Joanne, τι νέα από το Κέντρο Διάσωσης (Νοέμβριος 2016)?
Η εθελόντριά μας από το Κέντρο Διάσωσης, Joanne Stournara, μας ενημερώνει για τα γεγονότα από 1 έως 30 Νοεμβρίου 2016.
‘It might as well be spring’ [«Θα μπορούσε να ήταν άνοιξη»] (Τίτλος τραγουδιού των Rodgers και Hammerstein).
Χελωνο-ενημέρωση
Αφίξεις / Θάνατοι
Η ‘Ιφιγένεια’ έφτασε από τη Λέρο στις 3 Νοεμβρίου 2016 με πιθανή υποθερμία, σταλμένη από ένα μέλος του Ερευνητικού Κέντρου Διάσωσης και Περίθαλψης Κητωδών ΑΡΙΩΝ. Δεν έχει ορατούς τραυματισμούς, και οι ακτινογραφίες δείχνουν ότι δεν έχει καταπιεί αγκίστρια ή πετονιές και δεν έχει άλλα ανιχνεύσιμα προβλήματα. Αν και δεν τρώει μόνη της ακόμα, μπορεί να καταδυθεί και γίνεται πιο δραστήρια. Θα περάσει το χειμώνα στη Μονάδα Εντατικής Φροντίδας του ΚΔ.
Πολλές ευχαριστίες στο Δρ. Μιχάλη Κοντραγούρη για την πολύτιμη βοήθειά του στη διάσωση της χελώνας αυτής (καθώς και άλλων).
(Η χελώνα πήρε το όνομά της από την αρχαία Ελληνίδα πριγκίπισσα Ιφιγένεια, την κόρη του μεγάλου Μυκηναίου βασιλιά Αγαμέμνονα και της γυναίκας του Κλυταιμνήστρας. Η ιστορία της Ιφιγένειας είναι μακρά κι ενδιαφέρουσα, αλλά εν συντομία, θυσιάστηκε από τον Αγαμέμνονα στη θεά Άρτεμη).
Ο ‘Άδης’, μια ενήλικη αρσενική καρέτα με μήκος καβουκιού 76 εκατοστά, έφτασε στις 21 Νοεμβρίου 2016 από την Πρέβεζα με έναν πολύ άσχημο τραυματισμό στο κεφάλι, από ανθρώπινο χέρι. Δυστυχώς, λόγω της σοβαρότητας του τραυματισμού, του έγινε ευθανασία στις 23 Νοεμβρίου 2016. (Στην αρχαία Ελληνική μυθολογία, ο Άδης ήταν ο αδερφός του Δία και του Ποσειδώνα. Όταν τα αδέρφια έκαναν κλήρωση για να μοιράσουν τη διακυβέρνηση του σύμπαντος, ο Άδης ‘κέρδισε’ τη θέση του Αρχηγού του Κάτω Κόσμου και των Νεκρών.)
Η ‘Κιάτου’ ήρθε στις 17 Νοεμβρίου 2016 από το Λιμάνι του Κιάτου έχοντας φανερά καταπιεί ένα αγκίστρι. Δυστυχώς, πέθανε την ίδια μέρα. Η νεκροψία αποκάλυψε ότι είχε ένα δεύτερο αγκίστρι στο σώμα της, το καθένα από τα οποία συνδεόταν με μια ξεχωριστή πετονιά ψαρέματος. Τα αντικείμενα αυτά προκάλεσαν εσωτερικούς τραυματισμούς, οδηγώντας στο θάνατό της.
Ο μικρός ‘Σπύρος’, (6,5 κιλά) που είχε έρθει στο ΚΔ από τα Λεγρενά στις 9 Οκτωβρίου 2016, πέθανε στις 19 Νοεμβρίου 2016. Η χελώνα είχε καταπιεί αγκίστρι και πετονιά τα οποία ήταν αδύνατο να αφαιρεθούν χειρουργικά λόγω της θέσης τους μέσα στο σώμα.
