09/01/2017

Joanne, τι νέα από το Κέντρο Διάσωσης (Νοέμβριος 2016)?

Η εθελόντριά μας από το Κέντρο Διάσωσης, Joanne Stournara, μας ενημερώνει για τα γεγονότα από 1 έως 30 Νοεμβρίου 2016.

‘It might as well be spring’ [«Θα μπορούσε να ήταν άνοιξη»] (Τίτλος τραγουδιού των Rodgers και Hammerstein).

joanne-ti-nea-apo-to-kentro-diaswshs-noembrios-2016-nov_rel2.jpg

Χελωνο-ενημέρωση

Αφίξεις / Θάνατοι

Η ‘Ιφιγένεια’ έφτασε από τη Λέρο στις 3 Νοεμβρίου 2016 με πιθανή υποθερμία, σταλμένη από ένα μέλος του Ερευνητικού Κέντρου Διάσωσης και Περίθαλψης Κητωδών ΑΡΙΩΝ. Δεν έχει ορατούς τραυματισμούς, και οι ακτινογραφίες δείχνουν ότι δεν έχει καταπιεί αγκίστρια ή πετονιές και δεν έχει άλλα ανιχνεύσιμα προβλήματα. Αν και δεν τρώει μόνη της ακόμα, μπορεί να καταδυθεί και γίνεται πιο δραστήρια. Θα περάσει το χειμώνα στη Μονάδα Εντατικής Φροντίδας του ΚΔ.

Πολλές ευχαριστίες στο Δρ. Μιχάλη Κοντραγούρη για την πολύτιμη βοήθειά του στη διάσωση της χελώνας αυτής (καθώς και άλλων).

(Η χελώνα πήρε το όνομά της από την αρχαία Ελληνίδα πριγκίπισσα Ιφιγένεια, την κόρη του μεγάλου Μυκηναίου βασιλιά Αγαμέμνονα και της γυναίκας του Κλυταιμνήστρας. Η ιστορία της Ιφιγένειας είναι μακρά κι ενδιαφέρουσα, αλλά εν συντομία, θυσιάστηκε από τον Αγαμέμνονα στη θεά Άρτεμη).

Ο ‘Άδης’, μια ενήλικη αρσενική καρέτα με μήκος καβουκιού 76 εκατοστά, έφτασε στις 21 Νοεμβρίου 2016 από την Πρέβεζα με έναν πολύ άσχημο τραυματισμό στο κεφάλι, από ανθρώπινο χέρι. Δυστυχώς, λόγω της σοβαρότητας του τραυματισμού, του έγινε ευθανασία στις 23 Νοεμβρίου 2016. (Στην αρχαία Ελληνική μυθολογία, ο Άδης ήταν ο αδερφός του Δία και του Ποσειδώνα. Όταν τα αδέρφια έκαναν κλήρωση για να μοιράσουν τη διακυβέρνηση του σύμπαντος, ο Άδης ‘κέρδισε’ τη θέση του Αρχηγού του Κάτω Κόσμου και των Νεκρών.)

Η ‘Κιάτου’ ήρθε στις 17 Νοεμβρίου 2016 από το Λιμάνι του Κιάτου έχοντας φανερά καταπιεί ένα αγκίστρι. Δυστυχώς, πέθανε την ίδια μέρα. Η νεκροψία αποκάλυψε ότι είχε ένα δεύτερο αγκίστρι στο σώμα της, το καθένα από τα οποία συνδεόταν με μια ξεχωριστή πετονιά ψαρέματος. Τα αντικείμενα αυτά προκάλεσαν εσωτερικούς τραυματισμούς, οδηγώντας στο θάνατό της.

Ο μικρός ‘Σπύρος’, (6,5 κιλά) που είχε έρθει στο ΚΔ από τα Λεγρενά στις 9 Οκτωβρίου 2016, πέθανε στις 19 Νοεμβρίου 2016. Η χελώνα είχε καταπιεί αγκίστρι και πετονιά τα οποία ήταν αδύνατο να αφαιρεθούν χειρουργικά λόγω της θέσης τους μέσα στο σώμα.

