19/06/2018

Joanne τι νέα από το Κέντρο Διάσωσης (Μάρτιος-Απρίλιος 2018);

Η εθελόντριά μας στο Κέντρο Διάσωσης, Joanne Stournara, μας ενημερώνει για τα γεγονότα της περιόδου Μάρτιος-Απρίλιος 2018

“Αν ήμασταν λογικοί, το μέλλον δε θα ήταν τόσο ζοφερό, πραγματικά. Αλλά είμαστε παραπάνω από λογικοί. Είμαστε άνθρωποι, και έχουμε πίστη και έχουμε ελπίδα, και μπορούμε να δουλέψουμε.” Jacques Yves Cousteau

joanne-ti-nea-apo-to-kentro-diaswshs-martios-aprilios-2018-Eileen_Leder_RC_low.jpg

Αφίξεις χελωνών

Νέμο”, μια μικροσκοπική Καρέτα έφτασε στο ΚΔ από τη Λάκκη (Λέρος) στις 7 Μαρτίου 2018. Το καβούκι του “Νέμο” έχει μήκος μόλις 10εκ. και ζυγίζει μόνο 15 γραμμάρια! Η χελώνα βρέθηκε στην παραλία από παιδιά. Εξαιτίας των δυνατών ανέμων στην περιοχή εκείνη την περίοδο, είναι πιθανό ότι η χελώνα ξεβράστηκε στην ακτή. Ο “Νέμο” δεν έχει εμφανείς τραυματισμούς, αλλά ήταν πολύ αδύναμος. Προσεκλήθη ο εντόπιος κτηνίατρος, ο οποίος ειδοποίησε το ΚΔ. Ο κτηνίατρος προσέφερε τις πρώτες βοήθειες στη χελώνα και την κράτησε υπό παρακολούθηση στο ιατρείο κατά τη διάρκεια της νύχτας, τότε ετοίμασε ένα μέσο μεταφοράς με ζεστά μπουκάλια νερού, κλπ., για να κρατήσει το “Νέμο” θερμό κατά τη διάρκεια του 10ωρου ακτοπλοϊκού ταξιδιού στην Αθήνα. Ο “Νέμο” πηγαίνει εξαιρετικά καλά, οι ακτινογραφίες του έδειξαν ότι δεν έχει πνευμονική λοίμωξη ή άλλους εσωτερικούς τραυματισμούς και είναι υποψήφιος για απελευθέρωση όταν ο καιρός το επιτρέψει. Πολλά ευχαριστώ σε όλους τους κατοίκους της Λέρου που συμμετείχαν στη διάσωση και την σωτηρία της ζωής αυτής της χελώνας.

joanne-ti-nea-apo-to-kentro-diaswshs-martios-aprilios-2018-Nemo_low.jpg

Φίλιππος-Αλέξανδρος”, μια Καρέτα της οποίας το καβούκι έχει μήκος 54εκ. και που ζυγίζει 18 κιλά, έφτασε στο ΚΔ στις 20 Μάρτιου 2018 από την κοντινή ακτή της Αγίας Μαρίνας (Σαρωνικός, Αττική). Η χελώνα βρέθηκε από δύο παιδιά που περπατούσαν στην παραλία με τη μητέρα τους. Το σώμα της χελώνας είχε καλυφθεί από πολλά οστρακοειδή, και ήταν αδύναμη και δεν ανταποκρινόταν πολύ στις κλήσεις των παιδιών. Οι ακτινογραφίες αποκάλυψαν ότι η χελώνα είχε καταπιεί 3 αγκίστρια με παραγάδι που είχαν ταξιδέψει μέσα από τα έντερά του. Του χορηγήθηκε ένα καθαρτικό για να μπορέσει να αποβάλλει τα αγκίστρια με φυσικό τρόπο. Ένα θετικό σημείο είναι ότι ακριβώς την επόμενη ημέρα, άρχισε να τρώει μόνος του. Ελπίζουμε να ανακτήσει τη δύναμη και την υγεία του ώστε να απελευθερωθεί στη θάλασσα. Πολλά ευχαριστώ στην οικογένεια που βοήθησε στη διάσωση και την σωτηρία της ζωής αυτής της χελώνας.

