16/12/2019

Τι κάνει τελικά ο ΑΡΧΕΛΩΝ;

Οι δραστηριότητες του ΑΡΧΕΛΩΝ είναι πολλές σε όλη τη διάρκεια του χρόνου, αλλά ο Δεκέμβριος έχει ένα ιδιαίτερο ρόλο στην προσέλκυση εθελοντών και τη συγκέντρωση οικονομικών πόρων. Όλες οι προσπάθειές μας συμβάλλουν στη διάσωση και διατήρηση των θαλάσσιων χελωνών στην Ελλάδα. Αν σας αρέσει αυτό που κάνουμε, ελάτε μαζί μας και υποστηρίξτε μας! Αλλά τι κάνουμε, με λίγα λόγια;

ti-kanei-telika-o-arxelwn-What_ARCHELON_does_1.jpg

Οι εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ καταγράφουν και προστατεύουν περίπου 5000 φωλιές κάθε καλοκαίρι. Παρακολουθούμε περίπου 140 χιλιόμετρα ακτογραμμής, αλλά μέσω του δικτύου διάσωσης συλλέγουμε δεδομένα για περιστασιακές φωλιές και παρατηρήσεις θαλάσσιας χελώνας από όλη την Ελλάδα. Παρακολουθούμε τις κινήσεις των χελωνών στη θάλασσα με σήματα και δορυφορικούς πομπούς και συλλέγουμε πληθυσμιακά δεδομένα στους τόπους διατροφής τους. Αυτές οι πληροφορίες συνδυάζονται με στοιχεία από άλλες χώρες και χρησιμοποιούνται για να εκτιμηθεί η κατάσταση διατήρησης του πληθυσμού της Καρέττα στη Μεσόγειο.

ti-kanei-telika-o-arxelwn-What_ARCHELON_does_2.jpg

Μιλάμε στους ανθρώπους, τις αρχές, τις τοπικές επιχειρήσεις, τους τουρίστες, τα σχολεία για τα μέτρα διατήρησης και παρακολουθούμε την εφαρμογή τους στις παραλίες στη Ζάκυνθο, την Πελοπόννησο και την Κρήτη. Μιλάμε με περισσότερους από 120.000 τουρίστες και ανθρώπους κοντά στην παραλία και περισσότερους από 200 αρμόδιους της διοίκησης σε διαφορετικά επίπεδα κάθε χρόνο. Συνεργαζόμαστε με τουριστικούς πράκτορες και διαχειριστές ξενοδοχείων που υποστηρίζουν τους στόχους και τις προσπάθειές μας. Ο ΑΡΧΕΛΩΝ χαιρετίζει πρωτοβουλίες σχετικές με τη φύση και τον βιώσιμο τουρισμό κοντά στις παραλίες.

ti-kanei-telika-o-arxelwn-What_ARCHELON_does_3.jpg

Εκτός από τις παραλίες ωοτοκίας, υπάρχει το δίκτυο διάσωσης και το κέντρο διάσωσης θαλάσσιων χελωνών στη Γλυφάδα, κοντά στην Αθήνα. Το Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ είναι ένα κέντρο δραστηριοτήτων. Εξειδικευμένο προσωπικό και εθελοντές παραλαμβάνουν και φροντίζουν πάνω από 70 τραυματισμένες ή άρρωστες θαλάσσιες χελώνες που διασώζονται σε όλη την Ελλάδα ετησίως. Τα αίτια της ασθένειας περιλαμβάνουν την κατάποση θαλάσσιων απορριμμάτων, ειδικά πλαστικών, πετονιάς και αγκιστριών. Οι τραυματισμοί οφείλονται σε τυχαία εμπλοκή σε δίχτυα αλιείας, συγκρούσεις με ταχύπλοα σκάφη ή εσκεμμένες ανθρώπινες ενέργειες.

ti-kanei-telika-o-arxelwn-What_ARCHELON_does_4.jpg

Περισσότερα από τα μισά ζώα που διασώθηκαν αποκαθίστανται με επιτυχία και απελευθερώνονται πίσω στο φυσικό τους περιβάλλον, στη θάλασσα. Είμαστε μέρος ενός εθνικού δικτύου για τη διάσωση της άγριας πανίδας και διατηρούμε επίσης τη συνεργασία με συναφείς εμπειρογνώμονες από όλο τον κόσμο.

