραλία της θαλάσσιας χελώνας με τον ΑΡΧΕΛΩΝ
Ζήστε μια μοναδική οικοτουριστική εμπειρία στην Κρήτη, συμμετέχοντας στους περιπάτους του ΑΡΧΕΛΩΝ στις παραλίες ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας Καρέττα, που ξεκινούν στις 15 Μαΐου στα Χανιά και το Ρέθυμνο. Κάνε κράτηση στην ιστοσελίδα μας!