joanne-ti-nea-apo-to-kentro-diaswshs-martios-aprilios-2018-Philippos_Alexandros_low.jpg

Γιόσι” έφτασε στο ΚΔ στις 13 Απριλίου 2018 από την κοντινή ακτή της Βάρκιζας. Η χελώνα, της οποίας το καβούκι έχει μήκος 65.5εκ. και που ζυγίζει 36 κιλά, βρέθηκε και διασώθηκε από τον Άγγελο, που βρισκόταν μέσα στη βάρκα του όταν εντόπισε τη χελώνα να επιπλέει στη επιφάνεια, καλυμμένη από οστρακοειδή και με εμφανή σημάδια ταλαιπωρίας. Αμέσως επικοινώνησε με τον ΑΡΧΕΛΩΝ και έφερε τη χελώνα στην παραλία ώστε να την παραλάβουν οι εθελοντές του Κ.Δ. Ο “Γιόσι” βρέθηκε να έχει σοβαρή πνευμονική λοίμωξη, η οποία θεραπεύεται. Ακόμα δεν τρώει μόνος του, αλλά είναι δραστήριος και έχει αρχίσει να κάνει βουτιές. Πολλά ευχαριστώ στον που βοήθησε στη διάσωση και την σωτηρία της ζωής αυτής της χελώνας … και που έγινε επίσημο μέλος του Κέντρου Διάσωσης ΑΡΧΕΛΩΝ.

Οι παραπάνω τρείς αναφορές αφορούν υπεύθυνους ανθρώπους που ενδιαφέρονται να προστατεύσουν θαλάσσιες χελώνες υπό εξαφάνιση μας εμπνέουν και μας δίνουν ελπίδα για το μέλλον. Δυστυχώς, οι επόμενες αναφορές αναφέρονται σε ανθρώπους που σκόπιμα έβλαψαν τα ζώα.

Μαρία”, μια Καρέτα της οποίας το καβούκι έχει μήκος 69.5εκ. και που ζυγίζει 43 κιλά, έφτασε από την Σούδα (Κρήτη) στις 17 Απριλίου 2018 με σοβαρά κρανιακά τραύματα που είχε επιφέρει σκοπίμως ανθρώπινη πράξη. ‘Ενας εθελοντής από τον Οργανισμό Προστασίας Ζώων ΕΚΠΑΖ στα Χανιά, ενημερώθηκε για μια χελώνα, μετέβη από το Ρέθυμνο ως την Σούδα για να παραλάβει τη χελώνα. Τότε μετέφερε τη χελώνα στο λιμάνι των Χανίων για να στείλει τη χελώνα στο ΚΔ- 9ώρες ακτοπλοϊκό ταξίδι. Τα τραύματα της “Μαρίας” ήταν πολύ σοβαρά: και τα δύο μάτια είχαν επηρεαστεί και η δεξιά πλευρά της κάτω γνάθου είχε σπάσει τελείως. Οι μύες της γνάθου είχαν τραυματιστεί επίσης. Δυστυχώς η κατάστασή της παραμένει σοβαρή εξαιτίας των εκτενών τραυματισμών της. Της χορηγήθηκε αναισθησία για την ανακούφιση από τον πόνο, και βρισκόταν εκτός νερού για αρκετές ημέρες καθώς αιμοραγούσε. Δεν ενδιαφέρεται καθόλου να φάει. Μέχρι στιγμής το μέγεθός της είναι ένα ώφελος, αλλά η κατάστασή της είναι πολύ σοβαρή. Πολλά ευχριστώ σε όλους όσους μεσολάβησαν για τη διάσωση και την σωτηρία της ζωής αυτής της χελώνας.

joanne-ti-nea-apo-to-kentro-diaswshs-martios-aprilios-2018-Echo_low.jpg

Ένα ζήτημα που είναι εμφανές σε όλους από εμάς που εργαζόμαστε με τις θαλάσσιες χελώνες στο Κ.Δ.: είναι φτιαγμένες για να επιβιώνουν! Κάποιες από αυτές έχουν κατορθώσει να ξεπεράσουν εξαιρετικά σοβαρούς τραυματισμούς και παρά τις πιθανότητες αναρρώνουν αρκετά καλά για να επανενταχθούν στη θάλασσα. Δυστυχώς δεν είναι όλες τόσο τυχερές.

