29/08/2016

Η περίοδος εκκολάψεων βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη στην Ζάκυνθο

h-periodos-ekkolapsewn-brisketai-se-plhrh-ekseliksh-sthn-zakyntho-Zakynthos_hatchling1.jpg

Στη Ζάκυνθο, οι εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ εργάζονται σκληρά παρακολουθώντας σχεδόν 1.500 φωλιές για τα νεογέννητα χελωνάκια. Κάθε μέρα οι εθελοντές μας ελέγχουν τις παραλίες του κόλπου του Λαγανά για ίχνη από χελωνάκια που βγήκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας. Τα χελωνάκια χρησιμοποιούν την αντανάκλαση του φεγγαριού και των αστεριών πάνω στο νερό για να βρουν το δρόμο τους προς τη θάλασσα. Ωστόσο, μερικές φορές είναι δυνατό τα νεογέννητα χελωνάκια να βγουν από τη φωλιά νωρίς το πρωί ή και κατά τη διάρκεια της ημέρας· στην περίπτωση αυτή η άμμος μπορεί να είναι υπερβολικά ζεστή για τα χελωνάκια κάνοντας ακόμη πιο δύσκολο το ταξίδι τους προς την θάλασσα. Οι εθελοντές μας είναι ειδικά εκπαιδευμένοι για να τα βοηθήσουν.

Η εκκόλαψη κατά τη διάρκεια της ημέρας αποτελεί και μια ευκαιρία για να ενημερωθούν οι επισκέπτες της παραλίας σχετικά με το πώς να αντιμετωπίζουν τα νεογέννητα χελωνάκια ώστε διασφαλιστεί ότι θα ταξιδέψουν με ασφάλεια στη θάλασσα. Σε περίπτωση που τα χελωνάκια αρχίσουν το ταξίδι προς τη θάλασσα κατά τη διάρκεια της ημέρας, είναι σημαντικό να τους δώσουμε αρκετό χώρο για να μετακινηθούν, αφού η διαδρομή τους δεν είναι πάντα σε ευθεία γραμμή από τη φωλιά προς τη θάλασσα και είναι δύσκολο να προβλεφθεί η πορεία τους! Επίσης σημαντικό είναι να μην εισέλθουν οι επισκέπτες στην θάλασσα με τα χελωνάκια, γιατί τα κύματα μπορούν να κινήσουν τα χελωνάκια προς οποιαδήποτε κατεύθυνση και μπορεί να χρειαστεί να προσπαθήσουν πολλές φορές για να ξεπεράσουν τα κύματα. Οι άνθρωποι ποτέ δεν θα πρέπει να μετακινούν τα χελωνάκια και να τα τοποθετούν μέσα στη θάλασσα, καθώς η διαδρομή προς τη θάλασσα είναι ένας τρόπος να δυναμώσουν τα πτερύγια τους προκειμένου να κολυμπήσουν και να θυμούνται την διαδρομή που κάνουν για να γυρίσουν πίσω και να φωλεοποιήσουν στην ίδια ακριβώς περιοχή. Ακόμα και αν έχει ζέστη ποτέ δε ρίχνουμε νερό πάνω στα χελωνάκια. Η παρουσία νερού σημαίνει για τους νεοσσούς ότι δεν βρίσκονται πλέον στη ξηρά αλλά μέσα στη θάλασσα, οπότε αρχίζουν να κολυμπούν αντί να έρχονται. Οι πληροφορίες αυτές παρέχονται στους επισκέπτες των παραλιών του κόλπου του Λαγανά, ούτως ώστε να γνωρίζουν πως πρέπει να δράσουν αν δουν ένα μωρό χελωνάκι.

h-periodos-ekkolapsewn-brisketai-se-plhrh-ekseliksh-sthn-zakyntho-Zakynthos_hatchling2.jpg

ενδέχεται να αποπροσανατολίσει τα νεογέννητα χελωνάκια και ακόμα και να τα οδηγήσει σε κατεύθυνση αντίθετη της θάλασσα, όπου τελικά θα χαθούν. Για να αποφευχθεί αυτό, κατασκευάζουμε σκίαστρα από ψάθες παραλίας που έχουν δωρηθεί, παρέχοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο στους νεοσσούς σκιά και καθοδήγηση προς την θάλασσα.