Η ‘Κότσινα’, μια καρέτα με μήκος καβουκιού 60,5 εκ. και βάρος 22 κιλά, ήρθε στις 27 Νοεμβρίου 2016 με τραυματισμούς στο κεφάλι και το καβούκι. Είχε βρεθεί ξεβρασμένη στην παραλία Κότσινας στο Αιγαιοπελαγίτικο νησί της Λήμνου και στάλθηκε στο ΚΔ από το λιμενικό. Δυστυχώς, πέθανε σύντομα μετά την άφιξή της λόγω της κρισιμότητας των τραυματισμών της.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους όσοι ενεπλάκησαν στη βοήθεια διάσωσης αυτών των τραυματισμένων χελωνών.

Απελευθερώσεις

Ευτυχώς, εξαιτίας των ασυνήθιστα θετικών καιρικών συνθηκών αυτό το μήνα, εννιά θεραπευμένες χελώνες απελευθερώθηκαν στη θάλασσα. Φωτογραφίες και περισσότερες πληροφορίες σχετικά με αυτές καθώς και άλλες απελευθερώσεις χελωνών μπορείτε να βρείτε στην επίσημη σελίδα του ΑΡΧΕΛΩΝ στο facebook. Μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση στη σελίδα σε αυτό το σύνδεσμο: https://www.facebook.com/archelon.gr/posts/10154479381291328:0 ή από το www.archelon.gr.

Η ‘Μόνικα’, που είχε φτάσει στο ΚΔ στις 14 Ιουνίου 2016 από τη Θεσσαλονίκη με τραυματισμό στο κεφάλι, απελευθερώθηκε στις 4 Νοεμβρίου 2016 από σκάφος στο Σαρωνικό Κόλπο.

Η ‘Ακέσο’, από το Ελαφονήσι Κρήτης, έφτασε στις 13 Αυγούστου 2015 με τραυματισμούς στο καβούκι και τα πτερύγια. Επανήλθε η υγείας με επιτυχία και απελευθερώθηκε στις 13 Νοεμβρίου 2016 στο Σαρωνικό Κόλπο.

Η ‘Φοίβη’ είναι ένα παράδειγμα του πώς η υπομονή είναι σημαντική στη θεραπεία χελωνών με τραυματισμούς στο κεφάλι. Είχε φτάσει στο ΚΔ στις 29 Οκτωβρίου 2012, σταδιακά επανάκτησε την υγεία της και την ικανότητα να βουτάει, να βρίσκει τροφή κλπ., και απελευθερώθηκε στις 13 Νοεμβρίου 2016.

Η ‘Μίμη’, που είχε φτάσει στις 13 Σεπτεμβρίου 2016 από τη Σκόπελο έχοντας καταπιεί αγκίστρι και με τραυματισμένο πτερύγιο, απελευθερώθηκε στις 13 Νοεμβρίου 2016 στο Σαρωνικό Κόλπο.

Η ‘Πολυμνία’ είχε βρεθεί από μέλη της ομάδας πεδίου του ΑΡΧΕΛΩΝ στην Κυπαρισσία κατά τη θερινή σεζόν του 2016. Θεραπεύτηκε επιτυχώς και απελευθερώθηκε στις 14 Νοεμβρίου 2016.

Η ‘Σοφία’ έφτασε στο ΚΔ στις 30 Ιουνίου 2015 από την Καλαμάτα με τραυματισμούς στο καβούκι. Θεραπεύτηκε με επιτυχία και απελευθερώθηκε στις 14 Νοεμβρίου 2016 στο Σαρωνικό Κόλπο.

Ο ‘Μπίλμπο’ απελευθερώθηκε στις 18 Νοεμβρίου 2016 από την παραλία Καταφυγή στην Αττική. Είχε φτάσει στο ΚΔ στις 31 Ιουλίου 2016 από την Κεφαλονιά με τραυματισμούς στο καβούκι και το θώρακα, έχοντας καταπιεί επίσης αγκίστρι.