Θάνατοι Χελώνων

Πρίαμος”, μια Καρέτα που είχε έρθει από την Σύρο στις 14 Φεβρουαρίου 2018 με σοβαρούς κρανιακούς τραυματισμούς, η οποία κατέληξε εξαιτίας των τραυματισμών του στις 2 Απριλίου 2018. Παρά τις προσπάθειες διάσωσής του, δεν μπορούσε να χωνέψει κανένα φαγητό, το έκανε εμετό μαζί με άμμο.

Στράτος”, μια Καρέτα το καβούκι της οποίας είχε μήκος 31.5εκ. και που ζύγιζε 3 κιλά, έφτασε στο Κ.Δ. από την Κυλλήνη (Πελοπόννησος) στις 8 Απριλίου 2018, κατά την οποία εορταζόταν το Χριστιανό Ορθόδοξο Πάσχα. Όταν βρέθηκε, μπορούσαμε να δούμε την πετονιά που προεξείχε από το στόμα του και την κλοάκη. Αυτό είναι πάντα ένα πολύ επικίνδυνο σημάδι καθώς η πετονιά δημιουργεί πολλή σοβαρή ζημιά στο πεπτικό σύστημα της χελώνας. Ήταν πολύ αδύναμος, και ο θώρακάς του ήταν μαλακός. Πέρα από τη ζημιά που είχε προκληθεί από την πετονιά, βρέθηκε άμμος και στον πάτο της δεξαμενής του, ακόμα μια επικίνδυνη κατάσταση καθώς η άμμος μπορεί επίσης να εισχωρήσει στους πνεύμονες της χελώνας, οδηγώντας σε άλλα προβλήματα. Δυστυχώς, πέθανε εξαιτίας των τραυματισμών του στις 13 Απριλίου 2018.

Κάβος” έφτασε στο Κ.Δ. από τη Νέα Μάκρη (Αττική) στις 27 Απριλίου 2018. Η χελώνα, της οποίας το καβούκι είχε μήκος 65εκ. και που ζύγιζε 25 κιλά, είχε ένα κρανιακό τραύμα που είχε προκληθεί σκόπιμα από ανθρώπινη πράξη. Η χελώνα ήταν πολύ αδύναμη και καλυμένη με άλγη και οστρακοειδή, υποδηλώνονυας πως ήταν αδρανής για αρκετό διάστημα. Δυστυχώς βρέθηκε πολύ αργά για να σωθεί και πέθανε αμέσως μετά την άφιξή του.

Γνωρίζατε...

Κάποια είδη χελωνών (δερματοχελώνες και κεραμωτές) παράγουν ‘ψεύτικα αυγά’. Μαζί με τα ‘αληθινά’ αυγά που περιλαμβάνουν τα έμβρυα, έχουν βρεθεί μικρότερα ‘ψεύτικα αυγά’ στις φωλιές αυτών των ειδών. Σύμφωνα με τις πληροφορίες ενός άρθρου που βρήκα καθώς έψαχνα κάτι άλλο, “Η λειτουργία των ψεύτικων αυγών είναι αυτή την στιγμή άγνωστη, αλλά πρέπει να έχει κάποιο είδος εξελικτικού πλεονεκτήματος. Κάποιες υποθέσεις συμπεριλαμβάνουν τη διατήρηση της υγρασίας υψηλή στη φωλιά ή ίσως τον αποπροσανατολισμό των αρπακτικών.” Ο ιστοχώρος έχει κάποιες ενδιαφέρουσες πληροφορίες και φωτογραφίες ασθενειών της θαλάσσιας χελώνας, και έχει μια εξαιρετική φωτογραφία της εκκόλαψης ενός αυγού- δείτε μόνοι σας στο: http://nmlc.org/2011/07/sea-turtles-part-2-disease-predators-and-conservation/

joanne-ti-nea-apo-to-kentro-diaswshs-septembrios-2015-JoanneStournara3.jpg

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

 1. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  22/09/2023

  Κοινή ανακοίνωση για την κατάσταση διατήρησης του λύκου στην Ευρώπη

  Μάθε περισσότερα
 2. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  20/09/2023

  Ευκαιρία εργασίας: Συνεργάτης για θέματα τουρισμού

  Ο ΑΡΧΕΛΩΝ αναζητά συνεργάτη πλήρους απασχόλησης για θέματα τουρισμού

  Μάθε περισσότερα
 3. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  15/09/2023

  Ο Λίλο μας, η μικρή πρασινοχελώνα, τα κατάφερε!

