19/06/2018

Joanne τι νέα από το Κέντρο Διάσωσης (Μάρτιος-Απρίλιος 2018);

Η εθελόντριά μας στο Κέντρο Διάσωσης, Joanne Stournara, μας ενημερώνει για τα γεγονότα της περιόδου Μάρτιος-Απρίλιος 2018

“Αν ήμασταν λογικοί, το μέλλον δε θα ήταν τόσο ζοφερό, πραγματικά. Αλλά είμαστε παραπάνω από λογικοί. Είμαστε άνθρωποι, και έχουμε πίστη και έχουμε ελπίδα, και μπορούμε να δουλέψουμε.” Jacques Yves Cousteau

joanne-ti-nea-apo-to-kentro-diaswshs-martios-aprilios-2018-Eileen_Leder_RC_low.jpg

Αφίξεις χελωνών

Νέμο”, μια μικροσκοπική Καρέτα έφτασε στο ΚΔ από τη Λάκκη (Λέρος) στις 7 Μαρτίου 2018. Το καβούκι του “Νέμο” έχει μήκος μόλις 10εκ. και ζυγίζει μόνο 15 γραμμάρια! Η χελώνα βρέθηκε στην παραλία από παιδιά. Εξαιτίας των δυνατών ανέμων στην περιοχή εκείνη την περίοδο, είναι πιθανό ότι η χελώνα ξεβράστηκε στην ακτή. Ο “Νέμο” δεν έχει εμφανείς τραυματισμούς, αλλά ήταν πολύ αδύναμος. Προσεκλήθη ο εντόπιος κτηνίατρος, ο οποίος ειδοποίησε το ΚΔ. Ο κτηνίατρος προσέφερε τις πρώτες βοήθειες στη χελώνα και την κράτησε υπό παρακολούθηση στο ιατρείο κατά τη διάρκεια της νύχτας, τότε ετοίμασε ένα μέσο μεταφοράς με ζεστά μπουκάλια νερού, κλπ., για να κρατήσει το “Νέμο” θερμό κατά τη διάρκεια του 10ωρου ακτοπλοϊκού ταξιδιού στην Αθήνα. Ο “Νέμο” πηγαίνει εξαιρετικά καλά, οι ακτινογραφίες του έδειξαν ότι δεν έχει πνευμονική λοίμωξη ή άλλους εσωτερικούς τραυματισμούς και είναι υποψήφιος για απελευθέρωση όταν ο καιρός το επιτρέψει. Πολλά ευχαριστώ σε όλους τους κατοίκους της Λέρου που συμμετείχαν στη διάσωση και την σωτηρία της ζωής αυτής της χελώνας.

joanne-ti-nea-apo-to-kentro-diaswshs-martios-aprilios-2018-Nemo_low.jpg

Φίλιππος-Αλέξανδρος”, μια Καρέτα της οποίας το καβούκι έχει μήκος 54εκ. και που ζυγίζει 18 κιλά, έφτασε στο ΚΔ στις 20 Μάρτιου 2018 από την κοντινή ακτή της Αγίας Μαρίνας (Σαρωνικός, Αττική). Η χελώνα βρέθηκε από δύο παιδιά που περπατούσαν στην παραλία με τη μητέρα τους. Το σώμα της χελώνας είχε καλυφθεί από πολλά οστρακοειδή, και ήταν αδύναμη και δεν ανταποκρινόταν πολύ στις κλήσεις των παιδιών. Οι ακτινογραφίες αποκάλυψαν ότι η χελώνα είχε καταπιεί 3 αγκίστρια με παραγάδι που είχαν ταξιδέψει μέσα από τα έντερά του. Του χορηγήθηκε ένα καθαρτικό για να μπορέσει να αποβάλλει τα αγκίστρια με φυσικό τρόπο. Ένα θετικό σημείο είναι ότι ακριβώς την επόμενη ημέρα, άρχισε να τρώει μόνος του. Ελπίζουμε να ανακτήσει τη δύναμη και την υγεία του ώστε να απελευθερωθεί στη θάλασσα. Πολλά ευχαριστώ στην οικογένεια που βοήθησε στη διάσωση και την σωτηρία της ζωής αυτής της χελώνας.

