29/08/2016

Η περίοδος εκκολάψεων βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη στην Ζάκυνθο

h-periodos-ekkolapsewn-brisketai-se-plhrh-ekseliksh-sthn-zakyntho-Zakynthos_hatchling1.jpg

Στη Ζάκυνθο, οι εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ εργάζονται σκληρά παρακολουθώντας σχεδόν 1.500 φωλιές για τα νεογέννητα χελωνάκια. Κάθε μέρα οι εθελοντές μας ελέγχουν τις παραλίες του κόλπου του Λαγανά για ίχνη από χελωνάκια που βγήκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας. Τα χελωνάκια χρησιμοποιούν την αντανάκλαση του φεγγαριού και των αστεριών πάνω στο νερό για να βρουν το δρόμο τους προς τη θάλασσα. Ωστόσο, μερικές φορές είναι δυνατό τα νεογέννητα χελωνάκια να βγουν από τη φωλιά νωρίς το πρωί ή και κατά τη διάρκεια της ημέρας· στην περίπτωση αυτή η άμμος μπορεί να είναι υπερβολικά ζεστή για τα χελωνάκια κάνοντας ακόμη πιο δύσκολο το ταξίδι τους προς την θάλασσα. Οι εθελοντές μας είναι ειδικά εκπαιδευμένοι για να τα βοηθήσουν.

Η εκκόλαψη κατά τη διάρκεια της ημέρας αποτελεί και μια ευκαιρία για να ενημερωθούν οι επισκέπτες της παραλίας σχετικά με το πώς να αντιμετωπίζουν τα νεογέννητα χελωνάκια ώστε διασφαλιστεί ότι θα ταξιδέψουν με ασφάλεια στη θάλασσα. Σε περίπτωση που τα χελωνάκια αρχίσουν το ταξίδι προς τη θάλασσα κατά τη διάρκεια της ημέρας, είναι σημαντικό να τους δώσουμε αρκετό χώρο για να μετακινηθούν, αφού η διαδρομή τους δεν είναι πάντα σε ευθεία γραμμή από τη φωλιά προς τη θάλασσα και είναι δύσκολο να προβλεφθεί η πορεία τους! Επίσης σημαντικό είναι να μην εισέλθουν οι επισκέπτες στην θάλασσα με τα χελωνάκια, γιατί τα κύματα μπορούν να κινήσουν τα χελωνάκια προς οποιαδήποτε κατεύθυνση και μπορεί να χρειαστεί να προσπαθήσουν πολλές φορές για να ξεπεράσουν τα κύματα. Οι άνθρωποι ποτέ δεν θα πρέπει να μετακινούν τα χελωνάκια και να τα τοποθετούν μέσα στη θάλασσα, καθώς η διαδρομή προς τη θάλασσα είναι ένας τρόπος να δυναμώσουν τα πτερύγια τους προκειμένου να κολυμπήσουν και να θυμούνται την διαδρομή που κάνουν για να γυρίσουν πίσω και να φωλεοποιήσουν στην ίδια ακριβώς περιοχή. Ακόμα και αν έχει ζέστη ποτέ δε ρίχνουμε νερό πάνω στα χελωνάκια. Η παρουσία νερού σημαίνει για τους νεοσσούς ότι δεν βρίσκονται πλέον στη ξηρά αλλά μέσα στη θάλασσα, οπότε αρχίζουν να κολυμπούν αντί να έρχονται. Οι πληροφορίες αυτές παρέχονται στους επισκέπτες των παραλιών του κόλπου του Λαγανά, ούτως ώστε να γνωρίζουν πως πρέπει να δράσουν αν δουν ένα μωρό χελωνάκι.

h-periodos-ekkolapsewn-brisketai-se-plhrh-ekseliksh-sthn-zakyntho-Zakynthos_hatchling2.jpg

ενδέχεται να αποπροσανατολίσει τα νεογέννητα χελωνάκια και ακόμα και να τα οδηγήσει σε κατεύθυνση αντίθετη της θάλασσα, όπου τελικά θα χαθούν. Για να αποφευχθεί αυτό, κατασκευάζουμε σκίαστρα από ψάθες παραλίας που έχουν δωρηθεί, παρέχοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο στους νεοσσούς σκιά και καθοδήγηση προς την θάλασσα.

