19/06/2018

Joanne τι νέα από το Κέντρο Διάσωσης (Μάρτιος-Απρίλιος 2018);

Η εθελόντριά μας στο Κέντρο Διάσωσης, Joanne Stournara, μας ενημερώνει για τα γεγονότα της περιόδου Μάρτιος-Απρίλιος 2018

“Αν ήμασταν λογικοί, το μέλλον δε θα ήταν τόσο ζοφερό, πραγματικά. Αλλά είμαστε παραπάνω από λογικοί. Είμαστε άνθρωποι, και έχουμε πίστη και έχουμε ελπίδα, και μπορούμε να δουλέψουμε.” Jacques Yves Cousteau

joanne-ti-nea-apo-to-kentro-diaswshs-martios-aprilios-2018-Eileen_Leder_RC_low.jpg

Αφίξεις χελωνών

Νέμο”, μια μικροσκοπική Καρέτα έφτασε στο ΚΔ από τη Λάκκη (Λέρος) στις 7 Μαρτίου 2018. Το καβούκι του “Νέμο” έχει μήκος μόλις 10εκ. και ζυγίζει μόνο 15 γραμμάρια! Η χελώνα βρέθηκε στην παραλία από παιδιά. Εξαιτίας των δυνατών ανέμων στην περιοχή εκείνη την περίοδο, είναι πιθανό ότι η χελώνα ξεβράστηκε στην ακτή. Ο “Νέμο” δεν έχει εμφανείς τραυματισμούς, αλλά ήταν πολύ αδύναμος. Προσεκλήθη ο εντόπιος κτηνίατρος, ο οποίος ειδοποίησε το ΚΔ. Ο κτηνίατρος προσέφερε τις πρώτες βοήθειες στη χελώνα και την κράτησε υπό παρακολούθηση στο ιατρείο κατά τη διάρκεια της νύχτας, τότε ετοίμασε ένα μέσο μεταφοράς με ζεστά μπουκάλια νερού, κλπ., για να κρατήσει το “Νέμο” θερμό κατά τη διάρκεια του 10ωρου ακτοπλοϊκού ταξιδιού στην Αθήνα. Ο “Νέμο” πηγαίνει εξαιρετικά καλά, οι ακτινογραφίες του έδειξαν ότι δεν έχει πνευμονική λοίμωξη ή άλλους εσωτερικούς τραυματισμούς και είναι υποψήφιος για απελευθέρωση όταν ο καιρός το επιτρέψει. Πολλά ευχαριστώ σε όλους τους κατοίκους της Λέρου που συμμετείχαν στη διάσωση και την σωτηρία της ζωής αυτής της χελώνας.

joanne-ti-nea-apo-to-kentro-diaswshs-martios-aprilios-2018-Nemo_low.jpg

Φίλιππος-Αλέξανδρος”, μια Καρέτα της οποίας το καβούκι έχει μήκος 54εκ. και που ζυγίζει 18 κιλά, έφτασε στο ΚΔ στις 20 Μάρτιου 2018 από την κοντινή ακτή της Αγίας Μαρίνας (Σαρωνικός, Αττική). Η χελώνα βρέθηκε από δύο παιδιά που περπατούσαν στην παραλία με τη μητέρα τους. Το σώμα της χελώνας είχε καλυφθεί από πολλά οστρακοειδή, και ήταν αδύναμη και δεν ανταποκρινόταν πολύ στις κλήσεις των παιδιών. Οι ακτινογραφίες αποκάλυψαν ότι η χελώνα είχε καταπιεί 3 αγκίστρια με παραγάδι που είχαν ταξιδέψει μέσα από τα έντερά του. Του χορηγήθηκε ένα καθαρτικό για να μπορέσει να αποβάλλει τα αγκίστρια με φυσικό τρόπο. Ένα θετικό σημείο είναι ότι ακριβώς την επόμενη ημέρα, άρχισε να τρώει μόνος του. Ελπίζουμε να ανακτήσει τη δύναμη και την υγεία του ώστε να απελευθερωθεί στη θάλασσα. Πολλά ευχαριστώ στην οικογένεια που βοήθησε στη διάσωση και την σωτηρία της ζωής αυτής της χελώνας.

joanne-ti-nea-apo-to-kentro-diaswshs-martios-aprilios-2018-Philippos_Alexandros_low.jpg

