19/06/2018

Joanne τι νέα από το Κέντρο Διάσωσης (Μάρτιος-Απρίλιος 2018);

Η εθελόντριά μας στο Κέντρο Διάσωσης, Joanne Stournara, μας ενημερώνει για τα γεγονότα της περιόδου Μάρτιος-Απρίλιος 2018

“Αν ήμασταν λογικοί, το μέλλον δε θα ήταν τόσο ζοφερό, πραγματικά. Αλλά είμαστε παραπάνω από λογικοί. Είμαστε άνθρωποι, και έχουμε πίστη και έχουμε ελπίδα, και μπορούμε να δουλέψουμε.” Jacques Yves Cousteau

joanne-ti-nea-apo-to-kentro-diaswshs-martios-aprilios-2018-Eileen_Leder_RC_low.jpg

Αφίξεις χελωνών

Νέμο”, μια μικροσκοπική Καρέτα έφτασε στο ΚΔ από τη Λάκκη (Λέρος) στις 7 Μαρτίου 2018. Το καβούκι του “Νέμο” έχει μήκος μόλις 10εκ. και ζυγίζει μόνο 15 γραμμάρια! Η χελώνα βρέθηκε στην παραλία από παιδιά. Εξαιτίας των δυνατών ανέμων στην περιοχή εκείνη την περίοδο, είναι πιθανό ότι η χελώνα ξεβράστηκε στην ακτή. Ο “Νέμο” δεν έχει εμφανείς τραυματισμούς, αλλά ήταν πολύ αδύναμος. Προσεκλήθη ο εντόπιος κτηνίατρος, ο οποίος ειδοποίησε το ΚΔ. Ο κτηνίατρος προσέφερε τις πρώτες βοήθειες στη χελώνα και την κράτησε υπό παρακολούθηση στο ιατρείο κατά τη διάρκεια της νύχτας, τότε ετοίμασε ένα μέσο μεταφοράς με ζεστά μπουκάλια νερού, κλπ., για να κρατήσει το “Νέμο” θερμό κατά τη διάρκεια του 10ωρου ακτοπλοϊκού ταξιδιού στην Αθήνα. Ο “Νέμο” πηγαίνει εξαιρετικά καλά, οι ακτινογραφίες του έδειξαν ότι δεν έχει πνευμονική λοίμωξη ή άλλους εσωτερικούς τραυματισμούς και είναι υποψήφιος για απελευθέρωση όταν ο καιρός το επιτρέψει. Πολλά ευχαριστώ σε όλους τους κατοίκους της Λέρου που συμμετείχαν στη διάσωση και την σωτηρία της ζωής αυτής της χελώνας.

joanne-ti-nea-apo-to-kentro-diaswshs-martios-aprilios-2018-Nemo_low.jpg

Φίλιππος-Αλέξανδρος”, μια Καρέτα της οποίας το καβούκι έχει μήκος 54εκ. και που ζυγίζει 18 κιλά, έφτασε στο ΚΔ στις 20 Μάρτιου 2018 από την κοντινή ακτή της Αγίας Μαρίνας (Σαρωνικός, Αττική). Η χελώνα βρέθηκε από δύο παιδιά που περπατούσαν στην παραλία με τη μητέρα τους. Το σώμα της χελώνας είχε καλυφθεί από πολλά οστρακοειδή, και ήταν αδύναμη και δεν ανταποκρινόταν πολύ στις κλήσεις των παιδιών. Οι ακτινογραφίες αποκάλυψαν ότι η χελώνα είχε καταπιεί 3 αγκίστρια με παραγάδι που είχαν ταξιδέψει μέσα από τα έντερά του. Του χορηγήθηκε ένα καθαρτικό για να μπορέσει να αποβάλλει τα αγκίστρια με φυσικό τρόπο. Ένα θετικό σημείο είναι ότι ακριβώς την επόμενη ημέρα, άρχισε να τρώει μόνος του. Ελπίζουμε να ανακτήσει τη δύναμη και την υγεία του ώστε να απελευθερωθεί στη θάλασσα. Πολλά ευχαριστώ στην οικογένεια που βοήθησε στη διάσωση και την σωτηρία της ζωής αυτής της χελώνας.

joanne-ti-nea-apo-to-kentro-diaswshs-martios-aprilios-2018-Philippos_Alexandros_low.jpg

