16/12/2019

Τι κάνει τελικά ο ΑΡΧΕΛΩΝ;

Οι δραστηριότητες του ΑΡΧΕΛΩΝ είναι πολλές σε όλη τη διάρκεια του χρόνου, αλλά ο Δεκέμβριος έχει ένα ιδιαίτερο ρόλο στην προσέλκυση εθελοντών και τη συγκέντρωση οικονομικών πόρων. Όλες οι προσπάθειές μας συμβάλλουν στη διάσωση και διατήρηση των θαλάσσιων χελωνών στην Ελλάδα. Αν σας αρέσει αυτό που κάνουμε, ελάτε μαζί μας και υποστηρίξτε μας! Αλλά τι κάνουμε, με λίγα λόγια;

ti-kanei-telika-o-arxelwn-What_ARCHELON_does_1.jpg

Οι εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ καταγράφουν και προστατεύουν περίπου 5000 φωλιές κάθε καλοκαίρι. Παρακολουθούμε περίπου 140 χιλιόμετρα ακτογραμμής, αλλά μέσω του δικτύου διάσωσης συλλέγουμε δεδομένα για περιστασιακές φωλιές και παρατηρήσεις θαλάσσιας χελώνας από όλη την Ελλάδα. Παρακολουθούμε τις κινήσεις των χελωνών στη θάλασσα με σήματα και δορυφορικούς πομπούς και συλλέγουμε πληθυσμιακά δεδομένα στους τόπους διατροφής τους. Αυτές οι πληροφορίες συνδυάζονται με στοιχεία από άλλες χώρες και χρησιμοποιούνται για να εκτιμηθεί η κατάσταση διατήρησης του πληθυσμού της Καρέττα στη Μεσόγειο.

ti-kanei-telika-o-arxelwn-What_ARCHELON_does_2.jpg

Μιλάμε στους ανθρώπους, τις αρχές, τις τοπικές επιχειρήσεις, τους τουρίστες, τα σχολεία για τα μέτρα διατήρησης και παρακολουθούμε την εφαρμογή τους στις παραλίες στη Ζάκυνθο, την Πελοπόννησο και την Κρήτη. Μιλάμε με περισσότερους από 120.000 τουρίστες και ανθρώπους κοντά στην παραλία και περισσότερους από 200 αρμόδιους της διοίκησης σε διαφορετικά επίπεδα κάθε χρόνο. Συνεργαζόμαστε με τουριστικούς πράκτορες και διαχειριστές ξενοδοχείων που υποστηρίζουν τους στόχους και τις προσπάθειές μας. Ο ΑΡΧΕΛΩΝ χαιρετίζει πρωτοβουλίες σχετικές με τη φύση και τον βιώσιμο τουρισμό κοντά στις παραλίες.

ti-kanei-telika-o-arxelwn-What_ARCHELON_does_3.jpg

Εκτός από τις παραλίες ωοτοκίας, υπάρχει το δίκτυο διάσωσης και το κέντρο διάσωσης θαλάσσιων χελωνών στη Γλυφάδα, κοντά στην Αθήνα. Το Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ είναι ένα κέντρο δραστηριοτήτων. Εξειδικευμένο προσωπικό και εθελοντές παραλαμβάνουν και φροντίζουν πάνω από 70 τραυματισμένες ή άρρωστες θαλάσσιες χελώνες που διασώζονται σε όλη την Ελλάδα ετησίως. Τα αίτια της ασθένειας περιλαμβάνουν την κατάποση θαλάσσιων απορριμμάτων, ειδικά πλαστικών, πετονιάς και αγκιστριών. Οι τραυματισμοί οφείλονται σε τυχαία εμπλοκή σε δίχτυα αλιείας, συγκρούσεις με ταχύπλοα σκάφη ή εσκεμμένες ανθρώπινες ενέργειες.

ti-kanei-telika-o-arxelwn-What_ARCHELON_does_4.jpg

Περισσότερα από τα μισά ζώα που διασώθηκαν αποκαθίστανται με επιτυχία και απελευθερώνονται πίσω στο φυσικό τους περιβάλλον, στη θάλασσα. Είμαστε μέρος ενός εθνικού δικτύου για τη διάσωση της άγριας πανίδας και διατηρούμε επίσης τη συνεργασία με συναφείς εμπειρογνώμονες από όλο τον κόσμο.

