Kοινό ΔΤ: Μπουλντόζες και οικοδομικές επεμβάσεις στο Μαραθωνήσι απειλούν την καρδιά του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου!
Με βαθιά ανησυχία, οι περιβαλλοντικές οργανώσεις MEDASSET, ΑΡΧΕΛΩΝ και WWF Ελλάς παρακολουθούν και παρεμβαίνουν στις αρμόδιες αρχές ώστε να σταματήσουν άμεσα οι οικοδομικές εργασίες στην προστατευόμενη νησίδα Μαραθωνήσι, ζώνη Α2 του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου (ΕΘΠΖ). Οι εργασίες που εξελίσσονται εδώ και μέρες περιλαμβάνουν κατάπλευση οχηματαγωγού σκάφους και εκφόρτωση μπουλντόζας, και οικοδομικών υλικών, κατασκευή εξέδρας στην προστατευόμενη παραλία ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta, την έναρξη οικοδομικών και αποψιλωτικών εργασιών, και το άναμμα φωτιάς.
Διερευνώντας την υπόθεση, οι περιβαλλοντικές οργανώσεις διαπίστωσαν πως έχει από το 2022 εκδοθεί από την Υπηρεσία Δόμησης (ΥΔΟΜ) Ζακύνθου οικοδομική άδεια, η οποία αφορά στην ανέγερση κτισμάτων που δεν υφίστανται ήδη ως κτίσματα στην οικολογικά ευαίσθητη και νομικά προστατευόμενη περιοχή της νησίδας Μαραθωνήσι. Η άδεια αγνοεί παντελώς την πρόνοια του προεδρικού διατάγματος προστασίας του ΕΘΠΖ, το οποίο απαγορεύει την ανέγερση κτισμάτων στη συγκεκριμένη ζώνη, ενώ κατά την έκδοση της άδειας δεν προκύπτει ότι ζητήθηκε επισήμως γνωμοδότηση από τον ΟΦΥΠΕΚΑ.
Με κατεπείγουσα επιστολή τους προς την ΥΔΟΜ Ζακύνθου οι περιβαλλοντικές οργανώσεις, τονίζουν πως οι υπό εξέλιξη εργασίες στο Μαραθωνήσι απειλούν με σοβαρότατη και άμεση υποβάθμιση την παραλία ωοτοκίας, μέσω της συμπίεσης της άμμου από τα βαριά μηχανήματα, αλλοίωση της γεωμορφολογικής σύνθεσης της παραλίας λόγω αναμενόμενης διάβρωσης από τις εκχερσώσεις, καταστροφή των αμμοθινών, και εν τέλει σοβαρή όχληση της ίδιας της διαδικασίας ωοτοκίας, η περίοδος της οποίας ξεκινάει την 1η Μαΐου.
Περιοχή υψίστης οικολογικής σημασίας
Η οικολογική αξία του Κόλπου Λαγανά Ζακύνθου (χερσαία και θαλάσσια περιοχή) είναι μεγάλη όχι μόνο σε εθνικό, αλλά και σε διεθνές επίπεδο, καθώς μεταξύ άλλων αποτελεί το δεύτερο μεγαλύτερο βιότοπο αναπαραγωγής της θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta σε ολόκληρη τη Μεσόγειο. Βάσει επιστημονικών δεδομένων, η σημασία του Μαραθωνησιού είναι ακόμα σημαντικότερη καθώς στη διαδικασία ωοτοκίας προκύπτει συγκριτικά μεγάλος αριθμός αρσενικών ατόμων, γεγονός που εξασφαλίζει την ισορροπία του πληθυσμού. Ειδικότερα, η νησίδα Μαραθωνήσι, χαρακτηρίζεται από οικοσυστήματα θαμνώνων και δασικών εκτάσεων στο κεντρικό υπερυψωμένο τμήμα του ενώ στο βόρειο άκρο της νησίδας σχηματίζεται και αμμοθινικό οικοσύστημα, το οποίο διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στο βιολογικό κύκλο του προστατευόμενου είδους Caretta caretta. Για τον λόγο αυτό, με το προεδρικό διάταγμα, ο βιότοπος έχει χαρακτηριστεί ως Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου (Ε.Θ.Π.Ζ.), ενώ η νησίδα Μαραθωνήσι έχει χαρακτηριστεί ως Περιοχή Προστασίας της Φύσης. Επιπλέον σύμφωνα με τη σχετική Σύσταση της Διεθνούς Σύμβασης της Βέρνης προτείνεται η λήψη αυστηρών μέτρων για την προστασία του βιοτόπου.