Η εθελόντρια Alayna Dorobek (Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής) παρατηρεί, «Κάθε φωλιά, κάθε φορά που βοηθάμε ένα χελωνάκι είναι μοναδική. Ποτέ δεν ξέρουμε τι να περιμένουμε από μία πρωινή έρευνα και είναι σημαντικό το γεγονός ότι ξεκινούμε κάθε μέρα με ενθουσιασμό, σεβασμό και αφοσίωση για την προστασία κάθε φωλιάς. Νομίζω ότι όλοι οι εθελοντές θα συμφωνούσαν στο ότι είμαστε απίστευτα ευγνώμονες που συνεργαζόμαστε με τον ΑΡΧΕΛΩΝ, προκειμένου να εκπαιδευτούμε ειδικά για να έχουμε αυτές τις εμπειρίες και να συμβάλουμε στην διατήρηση της θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta. Η ευκαιρία που μας δίνεται να δουλεύουμε άμεσα με τις θαλάσσιες χελώνες, καθώς και να ενημερώνουμε το κοινό για αυτά τα καταπληκτικά προϊστορικά πλάσματα, θα μας αλλάξει για πάντα. "

Πληροφορίες: Υπεύθυνη προγράμματος Ζακύνθου: Anna Lamaj, τηλ. 6940 454 976.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

  1. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    14/03/2025

    Εμπλουτίζοντας τη ζωή των θαλάσσιων χελωνών που έχουν διασωθεί

    Μια πρόσφατη μελέτη στο Κέντρο Διάσωσης Χελωνών τονίζει τη σημασία του περιβαλλοντικού εμπλουτισμού στη βελτίωση της φυσικής και ψυχολογικής ευημερίας των θαλάσσιων χελωνών, βοηθώντας στην αποκατάστασή τους και προετοιμάζοντάς τες για επιτυχή απελευθέρωση στο φυσικό τους περιβάλλον.

    Μάθε περισσότερα
  2. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    12/03/2025

    Hμερίδα διαδικτυακών παρουσιάσεων για φοιτητές

    Ο ΑΡΧΕΛΩΝ καλεί φοιτητές και ενδιαφερόμενους από ΟΛΑ τα επιστημονικά πεδία να συμβάλουν στην προστασία της θαλάσσιας χελώνας!

    Μάθε περισσότερα
  3. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    11/03/2025

    Θέσεις Βοηθών για τα προγράμματα προστασίας της θαλάσσιας χελώνας του 2025

    Ο ΑΡΧΕΛΩΝ αναζητά συνεργάτες με θέληση και ενθουσιασμό για την προστασία της φύσης για την προετοιμασία και υλοποίηση των προγραμμάτων προστασίας της θαλάσσιας χελώνας του 2025.

    Μάθε περισσότερα
  4. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    06/03/2025

    Ποδηλατόδρομος στην παραλία ωοτοκίας Νικοπόλεως Πρεβέζης: Αντιδράσεις για τις επιπτώσεις

    Μάθε περισσότερα
  5. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    04/03/2025

    Kοινό ΔΤ: Μπουλντόζες και οικοδομικές επεμβάσεις στο Μαραθωνήσι απειλούν την καρδιά του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου!

    Μάθε περισσότερα
  6. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    25/02/2025

    Το Δίκτυο Οργανώσεων Περίθαλψης Άγριας Ζωής χαιρετίζει την πρόοδο στην αδειοδότηση των Κέντρων Περίθαλψης και ζητά την απρόσκοπτη λειτουργία της Επιτροπής Αδειοδότησής τους

    Κοινό Δελτίο Τύπου του Δικτύου Οργανώσεων Περίθαλψης Άγριας Πανίδας στην Ελλάδα

    Μάθε περισσότερα
  7. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    24/02/2025

    Έγινε η ετήσια Γενική Συνέλευση του Σωματείου

    Σύμφωνα με το άρθρο 8 του Καταστατικού του Σωματείου ΑΡΧΕΛΩΝ, τα μέλη κλήθηκαν να παραστούν στην Ετήσια Γενική Συνέλευση το Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2025.

    Μάθε περισσότερα
  8. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    20/02/2025

    Aπό το Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ στην Αίγυπτο

    Στο φως της ελληνικής δημοσιότητας, αυτή τη φορά στις διεθνείς ειδήσεις, βρέθηκε μία θαλάσσια χελώνα που γνωρίσαμε από το Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ. Η μαρκαρισμένη χελώνα βρέθηκε εξαντλημένη και τραυματισμένη, μετά από τις πρόσφατες έντονες θαλασσοταραχές, σε παραλία της Αιγύπτου και η σχετική ανακοίνωση από το Αιγυπτιακό πρακτορείο ειδήσεων μας επιβεβαιώνει την ανάγκη για συνεχή προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος στη μεσόγειο.

