11/01/2017

Η Ενέργεια για Ζωή ταξιδεύει με τον ΑΡΧΕΛΩΝ στη Θηρασιά

Για 3η χρονιά ο ΑΡΧΕΛΩΝ συμμετέχει στο ταξίδι του προγράμματος «Η Ενέργεια για Ζωή Ταξιδεύει» , επικοινωνώντας με τα παιδιά των απομακρυσμένων περιοχών της Ελλάδας. Το πρόγραμμα περιβαλλοντικής επιμόρφωσης υποστηρίζεται αποκλειστικά από τον Όμιλο ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ και υλοποιείται από την οργάνωση «Άγονη Γραμμή Γόνιμη».

Η «Ενέργεια για Ζωή Ταξιδεύει» μαζί με τον ΑΡΧΕΛΩΝ, έριξε άγκυρα, τον Δεκέμβριο, στην απομακρυσμένη Θηρασιά και η εθελόντρια μας, Αθηνά Τσεκούρα, επικοινώνησε με τους μαθητές και τους κατοίκους του νησιού.

h-energeia-gia-zwh-taksideuei-me-ton-arxelwn-sth-8hrasia-thirasia16_1.jpg

Παίρνουμε ένα κομμάτι από το ημερολόγιό της:

Θηρασιά 5/6 Δεκεμβρίου 2016

Η μοναδική ατμόσφαιρα που με αγκάλιασε μαζί με το δυνατό βοριαδάκι, μόλις πάτησα στον μόλο της Ρίβας ήταν μοναδική, αυτό το μεσημέρι του Δεκεμβρίου. Το Δημοτικό Σχολείο το βρήκα από τις χαρούμενες φωνές των παιδιών που με καλωσόρισαν με πολύ κέφι. Ήταν ο καλύτερος τρόπος για να ξεκινήσει το εργαστήρι μας για τις Θαλάσσιες Χελώνες και την προστασία του θαλασσίου περιβάλλοντος. Μαζί με τους 7 μαθητές του Δημοτικού παρακολουθήσαμε μια ταινία για την ζωή της Θαλάσσιας Χελώνας και το έργο του ΑΡΧΕΛΩΝ και στην συνέχεια κουβεντιάσαμε για τις εμπειρίες των παιδιών στη θάλασσα και με τις χελώνες αλλά και τι προβλήματα αντιμετωπίζουν τα θαλάσσια πλάσματα. Την περισσότερη ώρα όμως μοιραστήκαμε τις σκέψεις μας , βρήκαμε τρόπους να βοηθήσουμε για ένα καλύτερο περιβάλλον και μάθαμε πολλά που συμβαίνουν στις θάλασσες μας, με αφορμή ένα επιδαπέδιο παιχνίδι στο οποίο ακολουθήσαμε την οδύσσεια μιας χελώνας που είχε τραυματιστεί και επιστρέφει και κολυμπά ξανά στο Αιγαίο. Μαζί με τις ευχές για καλά ταξίδια στις Χελώνες, το σακίδιο μου γέμισε με αισιοδοξία από τα παιδιά που ζουν τόσο κοντά στη φύση και σε έναν τόσο μικρό τόπο, αλλά πιστεύουν στις δυνάμεις τους!

Ανήμερα του Αγίου Νικολάου και περνώ ξανά στην Θηρασιά. Μια πολύ ιδιαίτερη ημέρα, καθώς γιορτάζει το νησί! Είχα την μοναδική ευκαιρία να ζήσω μαζί με μικρούς και μεγάλους αυτόν τον εορτασμό.

Σήμερα με τους μαθητές του Γυμνασίου και του Λυκείου, 12 στο σύνολο τους, έχουμε πολλά να μοιραστούμε. Δεν χρειάζονται πολλές συστάσεις για την θάλασσα, «την ζουν» καθημερινά, τη γνωρίζουν αρκετά καλά! Αυτό μας δίνει την ευκαιρία να μπούμε πιο βαθιά στο θέμα μας. Θα μιλήσουμε για τη θαλάσσια ζωή και την αλληλεπίδραση της με τον άνθρωπο, τον ρόλο μας στην αρμονική συνύπαρξη στη θάλασσα. Θα γνωρίσουν τη δράση του ΑΡΧΕΛΩΝ και το πώς μια προσπάθεια πολλών χρόνων και πολλών ανθρώπων μπορεί να φέρει μακροπρόθεσμα θετικά αποτελέσματα που αφορούν όλους.

Με αφορμή την ημέρα του εθελοντή, θα δούμε ποιος είναι ο ρόλος και η σημασία της εθελοντικής συμμετοχής σε δράσεις που αφορούν την ποιότητα ζωής μας και το καλό όλων.