Άμεση δράση για να σταματήσει η καταστροφή
Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις ζητούν την άμεση ανάκληση της οικοδομικής άδειας, την αναστολή όλων των οικοδομικών εργασιών και την αποκατάσταση της όποιας συντελεσθείσας ζημιάς από τον υπεύθυνο φορέα των επεμβάσεων, υπό την πραγματική απειλή δημιουργίας τετελεσμένων με βαρύτατη και μη αναστρέψιμη επίπτωση στο Μαραθωνήσι. Πάγιο και διαρκές αίτημα των περιβαλλοντικών οργανώσεων είναι η ενίσχυση της προστασίας του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου και όλων των προστατευόμενων περιοχών στην Ελλάδα.
Οι αρμόδιες αρχές καλούνται να αναλάβουν άμεσα δράση και να σταματήσουν την καταστροφή που συντελείται αυτή τη στιγμή από τις ανεξέλεγκτες επεμβάσεις στο Μαραθωνήσι. Η ανοχή σε τέτοιες ενέργειες θέτει σε κίνδυνο όχι μόνο το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου αλλά και το σύνολο των προστατευόμενων περιοχών της χώρας. Το Μαραθωνήσι, ένα από τα σημαντικότερα καταφύγια της θαλάσσιας χελώνας στη Μεσόγειο, δεν μπορεί να θυσιαστεί στο βωμό ιδιωτικών συμφερόντων.
Συνοδευτικά αρχεία: Διαβάστε εδώ την επιστολή που οι τρεις περιβαλλοντικές οργανώσεις έστειλαν στην Υπηρεσία Δόμησης Ζακύνθου.
Για περισσότερες πληροφορίες, παρακαλούμε επικοινωνήστε:
- WWF Ελλάς – support@wwf.gr
- ΑΡΧΕΛΩΝ – info@archelon.gr
- MEDASSET – medasset@medasset.org
Ποδηλατόδρομος στην παραλία ωοτοκίας Νικοπόλεως Πρεβέζης: Αντιδράσεις για τις επιπτώσεις
Το Δίκτυο Οργανώσεων Περίθαλψης Άγριας Ζωής χαιρετίζει την πρόοδο στην αδειοδότηση των Κέντρων Περίθαλψης και ζητά την απρόσκοπτη λειτουργία της Επιτροπής Αδειοδότησής τους
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ22/04/2025
Δεκαετίες προστασίας αποδίδουν καρπούς: Σημάδια ανάκαμψης για τις θαλάσσιες χελώνες παγκοσμίως
Πρώτη παγκόσμια μελέτη μετα από μία δεκαετία, φέρνει ενθαρρυντικά νέα για τη διατήρηση των θαλάσσιων χελωνών: περισσότεροι από τους μισούς πληθυσμούς τους στον κόσμο δείχνουν σημάδια ανάκαμψης. Ανάμεσα στους συγγραφείς είναι η Δρ Αλίκη Παναγοπούλου του ΑΡΧΕΛΩΝ που αναδεικνύει το μακροχρόνιο έργο του Συλλόγου.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ17/04/2025
Ειδική προσφορά συμμετοχής δύο εβδομάδων στις παραλίες ωοτοκίας γιατί σας χρειαζόμαστε τον Μάιο και τον Ιούνιο!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ14/04/2025
Νέα Μελέτη για τα Μικροπλαστικά στις Παραλίες Ωοτοκίας των Θαλάσσιων Χελωνών
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ συμμετείχε σε μια πρόσφατη παγκόσμια μελέτη η οποία αποκάλυψε ανησυχητικά επίπεδα μόλυνσης από μικροπλαστικά σε παραλίες ωοτοκίας θαλάσσιων χελωνών σε όλο τον κόσμο.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ10/04/2025
22 Περιβαλλοντικές Οργανώσεις ζητούν την ανάκληση των αδειών για τους 15 Αιολικούς Σταθμούς στα Ακαρνανικά Όρη
Κοινή επιστολή προς τις υπηρεσίες και φορείς που έχουν εμπλακεί στην αδειοδότηση των 15 Αιολικών Σταθμών (ΑΣΠΗΕ) στα Ακαρνανικά Όρη, με το αίτημα να ανακληθούν όλες οι άδειες που έχουν εκδοθεί έως σήμερα, απέστειλαν 22 Περιβαλλοντικές Οργανώσεις.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ09/04/2025
Γίνε φύλακας των θαλάσσιων χελωνών του Λακωνικού!