Η ‘Κότσινα’, μια καρέτα με μήκος καβουκιού 60,5 εκ. και βάρος 22 κιλά, ήρθε στις 27 Νοεμβρίου 2016 με τραυματισμούς στο κεφάλι και το καβούκι. Είχε βρεθεί ξεβρασμένη στην παραλία Κότσινας στο Αιγαιοπελαγίτικο νησί της Λήμνου και στάλθηκε στο ΚΔ από το λιμενικό. Δυστυχώς, πέθανε σύντομα μετά την άφιξή της λόγω της κρισιμότητας των τραυματισμών της.
Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους όσοι ενεπλάκησαν στη βοήθεια διάσωσης αυτών των τραυματισμένων χελωνών.
Απελευθερώσεις
Ευτυχώς, εξαιτίας των ασυνήθιστα θετικών καιρικών συνθηκών αυτό το μήνα, εννιά θεραπευμένες χελώνες απελευθερώθηκαν στη θάλασσα. Φωτογραφίες και περισσότερες πληροφορίες σχετικά με αυτές καθώς και άλλες απελευθερώσεις χελωνών μπορείτε να βρείτε στην επίσημη σελίδα του ΑΡΧΕΛΩΝ στο facebook. Μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση στη σελίδα σε αυτό το σύνδεσμο: https://www.facebook.com/archelon.gr/posts/10154479381291328:0 ή από το www.archelon.gr.
Η ‘Μόνικα’, που είχε φτάσει στο ΚΔ στις 14 Ιουνίου 2016 από τη Θεσσαλονίκη με τραυματισμό στο κεφάλι, απελευθερώθηκε στις 4 Νοεμβρίου 2016 από σκάφος στο Σαρωνικό Κόλπο.
Η ‘Ακέσο’, από το Ελαφονήσι Κρήτης, έφτασε στις 13 Αυγούστου 2015 με τραυματισμούς στο καβούκι και τα πτερύγια. Επανήλθε η υγείας με επιτυχία και απελευθερώθηκε στις 13 Νοεμβρίου 2016 στο Σαρωνικό Κόλπο.
Η ‘Φοίβη’ είναι ένα παράδειγμα του πώς η υπομονή είναι σημαντική στη θεραπεία χελωνών με τραυματισμούς στο κεφάλι. Είχε φτάσει στο ΚΔ στις 29 Οκτωβρίου 2012, σταδιακά επανάκτησε την υγεία της και την ικανότητα να βουτάει, να βρίσκει τροφή κλπ., και απελευθερώθηκε στις 13 Νοεμβρίου 2016.
Η ‘Μίμη’, που είχε φτάσει στις 13 Σεπτεμβρίου 2016 από τη Σκόπελο έχοντας καταπιεί αγκίστρι και με τραυματισμένο πτερύγιο, απελευθερώθηκε στις 13 Νοεμβρίου 2016 στο Σαρωνικό Κόλπο.
Η ‘Πολυμνία’ είχε βρεθεί από μέλη της ομάδας πεδίου του ΑΡΧΕΛΩΝ στην Κυπαρισσία κατά τη θερινή σεζόν του 2016. Θεραπεύτηκε επιτυχώς και απελευθερώθηκε στις 14 Νοεμβρίου 2016.
Η ‘Σοφία’ έφτασε στο ΚΔ στις 30 Ιουνίου 2015 από την Καλαμάτα με τραυματισμούς στο καβούκι. Θεραπεύτηκε με επιτυχία και απελευθερώθηκε στις 14 Νοεμβρίου 2016 στο Σαρωνικό Κόλπο.
Ο ‘Μπίλμπο’ απελευθερώθηκε στις 18 Νοεμβρίου 2016 από την παραλία Καταφυγή στην Αττική. Είχε φτάσει στο ΚΔ στις 31 Ιουλίου 2016 από την Κεφαλονιά με τραυματισμούς στο καβούκι και το θώρακα, έχοντας καταπιεί επίσης αγκίστρι.
Η ‘Αλεξάνδρα’ έφτασε στις 26 Φεβρουαρίου 2015 από τη Ρόδο. Ο τραυματισμός της στο κεφάλι αντιμετωπίστηκε με επιτυχία, και απελευθερώθηκε στις 24 Νοεμβρίου 2016 από την παραλία Καταφυγή Αττικής.