joanne-ti-nea-apo-to-kentro-diaswshs-martios-aprilios-2018-Philippos_Alexandros_low.jpg

Γιόσι” έφτασε στο ΚΔ στις 13 Απριλίου 2018 από την κοντινή ακτή της Βάρκιζας. Η χελώνα, της οποίας το καβούκι έχει μήκος 65.5εκ. και που ζυγίζει 36 κιλά, βρέθηκε και διασώθηκε από τον Άγγελο, που βρισκόταν μέσα στη βάρκα του όταν εντόπισε τη χελώνα να επιπλέει στη επιφάνεια, καλυμμένη από οστρακοειδή και με εμφανή σημάδια ταλαιπωρίας. Αμέσως επικοινώνησε με τον ΑΡΧΕΛΩΝ και έφερε τη χελώνα στην παραλία ώστε να την παραλάβουν οι εθελοντές του Κ.Δ. Ο “Γιόσι” βρέθηκε να έχει σοβαρή πνευμονική λοίμωξη, η οποία θεραπεύεται. Ακόμα δεν τρώει μόνος του, αλλά είναι δραστήριος και έχει αρχίσει να κάνει βουτιές. Πολλά ευχαριστώ στον που βοήθησε στη διάσωση και την σωτηρία της ζωής αυτής της χελώνας … και που έγινε επίσημο μέλος του Κέντρου Διάσωσης ΑΡΧΕΛΩΝ.

Οι παραπάνω τρείς αναφορές αφορούν υπεύθυνους ανθρώπους που ενδιαφέρονται να προστατεύσουν θαλάσσιες χελώνες υπό εξαφάνιση μας εμπνέουν και μας δίνουν ελπίδα για το μέλλον. Δυστυχώς, οι επόμενες αναφορές αναφέρονται σε ανθρώπους που σκόπιμα έβλαψαν τα ζώα.

Μαρία”, μια Καρέτα της οποίας το καβούκι έχει μήκος 69.5εκ. και που ζυγίζει 43 κιλά, έφτασε από την Σούδα (Κρήτη) στις 17 Απριλίου 2018 με σοβαρά κρανιακά τραύματα που είχε επιφέρει σκοπίμως ανθρώπινη πράξη. ‘Ενας εθελοντής από τον Οργανισμό Προστασίας Ζώων ΕΚΠΑΖ στα Χανιά, ενημερώθηκε για μια χελώνα, μετέβη από το Ρέθυμνο ως την Σούδα για να παραλάβει τη χελώνα. Τότε μετέφερε τη χελώνα στο λιμάνι των Χανίων για να στείλει τη χελώνα στο ΚΔ- 9ώρες ακτοπλοϊκό ταξίδι. Τα τραύματα της “Μαρίας” ήταν πολύ σοβαρά: και τα δύο μάτια είχαν επηρεαστεί και η δεξιά πλευρά της κάτω γνάθου είχε σπάσει τελείως. Οι μύες της γνάθου είχαν τραυματιστεί επίσης. Δυστυχώς η κατάστασή της παραμένει σοβαρή εξαιτίας των εκτενών τραυματισμών της. Της χορηγήθηκε αναισθησία για την ανακούφιση από τον πόνο, και βρισκόταν εκτός νερού για αρκετές ημέρες καθώς αιμοραγούσε. Δεν ενδιαφέρεται καθόλου να φάει. Μέχρι στιγμής το μέγεθός της είναι ένα ώφελος, αλλά η κατάστασή της είναι πολύ σοβαρή. Πολλά ευχριστώ σε όλους όσους μεσολάβησαν για τη διάσωση και την σωτηρία της ζωής αυτής της χελώνας.

joanne-ti-nea-apo-to-kentro-diaswshs-martios-aprilios-2018-Echo_low.jpg

Ένα ζήτημα που είναι εμφανές σε όλους από εμάς που εργαζόμαστε με τις θαλάσσιες χελώνες στο Κ.Δ.: είναι φτιαγμένες για να επιβιώνουν! Κάποιες από αυτές έχουν κατορθώσει να ξεπεράσουν εξαιρετικά σοβαρούς τραυματισμούς και παρά τις πιθανότητες αναρρώνουν αρκετά καλά για να επανενταχθούν στη θάλασσα. Δυστυχώς δεν είναι όλες τόσο τυχερές.