Γιόσι” έφτασε στο ΚΔ στις 13 Απριλίου 2018 από την κοντινή ακτή της Βάρκιζας. Η χελώνα, της οποίας το καβούκι έχει μήκος 65.5εκ. και που ζυγίζει 36 κιλά, βρέθηκε και διασώθηκε από τον Άγγελο, που βρισκόταν μέσα στη βάρκα του όταν εντόπισε τη χελώνα να επιπλέει στη επιφάνεια, καλυμμένη από οστρακοειδή και με εμφανή σημάδια ταλαιπωρίας. Αμέσως επικοινώνησε με τον ΑΡΧΕΛΩΝ και έφερε τη χελώνα στην παραλία ώστε να την παραλάβουν οι εθελοντές του Κ.Δ. Ο “Γιόσι” βρέθηκε να έχει σοβαρή πνευμονική λοίμωξη, η οποία θεραπεύεται. Ακόμα δεν τρώει μόνος του, αλλά είναι δραστήριος και έχει αρχίσει να κάνει βουτιές. Πολλά ευχαριστώ στον που βοήθησε στη διάσωση και την σωτηρία της ζωής αυτής της χελώνας … και που έγινε επίσημο μέλος του Κέντρου Διάσωσης ΑΡΧΕΛΩΝ.

Οι παραπάνω τρείς αναφορές αφορούν υπεύθυνους ανθρώπους που ενδιαφέρονται να προστατεύσουν θαλάσσιες χελώνες υπό εξαφάνιση μας εμπνέουν και μας δίνουν ελπίδα για το μέλλον. Δυστυχώς, οι επόμενες αναφορές αναφέρονται σε ανθρώπους που σκόπιμα έβλαψαν τα ζώα.

Μαρία”, μια Καρέτα της οποίας το καβούκι έχει μήκος 69.5εκ. και που ζυγίζει 43 κιλά, έφτασε από την Σούδα (Κρήτη) στις 17 Απριλίου 2018 με σοβαρά κρανιακά τραύματα που είχε επιφέρει σκοπίμως ανθρώπινη πράξη. ‘Ενας εθελοντής από τον Οργανισμό Προστασίας Ζώων ΕΚΠΑΖ στα Χανιά, ενημερώθηκε για μια χελώνα, μετέβη από το Ρέθυμνο ως την Σούδα για να παραλάβει τη χελώνα. Τότε μετέφερε τη χελώνα στο λιμάνι των Χανίων για να στείλει τη χελώνα στο ΚΔ- 9ώρες ακτοπλοϊκό ταξίδι. Τα τραύματα της “Μαρίας” ήταν πολύ σοβαρά: και τα δύο μάτια είχαν επηρεαστεί και η δεξιά πλευρά της κάτω γνάθου είχε σπάσει τελείως. Οι μύες της γνάθου είχαν τραυματιστεί επίσης. Δυστυχώς η κατάστασή της παραμένει σοβαρή εξαιτίας των εκτενών τραυματισμών της. Της χορηγήθηκε αναισθησία για την ανακούφιση από τον πόνο, και βρισκόταν εκτός νερού για αρκετές ημέρες καθώς αιμοραγούσε. Δεν ενδιαφέρεται καθόλου να φάει. Μέχρι στιγμής το μέγεθός της είναι ένα ώφελος, αλλά η κατάστασή της είναι πολύ σοβαρή. Πολλά ευχριστώ σε όλους όσους μεσολάβησαν για τη διάσωση και την σωτηρία της ζωής αυτής της χελώνας.

joanne-ti-nea-apo-to-kentro-diaswshs-martios-aprilios-2018-Echo_low.jpg

Ένα ζήτημα που είναι εμφανές σε όλους από εμάς που εργαζόμαστε με τις θαλάσσιες χελώνες στο Κ.Δ.: είναι φτιαγμένες για να επιβιώνουν! Κάποιες από αυτές έχουν κατορθώσει να ξεπεράσουν εξαιρετικά σοβαρούς τραυματισμούς και παρά τις πιθανότητες αναρρώνουν αρκετά καλά για να επανενταχθούν στη θάλασσα. Δυστυχώς δεν είναι όλες τόσο τυχερές.

Θάνατοι Χελώνων

Πρίαμος”, μια Καρέτα που είχε έρθει από την Σύρο στις 14 Φεβρουαρίου 2018 με σοβαρούς κρανιακούς τραυματισμούς, η οποία κατέληξε εξαιτίας των τραυματισμών του στις 2 Απριλίου 2018. Παρά τις προσπάθειες διάσωσής του, δεν μπορούσε να χωνέψει κανένα φαγητό, το έκανε εμετό μαζί με άμμο.