Ο ‘Φώτης’ απελευθερώθηκε στις 25 Νοεμβρίου 2016 από σκάφος στο Σαρωνικό Κόλπο. Είχε φτάσει στο ΚΔ στις 24 Ιουνίου 2015 από την Καταφυγή με τραυματισμούς στο κεφάλι και τα πτερύγια.
Ενημερώσεις/Εξελίξεις
Ο ‘Γιώργος’ απολαμβάνει τον ωραίο καιρό έξω στη μεγάλη εξωτερική δεξαμενή. Έχει βελτιωθεί σημαντικά, και καταφέρνει να καταδύεται όλο και πιο συχνά. Μπορεί να φτάσει το φαγητό του στον πάτο της μεγάλης δεξαμενής, πράγμα πολύ καλό. Δεν είναι επαρκώς καλά ώστε να απελευθερωθεί φέτος, αλλά ελπίζουμε ότι του χρόνου θα είναι και πάλι ελεύθερος!
Είκοσι-δύο χελώνες θα θεραπευτούν στο Κέντρο κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Από τις 22, οι 14 έχουν τραυματισμούς στο κεφάλι. Οι τραυματισμοί στο κεφάλι χρειάζονται χρόνο για να θεραπευτούν, αλλά σε κάποιες περιπτώσεις η υπομονή φέρνει αποτελέσματα. Για παράδειγμα, η ‘Φοίβη’ και η ‘Έος’ βρίσκονταν και οι δύο στο Κέντρο για αρκετό καιρό, αλλά και οι δύο ανέκτησαν την υγεία τους και απελευθερώθηκαν/ θα απελευθερωθούν το 2016 (η ‘Φοίβη’ το Νοέμβριο, και η ‘Έος’ το Δεκέμβριο).
Γνωρίζετε ότι...
Οι όροι ‘ξεχειμωνιάζω’ και ‘χειμέρια νάρκη’ αναφέρονται στο πώς οι θαλάσσιες χελώνες επιβιώνουν κατά τη διάρκεια των κρύων χειμερινών μηνών. Επειδή οι θαλάσσιες χελώνες είναι μέλη της οικογένειας των ερπετών, είναι ψυχρόαιμες, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι δε μπορούν να προσαρμόσουν τη θερμοκρασία του σώματός τους σύμφωνα με τις καιρικές συνθήκες. Οπότε πώς ξεχειμωνιάζουν οι χελώνες (δηλ. επιβιώνουν το χειμώνα); Μερικές μεταναστεύουν σε περιοχές με θαλάσσιες θερμοκρασίες υψηλότερες των 15oC, και κάποιες πέφτουν σε χειμέρια νάρκη, που αποτελεί έναν ειδικό όρο που χρησιμοποιείται για να περιγράψει την κατάσταση σχετικής αδράνειας σε ένα ερπετό. Στην περίπτωση των θαλάσσιων χελωνών, αυτό σημαίνει ότι έχουν την ικανότητα να μείνουν κάτω από το νερό για μεγάλες χρονικές περιόδους χωρίς να κολυμπούν ως την επιφάνεια για να αναπνεύσουν. Είναι δύσκολο να εντοπίσουμε και να μελετήσουμε τις θαλάσσιες χελώνες αρκετά αναλυτικά ώστε να συλλέξουμε επαρκή και κατάλληλα στοιχεία για να κάνουμε μια επιστημονική ανάλυση της χειμερινής τους συμπεριφοράς.
Ωστόσο, σύμφωνα με μια ενδιαφέρουσα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο, η διάρκεια και το μέγιστο βάθος καταγράφηκαν για συνολικά 1952 καταδύσεις και το προφίλ των καταδύσεων ήταν διαθέσιμο για 229 από αυτές. Η μέση διάρκεια της κατάδυσης αυξήθηκε από ένα ελάχιστο των 5,5 λεπτών τον Ιούλιο σε ένα μέγιστο 341 λεπτών το Φεβρουάριο. Η μέγιστη καταγεγραμμένη διάρκεια κατάδυσης ήταν τα 410 λεπτά. Τα διαστήματα ανάδυσης μετά από τέτοιες μακρές καταδύσεις διαρκούσαν μεταξύ 5 και 7 λεπτών. Η αύξηση της διάρκειας κατάδυσης συνέπιπτε με τη μείωση της θερμοκρασίας της επιφάνειας της θάλασσας και την αλλαγή της εποχής.” (2005, Hochscheid, S., Bentivegna F. and G.C. Hays, The Royal Society Publishing, Biology Letters, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1629053/).
