11/01/2017

Η Ενέργεια για Ζωή ταξιδεύει με τον ΑΡΧΕΛΩΝ στη Θηρασιά

Για 3η χρονιά ο ΑΡΧΕΛΩΝ συμμετέχει στο ταξίδι του προγράμματος «Η Ενέργεια για Ζωή Ταξιδεύει» , επικοινωνώντας με τα παιδιά των απομακρυσμένων περιοχών της Ελλάδας. Το πρόγραμμα περιβαλλοντικής επιμόρφωσης υποστηρίζεται αποκλειστικά από τον Όμιλο ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ και υλοποιείται από την οργάνωση «Άγονη Γραμμή Γόνιμη».

Η «Ενέργεια για Ζωή Ταξιδεύει» μαζί με τον ΑΡΧΕΛΩΝ, έριξε άγκυρα, τον Δεκέμβριο, στην απομακρυσμένη Θηρασιά και η εθελόντρια μας, Αθηνά Τσεκούρα, επικοινώνησε με τους μαθητές και τους κατοίκους του νησιού.

h-energeia-gia-zwh-taksideuei-me-ton-arxelwn-sth-8hrasia-thirasia16_1.jpg

Παίρνουμε ένα κομμάτι από το ημερολόγιό της:

Θηρασιά 5/6 Δεκεμβρίου 2016

Η μοναδική ατμόσφαιρα που με αγκάλιασε μαζί με το δυνατό βοριαδάκι, μόλις πάτησα στον μόλο της Ρίβας ήταν μοναδική, αυτό το μεσημέρι του Δεκεμβρίου. Το Δημοτικό Σχολείο το βρήκα από τις χαρούμενες φωνές των παιδιών που με καλωσόρισαν με πολύ κέφι. Ήταν ο καλύτερος τρόπος για να ξεκινήσει το εργαστήρι μας για τις Θαλάσσιες Χελώνες και την προστασία του θαλασσίου περιβάλλοντος. Μαζί με τους 7 μαθητές του Δημοτικού παρακολουθήσαμε μια ταινία για την ζωή της Θαλάσσιας Χελώνας και το έργο του ΑΡΧΕΛΩΝ και στην συνέχεια κουβεντιάσαμε για τις εμπειρίες των παιδιών στη θάλασσα και με τις χελώνες αλλά και τι προβλήματα αντιμετωπίζουν τα θαλάσσια πλάσματα. Την περισσότερη ώρα όμως μοιραστήκαμε τις σκέψεις μας , βρήκαμε τρόπους να βοηθήσουμε για ένα καλύτερο περιβάλλον και μάθαμε πολλά που συμβαίνουν στις θάλασσες μας, με αφορμή ένα επιδαπέδιο παιχνίδι στο οποίο ακολουθήσαμε την οδύσσεια μιας χελώνας που είχε τραυματιστεί και επιστρέφει και κολυμπά ξανά στο Αιγαίο. Μαζί με τις ευχές για καλά ταξίδια στις Χελώνες, το σακίδιο μου γέμισε με αισιοδοξία από τα παιδιά που ζουν τόσο κοντά στη φύση και σε έναν τόσο μικρό τόπο, αλλά πιστεύουν στις δυνάμεις τους!

Ανήμερα του Αγίου Νικολάου και περνώ ξανά στην Θηρασιά. Μια πολύ ιδιαίτερη ημέρα, καθώς γιορτάζει το νησί! Είχα την μοναδική ευκαιρία να ζήσω μαζί με μικρούς και μεγάλους αυτόν τον εορτασμό.

Σήμερα με τους μαθητές του Γυμνασίου και του Λυκείου, 12 στο σύνολο τους, έχουμε πολλά να μοιραστούμε. Δεν χρειάζονται πολλές συστάσεις για την θάλασσα, «την ζουν» καθημερινά, τη γνωρίζουν αρκετά καλά! Αυτό μας δίνει την ευκαιρία να μπούμε πιο βαθιά στο θέμα μας. Θα μιλήσουμε για τη θαλάσσια ζωή και την αλληλεπίδραση της με τον άνθρωπο, τον ρόλο μας στην αρμονική συνύπαρξη στη θάλασσα. Θα γνωρίσουν τη δράση του ΑΡΧΕΛΩΝ και το πώς μια προσπάθεια πολλών χρόνων και πολλών ανθρώπων μπορεί να φέρει μακροπρόθεσμα θετικά αποτελέσματα που αφορούν όλους.

Με αφορμή την ημέρα του εθελοντή, θα δούμε ποιος είναι ο ρόλος και η σημασία της εθελοντικής συμμετοχής σε δράσεις που αφορούν την ποιότητα ζωής μας και το καλό όλων.

Επίσης, μέσα από δραστηριότητες, οι μαθητές και οι Καθηγητές τους, γνώρισαν τον ρόλο και τη δράση του Εθνικού Δικτύου Διάσωσης Θαλασσίων Χελωνών και έμαθαν πώς να ενεργούν σε περίπτωση περιστατικού με Θαλάσσια Χελώνα.

h-energeia-gia-zwh-taksideuei-me-ton-arxelwn-sth-8hrasia-thirasia16_2.jpg

Αποχαιρετώντας το νησί, μια μικρή ηφαιστειακή πέτρα γλιστρά στην τσέπη μου, φορτισμένη με όλη την θετική ενέργεια που μου χάρισε η εμπειρία μου στην Θηρασιά!

