29/08/2016

Η περίοδος εκκολάψεων βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη στην Ζάκυνθο

h-periodos-ekkolapsewn-brisketai-se-plhrh-ekseliksh-sthn-zakyntho-Zakynthos_hatchling1.jpg

Στη Ζάκυνθο, οι εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ εργάζονται σκληρά παρακολουθώντας σχεδόν 1.500 φωλιές για τα νεογέννητα χελωνάκια. Κάθε μέρα οι εθελοντές μας ελέγχουν τις παραλίες του κόλπου του Λαγανά για ίχνη από χελωνάκια που βγήκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας. Τα χελωνάκια χρησιμοποιούν την αντανάκλαση του φεγγαριού και των αστεριών πάνω στο νερό για να βρουν το δρόμο τους προς τη θάλασσα. Ωστόσο, μερικές φορές είναι δυνατό τα νεογέννητα χελωνάκια να βγουν από τη φωλιά νωρίς το πρωί ή και κατά τη διάρκεια της ημέρας· στην περίπτωση αυτή η άμμος μπορεί να είναι υπερβολικά ζεστή για τα χελωνάκια κάνοντας ακόμη πιο δύσκολο το ταξίδι τους προς την θάλασσα. Οι εθελοντές μας είναι ειδικά εκπαιδευμένοι για να τα βοηθήσουν.

Η εκκόλαψη κατά τη διάρκεια της ημέρας αποτελεί και μια ευκαιρία για να ενημερωθούν οι επισκέπτες της παραλίας σχετικά με το πώς να αντιμετωπίζουν τα νεογέννητα χελωνάκια ώστε διασφαλιστεί ότι θα ταξιδέψουν με ασφάλεια στη θάλασσα. Σε περίπτωση που τα χελωνάκια αρχίσουν το ταξίδι προς τη θάλασσα κατά τη διάρκεια της ημέρας, είναι σημαντικό να τους δώσουμε αρκετό χώρο για να μετακινηθούν, αφού η διαδρομή τους δεν είναι πάντα σε ευθεία γραμμή από τη φωλιά προς τη θάλασσα και είναι δύσκολο να προβλεφθεί η πορεία τους! Επίσης σημαντικό είναι να μην εισέλθουν οι επισκέπτες στην θάλασσα με τα χελωνάκια, γιατί τα κύματα μπορούν να κινήσουν τα χελωνάκια προς οποιαδήποτε κατεύθυνση και μπορεί να χρειαστεί να προσπαθήσουν πολλές φορές για να ξεπεράσουν τα κύματα. Οι άνθρωποι ποτέ δεν θα πρέπει να μετακινούν τα χελωνάκια και να τα τοποθετούν μέσα στη θάλασσα, καθώς η διαδρομή προς τη θάλασσα είναι ένας τρόπος να δυναμώσουν τα πτερύγια τους προκειμένου να κολυμπήσουν και να θυμούνται την διαδρομή που κάνουν για να γυρίσουν πίσω και να φωλεοποιήσουν στην ίδια ακριβώς περιοχή. Ακόμα και αν έχει ζέστη ποτέ δε ρίχνουμε νερό πάνω στα χελωνάκια. Η παρουσία νερού σημαίνει για τους νεοσσούς ότι δεν βρίσκονται πλέον στη ξηρά αλλά μέσα στη θάλασσα, οπότε αρχίζουν να κολυμπούν αντί να έρχονται. Οι πληροφορίες αυτές παρέχονται στους επισκέπτες των παραλιών του κόλπου του Λαγανά, ούτως ώστε να γνωρίζουν πως πρέπει να δράσουν αν δουν ένα μωρό χελωνάκι.

h-periodos-ekkolapsewn-brisketai-se-plhrh-ekseliksh-sthn-zakyntho-Zakynthos_hatchling2.jpg

ενδέχεται να αποπροσανατολίσει τα νεογέννητα χελωνάκια και ακόμα και να τα οδηγήσει σε κατεύθυνση αντίθετη της θάλασσα, όπου τελικά θα χαθούν. Για να αποφευχθεί αυτό, κατασκευάζουμε σκίαστρα από ψάθες παραλίας που έχουν δωρηθεί, παρέχοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο στους νεοσσούς σκιά και καθοδήγηση προς την θάλασσα.