Η Ενέργεια για Ζωή ταξιδεύει με τον ΑΡΧΕΛΩΝ στη Θηρασιά
Η Δρ. Τζέιν Γκούντολ συζητάει με τον ΑΡΧΕΛΩΝ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ27/09/2023
Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού 2023: Υπάρχουν ξενοδοχεία φιλικά προς τις θαλάσσιες χελώνες στη βόρεια Κρήτη;
Γιατί είναι σημαντικός ο τουρισμός για τις θαλάσσιες χελώνες;
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ22/09/2023
Κοινή ανακοίνωση για την κατάσταση διατήρησης του λύκου στην Ευρώπη
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ20/09/2023
Ευκαιρία εργασίας: Συνεργάτης για θέματα τουρισμού
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ αναζητά συνεργάτη πλήρους απασχόλησης για θέματα τουρισμού
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ15/09/2023
Ο Λίλο μας, η μικρή πρασινοχελώνα, τα κατάφερε!
Τον Νοέμβριο του 2021 μία μικρή Πράσινη θαλάσσια χελώνα έφτασε στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ με πολύ σοβαρό τραύμα στο κεφάλι. Μετά από σχεδόν δύο χρόνια εντατικής θεραπείας, μία Τετάρτη τον Σεπτέμβριο του 2023 πήρε επιτέλους εξιτήριο και επέστρεψε στην θάλασσα!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ12/09/2023
Κοινό Δ.Τ.: Οι αφύσικες καταστροφές να γίνουν μάθημα για κλιματικά ανθεκτική Ελλάδα
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ10/09/2023
Κοινό Δ.Τ.: Εκτός Σχεδίου Δόμηση: Η Σταδιακή Καταστροφή της Ελληνικής Φύσης
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ05/09/2023
Πίσω στα θρανία και στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ
Το μοναδικό νοσοκομείο για θαλάσσιες χελώνες ανοίγει ξανά τις πόρτες του για να υποδεχθεί σχολικές τάξεις όλων των βαθμίδων, αυτή τη φορά κλείνοντας θέση στο πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης μέσω του συστήματος ηλεκτρονικών κρατήσεων.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ21/08/2023
Αυτοί που σώζουν τα τραυματισμένα άγρια ζώα στην Ελλάδα ( νέο βίντεο)
Βρέθηκε τραυματισμένο άγριο ζώο, οτιδήποτε από αρκούδα, αετό, μικροπούλια μέχρι θαλάσσια χελώνα, φώκια, δελφίνι; Υπάρχουν άνθρωποι που θα τα περιθάλψουν. Ο ΑΡΧΕΛΩΝ ετοίμασε ένα βίντεο, όπου οι άνθρωποι της περίθαλψης μιλούν γι΄αυτό που τους παρακινεί και συνεχίζουν…
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ21/08/2023
Αποχαιρετισμός στο ιδρυτικό μέλος του ΑΡΧΕΛΩΝ Γιάννη Παπαναγιώτου, που έφυγε από τη ζωή πριν λίγες μέρες.