Θάνατοι Χελώνων

Πρίαμος”, μια Καρέτα που είχε έρθει από την Σύρο στις 14 Φεβρουαρίου 2018 με σοβαρούς κρανιακούς τραυματισμούς, η οποία κατέληξε εξαιτίας των τραυματισμών του στις 2 Απριλίου 2018. Παρά τις προσπάθειες διάσωσής του, δεν μπορούσε να χωνέψει κανένα φαγητό, το έκανε εμετό μαζί με άμμο.

Στράτος”, μια Καρέτα το καβούκι της οποίας είχε μήκος 31.5εκ. και που ζύγιζε 3 κιλά, έφτασε στο Κ.Δ. από την Κυλλήνη (Πελοπόννησος) στις 8 Απριλίου 2018, κατά την οποία εορταζόταν το Χριστιανό Ορθόδοξο Πάσχα. Όταν βρέθηκε, μπορούσαμε να δούμε την πετονιά που προεξείχε από το στόμα του και την κλοάκη. Αυτό είναι πάντα ένα πολύ επικίνδυνο σημάδι καθώς η πετονιά δημιουργεί πολλή σοβαρή ζημιά στο πεπτικό σύστημα της χελώνας. Ήταν πολύ αδύναμος, και ο θώρακάς του ήταν μαλακός. Πέρα από τη ζημιά που είχε προκληθεί από την πετονιά, βρέθηκε άμμος και στον πάτο της δεξαμενής του, ακόμα μια επικίνδυνη κατάσταση καθώς η άμμος μπορεί επίσης να εισχωρήσει στους πνεύμονες της χελώνας, οδηγώντας σε άλλα προβλήματα. Δυστυχώς, πέθανε εξαιτίας των τραυματισμών του στις 13 Απριλίου 2018.

Κάβος” έφτασε στο Κ.Δ. από τη Νέα Μάκρη (Αττική) στις 27 Απριλίου 2018. Η χελώνα, της οποίας το καβούκι είχε μήκος 65εκ. και που ζύγιζε 25 κιλά, είχε ένα κρανιακό τραύμα που είχε προκληθεί σκόπιμα από ανθρώπινη πράξη. Η χελώνα ήταν πολύ αδύναμη και καλυμένη με άλγη και οστρακοειδή, υποδηλώνονυας πως ήταν αδρανής για αρκετό διάστημα. Δυστυχώς βρέθηκε πολύ αργά για να σωθεί και πέθανε αμέσως μετά την άφιξή του.

Γνωρίζατε...

Κάποια είδη χελωνών (δερματοχελώνες και κεραμωτές) παράγουν ‘ψεύτικα αυγά’. Μαζί με τα ‘αληθινά’ αυγά που περιλαμβάνουν τα έμβρυα, έχουν βρεθεί μικρότερα ‘ψεύτικα αυγά’ στις φωλιές αυτών των ειδών. Σύμφωνα με τις πληροφορίες ενός άρθρου που βρήκα καθώς έψαχνα κάτι άλλο, “Η λειτουργία των ψεύτικων αυγών είναι αυτή την στιγμή άγνωστη, αλλά πρέπει να έχει κάποιο είδος εξελικτικού πλεονεκτήματος. Κάποιες υποθέσεις συμπεριλαμβάνουν τη διατήρηση της υγρασίας υψηλή στη φωλιά ή ίσως τον αποπροσανατολισμό των αρπακτικών.” Ο ιστοχώρος έχει κάποιες ενδιαφέρουσες πληροφορίες και φωτογραφίες ασθενειών της θαλάσσιας χελώνας, και έχει μια εξαιρετική φωτογραφία της εκκόλαψης ενός αυγού- δείτε μόνοι σας στο: http://nmlc.org/2011/07/sea-turtles-part-2-disease-predators-and-conservation/

joanne-ti-nea-apo-to-kentro-diaswshs-septembrios-2015-JoanneStournara3.jpg

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

  1. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    18/12/2024

    Μιά πληγωμένη Καρέττα επιστρέφει στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ με πλαστικά στο πεπτικό της σύστημα.