Η εθελόντρια Alayna Dorobek (Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής) παρατηρεί, «Κάθε φωλιά, κάθε φορά που βοηθάμε ένα χελωνάκι είναι μοναδική. Ποτέ δεν ξέρουμε τι να περιμένουμε από μία πρωινή έρευνα και είναι σημαντικό το γεγονός ότι ξεκινούμε κάθε μέρα με ενθουσιασμό, σεβασμό και αφοσίωση για την προστασία κάθε φωλιάς. Νομίζω ότι όλοι οι εθελοντές θα συμφωνούσαν στο ότι είμαστε απίστευτα ευγνώμονες που συνεργαζόμαστε με τον ΑΡΧΕΛΩΝ, προκειμένου να εκπαιδευτούμε ειδικά για να έχουμε αυτές τις εμπειρίες και να συμβάλουμε στην διατήρηση της θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta. Η ευκαιρία που μας δίνεται να δουλεύουμε άμεσα με τις θαλάσσιες χελώνες, καθώς και να ενημερώνουμε το κοινό για αυτά τα καταπληκτικά προϊστορικά πλάσματα, θα μας αλλάξει για πάντα. "

Πληροφορίες: Υπεύθυνη προγράμματος Ζακύνθου: Anna Lamaj, τηλ. 6940 454 976.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

 1. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  16/06/2024

  30 Χρόνια Ελπίδας: Το Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ γιορτάζει την Ημέρα των Θαλάσσιων Χελωνών

  Κάθε χρόνο στις 16 Ιουνίου, γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα των Θαλάσσιων Χελωνών, μια ημέρα αφιερωμένη στην ευαισθητοποίηση σχετικά με αυτά τα υπέροχα πλάσματα και τις απειλές που αντιμετωπίζουν. Η φετινή χρονιά έχει ιδιαίτερη σημασία για τον ΑΡΧΕΛΩΝ, καθώς το Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών στη Γλυφάδα συμπληρώνει 30 χρόνια λειτουργίας.

  Μάθε περισσότερα
 2. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  13/06/2024

  Διαγωνισμός Αφίσας για παιδιά και νέους: Καλωσορίζουμε τα χελωνάκια του 2024 στις παραλίες!

  Νερομπογιές, μαρκαδόροι, κολλάζ, υπολογιστής, κινητό; Όλα είναι χρήσιμα. Χρησιμοποίησε τη δημιουργικότητα και τη φαντασία σου για να φτιάξεις μία αφίσα μεγέθους Α3 ή Α4 που θα ενημερώνει ότι σε λίγο εκκολάπτονται τα χελωνάκια του 2024.

  Μάθε περισσότερα
 3. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  16/05/2024

  Νωρίτερα από άλλες χρονιές άρχισε φέτος η ωοτοκία για τις θαλάσσιες χελώνες Καρέττα και οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης στους ωκεανούς προβληματίζουν

  Για πρώτη φορά, στα 40 χρόνια καταγραφών του ΑΡΧΕΛΩΝ, βρέθηκε στις 10 Μαΐου η πρώτη φωλιά θαλάσσιας χελώνας στον Κόλπο Λαγανά Ζακύθου. Επιβεβαιώνονται οι επιστημονικές προβλέψεις της μετακίνησης της περιόδου ωοτοκίας νωρίτερα την άνοιξη, λόγω της κλιματικής αλλαγής.

  Μάθε περισσότερα
 4. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  14/05/2024

  Σώσε Χελώνες, Δες την Ελλάδα με Budget

  Σε τραβάει η ιδέα να πας σε πεντακάθαρες ελληνικές παραλίες και η ευκαιρία να κάνεις τη διαφορά; Ιούνιος και Σεπτέμβριος είναι οι τέλειοι μήνες για εθελοντισμό στην προστασία των θαλάσσιων χελωνών στην Ελλάδα

  Μάθε περισσότερα
 5. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  02/05/2024

  Γιορτή της Χελώνας για παιδιά 2024: Ταξίδεψε με τις χελώνες στη Μεσόγειο!

  Σημειώστε την ημερομηνία! Το Σάββατο 18 Μαΐου στις 11:00, το Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ ανοίγει τις πόρτες του για να υποδεχτεί μικρούς και μεγάλους φίλους των θαλάσσιων χελωνών που θέλουν να γιορτάσουν, να εξερευνήσουν, να μάθουν, να παίξουν και να ταξιδέψουν μαγικά στη Μεσόγειο.

  Μάθε περισσότερα
 6. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  02/05/2024

  Μια επιτυχημένη χρονιά για το Διεθνές Συμπόσιο Θαλάσσιας Χελώνας

  Το Διεθνές Συμπόσιο Θαλάσσιας Χελώνας ολοκληρώθηκε θριαμβευτικά τον Μάρτιο στην Πατάγια της Ταϊλάνδης, με τον ΑΡΧΕΛΩΝ να συμμετέχει ενεργά.

  Μάθε περισσότερα
 7. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  29/04/2024

  Πρωινή βόλτα με τον ΑΡΧΕΛΩΝ

  Ο κινηματογραφικός φακός του Στέφανου και της Μαρίας των SteΜa Journeys πέτυχε κάτι πολύ σπάνιο: μία θαλάσσια χελώνα Καρέττα να κάνει φωλιά το πρωί! Οι εθελοντές στα Χανιά ανέλαβαν δράση για την προστασία της.

