Μία Καρέττα κάνει φωλιά με το ένα πτερύγιό της τυλιγμένο σφιχτά σε δίχτυ
Μέσα από το Δίκτυο Διάσωσης, οι εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ φροντίζουν κατά μέσο όρο 15 θαλάσσιες χελώνες μπλεγμένες στα δίχτυα αλιείας κάθε χρόνο. Τον περασμένο Αύγουστο, η ομάδα της Ζακύνθου, ενώ κατέγραφε τη δραστηριότητα ωοτοκίας στην παραλία του Καλαμακίου, με έκπληξη παρατήρησε μια ενήλικη Καρέττα να κάνει φωλιά παρόλο ότι ένα μπροστινό της πτερύγιο σφιχτά τυλιγμένο σε αλιευτικό δίχτυ. Πληθαίνουν λοιπόν οι αποδείξεις των επιπτώσεων των εγκαταλελειμμένων αλιευτικών διχτυών στη Μεσόγειο στις θαλάσσιες χελώνες. Στο πλαίσιο του έργου Life-Euroturtles, ο ΑΡΧΕΛΩΝ συνεργάζεται με το Κέντρο Ωκεανογραφίας του Πανεπιστημίου Κύπρου με θέμα ένα κώδικα δεοντολογίας για τα δίχτυα φαντάσματα.
Οι θαλάσσιες χελώνες που τραυματίζονται από αλιευτικά εργαλεία είναι κάτι που η ομάδα του ΑΡΧΕΛΩΝ στο Κέντρο Διάσωσης έχει συνηθίσει, καθώς περισσότερες από 100 τέτοιες περιπτώσεις έχουν συμβεί την τελευταία δεκαετία. Όλες οι χελώνες έλαβαν θεραπεία, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις η λοίμωξη ήταν τόσο άσχημη ώστε να χρειαζόταν να ακρωτηριασθεί το πτερύγιο για να σωθεί το ζώο. Οι ιδιαίτεροι ασθενείς μας παρέμειναν σε νοσηλεία στο Κέντρο Διάσωσης μέχρι να είναι και πάλι υγιείς και απελευθερώθηκαν μετά από μερικούς μήνες.
Η φετινή έκπληξη, όμως, προήλθε από την ομάδα των εθελοντών του ΑΡΧΕΛΩΝ στη Ζάκυνθο που κατέγραφαν την ωοτοκία στην παραλία Καλαμάκι τον περασμένο Αύγουστο. Εκεί παρατήρησαν μία Καρέττα που κατάφερε να κάνει φωλιά, παρά το ότι ένα μπροστινό της πτερύγιο ήταν σφιχτά τυλιγμένο σε δίχτυ. Σε συνεννόηση με το Κέντρο Διάσωσης, αποφασίστηκε ότι θα έπρεπε να αφαιρεθεί το δίχτυο οπωσδήποτε. Η ομάδα περίμενε μέχρι να ολοκληρωθεί η φωλιά και να γυρίσει η χελώνα προς τη θάλασσα. Στη συνέχεια ακινητοποίησε τη χελώνα για να αφαιρέσει το δίχτυ. Χρειάστηκαν μερικά μακρά και αγωνιώδη λεπτά αλλά σύντομα ήταν ελεύθερη για να φτάσει στη θάλασσα. Αυτή η προσπάθεια καταγράφηκε σε υπέρυθρο βίντεο από τον Simon Renier, εθελοντή του ΑΡΧΕΛΩΝ. Μέχρι εδώ όλα καλά.
Το ανησυχητικό όμως είναι ότι ο αριθμός των αλιευτικών διχτυών που έχουν εγκαταλειφθεί, χαθεί ή άλλως απορριφθεί στη θάλασσα αυξάνεται. Μελέτες υποδηλώνουν ότι τα δίχτυα φάντασμα είναι ένας σημαντικός και πολύ επίμονος τύπος θαλάσσιων απορριμμάτων με πολλές βλαβερές συνέπειες για το θαλάσσιο και παράκτιο περιβάλλον και τον ανθρώπινο τρόπο διαβίωσης και ευημερίας.
Γιατί αυτό; Οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις των εγκαταλελειμμένων αλιευτικών εργαλείων στη θάλασσα περιλαμβάνουν:
Με τη θέσπιση του Περιφερειακού Σχεδίου διαχείρισης θαλάσσιων απορριμμάτων στη Μεσόγειο (RPML) το 2013, η Μεσόγειος έγινε η πρώτη περιφερειακή θάλασσα με συμβαλλόμενα μέρη δεσμευμένα σε νομικά δεσμευτικά μέτρα, προγράμματα και συναφή χρονοδιαγράμματα εφαρμογής για τη διαχείριση σε περιφερειακό και εθνικό επίπεδο. Ως εκ τούτου, η ΕΕ πρότεινε νομοθεσία για τη μείωση των απορριμμάτων και την ανακύκλωση των αλιευτικών εργαλείων.