Στράτος”, μια Καρέτα το καβούκι της οποίας είχε μήκος 31.5εκ. και που ζύγιζε 3 κιλά, έφτασε στο Κ.Δ. από την Κυλλήνη (Πελοπόννησος) στις 8 Απριλίου 2018, κατά την οποία εορταζόταν το Χριστιανό Ορθόδοξο Πάσχα. Όταν βρέθηκε, μπορούσαμε να δούμε την πετονιά που προεξείχε από το στόμα του και την κλοάκη. Αυτό είναι πάντα ένα πολύ επικίνδυνο σημάδι καθώς η πετονιά δημιουργεί πολλή σοβαρή ζημιά στο πεπτικό σύστημα της χελώνας. Ήταν πολύ αδύναμος, και ο θώρακάς του ήταν μαλακός. Πέρα από τη ζημιά που είχε προκληθεί από την πετονιά, βρέθηκε άμμος και στον πάτο της δεξαμενής του, ακόμα μια επικίνδυνη κατάσταση καθώς η άμμος μπορεί επίσης να εισχωρήσει στους πνεύμονες της χελώνας, οδηγώντας σε άλλα προβλήματα. Δυστυχώς, πέθανε εξαιτίας των τραυματισμών του στις 13 Απριλίου 2018.

Κάβος” έφτασε στο Κ.Δ. από τη Νέα Μάκρη (Αττική) στις 27 Απριλίου 2018. Η χελώνα, της οποίας το καβούκι είχε μήκος 65εκ. και που ζύγιζε 25 κιλά, είχε ένα κρανιακό τραύμα που είχε προκληθεί σκόπιμα από ανθρώπινη πράξη. Η χελώνα ήταν πολύ αδύναμη και καλυμένη με άλγη και οστρακοειδή, υποδηλώνονυας πως ήταν αδρανής για αρκετό διάστημα. Δυστυχώς βρέθηκε πολύ αργά για να σωθεί και πέθανε αμέσως μετά την άφιξή του.

Γνωρίζατε...

Κάποια είδη χελωνών (δερματοχελώνες και κεραμωτές) παράγουν ‘ψεύτικα αυγά’. Μαζί με τα ‘αληθινά’ αυγά που περιλαμβάνουν τα έμβρυα, έχουν βρεθεί μικρότερα ‘ψεύτικα αυγά’ στις φωλιές αυτών των ειδών. Σύμφωνα με τις πληροφορίες ενός άρθρου που βρήκα καθώς έψαχνα κάτι άλλο, “Η λειτουργία των ψεύτικων αυγών είναι αυτή την στιγμή άγνωστη, αλλά πρέπει να έχει κάποιο είδος εξελικτικού πλεονεκτήματος. Κάποιες υποθέσεις συμπεριλαμβάνουν τη διατήρηση της υγρασίας υψηλή στη φωλιά ή ίσως τον αποπροσανατολισμό των αρπακτικών.” Ο ιστοχώρος έχει κάποιες ενδιαφέρουσες πληροφορίες και φωτογραφίες ασθενειών της θαλάσσιας χελώνας, και έχει μια εξαιρετική φωτογραφία της εκκόλαψης ενός αυγού- δείτε μόνοι σας στο: http://nmlc.org/2011/07/sea-turtles-part-2-disease-predators-and-conservation/

joanne-ti-nea-apo-to-kentro-diaswshs-septembrios-2015-JoanneStournara3.jpg

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

 1. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  02/02/2024

  Οι θαλάσσιες χελώνες στους Ελληνικούς υγροτόπους διεθνούς σημασίας

  Στις 2 Φεβρουαρίου γιορτάζουμε την Παγκόσμια Μέρα των Υγροτόπων, αυτών των ευάλωτων περιοχών του πλανήτη που αποτελούν καταφύγιο για τα αποδημητικά πουλιά, αλλά και για πολλά άλλα είδη άγριων ζώων, μεταξύ των οποίων και οι θαλάσσιες χελώνες.

  Μάθε περισσότερα
 2. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  24/01/2024

  Γιατί τα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ είναι διεθνή;

  Τα προγράμματα προστασίας για τη θαλάσσια χελώνα του ΑΡΧΕΛΩΝ οργανώνονται με την πολύτιμη συμβολή εθελοντών που φθάνουν κάθε χρόνο στην Ελλάδα όχι μόνο από την Ευρώπη αλλά και από πιο μακρινά μέρη όπως την Ν.Κορέα, την Αυστραλία και την Κολομβία. Η χρήση της αγγλικής γλώσσας κατά τη διάρκεια των εργασιών στο πεδίο ή των δραστηριοτήτων ευαισθητοποίησης του κοινού και στις οργανωμένες κατασκηνώσεις που διαμένουν οι εθελοντές, είναι απαραίτητη για τα προγράμματα.

