16/12/2019

Τι κάνει τελικά ο ΑΡΧΕΛΩΝ;

Οι δραστηριότητες του ΑΡΧΕΛΩΝ είναι πολλές σε όλη τη διάρκεια του χρόνου, αλλά ο Δεκέμβριος έχει ένα ιδιαίτερο ρόλο στην προσέλκυση εθελοντών και τη συγκέντρωση οικονομικών πόρων. Όλες οι προσπάθειές μας συμβάλλουν στη διάσωση και διατήρηση των θαλάσσιων χελωνών στην Ελλάδα. Αν σας αρέσει αυτό που κάνουμε, ελάτε μαζί μας και υποστηρίξτε μας! Αλλά τι κάνουμε, με λίγα λόγια;

ti-kanei-telika-o-arxelwn-What_ARCHELON_does_1.jpg

Οι εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ καταγράφουν και προστατεύουν περίπου 5000 φωλιές κάθε καλοκαίρι. Παρακολουθούμε περίπου 140 χιλιόμετρα ακτογραμμής, αλλά μέσω του δικτύου διάσωσης συλλέγουμε δεδομένα για περιστασιακές φωλιές και παρατηρήσεις θαλάσσιας χελώνας από όλη την Ελλάδα. Παρακολουθούμε τις κινήσεις των χελωνών στη θάλασσα με σήματα και δορυφορικούς πομπούς και συλλέγουμε πληθυσμιακά δεδομένα στους τόπους διατροφής τους. Αυτές οι πληροφορίες συνδυάζονται με στοιχεία από άλλες χώρες και χρησιμοποιούνται για να εκτιμηθεί η κατάσταση διατήρησης του πληθυσμού της Καρέττα στη Μεσόγειο.

ti-kanei-telika-o-arxelwn-What_ARCHELON_does_2.jpg

Μιλάμε στους ανθρώπους, τις αρχές, τις τοπικές επιχειρήσεις, τους τουρίστες, τα σχολεία για τα μέτρα διατήρησης και παρακολουθούμε την εφαρμογή τους στις παραλίες στη Ζάκυνθο, την Πελοπόννησο και την Κρήτη. Μιλάμε με περισσότερους από 120.000 τουρίστες και ανθρώπους κοντά στην παραλία και περισσότερους από 200 αρμόδιους της διοίκησης σε διαφορετικά επίπεδα κάθε χρόνο. Συνεργαζόμαστε με τουριστικούς πράκτορες και διαχειριστές ξενοδοχείων που υποστηρίζουν τους στόχους και τις προσπάθειές μας. Ο ΑΡΧΕΛΩΝ χαιρετίζει πρωτοβουλίες σχετικές με τη φύση και τον βιώσιμο τουρισμό κοντά στις παραλίες.

ti-kanei-telika-o-arxelwn-What_ARCHELON_does_3.jpg

Εκτός από τις παραλίες ωοτοκίας, υπάρχει το δίκτυο διάσωσης και το κέντρο διάσωσης θαλάσσιων χελωνών στη Γλυφάδα, κοντά στην Αθήνα. Το Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ είναι ένα κέντρο δραστηριοτήτων. Εξειδικευμένο προσωπικό και εθελοντές παραλαμβάνουν και φροντίζουν πάνω από 70 τραυματισμένες ή άρρωστες θαλάσσιες χελώνες που διασώζονται σε όλη την Ελλάδα ετησίως. Τα αίτια της ασθένειας περιλαμβάνουν την κατάποση θαλάσσιων απορριμμάτων, ειδικά πλαστικών, πετονιάς και αγκιστριών. Οι τραυματισμοί οφείλονται σε τυχαία εμπλοκή σε δίχτυα αλιείας, συγκρούσεις με ταχύπλοα σκάφη ή εσκεμμένες ανθρώπινες ενέργειες.

ti-kanei-telika-o-arxelwn-What_ARCHELON_does_4.jpg

Περισσότερα από τα μισά ζώα που διασώθηκαν αποκαθίστανται με επιτυχία και απελευθερώνονται πίσω στο φυσικό τους περιβάλλον, στη θάλασσα. Είμαστε μέρος ενός εθνικού δικτύου για τη διάσωση της άγριας πανίδας και διατηρούμε επίσης τη συνεργασία με συναφείς εμπειρογνώμονες από όλο τον κόσμο.