  Μάθε περισσότερα
 8. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  26/04/2024

  «Γεφυρώνοντας προσπάθειες τουρισμού και διατήρησης της φύσης», η παράπλευρη εκδήλωση του ΑΡΧΕΛΩΝ στο διεθνές συνέδριο Our Ocean, an Ocean of Potential

  Ο ΑΡΧΕΛΩΝ είχε την τιμή να συμμετάσχει ενεργά στο συνέδριο, διοργανώνοντας μία συζήτηση για τον τουρισμό και τις προσπάθειες προστασίας των θαλάσσιων χελωνών στο Ρέθυμνο με τη συμμετοχή του Δήμου Ρεθύμνου, του ομίλου GRECOTEL και εμπειρογνώμονες βιώσιμου τουρισμού.

  Μάθε περισσότερα
 9. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  19/04/2024

  Νέο! «Υποτροφίες» για πρακτική εμπειρία- άσκηση στα διεθνή περιβαλλοντικά προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ

  Φέτος δίνεται η ευκαιρία να υποστηριχθεί η συμμετοχή μικρού αριθμού εθελοντών στα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών στις παραλίες ωοτοκίας καθώς και στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών στη Γλυφάδα Αττικής. Δείτε τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια που ισχύουν για το 2024.

  Μάθε περισσότερα
 10. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  12/04/2024

  Συντονισμός για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών στο Ρέθυμνο: Τοπικές Αρχές και τουρισμός ενώνουν δυνάμεις

  Η συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στις 5 Απριλίου 2024 στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου, έθιξε καίρια ζητήματα, όπως η τήρηση των διαχειριστικών μέτρων για την προστασία της Καρέττα. Δεδομένης της τουριστικής δραστηριότητας στις παραλίες ωοτοκίας, η ενεργή συμμετοχή του τουριστικού τομέα στην εφαρμογή των μέτρων κρίνεται απαραίτητη.

  Μάθε περισσότερα
 11. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  10/04/2024

  «Τουρίστες και χελώνες;» Απλώνεται η περιβαλλοντική εκστρατεία ενημέρωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ στις παραλίες ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας Καρέττα

  Στο δρόμο του αειφόρου τουρισμού στρατεύεται ξανά, μετά την πανδημία, ο ΑΡΧΕΛΩΝ- Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας. Στόχος της νέας εκστρατείας είναι να φθάσουν οι πληροφορίες για τον ορθό κώδικα συμπεριφοράς επισκεπτών σε όλες τις παραλίες ωοτοκίας σε συνεργασία με τον τουριστικό τομέα.

  Μάθε περισσότερα
 12. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  04/04/2024

  LIFE MareNatura - Το μεγαλύτερο πρόγραμμα για τη θαλάσσια βιοποικιλότητα στην Ελλάδα

  Μάθε περισσότερα
 13. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  03/04/2024

  Οι πολίτες μας ενημερώνουν για εκβρασμούς θαλάσσιων χελωνών

  Ο ΑΡΧΕΛΩΝ ξεκίνησε την προσπάθεια καταγραφής των περιστατικών που νεκρές χελώνες ξεβράζονται στις ελληνικές ακτές από το 1992. Τα τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί μία αύξηση στις καταγραφές αυτές που όμως μπορεί να οφείλεται στο ότι περισσότεροι συμπολίτες μας αναφέρουν τέτοια περιστατικά. Μάθε περισσότερα…

  Μάθε περισσότερα
 14. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  19/03/2024

  Συμβάλλουμε στις διεθνείς εξελίξεις της έρευνας και της προστασίας των θαλάσσιων χελωνών

  Στο παρελθόν, μέλη του ΑΡΧΕΛΩΝ συμμετείχαν στην διαμόρφωση της Παγκόσμιας Στρατηγικής για την Προστασία των Θαλάσσιων Χελωνών που εκδόθηκε το 1995 και σήμερα, στη συγγραφή του ανανεωμένου Εγχειριδίου Έρευνας και Προστασίας για τη Διατήρηση των Θαλάσσιων Χελωνών, συμμετέχουν τρεις συνεργάτες του Συλλόγου.

  Μάθε περισσότερα
 15. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  08/03/2024

  Τα Βραβεία Διακεκριμένης Προσφοράς για το 2023

  Αυτά είναι τα Βραβεία Διακεκριμένης Προσφοράς του ΑΡΧΕΛΩΝ για το 2023.

  Μάθε περισσότερα
1 από 0

Πολύ πιθανό να σε ενδιαφέρουν επίσης

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας!
Μάθε για τις τελευταίες δράσεις μας και ενημερώσου για τα προγράμματά μας και πως μπορείς εσύ να βοηθήσεις τις θαλάσσιες χελώνες!