Γιόσι” έφτασε στο ΚΔ στις 13 Απριλίου 2018 από την κοντινή ακτή της Βάρκιζας. Η χελώνα, της οποίας το καβούκι έχει μήκος 65.5εκ. και που ζυγίζει 36 κιλά, βρέθηκε και διασώθηκε από τον Άγγελο, που βρισκόταν μέσα στη βάρκα του όταν εντόπισε τη χελώνα να επιπλέει στη επιφάνεια, καλυμμένη από οστρακοειδή και με εμφανή σημάδια ταλαιπωρίας. Αμέσως επικοινώνησε με τον ΑΡΧΕΛΩΝ και έφερε τη χελώνα στην παραλία ώστε να την παραλάβουν οι εθελοντές του Κ.Δ. Ο “Γιόσι” βρέθηκε να έχει σοβαρή πνευμονική λοίμωξη, η οποία θεραπεύεται. Ακόμα δεν τρώει μόνος του, αλλά είναι δραστήριος και έχει αρχίσει να κάνει βουτιές. Πολλά ευχαριστώ στον που βοήθησε στη διάσωση και την σωτηρία της ζωής αυτής της χελώνας … και που έγινε επίσημο μέλος του Κέντρου Διάσωσης ΑΡΧΕΛΩΝ.

Οι παραπάνω τρείς αναφορές αφορούν υπεύθυνους ανθρώπους που ενδιαφέρονται να προστατεύσουν θαλάσσιες χελώνες υπό εξαφάνιση μας εμπνέουν και μας δίνουν ελπίδα για το μέλλον. Δυστυχώς, οι επόμενες αναφορές αναφέρονται σε ανθρώπους που σκόπιμα έβλαψαν τα ζώα.

Μαρία”, μια Καρέτα της οποίας το καβούκι έχει μήκος 69.5εκ. και που ζυγίζει 43 κιλά, έφτασε από την Σούδα (Κρήτη) στις 17 Απριλίου 2018 με σοβαρά κρανιακά τραύματα που είχε επιφέρει σκοπίμως ανθρώπινη πράξη. ‘Ενας εθελοντής από τον Οργανισμό Προστασίας Ζώων ΕΚΠΑΖ στα Χανιά, ενημερώθηκε για μια χελώνα, μετέβη από το Ρέθυμνο ως την Σούδα για να παραλάβει τη χελώνα. Τότε μετέφερε τη χελώνα στο λιμάνι των Χανίων για να στείλει τη χελώνα στο ΚΔ- 9ώρες ακτοπλοϊκό ταξίδι. Τα τραύματα της “Μαρίας” ήταν πολύ σοβαρά: και τα δύο μάτια είχαν επηρεαστεί και η δεξιά πλευρά της κάτω γνάθου είχε σπάσει τελείως. Οι μύες της γνάθου είχαν τραυματιστεί επίσης. Δυστυχώς η κατάστασή της παραμένει σοβαρή εξαιτίας των εκτενών τραυματισμών της. Της χορηγήθηκε αναισθησία για την ανακούφιση από τον πόνο, και βρισκόταν εκτός νερού για αρκετές ημέρες καθώς αιμοραγούσε. Δεν ενδιαφέρεται καθόλου να φάει. Μέχρι στιγμής το μέγεθός της είναι ένα ώφελος, αλλά η κατάστασή της είναι πολύ σοβαρή. Πολλά ευχριστώ σε όλους όσους μεσολάβησαν για τη διάσωση και την σωτηρία της ζωής αυτής της χελώνας.

joanne-ti-nea-apo-to-kentro-diaswshs-martios-aprilios-2018-Echo_low.jpg

Ένα ζήτημα που είναι εμφανές σε όλους από εμάς που εργαζόμαστε με τις θαλάσσιες χελώνες στο Κ.Δ.: είναι φτιαγμένες για να επιβιώνουν! Κάποιες από αυτές έχουν κατορθώσει να ξεπεράσουν εξαιρετικά σοβαρούς τραυματισμούς και παρά τις πιθανότητες αναρρώνουν αρκετά καλά για να επανενταχθούν στη θάλασσα. Δυστυχώς δεν είναι όλες τόσο τυχερές.