    Μάθε περισσότερα
  9. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    17/02/2025

    Το χελωνάκι του ΑΡΧΕΛΩΝ ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα με όχημα τους μαθητές

    Θέλουμε να ευχαριστήσουμε θερμά όλα τα σχολεία που συμμετείχαν στις διαδικτυακές επισκέψεις στο Κέντρο Διάσωσης τη σχολική χρονιά 2023-2024 και που μετέδωσαν το μήνυμα για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών στα πέρατα της χώρας! Οι διαδικτυακές ξεναγήσεις της φετινής σχολικής χρονιάς έχουν ήδη ξεκινήσει...

    Μάθε περισσότερα
  10. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    12/02/2025

    Διαδικτυακή Παρουσίαση Αποτελεσμάτων 2024

    Την προηγούμενη χρονιά 500 εθελοντές απ' όλο τον κόσμο ήρθαν να βοηθήσουν τις χελώνες στην Ελλάδα! Τι κατάφεραν; Συνδέσου μαζί μας για να μάθεις!

    Μάθε περισσότερα
  11. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    11/02/2025

    Ιστορική Ανακάλυψη Φωλιάς Πράσινης Θαλάσσιας Χελώνας στη Ρόδο

    Το είδος αυτό κινδυνεύει με εξαφάνιση παγκοσμίως και η πρόσφατη ανακάλυψη είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς υποδηλώνει μια εν δυνάμει μετατόπιση στις περιοχές αναπαραγωγής της πράσινης χελώνας.

    Μάθε περισσότερα
  12. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    04/02/2025

    Η αγάπη της Τζοάν για τον εθελοντισμό στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών ΑΡΧΕΛΩΝ

    Η αγάπη της Τζοάν για τις θαλάσσιες χελώνες την οδήγησε να γίνει εθελόντρια στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ, όπου αφιερώνει τον χρόνο της στην ενημέρωση των επισκεπτών και συμβάλλει στις προσπάθειες διατήρησης που πραγματοποιεί ο οργανισμός.

    Μάθε περισσότερα
  13. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    02/02/2025

    Kοινό Δ.Τ: 2 χρόνια συστηματικής προσπάθειας με στόχο την προστασία του μεγαλύτερου υγροτόπου της Ελλάδας

    Πριν από 2 χρόνια γεννήθηκε το όραμα μιας συλλογικής δέσμευσης για τη βελτίωση της διαχείρισης του Αμβρακικού Κόλπου που ενσάρκωσε τη «Συμμαχία για τον Αμβρακικό».

    Μάθε περισσότερα
  14. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    28/01/2025

    Ανακεφαλαίωση 2024: Συνεχίσαμε τον αγώνα για τις θαλάσσιες χελώνες και τους ωκεανούς

    Το 2024 σημείωσε μια ιστορική στιγμή για την προστασία των θαλασσίων χελωνών στη Μεσόγειο: επιβεβαιώθηκε η ανάκαμψη του πληθυσμού της Καρέττα στον Κόλπο της Κυπαρισσίας! Ο Κυπαρισσιάκος Κόλπος φιλοξενεί πλέον τον μεγαλύτερο αναπαραγωγικό πληθυσμό Καρέττα στη Μεσόγειο, ο οποίος παρουσιάζει σταθερή αύξηση τα τελευταία χρόνια χάρη στις συνεχείς και μακροχρόνιες προσπάθειες προστασίας των φωλιών από τον ΑΡΧΕΛΩΝ. Παράλληλα, το 2024 καταγράφηκε ως το θερμότερο έτος παγκοσμίως. Παρά τον αυξημένο φόρτο εργασίας λόγω των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης, ενισχύσαμε τη δέσμευσή μας στον εθελοντισμό και στον βιώσιμο τουρισμό.

    Μάθε περισσότερα
  15. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    20/01/2025

    Ευχαριστούμε τους Υπεύθυνους Πεδίου του 2024, την καρδιά των Προγραμμάτων του ΑΡΧΕΛΩΝ

    Στον ΑΡΧΕΛΩΝ, οφείλουμε μεγάλο μέρος της επιτυχίας μας στην αφοσίωση και το πάθος των Υπεύθυνων Πεδίου. Αυτά τα άτομα καθοδηγούν τους εθελοντές μας σε όλη τη διάρκεια της εργασίας τους στο πεδίο, διασφαλίζοντας ότι η αποστολή μας για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών εκτελείται με ακρίβεια, φροντίδα και ενθουσιασμό.

    Μάθε περισσότερα
1 από 0

Πολύ πιθανό να σε ενδιαφέρουν επίσης

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας!
Μάθε για τις τελευταίες δράσεις μας και ενημερώσου για τα προγράμματά μας και πως μπορείς εσύ να βοηθήσεις τις θαλάσσιες χελώνες!