Η ενέργεια για ζωή ταξιδεύει, σε ένα ταξίδι που τα παιδιά και οι νέοι του τόπου μας, δίνουν την έμπνευση να συνεχίζει.

Σας ευχαριστώ,

(περισσότερες φωτογραφίες της Αθηνάς Τσεκούρα, από την δράση στο: https://www.facebook.com/pages/ARCHELON-the-official-page-of-the-Sea-Turtle-Protection-Society-of-Greece/276190381327)

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

 1. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  26/06/2024

  Οι θαλάσσιες χελώνες μας εκπλήσσουν: αν δεις ίχνη χελώνας στην παραλία βοήθησε την έρευνα του ΑΡΧΕΛΩΝ!

  Δεν είναι όλες οι παραλίες στην εκτεταμένη ακτογραμμή της Ελλάδας κατάλληλες για την ωοτοκία των θαλάσσιων χελωνών, αλλά μερικές φορές αυτά τα θαλάσσια ερπετά μας εκπλήσσουν! Φέτος το καλοκαίρι, ο ΑΡΧΕΛΩΝ ζητά τη βοήθειά σου για τη διερεύνηση ενός φαινομένου που ονομάζεται «σποραδική ωοτοκία».

  Μάθε περισσότερα
 2. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  17/06/2024

  Λιμένι Μάνης - ΠΡΟΣΟΧΗ! Οι θαλάσσιες χελώνες δεν είναι κατοικίδια ζώα: Δεν τις ταΐζουμε!

  Ο Δήμος Ανατολικής Μάνης και το Λιμεναρχείο ζήτησαν τη συνδρομή του ΑΡΧΕΛΩΝ για την ενημέρωση των λουόμενων στην περιοχή Λιμένι της Μάνης, όπου οι υγειονομικές αρχές έχουν ήδη καταγράψει φέτος 12 περιστατικά επίθεσης θαλάσσιας χελώνας σε λουόμενους.

  Μάθε περισσότερα
 3. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  16/06/2024

  30 Χρόνια Ελπίδας: Το Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ γιορτάζει την Ημέρα των Θαλάσσιων Χελωνών

  Κάθε χρόνο στις 16 Ιουνίου, γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα των Θαλάσσιων Χελωνών, μια ημέρα αφιερωμένη στην ευαισθητοποίηση σχετικά με αυτά τα υπέροχα πλάσματα και τις απειλές που αντιμετωπίζουν. Η φετινή χρονιά έχει ιδιαίτερη σημασία για τον ΑΡΧΕΛΩΝ, καθώς το Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών στη Γλυφάδα συμπληρώνει 30 χρόνια λειτουργίας.

  Μάθε περισσότερα
 4. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  13/06/2024

  Διαγωνισμός Αφίσας για παιδιά και νέους: Καλωσορίζουμε τα χελωνάκια του 2024 στις παραλίες!

  Νερομπογιές, μαρκαδόροι, κολλάζ, υπολογιστής, κινητό; Όλα είναι χρήσιμα. Χρησιμοποίησε τη δημιουργικότητα και τη φαντασία σου για να φτιάξεις μία αφίσα μεγέθους Α3 ή Α4 που θα ενημερώνει ότι σε λίγο εκκολάπτονται τα χελωνάκια του 2024.

  Μάθε περισσότερα
 5. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  16/05/2024

  Νωρίτερα από άλλες χρονιές άρχισε φέτος η ωοτοκία για τις θαλάσσιες χελώνες Καρέττα και οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης στους ωκεανούς προβληματίζουν

  Για πρώτη φορά, στα 40 χρόνια καταγραφών του ΑΡΧΕΛΩΝ, βρέθηκε στις 10 Μαΐου η πρώτη φωλιά θαλάσσιας χελώνας στον Κόλπο Λαγανά Ζακύθου. Επιβεβαιώνονται οι επιστημονικές προβλέψεις της μετακίνησης της περιόδου ωοτοκίας νωρίτερα την άνοιξη, λόγω της κλιματικής αλλαγής.

  Μάθε περισσότερα
 6. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  14/05/2024

  Σώσε Χελώνες, Δες την Ελλάδα με Budget

  Σε τραβάει η ιδέα να πας σε πεντακάθαρες ελληνικές παραλίες και η ευκαιρία να κάνεις τη διαφορά; Ιούνιος και Σεπτέμβριος είναι οι τέλειοι μήνες για εθελοντισμό στην προστασία των θαλάσσιων χελωνών στην Ελλάδα

  Μάθε περισσότερα
 7. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  02/05/2024

  Γιορτή της Χελώνας για παιδιά 2024: Ταξίδεψε με τις χελώνες στη Μεσόγειο!

