Μία Καρέττα κάνει φωλιά με το ένα πτερύγιό της τυλιγμένο σφιχτά σε δίχτυ
Μέσα από το Δίκτυο Διάσωσης, οι εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ φροντίζουν κατά μέσο όρο 15 θαλάσσιες χελώνες μπλεγμένες στα δίχτυα αλιείας κάθε χρόνο. Τον περασμένο Αύγουστο, η ομάδα της Ζακύνθου, ενώ κατέγραφε τη δραστηριότητα ωοτοκίας στην παραλία του Καλαμακίου, με έκπληξη παρατήρησε μια ενήλικη Καρέττα να κάνει φωλιά παρόλο ότι ένα μπροστινό της πτερύγιο σφιχτά τυλιγμένο σε αλιευτικό δίχτυ. Πληθαίνουν λοιπόν οι αποδείξεις των επιπτώσεων των εγκαταλελειμμένων αλιευτικών διχτυών στη Μεσόγειο στις θαλάσσιες χελώνες. Στο πλαίσιο του έργου Life-Euroturtles, ο ΑΡΧΕΛΩΝ συνεργάζεται με το Κέντρο Ωκεανογραφίας του Πανεπιστημίου Κύπρου με θέμα ένα κώδικα δεοντολογίας για τα δίχτυα φαντάσματα.
Οι θαλάσσιες χελώνες που τραυματίζονται από αλιευτικά εργαλεία είναι κάτι που η ομάδα του ΑΡΧΕΛΩΝ στο Κέντρο Διάσωσης έχει συνηθίσει, καθώς περισσότερες από 100 τέτοιες περιπτώσεις έχουν συμβεί την τελευταία δεκαετία. Όλες οι χελώνες έλαβαν θεραπεία, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις η λοίμωξη ήταν τόσο άσχημη ώστε να χρειαζόταν να ακρωτηριασθεί το πτερύγιο για να σωθεί το ζώο. Οι ιδιαίτεροι ασθενείς μας παρέμειναν σε νοσηλεία στο Κέντρο Διάσωσης μέχρι να είναι και πάλι υγιείς και απελευθερώθηκαν μετά από μερικούς μήνες.
Η φετινή έκπληξη, όμως, προήλθε από την ομάδα των εθελοντών του ΑΡΧΕΛΩΝ στη Ζάκυνθο που κατέγραφαν την ωοτοκία στην παραλία Καλαμάκι τον περασμένο Αύγουστο. Εκεί παρατήρησαν μία Καρέττα που κατάφερε να κάνει φωλιά, παρά το ότι ένα μπροστινό της πτερύγιο ήταν σφιχτά τυλιγμένο σε δίχτυ. Σε συνεννόηση με το Κέντρο Διάσωσης, αποφασίστηκε ότι θα έπρεπε να αφαιρεθεί το δίχτυο οπωσδήποτε. Η ομάδα περίμενε μέχρι να ολοκληρωθεί η φωλιά και να γυρίσει η χελώνα προς τη θάλασσα. Στη συνέχεια ακινητοποίησε τη χελώνα για να αφαιρέσει το δίχτυ. Χρειάστηκαν μερικά μακρά και αγωνιώδη λεπτά αλλά σύντομα ήταν ελεύθερη για να φτάσει στη θάλασσα. Αυτή η προσπάθεια καταγράφηκε σε υπέρυθρο βίντεο από τον Simon Renier, εθελοντή του ΑΡΧΕΛΩΝ. Μέχρι εδώ όλα καλά.
Το ανησυχητικό όμως είναι ότι ο αριθμός των αλιευτικών διχτυών που έχουν εγκαταλειφθεί, χαθεί ή άλλως απορριφθεί στη θάλασσα αυξάνεται. Μελέτες υποδηλώνουν ότι τα δίχτυα φάντασμα είναι ένας σημαντικός και πολύ επίμονος τύπος θαλάσσιων απορριμμάτων με πολλές βλαβερές συνέπειες για το θαλάσσιο και παράκτιο περιβάλλον και τον ανθρώπινο τρόπο διαβίωσης και ευημερίας.