Μια έρευνα που έγινε από τον ΑΡΧΕΛΩΝ στη λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου το 2017 – 2018-2019 έδειξε ότι δεν υπήρχε εγκαταλελειμμένος αλιευτικός εξοπλισμός στη λιμνοθάλασσα, που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τις θαλάσσιες χελώνες. Η λιμνοθάλασσα είναι μέρος του Εθνικού Πάρκου λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου και χρησιμοποιείται από την Καρέττα σαν πεδίο διατροφής. Οι αλιείς εκπαιδεύτηκαν στον τρόπο με τον οποίο μπορούν να απελευθερώνουν με ασφάλεια τις χελώνες από τα διβάρια.
Επίσης, στο πλαίσιο του έργου Life-Euroturtles, ο ΑΡΧΕΛΩΝ συνεργάζεται με το Κέντρο Ωκεανογραφίας του Πανεπιστημίου Κύπρου για να ανακοινώσει τον επόμενο χρόνο έναν κώδικα δεοντολογίας για τα δίχτυα φάντασμα.
Υπάρχουν πολλά ακόμα που πρέπει να γίνουν και μπροστά μας βρίσκεται η πρόκληση της συνεργασίας, της ευαισθητοποίησης, της καινοτομίας και της δράσης.
Τι κάνει τελικά ο ΑΡΧΕΛΩΝ;
Παρουσίαση του νέου εκπαιδευτικού υλικού του ΑΡΧΕΛΩΝ «Με τις χελώνες στη θάλασσα» και βιωματικό εργαστήρι για εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας στην Αττική
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ23/06/2025
Απολαύστε υπεύθυνα τις Παραλίες: Μαζί Προστατεύουμε τις Θαλάσσιες Χελώνες του Κυπαρισσιακού!
Οι φωλιές που έχουν καταγραφεί στην περιοχή έχουν ήδη ξεπεράσει τις 2.000. Προκειμένου να διαχειριστούμε με τον καλύτερο τρόπο τις προστατευόμενες παραλίες, προσαρμόσαμε τα πρωτόκολλα εργασίας πεδίου.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ16/06/2025
Παγκόσμια Ημέρα Θαλάσσιας Χελώνας: Μπορούμε να ζήσουμε μαζί!
Σήμερα, 16 Ιουνίου, γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Θαλάσσιας Χελώνας! Με την ευκαιρία αυτή, η ΑΡΧΕΛΩΝ εκφράζει τις θερμότερες ευχαριστίες της προς όλους τους πολίτες, εθελοντές, δωρητές και υποστηρικτές που συμβάλλουν ενεργά στο έργο μας
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ10/06/2025
Κλιματική Κρίση: Πως θα προσαρμοστεί η θαλάσσια ζωή στη Μεσόγειο;
ΑΡΧΕΛΩΝ και ΜοΜ συνεργάζονται στη διερεύνηση των στρατηγικών προσαρμογής απέναντι στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής για τις Θαλάσσιες Χελώνες και τη Μεσογειακή Φώκια. Μαζί με ερευνητικούς και περιβαλλοντικούς φορείς από την Ιταλία και την Κύπρο, ενώνουν τις δυνάμεις τους για την προστασία της θαλάσσιας ζωής, μέσω του νέου έργου “LIFE ADAPTS”.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ08/06/2025
Παγκόσμια Ημέρα Ωκεανών: Προστασία αλλά και Ανθρωπογενείς «Πληγές» στον Κόλπο Λαγανά Ζακύνθου
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ωκεανών o ΑΡΧΕΛΩΝ φέρνει στο προσκήνιο τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο Κόλπος Λαγανά Ζακύνθου, ένα από τα σημαντικότερα καταφύγια της θαλάσσιας χελώνας Καρέττα.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ06/06/2025
Σεκάνια: Το Πολύτιμο Καταφύγιο της χελώνας Καρέττα στη Ζάκυνθο
Τα Σεκάνια, μια απομονωμένη παραλία μήκους μόλις 600 μέτρων στον Κόλπο του Λαγανά στη Ζάκυνθο, αποτελεί παγκόσμιο πρότυπο επιτυχίας στη διατήρηση της βιοποικιλότητας.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ05/06/2025
Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος: Παραλίες ωοτοκίας των θαλάσσιων χελωνών χωρίς πλαστικά… και μπουλντόζες!