Η θεραπεία και η αποκατάσταση των θαλάσσιων χελωνών προκαλεί την ευαισθητοποίηση του κοινού σε διάφορα περιβαλλοντικά θέματα και καλωσορίζουμε τους σπουδαστές, τις ομάδες, τις οικογένειες σε ειδικές εκπαιδευτικές περιηγήσεις. Περισσότεροι από 12.000 μαθητές παρακολουθούν κάθε χρόνο εκπαιδευτικά μας προγράμματα. Οι εθελοντές του ARCHELON είναι πάντα πρόθυμοι να μοιραστούν την εμπειρία τους με τους επισκέπτες κατά τις ώρες λειτουργίας του Κέντρου Διάσωσης.

ti-kanei-telika-o-arxelwn-What_ARCHELON_does_5.jpg

Μέχρι τώρα θα πρέπει να αναρωτιέστε πώς τα καταφέρνουμε. Η λέξη-κλειδί είναι ο εθελοντισμός. Είμαστε μη κερδοσκοπικό Σωματείο. Με τον εθελοντισμό, πάνω από το 75% των ετήσιων εσόδων μας χρησιμοποιείται άμεσα για δράσεις διάσωσης και προστασίας. Λαμβάνουμε περιστασιακά επιχορηγήσεις από Οργανισμούς δημόσιου και ιδιωτικού χαρακτήρα και πάνω από το 50% των εσόδων μας προέρχεται από ιδιώτες υποστηρικτές.

Αν σας αρέσει αυτό που κάνουμε, γίνετε ένας από αυτούς!

Δωρεές: https://www.archelon.gr/eng/donations.php?mid=1&mid2=92

Υιοθεσία θαλάσσιας χελώνας: https://www.archelon.gr/contents/sponsor_aturtle_form.php?mid=8&mid2=22

Γίνετε εθελοντής: https://www.archelon.gr/contents/volunt.php?mid=2

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

 1. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  15/07/2024

  Οικο-τουρισμός σε Πελοπόννησο και Κρήτη: Εξερευνήστε μια παραλία ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας Καρέττα

  Μία καταπληκτική οικολογική εμπειρία προσφέρει ο ΑΡΧΕΛΩΝ στους τυχερούς ευαισθητοποιημένους ταξιδιώτες που θα βρεθούν αυτό το καλοκαίρι σε σημαντικές παραλίες ωοτοκίας της χελώνας Καρέττα που προστατεύει ο Σύλλογος.

  Μάθε περισσότερα
 2. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  26/06/2024

  Οι θαλάσσιες χελώνες μας εκπλήσσουν: αν δεις ίχνη χελώνας στην παραλία βοήθησε την έρευνα του ΑΡΧΕΛΩΝ!

  Δεν είναι όλες οι παραλίες στην εκτεταμένη ακτογραμμή της Ελλάδας κατάλληλες για την ωοτοκία των θαλάσσιων χελωνών, αλλά μερικές φορές αυτά τα θαλάσσια ερπετά μας εκπλήσσουν! Φέτος το καλοκαίρι, ο ΑΡΧΕΛΩΝ ζητά τη βοήθειά σου για τη διερεύνηση ενός φαινομένου που ονομάζεται «σποραδική ωοτοκία».

  Μάθε περισσότερα
 3. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  17/06/2024

  Λιμένι Μάνης - ΠΡΟΣΟΧΗ! Οι θαλάσσιες χελώνες δεν είναι κατοικίδια ζώα: Δεν τις ταΐζουμε!