  Μάθε περισσότερα
 3. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  23/01/2024

  Κοινό ΔΤ: Εκτός Σχεδίου Δόμηση: Επιταχύνοντας την Καταστροφή της Ελληνικής Φύσης

  Η δημοσιοποίηση της διαφαινόμενης πρόθεσης της Κυβέρνησης να διευρύνει, έστω και μεταβατικά, την εκτός σχεδίου δόμηση έχει προκαλέσει οξείες αντιδράσεις – πράγμα αξιοσημείωτο για σχέδιο νόμου που δεν έχει καν ακόμα δημοσιευθεί. Αυτό και μόνο δείχνει ότι σημαντικό τμήμα της κοινωνίας είναι αντίθετο στην περαιτέρω οικοπεδοποίηση της ελληνικής υπαίθρου και στην ανεξέλεγκτη και άναρχη διεύρυνση των οικισμών.

  Μάθε περισσότερα
 4. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  17/01/2024

  Ένα ιδιαίτερο νοσοκομείο για θαλάσσιες χελώνες με δεξαμενές και εντυπωσιακά παλιά βαγόνια τρένου έχει στήσει εδώ και 30 χρόνια ο ΑΡΧΕΛΩΝ στη Γλυφάδα

  Χελώνες συνδεδεμένες με φιάλες ορού ή μπανταρισμένες με επιδέσμους, δεξαμενές περίθαλψης και δεξαμενές αποκατάστασης με ειδικό περιβαλλοντικό εμπλουτισμό, θερμοκήπια ανάρρωσης, αλλά και… ανακαινισμένα βαγόνια του ΟΣΕ!

  Μάθε περισσότερα
 5. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  15/01/2024

  Θέσεις Βοηθών για τα προγράμματα προστασίας της θαλάσσιας χελώνας του 2024

  Ο ΑΡΧΕΛΩΝ αναζητά συνεργάτες με θέληση και ενθουσιασμό για την προστασία της φύσης για την υλοποίηση των προγραμμάτων προστασίας της θαλάσσιας χελώνας του 2024.

  Μάθε περισσότερα
 6. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  05/01/2024

  Τι έγινε στον κόσμο του ΑΡΧΕΛΩΝ το 2023;

  Παγκόσμιο ρεκόρ αναπαραγωγικής ζωής για θαλάσσια χελώνα και 40 χρόνια δράσης ΑΡΧΕΛΩΝ για την προστασία της χελώνας είναι κάποιες στιγμές που γιορτάσαμε φέτος όλοι μαζί. Τι έγινε λοιπόν στον κόσμο του ΑΡΧΕΛΩΝ το 2023;

  Μάθε περισσότερα
 7. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  21/12/2023

  Η ανάληψη ευθύνης για το περιβάλλον δίνει νόημα στη ζωή μας

  «Ο ΑΡΧΕΛΩΝ είναι μια ευκαιρία, όχι μόνο για τα ζώα και το οικοσύστημα, αλλά και για μας τους ίδιους που συμμετέχουμε στο Σύλλογο και για την κοινωνία μέσα στην οποία δρούμε». Ο Θωμάς Αράπης, Πρόεδρος και ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου μιλά για την προσπάθεια που κάνει ο ΑΡΧΕΛΩΝ αλλά και για το τι ελπίζει ότι θα φέρει το αύριο.

  Μάθε περισσότερα
 8. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  20/12/2023

  19 Περιβαλλοντικές Οργανώσεις ζητούν από την Ελληνική Κυβέρνηση να μην συναινέσει σε αλλαγή του καθεστώτος προστασίας του λύκου στην Ευρώπη

  Οι συνυπογράφουσες 19 Περιβαλλοντικές Οργανώσεις εκφράζουμε την πλήρη αντίθεσή μας στην πρόταση που ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για μείωση του προστατευτικού καθεστώτος του λύκου στη Σύμβαση της Βέρνης και καλούμε την ελληνική κυβέρνηση να απορρίψει την πρόταση αυτή στο Συμβούλιο των Υπουργών Περιβάλλοντος.

  Μάθε περισσότερα
 9. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  20/12/2023

  Σαράντα χρόνια μετά: Ο κόσμος του ΑΡΧΕΛΩΝ σήμερα

  Ο Θωμάς Αράπης, Πρόεδρος και ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου δίνει το στίγμα του ΑΡΧΕΛΩΝ σήμερα. «Στις καθημερινές μας δραστηριότητες συναντάμε, εκτός από πολλές χελώνες, και πάρα πολλούς ανθρώπους που βοήθησαν και βοηθούν.. Ανάμεσά τους, ξεχωρίζουν όλοι όσοι εργάζονται και εκπροσωπούν το σύλλογο εκεί έξω, στα εύκολα και τα δύσκολα »

  Μάθε περισσότερα
 10. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  15/12/2023

  Ευχές από επώνυμους «χελωνάδες» του εξωτερικού!