  Τον Νοέμβριο του 2021 μία μικρή Πράσινη θαλάσσια χελώνα έφτασε στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ με πολύ σοβαρό τραύμα στο κεφάλι. Μετά από σχεδόν δύο χρόνια εντατικής θεραπείας, μία Τετάρτη τον Σεπτέμβριο του 2023 πήρε επιτέλους εξιτήριο και επέστρεψε στην θάλασσα!

  Μάθε περισσότερα
 4. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  12/09/2023

  Κοινό Δ.Τ.: Οι αφύσικες καταστροφές να γίνουν μάθημα για κλιματικά ανθεκτική Ελλάδα

  Μάθε περισσότερα
 5. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  10/09/2023

  Κοινό Δ.Τ.: Εκτός Σχεδίου Δόμηση: Η Σταδιακή Καταστροφή της Ελληνικής Φύσης

  Μάθε περισσότερα
 6. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  05/09/2023

  Πίσω στα θρανία και στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ

  Το μοναδικό νοσοκομείο για θαλάσσιες χελώνες ανοίγει ξανά τις πόρτες του για να υποδεχθεί σχολικές τάξεις όλων των βαθμίδων, αυτή τη φορά κλείνοντας θέση στο πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης μέσω του συστήματος ηλεκτρονικών κρατήσεων.

  Μάθε περισσότερα
 7. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  21/08/2023

  Αυτοί που σώζουν τα τραυματισμένα άγρια ζώα στην Ελλάδα ( νέο βίντεο)

  Βρέθηκε τραυματισμένο άγριο ζώο, οτιδήποτε από αρκούδα, αετό, μικροπούλια μέχρι θαλάσσια χελώνα, φώκια, δελφίνι; Υπάρχουν άνθρωποι που θα τα περιθάλψουν. Ο ΑΡΧΕΛΩΝ ετοίμασε ένα βίντεο, όπου οι άνθρωποι της περίθαλψης μιλούν γι΄αυτό που τους παρακινεί και συνεχίζουν…

  Μάθε περισσότερα
 8. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  21/08/2023

  Αποχαιρετισμός στο ιδρυτικό μέλος του ΑΡΧΕΛΩΝ Γιάννη Παπαναγιώτου, που έφυγε από τη ζωή πριν λίγες μέρες.

  Αποχαιρετισμός στο ιδρυτικό μέλος του ΑΡΧΕΛΩΝ Γιάννη Παπαναγιώτου, που έφυγε από τη ζωή πρίν λίγες μέρες. Λάτρης της φύσης, της θάλασσας και των βουνών, βοήθησε στη δημιουργία του τον Σύλλογο. Ευχαριστούμε.

  Μάθε περισσότερα
 9. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  17/08/2023

  Παγκόσμιο ρεκόρ 37 χρόνων αναπαραγωγικής ζωής για θαλάσσια χελώνα στη Ζάκυνθο – Αυξημένος φέτος ο αριθμός στις φωλιές

  Ένα σημαντικό αποτέλεσμα της συστηματικής δουλειάς της φετινής ομάδας παρακολούθησης της ωοτοκίας στη Ζάκυνθο, ανακοινώνει ο ΑΡΧΕΛΩΝ - Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας. Με βάση τις μακροχρόνιες παρατηρήσεις του, ο ΑΡΧΕΛΩΝ κατάφερε να πιστοποιήσει το Παγκόσμιο Ρεκόρ καταγεγραμμένης ωοτοκίας για χελώνες Καρέττα.

  Μάθε περισσότερα
 10. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  07/08/2023

  ΠΡΟΣΟΧΗ! Οι θαλάσσιες χελώνες δεν είναι κατοικίδια ζώα: Δεν τις αγγίζουμε! Δεν τις ταΐζουμε!