Η ‘Αλεξάνδρα’ έφτασε στις 26 Φεβρουαρίου 2015 από τη Ρόδο. Ο τραυματισμός της στο κεφάλι αντιμετωπίστηκε με επιτυχία, και απελευθερώθηκε στις 24 Νοεμβρίου 2016 από την παραλία Καταφυγή Αττικής.

Ο ‘Φώτης’ απελευθερώθηκε στις 25 Νοεμβρίου 2016 από σκάφος στο Σαρωνικό Κόλπο. Είχε φτάσει στο ΚΔ στις 24 Ιουνίου 2015 από την Καταφυγή με τραυματισμούς στο κεφάλι και τα πτερύγια.

joanne-ti-nea-apo-to-kentro-diaswshs-noembrios-2016-nov_rel1.jpg

Ενημερώσεις/Εξελίξεις

Ο ‘Γιώργος’ απολαμβάνει τον ωραίο καιρό έξω στη μεγάλη εξωτερική δεξαμενή. Έχει βελτιωθεί σημαντικά, και καταφέρνει να καταδύεται όλο και πιο συχνά. Μπορεί να φτάσει το φαγητό του στον πάτο της μεγάλης δεξαμενής, πράγμα πολύ καλό. Δεν είναι επαρκώς καλά ώστε να απελευθερωθεί φέτος, αλλά ελπίζουμε ότι του χρόνου θα είναι και πάλι ελεύθερος!

Είκοσι-δύο χελώνες θα θεραπευτούν στο Κέντρο κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Από τις 22, οι 14 έχουν τραυματισμούς στο κεφάλι. Οι τραυματισμοί στο κεφάλι χρειάζονται χρόνο για να θεραπευτούν, αλλά σε κάποιες περιπτώσεις η υπομονή φέρνει αποτελέσματα. Για παράδειγμα, η ‘Φοίβη’ και η ‘Έος’ βρίσκονταν και οι δύο στο Κέντρο για αρκετό καιρό, αλλά και οι δύο ανέκτησαν την υγεία τους και απελευθερώθηκαν/ θα απελευθερωθούν το 2016 (η ‘Φοίβη’ το Νοέμβριο, και η ‘Έος’ το Δεκέμβριο).

Γνωρίζετε ότι...

Οι όροι ‘ξεχειμωνιάζω’ και ‘χειμέρια νάρκη’ αναφέρονται στο πώς οι θαλάσσιες χελώνες επιβιώνουν κατά τη διάρκεια των κρύων χειμερινών μηνών. Επειδή οι θαλάσσιες χελώνες είναι μέλη της οικογένειας των ερπετών, είναι ψυχρόαιμες, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι δε μπορούν να προσαρμόσουν τη θερμοκρασία του σώματός τους σύμφωνα με τις καιρικές συνθήκες. Οπότε πώς ξεχειμωνιάζουν οι χελώνες (δηλ. επιβιώνουν το χειμώνα); Μερικές μεταναστεύουν σε περιοχές με θαλάσσιες θερμοκρασίες υψηλότερες των 15oC, και κάποιες πέφτουν σε χειμέρια νάρκη, που αποτελεί έναν ειδικό όρο που χρησιμοποιείται για να περιγράψει την κατάσταση σχετικής αδράνειας σε ένα ερπετό. Στην περίπτωση των θαλάσσιων χελωνών, αυτό σημαίνει ότι έχουν την ικανότητα να μείνουν κάτω από το νερό για μεγάλες χρονικές περιόδους χωρίς να κολυμπούν ως την επιφάνεια για να αναπνεύσουν. Είναι δύσκολο να εντοπίσουμε και να μελετήσουμε τις θαλάσσιες χελώνες αρκετά αναλυτικά ώστε να συλλέξουμε επαρκή και κατάλληλα στοιχεία για να κάνουμε μια επιστημονική ανάλυση της χειμερινής τους συμπεριφοράς.