Επίσης, μέσα από δραστηριότητες, οι μαθητές και οι Καθηγητές τους, γνώρισαν τον ρόλο και τη δράση του Εθνικού Δικτύου Διάσωσης Θαλασσίων Χελωνών και έμαθαν πώς να ενεργούν σε περίπτωση περιστατικού με Θαλάσσια Χελώνα.

h-energeia-gia-zwh-taksideuei-me-ton-arxelwn-sth-8hrasia-thirasia16_2.jpg

Αποχαιρετώντας το νησί, μια μικρή ηφαιστειακή πέτρα γλιστρά στην τσέπη μου, φορτισμένη με όλη την θετική ενέργεια που μου χάρισε η εμπειρία μου στην Θηρασιά!

Η ενέργεια για ζωή ταξιδεύει, σε ένα ταξίδι που τα παιδιά και οι νέοι του τόπου μας, δίνουν την έμπνευση να συνεχίζει.

Σας ευχαριστώ,

(περισσότερες φωτογραφίες της Αθηνάς Τσεκούρα, από την δράση στο: https://www.facebook.com/pages/ARCHELON-the-official-page-of-the-Sea-Turtle-Protection-Society-of-Greece/276190381327)

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

 1. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  27/09/2023

  Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού 2023: Υπάρχουν ξενοδοχεία φιλικά προς τις θαλάσσιες χελώνες στη βόρεια Κρήτη;

  Γιατί είναι σημαντικός ο τουρισμός για τις θαλάσσιες χελώνες;

  Μάθε περισσότερα
 2. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  22/09/2023

  Κοινή ανακοίνωση για την κατάσταση διατήρησης του λύκου στην Ευρώπη

  Μάθε περισσότερα
 3. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  20/09/2023

  Ευκαιρία εργασίας: Συνεργάτης για θέματα τουρισμού

  Ο ΑΡΧΕΛΩΝ αναζητά συνεργάτη πλήρους απασχόλησης για θέματα τουρισμού

  Μάθε περισσότερα
 4. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  15/09/2023

  Ο Λίλο μας, η μικρή πρασινοχελώνα, τα κατάφερε!

  Τον Νοέμβριο του 2021 μία μικρή Πράσινη θαλάσσια χελώνα έφτασε στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ με πολύ σοβαρό τραύμα στο κεφάλι. Μετά από σχεδόν δύο χρόνια εντατικής θεραπείας, μία Τετάρτη τον Σεπτέμβριο του 2023 πήρε επιτέλους εξιτήριο και επέστρεψε στην θάλασσα!

  Μάθε περισσότερα
 5. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  12/09/2023

  Κοινό Δ.Τ.: Οι αφύσικες καταστροφές να γίνουν μάθημα για κλιματικά ανθεκτική Ελλάδα

  Μάθε περισσότερα
 6. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  10/09/2023

  Κοινό Δ.Τ.: Εκτός Σχεδίου Δόμηση: Η Σταδιακή Καταστροφή της Ελληνικής Φύσης

  Μάθε περισσότερα
 7. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  05/09/2023

  Πίσω στα θρανία και στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ

  Το μοναδικό νοσοκομείο για θαλάσσιες χελώνες ανοίγει ξανά τις πόρτες του για να υποδεχθεί σχολικές τάξεις όλων των βαθμίδων, αυτή τη φορά κλείνοντας θέση στο πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης μέσω του συστήματος ηλεκτρονικών κρατήσεων.

  Μάθε περισσότερα
 8. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  21/08/2023

  Αυτοί που σώζουν τα τραυματισμένα άγρια ζώα στην Ελλάδα ( νέο βίντεο)

  Βρέθηκε τραυματισμένο άγριο ζώο, οτιδήποτε από αρκούδα, αετό, μικροπούλια μέχρι θαλάσσια χελώνα, φώκια, δελφίνι; Υπάρχουν άνθρωποι που θα τα περιθάλψουν. Ο ΑΡΧΕΛΩΝ ετοίμασε ένα βίντεο, όπου οι άνθρωποι της περίθαλψης μιλούν γι΄αυτό που τους παρακινεί και συνεχίζουν…

  Μάθε περισσότερα
 9. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  21/08/2023

  Αποχαιρετισμός στο ιδρυτικό μέλος του ΑΡΧΕΛΩΝ Γιάννη Παπαναγιώτου, που έφυγε από τη ζωή πριν λίγες μέρες.

  Αποχαιρετισμός στο ιδρυτικό μέλος του ΑΡΧΕΛΩΝ Γιάννη Παπαναγιώτου, που έφυγε από τη ζωή πρίν λίγες μέρες. Λάτρης της φύσης, της θάλασσας και των βουνών, βοήθησε στη δημιουργία του τον Σύλλογο. Ευχαριστούμε.