  Σημειώστε την ημερομηνία! Το Σάββατο 18 Μαΐου στις 11:00, το Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ ανοίγει τις πόρτες του για να υποδεχτεί μικρούς και μεγάλους φίλους των θαλάσσιων χελωνών που θέλουν να γιορτάσουν, να εξερευνήσουν, να μάθουν, να παίξουν και να ταξιδέψουν μαγικά στη Μεσόγειο.

  Μάθε περισσότερα
 8. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  02/05/2024

  Μια επιτυχημένη χρονιά για το Διεθνές Συμπόσιο Θαλάσσιας Χελώνας

  Το Διεθνές Συμπόσιο Θαλάσσιας Χελώνας ολοκληρώθηκε θριαμβευτικά τον Μάρτιο στην Πατάγια της Ταϊλάνδης, με τον ΑΡΧΕΛΩΝ να συμμετέχει ενεργά.

  Μάθε περισσότερα
 9. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  29/04/2024

  Πρωινή βόλτα με τον ΑΡΧΕΛΩΝ

  Ο κινηματογραφικός φακός του Στέφανου και της Μαρίας των SteΜa Journeys πέτυχε κάτι πολύ σπάνιο: μία θαλάσσια χελώνα Καρέττα να κάνει φωλιά το πρωί! Οι εθελοντές στα Χανιά ανέλαβαν δράση για την προστασία της.

  Μάθε περισσότερα
 10. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  26/04/2024

  «Γεφυρώνοντας προσπάθειες τουρισμού και διατήρησης της φύσης», η παράπλευρη εκδήλωση του ΑΡΧΕΛΩΝ στο διεθνές συνέδριο Our Ocean, an Ocean of Potential

  Ο ΑΡΧΕΛΩΝ είχε την τιμή να συμμετάσχει ενεργά στο συνέδριο, διοργανώνοντας μία συζήτηση για τον τουρισμό και τις προσπάθειες προστασίας των θαλάσσιων χελωνών στο Ρέθυμνο με τη συμμετοχή του Δήμου Ρεθύμνου, του ομίλου GRECOTEL και εμπειρογνώμονες βιώσιμου τουρισμού.

  Μάθε περισσότερα
 11. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  19/04/2024

  Νέο! «Υποτροφίες» για πρακτική εμπειρία- άσκηση στα διεθνή περιβαλλοντικά προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ

  Φέτος δίνεται η ευκαιρία να υποστηριχθεί η συμμετοχή μικρού αριθμού εθελοντών στα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών στις παραλίες ωοτοκίας καθώς και στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών στη Γλυφάδα Αττικής. Δείτε τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια που ισχύουν για το 2024.

  Μάθε περισσότερα
 12. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  12/04/2024

  Συντονισμός για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών στο Ρέθυμνο: Τοπικές Αρχές και τουρισμός ενώνουν δυνάμεις

  Η συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στις 5 Απριλίου 2024 στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου, έθιξε καίρια ζητήματα, όπως η τήρηση των διαχειριστικών μέτρων για την προστασία της Καρέττα. Δεδομένης της τουριστικής δραστηριότητας στις παραλίες ωοτοκίας, η ενεργή συμμετοχή του τουριστικού τομέα στην εφαρμογή των μέτρων κρίνεται απαραίτητη.

  Μάθε περισσότερα
 13. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  10/04/2024

  «Τουρίστες και χελώνες;» Απλώνεται η περιβαλλοντική εκστρατεία ενημέρωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ στις παραλίες ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας Καρέττα

  Στο δρόμο του αειφόρου τουρισμού στρατεύεται ξανά, μετά την πανδημία, ο ΑΡΧΕΛΩΝ- Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας. Στόχος της νέας εκστρατείας είναι να φθάσουν οι πληροφορίες για τον ορθό κώδικα συμπεριφοράς επισκεπτών σε όλες τις παραλίες ωοτοκίας σε συνεργασία με τον τουριστικό τομέα.

  Μάθε περισσότερα
 14. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  04/04/2024

  LIFE MareNatura - Το μεγαλύτερο πρόγραμμα για τη θαλάσσια βιοποικιλότητα στην Ελλάδα

  Μάθε περισσότερα
 15. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  03/04/2024

  Οι πολίτες μας ενημερώνουν για εκβρασμούς θαλάσσιων χελωνών

  Ο ΑΡΧΕΛΩΝ ξεκίνησε την προσπάθεια καταγραφής των περιστατικών που νεκρές χελώνες ξεβράζονται στις ελληνικές ακτές από το 1992. Τα τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί μία αύξηση στις καταγραφές αυτές που όμως μπορεί να οφείλεται στο ότι περισσότεροι συμπολίτες μας αναφέρουν τέτοια περιστατικά. Μάθε περισσότερα…

  Μάθε περισσότερα
1 από 0

Πολύ πιθανό να σε ενδιαφέρουν επίσης

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας!
Μάθε για τις τελευταίες δράσεις μας και ενημερώσου για τα προγράμματά μας και πως μπορείς εσύ να βοηθήσεις τις θαλάσσιες χελώνες!