  Ο Δήμος Ανατολικής Μάνης και το Λιμεναρχείο ζήτησαν τη συνδρομή του ΑΡΧΕΛΩΝ για την ενημέρωση των λουόμενων στην περιοχή Λιμένι της Μάνης, όπου οι υγειονομικές αρχές έχουν ήδη καταγράψει φέτος 12 περιστατικά επίθεσης θαλάσσιας χελώνας σε λουόμενους.

  Μάθε περισσότερα
 4. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  16/06/2024

  30 Χρόνια Ελπίδας: Το Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ γιορτάζει την Ημέρα των Θαλάσσιων Χελωνών

  Κάθε χρόνο στις 16 Ιουνίου, γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα των Θαλάσσιων Χελωνών, μια ημέρα αφιερωμένη στην ευαισθητοποίηση σχετικά με αυτά τα υπέροχα πλάσματα και τις απειλές που αντιμετωπίζουν. Η φετινή χρονιά έχει ιδιαίτερη σημασία για τον ΑΡΧΕΛΩΝ, καθώς το Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών στη Γλυφάδα συμπληρώνει 30 χρόνια λειτουργίας.

  Μάθε περισσότερα
 5. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  13/06/2024

  Διαγωνισμός Αφίσας για παιδιά και νέους: Καλωσορίζουμε τα χελωνάκια του 2024 στις παραλίες!

  Νερομπογιές, μαρκαδόροι, κολλάζ, υπολογιστής, κινητό; Όλα είναι χρήσιμα. Χρησιμοποίησε τη δημιουργικότητα και τη φαντασία σου για να φτιάξεις μία αφίσα μεγέθους Α3 ή Α4 που θα ενημερώνει ότι σε λίγο εκκολάπτονται τα χελωνάκια του 2024.

  Μάθε περισσότερα
 6. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  16/05/2024

  Νωρίτερα από άλλες χρονιές άρχισε φέτος η ωοτοκία για τις θαλάσσιες χελώνες Καρέττα και οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης στους ωκεανούς προβληματίζουν

  Για πρώτη φορά, στα 40 χρόνια καταγραφών του ΑΡΧΕΛΩΝ, βρέθηκε στις 10 Μαΐου η πρώτη φωλιά θαλάσσιας χελώνας στον Κόλπο Λαγανά Ζακύθου. Επιβεβαιώνονται οι επιστημονικές προβλέψεις της μετακίνησης της περιόδου ωοτοκίας νωρίτερα την άνοιξη, λόγω της κλιματικής αλλαγής.

  Μάθε περισσότερα
 7. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  14/05/2024

  Σώσε Χελώνες, Δες την Ελλάδα με Budget

  Σε τραβάει η ιδέα να πας σε πεντακάθαρες ελληνικές παραλίες και η ευκαιρία να κάνεις τη διαφορά; Ιούνιος και Σεπτέμβριος είναι οι τέλειοι μήνες για εθελοντισμό στην προστασία των θαλάσσιων χελωνών στην Ελλάδα

  Μάθε περισσότερα
 8. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  02/05/2024

  Γιορτή της Χελώνας για παιδιά 2024: Ταξίδεψε με τις χελώνες στη Μεσόγειο!

  Σημειώστε την ημερομηνία! Το Σάββατο 18 Μαΐου στις 11:00, το Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ ανοίγει τις πόρτες του για να υποδεχτεί μικρούς και μεγάλους φίλους των θαλάσσιων χελωνών που θέλουν να γιορτάσουν, να εξερευνήσουν, να μάθουν, να παίξουν και να ταξιδέψουν μαγικά στη Μεσόγειο.