  Μάθε περισσότερα
 10. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  17/08/2023

  Παγκόσμιο ρεκόρ 37 χρόνων αναπαραγωγικής ζωής για θαλάσσια χελώνα στη Ζάκυνθο – Αυξημένος φέτος ο αριθμός στις φωλιές

  Ένα σημαντικό αποτέλεσμα της συστηματικής δουλειάς της φετινής ομάδας παρακολούθησης της ωοτοκίας στη Ζάκυνθο, ανακοινώνει ο ΑΡΧΕΛΩΝ - Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας. Με βάση τις μακροχρόνιες παρατηρήσεις του, ο ΑΡΧΕΛΩΝ κατάφερε να πιστοποιήσει το Παγκόσμιο Ρεκόρ καταγεγραμμένης ωοτοκίας για χελώνες Καρέττα.

  Μάθε περισσότερα
 11. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  07/08/2023

  ΠΡΟΣΟΧΗ! Οι θαλάσσιες χελώνες δεν είναι κατοικίδια ζώα: Δεν τις αγγίζουμε! Δεν τις ταΐζουμε!

  Όπως είναι γνωστό 35 νέα περιστατικά επίθεσης θαλάσσιας χελώνας σε λουόμενους έχουν ήδη καταγραφεί κατά την φετινή καλοκαιρινή περίοδο και προστίθενται στον ήδη μακρύ κατάλογο των 200 περίπου καταγεγραμμένων περιστατικών, όπως αυτά έχουν καταγραφεί κατά τα προηγούμενα καλοκαίρια στα μητρώα του Κέντρο Υγείας Αρεόπολης.

  Μάθε περισσότερα
 12. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  01/08/2023

  Συνέντευξη με μια εθελόντρια: Lea Heinen, Κέντρο Διάσωσης

  Η Lea μοιράζεται την εμπειρία της ως εθελόντρια στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιας Χελώνας του ΑΡΧΕΛΩΝ: «Νομίζω ότι όταν μια χελώνα αρχίζει να τρώει μετά από ένα μήνα προσπάθειας, όταν μπορείς να δεις τη βελτίωση ή την επούλωση ενός τραυματισμού μιας χελώνας και όταν μια χελώνα επιστρέφει πίσω στη θάλασσα, στο φυσικό της περιβάλλον, στο σπίτι της - τότε ξέρεις ότι πράγματι σώζεις τις χελώνες».

  Μάθε περισσότερα
 13. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  21/07/2023

  Παιδικός Διαγωνισμός Παραλίας 2023: Φτιάξε το δικό σου χελωνάκι με φυσικά υλικά και στείλε μας φωτογραφία!

  Βοήθησέ μας να μεταδώσουμε το μήνυμα για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών σχηματίζοντας τα δικά σου θαλάσσια χελωνάκια με φυσικά υλικά που θα βρεις στην παραλία. Άμμος, πέτρες, βότσαλα, κοχύλια, φύκια, ξυλαράκια και ότι άλλο έχεις στη διάθεσή σου μπορούν να μεταμορφωθούν με λίγη φαντασία! Τράβηξε μια φωτογραφία το έργο σου και στείλε την στον Διαγωνισμό Παραλίας του ΑΡΧΕΛΩΝ.

  Μάθε περισσότερα
 14. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  18/07/2023

  Ανοίγοντας το δρόμο για τα επόμενα βήματα προστασίας των θαλάσσιων χελωνών στη Μεσόγειο

  Tην προηγούμενη εβδομάδα οι εταίροι του έργου «Διατήρηση των θαλασσίων χελωνών στην περιοχή της Μεσογείου» συναντήθηκαν για την 9η Συνεδρίαση της Καθοδηγητικής Επιτροπής. Η συνάντηση έγινε στον Κυπαρισσιακό Κόλπο στην Ελλάδα στις 4 και 5 Ιουλίου και οργανώθηκε από το SPA/RAC και τον ΑΡΧΕΛΩΝ.

  Μάθε περισσότερα
 15. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  04/07/2023

  Ειδική προσφορά για τους ΕΜΠΕΙΡΟΥΣ εθελοντές: Έλα τώρα ξανά μαζί μας για 2 χελωνο-εβδομάδες!

  Είναι καιρός να έρθεις ξανά στα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ, ακόμηκι αν έχεις μόνο 2ή 3 εβδομάδες διαθέσιμες. Η προσφορά ισχύει για τον Αύγουστο, τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο 2023. Κάνε αίτηση μέσα από τη νέα μας ιστοσελίδα και δες περισσότερα για τις ημερομηνίες και τις τοποθεσίες που είναι διαθέσιμες οι θέσεις.

  Μάθε περισσότερα
1 από 0

Πολύ πιθανό να σε ενδιαφέρουν επίσης

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας!
Μάθε για τις τελευταίες δράσεις μας και ενημερώσου για τα προγράμματά μας και πως μπορείς εσύ να βοηθήσεις τις θαλάσσιες χελώνες!