Γιατί αυτό; Οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις των εγκαταλελειμμένων αλιευτικών εργαλείων στη θάλασσα περιλαμβάνουν:
Με τη θέσπιση του Περιφερειακού Σχεδίου διαχείρισης θαλάσσιων απορριμμάτων στη Μεσόγειο (RPML) το 2013, η Μεσόγειος έγινε η πρώτη περιφερειακή θάλασσα με συμβαλλόμενα μέρη δεσμευμένα σε νομικά δεσμευτικά μέτρα, προγράμματα και συναφή χρονοδιαγράμματα εφαρμογής για τη διαχείριση σε περιφερειακό και εθνικό επίπεδο. Ως εκ τούτου, η ΕΕ πρότεινε νομοθεσία για τη μείωση των απορριμμάτων και την ανακύκλωση των αλιευτικών εργαλείων.
Μια έρευνα που έγινε από τον ΑΡΧΕΛΩΝ στη λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου το 2017 – 2018-2019 έδειξε ότι δεν υπήρχε εγκαταλελειμμένος αλιευτικός εξοπλισμός στη λιμνοθάλασσα, που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τις θαλάσσιες χελώνες. Η λιμνοθάλασσα είναι μέρος του Εθνικού Πάρκου λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου και χρησιμοποιείται από την Καρέττα σαν πεδίο διατροφής. Οι αλιείς εκπαιδεύτηκαν στον τρόπο με τον οποίο μπορούν να απελευθερώνουν με ασφάλεια τις χελώνες από τα διβάρια.
Επίσης, στο πλαίσιο του έργου Life-Euroturtles, ο ΑΡΧΕΛΩΝ συνεργάζεται με το Κέντρο Ωκεανογραφίας του Πανεπιστημίου Κύπρου για να ανακοινώσει τον επόμενο χρόνο έναν κώδικα δεοντολογίας για τα δίχτυα φάντασμα.
Υπάρχουν πολλά ακόμα που πρέπει να γίνουν και μπροστά μας βρίσκεται η πρόκληση της συνεργασίας, της ευαισθητοποίησης, της καινοτομίας και της δράσης.
Τι κάνει τελικά ο ΑΡΧΕΛΩΝ;
Παρουσίαση του νέου εκπαιδευτικού υλικού του ΑΡΧΕΛΩΝ «Με τις χελώνες στη θάλασσα» και βιωματικό εργαστήρι για εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας στην Αττική
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ17/04/2025
Ειδική προσφορά συμμετοχής δύο εβδομάδων στις παραλίες ωοτοκίας γιατί σας χρειαζόμαστε τον Μάιο και τον Ιούνιο!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ14/04/2025
Νέα Μελέτη για τα Μικροπλαστικά στις Παραλίες Ωοτοκίας των Θαλάσσιων Χελωνών
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ συμμετείχε σε μια πρόσφατη παγκόσμια μελέτη η οποία αποκάλυψε ανησυχητικά επίπεδα μόλυνσης από μικροπλαστικά σε παραλίες ωοτοκίας θαλάσσιων χελωνών σε όλο τον κόσμο.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ10/04/2025
22 Περιβαλλοντικές Οργανώσεις ζητούν την ανάκληση των αδειών για τους 15 Αιολικούς Σταθμούς στα Ακαρνανικά Όρη
Κοινή επιστολή προς τις υπηρεσίες και φορείς που έχουν εμπλακεί στην αδειοδότηση των 15 Αιολικών Σταθμών (ΑΣΠΗΕ) στα Ακαρνανικά Όρη, με το αίτημα να ανακληθούν όλες οι άδειες που έχουν εκδοθεί έως σήμερα, απέστειλαν 22 Περιβαλλοντικές Οργανώσεις.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ09/04/2025
Γίνε φύλακας των θαλάσσιων χελωνών του Λακωνικού!
Η Gracie και η Claire, δύο αφοσιωμένες εθελόντριες που συμμετείχαν στο Πρόγραμμα του ΑΡΧΕΛΩΝ στον Λακωνικό Κόλπο το 2024, μας μίλησαν για την εμπειρία τους.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ08/04/2025
Σύσκεψη φορέων, αρχών και επιχειρηματιών στο Ρέθυμνο: Η Κρήτη προετοιμάζεται για τον ερχομό των χελωνών!
