Μία Καρέττα κάνει φωλιά με το ένα πτερύγιό της τυλιγμένο σφιχτά σε δίχτυ
Μέσα από το Δίκτυο Διάσωσης, οι εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ φροντίζουν κατά μέσο όρο 15 θαλάσσιες χελώνες μπλεγμένες στα δίχτυα αλιείας κάθε χρόνο. Τον περασμένο Αύγουστο, η ομάδα της Ζακύνθου, ενώ κατέγραφε τη δραστηριότητα ωοτοκίας στην παραλία του Καλαμακίου, με έκπληξη παρατήρησε μια ενήλικη Καρέττα να κάνει φωλιά παρόλο ότι ένα μπροστινό της πτερύγιο σφιχτά τυλιγμένο σε αλιευτικό δίχτυ. Πληθαίνουν λοιπόν οι αποδείξεις των επιπτώσεων των εγκαταλελειμμένων αλιευτικών διχτυών στη Μεσόγειο στις θαλάσσιες χελώνες. Στο πλαίσιο του έργου Life-Euroturtles, ο ΑΡΧΕΛΩΝ συνεργάζεται με το Κέντρο Ωκεανογραφίας του Πανεπιστημίου Κύπρου με θέμα ένα κώδικα δεοντολογίας για τα δίχτυα φαντάσματα.
Οι θαλάσσιες χελώνες που τραυματίζονται από αλιευτικά εργαλεία είναι κάτι που η ομάδα του ΑΡΧΕΛΩΝ στο Κέντρο Διάσωσης έχει συνηθίσει, καθώς περισσότερες από 100 τέτοιες περιπτώσεις έχουν συμβεί την τελευταία δεκαετία. Όλες οι χελώνες έλαβαν θεραπεία, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις η λοίμωξη ήταν τόσο άσχημη ώστε να χρειαζόταν να ακρωτηριασθεί το πτερύγιο για να σωθεί το ζώο. Οι ιδιαίτεροι ασθενείς μας παρέμειναν σε νοσηλεία στο Κέντρο Διάσωσης μέχρι να είναι και πάλι υγιείς και απελευθερώθηκαν μετά από μερικούς μήνες.
Η φετινή έκπληξη, όμως, προήλθε από την ομάδα των εθελοντών του ΑΡΧΕΛΩΝ στη Ζάκυνθο που κατέγραφαν την ωοτοκία στην παραλία Καλαμάκι τον περασμένο Αύγουστο. Εκεί παρατήρησαν μία Καρέττα που κατάφερε να κάνει φωλιά, παρά το ότι ένα μπροστινό της πτερύγιο ήταν σφιχτά τυλιγμένο σε δίχτυ. Σε συνεννόηση με το Κέντρο Διάσωσης, αποφασίστηκε ότι θα έπρεπε να αφαιρεθεί το δίχτυο οπωσδήποτε. Η ομάδα περίμενε μέχρι να ολοκληρωθεί η φωλιά και να γυρίσει η χελώνα προς τη θάλασσα. Στη συνέχεια ακινητοποίησε τη χελώνα για να αφαιρέσει το δίχτυ. Χρειάστηκαν μερικά μακρά και αγωνιώδη λεπτά αλλά σύντομα ήταν ελεύθερη για να φτάσει στη θάλασσα. Αυτή η προσπάθεια καταγράφηκε σε υπέρυθρο βίντεο από τον Simon Renier, εθελοντή του ΑΡΧΕΛΩΝ. Μέχρι εδώ όλα καλά.
Το ανησυχητικό όμως είναι ότι ο αριθμός των αλιευτικών διχτυών που έχουν εγκαταλειφθεί, χαθεί ή άλλως απορριφθεί στη θάλασσα αυξάνεται. Μελέτες υποδηλώνουν ότι τα δίχτυα φάντασμα είναι ένας σημαντικός και πολύ επίμονος τύπος θαλάσσιων απορριμμάτων με πολλές βλαβερές συνέπειες για το θαλάσσιο και παράκτιο περιβάλλον και τον ανθρώπινο τρόπο διαβίωσης και ευημερίας.
Γιατί αυτό; Οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις των εγκαταλελειμμένων αλιευτικών εργαλείων στη θάλασσα περιλαμβάνουν:
Με τη θέσπιση του Περιφερειακού Σχεδίου διαχείρισης θαλάσσιων απορριμμάτων στη Μεσόγειο (RPML) το 2013, η Μεσόγειος έγινε η πρώτη περιφερειακή θάλασσα με συμβαλλόμενα μέρη δεσμευμένα σε νομικά δεσμευτικά μέτρα, προγράμματα και συναφή χρονοδιαγράμματα εφαρμογής για τη διαχείριση σε περιφερειακό και εθνικό επίπεδο. Ως εκ τούτου, η ΕΕ πρότεινε νομοθεσία για τη μείωση των απορριμμάτων και την ανακύκλωση των αλιευτικών εργαλείων.