Ωστόσο, σύμφωνα με μια ενδιαφέρουσα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο, η διάρκεια και το μέγιστο βάθος καταγράφηκαν για συνολικά 1952 καταδύσεις και το προφίλ των καταδύσεων ήταν διαθέσιμο για 229 από αυτές. Η μέση διάρκεια της κατάδυσης αυξήθηκε από ένα ελάχιστο των 5,5 λεπτών τον Ιούλιο σε ένα μέγιστο 341 λεπτών το Φεβρουάριο. Η μέγιστη καταγεγραμμένη διάρκεια κατάδυσης ήταν τα 410 λεπτά. Τα διαστήματα ανάδυσης μετά από τέτοιες μακρές καταδύσεις διαρκούσαν μεταξύ 5 και 7 λεπτών. Η αύξηση της διάρκειας κατάδυσης συνέπιπτε με τη μείωση της θερμοκρασίας της επιφάνειας της θάλασσας και την αλλαγή της εποχής.” (2005, Hochscheid, S., Bentivegna F. and G.C. Hays, The Royal Society Publishing, Biology Letters, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1629053/).

joanne-ti-nea-apo-to-kentro-diaswshs-septembrios-2015-JoanneStournara3.jpg

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

 1. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  02/02/2024

  Οι θαλάσσιες χελώνες στους Ελληνικούς υγροτόπους διεθνούς σημασίας

  Στις 2 Φεβρουαρίου γιορτάζουμε την Παγκόσμια Μέρα των Υγροτόπων, αυτών των ευάλωτων περιοχών του πλανήτη που αποτελούν καταφύγιο για τα αποδημητικά πουλιά, αλλά και για πολλά άλλα είδη άγριων ζώων, μεταξύ των οποίων και οι θαλάσσιες χελώνες.

  Μάθε περισσότερα
 2. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  24/01/2024

  Γιατί τα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ είναι διεθνή;

  Τα προγράμματα προστασίας για τη θαλάσσια χελώνα του ΑΡΧΕΛΩΝ οργανώνονται με την πολύτιμη συμβολή εθελοντών που φθάνουν κάθε χρόνο στην Ελλάδα όχι μόνο από την Ευρώπη αλλά και από πιο μακρινά μέρη όπως την Ν.Κορέα, την Αυστραλία και την Κολομβία. Η χρήση της αγγλικής γλώσσας κατά τη διάρκεια των εργασιών στο πεδίο ή των δραστηριοτήτων ευαισθητοποίησης του κοινού και στις οργανωμένες κατασκηνώσεις που διαμένουν οι εθελοντές, είναι απαραίτητη για τα προγράμματα.

  Μάθε περισσότερα
 3. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  23/01/2024

  Κοινό ΔΤ: Εκτός Σχεδίου Δόμηση: Επιταχύνοντας την Καταστροφή της Ελληνικής Φύσης

  Η δημοσιοποίηση της διαφαινόμενης πρόθεσης της Κυβέρνησης να διευρύνει, έστω και μεταβατικά, την εκτός σχεδίου δόμηση έχει προκαλέσει οξείες αντιδράσεις – πράγμα αξιοσημείωτο για σχέδιο νόμου που δεν έχει καν ακόμα δημοσιευθεί. Αυτό και μόνο δείχνει ότι σημαντικό τμήμα της κοινωνίας είναι αντίθετο στην περαιτέρω οικοπεδοποίηση της ελληνικής υπαίθρου και στην ανεξέλεγκτη και άναρχη διεύρυνση των οικισμών.