Τη Δευτέρα 7 Απριλίου, βρεθήκαμε στο Ρέθυμνο για να συμμετέχουμε στη σύσκεψη της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου με θέμα τα διαχειριστικά μέτρα για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας Καρέττα και την τήρηση τους!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ31/03/2025
Οι δορυφορικοί πομποί του ΑΡΧΕΛΩΝ στην προστασία των θαλάσσιων χελωνών
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ είναι από τους πρώτους φορείς στην Ελλάδα που χρησιμοποίησε δορυφορικούς πομπούς στη μελέτη προστατευόμενων ειδών. Από το 2002 μέχρι σήμερα έχουμε τοποθετήσει 150 δορυφορικούς και GSM πομπούς σε θαλάσσιες χελώνες για να παρακαλουθήσουμε τα ταξίδια τους σε όλη τη Μεσόγειο.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ24/03/2025
Βραδινή περιπολία παραλίας: Μία μοναδική εμπειρία για τους εθελοντές
Σε κάποιες ξεχωριστές παραλίες τα καθήκοντα των εθελοντών περιλαμβάνουν και νυχτερινές περιπολίες. Τις ώρες λοιπόν που η παρουσία ανθρώπων στις παραλίες ωοτοκίας απαγορεύεται για να μην ενοχληθούν οι χελώνες, οι εκπαιδευμένοι εθελοντές περπατούν για να τις συναντήσουν.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ14/03/2025
Εμπλουτίζοντας τη ζωή των θαλάσσιων χελωνών που έχουν διασωθεί
Μια πρόσφατη μελέτη στο Κέντρο Διάσωσης Χελωνών τονίζει τη σημασία του περιβαλλοντικού εμπλουτισμού στη βελτίωση της φυσικής και ψυχολογικής ευημερίας των θαλάσσιων χελωνών, βοηθώντας στην αποκατάστασή τους και προετοιμάζοντάς τες για επιτυχή απελευθέρωση στο φυσικό τους περιβάλλον.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ12/03/2025
Hμερίδα διαδικτυακών παρουσιάσεων για φοιτητές
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ καλεί φοιτητές και ενδιαφερόμενους από ΟΛΑ τα επιστημονικά πεδία να συμβάλουν στην προστασία της θαλάσσιας χελώνας!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ11/03/2025
Θέσεις Βοηθών για τα προγράμματα προστασίας της θαλάσσιας χελώνας του 2025
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ αναζητά συνεργάτες με θέληση και ενθουσιασμό για την προστασία της φύσης για την προετοιμασία και υλοποίηση των προγραμμάτων προστασίας της θαλάσσιας χελώνας του 2025.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ06/03/2025
Ποδηλατόδρομος στην παραλία ωοτοκίας Νικοπόλεως Πρεβέζης: Αντιδράσεις για τις επιπτώσεις
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ04/03/2025
Kοινό ΔΤ: Μπουλντόζες και οικοδομικές επεμβάσεις στο Μαραθωνήσι απειλούν την καρδιά του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ25/02/2025
Το Δίκτυο Οργανώσεων Περίθαλψης Άγριας Ζωής χαιρετίζει την πρόοδο στην αδειοδότηση των Κέντρων Περίθαλψης και ζητά την απρόσκοπτη λειτουργία της Επιτροπής Αδειοδότησής τους
Κοινό Δελτίο Τύπου του Δικτύου Οργανώσεων Περίθαλψης Άγριας Πανίδας στην Ελλάδα
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ24/02/2025
Έγινε η ετήσια Γενική Συνέλευση του Σωματείου
Σύμφωνα με το άρθρο 8 του Καταστατικού του Σωματείου ΑΡΧΕΛΩΝ, τα μέλη κλήθηκαν να παραστούν στην Ετήσια Γενική Συνέλευση το Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2025.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ20/02/2025
Aπό το Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ στην Αίγυπτο
Στο φως της ελληνικής δημοσιότητας, αυτή τη φορά στις διεθνείς ειδήσεις, βρέθηκε μία θαλάσσια χελώνα που γνωρίσαμε από το Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ. Η μαρκαρισμένη χελώνα βρέθηκε εξαντλημένη και τραυματισμένη, μετά από τις πρόσφατες έντονες θαλασσοταραχές, σε παραλία της Αιγύπτου και η σχετική ανακοίνωση από το Αιγυπτιακό πρακτορείο ειδήσεων μας επιβεβαιώνει την ανάγκη για συνεχή προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος στη μεσόγειο.