Αποχαιρετισμός στο ιδρυτικό μέλος του ΑΡΧΕΛΩΝ Γιάννη Παπαναγιώτου, που έφυγε από τη ζωή πρίν λίγες μέρες. Λάτρης της φύσης, της θάλασσας και των βουνών, βοήθησε στη δημιουργία του τον Σύλλογο. Ευχαριστούμε.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ17/08/2023
Παγκόσμιο ρεκόρ 37 χρόνων αναπαραγωγικής ζωής για θαλάσσια χελώνα στη Ζάκυνθο – Αυξημένος φέτος ο αριθμός στις φωλιές
Ένα σημαντικό αποτέλεσμα της συστηματικής δουλειάς της φετινής ομάδας παρακολούθησης της ωοτοκίας στη Ζάκυνθο, ανακοινώνει ο ΑΡΧΕΛΩΝ - Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας. Με βάση τις μακροχρόνιες παρατηρήσεις του, ο ΑΡΧΕΛΩΝ κατάφερε να πιστοποιήσει το Παγκόσμιο Ρεκόρ καταγεγραμμένης ωοτοκίας για χελώνες Καρέττα.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ07/08/2023
ΠΡΟΣΟΧΗ! Οι θαλάσσιες χελώνες δεν είναι κατοικίδια ζώα: Δεν τις αγγίζουμε! Δεν τις ταΐζουμε!
Όπως είναι γνωστό 35 νέα περιστατικά επίθεσης θαλάσσιας χελώνας σε λουόμενους έχουν ήδη καταγραφεί κατά την φετινή καλοκαιρινή περίοδο και προστίθενται στον ήδη μακρύ κατάλογο των 200 περίπου καταγεγραμμένων περιστατικών, όπως αυτά έχουν καταγραφεί κατά τα προηγούμενα καλοκαίρια στα μητρώα του Κέντρο Υγείας Αρεόπολης.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ01/08/2023
Συνέντευξη με μια εθελόντρια: Lea Heinen, Κέντρο Διάσωσης
Η Lea μοιράζεται την εμπειρία της ως εθελόντρια στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιας Χελώνας του ΑΡΧΕΛΩΝ: «Νομίζω ότι όταν μια χελώνα αρχίζει να τρώει μετά από ένα μήνα προσπάθειας, όταν μπορείς να δεις τη βελτίωση ή την επούλωση ενός τραυματισμού μιας χελώνας και όταν μια χελώνα επιστρέφει πίσω στη θάλασσα, στο φυσικό της περιβάλλον, στο σπίτι της - τότε ξέρεις ότι πράγματι σώζεις τις χελώνες».
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ21/07/2023
Παιδικός Διαγωνισμός Παραλίας 2023: Φτιάξε το δικό σου χελωνάκι με φυσικά υλικά και στείλε μας φωτογραφία!
Βοήθησέ μας να μεταδώσουμε το μήνυμα για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών σχηματίζοντας τα δικά σου θαλάσσια χελωνάκια με φυσικά υλικά που θα βρεις στην παραλία. Άμμος, πέτρες, βότσαλα, κοχύλια, φύκια, ξυλαράκια και ότι άλλο έχεις στη διάθεσή σου μπορούν να μεταμορφωθούν με λίγη φαντασία! Τράβηξε μια φωτογραφία το έργο σου και στείλε την στον Διαγωνισμό Παραλίας του ΑΡΧΕΛΩΝ.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ18/07/2023
Ανοίγοντας το δρόμο για τα επόμενα βήματα προστασίας των θαλάσσιων χελωνών στη Μεσόγειο
Tην προηγούμενη εβδομάδα οι εταίροι του έργου «Διατήρηση των θαλασσίων χελωνών στην περιοχή της Μεσογείου» συναντήθηκαν για την 9η Συνεδρίαση της Καθοδηγητικής Επιτροπής. Η συνάντηση έγινε στον Κυπαρισσιακό Κόλπο στην Ελλάδα στις 4 και 5 Ιουλίου και οργανώθηκε από το SPA/RAC και τον ΑΡΧΕΛΩΝ.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ04/07/2023
Ειδική προσφορά για τους ΕΜΠΕΙΡΟΥΣ εθελοντές: Έλα τώρα ξανά μαζί μας για 2 χελωνο-εβδομάδες!
Είναι καιρός να έρθεις ξανά στα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ, ακόμηκι αν έχεις μόνο 2ή 3 εβδομάδες διαθέσιμες. Η προσφορά ισχύει για τον Αύγουστο, τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο 2023. Κάνε αίτηση μέσα από τη νέα μας ιστοσελίδα και δες περισσότερα για τις ημερομηνίες και τις τοποθεσίες που είναι διαθέσιμες οι θέσεις.