  Όπως είναι γνωστό 35 νέα περιστατικά επίθεσης θαλάσσιας χελώνας σε λουόμενους έχουν ήδη καταγραφεί κατά την φετινή καλοκαιρινή περίοδο και προστίθενται στον ήδη μακρύ κατάλογο των 200 περίπου καταγεγραμμένων περιστατικών, όπως αυτά έχουν καταγραφεί κατά τα προηγούμενα καλοκαίρια στα μητρώα του Κέντρο Υγείας Αρεόπολης.

  Μάθε περισσότερα
 11. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  01/08/2023

  Συνέντευξη με μια εθελόντρια: Lea Heinen, Κέντρο Διάσωσης

  Η Lea μοιράζεται την εμπειρία της ως εθελόντρια στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιας Χελώνας του ΑΡΧΕΛΩΝ: «Νομίζω ότι όταν μια χελώνα αρχίζει να τρώει μετά από ένα μήνα προσπάθειας, όταν μπορείς να δεις τη βελτίωση ή την επούλωση ενός τραυματισμού μιας χελώνας και όταν μια χελώνα επιστρέφει πίσω στη θάλασσα, στο φυσικό της περιβάλλον, στο σπίτι της - τότε ξέρεις ότι πράγματι σώζεις τις χελώνες».

  Μάθε περισσότερα
 12. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  21/07/2023

  Παιδικός Διαγωνισμός Παραλίας 2023: Φτιάξε το δικό σου χελωνάκι με φυσικά υλικά και στείλε μας φωτογραφία!

  Βοήθησέ μας να μεταδώσουμε το μήνυμα για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών σχηματίζοντας τα δικά σου θαλάσσια χελωνάκια με φυσικά υλικά που θα βρεις στην παραλία. Άμμος, πέτρες, βότσαλα, κοχύλια, φύκια, ξυλαράκια και ότι άλλο έχεις στη διάθεσή σου μπορούν να μεταμορφωθούν με λίγη φαντασία! Τράβηξε μια φωτογραφία το έργο σου και στείλε την στον Διαγωνισμό Παραλίας του ΑΡΧΕΛΩΝ.

  Μάθε περισσότερα
 13. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  18/07/2023

  Ανοίγοντας το δρόμο για τα επόμενα βήματα προστασίας των θαλάσσιων χελωνών στη Μεσόγειο

  Tην προηγούμενη εβδομάδα οι εταίροι του έργου «Διατήρηση των θαλασσίων χελωνών στην περιοχή της Μεσογείου» συναντήθηκαν για την 9η Συνεδρίαση της Καθοδηγητικής Επιτροπής. Η συνάντηση έγινε στον Κυπαρισσιακό Κόλπο στην Ελλάδα στις 4 και 5 Ιουλίου και οργανώθηκε από το SPA/RAC και τον ΑΡΧΕΛΩΝ.

  Μάθε περισσότερα
 14. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  04/07/2023

  Ειδική προσφορά για τους ΕΜΠΕΙΡΟΥΣ εθελοντές: Έλα τώρα ξανά μαζί μας για 2 χελωνο-εβδομάδες!

  Είναι καιρός να έρθεις ξανά στα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ, ακόμηκι αν έχεις μόνο 2ή 3 εβδομάδες διαθέσιμες. Η προσφορά ισχύει για τον Αύγουστο, τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο 2023. Κάνε αίτηση μέσα από τη νέα μας ιστοσελίδα και δες περισσότερα για τις ημερομηνίες και τις τοποθεσίες που είναι διαθέσιμες οι θέσεις.

  Μάθε περισσότερα
 15. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  30/06/2023

  Εκδήλωση λήξης του έργου για τις Οργανώσεις Περίθαλψης Άγριων Ζώων

  Στις 9 Ιουνίου 2023, η Εταιρία Προστασίας Περιβάλλοντος Καστοριάς φιλοξένησε την εκδήλωση λήξης του έργου «Δίκτυο Συνεργασίας των Οργανώσεων που Δραστηριοποιούνται στην Περίθαλψη Άγριων Ζώων στην Ελλάδα».

  Μάθε περισσότερα
1 από 0

Πολύ πιθανό να σε ενδιαφέρουν επίσης

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας!
Μάθε για τις τελευταίες δράσεις μας και ενημερώσου για τα προγράμματά μας και πως μπορείς εσύ να βοηθήσεις τις θαλάσσιες χελώνες!