Μια έρευνα που έγινε από τον ΑΡΧΕΛΩΝ στη λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου το 2017 – 2018-2019 έδειξε ότι δεν υπήρχε εγκαταλελειμμένος αλιευτικός εξοπλισμός στη λιμνοθάλασσα, που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τις θαλάσσιες χελώνες. Η λιμνοθάλασσα είναι μέρος του Εθνικού Πάρκου λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου και χρησιμοποιείται από την Καρέττα σαν πεδίο διατροφής. Οι αλιείς εκπαιδεύτηκαν στον τρόπο με τον οποίο μπορούν να απελευθερώνουν με ασφάλεια τις χελώνες από τα διβάρια.
Επίσης, στο πλαίσιο του έργου Life-Euroturtles, ο ΑΡΧΕΛΩΝ συνεργάζεται με το Κέντρο Ωκεανογραφίας του Πανεπιστημίου Κύπρου για να ανακοινώσει τον επόμενο χρόνο έναν κώδικα δεοντολογίας για τα δίχτυα φάντασμα.
Υπάρχουν πολλά ακόμα που πρέπει να γίνουν και μπροστά μας βρίσκεται η πρόκληση της συνεργασίας, της ευαισθητοποίησης, της καινοτομίας και της δράσης.
Τι κάνει τελικά ο ΑΡΧΕΛΩΝ;
Παρουσίαση του νέου εκπαιδευτικού υλικού του ΑΡΧΕΛΩΝ «Με τις χελώνες στη θάλασσα» και βιωματικό εργαστήρι για εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας στην Αττική
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ12/02/2025
Διαδικτυακή Παρουσίαση Αποτελεσμάτων 2024
Την προηγούμενη χρονιά 500 εθελοντές απ' όλο τον κόσμο ήρθαν να βοηθήσουν τις χελώνες στην Ελλάδα! Τι κατάφεραν; Συνδέσου μαζί μας για να μάθεις!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ11/02/2025
Ιστορική Ανακάλυψη Φωλιάς Πράσινης Θαλάσσιας Χελώνας στη Ρόδο
Το είδος αυτό κινδυνεύει με εξαφάνιση παγκοσμίως και η πρόσφατη ανακάλυψη είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς υποδηλώνει μια εν δυνάμει μετατόπιση στις περιοχές αναπαραγωγής της πράσινης χελώνας.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ04/02/2025
Η αγάπη της Τζοάν για τον εθελοντισμό στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών ΑΡΧΕΛΩΝ
Η αγάπη της Τζοάν για τις θαλάσσιες χελώνες την οδήγησε να γίνει εθελόντρια στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ, όπου αφιερώνει τον χρόνο της στην ενημέρωση των επισκεπτών και συμβάλλει στις προσπάθειες διατήρησης που πραγματοποιεί ο οργανισμός.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ02/02/2025
Kοινό Δ.Τ: 2 χρόνια συστηματικής προσπάθειας με στόχο την προστασία του μεγαλύτερου υγροτόπου της Ελλάδας
Πριν από 2 χρόνια γεννήθηκε το όραμα μιας συλλογικής δέσμευσης για τη βελτίωση της διαχείρισης του Αμβρακικού Κόλπου που ενσάρκωσε τη «Συμμαχία για τον Αμβρακικό».