  Συνεργάτες και μέλη της επιστημονικής κοινότητας από όλον τον κόσμο στέλνουν το μήνυμά τους για τα 40 χρόνια ΑΡΧΕΛΩΝ

  Μάθε περισσότερα
 11. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  14/12/2023

  Το παρελθόν έχει αξία αν γίνει φάρος που φωτίζει στο μέλλον

  Ο Θωμάς Αράπης, Πρόεδρος του ΑΡΧΕΛΩΝ και ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου μιλάει για την ποιότητα και τις αξίες, και τους ανθρώπους που σημάδεψαν τη δημιουργία και την μετέπειτα δράση του ΑΡΧΕΛΩΝ. «Ο Δημήτρης Μαργαριτούλης μας έμαθε όχι μόνο τη μεθοδολογία για την καταγραφή και προστασία των χελωνών αλλά και τι θα πει οργάνωση καθηκόντων, ευθύνη, συλλογικότητα, αξιολόγηση, συνεργασία» αναφέρει.

  Μάθε περισσότερα
 12. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  12/12/2023

  Σημειώσεις μίας εθελόντριας (Μέρος 2): Τα τραύματα στο κεφάλι είναι πιο συχνά από όσο νομίζετε

  Η Jessica έγινε εθελόντρια στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ για 6 εβδομάδες το 2023 και μιλά για όσα έμαθε φροντίζοντας θαλάσσιες χελώνες με τραυματισμούς στο κεφάλι που προκαλούνται από ανθρώπους.

  Μάθε περισσότερα
 13. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  04/12/2023

  Σημειώσεις μίας εθελόντριας (Μέρος 1): Η Jessica Van Damme βρέθηκε στο Κέντρο Διάσωσης

  «Κατά τη διάρκεια της παραμονής μου υπήρχαν περισσότερες από 30 τραυματισμένες θαλάσσιες χελώνες που νοσηλεύονταν στο Κέντρο Διάσωσης. Επτά από αυτές απελευθερώθηκαν επιτυχώς, αλλά, κατά την ίδια περίοδο, υπήρξαν πέντε νέες αφίξεις – όλες χελώνες με ανθρωπογενή τραύματα. Εμείς, οι άνθρωποι, είμαστε η μεγαλύτερη απειλή για αυτές!», γράφει η Jessica.

  Μάθε περισσότερα
 14. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  30/11/2023

  Καλοκαίρι 2024: Έλα ξανά και ανάλαβε ευθύνες στα προγράμματα προστασίας της θαλάσσιας χελώνας!

  Η συμμετοχή ή η επιστροφή στα προγράμματα προστασίας θαλάσσιας χελώνας του ΑΡΧΕΛΩΝ ως Υπεύθυνος Πεδίου θα σου δώσει την ευκαιρία να ηγηθείς συγκεκριμένων δραστηριοτήτων, καθώς και να εκπαιδεύσεις και να βοηθήσεις άλλους εθελοντές. Αυτές οι θέσεις παρέχουν υψηλότερο επίπεδο εμπειρίας στη προστασία του περιβάλλοντος, καθώς και βελτίωση στις επικοινωνιακές και ηγετικές δεξιότητες. Βιάσου και κάνε αίτηση τώρα! Μόνο ένας περιορισμένος αριθμός έμπειρων και εξειδικευμένων εθελοντών επιλέγονται σαν Υπεύθυνοι Πεδίου σε κάθε πρόγραμμα.

  Μάθε περισσότερα
 15. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  23/11/2023

  Δημιουργία της «Συμμαχίας για τον Αμβρακικό»

  Όραμα της Συμμαχίας αποτελεί η ανάδειξη της μοναδικής οικολογικής αξίας και της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς του Αμβρακικού, για την αποτελεσματικότερη διαχείριση, αποκατάσταση και προστασία των οικοσυστημάτων και της βιοποικιλότητάς του, σε συνεργασία με την τοπική κοινότητα!

  Μάθε περισσότερα
1 από 0

Πολύ πιθανό να σε ενδιαφέρουν επίσης

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας!
Μάθε για τις τελευταίες δράσεις μας και ενημερώσου για τα προγράμματά μας και πως μπορείς εσύ να βοηθήσεις τις θαλάσσιες χελώνες!