Θάνατοι Χελώνων

Πρίαμος”, μια Καρέτα που είχε έρθει από την Σύρο στις 14 Φεβρουαρίου 2018 με σοβαρούς κρανιακούς τραυματισμούς, η οποία κατέληξε εξαιτίας των τραυματισμών του στις 2 Απριλίου 2018. Παρά τις προσπάθειες διάσωσής του, δεν μπορούσε να χωνέψει κανένα φαγητό, το έκανε εμετό μαζί με άμμο.

Στράτος”, μια Καρέτα το καβούκι της οποίας είχε μήκος 31.5εκ. και που ζύγιζε 3 κιλά, έφτασε στο Κ.Δ. από την Κυλλήνη (Πελοπόννησος) στις 8 Απριλίου 2018, κατά την οποία εορταζόταν το Χριστιανό Ορθόδοξο Πάσχα. Όταν βρέθηκε, μπορούσαμε να δούμε την πετονιά που προεξείχε από το στόμα του και την κλοάκη. Αυτό είναι πάντα ένα πολύ επικίνδυνο σημάδι καθώς η πετονιά δημιουργεί πολλή σοβαρή ζημιά στο πεπτικό σύστημα της χελώνας. Ήταν πολύ αδύναμος, και ο θώρακάς του ήταν μαλακός. Πέρα από τη ζημιά που είχε προκληθεί από την πετονιά, βρέθηκε άμμος και στον πάτο της δεξαμενής του, ακόμα μια επικίνδυνη κατάσταση καθώς η άμμος μπορεί επίσης να εισχωρήσει στους πνεύμονες της χελώνας, οδηγώντας σε άλλα προβλήματα. Δυστυχώς, πέθανε εξαιτίας των τραυματισμών του στις 13 Απριλίου 2018.

Κάβος” έφτασε στο Κ.Δ. από τη Νέα Μάκρη (Αττική) στις 27 Απριλίου 2018. Η χελώνα, της οποίας το καβούκι είχε μήκος 65εκ. και που ζύγιζε 25 κιλά, είχε ένα κρανιακό τραύμα που είχε προκληθεί σκόπιμα από ανθρώπινη πράξη. Η χελώνα ήταν πολύ αδύναμη και καλυμένη με άλγη και οστρακοειδή, υποδηλώνονυας πως ήταν αδρανής για αρκετό διάστημα. Δυστυχώς βρέθηκε πολύ αργά για να σωθεί και πέθανε αμέσως μετά την άφιξή του.

Γνωρίζατε...

Κάποια είδη χελωνών (δερματοχελώνες και κεραμωτές) παράγουν ‘ψεύτικα αυγά’. Μαζί με τα ‘αληθινά’ αυγά που περιλαμβάνουν τα έμβρυα, έχουν βρεθεί μικρότερα ‘ψεύτικα αυγά’ στις φωλιές αυτών των ειδών. Σύμφωνα με τις πληροφορίες ενός άρθρου που βρήκα καθώς έψαχνα κάτι άλλο, “Η λειτουργία των ψεύτικων αυγών είναι αυτή την στιγμή άγνωστη, αλλά πρέπει να έχει κάποιο είδος εξελικτικού πλεονεκτήματος. Κάποιες υποθέσεις συμπεριλαμβάνουν τη διατήρηση της υγρασίας υψηλή στη φωλιά ή ίσως τον αποπροσανατολισμό των αρπακτικών.” Ο ιστοχώρος έχει κάποιες ενδιαφέρουσες πληροφορίες και φωτογραφίες ασθενειών της θαλάσσιας χελώνας, και έχει μια εξαιρετική φωτογραφία της εκκόλαψης ενός αυγού- δείτε μόνοι σας στο: http://nmlc.org/2011/07/sea-turtles-part-2-disease-predators-and-conservation/

joanne-ti-nea-apo-to-kentro-diaswshs-septembrios-2015-JoanneStournara3.jpg

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

 1. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  17/06/2024

  Λιμένι Μάνης - ΠΡΟΣΟΧΗ! Οι θαλάσσιες χελώνες δεν είναι κατοικίδια ζώα: Δεν τις ταΐζουμε!

  Ο Δήμος Ανατολικής Μάνης και το Λιμεναρχείο ζήτησαν τη συνδρομή του ΑΡΧΕΛΩΝ για την ενημέρωση των λουόμενων στην περιοχή Λιμένι της Μάνης, όπου οι υγειονομικές αρχές έχουν ήδη καταγράψει φέτος 12 περιστατικά επίθεσης θαλάσσιας χελώνας σε λουόμενους.