Η θεραπεία και η αποκατάσταση των θαλάσσιων χελωνών προκαλεί την ευαισθητοποίηση του κοινού σε διάφορα περιβαλλοντικά θέματα και καλωσορίζουμε τους σπουδαστές, τις ομάδες, τις οικογένειες σε ειδικές εκπαιδευτικές περιηγήσεις. Περισσότεροι από 12.000 μαθητές παρακολουθούν κάθε χρόνο εκπαιδευτικά μας προγράμματα. Οι εθελοντές του ARCHELON είναι πάντα πρόθυμοι να μοιραστούν την εμπειρία τους με τους επισκέπτες κατά τις ώρες λειτουργίας του Κέντρου Διάσωσης.

ti-kanei-telika-o-arxelwn-What_ARCHELON_does_5.jpg

Μέχρι τώρα θα πρέπει να αναρωτιέστε πώς τα καταφέρνουμε. Η λέξη-κλειδί είναι ο εθελοντισμός. Είμαστε μη κερδοσκοπικό Σωματείο. Με τον εθελοντισμό, πάνω από το 75% των ετήσιων εσόδων μας χρησιμοποιείται άμεσα για δράσεις διάσωσης και προστασίας. Λαμβάνουμε περιστασιακά επιχορηγήσεις από Οργανισμούς δημόσιου και ιδιωτικού χαρακτήρα και πάνω από το 50% των εσόδων μας προέρχεται από ιδιώτες υποστηρικτές.

Αν σας αρέσει αυτό που κάνουμε, γίνετε ένας από αυτούς!

Δωρεές: https://www.archelon.gr/eng/donations.php?mid=1&mid2=92

Υιοθεσία θαλάσσιας χελώνας: https://www.archelon.gr/contents/sponsor_aturtle_form.php?mid=8&mid2=22

Γίνετε εθελοντής: https://www.archelon.gr/contents/volunt.php?mid=2

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

 1. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  19/04/2024

  Νέο! «Υποτροφίες» για πρακτική εμπειρία- άσκηση στα διεθνή περιβαλλοντικά προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ

  Φέτος δίνεται η ευκαιρία να υποστηριχθεί η συμμετοχή μικρού αριθμού εθελοντών στα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών στις παραλίες ωοτοκίας καθώς και στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών στη Γλυφάδα Αττικής. Δείτε τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια που ισχύουν για το 2024.

  Μάθε περισσότερα
 2. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  12/04/2024

  Συντονισμός για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών στο Ρέθυμνο: Τοπικές Αρχές και τουρισμός ενώνουν δυνάμεις

  Η συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στις 5 Απριλίου 2024 στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου, έθιξε καίρια ζητήματα, όπως η τήρηση των διαχειριστικών μέτρων για την προστασία της Καρέττα. Δεδομένης της τουριστικής δραστηριότητας στις παραλίες ωοτοκίας, η ενεργή συμμετοχή του τουριστικού τομέα στην εφαρμογή των μέτρων κρίνεται απαραίτητη.

  Μάθε περισσότερα
 3. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  10/04/2024

  «Τουρίστες και χελώνες;» Απλώνεται η περιβαλλοντική εκστρατεία ενημέρωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ στις παραλίες ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας Καρέττα

  Στο δρόμο του αειφόρου τουρισμού στρατεύεται ξανά, μετά την πανδημία, ο ΑΡΧΕΛΩΝ- Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας. Στόχος της νέας εκστρατείας είναι να φθάσουν οι πληροφορίες για τον ορθό κώδικα συμπεριφοράς επισκεπτών σε όλες τις παραλίες ωοτοκίας σε συνεργασία με τον τουριστικό τομέα.

  Μάθε περισσότερα
 4. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  04/04/2024

  LIFE MareNatura - Το μεγαλύτερο πρόγραμμα για τη θαλάσσια βιοποικιλότητα στην Ελλάδα

  Μάθε περισσότερα
 5. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  03/04/2024

  Οι πολίτες μας ενημερώνουν για εκβρασμούς θαλάσσιων χελωνών

  Ο ΑΡΧΕΛΩΝ ξεκίνησε την προσπάθεια καταγραφής των περιστατικών που νεκρές χελώνες ξεβράζονται στις ελληνικές ακτές από το 1992. Τα τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί μία αύξηση στις καταγραφές αυτές που όμως μπορεί να οφείλεται στο ότι περισσότεροι συμπολίτες μας αναφέρουν τέτοια περιστατικά. Μάθε περισσότερα…

  Μάθε περισσότερα
 6. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  19/03/2024

  Συμβάλλουμε στις διεθνείς εξελίξεις της έρευνας και της προστασίας των θαλάσσιων χελωνών

  Στο παρελθόν, μέλη του ΑΡΧΕΛΩΝ συμμετείχαν στην διαμόρφωση της Παγκόσμιας Στρατηγικής για την Προστασία των Θαλάσσιων Χελωνών που εκδόθηκε το 1995 και σήμερα, στη συγγραφή του ανανεωμένου Εγχειριδίου Έρευνας και Προστασίας για τη Διατήρηση των Θαλάσσιων Χελωνών, συμμετέχουν τρεις συνεργάτες του Συλλόγου.

  Μάθε περισσότερα
 7. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  08/03/2024

  Τα Βραβεία Διακεκριμένης Προσφοράς για το 2023

  Αυτά είναι τα Βραβεία Διακεκριμένης Προσφοράς του ΑΡΧΕΛΩΝ για το 2023.