Η θεραπεία και η αποκατάσταση των θαλάσσιων χελωνών προκαλεί την ευαισθητοποίηση του κοινού σε διάφορα περιβαλλοντικά θέματα και καλωσορίζουμε τους σπουδαστές, τις ομάδες, τις οικογένειες σε ειδικές εκπαιδευτικές περιηγήσεις. Περισσότεροι από 12.000 μαθητές παρακολουθούν κάθε χρόνο εκπαιδευτικά μας προγράμματα. Οι εθελοντές του ARCHELON είναι πάντα πρόθυμοι να μοιραστούν την εμπειρία τους με τους επισκέπτες κατά τις ώρες λειτουργίας του Κέντρου Διάσωσης.

ti-kanei-telika-o-arxelwn-What_ARCHELON_does_5.jpg

Μέχρι τώρα θα πρέπει να αναρωτιέστε πώς τα καταφέρνουμε. Η λέξη-κλειδί είναι ο εθελοντισμός. Είμαστε μη κερδοσκοπικό Σωματείο. Με τον εθελοντισμό, πάνω από το 75% των ετήσιων εσόδων μας χρησιμοποιείται άμεσα για δράσεις διάσωσης και προστασίας. Λαμβάνουμε περιστασιακά επιχορηγήσεις από Οργανισμούς δημόσιου και ιδιωτικού χαρακτήρα και πάνω από το 50% των εσόδων μας προέρχεται από ιδιώτες υποστηρικτές.

Αν σας αρέσει αυτό που κάνουμε, γίνετε ένας από αυτούς!

Δωρεές: https://www.archelon.gr/eng/donations.php?mid=1&mid2=92

Υιοθεσία θαλάσσιας χελώνας: https://www.archelon.gr/contents/sponsor_aturtle_form.php?mid=8&mid2=22

Γίνετε εθελοντής: https://www.archelon.gr/contents/volunt.php?mid=2

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

 1. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  22/09/2023

  Κοινή ανακοίνωση για την κατάσταση διατήρησης του λύκου στην Ευρώπη

  Μάθε περισσότερα
 2. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  20/09/2023

  Ευκαιρία εργασίας: Συνεργάτης για θέματα τουρισμού

  Ο ΑΡΧΕΛΩΝ αναζητά συνεργάτη πλήρους απασχόλησης για θέματα τουρισμού

  Μάθε περισσότερα
 3. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  15/09/2023

  Ο Λίλο μας, η μικρή πρασινοχελώνα, τα κατάφερε!

  Τον Νοέμβριο του 2021 μία μικρή Πράσινη θαλάσσια χελώνα έφτασε στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ με πολύ σοβαρό τραύμα στο κεφάλι. Μετά από σχεδόν δύο χρόνια εντατικής θεραπείας, μία Τετάρτη τον Σεπτέμβριο του 2023 πήρε επιτέλους εξιτήριο και επέστρεψε στην θάλασσα!

  Μάθε περισσότερα
 4. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  12/09/2023

  Κοινό Δ.Τ.: Οι αφύσικες καταστροφές να γίνουν μάθημα για κλιματικά ανθεκτική Ελλάδα

  Μάθε περισσότερα
 5. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  10/09/2023

  Κοινό Δ.Τ.: Εκτός Σχεδίου Δόμηση: Η Σταδιακή Καταστροφή της Ελληνικής Φύσης

  Μάθε περισσότερα
 6. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  05/09/2023

  Πίσω στα θρανία και στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ

  Το μοναδικό νοσοκομείο για θαλάσσιες χελώνες ανοίγει ξανά τις πόρτες του για να υποδεχθεί σχολικές τάξεις όλων των βαθμίδων, αυτή τη φορά κλείνοντας θέση στο πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης μέσω του συστήματος ηλεκτρονικών κρατήσεων.

  Μάθε περισσότερα
 7. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  21/08/2023

  Αυτοί που σώζουν τα τραυματισμένα άγρια ζώα στην Ελλάδα ( νέο βίντεο)

  Βρέθηκε τραυματισμένο άγριο ζώο, οτιδήποτε από αρκούδα, αετό, μικροπούλια μέχρι θαλάσσια χελώνα, φώκια, δελφίνι; Υπάρχουν άνθρωποι που θα τα περιθάλψουν. Ο ΑΡΧΕΛΩΝ ετοίμασε ένα βίντεο, όπου οι άνθρωποι της περίθαλψης μιλούν γι΄αυτό που τους παρακινεί και συνεχίζουν…

  Μάθε περισσότερα
 8. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  21/08/2023

  Αποχαιρετισμός στο ιδρυτικό μέλος του ΑΡΧΕΛΩΝ Γιάννη Παπαναγιώτου, που έφυγε από τη ζωή πριν λίγες μέρες.

  Αποχαιρετισμός στο ιδρυτικό μέλος του ΑΡΧΕΛΩΝ Γιάννη Παπαναγιώτου, που έφυγε από τη ζωή πρίν λίγες μέρες. Λάτρης της φύσης, της θάλασσας και των βουνών, βοήθησε στη δημιουργία του τον Σύλλογο. Ευχαριστούμε.

  Μάθε περισσότερα
 9. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  17/08/2023

  Παγκόσμιο ρεκόρ 37 χρόνων αναπαραγωγικής ζωής για θαλάσσια χελώνα στη Ζάκυνθο – Αυξημένος φέτος ο αριθμός στις φωλιές

  Ένα σημαντικό αποτέλεσμα της συστηματικής δουλειάς της φετινής ομάδας παρακολούθησης της ωοτοκίας στη Ζάκυνθο, ανακοινώνει ο ΑΡΧΕΛΩΝ - Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας. Με βάση τις μακροχρόνιες παρατηρήσεις του, ο ΑΡΧΕΛΩΝ κατάφερε να πιστοποιήσει το Παγκόσμιο Ρεκόρ καταγεγραμμένης ωοτοκίας για χελώνες Καρέττα.