  Μάθε περισσότερα
 2. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  16/06/2024

  30 Χρόνια Ελπίδας: Το Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ γιορτάζει την Ημέρα των Θαλάσσιων Χελωνών

  Κάθε χρόνο στις 16 Ιουνίου, γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα των Θαλάσσιων Χελωνών, μια ημέρα αφιερωμένη στην ευαισθητοποίηση σχετικά με αυτά τα υπέροχα πλάσματα και τις απειλές που αντιμετωπίζουν. Η φετινή χρονιά έχει ιδιαίτερη σημασία για τον ΑΡΧΕΛΩΝ, καθώς το Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών στη Γλυφάδα συμπληρώνει 30 χρόνια λειτουργίας.

  Μάθε περισσότερα
 3. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  13/06/2024

  Διαγωνισμός Αφίσας για παιδιά και νέους: Καλωσορίζουμε τα χελωνάκια του 2024 στις παραλίες!

  Νερομπογιές, μαρκαδόροι, κολλάζ, υπολογιστής, κινητό; Όλα είναι χρήσιμα. Χρησιμοποίησε τη δημιουργικότητα και τη φαντασία σου για να φτιάξεις μία αφίσα μεγέθους Α3 ή Α4 που θα ενημερώνει ότι σε λίγο εκκολάπτονται τα χελωνάκια του 2024.

  Μάθε περισσότερα
 4. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  16/05/2024

  Νωρίτερα από άλλες χρονιές άρχισε φέτος η ωοτοκία για τις θαλάσσιες χελώνες Καρέττα και οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης στους ωκεανούς προβληματίζουν

  Για πρώτη φορά, στα 40 χρόνια καταγραφών του ΑΡΧΕΛΩΝ, βρέθηκε στις 10 Μαΐου η πρώτη φωλιά θαλάσσιας χελώνας στον Κόλπο Λαγανά Ζακύθου. Επιβεβαιώνονται οι επιστημονικές προβλέψεις της μετακίνησης της περιόδου ωοτοκίας νωρίτερα την άνοιξη, λόγω της κλιματικής αλλαγής.

  Μάθε περισσότερα
 5. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  14/05/2024

  Σώσε Χελώνες, Δες την Ελλάδα με Budget

  Σε τραβάει η ιδέα να πας σε πεντακάθαρες ελληνικές παραλίες και η ευκαιρία να κάνεις τη διαφορά; Ιούνιος και Σεπτέμβριος είναι οι τέλειοι μήνες για εθελοντισμό στην προστασία των θαλάσσιων χελωνών στην Ελλάδα

  Μάθε περισσότερα
 6. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  02/05/2024

  Γιορτή της Χελώνας για παιδιά 2024: Ταξίδεψε με τις χελώνες στη Μεσόγειο!

  Σημειώστε την ημερομηνία! Το Σάββατο 18 Μαΐου στις 11:00, το Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ ανοίγει τις πόρτες του για να υποδεχτεί μικρούς και μεγάλους φίλους των θαλάσσιων χελωνών που θέλουν να γιορτάσουν, να εξερευνήσουν, να μάθουν, να παίξουν και να ταξιδέψουν μαγικά στη Μεσόγειο.

  Μάθε περισσότερα
 7. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  02/05/2024

  Μια επιτυχημένη χρονιά για το Διεθνές Συμπόσιο Θαλάσσιας Χελώνας

  Το Διεθνές Συμπόσιο Θαλάσσιας Χελώνας ολοκληρώθηκε θριαμβευτικά τον Μάρτιο στην Πατάγια της Ταϊλάνδης, με τον ΑΡΧΕΛΩΝ να συμμετέχει ενεργά.

  Μάθε περισσότερα
 8. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  29/04/2024

  Πρωινή βόλτα με τον ΑΡΧΕΛΩΝ

  Ο κινηματογραφικός φακός του Στέφανου και της Μαρίας των SteΜa Journeys πέτυχε κάτι πολύ σπάνιο: μία θαλάσσια χελώνα Καρέττα να κάνει φωλιά το πρωί! Οι εθελοντές στα Χανιά ανέλαβαν δράση για την προστασία της.