  Μάθε περισσότερα
 8. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  04/03/2024

  Η δυνατή εμπειρία του Frederique στο Κέντρο Διάσωσης

  Στον ΑΡΧΕΛΩΝ, έχεις την ευκαιρία να γνωρίσεις και να εργαστείς μαζί με καινούργιους ανθρώπους, ένα σημαντικό πλεονέκτημα του εθελοντισμού.

  Μάθε περισσότερα
 9. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  04/03/2024

  Έγινε η ετήσια Γενική Συνέλευση του Σωματείου

  Σύμφωνα με το άρθρο 8 του Καταστατικού του Σωματείου ΑΡΧΕΛΩΝ, τα μέλη κλήθηκαν να παραστούν στην Ετήσια Γενική Συνέλευση το Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2024

  Μάθε περισσότερα
 10. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  29/02/2024

  Παρουσίαση Αποτελεσμάτων ΑΡΧΕΛΩΝ 2023: Υπάρχουν και καλά νέα!

  Την Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2024, πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη ανοικτή ετήσια Παρουσίαση Αποτελεσμάτων της δράσης του ΑΡΧΕΛΩΝ

  Μάθε περισσότερα
 11. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  27/02/2024

  Επιστολή 20 Περιβαλλοντικών Οργανώσεων προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος για το καθεστώς προστασίας του λύκου στην Ευρώπη

  Είκοσι Περιβαλλοντικές Οργανώσεις, προσυπογράφουν επιστολή προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος ζητώντας του να ψηφίσει «κατά» της αλλαγής καθεστώτος της προστασίας του λύκου στο Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος της ΕΕ.

  Μάθε περισσότερα
 12. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  02/02/2024

  Οι θαλάσσιες χελώνες στους Ελληνικούς υγροτόπους διεθνούς σημασίας

  Στις 2 Φεβρουαρίου γιορτάζουμε την Παγκόσμια Μέρα των Υγροτόπων, αυτών των ευάλωτων περιοχών του πλανήτη που αποτελούν καταφύγιο για τα αποδημητικά πουλιά, αλλά και για πολλά άλλα είδη άγριων ζώων, μεταξύ των οποίων και οι θαλάσσιες χελώνες.

  Μάθε περισσότερα
 13. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  24/01/2024

  Γιατί τα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ είναι διεθνή;

  Τα προγράμματα προστασίας για τη θαλάσσια χελώνα του ΑΡΧΕΛΩΝ οργανώνονται με την πολύτιμη συμβολή εθελοντών που φθάνουν κάθε χρόνο στην Ελλάδα όχι μόνο από την Ευρώπη αλλά και από πιο μακρινά μέρη όπως την Ν.Κορέα, την Αυστραλία και την Κολομβία. Η χρήση της αγγλικής γλώσσας κατά τη διάρκεια των εργασιών στο πεδίο ή των δραστηριοτήτων ευαισθητοποίησης του κοινού και στις οργανωμένες κατασκηνώσεις που διαμένουν οι εθελοντές, είναι απαραίτητη για τα προγράμματα.

  Μάθε περισσότερα
 14. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  23/01/2024

  Κοινό ΔΤ: Εκτός Σχεδίου Δόμηση: Επιταχύνοντας την Καταστροφή της Ελληνικής Φύσης

  Η δημοσιοποίηση της διαφαινόμενης πρόθεσης της Κυβέρνησης να διευρύνει, έστω και μεταβατικά, την εκτός σχεδίου δόμηση έχει προκαλέσει οξείες αντιδράσεις – πράγμα αξιοσημείωτο για σχέδιο νόμου που δεν έχει καν ακόμα δημοσιευθεί. Αυτό και μόνο δείχνει ότι σημαντικό τμήμα της κοινωνίας είναι αντίθετο στην περαιτέρω οικοπεδοποίηση της ελληνικής υπαίθρου και στην ανεξέλεγκτη και άναρχη διεύρυνση των οικισμών.

  Μάθε περισσότερα
 15. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  17/01/2024

  Ένα ιδιαίτερο νοσοκομείο για θαλάσσιες χελώνες με δεξαμενές και εντυπωσιακά παλιά βαγόνια τρένου έχει στήσει εδώ και 30 χρόνια ο ΑΡΧΕΛΩΝ στη Γλυφάδα

  Χελώνες συνδεδεμένες με φιάλες ορού ή μπανταρισμένες με επιδέσμους, δεξαμενές περίθαλψης και δεξαμενές αποκατάστασης με ειδικό περιβαλλοντικό εμπλουτισμό, θερμοκήπια ανάρρωσης, αλλά και… ανακαινισμένα βαγόνια του ΟΣΕ!

  Μάθε περισσότερα
1 από 0

Πολύ πιθανό να σε ενδιαφέρουν επίσης

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας!
Μάθε για τις τελευταίες δράσεις μας και ενημερώσου για τα προγράμματά μας και πως μπορείς εσύ να βοηθήσεις τις θαλάσσιες χελώνες!