  Μάθε περισσότερα
 4. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  17/01/2024

  Ένα ιδιαίτερο νοσοκομείο για θαλάσσιες χελώνες με δεξαμενές και εντυπωσιακά παλιά βαγόνια τρένου έχει στήσει εδώ και 30 χρόνια ο ΑΡΧΕΛΩΝ στη Γλυφάδα

  Χελώνες συνδεδεμένες με φιάλες ορού ή μπανταρισμένες με επιδέσμους, δεξαμενές περίθαλψης και δεξαμενές αποκατάστασης με ειδικό περιβαλλοντικό εμπλουτισμό, θερμοκήπια ανάρρωσης, αλλά και… ανακαινισμένα βαγόνια του ΟΣΕ!

  Μάθε περισσότερα
 5. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  15/01/2024

  Θέσεις Βοηθών για τα προγράμματα προστασίας της θαλάσσιας χελώνας του 2024

  Ο ΑΡΧΕΛΩΝ αναζητά συνεργάτες με θέληση και ενθουσιασμό για την προστασία της φύσης για την υλοποίηση των προγραμμάτων προστασίας της θαλάσσιας χελώνας του 2024.

  Μάθε περισσότερα
 6. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  05/01/2024

  Τι έγινε στον κόσμο του ΑΡΧΕΛΩΝ το 2023;

  Παγκόσμιο ρεκόρ αναπαραγωγικής ζωής για θαλάσσια χελώνα και 40 χρόνια δράσης ΑΡΧΕΛΩΝ για την προστασία της χελώνας είναι κάποιες στιγμές που γιορτάσαμε φέτος όλοι μαζί. Τι έγινε λοιπόν στον κόσμο του ΑΡΧΕΛΩΝ το 2023;

  Μάθε περισσότερα
 7. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  21/12/2023

  Η ανάληψη ευθύνης για το περιβάλλον δίνει νόημα στη ζωή μας

  «Ο ΑΡΧΕΛΩΝ είναι μια ευκαιρία, όχι μόνο για τα ζώα και το οικοσύστημα, αλλά και για μας τους ίδιους που συμμετέχουμε στο Σύλλογο και για την κοινωνία μέσα στην οποία δρούμε». Ο Θωμάς Αράπης, Πρόεδρος και ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου μιλά για την προσπάθεια που κάνει ο ΑΡΧΕΛΩΝ αλλά και για το τι ελπίζει ότι θα φέρει το αύριο.

  Μάθε περισσότερα
 8. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  20/12/2023

  19 Περιβαλλοντικές Οργανώσεις ζητούν από την Ελληνική Κυβέρνηση να μην συναινέσει σε αλλαγή του καθεστώτος προστασίας του λύκου στην Ευρώπη

  Οι συνυπογράφουσες 19 Περιβαλλοντικές Οργανώσεις εκφράζουμε την πλήρη αντίθεσή μας στην πρόταση που ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για μείωση του προστατευτικού καθεστώτος του λύκου στη Σύμβαση της Βέρνης και καλούμε την ελληνική κυβέρνηση να απορρίψει την πρόταση αυτή στο Συμβούλιο των Υπουργών Περιβάλλοντος.

  Μάθε περισσότερα
 9. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  20/12/2023

  Σαράντα χρόνια μετά: Ο κόσμος του ΑΡΧΕΛΩΝ σήμερα

  Ο Θωμάς Αράπης, Πρόεδρος και ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου δίνει το στίγμα του ΑΡΧΕΛΩΝ σήμερα. «Στις καθημερινές μας δραστηριότητες συναντάμε, εκτός από πολλές χελώνες, και πάρα πολλούς ανθρώπους που βοήθησαν και βοηθούν.. Ανάμεσά τους, ξεχωρίζουν όλοι όσοι εργάζονται και εκπροσωπούν το σύλλογο εκεί έξω, στα εύκολα και τα δύσκολα »

  Μάθε περισσότερα
 10. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  15/12/2023

  Ευχές από επώνυμους «χελωνάδες» του εξωτερικού!