Η εθελόντρια Alayna Dorobek (Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής) παρατηρεί, «Κάθε φωλιά, κάθε φορά που βοηθάμε ένα χελωνάκι είναι μοναδική. Ποτέ δεν ξέρουμε τι να περιμένουμε από μία πρωινή έρευνα και είναι σημαντικό το γεγονός ότι ξεκινούμε κάθε μέρα με ενθουσιασμό, σεβασμό και αφοσίωση για την προστασία κάθε φωλιάς. Νομίζω ότι όλοι οι εθελοντές θα συμφωνούσαν στο ότι είμαστε απίστευτα ευγνώμονες που συνεργαζόμαστε με τον ΑΡΧΕΛΩΝ, προκειμένου να εκπαιδευτούμε ειδικά για να έχουμε αυτές τις εμπειρίες και να συμβάλουμε στην διατήρηση της θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta. Η ευκαιρία που μας δίνεται να δουλεύουμε άμεσα με τις θαλάσσιες χελώνες, καθώς και να ενημερώνουμε το κοινό για αυτά τα καταπληκτικά προϊστορικά πλάσματα, θα μας αλλάξει για πάντα. "

Πληροφορίες: Υπεύθυνη προγράμματος Ζακύνθου: Anna Lamaj, τηλ. 6940 454 976.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

 1. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  27/09/2023

  Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού 2023: Υπάρχουν ξενοδοχεία φιλικά προς τις θαλάσσιες χελώνες στη βόρεια Κρήτη;

  Γιατί είναι σημαντικός ο τουρισμός για τις θαλάσσιες χελώνες;

  Μάθε περισσότερα
 2. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  22/09/2023

  Κοινή ανακοίνωση για την κατάσταση διατήρησης του λύκου στην Ευρώπη

  Μάθε περισσότερα
 3. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  20/09/2023

  Ευκαιρία εργασίας: Συνεργάτης για θέματα τουρισμού

  Ο ΑΡΧΕΛΩΝ αναζητά συνεργάτη πλήρους απασχόλησης για θέματα τουρισμού

  Μάθε περισσότερα
 4. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  15/09/2023

  Ο Λίλο μας, η μικρή πρασινοχελώνα, τα κατάφερε!

  Τον Νοέμβριο του 2021 μία μικρή Πράσινη θαλάσσια χελώνα έφτασε στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ με πολύ σοβαρό τραύμα στο κεφάλι. Μετά από σχεδόν δύο χρόνια εντατικής θεραπείας, μία Τετάρτη τον Σεπτέμβριο του 2023 πήρε επιτέλους εξιτήριο και επέστρεψε στην θάλασσα!

  Μάθε περισσότερα
 5. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  12/09/2023

  Κοινό Δ.Τ.: Οι αφύσικες καταστροφές να γίνουν μάθημα για κλιματικά ανθεκτική Ελλάδα

  Μάθε περισσότερα
 6. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  10/09/2023

  Κοινό Δ.Τ.: Εκτός Σχεδίου Δόμηση: Η Σταδιακή Καταστροφή της Ελληνικής Φύσης

  Μάθε περισσότερα
 7. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  05/09/2023

  Πίσω στα θρανία και στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ

  Το μοναδικό νοσοκομείο για θαλάσσιες χελώνες ανοίγει ξανά τις πόρτες του για να υποδεχθεί σχολικές τάξεις όλων των βαθμίδων, αυτή τη φορά κλείνοντας θέση στο πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης μέσω του συστήματος ηλεκτρονικών κρατήσεων.

  Μάθε περισσότερα
 8. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  21/08/2023

  Αυτοί που σώζουν τα τραυματισμένα άγρια ζώα στην Ελλάδα ( νέο βίντεο)

  Βρέθηκε τραυματισμένο άγριο ζώο, οτιδήποτε από αρκούδα, αετό, μικροπούλια μέχρι θαλάσσια χελώνα, φώκια, δελφίνι; Υπάρχουν άνθρωποι που θα τα περιθάλψουν. Ο ΑΡΧΕΛΩΝ ετοίμασε ένα βίντεο, όπου οι άνθρωποι της περίθαλψης μιλούν γι΄αυτό που τους παρακινεί και συνεχίζουν…

  Μάθε περισσότερα
 9. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  21/08/2023

  Αποχαιρετισμός στο ιδρυτικό μέλος του ΑΡΧΕΛΩΝ Γιάννη Παπαναγιώτου, που έφυγε από τη ζωή πριν λίγες μέρες.

  Αποχαιρετισμός στο ιδρυτικό μέλος του ΑΡΧΕΛΩΝ Γιάννη Παπαναγιώτου, που έφυγε από τη ζωή πρίν λίγες μέρες. Λάτρης της φύσης, της θάλασσας και των βουνών, βοήθησε στη δημιουργία του τον Σύλλογο. Ευχαριστούμε.