  Μάθε περισσότερα
 9. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  26/04/2024

  «Γεφυρώνοντας προσπάθειες τουρισμού και διατήρησης της φύσης», η παράπλευρη εκδήλωση του ΑΡΧΕΛΩΝ στο διεθνές συνέδριο Our Ocean, an Ocean of Potential

  Ο ΑΡΧΕΛΩΝ είχε την τιμή να συμμετάσχει ενεργά στο συνέδριο, διοργανώνοντας μία συζήτηση για τον τουρισμό και τις προσπάθειες προστασίας των θαλάσσιων χελωνών στο Ρέθυμνο με τη συμμετοχή του Δήμου Ρεθύμνου, του ομίλου GRECOTEL και εμπειρογνώμονες βιώσιμου τουρισμού.

  Μάθε περισσότερα
 10. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  19/04/2024

  Νέο! «Υποτροφίες» για πρακτική εμπειρία- άσκηση στα διεθνή περιβαλλοντικά προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ

  Φέτος δίνεται η ευκαιρία να υποστηριχθεί η συμμετοχή μικρού αριθμού εθελοντών στα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών στις παραλίες ωοτοκίας καθώς και στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών στη Γλυφάδα Αττικής. Δείτε τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια που ισχύουν για το 2024.

  Μάθε περισσότερα
 11. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  12/04/2024

  Συντονισμός για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών στο Ρέθυμνο: Τοπικές Αρχές και τουρισμός ενώνουν δυνάμεις

  Η συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στις 5 Απριλίου 2024 στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου, έθιξε καίρια ζητήματα, όπως η τήρηση των διαχειριστικών μέτρων για την προστασία της Καρέττα. Δεδομένης της τουριστικής δραστηριότητας στις παραλίες ωοτοκίας, η ενεργή συμμετοχή του τουριστικού τομέα στην εφαρμογή των μέτρων κρίνεται απαραίτητη.

  Μάθε περισσότερα
 12. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  10/04/2024

  «Τουρίστες και χελώνες;» Απλώνεται η περιβαλλοντική εκστρατεία ενημέρωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ στις παραλίες ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας Καρέττα

  Στο δρόμο του αειφόρου τουρισμού στρατεύεται ξανά, μετά την πανδημία, ο ΑΡΧΕΛΩΝ- Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας. Στόχος της νέας εκστρατείας είναι να φθάσουν οι πληροφορίες για τον ορθό κώδικα συμπεριφοράς επισκεπτών σε όλες τις παραλίες ωοτοκίας σε συνεργασία με τον τουριστικό τομέα.

  Μάθε περισσότερα
 13. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  04/04/2024

  LIFE MareNatura - Το μεγαλύτερο πρόγραμμα για τη θαλάσσια βιοποικιλότητα στην Ελλάδα

  Μάθε περισσότερα
 14. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  03/04/2024

  Οι πολίτες μας ενημερώνουν για εκβρασμούς θαλάσσιων χελωνών

  Ο ΑΡΧΕΛΩΝ ξεκίνησε την προσπάθεια καταγραφής των περιστατικών που νεκρές χελώνες ξεβράζονται στις ελληνικές ακτές από το 1992. Τα τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί μία αύξηση στις καταγραφές αυτές που όμως μπορεί να οφείλεται στο ότι περισσότεροι συμπολίτες μας αναφέρουν τέτοια περιστατικά. Μάθε περισσότερα…

  Μάθε περισσότερα
 15. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  19/03/2024

  Συμβάλλουμε στις διεθνείς εξελίξεις της έρευνας και της προστασίας των θαλάσσιων χελωνών

  Στο παρελθόν, μέλη του ΑΡΧΕΛΩΝ συμμετείχαν στην διαμόρφωση της Παγκόσμιας Στρατηγικής για την Προστασία των Θαλάσσιων Χελωνών που εκδόθηκε το 1995 και σήμερα, στη συγγραφή του ανανεωμένου Εγχειριδίου Έρευνας και Προστασίας για τη Διατήρηση των Θαλάσσιων Χελωνών, συμμετέχουν τρεις συνεργάτες του Συλλόγου.

  Μάθε περισσότερα
1 από 0

Πολύ πιθανό να σε ενδιαφέρουν επίσης

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας!
Μάθε για τις τελευταίες δράσεις μας και ενημερώσου για τα προγράμματά μας και πως μπορείς εσύ να βοηθήσεις τις θαλάσσιες χελώνες!