    Η Ελλάδα μείωσε την κατανάλωση της πλαστικής σακούλας, όμως πρέπει όλοι να προσπαθήσουμε περισσότερο. Η ρύπανση της θάλασσας από πλαστικά παραμένει μια σημαντική απειλή τόσο για την υγεία των ανθρώπων, όσο και για τα ζώα και τα φυτά που ζουν εκεί.

    Μάθε περισσότερα
  2. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    06/12/2024

    O ΑΡΧΕΛΩΝ στην Πρώτη Γραμμή της Διάσωσης για τις θαλάσσιες χελώνες στη Μεσόγειο.

    Με τη βοήθεια του ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ μπορέσαμε να αποκτήσουμε ακριβείς διαγνώσεις για την υγεία των χελωνών που διασώθηκαν στις Ελληνικές θάλασσες.

    Μάθε περισσότερα
  3. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    04/12/2024

    Η φύση τελεί υπό επίθεση: Η προστασία του λύκου υποβαθμίζεται στη Σύμβαση της Βέρνης

    Ανακοίνωση 20 Περιβαλλοντικών Οργανώσεων

    Μάθε περισσότερα
  4. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    03/12/2024

    Καλοκαίρι 2025: Ανάλαβε θέση ευθύνης στα Προγράμματα Προστασίας της Θαλάσσιας Χελώνας!

    Περιορισμένος αριθμός έμπειρων και ικανών εθελοντών επιλέγεται κάθε χρόνο για τις θέσεις Υπεύθυνων Πεδίου των προγραμμάτων του ΑΡΧΕΛΩΝ. Η υποβολή αιτήσεων και σύντομων βιογραφικών για το 2025 έχει αρχίσει!

    Μάθε περισσότερα
  5. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    29/11/2024

    Πρώτο φωτοβολταϊκό στην καρδιά του Αμβρακικού

    Ο Αμβρακικός κόλπος είναι ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο οικοσύστημα που απειλείται με αποσταθεροποίηση στην περίπτωση εγκατάστασης μιας τόσο μεγάλης κατασκευαστικής δομής. Καλούμε τις αρμόδιες αρχές, την τοπική αυτοδιοίκηση να αντιδράσουν στην περαιτέρω υποβάθμιση του Αμβρακικού Κόλπου.

    Μάθε περισσότερα
  6. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    25/11/2024

    Κάνε αυτή τη γιορτινή περίοδο ακόμα πιο μαγική, χαρίζοντας μία υιοθεσία θαλάσσιας χελώνα στους αγαπημένους σου!

    Είτε πρόκειται για τον λάτρη της άγριας φύσης στη ζωή σου, είτε για κάποιον δικό σου που νοιάζεται για τον πλανήτη, μια υιοθεσία από τον ΑΡΧΕΛΩΝ είναι ένα δώρο που συνεχίζει να προσφέρει.

    Μάθε περισσότερα
  7. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    18/11/2024

    Η παραλία της ελπίδας: Το ταξίδι του Keanu με τον ΑΡΧΕΛΩΝ

    Ο Keanu Groeneveld, φοιτητής στη Διαχείριση της Άγριας Ζωής, ήρθε από την Ολλανδία στο Ρέθυμνο της Κρήτης για να κάνει την πρακτική του άσκηση στον ΑΡΧΕΛΩΝ. Η εμπειρία του ήταν ένα μεταμορφωτικό ταξίδι που φούντωσε το πάθος του για τη προστασία της φύσης.

    Μάθε περισσότερα
  8. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    14/11/2024

    Ανοίγει η Διαδικτυακή Ξενάγηση Σχολείων στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ: Οι θαλάσσιες χελώνες ταξιδεύουν πάλι σε όλη την Ελλάδα!