Στις 5 Ιουνίου γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος (μια ημέρα που καθιερώθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη το 1972 και φέτος έχει σύνθημα το #BeatPlasticPollution) και ο ΑΡΧΕΛΩΝ προσκαλεί σε δράση στις παραλίες ωοτοκίας των θαλάσσιων χελωνών.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ02/06/2025
Η επιστροφή των θαλάσσιων χελωνών στην Κρήτη: μια κοινή πρόκληση – Μια νίκη για τη φύση και τον βιώσιμο τουρισμό
Οι εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ μόλις εντόπισαν τις πρώτες φωλιές θαλάσσιων χελωνών της σεζόν στις παραλίες του Ρεθύμνου, της Μεσαράς και των Χανίων. Η πρόκληση να αποδείξουμε ότι οι τουριστικοί προορισμοί της Κρήτης μπορούν να κάνουν ένα ουσιαστικό βήμα προς τη βιωσιμότητα ξεκινά ξανά.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ22/05/2025
Η ωοτοκία των θαλάσσιων χελωνών ξεκίνησε: μάθε τι πρέπει να προσέχεις!
Οι πρώτες φωλιές για το 2025 ήδη εντοπίστηκαν και προστατεύτηκαν στην παραλία Λαγανά Ζακύνθου, στην παραλία της Ελαίας του Κυπαρισσιακού Κόλπου στη Μεσσηνία και στην παραλία Παχιά Άμμος στον Κόλπο της Μεσσαράς στη νότια Κρήτη!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ16/05/2025
Η Τεχνητή Νοημοσύνη στην υπηρεσία της έρευνας φωτο-ταυτοποίησης θαλασσίων χελωνών
Τα μοτίβα των προσώπων των θαλασσίων χελωνών παραμένουν σταθερά σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους, επιτρέποντας στους ερευνητές να τις αναγνωρίζουν μέσα από φωτογραφίες, οι οποίες είναι συχνά παρμένες σε διάστημα δεκαετιών!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ15/05/2025
Κυπαρισσιακός Κόλπος: Ισορροπώντας τη φύση με τον τουρισμό
Καθώς η δημοτικότητα της προστατευόμενης περιοχής αυξάνεται και οι πιέσεις από τον τουρισμό και την κλιματική αλλαγή εντείνονται, το ερώτημα που προκύπτει είναι: Πόσους ανθρώπους «χωράει» αυτή παραλία έτσι ώστε να μη υποβαθμίζεται το περιβάλλον;
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ08/05/2025
Θέση Βοηθού για το προγράμμα προστασίας της θαλάσσιας χελώνας του 2025 στη Ζάκυνθο
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ αναζητά συνεργάτες με θέληση και ενθουσιασμό για την προστασία της φύσης για την προετοιμασία και υλοποίηση των προγραμμάτων προστασίας της θαλάσσιας χελώνας του 2025.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ07/05/2025
Ανακαλύψτε τη μυστική φύση της Κρήτης: Περίπατος στην παραλία της θαλάσσιας χελώνας με τον ΑΡΧΕΛΩΝ
Ζήστε μια μοναδική οικοτουριστική εμπειρία στην Κρήτη, συμμετέχοντας στους περιπάτους του ΑΡΧΕΛΩΝ στις παραλίες ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας Καρέττα, που ξεκινούν στις 15 Μαΐου στα Χανιά και το Ρέθυμνο. Κάνε κράτηση στην ιστοσελίδα μας!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ30/04/2025
Γιορτή της Χελώνας για παιδιά 2025: Η μεγάλη περιπέτεια του Τρίτωνα!
Σημειώστε την ημερομηνία: Το Σάββατο 24 Μαΐου στις 11:00, το Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ στη Γλυφάδα ανοίγει τις πόρτες του για να υποδεχτεί μικρούς και μεγάλους φίλους των θαλάσσιων χελωνών που θέλουν να μάθουν, να παίξουν και να ταξιδέψουν μαγικά στη θάλασσα, με οδηγό τη θαλάσσια χελώνα.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ24/04/2025
Είσαι άνω των 50; Οι θαλάσσιες χελώνες σε χρειάζονται!
Αν είσαι 50 ετών ή και άνω και θέλεις να ζήσεις μια μοναδική εμπειρία προσφοράς, σε προσκαλούμε θερμά να γίνεις μέλος της οικογένειας του ΑΡΧΕΛΩΝ. Προστάτεψε τις θαλάσσιες χελώνες, γνώρισε ανθρώπους με κοινές ιδέες και ανακάλυψε την ομορφιά της φύσης.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ22/04/2025
Δεκαετίες προστασίας αποδίδουν καρπούς: Σημάδια ανάκαμψης για τις θαλάσσιες χελώνες παγκοσμίως
Πρώτη παγκόσμια μελέτη μετα από μία δεκαετία, φέρνει ενθαρρυντικά νέα για τη διατήρηση των θαλάσσιων χελωνών: περισσότεροι από τους μισούς πληθυσμούς τους στον κόσμο δείχνουν σημάδια ανάκαμψης. Ανάμεσα στους συγγραφείς είναι η Δρ Αλίκη Παναγοπούλου του ΑΡΧΕΛΩΝ που αναδεικνύει το μακροχρόνιο έργο του Συλλόγου.