  Μάθε περισσότερα
 10. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  07/08/2023

  ΠΡΟΣΟΧΗ! Οι θαλάσσιες χελώνες δεν είναι κατοικίδια ζώα: Δεν τις αγγίζουμε! Δεν τις ταΐζουμε!

  Όπως είναι γνωστό 35 νέα περιστατικά επίθεσης θαλάσσιας χελώνας σε λουόμενους έχουν ήδη καταγραφεί κατά την φετινή καλοκαιρινή περίοδο και προστίθενται στον ήδη μακρύ κατάλογο των 200 περίπου καταγεγραμμένων περιστατικών, όπως αυτά έχουν καταγραφεί κατά τα προηγούμενα καλοκαίρια στα μητρώα του Κέντρο Υγείας Αρεόπολης.

  Μάθε περισσότερα
 11. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  01/08/2023

  Συνέντευξη με μια εθελόντρια: Lea Heinen, Κέντρο Διάσωσης

  Η Lea μοιράζεται την εμπειρία της ως εθελόντρια στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιας Χελώνας του ΑΡΧΕΛΩΝ: «Νομίζω ότι όταν μια χελώνα αρχίζει να τρώει μετά από ένα μήνα προσπάθειας, όταν μπορείς να δεις τη βελτίωση ή την επούλωση ενός τραυματισμού μιας χελώνας και όταν μια χελώνα επιστρέφει πίσω στη θάλασσα, στο φυσικό της περιβάλλον, στο σπίτι της - τότε ξέρεις ότι πράγματι σώζεις τις χελώνες».

  Μάθε περισσότερα
 12. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  21/07/2023

  Παιδικός Διαγωνισμός Παραλίας 2023: Φτιάξε το δικό σου χελωνάκι με φυσικά υλικά και στείλε μας φωτογραφία!

  Βοήθησέ μας να μεταδώσουμε το μήνυμα για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών σχηματίζοντας τα δικά σου θαλάσσια χελωνάκια με φυσικά υλικά που θα βρεις στην παραλία. Άμμος, πέτρες, βότσαλα, κοχύλια, φύκια, ξυλαράκια και ότι άλλο έχεις στη διάθεσή σου μπορούν να μεταμορφωθούν με λίγη φαντασία! Τράβηξε μια φωτογραφία το έργο σου και στείλε την στον Διαγωνισμό Παραλίας του ΑΡΧΕΛΩΝ.

  Μάθε περισσότερα
 13. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  18/07/2023

  Ανοίγοντας το δρόμο για τα επόμενα βήματα προστασίας των θαλάσσιων χελωνών στη Μεσόγειο

  Tην προηγούμενη εβδομάδα οι εταίροι του έργου «Διατήρηση των θαλασσίων χελωνών στην περιοχή της Μεσογείου» συναντήθηκαν για την 9η Συνεδρίαση της Καθοδηγητικής Επιτροπής. Η συνάντηση έγινε στον Κυπαρισσιακό Κόλπο στην Ελλάδα στις 4 και 5 Ιουλίου και οργανώθηκε από το SPA/RAC και τον ΑΡΧΕΛΩΝ.

  Μάθε περισσότερα
 14. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  04/07/2023

  Ειδική προσφορά για τους ΕΜΠΕΙΡΟΥΣ εθελοντές: Έλα τώρα ξανά μαζί μας για 2 χελωνο-εβδομάδες!

  Είναι καιρός να έρθεις ξανά στα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ, ακόμηκι αν έχεις μόνο 2ή 3 εβδομάδες διαθέσιμες. Η προσφορά ισχύει για τον Αύγουστο, τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο 2023. Κάνε αίτηση μέσα από τη νέα μας ιστοσελίδα και δες περισσότερα για τις ημερομηνίες και τις τοποθεσίες που είναι διαθέσιμες οι θέσεις.

  Μάθε περισσότερα
 15. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  30/06/2023

  Εκδήλωση λήξης του έργου για τις Οργανώσεις Περίθαλψης Άγριων Ζώων

  Στις 9 Ιουνίου 2023, η Εταιρία Προστασίας Περιβάλλοντος Καστοριάς φιλοξένησε την εκδήλωση λήξης του έργου «Δίκτυο Συνεργασίας των Οργανώσεων που Δραστηριοποιούνται στην Περίθαλψη Άγριων Ζώων στην Ελλάδα».

  Μάθε περισσότερα
1 από 0

Πολύ πιθανό να σε ενδιαφέρουν επίσης

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας!
Μάθε για τις τελευταίες δράσεις μας και ενημερώσου για τα προγράμματά μας και πως μπορείς εσύ να βοηθήσεις τις θαλάσσιες χελώνες!