  Μάθε περισσότερα
 9. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  02/05/2024

  Μια επιτυχημένη χρονιά για το Διεθνές Συμπόσιο Θαλάσσιας Χελώνας

  Το Διεθνές Συμπόσιο Θαλάσσιας Χελώνας ολοκληρώθηκε θριαμβευτικά τον Μάρτιο στην Πατάγια της Ταϊλάνδης, με τον ΑΡΧΕΛΩΝ να συμμετέχει ενεργά.

  Μάθε περισσότερα
 10. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  29/04/2024

  Πρωινή βόλτα με τον ΑΡΧΕΛΩΝ

  Ο κινηματογραφικός φακός του Στέφανου και της Μαρίας των SteΜa Journeys πέτυχε κάτι πολύ σπάνιο: μία θαλάσσια χελώνα Καρέττα να κάνει φωλιά το πρωί! Οι εθελοντές στα Χανιά ανέλαβαν δράση για την προστασία της.

  Μάθε περισσότερα
 11. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  26/04/2024

  «Γεφυρώνοντας προσπάθειες τουρισμού και διατήρησης της φύσης», η παράπλευρη εκδήλωση του ΑΡΧΕΛΩΝ στο διεθνές συνέδριο Our Ocean, an Ocean of Potential

  Ο ΑΡΧΕΛΩΝ είχε την τιμή να συμμετάσχει ενεργά στο συνέδριο, διοργανώνοντας μία συζήτηση για τον τουρισμό και τις προσπάθειες προστασίας των θαλάσσιων χελωνών στο Ρέθυμνο με τη συμμετοχή του Δήμου Ρεθύμνου, του ομίλου GRECOTEL και εμπειρογνώμονες βιώσιμου τουρισμού.

  Μάθε περισσότερα
 12. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  19/04/2024

  Νέο! «Υποτροφίες» για πρακτική εμπειρία- άσκηση στα διεθνή περιβαλλοντικά προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ

  Φέτος δίνεται η ευκαιρία να υποστηριχθεί η συμμετοχή μικρού αριθμού εθελοντών στα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών στις παραλίες ωοτοκίας καθώς και στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών στη Γλυφάδα Αττικής. Δείτε τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια που ισχύουν για το 2024.

  Μάθε περισσότερα
 13. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  12/04/2024

  Συντονισμός για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών στο Ρέθυμνο: Τοπικές Αρχές και τουρισμός ενώνουν δυνάμεις

  Η συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στις 5 Απριλίου 2024 στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου, έθιξε καίρια ζητήματα, όπως η τήρηση των διαχειριστικών μέτρων για την προστασία της Καρέττα. Δεδομένης της τουριστικής δραστηριότητας στις παραλίες ωοτοκίας, η ενεργή συμμετοχή του τουριστικού τομέα στην εφαρμογή των μέτρων κρίνεται απαραίτητη.

  Μάθε περισσότερα
 14. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  10/04/2024

  «Τουρίστες και χελώνες;» Απλώνεται η περιβαλλοντική εκστρατεία ενημέρωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ στις παραλίες ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας Καρέττα

  Στο δρόμο του αειφόρου τουρισμού στρατεύεται ξανά, μετά την πανδημία, ο ΑΡΧΕΛΩΝ- Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας. Στόχος της νέας εκστρατείας είναι να φθάσουν οι πληροφορίες για τον ορθό κώδικα συμπεριφοράς επισκεπτών σε όλες τις παραλίες ωοτοκίας σε συνεργασία με τον τουριστικό τομέα.

  Μάθε περισσότερα
 15. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  04/04/2024

  LIFE MareNatura - Το μεγαλύτερο πρόγραμμα για τη θαλάσσια βιοποικιλότητα στην Ελλάδα

  Μάθε περισσότερα
1 από 0

Πολύ πιθανό να σε ενδιαφέρουν επίσης

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας!
Μάθε για τις τελευταίες δράσεις μας και ενημερώσου για τα προγράμματά μας και πως μπορείς εσύ να βοηθήσεις τις θαλάσσιες χελώνες!