Η Gracie και η Claire, δύο αφοσιωμένες εθελόντριες που συμμετείχαν στο Πρόγραμμα του ΑΡΧΕΛΩΝ στον Λακωνικό Κόλπο το 2024, μας μίλησαν για την εμπειρία τους.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ08/04/2025
Σύσκεψη φορέων, αρχών και επιχειρηματιών στο Ρέθυμνο: Η Κρήτη προετοιμάζεται για τον ερχομό των χελωνών!
Τη Δευτέρα 7 Απριλίου, βρεθήκαμε στο Ρέθυμνο για να συμμετέχουμε στη σύσκεψη της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου με θέμα τα διαχειριστικά μέτρα για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας Καρέττα και την τήρηση τους!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ31/03/2025
Οι δορυφορικοί πομποί του ΑΡΧΕΛΩΝ στην προστασία των θαλάσσιων χελωνών
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ είναι από τους πρώτους φορείς στην Ελλάδα που χρησιμοποίησε δορυφορικούς πομπούς στη μελέτη προστατευόμενων ειδών. Από το 2002 μέχρι σήμερα έχουμε τοποθετήσει 150 δορυφορικούς και GSM πομπούς σε θαλάσσιες χελώνες για να παρακαλουθήσουμε τα ταξίδια τους σε όλη τη Μεσόγειο.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ24/03/2025
Βραδινή περιπολία παραλίας: Μία μοναδική εμπειρία για τους εθελοντές
Σε κάποιες ξεχωριστές παραλίες τα καθήκοντα των εθελοντών περιλαμβάνουν και νυχτερινές περιπολίες. Τις ώρες λοιπόν που η παρουσία ανθρώπων στις παραλίες ωοτοκίας απαγορεύεται για να μην ενοχληθούν οι χελώνες, οι εκπαιδευμένοι εθελοντές περπατούν για να τις συναντήσουν.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ14/03/2025
Εμπλουτίζοντας τη ζωή των θαλάσσιων χελωνών που έχουν διασωθεί
Μια πρόσφατη μελέτη στο Κέντρο Διάσωσης Χελωνών τονίζει τη σημασία του περιβαλλοντικού εμπλουτισμού στη βελτίωση της φυσικής και ψυχολογικής ευημερίας των θαλάσσιων χελωνών, βοηθώντας στην αποκατάστασή τους και προετοιμάζοντάς τες για επιτυχή απελευθέρωση στο φυσικό τους περιβάλλον.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ12/03/2025
Hμερίδα διαδικτυακών παρουσιάσεων για φοιτητές
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ καλεί φοιτητές και ενδιαφερόμενους από ΟΛΑ τα επιστημονικά πεδία να συμβάλουν στην προστασία της θαλάσσιας χελώνας!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ11/03/2025
Θέσεις Βοηθών για τα προγράμματα προστασίας της θαλάσσιας χελώνας του 2025
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ αναζητά συνεργάτες με θέληση και ενθουσιασμό για την προστασία της φύσης για την προετοιμασία και υλοποίηση των προγραμμάτων προστασίας της θαλάσσιας χελώνας του 2025.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ06/03/2025
Ποδηλατόδρομος στην παραλία ωοτοκίας Νικοπόλεως Πρεβέζης: Αντιδράσεις για τις επιπτώσεις
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ25/02/2025
Το Δίκτυο Οργανώσεων Περίθαλψης Άγριας Ζωής χαιρετίζει την πρόοδο στην αδειοδότηση των Κέντρων Περίθαλψης και ζητά την απρόσκοπτη λειτουργία της Επιτροπής Αδειοδότησής τους
Κοινό Δελτίο Τύπου του Δικτύου Οργανώσεων Περίθαλψης Άγριας Πανίδας στην Ελλάδα
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ24/02/2025
Έγινε η ετήσια Γενική Συνέλευση του Σωματείου
Σύμφωνα με το άρθρο 8 του Καταστατικού του Σωματείου ΑΡΧΕΛΩΝ, τα μέλη κλήθηκαν να παραστούν στην Ετήσια Γενική Συνέλευση το Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2025.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ20/02/2025
Aπό το Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ στην Αίγυπτο
Στο φως της ελληνικής δημοσιότητας, αυτή τη φορά στις διεθνείς ειδήσεις, βρέθηκε μία θαλάσσια χελώνα που γνωρίσαμε από το Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ. Η μαρκαρισμένη χελώνα βρέθηκε εξαντλημένη και τραυματισμένη, μετά από τις πρόσφατες έντονες θαλασσοταραχές, σε παραλία της Αιγύπτου και η σχετική ανακοίνωση από το Αιγυπτιακό πρακτορείο ειδήσεων μας επιβεβαιώνει την ανάγκη για συνεχή προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος στη μεσόγειο.