    Για 5η συνεχόμενη χρονιά, το Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ ανοίγει τις πύλες του και προσκαλεί τους μαθητές σχολείων εκτός Αττικής σε μια μοναδική διαδικτυακή εμπειρία.

    Μάθε περισσότερα
  9. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    12/11/2024

    Δορυφορική παρακολούθηση για την προστασία των χελωνών: TUI Care Foundation και ΑΡΧΕΛΩΝ απελευθερώνουν θαλάσσια χελώνα με πομπό στην Ελλάδα

    Μετά από τη διάσωση και αρκετούς μήνες περίθαλψης στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ, ο «Τρίτων» επέστρεψε πίσω στη θάλασσα με έναν δορυφορικό πομπό στο καβούκι του. Η δράση αυτή, ως μέρος του προγράμματος TUI Turtle Aid, στοχεύει να συνεισφέρει πολύτιμες γνώσεις σχετικά με τη συμπεριφορά της θαλάσσιας χελώνας μετά την απελευθέρωση.

    Μάθε περισσότερα
  10. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    11/11/2024

    Ένα διαφορετικό ρεκόρ ωοτοκίας: επιβεβαιώνεται η ανάκαμψη του πληθυσμού της Καρέττα που αναπαράγεται στον Κυπαρισσιακό Κόλπο!

    Φέτος καταγράφηκε από τον ΑΡΧΕΛΩΝ ένα νέο ρεκόρ ωοτοκίας: 6.700 φωλιές στον πυρήνα ωοτοκίας του Κυπαρισσιακού Κόλπου.

    Μάθε περισσότερα
  11. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    28/10/2024

    Ένα σύμβολο της άγριας ζωής μετατράπηκε σε μακάβριο τουριστικό αξιοθέατο

    Μια ταριχευμένη θαλάσσια χελώνα Καρέττα βρέθηκε να εκτίθεται σε δημόσια θέα σε ταβέρνα του νησιού του Καστού.

    Μάθε περισσότερα
  12. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    23/10/2024

    Μεγαλώνοντας μέσα από τις προκλήσεις: Η μεταμόρφωση ενός εθελοντή

    «Μέσα από τον εθελοντισμό στα Χανιά, μπόρεσα να ξεπεράσω τα όριά μου και να ανακαλύψω έναν νέο κόσμο», λέει η Hyerim Ryu, μιλώντας για την εμπειρία της 5 εβδομάδων εθελοντισμού με τον ΑΡΧΕΛΩΝ.

    Μάθε περισσότερα
  13. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    21/10/2024

    «Υποτροφίες» για πρακτική εμπειρία και άσκηση στα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ

    Φέτος, με τις «υποτροφίες» δίνεται η ευκαιρία να υποστηριχθεί οικονομικά η συμμετοχή μικρού αριθμού ατόμων από την Ελλάδα (για εθελοντισμό ή/και πρακτική άσκηση φοιτητών) στα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ

    Μάθε περισσότερα
  14. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    18/10/2024

    Υπάρχει πρόοδος στην δημιουργία ενός ενιαίου Θαλάσσιου Πάρκου στο Ιόνιο;

    Η ίδρυση ενιαίου Θαλάσσιου Πάρκου στο Ιόνιο μπορεί να αποτελέσει σημείο σταθμό για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών της Μεσογείου.

    Μάθε περισσότερα
  15. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    16/10/2024

    Κοινό ΔT: Απροστάτευτοι οι πυρήνες θαλάσσιας βιοποικιλότητας της Ελλάδας!

    Σοβαρές ελλείψεις στην προστασία των σημαντικότερων ελληνικών θαλάσσιων βιοτόπων και επιτακτική ανάγκη για άμεσες παρεμβάσεις εντοπίζει έκθεση εννέα περιβαλλοντικών οργανισμών.

    Μάθε περισσότερα
1 από 0

Πολύ πιθανό να σε ενδιαφέρουν επίσης

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας!
Μάθε για τις τελευταίες δράσεις μας και ενημερώσου για τα προγράμματά μας και πως μπορείς εσύ να βοηθήσεις τις θαλάσσιες χελώνες!