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ28/01/2025
Ανακεφαλαίωση 2024: Συνεχίσαμε τον αγώνα για τις θαλάσσιες χελώνες και τους ωκεανούς
Το 2024 σημείωσε μια ιστορική στιγμή για την προστασία των θαλασσίων χελωνών στη Μεσόγειο: επιβεβαιώθηκε η ανάκαμψη του πληθυσμού της Καρέττα στον Κόλπο της Κυπαρισσίας! Ο Κυπαρισσιάκος Κόλπος φιλοξενεί πλέον τον μεγαλύτερο αναπαραγωγικό πληθυσμό Καρέττα στη Μεσόγειο, ο οποίος παρουσιάζει σταθερή αύξηση τα τελευταία χρόνια χάρη στις συνεχείς και μακροχρόνιες προσπάθειες προστασίας των φωλιών από τον ΑΡΧΕΛΩΝ. Παράλληλα, το 2024 καταγράφηκε ως το θερμότερο έτος παγκοσμίως. Παρά τον αυξημένο φόρτο εργασίας λόγω των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης, ενισχύσαμε τη δέσμευσή μας στον εθελοντισμό και στον βιώσιμο τουρισμό.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ20/01/2025
Ευχαριστούμε τους Υπεύθυνους Πεδίου του 2024, την καρδιά των Προγραμμάτων του ΑΡΧΕΛΩΝ
Στον ΑΡΧΕΛΩΝ, οφείλουμε μεγάλο μέρος της επιτυχίας μας στην αφοσίωση και το πάθος των Υπεύθυνων Πεδίου. Αυτά τα άτομα καθοδηγούν τους εθελοντές μας σε όλη τη διάρκεια της εργασίας τους στο πεδίο, διασφαλίζοντας ότι η αποστολή μας για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών εκτελείται με ακρίβεια, φροντίδα και ενθουσιασμό.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ17/01/2025
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ αναζητά 2 Βοηθούς Ενημέρωσης/ Ευαισθητοποίησης στα προγράμματα Ρεθύμνου και Χανίων (Βόρεια Κρήτη)
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ16/01/2025
Η γλυκιά εκδοχή της θεραπείας: Γιατί το μέλι είναι μυστικό όπλο για τη θεραπεία τραυματισμένων θαλάσσιων χελωνών.
Οι αντιβακτηριακές και αντιμικροβιακές ιδιότητες του μελιού βοηθούν στην καταπολέμηση των λοιμώξεων σε ανοιχτές πληγές, ένα κοινό πρόβλημα για τις τραυματισμένες θαλάσσιες χελώνες.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ13/01/2025
Κοινό ΔΤ: Tέλος Tαφής Απορριμμάτων: Να γίνει πλήρως ανταποδοτικό για τους ΟΤΑ!
Αυτή την περίοδο βιώνουμε, για άλλη μια φορά, την αντιπαράθεση της Πολιτείας με την Τοπική Αυτοδιοίκηση για την εφαρμογή του Τέλους Ταφής.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ18/12/2024
Μιά πληγωμένη Καρέττα επιστρέφει στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ με πλαστικά στο πεπτικό της σύστημα.
Η Ελλάδα μείωσε την κατανάλωση της πλαστικής σακούλας, όμως πρέπει όλοι να προσπαθήσουμε περισσότερο. Η ρύπανση της θάλασσας από πλαστικά παραμένει μια σημαντική απειλή τόσο για την υγεία των ανθρώπων, όσο και για τα ζώα και τα φυτά που ζουν εκεί.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ06/12/2024
O ΑΡΧΕΛΩΝ στην Πρώτη Γραμμή της Διάσωσης για τις θαλάσσιες χελώνες στη Μεσόγειο.
Με τη βοήθεια του ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ μπορέσαμε να αποκτήσουμε ακριβείς διαγνώσεις για την υγεία των χελωνών που διασώθηκαν στις Ελληνικές θάλασσες.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ04/12/2024
Η φύση τελεί υπό επίθεση: Η προστασία του λύκου υποβαθμίζεται στη Σύμβαση της Βέρνης
Ανακοίνωση 20 Περιβαλλοντικών Οργανώσεων
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ03/12/2024
Καλοκαίρι 2025: Ανάλαβε θέση ευθύνης στα Προγράμματα Προστασίας της Θαλάσσιας Χελώνας!
Περιορισμένος αριθμός έμπειρων και ικανών εθελοντών επιλέγεται κάθε χρόνο για τις θέσεις Υπεύθυνων Πεδίου των προγραμμάτων του ΑΡΧΕΛΩΝ. Η υποβολή αιτήσεων και σύντομων βιογραφικών για το 2025 έχει αρχίσει!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ29/11/2024
Πρώτο φωτοβολταϊκό στην καρδιά του Αμβρακικού
Ο Αμβρακικός κόλπος είναι ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο οικοσύστημα που απειλείται με αποσταθεροποίηση στην περίπτωση εγκατάστασης μιας τόσο μεγάλης κατασκευαστικής δομής. Καλούμε τις αρμόδιες αρχές, την τοπική αυτοδιοίκηση να αντιδράσουν στην περαιτέρω υποβάθμιση του Αμβρακικού Κόλπου.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ25/11/2024
Κάνε αυτή τη γιορτινή περίοδο ακόμα πιο μαγική, χαρίζοντας μία υιοθεσία θαλάσσιας χελώνα στους αγαπημένους σου!
Είτε πρόκειται για τον λάτρη της άγριας φύσης στη ζωή σου, είτε για κάποιον δικό σου που νοιάζεται για τον πλανήτη, μια υιοθεσία από τον ΑΡΧΕΛΩΝ είναι ένα δώρο που συνεχίζει να προσφέρει.