  Μάθε περισσότερα
 10. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  17/08/2023

  Παγκόσμιο ρεκόρ 37 χρόνων αναπαραγωγικής ζωής για θαλάσσια χελώνα στη Ζάκυνθο – Αυξημένος φέτος ο αριθμός στις φωλιές

  Ένα σημαντικό αποτέλεσμα της συστηματικής δουλειάς της φετινής ομάδας παρακολούθησης της ωοτοκίας στη Ζάκυνθο, ανακοινώνει ο ΑΡΧΕΛΩΝ - Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας. Με βάση τις μακροχρόνιες παρατηρήσεις του, ο ΑΡΧΕΛΩΝ κατάφερε να πιστοποιήσει το Παγκόσμιο Ρεκόρ καταγεγραμμένης ωοτοκίας για χελώνες Καρέττα.

  Μάθε περισσότερα
 11. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  07/08/2023

  ΠΡΟΣΟΧΗ! Οι θαλάσσιες χελώνες δεν είναι κατοικίδια ζώα: Δεν τις αγγίζουμε! Δεν τις ταΐζουμε!

  Όπως είναι γνωστό 35 νέα περιστατικά επίθεσης θαλάσσιας χελώνας σε λουόμενους έχουν ήδη καταγραφεί κατά την φετινή καλοκαιρινή περίοδο και προστίθενται στον ήδη μακρύ κατάλογο των 200 περίπου καταγεγραμμένων περιστατικών, όπως αυτά έχουν καταγραφεί κατά τα προηγούμενα καλοκαίρια στα μητρώα του Κέντρο Υγείας Αρεόπολης.

  Μάθε περισσότερα
 12. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  01/08/2023

  Συνέντευξη με μια εθελόντρια: Lea Heinen, Κέντρο Διάσωσης

  Η Lea μοιράζεται την εμπειρία της ως εθελόντρια στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιας Χελώνας του ΑΡΧΕΛΩΝ: «Νομίζω ότι όταν μια χελώνα αρχίζει να τρώει μετά από ένα μήνα προσπάθειας, όταν μπορείς να δεις τη βελτίωση ή την επούλωση ενός τραυματισμού μιας χελώνας και όταν μια χελώνα επιστρέφει πίσω στη θάλασσα, στο φυσικό της περιβάλλον, στο σπίτι της - τότε ξέρεις ότι πράγματι σώζεις τις χελώνες».

  Μάθε περισσότερα
 13. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  21/07/2023

  Παιδικός Διαγωνισμός Παραλίας 2023: Φτιάξε το δικό σου χελωνάκι με φυσικά υλικά και στείλε μας φωτογραφία!

  Βοήθησέ μας να μεταδώσουμε το μήνυμα για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών σχηματίζοντας τα δικά σου θαλάσσια χελωνάκια με φυσικά υλικά που θα βρεις στην παραλία. Άμμος, πέτρες, βότσαλα, κοχύλια, φύκια, ξυλαράκια και ότι άλλο έχεις στη διάθεσή σου μπορούν να μεταμορφωθούν με λίγη φαντασία! Τράβηξε μια φωτογραφία το έργο σου και στείλε την στον Διαγωνισμό Παραλίας του ΑΡΧΕΛΩΝ.

  Μάθε περισσότερα
 14. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  18/07/2023

  Ανοίγοντας το δρόμο για τα επόμενα βήματα προστασίας των θαλάσσιων χελωνών στη Μεσόγειο

  Tην προηγούμενη εβδομάδα οι εταίροι του έργου «Διατήρηση των θαλασσίων χελωνών στην περιοχή της Μεσογείου» συναντήθηκαν για την 9η Συνεδρίαση της Καθοδηγητικής Επιτροπής. Η συνάντηση έγινε στον Κυπαρισσιακό Κόλπο στην Ελλάδα στις 4 και 5 Ιουλίου και οργανώθηκε από το SPA/RAC και τον ΑΡΧΕΛΩΝ.

  Μάθε περισσότερα
 15. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  04/07/2023

  Ειδική προσφορά για τους ΕΜΠΕΙΡΟΥΣ εθελοντές: Έλα τώρα ξανά μαζί μας για 2 χελωνο-εβδομάδες!

  Είναι καιρός να έρθεις ξανά στα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ, ακόμηκι αν έχεις μόνο 2ή 3 εβδομάδες διαθέσιμες. Η προσφορά ισχύει για τον Αύγουστο, τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο 2023. Κάνε αίτηση μέσα από τη νέα μας ιστοσελίδα και δες περισσότερα για τις ημερομηνίες και τις τοποθεσίες που είναι διαθέσιμες οι θέσεις.

  Μάθε περισσότερα
1 από 0

Πολύ πιθανό να σε ενδιαφέρουν επίσης

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας!
Μάθε για τις τελευταίες δράσεις μας και ενημερώσου για τα προγράμματά μας και πως μπορείς εσύ να βοηθήσεις τις θαλάσσιες χελώνες!