  Συνεργάτες και μέλη της επιστημονικής κοινότητας από όλον τον κόσμο στέλνουν το μήνυμά τους για τα 40 χρόνια ΑΡΧΕΛΩΝ

  Μάθε περισσότερα
 11. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  14/12/2023

  Το παρελθόν έχει αξία αν γίνει φάρος που φωτίζει στο μέλλον

  Ο Θωμάς Αράπης, Πρόεδρος του ΑΡΧΕΛΩΝ και ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου μιλάει για την ποιότητα και τις αξίες, και τους ανθρώπους που σημάδεψαν τη δημιουργία και την μετέπειτα δράση του ΑΡΧΕΛΩΝ. «Ο Δημήτρης Μαργαριτούλης μας έμαθε όχι μόνο τη μεθοδολογία για την καταγραφή και προστασία των χελωνών αλλά και τι θα πει οργάνωση καθηκόντων, ευθύνη, συλλογικότητα, αξιολόγηση, συνεργασία» αναφέρει.

  Μάθε περισσότερα
 12. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  12/12/2023

  Σημειώσεις μίας εθελόντριας (Μέρος 2): Τα τραύματα στο κεφάλι είναι πιο συχνά από όσο νομίζετε

  Η Jessica έγινε εθελόντρια στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ για 6 εβδομάδες το 2023 και μιλά για όσα έμαθε φροντίζοντας θαλάσσιες χελώνες με τραυματισμούς στο κεφάλι που προκαλούνται από ανθρώπους.

  Μάθε περισσότερα
 13. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  04/12/2023

  Σημειώσεις μίας εθελόντριας (Μέρος 1): Η Jessica Van Damme βρέθηκε στο Κέντρο Διάσωσης

  «Κατά τη διάρκεια της παραμονής μου υπήρχαν περισσότερες από 30 τραυματισμένες θαλάσσιες χελώνες που νοσηλεύονταν στο Κέντρο Διάσωσης. Επτά από αυτές απελευθερώθηκαν επιτυχώς, αλλά, κατά την ίδια περίοδο, υπήρξαν πέντε νέες αφίξεις – όλες χελώνες με ανθρωπογενή τραύματα. Εμείς, οι άνθρωποι, είμαστε η μεγαλύτερη απειλή για αυτές!», γράφει η Jessica.

  Μάθε περισσότερα
 14. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  30/11/2023

  Καλοκαίρι 2024: Έλα ξανά και ανάλαβε ευθύνες στα προγράμματα προστασίας της θαλάσσιας χελώνας!

  Η συμμετοχή ή η επιστροφή στα προγράμματα προστασίας θαλάσσιας χελώνας του ΑΡΧΕΛΩΝ ως Υπεύθυνος Πεδίου θα σου δώσει την ευκαιρία να ηγηθείς συγκεκριμένων δραστηριοτήτων, καθώς και να εκπαιδεύσεις και να βοηθήσεις άλλους εθελοντές. Αυτές οι θέσεις παρέχουν υψηλότερο επίπεδο εμπειρίας στη προστασία του περιβάλλοντος, καθώς και βελτίωση στις επικοινωνιακές και ηγετικές δεξιότητες. Βιάσου και κάνε αίτηση τώρα! Μόνο ένας περιορισμένος αριθμός έμπειρων και εξειδικευμένων εθελοντών επιλέγονται σαν Υπεύθυνοι Πεδίου σε κάθε πρόγραμμα.

  Μάθε περισσότερα
 15. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  23/11/2023

  Δημιουργία της «Συμμαχίας για τον Αμβρακικό»

  Όραμα της Συμμαχίας αποτελεί η ανάδειξη της μοναδικής οικολογικής αξίας και της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς του Αμβρακικού, για την αποτελεσματικότερη διαχείριση, αποκατάσταση και προστασία των οικοσυστημάτων και της βιοποικιλότητάς του, σε συνεργασία με την τοπική κοινότητα!

  Μάθε περισσότερα
1 από 0

Πολύ πιθανό να σε ενδιαφέρουν επίσης

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας!
Μάθε για τις τελευταίες δράσεις μας και ενημερώσου για τα προγράμματά μας και πως μπορείς εσύ να βοηθήσεις τις θαλάσσιες χελώνες!